Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma"

Transkriptio

1 Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Tuotannon ylösajo Yhteenveto: Toimintaympäristön tarkastelu- ja ennakointitilaisuus 5/6

2 Tilaisuuden avaus ja tavoitteet Antti Tukeva avasi tilaisuuden klo Seminaari on osa Kilpailukykyä maidontuotantoon - hanketta. Siinä paneudutaan maidontuotannon toimintaympäristön tarkasteluun ja ennakointiin maidontuottajan päätöksenteon näkökulmasta. Tilaisuudessa keskitytään siihen, miten maidontuottaja voi onnistuneesti kehittää yritystään.

3 Alustuspuheenvuoro: Toimintaympäristö Sami Kilpeläinen, MTK: Suomalaiselle maitotilalle tuet ovat noin % tuotoista, loput markkinoilta (tukien määrä ja suhteellinen osuus tuotoista on kasvanut ajan myötä). Myös pellon ja eläinmäärän kytkös on oleellista ymmärtää. Tuet eivät saa olla yhteydessä tulevaan tuotantoon tai johtaa tuotannon kasvuun tai liittymistä edeltävänä vertailuaikana, jonka komissio vahvistaa, todetun kokonaistuen määrän kasvuun (artikla 142-tuesta). Komissio pitää kiinni pohjoisen tuen rajoitteesta t vuodessa. HUOM! Suomi haki kiintiön korotusta Komissiolta ehdoton EI! ja kannustus pohjoisen tuen ehtojen noudattamiseen. Kiintiöllä on hallittu tuotantomääriä ja samalla luotu edellytykset tuottaa maitoa myös korkeiden yksikkökustannuksien maissa kuten Suomessa. Kiintiöiden poistuessa (vuonna 2015) yksittäisen tilan tuotannon kontrollointi on mahdotonta ja siksi tarvitaan sitovia toimenpiteitä maitomäärien hallintaan (kansallisen tuen pelisäännöt on mietittävä uusiksi). Markkinoiden hallinta siirtynee toimialan hoidettaviksi, mutta komission mukaan tuottajan asemaa on samalla vahvistettava mm. tuottaja- ja toimialaorganisaatioilla. Ympäristö- ja ilmastokysymykset saavat lisää painoarvoa. MTK:n kanta: Maitoala tarvitsee tulevaisuudessakin säätelyä/määräohjausta. Ensisijainen on EU:n kollektiivinen sitova määrärajoittaminen (kiintiöt), mutta toissijaisesti on rakennettava malli toimialan oikeuteen itse säädellä määrästä. Kilpailulainsäädäntöön riittävät joustot relevantin markkinan säätelyn osalta. KESKUSTELU: Antti Tukevan mukaan kiintiöiden poistumisen lähestyessä ja investoivien tilojen kiintiövaatimuksen poistuttua on syntynyt käsitys, että kiintiöillä ei ole jatkossa merkitystä. Ari Teppo toivoo kiintiöiden säilyttävän jatkossakin jonkun arvon, vaikka niiden pääoma-arvo onkin pienentynyt. Arja Talvilahden mukaan monilta tuotantoa laajentaneilta tiloilta puuttuvat riittävät kiintiöt. Olavi Koskimäen mukaan suurin puute on C2 -alueella. Sami Kilpeläisen mukaan tuen ehtoihin sitoutuneita kiintiön hankkineita maidontuottajia ei voida velvoittaa maksuvastuuseen asiaa hoitamattomien puolesta. Antti Tukevan mukaan Valio Oy on laatinut esityksen, jossa C-alueen maidontuotannon tulee pysyä pohjoisen tuen asettamissa rajoissa.

4 Alustuspuheenvuoro: Onnistunut ratkaisu Merja Keisala, maidontuottaja: Resurssit kartoitettava ennen suunnittelua: Työvoima Määrä, osaaminen, kiinnostus ja motivaatio. Johtaminen, työn- /vastuunjako. Isäntäväki on heikoin lenkki jaksaminen. Muutoksen hallinta ja omaksuminen. Pelto Rehun tuotanto ja lannan levitys, kasvukunto, ojitus, lohkokoko, sijainti sekä pellon pysyvyys (oma/vuokra). Peltoalan ja eläinten suhde on oltava riittävän suuri. Peltotuet. Viljelysuunnittelu. Eläimet Eläinmäärän lisäys (omista hidasta, ostamalla kallista). Eläinten laatu ja saatavuus sekä jalostussuunnittelu. Eläintautien välttäminen. Koneet Oma osaaminen, kiinnostus ja aika. Oma koneketju vai urakointi järkevät koneketjut. Rakennukset Kunto, käyttömahdollisuudet ja korjaustarve. Varastotilojen riittävyys. Investoinnit ja rahoitus Etukäteissuunnittelu, budjetointi ja kassavirtojen ennakointi tarpeen. Investoinnin oikea mitoitus, kuka/ketkä investoinnin toteuttaa (töiden sujuvuus ja eläinten hyvinvointi huomioitu). Uusi tekniikka tutuksi etukäteen. Koko ketjun on kehityttävä tasaisesti (kiintiö) ja varasuunnitelmat on oltava valmiiksi olemassa. Ajatustenvaihto viiteryhmän kanssa ja kouluttautuminen. Luovuus vaatii joutilaisuutta. Rehellinen asioiden tarkastelu, ei työnnetä ikäviä asioita pois näkyvistä. apua ajoissa! Lisärahoitustarve on selvitettävä etukäteen. Tiukka seuranta, ei tilinpäätösostoja! KESKUSTELU: Jyri Tiusasen mukaan muutamia isoja tuotantoyksiköitä kaatuu, sillä idealismi ja realismi eivät kohtaa varsinkaan investoinnin alkuvaiheessa (totuus esille vasta tuotannon ylösajon yhteydessä). Sami Kilpeläisen mukaan näissä tapauksessa mopo on karannut käsistä ja kokonaisuutta ei ole hahmotettu. Matti Ryhäsen mukaan suuryksikön rakentaminen nostaa pellon hintaa alueella. Antti Tukevan mukaan pankki on esittänyt joillekin tiloille alkuperäisen investointisuunnitelman mukaisen tuotannon tuplausvaatimuksia rahoitusneuvotteluissa. Meijerin näkökulmasta kaikilla ei ole edellytyksiä tällaiseen tuotannon laajennukseen. Jyri Tiusasen mukaan tuotannon tuplausvaatimus ei liity vakuuksiin vaan Yrittäjän pää on vakuuksista yli puolet. Pankki arvioi osaamista keskituotoksen, pankkihistorian ja kädenpuristuksen perusteella.

5 Alustuspuheenvuoro: Ongelmatapaukset Arja Talvilahti, ProAgria Etelä-Pohjanmaa: Johtaminen puutteellista ja tuotantotilojen rakentamisen suunnittelemattomuus. Miksi investoidaan isoon navettaan? Millaisesta työstä pitää/ ei pidä? Mikä on unelma 5-10 vuoden päästä? Eläimistä pitäminen on hyvä lähtökohta, mutta ei riittävä. Tuottavien eläinten hankinta ongelmallista. Eläinmäärän lisääminen hidasta omasta karjasta. Välitysvasikoista ei saada parasta eläinainesta. Lopettavia karjojen ostaminen karsintatarve, jalostusarvo, tautiriski. Tärkeää saada navetta heti tuottamaan. Pellon saatavuusongelmat ja korkea hinta. Oma osaaminen puutteellista ja osaavan työvoiman saatavuusongelmat. Koneiden hankinnan ja käytön hallitsemattomuus. Liikevaihdon kasvun ja maksuvalmiuden hallinnan puutteet. Rakentaminen venyy, kustannusarvio ylittyy, tuotannon käynnistäminen viivästyy riittävätkö rahat? Väsyminen, vauhtisokeus (turhan tekniikan hankinta ja kilpailuttamisen puute). Verosuunnittelun puute. Riskien hallinnan puutteet. Ihmissuhteet eivät ole kestäneet muutosta. Uusien tuotantoprosessien hallitsemattomuus. Tuotos ei vastaa oletettua. Epäonnistujat eivät onnistu organisoinnissa, keskitytään vääriin asioihin. KESKUSTELU: Janne Riihosen mukaan tuotannon kasvattaminen vaiheittain on järkevää.

6 Alustuspuheenvuoro: Kirjanpitotilat Arto Latukka, MTT Taloustutkimus: Maitotilojen talouskehitystä voi seurata Taloustohtorista. Investoineiden maitotilojen yrittäjätulo ylitti lähtötason viidentenä vuonna, joten viive on pitkähkö. Tilojen velkamäärä kasvoi kolmin - nelinkertaiseksi lähtötilanteeseen verrattuna. Investoinnit eivät olleet yksinomaan laajennusinvestointeja, myös korvausinvestointeja tehtiin. Investoitaessa: Velkaannutaan. Pääoman kierto hidastuu (erityisesti rakennuksiin ja koneisiin sitoutuessaan). Joustavuus hintamuutoksille vähenee, koska vierasta työvoimaa hankitaan, velkamäärä kasvaa, ostopanoksia hankitaan aiempaa enemmän, toimintoja ulkoistetaan jne. Toisaalta suurilla tiloilla on keskimäärin parempi kannattavuus kuin pienillä tiloilla. KESKUSTELU: Antti Tukevan mukaan Taloustohtori-ohjelma on hyvä työkalu maidontuottajien käyttöön. Käyttökelpoisuutta lisää aikaiset ennusteet kuluvasta kaudesta. Sami Kilpeläinen näki tutkimuspuolen kehityksen hyvänä ja hän toivoi, että jatkossa on arvioitava myös maitotilojen kannattavuuden kehitystä eri hintaskenaarioilla nähdään millaiset tilat pärjäävät ja millaiset tilat ovat vaikeuksissa. Arto Latukan mukaan Taloustohtori mahdollistaa noin sadan parametrin syötön. Matti Ryhäsen mukaan viljan hinnan noustessa tilat, joilla on paljon eläimiä peltoalaan nähden, ovat tällaisessa toimintaympäristössä vaikeuksissa.

7 Työskentely Matti Ryhänen ohjeisti asiantuntijaosallistujat ryhmätyöosuuteen. Alustuspuheenvuorot olivat pohja ryhmätöille. Keskeistä on maidontuottajan näkökulma. Jokainen osallistuja kirjasi aluksi omat näkemyksensä seuraavista teemoista: Miten maidontuottaja voi nykyistä paremmin varautua/valmistautua yrityskoon kasvattamiseen (yrittäjävalmiudet, tuleva toimintaympäristö ym.)? Miten navettainvestointiin kytkeytyvää maitotilan kokonaiskehittämistä voidaan parantaa (yhteistyötahot, neuvonta ym.)? Miten maidontuottaja voi käytännössä rakentaa optimaalisen tuotannon ylösajon (aikaikkuna ym.)? Sen jälkeen työstettiin teemoja ryhmissä. Lopuksi ryhmätyöt purettiin teematauluille. Jokainen ryhmä kävi vuorollaan kaikilla teematauluilla. Taulujen ylläpitäjät (Jyrki Kataja, Arja Talvilahti ja Olavi Koskimäki) ohjasivat työskentelyä. Yhteenveto ja tilaisuuden päätös, Antti Tukeva Kilpailukykyä maidontuotantoon -hanke / Maidontuotannon toimintaympäristön tarkastelu - ja ennakointitilaisuus

8 Teema: Miten maidontuottaja voi nykyistä paremmin varautua/valmistautua yrityskoon kasvattamiseen (yrittäjävalmiudet, tuleva toimintaympäristö ym.)? Nykyisellään oltava kannattavan toiminnan edellytykset ja kehittämismahdollisuudet. Tarvitaan strategia, visio ja arvot. Kyettävä tarttumaan mahdollisuuteen. a) Pöytälaatikkosuunnitelmat (ajoitus tärkeää). b) Kassa, luottotiedot, vakuudet ja pääomarakenne kunnossa. Nuoret viljelijät pakkotyöhön nykyaikaiselle maitotilalle ennen sukupolvenvaihdosta. Investointilaskelmiin verosuunnittelu mukaan, tarvittaessa realisointimahdollisuus on hyödynnettävä. Osaaminen, peruskoulutus ja tarpeen mukaan tapahtuva itsensä kehittäminen. Vertaistuki ja sparrauskumppanit. Parhaiden käytänteiden hakeminen maatalouden vahvuus. Olemassa olevien resurssien hyödyntäminen ja jalostaminen tuottavaan kuntoon. Eläinaines ja pellot. Osaamisen hyödyntäminen. Yhteinen tekeminen. Investointihyödykkeiden ostoprosessin johtaminen ja ostojen kilpailuttaminen. Ongelmia ei yritetä ratkaista investoimalla yhä isompaan, jos nykyiselläkään toiminta ei ole hallussa. Kehittäminen on jatkuvaa toimintaa. Pääomia ei ulosmitata ulos tilalta sukupolvenvaihdoksen yhteydessä.

9 Teema: Miten navettainvestointiin kytkeytyvää maitotilan kokonaiskehittämistä voidaan parantaa (yhteistyötahot, neuvonta ym.)? Tilan kokonaiskehittämisen parantaminen (navettainvestointi osa koko kehitystyötä). Prosessikaavion laatiminen, esim. aikajana suunnittelu + rakennusvaihe + käyttöönotto tuotannon jatkuminen suunnitellusti. Riippuvuudet kuvataan aikajanalla, mikä auttaa mm. ympäristöluvan hakuprosessissa ja riskien hallinnassa (tilakohtaisuus). Myös suunniteltava SPV (jatkaja tilalta / tilan myynti). Tsekkauslistat. Tilakeskuksen suunnittelu siten, että navetan myynti ulkopuoliselle on mahdollista. Tuottavien investointien aktiivinen etsiminen (asiantuntija-apu) suoramarkkinointi. Tukitiimin hankkiminen (rakentamisen suunnitteluun, rakennusajalle ja tuotannon käynnistämiseen). Tuottajien vertaistuki. Rakentajat ja asiantuntijat tiimiin mukaan. Luottamuksellisuus ja asioista suoraan puhuminen. Sitoutuminen tiimityöskentelyyn. Asiantuntemus tiimissä (haaste, jos eri näkemyksiä samasta investoinnista, sitoutuuko asiantuntija kehittämiseen, jos oma näkemys ei voita? Kuka maksaa tiimin kulut? Kaikista ei ole yrittäjiksi. Kerrotaan ajoissa ja avoimesti sidosryhmille investointiaikeesta. Ei tule yllätyksenä, voi nopeuttaa mm. rahoituksen ja ympäristöluvan saantia sekä nopeuttaa rakennusprosessia kokonaisuudessaan. Miten kerrotaan investointiaikomuksesta? Hyvässä hengessä suoraan naapureille ja sidosryhmille. Oman itsensä kehittäminen. Kokonaisuuden hallinta, keskittyminen olennaiseen ja kouluttautuminen. Työnjohdollinen osaaminen (toimistotyö on työtä!) Rutiinien kehittäminen (tilasokeuden välttäminen). Onko halukas sitoutumaan (=> rakentamispäätös). Realismi eri sukupolvien tavoitteiden osalta. Jaksaminen (sitoudutaan pitkäksi aikaa tuottamaan).

10 Teema: Miten maidontuottaja voi käytännössä rakentaa optimaalisen tuotannon ylösajon (aikaikkuna ym.)? Workshopissa ei löydetty käytännön mallia optimaaliseen tuotannon ylösajoon. Teemaan ei saatu tyhjentävää vastausta. Teemaa lähestyttiin osittaistarkasteluna, kokonaismallia ei saatu hahmotettua. Seuraavaksi esitetään workshopin tuottamat osittaisratkaisut: Vertaistuki tarpeen (pienryhmätoiminta). Benchmarkkaus vertailun pohjaksi. Tavoitteellinen toiminta. Toteutuksen aikataulutus ja siitä kiinni pitäminen. Tarjolle tulevien resurssien järkevä hyödyntäminen jatkossa. Arviointi ja palaute ulkopuolelta (Asioita ei kaunistella, luottamuksellisuus). Kurinalaisuus. Budjetti, seuranta. Tuotantoprosessit (navetta ja pelto). Kokonaisuuden hallinta keskeistä. prosessien tuettava kokonaisuutta (strategia). Johtopäätökset: Tuotannon ylösajoon ei löydetty optimaalista mallia. Tältä osin tarvitaan tutkimus- ja kehittämistyötä. Konkreettiset toimintamallit tarpeen helpottamaan investoijien päätöksentekoa ja prosessin etenemisen kontrollointia.

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Maidontuotannon kokonaisvaltainen laatu Yhteenveto: Toimintaympäristön tarkastelu- ja ennakointitilaisuus 6/6 Tilaisuuden avaus ja tavoitteet Matti

Lisätiedot

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo 29.11.17 Keitä vastaajat olivat n 417 kpl % Viljelijä 361 87 Eu-avustaja ja viljelijä 15 4 EU-avustaja/asiantuntija/kunnan

Lisätiedot

Savoniaammattikorkeakoulu. alueellisena luonnonvara-alan kehittäjänä

Savoniaammattikorkeakoulu. alueellisena luonnonvara-alan kehittäjänä Savoniaammattikorkeakoulu alueellisena luonnonvara-alan kehittäjänä Kati Partanen, Lehtori (Maatilatalous) Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelman vastuuopettaja Savonia-ammattikorkeakoulu Toimintaa vuodesta

Lisätiedot

Investoineiden tilojen kannattavuus - Tarkastelussa maitotilat. Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa

Investoineiden tilojen kannattavuus - Tarkastelussa maitotilat. Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa Investoineiden tilojen kannattavuus - Tarkastelussa maitotilat Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa Heikki Ojala, talousagronomi Talousjohtamisen eritysasiantuntija ProAgria Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

Maatalouden muuttuvat tuotantomuodot. Maatalousyrittäjien työhyvinvointi Työpaja, Tampere 6.2.2013 Perttu Pyykkönen

Maatalouden muuttuvat tuotantomuodot. Maatalousyrittäjien työhyvinvointi Työpaja, Tampere 6.2.2013 Perttu Pyykkönen Maatalouden muuttuvat tuotantomuodot Maatalousyrittäjien työhyvinvointi Työpaja, Tampere 6.2.2013 Perttu Pyykkönen Teemat 1. Kotieläintuotannon rakennemuutos 2. Viljelijäperheen työpanoksen riittävyys

Lisätiedot

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa?

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Tuomo Rissanen Valion Navettaseminaari 10-11.2.2016 Vt. Toimitusjohtaja, ProAgria Pohjois-Savo tuomo.rissanen@proagria.fi 0405638749 Case, 130 lehmän navetan investoinnin

Lisätiedot

Vuokrapellon oikea hinta. ProAgria Keski-Pohjanmaa Talousagronomi Tapio Salmi

Vuokrapellon oikea hinta. ProAgria Keski-Pohjanmaa Talousagronomi Tapio Salmi Vuokrapellon oikea hinta ProAgria Keski-Pohjanmaa Talousagronomi Tapio Salmi Pelto Pelto on keskeinen tuotantotekijä Hyvä rehuomavaraisuus luo pohjan hyvälle kannattavuudelle Lannan levitysala vaaditaan

Lisätiedot

Pohjois-Suomen karjatalous ja ohjelmakausi 2014-2020

Pohjois-Suomen karjatalous ja ohjelmakausi 2014-2020 Pohjois-Suomen karjatalous ja ohjelmakausi 2014-2020 Nurmiseminaari 9.1.2014 Tarja Bäckman MTK-Pohjois-Suomi 14.01.2014 Esityksen sisältö - Nykytilanne ja ennusteet tulevaan - Keskeisiä kysymyksiä EU:n

Lisätiedot

Maidontuotannon kannattavuus

Maidontuotannon kannattavuus Maidontuotannon kannattavuus Timo Sipiläinen Helsingin yliopisto, Taloustieteen laitos Ratkaisuja rehuntuotannon kannattavuuteen ja kestävyyteen muuttuvassa ilmastossa Nivala 20.3.2013 Sipiläinen / Maidontuotannon

Lisätiedot

Maatalouden vesiensuojelu edistäminen Johanna Ikävalko

Maatalouden vesiensuojelu edistäminen Johanna Ikävalko Maatalouden vesiensuojelu edistäminen Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MaSuttelua Maa- ja metsätaloustuottajainkeskusliitto MTK ry Leena Ala-Orvola, Markus Eerola, Johanna Ikävalko, Ilpo Markkola, Jaakko

Lisätiedot

Rakennetukien merkitys maito- ja nautatalouden kehittämisessä

Rakennetukien merkitys maito- ja nautatalouden kehittämisessä -Rakennepoliittinen seminaari - Rakennetukien merkitys maito- ja nautatalouden kehittämisessä Lämmittely 10 minuuttia Jari Lehto Asiantuntija, RI maatalouden rakentaminen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Lisätiedot

Miten Pohjois-Suomen maidontuottajia kannustetaan tuloksiin. Mikko J. Korhonen Valio

Miten Pohjois-Suomen maidontuottajia kannustetaan tuloksiin. Mikko J. Korhonen Valio Miten Pohjois-Suomen maidontuottajia kannustetaan tuloksiin Mikko J. Korhonen Valio Pohjois-Suomi on maitoaluetta 22 % Maitomäärä nousussa 500000 Pohjois-Suomi 495000 490000 485000 480000 475000 470000

Lisätiedot

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Nykytilanteesta tulevaisuuteen: Maatilojen Kehitysnäkymät vuoteen 2022 Suomen Gallup

Lisätiedot

Maidontuotannon tulosseminaari ProAgria Keskusten Liitto Tervetuloa!

Maidontuotannon tulosseminaari ProAgria Keskusten Liitto Tervetuloa! Maidontuotannon tulosseminaari 2016 ProAgria Keskusten Liitto Tervetuloa! Aineistot ja nauhoite löytyvät osoitteesta: www.proagria.fi/maito2016 SEMINAARIN OHJELMA 9:30 Kahvi 10:00 Tulosseminaarin avaus

Lisätiedot

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma

Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Kilpailukykyä maidontuotantoon -maidontuottajan näkökulma Politiikka Yhteenveto: Toimintaympäristön tarkastelu- ja ennakointitilaisuus 4/6 Tilaisuuden avaus ja tavoitteet Matti Ryhänen avasi tilaisuuden

Lisätiedot

Viljatilan johtaminen. Timo Jaakkola

Viljatilan johtaminen. Timo Jaakkola Viljatilan johtaminen Timo Jaakkola 8.4.2010 Maatilayrityksen toiminnan suunnittelu Toimintaympäristön analysointi Yrittäjäperheen tavoitteet Vaihtoehtojen kartoittaminen ja vertailu Näkemys tulevista

Lisätiedot

Kamux puolivuosiesitys

Kamux puolivuosiesitys Kamux puolivuosiesitys 1.1. 30.6.2017 24.8.2017 Kamuxin kannattava kasvu jatkui strategian mukaisesti 1. Strategia kasvaa Euroopan johtavaksi käytettyjen autojen vähittäiskaupan ketjuksi toimii Jälleen

Lisätiedot

MaitoManageri-hanke: Mistä tässä on kyse? ProAgria Oulu ry

MaitoManageri-hanke: Mistä tässä on kyse? ProAgria Oulu ry MaitoManageri-hanke: Mistä tässä on kyse? ProAgria Oulu ry JA KESKEINEN KILPAILUKYKYÄ MaitoManageri parempaa maitotilan johtamista Ajattelun aihetta Mistä syntyvät erot tilojen välillä? Miksi toisilla

Lisätiedot

MTK ja jäsenyritykset kehityksessä mukana

MTK ja jäsenyritykset kehityksessä mukana MTK ja jäsenyritykset kehityksessä mukana Perttu Pyykkönen Itä-Suomen MTK-Liittojen puheenjohtajien ja sihteerien neuvottelupäivä 1.2.2017 Investointiosuus koko maan investoinneista (ilman asuinrakennuksia

Lisätiedot

Maatilan rahoituksen suunnittelu

Maatilan rahoituksen suunnittelu Maatilan rahoituksen suunnittelu Investoijalle 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Aloita suunnittelu ajoissa Laita laskelmien pohjaksi realistiset pohjatiedot Toimita verotiedot rahoittajalle analysoitavaksi Mieti

Lisätiedot

NAVETTARASTIT Nurmes. Pro Navetta-hanke

NAVETTARASTIT Nurmes. Pro Navetta-hanke NAVETTARASTIT 12.-13.4.2018 Nurmes Pro Navetta-hanke Mikä on Pro Navetta-hanke? Hankepäällikkö, Perttu Kattainen (rak-ins AMK) Hankkeen kesto 1.4.2016 31.5.2018 Tarkoituksena helpottaa ja vauhdittaa maitotilojen

Lisätiedot

MAITOA LISÄÄ MARKKINOILLE 5.11.2013 KARELIA-AMK Joensuu. Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus

MAITOA LISÄÄ MARKKINOILLE 5.11.2013 KARELIA-AMK Joensuu. Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus MAITOA LISÄÄ MARKKINOILLE 5.11.213 KARELIA-AMK Joensuu Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 7.11.213 1 Joensuu ELY-keskus: Pohjois-Karjala Joensuu Tiloja

Lisätiedot

Maatalousyrityksen kasvu ja kannattavuus

Maatalousyrityksen kasvu ja kannattavuus Maatalousyrityksen kasvu ja kannattavuus Timo Sipiläinen Helsingin yliopiston taloustieteen laitos Hollola, 28.4.2014 www.helsinki.fi/yliopisto 2.5.2014 1 Sisältö Kasvulla tavoitellaan kannattavuutta (maataloudessa

Lisätiedot

USKALLANKO KEHITTÄÄ MAATILAANI. ProAgria Maito valmennus Helsinki 3.9.2015 Jarmo Keskinen ProAgria Etelä-Suomi ry. Investointipalvelut

USKALLANKO KEHITTÄÄ MAATILAANI. ProAgria Maito valmennus Helsinki 3.9.2015 Jarmo Keskinen ProAgria Etelä-Suomi ry. Investointipalvelut USKALLANKO KEHITTÄÄ MAATILAANI ProAgria Maito valmennus Helsinki 3.9.2015 Jarmo Keskinen ProAgria Etelä-Suomi ry. Investointipalvelut AJATTELE ISOSTI ETENE PIENESTI PIENIN ASKELIN EI KAADU LIUKKAALA =>

Lisätiedot

Itä-Suomen Maitotilabarometri MAST-hanke Heinäkuu 2017

Itä-Suomen Maitotilabarometri MAST-hanke Heinäkuu 2017 Itä-Suomen Maitotilabarometri 2016 MAST-hanke Heinäkuu 2017 Toteutustapa Kysely lähetettiin tammikuussa 2016 postitse kaikille Osuuskunta ItäMaidon ja Osuuskunta Maitomaan tuottajalle (2136 kpl) Itä-Suomen

Lisätiedot

Maitoyrittäjät ry vaikuttaa osaa - innostaa

Maitoyrittäjät ry vaikuttaa osaa - innostaa Maitoyrittäjät ry vaikuttaa osaa - innostaa Yrittäjältä yrittäjälle Henna Mero, toiminnanjohtaja www.maitoyrittajat.fi Missä olemme ja mihin menemme? Nykyinen 500 tilan vuotuinen poistuma merkitsee n.

Lisätiedot

Investoineiden tilojen kannattavuus - Tarkastelussa maitotilat. Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa

Investoineiden tilojen kannattavuus - Tarkastelussa maitotilat. Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa Investoineiden tilojen kannattavuus - Tarkastelussa maitotilat Velka on veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa Heikki Ojala, talousagronomi Talousjohtamisen eritysasiantuntija ProAgria Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 9 Rakentaminen (F) 13 13 Kauppa (G) 22 22 Palvelut (H, I, K, O) 2 1 Muut 13 1 2 3 5 7 8 9 Helmikuu 27 KOKO MAA Pohjois-Pohjanmaa 29.11.217 1 2. HENKILÖKUNNAN

Lisätiedot

Rahoituksen näkökulmaa

Rahoituksen näkökulmaa Rahoituksen näkökulmaa Sukupolvenvaihdos investointi tulevaisuuteen Kuopio, Puijon Maja Arto Piipponen, 13.10.2016 Mihin pankki kiinnittää huomiota investointeja rahoitettaessa? Kannattavuus Vakavaraisuus

Lisätiedot

Näemmekö tulevaisuuden maitotilan tärkeimmät prinsiipit

Näemmekö tulevaisuuden maitotilan tärkeimmät prinsiipit Näemmekö tulevaisuuden maitotilan tärkeimmät prinsiipit (peruste, periaate, sääntö.) Kenttäpäällikkö Petri Uusitalo Länsi-Maito Miten voin nähdä tilani tulevaisuuteen Pitää pystyä ulottamaan näkemys 20-30

Lisätiedot

Investointien suunnittelu ja Maitoa Markkinoille Säätiö

Investointien suunnittelu ja Maitoa Markkinoille Säätiö Antero Stedt p. 040 301 2459 antero.stedt@proagria.fi ProAgria Pohjois-Karjala PL5, 80101 JOENSUU Investointien suunnittelu ja Maitoa Markkinoille Säätiö 11.11.2015 Investoinnit Uusia navettainvestointeja

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 1 Rakentaminen (F) 13 13 Kauppa (G) 1 22 Palvelut (H, I, K, O) 2 Muut 13 13 1 2 3 5 7 8 1 Helmikuu 27 KOKO MAA Lappi 2.11.217 1 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN

Lisätiedot

Taloudellinen menestyminen luo perustan vastuullisuudelle

Taloudellinen menestyminen luo perustan vastuullisuudelle Taloudellinen menestyminen luo perustan vastuullisuudelle Tuottavuutta tuotantopanoksia lisäämällä vai kuluja karsimalla? - mikä ratkaisee parhaan vaihtoehdon? Tuomo Rissanen ProAgria Maito-valmennus 6.9.2017

Lisätiedot

Säilörehut rahaksi. Käytännön tietotaitoa säilörehun tuotannosta BM-nurmipienryhmistä

Säilörehut rahaksi. Käytännön tietotaitoa säilörehun tuotannosta BM-nurmipienryhmistä Säilörehut rahaksi Käytännön tietotaitoa säilörehun tuotannosta BM-nurmipienryhmistä Valtakunnallinen huippuasiantuntija, nurmi ja pienryhmätoiminta; Anu Ellä, ProAgria Länsi-Suomi Valtakunnallinen nurmen

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 8 13 Kauppa (G) 2 22 Palvelut (H, I, K, O) 2 Muut 5 13 2 3 5 8 9 Helmikuu 2 KOKO MAA Helsinki 29.11.21 1 2. HENKILÖKUNNAN MÄÄRÄN MUUTOSODOTUKSET

Lisätiedot

Maitoyrittäjät ry Miten pankki arvioi erilaisia rahoitusriskejä. Timo Kalliomäki

Maitoyrittäjät ry Miten pankki arvioi erilaisia rahoitusriskejä. Timo Kalliomäki Maitoyrittäjät ry Miten pankki arvioi erilaisia rahoitusriskejä Timo Kalliomäki 22.3.2018 Maitotilan vs. metalliyrityksen rahoitus Maitotila Laina-aika tyypillisesti pitkä ( 15 vuotta) Kassavirran ennustettavuus

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 1 12 Rakentaminen (F) 1 1 Kauppa (G) 22 2 Palvelut (H, I, K, O) 9 2 Muut 11 1 1 2 5 7 8 9 1 Helmikuu 27 KOKO MAA Kanta-Häme Kevät 27 29.11.217 1 2.

Lisätiedot

Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla?

Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla? Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla? Maatalouden tulevaisuusseminaari Farmi 2020 ja Vene hankkeet Kälviä 4.10.2011 Perttu Pyykkönen Teemat Miten viljelijä voi reagoida ja mihin itse voi vaikuttaa:

Lisätiedot

Kannattavuus on avainasia. Timo Mallinen, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tukitilaisuudet Huhtikuu 2016

Kannattavuus on avainasia. Timo Mallinen, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tukitilaisuudet Huhtikuu 2016 Kannattavuus on avainasia Timo Mallinen, ProAgria Etelä-Suomi Uudenmaan tukitilaisuudet Huhtikuu 2016 ProAgria Etelä-Suomen toiminta-alue 14 000 maatilaa 9000 asiakasta 700 000 ha peltoa 160 toimihenkilöä

Lisätiedot

MAPTEN. Politiikkamuutosten vaikutusanalyysit taloudellisilla malleilla. Tulevaisuusfoorumi 12.11.2009. MTT ja VATT

MAPTEN. Politiikkamuutosten vaikutusanalyysit taloudellisilla malleilla. Tulevaisuusfoorumi 12.11.2009. MTT ja VATT MAPTEN Politiikkamuutosten vaikutusanalyysit taloudellisilla malleilla Tulevaisuusfoorumi 12.11.2009 Jyrki Niemi, Ellen Huan-Niemi & Janne Niemi MTT ja VATT Politiikkavaikutuksia tarkastellaan tutkimuksessa

Lisätiedot

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Lisää luomulihaa Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Luomueläintilastoja v. 2010 - lypsylehmiä 4809 - emolehmiä 10473 - lihanautoja 2525-0,24 lihanautaa / emolehmä v. 2011 - lypsylehmiä 5776 - emolehmiä 11865

Lisätiedot

Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi 2.10.2012

Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi 2.10.2012 Alueellinen verkostotapaaminen Rovaniemi Jaana Lerssi-Uskelin Ohjelma: Verkostot työhyvinvoinnin tukena Alustuspuheenvuorot ja työpaja Jatketaan toimintaa yhdessä! Yhteenveto Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin

Lisätiedot

NURMISEMINAARI 2013. Ajankohtaista uuden ohjelmakauden kynnyksellä. Matti Perälä MTK Pohjois Suomi Syötekeskus, Pudasjärvi

NURMISEMINAARI 2013. Ajankohtaista uuden ohjelmakauden kynnyksellä. Matti Perälä MTK Pohjois Suomi Syötekeskus, Pudasjärvi NURMISEMINAARI 2013 Ajankohtaista uuden ohjelmakauden kynnyksellä Matti Perälä MTK Pohjois Suomi Syötekeskus, Pudasjärvi 18.1.2013 1. EUROT, Maatalouden ostopanosten hinnat ovat nousseet maataloustuotteiden

Lisätiedot

Maitoyrittäjät ry vaikuttaa osaa - innostaa

Maitoyrittäjät ry vaikuttaa osaa - innostaa Maitoyrittäjät ry vaikuttaa osaa - innostaa Yrittäjältä yrittäjälle Henna Mero, toiminnanjohtaja www.maitoyrittajat.fi Missä olemme ja mihin menemme? Nykyinen 500 tilan vuotuinen poistuma merkitsee n.

Lisätiedot

Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita

Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita Arto Karila yritysneuvoja, tukitiimivastaava ProAgria Etelä-Savo 14.2.2011 ProAgria Etelä-Savo 1 Onnistumisia asiantuntijoiden yhteistyöstä Organisaatioita

Lisätiedot

Nurmesta uroiksi. 16.3.2016 Eija Meriläinen-Ruokolainen ProAgria Pohjois-Karjala

Nurmesta uroiksi. 16.3.2016 Eija Meriläinen-Ruokolainen ProAgria Pohjois-Karjala Nurmesta uroiksi 16.3.2016 Eija Meriläinen-Ruokolainen ProAgria Pohjois-Karjala Enemmän satoa samalla rahalla Tiedätkö nurmiesi satotason? Oletko siihen tyytyväinen? Tiedätkö säilörehusi tuotantokustannuksen?

Lisätiedot

RAE- Ravinnehävikit euroiksi

RAE- Ravinnehävikit euroiksi RAE- Ravinnehävikit euroiksi Ympäristöosaaminen maatilan toiminnan vahvuutena Kuopiossa 9.5.2014 Arja Ruokojärvi Savonia-amk Hankkeessa mukana: Tukenasi tilan kehittämisessä http://maito.savonia.fi RAE

Lisätiedot

Maatalouden investointitukien vaikutus maitotilojen rakennekehitykseen Etelä- Savossa vuosien aikana

Maatalouden investointitukien vaikutus maitotilojen rakennekehitykseen Etelä- Savossa vuosien aikana Maatalouden investointitukien vaikutus maitotilojen rakennekehitykseen Etelä- Savossa vuosien 2009-2014 aikana OPINNÄYTETYÖ, KEVÄT 2016 JENNA HÄMÄLÄINEN 1. Taustaa opinnäytetyölle 2. Tarkoitus ja tavoitteet

Lisätiedot

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 57/00 Maatalousosasto MEIJERIMAIDON VIITEMÄÄRIEN JA ERITYISVIITEMÄÄRIEN SIIRTÄMISESTÄ

MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 57/00 Maatalousosasto MEIJERIMAIDON VIITEMÄÄRIEN JA ERITYISVIITEMÄÄRIEN SIIRTÄMISESTÄ MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ YLEISKIRJE Nro 57/00 Maatalousosasto Pvm Dnro 19.5.2000 1890/01/2000 Työvoima- ja elinkeinokeskukset Ahvenanmaan lääninhallitus Valtuutussäännökset: Laki Euroopan yhteisön

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 13 Pohjois-Karjala 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 4

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 13 Pohjois-Karjala 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 4 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) KOKO MAA Pohjois-Karjala 19 Kauppa (G) 18 Palvelut (H, I, K, O) 1 Muut 1 5 8 9 %.8.8 1 5 1 5 8 5 Henkilökunnan määrä saldoluku (%)

Lisätiedot

Kiertotalous maataloudessa

Kiertotalous maataloudessa Kiertotalous maataloudessa Tunkiotaloudesta kohti kierrätysbisnestä - seminaari Harri 13.1.2016 Maatalous kiertotalouden alana Olennainen globaalisti Välttämätön, perustarpeet, kohtalonkysymys Perustuu

Lisätiedot

Asiakkaillemme mitatusti hyviä tuloksia ja kannattavuutta

Asiakkaillemme mitatusti hyviä tuloksia ja kannattavuutta Asiakkaillemme mitatusti hyviä tuloksia ja kannattavuutta Onnistumme yhdessä Aktiivista uudistumista ja uusia palveluja Parannamme asiakkaidemme ja kumppaniemme kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä edistämme

Lisätiedot

Kainuun Maatilakysely Puolanka

Kainuun Maatilakysely Puolanka Kainuun Maatilakysely 2012 - Puolanka Maatilan perustietoja: Tilalla on peltoa Vastaajien määrä: 18 1 0 1 2 3 4 5 6 7 alle 10 ha 10-30 ha 31-50 ha 51-80 ha 81-100 ha 101-150 ha yli 151 ha Yrittäjien ikä

Lisätiedot

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA KOKO MAA (n=3668) -8 Uusimaa (N=313) -6 Länsi-Uusimaa (n=2) -17 Keski-Uusimaa (N=13) -4 Itä-Uusimaa (n=71) -1-3 -2-1 1 2 3 4 5 Saldoluku (suurempi - pienempi)

Lisätiedot

Onko maatilalla varaa investoida vuonna 2016

Onko maatilalla varaa investoida vuonna 2016 Onko maatilalla varaa investoida vuonna 2016 Jarmo Keskinen Kehityspäällikkö/ Strateginen johtaminen ja talouspalvelut ProAgria Etelä-Suomi ry. Hämeen investointituki-info 19.2.2016 Hämeenlinna Viljatilan

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA KOKO MAA (n=3810) -25 Uusimaa (N=323) -30 Länsi-Uusimaa (n=116) -34 Keski-Uusimaa (N=135) Itä-Uusimaa (n=72) -29-27 -40-30 - -10 0 10 30 40 50 Saldoluku (suurempi

Lisätiedot

Valio Oy:n hankintaosuuskunnat

Valio Oy:n hankintaosuuskunnat Maitokatsaus 2013 Valio Oy:n hankintaosuuskunnat Maitosuomi 2012 Liikevaihto milj. 142 Maidontuottajia 1400 Maidon vastaanotto milj. ltr 298 Henkilöstö 19 Maidonkuljettajat 70 Maitoautoyhdistelmiä 15 Perustettu

Lisätiedot

Miten maatiloja rahoitetaan tulevaisuudessa

Miten maatiloja rahoitetaan tulevaisuudessa Miten maatiloja rahoitetaan tulevaisuudessa Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta loppuseminaari 10.4.2013 Timo Jaakkola, Nordea Pankki Suomi Oyj Maatalouden rahoituksen haasteet pankkisäätelyn lisääntyessä

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Maidon tuotannon tulevaisuuden näkymät. Maitoa lisää markkinoille seminaari, Joensuu Marjukka Manninen

Maidon tuotannon tulevaisuuden näkymät. Maitoa lisää markkinoille seminaari, Joensuu Marjukka Manninen Maidon tuotannon tulevaisuuden näkymät Maitoa lisää markkinoille seminaari, 5.11.2013 Joensuu Marjukka Manninen Esityksestä CAP-uudistuksesta Muuta Brysselistä Markkinakuvioita Maidon pohjoisen tuen mallista

Lisätiedot

Maatalouden ympäristötuen mahdollisuudet. 31.8.2011 Anna Schulman Maa- ja metsätalousministeriö

Maatalouden ympäristötuen mahdollisuudet. 31.8.2011 Anna Schulman Maa- ja metsätalousministeriö Maatalouden ympäristötuen mahdollisuudet 31.8.2011 Anna Schulman Maa- ja metsätalousministeriö Mitä on maatalouden ympäristötuki? Maatalouden ympäristötuki ohjelmakaudella 2007-2013 Maatalouden ympäristötuki

Lisätiedot

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä

Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Uusia mahdollisuuksia suuren ja pienen yhteistyöstä Olli Laitinen Metsäliitto Puunhankinta 1 2 3 Edistämme kestävän kehityksen mukaista tulevaisuutta Tuotteidemme pääraaka-aine on kestävästi hoidetuissa

Lisätiedot

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi

Leader-info. Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori. karhuseutu.fi Leader-info Yhteisökeskus 11.11.2015, Pori Paikallisten toimijoiden kannustaminen omaehtoiseen kehittämistyöhön Opastetaan tekemään ideoista hankkeita Myönnetään Leader-rahoitusta yhdistysten ja mikroyritysten

Lisätiedot

RAHOITUS JA RISKINHALLINTA

RAHOITUS JA RISKINHALLINTA RAHOITUS JA RISKINHALLINTA Opintojaksosuunnitelma deadlines 2.9. 9.9. 30.9. 12.11. 2.12. Kohdeyritysvaraus Rahan sitoutuminen yritystoiminnassa käyttöomaisuuteen ja käyttöpääomaan pohdinta Case Rahoitustilanne

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 12 KOKO MAA 19 Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) M

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 12 KOKO MAA 19 Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) M 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) 1 KOKO MAA 19 Pohjanmaa Kauppa (G) 19 3 Palvelut (H, I, K, O) 3 Muut 3 5 7 8 9 %.8.8 1 35 1 3 5 8 5 Henkilökunnan määrä saldoluku

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) Muut 1

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Häme Kauppa (G) 19 3 Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 3 5 7 9 % 1.. 1 35 1 3 5 5 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA 19 Kymenlaakso Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 16 KOKO MAA 19 Kymenlaakso Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 19 Kymenlaakso Kauppa (G) 19 Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 5 7 8 9 % 1.8.8 1 5 1 5 8 5 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 97

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Lisäarvo ostopäätöksen tekijälle Janne Pesonen 6.10.2010 17.5.2011 2 Kunta elinvoimajohtajana Teemoja joihin vaikutus ulottuu Johtaminen

Lisätiedot

Maatilan menestystekijät nyt ja tulevaisuudessa. Seminaari Salossa 14.1.2011. Toimitusjohtaja Kari Aakula

Maatilan menestystekijät nyt ja tulevaisuudessa. Seminaari Salossa 14.1.2011. Toimitusjohtaja Kari Aakula Maatilan menestystekijät nyt ja tulevaisuudessa Seminaari Salossa 14.1.2011 Toimitusjohtaja Kari Aakula Valio Oy 14.1.2011 1 Valio Oy:n hankintaosuuskunnat 1.1.2011 1. Evijärven Osm. 2. Härmän Seudun Osm.

Lisätiedot

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt. Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.fi Mitä suomalaisessa kotieläintaloudessa on oikein tapahtunut viime vuosina

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) 7 14 Rakentaminen (F) 13 KOKO MAA 19 Pääkaupunkiseutu Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 4

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) 7 14 Rakentaminen (F) 13 KOKO MAA 19 Pääkaupunkiseutu Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 4 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 7 Rakentaminen (F) 1 KOKO MAA 19 Pääkaupunkiseutu Kauppa (G) 19 Palvelut (H, I, K, O) 9 Muut 1 7 8 9 %.8.8 1 1 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Päijät-Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Päijät-Häme Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 17 KOKO MAA 19 Päijät-Häme Kauppa (G) 18 Palvelut (H, I, K, O) Muut 7 8 9 %.8.8 1 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 1 97 98 98

Lisätiedot

Luomutuotannon kannattavuudesta

Luomutuotannon kannattavuudesta Luomutuotannon kannattavuudesta Kauko Koikkalainen, tutkija Luomuinstituutti, 31.3.2015, Mikkeli Esityksen sisältö Vähän perusteita Vähän maatalouspolitiikkaa Toteutunutta kannattavuutta kannattavuuskirjanpitoaineiston

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

Maitotilojen talouden benchmark-työkalut

Maitotilojen talouden benchmark-työkalut Maitotilojen talouden benchmark-työkalut Iisalmi 9.4.2019 olli.niskanen@luke.fi Selvityshenkilö Reijo Karhisen raportista: Miten parhaiten hyödynnämme tutkimusta, koulutusta ja neuvontaa ruuantuotannon

Lisätiedot

Kainuun Maatilakysely Ristijärvi

Kainuun Maatilakysely Ristijärvi Kainuun Maatilakysely 2012 - Ristijärvi Maatilan perustietoja: Tilalla on peltoa Vastaajien määrä: 14 1 0 1 2 3 4 5 alle 10 ha 10-30 ha 31-50 ha 51-80 ha 81-100 ha 101-150 ha yli 151 ha Yrittäjien ikä

Lisätiedot

Kainuun Maatilakysely Suomussalmi

Kainuun Maatilakysely Suomussalmi Kainuun Maatilakysely 2012 - Suomussalmi Maatilan perustietoja: Tilalla on peltoa Vastaajien määrä: 54 1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 alle 10 ha 10-30 ha 31-50 ha 51-80 ha

Lisätiedot

Yritys Oy. Yrityskatsastusraportti Turussa 15.1.2015

Yritys Oy. Yrityskatsastusraportti Turussa 15.1.2015 Yritys Oy Yrityskatsastusraportti Turussa 15.1.2015 Raportin sisällys Esitys kehitystoimenpiteiksi 3-4 Tilannearvio 5-7 Toiminnan nykytila 8 Kehitetty toimintamalli 9 Tulosanalyysi 10 Taseanalyysi 11 Kilpailijavertailu

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Maitotilojen talous vuonna 2014. Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015

Maitotilojen talous vuonna 2014. Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015 Maitotilojen talous vuonna 2014 Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015 Taloustietopankin maitotilojen lehmämäärä vuosina 2006-2014 60 Lehmämäärä, lehmiä/tila 50 40 30 Lehmämäärä, lehmiä/tila 20

Lisätiedot

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat

YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA n=kaikki vastaajat YLEISET SUHDANNENÄKYMÄT LÄHIMMÄN VUODEN AIKANA KOKO MAA (n=31) -25 Pohjois-Karjala (n=133) -17 Joensuun seutu (n=6) -3-31 Pielisen Karjala (n=3) -26-4 -3-2 -1 1 2 3 4 5 Saldoluku (suurempi - pienempi)

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 KOKO MAA Keski-Suomi 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 KOKO MAA Keski-Suomi 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 42 14 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) KOKO MAA Keski-Suomi 19 Kauppa (G) 17 Palvelut (H, I, K, O) Muut 5 7 9 % 1.. 1 5 1 5 5 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 97 9

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 ELY-keskus Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Maatilan kujanjuoksu talvella 2018

Maatilan kujanjuoksu talvella 2018 Maatilan kujanjuoksu talvella 2018 Tampere 6.3.2018 UKK-instituutti Jarmo Keskinen Kehityspäällikkö ProAgria Etelä-Suomi ry. Viljatilan kassavirta 2017 Rahaa tilille 1.000 /ha (EU-tuet 470 /ha + viljanmyynti

Lisätiedot

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana

Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Testaus ja säästöt: Ajatuksia testauksen selviämisestä lama-aikana Muutamia ajatuksia siitä, miten testaus pärjää lama-ajan säästötalkoissa. Laman patologioita ja mahdollisuuksia. Säästämisen strategioita.

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 15 Etelä-Pohjanmaa 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 3

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) KOKO MAA 15 Etelä-Pohjanmaa 19 Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 3 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 1 Rakentaminen (F) KOKO MAA Etelä-Pohjanmaa Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) Muut 1 7 8 9 % 1.8.8 1 1 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 97 98 =

Lisätiedot

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 KOKO MAA 19 Etelä-Savo Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O)

1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA 10 Teollisuus (D) Rakentaminen (F) 15 KOKO MAA 19 Etelä-Savo Kauppa (G) Palvelut (H, I, K, O) 1. YRITYSTEN OSUUDET ERI TOIMIALOILLA Teollisuus (D) 11 Rakentaminen (F) KOKO MAA 1 Etelä-Savo Kauppa (G) 17 3 Palvelut (H, I, K, O) 1 Muut 1 3 7 8 %.8.8 1 3 1 3 8 Henkilökunnan määrä saldoluku (%) 1 7

Lisätiedot

Maatalouden vesiensuojelu (MaSu) Johanna Ikävalko

Maatalouden vesiensuojelu (MaSu) Johanna Ikävalko Maatalouden vesiensuojelu (MaSu) Johanna Ikävalko Asiantuntijatyöryhmä Maa- ja metsätaloustuottajainkeskusliitto MTK ry Leena Ala-Orvola, Markus Eerola, Johanna Ikävalko, Ilpo Markkola, Jaakko Nuutila,

Lisätiedot

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena ProAgria MaitoValmennus 7.9.2016 Anu Rossi, Eveliina Turpeinen ja Joakim Pitkälä ProAgria Pohjois-Savo Take home - message Kannattava liiketoiminta

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan kauppakamarin Kevätbarometri grafiikka

Pohjois-Karjalan kauppakamarin Kevätbarometri grafiikka Pohjois-Karjalan kauppakamarin Kevätbarometri 2014 grafiikka 64 kpl 147 kpl 13.3.- 2.4.2014 302 vastausta 42 kpl Muu 49 kpl 4 % 16 % 21 % 9 % 14 % teollisuustoimialaa palvelutoimialaa rakennustoimialaa

Lisätiedot

Maaseudun yritystuet. Lainsäädäntö, valintaperusteet Investointituki. Perustamistuki. Hyrrä toteutettavuustutkimus.

Maaseudun yritystuet. Lainsäädäntö, valintaperusteet Investointituki. Perustamistuki. Hyrrä  toteutettavuustutkimus. Maaseudun yritystuet Lainsäädäntö, valintaperusteet Investointituki toteutettavuustutkimus Perustamistuki kokeilu Hyrrä www.mavi.fi/hyrra Säädöksiä Maaseutuohjelma 2014-2020 Laki maaseudun kehittämisen

Lisätiedot

Kamux osavuosikatsaus

Kamux osavuosikatsaus Kamux osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2017 23.11.2017 Kamuxin kasvu vauhdittui alkuvuodesta 1. Kasvu vauhdittui jatkamme matkaamme strategiamme mukaisesti Euroopan johtavaksi käytettyjen autojen vähittäiskaupan

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2016 talousarvioksi (teemana maataloustulo ja kannattavuus)

Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2016 talousarvioksi (teemana maataloustulo ja kannattavuus) MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ Maatalousneuvos Esa Hiiva Valtiovarainvaliokunnan maatalousjaoston asiantuntijakuuleminen 2.10.2015 Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2016 talousarvioksi (teemana maataloustulo

Lisätiedot

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013 Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala 1 ELY-keskus: Pohjois-Karjala Ansiotulorakenne 2011 * Perustietoja: 2012 2 584 milj. Maatalous Metsä

Lisätiedot

Suomen arktinen strategia

Suomen arktinen strategia Liite 1 Suomen arktinen strategia EU-asioiden alivaltiosihteeri Jukka Salovaara Talousneuvosto 18.1.2011 Miksi Arktinen Strategia Arktisen merkitys kasvaa EU saa vahvemman arktisen ulottuvuuden (laajentuminen)

Lisätiedot

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012

Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 Lisää luomua: Valio ja LUOMU 2012 26.1.2011 Valio Luomu on lanseerattu vuonna 1993 Lähes 20 vuotta luomua Valiolta Valio on tarjonnut kuluttajille luomuvaihtoehtoja jo vuodesta 1993 alkaen Tuotevalikoimaa

Lisätiedot

Tuottajahinnat ja edunvalvonta. Realismia maatilojen talouslaskelmiin Laskijaverkoston seminaari Vallila

Tuottajahinnat ja edunvalvonta. Realismia maatilojen talouslaskelmiin Laskijaverkoston seminaari Vallila Tuottajahinnat ja edunvalvonta Realismia maatilojen talouslaskelmiin Laskijaverkoston seminaari Vallila 29.9.2017 Teemat Miten hinnat määräytyvät? Näkymät 2017 2018 (MTK markkinakatsaus, PTT ennuste) Miten

Lisätiedot

Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 ohjelmakokonaisuuden rahoitus

Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 ohjelmakokonaisuuden rahoitus POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Tulevaisuuden sairaala OYS 2030 ohjelmakokonaisuuden rahoitus talousjohtaja Jarkko Raatikainen Strategian mukainen toteutus- ja rahoitusmalli Tulevaisuuden sairaala

Lisätiedot

Maatalouden kannattavuus ja Suomessa ja EU:ssa miten tilamäärä kehittyy vuoteen 2020? 29.1.2014 Arto Latukka MTT Taloustutkimus

Maatalouden kannattavuus ja Suomessa ja EU:ssa miten tilamäärä kehittyy vuoteen 2020? 29.1.2014 Arto Latukka MTT Taloustutkimus Maatalouden kannattavuus ja Suomessa ja EU:ssa miten tilamäärä kehittyy vuoteen 2020? 29.1.2014 Arto Latukka MTT Taloustutkimus 2 Maatalouden kannattavuustaso heikko Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus

Lisätiedot