ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VANTAAN LIIKEKESKUKSET 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VANTAAN LIIKEKESKUKSET 2017"

Transkriptio

1 ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VANTAAN LIIKEKESKUKSET 2017 Vantaan kaupungin kaupunkisuunnitteluyksikkö Vantaan kaupungin elinkeinopalvelut FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Päivitys

2 Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen kartoittamiseen ja luokittamiseen. Kehitystä mitataan ja seurataan päivittämällä liiketilatietoja vuosittain. Vantaan keskusten kokonaiselinvoimavoimalaskennassa kartoitettiin liiketilat kaikista Vantaan merkittävimmistä nykyisistä ja kehittyvistä aluekeskuksista. Työkaluna kartoituksessa käytetään ALLin CityApp mobiilisovellusta, jonka avulla liiketilat viedään kartalle.

3 Kartoituksessa luokitellaan liiketilat niiden käytön mukaan: lauantailiikkeet, ravintolat, arkiyritykset ja tyhjät liiketilat. Laskentaan mukaan ne liiketilat, joilla on oma ovi kadulle tai kauppakeskukseen. Keskusta-alueen ulkopuolella merkitään lisäksi suurmyymälät ja ns. tilaa vaativaa vähittäiskaupan yksiköt.

4 Liikekeskustan elinvoiman laskenta Lauantaina palvelevat kuluttajakaupat ja ravintolat ovat keskeinen indikaattori liikekeskustan elinvoimasta. Liiketilakartoituksen perusteella lasketaan tunnusluvut eri liiketilaryhmien määristä ja keskinäisistä suhteista. Lukuja voidaan vertailla eri kaupunkien välillä. Elinvoimalaskenta on tehty 29 kaupunkikeskustassa (10/2017).

5 Liiketilojen luokittelu ja merkitseminen kartalle LIIKETILALUOKAT LAUANTAILIIKKEET Satunnaista lauantaiasiakasta palvelevat yritykset RAVINTOLAT Satunnaista lauantaiasiakasta palvelevat ravintolat ja kahvilat ARKIYRITYKSET Liiketilat, jotka eivät tarjoa palvelua satunnaiselle lauantaiasiakkaalle TYHJÄT TILAT Tyhjillään olevat liiketilat liikeyrityksille potentiaaliset tilat REMONTISSA OLEVAT Remontissa olevat tai kausiluonteisesti kiinni olevat liiketilat ISOT VÄHITTÄISKAUPAT Isot vähittäiskaupat ( m2 / < 4000 m2) TILAA VAATIVAT* Ns. tilaa vaativat vähittäiskaupan yksiköt (YM:n määritelmä) SYMBOLIT ALL-in CITYAPP -KARTALLA *Ns. tilaa vaativia vähittäiskaupan yksiköitä ovat mm. rautakauppa, moottoriajoneuvojen ja niiden varaosien kauppa, huonekalu- ja kodinkonekauppa. Tilaa vaativaa kauppaa esiintyy yleensä keskustan ulkopuolella. Isot vähittäisliikkeet, lauantaisin (ei tilaa vaativat) Tilaa vaativat, lauantaisin palvelevat liikkeet

6 Elinvoimalaskenta Vantaan liikekeskuksissa 2017 Keskusten elinvoimalaskenta tehtiin valituissa keskuksissa Vantaan kaupungin kaupunkisuunnitteluyksikön toimeksiannosta syksyllä Elinvoimalaskennan alueellista kattavuutta täydennettiin Vantaan kaupungin elinkeinopalvelut toimeksiannosta tammikuussa Ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin seuraavat kaupan alakeskukset: Tikkurila, Myyrmäki Martinlaakso, Korso, Koivukylä, Hakunila, Vantaanportti (Jumbo) ja Kivistö (kartoitus tehtiin ). Työn edetessä sovittiin Martinlaakson erottamisesta Myyrmäestä sekä Tammiston ja Aviapoliksen alueiden kartoittamisesta (kartoitus lokakuussa 2017). Liiketilakartoitusta täydennettiin vielä aiemmin ulkopuolelle jääneiden aluiden, Petikko - Varisto ja Porttipuiston osalta (kartoitus ). Liiketilojen laskennan suoritti Martti Wilhelms viemällä liiketilatiedot ALL-in CityApp - tietokantaan. Otos Tikkurilan liiketilakartasta (ALL-in 2017).

7 Vantaan osakeskusten elinvoimalaskenta 2017 VANTAAN LIIKEKESKUKSET ELINVOIMALASKENNASSA Kartassa punaisella paikalliset palvelukeskukset ja ruskealla erikoistavarakaupan ja ns. tilaa vaativan kaupan alueina profiloituvat keskukset. (ALL-in 01/2018; pohjakartta OpenStreetMap)

8 Osakeskusten elinvoimalaskenta 2017: keskukset ja niiden rajaaminen. Ns. kuumia liikekortteleita (punaiset), joissa lauantaisin palvelevat liikkeet ovat enemmistönä ja ns. tilaa vaativan kaupan liikekorttelit (ruskeat).

9 Tikkurila: liiketilat ja aluerajaus Tikkurila on Vantaan kaupallinen ja hallinnollinen pääkeskus. Uusia liiketiloja on rakennettu Tikkurilan aseman päälle (Kauppakeskus Dixi). Tikkurilan aluerajaus on tehty ns. kuumien kortteleiden rajaamisen perusteella

10 Tikkurila: voimakartta ja painopiste Lauantaiyritysten sijaintiin perustuva voimakartta paljastaa kuumien yritysten keskittymisen ja toisaalta kaupallisen rakenteen epäjatkuvuuskohdat. Tikkurilan liiketilojen keskipiste on Unikkotien varrella, lähellä Tikkurilan toria. Keskipiste on merkitty voimakarttaan tähdellä:

11 Myyrmäki: liiketilat ja aluerajaus Myyrmäen liikekeskustan suurin kauppakeskus on Myyrmanni. Rautatieaseman pohjoispuolella sijaitsevassa vanhemmassa kauppakeskuksessa Iso Myyrissä on liiketiloja tyhjillään. Myyrmäen aluerajaus on tehty ns. kuumien kortteleiden rajaamisen perusteella.

12 Myyrmäki: Voimakartta ja painopiste Myyrmäen liiketilojen maantieteellinen painopiste osuu Kauppakeskus Myyrmannin pohjoissivulle. Voimakartta osoittaa lauantaisin palvelevien liikkeiden keskittymisen.

13 Korso: liiketilat ja aluerajaus Korso on Vantaan pohjoinen aluekeskus, jonka liikekeskustan rata jakaa kahteen osaan. Korson aluerajaus on tehty ns. kuumien kortteleiden rajaamisen perusteella

14 Korso: voimakartta ja painopiste Korson lauantaisin palvelevien yritysten maantieteellinen painopiste on radan itäpuolella, jossa sijaitsee suurin osa erikoisliikkeistä ja ravintoloista. Voimakartta osoittaa epäjatkuvuuskohdat.

15 Koivukylä: liiketilat ja aluerajaus Koivukylä on radanvarren paikallinen palvelukeskus, joka sijaitsee Tikkurilan ja Korson välissä. Koivukylän aluerajaus on tehty ns. kuumien kortteleiden rajaamisen perusteella

16 Koivukylä: voimakartta ja painopiste Koivukylän liikekeskus on kahtia jakautunut ja melko hajanainen. Lauantaiyritysten keskipiste osuu ratapihalle. Kuvassa on itäpuolen ostoskeskus, jossa sijaitsee mm. kirjasto.

17 Hakunila: liiketilat ja aluerajaus Hakunila on selkeästi paikalliskeskus, jonka ydin on Hakunilan ostoskeskus. Hakunilan keskustan aluerajauksessa on huomioitu tulevaisuuden kehittämissuunta.

18 Hakunila: voimakartta ja painopiste Hakunilan lauantaiyritykset keskittyvät ostoskeskukselle. S-Market on melko etäällä Hakunilantien varressa. Hakunilan ostoskeskus

19 Martinlaakso: liiketilat ja aluerajaus Martinlaakso on selkeä paikalliskeskus, jonka ytimenä on uudistunut kauppakeskus. Tyhjiä liiketiloja ei kartoitushetkellä ollut lainkaan. Martinlaakson aluerajaus on tehty ns. kuumien kortteleiden rajaamisen perusteella

20 Martinlaakso: voimakartta ja painopiste Martinlaakson lauantaisin palvelevat liikkeet keskittyvät lähes kokonaan Martinlaakson kauppakeskukseen. Lauantaiyritysten maantieteellinen painopiste löytyy kauppakeskuksen edustalta.

21 Kivistön liiketilat Kivistö on Luoteis-Vantaan kehittyvä asuinalue. Kivistön rautatieaseman ympärille rakentuva kaupallinen keskus on vasta oraalla, jonka vuoksi aluerajausta ei ollut mielekästä vielä tehdä. Kivistön uusien asuintalojen kivijalassa on varattu tiloja palveluyrityksille. Kuva on Kvartsiraitilta. Kivistön alueella on vasta vähän liiketiloja.

22 Aviapolis: liiketilat ja aluerajaus Aviapoliksen alue käsittää Helsinki-Vantaan lentokentän sekä Aviapoliksen rautatieaseman alueen. Alueen profiili on epäyhtenäinen. Aseman ympärille odotetaan uutta asunto- ja liikerakentamista, mikä tulee vaikuttamaan myös liiketilakantaan. Aluerajaus on merkitty katkoviivalla, koska alue on voimakkaasti kehittyvä lähivuosina, eikä rajoja kannata lukita liian tiukasti.

23 Aviapolis: voimakartta Tällä hetkellä ns. kuumat yritykset keskittyvät lähinnä lentoaseman terminaalien odotushalleihin. Lentoaseman tax-free alueella on liikkeitä, joihin ei ole vapaata pääsyä satunnaisella asiakkaalla, joten ne eivät ole mukana liiketilakannassa. Kuva: Aviapoliksen asema. Alueelle suunnitellaan uutta kaupunginosaa. Toistaiseksi aseman läheisyydessä on vain lentokenttähotelli Clarion.

24 Vantaanportti: aluerajaus Vantaanportin alue koostuu Kehä III:n eteläpuolella olevasta Vantaan suurimmasta kauppakeskuksesta (Jumbo + Flamingo) sekä Kehä III:n molemmin puolin sijoittuvasta luonteeltaan ns. tilaa vaativan kaupan alueesta. Alueella on myös merkittäviä toimistokiinteistöjä ja logistiikkayrityksiä sekä jonkin verran jalostustoimintaa. Vantaanportin aluerajausta tehtäessä otettiin huomioon alueen luonne sekä suhde Aviapoliksen ja Tammiston alueisiin, jotka rajautuvat Vantaanporttiin.

25 Vantaanportti: liiketilat ja voimakartta Vantaanportin kuumat yritykset keskittyvät vahvasti Kauppakeskus Jumboon, Joka on myynnillä mitattuna Suomen suurin kauppakeskus.

26 Tammisto: liiketilat ja aluerajaus Tammisto on kehittynyt profiililtaan isojen outlet-myymälöiden ja ns. tilaa vaativan kaupan alueena (erityisesti kodin sisustamisen ja remontoinnin liikkeitä). Välittömästi alueen pohjoispuolella, sijaitsee Kauppakeskus Jumbo ja Flamingo (Vantaanportin alueella). Kartalla punaisella ns. kuumat liikekorttelit, joissa lauantaisin palvelevat yritykset ovat enemmistönä. Ruskealla ns. tilaa vaativat liikekorttelit (joissa myös lauantaisin palvelevat yritykset enemmistönä).

27 Tammisto: voimakartta ja painopiste Tammiston voimakartta osoittaa alueen keskittymisen pohjois-etelä-suuntaisesti Tammiston Kauppatien varrelle. Tammiston outlet-myymälöitä (kuva: Scandinavian Outdoor)

28 Petikko - Varisto: aluerajaus Petikko - Varisto on merkittävä kaupan ja pienteollisuuden alue. Aluetta jakavan Kehä III -tien pohjoispuolella, Petikossa on erityisesti tilaa vaativaa kauppaa, kun puolestaan eteläpuolella, Varistossa on monipuolisemmin myös muuta kuluttajakauppaa. Kartalla punaisella ns. kuumat liikekorttelit, joissa lauantaisin palvelevat yritykset ovat enemmistönä. Ruskealla ns. tilaa vaativat liikekorttelit (joissa myös lauantaisin palvelevat yritykset enemmistönä).

29 Petikko - Varisto: liiketilat

30 Petikko - Varisto: voimakartta ja painopiste Voimakartalla alueen lauantaikaupan keskittymät ja maantieteellinen painopiste (Riihitontontuntiellä). Petikko Variston alueelle on keskittynyt erityisesti rakentamisen ja sisustamisen erikoisliikkeitä. Myös auto- ja varaosaliikkeitä on melko paljon.

31 Porttipuisto: liiketilat ja aluerajaus Porttipuisto on tila vaativan kaupan alue, Lahdenväylän ja Kehä III:n risteyksessä. Kartalla punaiset neliöt ovat vähittäiskaupan isot yksiköt (> 1000 m2 / > 4000 m2). Ruskeat neliöt ovat ns. tilaa vaativat vähittäiskaupat (lauantaisin palvelevat).

32 Porttipuisto: voimakartta Porttipuiston voimakartta osoittaa, että alue on luonteeltaan tarkoitettu autolla saavutettavaksi. Huonekalujätti Ikea on Porttipuiston alueen veturi.

33 ALL-in elinvoiman laskentakaavat Kaupunkien vertailuluvut lasketaan aina liiketilalaskennan perusteella rajatulta Elävä keskusta-alueelta. Kokonaiselinvoimalaskennassa käytetään osakeskusten liiketilalukuja. Osakeskusten valinta ja rajaus vaikuttaa elinvoimalukuun. Kaupungit eivät siten ole yhdenvertaisesti vertailukelpoisia elinvoimaluvulla, paitsi muutosten seurannan osalta (vuosittaiset aikasarjat). Elinvoimaluku (Vitality Index) = _(Kuumat yritykset Tyhjät liiketilat) kaupungin asukasluku (x 1000) Muita seurattavia elinvoiman tunnuslukuja ovat: SaFe % = Lauantaiyritysten määrä / kaikki liikeyritykset ResBu % = Ravintolat ja kahvilat / kaikki kuumat yritykset Black hole % = Tyhjien liiketilojen määrä / kaikki liiketilat *Elinvoimalaskennassa käytetty asukaslukua

34 Keskusten liiketilat: Vantaan alakeskukset 2017 VANTAAN KESKUSTEN LIIKETILAT Yhteensä Lauantailiikkeet Ravintolat ja kahvilat (lauantaisin) Tilaa vaativa < 4000 m² Tilaa vaativa > 4000m² Vähittäiskauppa m² Vähittäiskauppa > 4000m² Kuumat yhteensä Arkiyritykset / toimistot Tyhjät Remontissa / kausiluonteiset ALL-in Tikkurila Myyrmäki Korso Koivukylä Hakunila Martinlaakso Kivistö Aviapolis Vantaanp. Tammisto Petikko-V Porttipuisto

35 Keskusten liiketilat: Vantaan alakeskukset 2017

36 Keskusten liiketilat: Vantaan alakeskukset 2017

37 Keskusten liiketilat: Vantaan alakeskukset 2017

38 Kokonaiselinvoimalaskenta Vantaalla Liiketilojen kokonaismäärällä mitattuna suurin alakeskus on Tikkurila, mutta lauantaikaupan keskuksena volyymiltään vahvin on Vantaanportti, jossa sijaitsee myynnillä laskettuna Suomen suurin kauppakeskus Jumbo (v. 2016). Lauantaikaupan osuus (SaFe-%) on korkein Tammistossa (81,0 %) ja Vantaanportissa (78,8 %).* Ravintoloiden osuus (ResBu-%) on Vantaan lähialueiden palvelukeskuksissa hieman korkeampi kuin isoissa kaupunkikeskuksissa keskimäärin (29,2%). Tämä kertoo siitä, että Vantaalla kaupan palveluita on keskittynyt ns. ison kaupan alueille, joka nostaa ravintoloiden suhteellista osuutta lähikeskuksissa. (Vantaanportin korkeassa ravintolaosuudessa näkyy lentoaseman eteishallin vaikutus). Tyhjiä liiketiloja on eniten Tikkurilassa (19 kpl / 6,4 %), mutta suhteellisesti eniten Hakunilassa (5 kpl / 11,9 %). (*poislukien Kivistö, joka vielä alueena keskeneräinen) VANTAAN KESKUKSET SaFe-% ResBu-% Black hole-% Tikkurila 59,8 34,5 6,4 Myyrmäki 68,9 29,2 5,5 Korso 63,5 34,0 5,4 Koivukylä 48,5 37,5 9,1 Hakunila 54,8 34,8 11,9 Martinlaakso 64,9 29,2 0 Kivistö 85,7 50,0 0 Aviapolis 72,7 50,0 6,1 Vantaanportti 78,8 20,2 3,7 Tammisto 81,0 9,6 4,3 Petikko-Varisto 62,7 13,0 4,6 Porttipuisto 69,4 12,0 2,8 SaFe-% = Kuumat yritykset / kaikki liiketilat ResBu-% = Ravintolat ja kahvilat / kaikki kuumat Black hole-% = Tyhjät liiketilat / kaikki liiketilat Liiketilojen seuranta tarkasti rajatuilla alueilla kertoo muutoksista.

39 Elinvoimalukujen vertailua: Vantaa / Espoo Vantaan elinvoimaluku ja muut vertailuluvut on laskettu summaamalla alakeskuksen liiketilaluvut. Elinvoimalukutarkastelussa keskeisiä ovat ns. kuumat yritykset (eli lauantaisin palvelevat yritykset) ja tyhjät liiketilat. Vantaan ja Espoon elinvoimalukujen keskinäistä vertailtavuutta heikentää se, että Espoossa on kartoitettu vain viisi aluekeskusta, eikä ns. tilaa vaativia kaupan alueita lainkaan. Muutoinkin metropolialueen yhteinen työssäkäynti- ja asiointialue tekee paremmuusvertailun haasteelliseksi. Elinvoimalukujen kehityksen seurannan kannalta tämä ei ole ongelma aluieiden sisäinen kehitys on tärkein seurattava mittari ja sitä voidaan elinvoimalaskennan avulla seurata tarkasti. VERTAILU SaFe-% ResBu-% Black hole-% Vitality-I Vantaa 1 67,96 27,25 5,28 3,140 Vantaa total 67,37 25,67 5,30 3,545 Espoo* 68,3 24,8 7,3 2,107 Vantaa 1 alueet: Tikkurila, Myyrmäki, Korso, Koivukylä, Kivistö, Aviapolis, Vantaanportti ja Tammisto (Vantaan kaupungin strategiaan sisällytetty tarkastelu) Vantaa total: Kaikki alueet (Vantaa 1 + Petikko - Varisto ja Porttipuisto) * Espoon laskennassa mukana 5 suurinta aluekeskusta.

40 Vantaan kokonaiselinvoimalaskenta: alueiden tarkastelua Vantaan kaupallisten alakeskusten laskenta kertoo liiketilojen käytöstä eri keskuksissa - keskusten profiili vaihtelee sen mukaan minkälaisessa käytössä liiketilat ovat. Lähialueen palvelukeskuksina näyttäytyvät (kokojärjestyksessä) Tikkurila, Myyrmäki, Korso, Koivukylä, Hakunila, Martinlaakso ja Kivistö. Isompien keskusten - Tikkurilan ja Myyrmäen - tarjonta houkuttelee asiakkaita toki myös varsinaisen lähialueen ulkopuolelta. Kaikki em. keskukset, Hakunilaa lukuun ottamatta, sijaitsevat radanvarressa ja ovat siten asuinaluidensa luonnollisia asemapaikkoja. Erikoistavarakaupan sekä ns. tilaa vaativan kaupan keskuksina profiloituvat Vantaanportti, Tammisto ja Porttipuisto sekä Petikko Varisto alueet palvelevat laajempaa aluetta, osana pääkaupunkiseutua. Näiden keskusten saavutettavuus perustuu enimmäkseen yksityisautoiluun. Aviapolis on kehittyvä alue; nyt alueella on lähinnä tilaa vaativaa kauppaa (sekä lentokentän palveluita), mutta se tulee olemaan myös lähikeskus tuleville asukkaille.

41 ALL-in elinvoimalaskennan toteutus Sovelluksen käyttöönotto, tiedonkeruu ja tulosten tulkinta: FM Martti Wilhelms / TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy. p martti.wilhelms@salokorpi.com Kehittämisyhteistyössä mukana: Elävät Kaupunkikeskustat ry Sovelluksen ylläpito: ohjelmistotalo Silmu Software Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VAASAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VAASAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - VAASAN KESKUSTA FM Martti Wilhelms 30.11.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RAUMAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RAUMAN KESKUSTA. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RAUMAN KESKUSTA FM Martti Wilhelms 22.11.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen

Lisätiedot

PORVOON KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET RESULTATEN AV LIVSKRAFTSMÄTNING I BORGÅ CENTRUM

PORVOON KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET RESULTATEN AV LIVSKRAFTSMÄTNING I BORGÅ CENTRUM PORVOON KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET RESULTATEN AV LIVSKRAFTSMÄTNING I BORGÅ CENTRUM Martti Wilhelms 30.8.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Liikekeskustan elinvoiman mittaaminen ja seuranta

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 24.5.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy JYVÄSKYLÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Martti Wilhelms 23.5.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

TURUN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

TURUN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy TURUN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 5.5.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen perusselvitys

Lisätiedot

VAASAN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

VAASAN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy VAASAN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 30.12.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

MIKKELIN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

MIKKELIN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy MIKKELIN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 27.2.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 12.11.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

TAMPEREEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

TAMPEREEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy TAMPEREEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 12.4.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy RAAHEN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2016 Martti Wilhelms 10.1.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

RAAHEN LIIKEKESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy. EKK ry:n Pike-seminaari 11.5.

RAAHEN LIIKEKESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy. EKK ry:n Pike-seminaari 11.5. RAAHEN LIIKEKESKUSTAN ELINVOIMALASKENTA 2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy EKK ry:n Pike-seminaari 11.5.2017 Mitä on elinvoima? Kuntaliitto: Uusi kunta 2017 - keskustelunaloite YLE

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 12.5.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoiman laskentaa on tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta

Lisätiedot

Keskusten elinvoiman mittaaminen ja seuranta

Keskusten elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoiman mittaaminen ja seuranta FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Kuntamarkkinat 14.9.2017 Elinvoimainen keskus - elinvoimainen kunta Keskusta on luonnollinen paikka

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 22.5.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoimanlaskentaa on tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 5.5.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoiman laskentaa tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta on

Lisätiedot

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy LIIKEKESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 24.3.2017 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com Keskusten elinvoiman laskentaa tehty keväästä 2015 alkaen Elinvoimalukujen laskenta

Lisätiedot

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 2016 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 2016 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA 2016 Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy www.allincityapp.com ALLin liikekeskustan elinvoiman mittaaminen ja seuranta ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

Keskusten elinvoimaluvut 2018

Keskusten elinvoimaluvut 2018 Keskusten elinvoimaluvut 2018 Martti Wilhelms FM, Suunnittelumaantieteilijä 25.5.2018 Mikkeli Keskusten elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen Elinvoimalaskenta on Elävät Kaupunkikeskustat ry:n

Lisätiedot

Keskusten elinvoimaluvut 2018

Keskusten elinvoimaluvut 2018 Keskusten elinvoimaluvut 2018 Martti Wilhelms FM, Suunnittelumaantieteilijä 25.5.2018 Mikkeli Keskusten elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen Elinvoimalaskenta on Elävät Kaupunkikeskustat ry:n

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Kotka H1 / TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms

Elinvoimalaskennan tulokset - Kotka H1 / TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms Elinvoimalaskennan tulokset - Kotka H1 / 2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 1.3.2019 Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa Elinvoimalaskenta perustuu Elävät Kaupunkikeskustat

Lisätiedot

Keskusten elinvoimaluvut 2018

Keskusten elinvoimaluvut 2018 Keskusten elinvoimaluvut 2018 Martti Wilhelms FM, Suunnittelumaantieteilijä 23.5.2018 Mediatiedote osoitteesta: www.allicityapp.com Keskusten elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen Elinvoimalaskenta

Lisätiedot

ALLin elinvoimalaskenta

ALLin elinvoimalaskenta ALLin elinvoimalaskenta ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen perusselvitys ja työkalu keskusten kehittäjille. ALLin avulla lasketaan keskustan kivijalan ja kauppakeskusten liiketilat: lauantailiikkeet,

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Salo H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

Elinvoimalaskennan tulokset - Salo H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoimalaskennan tulokset - Salo H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 4.6.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RIIHIMÄKI. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RIIHIMÄKI. FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - RIIHIMÄKI FM Martti Wilhelms 15.1.2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten elinvoimalaskenta perustuu liiketilojen kartoittamiseen

Lisätiedot

Keskusten elinvoimalaskenta

Keskusten elinvoimalaskenta Keskusten elinvoimalaskenta FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy 02/2018 Keskusten elinvoimalaskenta Elinvoimalaskentaa on tehty vuodesta 2015 alkaen. Elinvoimalaskenta on Elävät Kaupunkikeskustat

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA Viiden tähden keskustan kehitysohjelma Raitiotien kehitysohjelma ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA FM Martti Wilhelms 20.11.2017 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms 31.5.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy

HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET. Martti Wilhelms 31.5.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy HYVINKÄÄN KESKUSTAN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 31.5.2016 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy ALLin menetelmä elinvoiman mittaamiseen ja seurantaan ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Vaasa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms

Elinvoimalaskennan tulokset - Vaasa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms Elinvoimalaskennan tulokset - Vaasa 2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 7.1.2019 Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot 23.5.2017 Martti Wilhelms www.allincityapp.com ALLin kaupungit 05/2017 ALLin Elinvoimalaskenta on tehty 25 kaupunkikeskustassa. Seurantatiedot elinvoiman

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot Martti Wilhelms ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET 2017 Vertailutaulukot 23.5.2017 Martti Wilhelms www.allincityapp.com ALLin kaupungit 05/2017 ALLin Elinvoimalaskenta on tehty 25 kaupunkikeskustassa. Seurantatiedot elinvoiman

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Vantaa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms

Elinvoimalaskennan tulokset - Vantaa TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms Elinvoimalaskennan tulokset - Vantaa 2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 20.12.2018 Raportin sisältö Johdanto Tutkimuksesta yleisesti Elinvoimaluku ja muut tunnusluvut Liiketilojen

Lisätiedot

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA

ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET - TAMPEREEN KESKUSTA Viiden tähden keskustan kehitysohjelma FM Martti Wilhelms 8.5.2018 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Keskusten

Lisätiedot

PORIN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 13.4.2016

PORIN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 13.4.2016 PORIN ELINVOIMALASKENNAN TULOKSET Martti Wilhelms 13.4.2016 ALLin elinvoimalaskenta ALLin elinvoimalaskenta on kaupallinen perusselvitys ja työkalu keskusten kehittäjille. ALLin avulla lasketaan keskustan

Lisätiedot

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA EKK ry:n hallitus

KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA EKK ry:n hallitus KESKUSTEN ELINVOIMALASKENTA EKK ry:n hallitus 4.2.2016 Mitä on elinvoima? Elinvoima on ydinolemukseltaan energiaa, dynamiikkaa, luovuutta, voimaa, kestävyyttä ja terveyttä; se on iloa, innostusta, tulevaisuudenuskoa,

Lisätiedot

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Tietoliite julkaisuvapaa 24.5.2019 klo 12.00 FM Martti Wilhelms TietojärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa Elinvoimalaskenta

Lisätiedot

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019

Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Elinvoima Suomen kaupunkikeskustoissa 2019 Tietoliite julkaisuvapaa 24.5.2019 klo 12.00 FM Martti Wilhelms TietojärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Keskustojen elinvoimalaskenta Suomessa Elinvoimalaskenta

Lisätiedot

Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä. Myyrmäen yritystilaisuus Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija

Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä. Myyrmäen yritystilaisuus Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija Vähittäiskaupan näkymät Myyrmäessä Myyrmäen yritystilaisuus 17.11.2016 Joni Heikkola, yleiskaavasuunnittelija Vähittäiskaupan nykytila Myyrmäessä Myyrmäen keskusta toimii kaupallisena keskuksena Länsi-

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere 11/2018

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere 11/2018 Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere 11/2018 Viiden tähden keskustan kehitysohjelma TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 19.12.2018 Raportin sisältö Johdanto Tutkimuksesta yleisesti

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Rovaniemi H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

Elinvoimalaskennan tulokset - Rovaniemi H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoimalaskennan tulokset - Rovaniemi H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 28.3.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

Martti Wilhelms Puhelin

Martti Wilhelms Puhelin TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Gummeruksenkatu 7, 40100 Jyväskylä Kotipaikka Jyväskylä, Alv.Rek. Y-tunnus 0845935-0 Martti Wilhelms Puhelin +358 50 538 4334 martti.wilhelms@salokorpi.com PORIN KAUPUNKI

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Turku H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy

Elinvoimalaskennan tulokset - Turku H1 / FM Martti Wilhelms TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Elinvoimalaskennan tulokset - Turku H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 21.5.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoimalaskenta Suomessa

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Lahti H1 / 2019

Elinvoimalaskennan tulokset - Lahti H1 / 2019 Elinvoimalaskennan tulokset - Lahti H1 / 2019 FM Martti Wilhelms 8.4.2019 TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy Oy LUONNOS Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen ja seuranta Elinvoiman rakennusaineet

Lisätiedot

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere H1 / 2019

Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere H1 / 2019 Elinvoimalaskennan tulokset - Tampere H1 / 2019 Viiden tähden keskustan kehitysohjelma TietoJärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy FM Martti Wilhelms 27.5.2019 Raportin sisältö Johdanto Elinvoiman mittaaminen

Lisätiedot

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus

Pikku Huopalahti. Kaupallinen mitoitus Pikku Huopalahti Kaupallinen mitoitus 24.9.2014 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Pikku Huopalahden kaupallinen rakenne 2014... 3 2. Pikku Huopalahden kehittäminen... 7 3. Pikku Huopalahden markkinoiden

Lisätiedot

Hopeakaivos Varisto, Vantaa. Uusi helpon asioinnin keskus! Realprojekti Oy. www.realprojekti.fi

Hopeakaivos Varisto, Vantaa. Uusi helpon asioinnin keskus! Realprojekti Oy. www.realprojekti.fi Uusi helpon asioinnin keskus! Hopeakaivos Varisto, Vantaa Realprojekti Oy Korkeavuorenkatu 34 FI-00130 Tel. +358 207 207 500 Fax +358 207 207 540 Business ID 0749176-2 Domicile Helsinki VAT Reg. LKV 5/2011

Lisätiedot

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014

Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys. Luonnos 31.3. 2014 Kivistön vaikutusalueen väestö- ja ostovoimakehitys Luonnos 31.3. 2014 LÄHTÖKOHTIA Kivistön kauppakeskuksen päämarkkina-alue on Kivistön suuralue. Muu lähimarkkina-alue kattaa seuraavat alueet: Myyrmäen

Lisätiedot

Kivistön kaupunkikeskus

Kivistön kaupunkikeskus Kivistön kaupunkikeskus Kivistön kaupunkikeskus 1 (12) Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Helsingin seudun kasvu ja kaupan lisätarve... 2 2.1 Väestökehitys ja ennusteet... 2 2.2 Kaupan pinta alan laskennallinen

Lisätiedot

Vantaa kehittyy joukkoliikennekaupunkina

Vantaa kehittyy joukkoliikennekaupunkina Vantaa kehittyy joukkoliikennekaupunkina 29.10.2015 KEHTO-FOORUMI Kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine Ylivertainen sijainti MAAILMAN PARAS LENTOKENTTÄKAUPUNKI Kaupunkisuunnittelun työkalut TALOUS KAUPUNKI

Lisätiedot

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat energianero Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, toimistotilat TOIMITILOJA JÄRJELLÄ JA TUNTEELLA Tikkurila lyhyesti Tikkurila on Vantaan hallinnollinen keskus, jossa palvelut ovat lähellä. Keskustassa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan palvelut Kivistön suuralueella 2015-2024

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan palvelut Kivistön suuralueella 2015-2024 Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan palvelut Kivistön suuralueella 2015-2024 Apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen Marja Verkko 7.4.2015 ASUNTOMESSUALUE Viehättävä Vantaan Kivistö Asuntomessut_Vantaalla_2015_

Lisätiedot

Tilastokatsaus 4:2014

Tilastokatsaus 4:2014 Vantaa 10.3.2014 Tietopalvelu B5:2014 Pendelöinti Vantaan suuralueille ja suuralueilta Vantaalaisista työssäkäyvistä 45 prosentilla oli työpaikka Vantaalla. Enemmistö kaupungin työssäkäyvistä työskenteli

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / 27.9.2016 ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY SIJAINTI kartta.hel.fi Fonecta NYKYTILANNE Rastilan liikekeskus sijaitsee Rastilan metroaseman

Lisätiedot

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat

Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat energianero Tikkurilan toimisto- ja liikekeskus Dixi, liiketilat TOIMITILOJA JÄRJELLÄ JA TUNTEELLA Tikkurila lyhyesti Tikkurila on Vantaan hallinnollinen keskus, jossa palvelut ovat lähellä. Keskustassa

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / 20.5.2016 ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY kartta.hel.fi Fonecta Johdanto Rastilan keskuksesta valmistellaan viitesuunnitelmaa asemakaavamuutoksen

Lisätiedot

Tilastokatsaus 13:2014

Tilastokatsaus 13:2014 Vantaa 13.11.2014 Tietopalvelu B16:2014 Pendelöinti Vantaan suuralueille ja suuralueilta Vantaalaisista työssäkäyvistä 45 prosentilla oli työpaikka Vantaalla. Enemmistö kaupungin työssäkäyvistä työskenteli

Lisätiedot

Elannontie 5 PAKKALA / VANTAA. sponda.fi

Elannontie 5 PAKKALA / VANTAA. sponda.fi Elannontie 5 PAKKALA / VANTAA Monikäyttöistä toimistotiloaa Vantaan Elannontiellä on tarjolla modernia ja monikäyttöistä tilaa, joka sopii ensisijaisesti toimistoksi, mutta myös pienimuotoinen tuotantotai

Lisätiedot

UUDEN AALLON TOIMITILAA. Jätä ruuhkat ja ui vastavirtaan. Menestys odottaa Myyrmäessä.

UUDEN AALLON TOIMITILAA. Jätä ruuhkat ja ui vastavirtaan. Menestys odottaa Myyrmäessä. UUDEN AALLON TOIMITILAA Jätä ruuhkat ja ui vastavirtaan. Menestys odottaa Myyrmäessä. MYYRMÄEN VÄRÄHTELEVIN TYÖYMPÄRISTÖ Tervetuloa elinvoimaiseen työpaikkojen, palvelujen ja asumisen keskittymään. Koe

Lisätiedot

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS

SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS SULAN OSAYLEISKAAVAEHDOTUS Kuntakehityslautakunta 22.4.2015 KAAVALUONNOS KAAVAEHDOTUS 15.4.2014 PALAUTE OSAYLEISKAAVAEHDOTUKSESTA Nähtävillä 22.5. 27.6.2014 Lausuntoja 23 Muistutuksia 20 Pääasiat lausunnoissa

Lisätiedot

VETOVOIMAINEN MATKAKESKUS Matkakeskus Turkuun klinikan aloitusseminaari Saku Järvinen, projektipäällikkö, Realprojekti Oy

VETOVOIMAINEN MATKAKESKUS Matkakeskus Turkuun klinikan aloitusseminaari Saku Järvinen, projektipäällikkö, Realprojekti Oy MYLLY LÄNSIKESKUS VETOVOIMAINEN MATKAKESKUS Matkakeskus Turkuun klinikan aloitusseminaari 11.3.2016 Saku Järvinen, projektipäällikkö, Realprojekti Oy MATKAKESKUS HANSA SKANSSI Lukuisia asemanseutujen kehittämisprojekteja

Lisätiedot

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013

Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Mitoituksen päivitys 2013 1 Vuoreksen kaupallisten palveluiden mitoituksen päivitys 2013 Vuoreksen kaupunginosa on lähtenyt jo rakentumaan. Vuoreskeskus on ensimmäisiltä osiltaan rakentunut ja myös muita

Lisätiedot

Keskus- ja palveluverkko. UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen

Keskus- ja palveluverkko. UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen Keskus- ja palveluverkko UZ3 työpaja 1.6.2015 Ville Helminen Keskus- ja palveluverkko Keskusverkko muodostuu valtakunnantasolle sekä yhdyskuntarakennetasolle Valtakunnantasolla kyse on kaupunkiseutujen

Lisätiedot

Tilastokatsaus 7:2013

Tilastokatsaus 7:2013 Tilastokatsaus 6:2012 Vantaa 1 21.8.2013 Tietopalvelu B12:2013 Asuntorakentaminen Vantaalla vuodesta 1970 Asuntokanta vuoden 2013 alussa Vantaalla oli vuoden 2013 alussa 99 620 asuntoa. Niistä 60 835 oli

Lisätiedot

Harkkokuja 2 AVIAPOLIS / VANTAA. sponda.fi

Harkkokuja 2 AVIAPOLIS / VANTAA. sponda.fi Harkkokuja 2 AVIAPOLIS / VANTAA Uudiskohde Aviapoliksen nopeasti kasvavalla yritysalueella Harkkokuja sijaitsee Vantaan Aviapoliksen nopeasti kasvavalla yritysalueella, Helsinki- Vantaan lentokentän läheisyydessä.

Lisätiedot

Tulevaisuuden Vantaa. verkostot kaupunkisuunnittelussa. Tarja Laine Kaupunkisuunnittelujohtaja

Tulevaisuuden Vantaa. verkostot kaupunkisuunnittelussa. Tarja Laine Kaupunkisuunnittelujohtaja Tulevaisuuden Vantaa verkostot kaupunkisuunnittelussa Tarja Laine Kaupunkisuunnittelujohtaja Kaupunki on perusominaisuuksiltaan verkoston solmu. Kulkureittien risteys Kohtaamispaikka Kauppapaikka Asuinpaikka

Lisätiedot

LIITE Kaupunginosittaiset tiedot 1 30.1.2013 Tampella Tampereen keskustan liiketilat kaupunginosittain 2012 2 Juhannuskylä Tullin alue Tammela Ratina Kyttälä pohjoinen Kyttälä etelä Vanha keskusta pohjoinen

Lisätiedot

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä

Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Paikkatieto Uudenmaan 2. vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisussa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Sanna Jylhä Uudenmaan 2.vaihemaakuntakaava Valtuustoon 20.3, sitten vahvistettavaksi TEEMAT 1. Metropolialueen

Lisätiedot

Vantaan yleiskaavan kehityskohteet. 4.8.2015 / Mari Siivola

Vantaan yleiskaavan kehityskohteet. 4.8.2015 / Mari Siivola Vantaan yleiskaavan kehityskohteet 4.8.2015 / Mari Siivola Vantaata on rakennettu yleiskaavoilla Helsingin maalaiskunnan yleiskaavaehdotus 1968: aluerakentaminen Yleiskaavallinen suunnitelma 1976: kasvun

Lisätiedot

Aviapolis. 12.4.2012 Aviapolis

Aviapolis. 12.4.2012 Aviapolis Aviapolis Aviapolis Osoite: Tietotie, Vantaa Rakennusoikeus: 10 500 m 2 Pysäköinti: Valmistuminen: Nopea aloitusvalmius. 420 autopaikkaa viereisessä autohallissa 2 vuotta aloituspäätöksen jälkeen Aviapolis

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 5:2016

TILASTOKATSAUS 5:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 5:2016 1 1.4.2016 YKSINHUOLTAJIEN TULOT VANTAALLA VUOSINA 2000 2013 Yksinhuoltajien määrä Vantaalla oli vuoden 2013 lopussa kaikkiaan 95 400 asuntokuntaa, joista yhden

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2017

TILASTOKATSAUS 4:2017 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 4:201 1.10.201 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 200 2016 Työttömyysaste oli Vantaalla 11, prosenttia vuoden 2016 lopussa. Laskua edellisvuoteen oli 0,5 prosenttiyksikköä, mikä johtui

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila B1-10 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime

Lisätiedot

Perheet ja asuntokunnat

Perheet ja asuntokunnat Vantaan väestö 16/17 julkaisu ilmestyy tänä vuonna osissa, jotta tieto saadaan julkaistua mahdollisimman nopeasti. Lopuksi osiot kootaan yhteen yhdeksi julkaisuksi. Tämä osa koskee Vantaan perheitä ja

Lisätiedot

Vantaan keskustojen kehittäminen

Vantaan keskustojen kehittäminen Vantaan keskustojen kehittäminen Asukastilaisuus Myyrmäen yritystilaisuus 2.11.2016 Kilterin 17.11.2016 koulu Anne Olkkola Lea Varpanen, kehittämispäällikkö Kansainvälinen Vantaa, maailma lähellä 6.8.2015

Lisätiedot

YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT

YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT YLIVIESKA KAUPAN TILASTOT Lisätietoja: Tiina Kuokkanen, tiina.kuokkanen@ramboll.fi; 050 543 8788 PAIKALLISMARKKINA-ALUE Ylivieskan ydinvaikutusalueeseen kuuluu Ylivieska, Alavieska, Sievi ja Nivala Toissijaiseen

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 15:2016

TILASTOKATSAUS 15:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 15:2016 1 25.8.2016 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 31.12.2015 Työttömyysaste oli Vantaalla 12,4 prosenttia vuoden 2015 lopussa. Työttömien määrä kasvoi kaikilla suuralueilla,

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 9:2015

TILASTOKATSAUS 9:2015 TILASTOKATSAUS 9:2015 13.11.2015 VANTAAN ASUNTOKANTA JA SEN MUUTOKSIA 2004 2014 Tilastokeskuksen asuntokantatilaston mukaan Vantaalla oli vuoden 2014 lopussa kaikkiaan 102 455 asuntoa. Niistä runsas 62

Lisätiedot

Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Martinlaakson Ostari

Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Martinlaakson Ostari Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Martinlaakson Ostari 01 ostari on osa sujuvaa arkea riittävä, nopea ja helppo. 02 sijaitsee lähellä ihmisiä, harrastuksia ja kulkureittejä. 03 vahva ja vakiintunut kauppapaikka

Lisätiedot

Liittyminen laajempaan kontekstiin

Liittyminen laajempaan kontekstiin Liittyminen laajempaan kontekstiin E-18 Yrityslohja Ympäristösi parhaat tekijät 2 Kartalle näkyviin myös meidän kohdeliittymät Pallukat eivät erotu ihan riittävästi taustakartasta. Lisää kontrastia. 3

Lisätiedot

The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä

The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä The Plaza to be. PILKE ja HEHKU Plaza Business Parkin parhaat toimitilat odottavat sinua. PILKE JA HEHKU kiinteistömme yrityskeskittymässä Naapurisi: inspiraatio ja menestys. Toteuta suunnitelmasi Kehittyvä

Lisätiedot

Koillis-Helsingin linjastosuunnitelma

Koillis-Helsingin linjastosuunnitelma Koillis-Helsingin linjastosuunnitelma Linjakortit LUONNOS 21.12.2014 KOILLIS-HELSINGIN LINJASTO KOILLIS-HELSINGIN YÖLINJASTO KALASATAMAN LINJASTO KORSON JA KOIVUKYLÄN SUUNNAN YÖLINJAT HSL Helsingin seudun

Lisätiedot

Robert Huberintie 2 Robert Huberintie 2, 01510, Vantaa

Robert Huberintie 2 Robert Huberintie 2, 01510, Vantaa Robert Huberintie 2 Robert Huberintie 2, 01510, Vantaa Toimisto, varasto ja liikekiinteistö Vantaan Aviapoliksessa. Toimisto-, varasto- ja liikekiinteistö sijaitsee Aviapoliksen ytimessä, kehä III:n ja

Lisätiedot

SUOMALAISET KÄVELYKADUT. Selvitys Tekijä: Martti Wilhelms, FM Tilaaja: Elävät kaupunkikeskustat ry. 1 SELVITYKSEN TAVOITE

SUOMALAISET KÄVELYKADUT. Selvitys Tekijä: Martti Wilhelms, FM Tilaaja: Elävät kaupunkikeskustat ry. 1 SELVITYKSEN TAVOITE SUOMALAISET KÄVELYKADUT Selvitys 2013 16.5.2013 Tekijä: Martti Wilhelms, FM Tilaaja: Elävät kaupunkikeskustat ry. 1 SELVITYKSEN TAVOITE Tavoitteena oli päivittää vuonna 2009 Elävä kaupunkikeskusta ry:lle

Lisätiedot

Yleiskaavan liikenne. Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta

Yleiskaavan liikenne. Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta Yleiskaavan liikenne Tiina Hulkko Yleiskaavatoimikunta 1.10.2018 Aiheet Pyöräilyn baanat Joukkoliikenne Rautatiet ja metro Raitiotie Joukkoliikenteen runkoyhteydet Asemat, vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti

Lisätiedot

Vantaan yleiskaavan 2020 luonnos Merkintöjen ja kaupan vaikutusten arviointi Katja Koskela Luonnos

Vantaan yleiskaavan 2020 luonnos Merkintöjen ja kaupan vaikutusten arviointi Katja Koskela Luonnos yleiskaavan 2020 luonnos Merkintöjen ja kaupan vaikutusten arviointi Katja Koskela Luonnos 31.5.2019 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki Kauppa ja yleiskaava 71 a (21.4.2017/230) Vähittäiskaupan suuryksikkö

Lisätiedot

Tilastokatsaus 11:2012

Tilastokatsaus 11:2012 Osuus asuntokannasta, % Tilastokatsaus 11:2012 14.12.2012 Tietopalvelu B14:2012 n asuntokanta 31.12.2011 ja sen muutokset 2000-luvulla Tilastokeskuksen asuntokantatilaston mukaan lla oli vuoden 2011 lopussa

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila B2-13a 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

Tilastokatsaus 8:2013

Tilastokatsaus 8:2013 Tilastokatsaus 6:2012 Vantaa 1 10.10.2013 Tietopalvelu B14:2013 Vanhojen osakeasuntojen kaupat ja hinnat Vantaalla vuosina 2003 2012 sekä alkuvuodesta 2013 Vuosien 2003 2012 aikana Vantaalla on tehty kaikkiaan

Lisätiedot

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija

Kymppi-Moni -hanke. Väestöennusteen laatiminen Vantaalla. Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere. Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Kymppi-Moni -hanke Väestöennusteen laatiminen Vantaalla Väestöennustetyöpaja 22.3.2012, Tampere Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija Väestöennusteen laadinta Vantaalla väestöennuste laaditaan Vantaalla

Lisätiedot

Kivistöön on rakenteilla jotain ihan uutta

Kivistöön on rakenteilla jotain ihan uutta Kivistöön on rakenteilla jotain ihan uutta Nurmijärvi Klaukkala Tuusula Kivistö Tikkurila Myyrmäki Pasila Helsinki Visio Kasvun keskus metropolialueella Hotelli ja toimistoja Bussiterminaali Hypermarketit

Lisätiedot

Tilastokatsaus 9:2014

Tilastokatsaus 9:2014 Tilastokatsaus 9:214 Tilastokatsaus 9:213 Vantaa 1 24.6.214 Tietopalvelu B1:214 Tietoja työvoimasta ja työttömyydestä Työvoiman määrä kasvoi 7:lla (,7 %) vuoden 212 aikana Vantaalla työvoimaan kuuluvien

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS

LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS LUOLALAN TEOLLISUUSTONTIN KAUPPAPAIKKASELVITYS Naantalissa Luolalan kaupunginosassa on korttelissa 7 tontit 4, 5 ja 6 osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi kaavamerkinnällä (K-1). Korttelialueelle

Lisätiedot

Pohjois-Haagan osayleiskaava-alueen saavutettavuus henkiautolla, joukkoliikenteellä ja kävellen

Pohjois-Haagan osayleiskaava-alueen saavutettavuus henkiautolla, joukkoliikenteellä ja kävellen SAAVUTETTAVUUSTARKASTELU - Pohjois-Haagan itäosan osayleiskaava Ksv /yleiskaavatoimisto 2.5.2013 Saavutettavuus näkyy vahvasti kaupunkilaisten arkielämässä. Asukkaiden tulee saavuttaa tarvitsemansa toiminnot

Lisätiedot

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA

Kauppakeskus Veska. Veskan kävijämääräennuste. on yli KAUPPAKESKUS VESKA Liiketila 02 KAUPPAKESKUS VESKA Veskan kävijämääräennuste vuodelle 2020 on yli 3 000 000. Kauppakeskus Veska Kauppakeskus Veska on hyvässä nosteessa ja kävijämäärät ovat nousseet pelkästään viime vuonna

Lisätiedot

KUVA: CEDERQVIST & JÄNTTI ARKKITEHDIT. Pohjois-Pasilan tilaa vaativan kaupan keskus 25.3.2014 Paju Asikainen/Realprojekti Oy

KUVA: CEDERQVIST & JÄNTTI ARKKITEHDIT. Pohjois-Pasilan tilaa vaativan kaupan keskus 25.3.2014 Paju Asikainen/Realprojekti Oy KUVA: CEDERQVIST & JÄNTTI ARKKITEHDIT Pohjois-Pasilan tilaa vaativan kaupan keskus 25.3.2014 Paju Asikainen/Realprojekti Oy Suunnitelma lyhyesti Hartela suunnittelee Pohjois-Pasilaan, Ilmalan juna-aseman

Lisätiedot

Vantaan joukkoliikennelinjasto 2015

Vantaan joukkoliikennelinjasto 2015 Vantaan joukkoliikennelinjasto 2015 Vantaan sisäiset linjat Liikennöintiajat ja vuorovälit (min), arki Liikennöintiajat ja vuorovälit (min), lauantai Liikennöintiajat ja vuorovälit (min), sunnuntai 4-5

Lisätiedot