LAADUNVARMISTUS JA KÄYTÖNAIKAISET HYVÄKSYTTÄVYYSKRITEERIT. Tykösädehoito, simulaattorit, annossuunnittelu ja mittauskalusto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAADUNVARMISTUS JA KÄYTÖNAIKAISET HYVÄKSYTTÄVYYSKRITEERIT. Tykösädehoito, simulaattorit, annossuunnittelu ja mittauskalusto"

Transkriptio

1 LAADUNVARMISTUS JA KÄYTÖNAIKAISET HYVÄKSYTTÄVYYSKRITEERIT Tykösädehoito, simulaattorit, annossuunnittelu ja mittauskalusto Jani Keyriläinen Lääketieteellinen fysiikka TYKS Syöpäklinikka Säteilyturvakeskus - Sädehoitofyysikoiden 33. neuvottelupäivät

2 SISÄLTÖ - Suomen laki ja asetus - Stukin ST-ohjeet - Stukin ohjeita - STUK-STO-TR1: Sädehoidon annosmittaukset (2005) - STUK tiedottaa 2/2008: Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas (2008) - Säteilylaitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset (Stuk) - Annossuunnittelu, mittauskalusto, tykösädehoito ja simulaattorit - Säteilylaitteiden laadunvarmistus - Annossuunnittelu, mittauskalusto, tykösädehoito ja simulaattorit - Euroopan komission säteilysuojeluohje nro 162 (2012)

3 Laadunvarmistus ja hyväksyttävyysvaatimukset: MÄÄRITELMÄT - Laadunvarmistuksella tarkoitetaan niiden suunniteltujen ja järjestelmällisten toimintajärjestelmän toimintojen joukkoa, joilla saavutetaan riittävä luottamus siihen, että laadunvarmistuksen kohde täyttää laatuvaatimukset, ja joiden toimivuus voidaan tarvittaessa osoittaa. - Sädehoidon laitteisiin liittyvät laadunvarmistusmittaukset ja mittausmenetelmien ohjeet kuuluvat tekniseen laadunvarmistukseen. Se koostuu vastaanottotarkastuksesta, käyttöönottomittauksista sekä teknisestä laadunvalvonnasta. - Laadunvalvonnalla tarkoitetaan niiden tekniikoiden ja toimintojen joukkoa, joita käytetään asetettujen laatuvaatimusten täyttämiseksi. - Laadunvalvontaohjelmalla tarkoitetaan laadunvalvonnan asiakirjaa, jossa kuvataan eri laadunvalvontatestit, niiden tarkoitus, menetelmät, tarvittavat laitteet ja välineet, testin suorittaja, tulosten hyväksyttävyyttä koskevat toimenpiderajat sekä toimenpiteet rajojen ylittyessä. - Käytönaikaisilla hyväksyttävyysvaatimuksilla tarkoitetaan laitteiden suorituskyvylle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, hyväksyttävyysrajoja. Mikäli hyväksyttävyysvaatimukset eivät täyty, on toimittava jollakin seuraavista tavoista: on toteutettava korjaavat toimenpiteet suorituskyvyn palauttamiseksi hyväksyttävälle tasolle; on rajoitettava laitteen käyttöä siten, että raja-arvon ylittävä ominaisuus ei vaikuta hoitoon; on poistettava laite käytöstä.

4 Laadunvarmistus ja hyväksyttävyysvaatimukset: LAKI & ASETUS - Säteilyn lääketieteellistä käyttöä koskevat perusvaatimukset ovat säteilylain (592/1991) luvussa 10. Säteilylain 41 :n nojalla on annettu sosiaali- ja terveysministeriön asetus säteilyn lääketieteellisestä käytöstä (423/2000). Asetus sisältää säännökset säteilylle altistavien lääketieteellisten toimenpiteiden perusteista ja niiden toteuttamisessa noudatettavista menettelytavoista. - Yleiset vaatimukset lääkinnällisten säteilylaitteiden valvonnasta ja laadunvarmistuksesta esitetään säteilylain (592/1991) 40 :ssä sekä säteilyn lääketieteellisestä käytöstä annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (423/2000) 18 :ssä ja 32 :ssä. - Säteilymittauksiin liittyvät yleiset vaatimukset esitetään säteilylain (592/1991) 23 :ssä, säteilyasetuksen (1512/1991) 11 ja 12 :ssä ja säteilyn lääketieteellistä käyttöä koskevan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (423/2000) 17 :ssä. - Terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista on annettu laki (629/2010) ja asetus (1506/1994). - Hyväksyttävyysvaatimuksissa annetaan myös tarkemmat vaatimukset potilaan säteilyaltistuksen määrittämiseen tarkoitetulle näytölle. STM:n asetuksen 30 :n ja 31 :n mukaisesti Säteilyturvakeskus vahvistaa säteilyturvallisuuden kannalta huomioon otettavat laitteiden toimintokohtaiset vaatimukset ja hyväksyttävyysvaatimukset. - Säteilylaitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset annetaan Säteilyturvakeskuksen päätöksenä. - Toiminnan harjoittajan velvollisuudesta järjestää laadunvarmistus ja laatia laadunvarmistusohjelma säädetään säteilylain 40 :ssä ja STM:n asetuksen 18 :ssä. Laitteiden laadunvalvonnasta säädetään STM:n asetuksen 32 :ssä. - Laitteen vastaanottotarkastuksesta säädetään STM:n asetuksen 32 :ssä. -STM:n asetuksen 32 :ssä säädetään laitteiden toimintakunnon ja suoritusominaisuuksien valvonnasta. - Annosmittauspalveluja koskevat säteilylain 12 ja 32 a.

5 Laadunvarmistus ja käytönaikaiset hyväksyttävyyskriteerit: OHJE ST Ohjeessa esitetään oleellisimmat vaatimukset säteilymittausten tarkkuudesta sekä säteilymittarien hyväksymisestä, kalibroinnista ja toimintakunnon tarkistamisesta sekä vaatimukset säteilytyötä tekevien työntekijöiden henkilökohtaisten säteilyannosten mittauspalveluille. - Ohjeessa esitetään lisäksi säteilymittauksissa käytettävien suureiden ja yksiköiden määritelmät.

6 Laadunvarmistus ja käytönaikaiset hyväksyttävyyskriteerit: OHJE ST Ohjeessa esitetään toiminnan harjoittajan velvollisuudet sädehoidon turvallisuuden varmistamiseksi. - Ohjeessa annetaan myös sädehoitotoiminnan laadunvarmistusta koskevat vaatimukset. - Ohjeessa luokitellaan sädehoidon poikkeavat tapahtumat.

7 Laadunvarmistus ja käytönaikaiset hyväksyttävyyskriteerit: OHJE ST Ohjeessa esitetään terveydenhuollossa tehtävien röntgentutkimusten olennaiset säteilyturvallisuusvaatimukset. Ohje koskee potilaille tehtäviä röntgentutkimuksia ja röntgenohjauksessa tehtäviä toimenpiteitä, niissä käytettäviä röntgentutkimuslaitteita sekä niihin liittyvää röntgentoimintaa kokonaisuutena. - Ohjeessa annetaan myös terveydenhuollon röntgentoiminnan laadunvarmistusta koskevat vaatimukset.

8 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: STUK ANNOSSUUNNITTELU EU (European Union): - European Commission radiation protection no 162. Criteria for acceptability of medical radiological equipment used in diagnostic radiology, nuclear medicine and radiotherapy directorate. Publications office of the EU, Luxembourg (2012). IAEA (International Atomic Energy Agency): - Technical Reports Series No Commissioning and quality assurance of computerized planning systems for radiation treatment of cancer. IAEA, Vienna, Austria (2004). - Technical Reports Series No Specification and acceptance testing of radiotherapy treatment planning systems. IAEA, Vienna, Austria (2007). - Technical Reports Series No Commissioning of radiotherapy treatment planning systems: testing for typical external beam treatment techniques. IAEA, Vienna, Austria (2008).

9 Laadunvarmistus: OHJE ST 2.1 ANNOSSUUNNITTELU - Sädehoidon annossuunnitteluun on oltava käytössä tietokonepohjainen annossuunnittelujärjestelmä muita kuin radionuklidihoitoja ja röntgenpintahoitolaitteella annettavia hoitoja varten. 1. Vastaanottotarkastus - Toiminnan harjoittajan on varmistettava, että käyttöön otettavalle laitteelle on tehty vastaanottotarkastus, ennen kuin sitä käytetään potilaiden hoitamiseen tai tutkimiseen. Laitteiden pitää täyttää lainsäädännössä annetut vaatimukset ja valmistajan ilmoittamat keskeiset suoritusarvot ja turvallisuusominaisuudet sekä Stukin päätöksessä esitetyt käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset. - Vastaanottotarkastuksen suorittaja voi olla käyttöorganisaation (ostajan) edustaja, laitetoimittajan edustaja tai kolmas osapuoli. Mikäli vastaanottotarkastuksen suorittaa muu kuin laitteen käyttöorganisaation edustaja, on käyttöorganisaation vastuuhenkilön huolehdittava tarkastuksen riittävästä valvonnasta. 2. Käyttöönottomittaukset (nk. beam data -mittaukset) - Ennen hoitolaitteen käyttöönottoa toiminnan harjoittajan on mitattava tai varmennettava hoitolaitteen ne ominaisuudet, joita tarvitaan syöttötietoina käytössä olevalle annossuunnittelujärjestelmälle. Hoitolaitteen, jolle on myönnetty turvallisuuslupa, voi ottaa käyttöön edellä kuvatun vastaanottotarkastuksen, käyttöönottomittausten ja Stukin tekemän tarkastuksen jälkeen, ellei lupaehdoissa ole todettu muuta. Muut sädehoidon laitteet, jotka vaativat Stukin tarkastuksen, voi ottaa käyttöön vastaanottotarkastuksen jälkeen, ellei lupaehdoissa ole todettu muuta. - Hoitolaitteen annoskalibroinnin tulokset annetaan annossuunnittelujärjestelmälle. Tarvittaessa voidaan tehdä erillinen annostaulukko, jossa tiettyä veteen absorboitunutta annosta vastaava monitoriyksikköasetus annetaan kenttäkoon funktiona.

10 Laadunvarmistus: OHJE ST 2.1 ANNOSSUUNNITTELU 3. Tekninen laadunvalvonta - Määräaikaisten tarkastusten lisäksi laitteiden toiminta on tarkastettava laitteelle tehtyjen korjausten, huoltojen ja päivitysten jälkeen. Laadunvarmistusvaatimukset koskevat myös annossuunnittelujärjestelmää. - Yksityiskohtainen, kirjallinen laadunvalvontaohjelma on toimitettava Stukin hyväksyttäväksi vuoden kuluessa laitteen käyttöönotosta. Sädehoidon laitteen laadunvalvontaohjelmassa on esitettävä: suoritettavat tarkastukset ja mittaukset ja niiden tarkoitus tarkastus- ja mittausmenetelmät tarkastuksissa ja mittauksissa käytettävät laitteet ja välineet tarkastusten ja mittausten suoritusvälit tarkastus- ja mittaustulosten hyväksyntärajat (toimenpiderajat) toimenpiteet hyväksyntärajojen ylittyessä. - Tarkastusten ja mittausten suorittajat sekä vastuuhenkilöt (ammattiryhmä) on mainittava. Sädehoidon toiminnan harjoittajan on ilmoitettava Stukille erityisesti: merkittävistä laitteiden, laitteiden käyttötavan ja hyväksyttyjen laadunvalvontaohjelmien muutoksista merkittävistä laitevioista ja suoritetuista korjauksista.

11 Laadunvarmistus: OHJE ST 2.1 ANNOSSUUNNITTELU 3. Tekninen laadunvalvonta - Annossuunnittelujärjestelmän laadun varmistamiseksi järjestelmä tulee testata ennen uuden järjestelmän tai muutoksen käyttöönottoa sekä säännöllisin väliajoin tahattomien ja satunnaisten laitteiston tai ohjelmiston muutosten havaitsemiseksi. - Käyttöönottotestauksessa varmistetaan, että järjestelmä laskee annoksen ja annosjakauman oikein käyttäjän asettamien kriteerien suhteen: Vertaamalla järjestelmän annoslaskennan tulosta parhaaseen käytössä olevaan mittaus- ja laskentatietoon. Yksittäisten avokenttien lisäksi varmistetaan laitteen käyttöä ajatellen edustavasti valittujen hoitosuunnitelmien laskennan oikeellisuus. Kansainvälisissä julkaisuissa määriteltyjä testejä ja raja-arvoja voi käyttää kriteereinä. - Annossuunnittelun laadunvarmistukseen tulee sisältyä myös jokaisen yksilöllisen annossuunnitelman tarkastaminen annossuunnittelujärjestelmästä mahdollisimman riippumattomalla menettelyllä. - Laitteiden valvontaa koskevat ohjeet ja vastuut on määriteltävä laitekohtaisesti.

12 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: OHJE ST 1.9 MITTAUSKALUSTO 1. Säteilymittausten tarkkuusvaatimukset ja annosmittausjärjestelmä - Säteilylaitteiden mittauksiin ja laadunvalvontaan käytetyn mittarin tarkkuuden on oltava sellainen, että mittaustuloksen epävarmuus ei ylitä mitattavalle suureelle sallittua mittausepävarmuutta. - Säteilylain 23 :n mukaan säteilyaltistuksen arvioimiseksi ja turvallisuuden varmistamiseksi tarpeelliset mittaukset on tehtävä luotettavaksi todetulla menetelmällä ja mittaukseen käytettävän säteilymittarin tai säteilymittauslaitteen on oltava asianmukaisesti kalibroitu. - Annosmittausjärjestelmällä tarkoitetaan kokonaisuutta, johon kuuluvat: henkilökohtaiset annosmittarit, lukijalaitteet ja kaikki oheislaitteet sekä annosten määrittämisessä käytettävät ohjelmat ja menettelyohjeet. - Annosmittausjärjestelmää koskevien tietojen on oltava dokumentoitu. - Annosmittausjärjestelmä on kalibroitava ennen sen käyttöönottoa ja sen jälkeen määräajoin siten, kuin Stuk annosmittausjärjestelmän hyväksymisen yhteydessä on määrännyt.

13 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: OHJE ST 1.9 MITTAUSKALUSTO 2. Mittareita koskevat vaatimukset - Potilaan säteilyaltistuksen määrittämiseen käytettävän mittarin on sovelluttava röntgentutkimuksissa potilaan säteilyaltistusta kuvaavan suureen määrittämiseen kyseisen röntgenkuvaus- tai läpivalaisulaitteen tuottaman röntgensäteilyn energia-alueella ulkoisessa sädehoidossa hoitolaitteen tuottaman veteen absorboituneen annoksen mittaukseen käytetyllä säteilylajilla ja säteilyn energia-alueella tykösädehoidossa fotonilähteen tuottaman vertailuilmakermanopeuden ja beetalähteen tuottaman veteen absorboituneen annoksen vertailuannosnopeuden mittaukseen - Hiukkaskiihdytinten säteilymittauksissa on erityisesti varmistettava säteilymittarin soveltuvuus pulssimuotoisen säteilyn mittaukseen. - Stuk hyväksyy säteilymittarit esitettyyn käyttötarkoitukseen turvallisuuslupaa myönnettäessä tai toimintaa tarkastettaessa.

14 Säteilymittausten tarkkuusvaatimukset: OHJE ST 1.9 MITTAUSKALUSTO

15 Annosmittausjärjestelmien standardeja: OHJE ST 1.9 MITTAUSKALUSTO

16 Sädehoidon annosmittaukset: STUK-STO-TR1 MITTAUSKALUSTO International Atomic Energy Agency (IAEA). Absorbed Dose Determination in External Beam Radiotherapy. An International Code of Practice for Dosimetry Based on Standards of Absorbed Dose to Water. Sponsored by the IAEA, WHO, PAHO and ESTRO. Technical Report Series 398. Vienna: IAEA; IEC Standard Medical electrical equipment - Dosimeters with ionization chambers used in radiotherapy. Geneva: International Electrotechnical Commission (IEC);1997. International Atomic Energy Agency (IAEA). The Use of Plane Parallel Ionization Chambers in High Energy Electron and Photon Beams. An International Code of Practice for Dosimetry. Technical Report Series 381. Vienna: IAEA; 1997.

17 Sädehoidon annosmittaukset: STUK-STO-TR1 MITTAUSKALUSTO ULKOINEN SÄDEHOITO Yksi- tai monienergisiä fotoni- ja elektronisäteilykeiloja tuottavia lineaarikiihdyttimiä: Mittalaitteet: A - Fotonisäteilykeilojen nimelliset energiat ovat tyypillisesti välillä 4 18 MV. B - Elektronisäteilykeilojen nimelliset energiat ovat tyypillisesti välillä 4 20 MeV. 1. Ionisaatiokammiot 2. Elektrometrit 3. Tarkistuslähde 4. Fantomit 5. Lämpö- ja ilmanpainemittarit Menetelmät perustuvat veteen absorboituneen annoksen käyttöön kalibrointi- ja mittaussuureena ja noudattavat IAEA:n TRS 398 -raportissa kuvattuja menetelmiä. Myös mittauksissa käytettävä fysikaalinen ja tekninen data on em. IAEA:n raportin mukainen. Ionisaatiokammioiden ja elektrometrien yleiset tekniset vaatimukset on annettu IEC:n standardissa

18 Sädehoidon annosmittaukset: STUK-STO-TR1 MITTAUSKALUSTO 1. Ionisaatiokammiot - Suurenergisten fotonikeilojen annosmittauksiin käytetään sylinteri-ionisaatiokammioita. - Kammion tilavuuden tulee olla 0,1 1 cm 3, joka on kompromissi kammion paikkaerotuskyvyn ja tarvittavan herkkyyden välillä. - Kammion seinämän tulee olla mahdollisimman homogeeninen ja kammiossa tulee olla ilma-aukko. - Mikäli kammio ei ole vesitiivis, se on vedessä mitattaessa suojattava erillisellä vesisuojalla, joka tulee mieluiten olla valmistettu polymetyylimetakrylaattimuovista (PMMA) ja sen seinämän paksuuden tulee olla pienempi kuin 1 mm. - Vesisuojan rakenteen tulee sallia kammion sisäisen ilmanpaineen tasaantuminen vallitsevaan ilmanpaineeseen (vesisuojan ilmarako 0,1 0,3 mm). - Kalibrointikertoimet käyttäjän säteilylaaduille ovat saatavissa Stukin antamasta kalibrointitodistuksesta. Suomessa yleisin käytössä oleva kammio on NE tyypin Farmer-kammio. - Suurenergisten elektronikeilojen annosmittauksiin tulee käyttää ensisijaisesti tasolevyionisaatiokammiota. - Kammion vasteeseen vaikuttavan sironnan minimoimiseksi tulee kammion ilmatilan korkeus olla enintään 2 mm ja suojaelektrodin leveys vähintään 3 mm. - Jotta säteilykeilan profiilin epätasaisuus ei vaikuttaisi mittaustulokseen, kammion levymäisen keräyselektrodin halkaisija ei saa ylittää 20 mm. - Kammion ikkunan vaikutuksen minimoimiseksi, ja jotta kammiolla voidaan mitata mahdollisimman lähellä fantomin pintaa, ei ikkunan paksuuden tulisi ylittää arvoa 0,1 g/cm2 (~1 mm PMMA). - NACP- ja Roos-tyypin ionisaatiokammioissa kammion aiheuttama häiriö elektronisäteilykeilassa on hyvin pieni. - Kalibrointikertoimet käyttäjän säteilylaaduille ovat saatavissa Stukin antamasta kalibrointitodistuksesta. Suomessa perinteisten NACP-E- ja NACP-02-tasolevykammioiden rinnalle on tullut käyttöön myös Roos-tyypin ionisaatiokammiot PTW ja Scanditronix-Wellhöfer PPC 40.

19 Sädehoidon annosmittaukset: STUK-STO-TR1 MITTAUSKALUSTO 2. Elektrometrit - Elektrometrin mittausalueiden lineaarisuus ja vaste on mittauksin selvitettävä ennen elektrometrin käyttöönottoa (elektrometrin herkkyyskerroin). - Rekombinaatio-korjauskertoimen mittausta varten keräysjännitteen tulee olla säädettävissä portaattomasti tai asteittain siten, että voidaan valita 1/3 tai pienempi jännite kammion valmistajan suosittelemasta keräysjännitteestä. - Keräysjännitteen polariteetin tulee olla vaihdettavissa, mikäli elektrometrin kanssa käytetään eri polariteetin vaativia kammioita. - Elektrometrissä tulee olla vähintään neljän numeron näyttö. - Elektrometrin pitkäaikaisstabiilius (vasteen vaihtelu vuoden aikajaksolla), toistettavuus, epälineaarisuus ja vaste-ero eri mittausalueiden välillä eivät saa ylittää ± 0,5 %. Suomessa yleisesti käytössä olevia elektrometrejä ovat esim. NE Farmer Dosemeter 2570 ja Tarkistuslähteet (mittalaitteiston herkkyyden muuttumattomuuden tarkistus) - Farmer-kammioille käytettävissä tarkistuslähteissä Sr-90 -lähde on sijoitettu teräksisen suojalieriön sisälle onteloon, jonne kammion asettelu suojalieriössä olevan reiän kautta on tarkasti toistettavissa. Lähde on rengasmainen, joka mahdollistaa kammion keräystilavuuden säteilytyksen joka suunnalta. Suomessa on Farmer-kammioille käytössä NE tarkistuslähteitä. - Tasolevykammioille tarkoitetuissa tarkistuslähteissä teräksisen suojalieriön kannen sisäpintaan kiinnitetty pistemäinen Sr-90 -lähde asetellaan vakioetäisyydelle lähelle kammion ikkunaa. Asettelun toistettavuus vakioetäisyydelle saavutetaan kullekin kammiotyypille soveltuvan lähteen pidikkeen avulla. Suomessa tasolevykammioille on käytössä esim. PTW tarkistuslähteitä.

20 Sädehoidon annosmittaukset: STUK-STO-TR1 MITTAUSKALUSTO 4. Fantomit - Fotoni- ja elektronikeilojen annosmittauksissa tulee käyttää vedellä täytettyä muoviseinämäistä (yleensä PMMA-muovia) fantomia ja säteilykeilan tulee kohdistua veteen pystysuoraan ylhäältä. - Fantomin oltava kooltaan sellainen, että valitulla mittaussyvyydellä suurimmalla käytettävällä kenttäkoolla säteilykeilan ja fantomin reunan väliin jää 5 cm vettä kentän jokaisella neljällä sivulla. - Fantomin syvyys on mitoitettava siten, että mitattaessa suurimmassa mittaussyvyydessä kammion takana on 10 cm vettä. - Käytännössä mittauksiin soveltuva fantomin koko on 30 cm 30 cm 30 cm. 5. Lämpö- ja ilmanpainemittarit - Mittauksissa tulee käyttää hyvälaatuisia, kalibroituja lämpö- ja ilmanpainemittareita. - Lämpömittareiden näytön tarkkuus tulisi olla vähintään 0,2 ºC ja ilman painemittareiden näytön tarkkuus 0,1 kpa. 6. Muita mittalaitteita - Ionisaatiokammioiden lisäksi suhteellisten annosjakaumien (säteilykeilan profiilit ja syväionisaatio/-annoskäyrät) mittauksissa voidaan käyttää esim. puolijohde- (diodeja) ja timantti-ilmaisimia, radiokromisia filmejä, polymeerigeeli-, termoloiste- (TLD) ja radiofotoluminesenssi (RPL) dosimetreja. - Välttämättömiä mittalaitteita ovat myös automaattiset säteilykeilan kartoittimet ja em. teknologiohin perustuvat 2D/3D-ilmaisimet. - Mekaanisissa laadunvalvontatesteissä hyviä apuvälineitä ovat kalibroidut metrimitat ja vesivaakat, millimetripaperit, itsekehittyvät filmit ym. tarkoitukseen räätälöidyt apuvälineet.

21 Laadunvarmistus: OHJE ST 2.1 MITTAUSKALUSTO Sädehoidon laadunvarmistus - Toiminnan harjoittajan on hankittava sädehoidon laitteiden laadunvarmistusmittauksiin soveltuva mittauslaitteisto ja ylläpidettävä sitä. Mittausten tarkkuusvaatimukset on annettu ohjeessa ST Mittauslaitteiston toimintakuntoa on seurattava kirjallisen laadunvarmistusohjelman mukaisesti. - Hoitolaitteen annoskalibrointiin käytettävän annosmittarin on oltava kalibroitu kansallista mittanormaalia vastaan tai akkreditoidussa kalibrointilaboratoriossa, jonka käyttämät mittanormaalit ovat jäljitettävissä primäärinormaaleihin. Annosmittari on kalibroitava uudelleen vähintään joka kolmas vuosi. - Laadunvarmistukseen kuuluvista tarkastuksista ja mittauksista on pidettävä kirjaa, josta ilmenevät tarkastusten ja mittausten suorittaminen ja suorittaja, tulokset sekä tulosten perusteella tehdyt toimenpiteet. Laitteen käytön aikana ilmenneistä laitevioista, toimintahäiriöistä ym. käyttöä haitanneista tai turvallisuutta vaarantaneista tapahtumista on myös pidettävä kirjaa. - Lisäksi jokaiseen koko kehon hoitoon on sisällyttävä in vivo -annosmittaus. Muissakin hoidoissa in vivo -annosmittausta suositellaan käytettäväksi. Jokaisen potilaan hoidossa on varmistettava hoidon kohdistus. - Toiminnan laadunvarmistus tulee kattaa sädehoitoprosessin kaikki vaiheet ts. koko sädehoitoketju. - Kirjallisiin ohjeisiin on sisällyttävä myös toimintaohjeet vahinkotilanteiden varalta ja niiden ennalta ehkäisemiseksi. - Sädehoitotoiminta on kaikilta olennaisilta osiltaan auditoitava vähintään viiden vuoden välein.

22 Laadunvarmistus: OHJE ST 1.9 MITTAUSKALUSTO Säteilymittausten laadunvarmistus - Terveydenhuollon säteilymittauksissa edellytetään, että lääketieteellisen fysiikan asiantuntija varmistaa käytettävien menetelmien ja säteilymittarien soveltuvuuden. - Potilaan säteilyaltistuksen määrittämiseen röntgendiagnostiikassa käytettävät mittarit (mukaan lukien laskennalliset näytöt) on kalibroitava ennen mittarien (tai laskennallisten näyttöjen) käyttöönottoa ja sen jälkeen vähintään joka viides vuosi. - Ulkoisessa sädehoidossa sädehoitolaitteiden annoskalibrointiin käytettävät mittarit ja tykösädehoidossa säteilylähteiden kalibrointiin käytettävät mittarit tai säteilylähteet on kalibroitava vähintään joka kolmas vuosi. - Kalibrointien välillä säteilymittarin toimintakunto on tarkistettava säännöllisesti. Tähän kuuluvat mittarin yleiskunnon tarkistus ja sopivaa säteilylähdettä käyttäen tehtävä toimintakoe. - Mittarin yleiskunnon tarkistus on tehtävä ennen mittarin jokaista käyttöä. - Mittarin toimintakokeella tarkoitetaan mittarin koekäyttöä tunnetuissa ja toistettavissa säteilyolosuhteissa. Toimintakoe on tehtävä säännöllisin väliajoin (sitä useammin, mitä useammin mittaria käytetään) ja aina, kun mittarin yleiskunnon tarkistuksen perusteella tai muuten epäillään muutoksia mittarin toimintakunnossa. - Toimintakokeessa saatuja mittaustuloksia on verrattava aikaisempien vastaavien mittausten perusteella tunnettuihin säteilyarvoihin tai tarkistuslähteelle mitattuun vertailuarvoon. Jos poikkeama tunnetuista säteilyarvoista tai vertailuarvosta on suurempi kuin toimintakokeeseen ja vertailuarvoihin liittyvä mittausepävarmuus, on mittarin toimintakunto varmistettava tarkemmilla tutkimuksilla ja tarvittaessa mittari on kalibroitava uudelleen.

23 Laadunvarmistus: STUK-STO-TR1 MITTAUSKALUSTO Annosmittarin toimintakunnon tarkastus - Sädehoitolaitteiden annosmittausten yhteydessä on aina tehtävä mittarin toimintakoe tähän tarkoitukseen soveltuvan tarkistuslähteen avulla (ohje ST 2.1). Toimintakokeeseen kuuluvat tarkistuslähdemittaus ja vuotovirtamittaus. - Annosmittarin (elektrometrin ja ionisaatiokammion) toimintakuntoa on seurattava kirjallisen laadunvalvontaohjelman mukaisesti. A. Tarkistuslähdemittaus (suoritusohjeet STUK-STO-TR1:n liitteessä 1) Tarkistuslähdemittaus tulee tehdä säännöllisesti ja suositellaan tehtäväksi ennen annosmittausta (säteilykeilan kalibrointia) sekä aina ennen annosmittarin lähettämistä kalibrointiin. Tarkastuslähdemittauksen tarkoituksena on varmistaa annosmittarin (elektrometrin ja ionisaatiokammion) vakioisuus. Poikkeaman vertailuarvosta tulee olla pienempi kuin 1 % sylinterikammioilla ja pienempi kuin 2 % tasolevykammioilla. Mikäli tämä raja ylittyy, kannattaa mittaus toistaa seuraavana päivänä ja tarvittaessa suorittaa kammion uudelleenkalibrointi. Kammiota ei tule käyttää annosmittaukseen ennen kuin poikkeaman syy on selvitetty. B. Annosmittarin vuotomittaus (suoritusohjeet STUK-STO-TR1:n liitteessä 1) Annosmittarin (elektrometrin ja ionisaatiokam-mion) vuotomittaus voidaan suorittaa tarkastuslähdemittauksen tai säteilykeilan kalibroinnin yhteydessä. Hyvä käytäntö on suorittaa testi vuoroin kummassakin yhteydessä, jolloin vuoto tulee määritettyä kaikilla käytetyillä elektrometrin mittausalueilla. Jos vuotovirta on suurempi kuin 0,5 %, mutta enintään 5 % tarkistuslähteen tai 1 % kiihdyttimen säteilykeilan tuottamasta virrasta, vuotovirta on kompensoitava. Kompensaatio voidaan tehdä joko laskennallisesti tai käyttäen annosmittarissa mahdollisesti olevaa automaattista toimintaa. Jos vuotovirta on suurempi kuin edellä mainitut vuotovirran ylärajat (5 % ja 1 %), tulisi annosmittarin ja liitinten kunto tarkastaa perusteellisesti vuotovirran pienentämiseksi ja tarvittaessa annosmittarin korjaamiseksi. - Lisäksi annosmittarin kunto on tarkastettava silmämääräisesti säännöllisin väliajoin (mm. kaapeleiden taittumat, ).

24 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: STUK TYKÖSÄDEHOITO EU (European Union): - Euroopan komissio. Säteilysuojelu 91. Radiologisten laitteiden (myös sädehoitolaitteiden ja isotooppilääketieteellisten laitteiden) hyväksymiskriteerit. Euroopan yhteisöjen virallisten julkaisujen toimisto, EU, Luxembourg (1999). - European Commission radiation protection no 162. Criteria for acceptability of medical radiological equipment used in diagnostic radiology, nuclear medicine and radiotherapy directorate. Publications office of the EU, Luxembourg (2012). IAEA (International Atomic Energy Agency): - Technical Reports Series No Commissioning and quality assurance of computerized planning systems for radiation treatment of cancer. IAEA, Vienna, Austria (2004).

25 Säteilymittausten tarkkuusvaatimukset: OHJE ST 1.9 TYKÖSÄDEHOITO

26 Laadunvarmistus: OHJE ST 2.1 TYKÖSÄDEHOITO 1. Lähteen aktiivisuuden tarkistaminen Aktiivisuus määritetään ilmakermanopeuden kautta kaivokammiolla mittaamalla ja verrataan lähdetoimittajan ilmoittamaan aktiivisuuteen (< 3 %). Määritetään kaivokammion efektiivinen piste etsimällä kaivokammion syvyyssuunnassa maksimivirran mittauspiste. Mittauspisteet 3-5 mm:n välein. Virtamittaus efektiivisessä pisteessä. Muunnos aktiivisuuteen lähdetoimittajan ilmoittamalla lähdespesifillä muunnoskertoimella. Tarkastusväli: Lähteen vaihdon yhteydessä sekä lisäksi kerran lähteen vaihtojen välillä. 2. Lähde- ja testivaijerin paikoitustarkkuus Säteilytetään filmille etukäteen käytettävän siirtoputken mukaan merkityt (esim. 2 cm:n välein) säteilytyspisteet (3-5 kpl). Määritetään tummumista lähteen keskipisteet. Merkittyjen säteilytyspisteiden ja tummumakeskipisteiden välinen eron täytyy olla < 1 mm. Tarkastusväli: Lähteen vaihdon yhteydessä sekä lisäksi kerran kuukaudessa. 3. Hoitolaitteen kellon tarkistus Mitataan sekuntikellolla testiohjelman mukainen hoitoajan pituus. Hoitoajassa ei saa olla > 1 s virhettä. Tarkastusväli: Jokaisen huollon sekä kerran viikossa hoitojen yhteydessä. 4. Hoitokatetrien pituuden tarkistus Katetrin pituus määritetään erityisellä, laitteen mukana toimitetulla, mittalaitteella. Tarkastusväli: Aina uusille käyttöön otetuille hoitokatetreille.

27 Laadunvarmistus: OHJE ST 2.1 TYKÖSÄDEHOITO 5. Hoitolaitteen ja -huoneen ympäristön vuotosäteilyn mittaus Tarkastusväli: Tarkastetaan huollon yhteydessä laitetoimittajan huoltomiehen toimesta. Tämän lisäksi omat mittaukset suoritetaan jokaisen huollon jälkeen. Säteilylainsäädännössä asetettuja annosrajoja ei saa ylittää. 6. Ovikytkimien, hätäpysäytyskytkimien ja merkkivalojen toiminta Säteilylähteen ollessa suojatilan ulkopuolella (testihoito, avataan hoitohuoneen ovi tai painetaan ohjausyksikön hätäpysäytyspainiketta, jolloin säteilylähteen tulee vetäytyä laitteen suojatilaan. Tarkastusväli: Lähteenvaihdon yhteydessä sekä fyysikon toimesta kaksi kertaa kuukaudessa. 7. Hoitohuoneen ja -laitteen säteilymonitorin toiminta Tarkastetaan, että säteilyn ollessa päällä elektrometri näyttää annosnopeutta ja merkkivalo palaa. Tarkastusväli: Hoitopäivinä hoitojen yhteydessä. 8. Annossuunnittelujärjestelmän testaus referenssi-hoitosuunnitelmalla Fantomi + ionisaatiokammio + elektrometri (Q). Mitattua varausta verrataan lähteen puoliintumisella korjattuun ref.arvoon (< 5 %)? Tarkastusväli:?

28 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: STUK SIMULAATTORIT

29 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: STUK SIMULAATTORIT

30 Käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset: STUK SIMULAATTORIT

31 Säteilymittausten tarkkuusvaatimukset: OHJE ST 1.9 SIMULAATTORIT

32 Laadunvarmistus: OHJE ST 3.3 SIMULAATTORIT

33 Laadunvarmistus: STUK 2/2008 SIMULAATTORIT Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas, STUK tiedottaa 2/2008. STUK, Helsinki (2008).

34 Laadunvarmistus: STUK 2/2008 SIMULAATTORIT Sädehoitofyysikoiden 33. neuvottelupäivät Säätytalo Helsinki kesäkuuta 2016

35 Laadunvarmistus: STUK 2/2008 SIMULAATTORIT

36 Laadunvarmistuksen yleisohjeita: MK-SIMULAATTORIT - Diagnostisille laitteille, ts. eivät huomioi sädehoitokäytön asettamia tarpeita. - AAPM:n MR-RT Task Group on laatimassa suosituksia; aikataulu =? AAPM (American Association of Physicists in Medicine): - AAPM:n esitys sairaalafyysikon roolista: - AAPM Report 28: Quality assurance methods and phantoms for magnetic resonance imaging (1990). - AAPM Report 34: Acceptance testing of magnetic resonance imaging systems (1992). - AAPM Report 100: Acceptance testing and quality assurance procedures for magnetic resonance imaging facilities (2010). ACR (American College of Radiology): - ACR on luonut akkreditointiohjelman: - ACR. MR accreditation program phantom test guidance (2005). - ACR. Magnetic resonance imaging quality control manual (2015). NEMA (National Electrical Manufacturers Association): - Teollisuuden käyttämä: NEMA MS Quantification and Mapping of Geometric Distortion for Special Applications(2010):

37 Euroopan komission säteilysuojeluohje nro 162 EUROPEAN COMMISSION RADIATION PROTECTION N 162 Criteria for Acceptability of Medical Radiological Equipment used in Diagnostic Radiology, Nuclear Medicine and Radiotherapy Publications Office of the European Union European Union 2012

38 EUROPEAN COMMISSION RADIATION PROTECTION N 162 Criteria for Acceptability of Medical Radiological Equipment used in Diagnostic Radiology, Nuclear Medicine and Radiotherapy Publications Office of the European Union European Union 2012

39 Hyvälaatuisen laitteiston arvot: EC N 162 ANNOSSUUNNITTELU

40 Hyvälaatuisen laitteiston arvot: EC N 162 MITTAUSKALUSTO

41 Hyvälaatuisen laitteiston arvot: EC N 162 TYKÖSÄDEHOITO

42 Hyvälaatuisen laitteiston arvot: EC N 162 SIMULAATTORIT

43 Hyvälaatuisen laitteiston arvot: EC N 162 SIMULAATTORIT

44 Hyvälaatuisen laitteiston arvot: EC N 162 TT-SIMULAATTORIT

45 VIITTEITÄ AAPM (1994) American Association of Physicists in Medicine. Comprehensive QA for Radiation Oncology. Report No 46. Med. Phys. 21 (4), AAPM (2003) American Association of Physicists in Medicine. Quality assurance of computed-tomography simulators and the computedtomography-simulation process. Report No 83. Med. Phys. 30 (10), CAPCA (2006b) Canadian Association of Provincial Cancer Agencies. Standards for Quality Control at Canadian Radiation Treatment Centres, Brachytherapy Remote Afterloaders. Canada. CAPCA (2007a) Canadian Association of Provincial Cancer Agencies. Standards for Quality Control at Canadian Radiation Treatment Centres, Treatment Planning Systems. Canada. ESTRO Booklet No. 8 (2004b) European Society for Therapeutic Radiology and Oncology. European Guidelines for Quality Assurance in Radiotherapy. A Practical Guide to Quality Control of Brachytherapy Equipment. Brussels: ESTRO. IAEA (2011), Quality Assurance Programme for Computed Tomography: Diagnostic and Therapy Applications. Vienna, IAEA (in press). IAEA (2008a) International Atomic Energy Agency. IAEA-TECDOC-1583: Commissioning of Radiotherapy Treatment Planning Systems: Testing for Typical External Beam Treatment Techniques. Vienna: International Atomic Energy Agency. IEC (1993a) International Electrotechnical Commission. IEC Ed.1.0: Radiotherapy simulators Functional performance characteristics. Geneva: IEC. IEC (1993b) International Electrotechnical Commission. IEC Ed 1.0: Radiotherapy simulators Guidelines for functional performance characteristics. Geneva: IEC. IEC (2007) International Electrotechnical Commission. IEC Ed 2.0: Medical electrical equipment Medical electron accelerators - Functional performance characteristics. Geneva: IEC. IEC (2008c) International Electrotechnical Commission. IEC Ed 2.0: Medical electrical equipment Medical electron accelerators - Guidelines for functional performance characteristics. Geneva: IEC. IPEM (1999) Institute of Physics and Engineering in Medicine. Physical Aspects of Quality Control in Radiotherapy, Report 81. York: Institute of Physics and Engineering in Medicine.

Kiihdyttimet ja kuvantaohjauksessa käytettävät laitteet

Kiihdyttimet ja kuvantaohjauksessa käytettävät laitteet Laadunvarmistus ja käytönaikaiset hyväksyttävyyskriteerit: Kiihdyttimet ja kuvantaohjauksessa käytettävät laitteet Sädehoitofyysikoiden 33. neuvottelupäivät 9.-10.6.2016 Säätytalo, Helsinki Jarkko Ojala,

Lisätiedot

Sädehoidon toteutus ja laadunvarmistus. Janne Heikkilä Sairaalafyysikko Syöpäkeskus, KYS

Sädehoidon toteutus ja laadunvarmistus. Janne Heikkilä Sairaalafyysikko Syöpäkeskus, KYS Sädehoidon toteutus ja laadunvarmistus Janne Heikkilä Sairaalafyysikko Syöpäkeskus, KYS Hoitohuone Mitä hoitofraktion aikana tapahtuu? Potilaan valmistelu ja asettelu Keskustelu Vaatetuksen vähentäminen

Lisätiedot

Sädehoidon käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset ja laadunvarmistus

Sädehoidon käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset ja laadunvarmistus Sädehoidon käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset ja laadunvarmistus Ilkka Jokelainen STUK STUKn Säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylä 24.-25.5.2018 1 Sädehoidon laitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset

Lisätiedot

Säädöstyön näkökulma laadunvarmistukseen

Säädöstyön näkökulma laadunvarmistukseen Säädöstyön näkökulma laadunvarmistukseen Sädehoitofyysikoiden neuvottelupäivät 9.-10.6.2016, Säätytalo Ritva Bly 1 Suomessa uudistetaan koko säteilylainsäädäntö Uudistus koskee nykyisestä lainsäädännöstä

Lisätiedot

Optimointi Röntgentoiminnan laadunvarmistus

Optimointi Röntgentoiminnan laadunvarmistus Optimointi Röntgentoiminnan laadunvarmistus STUKin Säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylä 24.- Tarkastaja Säteilyturvakeskuksen strategia 2018-2022 7. TOIMIJOIDEN VASTUUTA KOROSTETAAN Turvallisuus ei synny

Lisätiedot

SÄDEHOIDON ANNOSMITTAUKSET

SÄDEHOIDON ANNOSMITTAUKSET / HELMIKUU 2005 SÄDEHOIDON ANNOSMITTAUKSET Ulkoisen sädehoidon suurenergisten fotoni- ja elektronisäteilykeilojen kalibrointi Antti Kosunen, Petri Sipilä, Ritva Parkkinen, Ilkka Jokelainen, Hannu Järvinen

Lisätiedot

1 Yl e i s t ä 3 2 Mä ä r i t e l m i ä 3

1 Yl e i s t ä 3 2 Mä ä r i t e l m i ä 3 OHJE ST 2.1 / 18.4.2011 Sädehoidon turvallisuus 1 Yl e i s t ä 3 2 Mä ä r i t e l m i ä 3 3 Sädehoidon turvallisuus on varmistettava 3 4 Sädehoitotoimintaan tarvitaan turvallisuuslupa 3 4.1 Toiminnan harjoittaja

Lisätiedot

Laatuparametrille TPR 20,10 haastaja pienissä kentissä DAPR 20,10 :n ominaisuuksia

Laatuparametrille TPR 20,10 haastaja pienissä kentissä DAPR 20,10 :n ominaisuuksia Laatuparametrille TPR 20,10 haastaja pienissä kentissä DAPR 20,10 :n ominaisuuksia Jarkko Niemelä TYKS Sädehoitofyysikoiden 34. neuvottelupäivät, 8.6.2017. Helsinki Kiitokset yhteistyökumppaneille Suomen

Lisätiedot

Tietoisku! Mitä mittareita milloinkin?

Tietoisku! Mitä mittareita milloinkin? Tietoisku! Mitä mittareita milloinkin? Teollisuuden ja tutkimuksen 12. säteilyturvallisuuspäivät m/s Mariella, Viking Line, 6.4.2017 Santtu Hellstén STUK Milloin säteilymittaria tarvitaan? Säteilylaki

Lisätiedot

Aktiivisuus ja suojelumittareiden kalibrointi

Aktiivisuus ja suojelumittareiden kalibrointi Aktiivisuus ja suojelumittareiden kalibrointi Antti Kosunen STUK SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ Säätytalo, Helsinki 10. 11.12.2015 Kalibrointi Kalibroinnissa määritetään mittarin

Lisätiedot

3.1 Työolojen tarkkailuun ja väestön säteilyturvallisuuteen liittyvät säteilymittaukset 6

3.1 Työolojen tarkkailuun ja väestön säteilyturvallisuuteen liittyvät säteilymittaukset 6 OHJE ST 1.9 / 17.3.2008 Säteilytoiminta ja säteilymittaukset 1 Yl e i s t ä 3 2 Säteilymittausten tarkkuusvaatimukset 3 2.1 Mittausepävarmuus ja mittauksen virhe 3 2.2 Työolojen tarkkailuun ja väestön

Lisätiedot

RÖNTGENTUTKIMUKSET TERVEYDENHUOLLOSSA

RÖNTGENTUTKIMUKSET TERVEYDENHUOLLOSSA RÖNTGENTUTKIMUKSET TERVEYDENHUOLLOSSA 1 JOHDANTO 3 2 RÖNTGENTUTKIMUKSEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Turvallisuuslupa 3 2.2 Tutkimuksen oikeutus ja optimointi 3 2.3 Henkilökunnan säteilyturvallisuus 3 2.4 Potilaan

Lisätiedot

SKV-LAATUKÄSIKIRJA Ohje SKV 9.2 Liite 1 1(7)

SKV-LAATUKÄSIKIRJA Ohje SKV 9.2 Liite 1 1(7) SKV-LAATUKÄSIKIRJA Ohje SKV 9.2 Liite 1 1(7) SUUREET, MITTAUSALUEET JA MITTAUSEPÄVARMUUDET Taulukko 1. Ionisoiva säteily. Kansallisena mittanormaalilaboratoriona tarjottavat kalibrointi- ja säteilytyspalvelut

Lisätiedot

SÄTEILYTOIMINTA JA SÄTEILYMITTAUKSET

SÄTEILYTOIMINTA JA SÄTEILYMITTAUKSET SÄTEILYTOIMINTA JA SÄTEILYMITTAUKSET 1 Yleistä 3 2 Säteilymittausten tarkkuusvaatimukset 3 2.1 Mittausepävarmuus ja mittauksen virhe 3 2.2 Työolojen tarkkailuun ja väestön säteilyturvallisuuteen liittyvät

Lisätiedot

17.8.2006 12/310/06. Tämä päätös on voimassa 1.10.2006 alkaen. Terveydenhuollon röntgenlaitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset

17.8.2006 12/310/06. Tämä päätös on voimassa 1.10.2006 alkaen. Terveydenhuollon röntgenlaitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset PÄÄTÖS 17.8.2006 12/310/06 TERVEYDENHUOLLON RÖNTGENLAITTEIDEN KÄYTÖNAIKAISET HYVÄKSYTTÄ- VYYSVAATIMUKSET Röntgenkuvaus- ja läpivalaisulaitteet ja tietokonetomografialaitteet Säteilyn lääketieteellisestä

Lisätiedot

Laadunvarmistus Säteilyturvallisuuspäivät Säteilyturvakeskus Jorma Kuusisto

Laadunvarmistus Säteilyturvallisuuspäivät Säteilyturvakeskus Jorma Kuusisto Laadunvarmistus Säteilyturvallisuuspäivät 24.-25.5.2018 Säteilyturvakeskus Jorma Kuusisto Säteilyn käytön laatutavoitteiden säädöksiä Määriteltävä ja toteutettava järjestelmälliset toimenpiteet laadunvarmistuksen

Lisätiedot

Pienet kentät, suuret kammiot

Pienet kentät, suuret kammiot Pienet kentät, suuret kammiot Jarkko Niemelä, TYKS Sädehoitofyysikoiden neuvottelupäivät 9.-10.6.2016. Helsinki Yhteistyö TaYS: Jarkko Ojala, Mari Partanen, Mika Kapanen Monte Carlo simuloinnit TYKS: Jani

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.-21.5.2014 Riina Alén STUK - Säteilyturvakeskus RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Lainsäädäntö EU-lainsäädäntö

Lisätiedot

1 PÄÄTÖS 1 (6) POTILAAN SÄTEILYALTISTUKSEN VERTAILUTASOT LASTEN RÖNTGENTUTKIMUKSISSA

1 PÄÄTÖS 1 (6) POTILAAN SÄTEILYALTISTUKSEN VERTAILUTASOT LASTEN RÖNTGENTUTKIMUKSISSA 1 PÄÄTÖS 1 (6) 28.12.2005 26/310/05 POTILAAN SÄTEILYALTISTUKSEN VERTAILUTASOT LASTEN RÖNTGENTUTKIMUKSISSA Säteilyn lääketieteellisestä käytöstä annetussa sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa (423/2000;

Lisätiedot

Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot aikuisten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa

Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot aikuisten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa Päätös 1 (2) 11/3020/2017 Turvallisuusluvan haltijat Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot aikuisten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa Säteilyn lääketieteellisestä käytöstä annetussa sosiaali- ja

Lisätiedot

Sädehoidon valvonnan tuloksia

Sädehoidon valvonnan tuloksia Sädehoidon valvonnan tuloksia Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori Petri Sipilä, STUK petri.sipila@stuk.fi Kammiovertailu 2013 Sairaalan annosmittauksen ero

Lisätiedot

Sisäinen ja ulkoinen kliininen auditointi

Sisäinen ja ulkoinen kliininen auditointi Sisäinen ja ulkoinen kliininen auditointi Säteilyturvallisuuspäivät 25.5.2018 Tarkastaja Juha Suutari Esityksen sisältö Viranomaisvalvonnan ja kliinisten auditointien roolitus Lainsäädännön uudistuksen

Lisätiedot

Ehdotus Säteilyturvakeskuksen määräykseksi säteilymittauksista

Ehdotus Säteilyturvakeskuksen määräykseksi säteilymittauksista Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (17) Ehdotus Säteilyturvakeskuksen määräykseksi säteilymittauksista Ehdotuksen pääasiallinen sisältö Säteilylain (859/2018) 59 :n 2 momentin ja 63 :n 3 momentin nojalla

Lisätiedot

Isotooppikuvantamislaitteiden laadunvalvonnan tila Suomessa. Ylifyysikko Virpi Tunninen SATKS

Isotooppikuvantamislaitteiden laadunvalvonnan tila Suomessa. Ylifyysikko Virpi Tunninen SATKS Isotooppikuvantamislaitteiden laadunvalvonnan tila Suomessa Ylifyysikko Virpi Tunninen SATKS Onko pakko? Säteilylaki Suunnitellut ja järjestelmälliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että laitteet ja

Lisätiedot

Sädehoitofyysikoiden 32. neuvottelupäivät Kulosaaren Casino, Helsinki

Sädehoitofyysikoiden 32. neuvottelupäivät Kulosaaren Casino, Helsinki Sädehoidon valvonnan tuloksia Sädehoitofyysikoiden 32. neuvottelupäivät Kulosaaren Casino, Helsinki 4. - 5.6.2015 Petri Sipilä, STUK petri.sipila@stuk.fi Säteilyn käytön valvonta Säteilyturvakeskuksen

Lisätiedot

POIKKEAVAT TAPAHTUMAT. Nykyinen raportointikäytäntö ja ennakkokyselyn purku

POIKKEAVAT TAPAHTUMAT. Nykyinen raportointikäytäntö ja ennakkokyselyn purku POIKKEAVAT TAPAHTUMAT Nykyinen raportointikäytäntö ja ennakkokyselyn purku Sädehoitofyysikoiden 33. neuvottelupäivät, Säätytalo 9. 10.6.2016 Tarkastaja Sampsa Kaijaluoto Vaatimukset raportoinnista säteilyasetuksessa

Lisätiedot

Mammografialaitteen laadunvalvonta

Mammografialaitteen laadunvalvonta Mammografialaitteen laadunvalvonta Paula Toroi Erikoistutkija, FT (leimaa vaille) Sairaalafyysikko STUK Mammografialaitteiden laadunvalvontaopas Opas on valmis! Taitossa STUK opastaa / toukokuu 2014 Työryhmässä:

Lisätiedot

Ohje: Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot lasten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa

Ohje: Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot lasten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa Säteilyturvakeskus Päätös 1(4) Turvallisuusluvan haltijat Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot lasten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa Säteilyn lääketieteellisestä käytöstä annetussa sosiaali-

Lisätiedot

Taulukko 1. Ionisoiva säteily. Kansallisena mittanormaalilaboratoriona tarjottavat kalibrointi- ja säteilytyspalvelut DOS-laboratoriossa.

Taulukko 1. Ionisoiva säteily. Kansallisena mittanormaalilaboratoriona tarjottavat kalibrointi- ja säteilytyspalvelut DOS-laboratoriossa. Säteilyturvakeskus Toimintajärjestelmä #3392 1 (7) SUUREET, MITTAUSALUEET JA MITTAUSEPÄVARMUUDET Taulukko 1. Ionisoiva säteily. Kansallisena mittanormaalilaboratoriona tarjottavat kalibrointi- ja säteilytyspalvelut

Lisätiedot

1 Johdanto 3. 2 Määritelmiä 3. 3 Seulonnan oikeutuksen toteaminen 3. 4 Seulontaohjelma 3. 5 Seulottavat väestöryhmät 4. 6 Ohjelman toteuttaja 4

1 Johdanto 3. 2 Määritelmiä 3. 3 Seulonnan oikeutuksen toteaminen 3. 4 Seulontaohjelma 3. 5 Seulottavat väestöryhmät 4. 6 Ohjelman toteuttaja 4 OHJE 28.3.2001 ST 3.7 Mammografiaan perustuva rintasyöpäseulonta 1 Johdanto 3 2 Määritelmiä 3 3 Seulonnan oikeutuksen toteaminen 3 4 Seulontaohjelma 3 5 Seulottavat väestöryhmät 4 6 Ohjelman toteuttaja

Lisätiedot

Terveydenhuollon laadunhallinta

Terveydenhuollon laadunhallinta LÄÄKELAITOKSEN JULKAISUSARJA 2/2001 Terveydenhuollon laadunhallinta Radiologisen laitteen vastaanottotarkastus Jari Knuuttila (toim.) 2 Radiologisen laitteen vastaanottotarkastus Jari Knuuttila (toim.)

Lisätiedot

Röntgentilojen säteilyturvallisuus. 1 Yleistä 3. 2 Suojarakenteet 3

Röntgentilojen säteilyturvallisuus. 1 Yleistä 3. 2 Suojarakenteet 3 OHJE 24.9.2001 ST 3.6 Röntgentilojen säteilyturvallisuus 1 Yleistä 3 2 Suojarakenteet 3 2.1 Yleiset periaatteet 3 2.2 Suojarakenteiden määrittäminen 3 2.3 Lääketieteelliseen toimintaan käytettävät röntgenhuoneet

Lisätiedot

Säteilysuojelukoulutus terveydenhuollossa - ST-ohje 1.7

Säteilysuojelukoulutus terveydenhuollossa - ST-ohje 1.7 Säteilyn käyttöön liittyvät määräykset 24.11.2015, ST-koulutus Biomedicum Fyysikko Touko Kaasalainen HUS-Kuvantaminen touko.kaasalainen@hus.fi Säteilysuojelukoulutus terveydenhuollossa - ST-ohje 1.7 Terveydenhuollon

Lisätiedot

Kokemuksia radiofotoluminesenssidosimetriasta

Kokemuksia radiofotoluminesenssidosimetriasta Kokemuksia radiofotoluminesenssidosimetriasta Aleksi Saikkonen Fyysikko Sädehoitopoliklinikka TYKS 08.06.2017 Sisältö RPL-dosimetria Pieneläinsädetin Brakyhoitoannos Sikiön annos in vivo RPL:ien kalibrointi

Lisätiedot

Sädehoidon suojauslaskelmat - laskuesimerkkejä

Sädehoidon suojauslaskelmat - laskuesimerkkejä Säteilyturvakeskus 1 (6) Sädehoidon suojauslaskelmat - laskuesimerkkejä Yleistä Uusien tilojen suunnittelussa on hyvä muistaa, että tilat ovat usein käytössä useita kymmeniä vuosia ja laitteet vaihtuvat

Lisätiedot

5/17/2016. Kaikki säteily vaarallista? Tarve säteilyn käyttöön liittyville määräyksille? Euroopan yhteisöjen säädökset

5/17/2016. Kaikki säteily vaarallista? Tarve säteilyn käyttöön liittyville määräyksille? Euroopan yhteisöjen säädökset Kaikki säteily vaarallista? Tarve säteilyn käyttöön liittyville määräyksille? Säteilyn käyttöön liittyvät määräykset ST-koulutus 17.5.2016, Naistenklinikka Fyysikko Touko Kaasalainen HUS-Kuvantaminen touko.kaasalainen@hus.fi

Lisätiedot

Mittausjärjestelmän kalibrointi ja mittausepävarmuus

Mittausjärjestelmän kalibrointi ja mittausepävarmuus Mittausjärjestelmän kalibrointi ja mittausepävarmuus Kalibrointi kalibroinnin merkitys kansainvälinen ja kansallinen mittanormaalijärjestelmä kalibroinnin määritelmä mittausjärjestelmän kalibrointivaihtoehdot

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys säteilymittauksista

Säteilyturvakeskuksen määräys säteilymittauksista 1 (15) LUONNOS 2 -MÄÄRÄYS STUK S/8/2018 Säteilyturvakeskuksen määräys säteilymittauksista Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain ( / ) 59 :n 2 momentin ja 63 :n 3 momentin nojalla:

Lisätiedot

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ 10.12.2015, Säätytalo, Helsinki Tarkastaja Elina Hallinen, STUK TT laitteen

Lisätiedot

Säädösuudistus 2013/59/Euratom

Säädösuudistus 2013/59/Euratom Säädösuudistus 2013/59/Euratom Sädehoitofyysikoiden neuvottelupäivät 5.-6.6.2014, Billnäs Ritva Bly 1 Uusi BSS yhdistää aiempia direktiivejä Directive 96/29/Euratom (BSS) Council Directive (MED) Council

Lisätiedot

Mittausten jäljitettävyysketju

Mittausten jäljitettävyysketju Mittausten jäljitettävyysketju FINAS-päivä 22.1.2013 Sari Saxholm, MIKES @mikes.fi p. 029 5054 432 Mittatekniikan keskus varmistaa kansainvälisesti hyväksytyt mittayksiköt ja pätevyyden arviointipalvelut

Lisätiedot

Tasoittamattomat fotonikeilat, dosimetrian haasteet ja käytännöt. Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori

Tasoittamattomat fotonikeilat, dosimetrian haasteet ja käytännöt. Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori Tasoittamattomat fotonikeilat, dosimetrian haasteet ja käytännöt. Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 Billnäsin ruukki, Raasepori petri.sipilä@stuk.fi Haasteet FFF keilassa? FFF keila

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys työperäisen altistuksen selvittämisestä, arvioinnista ja seurannasta

Säteilyturvakeskuksen määräys työperäisen altistuksen selvittämisestä, arvioinnista ja seurannasta MÄÄRÄYS S/1/2018 Säteilyturvakeskuksen määräys työperäisen altistuksen selvittämisestä, arvioinnista ja seurannasta Annettu Helsingissä 14.12.2018 Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain

Lisätiedot

SÄTEILYTURVALLISUUS ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ

SÄTEILYTURVALLISUUS ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ OHJE ST 6.3 / 14.1.2013 SÄTEILYTURVALLISUUS ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ 1 Yleistä 3 2 Määritelmiä 3 3 Säteilyn käyttö ja turvallisuuslupa 3 3.1 Toiminnan harjoittaja vastaa turvallisuudesta 3 3.2 Säteilyn

Lisätiedot

Juha Korhonen, DI Erikoistuva fyysikko, HYKS Syöpäkeskus Väitöskirja-projekti: MRI-based radiotherapy

Juha Korhonen, DI Erikoistuva fyysikko, HYKS Syöpäkeskus Väitöskirja-projekti: MRI-based radiotherapy Sädehoitopäivät, 16-17.4.2015, Turku MRI-pohjainen sädehoito Juha Korhonen, DI Erikoistuva fyysikko, HYKS Syöpäkeskus Väitöskirja-projekti: MRI-based radiotherapy Sädehoidon työvaiheet ja kuvien käyttö

Lisätiedot

3/8/2016. Ionisoivaa säteilyä koskevat säädökset Suomessa. Euroopan yhteisöjen säädökset

3/8/2016. Ionisoivaa säteilyä koskevat säädökset Suomessa. Euroopan yhteisöjen säädökset Ionisoivaa säteilyä koskevat säädökset Suomessa Säteilyn käyttöön liittyvät määräykset 8.3.2016, ST-koulutus Meilahti, ls 3 Fyysikko Touko Kaasalainen HUS-Kuvantaminen touko.kaasalainen@hus.fi Säädökset

Lisätiedot

Testifantomit ja kuvanlaatutestit

Testifantomit ja kuvanlaatutestit Testifantomit ja kuvanlaatutestit Säteilyturvallisuus ja laatu röntgentekniikassa 19.5. 21.5.2014, Viking Mariella 4.6.2014 Eini Niskanen, FT ylifyysikko, röntgen Vaasan keskussairaala Sisältö: Miksi kuvanlaatua

Lisätiedot

Tarkastushavaintoja vuosilta

Tarkastushavaintoja vuosilta Tarkastushavaintoja vuosilta 2016 2017 Teollisuuden ja tutkimuksen 12. Säteilyturvallisuuspäivät Viking M/S Mariella Siiri Maria Aallos Ståhl STUK Yleistä STUK teki 1.1.2016 28.2.2017 yhteensä 213 säteilyn

Lisätiedot

Mittausepävarmuuden laskeminen

Mittausepävarmuuden laskeminen Mittausepävarmuuden laskeminen Mittausepävarmuuden laskemisesta on useita standardeja ja suosituksia Yleisimmin hyväksytty on International Organization for Standardization (ISO): Guide to the epression

Lisätiedot

AKKREDITOINNIN VAATIMUKSET TESTAUSMENETELMILLE JA KALIBROINNILLE

AKKREDITOINNIN VAATIMUKSET TESTAUSMENETELMILLE JA KALIBROINNILLE AKKREDITOINNIN VAATIMUKSET TESTAUSMENETELMILLE JA KALIBROINNILLE Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu AKKREDITOINTI Pätevyyden toteamista Perustuu kansainvälisiin standardeihin (ISO/IEC 17025, ISO/IEC

Lisätiedot

Pulssitaajuiset röntgenlaitteet teollisuus ja tutkimuskäytössä

Pulssitaajuiset röntgenlaitteet teollisuus ja tutkimuskäytössä Pulssitaajuiset röntgenlaitteet teollisuus ja tutkimuskäytössä Teollisuuden ja tutkimuksen 12. säteilyturvallisuuspäivät 5. 7.4.2017 Reetta Nylund / Jussi Aromaa Pulssitaajuiset röntgenlaitteet Kevyitä

Lisätiedot

SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIO

SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIO OHJE ST 1.4 / 16.4.2004 SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIO 1 YLEISTÄ 3 2 SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIO JA ORGANISAATIOSELVITYS 3 2.1 Organisaatioselvityksessä esitettävät asiat 3 2.2 Organisaatioselvityksen laajuus

Lisätiedot

6.1 Mammografialaitteiden yleiset vaatimukset 6 6.2 Mammografialaitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset 7

6.1 Mammografialaitteiden yleiset vaatimukset 6 6.2 Mammografialaitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset 7 OHJE ST 3.8 / 25.1.2013 SÄTEILYTURVALLISUUS MAMMOGRAFIATUTKIMUKSISSA 1 Yleistä 3 2 Määritelmiä 3 3 Mammografiatoimintaan tarvitaan turvallisuuslupa 3 4 Seulonnan järjestäjän on laadittava rintasyövän seulontaohjelma

Lisätiedot

SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIOSSA TOIMIVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVYYS JA PÄTEVYYDEN EDELLYTTÄMÄ SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS

SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIOSSA TOIMIVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVYYS JA PÄTEVYYDEN EDELLYTTÄMÄ SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIOSSA TOIMIVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVYYS JA PÄTEVYYDEN EDELLYTTÄMÄ SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS 1 YLEISTÄ 3 2 PÄTEVYYS JA SEN EDELLYTTÄMÄ SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS 3 2.1 Vastaava johtaja 3

Lisätiedot

Seitsemän asiaa jotka terveydenhuollon ammattilaisen on hyvä tietää uudesta säteilylaista

Seitsemän asiaa jotka terveydenhuollon ammattilaisen on hyvä tietää uudesta säteilylaista Seitsemän asiaa jotka terveydenhuollon ammattilaisen on hyvä tietää uudesta säteilylaista 1 Nämä asiat muuttuvat, kun uusi säteilylaki on astunut voimaan. 1. Turvallisuusarvio ja toiminnan sekä lähteiden

Lisätiedot

säteilyn käyttöorganisaatio

säteilyn käyttöorganisaatio OHJE ST 1.4 / 2.11.2011 säteilyn käyttöorganisaatio 1 Yl e i s t ä 3 2 Sä t e i l y n k äy tt ö o r g a n i s a a t i o k uva t a a n o r g a n i s a a t i o s e l v i t y k s e s s ä 3 2.1 Organisaatioselvityksen

Lisätiedot

Optimointi muutokset vaatimuksissa

Optimointi muutokset vaatimuksissa Optimointi muutokset vaatimuksissa STUKin Säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylä 24.-25.5.2018 Ylitarkastaja Petra Tenkanen-Rautakoski Optimoinnista säädetään jatkossa SätL 2 luku, 6 Optimointiperiaate Tarkemmat

Lisätiedot

TARKASTUS- JA ANALYYSIRÖNTGENLAITTEIDEN KÄYTTÖ

TARKASTUS- JA ANALYYSIRÖNTGENLAITTEIDEN KÄYTTÖ TARKASTUS- JA ANALYYSIRÖNTGENLAITTEIDEN KÄYTTÖ 1 Yl e i s t ä 3 2 Tu r v a l l i s u u s l u p a 3 2.1 Turvallisuuslupa, vastaava johtaja ja käyttöorganisaatio 3 3 Käytönaikaiset vaatimukset 3 3.1 Yleiset

Lisätiedot

esitellä omia kokemuksia PTW uudesta timantti-ilmaisimesta

esitellä omia kokemuksia PTW uudesta timantti-ilmaisimesta Timantti-ilmaisimen ilmaisimen käyttöön- ottotestaus HUS:ssa 2014 Agenda ja tavoite: esitellä omia kokemuksia PTW uudesta timantti-ilmaisimesta Antti Kulmala, Fyysikko HUS-sädehoito 10/06/2015 NEUVOTTELUPÄIVÄT

Lisätiedot

Säädöstyön näkökulma poikkeaviin tapahtumiin

Säädöstyön näkökulma poikkeaviin tapahtumiin Säädöstyön näkökulma poikkeaviin tapahtumiin Sädehoitofyysikoiden neuvottelupäivät 9.-10.6.2016, Säätytalo Ritva Bly 1 Luku 16 Säteilyturvallisuuspoikkeamat ja säteilyvaaratilanteet, 96 Varautuminen Turvallisuusluvanhaltijan

Lisätiedot

Viranomaisohjeistus MIKSI? Laadunvalvontaohjelmaan kirjataan kaikki laadunvarmistustoiminta

Viranomaisohjeistus MIKSI? Laadunvalvontaohjelmaan kirjataan kaikki laadunvarmistustoiminta Viranomaisohjeistus DIGITAALISEN HAMMASRÖNTGENTOIMINNAN LAADUNVARMISTUS Soili Kallio-Pulkkinen EHL, HLT Ohje ST 3.1 Hammasröntgentutkimukset terveydenhuollossa (1.9.2014) Laitteiden käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset,

Lisätiedot

Kliininen auditointi

Kliininen auditointi Kliininen auditointi Euroopan Komission (EC) julkaisema ohje Raportti RP 159 Hannu Järvinen Säteilyturvakeskus (STUK) hannu.jarvinen@stuk.fi 1 Kv. symposium Tampereella 2003 --> Erilaiset tulkinnat kliinisestä

Lisätiedot

Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas STUK TIEDOTTAA 2/2008

Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas STUK TIEDOTTAA 2/2008 STUK TIEDOTTAA 2/2008 Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas Säteilyturvakeskus Strålsäkerhetscentralen Radiation and Nuclear Safety Authority Tämän oppaan on laatinut työryhmä, johon ovat

Lisätiedot

Uudistuva säteilylainsäädäntö tilannekatsaus

Uudistuva säteilylainsäädäntö tilannekatsaus Uudistuva säteilylainsäädäntö tilannekatsaus Mika Teräs Ylifyysikko, VSSHP Professori, Lääketieteellinen fysiikka, TY Kiitokset materiaalista Ritva Bly, STUK VSKK: Alueellinen koulutus 16.11.2017 1 1 3

Lisätiedot

AVOLÄHTEIDEN KÄYTÖSTÄ SYNTYVÄT RADIOAKTIIVISET JÄTTEET JA PÄÄSTÖT

AVOLÄHTEIDEN KÄYTÖSTÄ SYNTYVÄT RADIOAKTIIVISET JÄTTEET JA PÄÄSTÖT OHJE ST 6.2 / 3.10.2014 AVOLÄHTEIDEN KÄYTÖSTÄ SYNTYVÄT RADIOAKTIIVISET JÄTTEET JA PÄÄSTÖT 1 Yleistä 3 2 Radioaktiivisten jätteiden käsittelystä on oltava suunnitelma 3 3 Säteilyturvakeskus asettaa raja-arvot

Lisätiedot

SÄTEILYLAITTEIDEN ASENNUS-, KORJAUS- JA HUOLTOTYÖ

SÄTEILYLAITTEIDEN ASENNUS-, KORJAUS- JA HUOLTOTYÖ SÄTEILYLAITTEIDEN ASENNUS-, KORJAUS- JA HUOLTOTYÖ 1 JOHDANTO 3 2 LUVANVARAISUUS 3 3 SÄTEILYTURVALLISUUS ASENNUS-, KORJAUS- JA HUOLTOTYÖSSÄ 3 3.1 Vastuuhenkilöt ja säteilylaitteen käyttöoikeus 3 3.2 Säteilyaltistuksen

Lisätiedot

Tietoisku! Uudet turvallisuuslupaa vaativat toiminnat

Tietoisku! Uudet turvallisuuslupaa vaativat toiminnat Tietoisku! Uudet turvallisuuslupaa vaativat toiminnat Hanna Tuovinen Korkea-aktiivisten lähteiden kuljetukset Säteilyturvakeskus keskittyy valvonnassaan riskimerkityksen kannalta merkittävimpiin toimijoihin

Lisätiedot

Umpilähteet ja röntgenlaitteet

Umpilähteet ja röntgenlaitteet Umpilähteet ja röntgenlaitteet Santtu Hellstén Säteilyturvallisuuspäivät Jyväskylässä 24. 25.5.2018 Umpilähteet mitä ne ovat? umpilähteellä radioaktiivista ainetta sisältävää säteilylähdettä, jonka rakenne

Lisätiedot

AVOLÄHTEIDEN KÄYTÖSTÄ SYNTYVÄT RADIOAKTIIVISET JÄTTEET JA PÄÄSTÖT

AVOLÄHTEIDEN KÄYTÖSTÄ SYNTYVÄT RADIOAKTIIVISET JÄTTEET JA PÄÄSTÖT AVOLÄHTEIDEN KÄYTÖSTÄ SYNTYVÄT RADIOAKTIIVISET JÄTTEET JA PÄÄSTÖT 1 Yleistä 3 2 Radioaktiivisten jätteiden käsittelystä on oltava suunnitelma 3 3 Säteilyturvakeskus asettaa raja-arvot päästöille 3 3.1

Lisätiedot

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Risto Taipale 20.9.2013 1 Tehtävä 1 Erään lämpömittarin vertailu kalibrointistandardiin antoi keskimääräiseksi eroksi standardista 0,98 C ja eron keskihajonnaksi

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuuslupaa edellyttävien säteilylähteiden turvajärjestelyistä

Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuuslupaa edellyttävien säteilylähteiden turvajärjestelyistä #1727521 1 (6) LUONNOS 2 -MÄÄRÄYS STUK S/1/2017 Säteilyturvakeskuksen määräys turvallisuuslupaa edellyttävien säteilylähteiden turvajärjestelyistä Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain

Lisätiedot

Uusittu ohje ST 5.1 Umpilähteiden ja niitä sisältävien laitteiden säteilyturvallisuus

Uusittu ohje ST 5.1 Umpilähteiden ja niitä sisältävien laitteiden säteilyturvallisuus Uusittu ohje ST 5.1 Umpilähteiden ja niitä sisältävien laitteiden säteilyturvallisuus Kauppiastapaaminen STUKissa 9.11.2016 Siiri Maria Aallos Ståhl Ohjeen sisältö 1 Johdanto 2 Yleiset vaatimukset 3 Umpilähteitä

Lisätiedot

SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIOSSA TOIMIVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVYYS JA SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS

SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIOSSA TOIMIVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVYYS JA SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS SÄTEILYN KÄYTTÖORGANISAATIOSSA TOIMIVIEN HENKILÖIDEN PÄTEVYYS JA SÄTEILYSUOJELUKOULUTUS 1 Yleistä 3 2 Toiminnan harjoittajan on varmistuttava henkilöstönsä pätevyydestä ja säteilysuojelukoulutuksesta 3

Lisätiedot

Lataa Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas. Lataa

Lataa Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas. Lataa Lataa Terveydenhuollon röntgenlaitteiden laadunvalvontaopas Lataa ISBN: 9789524783217 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 10.95 Mb Käsillä oleva opas koskee kaikentyyppisiä röntgenlaitteita, joilla tehdään

Lisätiedot

SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA

SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA OHJE ST 7.1 / 2.8.2007 SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA 1 YLEISTÄ 3 2 MÄÄRITELMIÄ 3 3 YLEISET VAATIMUKSET 3 3.1 Työolojen tarkkailu 4 3.2 Annostarkkailu 4 3.3 Dokumentointi ja asiakirjojen säilytys 4 4 TYÖOLOJEN

Lisätiedot

Säteilylainsäädännön uudistus toiminnanharjoittajan näkökulmasta MAP Medical Technologies OY

Säteilylainsäädännön uudistus toiminnanharjoittajan näkökulmasta MAP Medical Technologies OY Säteilylainsäädännön uudistus toiminnanharjoittajan näkökulmasta MAP Medical Technologies OY Riitta Pilviö Säteilyn käytön turvallisuudesta vastaava johtaja Tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja MAP Medical

Lisätiedot

Radiologisen fysiikan ja säteilysuojelun kurssi radiologiaan erikoistuville lääkäreille Ohjelma

Radiologisen fysiikan ja säteilysuojelun kurssi radiologiaan erikoistuville lääkäreille Ohjelma Radiologisen fysiikan ja säteilysuojelun kurssi radiologiaan erikoistuville lääkäreille 27.8. - 30.8.2019 Ohjelma Paikka: Kuopion Yliopistollinen Sairaala, Auditorio I Luennoitsija Ti 27.8.19 8.30 9.00

Lisätiedot

Liite 1 - Hakkuukonemittaus

Liite 1 - Hakkuukonemittaus Liite 1 - Hakkuukonemittaus Tämä ohje on MMM:n asetuksen nro 15/06, dnro 926/01/2006 liite 1. Asetus tuli voimaan 1 päivänä toukokuuta 2006. Hakkuukoneen, joka otetaan käyttöön 1 päivänä toukokuuta 2007

Lisätiedot

Ajankohtaista säädöksistä

Ajankohtaista säädöksistä Ajankohtaista säädöksistä Mika Markkanen Sisältö Säteilysuojelun perusnormidirektiivi (BSS-direktiivi) ja lainsäädännön kokonaisuudistus Uusia ST-ohjeita (v.2013-2014 aikana voimaantulleita) Uudistettavana

Lisätiedot

ANNOSREKISTERI JA TIETOJEN ILMOITTAMINEN

ANNOSREKISTERI JA TIETOJEN ILMOITTAMINEN ANNOSREKISTERI JA TIETOJEN ILMOITTAMINEN 1 Yleistä 3 2 Toiminnan harjoittaja on vastuussa annostarkkailutietojen oikeellisuudesta 3 3 Annosrekisteriin on ilmoitettava tietoja työntekijästä, työnantajasta

Lisätiedot

Sädehoidon huoltokyselyn tulokset

Sädehoidon huoltokyselyn tulokset Sädehoidon huoltokyselyn tulokset Sädehoitofyysikoiden 31. neuvottelupäivät 5.-6.6.2014 1 Tavoite ja toteutus Tavoitteena selvittää: Säteilyturvallisuuteen vaikuttavien määräysten ja ohjeiden toteutumista

Lisätiedot

PANK -MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA JA PALUUHEIJASTAVUUS JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT KUOPIO

PANK -MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA JA PALUUHEIJASTAVUUS JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT KUOPIO PANK -MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA JA PALUUHEIJASTAVUUS JAAKKO DIETRICH TIEMERKINTÄPÄIVÄT KUOPIO 17.2.2017 PANK- MENETELMÄOHJEET TIEMERKINTÖJEN KITKA- JA PALUUHEIJASTAVUUSMITTAUKSET Tavoitteena

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys säteilylähteiden käytönaikaisesta säteilyturvallisuudesta

Säteilyturvakeskuksen määräys säteilylähteiden käytönaikaisesta säteilyturvallisuudesta Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (26) Säteilyturvakeskuksen määräys säteilylähteiden käytönaikaisesta säteilyturvallisuudesta PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Säteilylain (859/2018) nojalla säädetään Säteilyturvakeskuksen

Lisätiedot

Säteilyturvakeskus Ohje ST 1.8 Luonnos 4 9.12.2015

Säteilyturvakeskus Ohje ST 1.8 Luonnos 4 9.12.2015 Säteilyturvakeskus Ohje ST 1.8 Luonnos 4 9.12.2015 Ohjeeseen tehdään tarkennuksia, jotta se vastaa nykyisiä käytäntöjä. Muutokset koskevat hammasröntgentoimintaa, joka vaatii nykyisin turvallisuusluvan.

Lisätiedot

Säteilylakiluonnos. Säteilyturvakeskus SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY

Säteilylakiluonnos. Säteilyturvakeskus SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Säteilylakiluonnos Säteilyturvakeskus Säteilylakiluonnos Parantaa säteilyturvallisuutta Kaikkien säteilyaltistustilanteiden huomioiminen Oikeutusperiaatteen käyttöön tarkennuksia Toiminnan harjoittajan

Lisätiedot

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5)

Varausta poistavien lattioiden mittausohje. 1. Tarkoitus. 2. Soveltamisalue. 3. Mittausmenetelmät MITTAUSOHJE 1.6.2001 1 (5) 1.6.2001 1 (5) Varausta poistavien lattioiden mittausohje 1. Tarkoitus Tämän ohjeen tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja selkeyttää varausta poistavien lattioiden mittaamista ja mittaustulosten dokumentointia

Lisätiedot

Röntgentoiminnan nykytila viranomaisen silmin. TT-tutkimukset. Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.5.2014

Röntgentoiminnan nykytila viranomaisen silmin. TT-tutkimukset. Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.5.2014 Röntgentoiminnan nykytila viranomaisen silmin TT-tutkimukset Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.5.2014 Tarkastaja Säteilyturvakeskus Sisältö Tietokonetomografiatutkimusten määrät Suomessa

Lisätiedot

Kliinikko- ja radiologityöasemien laadunvalvonta

Kliinikko- ja radiologityöasemien laadunvalvonta Kliinikko- ja radiologityöasemien laadunvalvonta Näyttöjen laadunvalvontakäytännöt OYS:ssa Esa Liukkonen, Oys Sisältö 1. Tekniikkaa 2. Ohjeistuksia 3. Käyttäjien suorittamat testit 4. Tekniset testit 3

Lisätiedot

RÖNTGENTUTKIMUKSET TERVEYDENHUOLLOSSA

RÖNTGENTUTKIMUKSET TERVEYDENHUOLLOSSA OHJE ST 3.3 / 8.12.2014 RÖNTGENTUTKIMUKSET TERVEYDENHUOLLOSSA 1 Yleistä 3 2 Röntgentoimintaan tarvitaan turvallisuuslupa 3 3 Turvallisuudesta on huolehdittava 3 3.1 Turvallisen toiminnan edellytykset 4

Lisätiedot

Annoslaskennan tarkkuus ja metalliset implantit

Annoslaskennan tarkkuus ja metalliset implantit Annoslaskennan tarkkuus ja metalliset implantit Vertailu mittauksiin ja Monte Carlo laskentaan XX Onkologiapäivät, 29. 30.8.2014, Oulu Jarkko Ojala, TkT Sairaalafyysikko & Laatupäällikkö Tampereen yliopistollinen

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Mittalaitteiden staattiset ominaisuudet Mittalaitteita kuvaavat tunnusluvut voidaan jakaa kahteen luokkaan Staattisiin

Lisätiedot

Mittausten jäljitettävyys laboratorion näkökulma

Mittausten jäljitettävyys laboratorion näkökulma Mittausten jäljitettävyys laboratorion näkökulma Raimo A. Ketola Hjelt-instituutti / Oikeuslääketieteen osasto Lääketieteellinen tiedekunta www.helsinki.fi/yliopisto 22.1.2013 1 Määritelmiä Mittaustulos:

Lisätiedot

säteilyn käyttöorganisaatio

säteilyn käyttöorganisaatio OHJE ST 1.4 / 2.11.2011 säteilyn käyttöorganisaatio 1 Yl e i s t ä 3 2 Sä t e i l y n k äy tt ö o r g a n i s a a t i o k uva t a a n o r g a n i s a a t i o s e l v i t y k s e s s ä 3 2.1 Organisaatioselvityksen

Lisätiedot

Käyttöasetus potilassiirtojen

Käyttöasetus potilassiirtojen Käyttöasetus potilassiirtojen näkökulmasta Ylitarkastaja Riina Perko Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) Käyttöasetus Asetus voimaan 1.1.2009 Käyttöasetuksen

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys säteilylähteiden käytönaikaisesta säteilyturvallisuudesta ja säteilylähteiden ja käyttötilojen poistamisesta käytöstä

Säteilyturvakeskuksen määräys säteilylähteiden käytönaikaisesta säteilyturvallisuudesta ja säteilylähteiden ja käyttötilojen poistamisesta käytöstä Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (29) Säteilyturvakeskuksen määräys säteilylähteiden käytönaikaisesta säteilyturvallisuudesta ja säteilylähteiden ja käyttötilojen poistamisesta käytöstä PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

Radiologisen fysiikan ja säteilysuojelun kurssi radiologiaan erikoistuville lääkäreille Ohjelma KAHVITAUKO

Radiologisen fysiikan ja säteilysuojelun kurssi radiologiaan erikoistuville lääkäreille Ohjelma KAHVITAUKO Radiologisen fysiikan ja säteilysuojelun kurssi radiologiaan erikoistuville lääkäreille 27. - 30.8.2013 Ohjelma Paikka: Kuopion Yliopistollinen Sairaala, Auditorio I Luennoitsija Ti 27.8.13 9.00-9.30 Ilmoittautuminen

Lisätiedot

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA Palotarkastusinsinööri Tapio Stén Pirkanmaan pelastuslaitos, pvm. 27.9.2017 Pelastusviranomaisen rooli väestönsuojien

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA VIRANOMAISMÄÄRÄYKSET Säteily ja terveys -kurssi TTL 9.12.2016 STUK - Säteilyturvakeskus Lainsäädäntö EU-lainsäädäntö BSS-direktiivi 1, jossa huomioidaan ICRP:n

Lisätiedot

GafChromic EBT3 filmin ominaisuudet & MC

GafChromic EBT3 filmin ominaisuudet & MC GafChromic EBT3 filmin ominaisuudet & MC Sädehoitofyysikoiden 32. neuvottelupäivät 4.-5.6.2015 Helsinki Jarkko Ojala, TkT Sairaalafyysikko & laatupäällikkö Tampereen yliopistollinen i lli sairaala / Sädehoito

Lisätiedot