Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS."

Transkriptio

1 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Torstai klo Paikka: Videoneuvottelu Läsnä: Satu Pääkkönen. Uudenmaan ELY-keskus Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kari Lehtinen Keski-Suomen ELY-keskus Pekka Häkkinen, pj. Etelä-Savon ELY-keskus Pertti Manninen Etelä-Savon ELY-keskus Juho Kotanen, siht. Etelä-Savon ELY-keskus Jari Mutanen Pohjois-Savon ELY-keskus Mauri Karonen Uudenmaan ELY-keskus Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Antti Mäntykoski Uudenmaan ELY-keskus Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus Matti Sipponen Pohjois-Savon ELY-keskus Paula Mononen Pohjois-Karjalan ELY-keskus 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen Ylijohtaja Pekka Häkkinen avasi kokouksen ja toivotti osallistujat tervetulleiksi. Todettiin läsnäolijat. Juho Kotanen toimii kokouksen sihteerinä. 2. Ohjausryhmien edellisen kokouksen pöytäkirjan hyväksyminen Käytiin läpi ja hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja. Pöytäkirja tallennetaan työtilaan. 3. Vesien- ja merenhoidon tehtävät, aikataulut ja organisointi - valtakunnallinen tilanne Katsaus vesienhoidon suunnitteluun ja v aikatauluihin Pertti Manninen esitteli aikatauluasiaa. Huomioitavia asioita suunnittelussa ovat erityisesti:

2 2 Tietojärjestelmät, vesien- ja merenhoidon tiedonhallinta Rajaukset, ominaispiirteiden tarkastelu, tyypittely, luokittelu: pidetään lähtökohtaisesti entisellään, joitakin välttämättömiä muutoksia voidaan tehdä Ihmistoiminnan paineiden arviointi Vesien tila-arviot,rannikkovesien tilaluokituksessa yhteensovittamistarvetta merenhoidon suunnittelun kanssa Pohjavesialueiden rajausten aikataulu uuden luokituksen myötä 2019 Ohjeiden tarkistaminen tarpeen mukaan Keskitetysti tehtävä laskenta, luokitus ym. (erit. SYKEn toimesta) Keskeisten kysymysten ja aikataulun kuuleminen v ja siihen liittyvä viestintä Aluehallintouudistuksen vaikutukset tehtävänjakoon ja yhteistyöhön Todettiin muutoksina edelliseen suunnittelukauteen nähden, että vesien- ja merenhoidon suunnitelmien tarkistaminen valmistellaan pitkälti yhteisissä työryhmissä. Lisäksi vesienhoitosuunnitelmien tarkistamisessa painopiste siirtyy suunnittelusta toimeenpanon edistämiseen. Maakuntauudistuksen myötä ELY-keskusten vesien ja merenhoidon tehtävät siirtyvät maakunnille alkaen. Todettiin suunnittelutyön aikataulu. Vesien ominaispiirteiden määrittäminen ja ihmistoiminnan paineiden arviointi tehdään pääosin vuoden 2017 puolella. Työohjelman ja keskeisten kysymysten kuulemisaineiston laatiminen on aloitettu keväällä ja kuuleminen alkaa näillä näkymin tammikuussa Toimenpiteiden seurantajärjestelmää tulee kehittää v aikana, koska mm. tietojen väliraportointi tulee tehdä EU:lle v Vesien tila-arviot tehdään ja tarkistetaan myös seurantaohjelmat. Toimenpideohjelmaa valmistellaan vuosina Uudet valtakunnalliset ja alueelliset vesienhoidon ryhmät Todettiin vesien- ja merenhoidon organisointi kolmannella suunnittelukaudella. Seurantaryhmä Ryhmä seuraa ja ohjaa valtakunnallista vesien- ja merenhoidon suunnittelua ja toteutusta valtioneuvoston tasolla. Kokoonpano sisältää puheenjohtajan (Ari Niiranen, YM), sihteerin (Minna Torkkeli, YM) sekä jäsenet (MMM, YM, TEM, LVM, VM, STM, Valtionneuvoston kanslia, vesienhoitoalueiden ohjausryhmien puheenjohtajat, asiantuntijaorganisaatioiden johtajat (Metsähallitus, SYKE, LUKE) sekä keskeiset sidosryhmät. Ryhmän kokouksiin voidaan kutsua asiantuntijoita. Toimintatapana on pääsääntöisesti kaksi kokousta vuodessa. Ryhmällä on yhteinen sihteeristö vesien- ja merenhoidon koordinaatioryhmän kanssa ja ryhmillä on yhteinen työskentelyalusta ja yhteydenpito sähköpostilla kokousten välissä tarpeen mukaan. Ilmeisesti ryhmää ei ole vielä virallistettu.

3 3 Koordinaatioryhmä Ryhmän tavoitteena on järjestää vesien- ja merenhoito toimivaksi kokonaisuudeksi eri toimijoiden kesken. Puheenjohtajana on Olli Madekivi (PIRELY) ja sihteerinä Sini Olin (SYKE). Jäseninä ovat MMM, YM sekä vesienhoitoalueiden ja merenhoidon koordinaattorit ELYistä ja lisäksi asiantuntijaorganisaatiot SYKE, LiVi,Trafi, Ilmatieteen laitos, Metsähallitus, Evira, Luke ja GTK. Ryhmä kokoontuu 4 kertaa vuodessa. Sihteeristö koostuu YM:n, SYKEn ja ELYn asiantuntijoista. Ryhmä nimittää määräaikaisia asiantuntijatiimejä, joissa on edustajia myös sidosryhmistä. Seuraavia väliaikaisia ns. Ad hoc-ryhmiä on esitetty perustettavaksi ja kokoonpanoa pohditaan parhaillaan. Vesien- ja merenhoidon tiedonhallinta Viestintä- ja kuuleminen, kuuleminen aikataulusta ja keskeisistä kysymyksistä 2018 Merenhoidon 1. osan päivittäminen ja rannikkovesien tilaluokitus Toimenpiteiden seuranta Ihmistoiminnan vaikutusten arviointi vesienhoidossa ELYjen yhteiset ja sisäiset ryhmät Lisäksi todettiin vesienhoitoaluekohtaiset ohjausryhmät (5 kpl) ja ELY-kohtaiset yhteistyöryhmät (13 kpl). Erikseen on vielä ELYjen vesipäällikköverkosto, jota koordinoi YM. Lisäksi todettiin asiantuntijaverkostot: pintavesiverkosto (pj. Anssi Teppo, EPOELY), pohjavesiverkosto (pj. Merja Antikainen, PIRELY), rannikkoverkosto (pj. Jouni Törrönen. KASELY). Keskitetyt tehtävät Keskitettyjä tehtäviä tehdään SYKEn toimesta: painearviot (kuormitus, haitalliset aineet, HyMo) Mallit Menetelmäkuvaukset Hyötyarviot, kustannusten kattavuus Alustavat rannikon tila-arviot Kemiallinen luokittelu Erityisteematekstit (lainsäädäntö, ilmastonmuutos yms.) Raportointi LUKE vastaa pääosin kaloja koskevien tietojen tuottamisesta. Todettiin, että vesienhoidon organisointi vaikuttaa kaiken kaikkiaan selkeämmältä kuin aiemmin.

4 4 Tiedonhallinnan tilannekatsaus Antti Mäntykoski selosti vesien-ja merenhoitoa koskevan tiedonhallinnan kehittämistilannetta. Uusi suunnittelukierros on käynnistynyt ilman toimivia tietojärjestelmiä. YM:n virkamiesjohtoryhmä on linjannut, että vesitiedon kokonaisuudistus on käynnistettävä mahdollisimman pian resursseiltaan kestävällä pohjalla. YM:n erillisrahoitus vuodelle 2017 on , jolla pystytään tekemään vain priorisoidut osiot. Todettiin, että tarvittaisiin päätös tiedonhallinnan kokonaisuudistuksesta, johon kuuluisi myös VEME (vesien- ja merenhoidon järjestelmä). Tässä tarvittaisiin uusia rahoituslähteitä sekä yhteistyötä ministeriöiden (erit. YM-MMM) välillä. Ratkaisua rahoitusasiaan ei ole kuitenkaan olemassa. VHS-MHS -tiedonhallinnan alatyöryhmä on perusteilla, jossa puheenjohtajana olisi Petri Liljaniemi (YM). VHA1-2-alueilta Antti Mäntykoski ja Juho Kotanen olisivat mukana ryhmässä. Asian tiimoilta järjestetään kokous tiedonhallinnan kokonaisuudesta (Petri L. kokoonkutsujana). Karttapalvelun kehittämisestä todettiin, että vesikartasta on olemassa kaksi versiota (suppea lähinnä pintavesien tilaa koskeva järjestelmä + laaja kaikki aineistot käsittävä). Uusi räätälöity Vesikartta laaditaan keskeisten kysymysten kuulemisajaksi. Uuteen versioon kootaan vain keskeiset vanhat ja uudet kartta-aineistot. SYKE vastaa aineistojen kokoamisesta ELYiltä tulleiden toiveiden perusteella. Syksyllä laaditaan pilot-versio YTR-käsittelyjä yms. varten. Karttapalvelu julkaistaan virallisesti tammikuussa (linkki kuulemisaineistoon). Työn rahoituksesta keskustellaan vielä YM:n kanssa. Todettiin, että ilmeisesti valtakunnallisena kärkihankkeena lähdetään laatimaan kansallista paikkatietojärjestelmää (MML saanut rahoituksen). Suomi.fi - palvelua ollaan kehittämässä monipuolisempaan suuntaan. Ilmeisesti myös kaavoitusjärjestelmä voidaan jatkossa kytkeä tähän (esitetään mm. kaavamääräykset jne.). Todettiin, että tämä on tiedostettu myös vesienhoidon karttapalvelun suunnittelussa ja tämä voisi olla tulevaisuudessa yksi mahdollisuus vesienhoitosuunnitelman karttapalveluksi. Kaikessa tulee huomioida, että aineistojen rakenne ja sisältö sekä rajapinnat ovat kunnossa. keky-kuuleminen tehdään vielä kuitenkin vanhalla karttapohjalla, koska se on jo valmis palvelu ja sitä voidaan helposti räätälöidä eri käyttäjäryhmille. 4. Vesienhoitosuunnitelmien toimeenpanotilanne Mauri Karonen esitteli asiaa. Vesiviestinnän OHKE-hankkeen kampanjana on ollut toimenpiteiden toteutuksen edistäminen vesienhoidossa ja merenhoidossa. Internetiin on avattu sivusto: joka ovat vesien- ja merenhoidon ja YM:n sekä MMM:n yhteiset, ymparisto.fi:stä erillinen sivusto. Sivuston ovat toteuttaneet UUDELY, YM ja SYKE osana vesien- ja merenhoidon viestintää. Konsulttina on ollut Kitchen Oy. Alun perin sivustoa on suunniteltu mm. kärkihankerahoituksen edistämiskampanjaksi. Sisältönä on teemat,

5 5 rahoituslähteet, rahoituskortit, esimerkkitapaukset ja lisätiedot. Esitetyt rahoituslähteet kattavat kansainvälisiä, kansallisia, alueellisia ja paikallisia hankkeita. Käytiin tarkemmin läpi sivustoa. Todettiin sivuilla oleva uusi ulkoasu. Sivustolla on myös ministeri Kimmo Tiilikaisen videotervehdys joka katsottiin. Todettiin sivuston teemat, joita ovat: Itämeren tilan parantaminen, joen tilan parantaminen ja järven tilan parantaminen, puron tilan parantaminen, kalaston tilan parantaminen, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, pintavesien kuormituksen vähentäminen, pohjavesien kuormituksen vähentäminen sekä kehittämisen ja viestinnän yhteistyöhankkeet. Kunkin teeman alla on eri rahoituslähteet kuvattuna hankekorttina. Lisäksi sivustolla on kumppanihaku (esimerkkejä ja linkkejä). Sivusto toimii Y-ASPA -ELY-keskusten apuna (kysymykset ja vastaukset -listat ja asiantuntijoiden yhteystiedot). Suora linkki liitetään pääsivustolle ( YM vastaa jatkossa OHKE-hankkeen jatkosta ja sivuston ylläpidosta. Sivuja päivitetään vielä jonkin verran (mm. maatalouden ympäristökorvausjärjestelmän kuvaus puuttuu). Tulossa on myös vuosikello eri rahoituslähteiden ajoituksista. Käytiin keskustelua aiheesta. Ohjausryhmässä todettiin, että eri rahoitusinstrumenttien kokoamisessa yhteen paikkaan on tehty arvokas työ. Vastaavaa ei ole aiemmin tehty. Sisältöä voi ehkä hyödyntää myös muihin kuin vesienhoitohankkeisiin. Pohdittiin, että tarttuvatko hankekumppanit sivuston tarjoamaan informaatioon vai onko edelleen niin, että suhteellisen harva taho uskaltaa lähteä hakemaan rahoitusta. Tätä tulee jossain määrin pohtia viestinnän näkökulmasta. Sivustosta on tiedotettu ELYille. ELYjen kannattaa edelleen tiedottaa asiasta mm. yhteistyöryhmiä sekä muita sidosryhmiä. Lisääntyvä hanketoiminta ja kumppanuudet lisäävät myös ELY-keskusten asiantuntijoiden omaa työmäärää. Kussakin ELY-keskuksessa on ainakin yksi asiantuntija joka hoitaa ELY-keskuksen kautta kulkevia avustuksia. Erilaisten hankkeiden tukena toimii useita ELY-keskusten sektorikohtaisia substanssiasiantuntijoita eri rooleissa. Vesien- ja merenhoidon koordinaattorit jakavat tietoa ja koordinoivat toimeenpanoa sekä kokoavat toteutumatietoja eri sektoreiden substanssiasiantuntijoilta. ELYillä on vesienhoidon toimeenpanon edistämistehtävä mutta suhteellisen rajalliset keinot tähän. Lähinnä edistäminen koostuu rahoituksen myöntämistä hankkeisiin ja viestinnällisistä keinoista sekä markkinoinnista. Tähän ei kuitenkaan ole varattu tätä päätyökseen tekevää henkilöstöä. Maakunta tulee toisaalta olemaan entistä suuremmassa roolissa vesienhoidon edistämisessä, koska samaan organisaatioon kuuluu enemmän toimijoita (erit. maakunnan liitto). Ohjausryhmässä todettiin yhteinen huoli resursseista direktiivin mukaisessa vesienhoidon suunnittelussa ja toteutuksessa kuten toimijatahojen aktivoimisessa. Olisi tarkkaan mietittävä miten ne suunnataan optimaalisesti.

6 6 Todettiin, että toimintaa tulee ylläpitää ja toimijoita aktivoitua, että hakemuksia edelleen tulisi. Hyviä toimijoita ovat olleet isot hankekumppanit kuten Vanajavesikeskus, joilla voi olla erilaiset toimintatavat kuin viranomaisilla. On pohdittu sitä, että voitaisiinko tällaisille toimijoille antaa isompi potti rahaa, jonka toimijat edelleen jakaisivat hankkeisiin. Etelä-Savossa on pohdittu mallia, jossa vesienhoitosuunnitelmat tai ELY-kohtaiset vesienhoidon toimenpideohjelmat sisällytettäisiin uuden kalastuslain toimeenpanoon eli erityisesti kalatalousalueiden käyttö- ja hoitosuunnitelmiin (KHS). Tämän kaltaista aktiivisuutta on ollut nykyisillä kalastusalueilla. Puulan alueella on tehty tämän tyyppinen käyttö- ja hoitosuunnitelma pilottina. Kyyveden alueella on vastaava käynnistymässä. Toimenpiteiden toteuttamisen kannalta kohderyhmänä olisivat oikeat tahot eli vesialueen omistajat ja välillisesti rannan omistajat, jotka ovat kalakantojen hoidon lisäksi keskeisiä myös vesienhoidossa. Tällä tavoin yhdistettäisiin kalatalousalueiden tulokertymää kunnostushankkeisiin tai ravinteiden vähentämishankkeisiin ja ELY olisi osaltaan niitä tukemassa. Toiminta tukisi myös Etelä-Savossa maakuntastrategian painotuksia (vesi, metsä, ruoka) ja toiminnan tuloksia (rannan- ja vesialueen omistajat sidotaan mukaan toimintaan). Toisaalta todettiin, että kalatalousalueilla tehtävän suunnittelun keskeisimmät tavoitteet tulevat kalastuslain puolelta eli erityisesti kalatalouden järkevän käytön suunnittelu. Todettiin, että KHS-valmistelutyön osalta uusista toimijoista tulee lähivuosina ehkä pulaa ja toisaalta markkinarakoa syntyy konsulteille. 5. Vesienhoidon keskeiset kysymykset ja kuuleminen 2018 Juho Kotanen esitteli asiaa. Valmistelua on käynnistetty keväällä yhteistyöryhmissä ja vesienhoitoalueilla. Toistaiseksi ei ole valtakunnallisia linjauksia. Todettiin tämän hetkinen aikataulu: 2017 Kevät: valmistelun käynnistäminen yhdessä sidosryhmien kanssa Kesä: alueelliset ELY-kohtaiset tekstit, kartat Syyskuu: ELY-kohtaiset kekyt YTR-kokouksissa => kokoaminen VHAkohtaisiksi kekyiksi VHA:lla => kommentointi ELYjen YTR:ssä Lokakuu VHA1+2 -ohjausryhmien käsittely Marraskuu: ruotsinkielinen käännös Joulukuu: asiakirjojen viimeistely 2018 Tammi-helmikuun vaihde: kansalaiskuuleminen alkaa + lausuntokierros Syksy: palautteen kokoaminen Kuulemisasiakirjasta tehdään sähköinen versio (pdf). Pohjana ovat edellisen kauden asiakirjat. Valtakunnallisesti VHA-yhteistyössä on lähdetty työstämään mallirunkoa. Tekstit päivitetään ja ajantasaistetaan. Esitystapaa tiivistetään ja turha toisto poistetaan. Kuulemisdokumenttiin liitetään ELYjen laatimat ytimekkäät suunnittelualuekohtaiset kuvaukset kuten edellisessä keky-

7 7 kuulemisasiakirjassakin. Uutena mahdollisesti lisätään havainnollistavia ja tiivistäviä asioita, kuten suunnittelualuekohtaisten tekstien yhteyteen infolaatikot sekä kartat, jossa kuvataan ko. suunnittelualueen vesistöjä, ihmistoiminnan paineita jne. Kartta-aineistoja on valmisteltu keskitetysti koordinoivissa ELYissä. Nettipohjaiseen vesikarttaan tehdään räätälöity kuulemisversio, josta lisätään linkit linkit kuulemisasiakirjaan. Todettiin edellisen suunnittelukauden keskeiset vesienhoidon kysymykset VHA1-2-alueilla. Keskeiset kysymykset kannattaa laittaa mietintään ELYjen YTR-ryhmissä. Esim. ESAELY pyysi omaa YTR:ää miettimään niitä ennen edellistä kokousta. Alustavia ehdotuksia käytiin läpi kokouksessa. Keskeiset kysymykset olivat pitkälti samoja kuin ed. kaudella, mutta toimeenpanon turvaaminen nostettiin tärkeimmäksi. YTR halusi painottaa uusina asioina myös mm. tietopohjan lisäämistä pohjavesien osalta, ilmastonmuutoksen vaikutuksiin varautuminen, vesialueen omistajuuden ja organisoinnin kehittäminen sekä haitalliset aineet vesistöissä (mm. muovit, lääkkeet). Todettiin, että maakuntauudistuksen tuomia maakuntarajojen muutoksia (esim. Joroinen, Heinävesi) ei huomioida vielä keky-vaiheessa vaan vasta rajojen tultua voimaan ja esim. toimenpideohjelman laatimisvaiheessa. Hallinnollisten rajojen muutokset eivät sinänsä muuta vesienhoitosuunnitelman sisältöä, koska suunnitelmassa on käytössä valuma-aluerajat. 6. Aluehallintouudistuksen tilannekatsaus vesienhoidon näkökulmasta Keskusteltiin aluehallintouudistuksen tilanteesta maakuntien ja LUOVAn valmistelun sekä vesienhoidon palveluiden ja maakuntien välisen yhteistyön osalta. Käytiin lyhyt kierros ELY-keskuksittain. POKELYssä on tehty toimintamallivalmistelua, jossa ympäristö-toimintamalliryhmässä on käyty läpi ELY:stä maakuntaan siirtyviä tehtäviä kuten vesienhoitoa, seurantaa, kalaasioita ja muita ympäristötehtäviä. Puheenjohtajana on Janne Kärkkäinen. Työssä on myös selvitetty kuntien ympäristötoimien tehtäviä jos ne siirtyisivät maakunnan hoitoon. Ensi vaiheen selvitys on jätetty koordinoivalle ryhmälle ja odotellaan palautetta. Yhteistyön varmistaminen oli tullut monessa kohtaa esille ja tätä pidetään tärkeänä. KASELYssä on kaksi maakuntaa, joissa valmistelu on mennyt hieman eri tahtiin. Etelä-karjalassa vesiasiat käsitellään alueiden käytön alatyöryhmässä. Raportointi tuli tehdä viime kuun loppuun mennessä. Kymenlaakson osalta vesien- ja merenhoitoa on käsitelty erillisessä ryhmässä ja raportointi tulee tehdä tämän kuun loppuun mennessä. Todettiin, että kuntien ympäristötehtävien siirtämisestä maakunnan hoitoon on tehty selvitystyötä mutta toteutumista pidetään epätodennäköisenä. Todennäköisempänä pidetään mahdollisimman maakuntalaajuista kuntapohjaista mallia. UUDELYssä vesienhoitoa on käsitelty alatyöryhmässä, jossa on myös ELYjen muut ympäristötehtävät sekä liikennetehtävät ja maakuntakaavoitus. Vesien ja merenhoidosta on tehty oma palvelukuvaus, joka sisältää mm. tehtävän sisällön, osaamisen ja

8 8 resurssit. Seuraavaksi pohditaan synergioita ja vaikuttavuutta eri tehtävien välillä. HAMELYssä toimii maankäyttö-, liikenne ja ympäristötyöryhmä. HAM:n alueella valmistelua on tehty kahdessa maakunnassa, mutta se vaikuttaa olevan nyt seisahtuneen. Ryhmissä on tehty nykytilan kartoitusta ja muutenkin sisältö on ollut saman tyyppinen kuin muuallakin. Jatkossa mietitään tulevia toimintatapoja. Liikennesektorin osalta on ollut eniten keskustelua. Myös voimavarojen riittävyys ja mahd. jakautuminen kahden maakunnan alueelle on nähty monin tavoin ongelmallisena (henkilöstön osaaminen ja riittävyys, eläköityminen jne.). KESELYn valmistelussa on pitkälti sama tilanne kuin UUD:n ja HAM:n alueilla. Nykytilan kuvaukset on tehty tarkkaan. Valmistelu on viime aikoina seisahtunut. Jatkossa tulee miettiä miten ympäristötehtävät niputetaan palvelukuvauksiin. Ne eivät ehkä säily omana kokonaisuutenaan. Tulee myös miettiä onko ympäristöpuolella vielä ulkoistettavaa. Tällä hetkellä kootaan väliaikaishallintoa. POSELYssä vesienhoito on liitetty vesivarat-työryhmään. Viime viikolla laadittiin uuden organisaation palvelumallikuvauksia. Palvelumallit tulee saada valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä. ESAELYssä valmistelua on tehty alueiden käyttö-ryhmän alatyöryhmässä. Valmisteluryhmät laativat huhtikuun lopulla raporttinsa, jotka projektipäällikkö kokoaa maakuntavalmistelun johto- ja ohjausryhmille. Jatkossa tulee olemaan tarkennuskierros, jossa jo lasketaan henkilötyövuosia jne. maakunnan taloussuunnitelmaa varten. Kalatalousasioista todettiin, että asioita on valmisteltu järvi-suomen alueella seitsemän maakunnan alueella. Toimintatavat ovat olleet erilaisia mutta perusajatus on kaikkialla sama. Kalataloudella löytyy yhdyspintoja moniin toimintoihin ja yhteistyö on ollut luontevaa jo aiempinakin vuosina. Asiakastyytyväisyys on ollut kohtuullisen hyvä eri toiminnoissa. Maakuntien edustajien kanssa on käyty jo ensimmäisiä neuvotteluja ja lisää on tulossa. Todettiin myös LUOVA-valmistelun tilanne, jonka eri ryhmissä on edustajia VHA1-2-ohjausryhmässä. Ympäristötehtävien osalta on saatu kommentteja ELYiltä ja aluehallintovirastoilta. Tehtävät käydään läpi ja ne luokitellaan ydinprosesseihin ja erityyppisiin tehtäviin, jonka jälkeen mietitään mitkä tehtävät vaativat alueellista läsnäoloa ja mitkä voidaan hoitaa valtakunnallisesti. Tämän jälkeen mietitään toimintamallit, asiakkuudet, sidosryhmät, resurssit, osaaminen, tukipalvelut jne. Työn tulee valmistua elokuun loppuun mennessä. Toimeenpanoa valmisteleva ryhmä odottaa alatyöryhmien tuloksia ja tullaan valmistelemaan viestintäsuunnitelmaa- ja aineistoa valmistellaan ulkoiseen ja sisäiseen viestintään. Todettiin, että viraston nimeksi on vakiintumassa LUOVA suomeksi ja ruotsiksi. Henkilötyöryhmässä laaditaan lähiaikoina taulukot, jossa on tietoa erityyppisistä tehtävistä (ilman henkilönimiä). Myöhemmin käsittely tulee luonnollisesti tehdä henkilötasolla ja käydään muutoskeskustelut. Ohjauksen puolelta todettiin, että valmistelu perustuu pitkälti maakuntien väliseen yhteistyöhön ja ilman ministeriöiden ohjausta. Keskusteltiin siitä kuinka vesienhoidon, vesitalouden ja kalatalouden tehtävät tulee järjestää maakunnissa. Oltiin samaa mieltä siitä, että tulee perustaa

9 9 työryhmä miettimään vaihtoehtoisia malleja. Käytiin keskustelua siitä, miltä pohjalta työtä lähdettäisiin viemään eteenpäin. Toisaalta nähtiin järkevänä, että kaikki vesiasiat tulisi laajapohjaisesti käydä yhteisesti läpi. Vesitaloustehtävissä on MMM:n mallina jako kolmeen suuralueeseen. Kalatalouspuolella on tällä hetkellä omat kalatalous-elyt ja alueet toimivat kalatalouden lähtökohdista. Todettiin myös, että tällä hetkellä valtion vesirakenneomaisuus ja hydrologinen seuranta on keskitetty EPOELYyn. Vesienhoito on puolestaan YM:n tehtäviä. Lakiluonnoksen perusteella MMM haluaa turvata resurssit ja yhteistyön kun sillä olisi oikeus perustaa maakunnille yhteinen toimielin hoitamaan yhteisiä tehtäviä kala- ja vesitalouspuolella. VHS:n puolellakin voitaisiin ajatella esim. koordinaatiossa ja edistämisessä yhteinen toimielin, yhteiset virat tai sopimukset tarkoituksen mukaan. Evästyksiä voisi saada maakuntalakiluonnoksesta sekä lakiluonnoksesta vesi- ja merenhoitolaista ja miettimällä yhteisiä tehtäviä (esim. koordinointi, vesienhoitosuunnitelmien valmistelu, EU-raportointi jne.). Toisaalta osa vesienhoitotehtävistä kuten toimeenpano (avustusten jakaminen jne.) on kaikkien maakuntien tehtävä. Tavoitteena on lähteä tarkastelemaan mitä esim. yhteinen toimielin tekisi ja vaihtoehtona voisi olla yhteisillä viroilla tai sopimuksilla tehtävä työ. Tavoitteena on muodostaa kuva mitä tehtäviä voitaisiin hoitaa toimielimen avulla, suuralueittain tai jopa kahden maakunnan kesken. Viime vaiheessa myös maakunnilla ja poliitikoilla voi olla hyvinkin omia intressejään asiassa ja liian valmiita esityksiä ei voi tehdä varsinkin kun ei vielä tiedetä henkilötasolla maakuntiin meneviä henkilöitä ja jakautumista ELYissä maakuntien kesken. Toiminta on jo tällä hetkellä kriittistä henkilöresurssien osalta saati että niitä jaetaan vielä useampiin maakuntiin. Koordinointisysteemi VHA1-2:n välillä on toiminut hyvin tähän mennessä. Jatkossa vesienhoidon koordinaatiovastuita ei tultane kirjoittamaan asetukseen vaan maakuntien tulee ne sopia keskenään. On mahdollista, että vesienhoitoalueilla on eri tyyppistä osaamista ja valmiutta erikoistumiseen mikä kannattaa huomioida työryhmän työssä. Työryhmä lähtee liikkeelle vesienhoidon ja tulvariskien hallinnan osalta, koska ne ovat tällä hetkellä suhteellisen selvästi määriteltyjä tehtäviä. Todettiin, että myös lainsäädännön mukaan merenhoito kuuluu mukaan työryhmän toimeksiantoon erityisesti UUDELYn ja KASELYn osalta ottaen huomioon kuitenkin VARELYn rooli merenhoidon koordinaattorina. Kalatalous pidetään ainakin toistaiseksi tarkastelun ulkopuolella. ELYt nimeävät henkilöt työryhmään. Toimeksiantoon kuuluvat mm. miten yhteiset tehtävät tulevassa maakuntahallinnossa tulisi hoitaa keskitetysti ja minkälaista muuta yhteistyötä kannattaa tehdä. Työryhmältä pyydetään myös esityksiä organisoinnista. Puheenjohtaja valmistelee toimeksiantoa. Se lähetetään s-postimuodossa y- johtajille, jossa pyydetään nimeämään kustakin VHA1-2 ELY-keskuksesta jäsen tai jäsenet ryhmään.

10 10 6. Muut asiat Todettiin YM:n järjestämä vesien- ja merenhoidon toimeenpanon koulutuspäivä YM:n pankkisalissa. Ilmoittautuminen päättyy Jokaisen ELY-keskuksen kannattaa osallistua koulutustapahtumaan joko videolla tai paikan päällä. VHA2:n koordinaattori Mauri Karonen jää ansaitulle eläkkeelle ja kyseessä oli hänen viimeinen VHA1-2-ohjausryhmän kokouksensa. Puheenjohtaja kiitti Mauria ansiokkaasta työstä alueellisen vesienhoidon suunnittelun osalta sekä myös hänen tiivistä otetta valtakunnallisen vesienhoidon kehittämisestä. Myös VHA2:n puheenjohtaja Satu Pääkkönen välitti kiitokset koko Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen puolesta. 7. Ohjausryhmien evästykset Ei lisäevästyksiä. 8. Ohjausryhmien seuraavat kokoukset ja kokouksissa käsiteltävät asiat Seuraava kokous pidetään videoneuvotteluna ke klo alkaen. VHA2 on järjestäjävuorossa. 9. Kokouksen päättäminen Puheenjohtaja kiitti osallistujia ja päätti kokouksen.

11 11 JAKELU: Pekka Häkkinen Leena Gunnar Janne Kärkkäinen Jari Mutanen Satu Pääkkönen Tommi Muilu Kari Lehtinen Matti Sipponen Eeva-Riitta Puomio Vesa Rautio Marjukka Kilpeläinen Visa Niittyniemi Paula Mononen Veli-Matti Vallinkoski Timo Turunen Harri Mäkelä Ansa Selänne Pertti Manninen Juho Kotanen Mauri Karonen Antti Mäntykoski Etelä-Savon ELY Kaakkois-Suomen ELY Pohjois-Karjalan ELY Pohjois-Savon ELY Uudenmaan ELY Hämeen ELY Keski-Suomen ELY Pohjois-Savon ELY Uudenmaan ELY Etelä-Savon ELY Etelä-Savon ELY Kaakkois-Suomen ELY Pohjois-Karjalan ELY Pohjois-Savon ELY Pohjois-Savon ELY Hämeen ELY Keski-Suomen ELY Etelä-Savon ELY Etelä-Savon ELY Uudenmaan ELY Uudenmaan ELY Tiedoksi: Koordinointiryhmät ELY-keskusten vesivarayhdyshenkilöt ja -päälliköt

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 27.1.2017 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Torstai 27.1.2017 klo 9.00 12.00 Paikka: Videoneuvottelu

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 6.4.2016 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Tiistai 5.4.2016 klo 13.00 15.00 Paikka: Videoneuvottelu

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 15.1.2015 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Tiistai 13.1.2015 klo 13.00 16.00 Paikka: Videoneuvottelu

Lisätiedot

Läsnä: Jari Mutanen, pj. Pohjois-Savon ELY-keskus. Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Läsnä: Jari Mutanen, pj. Pohjois-Savon ELY-keskus. Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2013 Aika: Keskiviikko 16.10.2013

Lisätiedot

Jakelussa mainituille

Jakelussa mainituille 1 Jakelussa mainituille 16.6.2014 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2014 Aika: Keskiviikko

Lisätiedot

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2012 Aika: Tiistai 20.11.2012

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITO- ALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA

Jakelussa mainituille VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITO- ALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Jakelussa mainituille 27.10.2017 Asia: VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITO- ALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko 18.10.2017 klo 10.00 12.00 Paikka: Videokokous

Lisätiedot

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen

Poissa: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2011 Aika: Maanantai 10.10.2011

Lisätiedot

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta

Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakunta- ja aluehallintouudistus vesi- ja ympäristöasioiden osalta Maakuntaliitot -maankäytön suunnittelu -aluekehitys Maakunnat (18 kpl) Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset Aluehallintovirastot

Lisätiedot

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vesienhoito hallinnonuudistuksessa. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vesienhoito hallinnonuudistuksessa Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus 1 2 14 000 htv Kanta-Hämeen ja Päijät- Hämeen vuosibudjetit yhteensä noin 1 200 000 000 euroa

Lisätiedot

Läsnä: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen

Läsnä: Leena Gunnar Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 1. Kokouksen avaus, läsnäolijoiden toteaminen ja järjestäytyminen 1 Jakelussa mainituille Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA VHA1 ja VHA2 ohjausryhmät, kokous 2/2010 Aika: Torstai 18.11.2010

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi

Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Visa Niittyniemi Vesien- ja merenhoidon tehtävät vuonna 2018 Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 9.5.2018 Visa Niittyniemi Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille

Lisätiedot

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus

Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus. Hämeen ELY-keskus Vesienhoidon suunnittelun tilannekatsaus Hämeen ELY-keskus Vesienhoitosuunnitelmat 2016-2021 Hyväksytty valtioneuvostossa 3.12.2015 Astuivat voimaan 2016 ja ohjaavat vesienhoidon toteutusta Löytyvät osoitteesta

Lisätiedot

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus

Yleistä vesienhoidon suunnittelusta. Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Yleistä vesienhoidon suunnittelusta Pertti Manninen Etelä-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus Vesienhoidon järjestäminen yleisaikataulu Vesipuitedirektiivin kansallinen toimeenpano Kansalliset

Lisätiedot

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus

LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus LIITE 1. Vesien- ja merenhoidon tilannekatsaus Aikataulu 2012 2013 2014 2015 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 1 2 3 4 Työohjelman ja keskeisten kysymysten suunnittelu Kuuleminen keskeisistä kysymyksistä ja työohjelmasta

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 29.9.2016 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko 28.9.2016 klo 9.00 11.30 Paikka:

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon tehtävät , organisointi, aikataulut ja resurssit Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.9.

Vesien- ja merenhoidon tehtävät , organisointi, aikataulut ja resurssit Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.9. Vesien- ja merenhoidon tehtävät 2016-18, organisointi, aikataulut ja resurssit Kaakkois-Suomen vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.9.2017 Taina Ihaksi Vesienhoidon vaiheet Mauri Karonen 2 Suunnitelmat

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi

Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Lappeenranta. Taina Ihaksi Vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä 21.10.2014 Lappeenranta Taina Ihaksi Yleistä vesienhoidosta VPD (2000/60/EY) ja laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) Suunnittelu tehdään vesienhoitoalueittain

Lisätiedot

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/ Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/2017 8.11.2017 Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille 2022-2017 11/2017 Ominaispiirteet

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 12:00 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS.

Jakelussa mainituille VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. 1 Jakelussa mainituille 22.12.2015 Asia: VUOKSEN VESIENHOITOALUEEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Perjantai 11.12.2015 klo 14.00 15.15 Paikka:

Lisätiedot

Vesi- ja kalatehtävien yhteistyön valmistelu

Vesi- ja kalatehtävien yhteistyön valmistelu Vaikuta Vesiin neuvottelupäivät Vaasa 11. 12.9.2018 Vesi- ja kalatehtävien yhteistyön valmistelu Aulis Rantala Valmistelun perusta Toimeksianto yli- ja maakuntajohtajilta 29.9.2017 Toimeksiannon sisältö

Lisätiedot

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta

Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta. Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta Maakuntauudistus ELY-keskuksen kannalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus Neuvottelukunta 1.3.2017 Palvelukyky säilytetään muutoksen aikana sekä uusien maakuntien ja valtion viraston toiminnan alkuvaiheessa.

Lisätiedot

MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA

MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA MUISTIO HAMELY/1040/2016 Häme 24.5.2018 Jakelun mukaan MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA Aika: Paikka: Läsnä: 23.5.2018 kokous klo 9.30 11.10 ja ekskursio

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.10 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa. Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9.

Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa. Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9. Ajankohtaista vesien- ja merenhoidossa Antton Keto ja Maria Laamanen Vaikuta vesiin Yhteistyötä vesien ja meren parhaaksi, 5.9.2017, Turku Vesienhoidon ajankohtaiset asiat Vesienhoidon suunnittelussa työn

Lisätiedot

Työryhmän tapaaminen

Työryhmän tapaaminen Työryhmän tapaaminen 25.1.2019 Aikataulu: klo 9:00-11:30 Virittäytyminen klo 9:00 9:20 Työryhmä mikä se on? 9:20-9:25 Vesienhoidon tehostamisohjelman mahdollisuudet klo 9:25-9:45 Vesienhoidon 3. kausi,

Lisätiedot

Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun johtoryhmän 2. kokous

Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun johtoryhmän 2. kokous ESITYSLISTA 9.11.2016 1(5) Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun johtoryhmän 2. kokous Aika: ma 14.11.2016, klo 13-16 Paikka: Cygnaeustalo, kokoustila Veranta, Cygnaeuksenkatu 1, Jyväskylä

Lisätiedot

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen

Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat. Projektiryhmä Pekka Häkkinen Palvelukokonaisuuksien sisällöt ja palvelukanavat Projektiryhmä 21.3.2017 Pekka Häkkinen 1 15.3.2017 - Pekka Häkkinen Maakunnan palvelukokonaisuudet 2 15.3.2017 - Julkisten palveluiden palvelukanavat Sähköinen

Lisätiedot

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY

Vesienhoidon toteutusohjelma. Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Ympäristöministeriö LAP ELY Vesienhoidon toteutusohjelma Vesienhoitosuunnitelmat hyväksyttiin valtioneuvostossa vuonna 2009. Vesienhoidon tavoitteiden konkretisoimiseksi valtioneuvosto

Lisätiedot

Höytiäisen nykytila ja tulevaisuus

Höytiäisen nykytila ja tulevaisuus Höytiäisen nykytila ja tulevaisuus 23.11.2018, Polvijärvi Huhmari Paula Mononen Pohjois-Karjalan ELY-keskus Höytiäinen - Suuri vähähumuksinen järvi - Pinta-ala 281 km 2, lisäksi Rauanlahti ja Syvälahti

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN VALMISTELURYHMÄN 3. KOKOUS

ETELÄ-KARJALAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN VALMISTELURYHMÄN 3. KOKOUS ETELÄ-KARJALAN MAAKUNTAUUDISTUKSEN VALMISTELURYHMÄN 3. KOKOUS MUISTIO Aika: maanantai 2.9.2016 kello 11.38 12.25 Paikka: Kokoustila C6, Toimistotalo Ruori, Valto Käkelän katu 3, Lappeenranta Läsnä/jäsenet:

Lisätiedot

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous

Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmän kokous 20.9.2017 21.9.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen 3. Vesienhoidon 3. kauden aikataulu 4. Pohjavesien keskeiset kysymykset ja

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika kello 13:00 15:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 4 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Maankäytön ohjausryhmä #phliitto

Maankäytön ohjausryhmä #phliitto Maankäytön ohjausryhmä 4.3.2017 www.paijat-hame.fi #phliitto PHL Alatyöryhmät Maankäyttö, liikenne ja ympäristö Maakunnan suunnittelu ja maakunta-kaavoitus Kuntien alueiden käytön suunnittelun ja rakennustoimen

Lisätiedot

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella

Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Tulvariskien alustava arviointi 2. suunnittelukierroksella Maa- ja metsätalousministeriön avauspuheenvuoro Olli-Matti Verta, neuvotteleva virkamies SYKE, 5.10.2017 Säädökset ja vastuut Laki tulvariskien

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/ Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 1/2016 1 Kokousaika 20.10.2016 kello 12:00-14:15 Kokouspaikka Maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus

Lisätiedot

VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS

VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Kaakkois-Suomi MUISTIO 15.5.2012 VESIENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUS Aika: 7.5.2012 klo 12.30-15.30 Paikka: Lappeenranta, Scandic Hotel Patria, kauppakatu 21, Lehmus-kabinetti Paikalla: Visa Niittyniemi

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO

PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO KUTSU KOKOUKSEEN Pieksämäen seudun vesienhoidon toimintaryhmän (pintavedet ) kokous pidetään Pieksämäellä 11.12.2014 klo 15.00 16.30 Kokouspaikka Kanttila, osoite: Vilhulantie

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus

Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus Vesistöjen kunnostushankkeiden rahoitus harkinnanvaraiset valtionavustukset ja muut rahoituslähteet 25.4.2018 Kunnostusrahojen myöntöperusteet VN asetuksesta Valtioneuvoston asetus 714/2015 Asetuksessa

Lisätiedot

Päijät-Hämeen maakuntauudistuksen varautuminen ja turvallisuus alatyöryhmän kokous

Päijät-Hämeen maakuntauudistuksen varautuminen ja turvallisuus alatyöryhmän kokous Päijät-Hämeen maakuntauudistuksen varautuminen ja turvallisuus alatyöryhmän kokous Aika 14.3.2017 klo 9.00 Paikka Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9A, Vellamo-tila Paikalla: Jari Hyvärinen, pj, Päijät-Hämeen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskus

Varsinais-Suomen ELY-keskus Varsinais-Suomen ELY-keskus Vesiyksikkö Nykytoiminnan kuvaus VARELY Vesiyksikkö / Mirja Koskinen 14022017 VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS Ympäristö ja luonnonvarat-vastuualue johtaja Risto Timonen Alueiden

Lisätiedot

Hämeen työelämän kehittämisen kokoontumisajot Lahti Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori

Hämeen työelämän kehittämisen kokoontumisajot Lahti Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori Hämeen työelämän kehittämisen kokoontumisajot Lahti 24.8.2017 Ville Majala Päijät-Hämeen liitto, projektikoordinaattori Maakuntauudistuksen tavoitteena 1. Sovittaa yhteen valtion aluehallinto ja maakuntahallinto

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoito tulevaisuudessa - Mikä SYKEn rooli voisi olla jatkossa? Vaikuta vesiin, Vaasa

Vesien- ja merenhoito tulevaisuudessa - Mikä SYKEn rooli voisi olla jatkossa? Vaikuta vesiin, Vaasa Vesien- ja merenhoito tulevaisuudessa - Mikä SYKEn rooli voisi olla jatkossa? Vaikuta vesiin, Vaasa 11.9.2018 11.9.2018 Harri Juvonen Suomen ympäristökeskus Meillä on jo kuvaus toimintamallista jossa on

Lisätiedot

VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA

VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Jakelussa mainituille 4.6.2012 Asia: VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Tiistai 15.5.2012 klo 10.00-14.40 Paikka: Uudenmaan ELY-keskus,

Lisätiedot

Ajankohtainen tilanne haitallisten aineiden tarkkailusta

Ajankohtainen tilanne haitallisten aineiden tarkkailusta Ajankohtainen tilanne haitallisten aineiden tarkkailusta - alustus teemaan, kehityssuuntia Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liiton koulutuspäivät 22.11.2018, Ikaalinen Ari Kangas Ympäristöministeriö Vesienhoito

Lisätiedot

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen

POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu. Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen POPELY:n rakennettujen vesien kunnostamisen erikoistumistehtävä ja kunnostustoiminnan tiedonkeruu Timo Yrjänä Jukka Tuohino Jermi Tertsunen 11.11.2016 Erikoistumistehtävän taustaa MMM antoi POPELYlle 2014

Lisätiedot

VESIENHOITOTYÖN TILANNE KESKI-SUOMEN KALASTUSALUEILLA

VESIENHOITOTYÖN TILANNE KESKI-SUOMEN KALASTUSALUEILLA VESIENHOITOTYÖN TILANNE KESKI-SUOMEN KALASTUSALUEILLA Kimmo Olkio Keski-Suomen kalastusaluepäivä 13.12.2013 LUOKITTELUN TAUSTAA Taustatietoa pintavesien ekologisen ja pohjavesien tilan arvioimiseksi löytyy

Lisätiedot

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA Maakuntauudistusta Uudellamaalla valmisteleville tahoille Viite: Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry:n kirje 15.1.2018 (liitteenä) ESITYS 18.1.2018 UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN VÄLIAIKAISHALLINNON VALMISTELEVA KOKOUS

PÄIJÄT-HÄMEEN VÄLIAIKAISHALLINNON VALMISTELEVA KOKOUS PAIKALLA: JÄSENET Jari Parkkonen, Päijät-Hämeen liitto Eetu Salunen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Ismo Rautiainen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Sari Lahti, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä Timo Louna,

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Maakuntauudistus, Poliittisen ohjauksen neuvottelukunta Kokousaika 09.03.2018 kello 14:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli

Lisätiedot

Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä

Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Kuulemispalaute vesienhoidon keskeisistä kysymyksistä Anne Laine, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Antti Mäntykoski, Uudenmaan ELY-keskus Täydennykset LAPELY Vesienhoidon kuuleminen 8.1. 9.7.2018 Lausunnot

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, Mikkeli, nh Saimaa

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, Mikkeli, nh Saimaa Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika kello 13:00 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, Mikkeli, nh Saimaa Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

Kalatalousalueiden rajat on vahvistettu, toiminta alkaa 2019

Kalatalousalueiden rajat on vahvistettu, toiminta alkaa 2019 Kalatalousalueiden rajat on vahvistettu, toiminta alkaa 2019 Etelä-Savon kalastusaluepäivä 7.2.2018 Kalastusbiologi Teemu Hentinen, ELY-keskus Järvi-Suomen kalatalouspalvelut Kalatalousalueiden rajat karttapalvelussa

Lisätiedot

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Ajankohtaista merialuesuunnittelussa Ympäristöministeriön Pankkisali 11.11.2016 Neuvotteleva virkamies Tiina Tihlman Merialuesuunnitteludirektiivi 2014/89/EU Edistää merialueiden

Lisätiedot

VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA

VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA Jakelussa mainituille 25.2.2014 Asia: VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS PÖYTÄKIRJA Aika: Keskiviikko 12.2.2014 klo 9.30-12.00 Paikka: Videokokous Läsnä:

Lisätiedot

MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA

MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA MUISTIO HAMELY/1040/2016 Häme 20.11.2018 Jakelun mukaan MUISTIO KANTA- JA PÄIJÄT-HÄMEEN VESIEN- JA MERENHOIDON YHTEISTYÖRYHMÄN KOKOUSUKSESTA Aika: 19.11.2018 kokous klo 9.00 11.00 Paikka: Läsnä: Etelä-Suomen

Lisätiedot

Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät

Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät Veden vuoro Vesiensuojelun tehostamisohjelma 2019-2023 Tarja Haaranen, ohjelmapäällikkö, YM Vaikuta vesiin päivät 27.-28.8.2019 Nyt on veden vuoro Suurten vesialueiden maana kannamme suurta vastuuta vesistä.

Lisätiedot

Vesivisio. Kokemäenjoen vesistöalue. Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmä Anne Mäkynen ja Ämer Bilaletdin

Vesivisio. Kokemäenjoen vesistöalue. Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmä Anne Mäkynen ja Ämer Bilaletdin Vesivisio Kokemäenjoen vesistöalue Pirkanmaan vesienhoidon yhteistyöryhmä 20.9.2017 Anne Mäkynen ja Ämer Bilaletdin Hankkeen taustaa ja esittelyä - MMM esittänyt Suomeen kolme vesistövisiokohdetta: Iijoki,

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika kello 13:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Tornionjoen-Muonionjoen tulvariskien hallintasuunnitelman yhteensovittaminen Ruotsin Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa

Tornionjoen-Muonionjoen tulvariskien hallintasuunnitelman yhteensovittaminen Ruotsin Haaparannan tulvariskien hallintasuunnitelman kanssa Tornionjoen tulvaryhmän 9. kokouksen pöytäkirja 15.09.2015 LAPELY/5/07.02/2012 Paikka: Pellon kunnantalo Aika: 15.9.2015 klo 10:00 Tornionjoen tulvaryhmän 9. kokouksen pöytäkirja 1 Kokouksen avaus 2 Läsnäolijoiden

Lisätiedot

Muistio Kyyvesi kuntoon -hankkeen työnyrkin kokouksesta

Muistio Kyyvesi kuntoon -hankkeen työnyrkin kokouksesta Muistio Kyyvesi kuntoon -hankkeen työnyrkin kokouksesta Aika : 20.02.2015 alkaen klo 12.00 (14.30 tavoitteellinen lopetusaika) Paikka: nh. PUULA (2 krs.), Jääkärinkatu 14, MIKKELI Asialista 1. Avaus Puheenjohtaja

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika 24.3.2017 kello 13:00-14.23 Kokouspaikka Tuma, Sammonkatu 12,50130 Mikkeli Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen ajankohtaista

Lisätiedot

Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta. Anne Mäkynen

Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta. Anne Mäkynen Uutena toimintatapana Ikaalisten reitin vesienhoidon neuvottelukunta Anne Mäkynen 28.11.2018 Hankkeen taustaa ja esittelyä Hankkeen toiminta-alueena Ikaalisten reitin vesistöalue Alue on Pirkanmaa pienoiskoossa

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Savonlinna, Paviljonki, auditorio (Rajalahdenkatu 4, 57200, Savonlinna).

Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1. Savonlinna, Paviljonki, auditorio (Rajalahdenkatu 4, 57200, Savonlinna). Etelä-Savon maakuntaliitto KOKOUSKUTSU / ASIALISTA 1 Kokousaika 28.11.2017 kello 09:00 Kokouspaikka Savonlinna, Paviljonki, auditorio (Rajalahdenkatu 4, 57200, Savonlinna). Asialista: Sivu 1 Kokouksen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistion

Lisätiedot

Joroisten vesienhoito

Joroisten vesienhoito Joroisten vesienhoito VESIENHOIDON TOTEUTTAMINEN JOROISTEN ALUEELLA Joroisten toimintaryhmän kokous 4/2013, Joroisten kunnanvirasto 4.12.2013 alkaen klo 9.15 Vesienhoidon suunnittelu Lokakuun alussa julkistettu

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla

Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Pohjanmaalla 11.11.2016 9.11.2016/ai Tiekartan mukaiset tehtäväkokonaisuudet sekä niitä hoitavat organisaatiot (NYKYTILA) Alueellinen alkoholihallinto AVI Kalatalous

Lisätiedot

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet. Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Vesistökunnostusverkoston seminaari 2016 Vesistökunnostuksen kansalliset rahoituslähteet Vesistöpäällikkö Visa Niittyniemi Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kaakkois-Suomen ELY-keskus/Visa Niittyniemi 1 Kunnostustoiminnan

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto

Tilaisuuden avaus. Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä Antton Keto Tilaisuuden avaus Vesien- ja merenhoidon toimenpiteiden suunnittelun neuvottelupäivä 14.5.2019 Antton Keto Vesien- ja merenhoidon vaiheet Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (12 ) Toimenpideohjelma

Lisätiedot

Kuinka vesipuitedirektiivi ja muu ympäristölainsäädäntö ohjaa metsätalouden vesiensuojelua

Kuinka vesipuitedirektiivi ja muu ympäristölainsäädäntö ohjaa metsätalouden vesiensuojelua Kuinka vesipuitedirektiivi ja muu ympäristölainsäädäntö ohjaa metsätalouden vesiensuojelua Paula Mononen Pohjois-Karjalan ympäristökeskus Metsätalous ja vesistöt -seminaari, Koli 26.9.2006 Vesipolitiikan

Lisätiedot

Pohjois-Savon ELY-keskus, Kallanranta 11, Kuopio, kokoushuone Majakka

Pohjois-Savon ELY-keskus, Kallanranta 11, Kuopio, kokoushuone Majakka Pöytäkirja Numero 1 (5) PÖYTÄKIRJA AIKA Ma 12.3.2018 klo 12.00 13.40 PAIKKA Pohjois-Savon ELY-keskus, Kallanranta 11, Kuopio, kokoushuone Majakka KUTSUTUT Varautuminen ja riskienhallinta alajaoston jäsenet,

Lisätiedot

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen

Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen Tulvadirektiivin toimeenpanon ja vesienhoidon yhteensovittaminen 1 Lainsäädäntö Tulvadirektiivi (2007/60/EY) Laki tulvariskien hallinnasta (620/2010) Valtioneuvoston asetus tulvariskien hallinnasta (659/2010)

Lisätiedot

Yhteistyöryhmän kokouskäytännöt

Yhteistyöryhmän kokouskäytännöt Yhteistyöryhmän kokouskäytännöt 21.9.2016 Jaana Rintala 21.9.2016 1 Jokaisella ELY-keskuksella on oma vesien- ja merenhoidon yhteistyöryhmä Yhteistyöryhmän tehtävät Yhteistyöryhmä on lakisääteinen vesien-

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2016 1 Kokousaika kello 9:30 11.30 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 10, Mikkeli, nh TUPA Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Edellisen kokouksen

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen Pelastustoimi ja varautuminen työryhmä. Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20 (Siikasali)

Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen Pelastustoimi ja varautuminen työryhmä. Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20 (Siikasali) POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2017 Pohjois-Pohjanmaan maakuntauudistuksen Pelastustoimi ja varautuminen työryhmä Aika 11.01.2017 klo: 09:00 11.15 Paikka Pohjois-Pohjanmaan liitto, Sepänkatu 20

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Ehdotus uudeksi kalatalousaluejaoksi

Ehdotus uudeksi kalatalousaluejaoksi Ehdotus uudeksi kalatalousaluejaoksi Etelä-Savon kalastusaluepäivä 2.2.2017 Kalastusbiologi Teemu Hentinen, ELY-keskus Järvi-Suomen kalatalouspalvelut Sisältö Ehdotus kalatalousaluejaoksi Keskeiset muutokset

Lisätiedot

Maakuntauudistuksen toimeenpano ja koordinaatio

Maakuntauudistuksen toimeenpano ja koordinaatio Maakuntauudistuksen toimeenpano ja koordinaatio Ville-Veikko Ahonen Neuvotteleva virkamies Maakuntauudistuksen valtakunnallisen valmistelun koordinaattori 5.10.2017 1 - 2 Ajankohtaiset asiat Ajankohtaiset

Lisätiedot

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9.

Lausunnon antajat: ( ) Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen. Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker 2.9. Tulvariskien hallintasuunnitelman kuuleminen Remiss om planen för hantering av översvämningsrisker yhteenveto / sammanfattning Lausunnon antajat: (9.4.-9.7.2018) Lausuntoja oli 19 10 kuntaa: Alavus, Kristiinankaupunki,

Lisätiedot

Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu?

Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu? Vesien- ja merenhoito maakuntien tehtäväksi Miten lainsäädäntö muuttuu? Hallitussihteeri Sara Viljanen Vaikuta vesiin päivät 2017 5.9.2017, Turku ALUEHALLINTOUUDISTUS VESIEN- JA MERENHOIDOSSA / LAINSÄÄDÄNTÖ

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 2/ Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto PÖYTÄKIRJA No 2/2016 1 Maakuntauudistuksen johtoryhmä Kokousaika 10.08.2016 kello 10:00-12:00 Kokouspaikka Maakuntaliiton virasto, Mikonkatu 5, Mikkeli, kokoushuone Piällysmies

Lisätiedot

Vesien tila ja vesiluvat

Vesien tila ja vesiluvat Vesien tila ja vesiluvat 23.1.2012 Pohjois-Karjalan Karjalan ELY-keskus Paula Mononen Aarne Wahlgren Pohjois-Karjalan ELY-keskus 22.1.2013 1 Vesienhoidon suunnittelu Suomessa Vesienhoidon tavoitteena on

Lisätiedot

Merkittävät tulvariskialueet

Merkittävät tulvariskialueet Ehdotus Kaakkois-Suomen merkittäviksi tulvariskialueiksi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on arvioinut vesistöjen ja merenpinnan noususta aiheutuvat tulvariskit Kaakkois-Suomen

Lisätiedot

Maakuntauudistus ja Luova tulee (ehkä) Viimeisimmät uutiset

Maakuntauudistus ja Luova tulee (ehkä) Viimeisimmät uutiset Maakuntauudistus ja Luova tulee (ehkä) Viimeisimmät uutiset PIMA-päivät 5.9.2018 Satu Pääkkönen, Uudenmaan ELY-keskus Tilannekatsaus sote- ja maakuntauudistukseen Aloituksen aikataulu siirtyi vuoteen 2021

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika Kokouspaikka 2.3.2017 kello 13:00-16:00 (12:15-13:00 lounas) Sali&Keittiö, Lähemäenkatu 11, 50170 Mikkeli Asialista: 1 Kokouksen avaus ja läsnäolijoiden

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.03 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 1/2016 1 Kokousaika kello 12:00 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, nh Piällysmies Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen

Lisätiedot

VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA. Etelä-Savon ELY-keskus

VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA. Etelä-Savon ELY-keskus Jakelussa mainituille 26.5.2011 Asia: VUOKSEN JA KYMIJOEN SUOMENLAHDEN VESIENHOITOALUEIDEN OHJAUSRYHMIEN YHTEINEN KOKOUS. PÖYTÄKIRJA Aika: Torstai 12.5.2011 klo 11.00-16.00. Paikka: Läsnä: Kyyhkylän kartanon

Lisätiedot

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely

Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Vesistöjen kunnostusstrategian esittely Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaariin 26.1.2012 klo 10.00-16.30 SYKE Hannele Nyroos Ympäristöministeriö Vesien ekologinen tila ja tavoitetilat

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ

VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN POLIITTINEN OHJAUSRYHMÄ aika Maanantai 30.1.2017 klo 12.33 14.55 paikka Varsinais-Suomen liitto (Ratapihankatu 36, Turku), nh. Tammi läsnäolijat Pöytäkirjan

Lisätiedot

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere

Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere Yleiskatsaus vesistöjen tilaan ja kunnostustarpeisiin Pirkanmaalla Kunnosta lähivetesi koulutus, Tampere14.5.2016 Sami Moilanen/Pirkanmaan ELY-keskus Vesientilan kartoitus, vesienhoito ja kunnostustarpeet

Lisätiedot

Vuoden 2018 tehtävät ja aikataulu. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus

Vuoden 2018 tehtävät ja aikataulu. Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Vuoden 2018 tehtävät ja aikataulu Hämeen vesienhoidon yhteistyöryhmä 23.5.2018 Harri Mäkelä Hämeen ELY-keskus Suunnitelmat Toimenpideohjelmat Seurantaohjelmat Tilanarviointi/Luokittelu 2016 2017 2018 2019

Lisätiedot

KATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEEN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Valtuutettujen koulutus

KATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEEN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Valtuutettujen koulutus Päijät-Hämeen liitto The Regional Council of Päijät-Häme KATSAUS MAAKUNTAUUDISTUKSEEN PÄIJÄT-HÄMEESSÄ Valtuutettujen koulutus 23.5.2017 @Jari_Parkkonen #PHliitto TILAISUUDEN AVAUS Lähde: Tilastokeskus,

Lisätiedot

Vesienhoitokysely. Pirkanmaan ELY-keskus

Vesienhoitokysely. Pirkanmaan ELY-keskus Vesienhoitokysely Kyselyn tarkoituksena on kartoittaa, kuinka hyvin ELY-keskuksessa tehtävä vesienhoitotyö tällä hetkellä palvelee sidosryhmien tarpeita. Saatu palaute huomioidaan seuraavan kauden vesienhoitotyössä.

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 7/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 7/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA No 7/2017 1 Kokousaika kello 10:00 Kokouspaikka Asialista: Partalan kuninkaankartano, Juva Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen eteneminen Etelä-Savossa 4

Lisätiedot

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä

Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4. Timo Yrjänä Vesi- ja luonnonvaratalouden tehtävät Pohjois-Pohjanmaan maakunnan suunnittelu/tr4 Timo Yrjänä 16.11.2016 Organisointi ja ohjaus Vesitalous, vesihuolto ja pohjavesitehtäviä, vesien- ja merenhoitoa, ympäristötiedon

Lisätiedot

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto

Katariina Myllärniemi liikenne- ja viestintäministeriö. V-S ELY-keskus, liikenne ja infrastruktuuri. Laura Leppänen, siht. Varsinais-Suomen liitto PÖYTÄKIRJA TURUN KAUPUNKISEUDUN LIIKENNEJÄRJESTELMÄTYÖ OHJAUSRYHMÄ aika: torstai 7.11.2013 klo 9.15 11.00 paikka: Varsinais-Suomen liitto, Ratapihankatu 36, kokoushuone Tammi kutsutut: Jarkko Virtanen,

Lisätiedot

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta Hankejohtaja Taito Vainio Yleiset pelastustoimen tavoitteet Mahdollistaa tarvittaessa nykyistä paremmin valtakunnalliset ja yhdenmukaiset toimintamallit, yhteiset

Lisätiedot

Liikenteen uudistukset

Liikenteen uudistukset Liikenteen uudistukset Runkoverkkopäätös Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma Maakuntauudistuksen liikenneasiat Liikennejärjestelmäsuunnittelu Tienpito Muut liikennetehtävät Tapio Ojanen 16.4.2018

Lisätiedot