Salpalinja-selvityksen loppuraportti 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Salpalinja-selvityksen loppuraportti 2017"

Transkriptio

1 Salpalinja-selvityksen loppuraportti 2017

2 Pekka Vilska Tiivistelmä Salpalinja-selvitysprojekti on jatkoa valtiovarainministeriön tilaamalle ja Museoviraston vuosina tekemälle laajalle inventoinnille. Hankkeen tuloksena on kunnittainen luettelo kiinteistöistä, joilla Salpalinja sijaitsee, kiinteistöihin kohdistuvat käyttöoikeuden rajoitukset ja kiinteistöjen omistajat yhteystietoineen. Loppuraportissa kuvataan Salpalinjan kiinteistöoikeudellisia ja maanmittauksellisia taustoja, nykytilaa sekä tunnuslukuja tulevien päätösten perusteeksi luvulla pidetyissä ns. palautuslain (323/1968) mukaisissa pakkolunastustoimituksissa päätettyjä käyttöoikeuden rajoituksia (KOR) on perustettu vain valmiiksi rakennetuille kestolinnoitetuille (betoniset korsut, tykkiasemat) kohteille. Virolahdella, Miehikkälässä ja Luumäellä rajoitusalueisiin kuuluvat myös kiviesterivit. Muissa kunnissa kiviesteet, kaivannot, maahan kaivetut korsut ym. kenttälinnoitteet ovat palautuneet maanomistajille ilman rajoituksia. Selvitys käsitti kesällä 2016 tehty koetyö mukaan lukien 327 kohdetta. Museoviraston inventointi sisälsi 315 kohdetta, kolme lisäkohdetta (Sulkavan Ylä-Hölkkäri ja Laine sekä Kerimäen Raikuunkangas) kuuluivat ns. huippukohdekokonaisuuksiin. Kaksi kohdetta (Virolahden Santasaari ja Miehikkälän Salo-Turkia) on lisätty tässä selvityksessä. Toukokuun lopussa 2017 sovittiin otettavaksi mukaan myös selvityksen yhteydessä esiin tulleet ja jo 1950-luvulla perustetut käyttöoikeuden rajoitukset (seitsemän kohdetta) Haminassa, Kotkassa ja Pyhtäällä (pääosin saarissa). Niistä ei ollut käytettävissä inventointitietoja. Asiakirjojen, kiinteistörekisterin ja tehdyn selvitystyön perusteella kiinteistörekisterissä olevia käyttöoikeuden rajoitusmerkintöjä löytyi 108 kohteesta ja 420 kiinteistöltä, joihin Suomen valtion käyttöoikeus nyt kohdistuu. Sama kiinteistö voi esiintyä useammassa kohteessa, joten kiinteistöjen kokonaismäärä on hieman pienempi.

3 Tulokset on esitetty Salpalinjan toteutustavan mukaan kolmessa osassa. Koko Salpalinja Kohteet Kaikki Kiinteistöt Kohteet KOR Ei-KOR kiinteistöt KOR Ei-KOR Alue yht. merkinnät merkintää kpl merkinnät merkintää Joensuu-Savukoski Saimaan alue Virolahti-Kivijärvi Yhteensä Valtion omistamille kiinteistöille ei perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Valtiolla on 54 tilaa 40 eri kohteessa. Kohteista 14 on vain valtion omistamilla mailla (Pohjois-Karjalassa yhdeksän). Näistä kahdeksan kuuluu merkittäviin kohteisiin. Tulokset on esitetty kunnittain ja ne on tallennettu Senaatti-kiinteistöjen asiakirjanhallintajärjestelmään. Jokaisesta kunnasta löytyy taulukko Kunta_Tulokset ja muistiinpanot, johon on koottu kunnassa olevat kohteet käyttöoikeuden rajoitusmerkinnöin. Kohteen kansiossa on maastokarttaote kiinteistörajoin sekä kiinteistörekisteriotteet, joiden avulla käyttöoikeuden rajoitukset on selvitetty ja koottu em. taulukkoihin. 1. Toimeksianto Selvityksen tarkoituksena on tuottaa materiaalia päätöksen tekoon esimerkiksi, mihin kiinteistöihin rajoitukset kohdistuvat ja voitaisiinko käyttöoikeuden rajoituksia joiltakin osin tai jopa kokonaan poistaa. Selvityksen työskentelymenetelmiä oli kehitetty kymmenen kuntaa (Miehikkälä, Puumala, Sulkava, Savonlinna sis. Punkaharju ja Kerimäki, Kitee, Tohmajärvi, Lieksa ja Nurmes) käsittävässä koetyössä. Koetyön loppuraportissa suositeltiin selvityksen tekemistä koko Salpalinjasta. Aikaisemmissa keskusteluissa esiin tulleena ajatuksena on ollut Salpalinjan kohteiden jakaminen kolmeen ryhmään: 1. arvokkaat kohteet, jotka jäävät valtion tai muun pysyvän ja vastuullisen tahon (esim. kunnat, järjestöt, ym.) hoitoon, 2. kohteet, joista joku taho olisi kiinnostunut ja ottaisi sen vastuulleen ja 3. kohteet, jotka jäisivät raunioitumaan. Maanomistaja- ja käyttöoikeuden rajoitusselvitys täsmentää valtion oikeudet ja helpottaa jatkossa yhteydenottoja omistajiin.

4 2. Salpalinjan rakentaminen Suomi menetti talvisodassa helpommin puolustettavina rajoina kapean Karjalan kannaksen linnoitteineen sekä erämaisen Laatokan pohjoisrannan. Aselevon jälkeinen epävarmuuden tila aiheutti osaltaan linnoitussuunnitelman nopean laatimisen uudelle rajalle jo vuoden 1940 keväällä. Suunnitelman toteuttaminen alkoi välittömästi. Puolustuslinjaa kutsuttiin aluksi nimillä Suomen Salpa tai Salpa-asema. Myöhemmin nimi vakiintui Salpalinjaksi, jota tässä raportissa käytetään. Vuosina rakennetun Salpalinjan linnoituslaitteet voidaan jakaa kenttä- ja kestolinnoitteisiin niiden rakennustavan- ja materiaalien perusteella. Kenttälinnoitteet ovat luonteeltaan tilapäisiä, jolloin tukimateriaaleina on käytetty hirsiä, puuriukuja tai vitsasmattoja. Kenttälinnoitteisiin kuuluvia linnoituslaitteita ovat mm. taistelu- ja yhdyshaudat, puuja maarakenteiset tuliasemat sekä majoituskorsut. Korsujen välissä on ampumapesäkkeitä. Yhdys- ja taisteluhaudat kulkevat korsujen ja pesäkkeiden välillä. Kestolinnoitteiden rakenteet kestävät sään vaikutusta useita vuosia. Rakennusmateriaaleina on käytetty betonia ja terästä. Kestolinnoitteisiksi lasketaan mm. teräsbetoniset korsut, kallioluolarakenteet ja teräspesäkkeet. Museoviraston inventointi painottui betonista rakennettuihin kestolinnoituslaitteisiin. Panssarivaunuille tarkoitettu kivieste on rakennettu noin kymmenen metrin levyiseksi kivirivistöksi korsualueiden eteen. Ensin maahan on kaivettu perustus, joka on täytetty sepelillä ja isot estekivet on sijoitettu useimmiten neljänä viitenä rivinä perustuksen päälle. Salpalinjan toteutustapa oli kolmijakoinen. Pääpuolustuslinjalle Suomenlahdelta Luumäen Kivijärvelle rakennettiin kesto- ja kenttälaitteista yhtenäinen puolustuslinja.

5 Saimaan järvialueella Luumäeltä Joensuuhun tukeuduttiin vesistöihin. Alueelle tuli sekä kiinteitä linnakkeita että liikkuvan tykistön asemia. Kolmannella linnoitettavalla alueella Pielisestä pohjoiseen turvauduttiin teiden sulkemiseen tukikohdilla. Tämän selvityksen tulokset esitetään em. aluejaon mukaisesti niiden poiketessa toteutukseltaan ja käyttöoikeuden rajoitusratkaisuiltaan toisistaan mm. kiviesteiden käsittelyn osalta. 3. Alueiden hankkiminen Alueiden hankintamenettelyssä käytettiin kolmea eri tapaa. 1.. Vuosina laadittiin kiinteän omaisuuden pakkolunastuksesta yleiseen tarpeeseen annetun asetuksen (pakkolunastuslaki) 24 :n mukaisia sopimuksia alueiden rajoista ja pääosin myös kertakaikkisista korvauksista. Omistusoikeuden siirto ja alueiden erottaminen oli tarkoitus suorittaa pakkolunastusmenettelyä käyttäen. 2.. Pääosa linnoitusalueista tuli valtiolle määräalakaupoin. Kauppakirjoissa alueet oli määritelty usein viittaamalla niistä laadittuihin yksityiskohtaisiin karttoihin sekä suoritettuihin paalutuksiin. Määräaloja ei myöhemminkään erotettu itsenäisiksi tiloiksi. Muutamissa poikkeustapauksissa mm. jakotoimitusten yhteydessä niitä oli lohkottu valtiolle omiksi tiloiksi muiden osakkaiden pyynnöstä. 3.. Lain pakkolunastuksesta puolustustarkoituksiin (787/1944) 1 antoi mahdollisuuden sopimukseen rajoitetun käyttöoikeuden perustamiseksi. Käyttöoikeussopimuksia tehtiin alueista, joita ei vielä ollut hankittu valtiolle puolustusministeriön todettua, ettei estealueiden

6 4. Alueiden palauttaminen hankinta valtiolle omistusoikeuksin ollut tarkoituksenmukaista. Sopimuksien perusteella maanomistajat saivat kertakaikkisen korvauksen valtiolle myönnetystä oikeudesta käyttää ja pitää kunnossa rakenteita ja laitteita niin kauan kuin se katsottiin tarpeelliseksi. Käyttöoikeutta ei voinut kiinnittää, mutta puolustusministeriö oli lähettänyt ilmoituksia tuomiokunnan tuomareille mainittujen oikeuksien pysyväisyyden vakuudeksi. Merkintöjä ei aina tehty, koska sopimuksia ei ollut tehty määräajaksi, kuten kiinnitysasetus edellytti. Kun pakkolunastustoimituksia ei saatettu loppuun, ei rasiteoikeutta myöskään voitu merkitä maarekisteriin. Kun pakkolunastusmenettelyä ei toteutettu eikä määräaloja lohkottu, puupaalut lahosivat ja alueiden hallinnassa sekä varsinkin metsän käytössä alkoi esiintyä epäselvyyttä omistajien vaihtuessa. Pelloilla ja pihamailla kiviestealueet metsittyivät, mikä aiheutti vaikeuksia ympärillä olevien tilusten käytölle eikä haitan poistamiseen ollut oikeutta. Salpalinja kävi sotilaallisesti tarpeettomaksi Suomen siirtyessä 60-luvulla linjapuolustuksesta alueelliseen puolustusjärjestelmään. Korsut, luolat ja tunnelit olivat säilyneet hyvin. Niitä käytettiin edelleen armeijan varastoina sekä sotilaskoulutukseen. Valtioneuvosto asetti eduskunnan toivomuksesta komitean valmistelemaan lakiehdotusta valtiolle hankittujen maa-alueiden luovuttamiseksi nykyisille omistajille. Komitean ehdotuksen pohjalta säädettiin ns. palautuslaki eli laki valtion luopumisesta oikeudestaan eräisiin valtakunnan itäosassa olevan puolustuslinjan alueisiin (323/1968). Lain 1 :ssä määriteltiin puolustuslinja 23 kunnan (Virolahti, Miehikkälä, Luumäki, Ylämaa, Lemi, Lappeenranta, Taipalsaari, Ruokolahti, Sulkava, Puumala, Punkaharju, Kerimäki, Sääminki, Eno, Rääkkylä, Joensuu, Kontiolahti, Nurmeksen kauppala ja Nurmeksen maalaiskunta, Suomussalmi, Kuusamo, Kemijärven maalaiskunta ja Salla) alueelle. Lain 2 :ssä puolustusministeriö oikeutettiin luopumaan pakkolunastusja kauppasopimuksen mukaisesta oikeudesta erottaa alueet valtiolle kuitenkin siten, että valtiolle voidaan perustaa alueisiin käyttöoikeus kuten laissa pakkolunastuksesta puolustustarkoituksiin on säädetty. Alueella olevista 1,3 metrin korkeudelta mitatuista läpimitaltaan vähintään kahdeksan tuuman puista tuli maksaa valtiolle käyvän hinnan mukainen korvaus. Jos valtio on maksanut sopimuksen mukaisen pakkolunastuskorvauksen tai kauppahinnan, ei perustettavasta käyttöoikeudesta suoriteta korvausta. Tarkemmat määräykset lain täytäntöönpanosta antoi tarvittaessa puolustusministeriö. Valtioneuvosto nimitti lakia toteuttamaan kolme pakkolunastustoimikuntaa ja määräsi niille toimialueet. Toimikunnista käytettiin myöhemmin myös nimityksiä salpalinjatoimikunnat tai palautustoimikunnat.

7 5. Selvityksen lähdeaineisto Toimikuntien yhteiskokouksessa päätettiin toimitusten tekotavasta. Pääesikunnan edustaja kertoi rajoitettuja käyttöoikeuksia tarvittavan vain valmiisiin betonikorsuihin, luoliin ja tykinjalustoihin. Kiviestelinjat saadaan maanomistajien toimesta ja kustannuksella vapaasti purkaa pois. Louhitut avonaiset kuopat, kaivannot ja em. kiviesteet voitiin katsoa hylätyiksi ja merkitystä vailla oleviksi. Jyrkkien kaivantojen reunoja ei aidata, vaikka niistä voisi aiheutua vaaraa lapsille ja kotieläimille. Käyttöoikeus sisälsi oikeuden pitää linnoituslaitetta alueella, oikeuden huoltaa sitä ja oikeuden käyttää linnoituslaitetta sekä luolia varastotarkoituksiin. Maanomistajalla olisi mahdollisuus rakentaa rakennuksia linnoituslaitteita vahingoittamatta myös ampumasektoreille sekä bunkkereiden katoille sisäänpääsyä estämättä. Salpalinjatoimikunnat aloittivat palautusten toimeenpanoon liittyvät pakkolunastustoimitukset kunnittain. Ns. pääpuolustuslinjalla Virolahti, Miehikkälä ja Luumäki jaettiin kylittäin neljään toimitukseen. Näissä kunnissa perustettiin käyttöoikeuden rajoitus kiviestelinjoille tarkoituksenmukaisuussyistä. Museoviraston inventoinnissa oli selvitetty, missä Salpalinjan linnoitteet täsmälleen sijaitsevat ja missä kunnossa ne ovat. Hankkeesta oli vuonna 2012 laadittu Salpalinja Inventointiraportti, jonka 315 aluekohteesta 58 käsiteltiin koetyössä. Inventointiraportin kohdeluettelo ja kohteista laaditut aluekartat olivat tämän kiinteistöselvityksen tärkein lähtöaineisto. Kohteet (linnoitteet ympäristöineen) oli rajattu kokonaisuuksiksi, joille oli annettu nimi peruskartassa lähimmän sopivan paikannimen perusteella. Toisen maailmansodan kohteet eivät ole muinaismuistolain määrittelemiä kiinteitä muinaisjäännöksiä. Maankäyttö- ja rakennuslain perusteella ne on kuitenkin otettava huomioon maankäytön suunnittelussa niiden historiallisen merkityksensä takia. Inventoidut kohteet on tallennettu Museoviraston ylläpitämään muinaisjäännösrekisteriin statuksella mahdollinen muinaisjäännös. Inventointihankkeen jatkotyönä Museoviraston muinaisjäännösrekisterin Salpakohteet (480 kpl) pisteytettiin 14 arvottamiskriteerin avulla. Huippukohteita on 94, ja niistä muodostuvia kokonaisuuksia 45. Kokonaisuudet huomioiden huippukohdeluettelossa on 115 erillistä kohdetta eli neljännes muinaisjäännösrekisterin kohteista. Julkaisusta Salpalinjan merkittävimmät kohteet. Kohdeluettelo perusteluineen löytyvät myös huippukohteiden karttaesitykset. Senaatti-kiinteistöjen arkistossa oli paljon puolustusministeriöstä lainattua kunnittaista asiakirja- ja kartta-aineistoa mm. salpalinjatoimikuntien sekä paalutus- ja kartoitustoimitusten pöytäkirjoja, selitelmiä, kenttäpiirroksia, sopimuksia ja luovutuskirjoja valtakirjoineen.

8 6. Selvityksen toteutustapa Senaatti-kiinteistöt oli hankkinut korsujen koordinaattitietojen pohjalta Maanmittauslaitoksesta listauksen kiinteistöistä ja niiden omistajista osoitteineen. Luetteloa hyödynnettiin tässä selvityksessä. Maanmittauslaitoksen (MML) kiinteistötietopalvelun (KTP) kautta olivat käytössä kiinteistörekisteri (KR), kiinteistörekisterikartat sekä omistajat yhteystietoineen ja vaihtelevasti sähköisestä arkistosta toimitusasiakirjoja ja -karttoja. KR-merkinnöissä oli maakunnallista vaihtelua. MML:ssa parhaillaan käynnissä olevan kiinteistörekisterin perusparannuksen yhteydessä tulivat useimmat käyttöoikeuden rajoitusmerkinnät nostetuiksi voimassa oleviin kiinteistöihin sekä merkityksi käyttöoikeusyksikköinä (koy) rekisterikartalle. Tiedot käyttöoikeusyksiköistä mm. Virolahden ja Luumäen kunnissa ilmestyivät kiinteistörekisteriin tämän selvityksen loppuvaiheessa, joten niiden apu selvitystyössä oli olematon. Tulosten esittelydioissa ja paikoin kohdekartoissa käyttöoikeusyksiköt (koyt) ovat mukana. Museoviraston inventointikarttojen osoittamilta alueilta selvitettiin kunkin kohteen kiinteistöt ja omistajat yhteystietoineen. Tiedot vietiin kohteittain kunnittaisiin taulukoihin, joihin lisättiin kiinteistörekisteriotteesta saatu merkintä käyttöoikeuden rajoituksesta (KOR) ja inventointiraportista kiinteistöllä sijaitsevat korsut, tykkiasemat, parakkien rauniot ja teräspesäkkeet. Kiinteistörekisteriotteet on tallennettu kohteiden kansioihin. Koetyössä selvitetyt sopimukset on kirjattu ko. kiinteistön kohdalle. Koetyön lopussa arvioitu tarvittava kiinteistörekisteriotteiden määrä käyttöoikeusrajoitusten selvittämiseksi osoittautui liian alhaiseksi osin kuntaliitosten takia ja osin siksi, että rajoitusmerkinnät löytyivät vasta lakanneilta tiloilta. 7. Pakkolunastustoimitukset ja palautuslain aiheuttamat rajaukset Pakkolunastustoimituksia tekevät salpalinjatoimikunnat oli määrätty palautuslaissa tuolloin voimassa oleviin 23 kuntaan. Toimikunnat keskittyivät ns. pääpuolustuslinjaan Virolahdelta Luumäen Kivijärvelle sekä Kivijärveltä pohjoiseen mentäessä erillisiin tykkiasemiin ja valmiisiin kestolinnoitteisiin (teräsbetonikorsuihin). Laissa mainitsemattomat kunnat jäivät toimitusten ulkopuolelle samoin kuin mm. Hamina-Taavetti linja Haminassa ja Luumäellä kokonaan, ns. oikaisuaseman takalinja ja päälinja Virolahdella, Lappeenrannassa oleva linja Luumäen Kivijärvestä Saimaaseen, Joensuussa Enon eteläpuolelta kulkeva linja Pielisjoen Välivedestä Joukiisen Harpatinlahteen. Mainituilla linjoilla sijaitsevilla kohteilla ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä kiinteistöiltä löydy käyttöoikeuden rajoitusmerkintöjä.

9 8. Selvityksen tulokset Tämän selvityksen tulokset esitetään kunnittain inventointiraportin esittämässä järjestyksessä em. kolmen toteuttamisalueen jaon mukaisesti. i. Pielisen järvialueelta Joensuusta Savukoskelle Joensuu (kuntanumero 167) sisältää Enon kunnan (45) Viidestätoista kohteesta vain yhdellä (Marjala) on käyttöoikeuden rajoitus, joka kohdistuu kahteen kiinteistöön, joista toisen omistaa Joensuun kaupunki. Enon kunnan osalta pakkolunastustoimikunta toteaa päätöksessään , ettei käyttöoikeuden rajoituksia perusteta millekään kiinteistölle (kenttälinnoitteita). Kontiolahti (276) Pakkolunastustoimikunta päätti , ettei käyttöoikeuden rajoituksia perusteta millekään kiinteistölle (vain kiviesteitä). Ilomantsi (146) ja Lieksa (422) Kuntia ei mainita palautuslaissa, joten niissä ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Monet (6/11) Lieksan kohteista sijaitsevat valtion omistamilla mailla. Nurmes (541) Pakkolunastustoimikunta päätti , ettei käyttöoikeuden rajoituksia perusteta millekään kiinteistölle. Kuhmo (290) Kuntaa ei mainita palautuslaissa, joten Kuhmossa ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Suomussalmi (777) Pakkolunastustoimikunta päätti , ettei käyttöoikeuden rajoituksia perusteta millekään kiinteistölle. Kuusamo (305) Pakkolunastustoimikunta päätti , ettei käyttöoikeuden rajoituksia perusteta millekään kiinteistölle. Kaikki teräsbetonikorsut on räjäytetty. Kemijärvi (320) Kolmesta kohteesta kahdella (Joutsijärvi ja Siltakangas) on käyttöoikeuden rajoitukset, jotka kohdistuvat neljään kiinteistöön ja yhteen yhteiseen maa-alueeseen (Bunkkerialueet). Salla (732) Seitsemästä kohteesta ei millään ole käyttöoikeuden rajoitusta. Yksi kestolinnoituslaite (tulenjohtokorsu) sijaitsee kunnan omistamalla kiinteistöllä kirkonkylän kaava-alueella. Pakkolunastustoimikunnan pöytäkirjoja ei löytynyt. Savukoski (742) Kuntaa ei mainita palautuslaissa, joten kunnassa ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia.

10 Yhteenvetotaulukko Joensuu-Savukoski Kohteet Kaikki Kiinteistöt Kohteet KOR Ei-KOR kiinteistöt KOR Ei-KOR Kunta yht. merkinnät merkintää kpl merkinnät merkintää Ilomantsi Joensuu Kemijärvi Kontiolahti Kuhmo Kuusamo Lieksa Nurmes Salla Savukoski Suomussalmi Yhteensä Käyttöoikeuden rajoituksia on pohjoisella Salpalinjan osalla vain Marjalan kohteessa Joensuussa kahdella tilalla ja Kemijärvellä kahdessa kohteessa (Joutsijärvi ja Siltakangas) viidellä kiinteistöllä. Marjala ja Joutsijärvi kuuluvat ns. huippukohteisiin. ii. Saimaan järvialue Luumäen Kivijärveltä Joensuuhun Lemi (416) Yhdestätoista kohteesta ei yhdelläkään ole käyttöoikeuden rajoitusta. Pöytäkirjoja löytyi kolmesta pakkolunastustoimikunnan kokoontumisesta: , katselmus Lemillä ja , jossa toimikunta päätti, että Lemin kunnassa perustetaan käyttöoikeus vain betonisiin suojarakenteisiin. Kunnassa on tehty kuusi käyttöoikeussopimusta, joista kaikista on tuomiokunnan tuomarin toimesta tehty merkinnät kiinnitysasianpöytäkirjaan. Lappeenranta (405) sisältää Ylämaan kunnan (978) Kymmenen 51 kohteesta sijaitsee entisessä Ylämaan kunnassa ja niistä kuudessa on käyttöoikeuden rajoituksia. Kaikki kuusi kuuluvat pääpuolustuslinjaan, joka alkaa Miehikkälän kunnan rajalta kohteesta Juurikkojärvi ja päättyy Luumäen kunnan rajalle kohteeseen Mustaksensuo. Loput kaksi pääpuolustuslinjan ulkopuolella olevaa kohdetta, joissa on käyttöoikeuden rajoitus kummassakin yhdellä Lappeenrannan kaupungin omistamalla kiinteistöllä, ovat Kotaniemi ja Voinsalmi. Taipalsaari (831) Kahdesta kohteesta kummallakaan ei ole käyttöoikeuden rajoitusta. Pakkolunastustoimikunnan pöytäkirjoja ei löytynyt. Ruokolahti (700) Yhdeksästä kohteesta kahdella (Inkilänmäki ja Palhoinniemi) on käyttöoikeuden rajoitus kummassakin yhdellä kiinteistöllä.

11 Puumala (623) Kaikilla viidellä kohteella on käyttöoikeuden rajoitukset ja ne muodostavat yhdessä merkittäviin kohteisiin kuuluvan kokonaisuuden Puumalansalmen linnoitteet. Sulkava (768) Neljästä kohteesta yhdellä (Sarsuinmäki) on käyttöoikeuden rajoitus. Tialanmäen, Ylä-Hölkkärin ja Laineen kohteet on palautettu sopimuksilla Ylä-Hölkkärin ja Mansikkalan tilojen omistajille maininnoin: Valtio luopuu em. alueesta, kiviesteistä ei perusteta käyttöoikeuksia ja omistaja saa poistaa ne kustannuksellaan. Omistajalla ei ole mitään vaatimuksia, vaikka kiviestelinja jää tilan alueelle. Punkaharju (618) Kuudesta kohteesta yhdellä (Venesaari) on käyttöoikeuden rajoitus. Kuikonniemi on Suomen valtion/metsähallitus omistamaa luonnonsuojelualuetta. Kerimäki (246) Viidestä kohteesta neljällä on käyttöoikeuden rajoitus. Viides (Raikuunkangas) on myöhemmin merkittäviä kohteita muodostettaessa lisätty uutena kohteena mukaan. Savonlinna (740) Kaksi kohdetta, joista Purnunvuorella on käyttöoikeuden rajoitus. Kongonpäänlahti on Suomen valtion (Metsähallitus) omistamalla tilalla. Kitee (260) Kuntaa ei mainita palautuslaissa, joten kunnassa ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Rääkkylä (707) Kohteet eivät ole kestolinnoitteita, joten kunnassa ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Tohmajärvi (848) Kuntaa ei mainita palautuslaissa, joten kunnassa ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Polvijärvi (607) Kuntaa ei mainita palautuslaissa, joten kunnassa ei pidetty pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia.

12 Yhteenvetotaulukko Saimaan järvialue Kohteet Kaikki Kiinteistöt Kohteet KOR Ei-KOR Kiinteistöt KOR Ei-KOR Kunta yht. merkinnät merkintää kpl merkinnät merkintää Kerimäki Kitee Lappeenranta Lemi Polvijärvi Punkaharju Puumala Ruokolahti Rääkkylä Savonlinna Sulkava Taipalsaari Tohmajärvi Yhteensä Puumalassa kaikki, Kerimäellä lähes kaikki kohteet ja Lappeenrannassa entisen Ylämaan kunnan kohteet sisältävät käyttöoikeuden rajoituksia. Muissa kunnissa on rajoituksia yksittäisillä tykkiasemilla (Savonlinna, Sulkava) tai korsuilla (Punkaharju, Ruokolahti). iii. Virolahdelta Luumäen Kivijärvelle Hamina (75) ja Kouvola (286) Kuntia ei mainita palautuslaissa, joten niissä ei ole tehty palautuslain mukaisia pakkolunastustoimituksia eikä perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Haminan rajoitukset on Pientä Lupinmäkeä lukuun ottamatta perustettu saaristoon 1950-luvun toimituksissa. Kotka (285) ja Pyhtää (624) Kuntia ei mainita palautuslaissa, joten niissä ei ole tehty palautuslain mukaisia pakkolunastustoimituksia eikä käyttöoikeuden rajoituksia. Selvityksessä tutkitut rajoitukset ovat saarissa ja perustettu 1950-luvun toimituksissa. Virolahti (935) 62 kohdetta, joista 34 kohteella ja 138 kiinteistöllä on käyttöoikeuden rajoitusmerkintä (myös kiviesteillä). 27 kohdetta kuuluu merkittäviin kohteisiin. Käyttöoikeusyksiköitä selvitettäessä toimituksessa perustettuja ja rekisterikartalle merkittyjä kohteita löytyi myös Santasaaresta. Kohde on lisätty luetteloihin. Miehikkälä (489) 19 kohdetta, joista 14 kohteella ja 93 kiinteistöllä käyttöoikeuden rajoitusmerkintä (myös kiviesteillä). Haminan Salo-Turkian kohdetta selvitettäessä löytyivät käyttöoikeuden rajoitukset kolmen Miehikkälän kunnassa olevan ja Haminan kaupunkiin rajoittuvan kiinteistön kohdalta.

13 Salo-Turkiasta on muodostettu tässä selvityksessä oma kohteensa Miehikkälän kuntaan. Kohde Saivikkalan linnoitteet kuuluu Salpalinjan oikaisulinjan etuasemaan eikä kohteen 19 pallokorsuun ole perustettu käyttöoikeuden rajoituksia. Miehikkälän ja ilmeisesti koko Salpalinjan merkittävin kohde sisältää Museoviraston kymmenen inventointikohdetta ja muodostuu museo- ja matkailukäytössä olevasta, lähes 10 kilometrin pituisesta ja paikoin monihaaraisesta lähes yhtenäisestä kiviestejonosta korsuineen, tuliasemineen ja museoineen Virolahden kunnan rajalta (Vuolteenkoski) Hauhian kylän Niemelle. Luumäki (441) 34 kohdetta, joista 27 kohteella ja 93 kiinteistöllä on käyttöoikeuden rajoitusmerkintä (myös kiviesteillä). Toimitusten ulkopuolelle jäi mm. kahden kohteen Hamina-Taavetti linja. Yhteenvetotaulukko Virolahti-Kivijärvi Kohteet Kaikki Kiinteistöt KOR Ei-KOR Kiinteistöt KOR Ei-KOR Kunta merkinnät merkintää kpl merkinnät merkintää Hamina Kotka Kouvola Luumäki Miehikkälä Pyhtää Virolahti Yhteensä Virolahdelta Luumäen Kivijärvelle kulkeva pääpuolustuslinja korsuihin ja kiviesteille perustettuine rajoituksineen erottuu kaikista muista Salpalinjan kohteista selvästi. Kahteen kolmasosaan kohteista ja lähes puoleen kohdealueiden kiinteistöistä kohdistuu käyttöoikeuden rajoitus. Haminan, Kotkan ja Pyhtään (lisätyt) rajoitukset ovat Suomenlahden saarissa. 9. Yhteenveto ja käyttöoikeuksien lakkauttamismahdollisuus Lainsäädännön sekä käytettävissä olleiden asiakirjojen ja karttojen perusteella valtion Salpalinja-alueelta kaupoin tai sopimuksin hankkimat alueet ovat palautuneet entisille omistajilleen. Palautuslain mukaisissa pakkolunastustoimituksissa on perustettu käyttöoikeuden rajoituksia valmiisiin kestolinnoituslaitteisiin sekä Virolahden, Miehikkälän ja Luumäen kunnissa myös kiviesteisiin. Rajoitukset on selvitetty ja ne merkitty kunnittaisiin taulukoihin tilojen kohdalle. Maanmittauslaitos on osaltaan saanut kiinteistörekisteriin merkityiksi mainitut rajoitukset alueineen.

14 Käyttöoikeuden rajoituksia voidaan lakkauttaa, sillä lakiin kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta (603/1977) on lisätty 72 b ( /476). Jos lunastamalla hankittu erityinen oikeus tai 3 :n 2 kohdassa tarkoitettu rajoitus on olosuhteiden muuttumisen vuoksi käynyt lunastuksen hakijalle tarpeettomaksi, on oikeuden tai rajoituksen kohteena olevan omaisuuden omistajalla ja lunastuksen hakijalla oikeus vaatia oikeuden tai rajoituksen lakkauttamista. Jos lakkauttaminen tapahtuu omistajan hakemuksesta, on hänen korvattava lakkauttamisesta saamansa hyöty, jollei sitä ole pidettävä vähäisenä. Jollei osapuolten kesken voida sopia lakkaamisesta tai sen johdosta maksettavasta korvauksesta, ratkaistaan asia toimituksessa, josta on voimassa, mitä 71 :n 2 momentissa säädetään. Oikeus lakkaa ja rajoitus poistuu, kun lakkaaminen on merkitty kiinteistörekisteriin taikka lakkauttamista koskevan ilmoituksen perusteella on todettu, ettei merkitseminen ole tarpeen. Lunastuslain 71 :n 2 momentti Jollei lisäkorvauksesta sovita, se on määrättävä vaatimuksen esittäjän hakemuksesta pidettävässä toimituksessa, jonka pitämisessä on noudatettava, mitä lunastustoimituksesta säädetään. Määräyksen toimituksen suorittamiseen antaa Maanmittauslaitos. Savonlinnassa, Pekka Vilska Pekka Vilska, projektipäällikkö Senaatti-kiinteistöt Liitteet: -Luettelo käyttöoikeusyksikkötunnuksista (KOR) kunnittain -PPT-esitys selvitystyöstä -Valokuvat kesältä 2016: 1. Salpalinja päättyy Savukoskelle 2. Salpalinjan opastemerkki 3. Lieksan Hatunkylässä kivieste on metsän peitossa 4. Turvaamistoimia Lieksan Vornosenvaaralla 5. Keskeneräinen ja metsittynyt tykkiasema Sulkavan Tialanmäellä 6. Puumalan huippukohde matkailukäytössä

15 Kuva 1. Salpalinja päättyy Savukoskelle Kuva 2. Salpalinjan opastemerkki

16 Kuva 3. Lieksan Hatunkylässä kivieste on metsän peitossa Kuva 4. Turvaamistoimia Lieksan Vornosenvaaralla

17 Kuva 5. Keskeneräinen ja metsittynyt tykkiasema Sulkavan Tialanmäellä Kuva 6. Puumalan huippukohde matkailukäytössä

Infotilaisuus Salpalinjan maanmittaustoimituksista

Infotilaisuus Salpalinjan maanmittaustoimituksista Infotilaisuus Salpalinjan maanmittaustoimituksista 12.11.2018 Ohjelma Klo 14.00 kahvitarjoilu Klo 14.30 16.30 puheenvuorot ja keskustelut Tilaisuuden avaus, finanssineuvos Tero Meltti, valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet.

Ulkoilureitit. Ulkoilureittiin kuuluvaksi sen liitännäisalueena katsotaan ulkoilureitin käyttäjien lepoa ja virkistymistä varten tarvittavat alueet. Ulkoilulaki 606/73 ULKOILUREITTI Arvo Vitikainen 2016 Ulkoilureitit Jos yleisen ulkoilutoiminnan kannalta on tärkeätä saada johdetuksi ulkoilijain kulkeminen kiinteistön kautta eikä siitä aiheudu huomattavaa

Lisätiedot

Salpalinjan merkittävimmät kohteet

Salpalinjan merkittävimmät kohteet 1 Salpalinjan merkittävimmät kohteet Kohdeluettelo perusteluineen V.-P. Suhonen 2 Johdanto... 4 Kohdeluettelo... 5 1. Hamina: Venäjänvuori 1000019349, Suurisuo 1000019348... 5 2. Vironlahti: Majaniemi

Lisätiedot

Salpalinjan rakenteiden luovuttaminen maanomistajille Salpalinja-museo, Miehikkälä Tiedotustilaisuus

Salpalinjan rakenteiden luovuttaminen maanomistajille Salpalinja-museo, Miehikkälä Tiedotustilaisuus Salpalinjan rakenteiden luovuttaminen maanomistajille 23.4.2018 Salpalinja-museo, Miehikkälä Tiedotustilaisuus SALPALINJA SELVITYS KÄYTTÖOIKEUDEN RAJOITUKSISTA 2016-2017 Pekka Vilska, Miehikkälä 23.4.2018

Lisätiedot

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

HE 112/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 112/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteistörekisterilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistörekisterilakia siten, että kiinteistötunnuksen

Lisätiedot

I N V E N T O I N T I R A P O R T T I SALPALINJA. Sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi

I N V E N T O I N T I R A P O R T T I SALPALINJA. Sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi I N V E N T O I N T I R A P O R T T I SALPALINJA Sotahistoriallisten kohteiden arkeologinen inventointi 2009-2012 KULTTUURIYMPÄRISTÖN HOITO ARKEOLOGISET KENTTÄPALVELUT JOHN LAGERSTEDT 1 ARKISTO JA REKISTERITIEDOT

Lisätiedot

Lunastustoimitus länsimetroa varten

Lunastustoimitus länsimetroa varten Lunastustoimitus länsimetroa varten Espoossa 9.7.2019 Mikael Still Maanmittauslaitos 2 Yleistä Maanalaisen tilan omistuksen on vakiintuneesti katsottu kuuluvan pintakiinteistön omistajalle Ulkopuolinen

Lisätiedot

Lunastusmenettely. 1 Ilkka Alm

Lunastusmenettely. 1 Ilkka Alm Lunastusmenettely 1 Ilkka Alm 1 Lunastuslainsäädäntö 2 Lunastuslupa ja lunastustoimitus 3 Voimajohtoalueen lunastuskorvaukset 2 Ilkka Alm Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta

Lisätiedot

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv)

Muistio. EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Muistio 31.3.2017 TEM/2453/05.03.03/2015 EPV TUULIVOIMA OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTO- LUPA (NORRSKOGEN 110 kv) Lunastuksen tarkoitus Keskeiset oikeussäännökset EPV Tuulivoima Oy

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti.

PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. PÄÄTÖS Nro 94/05/1 Dnro ISY-2005-Y-180 Annettu julkipanon jälkeen 28.9.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys on ympäristölupavirastolle

Lisätiedot

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry

Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Hallinnoijana Rajupusu Leader ry Suomessa 7 kalatalousryhmää Kalatalousryhmät valittu syksyllä 2008 Suomen ryhmien julkinen rahoitus ohjelmakaudelle on noin 8 400 000 /EKTR, tl 4 Tavoitteena uusi toimintamalli:

Lisätiedot

Luumäki, Taavetti Perälä

Luumäki, Taavetti Perälä Luumäki, Taavetti Perälä Kevyenliikenteen väylän inventointi 2017 Piritta Häkälä & Eetu Sorvali Tiivistelmä Luumäen kunta rakentaa vuoden 2017 aikana kevyenliikenteenväylän Savitaipaleelle kulkevan tien

Lisätiedot

Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009

Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009 Kerimäki Raikuunkangas Vedenpullottamon suunnittelualueen inventointi Kreetta Lesell 2009 M U S E O V I R A S T O 1 Sisällys: Sisällysluettelo 1 Arkistotiedot 2 1. Johdanto 3 Peruskarttaote 4 2. Lähistön

Lisätiedot

KORVAUKSET. m Korvaukset on käsiteltävä viran puolesta m Täyden korvauksen periaate m Käypä hinta ennen lunastusta olleen tilanteen mukaan

KORVAUKSET. m Korvaukset on käsiteltävä viran puolesta m Täyden korvauksen periaate m Käypä hinta ennen lunastusta olleen tilanteen mukaan KORVAUKSET 33 Maan luovuttamisesta sekä vahingosta, haitasta tai kustannuksista, jotka tähän lakiin perustuvasta toimenpiteestä aiheutuvat kiinteistön omistajalle, tieosakkaalle tai 10 :ssä tarkoitetun

Lisätiedot

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT

KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT KUNNAN TIELAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT Milloin kysymys on ennestään olevasta tiestä (= tarkoitetaan yksityistä tietä, johon muulla kuin rasitetun kiinteistön omistajalla tai haltijalla on pysyvä käyttöoikeus /KKO

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 6832/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 6832/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2018 1 (1) 99 Asianro 6832/10.03.00.00/2018 Sähköjohdon sijoittaminen tilan 476-405-21-7 (Seilajoki) alueelle / Savon Voima Verkko Oy:n hakemus Rakennustarkastaja Ilkka Korhonen

Lisätiedot

Perusparannustilanne

Perusparannustilanne 1 Perusparannustilanne Kiinteistörekisteri ja Lainhuutorekisteri Heikki Lind ja Janne Murtoniemi 6.9.2017 Kuntien ja Maanmittauslaitoksen yhteinen kiinteistötehtävien koulutuspäivä Tieoikeuksien perusparantaminen

Lisätiedot

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN

RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMINEN Lomakkeet ja neuvonta Rakennusvalvonta, Rauhankatu 3 (1.krs), 18100 Heinola puh. (03) 849 3573 ja 849 3574 Hakemusasiakirjat hakemus rasitesopimus 2 kpl asemapiirros ja/tai

Lisätiedot

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite 2016

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite 2016 www.eksote.fi Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite 2016 Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka

Lisätiedot

VESILAIN MUUTOKSET 611/2017 ERITYISESTI VESISTÖN KUNNOSTUSHANKKEIDEN NÄKÖKULMASTA

VESILAIN MUUTOKSET 611/2017 ERITYISESTI VESISTÖN KUNNOSTUSHANKKEIDEN NÄKÖKULMASTA VESILAIN MUUTOKSET 611/2017 ERITYISESTI VESISTÖN KUNNOSTUSHANKKEIDEN NÄKÖKULMASTA Vesistökunnostusverkoston talviseminaari 2018 Suomen ympäristökeskus 30.1.2018 1 I Vesilainsäädännön käyttöoikeussääntelyn

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2014. 441/2014 Valtioneuvoston asetus. Saimaan luonnonsuojelualueista

Julkaistu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2014. 441/2014 Valtioneuvoston asetus. Saimaan luonnonsuojelualueista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 13 päivänä kesäkuuta 2014 441/2014 Valtioneuvoston asetus Saimaan luonnonsuojelualueista Annettu Helsingissä 5 päivänä kesäkuuta 2014 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu

Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu Vammaispalvelulain mukainen kuljetuspalvelu www.eksote.fi Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Nurmesniemi I) Kuva 1: Sijainti Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

Pikaohje KTJ -selaintietopalveluun

Pikaohje KTJ -selaintietopalveluun Pikaohje KTJ -selaintietopalveluun Käyttöliittymä Orientointikartta näyttää valitun kohteen sijainnin. Mittakaavan vaihto. Ulos kirjautuminen palvelusta. Ilmoittaa käytössä olevan mittakaavan. Valitun

Lisätiedot

Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi. Mustalammen 110 KV:N voimajohdon linjauksen inventointi Katja Vuoristo

Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi. Mustalammen 110 KV:N voimajohdon linjauksen inventointi Katja Vuoristo Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi Mustalammen 110 KV:N voimajohdon linjauksen inventointi 15. 17.7.2009 Katja Vuoristo Abstrakti Ristiina Mäntyharju - Suomenniemi Mustalammen 110 KV:n voimajohdon linjauksen

Lisätiedot

1. Haltuunottokokous (14.3.2013)

1. Haltuunottokokous (14.3.2013) Maantietoimitus 2012-428465 Seinäjoen itäinen ohikulkutie VT19 1. Haltuunottokokous (14.3.2013) 2. Näyttökokous (Tietöiden valmistuttua) 3. Loppukokous Maantietoimitus. Asialista. 1. Tiedottaminen ja kokouksen

Lisätiedot

Alueellinen yksityistietoimitus

Alueellinen yksityistietoimitus Alueellinen yksityistietoimitus Alueellinen yksityistietoimitus on kiinteistötoimitus Sillä voi saattaa rajatun alueen tieoikeudet vastaamaan nykykäyttöä Tilusjärjestelytoimitus Alueellinen yksityistietoimitus

Lisätiedot

Vt 7 tiesuunnitelma-alueen sotahistoriallisten kohteiden inventointi

Vt 7 tiesuunnitelma-alueen sotahistoriallisten kohteiden inventointi VIROLAHTI, VAALIMAA Vt 7 tiesuunnitelma-alueen sotahistoriallisten kohteiden inventointi John Lagerstedt 2009 Museovirasto/RHO 1 ARKISTO JA REKISTERITIEDOT Virolahti, Vaalimaa, vt 7 tiesuunnitelma-alueen

Lisätiedot

INVENTOINTIRAPORTTI. HANKO Rajakaari. Asemakaava alueen arkeologinen inventointi AKDG 3927:4

INVENTOINTIRAPORTTI. HANKO Rajakaari. Asemakaava alueen arkeologinen inventointi AKDG 3927:4 INVENTOINTIRAPORTTI HANKO Rajakaari Asemakaavaalueenarkeologineninventointi 28.10.2014 AKDG3927:4 KULTTUURIYMPÄRISTÖNHOITO ARKEOLOGISETKENTTÄPALVELUT PETROPESONEN 1 Sammanfattning MuseiverketsArkeologiskafälttjänsterutfördepåbeställningavHangöstadenarkeologiskinventeringav

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖSKOHTEEN NIMI ADOPTOINTISOPIMUS. Maanomistaja Pirkanmaan maakuntamuseo. 1. Sopimuksen tarkoitus. 2. Sopimuksen osapuolet

MUINAISJÄÄNNÖSKOHTEEN NIMI ADOPTOINTISOPIMUS. Maanomistaja Pirkanmaan maakuntamuseo. 1. Sopimuksen tarkoitus. 2. Sopimuksen osapuolet Tampereen museot, Pirkanmaan maakuntamuseo Adoptoi monumentti toiminta 12.11.2015 / MH Maanomistaja Pirkanmaan maakuntamuseo 1. Sopimuksen tarkoitus Tällä sopimuksella sovitaan ehdoista ja yksityiskohdista,

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti.

PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys. Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. PÄÄTÖS Nro 56/04/1 Dnro ISY-2004-Y-92 Annettu julkipanon jälkeen 9.6.2004 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys on ympäristölupavirastolle

Lisätiedot

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite

Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite Vaikeavammaisten kuljetuspalveluesite Asiointi- ja virkistysmatkat Hakeminen Vaikeavammaisten kuljetuspalvelua voi hakea henkilö, jolla on erityisiä vaikeuksia liikkumisessa ja joka ei vammansa tai sairautensa

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Asemapiirros ja / tai rakennuspiirustus, johon rasite/rasitteet on selkeästi merkitty Vuokrasopimuksen jäljennös (vuokratontin osalta)

Asemapiirros ja / tai rakennuspiirustus, johon rasite/rasitteet on selkeästi merkitty Vuokrasopimuksen jäljennös (vuokratontin osalta) LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Rakennusvalvonta PL 38 53101 LAPPEENRANTA HAKEMUS RAKENNUSRASITTEEN PERUSTAMISEKSI RASITTEEN PERUSTAMISEN HAKIJAKIINTEISTÖT Kaupunginosa Kortteli Tontti Katuosoite Tontin haltijat

Lisätiedot

Lappeenranta Mustola Salpalinjan inventointi 2013

Lappeenranta Mustola Salpalinjan inventointi 2013 1 Lappeenranta Mustola Salpalinjan inventointi 2013 Hannu Poutiainen Timo Jussila Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö Kansikuva: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Varustukset... 3 Kartat... 5 Kuvia...

Lisätiedot

MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA. Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo

MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA. Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo MUINAISJÄÄNNÖKSET KAAVOITUKSESSA Kaisa Lehtonen / Varsinais-Suomen maakuntamuseo MITÄ MUINAISJÄÄNNÖKSET OVAT? Maisemassa, maaperässä tai vedessä säilyneitä ihmisen aikaansaamia rakenteita ja kerrostumia

Lisätiedot

Sisäasiainministeriön asetus

Sisäasiainministeriön asetus Sisäasiainministeriön asetus Rajavartiolaitoksen hallitsemaa tilaa ja aluetta koskevista liikkumisrajoituksista ja -kielloista Annettu Helsingissä 15 päivänä joulukuuta 2011 Sisäasiainministeriön päätöksen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 67 08.04.2015. 67 Asianro 722/10.00.02.00/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 67 08.04.2015. 67 Asianro 722/10.00.02.00/2015 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2015 1 (1) 67 Asianro 722/10.00.02.00/2015 Oikaisuvaatimus / Tontin 297-34-166-5 (Piikatie 6) myynti Tonttipäällikkö Jarkko Meriläinen Tonttipalveluyksikkö Tontin 34-166-5

Lisätiedot

10 Kymenlaakso. 10.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti KYMENLAAKSO

10 Kymenlaakso. 10.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti KYMENLAAKSO Kulttuuria kartalla 10 Kymenlaakso 10.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 10.1. KYMENLAAKSO Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 3 kpl Taajaan asutut: - kpl Maaseutumaiset: 4 kpl Kymenlaakson

Lisätiedot

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies

Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva , Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies Kaavojen vaikutukset maaseutuelinkeinoihin ja maanomistajan oikeusturva 11.11.2015, Petäjävesi Leena Penttinen Lakimies leena.penttinen@mtk.fi Kaavoituksesta Päätösvalta ja vastuu kunnan maankäytöstä ja

Lisätiedot

HE kansallisen turvallisuuden huomioon ottamista alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 253/2018 vp.

HE kansallisen turvallisuuden huomioon ottamista alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 253/2018 vp. HE kansallisen turvallisuuden huomioon ottamista alueiden käytössä ja kiinteistönomistuksissa koskevaksi lainsäädännöksi (HE 253/2018 vp.) Ympäristövaliokunta 29.1.2019 Hallitussihteeri Perttu Wasenius

Lisätiedot

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna

Itä-Suomen alueverkosto , Savonlinna Itä-Suomen alueverkosto 9.5.2017, Savonlinna Alueverkostot Osa toimii useamman maakunnan alueella. Yhteystietolistalla 750 henkilöä. Osallistujat sote-alan järjestöammattilaisia (ammattilaisuus ei kuitenkaan

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Siimes) Kuva 1: Sijainti LUONNOS Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan hankintatoimi. Päiväys

Pohjois-Karjalan hankintatoimi. Päiväys 1/5 Hankintayksikkö Mukana olevat muut yhteisöt: Joensuun kaupunki Outokummun kaupunki Kontiolahden kunta Ilomantsin kunta Lieksan kaupunki Liperin kunta Nurmeksen kaupunki Valtimon kunta Heinäveden kunta

Lisätiedot

Sisäasiainministeriön asetus

Sisäasiainministeriön asetus Sisäasiainministeriön asetus Rajavartiolaitoksen hallitsemaa tilaa tai aluetta koskevista liikkumisrajoituksista ja - kielloista Annettu Helsingissä päivänä kuuta 20 Sisäasiainministeriön päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

KARTTASOVELLUSTEN KÄYTTÖ RAJOJEN ETSINNÄSSÄ Juho Kotakorva, Maanmittauslaitos, Ikaalinen 1

KARTTASOVELLUSTEN KÄYTTÖ RAJOJEN ETSINNÄSSÄ Juho Kotakorva, Maanmittauslaitos, Ikaalinen 1 KARTTASOVELLUSTEN KÄYTTÖ RAJOJEN ETSINNÄSSÄ 27.11.2017 Juho Kotakorva, Maanmittauslaitos, Ikaalinen 1 MOBIILISOVELLUKSET - Erilaisia karttasovelluksia on paljon. Useimmista ei löydy rajatietoa (esim. Maastokartat,

Lisätiedot

PAKKOLUNASTUKSET 01.10.2015 PAKKOLUNASTUKSEN PERUSTEET 08.10.2015 LUNASTUSTOIMITUS 22.10.2015 KML:N MUKAISET LUNASTUKSEN

PAKKOLUNASTUKSET 01.10.2015 PAKKOLUNASTUKSEN PERUSTEET 08.10.2015 LUNASTUSTOIMITUS 22.10.2015 KML:N MUKAISET LUNASTUKSEN PAKKOLUNASTUKSET 01.10.2015 PAKKOLUNASTUKSEN PERUSTEET 08.10.2015 LUNASTUSTOIMITUS 22.10.2015 KML:N MUKAISET LUNASTUKSEN 12.11.2015 MAANTIE- JA RATATOIMITUKSET 19.11.2015 EXCURSIO MAAOIKEUTEEN VANTAALLE

Lisätiedot

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa

Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa PUHTI-tilastomylly 1/2019 PUHTI Muuttuvat yritystoiminnan muodot Pohjois-Karjalan maaseudulla -hanke Maaseutu- ja kaupunkialueiden väestö Pohjois-Karjalassa Kuinka suuri osa pohjoiskarjalaisista asuu maaseudulla?

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 87/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain muuttamisesta Kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annettuun

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä HE 151/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta annetun lain 7 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

Lisätiedot

KEHITTÄMISKORVAUSTEN ARVIOINTI

KEHITTÄMISKORVAUSTEN ARVIOINTI KEHITTÄMISKORVAUSTEN ARVIOINTI KUNTIEN JA MAANMITTAUSLAITOKSEN KIINTEISTÖTEHTÄVIEN KOULUTUSPÄIVÄ 20.9.2011 Seppo Sadeharju Varsinais-Suomen maanmittaustoimisto 1 MAANMITTAUSLAITOS TIETOA MAASTA MIKÄ KEHITTÄMISKORVAUS,

Lisätiedot

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ

POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ POHJOIS-LAPIN SEURAKUNTAYHTYMÄN YHTEISEN KIRKKONEUVOSTON OHJESÄÄNTÖ Hyväksytty Pohjois-Lapin seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa kuuta 2018 päivänä Vahvistettu Oulun hiippakunnan tuomiokapitulissa

Lisätiedot

RAUTUOJA talonpohja. Koordinaattipiste (Muinaisjäännösrekisteri) Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluva alakohde Muinaisjäännöksen aluerajaus

RAUTUOJA talonpohja. Koordinaattipiste (Muinaisjäännösrekisteri) Kiinteään muinaisjäännökseen kuuluva alakohde Muinaisjäännöksen aluerajaus 14 Kuva DG2193:1 Rautuoja. Yleiskuva alueesta. Rakennuksen kiuas näkyy kohoumana nuoren koivun vieressä. Taustalla metsikössä virtaa Rautuoja. Kuvattu itään. Kuva Piritta Häkälä Kuva DG2193:2 Rautuoja.

Lisätiedot

Vastaanottavien perustettavien yhtiöiden yhtiöjärjestysehdotukset ovat liitteenä 1 ja 2.

Vastaanottavien perustettavien yhtiöiden yhtiöjärjestysehdotukset ovat liitteenä 1 ja 2. JAKAUTUMISSUUNNITELMA Kiljavan Sairaala Oy:n hallitus esittää yhtiön jakautumisen toteuttamista osakeyhtiölain 17 luvun 2 :n 1 momentin 1) -kohdan ja elinkeinoverolain 52c :n mukaisena kokonaisjakautumisena

Lisätiedot

K A U P P A K I R J A

K A U P P A K I R J A 1/5 K A U P P A K I R J A MYYJÄ OSTAJA Kauhavan kaupunki y-tunnus: 0208852-8 Osoite: Kauppatie 109, 62200 Kauhava MSK Group Oy y-tunnus: 0292505-8 Osoite: Pohjanmaanväylä 1661, 62375 Ylihärmä KAUPAN KOHDE

Lisätiedot

Liite 13. Luumäki Imatrankoski-kaksoisraiteen suunnittelualueen arkeologinen inventointi (alustava raportti)

Liite 13. Luumäki Imatrankoski-kaksoisraiteen suunnittelualueen arkeologinen inventointi (alustava raportti) Luumäki Imatrankoski-kaksoisraiteen suunnittelualueen arkeologinen inventointi (alustava raportti) 2 Johdanto Ratahallintokeskus tilasi Luumäki-Imatrankoski kaksoisraiteen suunnittelualueella tehtävän

Lisätiedot

1) Savonlinnan kaupunki, y-tunnus: (jäljempänä Kaupunki),

1) Savonlinnan kaupunki, y-tunnus: (jäljempänä Kaupunki), OSAKASSOPIMUS Sopijapuolet 1) Savonlinnan kaupunki, y-tunnus: (jäljempänä Kaupunki), 2) Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry, y-tunnus: 1446495-7 (jäljempänä NT) Määritelmät Tässä sopimuksessa tarkoitetaan

Lisätiedot

Vaiheen 1 väliraportti

Vaiheen 1 väliraportti SALPALINJAN INVENTOINTIHANKE Vaiheen 1 väliraportti John Lagerstedt 2009 Museovirasto/RHO 1 ARKISTO JA REKISTERITIEDOT Salpalinjan inventointihanke, ensimmäisen vaiheen väliraportti Tutkimuksen laatu:

Lisätiedot

Laki. alusrekisterilain muuttamisesta

Laki. alusrekisterilain muuttamisesta Laki alusrekisterilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan alusrekisterilain (512/1993) 4, 11 ja 35, 45 :n 2 momentti ja 46, sellaisena kuin niistä on 4 osaksi laeissa 486/2004 ja 1292/2009,

Lisätiedot

Kiinteistötoimitukset metsätilalla

Kiinteistötoimitukset metsätilalla Kiinteistötoimitukset metsätilalla Kalle Konttinen 040-5636066, kalle.konttinen@maanmittauslaitos.fi Esityksen sisältö Maanmittauslaitoksen organisaatiouudistus Yleistä kiinteistötoimituksista Kiinteistötoimitukset

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Haapolahti) Kuva 1: Sijainti Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys

PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen Järvi-Suomen Uittoyhdistys PÄÄTÖS Nro 128/05/1 Dnro ISY-2005-Y-223 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2005 HAKIJA Järvi-Suomen Uittoyhdistys ASIA Uittoyhdistyksen kiinteän omaisuuden myynti, Kotka. HAKEMUS Järvi-Suomen Uittoyhdistys

Lisätiedot

Muut rakennukset: rakennusluvatrakennustakohti 170,00. Tuulivoimala: Rakennuslupatuulivoimalayksikköäkohti 660,00

Muut rakennukset: rakennusluvatrakennustakohti 170,00. Tuulivoimala: Rakennuslupatuulivoimalayksikköäkohti 660,00 LIPERINKUNNANRAKENNUSLUPAMAKSUTAKSA1.1.2018ALKAEN Elinympäristölautakunnan03.10.2017hyväksymä 1 YLEISTÄ Maankäytö-jarakennuslain145 :nmukaanluvanhakijataitoimenpiteensuoritajaon velvolinensuoritamaanviranomaistehtävistäkunnalemaksun,jonkaperusteetmäärätään

Lisätiedot

Kiinteistön edustalla oleva vesijättö voidaan liittää sen kohdalla olevaan kiinteistöön laissa säädetyin edellytyksin täyttä korvausta vastaan.

Kiinteistön edustalla oleva vesijättö voidaan liittää sen kohdalla olevaan kiinteistöön laissa säädetyin edellytyksin täyttä korvausta vastaan. Vesijätön lunastus Kari Tuppurainen kari.tuppurainen@maanmittauslaitos.fi 0400-719023 28.4.2015, Pohjois-Savon Kalatalouskeskus ry:n vuosikokous Hotelli Iso Valkeinen, Kuopio Kiinteistön edustalla oleva

Lisätiedot

Kiinteistörekisterin perusparannus. Heikki Lind Johtaja, Rekisterit -tulosyksikkö , Kiinteistötehtävien koulutuspäivä

Kiinteistörekisterin perusparannus. Heikki Lind Johtaja, Rekisterit -tulosyksikkö , Kiinteistötehtävien koulutuspäivä Kiinteistörekisterin perusparannus Heikki Lind Johtaja, Rekisterit -tulosyksikkö 7.9.2016, Kiinteistötehtävien koulutuspäivä KTJ:n perusparannuksen painopisteet KIINTEISTÖREKISTERI Epäselvät palstat Pinta-alat

Lisätiedot

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 14 Pohjois-Karjala 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 14.1. POHJOIS-KARJALA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 4 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl

Lisätiedot

Joensuun seudun hankintatoimi. Tarjouspyyntö SEU31531 Päiväys

Joensuun seudun hankintatoimi. Tarjouspyyntö SEU31531 Päiväys 1/5 HANKINTAPÄÄTÖSPÖYTÄKIRJA Hankintayksikkö Mukana olevat muut yhteisöt: Joensuun kaupunki Outokummun kaupunki Tohmajärven kunta Kontiolahden kunta Ilomantsin kunta Juuan kunta Lieksan kaupunki Liperin

Lisätiedot

3 Etelä-Karjala. 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

3 Etelä-Karjala. 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 3 Etelä-Karjala 3.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Etelä-Karjalan maakunta jakautuu kahteen seutukuntaan ja kymmeneen kuntaan. Kunnista Imatra ja maakuntakeskus Lappeenranta

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Toukokuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Toukokuu Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Toukokuu. Lähde: TEM, työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Marraskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Marraskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Marraskuu. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Kemijärven kaupunki Yt Isännöinti, Mika Rahja

Kemijärven kaupunki Yt Isännöinti, Mika Rahja Kemijärven kaupunki 14.5-17.5.2018 Suomen tieverkko voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään 1. Maantiet ovat valtion ylläpitämiä teitä -> tienpitäjänä valtio 2. Kadut ovat asemakaava-alueiden teitä ->

Lisätiedot

Lisätietoja antaa: Kjell Kurtén, puh

Lisätietoja antaa: Kjell Kurtén, puh 1 (4) 10.1.2019 KaivNro 2250 HAKEMUKSESTA KUULEMINEN Kaivoslaki (621/2011) 40 KAIVOSPIIRIN LAKKAUTTAMINEN n (Tukesin) laatima yhteenveto Kaivospiirin haltija Pyhäsalmi Mine Oy y-tunnus: 1712341-0 Pyhäjärvi

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JOHTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston 20.11.2006 hyväksymä

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JOHTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston 20.11.2006 hyväksymä YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JOHTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston 20.11.2006 hyväksymä Voimaantulo 1.1.2007 1 Ympäristöterveydenhuollon tehtävät Ympäristöterveydenhuollon toimialaan kuuluvat eläinlääkintähuolto,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JOHTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston 20.11.2006 hyväksymä

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JOHTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston 20.11.2006 hyväksymä YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON JOHTOSÄÄNTÖ Kuntayhtymävaltuuston 20.11.2006 hyväksymä Voimaantulo 1.1.2007 1 Ympäristöterveydenhuollon tehtävät Ympäristöterveydenhuollon toimialaan kuuluvat eläinlääkintähuolto,

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Vihtorila ja Koivula) Kuva 1: Sijainti Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Nurmeksen kaupunki Lieksan ja Nurmeksen

Lisätiedot

lunastustoimitus Rautarouva

lunastustoimitus Rautarouva Voimajohtoalueen lunastustoimitus Rautarouva 07.06.2017 08.06.2017 Hausjärven kunta, Riihimäen kaupunki, Janakkalan kunta, Hämeenlinnan kaupunki, Lopen kunta, Tammelan kunta, Forssan kaupunki Voimajohtoalueen

Lisätiedot

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012

Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 1 Hämeenkyrö Kyröskosken pohjoisen teollisuusalueen asemakaava alueen muinaisjäännösten täydennysinventointi 2012 Timo Jussila Kustantaja: Pöyry Finland Oyj 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014

Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Jämijärvi Lauttakankaan tuulivoimapuisto Osayleiskaava-alueen arkeologinen inventointi 2014 Tiina Vasko 2014 Satakunnan Museo SISÄLLYSLUETTELO Yleiskartat 2 kpl Arkisto ja rekisteritiedot Tiivistelmä 1.

Lisätiedot

Nimi: Kiinteistö Oy Rauhan Ranta 6 Y-tunnus: 2145043-0 Osoite: c/o Holiday Club Resorts Oy, Hitsaajankatu 22, 00810 Helsinki

Nimi: Kiinteistö Oy Rauhan Ranta 6 Y-tunnus: 2145043-0 Osoite: c/o Holiday Club Resorts Oy, Hitsaajankatu 22, 00810 Helsinki KIINTEISTÖN KAUPPAKIRJA 1 OSAPUOLET 1.1 Myyjä Nimi: Kiinteistö Oy Rauhan Ranta 6 Y-tunnus: 2145043-0 Osoite: c/o Holiday Club Resorts Oy, Hitsaajankatu 22, 00810 Helsinki ("Myyjä") 1.2 Ostaja Nimi: Eläkevakuutusosakeyhtiö

Lisätiedot

Sivustolle 17.7.2015 tehdyt muutokset:

Sivustolle 17.7.2015 tehdyt muutokset: Sivustolle 17.7.2015 tehdyt muutokset: Seuraava materiaali on lisätty sivustolle 17.7.2015: Hakemistoon KARTAT/Geologiset kartat: *"Johdettu" maaperäkartta 1:10.000 Halikko 1967 *Kallioperäkartta 1:100.000

Lisätiedot

Itsenäisyyspäivän korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset

Itsenäisyyspäivän korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset Itsenäisyyspäivän 6.12.2018 korvaavat ajopäivät Kotihappitoimitukset ALAJÄRVI Maanantai 3.12. MIKKELI Perjantai 7.12. ENONKOSKI Perjantai 7.12. MUSTASAARI Maanantai 3.12. EVIJÄRVI Maanantai 3.12. MÄNTYHARJU

Lisätiedot

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018

KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 1 KUOPIO Viitaniemen ranta-asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2018 Hannu Poutiainen Timo Sepänmaa Tilaaja: FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 2 Sisältö Perustiedot... 2 Kartat... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Muistio LÄHITUULI OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTOLUPA (METSÄLAMMINKANGAS VUOLIJOKI)

Muistio LÄHITUULI OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTOLUPA (METSÄLAMMINKANGAS VUOLIJOKI) Muistio 7.2.2017 TEM/1498/05.03.03/2015 LÄHITUULI OY:N HAKEMUS SAADA LUNASTUSLUPA JA ENNAKKOHALTUUNOTTOLUPA (METSÄLAMMINKANGAS VUOLIJOKI) Lunastuksen tarkoitus Keskeiset oikeussäännökset LähiTuuli Oy (jäljempänä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2018 RAKENNUSVALVONTAPALVELUT Rasite. Henkilötiedot poistettu

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 9/2018 RAKENNUSVALVONTAPALVELUT Rasite. Henkilötiedot poistettu Henkilötiedot poistettu 12.03.2019 9 1 Tunnus 2-0058-18-RAS Hakija OP-Henkivakuutus Oy Aikatalo Oy Tontit Kiinteistötunnus Oikeutettu Rasitettu Sopimus 091-002-0097-0003 X X 091-002-0097-0019 X X Rasitetyyppi

Lisätiedot

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016

Talenom Oyj:n optio-oikeudet 2016 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Sivu 1 / 5 TALENOM OYJ:N OPTIO-OIKEUDET 2016 Talenom Oyj:n (yhtiö) varsinainen yhtiökokous on 17.3.2016 päättänyt optio-oikeuksien antamisesta yhtiön hallituksen (hallitus) ehdotuksen 17.2.2016 mukaisesti

Lisätiedot

Hakija vastaa asemakaavoituksen esittämiin perusteluihin ja selvittää punaisen tukkitien sijaintia sekä leveyttä korttelissa 1088.

Hakija vastaa asemakaavoituksen esittämiin perusteluihin ja selvittää punaisen tukkitien sijaintia sekä leveyttä korttelissa 1088. YHDEN ASUNNON TALON JA TALOUSRAKENNUKSEN RAKENTAMINEN PULKKASAARENKATU 14, ALA-PISPALA 837-218-1088-0014 POIKKEAMISPÄÄTÖSHAKEMUKSEN PERUSTELUT ASUINRAKENNUKSEN JA TALOUSRAKENNUKSEN SIJOITTELUUN TONTILLA

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 19/ (3) Kaupunginhallitus

Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 19/ (3) Kaupunginhallitus Rovaniemen kaupunki Ote pöytäkirjasta 19/2017 1 (3) Kaupunginhallitus 11.09.2017 442 Rajavartiolaitoksen hallitsemaa tilaa ja aluetta koskevista liikkumisrajoituksista ja - kielloista ROIDno-2017-2936

Lisätiedot

Lapinlahden kunnantalo, valtuustosali, Asematie 4, Lapinlahti

Lapinlahden kunnantalo, valtuustosali, Asematie 4, Lapinlahti Toimitusnumero 2017-547783 1(5) Maanmittaustoimitus, kiinteistönmääritys (KML 283 ) Kohde Ylä-Pitkän erilliset vesijätöt: 402-872-1-1 I, 402-872-1-2 II, 402-872-1-9 IX, 402-872-1-11 XI, 402-872-1-12 XII,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2019 1 (5) 145 Naapuritontin asukkaan oikaisuvaatimus loppukatselmuksesta, joka on pidetty pihamaan rakentamista koskevasta rakennusluvasta, Aleksis Kiven katu 4-8 HEL

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 PUUMALAN KUNTA, KIRKON KORTTELIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. SUUNNITTELUALUEEN KUVAUS Asemakaavan laaditaan Puumalan taajaman keskustaan.

Lisätiedot

KIINTEISTÖREKISTERIN KARTTAOTE Rekisteriyksikkö

KIINTEISTÖREKISTERIN KARTTAOTE Rekisteriyksikkö KIINTEISTÖREKISTERIN KARTTAOTE 2.1.2018 Rekisteriyksikkö 541-111-142-2 Sivu 1 (1) Kiinteistötunnus: 541-111-142-2 Rekisteriyksikkölaji: Tontti Kunta: Nurmes (541) Palstojen lukumäärä: 1 Rekisteriyksikön

Lisätiedot

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen Päätös 1 (5) Saaristonkatu 22 90100 Oulu ASIA Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen HAKIJA/PALVELUJEN TUOTTAJA Saaristonkatu 22 90100 Oulu Y-tunnus: 1824918-9 HAKEMUS

Lisätiedot

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma. 1a. Nykytilan selvitys Toimintaympäristö

Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma. 1a. Nykytilan selvitys Toimintaympäristö Taipalsaaren liikenneturvallisuussuunnitelma 1a. Nykytilan selvitys Toimintaympäristö 1.9.2015 Yhteenveto toimintaympäristöstä Taipalsaaren liikenteen toimintaympäristöstä koottiin työn alussa seuraavat

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Lokakuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Lokakuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Lokakuu 2014. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (5) Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristöja lupajaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (5) 44 Velvoitteen asettaminen pientalontontin aita- ja ilmalämpöpumppuasiassa HEL 2017-009697 T 10 04 01 Facta 39-0022-17-HAL Päätös Kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

Itsenäisyyspäivä korvaavat ajopäivät Sairaalatoimitukset

Itsenäisyyspäivä korvaavat ajopäivät Sairaalatoimitukset Itsenäisyyspäivä 6.12.2018 korvaavat t Sairaalatoimitukset ALAJÄRVI Maanantai 3.12. RANTASALMI Maanantai 3.12. ENONKOSKI Perjantai 7.12. RANUA Perjantai 7.12. ENONKOSKI Maanantai 3.12. ROVANIEMI Perjantai

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Syyskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto.

Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa. Syyskuu Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Nuorisotakuun seuranta Kaakkois-Suomessa Syyskuu 2014. Lähde: TEM, Työnvälitystilasto. Terminologiaa Alle 25-vuotiaiden virta yli 3kk työttömyyteen, % Alle 25-vuotiaiden kolmen kuukauden työttömyyden ylittävien

Lisätiedot