Hyvä lausuja, Mielenkiintoisia lukuhetkiä toivottaen, Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen työryhmä LAUSUJILLE:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä lausuja, Mielenkiintoisia lukuhetkiä toivottaen, Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen työryhmä LAUSUJILLE:"

Transkriptio

1 1 Hyvä lausuja, Olet lukemassa Kuntoutuksen tietopohja -hankkeessa valmisteltua suositusta Toimintakyvyn itsearviointi sosiaali- ja terveyspalveluissa yli 15-vuotiailla. Kyseessä on suosituksen luonnos, jota on työstetty asiantuntijaryhmän ja hanketoimiston yhteistyönä. Pyydämme tässä vaiheessa valmistelua kommentteja myös Teiltä tällä avoimella lausuntokierroksella. Tarkoituksena on, että myös valmisteluprosessin ulkopuoliset tahot pääsevät vaikuttamaan lopulliseen suositukseen. Suositukseen on lisätty erityisesti lausujille suunnattuja laatikoita, joissa avaamme suosituksen erityiskysymyksiä. Nämä laatikot eivät tule olemaan suosituksen lopullisessa versiossa. Pyydämme huomioimaan myös, että suosituksen valmistelu jatkuu vielä loppuvuoden ja asiantuntijat työstävät suositusta saatujen kommenttien pohjalta. Nyt on siis erinomainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan suosituksen lopulliseen versioon. Lausunnon voitte antaa Webropol-lomakkeella, jossa on esitetty kysymykset mittarivalinnoista, mittausajankohdista sekä suosituksen käytettävyydestä. Lausunnot on annettava viimeistään perjantain aikana. Mielenkiintoisia lukuhetkiä toivottaen, Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen työryhmä LAUSUJILLE: Suositus alkaa kokonaiskuvalla, joka esittää yleisen toimintakyvyn itsearvioinnin kolme vaihtoehtoa. Jokainen vaihtoehto alkaa lyhyellä seulamittarilla, jotka kaikki ovat hieman erilaisia. Jokaisella seulamittareilla on olemassa myös pidempi mittauslomake, jota suositellaan käytettäväksi, mikäli halutaan tarkempaa arviointia sotepalveluihin hakeutuneen henkilön tilanteesta. Tutustu huolellisesti tähän suositukseen ja käytä kokonaiskuvaa apuna hahmottamaan mittareita ja mittausajankohtia.

2 Toimintakyvyn itsearviointi sosiaali- ja terveyspalveluissa yli 15-vuotiailla () 2 Sisällys 1 Suosituksen tausta Suosituksen tavoite Suosituksen kohde Mitattavat aiheet ja suositeltavat mittarit Mittausajankohdat Kuntoutuksen tietopohjan indikaattorit Suosituksen käyttöönotossa huomioitavia asioita ja kehittämistarpeita Kuntoutustoimijoiden päätettävä toimia yhdessä Tietojärjestelmätoimittajien tuki ehdoton edellytys kuntoutuksen indikaattorituotannon pohjaksi Tulevaisuuden tietokoneavusteiset mittarit Työryhmä Lähteet Liitteet Liite 1. Asiakaskuulemiset Liite 2. Suositusvalmistelun taustaa ja perustelut mittarivalinnoille Liite 3. Yleiset kysymykset potilaan oiretilanteesta ja muutoksesta Liite 4. Pisteytysohjeet ja mittarilomakkeet Liite 5. Tarkentavia lisätietoja... 23

3 Kuva 1. Toimintakykymittareiden kolme vaihtoehtoa. 3

4 4 1 Suosituksen tausta Sosiaali- ja terveyspalveluissa käytetään lukuisia erilaisia itsearviointimenetelmiä henkilöiden toimintakyvyn arviointiin. Yhtenäisiä ja yhdessä sovittuja arviointikäytäntöjä ei ole käytössä. Sen vuoksi kuntoutuksen vaikutuksia ei voida seurata luotettavasti eikä vertailu ole mahdollista eri organisaatioiden tai laajemmin sote-alueiden välillä. Suomessa on tarve kuntoutustoimijoiden yhteiselle päätökselle parhaista ja soveltuvimmista arviointimenetelmistä ja yhtenäisistä käytännöistä. Yhteisistä mittauskäytännöistä hyötyvät sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävät henkilöt, mittauksia tekevät ammattilaiset ja organisaatiojohto. Yksittäisten henkilöiden kannalta yhtenäiset käytännöt luovat pohjaa yhdenvertaisille palveluille, asuinalueesta tai palveluntarjoajasta riippumatta. Ammattilaiselle mittarit tuovat lisätietoa kuntoutujien tilanteesta sekä auttavat avaamaan näkökulmaa laajemmin myös muille toimintakyvyn osa-alueille. Organisaatiojohtajaa yhtenäisesti kerätty tieto auttaa tiedolla johtamisessa. Tulevaisuudessa kansallinen tietopohja mahdollistaa myös vertailukehittämisen eri organisaatioiden välillä. Tämä suositus perustuu Aikuisten geneeriset elämänlaatumittarit terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa sekä terveysja kuntoutuspalvelujen vaikutusten arvioinnissa -suositukseen (Aalto ym. 2013), joka on julkaistu TOIMIAtietokannassa. Nyt laadittu suositus on valmisteltu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kuntoutuksen tietopohja - hankkeessa (KUTI). KUTI-hanke pyrkii vastaamaan sosiaali- ja terveysministeriön asettaman kuntoutuksen uudistamiskomitean vuonna 2017 THL:lle esittämiin toimenpide-ehdotuksiin kuntoutusjärjestelmän kehittämiseksi (Kuntoutuksen uudistamiskomitea, 2017). Tämä suositus on valmisteltu KUTI-hankkeen hanketyöryhmän ja asiantuntijaryhmän yhteistyönä. Osana suosituksen valmistelua haastateltiin kuntoutusasiakkaita (liite 1). 2 Suosituksen tavoite Suosituksen tavoitteena on yhtenäistää toimintakyvyn arviointikäytäntöjä ohjeistamalla, mitä toimintakyvyn itsearviointimittaria/-eita tulee vähintään käyttää sosiaali- ja terveyspalveluissa arvioitaessa kaikkien asiakkaiden yleistä toimintakykyä ja sen muutosta sekä mahdollista kuntoutustarvetta. Suosituksen mukaan toimiminen ja suositeltujen mittareiden käyttö toisiaan vastaavissa aikapisteissä parantavat kuntoutujien yhdenvertaisuutta, mikäli kerättyä tietoa hyödynnetään osana kuntoutustarpeen arviointia ja kuntoutumisen seurantaa. Yhtenäisesti arvioitu ja kerätty toimintakykytieto luo myös kansallista kuntoutuksen tietopohjaa. Tietopohjaa hyödynnetään arvioitaessa kuntoutuksen vaikutuksia organisaatioissa ja kehitettäessä kuntoutuksen indikaattoreita sekä vertailtaessa kuntoutuksen vaikuttavuutta eri organisaatioiden ja alueiden välillä.

5 3 Suosituksen kohde 5 Suosituksen kohdentuminen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on määritetty taulukossa 1. Taulukko 1. Suosituksen kohdentuminen kohdejoukon, terveydentilojen, ammattilaisten, palveluntarjoajien ja mittareiden suhteen. Suosituksen kohdentuminen Kohdejoukko Mitä suositus kattaa Yli 15-vuotiaat sosiaali- ja terveyspalveluihin tulevat asiakkaat.* Ei koske asiakkaita, jotka tulevat yksittäisille käynneille, joihin ei liity hoitoa tai kuntoutusta esimerkiksi rokotusta tai ehkäisyneuvontaa hakevat henkilöt. Näissä tilanteissa ammattilainen voi ohjata arviointiin omaa harkintaa käyttäen. Terveydentilat Ammattilaiset Palveluntarjoajat Mittarit Kaikki. Kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut Väestön toiminta- ja työkyvyn edistäminen ja ylläpitäminen on julkisen sektorin järjestämisvastuulla (Terveydenhuoltolaki 1326/2010 2) Kunta vastaa potilaan lääkinnällisen kuntoutuksen suunnittelusta, ohjauksesta ja seurannasta. Kuntoutuksen tarve, tavoitteet ja sisältö määritellään kirjallisessa kuntoutussuunnitelmassa. Perusterveydenhuollon on myös ohjattava henkilö tarpeen mukaan muiden palvelujen piiriin palveluja järjestävän tahon kanssa. (Terveydenhuoltolaki 1326/ , 30) Toimintakyvyn yleiseen arviointiin käytettävät itsearviointimittarit, joita kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat käyttää. *Henkilöiden, joilla on kommunikointiin tai ymmärtämiseen liittyviä toimintarajoitteita, toimintakykyarvio tulee tehdä hänelle soveltuvin keinoin (esim. haastatellen henkilöä itseään tai vaihtoehtoisesti omaista tai läheistä).

6 4 Mitattavat aiheet ja suositeltavat mittarit 6 Keskeisimmiksi yleisen toimintakyvyn arvioinnin aiheiksi valittiin elämänlaatu, osallisuus, itsestä huolehtiminen, psyykkinen toimintakyky ja työkyky, joskin mukana olevat mittarit kattavat näitä aihealueita eri tavoin. Mittareiden valintoja ohjasivat kansalliset kriteerit (THL 2019). Perustelut valituille mittareille sekä kooste mittareiden perustiedoista, mittausominaisuuksista sekä vahvuuksista ja heikkouksista esitetään liitteessä 2. Lisäksi suosituksessa on mukana kaksi yleistä kysymystä henkilön oiretilanteesta ja henkilön kokemasta muutoksesta (taulukko 6), joihin toimintakykymittareiden tuloksia voidaan verrata. Ensimmäisellä kysymyksellä tiedustellaan henkilön hyväksymää vointia kokonaisuudessaan (Patient Acceptable Symptom State, PASS). Toisella kysymyksellä henkilö arvioi oman terveydentilansa yleistä kokonaismuutosta (Global Rating of Change, GRC). Tietoa näiden kysymysten käytettävyydestä ja mittausominaisuuksista on liitteessä 3. Linkit suositeltavien mittareiden mittauslomakkeisiin ja pisteytysohjeisiin ovat saatavilla liitteessä 4. Taulukossa 2 esitetään kolme vaihtoehtoa lyhyistä seulamittareista yleisen toimintakyvyn itsearviointiin. Taulukossa esitetään mitä tuloksia näistä mittareista saa ja miten niitä voidaan tulkita. Lisäksi esitetään, milloin mittarin tulosten perusteella tarvitaan jatkotoimenpiteitä asiakkaan toimintakyvyn ongelmien kartoittamiseksi. Taulukoissa 3 5 on esitetty laajempaan toimintakyvyn arviointiin soveltuvien kyselyiden sisällöt, tulos ja sen tulkinta sekä ehdotus jatkotoimenpiteistä saadun tuloksen perusteella. LAUSUJILLE: Kansallisesti yhtenäisen tietopohjan edellytyksenä on yhtenäisin käytännöin, samalla mittarilla kerätty tieto. Tällä hetkellä suosituksessa on yleiseksi seulamittariksi kaikille aikuisille kolme vaihtoehtoa, joista asiantuntijaryhmä ei vielä ole päässyt konsensukseen. Niillä saatavia tuloksia ei voida verrata keskenään. Jotta pääsisimme askelen lähemmäksi yhtenäisyyttä, kysymme lausuntokierroksella, mitä vaihtoehtoa kannatetaan. Tutustu luvussa 4 suositeltaviin kyselyihin. Perustelut mittareiden valinnalle ja lisätietoja on liitteessä 2. Kuva 1 (Toimintakykymittareiden kolme vaihtoehtoa) auttaa Teitä hahmottamaan toimintakykymittareiden kolme eri vaihtoehtoista linjaa sekä lyhyiden ja pidempien kyselylomakkeiden käyttöä eri vaiheissa asiakkaan polkua.

7 7 Taulukko 2. Toimintakyvyn itsearviointiin soveltuvat seulamittarit, niiden sisällöt, tulokset ja tulkinnat asiakkaan hakeutuessa sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tulos Sisältää aiheet Tuloksen tulkinta Kokonaistulos on indeksiluku: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Kokonaistulos on pisteluku: 1 5 pistettä Suuremmat pisteet tarkoittavat parempaa elämänlaatua. Mielenterveyden tulos: standardoitu T-arvo välillä 21,2 67,6. Suuremmat tulokset tarkoittavat parempaa terveyttä/elämänlaatua/toimintakykyä. Fyysisen terveyden tulos: standardoitu T- arvo välillä 16,2 67,7. Suuremmat tulokset tarkoittavat parempaa terveyttä/elämänlaatua/toimintakykyä. ymmärtäminen ja yhteydenpito liikkuminen itsestä huolehtiminen ihmissuhteet arkitoimet yhteisöön osallistuminen koettu terveys koettu elämänlaatu tyytyväisyys omaan tarmoon tyytyväisyys rahojen riittävyyteen tyytyväisyys suoriutumiseen päivittäisistä toimista tyytyväisyys itseen, ihmissuhteisiin ja asuinalueeseen. koettu elämänlaatu psyykkinen terveys (mieliala, ajattelukyky) tyytyväisyys sosiaaliseen toimintaan ja ihmissuhteisiin (kotona, töissä yhteisöissä, vanhempana) tunne-elämä (masentuneisuus, ahdistuneisuus, ärtymys) fyysinen terveys suoriutuminen päivittäisistä fyysisistä toimista (kävely, portaissa kulkeminen, ruokakassien kantaminen, tuolien siirtäminen) kipu uupumus Vaihtoehto 1: WHODAS Vaihtoehto 2: EuroHIS-8 Vaihtoehto 3: PROMIS 10 Tulosjakauma on vino siten, että suurin osa väestöstä saa 0 pistettä tai hyvin vähän pisteitä. Kansainväliset viitearvot: väestön prosenttipiste 50: 0 % väestön prosenttipiste 82: 11,1 % väestön prosenttipiste 90: 17 % Raja-arvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta Tulosjakauma on vino siten, että väestön keskiarvo sijoittuu asteikon yläpäähän. Suomalaiset viitearvot: vuotiaiden miesten ja naisten keskiarvot vaihtelevat 3,8-4,1 pisteen välillä. Raja-arvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkintaa. Tulosjakauma noudattaa normaalijakaumaa siten, että väestön keskiarvo on 50 ja keskihajonta 10. Tuloksille on määritelty raja-arvot (standardoidut T-arvot): 56, 48, 40, 29, joiden avulla muodostuu viisi luokkaa: erinomainen (yli 56) oikein hyvä (56 48) hyvä (48 40) tyydyttävä (40 29) huono (alle 29). Tulosjakauma noudattaa normaalijakaumaa siten, että väestön keskiarvo on 50 ja keskihajonta 10. Tuloksille on määritelty raja-arvot (standardoidut T-arvot): 58, 50, 42, 35, joiden avulla muodostuu viisi luokkaa: erinomainen (yli 58) oikein hyvä (58 50) hyvä (50 42) tyydyttävä (42 35) huono (alle 35). Jatkotoimenpiteet tuloksen perusteella Asiakkaan toimintakykyä arvioidaan tarkemmin, jos yhdessä tai useammassa kysymyksessä on vastaus 3 (vaikeaa) tai 4 (erittäin vaikeaa) tai kokonaistulos on yli 11 %. Asiakkaan toimintakykyä arvioidaan tarkemmin, jos yhdessä tai useammassa kysymyksessä on vastaus 1 (erittäin huono, erittäin tyytymätön, ei lainkaan) tai 2 (huono, melko tyytymätön, vähän). Asiakkaan mielenterveyttä (psykososiaalinen toimintakyky) arvioidaan tarkemmin, jos tulos on tyydyttävä tai huono (alle 40). Asiakkaan fyysistä toimintakykyä arvioidaan tarkemmin, jos tulos on tyydyttävä tai huono (alle 42).

8 8 Taulukko 3. WHODAS 2.0 (36 kysymyksen lomake) -mittarin sisällöt, tulokset ja tulkinnat sekä ehdotukset jatkotoimenpiteille saadun tuloksen perusteella. Osa-alue/ asteikko Sisältää aiheet Tulos ja sen tulkinta Jatkotoimenpiteet Ymmärtäminen ja yhteydenpito keskittyminen muisti ongelmanratkaisu oppiminen ymmärtäminen keskustelun aloittaminen ja jatkaminen Osa-alueen tulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Raja-arvoja tai viitearvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Jos asiakkaalla on tällä osa-alueella paljon toimintarajoitteita, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. Liikkuminen seisominen seisomaan nousu 1 km kävely Osa-alueen tulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Raja-arvoja tai viitearvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Jos asiakkaalla on tällä osa-alueella paljon toimintarajoitteita, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. Itsestä huolehtiminen peseytyminen pukeutuminen syöminen yksin oleminen Ihmissuhteet tuntemattomien kohtaaminen ystävyyssuhteet läheiset ihmissuhteet ystävystyminen sukupuolielämä Arkitoimet kotitöiden, hoitaminen tärkeimmät tehtävät, hyvin ja nopeasti työn/opiskelun hoitaminen tärkeimmät tehtävät, hyvin ja nopeasti Yhteisöön osallistuminen tapahtumiin osallistuminen ympäristön esteet muiden asenteet ajankäyttö terveysongelmiin terveysongelman vaikutus tunteisiin terveysongelmien vaikutus talouteen ja perheeseen rentoutuminen ja nauttiminen Kokonaistulos toimintarajoitteiden määrä suorituksissa ja osallistumisessa Osa-alueen tulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Raja-arvoja tai viitearvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Osa-alueen tulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Raja-arvoja tai viitearvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Osa-alueen tulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Raja-arvoja tai viitearvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Osa-alueen tulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Raja-arvoja tai viitearvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Kokonaistulos: % Suuremmat pisteet tarkoittavat enemmän toimintarajoitteita. Kansainväliset viitearvot: väestön prosenttipiste 40: 0 % väestön prosenttipiste 80: 22 % väestön prosenttipiste 90: 41 % Raja-arvoja ei ole määritetty, mikä vaikeuttaa tuloksen tulkittavuutta. Jos asiakkaalla on tällä osa-alueella paljon toimintarajoitteita, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. Jos asiakkaalla on tällä osa-alueella paljon toimintarajoitteita, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. Jos asiakkaalla on tällä osa-alueella paljon toimintarajoitteita, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. Jos asiakkaalla on tällä osa-alueella paljon toimintarajoitteita, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. Jos kokonaistulos on yli 22 %, asiakkaan kanssa keskustellaan tarvittavista kuntoutustoimenpiteistä.

9 9 Taulukko 4. WHOQOL-Bref -mittarin sisällöt, tulokset ja tulkinnat sekä ehdotukset jatkotoimenpiteille saadun tuloksen perusteella. Osa-alue/ asteikko Sisältää aiheet Tulos ja sen tulkinta Jatkotoimenpiteet Fyysinen kipu Osa-alueen tulos: pistettä. Suuremmat pisteet Jos asiakas saa tällä osa-alueella alle 60 pistettä, hänen kanssaan lääkkeen tai hoidon tarve tarkoittavat parempaa elämänlaatua. keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden tarmo tarvetta. liikkuminen Suomalaisten viitearvot uni 77 (sd 17,4) pistettä koko v. väestössä päivittäiset toimet alimmat pisteet 61 (sd 19,4) 80+ v. naisilla työkyky korkeimmat pisteet 87 (sd 11,9) v. miehillä. KELAn kuntoutujien alkutilannepisteet* 49,2 (sd 18,4) - 58,8 (sd 20,1) Psyykkinen elämästä nauttiminen ja merkityksellisyys Osa-alueen tulos: pistettä. Suuremmat pisteet tarkoittavat parempaa elämänlaatua. Jos asiakas saa tällä osa-alueella alle 60 pistettä, hänen kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden keskittyminen tarvetta. tyytyväisyys ulkomuotoon ja itseen Suomalaisten viitearvot ahdistuneisuus ja masentuneisuus 74 (sd 14,4) pistettä koko v. väestössä alimmat pisteet 64 (sd 15,7) 80+ v. naisilla korkeimmat pisteet 79 (sd 13,4) v. miehillä. KELAn kuntoutujien alkutilannepisteet* 54,8 (sd 17,7) - 60,1 (sd 19,0) Sosiaalinen ihmissuhteet Osa-alueen tulos: pistettä. Suuremmat pisteet Jos asiakas saa tällä osa-alueella alle 70 pistettä, hänen kanssaan ystäviltä saatu tuki tarkoittavat parempaa elämänlaatua. keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin kuntoutustoimenpiteiden sukupuolielämä tarvetta. Suomalaisten viitearvot 79 (sd 16,8) pistettä koko v. väestössä alimmat pisteet 75 (sd 15,7) v. miehillä Korkeimmat pisteet 84 (sd 16,3) v. naisilla. KELAn kuntoutujien alkutilannepisteet* 63,0 (sd 17,2) - 68,9 (sd 14,6) Ympäristö turvallisuuden tunne Osa-alueen tulos: pistettä. Suuremmat pisteet Jos asiakas saa tällä osa-alueella ovat alle 70 pistettä, hänen fyysisen ympäristön terveellisyys tarkoittavat parempaa elämänlaatua. kanssaan keskustellaan ja arvioidaan tarkemmin rahan riittävyys kuntoutustoimenpiteiden tarvetta. tiedonsaanti Suomalaisten viitearvot vapaa-ajan toimintamahdollisuudet 77 (sd 17,4) pistettä koko v. väestössä asuinalueen olosuhteet alimmat pisteet 61 (sd 19,4) 80+ v. naisilla terveyspalvelujen saatavuus korkeimmat pisteet 87 (sd 11,9) v. miehillä. liikennevälineiden käyttö KELA n kuntoutujien alkutilannepisteet* 63,3 (sd 21,9) - 68,5 (sd 19,4) * Kuntoutuksen hyödyn arviointi. Kuntoutuksen vuonna 2016 päättäneiden alku- ja lopputilanne. Kansaneläkelaitos, 2018.

10 10 Taulukko 5. PROMIS profiili 29 -mittarin sisällöt, tulokset ja tulkinnat sekä ehdotukset jatkotoimenpiteille saadun tuloksen perusteella. PROMIS profiili mittareita on olemassa myös 43 ja 57 kysymyksen versioina. Osa-alue/ asteikko Sisältää aiheet Tulos ja sen tulkinta Jatkotoimenpiteet Fyysinen toimintakyky kävely 15 min Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon alle 40, portaissa kävely > 45 normaalin rajoissa suunnitellaan asiointi lievä toimintarajoite kuntoutustoimenpiteitä nostaminen ja kantaminen kohtalainen toimintarajoite kotitöiden tekeminen < 30 vaikea toimintarajoite kuormittavan ja raskaan ja fyysisen työn tekeminen Kyky osallistua Käsityksiä omasta suoriutumisesta sosiaalisissa rooleissa ja toimissa, kuten Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon alle 40, sosiaaliseen toimintaan ja asioiden tekeminen vapaa-ajalla perheen, ystävien tai muiden kanssa > 45 normaalin rajoissa suunnitellaan rooleihin tavanomaisten töiden (ml. kotitöiden) tekeminen lievä toimintarajoite kuntoutustoimenpiteitä hauskojen asioiden/ystävien kanssa tekemisen vähentäminen kohtalainen toimintarajoite < 30 vaikea toimintarajoite Ahdistuneisuus pelko, ahdistuneisuus neuroottisuus, levottomuus, ja somaattiset oireet Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon yli 60, < 55 normaalin rajoissa suunnitellaan lievä kuntoutustoimenpiteitä kohtalainen > 70 vaikea Masentuneisuus kielteinen mieliala (surullisuus, syyllisyys) tai kielteiset näkemykset itsestä Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon yli 60, (itsekritiikki, arvottomuus), sosiaaliset tuntemukset (yksinäisyys, < 55 normaalin rajoissa suunnitellaan eristyneisyys muista) sekä heikentynyt myönteinen mieliala (kiinnostuksen lievä kuntoutustoimenpiteitä puute, tarkoituksettomuus) kohtalainen > 70 vaikea Uupumus erilaisia oireita, lievistä subjektiivista väsymyksen tunteista liialliseen ja Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon yli 60, jatkuvaan tuntemukseen uupumuksesta, joka todennäköisesti heikentää < 55 normaalin rajoissa suunnitellaan henkilön kykyä suoriutua päivittäisistä toimistaan tai toimia tavanomaisessa lievä kuntoutustoimenpiteitä sosiaalisissa rooleissa kohtalainen > 70 vaikea Unihäiriöt Käsityksiä unen laadusta ja syvyydestä sekä palautumisesta liittyen uneen. Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon yli 60, < 55 normaalin rajoissa suunnitellaan lievä kuntoutustoimenpiteitä kohtalainen > 70 vaikea Kivun häiritsevä vaikutus kivun aiheuttama haitta päivittäisiin toimiin, työtekoon Raja-arvot: Jos asiakas saa T-arvon yli 60, kivun vaikutus sosiaaliseen elämään osallistumiseen, kotitöihin, hauskojen asioiden tekemisiin, sosiaalisesta elämästä nauttimiseen ks. edellinen kohta. suunnitellaan kuntoutustoimenpiteitä PROMIS Kivun voimakkuus kuinka voimakasta kipu on Yhden kysymyksen 0-10 pisteen asteikossa (1a) ei käytetä raja-arvoja. Raja-arvot: ks. edellinen kohta. Jos asiakkaalla on kipua yli 3 pistettä tai jos asiakas saa T- arvon yli 60, suunnitellaan kuntoutustoimenpiteitä.

11 11 Taulukko 6. Yleiset kysymykset henkilön oiretilanteesta (PASS) ja henkilön kokemasta muutoksesta (GRC). Katso lisätietoja liitteestä 3. Aihe Nimi Kysymys Vastausasteikko Jatkotoimenpiteet Asiakkaan hyväksymä oiretilanne 1 = kyllä 0 = ei Mikäli vastaus on ei, tarkistetaan kuntoutussuunnitelma. Patient acceptable symptom state (PASS) Mieti päivittäin tekemiäsi asioita sekä toimintarajoitteitasi ja kipujasi. Koetko vointisi tällä hetkellä riittävän hyväksi? Asiakkaan kokema muutos Global rating of Change (GRC) Millainen on nykyinen toimintakykysi verrattuna siihen, millainen se oli kuntoutuksen alussa? -5 = huonompi kuin koskaan = muuttumaton = täysin parantunut Mikäli vastaus on , tarkistetaan kuntoutussuunnitelma. 5 Mittausajankohdat Kaikkia asiakkaita pyydetään täyttämään lyhyt kysely sote-palveluihin tullessa. Asiakkaita, joilla huomataan toimintarajoitteita tai kuntoutumistarvetta, pyydetään täyttämään laajempi kysely samasta mittarista. Seuranta toteutetaan 3-6 kk kuluessa ensimmäisestä arvioinnista, jommallakummalla aiemmin täytetyistä kyselylomakkeista. (Taulukko 7). Taulukko 7. Yleisen toimintakyvyn itsearvioinnin toteutusajankohdat. Ajankohta Tiedon lähde Mittari Toteutus palveluiden yhteydessä Sote-palveluihin tullessa Kaikki asiakkaat lyhyt kysely (WHODAS , EuroHIS-8 tai PROMIS 10) kun asiakas hakeutuu sotepalveluihin Alkutilanne Asiakkaat, joilla on yksi tai useampi toimintarajoite Pidempi versio aiemmin täytetystä kyselystä (WHODAS , WHOQOL-Bref tai PROMIS profiili) ja PASS kun yleisen toimintakykyarvion seulavaiheessa havaitaan yhdessä tai useammassa toimintakykyaiheessa rajoitteita tai kun asiakas muutoin tuo esille toimintarajoitteensa tai kun asiakas aloittaa kuntoutuksen Seuranta 3-6 kk alkutilanteesta Asiakkaat, joilla on yksi tai useampi toimintarajoite Lyhyt tai pitkä versio aiemmin täytetystä kyselystä (WHODAS , WHOQOL-Bref tai PROMIS profiili) sekä PASS ja GRC kun asiakas on kuntoutuksessa tai kun asiakas on siirtymässä palvelusta toiseen tai kun suunnitelmaa päivitetään tai kun kuntoutus päättyy

12 6 Kuntoutuksen tietopohjan indikaattorit 12 Tällä hetkellä Suomessa ei ole saatavilla kansallisesti yhtenäisellä tavalla mitattua toimintakykytietoa kaikilta kuntoutujilta. Sitä ei ole, koska Suomessa ei ole käytössä yhtenäisiä toimintakyvyn mittaamisen arviointikäytäntöjä. Kuntoutuksen vaikutuksista kuntoutujan toimintakykyyn ei siis ole saatavilla kattavaa tietoa eivätkä organisaatiot siten voi verrata tuloksia toisiinsa. Tulevaisuudessa, yhtenäisten käytäntöjen ja rakenteisen kirjaamisen myötä, kuntoutujista kerätystä toimintakykytiedosta voidaan tuottaa vaikutus- ja vertailutiedon indikaattoreita. Kun tietopohja on riittävän kattava, siitä on mahdollista laskea erilaisia tunnuslukuja ja edelleen muodostaa erilaisia kuntoutujien toimintakykyä ja kuntoutuksen vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita. Indikaattorit kuvaavat kuntoutuksen tilaa ja niitä voidaan hyödyntää tiedolla johtamisessa. Tässä suosituksessa mainitaan toimintakyvyn itsearviointiin kolme mahdollista toimintakykymittaria (kaikista kolmesta lyhyet ja pitkät versiot). Näiden mittareiden tuottamat tulokset eivät ole vertailukelpoisia keskenään. Siten tuloksia ei voida myöskään yhdistää indikaattoreiden tietopohjaksi, vaan jokaisella mittarilla tuotettu tieto voi olla vain oman indikaattorinsa tietopohjana. Jos eri organisaatiot käyttävät eri itsearviointimittareita, voidaan niillä mitattua tietoa yhdistää ainoastaan karkealla tasolla. Näin voidaan muodostaa vain kolmenlaisia indikaattoreita: a) niiden asiakkaiden osuus, jotka kuntoutuksen alkutilanteessa saavat 0-tuloksen (= toimintakykyinen, ei suuria ongelmia ) b) niiden asiakkaiden osuus, jotka ylittävät raja-arvon (= toimintakyvyssä ongelmia ; HUOM! Raja-arvoa ei ole määritelty, vaan se pitää ensin määrittää.) c) niiden asiakkaiden osuus, joiden kuntoutuksen seurantatilanteen arvioinnissa toimintakyky on muuttunut paremmaksi tai huonommaksi (=havaittiin muutos) alkutilanteeseen nähden Ideaalitilanteessa kaikki toimijat käyttäisivät vain yhtä yhdessä valittua mittaria. Silloin mahdollistuisi myös erottelevampien indikaattorien luominen ja käyttö. Pidemmän kyselylomakkeen käyttö antaa lisähyötyjä verrattuna lyhyeen seulaversioon. Esimerkit on luotu hyödyntäen WHODAS 2.0 -mittarin lyhyttä (esimerkki a) sekä pitkää (esimerkki b) lomaketta: a) Kuinka suuri osa (%) sote-palveluissa itsearviointilomakkeen (WHODAS 2.0/12kysymystä) täyttäneistä raportoi toimintarajoitteita? b) Arkisuoriutumisen muutos parempaan 3-6 kk:n aikana kuntoutuspalveluihin ohjatuilla kuntoutujilla (alku- ja seurantamittauksen prosentuaalinen ero). (Vastaava indikaattori voidaan muodostaa mistä tahansa osaalueesta, jonka WHODAS 2.0, 36 kysymystä kattaa.) Kuntoutujan toimintakykyä kuvaavien tietojen lisäksi kuntoutuksen laajan tietopohjan koostaminen vaatii tietoja kuntoutusprosessista (esim. kuntoutujamäärät), kuntoutuksen resursseista (esim. kustannukset), kuntoutuksen sisällöstä (esim. intervention tiedot) ja kuntoutuksen laadusta (esim. asiakaskokemukset). Tämä suositus ei ota kantaa edellä mainitun kaltaisiin prosesseja kuvaaviin mittareihin. 7 Suosituksen käyttöönotossa huomioitavia asioita ja kehittämistarpeita Jotta henkilöiden toimintakyvystä ja sen muutoksista voidaan tulevaisuudessa tuottaa vertailukelpoista tietoa henkilöiden paremman yhdenvertaisuuden turvaamiseksi sekä indikaattoreita johtamisen tueksi, on koko kuntoutussektorin työskenneltävä kohti yhteistä tavoitetta. Tämän lisäksi tarvitaan myös tietojärjestelmätoimittajien tuki sekä kaikille yhteinen tahtotila. Edellä mainitut tekijät avaavat tulevaisuudessa oven tietokoneavusteisille mittareille, joiden käytöstä hyötyvät asiakkaat, sote-ammattilaiset ja organisaatiojohto.

13 Kuntoutustoimijoiden päätettävä toimia yhdessä Sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävien henkilöiden ja kuntoutusta tarvitsevien henkilöiden toimintakyvystä ja kuntoutuksen vaikutuksista on mahdollista saada kattavaa ja yhtenäistä tietoa Suomessa, kun suomalaiset sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset päättävät yhdessä alkaa toimia tämän suosituksen ehdottamalla tavalla. Toimintakyvyn arviointikäytäntöjen kansallisesta yhtenäistämisestä on hyötyä ennen kaikkea asiakkaille, sillä yhtenäiset käytännöt luovat pohjaa yhdenvertaisille palveluille asuinalueesta tai palveluntarjoajasta riippumatta. Sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisille ja organisaatioille toimintakyvyn arviointikäytäntöjen kansallisen yhtenäistämisen todelliset hyödyt alkavat näkyä vasta pienellä viiveellä. Ja silloinkin ne alkavat näkyä vain, jos kuntoutustoimijat ovat valmiita muuttamaan käytäntöjään tämän suosituksen mukaisesti juuri nyt ja pysyvästi. Kuntoutustoimijoiden yhteistä tahtoa tarvitaan esimerkiksi siinä, että tässä suosituksessa mainittujen mittareiden tulosten tulkintaan tarvitaan mahdollisimman nopeasti suomalaiseen aineistoon perustuvia lisätietoja. Yhteistyössä kerätystä aineistosta olisi mahdollista määritellä esimerkiksi kuntoutustarpeen arviointiin raja-arvoja ja tutkia mittareiden kykyä havaita muutoksia asiakkaan toimintakyvyssä. 7.2 Tietojärjestelmätoimittajien tuki ehdoton edellytys kuntoutuksen indikaattorituotannon pohjaksi Tämä suositus ja kuntoutustoimijoiden yhteinen tahto eivät kuitenkaan ole riittäviä sosiaali- ja terveyspalveluita käyttävien ja kuntoutusta tarvitsevien henkilöiden toimintakyvyn arviointikäytäntöjen kansalliseksi yhtenäistämiseksi. Erityisesti mukaan tarvitaan kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas- ja potilastietojärjestelmiä tuottavat tietojärjestelmätoimittajat. Yhtenäisillä tavoilla ja mittareilla mitattu toimintakykytieto on voitava kirjata yhtenäisin tavoin tietojärjestelmiin. Tietojärjestelmätoimittajien on otettava käyttöön THL:n Toimiameta-tietokannasta avoimen ohjelmistorajapinnan kautta toimintakykymittareiden lomakkeiden sähköistämiseen tarvittavat yhtenäiset tiedot (mm. kysymykset, vastausvaihtoehdot, tulosten laskemisohjeet, yhdistetyt ICF-koodit ym.). Lisäksi tieto on talletettava toimintakykytietorakenteita hyödyntäen niin, että sitä on mahdollista Kannassa käsitellä ja koostaa halutulla tavalla tunnusluvuiksi ja edelleen hyödynnettäväksi kuntoutuksen indikaattoreiden tietopohjaksi. 7.3 Tulevaisuuden tietokoneavusteiset mittarit Tietokoneavusteisessa mukautuvassa arvioinnissa (Computer Adaptive Testing, CAT) kysymykset valikoituvat yksilöllisesti aiempien vastausten perusteella. Ohjelma ottaa huomioon jokaisen kysymyksen vaikeustason ja asettaa seuraavan kysymyksen asiakkaan edellisen vastauksen perusteella. Tietokoneavusteinen CAT-mittaus mahdollistaa tarkemman ja luotettavamman mittaustulokseen vähemmällä kysymysmäärällä verrattuna lyhyisiin lomakkeisiin tai perinteisiin kyselylomakkeisiin. Tällaisia tietokoneavusteisia versioita on olemassa mm. PROMIS-mittareista ja Work Disability Functional Assessment Battery -mittarista. Tietokoneavusteiset mittarit vaikuttavat lupaavalta mahdollisuudelta ja niitä käytetään jo mm. USA:ssa sekä joissakin Euroopan maissa, mutta Suomessa ne ovat toistaiseksi vasta tulevaisuutta.

14 8 Työryhmä 14 Kuntoutuksen tietopohja (KUTI) -hankkeen jäsenet: Heidi Anttila, erikoistutkija, THL Laura Kolehmainen, tutkija, THL Kaisa Lenkkeri, suunnittelija, THL Matti Mäkelä, ylilääkäri, THL Liisa Penttinen, erikoissuunnittelija, THL Ida Salo, tutkimusassistentti, THL Heli Valkeinen, erikoistutkija, KUTI-hankkeen projektipäällikkö ja asiantuntijaryhmän puheenjohtaja, THL Asiantuntijaryhmän jäsenet: Anna-Mari Aalto, yksikönpäällikkö, THL Heidi Hyrkäs, työvalmentaja, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote) Päivi Hämäläinen, kuntoutuskeskuksen johtaja, Kuntoutuksen toimialayhdistys KTAY, Neuroliitto ry/ Maskun neurologinen kuntoutuskeskus Anna-Maija Jäppinen, kliininen asiantuntija, HUS Essi Järvinen, projektityöntekijä, kuntoutuksen asiantuntija, Coronaria Kuntoutuspalvelut Oy Mauri Kallinen, kuntoutusylilääkäri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP) Anne Kanto-Ronkanen, erityisasiantuntija, STM Jarno Karjalainen, kehittämispäällikkö, THL Riina Karvonen, opiskelija-asiain päällikkö, Hengitysliitto ry/ Ammattiopisto Luovi Visa Kervinen, asiantuntijalääkäri, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Tuula Kock, asiantuntijalääkäri, Kuntaliitto Seppo Koskinen, tutkimusprofessori, THL Anne Lamminpää, johtava työterveyslääkäri, Terveystalo Oy Krista Lehtonen, fysioterapian tutkintovastaava, Kuntoutuksen osaamiskeskittymä (JAMK ja Metropolia) Elina Lindgren, kuntoutussuunnittelija, Satakunnan sairaanhoitopiiri/ Satasairaala Sari Ljungman, terveydenhoitaja, Porin perusturva/ Satakunnan TYP Jan Löfstedt, vastaava asiantuntijalääkäri, Kela Jaana Martikainen, ravitsemusterapeutti, Vantaan kaupunki Sari Miettinen, projektipäällikkö, Kela Johanna Patanen, Kuntayhtymän johtaja, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio Sanna Pekki, yksikön päällikkö, Vetrea terveys Oy Piia Pietilä, tutkija, Kuntoutussäätiö Pauliina Pohjankukka, toimintaterapeutti, Turun kaupunki Heljä Rahikkala, vastaava fysioterapeutti, Sodankylän kunta Helka Raivio, erikoistutkija, THL Riitta Saksanen, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija, Invalidiliitto ry Jaana Salonoja, vastaava ohjaaja, Porin kaupunki Jaana Sarajuuri, neuropsykologian erikoispsykologi, erityisasiantuntija, Aivovammaliitto ry Virpi Siiskonen, sosiaalityöntekijä, Vammaisfoorumi ry Seija Sukula, etuuspäällikkö, Kela Annemari Suokko, puheterapeutti, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP) Samuli Tyyskä, fysioterapeutti, Espoon kaupunki Outi Töytäri, kuntoutusalan asiantuntija, Tehy ry Aki Vainionpää, ylilääkäri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP) Kaisa-Maria Vuoristo, toimintaterapeutti, Vantaan kaupunki Jaana Ylitalo, kuntoutusohjaaja, Suomen kuntoutusohjaajien yhdistys ry/ Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (LSHP) Paavo Zitting, kuntoutuksen palvelulinjan johtaja, fysiatrian ylilääkäri, Mehiläinen Länsi-Pohja Oy

15 9 Lähteet 15 Kuntoutuksen uudistamiskomitea (2017). Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset kuntoutusjärjestelmän uudistamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2017:41. Saatavilla: Aalto, Anna-Mari; Korpilahti, Ulla; Sainio, Päivi; Malmivaara, Antti; Koskinen, Seppo; Saarni, Samuli; Valkeinen, Heli; Luoma, Minna-Liisa: Aikuisten geneeriset elämänlaatumittarit terveys- ja hyvinvointitutkimuksessa sekä terveys- ja kuntoutuspalvelujen vaikutusten arvioinnissa. TOIMIA-suositus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Mittareiden valintakriteerit KUTI-hankkeessa. KUTI-hankkeen verkkosivu.

16 10 Liitteet 16 Liite 1. Asiakaskuulemiset Osana Kuntoutuksen tietopohja -hanketta järjestettiin kuntoutusasiakkaiden haastattelukierros eli asiakkaiden kuuleminen. Kuulemisen tavoitteena oli selvittää, mitkä aiheet ovat kuntoutujille itselleen tärkeitä oman kuntoutumisen arvioinnissa. Haastateltavia haettiin yhteistyössä Sosten kanssa Kuntoutusverkoston (KUVE) kautta sähköpostiviestillä, jota pyydettiin välittämään eteenpäin omille verkostoille. Haastateltavat rekrytoitiin Kuntoutussäätiön, Aivovammaliiton, Aivoliiton, Invalidiliiton, ADHD-liiton sekä Luustoliiton kautta ja he edustivat eri kuntoutusryhmien asiakkaita. Haastattelut toteutettiin yhdessä Metropolian, Laurean ja Arcadan ammattikorkeakoulujen kanssa siten, että opiskelijat tekivät haastattelut hanketoimiston valmistelemien materiaalien pohjalta. Lisäksi hanketoimiston työntekijät haastattelivat kuntoutujia. Touko-elokuun aikana haastateltiin yhteensä 26 asiakasta. Yksittäisten haastattelujen tulokset yhdistettiin ja analysoitiin hanketoimistossa. Haastatteluissa kuntoutujille esitettiin joukko valmiiksi valittuja aiheita (62-67 aihetta) ja heitä pyydettiin arvioimaan, kuinka tärkeä kyseinen aihe on heille itselleen oman kuntoutumisensa arvioinnissa. Haastateltavat arvioivat jokaisen aiheen neliportaisella asteikolla (1=ei ole merkitystä, 2=on jossain määrin merkitystä, 3=on merkitystä, 4=on erittäin paljon merkitystä). Lisäksi haastateltaville esitettiin yksi tai kaksi kyselylomaketta sillä hetkellä suositusprosessissa mukana olleista kyselyistä (WHOQOL-BREF, WHODAS 2.0 (12 kysymystä), PROMIS yleinen terveys, PROMIS 29, EQ-5D, 15D) ja heitä pyydettiin arvioimaan jokaisen kysymyksen tärkeyttä erikseen yllä esitetyllä asteikolla. Lisäksi haastateltavat saivat esittää vapaita kommentteja yksittäisiin kysymyksiin tai koko mittariin liittyen. Asiantuntijat hyödynsivät asiakaskuulemisten tuloksia mittarivalinnoissaan.

17 17 Liite 2. Suositusvalmistelun taustaa ja perustelut mittarivalinnoille Yhtenäisten mittauskäytäntöjen tarve Lukuisia erilaisia itsearviointimittareita käytetään sosiaali- ja terveyspalveluissa, mutta yhtenäisiä ja yhdessä sovittuja arviointikäytäntöjä ei ole käytössä Suomessa. Sen vuoksi kuntoutuksen vaikutuksia ei voida seurata luotettavasti organisaatioiden sisällä, eri organisaatioiden tai laajemmin eri sote-alueiden välillä. Tarvitaan eri kuntoutustoimijoiden yhdessä sopimia päätöksiä siitä, että kuntoutuksen vaikutusten arvioimiseksi käytetään parhaiksi ja soveltuvimmiksi määriteltyjä mittareita yhtenäisellä tavalla. Vain yhtenäisillä käytännöillä ja yhdessä määritellyillä mittareilla on mahdollista päästä tilanteeseen, jossa alkaa kertyä laajasti kuntoutuksen tietopohjaa. Tästä tietopohjasta on mahdollista muodostaa kuntoutuksen vaikutuksia kuvaavia indikaattoreita mutta vain, jos tietopohjaan tuotettu tieto on riittävän peittävästi ja systemaattisesti mitattu. Toimintakyvyn arvioinnin kolme tasoa Toimintakyvyn arviointi voidaan jakaa tarkkuutensa perusteella kolmelle tasolle. Tässä suosituksessa keskitytään yleisen toimintakyvyn itsearviointiin, joka on tasoista karkein. Toimintakykyä voidaan arvioida tarvittaessa myös sairausspesifisillä itsearviointimittareilla kohdennetusti erilaisiin oireisiin tai tiloihin. Toisaalta asiakkaan itsearviointi ei vähennä ammattilaisten käyttämien spesifisten toimintakykymittareiden tarvetta silloin, kun on tarve saada tarkempi arvio tilanteesta. Perusteellisin kuva asiakkaan toimintakyvystä saadaan selville moniammatillisessa kuvauksessa. Itsearvioinnin ja ammattilaisten suorittamien mittausten pohjalta on mahdollista muodostaa laaja ja kattava kokonaiskäsitys asiakkaan toimintakyvystä. Miksi itsearviointi? Tämä suositus keskittyy asiakkaan toteuttamaan oman toimintakykynsä itsearviointiin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asiakkaalla tarkoitetaan tässä suosituksessa kaikkia henkilöitä, jotka hakeutuvat sosiaali- ja terveyspalveluihin, riippumatta palvelun muodosta. Asiakkaan arviota hänen omasta tilanteestaan on aina jollain tavalla tiedusteltu, mutta systemaattisesti sitä ei toteuteta suomalaisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. Asiakkaan itsearviointia on sen vuoksi kehitettävä ja ammattilaisten on kiinnitettävä siihen jatkossa selvästi enemmän huomiota. Mitattavat aiheet ja niiden mittaamiseen soveltuvat mittarit Asiantuntijaryhmä valitsi tärkeimmiksi toimintakyvyn itsearviointiaiheiksi elämänlaadun, osallisuuden, itsestä huolehtimisen, psyykkisen toimintakyvyn ja työkyvyn. Nämä kaikki ovat yläkäsitteitä. Aiheiden mittaamiseen soveltuviksi mittareiksi valittiin WHODAS 2.0, WHOQOL-Bref ja PROMIS 10. Mittarit ovat kuitenkin hyvin erilaisia sisällöiltään ja tuottavat siten erilaisen näkökulman asiakkaan toimintakyvystä. Yksikään mittareista ei mittaa toimintakyvyn ulottuvuuksia riittävän täydellisesti. Niillä kaikilla on olemassa lyhyt ja pitkä versio (ks. liitetaulukko A): WHODAS 2.0 (12 kysymystä ja 36 kysymystä) Eurohis-8 (8 kysymystä) ja WHOQOL-Bref (26 kysymystä) PROMIS 10 yleinen terveys (10 kysymystä) ja PROMIS 29, 43 tai 57 profiilit (sisältävät 29, 43 tai 57 kysymystä) Valituista mittareista WHOQOL-Bref on ainoa, jota kutsutaan yleisesti elämänlaatumittariksi ja jossa kartoitetaan tyytyväisyyttä omassa elämässä vallitseviin tekijöihin. Toisaalta se on kolmikosta ainoa, jossa kartoitetaan myös ympäristötekijöitä. WHODAS 2.0:n kysymyksissä taas korostuvat toimintarajoitteet ja osallistuminen. PROMIS 10 sen sijaan keskittyy fyysiseen ja psykososiaaliseen toimintakykyyn ja tuottaa kaksi tulosta: fyysinen terveys ja mielenterveys. Mittareiden käyttö ja käytettävyys Suosituksessa mukana olevat mittarit ovat maksuttomia ja laajasti käytössä kansainvälisesti. Suomessa WHOQOL- Bref on mukana Kelan kuntoutuksen standardeissa. WHODAS on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2015 alkaen ja PROMIS:n lyhyet lomakkeet vuodesta 2018 alkaen, joten ne tunnetaan huonommin. Tulevaisuudessa viimeisimpien standardien mukaan kehitetyt PROMIS- tai Work Disability Functional Assessment Battery (WD-FAB) - mittaristojärjestelmät ja erityisesti niiden kysymyspankkeihin perustuva tietokoneavusteinen, mukautuva itsearviointi mahdollistavat tarkimman ja nopeimman arvioinnin. Lisäksi ne mahdollistavat useiden

18 18 toimintakykyaiheiden arvioinnin. Tällä hetkellä PROMIS- ja WD-FAB-kysymyspankkeja ei ole suomennettu eikä tietokoneavusteista järjestelmää ole käytössä Suomessa. Tällä hetkellä lyhyet lomakkeet, ts. paperiversiot, esimerkiksi PROMIS Profiileissa 29, 43 tai 57 olevat mittarit soveltuvat tämän suosituksen määrittelemään käyttötarkoitukseen. Mittareiden valintaperusteet ja mittausominaisuudet Kaikki tässä suosituksessa mainitut mittarit ovat päteviä, toistettavia ja luotettavia. Ne täyttävät kansalliset mittarien valintakriteerit muilta osin, paitsi tulkittavuuden osalta. Saatavilla on vain hyvin vähän tai ei lainkaan tietoa niiden kyvystä erotella ryhmiä toisistaan, esimerkiksi kyky erotella kuntoutuksen tarpeessa olevat henkilöt niistä, joilla ei ole kuntoutuksen tarvetta tai kyky havaita muutoksia toimintakyvyssä. Tästä syystä suosittelemme käyttämään toimintakykymittarin lisäksi kahta yksittäistä kysymystä: Patient Acceptable Symptom State (PASS) ja Global Rating of Change (GRC) (taulukko 2).

19 Liitetaulukko A. Kooste mittareiden perustiedoista, mittausominaisuuksista sekä vahvuuksista ja heikkouksista. Lyhyet mittarit väestön toimintakyvyn seulontaan 19 Pidemmät mittarit toimintakyvyn laajempaan arviointiin Kysely WHODAS 2.0 (12) EuroHIS-8 PROMIS 10 WHODAS 2.0 (36) WHOQOL-Bref PROMIS profiiliin kuuluvat mittarit Kysymysten määrä , 43 tai 57 (CAT-versiossa yli 1000) Täyttöaika 5 min 3-5 min 2 min 20 min 5-10 min 10 sek/kysymys Itsearvioinnin kohteena viimeiset 30 päivää 2 viimeisen viikon aikana tällä hetkellä tai viimeisten viimeiset 30 päivää 2 viimeisen viikon aikana tällä hetkellä tai viimeisten oleva ajanjakso 7 päivän aikana 7 päivän aikana Vastaustapa paperi, tietokone paperi paperi, tietokone paperi, tietokone paperi paperi, tietokone Tuloksen muodostuminen (indeksi/profiili) Maksullisuus maksuton maksuton paperiversiot maksuttomia, CAT maksullinen molemmat indeksi kaksi indeksiä molemmat profiili seitsemän indeksiä, profiili maksuton maksuton paperiversiot maksuttomia, CAT maksullinen Saatavuus suomeksi on on on on on on: 29, 43 työn alla: 57 Kieliversiot useita useita useita useita useita useita Ylläpitotaho World Health Organization (WHO) WHO PROMIS Health Organization (PHO) WHO WHO PHO Käyttöoikeus osittain rajoitettu osittain rajoitettu osittain rajoitettu osittain rajoitettu osittain rajoitettu osittain rajoitettu Mittausominaisuudet reliabiliteetti ** * ** ** ** ** validiteetti * ** ** * ** ** muutosherkkyys *? * * * * Raja-arvot Viitearvot väestössä Käyttökokemukset Suomessa joillekin ryhmille (ei suomalaisille) Väestöotos 10 maasta: Egypti, Georgia, Indonesia, Intia, Kiina, Kolumbia, Meksiko, Nigeria, Slovakia, Turkki (ei suomalaisille) Suomalaista kokemusta käytännön seulamittarina on vähän. ei 30+ -vuotiaille (suomalainen) Suomalaista kokemusta käytännön seulamittarina ei ole. väestölle (ei suomalaisille) USA, Hollanti, Saksa, Ranska, UK (ei suomalaisille) Käytössä yksittäisissä organisaatioissa, ei tunneta hyvin Suomessa. joillekin ryhmille (ei suomalaisille) saatavilla (ei suomalaisille) Käytössä yksittäisissä organisaatioissa. ei väestölle (ei suomalaisille) (suomalainen) USA, Hollanti, Saksa, Ranska, UK (ei suomalaisille) Kela käyttää monissa kuntoutusmuodoissa ja käyttö laajenee vuosittain Käytössä yksittäisissä organisaatioissa, ei tunneta hyvin Suomessa.

20 Mittarin vahvuudet Mittarin heikkoudet Lyhyet mittarit väestön toimintakyvyn seulontaan 20 Pidemmät mittarit toimintakyvyn tarkempaan arviointiin WHODAS 2.0 (12) EuroHIS-8 PROMIS 10 WHODAS 2.0 (36) WHOQOL-Bref PROMIS profiiliin kuuluvat mittarit WHO suosittelee mittarin Kysely on käytössä THL:n Lyhyt täyttöaika. ks. WHODAS 12, lisäksi: ks. EuroHIS-8 Profiilin 7 ulottuvuutta käyttöä väestötutkimuksessa. Tuottaa kaksi tulosta Tulokseksi saadaan sekä Tuottaa profiilin, jossa sijoittuvat WHO:n toimintarajoitteiden Voi tarvittaessa kysyä (fyysinen terveys ja yhteistulos sekä tulokset neljä ulottuvuutta. terveyden kolmijakoon. tunnistamiseen ja on lisäkysymyksiä pidemmällä mielenterveys), joiden kuudelle ulottuvuudelle. Käytössä Kelan Räätälöitävyys: mittareita ottanut WHODAS 36:n versiolla (WHOQOL Bref) avulla saadaan perus - standardeissa. saatavilla useisiin mukaiset ICF-luokat ICD- Kokonaispisteillä saadaan yhteenveto asiakkaan ulottuvuuksiin (yli 70 kpl) 11:n Elämänlaatu-tulos (eli yleisestä fyysisestä ja Kysymyspankeissa toimintakykyosuuteen. henkilön tyytyväisyys psykososiaalisesta tuhansia kysymyksiä, joista Kysely selittää 81 % elämänlaatuun). toimintakyvystä vastattavaksi valikoituu WHODAS 36:n tuloksesta. Suomalaiset viitearvot EQ-5D -indeksiluku vain osa. Kokonaispisteillä saadaan ovat saatavilla Terveys voidaan estimoida 8 osion ICF-siltaus on tuhannelle toimintarajoitteet -tulos tutkimuksesta. avulla kysymykselle. Kansainvälinen Fyysisen terveys ja Kaikissa mittareissa sama vertailtavuus mielenterveys tuloksille on standardoitu asteikko. Voi tarvittaessa kysyä saatavilla väestön viite- ja Tietokoneavusteisella lisäkysymyksiä pidemmällä raja-arvot (yhdysvaltalainen versiolla tarkka ja nopea versiolla (WHODAS ). väestö). arviointi. Kysymykset ovat Mittarien kehityksessä on yhteydessä PROMIS käytetty viimeisimpiä profiilin mittareihin. standardeja. Kansainvälinen vertailtavuus Suomalaista kokemusta käytännön seulamittarina on vähän. Asiakkaan tulee vastatessa ottaa huomioon useat taustaoletukset, kuten 30 vrk taaksepäin sekä hyvien ja huonojen päivien keskiarvo. Tulosjakauma on vino: 50 % väestöstä saa tuloksen 0 %, väestön 81 %:n kohdalla tulos on 11 %. Ei suomalaisia viitearvoja, kansainväliset viitearvot ovat Euroopan ulkopuolelta keski- ja pienituloisista maista. Raja-arvoja ei ole. Ei ole suomalaista kokemusta käytännön seulamittarina. Mittaa enemmän tyytyväisyyttä kuin toimintarajoitteita Selitysastetta WHOQOL- Bref:n osa-aluetuloksiin ei ole tutkittu Ei tietoa kansainvälisestä vertailtavuudesta Raja-arvoja ei ole. Ei ole suomalaista kokemusta käytännön seulamittarina. Uusi mittari, mittaria ei tunneta Suomessa. Ei ole suomalaisia viite- ja raja-arvoja. ks. WHODAS 12 Paljon kysymyksiä (12+24), vie aikaa lomakekyselynä *= tutkimustieto mittarin psykometriikasta perustuu yksittäisiin pienen otoskoon tutkimuksiin tai tutkimustulokset ovat ristiriitaisia keskenään. **= tutkimustieto mittarin psykometriikasta perustuu moniin, myös isomman otoskoon tutkimuksiin, joiden tulokset ovat yhdenmukaisia. ***= tutkimusnäyttö mittarin psykometriikasta on yhteneväistä ja se perustuu ison otoskoon tutkimuksiin sekä katsauksiin/ meta-analyyseihin. ks. EuroHIS-8 Paljon kysymyksiä, vie aikaa lomakekyselynä Tuloksista ei saa yhtä indeksiä. ks. PROMIS-10 Profiiliin kuuluvat mittarit eivät kata kaikkia tarvittavia ulottuvuuksia. Paljon kysymyksiä, vie aikaa lomakekyselynä. Jos CAT:n käyttö mahdollistuu tietojärjestelmissä, arviointi on nopea ja tarkka sekä mahdollistaa useiden mittareiden käytön eri toimintakyvyn aihealueilta.

21 Liite 3. Yleiset kysymykset potilaan oiretilanteesta ja muutoksesta 21 Potilaan hyväksymä oiretilanne (Patient acceptable symptom state, PASS) ja Yleisen muutoksen arviointiasteikko (Global Rating of Change, GRC) kysymyksiä voidaan käyttää määrittelemään raja-arvoja tai muiden mittareiden kykyä havaita muutoksia. PASS kysytään henkilöltä kahdesti; alku- ja loppumittauksessa. GRC kysytään ainoastaan kerran, kuntoutusjakson loppuessa. PASS on tulosmittari, jonka avulla mitataan voiko potilas hyvin. Se on kokonaisarvio potilaan oireista ja sitä käytetään kuvaamaan rajaa, jonka jälkeen potilas voi riittävän hyvin. PASS-kysymyksestä on olemassa erilaisia sanamuotoja ja sen vastausasteikko on kyllä/ei -muotoa. Kun kysytään riittävän hyvää vointia (satisfactory condition), PASS vastaa kohtalaisen sairauden tasoa reumapotilailla. PASS-raja kivun Visual Analogue Scale (VAS) - asteikolla eri sairauksissa on hyvin samanlainen, noin mm pitkäaikaissairauksissa ja hieman alempi akuuteissa sairauksissa. PASS-rajat näyttävät pysyvän tasaisina yli ajan ja niihin ei vaikuta ikä, sairauden kesto tai sukupuoli. PASS-rajojen määrittämiseen käytettävä menetelmä vaikuttaa arvoihin siten, että ROC-menetelmä (receiver operating characteristic) tuottaa hieman alhaisempia arvoja kuin 75:n persentiilin menetelmä. Yleisen muutoksen arviointiasteikko (Global Rating of Change, GRC) on tarkoitettu itsearvioidun terveyden muutoksen mittaamiseen. Sillä mitataan sitä, missä määrin asiakkaan tila on parantunut tai huonontunut ajan kuluessa. GRC-asteikkoja käytetään rutiinisti käytännössä ja tutkimuksissa. GRC-kysymyksiä on olemassa useita erilaisia ja niillä on eri nimiä (Global Rating Scale (GRS), Global Perceived Effect Scale (GPE), Transition Ratings tai Patient Global Impression of Change), mutta käytännössä niillä mitataan samaa asiaa. Tässä suosituksessa käytetään muotoa Global Rating of Change (GRC). GRC:n vastausasteikolla asiakasta/potilasta pyydetään arvioimaan muutosta liittyen tiettyyn oireeseen/toimintarajoitteeseen tai sairauteen tietyn ajanjakson ajalta. Asiakas valitsee asteikolta vastausvaihtoehdon, joka vastaa hänen käsitystään tästä muutoksesta. Usein käytetyissä asteikoissa on 7, 11 tai 15 vastausvaihtoehtoa. Optimaalisimmaksi on ehdotettu visuaalisesti esitettävää 11-portaista asteikkoa, johon on selkeyden vuoksi kirjoitettu teksti vain kolmeen kohtaan: -5 (huonompi kuin koskaan), 0 (muuttumaton) +5 (täysin parantunut). GRC-asteikon toistettavuus on erinomainen (ICC ). Ilmivaliditeettia tukee vahva yhteys asiakkaan arvioiman GRC-tuloksen ja muutostuloksen tärkeyden välillä (Pearsonin r = 0.90) sekä asiakastyytyväisyystulosten välillä (Spearmanin rho ). Yhtäpitävyysvaliditeetin korrelaatiot vaihtelevat paljon GRC:n ja erilaisia toimintakyvyn ulottuvuuksia mittaavien mittareiden välillä, esimerkiksi GRC vs. Roland Morris Disability Questionnaire (mittaa toimintarajoitteita) r = 0.50, GRC vs. Shoulder Disability Questionnaire (mittaa toimintarajoitteita) r = 0.74, GRC vs. Numerical Rating Scale (mittaa kipua) r = 0.49 ja GRC vs. Asthma Quality of Life Questionnaire (mittaa elämänlaatua) r = Muutoksen arvioinnissa kahden yksikön tai sitä suurempi muutos 11- portaisella GRC-asteikolla on todennäköisesti käytännössä merkittävä muutos. Tämä perustuu tutkimustuloksiin alaselkäkipupotilailla ja potilailla, joilla on whiplasin aiheuttama pitkäaikainen toimintarajoite. GRC-asteikon heikkoutena on, että potilailla voi olla vaikeuksia ottaa huomioon alkutilanne ja siten tulokset ovat hyvin voimakkaasti yhteydessä nykyiseen terveydentilaan. GRC-asteikko toimii kuitenkin erittäin hyvin lyhyen aikavälin (2 viikkoa) muutoksen arvioinnissa, mutta nykyisen terveydentilan vaikutus lisääntyy, mitä pidempi aikaväli on (kuukausia). Pidemmän aikavälin seurannassa on otettava huomioon, että asiakkaan arvioon tilanteensa parantumisesta tai huonontumisesta vaikuttaa nykytilanne.

Elämänlaatu ja sen mittaaminen

Elämänlaatu ja sen mittaaminen 04.02.2013 Elämänlaatu ja sen mittaaminen Luoma Minna-Liisa, Korpilahti Ulla, Saarni Samuli, Aalto Anna-Mari, Malmivaara Antti, Koskinen Seppo, Sukula Seija, Valkeinen Heli, Sainio Päivi 04.02.2013 elämä

Lisätiedot

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa

Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa Arviointimenetelmät ja mittarit hyödyn raportoinnissa 2019 1. Arviointimenetelmien käyttö hyödyn raportoinnissa Kuntoutuksesta saatavaa hyötyä arvioidaan kuntoutujien näkökulmasta, palveluntuottajien arvioinnin

Lisätiedot

Kansallinen näkökulma toimintakyvyn seuraamiseen ja visioita tulevaan. Kristiina Mukala, lääkintöneuvos STM

Kansallinen näkökulma toimintakyvyn seuraamiseen ja visioita tulevaan. Kristiina Mukala, lääkintöneuvos STM Kansallinen näkökulma toimintakyvyn seuraamiseen ja visioita tulevaan Kristiina Mukala, lääkintöneuvos STM Mitä toimintakyky on? Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia edellytyksiä

Lisätiedot

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO Ohjeet Tällä lomakkeella pyydämme Teitä arvioimaan elämänlaatuanne, terveyttänne ja muita arkielämänne asioita. Vastatkaa kaikkiin

Lisätiedot

Hyvä lausuja, Mielenkiintoisia lukuhetkiä toivottaen, Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen työryhmä LAUSUJILLE:

Hyvä lausuja, Mielenkiintoisia lukuhetkiä toivottaen, Kuntoutuksen tietopohja -hankkeen työryhmä LAUSUJILLE: Hyvä lausuja, Olet lukemassa Kuntoutuksen tietopohja -hankkeessa valmisteltua suositusta Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneiden toimintakyvyn arviointi kuntoutustarpeen arvioinnissa ja kuntoutuspalveluissa.

Lisätiedot

Mittaamisen maailmasta muutamia asioita. Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori

Mittaamisen maailmasta muutamia asioita. Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori Mittaamisen maailmasta muutamia asioita Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori SISÄLTÖ 1. Mittari vs. indikaattori vs. menetelmä - mittaaminen 2. Luotettavat mittarit 3. Arvioinnin

Lisätiedot

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon OSSI-hanke

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon OSSI-hanke 1 Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon OSSI-hanke Omaishoitajuuden alkuarviointiprosessissa pilotoidut mittarit, pilotoitujen mittareiden tarkastelu

Lisätiedot

Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena?

Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena? Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena? Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, 18.-19.2.2016, Scandic Park Helsinki Mikä on

Lisätiedot

Mittaamisen hyödyt. Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori

Mittaamisen hyödyt. Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori Mittaamisen hyödyt Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori TOIMIA-verkosto ja TOIMIA-tietokanta Kansallinen TOImintakyvyn MIttaamisen ja Arvioinnin asiantuntijaverkoston tavoitteet

Lisätiedot

ICF JA TOIMINTAKYVYN ARVIOIMINEN

ICF JA TOIMINTAKYVYN ARVIOIMINEN ICF JA TOIMINTAKYVYN ARVIOIMINEN Nuorten toimintakyvyn arviointi nuoren ammatilliseen kuntoutuksen hakeuduttaessa -koulutus 21.3.2019 Heidi Anttila Twitter: @anttilaheidi 21.3.2019 @anttilaheidi - ICF

Lisätiedot

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU

KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet. Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU KYKYVIISARIkeskeiset käsitteet KYKYVIISARI-keskeiset käsitteet Mitä on työkyky? Mitä on toimintakyky? Mitä on sosiaalinen osallisuus? Työterveyslaitos SOLMU www.ttl.fi 2 Mitä työkyky on? Työkyky rakentuu

Lisätiedot

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO Ulottuvuus 1 Ulottuvuus 2 Ulottuvuus 3 Ulottuvuus 4 Kaavat eri ulottuvuuksien yhteispisteiden laskemiseen (6-Q3) + (6-Q4) + Q10 +

Lisätiedot

1. Onko terveytenne yleisesti ottaen... (ympyröikää yksi numero) 1 erinomainen 2 varsin hyvä 3 hyvä 4 tyydyttävä 5 huono

1. Onko terveytenne yleisesti ottaen... (ympyröikää yksi numero) 1 erinomainen 2 varsin hyvä 3 hyvä 4 tyydyttävä 5 huono 1. Onko terveytenne yleisesti ottaen... 1 erinomainen 2 varsin hyvä 3 hyvä 4 tyydyttävä 5 huono 2. Jos vertaatte nykyistä terveydentilaanne vuoden takaiseen, onko terveytenne yleisesti ottaen... 1 tällä

Lisätiedot

Sinikka Hiekkala, Tutkimusjohtaja, neurologisen kuntoutuksen dosentti, FT Gsm

Sinikka Hiekkala, Tutkimusjohtaja, neurologisen kuntoutuksen dosentti, FT Gsm 23.11.2018, SYV 2018 seminaari Susanna Tallqvist, väitöskirjaopiskelija, TtM, Helsingin yliopisto Sinikka Hiekkala, Tutkimusjohtaja, neurologisen kuntoutuksen dosentti, FT Gsm 0500 362 623 sinikka.hiekkala@invalidiliitto.fi

Lisätiedot

Käytännössä toimintakyvyllä tarkoitetaan henkilön suoriutumista jossakin toimintaympäristössä:

Käytännössä toimintakyvyllä tarkoitetaan henkilön suoriutumista jossakin toimintaympäristössä: Joensuu 2.12.2014 Käytännössä toimintakyvyllä tarkoitetaan henkilön suoriutumista jossakin toimintaympäristössä: Työssä Kotona Harrastuksissa Liikkumisessa (esim. eri liikennevälineet) Ym. WHO on kehittänyt

Lisätiedot

RAND-36-mittari työikäisten kuntoutuksessa

RAND-36-mittari työikäisten kuntoutuksessa RAND-36-mittari työikäisten kuntoutuksessa Mika Pekkonen lääketieteen tohtori liikuntalääketieteen erikoislääkäri kuntoutuksen erityispätevyys johtava ylilääkäri varatoimitusjohtaja Peurunka Hyviin toimintakäytäntöihin

Lisätiedot

Toimintakykykyselyn tuloksia. Era Taina, Tuija Ketola ja Jaana Paltamaa

Toimintakykykyselyn tuloksia. Era Taina, Tuija Ketola ja Jaana Paltamaa Toimintakykykyselyn tuloksia Era Taina, Tuija Ketola ja Jaana Paltamaa 24.11.2016 Toimintakyvyn kartoituksen tavoitteet luoda Sovatek-säätiön ja Jyväskylän Katulähetyksen asiakasprofiilien kuvaus kerätä

Lisätiedot

Vertailukelpoisen toimintakykytiedon kerääminen ja hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä

Vertailukelpoisen toimintakykytiedon kerääminen ja hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä Vertailukelpoisen toimintakykytiedon kerääminen ja hyödyntäminen palvelujen kehittämisessä Matti Mäkelä 12.12.2014 12.12.2014 Vertailukelpoinen toimintakykytieto / Matti Mäkelä 1 Toimintakykytiedon vertailukelpoisuus

Lisätiedot

TOIMINTAKYVYN MITTAAMINEN NÄKYVÄKSI

TOIMINTAKYVYN MITTAAMINEN NÄKYVÄKSI TOIMINTAKYVYN MITTAAMINEN NÄKYVÄKSI 38 Fysioterapia 03/2018 TOIMINTAKYKY KUVA ADOBESTOCK Fysioterapia-lehti haluaa tuoda toimintakyvyn arvioimista näkyväksi ja edistää aiheesta käytävää keskustelua. Tämä

Lisätiedot

Mitä vammaisuudesta voidaan sanoa väestötutkimusten perusteella?

Mitä vammaisuudesta voidaan sanoa väestötutkimusten perusteella? Vammaispalveluiden neuvottelupäivät Helsinki, 20.1.2017 Mitä vammaisuudesta voidaan sanoa väestötutkimusten perusteella? Päivi Sainio, Katri Sääksjärvi, Päivi Nurmi- Koikkalainen, Sanna Ahola ja Seppo

Lisätiedot

Mittarit ja mittaaminen. Kehittämispäällikkö Seija Sukula/ Suunnittelija Anneli Louhenperä

Mittarit ja mittaaminen. Kehittämispäällikkö Seija Sukula/ Suunnittelija Anneli Louhenperä Mittarit ja mittaaminen Kehittämispäällikkö Seija Sukula/ Suunnittelija Anneli Louhenperä Mittareiden valinta Tieto mittareiden pätevyydestä mittaamaan haluttua toimintakyvyn osa-aluetta tietyllä kohderyhmällä

Lisätiedot

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella?

Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Perusterveydenhuollon kuntoutussuunnitelman perusteet ja kuntoutussuunnitelmaopas Koulutuspäivä 17.9.2010 Miksi kuntoutusta pitää suunnitella? Miia Palo Ylilääkäri, avovastaanottotoiminta, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO

WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO WHOQOL-BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI - LYHYT VERSIO Ohjeet Tällä lomakkeella pyydämme Teitä arvioimaan elämänlaatuanne, terveyttänne ja muita arkielämänne asioita. Vastatkaa kaikkiin

Lisätiedot

TOIMINTAKYKY VÄESTÖTUTKIMUKSISSA

TOIMINTAKYKY VÄESTÖTUTKIMUKSISSA 01.02.2011 TOIMINTAKYKY VÄESTÖTUTKIMUKSISSA TOIMIAn tietokannan julkistamisseminaari, Helsinki Seppo Koskinen ja muut TOIMIAn väestötutkimusryhmän jäsenet 01.02.2011 Toimintakyky väestötutkimuksessa -

Lisätiedot

Työllistymisen voimavarat -mittarin kokeilun alustavia tuloksia

Työllistymisen voimavarat -mittarin kokeilun alustavia tuloksia Työllistymisen voimavarat -mittarin kokeilun alustavia tuloksia Arja Kurvinen & Arja Jolkkonen Karjalan tutkimuslaitos NÄKÖKULMIA OSALLISTAVAAN TYÖLLISYYSPOLITIIKKAAN JA SOSIAALITURVAAN - Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO. Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers).

WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO. Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers). WHOQOL BREF MAAILMAN TERVEYSJÄRJESTÖN ELÄMÄNLAATUMITTARI LYHYT VERSIO Vain tutkijoiden sisäiseen käyttöön_ (Only for internal use for researchers). Kaavat eri ulottuvuuksien yhteispisteiden laskemiseen

Lisätiedot

Terveyteen liittyvä elämänlaatu terveydenhuollon arvioinneissa. Risto Roine LKT, dos. Arviointiylilääkäri HUS

Terveyteen liittyvä elämänlaatu terveydenhuollon arvioinneissa. Risto Roine LKT, dos. Arviointiylilääkäri HUS Terveyteen liittyvä elämänlaatu terveydenhuollon arvioinneissa Risto Roine LKT, dos. Arviointiylilääkäri HUS 2 Taustaa Terveydenhuollon mahdollisuudet vaikuttaa sairauksiin lisääntyneet, mutta samalla

Lisätiedot

ICF / VAT toimintakyvyn arviointi. Kumppaniksi ry, Tuomas Leinonen

ICF / VAT toimintakyvyn arviointi. Kumppaniksi ry, Tuomas Leinonen ICF / VAT toimintakyvyn arviointi ICF ICF on WHO:n tekemä toimintakykyluokitus Se ei ole mittari Se tarjoaa hyvän rakenteen toimintakyvyn kuvaamiseksi Se tarvitsee tuekseen välineen jolla toimintakyvyn

Lisätiedot

Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus. Kehittämispäällikkö Seija Sukula

Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus. Kehittämispäällikkö Seija Sukula Mittarit Vuosiraportit Kehittämistoiminnan rahoitus Kehittämispäällikkö Seija Sukula Standardien mittarit Mittareiden valinta Tieto mittareiden pätevyydestä mittaamaan haluttua toimintakyvyn osa-aluetta

Lisätiedot

ROMANIEN HYVINVOINTITUTKIMUS: tutkimuksen sisältö ja tutkimusryhmä. Seppo Koskinen ja työryhmä

ROMANIEN HYVINVOINTITUTKIMUS: tutkimuksen sisältö ja tutkimusryhmä. Seppo Koskinen ja työryhmä ROMANIEN HYVINVOINTITUTKIMUS: tutkimuksen sisältö ja tutkimusryhmä Seppo Koskinen ja työryhmä Mikä on Roosa? Roosa on Romanien hyvinvointitutkimus. Se on osa laajempaa DIAKin (Diakonia ammattikorkeakoulun)

Lisätiedot

Johdanto toimintakyvyn arviointiin

Johdanto toimintakyvyn arviointiin Johdanto toimintakyvyn arviointiin Vammaispalvelujen neuvottelupäivät 29.1.2015 FT Heidi Anttila Twitter: @anttilaheidi Ikääntyneet, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 29.1.2015 Johdanto toimintakyvyn

Lisätiedot

Kykyviisari. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmän hyödyntäminen asiakastyössä

Kykyviisari. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmän hyödyntäminen asiakastyössä Kykyviisari Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmän hyödyntäminen asiakastyössä Kykyviisari sopii kaikille työikäisille Kykyviisari on työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmä kaikille työikäisille,

Lisätiedot

Green carevaikuttavuusseminaari. Tampere 3.6.2015. Teemu Peuraniemi

Green carevaikuttavuusseminaari. Tampere 3.6.2015. Teemu Peuraniemi Green carevaikuttavuusseminaari Tampere 3.6.2015 Teemu Peuraniemi Vihreä hyvinvointi Oy tuottaa ja kehittää uudella innovatiivisella tavalla sosiaali- ja terveyspalvelualalle luontoavusteisia: - Kuntoutuspalveluita

Lisätiedot

Toimintakykyä arvioitava

Toimintakykyä arvioitava ICF ja toimintakyvyn arviointi Toimintakykyä arvioitava ICF Workshop JAMK 2015 1 Tarpeen arviointi Toimintakyvyn arviointi ICF ohjaa valitsemaan arviointimenetelmiä suhteessa intervention sisältöön (keinoina

Lisätiedot

Vaikeavammaisten toimintakyky asiantuntijaryhmä. Pj. Tiina Suomela-Markkanen Kela, Terveysosasto

Vaikeavammaisten toimintakyky asiantuntijaryhmä. Pj. Tiina Suomela-Markkanen Kela, Terveysosasto Vaikeavammaisten toimintakyky asiantuntijaryhmä Pj. Tiina Suomela-Markkanen Kela, Terveysosasto Taustaa Tavoitteena oli Löytää ja arvioida tarkoituksenmukaiset arviointimenetelmät vammaisten henkilöiden

Lisätiedot

CP-vammaisten lasten elämänlaatu. Lasten ja huoltajien näkökulmasta Sanna Böling, KM, ft sanna.boling@utu.fi

CP-vammaisten lasten elämänlaatu. Lasten ja huoltajien näkökulmasta Sanna Böling, KM, ft sanna.boling@utu.fi CP-vammaisten lasten elämänlaatu Lasten ja huoltajien näkökulmasta Sanna Böling, KM, ft sanna.boling@utu.fi Elämänlaatu WHO ja elämänlaatu WHO:n määritelmän mukaan elämänlaatuun liittyvät fyysinen terveys

Lisätiedot

Työttömien työkyky ja työllistyminen. Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri

Työttömien työkyky ja työllistyminen. Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Työttömien työkyky ja työllistyminen Raija Kerätär Kuntoutusylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Tänään Mitä työkyvyllä tarkoitetaan? Työttömän työkyky työllisen työkyky? Voiko työkykyä arvioida terveystarkastuksessa?

Lisätiedot

Toiminnallinen työ- ja toimintakyvyn arviointi Sytyke-Centrellä. Sytyke-Centre/Hengitysliitto ry

Toiminnallinen työ- ja toimintakyvyn arviointi Sytyke-Centrellä. Sytyke-Centre/Hengitysliitto ry Toiminnallinen työ- ja toimintakyvyn arviointi Sytyke-Centrellä Sytyke-Centre/Hengitysliitto ry Toiminnallinen työ- ja toimintakyvyn arviointi 1. Jäljellä olevan työkyvyn selvittäminen 2. Nuorten työ-

Lisätiedot

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0 kysymyksen versio, läheisen tekemä arvio Tällä kyselylomakkeella selvitetään sinun näkemystäsi sinulle läheisen henkilön kokemista terveydentilasta johtuvista vaikeuksista. Voit vastata läheisen henkilön

Lisätiedot

ICF:n soveltaminen psykososiaalisissa palveluissa: mahdollisuudet ja uhkat

ICF:n soveltaminen psykososiaalisissa palveluissa: mahdollisuudet ja uhkat ICF:n soveltaminen psykososiaalisissa palveluissa: mahdollisuudet ja uhkat Asko Niemelä Psykiatrian erikoislääkäri Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisseminaari Härmän kuntokeskus,

Lisätiedot

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0 kysymyksen versio, haastattelu Esittely Tämä arviointimenetelmä kehitettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) Classification, Terminology and Standards -tiimin toimesta osana WHO:n National Institutes of

Lisätiedot

ICF / VAT toimintakyvyn arviointi. Kumppaniksi ry, Tuomas Leinonen

ICF / VAT toimintakyvyn arviointi. Kumppaniksi ry, Tuomas Leinonen ICF / VAT toimintakyvyn arviointi ICF International Classification of Functioning, Disability and Health ICF on WHO:n tekemä toimintakykyluokitus jota WHO suosittaa toimintakyvyn kuvaamiseen Luokitus sisältää

Lisätiedot

NUORTEN TOIMINTAKYVYN ARVIOINTIPROSESSI 13 SUOSITUSTA

NUORTEN TOIMINTAKYVYN ARVIOINTIPROSESSI 13 SUOSITUSTA NUORTEN TOIMINTAKYVYN ARVIOINTIPROSESSI 13 SUOSITUSTA Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) heli.valkeinen@thl.fi 21.3.2019 Nuoren toimintakyvyn arviointi / heli.valkeinen@thl.fi

Lisätiedot

Asiakaslähtöinen Toimintakykyni (micf) -sovellus: pilottiversion esittely

Asiakaslähtöinen Toimintakykyni (micf) -sovellus: pilottiversion esittely Asiakaslähtöinen Toimintakykyni (micf) -sovellus: pilottiversion esittely Lääkinnällisen kuntoutuksen maakunnallinen seminaari 28.11.2017 Jyväskylän paviljonki Jaana Paltamaa Erikoissuunnittelija, TtT,

Lisätiedot

Kykyviisari. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmän hyödyntäminen asiakastyössä

Kykyviisari. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmän hyödyntäminen asiakastyössä Kykyviisari Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmän hyödyntäminen asiakastyössä Kykyviisari sopii kaikille työikäisille Kykyviisari on työ- ja toimintakyvyn arviointimenetelmä kaikille työikäisille,

Lisätiedot

Kuntoutuksen hyödyn arvioinnin ja raportoinnin kehittämisprojekti. Sari Miettinen Projektipäällikkö

Kuntoutuksen hyödyn arvioinnin ja raportoinnin kehittämisprojekti. Sari Miettinen Projektipäällikkö Kuntoutuksen hyödyn arvioinnin ja raportoinnin kehittämisprojekti Sari Miettinen Projektipäällikkö Kehittämisprojektin lähtökohdat MITÄ & MILLOIN? Kehittää nykyinen toimintamalli sellaiseksi, joka tuottaa

Lisätiedot

Suomalaisten näkö ja elämänlaatu. Alexandra Mikhailova, FT

Suomalaisten näkö ja elämänlaatu. Alexandra Mikhailova, FT Suomalaisten näkö ja elämänlaatu Alexandra Mikhailova, FT 7..27 Näkövammaisuus ja sokeus Näkövammaisuuden ja sokeuden aiheuttajat maailmanlaajuisesti: IAPB vision atlas, 27 Näön merkitys Heikentynyt näkökyky

Lisätiedot

Kuntoutus hoitosuositusten valossa. Kelan näkökulma. Tiina Suomela-Markkanen Asiantuntijalääkäri, Kela 10.3.2014

Kuntoutus hoitosuositusten valossa. Kelan näkökulma. Tiina Suomela-Markkanen Asiantuntijalääkäri, Kela 10.3.2014 Kuntoutus hoitosuositusten valossa Kelan näkökulma Tiina Suomela-Markkanen Asiantuntijalääkäri, Kela 10.3.2014 Kuntoutuksen vaiheiden tulee olla kunnossa Kuntoutustarpeen havaitseminen ajoissa, kokonaisvaltaisuus

Lisätiedot

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi

Tulokset kyselystä Käypä hoito -potilasversioiden kehittämiseksi Tulokset kyselystä -potilasversioiden kehittämiseksi Tiina Tala, Mari Honkanen, Kirsi Tarnanen, Raija Sipilä 30.9.2015 Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Sisältö 1 Kyselyn tavoite... 3 2 Kyselyn vastaajat...

Lisätiedot

Miten hyvinvointiteknologia tukee muistisairaiden turvallisuutta?

Miten hyvinvointiteknologia tukee muistisairaiden turvallisuutta? TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Miten hyvinvointiteknologia tukee muistisairaiden turvallisuutta? Kokeilusta käytäntöön seminaari Holiday Club Saimaa, 19.4.2017 Hankkeen tavoitteet Alkavaa muistisairautta

Lisätiedot

TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa

TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa TOIMIA-suositukset tukevat ikäpalvelulain toimeenpanoa Matti Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos TOIMIA-seminaari TOIMIA Ikäpalvelulain tukena Suositus iäkkään henkilön palvelutarpeen arviointiin Toimintakyvyn

Lisätiedot

Sote-tietopaketit Siun sotessa

Sote-tietopaketit Siun sotessa Sote-tietopaketit Siun sotessa 17.11. Sairaaloiden vaikuttavuus- ja tuottavuuspäivät Kirsi Kinnunen Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-tietopakettien taustaa Peruspalveluministeri

Lisätiedot

Arjen toimintakyky ja Asiakaslähtöinen tavoitteenasettelu

Arjen toimintakyky ja Asiakaslähtöinen tavoitteenasettelu Arjen toimintakyky ja Asiakaslähtöinen tavoitteenasettelu Jaana Paltamaa Jyväskylän ammattikorkeakoulu 15.3.2017 Lähde: Wade Clin Rehabil 2005 Arjen toimintakyvyn arviointi 1/4 Kuntoutustarpeen havaitseminen

Lisätiedot

Kuntoutuksen vaikutusten seuranta (AKVA)

Kuntoutuksen vaikutusten seuranta (AKVA) 21.1.2015 Kuntoutuksen vaikutusten seuranta (AKVA) Veli-Matti Vadén Suunnittelija Kela, Terveysosasto Kuntoutuksen vaikutusten seuranta Kuntoutusselonteko 2002: Kuntoutuksen järjestäjät ja rahoittajat

Lisätiedot

Kykyviisari muutoksen jäljillä

Kykyviisari muutoksen jäljillä Kykyviisari muutoksen jäljillä Kirsi Unkila/ Kalle Lautala Solmu- (sosiaalinen osallisuus ja työ- ja toimintakyvyn muutos koordinaatiohanke 2014-2017) Työterveyslaitos Lahti 25.1.2017 Koettu työkyky tällä

Lisätiedot

Vankeusajan hyödyntäminen työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa

Vankeusajan hyödyntäminen työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa Vankeusajan hyödyntäminen työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa Mariitta Vaara 3.12.2018 3.12.2018 Mariitta Vaara 1 Työkyvyn määrittäminen Työkyky muodostuu ihmisen fyysisten ja psyykkisten voimavarojen ja

Lisätiedot

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012

Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS. Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 Vaikeavammaisten yksilöllinen kuntoutusjakson GAS Riikka Peltonen Suunnittelija 6.3.2012 9. 3. 2 0 1 Vaikeavammaisten yksilöllisen kuntoutusjakson standardi Uudistustyön tavoitteena oli rakentaa intensiivisesti

Lisätiedot

Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito. Alueelliset yhteistyökokoukset

Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito. Alueelliset yhteistyökokoukset Terveysosasto Kuntoutusryhmä Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Aikuisten reumaa sairastavien kuntouttava hoito Alueelliset yhteistyökokoukset 24.8.-7.9.2010 Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren

Lisätiedot

Mikä GAS-menetelmä on? Seija Sukula Kehittämispäällikkö, FT Kela

Mikä GAS-menetelmä on? Seija Sukula Kehittämispäällikkö, FT Kela Mikä GAS-menetelmä on? Seija Sukula Kehittämispäällikkö, FT Kela 2.12.2015 2 GASin Historiasta juuret GAS on kehitetty 1960-luvulla mielenterveyskuntoutukseen: psykologi Thomas J Kiresuk ja tilastotieteilijä

Lisätiedot

AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ (AVH)- JA MS- KUNTOUTUJAN LIIKKUMISEN JA OSALLISTUMISEN ARVIOINTI. Paltamaa Jaana, Sinikka Peurala ja työryhmä

AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ (AVH)- JA MS- KUNTOUTUJAN LIIKKUMISEN JA OSALLISTUMISEN ARVIOINTI. Paltamaa Jaana, Sinikka Peurala ja työryhmä 28.1.2011 AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ (AVH)- JA MS- KUNTOUTUJAN LIIKKUMISEN JA OSALLISTUMISEN ARVIOINTI Paltamaa Jaana, Sinikka Peurala ja työryhmä 28.1.2011 Vaikeavammaisten toimintakyvyn arviointi Suosituksen

Lisätiedot

Työuupumus -kuntoutuskurssit

Työuupumus -kuntoutuskurssit Terveysosasto Kuntoutusryhmä Työuupumus -kuntoutuskurssit Tiedotustilaisuus Kela uudistaa kurssipalveluja mikä muuttuu? Kelan Käpylän toimitalo 29.8.2012 Kurssikokonaisuus vuoden 2013 alusta Työuupumus

Lisätiedot

TOIMINTAKYKY KIRJAAMISEN VILLI LÄNSI ON AIKA JÄTTÄÄ HISTORIAAN. jatkossa rakenne ratkaisee

TOIMINTAKYKY KIRJAAMISEN VILLI LÄNSI ON AIKA JÄTTÄÄ HISTORIAAN. jatkossa rakenne ratkaisee TOIMINTAKYVYN MITTAAMINEN NÄKYVÄKSI Mari Laine ft, vapaa toimittaja mari.j.laine@gmail.com TOIMINTAKYKY Artikkeli on Fysioterapia lehden toimintakykyä käsittelevän juttusarjan neljäs osa. Sarja tehdään

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa. Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi työryhmä VI kokous 18.3.2014 Toivakassa

Oma tupa, oma lupa. Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi työryhmä VI kokous 18.3.2014 Toivakassa Oma tupa, oma lupa Palveluohjaus ja palvelutarpeen arviointi työryhmä VI kokous 18.3.2014 Toivakassa Asialista: 1. Kokouksen avaus 2. Työryhmän V kokouksen muistio http://jkl.fi/hallinto/hankkeet_ja_strategiat/perusturvapalvelut/omatupa/palveluohjaus

Lisätiedot

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0 kysymyksen versio, haastattelu Tämä arviointimenetelmä kehitettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) Classification, Terminology and Standards -tiimin toimesta osana WHO:n National Institutes of Health (NIH)

Lisätiedot

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT

EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT EWA-HYVINVOINTIPROFIILIEN YHTEENVETO 2017-75-VUOTIAIDEN HYVINVOINTIA EDISTÄVÄT KOTIKÄYNNIT Sisällysluettelo Kuva-, kuvio- ja taulukkoluettelo... 3 1 JOHDANTO... 4 2 TOIMINTAKYKY... 6 2.1 Itsenäisyys...

Lisätiedot

SUUNTA-MITTARI NUORILLE VANHEMMILLE Muutoksen arviointi yhdessä Kykyviisari Abilitator työpaja 17.5.2016 TAINA ERA JOHANNA MOILANEN

SUUNTA-MITTARI NUORILLE VANHEMMILLE Muutoksen arviointi yhdessä Kykyviisari Abilitator työpaja 17.5.2016 TAINA ERA JOHANNA MOILANEN SUUNTA-MITTARI NUORILLE VANHEMMILLE Muutoksen arviointi yhdessä Kykyviisari Abilitator työpaja 17.5.2016 TAINA ERA JOHANNA MOILANEN 1 Nuorten vanhempien suunta työuralle-hanke Manner-Suomen ESR-ohjelma,

Lisätiedot

Puhe, liike ja toipuminen. Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT

Puhe, liike ja toipuminen. Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT Puhe, liike ja toipuminen Erityisasiantuntija Heli Hätönen, TtT Puhe liike toipuminen? 2.9.2014 Hätönen H 2 Perinteitä ja uusia näkökulmia Perinteinen näkökulma: Mielenterveyden ongelmien hoidossa painotus

Lisätiedot

Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kehittäminen:

Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kehittäminen: Toimintakyvyn mittaamisen ja arvioinnin kehittäminen: TOIMIA-asiantuntijaverkosto ja tietokanta Päivi Sainio, projektipäällikkö TOIMIA-seminaari 28.1.2011 Toimintakyky-yksikkö THL 2 Väestön toimintakyvyn

Lisätiedot

AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN

AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN AVH-POTILAAN PSYYKKINEN TUKEMINEN Ihmisen käsitys muuttuneesta tilanteesta muodostuu nopeasti ja on melko pysyvää. Hallinnan tunteen saavuttaminen ennustaa masennuksen vähäisyyttä, kuntoutumista, parempaa

Lisätiedot

Tuloksellisuuden seuranta. Veli-Matti Vadén

Tuloksellisuuden seuranta. Veli-Matti Vadén Tuloksellisuuden seuranta Veli-Matti Vadén 23.11.2016 Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi Tuloksellisuuden seuranta Kuntoutuksen hyödyn arviointi ja raportointi (AKVA) 1. Tietojen toimittamisen

Lisätiedot

Kykyviisari kehitteillä oleva arviointimenetelmä työttömän työ- ja toimintakyvyn muutosten arviointiin

Kykyviisari kehitteillä oleva arviointimenetelmä työttömän työ- ja toimintakyvyn muutosten arviointiin Kykyviisari kehitteillä oleva arviointimenetelmä työttömän työ- ja toimintakyvyn muutosten arviointiin Työterveyslaitos Perjantai-meeting 18.3.2016 klo 8.30-9.30 Minna Savinainen, erikoistutkija Työterveyslaitos

Lisätiedot

Huomioithan, että työelämässä kullakin työpaikalla on omat erilliset kirjaamisohjeensa, joita tulee siellä noudattaa.

Huomioithan, että työelämässä kullakin työpaikalla on omat erilliset kirjaamisohjeensa, joita tulee siellä noudattaa. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi- ja toimintakyky Fysioterapian koulutusohjelma FYSIOTERAPIAPROSESSI Tämä ohje on tarkoitettu fysioterapeuttiopiskelijoille fysioterapiaprosessin kuvaamisen tueksi

Lisätiedot

KOGNITIIVISTEN TESTIEN PISTEMÄÄRIEN SANALLISET KUVAUKSET

KOGNITIIVISTEN TESTIEN PISTEMÄÄRIEN SANALLISET KUVAUKSET KOGNITIIVISTEN TESTIEN PISTEMÄÄRIEN SANALLISET KUVAUKSET Suomessa psykologien käytössä on erilaisia kognitiivisen tason arvioimisessa käytettäviä testejä. Näistä testeistä saadaan yleensä pistemääriä,

Lisätiedot

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus

Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus alkavat uudet palvelut. Palvelujen toteutus Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen moniammatillinen yksilökuntoutus 1.1.2019 alkavat uudet palvelut Palvelujen toteutus Elina Kulmanen Suunnittelija Kela, kuntoutuspalvelujen ryhmä @ElinaKulmanen Sisältö

Lisätiedot

CP-vammaisen aikuisen kokonaisvaltaisen kuntoutusprosessin tukeminen

CP-vammaisen aikuisen kokonaisvaltaisen kuntoutusprosessin tukeminen CP-vammaisen aikuisen kokonaisvaltaisen kuntoutusprosessin tukeminen Kuntoutussymposium 2009 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus 5.11.2009 Tiina Airaksinen, YTM, projektipäällikkö, ry / CP-ikä/kunto-projekti

Lisätiedot

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo

Toimintakyky. Toimiva kotihoito Lappiin , Heikki Alatalo Toimintakyky Toimiva kotihoito Lappiin 10.4.2018, 19.4.2018 Mitä toimintakyky on? Mitä ajatuksia toimintakyky käsite herättää? Mitä toimintakyky on? Toimintakyky tarkoittaa ihmisen fyysisiä, psyykkisiä

Lisätiedot

KYKYVIISARI tulkinta Rautalankaohjeet

KYKYVIISARI tulkinta Rautalankaohjeet KYKYVIISARI tulkinta Rautalankaohjeet Päivitetty 2/2018 1 Tulkinnasta yleisesti Kykyviisarilla voi arvioida VAIN yksilön työ- ja toimintakykyä sen muutosta. Sen rinnalla voi käyttää muita arviointimenetelmiä!

Lisätiedot

RAND Jos vertaatte nykyistä terveydentilaanne vuoden takaiseen, onko terveytenne yleisesti ottaen?

RAND Jos vertaatte nykyistä terveydentilaanne vuoden takaiseen, onko terveytenne yleisesti ottaen? 1. Onko terveytenne yleisesti ottaen? RAND - 36 1. Erinomainen 2. Varsin hyvä 3. Hyvä 4. Tyydyttävä 5. Huono 2. Jos vertaatte nykyistä terveydentilaanne vuoden takaiseen, onko terveytenne yleisesti ottaen?

Lisätiedot

Toimintakykyarvio oppilaanohjauksen ja opetuksen työvälineenä

Toimintakykyarvio oppilaanohjauksen ja opetuksen työvälineenä Toimintakykyarvio oppilaanohjauksen ja opetuksen työvälineenä Taustaa Kehitetty Tervareitti-hankkeessa 2015-2017 Osa erityistä tukea tarvitsevan ohjausmallia ICF-luokitukseen pohjautuva työkalu: Kansainvälinen

Lisätiedot

Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren Suunnittelija Anneli Louhenperä

Kehittämispäällikkö Tuula Ahlgren Suunnittelija Anneli Louhenperä Terveysosasto Kuntoutusryhmä Kuntoutuspolku, kuntoutuksen rakenne ja toteutus - Reumaa ja muita TULE-sairauksia sairastavien lasten ja nuorten yksilöllinen kuntoutusjakso Alueelliset yhteistyökokoukset

Lisätiedot

Toimintakyvyn kirjaaminen

Toimintakyvyn kirjaaminen Toimintakyvyn kirjaaminen Anu Myllyharju Puikkonen 2018 Rakenteinen kirjaaminen sosiaali ja terveydenhuollossa (thl.fi) Rakenteinen tieto eli määrämuotoinen tieto tarkoittaa tiedon kirjaamista ja tallentamista

Lisätiedot

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017)

Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) Käypä hoito -indikaattorit; Alaselkäkipu Ohessa kuvatut indikaattoriehdotukset pohjautuvat Alaselkäkipu Käypä hoito -suositukseen (2017) 1 2 Keston mukaan selkäkipu jaetaan akuuttiin (alle 6 vkoa), subakuuttiin

Lisätiedot

AKVA Palveluntuottajien koulutus Työkyky tuloksellisuuden mittarina. Kirsi Vainiemi Asiantuntijalääkäri, Kela 27.10.2014

AKVA Palveluntuottajien koulutus Työkyky tuloksellisuuden mittarina. Kirsi Vainiemi Asiantuntijalääkäri, Kela 27.10.2014 AKVA Palveluntuottajien koulutus Työkyky tuloksellisuuden mittarina Kirsi Vainiemi Asiantuntijalääkäri, Kela 27.10.2014 Kelan ammatillisen kuntoutuksen lainsäädäntö Kokonaisvaltainen arviointi Kansaneläkelaitos

Lisätiedot

Työllistymisen voimavarat -mittarin kokeilu ja tulokset

Työllistymisen voimavarat -mittarin kokeilu ja tulokset Työllistymisen voimavarat -mittarin kokeilu ja tulokset 6.2.2015 Päätösseminaari Arja Kurvinen & Arja Jolkkonen Itä-Suomen yliopisto Karjalan tutkimuslaitos Tuloksekas työllistämien -hanke Tarve Tarve

Lisätiedot

Sisältö. Työryhmä Tausta Tarkoitus Menetelmä Tulokset Johtopäätökset Kehittämistyön haasteet ja onnistumiset Esimerkkejä

Sisältö. Työryhmä Tausta Tarkoitus Menetelmä Tulokset Johtopäätökset Kehittämistyön haasteet ja onnistumiset Esimerkkejä AJANKOHTAISTA IMETYSOHJAUKSESTA Näyttöön perustuva imetysohjauksen yhtenäinen toimintamalli terveydenhuollon palveluketjussa Äitiyshuollon ja naistentautien alueellinen koulutus 16.1-17.1.2017, Rovaniemi

Lisätiedot

Mini-HTA Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija

Mini-HTA Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija Mini-HTA 19.9.2018 Petra Falkenbach, TtM erikoissuunnittelija Mini-HTA tausta Mini-HTA on tanskalaisten kehittämä menetelmä, jolla voidaan arvioida systemaattisesti terveydenhuollon menetelmän soveltuvuutta

Lisätiedot

MITEN IÄKKÄÄT SUOMALAISET PÄRJÄÄVÄT?

MITEN IÄKKÄÄT SUOMALAISET PÄRJÄÄVÄT? Tehyn kuntoutusalan opintopäivät 24.11.2018 MITEN IÄKKÄÄT SUOMALAISET PÄRJÄÄVÄT? FinTerveys-tutkimuksen tuloksia toimintakyvystä Päivi Sainio ja FinTerveysraportin työryhmä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö 1 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Sosiaali- ja terveyskeskus Vanhustyö RAVA-MITTAUS UUDESSAKAUPUNGISSA VIIKOLLA 42/2017 Raija Yrttimaa Kirsi Routi-Pitkänen Jaana Aitta 11.12.2017 2 RAVA-TOIMINTAKYKYMITTARI RAVA-toimintakykymittari

Lisätiedot

Risto Raivio Ylilääkäri, Kliinisen osaamisen tuen yksikön päällikkö Projektipäällikkö, Terveydenhuollon avovastaanottotoiminnan palvelusetelikokeilu

Risto Raivio Ylilääkäri, Kliinisen osaamisen tuen yksikön päällikkö Projektipäällikkö, Terveydenhuollon avovastaanottotoiminnan palvelusetelikokeilu Hoidon jatkuvuus perusterveydenhuollossa Tutkimus Tampereen yliopistollisen sairaalaan erityisvastuualueen ja Oulun kaupungin terveyskeskuksissa. Väitöskirja. Tampereen yliopisto 2016. http://urn.fi/urn:isbn:978-952-03-0178-1

Lisätiedot

INFO. Varautuminen1.1.2016 voimaantulevaan. lääkinnällisen kuntoutuksen lainmuutokseen

INFO. Varautuminen1.1.2016 voimaantulevaan. lääkinnällisen kuntoutuksen lainmuutokseen INFO Varautuminen1.1.2016 voimaantulevaan vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen lainmuutokseen Kehittämispäällikkö Juhani Rinne Lakimies Lyyti Harju Pääsuunnittelija Riikka Peltonen Asiantuntijalääkäri

Lisätiedot

Palveluntuottajien vuosiraportointi tiedonkeruulomake

Palveluntuottajien vuosiraportointi tiedonkeruulomake Kuntoutusryhmä Palveluntuottajien vuosiraportointi 2012 -tiedonkeruulomake Kuntoutustutkimus Tulostakaa lomake jokaista erillistä linjaa varten Vastatkaa yhdellä lomakkeella vain ja ainoastaan yhdestä

Lisätiedot

Kansalaisuuden kynnykset

Kansalaisuuden kynnykset Kansalaisuuden kynnykset 3/31/2017 Sadassa vuodessa kansalaiseksi juhlakonferenssi Sakari Kainulainen dosentti, asiantuntija Diakonia-ammattikorkeakoulu Kynnyksiä osallisuuden edessä Taloudellinen /Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Mikä on Kykyviisari? Arviointia, tuloksia ja juurrutusta Kirsi Unkila ja Minna Savinainen Työterveyslaitos

Mikä on Kykyviisari? Arviointia, tuloksia ja juurrutusta Kirsi Unkila ja Minna Savinainen Työterveyslaitos Mikä on Kykyviisari? Arviointia, tuloksia ja juurrutusta 1.12.2016 Kirsi Unkila ja Minna Savinainen Työterveyslaitos Mikä on Kykyviisari? 1. Työ- ja toimintakyvyn itsearviointimenetelmä - kyselylomake,

Lisätiedot

Toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehyksessä VAT:n (valmennuksen arvioinnin tukijärjestelmä)

Toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehyksessä VAT:n (valmennuksen arvioinnin tukijärjestelmä) Toimintakyvyn arviointi ICF-viitekehyksessä VAT:n (valmennuksen arvioinnin tukijärjestelmä) avulla ICF WHO:n tekemä toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden kansainvälinen luokitus (ICF) julkistettiin

Lisätiedot

Työkyky, terveys ja hyvinvointi

Työkyky, terveys ja hyvinvointi Työkyky, terveys ja hyvinvointi Miia Wikström, tutkija, hankejohtaja miia.wikstrom@ttl.fi www.kykyviisari.fi kykyviisari@ttl.fi Mitä työkyky on? Työkyky voidaan määritellä yhdistelmäksi terveyttä, toimintakykyä,

Lisätiedot

Väliinputoamisesta yhdenvertaisuuteen aikuisten oppimisvaikeudet palvelujärjestelmän haasteena

Väliinputoamisesta yhdenvertaisuuteen aikuisten oppimisvaikeudet palvelujärjestelmän haasteena Väliinputoamisesta yhdenvertaisuuteen aikuisten oppimisvaikeudet palvelujärjestelmän haasteena Tutkija, VTM Johanna Korkeamäki Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 13.4.2011 Työryhmä 6 20.4.2011 1 Esityksen

Lisätiedot

Equity matters! Interventioiden kustannusvaikuttavuus Leena Forma, Jan Klavus, Jussi Partanen, Pekka Rissanen Tampereen yliopisto

Equity matters! Interventioiden kustannusvaikuttavuus Leena Forma, Jan Klavus, Jussi Partanen, Pekka Rissanen Tampereen yliopisto Equity matters! Interventioiden kustannusvaikuttavuus Leena Forma, Jan Klavus, Jussi Partanen, Pekka Rissanen Tampereen yliopisto Tausta Haavoittuvien ryhmien muuta väestöä heikompi elämänlaatu/hyvinvointi.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat ovat tyytyväisiä

Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat ovat tyytyväisiä Sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaat ovat tyytyväisiä Kainuun maakunta -kuntayhtymän sosiaali- ja terveystoimialan asiakastyytyväisyys on edelleen parantunut. Tyytyväisyyttä on seurattu kahden vuoden

Lisätiedot

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0

WHODAS 2.0 WORLD HEALTH ORGANIZATION DISABILITY ASSESSMENT SCHEDULE 2.0 kysymyksen versio, haastattelu Esittely Tämä arviointimenetelmä kehitettiin Maailman terveysjärjestön (WHO) Classification, Terminology and Standards -tiimin toimesta osana WHO:n National Institutes of

Lisätiedot

Kykyviisari Työ- ja toimintakyvyn arviointi- ja ohjauskäytäntö / Kirsi Unkila ja Minna Savinainen Työterveyslaitos

Kykyviisari Työ- ja toimintakyvyn arviointi- ja ohjauskäytäntö / Kirsi Unkila ja Minna Savinainen Työterveyslaitos Kykyviisari Työ- ja toimintakyvyn arviointi- ja ohjauskäytäntö / Kirsi Unkila ja Minna Savinainen 23.11.2017 Työterveyslaitos www.ttl.fi 1 Työkyvyn osatekijät, Kykyviisarin viitekehys Kykyviisari keskittyy

Lisätiedot