HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY 1 (9) PL HELSINKI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY 1 (9) PL 81 00531 HELSINKI www.hepo.fi 15.11.2011"

Transkriptio

1 HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY 1 (9) PL HELSINKI Ramboll Lotta-Maija Salmelin Säterinkatu 6 PL ESPOO KOMMENTTEJA TIESUUNNITELMALUONNOKSESTA: KT 51 (LÄNSIVÄYLÄ) MATINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄN (PIISPANSILTA) ITÄRAMPIT Pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattamiseen on sitouduttu, mutta ihmisten liikkumistottumusten muuttamiseksi ei riitä, että pyöräily tyydytään vain mahdollistamaan niille, jotka välttämättä haluavat pyöräillä, vaan pyöräilyn tulee olla kätevä ja houkutteleva vaihtoehto kaikille. Tästä näkökulmasta suunnitelmaluonnoksissa esitetyt ratkaisut eivät ole laatutasoltaan riittäviä. Laadukkaat ja yhtenäiset, erityisesti kaupunkikeskusten välistä pyöräliikennettä palvelevat pääreitit moottori- ja kehäteiden varsilla ovat kannatettavia, mutta vain siinä tapauksessa, että niistä tehdään sujuvia ja mahdollisimman suoraviivaisia sekä pituuskaltevuuksiltaan esteettömiä. Näiden lähtökohtien pohjalta Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo) esittää seuraavia kommentteja tiesuunnitelmaluonnoksesta. 1. Väylien priorisointi käyttötarkoituksen mukaan. Jalankulku- ja pyöräliikenteen väylillä liikkuu monenlaisia kulkijoita, joiden tarpeet ovat usein keskenään ristiriitaisia. Koska kaikkien tarpeita ei yleensä pystytä huomioimaan, on tarpeen priorisoida väylät erilaisten liikkujaryhmien mukaan. Moottori- ja kehäteiden varsien yhdistetyt pyörätiet ja jalkakäytävät eivät aina ole kovinkaan viihtyisiä ulkoilureitteinä, mutta sen sijaan ne mahdollistavat nopeat yhteydet kaupunginosasta toiseen. Näin ollen nyt kommentoitavassa suunnitelmaluonnoksessa esitetyt moottoritien varrella kulkevat uudet jalankulku- ja pyöräliikenteen väylät tulisikin priorisoida sujuvaa ja nopeaa työmatka- ja muuta arkipyöräilyä varten. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että muunlainen liikenne olisi kiellettyä, vaan että suunnitteluratkaisuissa huomioidaan ensisijaisesti hyötypyöräilijät. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että mäkisyyden välttämiseksi pyörätie on parempi tuoda moottoritien tasoon, vaikka liikenteen melu tien lähellä onkin voimakkaampi. Toisin kuin vaikkapa koiran ulkoiluttaja, työmatkaansa päivittäin polkeva pyöräilijä arvostaa mahdollisimman pieniä korkeuseroja ja mutkattomia reittejä, kun taas liikenteen melu ei ole yhtä merkitsevä tekijä hyötypyöräilijän reitinvalinnan kannalta.

2 2 (9) 2. Jyrkkiä pituuskaltevuuksia ja suuria korkeuseroja tulee välttää. Piispansillan ja Kehä II:n välillä niin Länsiväylän pohjois- kuin eteläpuolellakin pyörätie tulee linjata Länsiväylän viereen samalle tasolle moottoritien tason kanssa. Mukavuussyistä, kuten esimerkiksi lumen pyörätielle auraamisen estämiseksi tai turvallisuudentunteen vuoksi, pyörätie voidaan nostaa myös hieman moottoritietasoa korkeammalle. Esimerkki tällaisesta laadukkaasta ratkaisusta on esitetty kuvassa 1. Pyörätie voidaan laskea alas myös Rauhalanpuiston kohdalla mahdollisesta uudesta maankäytöstä riippumatta, sillä mahdollisista uusista Rauhalanpuiston varteen rakennettavista taloista ei ole välitöntä yhteystarvetta suoraan pyörätielle, vaan yhteys hoituu Rauhalanpuistoa ja Puolikkotietä pitkin ja sitä kautta edelleen Länsiväylän varteen pyöräliikenteen pääreitille. Tässäkin tulee muistaa priorisointi väylän käyttötarkoituksen mukaan: pääväylälle ei ole tarpeen olla liittymää jokaisen asunnon ovelta. Kuva 1. Kallioleikkauksen kohdalla pyörätie on tuotu alas, mutta jätetty kuitenkin hieman moottoritien tasoa korkeammalle. Näin pyöräilijöiden ei tarvitse kiivetä kallion laelle, mutta moottoritien liikenteeseen säilyy silti riittävä mukavuusetäisyys. Kuva Länsiväylän ja Haukilahdenkadun risteyksestä. 3. Matinsolmun ratkaisuvaihtoehtoja tutkittava. Vaikka pyörätien vieminen sujuvasti liittymäalueen läpi onkin hankalaa, jyrkkiä pituuskaltevuuksia ja tarpeettomia mutkia tulee lähtökohtaisesti välttää myös liittymän kohdalla. Parhaan mahdollisen ratkaisun löytämiseksi tulisikin tarkastella totuttujen ratkaisumallien rinnalla myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi voitaisiinko pituuskaltevuutta pienentää muilla keinoin kuin pidentämällä pyörätietä keinotekoisesti ylimääräisten mutkien avulla? Kuvassa 2 on esitetty joitain ehdotuksia tarkasteltaviksi.

3 3 (9) Kuva 2. Olisiko punaisen pisteviivan mukainen linjaus mahdollinen? Voitaisiinko rampin E4R2 tasoa nostaa korkeammalle (vihreä ympyrä), jotta pyörätie ei laskeutuisi niin alas ja siltojen S11 ja S12 väli olisi loivempi? Mikäli tarpeen, ramppi E4R2 ja pyörätie voivat kohdata myös viistosti, kuten kuvassa 3 on esitetty. Siltojen S12 ja S9 väliin tulee jättää riittävästi tilaa (sininen ympyrä), jotta lunta ei aurata pyörätielle. Kuva 3. Yli-/Alikulkusiltojen kohdalla ajoradan ja pyörätien ei tarvitse kohdata kohtisuorasti. Loiva kohtaamiskulma helpottaa pyörätien sujuvaa linjausta eli vähentää pyörätien jyrkkää mutkittelua. Kuva Länsiväylän ja Haukilahdenkadun risteyksestä.

4 4. Suora ja ympärivuotinen yhteys Niittykummusta Matinkylään on tärkeä. 4 (9) Niittykumpu on Länsiväylän ja myöhemmin Kehä II:n rakentamisen myötä jäänyt etelä- ja länsireunoiltaan eristyksiin. Esimerkiksi suora yhteys Matinkylän palveluiden luokse puuttuu. Tästä syystä suunnitelmaluonnoksessa esitetty Gräsanojan varressa kulkeva yhteys onkin tärkeä, ja sen käytettävyyteen tulee kiinnittää huomiota. Reitin on oltava asfaltoitu ja talvikunnossapidettävä. Gräsanojan ylittävä moottoritiesilta on riittävän korkea ja leveä, jotta sen alle saadaan tämä uusi pyörätieyhteys mahtumaan. Jos moottoritiesillan alla päädytään katosta riippuvaan pyörätieratkaisuun, tulee riippuvan sillan pinnoiteratkaisun soveltua kaikille liikkujille. Esimerkki kelvottomasta pintaratkaisusta on esitetty kuvassa 4. Entä voitaisiinko yhteyttä Niittykummusta Matinkylään lyhentää? Länsiväylän alituksen jälkeen on kaksi vaihtoehtoista reittiä Matinkylän suuntaan, mutta molempia pitkin joutuu kiertämään ylimääräisten mutkien kautta. Olisiko tilannetta mahdollista parantaa? Voisiko esimerkiksi pyörätietä jatkaa Gräsanojan vartta pitkin suoraan etelään, jolloin tie alittaisi sillan U-916. Sillan mataluuden vuoksi laadukkaan reitin rakentaminen lienee vaikeaa, mutta olisiko yhteys kuitenkin mahdollista luoda ulkoilureitiksi laadukkaamman reitin rinnalle? Kuva 4. Tämäntyyppinen ritilä ei sovellu pyörätien pintaratkaisuksi silloilla tai muutoinkaan, vaikka tällaista ratkaisua onkin Suomessa paikoitellen käytetty. Ritilä on ongelmallinen kapearenkaisten polkupyörien lisäksi monille muillekin.

5 5 (9) 5. Yksityiskohtiin tulee kiinnittää huomiota. Pääreittien risteyksissä tulee olla hyvä näkyvyys ja loivat kaarteet kaikkiin pääsuuntiin. Matinsyrjän alikulkukäytävän eteläpäässä on nykyisinkin sangen laadukas liittymä, joka tulee säilyttää. Liittymätyyppi sekä kaksi kohdetta, joissa sitä ainakin tulee käyttää, on esitetty kuvassa 5. Kuva 5. Alakuvassa esimerkki pyöräliikenteen pääreittien laadukkaasta liittymäratkaisusta. Matinsyrjän alikulkukäytävän eteläpäässä (yläkuvassa vasen sininen ympyrä) on nykyiselläänkin tällainen liittymä. Alakuvan esimerkkiliittymä sijaitsee Länsiväylän ja Karhusaarentien liittymässä. Länsiväylän varrella jo olemassaolevat pääreitit ovat nykyisellään neljä metriä leveitä. Myös suunnitelmaluonnoksessa esitetyt uudet pyörätiet tulee rakentaa yhtä leveiksi.

6 6 (9) Piispansillan kohdalla Länsiväylän pohjoispuolella pyörätien linjausratkaisua tulee vielä tutkia. Olisiko pyörätietä mahdollista oikaista jo hyväksytyn Piispansillan katusuunnitelman rakennussuunnitteluvaiheessa? Asiaa on havainnollistettu kuvassa 6. Kuva 6. Olisiko yläkuvaan merkitty kohta mahdollista toteuttaa yhtä laadukkaana kuin alakuvan esimerkki, jossa pyöräliikenteen pääreitti ohittaa vilkkaan pysäkin? Alue on tilava, näkyvyydet ovat hyvät ja pyörätien linjaus suora tai loivakaarteinen. Lisäksi ylhäällä sillalla sijaitsevalta pysäkiltä alas tulevat portaat on sijoitettu siten, että bussia vaihtavien ei tarvitse ylittää pyörätietä. Alakuvan esimerkkipysäkki sijaitsee Länsiväylän pohjoispuolella Tapiolantien kohdalla.

7 7 (9) Seuraavissa kahdessa kuvassa on esitetty kaksi esimerkkiä sekä huonosta pyörätien reunaratkaisusta (kuva 7) että laadukkaasta ratkaisusta (kuva 8). Kuva 7. EI NÄIN: Korkea reunakivi kapealla tiellä (leveys 3 m). Poljin voi alaasennossa osua kiveen, joten siihen on pidettävä turvaväliä, mikä puolestaan kaventaa tien käytettävissä olevaa leveyttä. Lumitraktorin aurauslevy saattaa nousta kulkemaan reunakiven päällä, jolloin tien pintaan jää cm löysää lunta ja lopputulos on sama kuin jos tietä ei aurattaisi ollenkaan. Vastaantulevia huoltoajoneuvoja tms. on mahdotonta väistää mihinkään, myöskään hätätilanteessa väistäminen nurmikolle ei onnistu. Kuva Kehä I:n varrelta Lintulaaksontien ja Mäkkylän puistotien risteyksestä.

8 8 (9) Kuva 8. VAAN NÄIN: Mukulakivistä tehdyt sadevesikourut molemmin puolin tietä jättävät väistömahdollisuuden, eivät haittaa talvikunnossapitoa ja estävät kasvillisuuden leviämisen tielle. Kuva Espoonlahdenrannan ja Kivenlahdentien risteyksestä. 6. Pääreitin sujuva jatkuminen Piispansillan länsipuolelle suunniteltu Länsiväylän alittava uusi katuyhteys Puntaritieltä Piispanporttiin on huomioitava Puntaritien pohjoispäässä. Nyt nähtävillä olevat suunnitelmaluonnokset ovat ristiriidassa Matinkylän metrokeskuksen kaavoituksen yhteydessä esiteltyjen katuverkkosuunnitelmien kanssa, kuten kuvasta 9 näkyy. Kuva 9. Oikeanpuoleisessa kuvassa esitetty pyörätien linjausratkaisu ei sovellu laadukkaalle pääreitille. Lisäksi Markkinakadun pohjoispään ylityksen kohdalla nappivaloissa oltava aina oletusvihreä pyöräliikenteelle, ja valot vaihtuvat bussin saapuessa. Länsiväylän pohjoispuolinen pyörätie päättyy lännessä epäloogisesti Piispansillan ja Kalastajantien välillä. Kalastajantien kohdalla Kuitinmäentie on hyvin lähellä Länsiväylää ja

9 9 (9) pyöräilyn pääreitti Kuitinmäentien eteläpuolella, joten pyörätien jatkaminen puuttuvien muutaman sadan metrin verran Kalastajantielle ja siellä yhdistäminen Kuitinmäentien pääreittiin tekisi pyörätieverkostosta näiltä osin järkevästi jatkuvan. Tiesuunnitelmassa parannettavaksi esitetty yhteys Tiistinniityntien eteläpuolisella puistoraitilla tulisi siirtää kulkemaan Tiistinniityntietä pitkin, sillä puistoraittia tuskin asfaltoidaan ja lisäksi Kalastajantien kohdalla tulee turha siirtymä Etuniementielle/-ltä. Ohjaamalla nopeat pitkänmatkanpyöräilijät Tiistinniityntien ajoradalle voidaan myös rauhoittaa puistoraittia muille ulkoilijoille ja vähentää siten konflikteja jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden välillä. Tiistinniityntien status pääreittinä tulee huomioida talvikunnossapitoluokituksessa, sillä nykyisin tie on päättyvä asuinkatu, jonka kunnossapitoluokitus on III. Pääreitillä tulisi olla korkeampi luokitus. Länsiväylän eteläpuolen olemassaolevalta pyörätieltä Gräsanlaaksoa pitkin Matinkylään kulkeva yhteys ohittaa huoltoaseman pihaliittymät. Liittymät ovat ongelmallisia, sillä pihasta pois pyrkivät autoilijat tukkivat pyörätien erityisesti ruuhka-aikaan. Jos liittymiin rakennetaan liikennevalot, niin reitille Nelikkotien ja Matinkadun suuntaan tulisi yhteensä kolmet valot (huoltoaseman liittymät ja Gräsanlaakson ylitys). Tämä ei olisi parannus nykytilanteeseen. Pyörätietä voisi jatkaa Gräsanlaakson itäreunalla etelään ja edelleen Hauenkalliontien yli liikenneympyrän kohdalla. Tästä olisi mahdollisuus jatkaa ilman liikennevaloja Matinkylän suuntaan. Helsingissä 15. marraskuuta 2011 HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY Otso Kivekäs Timo Hast Olli Heikinheimo varapuheenjohtaja hallituksen jäsen liikennetyöryhmän jäsen Helsinki Espoo / Matinkylä Espoo / Niittykumpu Johanna Tikanmäki liikennetyöryhmän jäsen Espoo / Olari Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo) on vuonna 1981 perustettu yhdistys, jonka päämääränä on turvallisen, sujuvan ja viihtyisän pyöräilyn edistäminen Suomessa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1

Piirustukset 30105/1, 30106/1, 30172/1, 30173/1, 30174/1 2, 30235/1, 30272/1 Helsingin Polkupyöräilijät ry MUISTUTUS PL 1301 00101 Helsinki www.hepo.fi 31.3.2015 Helsingin kaupunki Yleisten töiden lautakunta helsinki.kirjaamo@hel.fi Muistutus Mellunmäen katusuunnitelmista Piirustukset

Lisätiedot

NORDENSKIOLDINKADUN KATUSUUNNITELMA (piirrokset 29866_1 ja 29866_2)

NORDENSKIOLDINKADUN KATUSUUNNITELMA (piirrokset 29866_1 ja 29866_2) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS PL 81 00531 HELSINKI pj@hepo.fi 23.6.2011 www.hepo.fi Epävirallinen muistutus alueen katu- ja liikennesuunnittelijoille Helmer Berndtson Kaisa Lahti Marek Salermo

Lisätiedot

Nähtävilläoloaika 6. - 19.7.2011, piirrokset 29866_1 ja 29866_2 sekä selostus

Nähtävilläoloaika 6. - 19.7.2011, piirrokset 29866_1 ja 29866_2 sekä selostus HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS PL 81 00531 HELSINKI pj@hepo.fi 19.7.2011 www.hepo.fi Helsingin kaupunki, Kirjaamo Yleisten töiden lautakunta PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUISTUTUS NORDENSKIOLDINKADUN

Lisätiedot

YHDISTETYN JALKAKÄYTÄVÄN JA PYÖRÄTIEN RAKENTAMINEN LAAJAVUORENTIELLE RANTASIPIN LUOTA MUTKAPOHJAAN

YHDISTETYN JALKAKÄYTÄVÄN JA PYÖRÄTIEN RAKENTAMINEN LAAJAVUORENTIELLE RANTASIPIN LUOTA MUTKAPOHJAAN MUISTUTUS 15.10.2013 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki YHDISTETYN JALKAKÄYTÄVÄN JA PYÖRÄTIEN RAKENTAMINEN LAAJAVUORENTIELLE RANTASIPIN LUOTA MUTKAPOHJAAN Jyväskylän kaupunki ja Keski-Suomen

Lisätiedot

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ MUISTUTUS 4.2.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ Jyväskylän kaupunki suunnittelee

Lisätiedot

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi.

Pyörätie. Pyörätie voidaan osoittaa joko yksi- tai kaksisuuntaiseksi. Pyörätie Pyörätiellä tarkoitetaan polkupyöräliikenteelle tarkoitettua, liikennemerkillä osoitettua, ajoradasta rakenteellisesti erotettua tien osaa taikka erillistä tietä. Pyörätie voidaan osoittaa joko

Lisätiedot

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235)

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY KOMMENTTI 1 (5) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 30.9.2013 Helsingin kaupunki Kirjaamo Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 Helsingin kaupunki KOMMENTTI HELSINGINKADUN

Lisätiedot

Suunnitelmien hyvänä puolena on 30 km/h:n nopeusrajoituksen käyttäminen alueella, tämä rauhoittaa liikennettä.

Suunnitelmien hyvänä puolena on 30 km/h:n nopeusrajoituksen käyttäminen alueella, tämä rauhoittaa liikennettä. MUISTUTUS 8.10.2013 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki MANNISENMÄENTIEN, MANNISENRINTEEN, SEKAMETSÄN JA TIILITEHTAANTIEN SEKÄ MANNISENMÄENTIEN JA SAARIJÄRVENTIEN VÄLISEN KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/ (5) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2016 1 (5) 224 Länsimäentie välillä Niittipolku-Nastapolku, Sinkilätie, Sinkiläpolku, Naulakalliontie välillä Mellunmäentie-Huhtakivenkuja, Untamalantie välillä Viitankruununtie-Länsimäentie,

Lisätiedot

Lähderannantie pyöräliikenteen reittinä ja sille asetetut laatutasotavoitteet

Lähderannantie pyöräliikenteen reittinä ja sille asetetut laatutasotavoitteet HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS 1 (7) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 29.4.2013 Tekninen lautakunta PL 4 02070 Espoon kaupunki MUISTUTUS KATUSUUNNITELMASTA: LÄHDERANNANTIE VÄLILLÄ PITKÄJÄRVENTIE

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa

Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa Kävelyn ja pyöräilyn sääntövisa OIKEAT VASTAUKSET JALANKULKIJA: jalan, suksilla, rullasuksilla, luistimilla tai vastaavilla välineillä liikkuva ja potkukelkan, lastenvaunujen, leikkiajoneuvon, pyörätuolin

Lisätiedot

Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta

Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta Muistutus Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotuksesta Haaralammenpolun katusuunnitelmaehdotus n:o 1/15990, Lamminpään kaupunginosassa, TRE: 6480/10.03.02/2012. Suunnitelmassa oleva reunakivi on laskettava

Lisätiedot

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja 1 (5) 03/06/2016 Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola Jyrki Oinaanoja KATUSUUNNITELMIEN SELOSTUS KAAVA-ALUEET: KATUJEN NIMET: Niittykummun keskus Niittykatu,

Lisätiedot

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014

KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 KIVISTÖN KAUPUNKIKESKUS, LIIKENNE 9.10.2014 LIIKENNE-ENNUSTEET ja LIIKENTEEN TOIMIVUUSTARKASTELUT Kivistön kaupunkikeskuksen suunnittelun yhteydessä on laadittu HSL:n tuoreimpia liikennemalleja hyödyntäen

Lisätiedot

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko

Myyrmäki Pyöräliikenneverkko Myyrmäki Pyöräliikenneverkko PYÖRÄLIIKENNE- VERKON HIERARKIA Myyrmäen alueen pyöräliikenneverkon muodostamisen periaatteena on ollut luoda suunnittelualueelle pyöräilyn kannalta kilpailukykyinen verkko.

Lisätiedot

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT

HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT MUISTUTUS 27.5.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki HARJUKADUN, SEPÄNKADUN JA VÄINÖNKADUN KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SEKÄ ALUEEN PYÖRÄILYJÄRJESTELYT Harjukadun, Sepänkadun ja Väinönkadun pyöräilyjärjestelyjä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/3 05.06.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2012 1 (7) Yleisten töiden lautakunta Ko/3 05.06.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2012 1 (7) 324 Myllypuron voimalaitoskorttelin kadut, katusuunnitelmien hyväksyminen, Vartiokylä, Mellunmäki HEL 2012-006604 T 10 05 02 Päätös päätti hyväksyä Vienankadun

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 8046/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 13/2017 1 (1) 81 Asianro 8046/10.03.01.01/2016 Kuntalaisaloite / alikulkutunnelin rakentaminen Suurmäentien väestönsuojan eteen Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun

Lisätiedot

2. Talvikunnossapito kevyen liikenteen väylillä. 3. Talvikunnossapito jalkakäytävillä. 4. Ei talvikunnossapidettävät kohteet

2. Talvikunnossapito kevyen liikenteen väylillä. 3. Talvikunnossapito jalkakäytävillä. 4. Ei talvikunnossapidettävät kohteet LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Tekninen toimi Kadut ja Ympäristö 13.11.2013 KATUJEN KUNNOSSAPITOLUOKITUS, TALVIKUNNOSSAPITO Sisältö 1. Talvikunnossapito ajoradoilla 2. Talvikunnossapito kevyen liikenteen väylillä

Lisätiedot

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola, Jyrki Oinaanoja

Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola, Jyrki Oinaanoja 1 (6) 8.12.2014 Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / RAK, Ramboll Finland Oy / Leevi Laksola, Jyrki Oinaanoja KATUSUUNNITELMIEN SELOSTUS KAAVA-ALUEET: KATUJEN NIMET: Niittykummun keskus Merituulentie,

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä

Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä Strategiasta reunakiviin pyöräilyn edistämien Helsingissä Reetta Keisanen 6.3.2015 Helsingin strategisina tavoitteina Edistää kestävää liikkumista lisäämällä kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen osuutta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Kokouskutsu Asia 8. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 31.05.2017 Sivu 1 / 1 4709/2016 10.03.01 8 Kurtinniityntien ja puiston (VL), Salakuljettajantien, Kallvikinkartanon + LP:n, Kallvikinkujan ja puiston (VP), Kanisterikujan, Kapsäkinkujan

Lisätiedot

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus.

LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS. Vihreä teksti on oikea vastaus. 220103769 LIIKENTEEN SÄÄNTÖTUNTEMUS Vihreä teksti on oikea vastaus. 1. Määrääkö/sisältääkö yllä oleva liikennemerkki seuraavia asioita? (kyllä- ei -en tiedä) U-käännös on kielletty Edessä on satama-alue

Lisätiedot

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. LIITE V Liikenneympäristön kehittämiskohteet

Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma. LIITE V Liikenneympäristön kehittämiskohteet Oriveden kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma LIITE V Liikenneympäristön kehittämiskohteet Koonti Liitteeseen on koottu asukaskyselyn karttavastauksista eniten vastauksia saaneet kasaumakohteet (vähintään

Lisätiedot

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen

Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari. RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen Reittianalyysi Osakilpailu 4 Rauma, Tarvonsaari 28.12.2014 RTM Anni Heikkonen & Henrik Väisänen K-1 Punainen reitti on hieman pidempi, mutta lähtö seuraavalle rastille on sujuvampi Sininen reitti on hieman

Lisätiedot

2. Talvikunnossapito kevyen liikenteen väylillä. 3. Talvikunnossapito jalkakäytävillä. 4. Ei talvikunnossapidettävät kohteet

2. Talvikunnossapito kevyen liikenteen väylillä. 3. Talvikunnossapito jalkakäytävillä. 4. Ei talvikunnossapidettävät kohteet LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Elinvoima ja kaupunkikehitys Kadut ja Ympäristö 9.10.2018 KATUJEN KUNNOSSAPITOLUOKITUS, TALVIKUNNOSSAPITO Sisältö 1. Talvikunnossapito ajoradoilla 2. Talvikunnossapito kevyen liikenteen

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI

LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN SOKERITEHTAANTIELLÄ KIRKKONUMMI Pilvi Lesch 29.8.2018 TARKASTELUN LÄHTÖKOHDAT Sokeritehtaantie on Kantvikin asuinalueen pääkatu. Sokeritehtaantiellä kulkee nykyisin

Lisätiedot

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235)

Helsinginkadun itäpää (suunnitelma 2013-002235) HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY KOMMENTTI 1 (5) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 30.9.2013 Helsingin kaupunki Kirjaamo Kaupunkisuunnitteluvirasto PL 10 00099 Helsingin kaupunki KOMMENTTI HELSINGINKADUN

Lisätiedot

Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu

Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu Hyväksymisesitys 1 (7) 25.8.2017 Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun 31.5.2017

Lisätiedot

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä

LIIKENTEEN OHJAUS Yleisohjeet liikennemerkkien käytöstä 231 VÄISTÄMISVELVOLLISUUS RISTEYKSESSÄ Mitat (mm): d suuri 1 350 normaali 900 pieni 600 Yleistä Merkillä osoitetaan, että risteykseen tulevan ajoneuvon on väistettävä ajoneuvoja ja raitiovaunuja, jotka

Lisätiedot

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT

MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT MATHILDEDALIN JALANKULUN JA PYÖRÄILYN PERUSRATKAISUT 1 SISÄLTÖ Nykytilanneanalyysi 3-8 Suunnitelmavaihtoehdot ja niiden toimivuus 9-16 LIITTEET Vaihtoehtojen suunnitelmakartat ja tyyppipoikkileikkaukset

Lisätiedot

Esittää pääverkon tavoitteellinen laatutaso.

Esittää pääverkon tavoitteellinen laatutaso. Millainen pääpyöräilyverkko alueelle? Mari Ahonen, Uudenmaan ELY-keskus 7.11.2013 Tavoitteena Jäsentää Riihimäen ja Hyvinkään seudun pyörätieverkko, tunnistaa erityisesti pääverkkoon kuuluvat yhteydet

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA

PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA Liite 16 PYHTÄÄN KUNTA RUOTSINPYHTÄÄN KUNTA VT 7 MELUALUEEN LEVEYS 6.10.2005 SUUNNITTELUKESKUS OY RAPORTTI Turku / M. Sairanen VT 7, melualueen leveys 6.10.2005 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. LASKENNAN

Lisätiedot

Pohjois-Haagan ja Lassilan liikenneryhmän ehdotukset. Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit

Pohjois-Haagan ja Lassilan liikenneryhmän ehdotukset. Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit Pohjois-Haagan ja assilan liikenneryhmän ehdotukset Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit 1. Oranssi reitti: Pirkkolasta, Ida Albergin puiston, Runar Schildtin puiston

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3640/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3640/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 9/2018 1 (1) 123 Asianro 3640/10.03.01.00/2018 Lehtoniementie (välillä Kotilokatu - Susisalmenkatu), Kuikkakuja ja Kaivannonlahdenkatu katusuunnitelmaluonnoksien hyväksyminen

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen.

Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Opettajalle TAVOITE Oppilas oppii tärkeimmät liikennemerkit ja liikennesäännöt. LIIKENNE Oppilas ymmärtää, miksi liikenteessä on tärkeää olla varovainen. Hän oppii myös, miten on varustauduttava pyöräillessä,

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle

Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Liikennesuunnitteluperiaatteet pyöräilyverkolle Pyöräilyverkko ja toiminnallinen luokitus Pyöräilyväylätyyppien vaihtoehdot Jalankulun ja pyöräilyn erottelutavat Pyöräilyväylien mitoitus Pyöräilyverkon

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 196 29.10.2014. 196 Asianro 5773/10.03.01.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 196 29.10.2014. 196 Asianro 5773/10.03.01.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) 196 Asianro 5773/10.03.01.00/2014 Varstakadun, Luhtikujan, Lyhdekujan, Suvitien, Sormulanraitin ja Puutossalmentien kevyen liikenteen väylän katusuunnitelmaluonnoksien

Lisätiedot

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä

Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä 28.3.2017 / TPi, TPe Selvitys liikennejärjestelyvaihtoehdoista ja pysäköinnistä Tutkitut liikennejärjestelyvaihtoehdot Puustellinkallion kaavoituksen aikana on tutkittu erilaisia liikennejärjestelyitä

Lisätiedot

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS

KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA SALPAUSSELKÄ KONEHARJUN ASEMAKAAVA LIIKENNESELVITYS KUNNALLISTEKNIIKKA 1 SISÄLLYS 1. SUUNNITTELUKOHDE... 2 Taustaa... 2 Kaavatilanne... 2 2. LIIKENNEVERKKO... 3 Autoliikenne... 3 Jalankulku

Lisätiedot

pyöräliikenne.fi Pyöräliikenne ja katutyöt

pyöräliikenne.fi Pyöräliikenne ja katutyöt pyöräliikenne.fi Pyöräliikenne ja katutyöt Pyöräliikenteen yleiset tarpeet Pyöräliikenteen ratkaisut ovat erilaisia kuin jalankulkijan Pyöräliikenne maltillisellakin nopeudella noin kolme kertaa nopeampaa

Lisätiedot

Jalankulkija liikenteessä

Jalankulkija liikenteessä Jalankulkija liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C, 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7, PL 29 00421 Helsinki

Lisätiedot

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET

KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET KOULUKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN SUUNNITELMALUONNOKSET 15.5.2017 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Koululaisten saattoliikenteen ja pysäköintijärjestelyjen luonnoksissa 1A-D saattoliikennealue

Lisätiedot

Pyöräilijä liikenteessä

Pyöräilijä liikenteessä Pyöräilijä liikenteessä Yhteystiedot: Selkokeskus Viljatie 4 C 00700 Helsinki puhelin: 09-34809 240 faksi: 09-351 3975 sähköposti: selkouutiset@famr.fi Liikenneturva Sitratie 7 PL 29 00421 Helsinki puhelin:

Lisätiedot

Talvihoidon verkostotarkastelu Itä-Helsingin jalankulkureiteillä. Maiju Lintusaari, Sito Oy

Talvihoidon verkostotarkastelu Itä-Helsingin jalankulkureiteillä. Maiju Lintusaari, Sito Oy Talvihoidon verkostotarkastelu Itä-Helsingin jalankulkureiteillä Maiju Lintusaari, Sito Oy Esityksen sisältö 1. Tarkastelun tausta ja tavoitteet 2. Merkittävimmät jalankulkukohteet 3. Verkostotarkastelu

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (6) 4 Käskynhaltijantie välillä Mestarintie Siltavoudintie, Liukumäentie Lämpökuja, katusuunnitelmien hyväksyminen, Oulunkylä, 30286/1-3 HEL 2015-002852 T 10 05

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 8759/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 12/2017 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 79 12.4.2017 144 Asianro 8759/10.03.01.02/2016 Liikennevalot Kellolahdentien ja Sisustajantien risteykseen sekä Kallantien ja Inkilänmäenkadun

Lisätiedot

Kooste asukastilaisuudessa esitetystä aineistosta

Kooste asukastilaisuudessa esitetystä aineistosta N I I T T Y K A L L I O Kooste asukastilaisuudessa 1.6.2016 esitetystä aineistosta ASEMAKAAVAEHDOTUS NÄHTÄVILLÄ 30.5. 29.6.2016 Palaute osallisilta mielipide Palaute osallisilta muistutus kirjallisesti

Lisätiedot

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4. Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.2012 Väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella muuttui vuonna 1997

Lisätiedot

Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto. Johdanto. Liikenneselvitys. Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys Yhteenveto 4.5.

Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto. Johdanto. Liikenneselvitys. Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys Yhteenveto 4.5. 4.5.2016 1 (5) Vaitinaron liikenne- ja liittymäselvitys, yhteenveto Johdanto Tampereen kaupunki kehittää uutta Hiedanrannan asuin- ja työpaikka-aluetta kaupungin länsiosaan nykyisen Lielahden kaupan alueen

Lisätiedot

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi

Tieliikennelain kokonaisuudistus. Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi Tieliikennelain kokonaisuudistus Pyöräliiton ehdotukset lakimuutoksiksi 4.3.2016 16.9.2015 HELSINKI Uudistusten perusongelma ja vastavoimat Koko lainsäädäntö uudistetaan, tämä on hieno mahdollisuus. Ongelmia

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje 8.2.2013

Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje 8.2.2013 Tiemerkintäpäivät 2013 Uusi Tiemerkinnät-ohje Uusia tiemerkintöjä Pyörätasku Liikennevalo-ohjatussa liittymässä Pyöräkaista edeltää aina Ajokaistanuolta voi käyttää yksisuuntaisella ajoradalla Sovellus

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 155 13.08.2014. 155 Asianro 1298/08.00.00/2012

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 155 13.08.2014. 155 Asianro 1298/08.00.00/2012 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 11/2014 1 (1) 155 Asianro 1298/08.00.00/2012 Niiralankadun katusuunnitelmamuutoksen hyväksyminen Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut Taustaa

Lisätiedot

käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48

käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48 käihmiset.dgn 08.06.2006 11:50:48 TURVALLINEN LIIKKUMINEN LÄHIYMPÄRISTÖSSÄ kysely Iisalmen kaupungin ikäihmisille 2006 Kyselyn yhteenveto 22.3.2007 Ongelma Ongelmapaikka Toimenpide Vastuutaho Ongelmakohteen

Lisätiedot

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki

Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Vapaudentien jatkeen alustava yleissuunnitelma Seinäjoki Liikenteelliset tarkastelut välillä Ruukintie-Törnäväntie-Itäväylä 31.8.2016 Juha Mäkinen Sito Oy Sito Parhaan ympäristön tekijät Työn sisältö Työssä

Lisätiedot

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU)

SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) SUURLOHJANKADUN LIIKENNESUUNNITTELU (LAURINKATU KAUPPAKATU) Hankkeen tavoitteet ja yleisesittely Hankkeen suunnittelualue on Suurlohjankatu välillä Laurinkatu Kauppakatu (mukaan lukien Laurintien länsipuoleinen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (9) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (9) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2017 1 (9) 77 Salmisaarenkatu nro 30676/1, Länsisatamankatu välillä Tammasaarenkatu Porkkalankatu nro 30677/1, katusuunnitelmien hyväksyminen, Länsisatama HEL 2016-013461

Lisätiedot

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA

VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA VAPAUDENTIEN JATKE YLEISSUUNNITELMA YLEISÖTILAISUUS TILAISUUDEN AIKATAULU 17:00 17:30 17:40 17:50 18:00 18:15 19:15 19:30 Kahvit tarjolla Tilaisuuden avaus ja työn lähtökohdat, Kari Homi, kaupunkiympäristölautakunnan

Lisätiedot

Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen

Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen Liikenne ja maankäyttö 2015 7.10.2015, Helsinki, Kuntatalo Mikko Karhunen, LVM Taustaa EU:n sääntelykehys muuttunut Toimintaympäristö muuttuu Räätälöidyt

Lisätiedot

Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti

Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti Vaasan keskustan liikenneselvitys Pyöräily ja pysäköinti Maiju Lintusaari Tero Rahkonen 8.10.2015 Sito Parhaan ympäristön tekijät Suunnittelualue Vaasa ja pyöräily 3 Keskustan saavutettavuus pyörällä 4

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 130. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 130. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 17.12.2014 Sivu 1 / 1 2256/10.03.01/2014 130 Merituulentien plv 41-950 (sisältää Niittytorin), Haukilahdenkadun plv 0-295, Niittyportin plv 0-350 (sisältää Niittyportin LP- alueen),

Lisätiedot

HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS 1 (7) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 23.9.2013

HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS 1 (7) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 23.9.2013 HELSINGIN POLKUPYÖRÄILIJÄT RY MUISTUTUS 1 (7) PL 1301 00101 HELSINKI www.hepo.fi 23.9.2013 Tekninen lautakunta PL 4 02070 Espoon kaupunki MUISTUTUS KATUSUUNNITELMAEHDOTUKSESTA: MATINKARTANONTIEN JA NELIKKOTIEN

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku 1 (5) Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku Yleissuunnitelma Hankkeesta ei ole tehty yleissuunnitelmaa, koska hankkeen vaikutukset ovat vähäiset. Päätösehdotus Maantiet 3T-1

Lisätiedot

Yhteistyöllä kävelyä ja pyöräilyä Harri Vaarala Liikenneinsinööri

Yhteistyöllä kävelyä ja pyöräilyä Harri Vaarala Liikenneinsinööri Yhteistyöllä kävelyä ja pyöräilyä 13.11.2018 Harri Vaarala Liikenneinsinööri Aikuisväestön tärkein liikuntapaikka? Tutkimusten mukaan kävely- ja pyöräilyväylät on aikuisväestön tärkein ja eniten käytetty

Lisätiedot

Pyöräliikenne kaupungissa. - kohti uusia periaatteita

Pyöräliikenne kaupungissa. - kohti uusia periaatteita Pyöräliikenne kaupungissa - kohti uusia periaatteita Palo/Salermo Kaupunkisuunnitteluvirasto 16.2.2012 "Luin tutkimuksesta, joka mittasi liikkumisen taloudellisuutta eri lajeilla. Korppikotka käytti liikkuessaan

Lisätiedot

VT 9:N RINNAKKAISYHTEYS Juvankatu - Heikkilänkatu

VT 9:N RINNAKKAISYHTEYS Juvankatu - Heikkilänkatu VT 9:N RINNAKKAISYHTEYS Juvankatu - Heikkilänkatu Aitolahdentie Johdanto Juvankadulla Kaukajärvellä ja Aitolahdentiellä Koilliskeskuksessa on todettu liikenteellisiä ongelmia, niin ruuhkautumiseen kuin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/

Helsingin kaupunki Esityslista 17/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ko/ Helsingin kaupunki Esityslista 17/2015 1 (6) 2 Helsinginkatu väli Mannerheimintie Hammarskjöldintie 30268/1, Paavo Nurmen tie väli Paavo Nurmen polku Helsinginkatu 30269/1, Hesperian puiston raitti väli

Lisätiedot

X = Y = X = Y =

X = Y = X = Y = X = 6674100 X = 6674100 Y = 25488750 Y = 25488650 X = 6674050 Y = 25488650 Y = 25488700 X = 6674000 NS Y = 25488800 X = 6674000 1 Kaupunkitekniikan keskus Ramboll Finland Oy / Markku Lindroos 12.9.2016

Lisätiedot

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen

Genimap Oy, lupa L4377. Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii. Mika Räsänen Genimap Oy, lupa L4377 Liittymän toimivuustarkastelu Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii Mika Räsänen Valtatie 4, Shellin liittymä, Ii 1 1 LÄHTÖKOHDAT Tehtävä Tehtävänä on tarkastella liittymän toimivuutta

Lisätiedot

HCR 2013 Kaupunkimittausosasto, Helsinki 019/2013

HCR 2013 Kaupunkimittausosasto, Helsinki 019/2013 HCR 2013 Kaupunkimittausosasto, Helsinki 019/2013 Course measurement data sheet Course name: HCR tarkistusmittaus Date: 19.5.2013 Measurer: Kari Ristanen Time: 15:18 start 18:25 end Temperature: 22 20

Lisätiedot

PALAUTE- JA VASTINERAPORTTI

PALAUTE- JA VASTINERAPORTTI PAPPILA, 5593-3 ja -4, Pappilankatu sekä RISTINARKKU katualuetta, Sammon valtatie. JANKAN TILA. Asemakaava nro 8646. Diaarinumero: TRE: 3186/10.02.01/2016 PALAUTE- JA VASTINERAPORTTI Valmisteluvaiheen

Lisätiedot

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN

KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN KÄÄRMENIEMENTIE LÄPIAJOLIIKENTEEN RAUHOITTAMINEN 1. Lähtökohdat 2. Liikenteen rauhoittaminen 2 LÄHTÖKOHDAT Vetovoimakeskuksen kaavaluonnoksesta saadussa Liikenneviraston ja asukkaiden palautteessa on tuotu

Lisätiedot

Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA

Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA Raitotien toimenpideselvitys YLEISTÄ HANKKEESTA Suunnittelukohde ja -tehtävä Raitotie välillä Haukiputaantie Kuusamontie Noin 9 km osuus Osa tiejaksosta katua ja osa yleistä tietä Yleissuunnitelmatasoinen

Lisätiedot

Pyöräilytyöpaja. Liikkuva koulu alueseminaari / Tornio Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto. poljin.fi/pyorailykasvatus

Pyöräilytyöpaja. Liikkuva koulu alueseminaari / Tornio Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto. poljin.fi/pyorailykasvatus Pyöräilytyöpaja Liikkuva koulu alueseminaari / Tornio 4.12.2018 Sanna Ojajärvi, Pyöräilykuntien verkosto poljin.fi/pyorailykasvatus sanna.ojajarvi@poljin.fi @pyorailykunnat Facebook:ryhmä: Pyöräilevät

Lisätiedot

Lehmon alue, kunnallistekniikan yleissuunnitelma

Lehmon alue, kunnallistekniikan yleissuunnitelma SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KONTIOLAHDEN KUNTA Lehmon alue, kunnallistekniikan yleissuunnitelma Suunnitelmaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 433-P26804 Suunnitelmaselostus Mönkkönen Eino Sisällysluettelo

Lisätiedot

Tervamaraton mittauspöytäkirja 2018

Tervamaraton mittauspöytäkirja 2018 Tervamaraton mittauspöytäkirja 2018 Tervamaratonin reitinmittaus tehtiin 6.5.2018. Lämpötila oli klo 10 +9 C, aurinkoista. Vuodelle 2018 Tervamaratonin reitti Hietasaaren ja Toppilansaaren alueella on

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2015 1 (5) 409 Lapinmäentien alustava liikennesuunnitelma HEL 2015-012907 T 08 00 00 Hankenro 4229_2 Päätös päätti hyväksyä liikennesuunnitteluosaston piirustuksen 6525-1

Lisätiedot

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU Maiju Malk Heidi Nalli Mikko Hyrkkänen Lotta Blomqvist Metropolia ammattikorkeakoulu 9.9.2011 Palvelupolku perustuu Olli Anttosen, Paavo Kuukasjärven ja Ville Brandt haastatteluihin.

Lisätiedot

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI

DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI DigiTrail esteettömyyskartoitus LOPPI Lopen sininen retkeilyreitti 3 km Lopen sininen reitti lähtee Tauluntien varressa olevalta pysäköintialueelta. Reitti kulkee aluksi kapeaa polkua pitkin mäntymetsikön

Lisätiedot

c1, 2CJ7 wi tr 1 )^S ^i S c^ v-i ^ ^^ ^ J^ ^ r n P 7 ^ r ^ ^ LG^QiI,1 j moi( 1^1 C^/a LAPPEENRANNAN KAUPUNKI tekninen toimi 1 ^, 01. 2012 vb?

c1, 2CJ7 wi tr 1 )^S ^i S c^ v-i ^ ^^ ^ J^ ^ r n P 7 ^ r ^ ^ LG^QiI,1 j moi( 1^1 C^/a LAPPEENRANNAN KAUPUNKI tekninen toimi 1 ^, 01. 2012 vb? c1, 2CJ7 wi tr 1 )^S ^i S c^ v-i n P 7 ^ ^ ^^ ^ J^ ^ r r ^ ^ LG^QiI,1 j moi( 1^1 C^/a LAPPEENRANNAN KAUPUNKI tekninen toimi 1 ^, 01. 2012 vb? ^^IA C--"' ^' T^^ -( OTUS 1 : 500 06 iitetää As.Oy Lpr:n Residenssi

Lisätiedot

JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi

JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi SUY C:1/2003 Seppo Vepsäläinen ISSN 0786-8480 JOUKKOLIIKENTEEN HAASTE Helsinki on joukkoliikennekaupunki. Junat, bussit ja raitiovaunut tarjoavat

Lisätiedot

Hyvä kaupunki työpaja Lahti YHTEENVETO

Hyvä kaupunki työpaja Lahti YHTEENVETO Hyvä kaupunki työpaja Lahti 15.11.2017 YHTEENVETO Kokonaisverkkokartat Kokonaisverkkokartat Kokonaisverkkokartat Vesijärvenkatu 1 Tulevaisuuden visio ohitustien valmistuttua 1. Toteutetaan keskustan kehä:

Lisätiedot

Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys. Suunnitelmien esittely Tapio Siikaluoma

Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys. Suunnitelmien esittely Tapio Siikaluoma Oulujoen etelärannan pyörätieyhteys Suunnitelmien esittely 4.6.2014 Tapio Siikaluoma Pyöräilyn merkitys liikennemuotona Oulussa 1962 1989 2009 27 % 42 % 17 %9 % 16 % 28 % 48 % 6 % 19 % 21 % 54 % 5 % Kävely

Lisätiedot

PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS

PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS Päivämäärä 23.08.2019 PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS PUISTONIEMEN MATKAILUALUEEN KEHITTÄMINEN LIIKENNESELVITYS Projekti Puistoniemen matkailualueen kehittäminen Versio 1 Päivämäärä

Lisätiedot

Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla

Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla Pyöräliikenteen pääverkon kehittäminen Hämeenlinnan seudulla Tiivistelmä 13.11.2015 Tämän yhteenvedon lisäksi työstä on laadittu laajempi taustaraportti Hämeen liikennejärjestelmäsuunnitelmassa (Hämeen

Lisätiedot

Länsiväylän (Kt51) parantaminen Suomenojan liittymän kohdalla Katusuunnitelmat 6493

Länsiväylän (Kt51) parantaminen Suomenojan liittymän kohdalla Katusuunnitelmat 6493 1 Tekninen keskus Katu- ja viherpalvelut / SU Sito Oy / Olavi Janhunen Länsiväylän (Kt51) parantaminen Suomenojan liittymän kohdalla Katusuunnitelmat 6493 KATUSUUNNITELMAN SELOSTUS KAAVA-ALUEET: KATUJEN

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3452/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 3452/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2017 1 (1) 121 Asianro 3452/10.03.01.00/2016 Leväsentien yleissuunnitelma Kaupunkisuunnittelujohtaja Juha Romppanen Kaupunkisuunnittelun tukipalvelut Taustaa Nykytila Pohjois-Savon

Lisätiedot

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita.

Väylät aurataan muiden väylien tultua auratuiksi. Ainoastaan arkipäivisin klo 7 ja 16 välillä, lukuun ottamatta erityisen vaikeita olosuhteita. 12.3.2015 HOITOTASON MÄÄRITTELY 2015 1/5 Lumen poisto Aloitetaan, kun lunta on Aloitetaan, kun lunta on kertynyt enintään 3 cm. kertynyt enintään 5 cm. Aurataan ennen asuntokatuja. Polanteen poisto Polanteet

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

Pohjois-Haagan ja Lassilan asukkaiden liikenneryhmän ehdotukset

Pohjois-Haagan ja Lassilan asukkaiden liikenneryhmän ehdotukset Pohjois-Haagan ja assilan asukkaiden liikenneryhmän ehdotukset Teema 1: Kävelyn ja pyöräilyn pääreitit Tilanne 1.2.2012 Kommentit: www.kaupunginosat.net/pohjoishaaga--> keskustelu, iikenneryhmä Idealaatikot

Lisätiedot

KAISTAT. Ensimmäinen numero määräytyy seuraavasti: 1X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaan 2X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaa vastaan

KAISTAT. Ensimmäinen numero määräytyy seuraavasti: 1X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaan 2X = kaista tieosoitteen kasvusuuntaa vastaan KAISTAT Jokaisella kaistalla tulee olla numero, joka on aina kaksimerkkinen. Kaistanumeroa 1 ei enää käytetä, vaan ajosuunnat erotetaan omiksi kaistoiksi. Normaalilla 1-ajorataisella tiellä on siis kaksi

Lisätiedot

KAUPUNKIPYÖRÄJÄRJESTELMÄ ESPOO MATINKYLÄ-OLARIN SUPPEA VERKOSTOSUUNNITELMA

KAUPUNKIPYÖRÄJÄRJESTELMÄ ESPOO MATINKYLÄ-OLARIN SUPPEA VERKOSTOSUUNNITELMA KAUPUNKIPYÖRÄJÄRJESTELMÄ ESPOO MATINKYLÄ-OLARIN SUPPEA VERKOSTOSUUNNITELMA 4.9.2016 2016-09-04 1 Sisällys Verkostosuunnitelma Asemien tarkemmat sijoittamisehdotukset Arvio toimintaedellytyksistä 2 2 1

Lisätiedot