YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HUOMIOONOTTAMINEN JA TESTAUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HUOMIOONOTTAMINEN JA TESTAUS"

Transkriptio

1 AUTOMAATIO Turvallisuustekniikka Olavi Nevalainen (18) YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN HUOMIOONOTTAMINEN JA TESTAUS VTT AUTOMAATIO Turvallisuustekniikka Elektroniikan tuotetekniikka Otakaari 7 B, Espoo PL VTT Puh. (09) Faksi (09)

2 2 (18) SISÄLLYSLUETTELO 2 JOHDANTO 3 YMPÄRISTÖOLOSUHTEET JA -LUOKITUS 5 MÄÄRITELMÄT (IEC ) 5 YMPÄRISTÖOLOSUHTEET (IEC ) 5 Ilmastolliset olosuhteet 5 Mekaaniset rasitukset 6 YMPÄRISTÖLUOKITUS (IEC ) 6 Varastointiolosuhteet 6 Kuljetusolosuhteet 7 Käyttöolosuhteet 7 YMPÄRISTÖTESTAUS 8 TESTAUKSEN PERIAATTEET 8 TESTIEN RASITUSASTEIDEN MÄÄRITTELY 8 Testien käyttötavat 9 Testien suoritusjärjestys 10 Testisarjan valinta 10 TESTAUSMENETELMÄT 11 Yleistä 11 Kylmä (Cold, IEC ) 11 Kuiva lämpö (Dry heat, IEC ) 11 Lämpötilan vaihtelu (Change of temperature, IEC ) 11 Jatkuva kostea lämpö (Damp heat, IEC ja -56) 12 Vaihteleva kostea lämpö (Damp heat cyclic, IEC ) 12 Sinimuotoinen tärinä (Sinusoidal vibration, IEC ) 12 Satunnaistärinä (Vibration, broad-band random, IEC ) 12 Isku (Shock, IEC ) ja Jyskytys (Bump, IEC ) 13 Pudotus ja kaato (Drop and topple, IEC ) 13 Vapaa pudotus (Free fall, IEC ) 13 TIIVIYSTESTIT (IP-KOODIT) 15 VIITTEET 16

3 3 (18) JOHDANTO Laitesuunnittelun lähtökohtana tulisi olla tieto olosuhteista, johon tuote joutuu elinjaksonsa aikana. Ympäristöolosuhteilla tarkoitetaan niitä fysikaalisia ja kemiallisia tuotteen ympärillä vallitsevia olosuhteita, joille tuote joutuu alttiiksi. Ympäristöolosuhteista on olemassa standardoitua ja rasitusasteiltaan luokiteltua tietoa eri käyttösovellutuksia varten. Näitä arvoja voidaan käyttää hyväksi tuotteen suunnitteluarvoja määriteltäessä ellei muuta tietoa ole käytettävissä. Mikäli halutaan varmistaa tuotteen käyttövarmuus vaikeissa käyttöolosuhteissa, tulisi olosuhteista olla tilastollista mitattua tietoa sekä sen lisäksi tiedot aikaisempien tuoteversioiden käyttökokemuksista ja vikatiedoista. Jos edellämainitut tiedot on käytettävissä suunnittelun apuna, niin vältytään turhilta suunnitteluvirheiltä ja saadaan uusi tuote nopeasti ja luotettavasti markkinoille. Panostamalla suunnitteluvaiheessa tuotteen määrittelyihin ja keräämällä olemassa olevista tuotteista kenttätietoja saadaan parannettua tuotteen käyttövarmuutta ja säästettyä kokonaiskustannuksissa. Tässä materiaalissa on kuvattu ympäristöolosuhteiden ja testien määrittelyä lähinnä kansainvälisten standardien perusteella. Seuraavalla sivulla olevassa kuvassa 1 esitetään pelkistettynä, miten ympäristötiedoista lähtien päästään testivaatimuksiin. Laitteen suoritusarvovaatimukset tulisi olla kuitenkin ensisijaisena mielessä, käytäessä spesifiointiprosessia lävitse.

4 Kuva 1 Ympäristötestispesifikaation laatimisen kaaviokuva (SFS-Käsikirja 108) 4 (18)

5 5 (18) YMPÄRISTÖOLOSUHTEET JA -LUOKITUS MÄÄRITELMÄT (IEC ) YMPÄRISTÖOLOSUHTEET (ENVIRONMENTAL CONDITIONS) Laitteen ulkopuoliset fysikaaliset tai kemialliset olosuhteet, joille laite altistuu tietyllä hetkellä ja jotka muodostuvat yksittäisten ympäristötekijöiden ja niiden rasitusasteiden yhdistelmästä. Huomautus Ympäristöolosuhteet muodostuvat yleensä luonnossa vallitsevista olosuhteista ja itse laitteen tai ulkoisten lähteiden tuottamista olosuhteista. YMPÄRISTÖTEKIJÄT (ENVIRONMENTAL PARAMETERS) Yksi tai useampi fysikaalinen tai kemiallinen ominaisuus (esimerkiksi: lämpötila, kosteus, kiihtyvyys). Esimerkki: Ympäristötekijä "tärinä" määritellään tärinän muodolla (sinimuotoinen, satunnaismuotoinen), kiihtyvyydellä ja taajuudella. RASITUSASTE (SEVERITY) Rasitusaste ilmoittaa jokaisen ympäristötekijää kuvaavan muuttujan määrällisen arvon, kuten suuruuden, nopeuden ja kestoajan. YMPÄRISTÖLUOKKA (EVIRONMENTAL CLASS) Ympäristöluokka edustaa paikkoja tai alueita, joilla on samankaltaiset ympäristöolosuhteet. Ympäristöluokka kattaa joukon ympäristöolosuhteita, jotka määritellään ympäristötekijöiden sekä vastaavien rasitusasteiden avulla. YMPÄRISTÖOLOSUHTEET (IEC ) Ilmastolliset olosuhteet Ilmastolliset olosuhteet vaikuttavat tuotteeseen jo sen valmistusvaiheessa. Pääasiallisimmat ilmastolliset rasitustekijät ovat ilman lämpötila ja kosteus. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat ilman paine, sademäärä, auringon säteily ja ilman saasteet. Luokittelun tarkoituksena on määritellä mahdollisimman rajoitettu määrä ilmastollisia luokkia, jotka tyydyttävästi kattavat yleisimmät ilmastolliset rasitukset, joihin sähköiset laitteet kuljetuksen, varastoinnin, asennuksen ja käytön aikana joutuvat. Luokittelu on pyritty tekemään sellaiseksi, että mahdollisimman moni luokituksen käyttäjä voisi valita tarkoitukseensa soveltuvan ilmastoluokan. Sähköisiä laitteita käytetään lähes kaikkialla maailmassa hyvinkin paljon toisistaan poikkeavissa ilmastoissa, joissa niiden on toimittava riittävän luotettavasti. Tämä vaatimus johtaa siihen, että kulloinkin vaikuttava ilmasto

6 6 (18) on tunnettava kyllin tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Kun ja jos nämä yksityiskohtaiset tiedot ovat käytettävissä, on mahdollista kehittää sopivia ympäristötestejä. Koko maailmasta on käytettävissä monien vuosien mittaustulokset ilman lämpötilasta ja kosteudesta. Näistä tuloksista on tilastollisin menetelmin laskettu erilaisia arvoja, jotka voidaan ilmaista mm. ilmastollisina käyrästöinä. Mekaaniset rasitukset Rasitukset voidaan jakaa karkeasti yleisiin mekaanisiin rasituksiin, väsymisrasitukseen ja resonanssien aiheuttamiin vaikutuksiin. Näistä aiheutuvia tyypillisiä vikoja ovat mm yleensä mekaaniset viat, lujuuden heikkeneminen ja rakenteen pettäminen, toiminnalliset häiriöt sekä lisääntynyt kuluminen. Mekaaniset rasitukset eivät esiinny koskaan yksinään, vaan samanaikaisesti esiintyvät lämpötilojen vaihtelut, kosteus, korroosio jne kiihdyttävät rasitusten vaikutuksia. Käytännössä tärinää ja mekaanista rasitusta on vaikeaa välttää. Esim ajoneuvoissa sitä aiheutuu tien epätasaisuuksien ohessa mm. rakenteen välyksistä, valmistustoleransseista, pyörivien osien epätasapainoisuuksista ja edestakaisin liikkuvista osista. Lisäksi on huomattava, että pieni ja merkityksetönkin tärinä saattaa resonanssien vaikutuksesta vahvistua huomattavaksi häiriötekijäksi. YMPÄRISTÖLUOKITUS (IEC ) Ympäristöluokituksen tarkoituksena on muodostaa tietty määrä olosuhteita, joiden sisään osa laitteiden käytöistä sisältyy. Luokat kattavat varastoinnin, kuljetuksen sekä käytön tyypilliset olosuhteet. Luokkitteluun on menty sen takia, koska todellisia olosuhteita on hyvin vaikea kuvata yksityiskohtaisesti ja vielä vaikeampaa on soveltaa kuvausta käytäntöön. Tähän asti on ainoana mahdollisuutena ollut soveltaa erillisiä testejä, joiden avulla on ollut mahdollista kattaa vain joitakin ympäristön vaikutuksia. Sovellutuskohteita ympäristöluokille ovat: - ostajan ja valmistajan puolelta tapahtuvassa ympäristöolosuhteiden vaatimusten määrittelyssä - laitteen rasitusten siedon määrittelyssä - laitteelle sallitun esim. lämmönluovutuksen tai säteilyn rajoittamisessa sellaiseksi, että määritellyn ympäristöluokan rajat eivät ylity Ympäristöluokka on samankaltaisten tilojen ympäristöolosuhdeperheen systemaattinen esitys. Tämä merkitsee, että luokan yksityiskohtainen kuvaus on samankaltaisten ympäristöjen kuvausten verhokäyrä. Luokka muodostuu laitteen toiminnan kannalta merkittävimmistä ympäristötekijöistä. Toisin sanoen niitä ympäristötekijöitä, joilla ei ole oleellista merkitystä laitteen toiminnalle, ei mainita luokan kuvauksessa. Varastointiolosuhteet Varastoinnilla tarkoitetaan varastointia välivarastoissa ennen toimitusta ja toimituksen jälkeen asiakkaan tiloissa. Varastointi on pitkäaikaista säilytystä näissä tiloissa joko pakattuna tai ilman pakkausta. Väliaikainen tai lyhyt säilytys kuljetusten välillä sisältyy kuljetusrasitukseen.

7 7 (18) Kuljetusolosuhteet Kuljetusolosuhteet käsittävät ne ympäristörasitukset, joille kuljetettavat tuotteet voivat altistua matkallaan valmistajalta käyttäjälle. Tähän siirtoketjuun kuuluvat kuljetukset autoissa, junissa, lentokoneissa ja laivoissa, sekä lastaukset, purkaukset ja välivarastoinnit. Mekaaniset rasitukset kuljetuksen eri vaiheissa sisältävät tärinää, iskuja ja puristusta. - Tärinä - Iskut - Puristus Kuljetuksen aikana ilmastolliset ja mekaaniset rasitukset ovat normaalisti käytön aikaisia rasituksia suurempia. Siksi laitteet ovat useimmiten pakattuja. Pakkauksen suojaavan ominaisuuden vuoksi laitteeseen kohdistuu pienempi rasitus kuin pakkaamattomalle tuotteelle. Pakkaus tulisikin suunnitella huolellisesti siten että sen suojausvaikutus koskee mahdollisimman kattavasti kaikkia ympäristörasituksia. Kuljetuspakkauksesta purettu laite voi joutua alttiiksi siirtelyn yhteydessä myös koville rasituksille ja laitteelle olisikin hyvä tehdä kuljetusrasitustestejä pakkaamattomana. Käyttöolosuhteet Sisäkäyttö (kiinteä asennus sisälle) Kiinteä asennus sisälle tarkoittaa, että laite on pysyvästi asennettu jonnekin tilaan tai on kiinnitetty johonkin rakenteeseen, eikä tarkoituksena ole laitteen siirtely käytön aikana tai sen välillä. Olosuhteet sisältävät laitteen toiminnan ja valmiustilassa olemisen, asennuksen toiminnalliseksi, huollon ja korjauksen. Ulkokäyttö (kiinteä asennus ulos) Kiinteä asennus ulos tarkoittaa, että laite on pysyvästi asennettu ulos erilleen tai on kiinnitetty johonkin rakenteeseen (seinään tai telineeseen), eikä tarkoituksena ole laitteen siirtely käytön aikana tai sen välillä. Kiinnitysrakenne ei oleellisesti suojaa laitetta. Maa-ajoneuvokäyttö Laite voi olla kiinteästi tai tilapäisesti asennettu ajoneuvon sisälle tai sen ulkopuolelle. Sisälle asennus tarkoittaa, että laitteelle on jonkinasteinen suojaus ulko-olosuhteilta. Laivakäyttö Laite on joko kiinteästi tai tilapäisesti asennettu laivaan. Nimike laiva kattaa sisältää kaikki alustyypit; moottorilaivat, purje-, moottori- ja pelastusveneet sekä työlautat. Luokissa on usein maininta sen soveltuvuudesta moottorialuksille, jolloin moottorin aiheuttama tärinä on huomioitu. Erillistä luokkaa, joka soveltuisi pelkästään moottorittomaan purje- tai soutuveneeseen, ei ole. Kannettava tai siirrettävä käyttö

8 8 (18) Kannettava ja siirrettävä käyttö tarkoittaa, että laitetta siirretään toistuvasti, eikä sitä pakata tai muuten suojata siirtoa varten. Laitetta ei asenneta kiinteästi mihinkään rakenteeseen, eikä sillä ole pysyvää käyttöpaikkaa. Laite voi olla toiminnallisena myös siirron aikana. YMPÄRISTÖTESTAUS TESTAUKSEN PERIAATTEET Ympäristötesteillä voidaan osoittaa, että määriteltyjen ympäristöolosuhteiden vallitessa laite voi - säilyä ilman palautumattomia vaurioita - toimia määrittelyjen mukaisesti Ympäristötestien tarkoituksena ei ole matkia tuotteen todellisia ympäristöolosuhteita, vaan toistaa ympäristöolosuhteiden vaikutuksia. Ympäristö vaikuttaa pääasiassa kahdella tavalla: - Lyhytaikaiset äärimmäiset rasitukset voivat suoraan aiheuttaa tuotteen virhetoiminnan tai tuhoutumisen. - Pitkäaikaiset tavanomaiset rasitukset voivat hitaasti huonontaa tuotetta ja aiheuttaa lopulta sen virhetoiminnan tai tuhoutumisen. TESTIEN RASITUSASTEIDEN MÄÄRITTELY Kun tuotteelle on määritelty eri ympäristöluokat koskien kuljetusta, varastointia ja käyttöolosuhdetta, tulisi tuotteen kyky selviytyä ao. olosuhteissa varmistaa ympäristötesteillä. Yleispäteviä ohjeita, tietyn ympäristöluokan muuntamisesta testeihin, ei ole mahdollista tehdä, koska muunnos riippuu ensisijaisesti: - laitetyypistä - miten laitetta käytetään - oikean toiminnan merkityksestä Yleensä testit tehdään suuremmilla rasituksilla kuin ympäristöluokassa on määritelty. Seuraavassa kuvassa 2 vasemmalla oleva käyrä esittää rasitusten esiintymistiheyttä ja oikealla oleva käyrä laitteiden sietokykyä rasituksen suuruuteen nähden.

9 9 (18) Kuva 2. Rasitus ja rasitusten sieto laitteelle, jolla on kohtuullinen rasitusten sietovara (SFS-Käsikirja 108) Piste S1 ilmaisee normaalisti ympäristöluokan 1 % (99 %) rasitusrajaa ja piste S2 ympäristön suurimman rasitusasteen. Oikeanpuoleinen käyrä saadaan selville ainoastaan testaamalla suuri joukko laitteita eri rasitusasteilla. Jos testin rasitusaste määriteltäisiin ympäristön suurimman rasituksen mukaan niin tällöinkin laite pystyisi toimimaan, eikä oltaisi lähellä laitteen vikaantumista. Seuraavassa kuvassa 3 on esitetty vähemmän rasitusta sietävä laitetyyppi. Kuva 2. Rasitus ja rasitusten sietokäyrä laitteelle, jonka rasitusten sieto on liian lähellä esiintyviä rasituksia (SFS-Käsikirja 108) Testattaessa tätä laitetyyppiä rasitusasteella S2, on todennäköistä, että saataisiin näkyviin todellisia vikoja ja paljastettua heikkoja kohtia. Heikkojen kohtien paljastaminen on tärkeää, koska tällöin saadaan tarkempi kuva laitteen ominaisuuksista ja toisaalta voidaan tehdä tarvittavia parannuksia. Testien rasitusastetta määriteltäessä tulisi myös huomioida mahdollisesta vikaantumisesta aiheutuvat seuraukset sekä laitteen kunnolle asetetut vaatimukset. Kunnon vaatimukset ja ympäristön rasitusten keskinäiset suhteet voidaan asettaa seuraavaan järjestykseen: - Normaali kunto; Laitteen toiminnalle ja kunnolle asetetut kaikki vaatimukset täyttyvät - Vajaa kunto; Kaikki ensisijaiseksi määritellyt ominaisuudet täyttyvät, toissijaisiksi määritellyt ominaisuudet ei tarvitse täyttyä - Ajoittainen toiminta, jolloin laitteessa esiintyy lyhytaikaisia toimintahäiriöitä, jotka poistuvat normaaleissa olosuhteissa - Toiminnan lakkaaminen; jolloin laitteeseen tulee palautumaton vika muttei kuitenkaan vahingoita muita laitteita tai ympäristöään Testien käyttötavat Ympäristötestien eräs käyttötapa on tyyppitestaus, jolla todetaan tuotteen kyky sietää tiettyjä ympäristöolosuhteita. Testin kohteena on muutamia yksilöitä, joten testi ei kerro mitään tuotteen luotettavuudesta tai pitkäaikaisesta rasitusten siedosta. Testaus ei ole ajallisesti sidottu, vaan se voidaan tehdä esim. prototyyppivaiheessa, ennen sarjatuotannon aloittamista tai vaikkapa huollon jälkeen (korjaavan toiminnan apuvälineenä). Supistettu prototyyppitestaus voidaan tehdä yhden kappaleen ominaisuuksien selvittämiseksi.

10 10 (18) Luotettavuustesteissä (IEC 60605: Equipment reliability testing) testataan monia yksiköitä ja käytetään pitkiä testausaikoja, mutta testiolosuhteet ovat kohtuullisen lievät. Ympäristöolosuhteet ovat usein jaksottaisesti vaihtelevia ja tarkoituksena on matkia tyypillisiä käyttöolosuhteita. Testin tarkoituksena on saada aikaan satunnaisvikoja. Pitkäaikaisen rasituksen siedon testissä testataan muutamia yksilöitä ja käytetään pitkiä testausaikoja. Testiolosuhteet ovat ankarat testin kiihdyttämiseksi ja tarkoituksena on saada aikaan ajasta riippuvia vikoja. Testillä pyritään aikaansaamaan systemaattisia vikoja, kuten esim. suunnittelu, valmistus tai kulumisvikoja. Rasituskarsinta (stress screening) on tuotelinjan loppupäässä käytetty tarkastuksia edeltävä ympäristörasituskäsittely, jolla pyritään löytämään (ja karsimaan) lähinnä valmistuksessa syntyneet piiloviat. Käytetyt rasitukset eivät saa ylittää tuotteen tai materiaalien sähköisiä tai mekaanisia rasituskynnyksiä aiheuttaen vaurioita tai kiihdyttäen väsymisilmiöitä. Rasituskarsinta on tehokas laadunvalvonnan työkalu, jolla nopeutetaan sellaisten vikojen syntymistä ja havaitsemista, jotka eivät paljastu muilla testaus ja tarkastusmenetelmillä. Vanhennus (burn-in) on tehokas tapa parantaa toimitettavan tuotteen luotettavuutta. Sen tarkoituksena on poistaa varhaisvikoja eli tuotteen vikataajuus on jo vakiovikataajuusalueella käyttöönottovaiheessa. Vanhennusta käytetään sekä laitteille että komponenteille. Testien suoritusjärjestys Kun tietyn testiolosuhteen vaikutus tuotteeseen riippuu aikaisemmin vaikuttaneista olosuhteista, on välttämätöntä suorittaa ympäristötestit määrätyssä järjestyksessä. Testisarjassa eri rasitusten väliset ajat ovat niin pitkät, että niillä ei normaalisti ole merkittävää vaikutusta tuotteeseen. Jos aikavälillä on merkitystä, tulee turvautua peräkkäistestiin, jossa peräkkäisten rasituskäsittelyjen väliset ajat on tarkasti määritelty, koska niillä on huomattava vaikutus tuotteeseen. Testisarjan valinta Testisarja valitaan tarkoituksen mukaan. Seuraavassa on esitetty neljä eri tyyppistä testauksen tavoitetta ja vastaavia käyttösovellutuksia. Tavoitteet a) Tiedon hankkiminen vikautumistapauksista heti testisarjan alussa ts. aloitetaan ankarimmilla testeillä. Testi sarjan loppuun sijoitetaan kuitenkin sellaiset testit, jotka saattavat vahingoittaa tuotetta niin, ettei testiä voisi jatkaa. b) Mahdollisimman suuren tieto määrän hankkiminen ennen kappaleen rikkoutumista, ts aloitetaan lievimmillä "ei tuhoavilla" testeillä. c) Sellaisen testisarjan käyttö, joka tuo esiin olennaisimmat ilmiöt. Erityisesti tietyt testit Käyttösovellutukset Komponenttien ja laitteiden kehitystyö. Käytetään tavallisesti osana prototyyppien ominaisuuksia selvittävässä tutkimuksessa. Kehitystyö. Käytetään tavallisesti osana prototyyppien ominaisuuksia selvittävässä tutkimuksessa erityisesti, kun tuotteiden määrä on rajoitettu Standardisoidut laitteiden ja komponenttien tyyppihyväksyntätestit.

11 11 (18) voivat paljastaa aikaisempien testien aiheuttamat vauriot. d) Sellaisen testisarjan käyttö, joka vastaa oletettua rasitusten esiintymisjärjestystä käytännön tilanteissa Laitteiden ja kokonaisten järjestelmien tyyppihyväksyntätestit, kun käyttöolosuhteet tunnetaan. TESTAUSMENETELMÄT Yleistä Testausmenetelmien tulee olla toistettavia ja vikamekanismeihin nähden realistisia, suhteellisen yksinkertaisia ja kohtuullisen nopeita toteuttaa. Kansainvälisesti hyväksytyt menetelmät täyttävät nämä vaatimukset. Ympäristöolosuhteet vaikuttavat yleensä hitaasti laitteen suoritusarvoihin tai kuntoon. Jotta testit voitaisiin suorittaa kohtuuajassa, on vaikutuksia kiihdytettävä joko rasitusta suurentamalla tai lyhentämällä rasitusaikaa eli lisätään rasitusten toistotaajuutta. Mekaaniset testit sisältävät yleensä kiihdytysvaikutuksia. Seuraavassa on esitelty kansainvälisen IEC standardisarjan yleisimmät ilmastolliset ja mekaaniset testimenetelmät. Kylmä (Cold, IEC ) Testin tarkoituksena on määrittää, kuinka testattava näyte toimii tai kestää alhaisessa lämpötilassa. Testi voidaan tehdä joko äkillisellä tai hitaalla lämpötilan muutoksella. Testi jakaantuu seuraaviin testausmenetelmiin: Aa: Lämpöä kehittämätön tuote, äkillinen lämpötilan muutos Ab: Lämpöä kehittämätön tuote, hidas lämpötilan muutos Ad: Lämpöä kehittävä tuote, hidas lämpötilan muutos Kuiva lämpö (Dry heat, IEC ) Testin tarkoituksena on määrittää, kuinka testattava näyte toimii tai kestää korkeita lämpötiloja. Testi voidaan tehdä joko äkillisellä tai hitaalla lämpötilan muutoksella. Testi jakaantuu seuraaviin testausmenetelmiin: Ba: Lämpöä kehittämätön tuote, äkillinen lämpötilan muutos Bb: Lämpöä kehittämätön tuote, hidas lämpötilan muutos Bc: Lämpöä kehittävä tuote, äkillinen lämpötilan muutos Bd: Lämpöä kehittävä tuote, hidas lämpötilan muutos Lämpötilan vaihtelu (Change of temperature, IEC ) Lämpötilan vaihtelun aikana testattava näyte altistetaan laskevalle ja nousevalle lämpötilalle. Käytettävä lämpötilan muutosnopeus valitaan näytteen käyttösovellutuksen mukaisesti. Testeillä voidaan tutkia lämpötilan vaihtelun tai perättäisten vaihteluiden vaikutusta tuotteeseen. Testi Na: Nopea lämpötilan vaihtelu, jossa muutosaika määritelty. Testissä näyte siirretään testauskaapista toiseen, jolloin lämpötilan shokkivaikutus on kohtalainen.

12 12 (18) Testi Nb: Testi Nc: Lämpötilan vaihtelu, jossa muutosnopeus on määritelty. Näyte pidetään testauskaapissa, jonka lämpötilaa muutetaan asteittain. Nopea lämpötilan vaihtelu, jossa käytetään kahta nestekylpyä. Näyte siirretään kylvystä toiseen, joten lämpötilan shokkivaikutus on suuri. Menetelmä sopii erityisesti lasi/metallitiivisteille, läpivienneille ja vastaaville näytteille. Jatkuva kostea lämpö (Damp heat, IEC ja -56) Testi tuo esiin vakiolämpötilan ja ilman suuren suhteellisen kosteuden vaikutuksen näytteissä, joissa esiintyy absorptiota ja diffuusiota. Tuote ei altistu kondensoitumiselle. Vaihteleva kostea lämpö (Damp heat cyclic, IEC ) Testin avulla voidaan tutkia suuren suhteellisen kosteuden ja lämpötilan vaihtelun yhteisvaikutusta. Testi soveltuu erityisesti näytteille, joille veden keräytymisellä ja kondensoitumisella on haitallinen vaikutus näytteen ominaisuuksiin Sinimuotoinen tärinä (Sinusoidal vibration, IEC ) Sinimuotoinen tärinätestaus on vielä satunnaistärinätestausta yleisempi johtuen testauslaitteiston ohjausjärjestelmän ja mittaussignaalin yksinkertaisuudesta. Testaus voi sisältää tietyn taajuusalueen kattavan pyyhkäisyn, resonanssitaajuuksien (= näytteen rakenteen taajuusvasteen) tutkimisen tietyllä taajuusalueella, rasituksen näytteen resonanssitaajuuksilla tai testauksen kiinteillä taajuuksilla. Yleisin menetelmä on määrättyjen rajataajuuksien välillä tapahtuva logaritminen pyyhkäisy, jossa sekä pyyhkäisynopeus että aika tai jaksojen lukumäärä on määrätty. IEC standardi määrittelee suositeltavat rasitustasot (tärinän huippukiihtyvyys ja poikkeama) ja käytettävän taittotaajuuden. Taittotaajuuden alapuolella rasitustaso ilmoitetaan liikkeen poikkeamana ja yläpuolella kiihtyvyytenä. Pyyhkäisytestin jälkeen voidaan testiä jatkaa testaamalla tuotetta sen kriittisillä taajuuksilla spesifikaation ilmoittaman ja/tai standardin suositteleman ajan. Vaihtoehtoisesti voidaan tuotetta täristää kiinteillä, ennakkoon määritellyillä taajuuksilla. Tätä voidaan käyttää, mikäli tuotteella tiedetään olevan tiettyjä kriittisiä, rakenteesta tai käytöstä johtuvia taajuuksia, esim helikopterilla. Satunnaistärinä (Vibration, broad-band random, IEC ) Satunnaistärinä simuloi puhdasta sinimuotoista tärinää paremmin todellisissa olosuhteissa esiintyviä rasituksia. Sinitärinä testaa ainoastaan pistemäisesti esim yksittäisiä resonansseja jättäen testattavan muut resonanssitaajuudet huomioimatta. Satunnaistärinässä rasitetaan sitävastoin rakennetta ja sen resonansseja samanaikaisesti koko taajuusalueella. Näin saadaan myös tarvittava testausaika lyhyemmäksi. Satunnaistärinätestauksen yhteydessä suoritetaan usein myös resonanssimittaukset sinimuotoisella tärinällä.

13 13 (18) Satunnaistärinätestin rasitusaste ilmoitetaan taajuusalueena, kiihtyvyysspektrin tiheystasona eli ASD-tasona (Acceleration Spectral Density, vast.amer. PSD, Power Spectral Density) ja testin kestoaikana. Käytetty ASDtaso (m 2 /s 3 tai g 2 /Hz) on riippumaton mittaus- tai ohjausjärjestelmän kaistanleveydestä. Testissä vaikuttava tehollinen kokonaiskiihtyvyys (rms) saadaan laskettua ASD-tason ja taajuusalueen tulon neliöjuurena tai luettua suoraan standardien taulukoista. Satunnaistärinässä esiintyvien kiihtyvyyshuippujen jakautumassa saattaa olla huomattavia vaihteluja, mutta sen rms-arvo pysyy muuttumattomana. Esiintyvien maksimihuippujen ja rms-arvon suhde on tavallisimmin luokkaa 2...4, mutta kenttämittauksissa saattaa löytyä jopa kymmenkertaisia arvoja. Isku (Shock, IEC ) ja Jyskytys (Bump, IEC ) Iskutestillä voidaan paljastaa komponenttien tai laitteiden mekaaninen heikkous ja/tai suoritusarvojen heikkeneminen sovelluksissa, joissa ne ovat alttiina epäsäännöllisille yksittäisille iskuille käytön tai kuljetuksen aikana. Testiä voidaan käyttää laadunvalvonnassa, ja sen avulla voidaan myös arvioida tuotteen rakenteellista kestävyyttä. Jyskytystestillä voidaan paljastaa komponenttien tai laitteiden kertyvät vauriot tai heikkeneminen sovelluksissa, joissa ne ovat alttiina toistuville iskuille käytön tai kuljetuksen aikana. Testiä voidaan käyttää laadunvalvonnassa ja sen avulla voidaan myös arvioida rakenteellista kestävyyttä. Testi on ensisijaisesti tarkoitettu pakkaamattomalle tuotteelle sekä kuljetuslaatikossa olevalle tuotteelle, jos pakkaus katsotaan osaksi tuotetta. Testattava näyte kiinnitetään aina testauslaitteeseen rasituksen ajaksi. Käytettävä pulssimuoto on puolisini. Pudotus ja kaato (Drop and topple, IEC ) Ensisijaisesti laitteille tarkoitettu testi, jonka avulla voidaan arvioida huollon aikaisten tai kovakouraisesta käsittelystä johtuvien lyöntien ja iskujen vaikutuksia pöydillä tai työpenkeillä käytettäviin laitteisiin. Testiä voidaan myös käyttää aikaansaamaan karkeahkon käsittelyn vaikutuksia arvioitaessa turvallisuusvaatimuksia. Testi on ensisijaisesti tarkoitettu pakkaamattomille laitteille sekä itse laitteeseen kuuluville osille, jotka ovat kuljetuslaatikossaan. Testiin kuuluu kolme erillistä menetelmää, joista kukin edustaa erilaista käsittelyä: a) Särmän nosto ja pudotus b) Kulmalleen pudotus c) Kaato Vapaa pudotus (Free fall, IEC ) Testissä on kaksi menetelmää, vapaa pudotus ja toistuva vapaa pudotus. Ensimmäinen jäljittelee pudotuksia, joihin yleensä pakkaamaton laite voi joutua käsittelyn aikana. Toinen jäljittelee toistuvia pudotuksia, joita voi tapahtua sellaisille laitteille kuten liittimet tai pienet langalliset kauko-ohjaimet. Vapaassa pudotuksessa näytteen annetaan yleensä kaksi kertaa pudota vapaasti valitulta korkeudelta pinnalle, joka on sileä, kova ja jäykkä. Pinta on yleensä betonia tai terästä.

14 14 (18) Toistuvassa vapaassa pudotuksessa näytteen annetaan pudota 500 mm korkeudelta useita kertoja teräspinnalle tahdilla noin 10 pudotusta minuutissa. Pinta on sileä, kova ja jäykkä sekä 3 mm paksuinen, ja sen alla on noin 10 mm paksuinen kovapuu.

15 15 (18) TIIVIYSTESTIT (IP-KOODIT) Sähkölaitteiden koteloinnin suojausominaisuudet määritellään IP-koodien avulla, jossa IP-koodin ensimmäinen numero määrittelee koteloinnin kosketus- ja vierasainesuojauksen ja toinen numero vesisuojauksen. IP-koodiin liittyvillä lisäkirjaimilla ja täydentävillä kirjaimilla voidaan määritellään esim. laitteen toiminnalliseen tilaan testauksessa liittyviä asioita. Laitteiden olosuhdetestauksen kannalta olennaisimmat tiiviysluokat, joita testataan ovat koteloiden pölysuojaus (IP5X ja IP6X) ja vesisuojaus (IPX1... IPX8). Pölysuojauksen arviointi tehdään pölytestin avulla, missä tutkittava kotelo sijoitetaan hienojakoista talkkipölyä sisältävään pölykammioon joko alipaineen kanssa tai ilman. Vesisuojauksen arviointia varten on jokaista luokan numeroa varten oma testausmenetelmänsä alkaen tippuvesitestistä ja päätyen laitteen upotukseen määriteltyyn syvyyteen.

16 16 (18) VIITTEET IEC:n ympäristöluokitusstandardit ja tekniset raportit ympäristöluokituksesta testeihin IEC , Classification of environmental conditions - Part 1: Environmental parameters and their severities. IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Introduction IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Storage IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Transportation IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Stationary use at weatherprotected locations IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Stationary use at non-weatherprotected locations IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Ground vehicle installations IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Ship environment IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Portable and non-stationary use IEC , Part 3: Classification of groups of environmental parameters and their severities. Microclimates inside products IEC TR , Part 4-0: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Introduction IEC TR , Part 4-1: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Storage IEC TR , Part 4-2: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Transportation IEC TR , Part 4-3: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Stationary use at weatherprotected locations IEC TR , Part 4-4: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Stationary use at nonweatherprotected locations

17 17 (18) IEC TR , Part 4-5: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Ground vehicle installations IEC TR , Part 4-6: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Ship environment IEC TR , Part 4-7: Guidance for the correlation and transformation of the environmental condition classes of IEC to the environmental tests of IEC Portable and nonstationary use IEC julkaisusarjan yleisimmät testausmenetelmät IEC , Test A, Cold IEC , Test B, Dry heat IEC , Test Ca, Damp heat, steady state IEC , Test Sa, Simulated solar radiation at ground level IEC , Test Fc, Vibration (sinusoidal IEC , Test N, Change of temperature IEC , Test R, Water IEC , Test Ea, Shock IEC , Guidance for damp heat tests IEC , Test Eb, Bump IEC , Test Db, Damp heat cyclic IEC , Test Ec, Drop and topple, primarily for equipment-type specimens IEC , Test Ed, Free fall IEC , Test Z/AD, Composite temperature/humidity cyclic test IEC , Test Kb, Salt mist cyclic IEC , Test Cb, Damp heat, steady state, primarily for equipment IEC , Test Fh, Vibration, broad-band random (digital control) and guidance Muut standardit ja julkaisut Helsinki University of Technology Publications in Machine Design 1/2001, Smart Machines and Systems - Recent Advances in Mechatronics in Finland, Chapter 11. Dependability of electronics.

18 18 (18) VTT Julkaisuja - 842, Korroosio ja ilmastolliset vaikutukset elektroniikassa, 2000 SFS EN , Sähkölaitteiden kotelointiluokat (IP-koodi), 1992 MIL-STD-810E, Environmental Test Methods and Engineering Guidelines DEF -standardit (Ministry of Defence, Great Britain) - DEF Environmental Handbook for defence material Part 1: General Requirements Part 2: Spefication of service environments Part 3: Natural Environments - DEF 07-55, Environmental Testing of Service Material, Part 2: Tests. KOTEL 203, Ympäristötestauskäsikirja, 1989, 171 s. KOTEL 215, Ympäristötestauskäsikirja. II osa, 1994, 150 s. KOTEL 214, Elektroniikkateollisuuden luotettavuuskäsikirja, 1991, 103 s. SFS-Käsikirja 108, Ypäristöluokitus- ja testaus, 1989, 80 s. SFS-IEC , Sähköteknillinen ympäristötestaussanasto, IEC , Reliability stress screening, Part 1: Repairable items manufactured in lots, 1995.

VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD.

VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD. T001 Liite 1.13 / Appendix 1.13 Sivu / Page 1(7) VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD. Tunnus Code Yksikkö tai toimintoala Department or section of activity Osoite Address www www T001, liite

Lisätiedot

VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD.

VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD. T001 Liite 1.13 / Appendix 1.13 Sivu / Page 1(8) VTT EXPERT SERVICES OY VTT EXPERT SERVICES LTD. Tunnus Code Yksikkö tai toimintoala Department or section of activity Osoite Address Puh./fax/e-mail/www

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Vesilukot Tyyppihyväksyntäohjeet 2007 Ympäristöministeriön asetus vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2007 Ympäristöministeriön päätöksen

Lisätiedot

Nokia Sport-HF (HS-29 ja AD-45) 9250253/1

Nokia Sport-HF (HS-29 ja AD-45) 9250253/1 Nokia Sport-HF (HS-29 ja AD-45) 9250253/1 VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuotteet HS-29 ja AD-45 noudattavat Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä.

Lisätiedot

Pakollinen testi: U-arvo

Pakollinen testi: U-arvo ULKO-OVIEN 1/11 Ulko-ovien CE-testit Pakollinen testi: U-arvo...1 Pakollinen testi: Ilmanläpäisevyys...2 Pakollinen testi: Vesitiiviys...3 Pakollinen testi: Tuulenpaineen kestävyys...4 Pakollinen testi:

Lisätiedot

IEC Sähköisten/eletronisten/ohjelmoitavien elektronisten turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallinen turvallisuus

IEC Sähköisten/eletronisten/ohjelmoitavien elektronisten turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallinen turvallisuus IEC 61508 Sähköisten/eletronisten/ohjelmoitavien elektronisten turvallisuuteen liittyvien järjestelmien toiminnallinen turvallisuus Risto Nevalainen, FiSMA ry FiSMA 1 Taustaa, historiaa IEC 61508 standardin

Lisätiedot

Räjähdysvaarallisten tilojen laitteiden standardit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi

Räjähdysvaarallisten tilojen laitteiden standardit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi Räjähdysvaarallisten tilojen laitteiden standardit Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi Räjähdysvaarallisten tilojen sähkölaitteiden standardit Räjähdysvaarallisten tilojen sähkölaitteiden standardit ovat

Lisätiedot

Huoltotiedote. Moottorien kuljetusvauriot ja puuttuvat osat. Koskee malleja. Kaatumisosoitin

Huoltotiedote. Moottorien kuljetusvauriot ja puuttuvat osat. Koskee malleja. Kaatumisosoitin Huoltotiedote Moottorien kuljetusvauriot ja puuttuvat osat N:o 98-17c Koskee malleja Kaatumisosoitin HUOMAUTUS Tämä tiedote päivittää Mercury/Mariner huoltotiedotetta 97-19 ja Force huoltotiedotetta 97-15.

Lisätiedot

EL.PI. CAST-RESIN. suomi VALUHARTSI- MUUNTAJAT

EL.PI. CAST-RESIN. suomi VALUHARTSI- MUUNTAJAT EL.PI. CAST-RESIN suomi VALUHARTSI- MUUNTAJAT Vakio-ominaisuudet Vuonna 1962 perustetun Elettromeccanica Piossascon pitkää kokemusta hyödyntävä tytäryhtiö EL.PI. CAST-RESIN aloitti vuonna 2010 valuhartsimuuntajien

Lisätiedot

Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus. Sivulla S8 / S8 Sarja II / VPAP Sarja III 1 3 S9 Sarja 4 6

Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus. Sivulla S8 / S8 Sarja II / VPAP Sarja III 1 3 S9 Sarja 4 6 Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus Sivulla S8 / S8 Sarja II / VPAP Sarja III 1 3 S9 Sarja 4 6 Sähkömagneettisia päästöjä ja häiriönsietoa koskeva valmistajan ilmoitus

Lisätiedot

Pakkausohje ikkuna- ja ovituotteille

Pakkausohje ikkuna- ja ovituotteille Pakkausohje ikkuna- ja ovituotteille Kappaletavarakuljetuksissa toimitettaviin ikkuna- ja ovipakkauksiin kohdistuu monenlaisia rasituksia eri toimitusvaiheiden aikana. Esimerkiksi lastaus- ja purkuvaiheissa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20

KÄYTTÖOHJE. Haswing W-20 KÄYTTÖOHJE Haswing W-20 Omistajalle Kiitos, että valitsitte Haswing- sähköperämoottorin. Se on luotettava ja saastuttamaton sekä helppo asentaa ja kuljettaa. Tässä käyttöohjeessa on tietoja laitteen asennuksesta,

Lisätiedot

Construction. Sikadur -Combiflex CF liima, tyyppi N ja tyyppi R. Kaksikomponenttinen epoksipohjainen rakenneliima Osa Sikadur -Combiflex -järjestelmää

Construction. Sikadur -Combiflex CF liima, tyyppi N ja tyyppi R. Kaksikomponenttinen epoksipohjainen rakenneliima Osa Sikadur -Combiflex -järjestelmää Tuotetietoesite Painos 24/04/2008 Tunnus no: 02 07 03 02 003 0 000002 Sikadur-Combiflex CF liima Construction Sikadur -Combiflex CF liima, tyyppi N ja tyyppi R Kaksikomponenttinen epoksipohjainen rakenneliima

Lisätiedot

ENY-C2001 Termodynamiikka ja lämmönsiirto TERVETULOA!

ENY-C2001 Termodynamiikka ja lämmönsiirto TERVETULOA! ENY-C2001 Termodynamiikka ja lämmönsiirto TERVETULOA! Luento 14.9.2015 / T. Paloposki / v. 03 Tämän päivän ohjelma: Aineen tilan kuvaaminen pt-piirroksella ja muilla piirroksilla, faasimuutokset Käsitteitä

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013,

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.10.2013 C(2013) 6835 final KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU liitteen IV muuttamisesta sen

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje

PULLEY-MAN porakonevinssi. Käyttö- ja huolto-ohje PULLEY-MAN porakonevinssi Käyttö- ja huolto-ohje SISÄLLYSLUETTELO 3 4 SUORITUSARVOT JA TIEDOT TURVALLINEN KÄYTTÖ 5 7 8 10 11 LAITTEEN OSAT JA VAIJERIN ASENNUS LAITTEEN KÄYTTÖ NOSTOISSA LAITTEEN HUOLTO

Lisätiedot

MAGNASYSTEM. Automaattinen pakokaasunpoistolaitteisto, joka on suunniteltu erityisesti paloasemia varten. Käyttäjäystävällinen, tehokas ja luotettava.

MAGNASYSTEM. Automaattinen pakokaasunpoistolaitteisto, joka on suunniteltu erityisesti paloasemia varten. Käyttäjäystävällinen, tehokas ja luotettava. MAGNASYSTEM Automaattinen pakokaasunpoistolaitteisto, joka on suunniteltu erityisesti paloasemia varten. Käyttäjäystävällinen, tehokas ja luotettava. Löydät toimivan ratkaisun riippumatta pakoputken sijoituksesta,

Lisätiedot

Pehmokäynnistimet. Tyyppi PSR. Uusi. Esite PSR1FI06_11 1SFC132003C1801

Pehmokäynnistimet. Tyyppi PSR. Uusi. Esite PSR1FI06_11 1SFC132003C1801 Pehmokäynnistimet Tyyppi PSR Esite PSR1FI06_11 1SFC132003C1801 Uusi ABB-pehmokäynnistimet Yleistä Vasemmalla: yhdistelmä, jossa on PSR ja moottorinsuojakytkin MS116 Yllä: PSR16, PSR30 ja PSR 45 *) Moottorin

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

SIMO, Siltojen monitorointi. Ilkka Hakola, VTT

SIMO, Siltojen monitorointi. Ilkka Hakola, VTT SIMO, Siltojen monitorointi Ilkka Hakola, VTT SIMO, Projektin yleiskatsaus SIMO projekti on TEKES rahotteinen projekti (ei mukana missään ohjelmassa), jossa on mukana 15 partneria. Projektin kokonaisbudjetti

Lisätiedot

Deekax Air Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Talteri Fair 120 ec

Deekax Air Oy. valmistaa ilmanvaihtokoneita Talteri Fair 120 ec Koja Fair 120 ec Koja Fair 120 ec Deekax Air Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Talteri Fair 120 ec Sertifikaatti Nro VTT-C-9151-12 Myönnetty 26.11.2012 Päivitetty 31.03.2014 1 (2) Talteri Fair 120 ec on

Lisätiedot

OHJE 4/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TERVEYDENHUOLLON LAITTEESTA JA TARVIKKEESTA TEHTÄVÄ KÄYTTÄJÄN VAARATILANNEILMOITUS

OHJE 4/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TERVEYDENHUOLLON LAITTEESTA JA TARVIKKEESTA TEHTÄVÄ KÄYTTÄJÄN VAARATILANNEILMOITUS OHJE 4/2005 20.12.2005 Dnro 1903/01/2005 TERVEYDENHUOLLON LAITTEESTA JA TARVIKKEESTA TEHTÄVÄ KÄYTTÄJÄN VAARATILANNEILMOITUS Valtuussäännökset Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista 14 2 momentti

Lisätiedot

Projektisuunnitelma ja johdanto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Paula Sirén

Projektisuunnitelma ja johdanto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Paula Sirén Projektisuunnitelma ja johdanto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Paula Sirén Sonifikaatio Menetelmä Sovelluksia Mahdollisuuksia Ongelmia Sonifikaatiosovellus: NIR-spektroskopia kariesmittauksissa

Lisätiedot

EN 45545 Railway applications. Fire protection on railway vehicles Kiskoliikenne. Palontorjunta kiskoajoneuvoissa

EN 45545 Railway applications. Fire protection on railway vehicles Kiskoliikenne. Palontorjunta kiskoajoneuvoissa Railway applications. Fire protection on railway vehicles standardien pääkohdat standardien merkitys muutokset nykykäytäntöön 1 Euroopassa on ollut voimassa useita kansallisia standardeja kiskokaluston

Lisätiedot

Vesiväylien tutkamajakat (RACON) TUOTEVAATIMUKSET

Vesiväylien tutkamajakat (RACON) TUOTEVAATIMUKSET 34 2013 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Vesiväylien tutkamajakat (RACON) TUOTEVAATIMUKSET Vesiväylien tutkamajakat (RACON) Tuotevaatimukset Liikenneviraston ohjeita 34/2013 Liikennevirasto Helsinki 2013 Kannen

Lisätiedot

SEPREMIUM ELEMENTTISARJAT

SEPREMIUM ELEMENTTISARJAT ASENNUS- JA HUOLTO-OHJEEN KÄÄNNÖS SEPREMIUM ELEMENTTISARJAT LAUHTEIDEN ÖLJYNEROTUSYKSIKÖILLE TOIMINTA 04/13 SEPREMIUM sarjan öljynerotusyksiköllä puhdistetaan paineilmajärjestelmän öljyä sisältäviä lauhteita

Lisätiedot

Rakennustuotteiden paloluokitus luokitellun tuotteen käyttö

Rakennustuotteiden paloluokitus luokitellun tuotteen käyttö Rakennustuotteiden paloluokitus luokitellun tuotteen käyttö Paloseminaari 17 Paloturvallisuus ja standardisointi 11.2.2015 Tiia Ryynänen VTT Expert Services Oy Onko paloluokitellun rakennustuotteen luokka

Lisätiedot

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Iiwari ExSK, ExSOK ja ExSEK

valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Iiwari ExSK, ExSOK ja ExSEK Parmair Iiwari ExSK Parmair Iiwari ExSK Air Wise Oy valmistaa ilmanvaihtokoneita Parmair Iiwari ExSK, ExSOK ja ExSEK Sertifikaatti Nro C325/05 1 (2) Parmair Iiwari ExSK (ExSOK, ExSEK) on tarkoitettu käytettäväksi

Lisätiedot

Polyvinyylikloridi (PVC) Spesifikaatio. Seinämäpaksuus (WT)

Polyvinyylikloridi (PVC) Spesifikaatio. Seinämäpaksuus (WT) Helvin P Ohutseinämäiset PVC-letkut soveltuvat esim. johtimien merkintään suurta paloturvallisuutta ja käyttölämpötilaa vaativissa käyttökohteissa. PVC-letkuja toimitetaan määrämittaisena tai rullassa.

Lisätiedot

Eristysvastuksen mittaus

Eristysvastuksen mittaus Eristysvastuksen mittaus Miksi eristyvastusmittauksia tehdään? Eristysvastuksen kunnon tarkastamista suositellaan vahvasti sähköiskujen ennaltaehkäisemiseksi. Mittausten suorittaminen lisää käyttöturvallisuutta

Lisätiedot

KOTONA KÄYTETTÄVÄT LÄÄKINTÄLAITTEET

KOTONA KÄYTETTÄVÄT LÄÄKINTÄLAITTEET KOTONA KÄYTETTÄVÄT LÄÄKINTÄLAITTEET SGS Fimko Oy Ilpo Pöyhönen Ilpo.Poyhonen@sgs.com Hermiankatu 12 B 33720 Tampere, Finland Puh. 043 8251326 MISTÄ PUHUTAAN Kotona käytettävät lääkintälaitteet Ovatko vaatimukset

Lisätiedot

N:o L 176/ 12 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI 10.8.70

N:o L 176/ 12 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI 10.8.70 13/Nide 01 Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 159 370L0388 N:o L 176/ 12 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI 10870 NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 27 päivänä heinäkuuta 1970, moottoriajoneuvojen äänimerkinantolaitteita

Lisätiedot

Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE

Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE Vaakahaarukkavaunun HAVA2000V KÄYTTÖOHJE Maahantuoja Haklift ABT Oy Asessorinkatu 3-7 20780 Kaarina Kiitos, että valitsit ABT Yellowline vaakahaarukkavaunun. Lue tämä käyttöopas ennen käyttöä. ABT Yellowline

Lisätiedot

FDCI223 Tulomoduuli, ulkoisella teholähteellä

FDCI223 Tulomoduuli, ulkoisella teholähteellä FDCI223 Tulomoduuli, ulkoisella teholähteellä FDnet osoitteet Sinteso Ilmaisinlija (kollektiivinen tai tavallinen 110- sarja, DS11, SynoLINE300/600) LED-merkkivalo ilmaisee laitteen tilan; vika, testi,

Lisätiedot

Harri Koskenranta 10.3. 2005

Harri Koskenranta 10.3. 2005 FYYSINEN TURVALLISUUS T-110.460 - Kalusteet Harri Koskenranta 10.3. 2005 Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan riski Analysoidaan 10.3. 2005 T-110.460 Koskenranta

Lisätiedot

Simulation and modeling for quality and reliability (valmiin työn esittely) Aleksi Seppänen

Simulation and modeling for quality and reliability (valmiin työn esittely) Aleksi Seppänen Simulation and modeling for quality and reliability (valmiin työn esittely) Aleksi Seppänen 16.06.2014 Ohjaaja: Urho Honkanen Valvoja: Prof. Harri Ehtamo Työn saa tallentaa ja julkistaa Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Merkinanto- ja hälytyslaitteet

Merkinanto- ja hälytyslaitteet Merkinanto- ja hälytyslaitteet uudet tuotteet KOMPONENTIT JA ERIKOISKAAPELIT 2 9 Uudet tuotteet 645/844 Äänielementti valotorneille KombiSIGN 70 ja 71 Toistaa valinnaisia MP3-muotoisia äänitteitä (puhe/musiikki/ääni)

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET 12/2017

ASENNUSOHJEET 12/2017 1 ASENNUSOHJEET 12/2017 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen väärä käyttö

Lisätiedot

6.2. Asennustyökalut. Asennustyökalut. Lisätietoja asennustyökaluista osiossa 6.2. MK20 MK21. MK10-SB sivu 402. MK3SP sivu 402. sivu 403.

6.2. Asennustyökalut. Asennustyökalut. Lisätietoja asennustyökaluista osiossa 6.2. MK20 MK21. MK10-SB sivu 402. MK3SP sivu 402. sivu 403. MK10-SB sivu 402. MK20 MK21 MK3SP sivu 402. sivu 403. MK7 MK7HT MK6 sivu 403. sivu 403. sivu 404. MK9 MK9HT MK9SST sivu 404. sivu 404. sivu 409. MK3PNSP2 MK7P MK9P sivu 405. sivu 406. sivu 407. Lisätietoja

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Kuvaus Venttiilin virtauksen säätöominaisuus, jolla säätöasetusta voidaan muuttaa lineaarisesta logaritmiseksi tai päinvastoin. Uudenaikainen rakenne, jossa

Lisätiedot

32X AUTOMATIC LEVEL SL SI BUL 1-77-238/241 AL32 FATMAX A A

32X AUTOMATIC LEVEL SL SI BUL 1-77-238/241 AL32 FATMAX A A KITL32 32X UTOMTI LEVEL 32X UTOMTI LEVEL 5 SL SI UL 1-77-238/241 L32 FTMX 5 6 7 Fig. 1 3 2 1 8 9 11 12 13 10 4 Fig. 2 L32 FTMX 67 OMINISUUDET (Kuva 1) 1 lalevy 2 Vaakasuora säätörengas 3 Vaakasuoran säätörenkaan

Lisätiedot

Aurinkolämmitin XP2. Käyttöopas FI

Aurinkolämmitin XP2. Käyttöopas FI Aurinkolämmitin XP2 Käyttöopas FI ID-KOODI: M-1631.2013 ID-KOODI: M-1633.2013 Swim & Fun Scandinavia info@swim-fun.com www.swim-fun.com Sivu 1 Sisällysluettelo 1. Turvallisuusohjeet 2 2. Laitteen toimintatapa

Lisätiedot

225 litran kapasiteetilla polymeerisessä syöttölokerossa voi olla jopa 180 kg kuivaa #1 vuorisuolaa, kalsiumkloridia tai muuta jäänestoainetta.

225 litran kapasiteetilla polymeerisessä syöttölokerossa voi olla jopa 180 kg kuivaa #1 vuorisuolaa, kalsiumkloridia tai muuta jäänestoainetta. LP-8 Spreader Paranna liukkaudentorjunnan tehokkuutta Blizzard LP-8 Tailgate -levittimellä, joka on takanäkyvyyden parantamiseksi malliltaan matalaprofiilinen ja jonka kapasiteetti on 225 litraa, jotta

Lisätiedot

Elektra V ... 13 ... 7... 9 GB... 11 NO ... 21 ... 15 ... 17 DE... 19 PL ... 23 ... 27 ... 25

Elektra V ... 13 ... 7... 9 GB... 11 NO ... 21 ... 15 ... 17 DE... 19 PL ... 23 ... 27 ... 25 SE... 7... 9 GB... 11 NO FR... 13 RU... 15... 17 DE... 19 PL FI... 21 NL... 23 ES... 25 IT... 27 ELV3333, ELV3344, ELV5333, ELV6344 375 300 340 min 300 mm c-c 277 24 9 16 min 300 mm min 500 mm Fig. 1 10

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

VETUMA-PALVELUN PALVELINVARMENTEET

VETUMA-PALVELUN PALVELINVARMENTEET Sivu 1 Versio: 3.4, 19.12.2014 VETUMA-PALVELUN PALVELINVARMENTEET 1 (18) Sivu 2 Versio: 3.4, 19.12.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Testiympäristö... 3 2.1 Vetuma-palvelun testiympäristö... 3

Lisätiedot

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT

DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT DYNAPAC CONCRETE EQUIPMENT AF21/AG21 Sähkömoottorit KÄYTTÖOHJE JA VARAOSALUETTO AF21/AG21 - IS - 10530-3 - FI TURVALLISUUSOHJEET - KONEET : sähkö-, paineilma-, bensiini- tai dieselkäyttöiset. - SYMBOLIT

Lisätiedot

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija Asennus- ja käyttöohje vuoto- ja kosteushälytin Vahinkovakuutusyhtiöiden hyväksymä 2 ROHS Vakuutusyhtiöt suosittavat sekä voivat antaa maksu- tai muita etuja. Sähkönumero 71 660 10 teknisen tukkukaupan

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteita o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

Lämpötila-anturien valinta räjähdysvaaralliseen tilaan

Lämpötila-anturien valinta räjähdysvaaralliseen tilaan Lämpötila-anturien valinta 24.11.2015 1(5) Lämpötila-anturien valinta SKS Automaatio Oy:n valikoimista löytyvät ratkaisut erilaisiin räjähdysvaarallisen tilan lämpötilamittaustoteutuksiin: lämpötila-anturit,

Lisätiedot

Turvatekniikan keskus 2.1/2010 1 (9)

Turvatekniikan keskus 2.1/2010 1 (9) Turvatekniikan keskus 2.1/2010 1 (9) SÄHKÖTURVALLISUUSTUTKINTO 2 22.4.2010 VASTAUSSARJA Tutkinto on kaksiosainen. Tutkinnon läpäisy edellyttää molemmista osista erikseen noin 2/3 pistemäärää maksimipistemäärästä.

Lisätiedot

Savunpoistoluukkuja koskevan tuotestandardin EN 12101-2 kansallinen soveltamisstandardi SFS 7024.

Savunpoistoluukkuja koskevan tuotestandardin EN 12101-2 kansallinen soveltamisstandardi SFS 7024. Savunpoistoluukkuja koskevan tuotestandardin EN 12101-2 kansallinen soveltamisstandardi SFS 7024. Testiluokat ja soveltaminen Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät 2013 Kimmo Kaukanen 27.11.2013 2 Sisältö

Lisätiedot

AKUSTISEN ABSORPTIOSUHTEEN MÄÄRITYS LABORATORIOSSA

AKUSTISEN ABSORPTIOSUHTEEN MÄÄRITYS LABORATORIOSSA Marko Ståhlstedt Kauppakuja 2 21200 Raisio AKUSTISEN ABSORPTIOSUHTEEN MÄÄRITYS LABORATORIOSSA Yleistä Näyte Tilaaja:, Marko Ståhlstedt, 4.10.2007. Toimituspäivä: 10.10.2007. Näytteen asensi: Jarkko Hakala/TTL.

Lisätiedot

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla.

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. KALOCER KALOCER KALSICA ABRESIST KALSICA Piikarbidi Piikarbidi Kovasementti Valettu Kovasementti keraami Teollisuuden

Lisätiedot

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.5 14.3.2007 MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Nokeval MTR260C käyttöohje YLEISKUVAUS MTR260C on paristokäyttöinen langaton lämpötilalähetin, jossa on sisäinen Pt100-anturi. Laite

Lisätiedot

Hegetest Wire Detector Pulssitesteri

Hegetest Wire Detector Pulssitesteri Hegetest Wire Detector Pulssitesteri Toiminta- ja käyttöohje: Hegetest Wire Detector on uusi laite johtimien tutkimiseen. Tällä laitteella voit yhdellä kytkennällä todeta kaapelista kuusi sen eri tilaa:

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Valmistajan laadunvarmistusjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

Umpilähdekapselin ikääntyminen teollisuuden sovelluksissa

Umpilähdekapselin ikääntyminen teollisuuden sovelluksissa Umpilähdekapselin ikääntyminen teollisuuden sovelluksissa Teollisuuden ja tutkimuksen 12. säteilyturvallisuuspäivät m/s Mariella, Viking Line Milla Korhonen STUK Sisältö Umpilähteet Rakenne ja materiaalit

Lisätiedot

Tämän sybolin esiintyessä, käyttäjän tulee lukea käyttöohje, josta lisätietoa. Tämä symboli normaalikäytössä indikoi vaarallisesta mittausjännitteestä

Tämän sybolin esiintyessä, käyttäjän tulee lukea käyttöohje, josta lisätietoa. Tämä symboli normaalikäytössä indikoi vaarallisesta mittausjännitteestä Esittely VT30 mittaa AC-jännitteitä 690 V ja DC-jännitteitä 690 V asti, LCD-näyttö, portaittainen jännitenäyttö, positiivisen ja negatiivisen napaisuuden näyttö, sekä kiertosuunnan osoitus. Lisäksi jatkuvuuden

Lisätiedot

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08 Käyttöohje Asennusohje CD-vaihtaja A8 1 2 3 Vipu Levynpidin Valmistelu Makasiinin lataaminen Kuva 1 Aseta makasiini lataamista varten tähän asentoon (nuoli ylh.) Vedä levynpidin ulos. Älä koskaan poista

Lisätiedot

HQ-PURE150/12 (F) HQ-PURE150/24 (F) 150 WATIN DC-AC SINIAALTOINVERTTERI

HQ-PURE150/12 (F) HQ-PURE150/24 (F) 150 WATIN DC-AC SINIAALTOINVERTTERI SUOMI KÄYTTÖOPAS HQ-PURE150/12 (F) HQ-PURE150/24 (F) 150 WATIN DC-AC SINIAALTOINVERTTERI LUE OHJEET ENNEN KÄYTTÖÄ! Hyödylliset sovellukset Kannettavat, radiot, pienet televisiot, VCR-nauhurit, DVD-soittimet,

Lisätiedot

3 Ääni ja kuulo. Ihmiskorva aistii paineen vaihteluita, joten yleensä äänestä puhuttaessa määritellään ääniaalto paineen vaihteluiden kautta.

3 Ääni ja kuulo. Ihmiskorva aistii paineen vaihteluita, joten yleensä äänestä puhuttaessa määritellään ääniaalto paineen vaihteluiden kautta. 3 Ääni ja kuulo 1 Mekaanisista aalloista ääni on ihmisen kannalta tärkein. Ääni on pitkittäistä aaltoliikettä, eli ilman (tai muun väliaineen) hiukkaset värähtelevät suuntaan joka on sama kuin aallon etenemissuunta.

Lisätiedot

Ex-kaapelit ja kaapeliläpiviennit Ex-koteloiden kalustus. Risto Sulonen VTT Expert Services Oy

Ex-kaapelit ja kaapeliläpiviennit Ex-koteloiden kalustus. Risto Sulonen VTT Expert Services Oy Ex-kaapelit ja kaapeliläpiviennit Ex-koteloiden kalustus Risto Sulonen VTT Expert Services Oy 22.4.2013 2 Johtojärjestelmät Alumiinijohtimet vähintään 16 mm 2 Kaapelit on suojattava ympäristövaikutuksilta

Lisätiedot

Vesikeskuslämmityspatterit

Vesikeskuslämmityspatterit Vesikeskuslämmityspatterit Onnline lämmityspatterit on suunniteltu asennettaviksi keskuslämmitysjärjestelmiin. Patterit voidaan asentaa joko vasen- tai oikeakätisenä. Korkein sallittu käyttöpaine on 10

Lisätiedot

Ikkunan ja oven tärkeimmät teknilliset ominaisuudet

Ikkunan ja oven tärkeimmät teknilliset ominaisuudet Ikkunan ja oven tärkeimmät teknilliset ominaisuudet 12.2.2015 Jorma S. Tiiri Tuotekehityspäällikkö Domus Yhtiöt Oy LOIMAA CE-merkintä Rakennustuoteasetuksen N:o 305/2011 ja tuotestandardin SFS-EN 14351-1

Lisätiedot

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi

Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Ohje 1 (3) 23.4.2014 Liittymiskaapelin suojaus- ja maadoituselektrodi Yleistä Liittymiskaapelityyppinä käytetään omakotitalojohdoissa AMCMK 3 x 25 + 16 ja suuremmissa poikkipinnoissa AXMK -maakaapeleita.

Lisätiedot

90 ryhmän 1 huomautuksen f alakohdan nojalla. Näin ollen tavara luokitellaan CN-koodiin 8108 90 90 muuksi titaanista valmistetuksi tavaraksi.

90 ryhmän 1 huomautuksen f alakohdan nojalla. Näin ollen tavara luokitellaan CN-koodiin 8108 90 90 muuksi titaanista valmistetuksi tavaraksi. 14.11.2014 L 329/5 (CN-koodi) Kiinteä, lieriön muotoinen, kierteitetty tuote, joka on valmistettu erittäin kovasta värikäsitellystä titaaniseoksesta ja jonka pituus on noin 12 mm. Tuotteessa on varsi,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 JOHDANTO Hyvä asiakas Kiitos siitä, että valitsit toimittajaksi Pullman-Ermatorin. Toivomme, että uusi teollisuusimurinne I 3000 toimii tyydyttävästi ja täyttää kaikki siihen asetetut

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 OHJE 1.11.1999 YVL 6.2 Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset 1 Yleistä 3 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 3 Normaaleita käyttötilanteita koskevat suunnitteluvaatimukset

Lisätiedot

Tekninen järjestelmäkäsikirja Ohjauskotelo pöytä-tft:lle

Tekninen järjestelmäkäsikirja Ohjauskotelo pöytä-tft:lle Tekninen järjestelmäkäsikirja Ohjauskotelo pöytä-tft:lle Ohjauskotelot pöytä-tft:lle takaavat yleisten toimisto-tft-laitteiden jatkuvasti häiriöttömän käytön myös karussa teollisuusympäristössä. Ammattimainen

Lisätiedot

Asennusruuvien proheesiotesti

Asennusruuvien proheesiotesti Raportti nro: 2016-20 Tilaaja: Kingi Oy Tarjous: 2016-189 Tekijät: Tiina Vuorio, Petri Fabrin Julkaisupvm: 27.4.2016 Tiedostonimi: 2016-20_asennusruuvien_proheesiotesti.pdf Tilaajan edustaja: Jorma Kinnunen

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

2700G Series. Reference Pressure Gauge. Turvaohjeet

2700G Series. Reference Pressure Gauge. Turvaohjeet 2700G Series Reference Pressure Gauge PN 4150088 (Finnish) September 2012 2012 Fluke Corporation. All rights reserved. Printed in USA. All product names are trademarks of their respective companies. RAJOITETTU

Lisätiedot

VESI-SEMENTTISUHDE, VAATIMUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN

VESI-SEMENTTISUHDE, VAATIMUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN VESI-SEMENTTISUHDE, VAATIMUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN Betoniteollisuuden ajankohtaispäivät 2018 30.5.2018 1 (22) Vesi-sementtisuhteen merkitys Vesi-sementtisuhde täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Professori Duff

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteet o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

LEIVÄNPAAHDIN. Asennus- ja käyttöohjeet. METOS Tempo 4ATS-A, 6ATS-A. Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 4560470, 4560472

LEIVÄNPAAHDIN. Asennus- ja käyttöohjeet. METOS Tempo 4ATS-A, 6ATS-A. Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 4560470, 4560472 LEIVÄNPAAHDIN METOS Tempo 4ATS-A, 6ATS-A 4560470, 4560472 Asennus- ja käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä käyttöohjeesta 04.04.2012 04.04.2012 Leivänpaahdin METOS Tempo SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Toimisto (5) HUOM. Komiteoiden ja seurantaryhmien kokoonpanot on esitetty SESKOn komitealuettelossa

Toimisto (5) HUOM. Komiteoiden ja seurantaryhmien kokoonpanot on esitetty SESKOn komitealuettelossa Toimisto 2012-11-30 1(5) CENELEC TC 9X Rautateiden sähkö- ja elektroniikkalaitteet S380-12 Safety (RAMS). Part 1: Generic RAMS process Esikuva: pren 50126-1:2012 S381-12 Safety (RAMS). Part 2: Systems

Lisätiedot

Nostetta kuormankäsittelyyn

Nostetta kuormankäsittelyyn Kuormausnosturit Vaihtolavalaitteet Ajoneuvotrukit Takalaitanostimet Puutavara- ja kierrätysnosturit Nostetta kuormankäsittelyyn www.hiab.com Hiab tuntee kuormankäsittelyn toimialat ja niiden erityispiirteet.

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY T197/M15/2016 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(5) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY KAAKKOIS-SUOMEN AMMATTIKORKEAKOULU OY, TKI JA PALVELUT, KYMILABS SOUTH-EASTERN FINLAND

Lisätiedot

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikiviä on käytetty Suomessa päällystämiseen jo 1970-luvulta lähtien. Niiden käyttöä perusteltiin muun muassa asfalttia paremmalla kulutuskestävyydellä,

Lisätiedot

VTT Expert Services Oy. Liikevaihto 22 MEUR Henkilöstö 160 Asiakkaita 2500 Osa VTT Groupia. Click to edit Master title style

VTT Expert Services Oy. Liikevaihto 22 MEUR Henkilöstö 160 Asiakkaita 2500 Osa VTT Groupia. Click to edit Master title style VTT Expert Services Oy Liikevaihto 22 MEUR Henkilöstö 160 Asiakkaita 2500 Osa VTT Groupia Palvelut Toimialat Rakennusmateriaalit ja rakennustuotteet Talotekniikkateollisuus Kiinteistöt ja rakentaminen

Lisätiedot

ESIMERKKI :UN3480 LITIUMIONIAKUN PAKKAUS, KUN ERITYISMÄÄRÄYSTÄ 188 ON SOVELLETTU / EXAMPLE: UN3480 LITHIUMIONBATTERY PACKING WHEN SPECIAL PROVISION

ESIMERKKI :UN3480 LITIUMIONIAKUN PAKKAUS, KUN ERITYISMÄÄRÄYSTÄ 188 ON SOVELLETTU / EXAMPLE: UN3480 LITHIUMIONBATTERY PACKING WHEN SPECIAL PROVISION ESIMERKKI :UN3480 LITIUMIONIAKUN PAKKAUS, KUN ERITYISMÄÄRÄYSTÄ 188 ON SOVELLETTU / EXAMPLE: UN3480 LITHIUMIONBATTERY PACKING WHEN SPECIAL PROVISION 188 IS COMPLIED WITH 1 Pakkauslaatikko ja varoituslipuke

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE

KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE KÄYTTÖOHJEKIRJA HALO R400 LASER ETÄISYYS MITTARILLE MYYNTIPAKETIN SISÄLTÖ ALKUTOIMENPITEET 1) Liuta/ työnnä auki patterikotelon kansi laitteen takaosasta ja aseta patteri paikkoilleen. Patterin tyyppi

Lisätiedot

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014

Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Liukujärjestelmät Tuoteluettelo 2014 Alumiini Polyasetaali Tuoteluettelo 2014 Sisällysluettelo: 3 Käyttökohteita 4 C-kiskot C-30 5 Liukupalat LP-30 6 Liukuprofiilit LK-30 7 C-kiskot C-20 8 Liukupalat LP-20

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY

SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY SERTIFIKAATTI Nro 143/00 Myöntämispäivä 15.12.2000 Päivitetty 25.10.2007 TUOTTEEN NIMI MORDAX horminkorjausmassa VALMISTAJA/EDUSTAJA EsKon Oy Finnoonniitty 3 FIN 02270 ESPOO TUOTEKUVAUS MORDAX horminkorjausmassa

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1 PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 1 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä ohjeistuksessa annetaan hyödyllistä

Lisätiedot

Betonituotteet kemiallista kestoa vaativiin kohteisiin Ruskon Betoni Oy , Niko Riikonen

Betonituotteet kemiallista kestoa vaativiin kohteisiin Ruskon Betoni Oy , Niko Riikonen Betonituotteet kemiallista kestoa vaativiin kohteisiin Ruskon Betoni Oy 8.6.2018, Niko Riikonen Ruskon Betoni Oy Betonin suojaaminen erittäin aggressiivisia olosuhteita vastaan Olosuhteissa, jossa PH on

Lisätiedot

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Porapaalujen kärkiosat... 3 1.2 Vaatimusten rajaus... 3 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 3 PORAPAALUJEN KÄRKIOSIEN

Lisätiedot

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset Refrigeration and Air Conditioning Controls Vihjeitä asentajille Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset R E F R I G E R A T I O N A N D A I R C O N D I T I O N I N G Sisällys Sivu Asennustyön vaatimukset...

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

by 43 Betonin kiviainekset 2018 Betonin kiviainesten valmistajan näkökulma Tero Virtanen Laatupäällikkö Rudus Oy

by 43 Betonin kiviainekset 2018 Betonin kiviainesten valmistajan näkökulma Tero Virtanen Laatupäällikkö Rudus Oy by 43 Betonin kiviainekset 2018 Betonin kiviainesten valmistajan näkökulma Tero Virtanen Laatupäällikkö Rudus Oy Päivityksen tarve Käyttäjäystävällisemmäksi kiviainesvalmistajan näkö- kulmasta Ei tunnista

Lisätiedot