Monikulttuurinen Kainuu kyselytunnin yhteenveto 1. Kysymys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Monikulttuurinen Kainuu 5.5.2014 kyselytunnin yhteenveto 1. Kysymys"

Transkriptio

1 Monikulttuurinen Kainuu kyselytunnin yhteenveto 1. Kysymys Mitkä asiat näette tärkeimpinä kehittämisenkohteina maahanmuuttajien kotouttamisessa? Vastaukset 1. kysymykseen Kielikoulutus ja suomen kieli. Suomen kielen oppiminen ja kulttuurillisten erojen ymmärtäminen. Oppia ymmärtämään, millainen on suomalainen kulttuuri ja tapa ajatella. Kaikki maahanmuuttajat saavat riittävästi kielikoulutusta. Työ on parasta kotouttamista. Kieltä oppii parhaiten työelämässä. Yhteistyön toiminen viranomaisten, maahanmuuttajien ja järjestötoimijoiden välillä (Esim. Kainuun Nuotta ry). On oltava mahdollisuuksia myös yksilöllisiin ratkaisuihin. Miten yksilöllinen polku järjestetään? Kysymys on rahasta. On kysymys kunnan ja valtion rahasta. Maahanmuuttajien määrä on huomioitu valtionosuuksissa. Kunnat eivät ole halukkaita ottamaan vastaan maahanmuuttajia. Tähän asiaan pitää kehittää ratkaisuja ja saada kuntia ottamaan vastaan. Pohjois-Suomessa on tilaa ja Etelä-Suomessa on ahtaampaa. Miksi kunnissa vastustetaan pakolaisten vastaanottamista? Erilaisia näkemyksiä. Kantasuomalaisten asenteet ja ennakkoluulot vaikuttavat. 2. Kysymys Kielikoulutuksiin ei pääse riittävän nopeasti. Kuinka kielikoulutus saadaan sujuvammaksi? Vastaukset 2. kysymykseen Kielikoulutuksiin ei pääse (kokemus vaihto-opiskelijoista). Kielitaito vaikuttaa olennaisesti siihen, että voiko hoitaa omia asioita. Työ on paras kotouttaja. 1 (2)

2 Ari Torvinen, TE-toimisto Kainuussa on 26 eri kansallisuutta, paljon pieniä kieliryhmiä ja suuria kustannuksia syntyy. Tulkkipalveluita on vaikeaa saada. Jo aiemmin olisi tarvittu parempaa suunnittelua. Olisi pitänyt valita isompia ryhmiä eri kielialueilta. Kotouttaminen on kaikkien haaste. Rahaa tarvitaan, mutta sitä on myös löydyttävä. Verkko-opiskelumahdollisuuksia on myös tarjolla. Kajaanissa alkaa kotoutumiskoulutuksia kaksi kertaa vuodessa. Pisimillään koulutukseen pääsyä joutuu odottamaan puoli vuotta. Pienillä paikkakunnilla, esimerkkinä Suomussalmi, ryhmät alkavat harvemmin. 3. Kysymys Maahanmuuttajat opiskelevat Kajaanissa ja muuttavat työnperässä muualle. Onko meillä varaa tähän? Vastaukset 3. kysymykseen Timo Korhonen Tarvitaan maahanmuuttajia geeniperimään. Olemme tottuneet vierastamaan muualta tulleita Kainuussa. Kantaväestökin lähtee työnperässä muualle, on aina lähtenyt, se on huono asia. Talous olisi saatava Kainuussa kuntoon. Kainuuseen pitäisi saada enemmän maahanmuuttajia ja parasta olisi, jos pystyisimme kouluttamaan ja työllistämään itse. Kaikilla on vaikeaa löytää Kainuussa työtä. Muutaman vuoden sisällä tarvitaan työntekijöitä, erityisesti sosiaali- ja terveysalalla. Ei kannattaisi kouluttaa isoille kaupungeille. Ongelmana on, että työtä Kainuussa ei ole niin paljon, kuin pitäisi olla. Koko maassa tarvitaan työpaikkaa lisää. työtä pitää tulla myös Kainuuseen. Kainuu tarvitsee jatkossa muualta tulleita. 4. Kysymys Miten kannustetaan työelämää maahanmuuttajamyönteisyyteen? Vastaukset 4. kysymykseen Ongelmana yleisesti on nuorten sijoittuminen työelämään. Vanhaa oppipoika-kisälli-mestari mallia työnoppimiselle ei enää ole, vaan kaikilla on kiire. Nuorisotakuun piiriin on tulossa lisää työllistämisrahaa, jolla voidaan myös maahanmuuttajanuoria sijoittaa työelämään. 2 (6)

3 Yhteiskunta joutuu olemaan mukana alkuvaiheen työllistämisessä. Asenteista on paljon kysymys. Jatkossa asenteet ja ennakkoluulot pitää saada väistymään. Lainsäädännöllä voidaan tehdä ratkaisuja, mutta vapaaehtoisuus on aina parempi ratkaisu. Olisiko mahdollista, että valtio korvaa maahanmuuttajien opastusta työelämässä? Yrityksillä ei ole resursseja mutta nuorisotakuun ja oppisopimuksen kautta voidaan järjestää toimenpiteitä. Kyllä, esimerkiksi työllistämismäärärahasta. Yhteiskunnan on oltava mukana, jos tarvitaan tukea. Puhumme nuorisotakuusta. Mitä on tarjolla henkilöille, jotka ovat iätään esimerkiksi vuotiaita? Kielitaitokysymys on olennaisin työnantajalle rekrytoinnissa. Työantaja valitsee tehtävää soveltuvimman hakijoiden joukosta. Palkkatuki työnantajille / työntekijälle työsuhteen alkuvaiheessa. Korvaus työnantajalle perusteellista työhön perehdyttämistä varten. Millainen korvaus ja kuinka paljon? En osaa sanoa summaa. 50/50 valtio ja julkinen sektori. Palkan pitää olla sellainen, että toimeentulo toteutuu. Ensin pitää arvioida, kuinka paljon etua tuella on. Arviolta 25 30%. Tukea tarvitaan noin vuoden ajan, jotta työhön ehtii perehtyä. 5. Kysymys Kuinka te päättäjät olette itse hankkineet omakohtaista kokemusta maahanmuuttajista? Vastaukset 5. kysymykseen Kajaanin kaupungin luottamustehtävissä, jossa on laskettu maahanmuuton kustannuksia. Taustatietoa keräämällä. Itse olen palkannut maahanmuuttajia yritykseen. Kaupunginhallituksessa ja eduskunnassa hallintovaliokuntatyöskentelyssä. Tutustumalla mm. Romanian tilanteeseen. 3 (6)

4 Valiokuntatyössä eduskunnassa. Omassa ystäväpiirissä on muutamia maahanmuuttajia. Tarvitsen lisää perehtymistä. Oma toive: kansanedustajien pitää päästä tutustumaan enemmän maahanmuuttajiin ja osallistua mm. kummitoimintaan. Baseka Byakunagan tarina ja keskustelua tarinan jälkeen Tarina lyhyesti: Baseka on keski-ikäinen mies, joka on muuttanut kuusi vuotta sitten perheineen Kongosta Kajaaniin sotaa pakoon. Perheeseen kuuluvat vaimo ja viisi lasta. Baseka opiskeli Kongossa lähihoitajan ja sairaanhoitajan ammatit. Välillä hän teki työtä ja välillä opiskeli. Hänellä on 15 vuoden mittainen työkokemus Kongosta hoiva-alalta. Kun perhe tuli Kajaaniin, heidät otettiin hyvin vastaan. Kotoutumisaika, kolme ensimmäistä vuotta meni hyvin, koska aina oli saatavana tukea ja apua. Suomen kielen opinnot sujuivat hyvin. Tilanne näytti muutenkin hyvältä. Oli ammatti ja pitkä työkokemus kotimaasta, jota pääsi hyödyntämään suomalaisessa koulutuksessa. Suomeen muutettuaan Baseka opiskeli kotoutumiskoulutuksissa, suoritti mava -koulutuksen (mava = maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus) ja pääsi opiskelemaan Kajaanin ammattikorkeakouluun sairaanhoitajan (AMK) tutkinnon suomen kielellä, josta valmistui. Tällä hetkellä Baseka on työtön. On hakenut töitä, mutta ei ole onnistunut niitä löytämään. 6. Kysymys Lyhyet vastaukset kansanedustajilta: miltä Basekan tarina kuulostaa? Vastaukset 6. kysymykseen Hoito-alalla pitäisi olla Kainuussa töitä. Tutkinto ja kielitaito ovat hyvät ja niiden pitäisi riittää työllistymiseen. Hankala tilanne. Omaa osaamistaan pitäisi osata myydä. Sosiaali- ja terveysalalla on avoimia työpaikkoja. Kaikki vastavalmistuneet eivät saa heti työtä. Hyvän kielitaidon ja koulutuksen pitäisi auttaa työnsaannissa. Uskon, että työpaikka löytyy. Yleisökysymyksiä Basekalle: Onko vaimo työllistynyt Suomessa? Ei ole. Hän opiskeli kokiksi suomen kielellä, mutta työtä ei ole löytynyt toistaiseksi. 4 (6)

5 Eroaako sairaanhoitajan työ Suomessa kongolaisesta hoitotyöstä? Työ on samankaltaista molemmissa maissa. Hoitotyö on samanlaista kulttuurista riippumatta. Millaisia kulttuurillisia eroja työssä on havaittavissa? Kongossa on tapana, että kun hoitaja tulee potilaan luo, hän kättelee potilaan ja kyselee vointia. Suomessa se ei ole tapana. Oletko hakenut aktiivisesti työtä valmistuttuasi ammattikorkeakoulusta? Kyllä, myös sijaisuuksia, mutta niitäkään ei ole löytynyt. Oletko valmis muuttamaan pois Kainuusta työn perässä? Olen kärsivällinen ja jaksan odottaa. Jos työtä ei löydy olen valmis myös muuttamaan. Näetkö sellaisen vaaran, että seuraava sukupolvi ei integroidu Suomeen yhtä hyvin kuin sinä? vastaus: Se riippuu yksilöstä itsestään. Lapsilla on aina helpompaa, koska he usein löytävät suomalaisia kavereita ja kotoutuvat helpommin. Yleisökeskustelua Kotona pitkään lasten kanssa olleiden äitien kotoutuminen on haaste, johon pitää pyrkiä löytämään toimivia ratkaisuja. Peruskoulussa usein maahanmuuttajalapset leikkivät välitunneilla keskenään. Pitää pyrkiä tilanteeseen, jossa suomalaiset ja maahanmuuttajalapset ovat keskenään kavereita. Maahanmuuttajalapset syrjäytyvät viisi kertaa todennäköisemmin, kuin kantaväestön lapset. Maahanmuuttajalapsilla ei usein ole mahdollisuuksia osallistua maksulliseen harrastetoimintaan (esim. jalkapallo) suomalaislasten rinnalla. Ennakkoluulot karisevat, kun tutustutaan paremmin. Suomalasiset ymmärtävät, kun kerrotaan taustoista, mm. kotimaasta lähdön syistä. Maahanmuuttajien pitäisi pystyä asumaan ja sekoittumaan entistä enemmän asuinalueille ympäri kaupunkia. Kutsuvatko suomalaiset järjestöt riittävän aktiivisesti maahanmuuttajia mukaan toimintaan? Millainen kielitaitovaatimus oli silloin, kun Filippiineiltä rekrytoitiin sairaanhoitajilla? 5 (6)

6 Kotoutuminen on kaksisuuntainen asia. Kantaväestön on avauduttava monikulttuurisuudelle. Kielitaitoa voi harjoitella kaikkien suomea puhuvien kanssa, esimerkiksi kauppojen kassoilla. 6 (6)

Selvitys koskien pakolaisten vastaanottamista Paraisille

Selvitys koskien pakolaisten vastaanottamista Paraisille Selvitys koskien pakolaisten vastaanottamista Paraisille 9.5.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 1.1. Pakolaisten valinta 4 2. Tiedottaminen 4 3. Asuminen 5 4. Terveydenhuolto 5 5. Sosiaalihuolto 6 5.1.

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Jyväskylän monikulttuurisuusohjelma 2013-2016

Jyväskylän monikulttuurisuusohjelma 2013-2016 Jyväskylän monikulttuurisuusohjelma 2013-2016 Jyväskylän monikulttuurisuusohjelma 2013 2016 1 Sisällys Lukijalle 3 Monikulttuurinen Jyväskylä 5 Maahanmuuttajat nuoria aikuisia 7 Maahanmuuttajat työelämässä

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille

Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Työelämäsertifikaatti - maahanmuuttajille Sisältö Johdanto... 3 Osa 1 Työlainsäädäntö 1. Yleistä Suomesta... 4 2. Osaaminen ja koulutus... 8 3. Työnhaku... 12 4. Työmarkkinajärjestelmä... 13 5. Työsopimus...

Lisätiedot

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni?

OPAS. omaishoitajalle selkokielellä. Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni. mistä saan apua itselleni? OPAS omaishoitajalle selkokielellä Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Autan läheistäni mistä saan apua itselleni? Jelena Vähäkuopus Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Jelena Vähäkuopus

Lisätiedot

REKRY-AMARE hanke Hämeen ammattikorkeakoulun osahankkeen väliraportti 2 3.1.2011 16.12.2011

REKRY-AMARE hanke Hämeen ammattikorkeakoulun osahankkeen väliraportti 2 3.1.2011 16.12.2011 REKRY-AMARE hanke Hämeen ammattikorkeakoulun osahankkeen väliraportti 2 3.1.2011 16.12.2011 Marketta Jokinen suunnittelija SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 1 OSA A AJANJAKSO TAMMIKUU 2011 KESÄKUU 2011... 2 2 TYÖVOIMA-

Lisätiedot

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla

Mitä se oikeesti on? Raportti. - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Raportti Mitä se oikeesti on? - Ajatuksia nuorista, työelämästä ja nuorisotakuun edistämisestä Porvoon seudulla Anu Sipilä Bestis Nuorisotakaajat Porvoossa Sisällys Mistä aloittaa?... 1 Peruskoulu... 2

Lisätiedot

Työelämäsertifikaatti

Työelämäsertifikaatti Työelämäsertifikaatti Työelämäsertifikaatti on osaamissertifikaatti, jonka sisältää keskeisiä asioita suomalaisen työelämän pelisäännöistä sekä suomalaisesta työlainsäädännöstä. Työelämäsertifikaatin tavoitteena

Lisätiedot

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto täyttää 60 vuotta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto täyttää 60 vuotta 1 2008 Suomen lähi- ja perushoitajaliitto täyttää 60 vuotta super1 2008 3 Pääkirjoitus 4 Ajankohtaista 5 Puheenjohtajalta 6 Paras-hanke muuttaa organisaatioita 8 Tammikuun lyhyet 9 Edustajisto päätti tulevasta

Lisätiedot

Monikulttuurinen Varsinais-Suomi

Monikulttuurinen Varsinais-Suomi Varsinais-Suomen TE-keskuksen julkaisuja 10 / 2007 Varsinais-Suomen TE-keskuksen julkaisuja x / 200X Monikulttuurinen Varsinais-Suomi Varsinais-Suomen maahanmuuttopoliittinen ohjelma vuoteen 2015 Työvoima-

Lisätiedot

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä

MAST. selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä. Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä MAST selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Työhön! Selkomateriaali työnhausta ja työllistymisestä Kirjoittajat: Piia Virtanen ja Hanna Stenroos

Lisätiedot

MATEMAATTISTEN OPPIMISVAIKEUKSIEN TUNNIS- TAMINEN MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVASSA KOULU- TUKSESSA

MATEMAATTISTEN OPPIMISVAIKEUKSIEN TUNNIS- TAMINEN MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVASSA KOULU- TUKSESSA MATEMAATTISTEN OPPIMISVAIKEUKSIEN TUNNIS- TAMINEN MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLISEEN PERUSKOULUTUKSEEN VALMISTAVASSA KOULU- TUKSESSA Kehittämishanke Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2013 Hanna Peltonen

Lisätiedot

Ennakkoäänestys kirjastossa 17. 23.10. Vaalipäivä sunnuntai 28.10.

Ennakkoäänestys kirjastossa 17. 23.10. Vaalipäivä sunnuntai 28.10. Raision Vasemmistoliitto LOKAKUU #2/2012 Ehdokkaiden nimet ja numerot keskiaukeamalla. Ennakkoäänestys kirjastossa 17. 23.10. Vaalipäivä sunnuntai 28.10. www.raisio.vas.fi 2 vasen raisio #2/2012 3 pääkirjoitus

Lisätiedot

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto

työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle Paasikivi-Opisto Turun kristillinen opisto Paasikivi-Opiston ja Turun kristillisen opiston oppimateriaalia 1 työelämä tutuksi Työelämätietoutta maahanmuuttajalle

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013 KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2013 LUKEMISTA OPETTAJILLE Haavi-Heikki ojentaa auttavan kätensä - eikä päästä irti s. 4 Vuoden 2013 luokanopettaja kannustaa nuoria opettajan työhön s. 10 Esikoulu

Lisätiedot

Gerontologia 28(3), 2014. Artikkelit. Ikääntyvä maahanmuuttaja kuntien kotouttamisohjelmissa ja vanhuspoliittisissa ohjelmissa

Gerontologia 28(3), 2014. Artikkelit. Ikääntyvä maahanmuuttaja kuntien kotouttamisohjelmissa ja vanhuspoliittisissa ohjelmissa 168 Gerontologia 28(3), 2014 Artikkelit Ikääntyvä maahanmuuttaja kuntien kotouttamisohjelmissa ja vanhuspoliittisissa ohjelmissa Sari J. Heikkinen ja Kirsi Lumme-Sandt Tampereen yliopisto, terveystieteiden

Lisätiedot

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa

Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa Työpapereita 67/2014 Kristiina Härkäpää Kokemuksia ja näkemyksiä maahanmuuttajien suomen kielen taidon huomioon ottamisesta kuntoutus- ja työllistymispalveluissa KELAN TUTKIMUSOSASTO Kirjoittaja Kristiina

Lisätiedot

Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke

Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke Seniorina Yrittäjäksi tutkimushanke Polut senioriyrittäjiksi neljällä DEMO-verkoston pilottipaikkakunnalla Kati Tuokkola, Jarmo Nieminen ja Kari Huotari Huhtikuu 2012 Sisällys: 1 Johdanto... 3 1.1 Selvitystehtävä...

Lisätiedot

Maahanmuuttajien kuntoutumisen ja työllistymisen tukeminen Helsingissä. Ulla Peltola Laura Metso

Maahanmuuttajien kuntoutumisen ja työllistymisen tukeminen Helsingissä. Ulla Peltola Laura Metso Maahanmuuttajien kuntoutumisen ja työllistymisen tukeminen Helsingissä Ulla Peltola Laura Metso Maahanmuuttajien kuntoutumisen ja työllistymisen tukeminen Helsingissä Ulla Peltola Laura Metso Kuntoutussäätiön

Lisätiedot

Haluun koulutusta, haluun työtä ja elämän Suomessa

Haluun koulutusta, haluun työtä ja elämän Suomessa Krister Björklund Haluun koulutusta, haluun työtä ja elämän Suomessa Yksintulleiden alaikäisten pakolaisten kotoutuminen Varsinais-Suomessa Siirtolaisuusinstituutti Turku Euroopan unionin Pakolaisrahasto

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot

-liike on ihmisen muotoinen. Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus

-liike on ihmisen muotoinen. Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus -liike on ihmisen muotoinen 3 2011 Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus 2 11 3 [ pääkirjoitus ] Setlemettisanasto Kaikkea muuta kuin

Lisätiedot

Mitä voidaan oppia muiden kuntien ja alueiden maahanmuuttostrategioista. ohjelmista? VTT Timo Aro ja VTM Anna Laiho

Mitä voidaan oppia muiden kuntien ja alueiden maahanmuuttostrategioista. ohjelmista? VTT Timo Aro ja VTM Anna Laiho Mitä voidaan oppia muiden kuntien ja alueiden maahanmuuttostrategioista ja ohjelmista? VTT Timo Aro ja VTM Anna Laiho 26.6.2013 2 1. ANALYYSIN TOTEUTTAMINEN Tämä selvitys on tehty Hyria Oy:n Mosaiikki

Lisätiedot

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään.

KOKODEMO. Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. DEMO-verkosto KOKODEMO Ikääntyminen on kunnia-asia s.6 Vappu Taipale kannustaa ikääntyneitä onnelliseen ja omannäköiseen elämään. 2 Aktiivisen ikääntymisen teemavuosi 2012 Hyvät käytännöt ja toimintamallit

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Hukassa olemisen tunne on suurin silloin, kun ei tiedä mitä pitäisi kysyä

Hukassa olemisen tunne on suurin silloin, kun ei tiedä mitä pitäisi kysyä 1 Hukassa olemisen tunne on suurin silloin, kun ei tiedä mitä pitäisi kysyä Tutkimustuloksia maahanmuuttajien kokemuksista suomalaisen palvelujärjestelmän asiakkaina Artikkeli on kirjoitettu Mikkelin ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla

TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla TÄÄ KUULUU MYÖS SULLE! Nuorisotakuu Hämeenlinnan seudulla Maija Säkäjärvi Riitta Kinnunen Sosiaalikehitys Oy Sisällys Saatesanat 3 Johdanto 4 1 Koulutuksen merkitys nuorisotakuun perustana 6 2 Hämeenlinnan

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan maahanmuuttostrategia 2015

Pohjois-Pohjanmaan maahanmuuttostrategia 2015 Pohjois-Pohjanmaan maahanmuuttostrategia 2015 tiivistelmä 2 Saatesanat Vuoden 2010 alussa toimintansa aloittanut Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion aluehallintoviranomainen,

Lisätiedot

OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA

OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA OLEMME ERILAISIA VENÄLÄISET MAAHANMUUTTAJANAISET TERVEYDENHOITAJAN VASTAANOTOLLA Olga Kaplina -Väliahdet Opinnäytetyö, kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys-

Lisätiedot