Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet. Vuokralaisella on Suomessa sekä oikeuksia että velvollisuuksia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet. Vuokralaisella on Suomessa sekä oikeuksia että velvollisuuksia."

Transkriptio

1 Vuokralaisen oikeudet ja velvollisuudet Vuokralaisella on Suomessa sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Vuokralaisen tärkein velvollisuus on vuokran maksaminen. Vuokran maksutapa ja päivä on syytä merkitä vuokrasopimukseen. Vuokranmaksukausi on kalenterikuukausi ja vuokra maksetaan kunkin kuukauden toisena päivänä, ellei toisin ole sovittu. Vuokran suorittamisesta on saatava kuitti. Vuokralainen saa käyttää huoneistoa asumiseen yhdessä puolisonsa ja perheeseen kuuluvien lasten kanssa. Huoneistoa saadaan käyttää myös lähisukulaisten kanssa, jos siitä ei aiheudu haittaa vuokranantajalle. Enintään puolet asunnosta voidaan myös alivuokrata edelleen, mutta vain vuokranantajan suostumuksella. Talon järjestyssääntöjä on noudatettava ja asuntoa hoidettava huolellisesti. Jos vuokralainen tai hänen luvallaan asunnossa oleskeleva aiheuttaa asunnossa vahinkoja tahallisesti tai huolimattomuuttaan, hänen on korvattava ne asunnon omistajalle. Vahingoittumisesta on ilmoitettava välittömästi vuokranantajalle. Vuokralainen ei kuitenkaan vastaa huoneiston normaalista kulumisesta. Vuokranantajan kuuluu pitää huoneisto kohtuullisessa kunnossa. Lain mukaan on myös mahdollista sopia, että vuokralainen vastaa huoneiston kunnosta ja/tai kunnossapidosta. Jos vuokralainen haluaa itse remontoida asuntoa, siitä on aina sovittava vuokranantajan kanssa. Samoin on syytä sopia kirjallisesti, kuinka korjaus ja muutostyöt huomioidaan vuokrassa. Vuokralaisen on päästettävä vuokranantaja huoneistoon tarkistamaan huoneiston kunto ja mahdolliset korjaustarpeet vuokralaisellekin sopivana aikana. Samoin vuokralaisen tulee sallia vuokranantajan näyttää huoneistoa silloin, kun huoneisto on tarkoitus myydä tai se on uudelleenvuokrattavissa. Vuokranantajan on kuitenkin aina sovittava näistä näytöistä vuokralaisen kanssa. Vuokranantajalla on oikeus tulla ilman lupaa asuntoon vain, jos se on välttämätöntä esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon estämiseksi. Vuokrasopimus Vuokrasopimuksessa määritellään vuokrasuhteen ehdot. Siinä voidaan sopia mm. vuokrasuhteen kestosta, huoneiston kunnosta ja kunnossapidosta, sekä vuokran määrästä ja sen tarkistamisesta. Vuokrasopimus ja sen muutokset tulee mielellään tehdä kirjallisesti. Jollei sopimusta ole tehty kirjallisesti, se on aina voimassa toistaiseksi. Useimpien asuntojen vuokrista voidaan sopia vapaasti. Aravavuokra asuntojen vuokranmäärityksessä on otettava huomioon omakustannusperiaatteen mukainen enimmäisvuokra. Aravavuokra asuntoja ovat tyypillisesti esimerkiksi kuntien ja kaupunkien vuokra asunnot.

2 Ympäristöministeriön vahvistamia sopimuslomakkeita saa esimerkiksi internetistä osoitteesta: Lomake sisältää tärkeimmät sopimuskohdat. Mallin mukaisen lomakkeen käyttö on vuokrasuhteen molempien osapuolten etujen mukaista. Lomaketta käytettäessä sopimukseen tulee kirjatuksi kaikki tärkeät asiat kuten vuokran suuruus, maksutapa ja vuokrasuhteen kesto silloin, kun sopimus on määräaikainen. Muullakin tavalla muotoiltuja vuokrasopimusmalleja voi käyttää. Tärkeää kuitenkin on, että osapuolet sopivat vuokrasopimuksen ehdoista. Vuokrasopimuksen kesto Vuokrasopimusten kestosta voidaan sopia vapaasti. Vuokrasopimus on voimassa joko toistaiseksi tai määräajan. Määräaikainen sopimus sitoo osapuolia sovitun ajan eikä kumpikaan osapuoli voi irtisanoa sitä kuin poikkeustapauksissa. Sopimus päättyy määräajan kuluttua. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus päättyy irtisanomisajan jälkeen toisen osapuolen irtisanottua sen. Vuokralaisen puolelta irtisanomisaika on yksi kuukausi, joka on aina irtisanomiskuukautta seuraava kuukausi. Esimerkiksi jos asunto irtisanotaan 3. huhtikuuta, on irtisanomiskuukausi toukokuu ja siltä tulee myös maksaa vuokraa. Vuokranantajan puolelta irtisanomisaika on kolme kuukautta jos vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden ja yli vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa kuusi kuukautta. Kumpikin sopimustyyppi päättyy myös purkamalla sopimus, mikäli osapuolilla on oikeus purkamiseen. Purkamiseen oikeuttavat tilanteet on lueteltu laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta. Sopimus voi myös päättyä osapuolten kesken sopimalla sekä silloin, kun huoneisto tuhoutuu tai viranomainen kieltää sen käytön sovittuun tarkoitukseen. Vuokran määrä Vuokra määräytyy sen mukaan mitä vuokrasopimuksen osapuolet ovat sopineet. Myös vuokran korottamisesta on sovittava. Kohtuuttoman suurien vuokrien korotusten välttämiseksi suositellaan, että vuokran korotukset toteutettaisiin useammassa erässä niin, ettei korotus muodostuisi kohtuuttomaksi vuokralaisen maksukyky huomioonottaen. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus voidaan irtisanoa vuokrasuhteen ehtojen, siis myös vuokran määrän tai sen määräytymistä koskevan ehdon, tarkistamiseksi. Vuokranantajan tulisi kuitenkin aina ensin neuvotella vuokralaisen kanssa. Jos neuvotteluissa ei saavuteta yksimielisyyttä, vuokralaiselle tulisi ilmoittaa, millä vuokralla sopimus voi jatkua ilman irtisanomista.

3 Vuokrasopimukseen voidaan määritellä vuokrankorotuksen perusteeksi indeksiehto (valtion vuosittain laskema suhteellinen elinkustannusten nousu), prosenttikorotus, euromääräinen muutos, yhtiövastikkeen muutoksen mukaan muuttuva, näiden yhdistelmä tai jokin muu sovittu vuokran tarkistustapa. Vuokran tarkistusmenettelystäkin on sovittava. Vuokranantajalla ei ole yksipuolista vuokran korotusoikeutta, vaan korotuksen tulee perustua sovittuun vuokrankorotusperusteeseen. Lain mukaan vuokranantaja saa kuitenkin korottaa yksipuolisesti aravavuokranmäärityksen alaista vuokraa ilmoitettuaan siitä kirjallisesti. Ilmoituksen jälkeen korotus voi tulla voimaan aikaisintaan kahden kalenterikuukauden jälkeen alkavan vuokranmaksukauden alusta. Vuokravakuus Sopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi vuokralainen voi antaa vakuuden. Asuinhuoneiston vuokrasuhteessa kohtuullinen vakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokra. Vakuuden antamisesta sovitaan vuokranantajan ja vuokralaisen kesken. Vakuuden antamisajankohdasta, mihin sitä voidaan käyttää ja takaisin antamisajankohdasta vuokrasuhteen päätyttyä, on syytä sopia. Jos vuokran vakuutena on rahaa tai pankkitalletus, on syytä sopia koron maksusta ja siitä, kenelle korot kuuluvat. Talletuksen vakuusluonteesta on syytä informoida myös pankkia, jonne talletus on tehty. Vuokraennakko Vuokrasopimusta tehtäessä voidaan erityisestä syystä sopia, että vuokraa maksetaan ennakolta. Ennakkovuokran määrä voi vastata enintään kolmen kuukauden vuokraa. Jos vuokraa maksetaan ennakkoon, on syytä sopia siitä, kuinka ennakkoon maksetut vuokrat otetaan huomioon asumisajan vuokranmaksussa. Irtisanominen Sekä vuokranantaja että vuokralainen voivat irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen, joka päättyy irtisanomisen johdosta irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomisaika luetaan sen kalenterikuukauden lopusta, jolloin sopimus on irtisanottu, jollei muuta ole sovittu. Esimerkiksi jos sopimus irtisanotaan 20.helmikuuta, irtisanomisaika alkaa maaliskuun alusta. Sopimus on aina irtisanottava kirjallisesti ja todistettavasti, esimerkiksi pyytämällä irtisanomisilmoitukseen toisen osapuolen kuittaus, tai lähettämällä irtisanominen postitse saantitodistuksella. Tavallinen kirje, sähköposti, tekstiviesti tai puhelinsoitto ei ole pätevä tapa irtisanomiseen vuokralaisen tai vuokranantajan puolelta.

4 Kun vuokralainen irtisanoo toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen, irtisanomisen perustetta ei tarvita. Vuokralaisen irtisanomisaika on yleensä 1 kk eikä sitä voida sopimuksin pidentää. Kun vuokranantaja on irtisanojana toistaiseksi voimassaolevassa sopimuksessa, hänen on annettava kirjallinen irtisanomisilmoitus, jossa on mainittava sopimuksen päättymisajankohta ja irtisanomisperuste. Irtisanomisaika on 6 kk kun vuokrasuhde on ennen irtisanomista kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään yhden vuoden. Tätä lyhyemmissä vuokrasuhteissa irtisanomisaika on 3 kk. Näitä aikoja ei voi sopimuksin lyhentää, poikkeuksena tilanne jossa menettely sopii molemmille osapuolille. Määräaikainen sopimus voidaan irtisanoa vain asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain määrittelemissä erityistilanteissa. Joissakin tapauksissa irtisanomiseen tarvitaan tuomioistuimen suostumus. Tällaisia tilanteita ovat vuokralaisen kannalta esimerkiksi hänen tai perheenjäsenen sairaus tai vamma, muutto toiselle paikkakunnalle tai muu syy, jonka perusteella asuminen huoneistossa vuokra ajan loppuun olisi vuokralaiselle kohtuutonta. Vuokranantaja voi puolestaan saada oikeuden irtisanoa määräaikaisen sopimuksen, jos hän tarvitsee huoneiston omaan tai perheenjäsenen käyttöön eikä hänellä ole ollut tämä tiedossa sopimusta tehtäessä tai jos muusta tähän verrattavasta syystä sopimuksen voimassaolo määräajan loppuun olisi hänen kannaltaan kohtuutonta. Oikeuttaessaan osapuolen irtisanomaan sopimuksen tuomioistuin myös määrää vastapuolelle suoritettavan korvauksen vahingosta, joka hänelle sopimuksen päättymisestä aiheutuu. Jos irtisanomisen perusteena on pyrkimys saada vuokra kohtuuttomalle tasolle, tai jos irtisanomista on pidettävä vuokralaisen kannalta muutoin kohtuuttomana eikä irtisanomiselle ole hyväksyttävää syytä, vuokralainen voi vaatia tuomioistuimelta irtisanomisen julistamista tehottomaksi. Kanne on nostettava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun irtisanominen on saatu tiedoksi. Vaihtoehtoisesti vuokralainen voi saada tällaisessakin tilanteessa vahingonkorvausta sopimuksen päättymisen vuoksi. Jos irtisanomiselle ei ole hyväksyttävää syytä, vuokralainen voi vaatia sopimuksen päättymisen johdosta vahingonkorvausta esimerkiksi muuttokustannuksista ja uuden asunnon hankintakustannuksista. Lisäksi vuokralaisella on oikeus saada korvauksena enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä huoneiston vaihtamisen aiheuttamasta haitasta. Vuokralainen voi nostaa vahingonkorvauskanteen 3 vuoden kuluessa sopimuksen päättymisestä. Vuokrasopimuksen purkaminen Vuokrasopimus voi päättyä välittömästi, jos toinen osapuoli purkaa sen. Vuokranantaja voi purkaa sopimuksen vain laissa mainituissa tilanteissa kuten, jos vuokralainen laiminlyö vuokranmaksun 2

5 kuukaudelta tai vuokranmaksussa on toistuvasti viivästyksiä, huoneistoa hoidetaan huonosti, vuokraoikeus siirretään toiselle luvattomasti tai huoneistossa vietetään häiritsevää elämää. Vuokranantajan on ilmoitettava kirjallisesti vuokrasopimuksen purkamisesta. Jos sopimuksen purkaminen perustuu esimerkiksi häiritsevään elämään, vuokralaiselle on ennen sopimuksen purkamista annettava kirjallinen varoitus. Kirjallista varoitusta ei tarvita, jos vuokra on jätetty maksamatta, vuokraoikeus on luvatta siirretty toiselle tai vuokralainen vahingoittaa asuntoa. Vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus heti, jos asumisesta aiheutuu ilmeistä vaaraa asukkaiden terveydelle. Tällaisen terveyshaitan voi todeta vain kunnan tai kaupungin terveystarkastaja. Vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta korvaus aiheutuneesta vahingosta, jos vuokrasopimuksen purkaminen on aiheutunut vuokranantajan syystä, laiminlyönnistä tai huolimattomuudesta. Jos huoneisto tuhoutuu tai viranomainen kieltää sen käyttämisen vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen, sopimuksen voimassaolo lakkaa automaattisesti. Vuokralaisella on oikeus saada vuokranantajalta korvausta vahingosta, jos voidaan katsoa että vahinko on aiheutunut vuokranantajan syystä, laiminlyönnistä tai huolimattomuudesta. Muuttopäivä ja muuttopäivän siirto Muuttopäivä on vuokrasuhteen päättymistä seuraava arkipäivä. Vuokralainen voi kuitenkin vuokranantajan suorittaman irtisanomisen jälkeen hakea muuttopäivän siirtoa, jos vuokralaisella on huomattavia vaikeuksia saada toinen asunto muuttopäivään mennessä. Muuttopäivää voidaan siirtää enintään vuodella. Vaatimus muuttopäivän siirrosta on jätettävä tuomioistuimelle vähintään kuukautta ennen muuttopäivää. Tuomioistuin ei voi siirtää muuttopäivää, jos vuokralainen on itse irtisanonut tai purkanut sopimuksen, jos vuokranantajalla on oikeus purkaa sopimus tai jos sopimus on määräaikainen tai muuttopäivän siirrosta on haittaa vuokranantajalle tai muulle henkilölle. Asuinhuoneiston alivuokraus Alivuokrasuhteella tarkoitetaan tilannetta, jossa on annettu vuokralle osa itselle vuokratusta huoneistosta, osakkeenomistaja on antanut osan hallitsemastaan huoneistosta vuokralle tai kyseessä on kahden asunnon omakotitalo, jonka toisessa asunnossa vuokranantaja itse asuu. Alivuokrasuhteessa vuokranantajan irtisanomisaika on vähintään 3 kk, jos alivuokrasuhde on kestänyt ennen irtisanomista vähintään yhden vuoden, muussa tapauksessa irtisanomisaika on 1 kk. Alivuokralaisen irtisanomisaika on enintään 14 päivää. Vuokranantajan irtisanomisaikaa ei voida sopimuksin lyhentää eikä vuokralaisen irtisanomisaikaa pidentää

6 Asuinhuoneiston jälleenvuokraus Kun vuokralainen vuokranantajan luvalla vuokraa koko huoneiston edelleen, syntyy jälleenvuokrasuhde. Jälleenvuokralla asuvalla vuokralaisella on sama irtisanomissuoja kuin vuokrasuhteessa olevalla vuokralaisella. Huoneiston vuokranantajalla on oikeus purkaa jälleenvuokrasopimus huoneiston käyttöön kohdistuvan sopimusrikkomuksen vuoksi. Työsuhdeasunto Kun huoneisto on annettu vuokralle työsuhteen perusteella, kysymyksessä on työsuhdeasunto. Vuokranantajan puolelta työsuhdeasunnon irtisanomisajat vaihtelevat 1, 3 tai 6 kk palvelusuhteen kestosta ja sen päättymisperusteesta riippuen. Vuokrasuhteen irtisanomisaika pitenee palvelussuhteen keston mukaan. Vuokralaisen puolella työsuhdeasunnon irtisanomisaika on joko palvelussuhteen päättymisajankohta tai 14 päivää palvelusuhteen irtisanomisesta. Työsuhdeasunnon vuokrasopimus voidaan irtisanoa myös palvelusuhteen päättymisajankohtana. Myös määräaikainen vuokrasopimus voidaan irtisanoa palvelusuhteen päättymisen vuoksi. Vuokralainen voi irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan vuokrasopimuksen myös noudattaen 1 kk irtisanomisaikaa. KOONNUT: Asukasliitto ry

SISÄLLYS ALKUSANAT 5 LYHENTEET 7

SISÄLLYS ALKUSANAT 5 LYHENTEET 7 SISÄLLYS ALKUSANAT 5 LYHENTEET 7 1 VUOKRASOPIMUKSEN OSAPUOLET JA KOHDE 17 1.1 Vuokranantaja ja vuokralainen vuokrasuhteen osapuolina 17 1.2 Asuinhuoneisto 19 1.3 Useita huoneistoja koskeva sopimus 23 1.4

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA TUKIASUMINEN, VUOKRASOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 17.9.2013 J U H A N I S K A N E N K I I N T E I S T Ö P Ä Ä L L I K K Ö Y - S Ä Ä T I Ö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA

Lisätiedot

Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry

Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry Hyvä vuokratapa uudistui - mikä muuttui? Mia Koro-Kanerva OTM, toiminnanjohtaja Suomen Vuokranantajat ry Hyvä viestintä vuokrasuhteessa Hyvässä viestinnässä käytetään sovittua yhteydenpitokanavaa Sähköinen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry

VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry VUOKRANANTAJAKOULU 2012 Suomen Vuokranantajat ry Onnistu ja menesty vuokranantajana ja asuntosijoittajana Tuorein tieto vuokramarkkinoista, lainsäädännöstä ja yleisistä käytännöistä Neuvontapalvelu, jossa

Lisätiedot

VUOKRA- SOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN

VUOKRA- SOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN Kun olen kaksin koirani kanssa, kuulen kun hänen tassut napsuttelee Angie Myyrmäki KORJAAVA JA EHKÄISEVÄ ASUMIS- SOSIAALINEN TYÖ SEMINAARI 11.10.2018 VUOKRA- SOPIMUKSEN PÄÄTTÄMINEN 11.10.2018 Vuokrasopimuksen

Lisätiedot

Maanvuokra. Maatalouslinja / Marica Twerin

Maanvuokra. Maatalouslinja / Marica Twerin Maanvuokra Maanvuokra Rakennetun viljelmän voi vuokrata (asuin- ja talousrakennukset) enintään 25 vuodeksi. Jos vuokrasopimuksessa ei ole mainittu aikaa, sopimus katsotaan tehdyksi 2 vuodeksi. Sopimus

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimus tehdään kirjallisesti tai sähköisesti ja niin, ettei sopimusehtoja voida yksipuolisesti muuttaa. Sopimusehtojen pitää säilyä toimeksiantajan saatavilla myös sähköisesti tehtynä.

Lisätiedot

Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokran määrästä suhteellisen vapaasti. Vuokranmäärää Vuokran määrää harkittaessa otetaan kuitenkin

Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokran määrästä suhteellisen vapaasti. Vuokranmäärää Vuokran määrää harkittaessa otetaan kuitenkin 5.9 Vuokran maksaminen 5.9.1 Vuokra vapaarahoitteisissa asunnoissa Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia vuokran määrästä suhteellisen vapaasti. Vuokranmäärää Vuokran määrää harkittaessa otetaan kuitenkin

Lisätiedot

Maanvuokra. Maatalouslinja / Marica Twerin

Maanvuokra. Maatalouslinja / Marica Twerin Maanvuokra Maatalouslinja / Marica Twerin Maanvuokra Rakennetun viljelmän voi vuokrata (asuin- ja talousrakennukset) enintään 25 vuodeksi. Jos vuokrasopimuksessa ei ole mainittu aikaa, sopimus katsotaan

Lisätiedot

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro:

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VASTAANOTTOTILOJA KOSKEVA VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRALAINEN Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y-tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRAUKSEN KOHDE VUOKRASOPIMUKSEN

Lisätiedot

LVV-KOE 10.5.2008 ARVOSTELUPERUSTEET 1(5)

LVV-KOE 10.5.2008 ARVOSTELUPERUSTEET 1(5) LVV-KOE 10.5.2008 ARVOSTELUPERUSTEET 1(5) KYSYMYS 1 a) Asunto-osakeyhtiössä tapahtuvaan huoneiston hallintaanottoon sovelletaan asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Ko. lain 85 :n mukaisesti yhtiön on vuokrattava

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Kukin osakysymys on kahden pisteen arvoinen. a) Huoneenvuokralain 55 :ssä on säädetty määräaikaisen vuokrasopimuksen irtisanomisen perusteet ja menettely: - jos vuokralaisen tai hänen huoneistossa

Lisätiedot

Alivuokra-asunnon vuokrasopimus

Alivuokra-asunnon vuokrasopimus 1505 Liite Vahvistettu alivuokra-asunnon vuokrasopimuksen kaavasta annetulla ympäristöministeriön asetuksella (538/2004). Alivuokra-asunnon vuokrasopimus Tällä sopimuksella luovutetaan vastiketta vastaan

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille Palvelukeskus Kyrölä, Kyröntupa ja Kuusikummun Asumisyksikkö NURMEKSEN KAUPUNKI 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö.

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat. Nimi. - Osoite. Puhelinnumero Sähköpostisoite Yhteyshenkilö. 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / _ Puhelinnumero Nimi Henkilötunnus tai Y-tunnus / Puhelinnumero 2. Vuokralainen/vuokralaiset Nimi Henkilötunnus

Lisätiedot

Ohje asuntojen vuokralaisille

Ohje asuntojen vuokralaisille Ohje asuntojen vuokralaisille NuVa kuntayhtymä NuVa kuntayhtymä 1. Asukasvalinnat ja tehtävät päätökset 1.1 Asukasvalintaa koskevat säädökset Sosiaalihuoltolaki 1301/2014 11,14,21 1.2 Miten asuntoa haetaan

Lisätiedot

LVV-koe 17.11.2012 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (5)

LVV-koe 17.11.2012 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (5) LVV-koe 17.11.2012 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (5) Kysymys 1 a) Välityspalkkion maksuvelvollisuus syntyy, kun vuokrasopimus saadaan solmituksi tai toimeksiantaja kieltäytyy toimeksiannon mukaisen vuokrasopimuksen

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi Puhelin Sähköposti 2. VUOKRALAINEN Nimi Henkilötunnus Puhelin Sposti 3. VUOKRAUSKOHDE Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin Huoneisto vuokrataan asuinkäyttöön

Lisätiedot

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA

TERVETULOA OSASTOLLEMME. B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA TERVETULOA OSASTOLLEMME B1 2krs. VUOKRATASOKLINIKKAAN SELVITTÄMÄÄN VUOKRAHUONEISTOSI KÄYPÄ VUOKRA VUOKRAUKSEN ABC - MIKSI LIITTYÄ SUOMEN VUOKRANANTAJIIN? MIA KORO-KANERVA TOIMINNANJOHTAJA, OTM TAUSTAA

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 21.11.2015 välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 21.11.2015 välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Puutteet: a. markkinointi ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä (hyvä vuokranvälitystapa) 2 p. b. selvitys vuokranantajan oikeudesta vuokrata huoneisto jäi tekemättä, vuokralaiselle ei esitetty

Lisätiedot

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat

1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja/vuokranantajat 1 (5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja/vuokranantajat - - 2. Vuokralainen/vuokralaiset - - 2 (5) 3. Vuokrauskohde Osoite Postinumero Toimipaikka Huoneiden lukumäärä Pinta-ala noin m². Vuokratun

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 111/2010 vp Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lakialoitteessa ehdotetaan asuinhuoneiston vuokralaisten suojan vahvistamista.

Lisätiedot

1992 vp - HE 87 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1992 vp - HE 87 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1992 vp - HE 87 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi huoneenvuokralain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan huoneenvuokralakia muutettavaksi siten, että saman vuokralaisen

Lisätiedot

Asumissosiaalisen työn teemapäivä Huoneenvuokralaki ja sen soveltaminen

Asumissosiaalisen työn teemapäivä Huoneenvuokralaki ja sen soveltaminen Asumissosiaalisen työn teemapäivä Huoneenvuokralaki ja sen soveltaminen Vuokralaiset VKL ry Trinka Jusufi Jyväskylä, 1 Käsiteltävät asiat 1. Lyhyesti Vuokralaiset ry:stä 2. Yleistä vuokra-asumisesta 3.

Lisätiedot

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi

Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi Kuluttajaliitto - Konsumentförbundet ry Vuokraopas Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle selkosuomeksi Sisällys Johdanto... 1 Ennen vuokrasopimuksen tekemistä... 3 Asunnon ja avainten luovutus...

Lisätiedot

RAJANKÄYNTIÄ: MISSÄ KULKEE JATKAMISEN JA PÄÄTTÄMISEN RAJA. Juha Niskanen Kiinteistöjohtaja Y-Säätiö

RAJANKÄYNTIÄ: MISSÄ KULKEE JATKAMISEN JA PÄÄTTÄMISEN RAJA. Juha Niskanen Kiinteistöjohtaja Y-Säätiö RAJANKÄYNTIÄ: MISSÄ KULKEE JATKAMISEN JA PÄÄTTÄMISEN RAJA Juha Niskanen Kiinteistöjohtaja Y-Säätiö 1 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA 481/95 2 LAIN SOVELTAMINEN, AHVL 1 rakennus tai sen osa käyttötarkoitus

Lisätiedot

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. Käyttötarkoitus (_) Huoneiston käytöstä, kunnosta, kunnossapidosta ja/tai muutostöistä on sovittu liitteessä.

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS. Käyttötarkoitus (_) Huoneiston käytöstä, kunnosta, kunnossapidosta ja/tai muutostöistä on sovittu liitteessä. 1. VUOKRANANTAJA 2. VUOKRALAINEN Nimi/Organisaatio Organisaation edustaja/yhteyshenkilö ja asema organisaatiossa Puhelin/Fax Y-tunnus Lähiosoite Pankkiyhteys Luottamuksellisuus (_) Sopimus on luottamuksellinen

Lisätiedot

Lauri Pakka, varatuomari Maanomistajien Arviointikeskus Oy Seinäjoki, Kokkolassa vastaanotto sopimuksen mukaan 0207411066,

Lauri Pakka, varatuomari Maanomistajien Arviointikeskus Oy Seinäjoki, Kokkolassa vastaanotto sopimuksen mukaan 0207411066, Lauri Pakka, varatuomari Maanomistajien Arviointikeskus Oy Seinäjoki, Kokkolassa vastaanotto sopimuksen mukaan 0207411066, lauri.pakka@arviointikeskus.fi www.arviointikeskus.fi 12.1.2012 Vuokralaiselle:

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali.

NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 Lammasluoto. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2, PL 57, 21101 Naantali. NAANTALIN KAUPUNKI MAANVUOKRASOPIMUS 1 1 OSAPUOLET 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali. 1.2 Vuokralainen Naantalin purjehdusseura ry, y-tunnus 0638337-2,

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARI LVV-koe 15.11.2014 Arvosteluperusteet 1 (5) Välittäjäkoelautakunta

KESKUSKAUPPAKAMARI LVV-koe 15.11.2014 Arvosteluperusteet 1 (5) Välittäjäkoelautakunta KESKUSKAUPPAKAMARI LVV-koe 15.11.2014 Arvosteluperusteet 1 (5) Tehtävä 1 A) Mitä kotimyynti tarkoittaa vuokravälitystoiminnassa ja mitä tapahtuu, jos välittäjä ei toimi kotimyyntitilanteessa sille asetettujen

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6

VUOKRASOPIMUS. 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 VUOKRASOPIMUS 1. Vuokranantaja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Paasikivenkatu 7 15110 Lahti Ly: 0993644-6 2. Vuokralainen Orimattilan kaupunki Ly: 0129920-0 3. Vuokrauskohde Osoitteessa Koulutie 19,

Lisätiedot

Miten jakaa autopaikat taloyhtiössä?

Miten jakaa autopaikat taloyhtiössä? Miten jakaa autopaikat taloyhtiössä? Kiinteistömessut 14.11.2013 Kristel Pynnönen, Vanhempi lakimies Suomen Kiinteistöliitto Suomen Kiinteistöliitto ry Autopaikkojen jakamisesta Autopaikat: pihapaikat,

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Porin kaupunki Y-tunnus: 0137323 9 Vuokralainen: 1.2 Vuokra-alue Noin 849 m²:n suuruinen määräala Porin kaupungin Linnan eli

Lisätiedot

1. Eurotum Oy (Y:1584946-1) tai Sirafire Oy (2540423-9)

1. Eurotum Oy (Y:1584946-1) tai Sirafire Oy (2540423-9) 1 (4) ESIVUOKRASOPIMUS Sopimusosapuolet 1. Eurotum Oy (Y:1584946-1) tai Sirafire Oy (2540423-9) Kihlakangas 13, 96800 Rovaniemi (jäljempänä vuokranantaja ) 2. Lapin pelastuslaitos (Y: 0937073-7) (jäljempänä

Lisätiedot

Luonnos 27.1.2016. Vuokrauskohde on osoitettu oheen liitetyllä kartalla (liite 1).

Luonnos 27.1.2016. Vuokrauskohde on osoitettu oheen liitetyllä kartalla (liite 1). Osapuolet. Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0557-.. Vuokralainen Raision kaupunki, y-tunnus 008-5. Vuokrauskohde Naantalin kaupungin 5. kaupunginosan 6. korttelin tontilla nro sijaitsevan Kiinteistö

Lisätiedot

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRAN- ANTAJA LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 2167217-2 2. VUOKRA- LAINEN 3. VUOKRA- KOHDE 4. VUOKRA- AIKA Osoite Yhteyshenkilö C/O KIINTEISTÖ- OY, PL 3 02010 Toistaiseksi voimassa oleva Alkamispäivä

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS. 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, ly-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe

MAANVUOKRASOPIMUS. 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, ly-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe MAANVUOKRASOPIMUS Liite 4 1. JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, ly-tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe Vuokralainen: SF-Caravan Lohenpyrstö Ry Haapatie 24, 92140 Pattijoki Vuokralainen

Lisätiedot

KUOLEMAN TAKIA ASUMISEN PÄÄTTYMISEEN LIITTYVIÄ JURIDISIA SEIKKOJA JA TOIMINTAKÄYTÄNTÖJÄ. Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö

KUOLEMAN TAKIA ASUMISEN PÄÄTTYMISEEN LIITTYVIÄ JURIDISIA SEIKKOJA JA TOIMINTAKÄYTÄNTÖJÄ. Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö KUOLEMAN TAKIA ASUMISEN PÄÄTTYMISEEN LIITTYVIÄ JURIDISIA SEIKKOJA JA TOIMINTAKÄYTÄNTÖJÄ Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö 1 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA 481/95 2 LAIN SOVELTAMINEN, AHVL

Lisätiedot

Asunnonvuokraus.com. Asunnonvuokraajan tietopaketti

Asunnonvuokraus.com. Asunnonvuokraajan tietopaketti Asunnonvuokraajan tietopaketti Huoneistoon muuttaminen Vuokranantajan on pidettävä huoneisto vuokralaisen saatavana sinä päivänä, jona vuokralaisella on oikeus saada se hallintaansa. Jollei huoneisto ole

Lisätiedot

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS)

V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) Sivu 1 / 6 Kaupunkirakennelautakunta asianro 297- V U O K R A S O P I M U S (LUONNOS) 1. Vuokra-aika 2. Vuokra Kuopion kaupunki vuokraa KENELLE ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion

Lisätiedot

Haapaveden kaupunki (jäljempänä kaupunki) PL 40/Tähtelänkuja 1, 866101 Haapavesi Y-tunnus 0184872-4

Haapaveden kaupunki (jäljempänä kaupunki) PL 40/Tähtelänkuja 1, 866101 Haapavesi Y-tunnus 0184872-4 1 TUOTANNOLLISEN TILAN VUOKRASOPIMUS Vuokranantaja: Vuokralainen: Sopimuksen tarkoitus: Haapaveden kaupunki (jäljempänä kaupunki) PL 40/Tähtelänkuja 1, 866101 Haapavesi Y-tunnus 0184872-4 Siparila Oy (jäljempänä

Lisätiedot

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS

ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1(5) ASUINHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRANANTAJA Nimi: Nuorten kuntoutuspalvelut tosimielellä Oy Henkilötunnus / Y-tunnus: 1909446-5 Osoite: Torikatu 24 C 48, 80100 Joensuu Puhelin: Toimitusjohtaja

Lisätiedot

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS

KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1 KIINTEISTÖN VUOKRASOPIMUS 1. Sopijaosapuolet Tikkamäen Palvelut Oy (jäljempänä vuokranantaja) ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitoja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, (jäljempänä vuokralainen) ovat sopineet

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI / HUOLTOASEMATONTIN 1 KIINTEISTÖYHTYMÄ SAMMONPUISTO VUOKRASOPIMUS LUONNOS 2.10.2013

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI / HUOLTOASEMATONTIN 1 KIINTEISTÖYHTYMÄ SAMMONPUISTO VUOKRASOPIMUS LUONNOS 2.10.2013 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI / HUOLTOASEMATONTIN 1 Sopijapuolet Vuokranantaja Vuokralainen Lappeenrannan kaupunki Teknisen toimen kiinteistö- ja mittaustoimi Pl 38; Villimiehenkatu 1 53101 Lappeenranta Kiinteistöyhtymä

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI (Y-tunnus 0176975-1) Vuokralainen: Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 23.4.2016 välittäjäkoelautakunta. Kysymys 1

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 23.4.2016 välittäjäkoelautakunta. Kysymys 1 Kysymys 1 a) Välityslain mukaan välityspalkkion maksaa toimeksiantaja. On kuitenkin mahdollista, että vuokravälitystä koskevat toimeksiantosopimukset kohtaavat, jolloin välityspalkkio jaetaan osapuolten

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

SISÄLLYS 2 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA SEN MERKITTÄVIMMÄT EROT AIEMPAAN LAINSÄÄDÄNTÖÖN 33

SISÄLLYS 2 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA JA SEN MERKITTÄVIMMÄT EROT AIEMPAAN LAINSÄÄDÄNTÖÖN 33 SISÄLLYS ESIPUHE 5 LYHENTEET 21 I JOHDANTO 1 HUONEENVUOKRALAIN KEHITYS 25 1.1 Varhaisin kehitys 25 1.2 Vuoden 1925 huoneenvuokralaki 26 1.3 Vuoden 1961 huoneenvuokralaki 28 1.4 Vuoden 1987 huoneenvuokralaki

Lisätiedot

5.8.2014, ver 6 Sivu 1 / 6. Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 kunnanhallitus xx.xx.

5.8.2014, ver 6 Sivu 1 / 6. Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 kunnanhallitus xx.xx. 5.8.2014, ver 6 Sivu 1 / 6 MAANVUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA (Levanto/ VPK) Mäntsälän kunta y-tunnus: 0129261-5 osoite: Heikinkuja 4, 04600 Mäntsälä puhelin: 019-264 5000 päätös: kunnanhallitus xx.xx.2014

Lisätiedot

Vantaa 26.1.2012. Anne Viita. Toiminnanjohtaja Vuokralaiset VKL ry 26.1.2012. Anne Viita

Vantaa 26.1.2012. Anne Viita. Toiminnanjohtaja Vuokralaiset VKL ry 26.1.2012. Anne Viita Vantaa Toiminnanjohtaja Vuokralaiset VKL ry 1 Vuokralaiset VKL ry Perustettu vuonna 1946 nimellä Vuokralaisten Keskusliitto ry. Nimi vaihtunut keväällä 2010 Valtakunnallinen vuokralaisten edunvalvontajärjestö

Lisätiedot

Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki (0176975-1) Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI

Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki (0176975-1) Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI VUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki (0176975-1) Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI Vuokralainen: Tmi Kalatalouspalvelu Piilola/Juha Piilola Y-tunnus: 2286975-1 Puromäentie

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 536. Maa- ja metsätalousministeriön asetus. vuoden 2004 metsänhoitomaksun perusteesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä kesäkuuta 2004

SISÄLLYS. N:o 536. Maa- ja metsätalousministeriön asetus. vuoden 2004 metsänhoitomaksun perusteesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä kesäkuuta 2004 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 24 päivänä kesäkuuta 2004 N:o 536 540 SISÄLLYS N:o Sivu 536 Maa- ja metsätalousministeriön asetus vuoden 2004 metsänhoitomaksun perusteesta... 1493 537

Lisätiedot

(Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä) 2 p.

(Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä) 2 p. KYSYMYS 1 a) Toimeksiantosopimus on oltava kirjallinen tai sähköinen asiakirja, joka on tehty niin, ettei sen ehtoja saa muutettua yksipuolisesti. Välittäjä ei voi vedota ehtoon, joka ei ole sopimuksessa.

Lisätiedot

Joutsan kunta Y-tunnus Länsitie 5, PL 20, JOUTSA

Joutsan kunta Y-tunnus Länsitie 5, PL 20, JOUTSA 1(6) VUOKRASOPIMUS 1. OSAPUOLET 1.1 VUOKRANANTAJA: Joutsan kunta Y-tunnus 0174108-9 Länsitie 5, PL 20, 19651 JOUTSA 1.2 VUOKRALAINEN Grundfos Environment Finland Oy Y-tunnus: 1599796-6 PL 1036 00101 HELSINKI

Lisätiedot

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa

on oikeus lunastaa Vuokrauskohde omistukseensa. Normaalitapauksessa Solo International OY:N KULKUVÄLINEIDEN VUOKRAUS- PALVELUIDEN EHDOT 1. OSAPUOLET JA SOVELTAMISALA Näitä sopimusehtoja sovelletaan Solo International Oy:n, jäljempänä Solo ja asiakkaan, jäljempänä Vuokralleottaja

Lisätiedot

VUOKRASOPIMUS. KOY:n ja Laihian kunnan välillä

VUOKRASOPIMUS. KOY:n ja Laihian kunnan välillä VUOKRASOPIMUS KOY:n ja Laihian kunnan välillä 1 OSAPUOLET 1.1 KOY/palveluntuottaja, (jäljempänä "Vuokranantaja") 1.2 Laihian kunta, Y-tunnus 0180451-0 (jäljempänä "Vuokralainen") 2 SOPIMUKSEN TARKOITUS

Lisätiedot

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS Nro 3060

LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS Nro 3060 LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS 1. VUOKRAN- ANTAJA 2. VUOKRA- LAINEN 3. VUOKRAUS- KOHDE ESPOON KAUPUNKI / TILAKESKUS -LIIKELAITOS Virastopiha 2B, 5.krs 02070 Yhteyshenkilö Pankki ja tilinumero Y-tunnus Puhelin

Lisätiedot

Kannattaa ottaa selvää myös tulevista remonteista ja niiden vaikutuk sesta asumiseesi.

Kannattaa ottaa selvää myös tulevista remonteista ja niiden vaikutuk sesta asumiseesi. Dia 1 Mistä vuokra-asunto? Vuokra-asuntoja voi hakea: kaupunkien ja kuntien kiinteistöyhtiöt yleishyödylliset vuokranantajat yksityiset vuokranantajat yritykset yhteisöt Asunnonhakulomakkeet löytyvät usein

Lisätiedot

Vuokralaiset Soukan Lennokkikerho ry/ Pekka Engblom (kentän varapäällikkö) Soukankaari 13 G 74 02360 Espoo

Vuokralaiset Soukan Lennokkikerho ry/ Pekka Engblom (kentän varapäällikkö) Soukankaari 13 G 74 02360 Espoo Vuokrasopimus Vuokranantaja Espoon kaupunki 0101263-6 vuokrauspäätös: Tonttipäällikkö 22.8.2012 252 vuokranantajan edustaja: Tonttiyksikkö osoite: Virastopiha 2 C/PL 49, 02070 Espoon kaupunki valmistelija:

Lisätiedot

Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi PL 22

Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi PL 22 Luonnos 20.3.2017 1/4 MAANVUOKRASOPIMUS SOPIJAPUOLET Vuokranantaja: Sastamalan kaupunki PL 38201 Sastamala Vuokralainen Vapo Oy, 0174817-6 PL 22 40101 Jyväskylä Laskutusosoite: Vapo Oy / Petri Tomperi

Lisätiedot

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS

ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS ASUNTO-OSAKEHUONEISTOSSA TEHTÄVÄSTÄ KUNNOSSAPITO- JA MUUTOSTYÖSTÄ ILMOITUS Sivu 1/2 TALOYHTIÖ Asunto-osakeyhtiön nimi ja osoite Huoneiston numero OSAKAS Huoneiston osakkeenomistajan nimi ja puhelinnumero

Lisätiedot

vuokranantajat.fi/liity

vuokranantajat.fi/liity vuokranantajat.fi/liity Liittymislahjana tässä tilaisuudessa VastuunjakotaulukkoPLUS 2017 (ovh 43 ) Kampanjatunnus netissä: VAK2017 Vuokranantajakoulu Suomen Vuokranantajat ry Tapaus 1 Asumistuki Opiskelija

Lisätiedot

Vuokrattavalla maa-alueella on voimassa asemakaava. Vuokrattava alue on merkitty venesatama/venevalkama-alueeksi (LV).

Vuokrattavalla maa-alueella on voimassa asemakaava. Vuokrattava alue on merkitty venesatama/venevalkama-alueeksi (LV). 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet 1.2 Vuokra-alue Vuokranantaja: Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2, Käsityöläiskatu 2, 21100 Naantali, Vuokralainen: Asunto Oy Merimaskun Särkänranta, y-tunnus 0663726-4,

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Helsingin Teerikukonkuja 3-nimisessä varastorakennuksessa, osoitteessa Teerikukonkuja 3, Helsinki.

Kiinteistö Oy Helsingin Teerikukonkuja 3-nimisessä varastorakennuksessa, osoitteessa Teerikukonkuja 3, Helsinki. VUOKRASOPIMUS Vuokranantaja PL 327 (Uudenmaankatu 16 A) 00121 Helsinki. Matti Jokinen 010633990 matti.jokinen@merimieselakekassa.fi Vuokralainen arto.hiltunen@hel.fi Vuokralaisen yhteyshenkilö Jarmo Lehto

Lisätiedot

1.2 Karawatski Oy (y-tunnus 0738265-4) perustettavan yhtiön lukuun, Tuulensuunkatu 8, 21100 Naantali.

1.2 Karawatski Oy (y-tunnus 0738265-4) perustettavan yhtiön lukuun, Tuulensuunkatu 8, 21100 Naantali. 1 1 OSAPUOLET 1.1 Vuokranantaja Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2. 1.2 Vuokralainen Karawatski Oy (y-tunnus 0738265-4) perustettavan yhtiön lukuun, Tuulensuunkatu 8, 21100 Naantali. 2 VUOKRA-ALUE

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE)

MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE) MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE) Maanvuokrasopimus perustuu yhdyskuntalautakunnan päätökseen xx x. SOPIJAOSAPUOLET Vuokranantaja: Kauniaisten kaupunki (Y-tunnus 0203026-2) PL 52 02701

Lisätiedot

myös olemassa olevista sopimussuhteista. Molemmissa laeissa ehdotetaan myös sopimisen vapautta lisättäväksi. Kaikissa huoneenvuokrasuhteissa

myös olemassa olevista sopimussuhteista. Molemmissa laeissa ehdotetaan myös sopimisen vapautta lisättäväksi. Kaikissa huoneenvuokrasuhteissa 1994 vp- YmVM 24- HE 304 Ympäristövaliokunnan mietintö n:o 24 hallituksen esityksestä uusiksi huoneenvuokralaeiksi ja niihin liittyvien lakien muuttamisesta Eduskunta on II päivänä marraskuuta 1994 lähettänyt

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 YRJÖNKADUN UIMAHALLIKIINTEISTÖSSÄ SIJAITSEVAN TYÖTILAN VUOKRAAMINEN ADALIA SALON & SOLARIUMILLE Sopijapuolet: Vuokranantaja Vuokralaiset Helsingin kaupungin liikuntavirasto

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE)

MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE) 1 MAANVUOKRASOPIMUS MATKAVIESTINTUKIASEMA (YHTIÖNTIE) Maanvuokrasopimus perustuu yhdyskuntavaliokunnan päätökseen xx x. SOPIJAOSAPUOLET Vuokranantaja: Kauniaisten kaupunki (Y-tunnus 0203026-2) PL 52 02701

Lisätiedot

Mieti ennen kuin muutat

Mieti ennen kuin muutat Mieti ennen kuin muutat Millä rahoitat asumisen? vuokra (300-700 /kk) vuokravakuus (1-3 kk vuokra) kotivakuutus (alle 10 /kk) sähkö- ja vesilasku (40 /kk) huonekalut, astiat, ruoka, puhelin- ja nettiyhteydet

Lisätiedot

TOIMISTOHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS

TOIMISTOHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS TOIMISTOHUONEISTON VUOKRASOPIMUSLUONNOS 1. Osapuolet Vuokranantaja Vuokralainen 2. Vuokrakohde 3. Käyttötarkoitus Imatran Seudun Yritystilat Oy (Y-tunnus 1561501-6) p. 05-235 2800 Esterinkatu 10 55100

Lisätiedot

Kiinteistöasiamies..2016 297-

Kiinteistöasiamies..2016 297- Kiinteistöasiamies..2016 297- V U O K R A S O P I M U S (luonnos 7.1.2016) Kuopion kaupunki vuokraa kenelle ( ) maanvuokralain 5. luvun mukaisena vuokrauksena Kuopion kaupungissa sijaitsevan kiinteistön

Lisätiedot

Suomen Kuluttajaliitto VUOKRAOPAS. Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle

Suomen Kuluttajaliitto VUOKRAOPAS. Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle Suomen Kuluttajaliitto VUOKRAOPAS Neuvoja vuokralaiselle ja vuokranantajalle Sisällys Ennen vuokrasopimuksen tekemistä... 3 Huoneiston ja avainten luovutus... 7 Huoneiston käyttö vuokra-aikana... 8 Asuinhuoneiston

Lisätiedot

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y- tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe

1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Raahen kaupunki, Y- tunnus 1791817-6 PL 62, 92101 Raahe MAANVUOKRASOPIMUS Liite 1 1. JOHDANTO Tällä vuokrasopimuksella uudistetaan Raahen kaupungin ja Posiber Oy:n välillä tonttia 678-21-2193-23 koskeva vuokrasopimus. Laitostunnus 678-21-2193-18-L1. 1.1 Sopijapuolet

Lisätiedot

Vuokrasopimus 1 (5) Vuokranantaja, Vuokralainen ja Naantalin kaupunki kaikki yhdessä jäljempänä Osapuolet ja kukin erikseen Osapuoli.

Vuokrasopimus 1 (5) Vuokranantaja, Vuokralainen ja Naantalin kaupunki kaikki yhdessä jäljempänä Osapuolet ja kukin erikseen Osapuoli. Vuokrasopimus 1 (5) VUOKRASOPIMUS 1 OSAPUOLET 1.1. Vesialueen omistaja / Vuokranantaja Nimi: Antti Tammelin, ym. (jäljempänä Vesialueen omistaja tai Vuokranantaja ) Y-tunnus: 1336232-6 Osoite: Tamsaarentie

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

Vuokranantaja on Helsingin kaupunki, rakennusvirasto. Vuokralainen on xxxxxxxxxxxxxxx(y-tunnus ),xxxxxxxxxxxxxxx

Vuokranantaja on Helsingin kaupunki, rakennusvirasto. Vuokralainen on xxxxxxxxxxxxxxx(y-tunnus ),xxxxxxxxxxxxxxx VUOKRASOPIMUS 1 (5) LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS Vuokranantaja on Helsingin kaupunki, rakennusvirasto. Yhteyshenkilö puhelin Vuokralainen on xxxxxxxxxxxxxxx(y-tunnus ),xxxxxxxxxxxxxxx Osoite Postinumero

Lisätiedot

LUONNOS /4. Vuosivuokra on sata (100) euroa. Vuokranantaja laskuttaa vuokran kerran vuodessa kunkin vuokravuoden lokakuun loppuun mennessä.

LUONNOS /4. Vuosivuokra on sata (100) euroa. Vuokranantaja laskuttaa vuokran kerran vuodessa kunkin vuokravuoden lokakuun loppuun mennessä. LUONNOS..07 / VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA Sastamalan kaupunki, yt. 0-3 PL 3 0 Sastamala VUOKRALAINEN Lahdenperän Kyläyhdistys ry, rekn.nro 83.69 c/o Seija Kallio Maajärventie 0 Sastamala puh. 00 06 90

Lisätiedot

Vuokrattavalla maa-alueella on voimassa asemakaava. Vuokrattava alue on merkitty erityisalueeksi (E-1).

Vuokrattavalla maa-alueella on voimassa asemakaava. Vuokrattava alue on merkitty erityisalueeksi (E-1). NAANTALIN KAUPUNKI M A A N V U O K R A S O P I M U S Lisämaa Luonnos 3.7.2018 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet 1.2 Vuokra-alue Vuokranantaja: Naantalin kaupunki, y-tunnus 0135457-2, Käsityöläiskatu 2, 21100

Lisätiedot

JOHDANTO. Kirjailijat 2 ESIPUHE 5 SÄÄDÄNNÖN KEHITYS 21

JOHDANTO. Kirjailijat 2 ESIPUHE 5 SÄÄDÄNNÖN KEHITYS 21 Sisällys Kirjailijat 2 ESIPUHE 5 LYHENTEET 17 I JOHDANTO 1 HUONEENVUOKRALAIN- SÄÄDÄNNÖN KEHITYS 21 1.1 Varhainen kehitys 21 1.2 Vuoden 1925 huoneenvuokralaki 21 1.3 Vuoden 1961 huoneenvuokralaki 22 1.4

Lisätiedot

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies

Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen. Vesa Puisto Lakimies Asumisoikeuden siirtäminen ja huoneiston hallintaoikeuden luovuttaminen Vesa Puisto Lakimies 3.5.2016 Taustaksi Asumisoikeusasuminen on eräänlainen omistus- ja vuokra-asumisen välimuoto Asumisoikeusasumista

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO. 1.1 Sopijapuolet. Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä

MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO. 1.1 Sopijapuolet. Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä 1 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä Vuokralainen: Jämsän Vesi liikelaitos Y-0175622-1-300 Teollisuuskatu 10 42100 Jämsä

Lisätiedot

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki NEUVOTTELUTULOS YLEISSOPIMUKSEN PALTA -JYTY UUDISTAMINEN Aika 30.1.2018 Paikka Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki Läsnä PALTA ry JYTY ry. Hanne Salonen Päivi Salin 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

Yritysyhteistyön sopimusjuridiikka. Sopimusjuridiikan perusteet Maarit Päivike, lakimies

Yritysyhteistyön sopimusjuridiikka. Sopimusjuridiikan perusteet Maarit Päivike, lakimies Yritysyhteistyön sopimusjuridiikka Sopimusjuridiikan perusteet 8.11.2016 Maarit Päivike, lakimies Miksi kirjallinen sopimus Yhteistyön väline Sopimusten merkitys korostuu usein silloin, kun asiat eivät

Lisätiedot

VUOKRAVÄLITTÄJÄKOE 10.5.2008

VUOKRAVÄLITTÄJÄKOE 10.5.2008 KESKUSKAUPPAKAMARI 1(6) Välittäjälautakunta VUOKRAVÄLITTÄJÄKOE 10.5.2008 Lue nämä ohjeet ennen kokeen alkua Kaikkien kysymysten vastaukset on kirjoitettava eri paperiarkeille. Jokaiseen vastauspaperiin

Lisätiedot

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö

Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö Sertifikaattitilisopimus biokaasusertifikaattijärjestelmän käyttö 2 1. Sopimuksen osapuolet Tämä sertifikaattitilisopimus ( Sopimus ) on solmittu seuraavien osapuolten välillä: Järjestelmän Ylläpitäjä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/16 16.06.2015

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/16 16.06.2015 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) 225 Oikaisuvaatimus autopaikkavuokrien korvaamista koskevasta viranhaltijapäätöksestä HEL 2015-000537 T 03 01 00 Päätös päätti hylätä Vallilan terveysaseman

Lisätiedot

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA PAKOTTAVIA SÄÄDÖKSIÄ JA SOPIMUSVAPAUTTA. Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö

LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA PAKOTTAVIA SÄÄDÖKSIÄ JA SOPIMUSVAPAUTTA. Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAUKSESTA PAKOTTAVIA SÄÄDÖKSIÄ JA SOPIMUSVAPAUTTA Juha Niskanen Kiinteistöpäällikkö Y-Säätiö 1 LAKI ASUINHUONEISTON VUOKRAAMISESTA 481/95 2 HISTORIAA 3 ensimmäinen kattavampi laki

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki, Y-tunnus 0176975-1 Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI Vuokralainen: AgroLarja, Y-tunnus 1967929-5 Kolkanrinteentie

Lisätiedot

Tämä vuokrasopimus korvaa osapuolten välillä 1.1.2005 Sammakkokankaan perustamisvaiheessa solmitun tilapäisen vuokrasopimuksen.

Tämä vuokrasopimus korvaa osapuolten välillä 1.1.2005 Sammakkokankaan perustamisvaiheessa solmitun tilapäisen vuokrasopimuksen. MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki (Y-tunnus 0176975-1) Sivulantie 11, 43100 SAARIJÄRVI 1.2 Sopimus 1.3 Vuokra-alue Vuokralainen: Sammakkokangas Oy (Y-tunnus

Lisätiedot

LVV-koe 12.5.2012 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (5)

LVV-koe 12.5.2012 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (5) LVV-koe 12.5.2012 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (5) Kysymys 1 a) Holhoustoimesta annetun lain mukaan alaikäisen edunvalvojina ovat hänen huoltajansa, mikäli tuomioistuin ei ole vapauttanut huoltajaa. Tuomioistuin

Lisätiedot

Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä. TeliaSonera Finland Oyj Y-1475607-9 PL 320 00051 Sonera

Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä. TeliaSonera Finland Oyj Y-1475607-9 PL 320 00051 Sonera 1 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä Vuokralainen: TeliaSonera Finland Oyj Y-1475607-9 PL 320 00051 Sonera 1.2 Vuokra-alue

Lisätiedot

M A A N V U O K R A S O P I M U S

M A A N V U O K R A S O P I M U S M A A N V U O K R A S O P I M U S 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Saarijärven kaupunki, Y-tunnus 0176975-1 Sivulantie 11 43100 SAARIJÄRVI Vuokralainen: AgroLarja, Y-tunnus 1967929-5 Kolkanrinteentie

Lisätiedot

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus

Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Minun Maatilani ohjelmiston palvelusopimus 23.12.2015 Page 1 of 5 Maatalouden Laskentakeskus Oy Minun Maatilani - ohjelmiston palvelusopimus Sisältö Käsitteet Tämä asiakirja on oikeudellisesti sitova sopimus

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Rakennusliike Lehto Oy / perustettava kiinteistöyhtiö Voimatie 6 B Kempele

Rakennusliike Lehto Oy / perustettava kiinteistöyhtiö Voimatie 6 B Kempele MAANVUOKRASOPIMUS (luonnos) 1. Sopijapuolet Vuokranantaja Kärsämäen kunta y-tunnus 0186511-0 Keskuskatu 14 86710 Kärsämäki Vuokraaja Rakennusliike Lehto Oy / perustettava kiinteistöyhtiö Voimatie 6 B 90440

Lisätiedot

Oikeuskäytäntöä ajankohtaiskatsaus

Oikeuskäytäntöä ajankohtaiskatsaus Oikeuskäytäntöä ajankohtaiskatsaus Taloyhtiö 2015-tapahtuma 15.4.2015 Kaisu Terkki Lakimies, varatuomari Suomen Kiinteistöliitto Turun hovioikeus 3.3.2014 nro 308 - hallintaanotto/häätö Osakehuoneisto

Lisätiedot

12.8.2015. Vuokralainen maksaa vuokranantajalle vuotuista vuokraa, joka on kaksituhatta yhdeksänsataaneljätoista (2 914) euroa (perusvuokra).

12.8.2015. Vuokralainen maksaa vuokranantajalle vuotuista vuokraa, joka on kaksituhatta yhdeksänsataaneljätoista (2 914) euroa (perusvuokra). 2 5 Vuokra 5.1 Vuokra Myöskin vuokramiehellä on oikeus irtisanoa vuokrasopimus kuuden (6) kuukauden irtisanomisajalla. Vuokralainen maksaa vuokranantajalle vuotuista vuokraa, joka on kaksituhatta yhdeksänsataaneljätoista

Lisätiedot