rjestäjien jien mis- ja palvelutehtävän toimivuus ja vaikuttavuus Koulutuksen arviointineuvoston arviointihanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "rjestäjien jien mis- ja palvelutehtävän toimivuus ja vaikuttavuus Koulutuksen arviointineuvoston arviointihanke"

Transkriptio

1 Ammatillisen lisäkoulutuksen järjestj rjestäjien jien työel elämän n kehittämis mis- ja palvelutehtävän toimivuus ja vaikuttavuus Koulutuksen arviointineuvoston arviointihanke Heikki Silvennoinen Hotelli Arthur

2

3 Suunnitteluryhmä Pj. Professori Päivi Tynjälä, Jyväskyl skylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos Avdelningschef Kim Byholm, Korsnäs kurscenter Toimialajohtaja Auli Härkönen, Amiedu Asiantuntijayksikön päällikkö, opetusneuvos Seppo Hyppönen nen, Opetushallitus Professori emerita Annikki Järvinen, Tampereen yliopisto Projektipää äällikkö Kari-Matti Koittola, Porin ammattiopisto Opetusneuvos Merja Leinonen, Opetusministeriö Koulutuspoliittinen asiamies Petri Lempinen,, STTK Johtaja Seija Mahlamäki ki-kultanen,, HAMK, Ammatillinen opettajakorkeakoulu Vararehtori Laila Mäkelä, Markkinointi-Instituutti Johtaja, rehtori Ari Orelma, Hyvinkää ään-riihimäen Seudun Ammattikoulutussää äätiö Rehtori Martti Santasalo, Tampereen aikuiskoulutuskeskus Kehitysjohtaja Juha Vaso, Päijät-Hämeen koulutuskonserni Yhtymäjohtaja Heikki Yli-Olli, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Asiantuntija Satu Ågren, Elinkeinoelämän Keskusliitto

4 Arviointiryhmä Pj. johtaja Seija Mahlamäki ki-kultanen,, HAMK, Ammatillinen opettajakorkeakoulu, avdelningschef Kim Byholm, Yrkesakademin i Österbotten, johtaja, rehtori Ari Orelma, Hyvinkää ään- Riihimäen Seudun Ammattikoulutussää äätiö, kehitysjohtaja Juha Vaso, Päijät-Hämeen koulutuskonserni, tiiminvetäjä Jorma Kärppä, Suomen ympärist ristöopisto SYKLI.

5 Arviointitehtävät missä määrin TYKE-järjestelm rjestelmä on suunnannut koulutuksen järjestj rjestäjien jien toimintaa kysyntä- ja asiakasläht htöisemmäksi ja mikä on myönnetyn työel elämän n kehittämis mis- ja palvelutehtävän n ohjausvaikutus koulutuksen järjestj rjestäjien jien toimintaan, sekä mitkä ovat ne rakenteelliset ja toiminnalliset tekijät, t, jotka parhaiten edistävät TYKE- tehtävän mukaisen toiminnan kehittymistä ja toteutumista.

6 Arviointitehtävä kaksitasoinen TYKE-teht tehtävän järjestelmätasoon tasoon kohdentuva arviointi Koulutuksen järjestäjätasoon tasoon kohdentuva arviointi

7 Aineistot Kysely (kaikille) ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjille jille (informantteina( johto ja työel elämäpalveluja järjestj rjestävä henkilöst stö). Haastattelut: : opetusministeriö,, Opetushallitus, TYKE-avustusten myönt ntämiseen liittyvän ohjausryhmän n jäsenet j (EK, SAK, jne) Kuulemistilaisuus: : tulosten keskusteluttamiseksi raportin luonnosvaiheessa - > mukaan keskeiset tahot (mahdollisuus täydentää mahdollisia katvekohtia ja nostaa näkyville arvioinnissa puutteellisesti huomioon otettuja tausta tekijöit itä)

8

9 Uudistuksen käynnistk ynnistämisvaihe Arviointi kohdistuu TYKE-järjestelm rjestelmän alkuvaiheeseen. Ensimmäisen isenä TYKE-teht tehtävän saaneet koulutuksen järjestäjät hakivat ensimmäiset iset kehittämisavustukset TYKE-hankkeisiin vuonna 2006 ja pääsivät varsinaisesti aloittamaan toiminnan vuonna Arviointi käynnistettiin vuonna 2008 ja aineistot TYKE- toiminnasta kerättiin alkuvuodesta Kun ensimmäiset iset hankkeet ajoittuvat pääosin vuodelle 2007, arvioitavana oleva hanketoiminta rajautuu vuosiin Uudistuksen vaikutusten arvioimiseksi aikaväli on lyhyt. Vaikutusten arvioinnin maltillista

10

11

12

13

14

15

16

17

18 Yleisiä arvioita Uudistuksella saatu lyhyessä ajassa suuri osa ammatillisen lisäkoulutuksen järjestäjiä kehittämää ään suunnitelmallisemmin työel elämän kehittämis mis- ja palvelutoimintaa. TYKE-toimintaan mukaan tulleiden koulutuksen järjestäjienjien osuus on jopa suurempi kuin uudistusta käynnistettäessä oletettiin. Koulutuksen järjestäjät ovat reagoineet nopeasti. Koulutuksen järjestäjät pitävät uudistusta tarpeellisena ja suhtautuvat siihen pääasiassa myönteisesti nteisesti. Toisaalta monet koulutuksen järjestäjät näkevät koko olemassaolonsa tarkoituksen työel elämän palvelemisena.

19 Yleisiä arvioita TYKE-teht tehtävän saaneiden koulutuksen järjestäjienjien toteuttama toiminta pääasiassa hyvää ja oikean suuntaista suhteessa asetettuihin kansallisiin tavoitteisiin. Alkuvaiheessa toiminta on paljolti keskittynyt kullekin koulutuksen järjestäjälle sopivan toimintamallin omaksumiseen ja henkilöst stön osaamisen kehittämiseen TYKE-toiminnan edellyttämää ään suuntaan. TYKE-teht tehtävän saaminen järjestämislupaan tuo koulutuksen järjestäjälle arvostusta ja on samalla merkki erityisestä paneutumisesta työel elämän kehittämiseen ja aiempaa asiakasläht htöisempään palvelutoimintaan.. TYKE-teht tehtävä on tavoiteltu asia.

20 TYKE-teht tehtävähakemustenhakemusten ja kehittämisavustushakemusten arviointia TYKE-hankkeet liittyvät varsin hyvin koulutuksen järjestäjän tehtävähakemuksissa hakemuksissa esittämiin suunnitelmiin ja tavoitteisiin sekä järjestäjän kehittämisstrategioihin misstrategioihin. Koulutuksen järjestäjät voivat kehittyä TYKE- toiminnassaan nopeasti. Keskinkertaisen TYKE-teht tehtävähakemuksenhakemuksen laatinut koulutuksen järjestäjä voi toteuttaa laadukasta hanketoimintaa.

21 Kehittämiskohtia: tehtävän n hakeminen TYKE-tehtävän myöntämisen kriteereistä tulee tiedottaa tehtävän hakijoille paremmin, jotta kriteerit ovat kaikille selvät. PalautteenantaminenTYKE-tehtävänhakemukseen annettavan päätöksen yhteydessä on perusteltua päätöksenteon läpinäkyvyyden ja koetun luotettavuuden kannalta. Lisäksi varsinkin pysyvän tehtävän sijaan määräaikaisen tehtävän saaneet ja haussa hylätyksi tulleet tarvitsevat yksityiskohtaista palautetta toimintansa kehittämiseksi. Kaksiportainen tehtävä (pysyvä ja määräaikainen) on osoittautunut toimivaksi järjestelmäksi, mutta myös pysyvän tehtävän saaneiden TYKE-toiminnan tasoa ja laatua pitäisi aika ajoin arvioida.

22 TYKE-hankkeissa pyritää ään sekä oppilaitosten oman osaamisen että asiakasorganisaatioiden toiminnan kehittämiseen miseen. Näyttö tuloksista on tässä vaiheessa vielä varsin ohutta. Tulosta arvioitaessa on otettava huomioon arvioinnin rajaus koulutuksen järjestäjienjien tasolle; työel elämässä mahdollisesti syntyneitä vaikutuksia ei arvioitu. Parhaiten tuloksellisuutta kuvaavat ehkä jotkut pitkäjänteiset nteiset, useina peräkk kkäisinä vuosina rahoitetut hankkeet. Niissä on päästy toimintamallia pidemmälle luomaan toimivia käytäntöjä yhteistyöss ssä yritysten kanssa.

23 Keittämisavustusmenettelyn arviointia Koulutuksen järjestäjät eivät saa oman toimintansa kehittämisen kannalta riittävästi tietoa rahoitushakemusten hyväksymisen ja hylkää äämisen perusteista, eivätk tkä sitä, millä perusteella hankkeiden kustannuksia on leikattu. Niissä hankkeissa, joiden rahoituspää äätökset ovat olleet arvioinnin käytössä, Opetushallituksen myönt ntämä kehittämisavustusrahoitus on selvästi sti alle puolet haetusta. Haettua pienempi rahoitus johtaa hankkeiden tavoitteiden ja toiminnan karsimiseen sekä omarahoitusosuuden kasvattamiseen. Vain seitsemän koulutuksen järjestäjääää 126 vastanneesta pitää asiaa ongelmattomana.

24 Keittämisavustusmenettelyn arviointia Koulutuksen järjestäjienjien kysyntä- ja asiakasläht htöisyys ja verkostoituminen ovat toteutuneet hankkeissa varsin hyvin. Koulutuksen järjestäjät ovat sovittaneet suunnittelemaansa TYKE-toimintaa jo tehtävän hakuvaiheessa paitsi omiin myös sidosryhmien ja keskeisten asiakkaiden strategioihin. Tämä on yksi merkki suunnitelmallisesta pyrkimyksestä asiakasläht htöiseen toimintaan. TYKE-teht tehtävä on vaikuttanut koulutuksen järjestäjän strategioihin. Vaikutukset ovat ulottuneet joissakin tapauksissa aina uudelleenorganisoitumiseen asti.

25 Keittämisavustusmenettelyn arviointia Tarpeellista kiinnittää erityistä huomiota hanketoiminnan valtakunnallisen koordinaation kehittämiseen miseen. Tarve valtakunnallisesta koordinoinnista ajankohtaistuu uudella tavalla 2010, kun kehittämisavustusten myönt ntäminen siirtyy pois Opetushallituksesta alueellisille elyille.

26 TYKE-toimintaa ja sen rahoitusta tulisi kehittää niin, että koulutuksen järjestäjät voivat luoda pitkää ään vaikuttavia rakenteita ja vakinaistaa TYKE-henkil henkilöstöään. Hanketoiminnan aikajännettä syytä pidentää pitkänteisemmän toiminnan varmistamiseksi. Rahoituspäätösten aikataulu sovitettava paremmin koulutuksen järjestäjien toimintarytmiin.

27 TYKE-toiminnan vaikuttavuuden arviointia varten on tuotettava valtakunnallisia, laadullisia ja määrällisiä arviointikriteereitä, joita myös koulutuksen järjestäjät voivat käyttää oman toimintansa seuraamiseksi ja kehittämiseksi. TYKE-toiminnasta on tehtävä yksi tulospalkkiokriteeristön osa-alue opetuksen rinnalle.

28

29

30

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄN EDISTÄMINEN - OKM:N TOIMENPITEET 2011

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄN EDISTÄMINEN - OKM:N TOIMENPITEET 2011 TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄN EDISTÄMINEN - OKM:N TOIMENPITEET 2011 Ammatillinen koulutus investointi talouskasvuun ja työllisyyteen - AMKE:n neuvottelupäivät 23.3.2011 Hallitusneuvos Merja

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Työelämän kehittämis- ja palvelutoiminta uudistuu -seminaari 3.11.2010 Hilton Helsinki Strand Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi

Lisätiedot

ELY-KESKUS JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ

ELY-KESKUS JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ ELY-KESKUS JA TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTEHTÄVÄ 1. ELY-keskuksen E-vastuualueen työelämän kehittämiskeinoja: TYKE-tehtävä Yritysten neuvonta-, rahoitus- ja kehittämispalvelut Työllisyysperusteiset

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 2 Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Osaamisperusteisten tutkinnon perusteiden toimeenpano Uudistettujen

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut Ohjausryhmän kokous to 12.6.2014 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Ohjausryhmän kokoonpano opetusneuvos Seija

Lisätiedot

19.4.2016. Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa.

19.4.2016. Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa. HAKUTIEDOTE 23/2016 1 19.4.2016 Asia HAKUTIEDOTE 2016 Yleissivistävä koulutus Innovatiivisten oppimisympäristöjen edistäminen esi- ja perusopetuksessa sekä lukiokoulutuksessa Taustaa Säädösperusta: Valtionavustuslaki

Lisätiedot

Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön ajankohtaiset asiat ELY-keskuksessa

Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön ajankohtaiset asiat ELY-keskuksessa Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön ajankohtaiset asiat ELY-keskuksessa Alueellisen nuorisotoimen nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön kehittämispäivä Tiina Mattila 28.5.2013 Nuorten

Lisätiedot

OPH:n ajankohtaiset asiat

OPH:n ajankohtaiset asiat OPH:n ajankohtaiset asiat Perhepäivähoidon tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä Jyväskylän aikuisopisto 18.4.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus Ammatillinen aikuiskoulutus Ajankohtaista ammatillinen aikuiskoulutus

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtionavustukset ELY-keskuksissa Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan ELY Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ETOK Osaaminen ja kulttuuri

Lisätiedot

5 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

5 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen LÄNSI-SUOMEN LÄÄNIN SÄHKÖALAN PERUSTUTKINTOTOIMIKUNNAN (8143) KOKOUS Aika: 10.2.2009. klo 9:30 Pöytäkirja Paikka: Turun Aikuiskoulutuskeskus, Paimion toimipiste 1 Läsnä Jyrki Vainio Puheenjohtaja (TT)

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Satu Ågren 16.3.2016

Kommenttipuheenvuoro. Satu Ågren 16.3.2016 Kommenttipuheenvuoro Satu Ågren 16.3.2016 EK:n jäsenyrityksissä tehdyt rekrytoinnit koulutusasteen mukaan 2013 Teollisuus 40% 31% 25% 4% Ammatillinen koulutus Ammattikorkeakoulu Rakentaminen 91% 7% 2%

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki 30.3.2010 Merja Leinonen Mitä työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä on?

Lisätiedot

Kirje 27.02.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015

Kirje 27.02.2015. Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 Kirje OKM/12/592/2015 27.02.2015 Jakelussa mainituille Viite Asia Valtionavustukset nuorten työssäoppimis- ja oppisopimusuudistuksen toimeenpanemiseksi 2015 Osana nuorisotakuun toimia opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

Liite 1 (6) 27.1.2015

Liite 1 (6) 27.1.2015 Liite 1 (6) Liite 1 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain, ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain sekä vapaasta sivistystyöstä annetun

Lisätiedot

Valtionavustukset -laatustrategian tuki

Valtionavustukset -laatustrategian tuki Ammatillisen koulutuksen laatuverkoston tapaaminen 1-2015, 4.11. Saimaan ammattiopisto Sampo Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos www.oph.fi Valtionavustukset

Lisätiedot

Ammatillisten perustutkintojen perusteiden tarkistamistyöhön osallistuvat

Ammatillisten perustutkintojen perusteiden tarkistamistyöhön osallistuvat Ammatillisten perustutkintojen perusteiden uudistaminen ja työn toteutus eri osapuolten kesken Koulutuksen järjestäjien tilaisuus 15.9.2008 Opetusneuvos Aira Rajamäki Opetushallitus aira.rajamaki@oph.fi

Lisätiedot

HITSAUKSEN JA LEVYTEKNIIKAN PÖYTÄKIRJA 1 / 5 TUTKINTOTOIMIKUNTA 8217

HITSAUKSEN JA LEVYTEKNIIKAN PÖYTÄKIRJA 1 / 5 TUTKINTOTOIMIKUNTA 8217 HITSAUKSEN JA LEVYTEKNIIKAN PÖYTÄKIRJA 1 / 5 TUTKINTOTOIMIKUNTA 8217 AIKA : 16.12.2010, KLO 12.40 16.00 PAIKKA : Koulutuskeskus SALPAUS.Lahti LÄSNÄ : Erkki Sortti, puheenjohtaja Harri Kuutti Esa Malinen,poissa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 14 Asukasvalintaperusteista poikkeaminen; Hoas, Pohjoinen Rautatiekatu 29 HEL 2015-004257 T 10 07 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti antaa Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiölle

Lisätiedot

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016 Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Työllisyys- ja työttömyysaste (15-64-v.) Etelä-Savon maakunnassa 1998-2015, % Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Tervein mielin Pohjois- - Suomessa 2009-2011

Tervein mielin Pohjois- - Suomessa 2009-2011 Tervein mielin Pohjois- - Suomessa 2009-2011 Koko hanke Lapin osahanke Jorma Posio 12.1.2010 1 Hankkeessa mukana Kainuun maakunta-kuntayhtym kuntayhtymä 132 482 euroa (kokonaiskustannukset 529 928 euroa)

Lisätiedot

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset

Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset Huippuvalmennustoimikunnan puheenjohtajan terveiset HUIPPUVALMENNUSPÄIVÄT Yyteri, Pori 6.-7.9.2012 Jouko Sohlberg Autoalan Keskusliitto Ry Projektin tarkoitus Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen

Lisätiedot

AMMATILLISTEN ERITYISOPPILAITOSTEN AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JA VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999

AMMATILLISTEN ERITYISOPPILAITOSTEN AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JA VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999 VALMENTAVAN JA KUNTOUTTAVAN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN JÄRJESTÄJÄT VUONNA 1999 Erityisopetus erityisenä koulutustehtävänä Järjestämisluvan Ammatilliset erityisoppilaitokset/järjestäjät (yhteensä 12): enimmäis-

Lisätiedot

OHJE YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA

OHJE YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA 10.3.2015 HL / 11.3.2015 AV / 20.3.2015 AT Khall liite 3 Kh 7.4.2015 OHJE YRITYSVAIKUTUSTEN ARVIOINNISTA Suomussalmen kunnan päätöksenteossa otetaan käyttöön yritysvaikutusten arviointi. Ohjeet yritysvaikutusten

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Kirje 31.05.2016. OKM Valtionavustukset oppisopimuskoulutuksen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittämiseksi

Kirje 31.05.2016. OKM Valtionavustukset oppisopimuskoulutuksen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittämiseksi Kirje OKM/43/592/2016 31.05.2016 Jakelussa mainituille Viite Asia OKM Valtionavustukset oppisopimuskoulutuksen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen kehittämiseksi Tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa

Lisätiedot

Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset. Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari

Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset. Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari Vastaanottokeskukset Auttamisjärjestelmän koordinointi, ylläpito ja kehittäminen on annettu tehtäväksi

Lisätiedot

SUOMEN VIRTUAALIYLIOPISTO Finnish Virtual University - Finlands virtuella universitet

SUOMEN VIRTUAALIYLIOPISTO Finnish Virtual University - Finlands virtuella universitet Suomen virtuaaliyliopistokonsortion tavoitteet Suomen virtuaaliyliopistokonsortion tavoitteena on monipuolistaa ja laadullisesti kehittää yliopisto-opetusta ja tutkimusta. Tähän tavoitteeseen pyritään

Lisätiedot

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI

NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI EK:n puheenvuoro NUORTEN TYÖSSÄOPPIMIS- JA OPPISOPIMUSUUDISTUKSEN VALTIONAVUSTUSTEN ALOITUSSEMINAARI 11.2.2014 Mirja Hannula mirja.hannula@ek.fi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset (18.10.2012) koulutuksen

Lisätiedot

Valinnat ja valintoihin valmistautuminen - etäkoulutus

Valinnat ja valintoihin valmistautuminen - etäkoulutus Valinnat ja valintoihin valmistautuminen - etäkoulutus 8.10.2013 Valintojen toteuttaminen Valintojen toteuttaminen koostuu kaikista niistä toimenpiteistä jotka tulee tehdä hakuajan jälkeen jotta valinnat

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto

VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT. Autoalan perustutkinto VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT Autoalan perustutkinto Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Nivalan ammattiopisto Hyväksytty: Sisällys JOHDANTO... 3 4. VAPAASTI VALITTAVAT TUTKINNON OSAT... 4 4. JATKOOPINTOVALMIUKSIA

Lisätiedot

Ajankohtaista näyttötutkinnoista

Ajankohtaista näyttötutkinnoista Ajankohtaista näyttötutkinnoista Seppo Hyppönen Aikuiskoulutuksen kehittäminen opetusneuvos, yksikön päällikkö 10/2008 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla AJANKOHTAISTA OPETUSHALLITUKSEN TOIMIALALLA

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

2.2.2012. Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä

2.2.2012. Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä 1 2.2.2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite: Perusopetuksen tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista valmisteleva työryhmä KANNANOTON UUDISTAMINEN LIIKENNEKASVATUKSEN SAAMISEKSI PERUSKOULUJEN OPETUSSUUNNITELMIIN

Lisätiedot

Oulun alueen ennakointityötä tiivistetään nuorisotakuun toteutumiseksi

Oulun alueen ennakointityötä tiivistetään nuorisotakuun toteutumiseksi Oulun alueen ammatillisen koulutuksen kehittämissuunnitelma Tiivistelmä/keskeiset kohdat Oulun alueen ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittämissuunnitelma on tehty yhteistyössä Oulun alueen koulutuksen

Lisätiedot

ALOITUSPAIKAT. Tilastoissa on. Tutkintoon johtava ja valmistava koulutus

ALOITUSPAIKAT. Tilastoissa on. Tutkintoon johtava ja valmistava koulutus ALOITUSPAIKAT Aloituspaikkatilastot sisältävät tiedot vuosittaisesta koulutustarjonnasta. Koulutuksen järjestäjät, oppilaitosten ylläpitäjät, ammattikorkeakoulut, yliopistot ja lääninhallitukset vastaavat

Lisätiedot

Muistio Keski Suomen mielenterveys ja päihdepalvelujen ohjausryhmän kokouksesta 9.9.2010

Muistio Keski Suomen mielenterveys ja päihdepalvelujen ohjausryhmän kokouksesta 9.9.2010 1 Keski Suomen sairaanhoitopiiri Muistio Keski Suomen mielenterveys ja päihdepalvelujen ohjausryhmän kokouksesta 9.9.2010 Aika: Torstai 9.9.2010 klo 13.00 15.30 Paikka: Keski Suomen keskussairaala, Ravintola

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja SISÄLLYSLUETTELO KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja 73 LAUSUNTO ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEISTA JA SOTE-UUDISTUKSESTA... 1 Pykälän liite: Liite 3: Lopen kunnan lausunto... 2 73, KVALT 30.11.2015 18:00

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

NUORTEN TYÖTOIMINTATOIMINTA

NUORTEN TYÖTOIMINTATOIMINTA NUORTEN KESÄTY TYÖTOIMINTATOIMINTA Iisalmen kaupungin vapaa-aikatoimen aikatoimen nuorisotyö on vastannut nuorten kesäty työtoiminnasta toiminnasta jo vuodesta 1993. Toiminnan avulla tuetaan sekä rahallisesti

Lisätiedot

Robotiikan koulutuksesta

Robotiikan koulutuksesta Robotiikan koulutuksesta Ammatillisen koulutuksen seminaari Seinäjoki 18.11.2015 TEAK Teuvan Aikuiskoulutuskeskus Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori TEAK lyhyesti Koulutustoiminta aloitettu 1959 Pääpaino

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Laadukas, kansainvälinen, profiloitunut ja vaikuttava yliopisto ehdotus yliopistojen rahoitusmalliksi vuodesta 2013 alkaen

Laadukas, kansainvälinen, profiloitunut ja vaikuttava yliopisto ehdotus yliopistojen rahoitusmalliksi vuodesta 2013 alkaen Laadukas, kansainvälinen, profiloitunut ja vaikuttava yliopisto ehdotus yliopistojen rahoitusmalliksi vuodesta 2013 alkaen 21.11.2011 Johtaja Anita Lehikoinen, rahoitusmallityöryhmän pj. Yliopistojen rahoitusmallin

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 30.9.2011 klo 8:00-12:15 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

Selvitys työelämää ja työhyvinvointia kehittävien palveluiden tarjonnasta

Selvitys työelämää ja työhyvinvointia kehittävien palveluiden tarjonnasta Työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämistä tukevien palveluiden tarjonta selvitys erityisesti eteläpohjalaisille yrityksille suunnatusta palvelutarjonnasta Alustavia tuloksia selvityksestä, toukokuu 2015

Lisätiedot

perusopetuslain muuttamisesta

perusopetuslain muuttamisesta Rinnakkaisteksti Laki perusopetuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan 21 päivänä elokuuta 1998 annetun perusopetuslain (628/1998) 16 ja 17, 30 :n 1 momentti, 31 a :n 2 momentti,

Lisätiedot

Voittaja-projekti. - yhdessä ideasta voittajaksi. Oma yritysmessut 25.3.2009 Verkostoitumisesta lisää. potkua yrittäjyyteen.

Voittaja-projekti. - yhdessä ideasta voittajaksi. Oma yritysmessut 25.3.2009 Verkostoitumisesta lisää. potkua yrittäjyyteen. Voittaja-projekti - yhdessä ideasta voittajaksi Oma yritysmessut 25.3.2009 Verkostoitumisesta lisää potkua yrittäjyyteen Projektipää äällikkö Anja PääP äärni Ravintolatoimen johtaja Sami Salminen Tervetuloa

Lisätiedot

Hallitus 12.6.2014 LIITE 7

Hallitus 12.6.2014 LIITE 7 Hallitus 12.6.2014 LIITE 7 Urheiluopistojen yhdistys ry ESITYS LUONNOS xx.xx.2014 Opetus- ja kulttuuriministeriö Laki ammatillisesta koulutuksesta (630/1998) 8 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998)

Lisätiedot

Pilotoinnin toteutus ja pilotoinnin ja palautekyselyjen tuloksia

Pilotoinnin toteutus ja pilotoinnin ja palautekyselyjen tuloksia Pilotoinnin palaute- ja keskustelutilaisuus 26.5.2014 klo 10.45-11.30 Pilotoinnin toteutus ja pilotoinnin ja palautekyselyjen tuloksia Opetusneuvos Leena Koski Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Pilotoinnin

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2.

KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KUNTIEN ROOLI MUUTOKSESSA Vaikuttamisiltapäivä ja EK-foorumi 3.2. @Jari_Parkkonen #PHliitto Lähde: Tilastokeskus Kartta ja analyysi: Timo Aro Lähde:

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä verkkonuorisotyön avustukset. Emma Kuusi 19.5.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä verkkonuorisotyön avustukset. Emma Kuusi 19.5.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön sekä verkkonuorisotyön avustukset Emma Kuusi 19.5.2016 Perusta Nuorisolaki Valtionavustuslaki Valtion talousarviossa kuvatut toimialan vaikuttavuus- ja tuloksellisuustavoitteet

Lisätiedot

Korkeakoulututkinnon (AMK) jälkeinen osaamisen kehittäminen Quo vadis? 6.11.2012

Korkeakoulututkinnon (AMK) jälkeinen osaamisen kehittäminen Quo vadis? 6.11.2012 Korkeakoulututkinnon (AMK) jälkeinen osaamisen kehittäminen Quo vadis? 6.11.2012 Korkeakoulujen uudet erikoistumiskoulutukset Futurex-seminaari 6.11.2012 Petri Haltia KESU 2011-2016: KORKEAKOULUJEN AIKUISKOULUTUKSELLA

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä alueellamme

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä alueellamme Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä alueellamme 2010-20112011 Paula Lohikoski Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ETOK Osaaminen ja kulttuuri Paula Lohikoski 19.1.2012 1 OKM:n

Lisätiedot

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Johan Hahkala Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Jäsenet 1. Ami-säätiö 2. Axxell Utbildining Ab. 3. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia 4. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä 5. Etelä-Savon

Lisätiedot

MIKSI KANNATTAA OPISKELLA TERÄSRAKENTEITA

MIKSI KANNATTAA OPISKELLA TERÄSRAKENTEITA 1 MIKSI KANNATTAA OPISKELLA TERÄSRAKENTEITA Professori Mikko Malaska Rakennesuunnittelu, Koulutusdekaani (1.1.2014 alk.) Teknillinen tiedekunta, Oulun yliopisto 2 TERÄSOSAAMINEN TYÖLLISTÄÄ Tällä hetkellä

Lisätiedot

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka A100 A1 2/5 1. L A AT U K Ä S I K I R J A 1. 1 L a a t u k ä s i k i r j a n t a r k o i t u s Laatukäsikirjan pohjana on halu kehittää ja tehostaa toimintoja määrittelemällä suunnitteluvaiheen toimintatavat

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä

Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä Opetus- ja kulttuurinministeriön ja Opetushallituksen hankepäivä 7.5.2019 Teemapaja: Ammatillisen koulutuksen johtaminen Opetushallitus Tuula Sumkin Vaikuttavuus vaikuttavuusketju (Sitra) 16/05/2019 Opetushallitus

Lisätiedot

Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille

Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille Valuuttamääräiset maksut RM-järjestelmässä Toimitusjohtajan päätös RM-järjestelmän liikkeeseenlaskijoille RM-järjestelmän tilinhoitajille Sääntöviite: 3.4.3 Hyväksytty: 27.6.2013 Voimaantulo: 1.7.2013

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISTA UUDISTAMISTA KOSKEVA PROJEKTISUUNNITELMA

TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISTA UUDISTAMISTA KOSKEVA PROJEKTISUUNNITELMA 1 Opetus- ja kulttuuriministeriö 19.2.2014 TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN JA VAPAAN SIVISTYSTYÖN RAKENTEELLISTA UUDISTAMISTA KOSKEVA PROJEKTISUUNNITELMA 1. Uudistuksen lähtökohdat, tarkoitus ja tavoite Hallituksen

Lisätiedot

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012

ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 ROVAPOLUT - monikulttuuriset mahdollisuudet osaamisen kehittämiseen ja työllistymiseen Rovaseudulla 1.11.2008 31.10.2012 Projektin hallinnoija Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/ Lapin ammattiopisto Rahoittaja

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus

Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Hyvän ohjauksen kriteerit Lähde: Opetusneuvos Juhani Pirttiniemi Opetushallitus Kaakkois-Suomen ELO -verkosto järjestää Kymenlaakson toisen Hyvät käytännöt -kiertueen tilaisuuden 29.10.2014 Ohjaus työelämään

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (5) Opetuslautakunta NAL/2 14.10.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (5) Opetuslautakunta NAL/2 14.10.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (5) 215 Oikaisuvaatimus koskien tuntiopettajan määräaikaista virkasuhdetta (turvallisuusala, aikuiskoulutus, työavain 25-439-14) HEL 2014-011998 T 01 01 01 01 Päätös

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017. 1. Johdanto AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 10.3.2015 TOIMINTASUUNNNITELMA 2015 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

Ennakoi, kehitä, jalosta kehittämis- ja hanketoiminnan johtaminen ammatillisessa koulutuksessa

Ennakoi, kehitä, jalosta kehittämis- ja hanketoiminnan johtaminen ammatillisessa koulutuksessa Ennakoi, kehitä, jalosta kehittämis- ja hanketoiminnan johtaminen ammatillisessa koulutuksessa Mika Maliranta (ETLA & Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu) MYÖTÄTUULESSA toimintaa ja tuloksia ammatilliseen

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi

Kokemusasiantuntijan tarina. Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Kokemusasiantuntijan tarina Kasvamista kokemusasiantuntijaksi Tie päihdekuntoutujasta kokemusasiantuntijaksi on ollut kivinen ja pitkä. En olisi joskus toipumiseni alussa voinut ikinä kuvitellakaan toimivani

Lisätiedot

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Riskienhallinta DTV projektissa. Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Teknillinen korkeakoulu 61 Riskienhallinta DTV projektissa Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 1.0 29.10.01 Oskari Pirttikoski Ensimmäinen versio

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen

Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausunto hankehakemukseen Yrittäjyysosaamista kasvualoille SOTE-palvelut kartalla Paikkatiedon hyödyntäminen terveydenhuollossa 27.11.2015 Jarkko Yliruka, erikoissuunnittelija,

Lisätiedot

VASTAUSLUONNOS MAAKUNTAHALLITUKSEN 29.1.2016 KÄSITTELYÄ VARTEN TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi Keski-Suomen liitto

VASTAUSLUONNOS MAAKUNTAHALLITUKSEN 29.1.2016 KÄSITTELYÄ VARTEN TAUSTATIEDOT. Vastaajatahon virallinen nimi Keski-Suomen liitto VASTAUSLUONNOS MAAKUNTAHALLITUKSEN 29.1.2016 KÄSITTELYÄ VARTEN TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Keski-Suomen liitto Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Hannu Korhonen Vastauksen vastuuhenkilön

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

KYMENLAAKSON LIITTO Regional Council of Kymenlaakso

KYMENLAAKSON LIITTO Regional Council of Kymenlaakso 1 / 6 AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JAOSTO 1 / 2014 PÖYTÄKIRJA KL/782/000208/2014 Aika: 8.12.2014 14:00-15:30 Paikka: Kotka, maakuntatalo 1 Kokouksen avaus As. nro 1 2 Jaoston kokoonpano As. nro 2 3 Jaoston

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUS SOSIAALIHUOLLON TUTKIMUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMA

SOTE-UUDISTUS SOSIAALIHUOLLON TUTKIMUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMA SOTE-UUDISTUS SOSIAALIHUOLLON TUTKIMUKSEN JA KOULUTUKSEN NÄKÖKULMA Sosiaaliala, sote ja erva Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus-hankkeen loppuseminaari 28.11.2013 Aulikki Kananoja

Lisätiedot

SOPEUTUMISVALMENNUS-KURSSIHAKEMUS 2014

SOPEUTUMISVALMENNUS-KURSSIHAKEMUS 2014 Sivu 1 / 6 SOPEUTUMISVALMENNUS-KURSSIHAKEMUS 2014 Kirjoittakaa vastauksenne selvästi sille varattuun tilaan tai merkitkää x teihin sopivaan vastausvaihtoehtoon Hakijan koko nimi: Syntymäaika ja sosiaaliturvatunnus:

Lisätiedot

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA 2012-2016

ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAPROSESSI TURUSSA 2012-2016 lv 12-13 ESI-, PERUS- JA LISÄOPETUSTA KOSKEVA VALTAKUNNALLINEN TYÖ Pohdittavat teemat PAIKALLINEN TYÖ TURUSSA 2012 kesä ja Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen tavoitteista ja

Lisätiedot

Elinvoimaa maakuntaan. Reijo Vesakoivu

Elinvoimaa maakuntaan. Reijo Vesakoivu Elinvoimaa maakuntaan Reijo Vesakoivu 1.02.2016 Pohjois-Karjalan työpaikkakehitys 2007-2013 Lähde: Tilastokeskus, työssäkäyntitilasto 80000 75000 70000 65000 60000 55000 50000 45000 40000 2007 2008 2009

Lisätiedot

Todistukset näyttötutkinnoista ja näyttötutkintoihin valmistavasta koulutuksesta

Todistukset näyttötutkinnoista ja näyttötutkintoihin valmistavasta koulutuksesta Todistukset näyttötutkinnoista ja näyttötutkintoihin valmistavasta koulutuksesta Säädökset Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta 631/1998, 16, 1 mom, 2 kohta Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain

Lisätiedot

Työnantajille ja työpaikan työterveyshuollon vastuuhenkilölle

Työnantajille ja työpaikan työterveyshuollon vastuuhenkilölle Kansanel{kelaitos Terveysosasto PL 78 00381 Helsinki 14.1.2011 Diaarinumero: 3/322/2011 Kirje on luettavissa my»s osoitteessa www.kela.fi/tyoterveys > Ilmoitustaulu ja fpa.fi/foretagshalsovard > Anslagstavla

Lisätiedot

Oppilashuolto ja vuorovaikutus

Oppilashuolto ja vuorovaikutus Oppilashuolto ja vuorovaikutus Täydennyskoulutus ja tutkimus kaupungin näkökulmasta Oulun kaupunki Oulun yliopisto Sivistys- ja kulttuuripalvelut 28.1.2016 Kuvakoko 910 x 405 pikseliä Oulun kaupunki: Lasten,

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOMESTARI, KOULUTUSOHJELMA. (25 op)

NÄYTTÖTUTKINTOMESTARI, KOULUTUSOHJELMA. (25 op) NÄYTTÖTUTKINTOMESTARI, KOULUTUSOHJELMA (25 op) Opetushallitus 2016 Sisällys 1 JOHDANTO 2 HENKILÖKOHTAISTAMINEN NÄYTTÖTUTKINTOMESTARIN KOULUTUSOHJELMASSA 2.1 Näyttötutkintomestarin koulutusohjelmaan hakeutuminen

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 4 Sanna Penttinen ja Sanna Laiho

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 4 Sanna Penttinen ja Sanna Laiho Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2014 TIEDOTUSTILAISUUS 25.2.2014 Ryhmä 4 Sanna Penttinen ja Sanna Laiho Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeet

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa

POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Laatutyö - laadukas toiminta terveydenhuollossa Mitä on laatu? Laatu on esim. asian, asiantilan, tuotteen, toiminnan ominaisuus, jolla kuvataan sitä, MISSÄ MÄÄRIN arvioinnin

Lisätiedot

KOULUTUSVIENTI JA RAHOITUS. Jouni Kangasniemi, opetus- ja kulttuuriministeriö

KOULUTUSVIENTI JA RAHOITUS. Jouni Kangasniemi, opetus- ja kulttuuriministeriö KOULUTUSVIENTI JA RAHOITUS Jouni Kangasniemi, opetus- ja kulttuuriministeriö Twitter: @Jounis ASIAKAS MAKSAA. Koulutusviennin muita haasteita Oppilaitosten muu kansainvälinen toiminta suhteessa liiketoimintana

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän ASIAKASRAATI Asiakasraatitoiminta tiiviisti Yhtymähallituksen jaosto päätti asiakasraati toiminnan aloittamisesta 27.11.2013 Asiakasraatia vetää kehittämispäällikkö, jonka vastuualueena

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013. Erityisteema: Yrittäjyys. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö

Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013. Erityisteema: Yrittäjyys. Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto 2013 Erityisteema: Yrittäjyys Opetusneuvos Tarja Riihimäki Opetusministeriö Ammatillisen koulutuksen laatupalkinto Laatupalkinnon tavoitteena on kannustaa ammatillisen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa

Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015. Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät 2015 Lastenohjaajan asiantuntemus lapsivaikutusten arvioinnissa Kirkolliskokouksen päätös Kirkkojärjestys 23 luku 3 Lapsen edun edistämiseksi kirkollisen viranomaisen

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille

Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin ja käynnistyviin hankkeisiin sekä toimintaohjeet uusille hankkeille Valtionavustushankkeiden 2016 aloitusseminaari Hankeryhmät Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen ja Ammatillisen koulutuksen kansainvälistyminen Katsaus päättyneisiin valtionavustushakuihin

Lisätiedot

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Ammatillisen peruskoulutuksen syksyn 2013 valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus 26.02.2014 Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi www.oph.fi Vaikuttavuus

Lisätiedot

Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 - TAVOITTEISTA TOIMINTAAN

Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 - TAVOITTEISTA TOIMINTAAN Ammatillisen lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 - TAVOITTEISTA TOIMINTAAN Yleistä valtionavustuksista Valtionavustukset 2013 Huomioita Tuula Sumkin OPH Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen

Lisätiedot

Työnjohtokoulutuskokeilu ammatillisessa koulutuksessa

Työnjohtokoulutuskokeilu ammatillisessa koulutuksessa Työnjohtokoulutuskokeilu ammatillisessa koulutuksessa Logistiikan koulutuksen kehittämispäivät Helsinki ke 24.3.2010 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Kokeilun tausta ja tavoitteet Opetusministeriö

Lisätiedot

Päätösliite sivistyslautakunta 15.6.2009 asia 94

Päätösliite sivistyslautakunta 15.6.2009 asia 94 Päätösliite sivistyslautakunta 15.6.2009 asia 94 SOPIMUS JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISVASTUUN SIIRROSTA JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄLLE Sopimuksen osapuolet Jyväskylän kaupunki (jäljempänä

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020 Yritystuet IsoValkeinen 31.3.2015 1 Pekka Stjerna Yleistä maaseudun yritystuesta Maaseudun yritystukea haetaan ELY-keskuksista ja Leaderryhmien kautta

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TOIMINTAKYKYÄ. Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke 2011-2014 Merja Marjamäki

KOKEMUKSIA TOIMINTAKYKYÄ. Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke 2011-2014 Merja Marjamäki KOKEMUKSIA TOIMINTAKYKYÄ ARVIOIVISTA MENETELMISTÄ Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke 2011-2014 Merja Marjamäki Itsenäiseen elämään sopivin palveluin -hanke Tavoitteena on saada tietoa lievästi

Lisätiedot

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3

AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 AINEENOPETTAJIEN ERITYISOPETUS RYHMÄKERTA 3 http://blogs.helsinki.fi/lmuusita 1 POHDI Mitä teet, jos oppilaasi ei opi muiden tahdissa? 2 NYT VOIMASSA OLEVA, 2011 VANHA Käyttäytymis- ja sopeutumisvaikeuksisten

Lisätiedot

Alueellisen laatuverkoston (LAMPPU-hanke) ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä

Alueellisen laatuverkoston (LAMPPU-hanke) ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä 1 MUISTIO 1 Alueellisen laatuverkoston () ensimmäinen tapaaminen 16.1.2012 Rovaniemellä Aika Maanantai 16.1.2012 klo 10:00 16:00 Paikka Lapin ammattiopisto Porokatu 35, Neuvotteluhuone 121 96400 ROVANIEMI

Lisätiedot

Opettajankoulutuslaitos, Rauma. VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi

Opettajankoulutuslaitos, Rauma. VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi Opettajankoulutuslaitos, Rauma VERME-hankkeen Vastuullinen johtaja Tuula Laes Koordinaattori Susanne Leväniemi Miksi VERME? Kukaan ei ole valmis koulutuksesta valmistuttuaan. Eikä koskaan. Oppiminen jatkuu

Lisätiedot