Palautekysely, WSC 2015 Ekspertit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palautekysely, WSC 2015 Ekspertit"

Transkriptio

1 1(25) Palautekysely, WSC 2015 Ekspertit Palautuspäivä Vastaajien määrä 23, (74 %). Kooste kysymyksittäin 1. Klikkaa itsesi vastaajaksi pudotusvalikosta. 2. Valitse oma lajisi pudotusvalikosta: 3. Monettako kertaa olit WSC-eksperttinä?

2 2(25) 4. Oliko sinulla lajissasi jokin erityistehtävä? Expert with Special Responsibility (ESR): - Skill development - Lajin kehittäminen - Skill Development - Assesment CIS - Sustainbility - Healt and security

3 3(25) 5. Mikä vaihtoehdoista parhaiten kuvaa aktiivisuuttasi WSI:n keskustelufoorumilla ennen kilpailuja? 6. Oletko toiminut lajisi EuroSkills - eksperttinä ja jos olet, niin kuinka monissa kilpailuissa?

4 4(25) 7. Toimitko tällä hetkellä oman lajisi lajipäällikkönä? 8. Miten lajisi järjestelyt yleisesti ottaen onnistuivat? ERINOMAISESTI EPÄONNISTUIVAT TÄYSIN 9. Missä lajijärjestelyjen suhteen onnistuttiin, missä epäonnistuttiin? Oliko lajisi toteutuksessa merkittäviä ongelmia? Järjestelyt keräsivät runsaasti kiitosta. Vastauksissa raportoidaan joistakin lajikohtaisista ongelmista. Useammassa kuin yhdessä vastauksessa tuodaan esiin seuraavia ongelmia: - lajin johtaminen - lajin toimijoiden osaaminen ja vuorovaikutustaidot - tablettien toimivuus ja muut arviointiin liittyvät ongelmat - lattioiden epätasaisuus

5 5(25) 10. Oliko lajisi järjestelyissä jotakin sellaista, josta voisi ottaa oppia Taitaja - tapahtumaan? Taitaja-tapahtumaa pidetään jo nykyisellään korkeatasoisena WS-kilpailuihin verrattuna. Joitakin kehittämisehdotuksia nousee useammissa vastauksissa esiin: - oma laji mukaan Taitajiin - Judgement-arviointi Taitajiin - ulkopuolisen asiantuntijan käyttö tehtävän suunnittelussa - kilpailuhuoltajat mukaan arviointiin 11. Vastasivatko lajikuvaus, tehtävät ja lajissa käytetyt koneet, laitteet ja materiaalit suomalaisen työelämän käytäntöjä? Elleivät täysin vastanneet, mitkä olivat suurimmat eroavaisuudet? Vastaajien määrä: 13 Lajikohtaiset vastaukset. Useammassa vastauksessa tuotiin esille: internet ei ollut käytettävissä.

6 6(25) 13. Teitkö ehdotuksen seuraavien kilpailujen tehtäväksi tai osatehtäväksi? 14. Valittiinko São Paulossa seuraavien kilpailujen tehtävät? 15. Jos valittiin, niin miten valinta tehtiin? Kenen tai keiden ehdotuksesta nämä tehtävät valittiin? Poimintoja vastauksista: - Valittiin Brasilian ekspertin ehdotus, koska muita ehdotuksia ei ollut. - Tehtävät valittiin suurinpiirtein. Abu Dhabissa emme voi käyttää alastomia mallinukkeja, joten päädyimme kahteen vitriiniesillelaittoon. - Expertit äänestivät kolmesta eri vaihtoehdosta. - kilpailutehtävinä käytetään pohjana 2015 moduuleja. Näitä muokkaamaan muodostettiin experttiryhmät

7 7(25) 16. Ellei tehtävää valittu, niin miten valmistelu käynnistetään? Poimintoja vastauksista. Useimmissa lajeissa prosessi on selvä. Joissakin lajeissa on vielä epäselvyyttä. - Tulevissa kisoissa valmistelu kolmeportainen (nykyisin kaksiportainen). 90 päivää ennen kisoja ekspertit ehdottavat oman ehdotuksensa koko kisatyöstä forumille. 60 päivää ennen äänestetään 5 jatkoon ja 30 päivää äänestetään kolme ehdotusta finaaliin. Kisapaikalla arvotaan yksi kolmesta ja tehdään 30% muutokset. - Kaikki saavat toimittaa lajiin ehdotuksia tehtäviksi. Määräaikaan mennessä tulleet ehdotukset käsitellään ja valitaan nähtävästi Forumin avulla. - Aloitamme keskustelun foorumillamme. - Abu Dhabin ekspertit lähtevät CE ja DCE edellä käynnistämään suunnittelutyötä meidän ehdotusten pohjalta. - Ei tarkkaa tietoa vielä. - Hieman jäi vielä auki, kenen toimesta tehtävät sitten valitaan. - Ulkopuolinen suunnittelija tekee kilpailutehtävän.

8 8(25) 17. Kehittyykö lajisi mielestäsi oikeaan suuntaan? Perustele. Miten olet vaikuttanut lajisi kehittämiseen? Lajikohtaiset vastaukset. Suurin osa näkee, että laji kehittyy oikeaan suuntaan ja suomalaiset ekspertit ovat olleet aktiivisia lajin kehittäjiä. Toisaalta joissakin lajeissa on vaikeuksia saada kehittymistä aikaan muutoksia vastustavan opposition ansiosta. 18. Tulisiko Suomen lähettää kilpailija lajiisi WSC2017-kilpailuihin? Yksimieliset vastaukset: KYLLÄ 19. Miten eksperttityöskentely lajissasi sujui?

9 9(25) 20. Mikä on arviosi oman lajisi eksperttien asiantuntemuksen ja osaamisen tasosta? Arviot hajaantuvat voimakkaasti. Kaksi esimerkkiä: - Todella hyvä. Vielä kun saisi suurimmat kielimuurit niin olisi todella hienoa työskennellä heidän kanssaan - Yleisesti ottaen aika heikko. Tietysti on aika vaikea sanoa noista experteistä, jotka eivät puhu englantia. Heidän on vaikea osoittaa kykyjään tulkin välityksellä. 21. Miten eksperttien osaamista ja työskentelyä voisi parantaa? Poimintoja kehittämisehdotuksista - kielitaidon kehittäminen ja tulkeista luopuminen - eksperttikoulutus kaikille - eksperttien tapaaminen jo ennen kilpailuja - selkeät ammattitaitovaatimukset tutkinnon ja työkokemuksen osalta - eksperttien osaamiskartoitus tiedoksi pääekspertille - kaikki pakotettava mukaan foorumikeskusteluun 22. Miten tyytyväinen olet omaan työpanokseesi ja vaikutusmahdollisuuksiin?

10 10(25) 23. Perustele edellisen kysymyksen vastauksesi. Vastauksista huokuu tyytyväisyys omaan työpanokseen, vaikutusmahdollisuuksiin ja arvostukseen. [Kysymysmuoto kannattaa uudistaa] 24. Onko WS-kilpailutehtävien tai WS-kilpailijoiden tasossa tapahtunut merkittäviä muutoksia viime vuosina? Osa vastaajista näkee, että osaamisen taso nousee, tehtävien vaativuus kasvaa ja kilpailu kiristyy. Monissa maissa harjoitellaan yhä enemmän. Toinen osa vastaajista näkee, että merkittäviä tasomuutoksia ei ole tapahtunut. 25. Mikäli lajissasi käytettiin uutta Judgement-arviointia, mitkä olivat kokemuksesi siitä? Kaikki vastaukset suorina lainauksina: - Ei toimi ainakaan nykyisellä tehtävämallilla. - Käytettiin, ja ihan hyvät kokemukset. saatiin sopivasti erilaisia näkökulmia arviointiin. Eri ekspertit painottivat vähän eri asioita arvioidessaan kohdetta.

11 11(25) - Hyvät, samantapainen kuin meidän oma arviointi koulussa. Tosin arviointikriteereitä pitää vielä hieman viilata. - Parempi kuin S. - Ei vaikka oltaisiin haluttu. - Verkko-ongelmat läppäriarvioinnissa. Arvioinnissa annettiin mielestäni turhan varovaisesti kolmosia tai kakkosia. Nollat olisi voinut jättää kokonaan pois, mutta niitä oli runsaasti. Kilpailijat ovat kuitenkin valmentautuneet kisaan ja tekevät työtänsä tosi ammattitaitoisesti. Miten voidaan arvioida työ nollaksi? The window visual is aesthetically pleasing 3= very appealing 2= appealing 1= slightly appealing 0=not appealing - Ei käytetty. - Kyllä käytettiin ja pidin siitä sen yksinkertaisuuden vuoksi. Arviointi joutui tarkistuskierroksista huolimatta paljon nopeammin ja arvioinni osuvuus oli hyvä. - Hyvä uudistus, mikä varmasti näkyy tulevaisuudessa entistä paremmin lopputuloksissa. - Ensin ajattelin, että on hyvä juttu. Mutta lopputulema, että kokonaispisteet laskivat jyrkästi ja huonojen pisteiden antamisen helppous vähän järkyttivät - Ei onnistunut.

12 12(25) - Käytettiin. Meillä toimi hyvin, ja tullaan käyttämään jatkossa enemmän. - Ei käytetty - Vaikutti olevan samat ongelmat kuin subjektiivisessa - Nyt annettiin paljon nollia, vaikka kilpailutyö ei ollutkaan niin huono. Se pudottaa todella pisteitä alas. Tänä vuonna meidän lajissa tuli ennätysalhaisia pisteitä. 0-3 on minusta kuitenkin aika selkeää arvioida (jos kaikki arvioisivat rehdisti).

13 13(25) 26. Miten lajisi suomalainen kilpailija menestyi? 27. Suomen menestys lajissasi oli

14 14(25) 28. Mitkä olivat mielestäsi tärkeimmät syyt aiempaa parempaan / aiempaa heikompaan menestykseen? Syyt aiempaa parempaan menestykseen Onnistunut valmistautuminen: Hyvät leirit. Onnistunut ekspertin työ. Ekspertin ennakkokäynti Brasiliassa. Intensiivinen harjoittelu Kilpailija oli sitoutunut harjoitteluun. Harjoittelua oli määrällisesti aiempaa enemmän. Harjoittelussa keskityttiin enemmän vaikeiden yksityiskohtien taitojen hiomiseen. Palaute annettiin joka harjoituskerran päätteeksi, mikä lisäsi innostusta ja motivaatiota harjoittelemiseen. Yhteistyö Valmentaja ja valmennettava tekivät tiivistä yhteistyötä. Valmennuksessa mukana lajipäällikkö, valmentaja ja ekspertti. Sopiva kilpailutehtävä Kilpailutehtävä ja sen arviointi oli suomalaisille sopiva. Syyt aiempaa heikompaan menestykseen Pienestä kiinni Menestys oli kahtiajakoinen: sijoitus oli pettymys (11), pisteet eivät. Suomen kilpailija hävisi vain 3,69 pistettä voittajalle (80.30 / 83,99). Kilpailijan keskittyminen Unohdukset ja lievä herpaantuminen ratkaisevilla hetkillä Kilpailijan sairastuminen kilpailun aikana Resurssit Mitalimaissa on panostettu valmennukseen enemmän. Rahallinen panostus on toista luokkaa kuin meillä. Muut maat harjoittelevat nykyään tosi paljon jopa 2-3 vuotta. Suomi ei pärjää enää perusvalmennuksella. Kokemattomat toimijat Uusi ekspertti, uusi valmentaja, vaihtuva lajipäällikkö.

15 15(25) 29. Miten arvioisit lajisi valmennusta? Missä onnistuttiin? Missä on parantamisen varaa? Vastauksissa kerrotaan monista lajikohtaisista hyvistä käytänteistä ja kehittämistarpeista. Vastauksissa yleisesti esiintyviä kehittämiskohteita ovat: Yritysyhteistyön kehittäminen Lisää kansainvälisiä harjoituskilpailuja Enemmän aikaa ja aktiivisia toimijoita valmentamiseen Enemmän toistoja ja rutiinia Kilpailijalla pitää olla aikaa harjoitella (pelkkien harjoittelumahdollisuuksien luonti ei riitä) 30. Miten yhteistyö valmennuksen kanssa sujui?

16 16(25) 31. Kuvaile yhteistyötäsi lajisi lajipäällikön ja lähivalmentajan kanssa. Listaa asiat, jotka toimiva hyvin ja asiat, jotka eivät toimineet hyvin. Poimintoja vastauksista: - Meillä on vuosien saumaton yhteistyö. - Muodostimme yhdessä hyvän tiimin. - Käytimme facea ja pystyimme siellä kommentoimaan suhteellisen hyvin valmennuksen etenemistä - Itse hoidin koko homman. Minusta hyvä niin, koska tiedän tarkalleen, mitä kilpailussa odotetaan. - Aikataulutus ei onnistunut. Jokaisella liikaa normaaleja töitä. Rahoitus tiukilla. Tuuraajia ei saa. - Koska olen kaikki kolme henkilöä yhdessä paketissa onnistui yhteistyö varsin saumattomasti. - Lajipäällikkö ei kerennyt osallistua juuri olenkaan valmennukseen sairauden johdosta 32. Oletko käynyt palautekeskustelua kilpailijan/kilpailijoiden kanssa?

17 17(25) 33. Mitä keskustelussa nousi esille? Lajikohtaiset vastaukset 34. Suomen maajoukkueen menestys sekä pisteissä että mitaleissa mitattuna oli aiempaa heikompi. Mitä kilpailuihin valmentautumisessa pitäisi mielestäsi muuttaa, jotta menestys olisi jatkossa parempi? Vastauksissa paljon kehittämisideoita. Tässä muutamia poimintoja, jotka esiintyivät useissa vastauksissa: valmennuksesta ammattimaisempaa ja analyyttisempaa kilpailut ovat muuttuneet ammattimaisiksi talkootyöllä ei enää pärjätä samalla tavoin kuin ennen riittävät resurssit niin kilpailijalle kuin valmentajallekin yritykset vahvemmin mukaan valmennukseen menestyvien maiden (Sveitsi, Itävalta, Saksa) benchmarking kilpailijalle lisää houkuttimia eksperttien ja valmentajien osaamiseen pitää panostaa ja vaihtuvuutta vähennettävä

18 18(25) 35. Mitä hyötyä sinulle oli eksperttitestin suorittamisesta Sääntöjen ja englanninkielisen sanaston kertaus. Pääsy mukaan kilpailuihin. 36. Mitä hyötyä sinulle oli kilpailupaikalla järjestetystä eksperttikoulutuksesta ja koulutusmateriaaleista? ESR ja arviointikoulutuksiin osallistuneet kokivat ne hyödyllisiksi. 37. Miten testiä ja/tai koulutusta voisi parantaa? Poimintoja vastauksista: - Testin koetaan suosivan englantia äidinkielenään puhuvia. - Lajikohtaiset kysymykset syytä uudistaa. - Mahdollisuus suorittaa testi pienemmissä erissä. 38. Miten hyödylliseksi koit eksperttikoulutuksen?

19 19(25) 39. Mitä hyötyä sait eksperttikoulutuksesta? Poimintoja vastauksista: - Kaikki asiat olivat uusia. Omin kaiken. - Vahvistui ne asiat, jotka jäivät ensimmäisellä kerralla heikolle. - Uudistusten kuuleminen. - Tietoa Brasilian kulttuurista ja kohdemaasta. - Kiva oli tavata brasiliaisia opettajia ja keskustella heidän kanssaan englanniksi ja saada tietoa braslilialaisesta kulttuurista. - Muiden eksperttien tapaaminen on aina hyödyllistä. Tehdään asioita yhdessä. - En omasta mielestäni hyötynyt juurikaan. - Senioriekspertti ei saa oikein hyötyä. - Vaikea sanoa koska joutui hyppäämään leikkiin mukaan kesken kaiken ja iso osa koulutuksista oli jo käyty. - Kehittämistehtävään tuli perehdyttyä paljon ja siinä aukesi itselle uutta oivallusta valmentamisesta. - En ymmärrä, miksi teetetään aikuisille ihmisille jotain (kirjallisia) kehittämistehtäviä? Siksikö, että niitä sitten jaellaan seuraaville materiaaleiksi. Vanha hyvä yliopiston kikka uusia omia oppimateriaalejaan/saada materiaalia omaan tutkimukseen. 40. Miten hyvin koit koulutuksen sisältöjen vastaavan ekspertin työn sisältöjä?

20 20(25) 41. Mikä on arviosi koulutuksen määrästä? 42. Mikä on arviosi koulutuksen ajoittumisesta ja järjestelyistä? Sekä ajoittumiseen että järjestelyihin ollaan tyytyväisiä. Työesteet toisinaan haittasivat osallistumista. 43. Mistä teemasta teit kehittämistehtävän? Kehittämistehtävien teemat erillisessä listassa Muutama vastaaja ei koe kyseisen tehtävän liittyvän ekspertin osaamisen kehittämiseen ja jätti tehtävän tekemättä. Todistuksen saamiseksi opinnot on kuitenkin edelleen mahdollista täydentää tältä osin.

21 21(25) 44. Mitkä seuraavista väitteistä mielestäsi kuvaavat koulutuksen kehittämistarpeita?

22 22(25) 45. Miten kehittäisit koulutusta? Kiitos hyvistä kehittämisehdotuksista! Osa niistä toteutetaan jo ES2016 eksperttivalmennuksessa. Poimintoja: Oppia kokeneilta eksperteiltä halutaan enemmän. Mutta myös: vanhoilla eksperteillä ei aina oikeanlainen asenne. Puhutaan "lontoon tapaan" jne. Toki annettavaa on, jos halutaan jakaa. Ja itsekin kehittyä. Mukaan enemmän valmennustietoutta, esitelmiä kilpailemisesta ja kilpailemaan oppimisesta. Enemmän koulutusta käytännön asioihin mitä tapahtuu kilpailupaikalla. Enemmän mahdollisuuksia olla tekemisissä kilpailijoiden kanssa. Olin tyytyväinen antiin. 46. Miten onnistuit eksperttityöskentelyssä?

23 23(25) 47. Mitkä olivat omat vahvuutesi? Entä mitkä ovat omat kehittymistarpeesi? Henkilökohtaiset vastaukset. 48. Mitä opit eksperttikokemuksestasi ja miten aiot sitä hyödyntää? Sain paljon varmuutta omaan osaamiseeni ja kyllä se heijastuu kaikkeen tekemiseeni. Sain hyviä ammatillisia yhteyksiä, joiden varaan lähden rakentamaan kansainvälistä lajin valmennusta. Tieto ja kokemus täytyy jalkauttaa omaan kouluun hyödyksi ja myös kansallisella tasolla (taitajaverkosto). Kielitaitoa tuli hieman lisää ja toivon että pystyn oppia sitä lisää jatkossa jotta pystyn myös ottamaan asioihin paremmin kantaa. Maltapa odottaa kehittämistehtävää 49. Miten taustayhteisösi hyötyy kokemuksestasi Yhteenvetoa vastauksista: kansainväliset yhteydet paranevat koulutuksen laatu paranee koulutusvientimahdollisuuksia avautuu taustayhteisön markkinointi ja näkyvyys hyötyy kehittämistehtävän kautta taustayhteisö saa uusinta tietoa alalta taustayhteisö saa kielitaitoisemman ja osaavamman työntekijän

24 24(25) Mutta myös: - Taustayhteisöllä olisi käytettävissään oma WSC/ESC-asiantuntija, mutta eivät näytä tarvitsevan näkemyksiäni. - Käytännössä ei mitenkään. Siksi luulen, että rahoitusta ei ole näkyvissä jatkossa. Meillä ei edes uskalleta käyttää näkyvyyttä yhtään hyväksi, koska nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tällainen rahaa kuluttava toiminta on ennen kuulumatonta 50. Olitko ehdolla Chief Expert:n tehtävään? 51. Kuka valittiin (nimi ja maa)? Vesa Iltola FI Onnea Vesa! 52. Olitko ehdolla Deputy Chief Expert:n tehtävään?

25 25(25) 53. Kuka valittiin (nimi ja maa)? Mika Junttila, FI Seppo Huittinen, FI Jari Koskinen, FI Katri Pokkinen FI Onnea valituille! 54. Oletko valmis jatkamaan ekspertin tehtävissä, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus? 55. Ruusut ja risut kisamatkan käytännön järjestelyistä: Kisamatkan käytännön järjestelyihin ollaan pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä. Kisäjärjestäjän organisoimat linja-autokuljetukset eivät aina toimineet. Eksperttijoukon yhteisöllisyyteen varsinkin matkan alkuvaiheissa pitäisi panostaa enemmän. Toiveissa olisi eksperteillekin yksi vapaapäivä matkaohjelmaan mukaan. 56. Muita kommentteja, sana on vapaa: Reissu oli ihan hyvä, vaikkakin työläshän se on aina. Kiitokset vastauksestasi!

3. Monettako kertaa olit ES-eksperttinä? Valikoituja otteita EuroSkills2016 eksperteille suunnatun palautekyselyn tuloksista TAUSTAKYSYMYKSIÄ ES2016

3. Monettako kertaa olit ES-eksperttinä? Valikoituja otteita EuroSkills2016 eksperteille suunnatun palautekyselyn tuloksista TAUSTAKYSYMYKSIÄ ES2016 Valikoituja otteita EuroSkills2016 eksperteille suunnatun palautekyselyn tuloksista TAUSTAKYSYMYKSIÄ 3. Monettako kertaa olit ES-eksperttinä? 4. Oliko sinulla lajissasi jokin erityistehtävä? Expert with

Lisätiedot

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future

Uusi valmennusjärjestelmä. Together we make future Uusi valmennusjärjestelmä Together we make future Everyone Matters Skills Finland ry:n tulee löytää malli, jossa eri ammattialat/lajiperheet voivat itse määrittää sen tavan, jolla he organisoivat ja rahoittavat

Lisätiedot

Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills

Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen. Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills Valmentautuminen ES2016-kilpailuihin ja kilpailujen hyödyntäminen Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö Skills Finland ry OD, EuroSkills Miksi ammattitaidosta kilpaillaan? Opintopolku potentiaaliselle

Lisätiedot

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys Pauliina Juhola / Katja Nieminen Kyselyn toteuttaminen Kohderyhmänä ekspertit (EuroSkills 2012, WorldSkills 2013) lajipäälliköt valmentajat lajivastaavat yhteensä

Lisätiedot

EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen

EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen EuroSkills2016 ja kilpailuihin valmentautuminen Teija Ripattila Huippuvalmennuspäällikkö, Skills Finland ry Official Delegate, EuroSkills Member of the Board, WorldSkills Europe Tavoitteet tarpeeksi korkealle

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

HVS Kysely 0-20v Tulokset

HVS Kysely 0-20v Tulokset WORKING DRAFT Last Modified 2015-04-23 19:16 FLE Standard Time Printed HVS Kysely 0-20v Tulokset 04-2015 Harri Heliövaara Kimmo Karviala Harri Leiviskä Sisällysluettelo Kysymykset Vastaajaprofiili Tulokset

Lisätiedot

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 SISÄLTÖÄ Yleistä valmistautumisesta kilpailuihin Paineensieto Ihannesuorituksesta Muutama sana loukkaantumisista ja epäonnistumisesta

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen. WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja

Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen. WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Ekspertin työn ja kansainvälisen kilpailutoiminnan hyödyntäminen WSC2015-eksperttikoulutus Hämeenlinna 4.11.2015 Eija Alhojärvi toiminnanjohtaja Skills Finland ry Yleishyödyllinen yhdistys, perustettu

Lisätiedot

Hyvä taksinkuljettaja,

Hyvä taksinkuljettaja, Hyvä taksinkuljettaja, Taxistars (www.taxistars.eu) on EU:n osarahoittama hanke jossa mukana on 8 organisaatiota ja yritystä Kreikasta, Belgiasta, Itävallasta, Saksasta, Suomesta, Italiasta ja Kyproksesta.

Lisätiedot

Taitaja2016. Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015. www.taitaja2016.fi

Taitaja2016. Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015. www.taitaja2016.fi Taitaja2016 Lajiohjausryhmäpäivä 1.9.2015 www.taitaja2016.fi Taitaja-kilpailun pakolliset teemat: Yrittäjyys Kestävä kehitys Työhyvinvointi Työturvallisuus Jatkuvat kehittämisteemat: Pedagoginen kehittäminen

Lisätiedot

256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN

256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN 256 LAATUA KÄYTÄNNÖN VALMENNUKSEEN Valmennuksen osa-alueet Asia tarinasta Taito/ tekniikka Taktiikka/ pelikäsitys Fyysiset valmiudet Henkiset valmiudet omassa toiminnassasi Vahvuutesi Kehittämiskohteesi

Lisätiedot

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto

Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Puskaputtaajat seurakyselyn yhteenveto Summary1/2 59 vastausta (vastanneista naisia 8 ja miehiä 51) Kysely oli avoinna 2 viikkoa (11.2. 25.2.2015) 78% vastanneista kuului ikäryhmään 18-39 49% vastanneista

Lisätiedot

Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen. Vesa Iltola Valmennuspäällikkö

Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen. Vesa Iltola Valmennuspäällikkö Skills-toiminnasta hyötyjä ja Työkaluja opettajan arkeen Vesa Iltola Valmennuspäällikkö Työkaluja opettajan arkeen Tule mukaan kehittämään ammatillista koulutusta ja skills-toimintaa Kilpailuissa näet

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017

YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 Liite 3 YHTEISTYÖSOPIMUS 2015 2017 SOPIJAOSAPUOLET Hallinnoija Skills Finland ry Simonkatu 12 B 24 00100 Helsinki Yhteyshenkilö Huippuvalmennuspäällikkö Teija Ripattila puhelinnumero +358 40 455 2020 sähköposti

Lisätiedot

Esiintymisvalmennus, 6h

Esiintymisvalmennus, 6h Esiintymisvalmennus, 6h Vaikuttavuudella epäreilua kilpailuetua " Erilaisuus, avoimuus, aitous ja rohkeus huokui valmentajasta. Mari Seppänen 1 / 9 Oletko esiintyessäsi epämukavuusalueella? Kuunnellaanko

Lisätiedot

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK

EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK EuroSkills2016 eksperttien kehittämistyö Pirjo Tuominen HAMK Ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehys Seija Mahlamäki-Kultanen on rakentanut ammatillisen opettajan huippuosaamisen viitekehyksen

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi. Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi. Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä Ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyö/ammatillisen koulutuksen reformi Case: Huippuosaajia oppilaitoksen ja elinkeinoelämän yhteistyönä Ammatillisen koulutuksen reformi 1.1.2018 Ammatillisen

Lisätiedot

Tutkimuksen tausta. Uuden työn valmiudet ja reitit työelämään -tutkimus, 2016

Tutkimuksen tausta. Uuden työn valmiudet ja reitit työelämään -tutkimus, 2016 Uuden työn valmiudet ja reitit työelämään Kyselytutkimuksen tuloksia 2016 Tutkimuksen tausta Sitra tutki, miten suomalaiset ovat saaneet viimeisen työpaikkansa, ovatko he aikeissa hakea uutta työtä, miten

Lisätiedot

Valmennusjärjestelmässä mukana huippuosaajien-, WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics - valmennus

Valmennusjärjestelmässä mukana huippuosaajien-, WorldSkills-, EuroSkills- ja Abilympics - valmennus Ammatillisen koulutuksen järjestäjät SKILLS-HUIPPUVALMENNUSYKSIKKÖ HAKU 2015 2017 SKILLS-LAJIPÄÄLLIKÖIDEN JA -VALMENTAJIEN NIMEÄMINEN Skills Finland hakee huippuvalmennusyksiköitä, lajipäälliköitä ja valmentajia

Lisätiedot

Tulevaisuuden teologi

Tulevaisuuden teologi Tulevaisuuden teologi Teologikoulutustarveselvitys 2015 Heikki Salomaa Teotar 2 kyselyyn vastanneet (N=527) HY (N=366) 45 % ISY (N=126) 51 % ÅA (N=27) 30 % Koko aineisto Mies (N = 190) 33 % 42 % 48 % 36

Lisätiedot

Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio

Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio Oppimispäiväkirja. Nimi: Saksan sanastopainotteinen kurssi. Helsingin yliopiston kielikeskus, syksy 2007, Seppo Sainio Huomaa että oppimispäiväkirjan tekeminen on huomioitu kurssin mitoituksessa osaksi

Lisätiedot

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013

Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.-15.2.2013 Palautekysely CE Hki Pietari 2013 festivaalista 11.15.2.2013 1. Olen Opiskelija Opettaja tai muuta henkilökuntaa 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 2. Sukupuoli Nainen 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Lisätiedot

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen!

Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Lämpimät onnittelut valinnasta EuroSkills ekspertiksi! Tervetuloa eksperttivalmennukseen! Valmennuksen järjestää Finnish Academy for Skills Excellence (FASE) yhteistyössä Skills Finland ry:n kanssa. Valmennuksen

Lisätiedot

EuroSkills2016 -kilpailut. EuroSkills2016 yhteenveto kilpailusta ja tuloksista Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti

EuroSkills2016 -kilpailut. EuroSkills2016 yhteenveto kilpailusta ja tuloksista Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti EuroSkills2016 -kilpailut EuroSkills2016 yhteenveto kilpailusta ja tuloksista Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti Kilpailujärjestelyt / majoitus ja ruokailut Hotellin sijainti erinomainen Hotellin

Lisätiedot

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

10 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Urheilija osallistuu kilpailuihin ja toteuttaa omaa tehostettua lajiharjoittelua esim. harjoitusleirien aikana. Lisäksi urheilija tekee

Lisätiedot

Seinäjoen opetustoimi. Koulu työyhteisönä 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa)

Seinäjoen opetustoimi. Koulu työyhteisönä 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Seinäjoen opetustoimi Koulu työyhteisönä 28.4 9.5.2008 Vastausprosentti 66,3% (222 vastaajaa) Yhteistulos, koulu työyhteisönä Koulu työyhteisönä 5 4 3 2 1 Ka 1 Miten yhteistyö koulussanne toimii opetushenkilöstön

Lisätiedot

Historic Tekniikkapäivä Mobilia, Kangasala

Historic Tekniikkapäivä Mobilia, Kangasala Historic Tekniikkapäivä 13.4.2019 Mobilia, Kangasala Mikä on AKK?» 300 jäsenseuraa, n. 27 000 henkilöjäsentä» Autourheilua harrastavien ja edistävien yhdistysten liitto» Suomalaisen autourheilun edunvalvoja»

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

PALAUTEKYSELYN TULOKSET

PALAUTEKYSELYN TULOKSET Mentorointiohjelma 2014 PALAUTEKYSELYN TULOKSET 18.11.2014, n=72 Mentorointiohjelma 2014 0 FAKTAT 18.11.2014 31 paria Helsingissä 20 paria Tampereella 9 paria Oulussa 120 ammattilaista 6-11/2014 RILin

Lisätiedot

TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN. Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma

TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN. Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma TERVETULOA EuroSkills 2014 EKSPERTTIKOULUTUKSEEN Koulutuspäivän 6.2.2014 ohjelma Lämpimät onnittelut valituille EuroSkills -eksperteille! A dream at hand Wellcome to Euroskills Competition HAMK Skills

Lisätiedot

Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijakysely 2013. Jari Lämsä & Kaisu Mononen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijakysely 2013. Jari Lämsä & Kaisu Mononen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Huippu-urheiluyksikön tukiurheilijakysely 2013 Jari Lämsä & Kaisu Mononen KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Tukiurheilijakysely Tarkoitus: Kerätä säännöllisesti tietoa OK:n ja PARA:n tukiurheilijoiden

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

2&lang=de. Oleskeluaikani on 23.5-19.5.2013, jolloin ehdin olemaan töissä 8 viikkoa.

2&lang=de. Oleskeluaikani on 23.5-19.5.2013, jolloin ehdin olemaan töissä 8 viikkoa. ULKOMAANJAKSON RAPORTTI Saksa, Aachen 25.3.-17.5.2013 Aivan aluksi haluaisin esitellä itseni. Olen Laura Sivonen ja opiskelen laboratorioalan perustutkintoa, jolloin ammattinimikkeekseni tulee laborantti.

Lisätiedot

Sanna Laine 7.3.2015

Sanna Laine 7.3.2015 Sanna Laine 7.3.2015 Valmentajakouluttaja Ammattivalmentaja Nyrkkeilyliitossa 6,5 vuotta Yhteisöpedagogi Oma kilpaura nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä Valmentajakokemusta lasten valmentamisesta terveysliikunnan

Lisätiedot

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi

Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen. EuroSkills2016-koulutuspäivä Eija Alhojärvi Kilpailu- ja valmennustoiminnan hyödyt ja hyödyntäminen EuroSkills2016-koulutuspäivä 9.6.2016 Eija Alhojärvi 1. Skills-toiminnan haasteet - strategiset painopistealueet 2. Kilpailu- ja valmennustoiminnan

Lisätiedot

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue

1. Oppimisen ohjaamisen osaamisalue. o oppijaosaaminen o ohjausteoriaosaaminen o ohjausosaaminen. 2. Toimintaympäristöjen kehittämisen osaamisalue Sivu 1 / 5 Tässä raportissa kuvaan Opintojen ohjaajan koulutuksessa oppimaani suhteessa koulutukselle asetettuihin tavoitteisiin ja osaamisalueisiin. Jokaisen osaamisalueen kohdalla pohdin, miten saavutin

Lisätiedot

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo

HOT-testin tulokset. Nimi: Teija Tahto Pvä: Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo HOT-testin tulokset Nimi: Teija Tahto Pvä: 12.10.2012 Ikä: 17 vuotta Ryhmä: Virpiniemien golf juniorit Jakelu: valmentaja Pekka Palo PALJON KEHITETTÄVÄÄ SELKEÄ VAHVUUS Tavoitteen asettelu Motivaatio Itsekuri

Lisätiedot

HUIPPU-URHEILUN ARVIOINTI JA SEURANTA. Jari Lämsä HUY / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus

HUIPPU-URHEILUN ARVIOINTI JA SEURANTA. Jari Lämsä HUY / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus HUIPPU-URHEILUN ARVIOINTI JA SEURANTA Jari Lämsä HUY / KIHU Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus ILMAN ARVIOINTIA EI OLE URHEILUA Arviointi on tarkasteltavan kohteen tai toiminnan arvon määrittämistä,

Lisätiedot

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/

Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti lähdeviitteellä. Lisätiedot: http://www.fsd.uta.fi/ KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2521 Nuorisobarometri 1995 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee viitata siihen asianmukaisesti

Lisätiedot

Taitaja semifinaalin järjestäminen ja tuomarikoulutus. Käsiteltävät teemat

Taitaja semifinaalin järjestäminen ja tuomarikoulutus. Käsiteltävät teemat Taitaja semifinaalin järjestäminen ja tuomarikoulutus Käsiteltävät teemat Arvioinnin jakaminen ja sopiminen Arvioinnin kirjaaminen ja kilpailijan palaute Arvioinnin jakaminen ja sopiminen Semifinaalitehtävien

Lisätiedot

Vähittäiskaupan vuoden 2016 työpaikkaohjaaja kilpailu

Vähittäiskaupan vuoden 2016 työpaikkaohjaaja kilpailu Vähittäiskaupan vuoden 2016 työpaikkaohjaaja kilpailu Oppilaitoksen edustajan arviointilomake Täytä taustatiedot ja perustele kilpailuun ehdotettavan työpaikkaohjaajan osaamista ja toimintaa eri osa-alueilla.

Lisätiedot

Jari Lämsä. Kommentit: Hannu Tolonen

Jari Lämsä. Kommentit: Hannu Tolonen Jari Lämsä Kommentit: Hannu Tolonen Yleistä arvioinnista Arviointi: liittyy nykyisin vallalla olevaan hallintotapaan on toiminnan arvottamista tiettyjen kriteerien suhteen ei siis arvostelua! jaetaan sisäiseen

Lisätiedot

Koulu ja urheilu!?!? Jan-Erik Romar Åbo Akademi Koulu / opiskelu Urheilu ja tavoitteet Sosiaaliset suhteet Tytöt ja pojat Urheileminen Tyttö Poika Ikä Poissaolo koulusta Ruka-04 4 11 17,9 88 Ruka 2 9 16,8

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme. Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto

Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme. Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto Miten motivoitunut opiskelija huomioidaan meidän oppilaitoksessamme Kirsi Coco Lähihoitajalajin ekspertti Keudan aikuisopisto 27.8.2014 Ovat harvassa? Monipuolista tekemistä Tekemistä oman tason mukaan

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves, ringette 1. Joukkue, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Ringettekoulu Fjuniorit Ejuniorit Djuniorit Cnuoret Bnuoret 2. Vastaaja

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka

HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka HENKINEN VALMENNUS MITÄ, MIKSI JA MITEN? Satu Kaski PsL, urheilupsykologi Huippu-urheiluseminaari 17.11.2012 Kotka SISÄLTÖ Henkinen valmennus mitä? (tavoitteista, keinot ym) Mitä henkinen valmennus edellyttää

Lisätiedot

EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11. 4.12.2016

EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11. 4.12.2016 Koulutuksen järjestäjät EKSPERTTIEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11. 4.12.2016 Suomi osallistuu Ruotsin Göteborgissa 30.11. 4.12.2016 järjestettäviin EuroSkills-kilpailuihin.

Lisätiedot

KILPAILIJAN OSAAMISEN MAKSIMOINTI KILPAILUTILANTEESSA

KILPAILIJAN OSAAMISEN MAKSIMOINTI KILPAILUTILANTEESSA KILPAILIJAN OSAAMISEN MAKSIMOINTI KILPAILUTILANTEESSA Arto Tikkunen, Jewellery Marko Varjos, Cabinetmaking Skills Finland / Koulutuskeskus Salpaus WSC-valmennus 2015 Taustat kuntoon KILPAILIJA, EKSPERTTI,

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016

Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 Kysely 1.vuoden opiskelijoille 2016 1. Mistä sait tietoa Helsingin Konservatorion ammatillisesta koulutuksesta? 2. Miksi hait Helsingin Konservatorion ammatilliseen koulutukseen? (tärkeimmät syyt) Vastaajien

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

KYSELY AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN OPISKELIJOILLE TYÖSSÄOPPIMISESTA

KYSELY AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN OPISKELIJOILLE TYÖSSÄOPPIMISESTA KYSELY AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN OPISKELIJOILLE TYÖSSÄOPPIMISESTA Hyvä vastaaja! Kysely on osa kartoitustyötä, jolla keräämme tietoa työssäoppimisesta toisen asteen ammatillisen perustutkinnon opiskelijoilta.

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet.

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija. Harjoite 12: Kilpailuanalyysi. Harjoitteiden tavoitteet. Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 12: Kilpailuanalyysi Harjoite 12 A: Kilpailun tavoiteanalyysi Harjoite 12 B: Kilpailussa koettujen tunteiden tarkastelu Harjoite

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

Asiantuntijana työmarkkinoille

Asiantuntijana työmarkkinoille Asiantuntijana työmarkkinoille Vuosina 2006 ja 2007 tohtorin tutkinnon suorittaneiden työllistyminen ja heidän mielipiteitään tohtorikoulutuksesta 23.8.2010, Helsinki Juha Sainio, Turun yliopisto Aineisto

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Valmentajakoulutus osaamistavoitteet Suunta Huipulle -kurssi Taso 2 Koulutuksen kokonaisuus Koulutuksen keskeiset teemat Oppimisen tukeminen Toiminnan

Lisätiedot

SKILLS FINLAND RY KILTA-HANKKEEN VAIKUTTAVUUSSELVITYS. Loppuseminaari 22.8.2014

SKILLS FINLAND RY KILTA-HANKKEEN VAIKUTTAVUUSSELVITYS. Loppuseminaari 22.8.2014 SKILLS FINLAND RY KILTA-HANKKEEN VAIKUTTAVUUSSELVITYS Loppuseminaari 22.8.2014 ARVIOINTITYÖN TAVOITTEET Ramboll Management Consulting Oy:n arviointi on ulkopuolinen näkökulma Kilta-hankkeen ja laajemmin

Lisätiedot

Eksperttityön hyödyntäminen ammattiopistossa

Eksperttityön hyödyntäminen ammattiopistossa Eksperttityön hyödyntäminen ammattiopistossa 9.6.2016 Leena Mäkelä 4/5/13 Stadin ammattiopisto Suomen suurin ammattiopisto Ammattiopistossa toimivat Helsingin kaupungin järjestämä nuorten ja aikuisten

Lisätiedot

KUHINAA'KYLIIN!' Hanke/'ja'kylävies7ntä' Lappeenranta'12.11.2012' 'Imatra'13.11.2012' Kaakkois/Suomen'vies7ntähanke'/'umh'

KUHINAA'KYLIIN!' Hanke/'ja'kylävies7ntä' Lappeenranta'12.11.2012' 'Imatra'13.11.2012' Kaakkois/Suomen'vies7ntähanke'/'umh' KUHINAA'KYLIIN!' Hanke/'ja'kylävies7ntä' Lappeenranta'12.11.2012' 'Imatra'13.11.2012' Kuka?' Ulla'Maria'Hoikkala' TiedoJaja,Kaakkois/Suomen'vies7ntähanke' Kaakkois/Suomen'Leader/toimintaryhmien' työrukkanen'

Lisätiedot

Miksi jotain piti ja pitää tehdä?

Miksi jotain piti ja pitää tehdä? Miksi jotain piti ja pitää tehdä? kilpailijamäärät laskeneet rajusti viimeisen 25 vuoden aikana (huom. nuorten SM Kitee, Kotka 2012) lajin kotimainen kilpailutoiminta menettänyt seksikkyytensä lähes kokonaan

Lisätiedot

Suomen Suunnistusliitto

Suomen Suunnistusliitto Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto Valmentajakoulutus 2010 osaamistavoitteet TASO 2 Koulutuksen kokonaisuus Koulutuksen keskeiset teemat Oppimisen tukeminen Toiminnan suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

Osaavia. eri aloille. tekijöitä. Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu

Osaavia. eri aloille. tekijöitä. Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu Osaavia tekijöitä eri aloille Ammattitaitovalmennus on kaikkien etu Ammattitaitovalmennus kuuluu kaikille Valmennuksella koulutetaan entistä osaavampaa työvoimaa. Tavoitteena on tehdä Suomesta maailman

Lisätiedot

Kilpailo-seminaarit 2006 Kari Niemi-Nikkola Suomen Olympiakomitea Valmennuksen johtaja. Lasten kilpaurheilusta huipulle

Kilpailo-seminaarit 2006 Kari Niemi-Nikkola Suomen Olympiakomitea Valmennuksen johtaja. Lasten kilpaurheilusta huipulle Kilpailo-seminaarit 2006 Kari Niemi-Nikkola Suomen Olympiakomitea Valmennuksen johtaja Lasten kilpaurheilusta huipulle Teemat Lahjakkuus Harjoittelu ja Kilpaileminen Monipuolisuus, erikoistuminen ja eriyttäminen

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

WorldSkills Europe EuroSkills

WorldSkills Europe EuroSkills WorldSkills Europe EuroSkills Teija Ripattila Chief Training Manager, Skills Finland ry Official Delegate, WorldSkills Europe WorldSkills Europe "Improving our world with the power of skills. Showing the

Lisätiedot

PIRKKA STREET BASKET KEVÄT PALAUTTEET. Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Lisäksi avoimet vastaukset

PIRKKA STREET BASKET KEVÄT PALAUTTEET. Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Lisäksi avoimet vastaukset PIRKKA STREET BASKET KEVÄT 2019 - PALAUTTEET Kysely seuroille kiertueen jälkeen 14/19 vastausta Vaihtoehdot: Kyllä Ei Jotain siltä väliltä Lisäksi avoimet vastaukset Vastaukset on analysoinut Veera Sääski

Lisätiedot

Voimaantuminen 2h. Stressin nujertaja -valmennus. Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. 1 / 10

Voimaantuminen 2h. Stressin nujertaja -valmennus. Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. 1 / 10 Voimaantuminen 2h Stressin nujertaja -valmennus Valmentaja Päivin rentoutusharjoitus sai erityistä kiitosta. Tuula Kortelainen, ammatinvalintapsykologi 1 / 10 Nykypäivän hektisessä arjessa eläminen sekä

Lisätiedot

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Suunta Jyväskylä ry. suunnistuksen erikoisseura Jyväskylässä Periaatteita ovat: - suunnistusseura, joka

Lisätiedot

EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus. Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus. Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu. EuroSkills 2020 ammattikoulutuksen yhteinen haaste ja mahdollisuus Keskustelutilaisuus Helsinki 29.1.2015 Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Suomi - maailman osaavin kansakunta vuonna 2020 Miksi EuroSkills

Lisätiedot

Lys kilpapurjehduksesta ja vähän muustakin.. Sakari Laulajainen 27.1.2014, Marjaniemen Purjehtijat kilpakoulu

Lys kilpapurjehduksesta ja vähän muustakin.. Sakari Laulajainen 27.1.2014, Marjaniemen Purjehtijat kilpakoulu Lys kilpapurjehduksesta ja vähän muustakin.. Sakari Laulajainen 27.1.2014, Marjaniemen Purjehtijat kilpakoulu Purjehdustaustani Itseoppinut, mökkioptarilla 70- luvulla Ekat kisat 90-luvun alussa Lys, vene

Lisätiedot

EuroSkills2016 säännöt, arviointi ja CIS. Etätyöskentelyn tehtävät. Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti

EuroSkills2016 säännöt, arviointi ja CIS. Etätyöskentelyn tehtävät. Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti EuroSkills2016 säännöt, arviointi ja CIS. Etätyöskentelyn tehtävät. Tapio Kattainen EuroSkills Tekninen delegaatti Säännöt Osat A ja B A-osassa kilpailun organisointiin liittyviä asioita. Myös toimijoiden

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto

Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa. Tavoitteet. Urheiluvalmennus ja ammatillinen perustutkinto Urheiluvalmentautumisen tutkinnon osat ammatillisessa tutkinnossa Urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen erityisen tehtävän saaneissa oppilaitoksissa urheiluvalmentautuminen on integroitu yhtenäiseksi

Lisätiedot

Työelämä omiin käsiin: Erottaudu massasta, innostu ja tee unelmistasi totta!

Työelämä omiin käsiin: Erottaudu massasta, innostu ja tee unelmistasi totta! Työelämä omiin käsiin: Erottaudu massasta, innostu ja tee unelmistasi totta! Tuula Kurkisuo KM, Erityisopettaja,Tiimimestari Omnian ammattiopiston yrittäjyyspolkuvastaava TYÖTAITAJAHANKE, vastuuvalmentaja

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS 2012-2013

YHTEISTYÖSOPIMUS 2012-2013 Projektin nimi Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA Ohjelma Manner-Suomen ESR-ohjelma Ohjelman osio Valtakunnallinen osio Toimintalinja3 3: Työmarkkinoiden toimintaa

Lisätiedot

Ohje työpaikkaohjaajalle

Ohje työpaikkaohjaajalle Ohje työpaikkaohjaajalle oppisopimusopiskelijan ammattitaidon arvioinnista Vain oppilaista voi tulla mestareita. (intialainen sananlasku) AJATUKSIA OPPISOPIMUSOPISKELIJAN AMMATTITAIDON KEHITTYMISEN ARVIOINNISTA

Lisätiedot

Solmu vai rusetti kommentteja Kelan dokumentista

Solmu vai rusetti kommentteja Kelan dokumentista Solmu vai rusetti kommentteja Kelan dokumentista Pirkko Justander Sosiaalineuvoja ry HUOM! Tässä puheenvuorossa ennen muuta ruohonjuuritason syvien tuntojen tulkki Tunnetilani dokumenttia katsellessani

Lisätiedot

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen

OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Monialakoulutus Etelä-Pohjanmaa v. 2009-2011 hakeutumisen vaiheeseen 1. TYÖNHAKIJAN PERUSTIEDOT OSAAMISKARTOITUS 1 (7) Työnhakijan nimi Sosiaaliturvatunnus Lähiosoite Postinumero Sähköpostiosoite 2. AIKAISEMPI KOULUTUS Postitoimipaikka puh. gsm Pohjakoulutus, suoritusvuosi

Lisätiedot

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA

KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA 30.11.2015 Koulutuksen järjestäjät ja lajipäälliköt KILPAILIJOIDEN HAKU JA VALINTA EuroSkills Gothenburg 2016 -kilpailu Göteborg, Ruotsi 30.11 4.12.2016 Suomi osallistuu Ruotsin Göteborgissa 30.11. 4.12.2016

Lisätiedot

Sijoittumiskyselyn kooste: suomen kieli

Sijoittumiskyselyn kooste: suomen kieli Sijoittumiskyselyn kooste: suomen kieli Vastausprosentti oppiaineen osalta 37 % Naisia 88 % vastaajista Vastaajien ikä keskimäärin 33 vuotta Opintojen kesto vuosissa keskimäärin 8 vuotta Vastanneissa eniten

Lisätiedot

Osallistujan palautelomake

Osallistujan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 45 Osallistujan palautelomake 1. Ikäni Kysymykseen vastanneet: 42 (ka: 4,9) (1.1) Alle 7 v 9,5% 4 (1.2) 7 v 14,3% 6 (1.3) 8 v 9,5% 4 (1.4) 9 v 9,5% 4 (1.5) 10 v 14,3% 6 (1.6) 11

Lisätiedot

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia.

PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Seuraavat kysymykset auttavat sinua tunnistamaan omia kokemuksiasi ja tiedostamaan niiden vaikutuksia. Kotitehtävä 4 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä NELJÄS TAPAAMINEN Lapselle mahdollisuus selviytyä menetyksistä PRIDE-valmennuksen neljännessä tapaamisessa puhuimme siitä, miten vaikeat kokemukset voivat

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen Harjoite 8

Kilpailemaan valmentaminen Harjoite 8 Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 2: Taitava kilpailija Harjoite 8: Kilpailija-analyysi Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteessa analysoidaan, missä kilpailemiseen liittyvissä taidoissa

Lisätiedot

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen

Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Juliet-ohjelma: monipuolisia osaajia alaluokkien englannin opetukseen Marja-Kaisa Pihko, Virpi Bursiewicz Varhennettua kielenopetusta, kielisuihkuttelua, CLIL-opetusta Alakoulun luokkien 1 6 vieraiden

Lisätiedot

Huippu-urheilupäivät Pajulahti Leena Paavolainen

Huippu-urheilupäivät Pajulahti Leena Paavolainen Huippu-urheilupäivät Pajulahti 10.10.2016 Leena Paavolainen En usko, että osaan oikein kuvailla sitä suunnatonta ylpeyttä, jota tunnen sijoittumalla kolmanneksi. Olemme kaikki urheilufaneja ja olemme pikkupoikana

Lisätiedot

TaitajaPLUS Oulussa 2010 Kuopiossa 2011

TaitajaPLUS Oulussa 2010 Kuopiossa 2011 TaitajaPLUS Oulussa 2010 Kuopiossa 2011 TaitajaMästare 2010 Oulu Ideasta syntyy kädenjälki TaitajaPLUS (MästarePLUS) lajiperhe mukana ensimmäisen kerran Taitaja kisoissa Aiemmin kansallisia kisoja Abilympics

Lisätiedot

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Tilat olivat asiallisen hyvät. Välinne AV nykyvaatimusten mukaiset. Aikataulut pitvät erinomaisesti.

Vastaus Lukumäärä Prosentti 20% 40% 60% 80% 100% Tilat olivat asiallisen hyvät. Välinne AV nykyvaatimusten mukaiset. Aikataulut pitvät erinomaisesti. Hoivakas Pohjois-Karjala loppuevaluointikysely Yhteenvetoraportti N=9 Julkaistu: 16.5.2011 Ohjelman nimi: Hoivakas Pohjois-Karjala, loppuarviointi Tekijän nimi ja yhteystiedot: Pietari Sipponen/Osuuskunta

Lisätiedot

1.Ampujan fyysinen valmennus. 2. Ampujan psyykkinen valmennus. 3. Valmennuksen suunnittelu

1.Ampujan fyysinen valmennus. 2. Ampujan psyykkinen valmennus. 3. Valmennuksen suunnittelu 1.Ampujan fyysinen valmennus 2. Ampujan psyykkinen valmennus 3. Valmennuksen suunnittelu Ampujan fyysinen harjoittelu Kysymys: Miksi ampujan täytyy olla fyysisesti hyvässä kunnossa? *kestääkseen lajiharjoittelua

Lisätiedot