Tehtäväpaketti alakoululaisille Rovaniemen Teatterin näytelmästä Mestarietsivä Kalle Blomkvist

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tehtäväpaketti alakoululaisille Rovaniemen Teatterin näytelmästä Mestarietsivä Kalle Blomkvist"

Transkriptio

1 Tehtäväpaketti alakoululaisille Rovaniemen Teatterin näytelmästä Mestarietsivä Kalle Blomkvist Ohesta löydät toiminnallisia, kirjallisia, helppoja ja kinkkisiä tehtäviä liittyen näytelmään Mestarietsivä Kalle Blomkvist. Valitse joukosta tehtävät, jotka mielestäsi soveltuvat parhaiten juuri sinun ryhmällesi. Tehtäväpaketin on suunnitellut Rovaniemen Teatterin alueteatterikuraattori Johanna Virsunen.

2 Teatterissa käynti 1. Teatterikäyntiin liittyviä kysymyksiä Näistä kysymyksistä voi keskustella pareittain tai pienryhmissä taikka kysymyksiin voi vastata kirjallisesti. 1. Oletko käynyt aikaisemmin teatterissa? Jos olet, niin mitä näytelmää katsomassa? 2. Saako teatterissa syödä karkkia? Saako teatterissa käyttää puhelinta tai pelata pelejä? 3. Saako teatterissa nauraa tai itkeä? Entä huudella kommentteja esityksen aikana? 4. Piditkö esityksestä? Miksi? Mikä oli parasta? Mistä et pitänyt? 2. Teatterin ammatteja 1. Mitä eri ammattien edustajia kohtasit teatterissa? 2. Mitä muita ammatteja tiedät teatterissa olevan? Voit käyttää apuna esityksen käsiohjelmaa tai Rovaniemen Teatterin nettisivuja 3. Keskustelkaa siitä, mitä eri ammattien edustajat tekevät työkseen. Jos haluatte perehtyä teatterin ammatteihin ja esitysten valmistamiseen tarkemmin, voitte varata ajan ilmaiselle tutustumiskierrokselle tai lähettää kysymyksiä alueteatterikuraattori Johanna Virsuselle tai ). Hahmot 1. Patsaat hahmoista Valitaan viisi hahmoa näytelmästä, esimerkiksi Kalle, Eva-Lotta, Anders, Einar ja konstaapeli Björk. Muistellaan pikaisesti, minkälaisia he olivat ja mitä he näytelmässä tekivät. Kun kaikki muistavat hahmot, lähtevät ryhmäläiset kävelemään tilassa ristiin rastiin ja sikin sokin reipasta tahtia. Ryhmän vetäjä huutaa jonkun hahmon nimen (esim. Kalle) lujalla äänellä haluamallaan hetkellä. Kun ryhmäläiset kuulevat nimen, he jähmettyvät mahdollisimman nopeasti hahmoa kuvaaviksi patsaiksi. Esimerkiksi Kallen ollessa kyseessä ryhmäläiset ottavat asennon ja ilmeen, joka heidän mielestään Kallella voisi olla. Voitte miettiä näytelmän tapahtumia. Esimerkiksi Kalle-patsas kiipeää, juoksee tai tutkii johtolankaa. Patsas voi olla myös asiasta, jota näytelmässä ei ole mutta jota Kalle voisi tehdä (esim. Kalle syömässä munkkia). Jokainen tekee omanlaisensa ja mieleisensä patsaan. Kaikki patsaat voivat olla erilaisia.

3 Kun patsaat ovat valmiit, ryhmän vetäjä kehottaa kaikkia katsomaan, millaisia patsaita muilla on. Sitten jatketaan kävelyä tilassa ja kohta huudetaan seuraava hahmo. Saman hahmon voi huutaa monta kertaa ja kokeilla, tulisiko samasta hahmosta erilaisia patsaita. Harjoitusta voi tehdä myös niin, että ryhmäläiset saavat huutaa itse hahmojen nimiä. 2. Hahmojen ominaisuudet Yhdistä roolihenkilöt ja mielestäsi heitä parhaiten kuvaavat ominaisuudet toisiinsa. Yhdellä roolihenkilöllä voi olla useita ominaisuuksia. Vertailkaa lopuksi, ovatko kaikki olleet samaa mieltä hahmojen ominaisuuksista. Perustelkaa vastauksenne. Kalle itsekäs älykäs Eva-Lotta luotettava äkkipikainen Anders hauska itsevarma Konstaapeli Björk sankari ystävällinen Einar ovela ilkeä Rouva Apelgren kova syömään vauhdikas Kioskimummo lapsellinen 3.Täältä me tullaan Tässä pelissä olisi hyvä olla 8-30 osanottajaa. Tätä peliä voi pelata ulkona, salissa tai keskikokoisessa huoneessa, jossa on huonekalut siirretty syrjään. Muistelkaa ensin hahmoja eli roolihenkilöitä, joita näitte näytelmässä. Miettikää kuka oli kukakin. Tässä on lista tärkeimmistä: Kalle, Eva-Lotta, Anders, Konstaapeli Björk, Einar-setä, Rouva Apelgren, Kioskimummo, Nokikolari, Redig ja Tjommen Jakaantukaa kahteen ryhmään, ykkösiin ja kakkosiin. Ryhmät asettuvat vastakkaisille puolille tilaa riviin seisomaan, kasvot kohti toista ryhmää. Merkatkaa molemmille ryhmille viiva, jolle käytte seisomaan. Tämä viiva on oman alueen eli kotipesän merkki. Viivan takana joukkue on turvassa (myös seinä voi toimia turvana). Ykköset aloittavat pelin sopimalla hiljaa keskenään jonkun hahmoista. Kun hahmo on valittu ja kaikki ykköset tietävät kenestä on kyse, asetutaan takaisin riviin. Ykköset lähtevät kävelemään tasaisena rivinä toisiaan käsikynkästä pitäen kohti kakkosia toistamalla koko ajan täältä me tullaan, täältä me tullaan Kakkosten tehtävänä on pysäyttää ykköset haluamaansa kohtaan vähintään metrin etäisyydelle kotipesänsä merkistä huutamalla SEIS. Kuka tahansa ryhmästä saa huutaa pysäytyksen haluamallaan hetkellä. Jos ykkösten ryhmä ehtii liian lähelle, kakkoset menettävät rangaistukseksi yhden jäsenen ykkösille. Ykköset palaavat alkuun ja lähtevät uudelleen liikkeelle (kuiskattuaan ensin uudelle jäsenelle, mistä hahmosta on kyse). Kun ykköset on pysäytetty, he ottavat kätensä irti ja alkavat esittää valitsemaansa hahmoa ilman

4 sanoja ja ääntä, liikkeillä ja eleillä. Kakkoset saavat arvata, mistä hahmosta on kyse ja kertoa arvauksensa kuuluvasti. Kun ykköset kuulevat oikean arvauksen, he lähtevät mahdollisimman nopeasti karkuun kohti omaa kotipesäänsä ja kakkoset tietävät arvanneensa oikean vastauksen. Kakkoset koettavat ottaa niin monta ykköstä kiinni kuin mahdollista. Kiinni saadut siirtyvät kakkosten joukkueeseen. Sitten on kakkosten vuoro päättää hahmo ja alkaa lähestyä vastapuolta. Sama hahmo voidaan valita monta kertaa. Peliä jatketaan, kunnes toisesta joukkueista loppuvat jäsenet tai kunnes päätetään lopettaa. Leikkiin saadaan vaihtelua valitsemalla esimerkiksi joku näytelmässä nähty tavara esitettäväksi ja arvattavaksi. Tätä leikkiä voi soveltaa monipuolisesti. Voitte käyttää miimisen esittämisen aiheina vaihtelevasti vaikka urheilulajeja, hedelmiä, vihanneksia, sarjakuvahahmoja, elokuvia, tv-sarjoja, huonekaluja, valtioita tms. 4. Puvustajan apulaiset Mieti näytelmän hahmo, jonka haluaisit piirtää. Tee joko tehtävä a tai b. a) Mieti erityisesti, mitä tällä hahmolla oli päällään. Minkälaiset vaatteet ja kengät hänellä oli? Oliko hänellä hattua tai silmälaseja? Oliko hänellä jotakin tärkeitä tavaroita, jotka olisi syytä ottaa mukaan kuvaan? Piirrä hahmo. b) Tee oma asusi valitsemallesi hahmolle. Se saa olla ihan erilainen kuin näytelmässäsi näkemä. Minkälaiset vaatteet ja kengät tällä hahmolla voisi olla? Mitä hänellä voisi olla mukanaan? Mitä hän voisi olla tekemässä? Piirrä suunnittelemasi puvustus. Tärkeintä on, että jokainen saa tehdä oman versionsa hahmoista. Kaikki tulkinnat ovat yhtä hyviä ja hienoja. Näytelmän sisällöstä 1. Vastakohtia Mestarietsivä Kalle Blomkvistissa on perinteisen lastensadun tapaan selviä vastakohtia. Etsi oheisista sanoista vastakohtaparit. Ympyröi parit samalla värillä. Kaupunki Yö Kellarit Kaupunkilaiset Kirjava Hyvä Musta Valhe Paha Totuus Päivä Rosvot 2. Maalla, pikkukaupungissa vai suuressa kaupungissa? Kalle Blomkvist asuu pikkukaupungissa, jossa kaikki tuntevat toisensa. Asutko sinä maalla, pikkukaupungissa vai isommassa kaupungissa? a) Jakaantukaa kolmeen ryhmään. Ensimmäinen ryhmistä on ryhmä Maalla. Sen tehtävänä on keksiä asioita, joita maalla on mutta joita ei ole kaupungeissa. Keksityt asiat listataan muistiin isolle paperille tai taululle.

5 Toinen ryhmä on ryhmä Pikkukaupungissa. Sen tehtävänä on listata asioita, joita pikkukaupungissa on mutta joita maalla ei ole. Keksityt asiat listataan muistiin isolle paperille tai taululle. Kolmas ryhmä on ryhmä Suuressa kaupungissa. Sen tehtävänä on listata asioita, joita suuressa kaupungissa on mutta joita ei ole pikkukaupungeissa. Keksityt asiat listataan muistiin isolle paperille tai taululle. b) Piirtäkää kuva maalaismaisemasta, pikkukaupungista tai suuresta kaupungista. Hyödyntäkää a- tehtävän listoja. 3. Mielipidejumppa Tähän harjoitukseen tarvitsette hieman tilaa liikkua. Alla on lista väittämiä, jotka liittyvät näkemäänne esitykseen. Mielipidejumpassa vetäjä lukee jokaisen väittämän vuorotellen ja ryhmäläiset toimivat kukin oman mielipiteensä mukaisesti: - jos olet väittämän kanssa samaa mieltä, nouse seisomaan, - jos olet eri mieltä, mene makaamaan tai kyykkyyn, - jos et tiedä, mitä mieltä olisit tai olet vähän molempaa mieltä, hypi haarahyppyjä. Väittämät on luokiteltu helppoihin ja haastavampiin. Vetäjä voi kertoa molempia vuorotellen tai valita ryhmälleen sopivan tason. Voitte myös keksiä itse lisää väittämiä. Keskustelkaa väittämistä tarpeen tullen. Helpot väittämät: Konstaapeli Björk pitää munkeista. Kallen kotikaupungin nimi oli Kislöping. Kallen kotikaupungin nimi oli Lillköping. Lapset harjoittelivat sirkusesitystä. Lapset saivat sirkusesityksen valmiiksi. Kalle on mielestäni oikea mestarietsivä. Einarista huomasi heti, että hänellä on jotain salattavaa. Rouva Appelgren on rauhallinen täti. Lapset olivat hyviä ystäviä keskenään. Konstaapeli Björk kuuntelee lapsia. Muut aikuiset näytelmässä kuuntelevat lapsia. Lapset rikkoivat tyrmän oven. Lapset halusivat ryöstösaaliin itselleen. Näytelmässä oli hyvää musiikkia. Haluan mennä joskus uudestaan teatteriin. Haastavammat väittämät: Lillköpingin pormestari on rikollinen. Anders on ihastunut Eva-Lottaan. Rouva Apelgren oli nainen. Konstaapeli Björk on hyvä poliisi. Sinun tarvitsee olla erityisen lahjakas tehdäksesi sirkusesityksen. Paha sai palkkansa tässä näytelmässä. Olin juuri oikean ikäinen katsomaan tätä teatteriesitystä.

6 4. Loppuratkaisuja a) Tässä luovassa kirjoitustehtävässä keksitään näytelmälle erilaisia loppuratkaisuja Miettikää, miten näytelmä päättyi. Mitkä tapahtumat johtivat siihen, että näytelmä loppui juuri niin kuin loppui? Missä kohtaa olisi voinut käydä eri tavalla? Kirjoittakaa jokainen tarinalle uusi loppuratkaisu, jossa asiat menevät joko vähän tai kokonaan eri tavalla kuin näkemässänne esityksessä. Voit aloittaa lopun kirjoittamisen jostakin merkittävästä käänteestä esimerkiksi - siitä, kun Kalle hakee sormenjäljen, - siitä, kun lapset menevät linnaan ja vapauttavat Einarin, - siitä, kun Redig ja Tjommen tulevat, - siitä kun konstaapelit Björk, Stenberg ja Santesson saapuvat linnan kellariin tai mistä tahansa muusta haluamastasi kohdasta. Loppuratkaisun ei tarvitse olla pitkä. Muista, että sinun ei tarvitse ottaa mukaan kaikkia näkemiäsi tapahtumia vaan saat itse päättää, missä vaiheessa ja miten tapahtumat olisivat voineet päättyä. Jos sinulla ei ole mielestäsi sopivaa ideaa, voit käyttää apunasi oheisia kysymyksiä. Apukysymyksiä: Mitä koruille voisi tapahtua? Jäävätkö rosvot kiinni? Miten? Kuka heidät saa kiinni? Tuleeko paikalle eri henkilöitä kuin oikeassa loppuratkaisussa? Ovatko rosvot pahoja vai kilttejä? Ryöstivätkö he todella korut? Tapahtuuko jotakin todella yllättävää? Tämän tehtävän voi tehdä myös sanallisesti esimerkiksi miettimällä pienryhmissä yksi vaihtoehtoinen loppuratkaisu. b) Jakaantukaa 4-6 hengen ryhmiin. Lukekaa erilaiset loppuratkaisunne omalle ryhmällenne. Valitkaa loppuratkaisuista yksi, jonka haluatte esittää ryhmänä. Harjoitelkaa valitsemanne loppuratkaisu. Harjoitukseen on hyvä varata noin 15 minuuttia aikaa. Miettikää kuka esittää ketä tai mitä, mitä kohtauksessa puhutaan, mitä ääniä sen aikana kuuluu ja miten lopetatte esityksen. Sitten pääsette esittämään omaa versiotanne Kalle Blomkvistin loppuratkaisusta. Kertokaa esittämään mennessänne, mistä kohtaa näytelmää loppuratkaisunne alkaa eli mitä on tapahtunut juuri ennen teidän esitystänne. Haasteita mestarietsiville ja muillekin taitureille 1. Vihjeet Muistatko, minkä vihjeiden avulla Kalle Blomkvist ratkaisi Einar-sedän salaisuuden?

7 4. Mistä muusta olisi voinut päätellä, että Einar-sedällä ei ole puhtaat jauhot pussissa? 2. Ruotsalainen ketjumurhaaja Pelatkaa muutama kierros murhaajaleikkiä, jossa jokainen saa toimia sekä rikollisena että tehokkaana etsivänä. Tämä leikki on sukua rikkinäinen puhelin -leikille. Aluksi valitaan 4-6 vapaaehtoista. Heille annetaan numerot yhdestä eteenpäin. Leikki etenee näin: Ykkönen jää tilaan ja loput menevät oven ulkopuolelle, niin etteivät kuule tilassa käytävää keskustelua. Tilaan jääneelle valitaan ensin tapahtumapaikka, sitten ammatti ja murha-ase. Muu ryhmä voi tehdä ehdotuksia, joista ykkönen valitsee mieleisensä. Huomioikaa, että murha-ase voi olla mitä tahansa, kuten saippua, kumisaapas, kirja, puhelin, kissa, viikset ja niin edelleen. Ykkösen tehtävänä on esittää kakkoselle paikka miimisesti, ilman sanoja. Kakkosen tehtävänä on arvata paikka ja taputtaa ykköstä olalle, kun hänellä on pienikin aavistus siitä. Kakkonen ei sano mieleensä tullutta paikkaa ääneen. Tärkeää on tarttua ensimmäiseen päätelmään tai ideaan, joka tulee mieleen ja taputtaa heti olalle. Sen jälkeen ykkönen siirtyy esittämään sovittua ammattia. Ammatin suhteen toimitaan samalla tavalla. Heti kun ensimmäinen aavistus ammatista tulee kakkosen mieleen, hän taputtaa olalle ykköstä. Tämän jälkeen ykkönen käy miimisesti esittämään valittua murha-asetta. Kun kakkosella on pieninkin aavistus aseesta, hän nappaa aseen ja murhaa sillä leikisti ykkösen. Ykkönen kaatuu maahan ja päästää niin kovan äänen että huoneen ulkopuoliset kuulevat vuoron vaihtuvan. Ykkönen poistuu lavan sivuun. Kolmonen saapuu sisään ja kakkonen alkaa esittää hänelle paikkaa, ammattia ja murha-asetta omalla tavallaan. Kaikki tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Näin jatketaan kunnes kaikki ovat tulleet sisään ja viimeinen sisääntulija on murhannut hänelle paikan, ammatin ja murha-aseen esittäneen henkilön. Lopuksi kysytään esittäjiltä järjestyksessä viimeisestä ensimmäiseen, mitä he ajattelivat paikan, ammatin ja murha-aseen olleen. Tässä harjoituksessa kukaan ei puhu ketjumurhan aikana. Ääntely, esimerkiksi laulu, pärinä tai ininä on sallittua. Tärkeintä on tarttua ensimmäiseen mieleen tulevaan ideaan ja esittää se sitten omalla tavalla eteenpäin. 3. Sirkustelua Kalle, Eva-Lotta ja Anders suunnittelivat yhteistä sirkusesitystä. Jakaantukaa 4-5 hengen ryhmiin. Suunnitelkaa pienryhmässä yhteinen sirkusesitys. Miettikää, mitä ryhmän jäsenet osaavat ja mitkä ovat teidän vahvuutenne. Tarkoituksena ei ole olla talentti, vaan tehdä kiva yhteinen esitys. Voitte tehdä kuperkeikkoja, yhteisen pyramidin tai tanssia, esittää sirkusleijonia, maailman vahvinta ihmistä, omia erityistaitojanne tai laskutaitoista hevosta. Voitte tehdä lennokin, erilaisin äänin musiikkia

8 tai ihan mitä ikinä päähänne pälkähtää. Aikaa esityksen suunnitteluun on hyvä olla noin minuuttia. Tehkää yhteistyötä ja muistakaa että tässä sirkusesityksessä kaikki taidot ja ideat ovat yhtä arvokkaita. 4. Kioskimummon namimunkit Kokeile valmistaa kotona aikuisen avustuksella herkullisia pikamunkkeja. Tällä ohjeella munkit valmistuvat alusta loppuun jopa alle puolessa tunnissa. Kun käytät valmistuksen apuna ruokalusikkaa, saat suunnilleen kananmunan kokoisia munkkeja. Tarvitset 4 munaa 2 dl maitoa 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa n. 7 dl vehnäjauhoja 4 tl leivinjauhetta 1 tl kardemummaa (1/4-1/2 tl hyvin pestyn sitruunan raastettua kuorta) Uppopaistamiseen 1 l rypsiöljyä Pinnalle 1-2 dl sokeria (tai kuorrutukseen 1-2dl tomusokeria) Sekoita munat ja maito. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet, sekoita tasaiseksi. Huomioi, että taikina on löysempää kuin munkkitaikinat yleensä. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Kokeile lämpötilaa pudottamalla nokare taikinaa öljyyn. Jos öljy alkaa poreilla ja taikinapala kypsyä, on öljy riittävän kuumaa. Tiputa ruokalusikalla taikinaa öljyyn lähellä öljyn pintaa. Tarkkaile paistumista ja käännä munkit reikäkauhalla ympäri. Nosta valumaan talouspaperin tai ritilän päälle. Pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa. Voit myös tehdä vaihtoehtoisesti kuorrutuksen munkkeihin tomusokerista ja tilkasta vettä. Pikamunkit ovat parhaimmillaan heti tuoreina, hyvien kavereiden kanssa syötynä. Voit tilata Rovaniemen Teatterista alakoululaisille suunnattuja Mestarietsivä-draamatyöpajoja. Työpajassa ratkaistaan teatterikuraattorin johdolla kiperiä pulmia etsiviksi tekeytyen ja näytelmän teemoihin perehtyen. Kokonaisuus kestää 90 minuuttia ja sen hinta on Mestarietsivä Kalle Blomkvistiin lippuja varanneille ryhmille 80 euroa työpajalta.

Tehtäväpaketti 3-10 vuotiaille Rovaniemen Teatterin näytelmään Hippo ja Hepo

Tehtäväpaketti 3-10 vuotiaille Rovaniemen Teatterin näytelmään Hippo ja Hepo Tehtäväpaketti 3-10 vuotiaille Rovaniemen Teatterin näytelmään Hippo ja Hepo Tämä tehtäväpaketti on suunniteltu Rovaniemen Teatterin Hippo ja Hepo -näytelmän katsojille. Tehtävät on suunnattu näytelmän

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016

LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 LIIKKUVA KOULU-SEMINAARIN LQ-OHJELMAN WORKSHOP (45 min) 13.4.2016 Lions Quest elämisentaitoja-ohjelman pääkouluttaja Ulla Sirviö-Hyttinen TAVOITE: Jokainen meistä tarvitsee tunteen siitä, että kuulumme

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä.

1. Valitse jokin neljästä tarinasta ja tulosta lapsen kuva. Jos tulostusmahdollisuutta ei ole, voit etsiä kuvan esim. lehdestä. OHJEET TUOKION TOTEUTTAMISTA VARTEN Tarvitset - tarinan ja kuvan - joko seinälle kiinnitettävät rastitehtävät ja niihin liittyvät materiaalit tai jokaiselle lapselle oman tehtäväpaperin - piirustuspaperia

Lisätiedot

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia.

ALAKOULUT 1 2lk. Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. ALAKOULUT 1 2lk Lukekaa Katri Kirkkopellon Molli (Lastenkeskus 2000) ja tutkikaa tarkkaan myös teoksen kuvia. 1A) Pohtikaa, miksi Molli asuu linnassa, jonka piha on täynnä kieltokylttejä? IB) Kirjoittakaa

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

Pieniä ihmeitä keittiössä

Pieniä ihmeitä keittiössä Pieniä ihmeitä keittiössä SAGAn & Vappu Pimiän reseptivinkit MARINOIDUT MUNAKOISOT SAGAN & VAPPU PIMIÄN reseptivinkit KUHAA KAPRIS-SITRUUNAVOISSA Leikkaa munakoiso reiluiksi viipaleiksi (paksuus noin ½

Lisätiedot

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton)

KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) LIITE 1: 1 (20) KUITURIKKAAT SIEMENLEIPÄSET (noin 12 kpl) (luontaisesti gluteeniton, maidoton, laktoositon, soijaton, munaton, hiivaton) 5 ¼ dl vettä 2 tl psylliumkuorijauhetta 2 rkl sokerijuurikashiutaleita

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

Tehtäväpaketti yläkouluikäisille ja opiskelijoille. Tehtäväpaketti Siunattu hulluus -näytelmään yläkouluikäisille ja opiskelijoille

Tehtäväpaketti yläkouluikäisille ja opiskelijoille. Tehtäväpaketti Siunattu hulluus -näytelmään yläkouluikäisille ja opiskelijoille Tehtäväpaketti yläkouluikäisille ja opiskelijoille Tehtäväpaketti Siunattu hulluus -näytelmään yläkouluikäisille ja opiskelijoille Tämä tehtäväpaketti on suunnattu yläkoulujen ja toisen asteen oppilaitosten

Lisätiedot

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS!

Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat KATSO YLLÄTYSTULOS! TOIMITTAJAT PISTIVÄT KESÄN JÄÄTELÖT JÄRJESTYKSEEN SIVU 3 KATSO YLLÄTYSTULOS! Kaaduin takahuoneessa ja kaikki muut työntekijät nauroivat -Rasmus SIVU 2 Taloyhtiön asukkaiden kuulumisia. SIVU 6 KUINKA KAUPPA

Lisätiedot

Osoite. Puhelin Sposti

Osoite. Puhelin Sposti Nimi Seura Osoite Puhelin Sposti 1) Muistathan tuomarina seuraavat asiat? a) Milloin tuomarin on saavuttava kentälle? minuuttia ennen peliä. b) Montako pelaajaa joukkueessa on vähintään oltava? pelaajaa.

Lisätiedot

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi

Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Saaristolaisleipä ja jääkellarin lohi Jääkellarin lohi n. 500 g lohifile 1 litra vettä 1 dl merisuolaa 1 rkl sokeria Kiehauta vesi. Lisää suola ja sokeri, sekoita kunnes ne ovat täysin liuenneet. Jäähdytä

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ LYHYESTI VIISIPALLOSTA Viisipallo muistuttaa pohjimmiltaan paljon polttopalloa: Siinä on sisäjoukkue ja ulkojoukkue. Sisäjoukkue lyö pallon

Lisätiedot

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa

Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 tl suolaa Kasvis-juustopiirakka ( 1 uunipellillinen) Pohja 150-200g margariinia 7 dl vehnäjauhoja 2 ½ dl vettä 40 g hiivaa 1 sipuli 1 valkosipulin kynsi 3 porkkanaa 200 g vihreää papua (pakaste) 2 rkl margariinia

Lisätiedot

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS

KESTÄVÄ PIPARIKUORRUTUS PIPARITAIKINA AINEKSET 1 dl Dansukker Tummaa siirappia 1 dl suomalaista Dansukker Taloussokeria 2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 125 g voita tai margariinia 1 muna 4,5 5 dl vehnäjauhoja 1 tl

Lisätiedot

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu?

Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Runebergin päivä lähestyy tässäkö vuoden hittitorttu? Vuoden 2012 Runebergin päivä sattuu sunnuntaille, joten valtaosalla suomalaisista on hyvin aikaa leipoa ja loihtia maittavat leivonnaiset itse. Kokeile

Lisätiedot

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WA-1 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WA-1 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WA-1 VOHVELIRAUTA FIN TÄRKEITÄ TURVALLISUUSMÄÄRÄYKSIÄ Sähkölaitteita

Lisätiedot

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa

Lihakeitto. 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 1 tl suolaa 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Lihakeitto 500 g naudanlihaa 2 l vettä 10 maustepippuria 2 porkkanaa 100 g lanttua tai naurista 1 sipuli 1 nippu lipstikkaa 8 perunaa Pane liha veteen kiehumaan. Kuori pintaan muodostuva vaahto ja lisää

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

1-2 Tuomelan pihalla. Areena)

1-2 Tuomelan pihalla. Areena) 1-2 Tuomelan pihalla 1. 6A Ikiliikkuja 2. 6B Sanaselitys rokeja poke 3. 7B Eläinjuoksu (kartiot) 4. 7C Kanatortilla 5. 8A Monen pallon futis (useampi jalkapallo, Areena) 6. 7F Pallojen heittely (paljon

Lisätiedot

Klassikkotuotekortit. Maistuva muistipeli. Muistipelistä helppo tai vaikea. Klassikkoherkkupäivä. Makumuistelua

Klassikkotuotekortit. Maistuva muistipeli. Muistipelistä helppo tai vaikea. Klassikkoherkkupäivä. Makumuistelua Klassikkotuotekortit RyhmäRenki Kirsi Alastalo 2018 Maistuva muistipeli Ryhmä jakautuu kahteen joukkueeseen. Ensimmäinen joukkue istuu pöydän toisella puolella ja toinen joukkue vastapäätä. Jaa korttiparit

Lisätiedot

ESPANJALAISIA TAPAKSIA

ESPANJALAISIA TAPAKSIA ESPANJALAISIA TAPAKSIA Malmin Martat 17.10.2016 TOMAATTILEIPÄ PERUNAMUNAKAS FRITEERATUT MUSTEKALARENKAAT MELONIA ILMAKUIVATUN KINKUN KERA MARINOIDUT OLIIVIT MANTELIKEKSIT KAHVI / TEE --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin)

HEDELMÄKAKKU VINKKI! 3 4 rkl rommia, viskiä tai konjakkia (baarikaapin pullonpohjat kelpaavat hyvin) HERKUT HEDELMÄKAKKU 6 dl vehnäjauhoja 1 rkl leivinjauhetta 4 dl vettä 180 g voita tai maidotonta margariinia 4 dl sokeria 180 g kuivattuja aprikooseja pilkottuina 3 munaa 375 g rusinoita 125 g coctailkirsikoita

Lisätiedot

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin

Vastaleivottua. Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin Vastaleivottua Herkullisia reseptejä Wilfan leipäkoneisiin SpeltTILEIPÄ myslileipä Ruisleipä vähähiilarinen leipä Saksanpähkinäleipä puolikarkea leipä Foccacia LCHF leipä Brioche Joululeipä speltistä omenaleipä

Lisätiedot

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA

LOS MONTEROS. Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA LOS MONTEROS Espanjalainen ilta RESEPTIKIRJA Tumma gazpacho 500 g Kumato-tomaatteja 1 valkosipulin kynsi 1 rkl valkoviinietikkaa 1 dl maalaispatongin pehmeää sisusta 1 tl suolaa 1 tl sokeria Koristeiksi

Lisätiedot

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit

Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Juhlitaan! Gluteenittomat reseptit Ihana juhla helposti 100 % gluteeniton & vehnätön Miniburritot 1 ps Farina Pizza- ja piirakkapohjaseosta 2,25 dl vettä 2 rkl öljyä gluteenitonta jauhoa Sekoita jauhoseos

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi?

Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Osallistu kilpailuun Kesän 2017 parhaalle tapahtumalle nimi? Kesäkuussa 2017 Lappeenrannassa nähdään ja koetaan sirkusta, kansantanssia ja teatteria lasten ja nuorten esittämänä, kun Nurtsi-nuorisosirkusfestivaali,

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien viikko Materiaalipaketti. vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan

Lapsen oikeuksien viikko Materiaalipaketti. vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan Lapsen oikeuksien viikko 18.-24.11.2019 Materiaalipaketti vapaa-aikaan ja harrastustoimintaan Mikä Lapsen oikeuksien viikko? Lapsen oikeuksien viikko on toiminnallinen teemaviikko, jonka tavoitteena on

Lisätiedot

Keskeneräisten tarujen kirja

Keskeneräisten tarujen kirja Keskeneräisten tarujen kirja Tarve kokeilla jotain uutta Peliesittelyt ja digitarina Laadi peliesittely valitsemastasi pelistä. Sisällytä esittelyysi ainakin seuraavat asiat: Pelin nimi Lyhyt esittely

Lisätiedot

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

KURR KURR. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) KURR KURR Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET R-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti.

-kunniavieras tai troubleshoooter: kriittinen onnistuminen. Jos pelinjohtaja ei tunnista kumpiakaan, eivät hahmot voi onnistua kriittisesti. Faijan BMW Tunnin roolipeli menetetystä nuoruudesta. Pelaajien hahmot (3-5 pelaajaa) olivat kavereita yläkoulussa ja vielä muutaman vuoden senkin jälkeen. Sitten jatko-opiskelut ja työelämä heittivät hahmot

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM

WAD-518 WAFFLE MAKER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM WAD-518 WAFFLE MAKER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM KÄYTTÖOHJE WAD-518 VOHVELIRAUTA FIN Wilfa WAD-518 -vohvelirauta on vohvelirautasarja,

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS

VOIWIENEREIDEN VALMISTUS VOIWIENEREIDEN VALMISTUS Wienertaikina muodostuu vuorottaisista voi- ja perustaikinakerroksista. Voikerrosten tehtävänä on estää taikinakerrosten liimautuminen toisiinsa ja pidättää taikinasta muodostuva

Lisätiedot

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin

75289 Laskuvarjo. Ideoita LASKUVARJO leikkeihin 75289 Laskuvarjo Ideoita LASKUVARJO leikkeihin LASKUVARJO leikit, tuotenumero 75289 Leikkivarjon käyttö: - hauskaa, jännittävää, erilaista ja motivoivaa toimintaa Leikin valmisteluissa ja opettelemisessa

Lisätiedot

Kirkkopyhien leivosten reseptit

Kirkkopyhien leivosten reseptit Kirkkopyhien leivosten reseptit Adventin leivos: mantelihyydyke Mantelihyydyke maustekakkupohjalla (pax 100) Maustekakkupohja Voi Kg 0,600 Vehnäjauho Kg 1,800 Sokeri Kg 0,675 Sooda Kg 0,012 Inkivääri Kg

Lisätiedot

Laulu- ja lorujumppia:

Laulu- ja lorujumppia: Laulu- ja lorujumppia: Vedetään nuottaa Vedetään nuottaa, saadaan kaloja (istutaan vastakkain käsistä kiinni pitäen) Kissalle kiisket, koiralle kuoreet (vedetään vuoroin eteen ja taakse) Isot kalat syödään

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 NOUSE TAKAISIN YLÖS, TEFIK! Elokuvan esittely: 10-vuotias Tefik on kotoisin Kosovosta mutta asuu tällä hetkellä perheensä kanssa

Lisätiedot

52999 Aktiivinen matematiikka

52999 Aktiivinen matematiikka 52999 Aktiivinen matematiikka Laske kymmeneen Oppilaiden määrä: vähintään 10 oppilasta. Numeroidut kartiot 1-10 (käytä 0-kartion päällä kartionpäällistä ja kirjoita lapulle numero 10). Numeroidut hernepussit

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

OMPELUKONEAJOKORTTI H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N. Piirrä oma ajorata

OMPELUKONEAJOKORTTI H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N. Piirrä oma ajorata H A R J O I T U K S I A O M P E L U K O N E E N H A L L I N T A A N Piirrä oma ajorata Anna oppilaan piirtää oma ajorata itse: - Ohjaa aloittamaan kulmasta ja pitämään kynä kiinni paperissa koko ajan.

Lisätiedot

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI

PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA HUHUU-LEIKKI PUU PALAA PAKKO VAIHTAA Keskellä on yksi leikkijä ilman omaa pesää. Ilman omaa pesää oleva leikkijä huutaa: Puu palaa, pakko vaihtaa!. Pesissä olevat leikkijät vaihtavat

Lisätiedot

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät

OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI. Alakoulun tehtävät OULUN KAUPUNGIN KIRJALLISUUSDIPLOMI Alakoulun tehtävät Listassa on 70 eri tehtävävaihtoehtoa. Yhdestä kirjasta tehdään yksi tehtävä. Sovi aikuisen kanssa minkä tehtävän teet mistäkin lukemastasi kirjasta.

Lisätiedot

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen

metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen metsän kieli Luonnon aakkoset Adjektiivijahti Vastakohtien etsintä Sanakäärme Sana-arvoitus Narujuoksu Tiedän ja näen Luonnon aakkoset YM, AI, kielet pareittain tai pienissä ryhmissä aakkoskortit, pyykkipojat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19

KYLMÄT A LKUPALAT 18 19 KYLMÄT ALKUPALAT 18 19 Okroška eli kotikaljakeitto Kuudelle Salaatti 4 suurta keitettyä perunaa 1 avomaankurkku 6 suurta retiisiä 200 g keitettyä kieltä tai keittokinkkua 4 keitettyä munaa nippu tilliä

Lisätiedot

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 GIOVANNIN VESIBALETTI. Elokuvan esittely:

DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 GIOVANNIN VESIBALETTI. Elokuvan esittely: lasten ja nuorten dokumenttielokuvatapahtuma DOKKINO OPETUSMATERIAALI 2016 GIOVANNIN VESIBALETTI Elokuvan esittely: 10-vuotiaalla Giovannilla on suuri unelma: hän haluaa olla ensimmäinen poika, joka saisi

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

320075 Mitä nyt (4) What now?

320075 Mitä nyt (4) What now? 320075 Mitä nyt (4) What now? Lapset joutuvat usein tilanteisiin, joissa on hyvä miettiä omia reaktioitaan ennen toimimista. Tässä korttisarjassa esitetään erilaisia hankalia tilanteita, joihin jokainen

Lisätiedot

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa

Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Lehdistötiedote heinäkuu 2011 Uuden Siemens-höyryuunin ominaisuudet ovat omaa luokkaansa Höyryuunin käyttö on lisääntynyt viime vuosien aikana. Syy siihen on höyryuunin avulla saatava loistava ruoanvalmistustulos.

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen

KEKRILAUTA. Kekrilaudan isäntä ohukainen KEKRILAUTA Kekrilaudan ajatuksena on yhteinen pöytä ja jakaminen. Laudalle tai pöydälle katetaan tarjoilukulhoissa laudan vieraat. Isäntänä toimii ohukainen, jonka päälle kekrilaudan antimia laitetaan.

Lisätiedot

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita

Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Kuvallisia ruoka- ja leivontaohjeita Ohjeiden käyttäjälle Nämä kuvalliset, vaiheittain etenevät ohjeet ovat syntyneet vuosien opetustyön tuloksena. Ohjeet on tarkoitettu sellaisille opiskelijoille, joilla

Lisätiedot

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut)

Crepes Vonassiennes (Vonnasin perunaletut) Ranskankermaiset ravunpyrstöt ( 8 annosta ) 1. Valuta 100 g kirjolohen mätiä jääkaapissa yli yön 2. Valuta 2 lasipurkillista ravunpyrstöjä (á noin 200 g) 3. Leikkaa 1 iso tai 2 keskikokoista punasipulia

Lisätiedot

Video 2: Uuden oppiminen ja vanhan kertaaminen

Video 2: Uuden oppiminen ja vanhan kertaaminen Video 2: Uuden oppiminen ja vanhan kertaaminen VÄRIT Tavoite: Oppilas tutustuu ja oppii opiskeltavalla kielellä värejä havainnoimalla ympäristöään. Harjoitukseen valmistautuminen: Ensin oppilaiden kanssa

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

keskenään isomorfiset? (Perustele!) Ratkaisu. Ovat. Tämän näkee indeksoimalla kärjet kuvan osoittamalla tavalla: a 1 b 3 a 5

keskenään isomorfiset? (Perustele!) Ratkaisu. Ovat. Tämän näkee indeksoimalla kärjet kuvan osoittamalla tavalla: a 1 b 3 a 5 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 6, 21.10.2015 1. Ovatko verkot keskenään isomorfiset? (Perustele!) Ratkaisu. Ovat. Tämän näkee indeksoimalla kärjet kuvan osoittamalla tavalla: a 2 b 4 a

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT

ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT ENNAKKOTEHTÄVÄT SUDENPENNUT TEHTÄVÄ 1 Kliffa-leivos Kesto: n. 1-1,5 h Tehtävä: Leivotaan Kliffa-teemaisia leivoksia! Ohessa on helpot reseptit kekseihin sekä niiden kuorrutetta varten. Voitte halutessanne

Lisätiedot

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15)

Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(15) Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(15) OHJEET K-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN K-äänne:

Lisätiedot

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita

Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Kuvia toimitukselliseen käyttöön: www.akvamariini.fi/ffmmedia2016 Gluteeniton leivonta inspiroi nyt kotileipureita Mitä teet, kun juhlavieraasi ilmoittaa noudattavansa gluteenitonta ruokavaliota? Älä hätäänny,

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT Pamaus-päivän materiaali SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT LAPIN PARTIOLAISET ry Kaartokatu 4 as. 1, 96100 ROVANIEMI puh. 040 833 8556 faksi (016) 345 894 s-posti: lapin.partiolaiset@co.inet.fi http://www.lappi.partio.fi

Lisätiedot

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi)

Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 (lukion 1. vuosi) Kenguru 2012 Junior sivu 1 / 8 Nimi Ryhmä Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta

Lisätiedot

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja.

Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Näiden ohjeiden avulla pystyt värjäämään lankoja kotikonstein ilman kemikaaleja. Saara Norman 2013 Alkuvalmistelut: vyyhteäminen Puretus 1. Elintarvikkeilla värjääminen Kahvi ja tee Sipuli Kurkuma 2. Elintarvikevärit

Lisätiedot

Palloultimate Soveltaminen:

Palloultimate Soveltaminen: Liikuntaseikkailu Liikuntavinkit2013 Palloultimate Peliä pelataan suurehkolla kentällä, ulkona alueeksi sopii esimerkiksi puolikas jalkapallokenttä. Kentän molemmissa päädyissä on koko kentän levyinen

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Ihanaa maistuvaa joulua!

Ihanaa maistuvaa joulua! Ihanaa maistuvaa joulua! Hyvästä ruoasta tulee hyvä olo. Olemme koonneet sinulle joulun perinteisiä ja uudenlaisiakin reseptejä maistuvalla ja terveellisellä tavalla tehtynä. Kaikki ohjeet ovat sokerittomia,

Lisätiedot

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS

Opettajalle JOKAINEN IHMINEN ON ARVOKAS Miten kohtelet muita? Ihmiset ovat samanarvoisia Vastuu ja omatunto Missä Jumala on? Opettajalle TAVOITE Oppilas saa keskustelujen ja tekstien kautta mahdollisuuden muodostaa ja syventää käsityksiään ihmisyydestä

Lisätiedot

Avarat aatokset ja älynväläykset

Avarat aatokset ja älynväläykset Max 3 pistettä I. Millä keinoilla voi huoltaa muistia ja aivoterveyttä? Keskustelkaa aiheesta. Kirjoittakaa viisi suosikkikeinoa II. Milloin olette viimeksi pelanneet muistipeliä? Kenen kanssa pelasitte?

Lisätiedot

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI!

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! 1/8 OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! Sinulla on nyt hallussasi testi, jolla voit arvioida oman älykkyytesi. Tämä testi muodostuu kahdesta osatestistä (Testi 1 ja Testi ). Testi on tarkoitettu vain yli neljätoistavuotiaille.

Lisätiedot

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ 1. Peikot ovat taitavia ylittämään metsän esteitä. Miten voitte ylittää kiven, ison oksan tai kaatuneen puun? 2. Peikot tykkäävät tasapainotella

Lisätiedot

Agility Games Gamblers

Agility Games Gamblers Agility Games Gamblers Games-lajeista ehkä hieman helpommin sisäistettävä on Gamblers, jota on helppo mennä kokeilemaan melkein ilman sääntöjä lukematta. Rata koostuu kahdesta osuudesta: 1. Alkuosa, jossa

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle

Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Ohjeet opettajalle/ oppilaalle Mistä tässä on kyse? Erikoinen kaupunki on täynnä tehtäviä, joita voi ratkaista kirjoittamalla tai piirtämällä. Kaupungin karttaa voi jatkaa piirtämällä tai sinne voi lisätä

Lisätiedot

Kuksa -jäsenrekisterin käyttöohje ryhmänjohtajille

Kuksa -jäsenrekisterin käyttöohje ryhmänjohtajille Kuksa -jäsenrekisterin käyttöohje ryhmänjohtajille Mistä löydän ryhmäni tiedot? 1) Valitse ylävalikosta Ryhmät. Hakukentän alla näet ryhmiesi tiedot. Klikkaamalla ryhmän nimeä pääset ryhmän tietoihin.

Lisätiedot

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe

LINSEED VALO 24 H. Kastike: 1 dl Rypsiöljyä 1 rkl Vaaleaa balsamicoetikkaa 0,5 dl 24h tyrni-pellavarouhe LINSEED VALO 24 H Salaatti grillatusta halloumijuustosta ja paahdettua tyrni pellavaa 200 g Halloumijuustoa 2 Avomaankurkkua valkosipulinkynsi rypsiöljyä persiljaa ½ cantaloupe meloni Sydänsalaattia tai

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Peliteoria luento 1. May 25, 2015. Peliteoria luento 1

Peliteoria luento 1. May 25, 2015. Peliteoria luento 1 May 25, 2015 Tavoitteet Valmius muotoilla strategisesti ja yhteiskunnallisesti kiinnostavia tilanteita peleinä. Kyky ratkaista yksinkertaisia pelejä. Luentojen rakenne 1 Joitain pelejä ajanvietematematiikasta.

Lisätiedot

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014

YHTEENVETO 1/3. Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma. Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 Vakka-Suomen seudun liikenneturvallisuussuunnitelma Koulukyselyn tulokset 29.9.2014 YHTEENVETO 1/3 Koulukysely suoritettiin 1. 19.9.2014 ja kysely onnistui erinomaisesti. Vastausmäärä oli 1299 kpl, mikä

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET L-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua!

Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! Tässä vuoden 2016 Kynttiläillallis-finaalimenut Hyvää ruokahalua! VOITTAJAMENU: Viipurilaisen Asikkalan Ratas- ruisleipää, munavoi ja tilliöljy Rukiiset paistetut muikut, pottuvoi ja marinoidut porkkananauhat

Lisätiedot