4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa"

Transkriptio

1 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M ) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat MoReq2010 mukaista roolimallia käytetään: 2f6d05c6-51e6-4a32-a7fc-c0a6883eb85b MYJ:lle, jotka toteuttavat omaa (natiivia) roolimalliaan käytetään: d945dcd9-dc2d-491d-965a-11ce936d044b 4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa Standardien ja ns. teollisuusstandardien puuttuminen roolien ja käyttöoikeuksien hallinnassa Tämä MoReq2010 :n moduuli sisältää mallin käyttäjien roolien hallinnasta niin, että se yhdessä toiminnallisten määrittelyjen kanssa kattaa käyttäjien oikeuksien hallinnan MYJ:ää käytettäessä. MoReq2010 :n julkistamisen aikaan ei ole olemassa teollisuudessa laajalti käytettyä standardia, jota voitaisiin pitää mallina, kun tietojärjestelmien entiteettejä annetaan käyttöön. Perustoiminnan sisältävät mallit, joissa määritellään oikeudet luoda, lukea, päivittää ja poistaa (CRUD) ovat liian yksinkertaisia asiakirjajärjestelmille. Esimerkiksi CRUD ei erottele poistamista (delete) ja hävittämistä (destruction) eikä anna lupaa asiakirjajärjestelmissä tärkeiden asiaan liittyvien entiteettien käyttöön. Koska teollisuusstandardia ei ole, järjestelmätoimittajat ovat kehittäneet omia lähestymistapojaan käyttöoikeuksien hallintaan asiakirjajärjestelmissä. Nämä usein tehokkaatkin toimittajakohtaiset menetelmät ovat lähes aina sovelluskohtaisia eikä niitä voi useinkaan käyttää tietojärjestelmien yhteisenä käyttäjähallintajärjestelmänä Roolipohjainen käyttäjähallintapalvelun malli MoReq2010 :n roolipohjainen käyttäjähallintapalvelun malli on yksinkertainen standardoitu malli, joka täyttää tämän määrittelyn mukaisessa kontekstissa käytettävien järjestelmien tarpeet. Malli on sekä neutraali että nykyaikaisissa tietojärjestelmissä käytettäviin yleisiin konsepteihin, kuten saavutettavuusluetteloihin ja roolimäärityksiin perustuva. MoReq2010 roolien hallintamalli voi kuitenkin esittää vain yhden mahdollisen pääsynhallintaan. Tämä malli voikin merkittävästi poiketa aiemmin kehitetyistä asiakirjajärjestelmistä, joita ei voida saada MoReq2010 -yhteensopiviksi ilman merkittävää uudelleenkehittämistä sisäisiin pääsynhallintaratkaisuihin verrattuna. Tämä johtaa ristiriitaan: sillä aikaa kun uudet asiakirjajärjestelmät voidaan rakentaa käyttämään roolimallia, sitä ei välttämättä voida toteuttaa kustannustehokkaasti markkinoilla olevissa järjestelmissä Lähestymistapoja roolipohjaisen mallin testaukseen hyväksyntään Aiemmin selitetyistä syistä johtuen DLM Forum Säätiö sallii kaksi mahdollista lähestymistapaa MoReq2010 yhdenmukaisuuden testaukseen ja hyväksyntään.

2 Joko A: Asiakirjajärjestelmä toteutetaan kokonaisuudessaan MoReq2010 :n roolipohjaisen mallin mukaisesti ja se testataan ja hyväksytään tämän mallin vaatimusten mukaisesti. Tai B: Asiakirjajärjestelmä toteuttaa oman käytönhallintamallinsa, jolloin seuraavat vaatimukset on täytettävä: on osoitettava, että järjestelmän oma käytönhallintamalli on toiminnaltaan ja joustavuudeltaan vastaava kuin MoReq2010 malli roolipalvelusta. Järjestelmän on tuettava yhteen toimivuutta kykenemällä konvertoimaan aineistonsiirrossa alkuperäiset käytönhallintatiedot MoReq2010 roolien hallintamalliin. Tällöin käyttäjien ja ryhmien on säilytettävä vastaavat käyttöoikeustasot entiteetteihin ja käytettävä samaa auktoriteettia kun data on siirretty toiseen MYJ:ään Kuinka täytetään vaihtoehto B:n mukaiset vaatimukset? Voidakseen osoittaa, että MYJ:n oma käyttäjähallinta vastaa joustavuudessa ja toiminnallisuudessa MoReq2010 roolien hallintamallia, asiakirjajärjestelmän on täytyy osoittaa kaikki seuraavat ominaisuudet: Käyttäjä ei voi päästä käyttämään mitään entiteettiä MYJ:ssä ennenkuin hänelle on annettu lupa saada aineisto käyttöönsä joko yksilönä tai ryhmän jäsenenä. On olemassa useita käyttäjien määriteltäviä pääsytasoja aineistoihin mukaan lukien läpinäkymätön mahdollisuus antaa käyttäjille käyttöoikeuksia niin että he voivat: löytää joitakin entiteettejä, mutta ei toisia toteuttaa joitakin toimintoja, mutta ei toisia. Oikeus päästä käyttämään aineistoa voidaan asettaa yksittäisen entiteetin tasolle erikseen tai kerralla koko arkistolle, sarjalle tai yhdelle asiakirjaryhmälle. Oikeus päästä käyttämään aineistoa ja toteuttaa toimintoja voidaan asettaa erilaiseksi eri osissa MYJ:ää. Esimerkiksi on oltava mahdollista asettaa käyttäjän oikeus toteuttaa toimintoja tietyissä luokissa toiseksi kuin saman käyttäjän oikeudet toisissa luokissa samassa luokitusjärjestelmässä. Kun uusi entiteetti muodostetaan, sille syntyy riittävät oletuskäyttöoikeudet.esimerkiksi kun uusi asiakirja liitetään olemassa olevaan asiakirjaryhmään, se saa samat oikeudet kuin muutkin asiakirjat ko. ryhmässä. On olemassa roolityyppejä tai pääsyoikeuksia, joita tiettyjen entiteettien omistajat eivät voi estää, että niiden roolien tai oikeuksien käyttäjät voivat hallinnoida koko tai osaa MYJ:stä. Kun konvertoidaan metadataa järjestelmän oman pääsynhallinnan siirtoa varten MoReq2010 roolimallipalvelun metadataformaattiin seuraavat asiat on otettava huomioon: Yksikään käyttäjä ei voi saada enemmän käyttöoikeuksia kuin tällä oli oikeuksia alkuperäisessä ympäristössä. Yhdellekään käyttäjälle ei saa antaa oikeuksia toteuttaa toimintoja muualla kuin niissä entiteeteissä, joissa hänellä oli vastaava oikeus alkuperäisessä ympäristössä. Ryhmän käyttöoikeuksia ei saa muuttaa sen yksilöiden käyttöoikeuksiksi.

3 Asiakirjajärjestelmän täytyy käyttää periytymistoimintoa kun se on mahdollista ja välttää, että aineistoa siirrettäessä jokaisesta perijä-entiteetistä lisätään erillinen, toistuva joukko pääsynhallinnan pääsylistalle, jos käyttöoikeudet voidaan hallita ylemmän tason yhdellä pääsynhallintamäärityksellä. Järjestelmätoimittajan täytyy kuvailla asiakirjajärjestelmän konversio-algoritmi ja tarjota informaatiota ja esimerkkejä kuinka siirretty data rooleista ja pääsynhallintalistoista on toteutettu, jotta rooleihin perustuva malli voidaan toteuttaa niin tarkasti kuin mahdollista. Järjestelmätoimittajan on luovutettava käyttäjähallinnan kuvaus (mapping schema) käyttöön sen liittämiseksi tuotteen testiraporttiin. Lisää opastusta ja ohjausta järjestelmätoimittajille on saatavissa DLM Forumista Tämän moduulin loppuosa kuvailee MoReq2010 roolimallipalvelun konseptin ja vaatimukset. 4.3 Keskeiset konseptit Roolien määrittely MYJ:n täytyy ennen muita toimintoja ensiksi alustavasti tarkistaa onko käyttäjällä oikeus toteuttaa haluamansa toiminto. Toimintojen käyttöoikeus annetaan käyttäjille, kun heidät määritellään rooleihin. Käyttöoikeudet täyttävästä käyttäjästä (kts. R3.4.1), jolla on oikeus tehdä toimintoja käytetään koko tässä määrittelyssä termiä käyttöoikeuksien haltija. Siitä syystä, että sama rooli voidaan antaa kaikille MYJ:n entiteeteille tai sitä käytetään useissa asiakirjajärjestelmissä, kaikki roolien määrittelyt hallitaan roolipalvelulla. Roolin määrittely edustaa toimintojen määrittelystä koostuvaa ryhmää, kuten kaaviossa 4a on esitetty. Roolien ja toimintojen määrittely sisältää monesta-moneen (many-to-many) suhteen: mihin tahansa rooliin voi kuulua useita siihen kuuluvia toimintoja ja samaa toimintoa voidaan toteuttaa useammassa kuin yhdessä roolissa. Termi rooli kertoo, että siihen kuuluva toimintojen ryhmä on valittu loogisesti kuvaamaan kollektiivisesti määriteltyä tietyt tehtävät hallitsevaa henkilökunnan jäsentä, esimerkiksi paikallinen asiakirjavastaava. Roolien määritteleminen perustuen toimintojen kokonaisuuksiin on keskeistä asiakirjajärjestelmien hallinnassa. Moreq 2010 määrittelyssä on lukuisa joukko toimintoja ja niiden liittäminen käyttäjien ja ryhmien tasolla olisi epäkäytännöllistä.

4 Kaavio 4a Toiminnot liitetään rooleihin (kaikkiin toimintoihin täytyy liittyä vähintään yksi rooli) Roolien luovuttaminen Rooli voidaan luovuttaa joko käyttäjälle tai ryhmälle mihin tahansa asiakirjajärjestelmän entiteettiin palvelut mukaan lukien. Kun rooli otetaan käyttöön, luodaan kullekin käyttäjälle tai ryhmälle pääsynhallinnan sääntöön luettelo luvallisista rooleista entiteetin pääsynhallintaluetteloon (ACS). Käyttäjälle luovutettu entiteettiin liittyvä rooli antaa oikeuden kaikkiin luettelossa määriteltyihin rooliin liitettyihin toimintoihin. Roolin luovuttaminen ryhmälle merkitsee pääsyoikeuden luovuttamista ryhmän jokaiselle jäsenelle (kts. 3. Käyttäjien ja ryhmien palvelu). Ryhmään liittyvät uudet jäsenet perivät automaattisesti roolin, kun taas ryhmän jättävät automaattisesti menettävät automaattisesti pääsyn tähän rooliin ilman että sitä tarvitsee määritellä henkilökohtaisesti. Roolien luovuttaminen ryhmille on suositeltava hyvä käytäntö koska se tekee käyttäjien pääsynhallinnan entiteetteihin helpoksi hallita kun he liittyvät tai poistuvat organisaatiosta, vaihtavat töitä. Tällöin ei tarvitse päivittää entiteettien pääsynhallintalistoja asiakirjajärjestelmässä. Ryhmien hallinta on kiistatta yksinkertaisempaa ja vähemmän virhealtis verrattuna jatkuvaan yksittäisten käyttäjien roolien hallinta. Kaavio 4b osoittaa kuinka yhdelle käyttäjälle ja tai ryhmälle luovutetaan yksi tai useampi rooli entiteettiin lisäämällä yksi pääsynhallintatieto entiteetin luetteloon. Jokaisella entiteetillä samoin palveluilla on pääsynhallintaluettelo.

5 Kaavio 4b Pääsynhallintaluettelo, joka koostuu syötetyistä tiedoista, jotka kytkevät käyttäjän tai ryhmän rooliin Roolien periminen Entiteetillä voi olla omien pääsynhallintaluettelon määritysten lisäksi perittyjä ryhmien ja käyttäjien rooleja, jotka on luovutettu muille entiteeteille. Moreq 2010 ilmoittaa erillisissä toiminnallisissa määrityksissä milloin tällainen roolien periminen voi tapahtua. Yleisenä sääntönä koko määrityksessä jos vanhempi/lapsi suhde entiteetien välillä on olemassa, lapsi perii vanhemman pääsynhallintaluettelon. Esimerkiksi lapsen asemassa oleva kertymä perii roolit vanhempikertymältä samoin tekee asiakirja. Tietyissä olosuhteissa entiteetit voivat periä rooleja useista lähteistä, kuten on kuvattu kohdassa Monilähtöinen periytyminen. Periytyminen on erittäin tärkeä toimintamalli suurissa asiakirjajärjestelmissä, missä roolien määrittely yksittäisiä entiteettejä kohtaan on epäkäytännöllistä. Yleinen toimintamalli periytymisestä voidaan myös rikkoa joitakin rooleja varten, jos tällaista tarvitaan. Moreq 2010 asettaa ehdon, jonka mukaan jokaisessa pääsynhallintaluettelossa voidaan estää Periytä tai sallia periytyvätkö vanhempi-enteettien roolit lapsi-entiteeteille. Jos ehdon status on käännetty pois pääsynhallintaluettelossa, vain järjestelmän hallintaroolit perivät automaattisesti roolit vanhempi-entiteetiltä Hallintaroolit Moreq 2010:ssa on kahdenlaisia hallintarooleja järjestelmän hallinnoijan (administrator) roolit ei-järjestelmän hallinnoijan roolit

6 Roolin tyyppi on määritelty osana roolin määritystä. Järjestelmän hallinnoijan rooli, joka on luovutettu koko palvelukokonaisuudelle tai yhdelle vanhempi-entiteetille pätee kaikkiin entiteetteihin, jotka perivät tältä entiteetiltä tai palvelulta. Näin ollen järjestelmän hallinnoijan rooli ylittää ehdon periyttämisen kiellosta lapsi-entiteeteille. Kaavio 4c Hallinnoijan roolit ylittävät roolien periyttämisen ehdollisen merkinnän Monilähtöinen periytyminen Kuten aiemmin on mainittu, kuuluu Moreq 2010 määrittelyyn osia, joissa entiteetti voi periä rooleja useammalta entiteetiltä. Esimerkiksi asiakirjapalvelussa ylläpidettävät kertymät ja asiakirjat perivät pääsynhallinta-asetukset sekä vanhempi-kertymältä että luokitukselta. tämä on esitetty Kaaviossa 4d. Missä näin tapahtuu, entiteetti perii roolinsa sekä kertymältä että luokitukselta. Kuitenkin, jos peri kaikki -lippu on pois käytöstä, lapsi-entiteetti perii vain entiteettien hallinnolliset roolit.

7 Kaavio 4d Pääsynhallintaluettelot voidaan joskus periä useammasta kuin yhdestä lähteestä. Tämä järjestely sallii erilaisten organisaatioiden määritellä pääsy asiakirjoihin sekä luokituksen että kertymän tasolla Oletusroolit Asiakirjajärjestelmissä on yleinen käytäntö, että ne asennetaan oletusarvoilla, joissa järjestelmätoimittajat ovat ennakkoon määritelleet järjestelmäasennuksessa tällaisen roolijoukon. Näin käyttäjät voivat ruveta käyttämään järjestelmää välittömästi. Tässä tapauksessa tällaisia oletusrooleja on voitava muuttaa ja tarvittaessa poistaa (jos niitä ei ole käytetty); luvan tähän saaneet käyttäjät voivat myös hävittää ne. Järjestelmätoimittaja voi määritellä toiset ennalta määritellyt roolit vain toimittajan muutettaviksi pysyviksi ja tietyssä asiakirjasovelluksessa käytettäviksi muuttamattomina rooleiksi. MoReq2010 antaa toimittajille mahdollisuuden tarjota yksi tai useampi oletusrooli tuotteissaan sillä ehdolla, että ne on dokumentoitu osana testiraporttia. Edellytetään, että Moreq-yhteensopiva asiakirjajärjestelmällä voidaan luoda, muokata ja tuhota asiakaskohtaisia roolimäärityksiä perustuen käyttäjäorganisaation asiakirjahallintapolitiikkaan.

8 Huomaa, että vaikka jotkin järjestelmätoimittajan määrittämät kiinteät roolit ovat kiinteitä tässä järjestelmässä, sellaiset roolit eivät välttämättä säily kiinteinä kun aineisto siirretään asiakirjajärjestelmästä toiseen.

Palvelun versio 1.0 Toimeenpanopalvelun tunnus (ks. M ) 10fea, 9c2f, 4760, 9095, f4f9295f4b19

Palvelun versio 1.0 Toimeenpanopalvelun tunnus (ks. M ) 10fea, 9c2f, 4760, 9095, f4f9295f4b19 1 5. Luokittamispalvelu 5.1. Palveluinformaatio Palvelun nimi Luokittamispalvelu Palvelun versio 1.0 Toimeenpanopalvelun tunnus (ks. M14.4.42) 10fea, 9c2f, 4760, 9095, f4f9295f4b19 5.2 Avainkäsitteet 5.2.1

Lisätiedot

Ne liittyvät samaan henkilöön, paikkaan, projektiin, asiaan, asiakkaaseen, tapahtumaan tai seikkaan.

Ne liittyvät samaan henkilöön, paikkaan, projektiin, asiaan, asiakkaaseen, tapahtumaan tai seikkaan. 6. Asiakirjapalvelu 6.1 PALVELUINFORMAATIO Palvelun nimi Asiakirjapalvelu Palvelun versio 1.0 Tunnus (ks. M14.4.42) 6.2 Avainkäsitteet 6.2.1 Tarkoituksenmukainen asiakirjakoosteiden muodostaminen MoReq2010

Lisätiedot

Oskarin avulla kaupungin karttapalvelut kuntoon

Oskarin avulla kaupungin karttapalvelut kuntoon Oskarin avulla kaupungin karttapalvelut kuntoon CASE: TAMPERE Marko Kauppi, Tampereen kaupunki Oskari-verkostopäivä, Pasila, Messukeskus Tiistaina 19. toukokuuta 2015 Tänään tarjolla 1. Oskari.org Tampereella

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Webforum. Version 15.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-06-26

Webforum. Version 15.2 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-06-26 Webforum Version 15.2 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-06-26 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Aloita-sivu / Dashboard... 5 Dokumentit... 6 Salli dokumenttien muokkaaminen tarkistusprosessin

Lisätiedot

7 Metatietomallipalvelu. 7.1 Tiedot palvelusta. Palvelun versio 1.0

7 Metatietomallipalvelu. 7.1 Tiedot palvelusta. Palvelun versio 1.0 7 Metatietomallipalvelu 7.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi Malli metatietopalveluksi Palvelun versio 1.0 Toteuttaa palvelua (kts M14.4.42) MYJ:lle, jotka toteuttavat MoReq2010 mukaista roolimallia käytetään:

Lisätiedot

MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla

MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla MY KNX, KNX sivu sinua varten Mitä pitää muistaa: Pidä tietosi ajan tasalla Tervetuloa mukaan Sisällysluettelo yleistä... 3 MY KNX... 3 Kirjaudu KNX organisaation kotisivulle... 4 Partnerluettelo... 5

Lisätiedot

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0 Voodoo Dragon Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite TS2.4 Migraatiovaatimukset 1/10 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2/10 SISÄLLYS

Lisätiedot

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28 Webforum Version 15.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-03-28 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Dokumentit... 5 Uudet versiot dokumenttien katseluohjelmista ipadille... 5 Dokumenttien

Lisätiedot

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen

Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Vaatimusluettelo versio 0.17 Toiminnalliset ja ei-toiminnalliset vaatimukset Tunnus (ID) Vaatimus Vaatimuksen Yleiset vaatimukset 1 Koodistopalvelujärjestelmä on selainkäyttöinen 2 Käyttöliittymän tulee

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Monitoimittajaympäristö ja SIAM, haasteet eri toimijoiden näkökulmasta

Monitoimittajaympäristö ja SIAM, haasteet eri toimijoiden näkökulmasta Monitoimittajaympäristö ja SIAM, haasteet eri toimijoiden näkökulmasta itsmf Finalnd 21.09.2017 Jaana Nurmi Delivery Executive, SIAM & ITSM Tieto jaana.nurmi@tieto.com Jaanan historia Ovi Store Nokia Maps

Lisätiedot

kaikki muut väärään osoitteeseen tulleet viestit tulee palauttaa lähettäjälle.

kaikki muut väärään osoitteeseen tulleet viestit tulee palauttaa lähettäjälle. Sähköpostisäännöt Sähköpostisäännöt koskevat kaikkia yliopiston sähköpostijärjestelmien käyttäjiä. Henkilökunnalle merkityt osiot koskevat yliopiston yksiköitä, koko henkilökuntaa ja heihin rinnastettavia

Lisätiedot

Säilytysaikasuunnitelmapalvelu

Säilytysaikasuunnitelmapalvelu 8 Säilytysaikasuunnitelmapalvelu 8.1 Tietoa palvelusta Palvelun nimi: Palvelun version 1.0 Työkalun palvelutunniste (ks. M14.4.42) 8.2 Avainkäsitteet 8.2.1 Moreq2010 asiakirjan elinkaari Säilytysaikasuunnitelmapalvelu

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ. Ruoka- ja ravintolapalvelujen Aromi-tietojärjestelmän yhteiskäytön politiikka. Versio: 1.

SIILINJÄRVEN KUNTA SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ. Ruoka- ja ravintolapalvelujen Aromi-tietojärjestelmän yhteiskäytön politiikka. Versio: 1. SIILINJÄRVEN KUNTA SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Ruoka- ja ravintolapalvelujen Aromi-tietojärjestelmän yhteiskäytön politiikka Versio: 1.0 24.11.2014 Sisältö 1 JOHDANTO... 1 1.1 Kohderyhmä... 1 1.2 Versio-,

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Tietokannanhoitaja DBA (Database Administrator) ja tietokannan hallinta

Tietokannanhoitaja DBA (Database Administrator) ja tietokannan hallinta Tietokannanhoitaja DBA (Database Administrator) ja tietokannan hallinta Jouni Huotari Martti Laiho (materiaali on osa virtuaaliammattikorkeakoulun Tietokantaosaaja-opintokokonaisuutta) opintokokonaisuutta)

Lisätiedot

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ

SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1 (5) SATASERVICEN TIETOSUOJAKÄYTÄNTÖ 1. Yleistä Me Sataservice-konsernissa kunnioitamme tietosuojaasi. Tätä tietosuojakäytäntöä sovelletaan työnhakijoihin, työntekijöihin, käyttäjiin; jotka käyttävät

Lisätiedot

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 Varsinaisen yhtiökokouksen 25.3.2015 antaman valtuutuksen nojalla hallitus on päättänyt antaa hallituksen nimeämille eq-konsernin avainhenkilöille yhteensä enintään 2 000 000

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

Tuomarit. 1 Järjestelmään kirjautuminen

Tuomarit. 1 Järjestelmään kirjautuminen Tuomarit Taso järjestelmässä hoidetaan Suomen Palloliiton valtakunnallisten sarjojen, sekä järjestelmän käyttöönottaneiden piirien erotuomariasettelut ja tulospalvelu (mm. sähköiset pöytäkirjat). 1 Järjestelmään

Lisätiedot

13.1.2011. PalloVerkko

13.1.2011. PalloVerkko PalloVerkko SISÄÄNKIRJAUTUMINEN n sisään kirjautuminen kohdasta Kirjaudu PalloVerkkoon SEURAKÄYTTÄJÄN VALIKKO n valikossa näkyy seurakäyttäjän omat perustiedot / edustusoikeudet / pelipassit Tehtäväni

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kaarina Repo 19.11.2013. Biosidivalmisteiden hakeminen yrityksen näkökulmasta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kaarina Repo 19.11.2013. Biosidivalmisteiden hakeminen yrityksen näkökulmasta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Kaarina Repo 19.11.2013 Biosidivalmisteiden hakeminen yrityksen näkökulmasta SAARA SIVONEN Esityksen sisältö Biosidivalmisteiden hyväksyminen Kansallinen lupa

Lisätiedot

REKISTERI- JA TIETOKANTA-AINEISTOJEN SIIRTÄMINEN VAPA-PALVELUUN

REKISTERI- JA TIETOKANTA-AINEISTOJEN SIIRTÄMINEN VAPA-PALVELUUN Arkistolaitos REKISTERI- JA TIETOKANTA-AINEISTOJEN SIIRTÄMINEN VAPA-PALVELUUN Ohje v. 1.0 (16.10.2012) Kansallisarkisto Rauhankatu 17 PL 258, 00171 Helsinki Puh. Tel. (09) 228 521 arkisto@narc.fi Riksarkivet

Lisätiedot

Matematiikan mestariluokka, syksy 2009 7

Matematiikan mestariluokka, syksy 2009 7 Matematiikan mestariluokka, syksy 2009 7 2 Alkuluvuista 2.1 Alkuluvut Määritelmä 2.1 Positiivinen luku a 2 on alkuluku, jos sen ainoat positiiviset tekijät ovat 1 ja a. Jos a 2 ei ole alkuluku, se on yhdistetty

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

REVELAGESPORTS.COM PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

REVELAGESPORTS.COM PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Sisällysluettelo Tunnusten luominen portaaliin... 2 Kirjautuminen portaaliin... 4 Kilpailut ja ilmoittautuminen... 5 Punnitus... 8 Roolit ja oikeudet... 9 versio 0.7 2 Tunnusten luominen portaaliin Mene

Lisätiedot

SELVITYS SIITÄ MITEN ERÄÄT PERINNÖLLISET SAIRAUDET (KUTEN GPRA JA FUCOSIDOSIS) PERIYTYVÄT ENGLANNINSPRINGERSPANIELEISSA

SELVITYS SIITÄ MITEN ERÄÄT PERINNÖLLISET SAIRAUDET (KUTEN GPRA JA FUCOSIDOSIS) PERIYTYVÄT ENGLANNINSPRINGERSPANIELEISSA SELVITYS SIITÄ MITEN ERÄÄT PERINNÖLLISET SAIRAUDET (KUTEN GPRA JA FUCOSIDOSIS) PERIYTYVÄT ENGLANNINSPRINGERSPANIELEISSA Kaikki koiran perimät geenit sisältyvät 39 erilliseen kromosomipariin. Geenejä arvellaan

Lisätiedot

Milloin kannattaa käyttää XML:ää CASE: VR - e-cargo

Milloin kannattaa käyttää XML:ää CASE: VR - e-cargo Milloin kannattaa käyttää XML:ää CASE: VR - e-cargo ebusiness Forum Kouvola, 3.10.2002 25.9.2002, Ina Mickelsson, EDI Management sivu 1 E-Cargo Esityksen sisältö: hankkeen taustat ja tavoitteet hankkeen

Lisätiedot

2 Järjestelmäpalvelut

2 Järjestelmäpalvelut 2 Järjestelmäpalvelut 2.1 Tietoa palvelusta 2.2 Avainkäsitteet Jokainen MoReq2010 :n ydinpalveluista on määritelty palvelunimellä (esim. käyttäjä ja käyttäjäryhmäpalvelu), palvelun versiolla (esim. 1.0)

Lisätiedot

Valio Oy Meijerialan Ammattilaiset MVL ry

Valio Oy Meijerialan Ammattilaiset MVL ry 1 Valio Oy Meijerialan Ammattilaiset MVL ry PÖYTÄKIRJA MEIJEREIDEN ERIKOISKOULUTUKSEN SAANEIDEN JA TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN (ETL/MVL) YRITYSKOHTAISESTA TÄYDENTÄMISESTÄ 31.1.2017 SAAKKA.

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Kansalaisen mahdollisuudet hallinnoida omien tietojensa käyttöä

Kansalaisen mahdollisuudet hallinnoida omien tietojensa käyttöä Annakaisa Iivari Kansalaisen mahdollisuudet hallinnoida omien tietojensa käyttöä Kansalaisen omat terveystiedot muodostuvat laajasti tarkasteltuna hyvin monimuotoisista ja eri tavalla säädellyistä tietolähteistä.

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Webforum. Version 17.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty:

Webforum. Version 17.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: Webforum Version 17.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2017-03-19 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Dokumentit... 5 Yksinkertaisempi dokumentin valikko... 5 Vie metadata kansiosta... 5

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Vaatimusmäärittely Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 12.10.01 Pekka Koskinen Ensimmäinen luonnos 0.2 17.10.01 Pekka Koskinen Lisätty vaatimuksia

Lisätiedot

Theseus ja rajatun käytön aineistot

Theseus ja rajatun käytön aineistot Theseus ja rajatun käytön aineistot Theseus-seminaari, 26.4.2016 Jyrki Ilva, jyrki.ilva@helsinki.fi Lähtökohta : mistä on kyse? Julkaisuarkistossa ensisijaisesti vapaasti saatavilla olevia aineistoja Miten

Lisätiedot

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu

Liite 1: KualiKSB skenaariot ja PoC tulokset. 1. Palvelun kehittäjän näkökulma. KualiKSB. Sivu 1. Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Liite 1: skenaariot ja PoC tulokset 1. Palvelun kehittäjän näkökulma Tilanne Vaatimus Ongelma jos vaatimus ei toteudu Palvelun uusi versio on Palveluiden kehittäminen voitava asentaa tuotantoon vaikeutuu

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti

NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Suomen Voimisteluliitto NEPTON JÄSENTIETO - PERUSVERSIO käyttöohjeet lyhyesti Nepton perusversio on seuran yhteyshenkilörekisteri ja jäsenrekisteri. Perusversiota käyttää seurassa henkilö/t, jolle on annettu

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

Webforum. Version 17.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty:

Webforum. Version 17.3 uudet ominaisuudet. Päivitetty: Webforum Version 17.3 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2017-09-23 Sisältö Tervetuloa uudistuneeseen Webforumiin!... 3 Yhteenveto... 4 Dokumentit... 5 Autodesk Forge korvaa RasterExin... 5 Laajennettu API...

Lisätiedot

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6

Webforum. Version 14.4 uudet ominaisuudet. Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Webforum Version 14.4 uudet ominaisuudet Viimeisin päivitys: 2014-12-6 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Yleistä & hallinnointi... 5 Dokumentit... 5 Perättäinen tarkistus- ja hyväksymisprosessi...

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry

Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Klubin tiedot ja virkailijat MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.0 24.7.2015 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

JulkICTLab käyttöön liittyvät ehdot

JulkICTLab käyttöön liittyvät ehdot JulkICTLab käyttöön liittyvät ehdot 22.1.2015 Pilottiprojektien sitoutuminen (1/3) VM allekirjoittaa JulkICTLab-pilottiprojektien sopimukset FORGE ympäristön käytöstä DIGILE:n kanssa, ja sopimusehdot ovat

Lisätiedot

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje:

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje: Linkit Linkit ovat hypertekstin tärkein osa. Niiden avulla sivut liitetään toisiinsa ja käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus liikkua muille kiinnostaville sivuille. Linkit Linkkejä on kolmea eri tyyppiä:

Lisätiedot

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016

Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Sivu 1 / 5 Componenta Oyj:n optio oikeudet 2016 Componenta Oyj:n hallitus (hallitus) on päättänyt esittää 15.4.2016 kokoontuvalle Componenta Oyj:n (yhtiö) ylimääräiselle yhtiökokoukselle optio oikeuksien

Lisätiedot

ECDL Tietokannat. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7

ECDL Tietokannat. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7 ECDL Tietokannat Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Tietokannat, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja taidot näyttökokeen

Lisätiedot

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014]

SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN [X] OY:N. välillä. [. päivänä kuuta 2014] SOPIMUS PALMIA-LIIKELAITOKSEN TIETTYJEN LIIKETOIMINTOJEN LUOVUTUK- SESTA HELSINGIN KAUPUNGIN JA [X] OY:N välillä [. päivänä kuuta 2014] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja Helsingin kaupunki (Palmia liikelaitos)

Lisätiedot

EnterQ Johtamisportaali

EnterQ Johtamisportaali 1 EnterQ Johtamisportaali Näkymä Admin-oikeuksilla Sivujen hallinta Moduulien hallinta Sivujen, Käyttäjien, ja muiden asioiden hallinta 2 Sivujen lisääminen Sivujen lisääminen käy helposti Sivutoimintojen

Lisätiedot

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT

KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT 1 KONE OYJ:N OPTIO-OIKEUKSIEN 2015 EHDOT KONE Oyj:n hallitus on yhtiökokoukselta 1.3.2010 saamansa valtuutuksen perusteella päättänyt 18.12.2014 optio-oikeuksien antamisesta KONE Oyj:n (yhtiö) ja sen tytäryhtiöiden

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM!

TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 1 1 (5) TOIMIJAREKISTERIN TOTEUTUKSEN JA YLLÄPIDON HANKINTA - HANKINNAN YKSI- LÖINTI HUOM! Tällä liitteellä yksilöidään hankinnan kohteen ominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, jotka

Lisätiedot

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011

AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT. Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö. Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 AVOIMEN TUOTTEEN HALLINTAMALLIT Kunnassa toteutettujen tietojärjestelmien uudelleenkäyttö Yhteentoimivuutta avoimesti 2.12.2011 Erikoistutkija, MSc. Tapio Matinmikko, Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Esittäjästä

Lisätiedot

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA. Yhtymähallitus 10.4.2014 41 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio TIETOSUOJAPOLITIIKKA Johdanto Tietosuojapolitiikassa kuvataan henkilöön liittyvien henkilötietojen tai muiden luottamuksellisten tietojen käytön periaatteet ja menetelmät

Lisätiedot

KUIVAKETJU10:N SÄHKÖISEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE

KUIVAKETJU10:N SÄHKÖISEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE KUIVAKETJU10:N SÄHKÖISEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE 27.6.2019 Sisällys 1. Uudet ominaisuudet 8/2019... 3 2. Projektit... 6 2.1. Projektin lisääminen... 6 2.2 Projektin valinta... 7 2.3 Projektin navigointi...

Lisätiedot

Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen.

Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Sivu 1/7 Värilaatuopas Tämän värilaatuoppaan tarkoitus on selittää, miten tulostimen toimintoja voidaan käyttää väritulosteiden säätämiseen ja mukauttamiseen. Laatu-valikko Tulostustila Väri Vain musta

Lisätiedot

Suomenkielinen editio - Osa 1a Ydintoiminnot. Versio 1. moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset

Suomenkielinen editio - Osa 1a Ydintoiminnot. Versio 1. moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset moreq2010 asiakirjajärjestelmien modulaariset vaatimukset Suomenkielinen editio - Osa 1a Ydintoiminnot Versio 1 1 alkusanat Tämä suomenkielinen editio Moreq2010-vaatimusmäärittelystä ei ole virallinen

Lisätiedot

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi

Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut www.helsinki.fi Näin järjestän ohjelmointikurssin, vaikka en ole koskaan ohjelmoinut Ohjelmointikurssin järjestäminen Helsingin yliopiston Ohjelmoinnin MOOC-kurssimateriaalin avulla 15.4.2016 1 Linkki Tietojenkäsittelytieteen

Lisätiedot

Visma Approval Center. Versiosaate 1.3

Visma Approval Center. Versiosaate 1.3 Visma Approval Center Versiosaate 1.3 Visma Approval Center - Versiosaate 1.3 Kaikkia koskettavat kehitykset Muutokset käyttöliittymän välilehdissä Tarkastajat ja hyväksyjät näkevät ylävalikon jatkossa

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry

Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Klubin tiedot ja virkailijat MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.1 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla, sähköisesti

Lisätiedot

DOORS 7.1 Test Tracking Toolkit

DOORS 7.1 Test Tracking Toolkit DOORS 7.1 Test Tracking Toolkit 4.8.2004 SoftQA Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Test Tracking Toolkit Test Tracking Toolkit on osa vakio-doorsia versiossa 7.1. Ohjelmisto sisältää toiminnat pienimuotoiseen

Lisätiedot

Alaikäisen puolestaasiointi

Alaikäisen puolestaasiointi Alaikäisen puolestaasiointi 25.9.2019 Alaikäisen puolesta-asiointi terveydenhuollossa Potilaslain mukaan alaikäisellä potilaalla on oikeus päättää hoidostaan sekä hänen terveydentilaansa ja hoitoansa koskevien

Lisätiedot

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.

Public. Kumppanuusforum Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24. Kumppanuusforum 2017 Yksityinen terveydenhuolto EU:n yleinen tietosuoja-asetus / General Data Protection Regulation (GDPR) Perjantai 24.8 Mikä GDPR? = General Data Protection Regulation = Yleinen tietosuoja-asetus

Lisätiedot

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0 Voodoo Dragon 2 Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

FENG OFFICE -PROJEKTINHALLINTATYÖKALU

FENG OFFICE -PROJEKTINHALLINTATYÖKALU 1(5) FENG OFFICE -PROJEKTINHALLINTATYÖKALU Verkkoprojektissa tarkoituksenmukaisen projektinhallintatyökalun käyttö vähentää viestintään kuluvaa työaikaa merkittävästi, kun projektin osapuolilla on reaaliaikainen

Lisätiedot

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013

Pertti Pennanen License 1 (7) EDUPOLI ICTPro1 23.10.2013 License Pertti Pennanen License 1 (7) SISÄLLYSLUETTELO Lisenssien hallinta... 2 Lisenssisopimus... 2 Yleisimmät lisensiointimallit... 2 OEM lisenssi... 3 Kelluva lisenssi... 3 Työasemakohtainen lisenssi...

Lisätiedot

Käyttöehdot 1001pelit.com

Käyttöehdot 1001pelit.com Käyttöehdot 1001pelit.com Johdanto Verkkosivuilla www.1001pelit.com (jäljempänä Verkkosivusto) voit pelata pelejä, kirjautua uutiskirjeen vastaanottajaksi ja luoda oman profiilisi, johon voit koota suosikkipelisi

Lisätiedot

Hakusuosikit. Unifaun Online 2015-12-16

Hakusuosikit. Unifaun Online 2015-12-16 Hakusuosikit Unifaun Online 2015-12-16 2 Sisältö 1 Hakusuosikit... 3 1.1 Käsitteitä... 3 1.2 Symboleita ja painikkeita... 3 1.3 Luo Hakusuosikki... 4 1.4 Hakusuosikin käyttö... 7 1.5 Poista hakusuosikki...

Lisätiedot

Auditointi. Teemupekka Virtanen 14.5.2010

Auditointi. Teemupekka Virtanen 14.5.2010 Auditointi Teemupekka Virtanen 14.5.2010 Lähtökohta Kaikki KANTAan liittyneet organisaatiot jakavat saman tietomassan Keskinäinen luottamus Yhteiset toimintaperiaatteet Yhteinen turvataso Minä uskallan

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja Versio: 0.9 Julkaistu: n.n.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 Yleistä Palvelun kehitys jakautuu vaiheisiin, joiden väleissä

Lisätiedot

Määrittelydokumentti NJC2. Helsinki 11.2.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos

Määrittelydokumentti NJC2. Helsinki 11.2.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Määrittelydokumentti NJC2 Helsinki 11.2.2004 Ohjelmistotuotantoprojekti HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Kurssi 581260 Ohjelmistotuotantoprojekti ( ov) Projektiryhmä Eero Anttila Olli

Lisätiedot

Noutotilauksen tekeminen Pacsoft Online -palvelussa

Noutotilauksen tekeminen Pacsoft Online -palvelussa Noutotilauksen tekeminen Pacsoft Online -palvelussa Pacsoft Online -palvelussa voit luoda ja tulostaa kuljetusasiakirjat, tehdä noutotilauksen, seurata lähetyksen kulkua ja lähettää vastaanottajalle ilmoituksen

Lisätiedot

THL Papillooma (HPV) -rokotekampanja

THL Papillooma (HPV) -rokotekampanja LÄHTÖKOHTA Kampanjaelementit Konseptit HPV-rokote mukaan kansalliseen rokoteohjelmaan Kaikki 11 15-vuotiaat rokotetaan Kampanjoidaan rokotteen ottamisen puolesta Tieto tärkeässä roolissa -> Valittiinpa

Lisätiedot

Kaaviot havainnollistavat myös mahdolliset muutokset liiketoiminnassa, jolloin niihin pystytään reagoimaan ennenkuin on liian myöhäistä.

Kaaviot havainnollistavat myös mahdolliset muutokset liiketoiminnassa, jolloin niihin pystytään reagoimaan ennenkuin on liian myöhäistä. KAAVIOT Kaaviot näyttävät webcrm- palveluun talletetut tiedot selkeinä graafisina kaavioina. Kaavioiden käyttö helpottaa viikko- ja kuukusipalavereihin valmistautumista, koska tiedon keruu eri henkilöiltä

Lisätiedot

1 MIKÄ ON ENTERPAYN YRITYSLASKU? 2 KIRJAUTUMINEN PALVELUUN

1 MIKÄ ON ENTERPAYN YRITYSLASKU? 2 KIRJAUTUMINEN PALVELUUN SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ENTERPAYN YRITYSLASKU?... 3 2 KIRJAUTUMINEN PALVELUUN... 3 3 KÄYTTÄJIEN HALLINNOINTI: KÄYTTÖOIKEUKSIEN MYÖNTÄMINEN... 6 4 MYYNNIN SIIRTO LASKUTUKSEEN... 9 5 LASKUTUSPÄIVÄN MUUTTAMINEN...

Lisätiedot

Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi

Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi Sivu 1/5 Microsoft Outlook 2003 Automaattinen arkistointi Kaikilla tietohallinnon Outlook Exhange palvelua käyttävillä on määritelty henkilökohtainen postilaatikko jossa on rajoitettu levytilan määrä.

Lisätiedot

6. Vuoden 2015 tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen esittäminen

6. Vuoden 2015 tilinpäätöksen, toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen esittäminen OUTOTEC OYJ PÖRSSITIEDOTE 9.2.2016 KLO 9.30 KUTSU OUTOTEC OYJ:N VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN Outotec Oyj:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään maanantaina 11.4.2016

Lisätiedot

PIKAOPAS MODEM SETUP

PIKAOPAS MODEM SETUP PIKAOPAS MODEM SETUP Copyright Nokia Oyj 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. MODEM SETUP FOR NOKIA 6310i -OHJELMAN ASENTAMINEN...1 3. PUHELIMEN VALITSEMINEN MODEEMIKSI...2

Lisätiedot

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN 3.5.2011 Tietomallipohjainen hanke tulee perustua yleisesti sovittuihin lähtökohtiin: Standardinomaiset

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto - Kyselytunti

Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto - Kyselytunti Sosiaalihuollon asiakastiedon arkisto - Kyselytunti 22.5.2019 Asialista 2 1. Käsitellään ennakkoon toimitetut kysymykset tällä kertaa ei ennakkokysymyksiä 2. Kysymykset tietojärjestelmätoimittajille ja

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto - käyttörajoitusten t huomioiminen i i Kansallisen digitaalisen it kirjaston säädöspohjasta yleisesti Ei erillistä säädöspohjaa Tulevaisuuden tarve? Organisatoriset, taloudelliset

Lisätiedot

A-Tiilikate objektikirjasto

A-Tiilikate objektikirjasto A-Tiilikate objektikirjasto 15.1.2014 A-Tiilikate-objektikirjasto toimii ArchiCAD 14, 15, 16 ja 17 -versioissa. Kirjaston käyttöön tarvitaan Graphisoftin Tarvikkeet-laajennus. Tarvikkeet-laajennuksen käyttöönotto

Lisätiedot

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään.

ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. ejuttu ohjeet kuinka sitä käytetään. 1. Artikkelin lisääminen a. Kirjaudu sisään b. Lisää sisältöä c. Artikkeli i. Lisää pääkuva 1. Pääkuvalle kuvateksti ii. Anna artikkelille otsikko iii. Ingressi-kenttään

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI - XMLREADER LUOKKA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0

TESTIRAPORTTI - XMLREADER LUOKKA Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 TESTIRAPORTTI - XMLREADER LUOKKA i Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ 2 1.1. Dokumentin tarkoitus ja yleisiä toimintaohjeita 2 1.2. Viittaukset muihin dokumentteihin 2 2. SUORITETTAVA TESTI 3 2.1. Testauksen

Lisätiedot

Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.

Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1. Yhteiset konseptit ja periaatteet julkishallinnon palvelukehittämisen edistäjinä Kuntien avoin data hyötykäyttöön seminaari 27.1.2016 Kirsi Pispa, CSC Tieteen tietotekniikan keskus JulkICTLab on valtiovarainministeriön

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Viulu

Projektisuunnitelma Viulu Projektisuunnitelma Viulu Kuusela Johannes Sjöblom Teemu Suominen Osma Ohjelmistotuotantoprojekti Helsinki 23.9.2004 HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos Versiohistoria Päivämäärä Versio

Lisätiedot

WINHIT POTILASTIETOJEN LUOVUTUS JA TULOSTUS. Opas potilastietojen luovutukseen ja tulostukseen organisaation käyttöön

WINHIT POTILASTIETOJEN LUOVUTUS JA TULOSTUS. Opas potilastietojen luovutukseen ja tulostukseen organisaation käyttöön WINHIT POTILASTIETOJEN LUOVUTUS JA TULOSTUS Opas potilastietojen luovutukseen ja tulostukseen organisaation käyttöön Versio 23.04.2017 2017 2 / 7 SISÄLLYSLUETTELO 1. TIETOA LUOVUTUSILMOITUKSESTA... 3 1.1.

Lisätiedot

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri Palomuuri Teoriaa Palomuurin tehtävä on estää ei-toivottua liikennettä paikalliseen verkkoon tai verkosta. Yleensä tämä tarkoittaa, että estetään liikennettä Internetistä paikallisverkkoon tai kotikoneelle.

Lisätiedot

Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5)

Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5) Ohje viranomaisille 9/2013 1 (5) Jakelussa mainituille Puuttuminen tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiin alaikäisille Lainsäädäntö Tupakkalain (693/1976) 14 :n perusteella Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

T Testiraportti - järjestelmätestaus

T Testiraportti - järjestelmätestaus T-76.115 Testiraportti - järjestelmätestaus 18. huhtikuuta 2002 Confuse 1 Tila Versio: 1.0 Tila: Päivitetty Jakelu: Julkinen Luotu: 18.04.2002 Jani Myyry Muutettu viimeksi: 18.04.2002 Jani Myyry Versiohistoria

Lisätiedot

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri

Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Kuntasektorin kokonaisarkkitehtuuri Yhteiskäyttöisten komponenttien kehitys ja hallinta Kurttu 18.4.2013 Ohjelmistokomponenttien uudelleenkäyttö Kustannussäästöjä» Kehityskustannukset» Lisenssikustannukset

Lisätiedot

Uusi käsitemalli IFLA LRM

Uusi käsitemalli IFLA LRM Uusi käsitemalli IFLA LRM Tapani Moisio Kuvailun tiedotuspäivä 27.9.2017 IFLA Library Reference Model IFLAn standardi ja käsitemalli, vahvistettu elokuussa 2017 Kolmen erillisinä kehitetyn IFLAn käsitemallin

Lisätiedot