Konserniohjeet päivitetään vuoden 2014 aikana.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Konserniohjeet päivitetään vuoden 2014 aikana."

Transkriptio

1 Valtuusto Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2013/Lausunto 457/ /2013 KH 213 Kunnanhallitus Valmistelija: Kunnan johtoryhmä Kunnanvaltuusto käsitteli tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2013 tilinpäätöksen käsittelyn yhteydessä kesäkuussa Kunnanvaltuusto edellytti, että kunnanhallitus antaisi arviointikertomuksessa esitetyistä havainnoista lausuntonsa lokakuun loppuun mennessä. Seuraavassa on lausuttu arviointikertomuksessa esitetyistä havainnoista samassa järjestyksessä kuin ne on esitetty kertomuksessa: 1.1 Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain mukaan tarkastuslautakunnan tulee myös arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet kuntakonsernissa. Sipoon valtuusto ei ole asettanut sitovia tavoitteita konsernijohdolle tai kunnan edustajille tytäryhteisöissä. Valtuusto ei ole myöskään asettanut sitovia tavoitteita tytäryhteisöille kunnan talousarviossa, eikä sitovia tavoitteita ole kirjattu konserniohjeeseen. Näin ollen tarkastuslautakunta ei ole voinut ulottaa vuoden 2013 arviointia kuntakonserniin. Lautakunta jää odottamaan päivitettyjä konserniohjeita. Konserniohjeet päivitetään vuoden 2014 aikana. 2.2 Vuoden 2013 taloudellisten tavoitteiden toteutuminen Tarkastuslautakunta toteaa huolestuneena, että talousseurantaan perustuva toiminta on ollut riittämätöntä estämään budjettiylitykset. Lautakunta muistuttaa, että kuntalain mukaan talousarviomuutokset tulee hyväksyä tilikauden aikana. Tarkalla kustannusseurannalla ja jaksotuksia parantamalla pyrimme estämään ennalta-arvaamattomat talousarvioylitykset, samoin mahdolliset talousarviomuutokset tullaan hyväksyttämään tilikauden aikana. Tiettyjen kuluerien osalta vaikeutena on niiden suuruuden selviäminen vasta vuoden 2015 puolella.

2 3.1 Aikaisemmilta vuosilta toteutumatta jääneet tavoitteet Kunnan tiedotuksen ja markkinoinnin yhtenäistäminen; viestintäsuunnitelman laatiminen / kunnanhallitus Tiedostusta on yhtenäistetty, kunnan OTO-tiedotusryhmä on nyt toiminnassa. Viestintäsuunnitelma on edelleen laatimatta, mikä johtuu lähinnä normaalien viestintätehtävien priorisoinnista henkilöstön sijaisjärjestelyiden aikana. Sähköisten palvelujen saatavuuden parantaminen; Kunnan liittyminen valtion asiointitiliin Suomi.fi / kunnanhallitus Kunnan liittyminen valtion asiointitiliin Suomi.fi: Kunta on liittynyt, käytämme asiointitiliä eräänä vastauskanavana palautteiden osalta. Kunnan kasvun kannalta tärkeiden asuinalueiden asemakaavoittaminen; Eriksnäsin 1. vaiheen asemakaavoitus / Kehitys- ja kaavoituskeskus Maanomistajien kanssa ei ole päästy yksimielisyyteen maankäyttösopimuksesta eikä asemakaavaa voida viedä hyväksyttäväksi ennen kuin sopimuksesta on päästy yksimielisyyteen. Kyläosayleiskaavojen laatiminen; Herralan osayleiskaavat / Kehitysja kaavoituskeskus Paippisten osayleiskaavan laadinta asetettiin maankäyttöjaoston kannan mukaisesti Herralan osayleiskaavan laadinnan edelle. Yläkoulun, lukion ja ammatillisten oppilaitosten ruokailijoiden määrän lisääminen; reseptiikkaa kehitetään, ruoka-aineisiin panostetaan ja yhteistyötä tehdään Koulutuspalveluiden kanssa / sosiaali- ja terveysvaliokunta Ruokapalveluissa on viime vuosina tehty runsaasti asiakaslähtöistä kehittämistyötä, jonka tavoitteena on saada mahdollisimman moni koululainen syömään koululounas. On siirrytty tarjoamaan lähi- ja luomuruokaa sekä kasvisvaihtoehto; mm. vanhempainilloissa, rehtorikokouksissa ja oppilaskunnan tilaisuuksissa on keskusteltu kouluruokailun tärkeydestä ja kehittämisestä. Lisäaineiden määrä on pyritty minimoimaan ja natriumglutamaattia ja hiivauutetta sisältäviä elintarvikkeita ei käytetä lainkaan.

3 Ruokapalveluissa on jo vuosia tehty säännöllisiä asiakastyytyväisyyskyselyjä, palautetta on hyödynnetty ja tulokset ovat parantuneet jatkuvasti. Oppilaista ja opettajista koostuva ruokaraati kokoontuu säännöllisesti. Ruokaraadissa keskustellaan kouluruoasta, maistellaan mahdollisesti ruokalistalle tulevia uusia ruokia ja kuullaan toiveita ja saadaan kehittämisideoita. Tavoitteena on ollut nuorten saaminen mukaan ruokalistasuunnitteluun ja samalla lisätä heidän kiinnostustaan kouluruokaan. Ruoan ulkonäköön, oppilaiden makutottumuksiin, ruokailutilojen viihtyvyyteen yms. asioihin on yhteistyössä sivistystoimen kanssa kiinnitetty huomiota kouluruoan houkuttelevuuden lisäämiseksi. Näistä toimenpiteistä huolimatta yläaste-lukion ruokailijoiden määrä ei ole merkittävästi lisääntynyt, vaan edelleen osa yläaste-lukion oppilaista jättää koululounaan syömisen väliin. Rakennusvalvonnan palvelun tason ja kehittämistarpeiden selvittäminen; asiakastutkimuksen tekeminen / tekniikka- ja ympäristövaliokunta. Tavoite oli siirretty vuoden 2013 sitovaksi tavoitteeksi, mutta tavoite on edelleen toteutumatta. Osasto ja yksikkö katsovat, että työ on tehty ja tavoite on saavutettu vuoden 2013 aikana. Asiakastutkimuksen tulokset osoittavat selvästi odotuksia parempia tuloksia ja hyvää asiakastyytyväisyyttä. 4. Sitovien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2013 Tarkastuslautakunta painottaa jälleen, että mittareiden tulisi olla paremmin valmisteltuja ja yksityiskohtaisemmin käsiteltyjä jo valiokunnissa. Tavoitteiden, toimenpiteiden ja mittareiden tulisi olla selkeässä yksiselitteisessä suhteessa toisiinsa nähden. Tavoitteiden ennustettu toteutuminen on käsitelty vuoden 2013 aikana osavuosikatsausten käsittelyn yhteydessä valiokunnissa, kunnanhallituksessa ja valtuustossa, vaikka niistä ei ole erillisiä pöytäkirjamerkintöjä. Sitovien tavoitteiden mittarointia on parannettu kuluvan vuoden aikana, käytössä on jo osavuosikatsausten yhteydessä tehtävä liikennevaloraportti jokaisen sitovan tavoitteen osalta. Sitovien tavoitteiden läpikäynti valtuuston osavuosikatsauksia käsittelevissä kokouksissa. Mittareiden valinnalla varmistetaan, että ne mittaavat tavoitteen saavuttamista. Seuraavassa on otettu kantaa niihin tavoitteisiin, jotka ovat

4 toteutumatta, toteutuneet vain osin tai joita ei ole pystytty arvioimaan tai joihin tarkastuslautakunta on erityisesti kiinnittänyt huomiota. 4.1 Kunnanhallitus Yleishallinto ja kunnan johto Tasapainoinen talous: Tavoite ei toteutunut Talousarvion pitävyyden parantamiseksi on tehostettu seurantaa ja valvontaa sekä talouden tasapainottamiseksi on käynnistetty Operaatio Kattilankansi Talous- ja hallintokeskus Talouspalvelujen ja osastojen välisen työnjaon selkeyttäminen sekä yhteistyön tiivistäminen, Päätöksentekoa palvelevan taloushallinnon raportoinnin parantaminen: Mittaristo ei ollut käytössä vuonna Mittaristoa on parannettu vuoden 2014 aikana ja vuoden 2015 talousarvioon otetaan mukaan strategisten tavoitteiden saavuttamista kuvaavia mittareita. Suunnittelutyö on käynnissä. Henkilöstön toimenkuvien selkeyttäminen: 93 % toimenkuvista on päivitetty sähköiseen muotoon. Toimenkuvien päivitys on kesken, 100 %:n tavoite saavutetaan vuoden 2014 loppuun mennessä. IT-palvelujen hallinnan parantaminen: Toimintaprosessit on kuvattu, mutta sisäiset sopimukset eivät ole vielä käytössä. Palveluprosessi on kuvattu, jatkamme varsinaisten operatiivisten avainprosessien kuvaamista. Sisäiset sopimukset eivät ole käytössä, sisäiselle tarkastukselle annetaan elokuussa 2014 tehtävä läpikäydä sisäiset veloitusprosessit (ml. IT:n sisäiset veloitukset) ja antaa kehitysehdotukset. IT:n ulkoiset sopimukset on saatu inventoitua ja viety Dynastyyn. Asiakaspalvelun ja viestinnän kehittäminen: Toiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen liittyvä jatkovalmistelu ulottuu vuoteen Selvitys Infopisteen perustamisesta Söderkullaan on tehty ja käsitelty kunnanhallituksessa syksyllä 2013.Toiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen vaikuttaa julkisen hallinnon yhteistä asiakaspalvelua koskeva selvitys, joka ei ollut valmistunut vuoden 2013 loppuun mennessä. Yhteispalvelupisteen perustaminen on siirtymässä vuoteen 2016 tai 2017.

5 Kunnan omistajapolitiikan ja omistajastrategian selkeyttäminen: Valtuusto ei ole päättänyt ohjeiden ja periaatteiden sisällöstä. Selkiytämme kunnan omistajapolitiikkaa ja -strategiaa, ohjeet päivitetään ja kunnan valitsemien luottamushenkilöiden kanssa pidetään koulutus-/keskustelutilaisuus vuoden 2014 aikana Kehitys- ja kaavoituskeskus Kunnan kasvun kannalta tärkeiden alueiden kaavoittaminen: Useampi kaava jäi vuodelle Maanomistajien kanssa ei ole päästy yksimielisyyteen maankäyttösopimuksesta eikä asemakaavaa voida viedä hyväksyttäväksi ennen kuin sopimuksesta on päästy yksimielisyyteen. Paikkatietoihin liittyvän asiakaspalvelun parantaminen ja toiminnan tehostaminen: Kaikkia tarvittavia päätöksiä ei ole tehty. Kokonaan uutta järjestelmää ei tarvita, vaan olemassa olevia järjestelmiä on päivitetty. 4.2 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaali- ja terveydenhuollon vastuualue Asiakasosaamisen vahvistaminen organisaation eri tasoilla: Tavoitteen toteutumista ei voida arvioida, koska mittari ei sovellu tavoitteeseen. Mittareina olisi voinut olla esimerkiksi kehittäjäasiakkaiden määrän kasvattaminen ja toimenpiteisiin johtaneet ehdotukset. Asiakasosaamisen vahvistaminen organisaation eri tasoilla perustuu osaston työntekijöiden yhteiseen arvopohjaan ja periaatteisiin. Asiakasosaamiseen sisältyy asiakkaiden ottaminen mukaan toiminnan kehittämiseen ja arviointiin. Tavoitteen edistäminen jatkuu vuonna 2014, jolloin mittareina ovat toimivien asiakasraatien määrä ja kokemusasiantuntijoiden hyödyntämiskerrat. Sosiaali- ja terveysvaliokunta hyödyntää kaiken HUS:n extranetistä ja HUS:n edustajien kanssa vuotuisista tapaamisista saamansa tiedot sekä talousarvion laadinnassa että seurannassa Lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen tukeminen sekä lapsiperheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Lasten ja nuorten ja perheiden palveluiden, Varhaiskasvatuspalveluiden ja Koulutuspalveluiden välisen asiakaslähtöisen yhteistyön kehittäminen ja laajentaminen

6 ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen vahvistamiseksi. Lopullinen hyväksyntä jäi vuoden 2014 puolelle ja kouluterveyskyselyn tuloksia ei ollut vielä käsitelty. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman käsittely poliittisissa toimielimissä siirtyi vuoden 2014 puolelle, koska kouluterveyskyselyn tulokset, jotka haluttiin hyödyntää suunnitelmassa, saapuivat tällä kertaa kuntaan poikkeuksellisen myöhään. Suunnitelma hyväksyttiin valtuuston kokouksessa , ja suunnitelmaa pidettiin erittäin onnistuneena. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsitteli lastensuojelun tilannetta keväällä 2014 toukokuussa valmistuneen selvityksen perusteella ja tässä yhteydessä havaittiin tilinpäätöstiedoissa virhe tunnusluvuissa. Tilinpäätöksessä kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määräksi on kirjattu 26, mikä on sijoitettujen lasten määrä tilanteen mukaan. Vuoden 2013 aikana sijoitettuja lapsia oli yhteensä 36, joista 12 sijaisperheissä ja 24 ammatillisessa perhe-/laitoshoidossa. Korjattujen tietojen perusteella sijoitettu lapsi perhehoidossa maksoi euroa/vuosi ja ammatillisessa perhekodissa tai laitoksessa euroa Työikäisen väestön toimintaedellytysten vahvistaminen sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvä vastaanotto -hankkeen ja Mikrosysteemi-hankkeen saatavuuteen ja työn sujuvuuteen kohdistuvien vaikutusten pysyminen ja vakiintuminen: Lähes kaikilla osa-alueilla rajat ylittyneet. Sosiaalihuollon mittari on epäselvä; sosiaalityöntekijän aika kuvattu 7 vuorokaudessa ja toimeentulopäätöksen aika 7 työpäivän kuluessa. Mikä on kokonaisaika, kun luvataan toimeentulotukipäätös asiakkaalle ajanvaraustilanteesta lukien? Toimeentulotukilain (1202/2007) 14 a :ssä todetaan, että muussa kuin kiireellisessä tapauksessa toimeentulotukipäätös on tehtävä viivytyksettä, kuitenkin viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta. Toimeentulotukiasiakkaalle tulee järjestää mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kanssa viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä sen jälkeen, kun asiakas on tätä pyytänyt. Kysymyksessä on lain perusteella kaksi erikseen seurattavaa asiaa, jotka eivät ole kytköksissä toisiinsa.

7 Nuorten aikuisten syrjäytymisen ehkäisy ja nuorten yhteiskuntatakuun toteutuminen Sipoon kunnassa: Pajatoiminta jäänyt käynnistymättä. Kun suunnitelma aloitetaan, pitäisi suunnitellun toiminnan rahoitus olla selvillä toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi. Nuorten työpajatoiminnan suunnitteluun saadun euron määrärahan käyttö Työpajatoimintaa ei voitu käynnistää ELY-keskukselle esitellyn alkuperäisen suunnitelman mukaisesti syksyllä Myöskään vuoden 2014 talousarvio ei mahdollistanut pajatoiminnan käynnistämistä suunnitelman mukaisesti. Nuorten työpajatoiminnalle oli kuitenkin suuri tarve, joten toimintaa järjestettiin loppuvuodesta 2013 alkaen Toimintakeskus Risteyksen yhteydessä. Kuntouttavaan työtoimintaan osallistui 10, työkokeiluun 11 ja oppisopimuksella 6 henkilöä sekä palkkatuella 1 alle 29-vuotias. Saatu avustus kohdennettiin annetun päätöksen (UUDELY/2370/ /2012) mukaisesti Toimintakeskus Risteyksen toiminnanjohtajan ja muiden toiminnassa mukana olleiden ammattilaisten palkka- ja mm. vuokra-, materiaali-, atk-, puhelin- ym. kustannuksiin nuorille järjestetyn toiminnan osalta. Sosiaali- ja terveysosaston edustajat kävivät maaliskuussa 2014 esittelemässä uutta toimintatapaa ELY-keskuksen edustajille. Uudessa toimintatavassa nuorisopaja integroitaisiin Toimintakeskus Risteyksen toimintaan siten, että nuorten ryhmät toimivat vuoden 2014 aikana Risteyksen yhteydessä samoissa tiloissa. Mallissa nuorten työpajatoiminta saadaan toteutettua edullisin kustannuksin, kun Risteyksen tiloja ja palveluja voidaan hyödyntää. ELY-keskus hyväksyi esitellyn toimintatapamuutoksen sekä vuoden 2013 määrärahojen käytöstä annetun selvityksen. Sosiaali- ja terveysosasto haki ELY-keskukselta avustusta vuodelle 2014, ja avustusta myönnettiin euroa Ikäihmisten hyvinvoinnin ja elämänlaadun edistäminen Hoitotarvikkeita käyttävien asiakkaiden tasavertainen kohtelu kustannustehokkaasti: Jonkin verran ylitystä ilmaisjakelutarvikkeissa johtuen uusista ilmaisjakelun piiriin tulleista asiakkaista, jolloin arviointi vaikeaa. Tasavertaisuutta ei ole määritelty. Mittarit eivät vastaa tavoitteeseen eivätkä toimenpiteeseen. Kuntalaisten tasavertaisuus toteutuu siten, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan hoitotarvikejakeluun hyväksymät kriteerit ovat

8 kaikkialla käytössä. Tämä varmistaa sen, että jokainen kuntalainen on tasavertaisessa asemassa eikä synny yksikkö- tai aluekohtaisia eroja hoitotarvikejakelun myöntämiskäytännöissä. Toimenpide "hoitotarvikkeita käytetään kriteereiden mukaisesti" olisi toiminut paremmin mittarina ja tavoite olisi näin ollen toteutunut. 4.3 Sivistysvaliokunta Varhaiskasvatuspalvelut Toiminnan tehokkuus: varhaiskasvatuspalvelujen toteuttaminen kunnassa kustannustehokkaasti: Täyttöasteen ja talousarvion seurannan osalta tavoitetta ei voitu arvioida. Kaikkien päivähoitoyksiköiden täyttöasteen keskiarvo vuositasolla oli 92,72 %, joten lähes 100 %:n täyttöasteeseen ei päästy vuonna 2013, vaikka täyttöaste koheni edellisestä vuodesta. Mittari oli laadittu täyttöaste/päivähoitoyksikkö; mittarina olisi toiminut paremmin esim. kaikkien päivähoitoyksiköiden täyttöasteen keskiarvo joulukuussa 2013, tavoite 95 %. Talousarvion seurantaa on toteutettu tavoitteiden mukaisesti päiväkodinjohtajien johtoryhmässä aina osavuosikatsauksen yhteydessä. Mittari olisi tullut laatia konkreettisemmin esim. osavuosikatsausten määrä / talousarvion seurantapalaveri päiväkodinjohtajien kanssa Koulutuspalvelut Yhteistyötä Varhaiskasvatuspalveluiden ja Sosiaali- ja terveysosaston kanssa tiivistetään ja tehostetaan: Tavoite on toteutunut osittain. Lukumäärä ei voi olla mittari, vaan lukumäärälle tulee antaa arvo, joka mittaa tavoitetta. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma ei ole vielä valmis. Koulukyselyn tuloksia ei ole kokonaan käsitelty. Tavoite toteutunut. Sipoon kunta on koonnut uuden oppilas- ja opiskelijahuoltolain määräämän moniammatillisen oppilashuollon ohjausryhmän. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on valmis. Kouluterveyskyselyn tulokset viivästyivät ja niitä on käsitelty jaostoissa vuonna Liikunta- ja nuorisopalvelut Eläkeläisille suunnatun liikuntatoiminnan lisääminen: Epäselväksi on jäänyt, onko ryhmien kasvaminen johtunut osallistujamäärien lisääntymisestä. Kaksi uutta ohjattua ryhmää aloitti syksyllä 2013 ja täten osallistujamäärä kasvoi. Nuoret aktiivisia ja osallisia nuorisotilojen ja liikuntapaikkojen

9 käyttäjiä: Mittari ja toteuma eivät kommunikoi keskenään. Tehtyjen asiakaskyselyjen mukaan nuoret viihtyvät nuorisotiloissa ja kokevat voivansa vaikuttaa nuorisotilojen toimintaan. Kouluterveyskyselyn mukaan liikunta vapaa-ajalla on lisääntynyt. Tämä voi osittain johtua siitä, että ns. vapaavuoroja on lisätty. 4.4 Tekninen valiokunta, Rakennus- ja ympäristövaliokunta Talous ja hallinto Osallistuminen koko osaston kehittämiseen liittyviin projekteihin: Mittari ja toteuma eivät kommunikoi keskenään. Toimenpiteellä Yhteisten palveluiden ja osaston johtamisen tehtävien määrittely on tarkoitettu projektin Osaston hallinnon kehittäminen vaihetta I. Osaston hallinto tuottaa osaston yhteisiä palveluita ja avustaa osaston johtamistyössä. Osaston hallinnon kehittäminen -projektin vaiheessa I määriteltiin ja taulukoitiin osaston yhteiset hallintopalvelut ja -tehtävät ja tarkasteltiin niiden hoitamisen tasoa osastolla. Lisäksi käytiin läpi osaston hallintohenkilökunnan tehtävät ja kuormitus. Vaiheen I valmiusaste on 100 %. Tavoite on toteutunut Rakennusvalvonta Rakennus- ja huoneistorekisterin perusparannus: Perustelut sille, miksi tavoitetta ei ole saavutettu puuttuvat. Osastolla jouduttiin priorisoimaan Rakennusvalvonnan työt uudelleen mm. rakennusvalvontapäällikön vaihtaessa työpaikkaa. Yksikön tärkeimmäksi tavoitteeksi asetettiin arjen sujuminen ja vastaavasti jouduttiin karsimaan kehittämistyöstä. Hanketta ei muiden kiireiden takia ehditty toteuttamaan. Uuden selkeän ja kasvua tukevan rakennusjärjestyksen laatimisen aloittaminen: Tarkastuslautakunnalle ilmoitettiin, että laatiminen on käynnistynyt vuoden 2013 puolella sisällön kartoituksella ja sisällysluettelon laatimisella. Lautakunnan mielestä tämä ei riitä tavoitteen toteutumiseksi. Kuten tarkastuslautakuntakin totesi, projektin sisältö, sisällysluettelo ja projektisuunnitelma oli tehty vuoden 2013 puolella ja rakennus- ja ympäristövaliokunnassa on käyty keskustelua projektin sisällöstä. Rakentamisen tilastokatsaus: Vuoden 2013 tilastot puuttuvat. Tilastot eivät valmistuneet vuoden 2013 puolella. Asiakaslähtöisyys: Tavoite ei ole toteutunut, koska etukäteen ei ole määritelty hyväksyttävää asiakastyytyväisyystasoa.

10 Toimenpide on tehty eli asiakastyytyväisyyskysely on laadittu ja kyselyn pohjalta on tehty loppuraportti. Tavoiteltavaa asiakastyytyväisyystasoa ei määritelty etukäteen, koska vertailupohjaa aikaisemmista kyselyistä ei ollut. Kysely kuitenkin osoittaa asiakkaiden olevan Rakennusvalvonnan toimintaan erittäin tyytyväisiä. Rakennusvalvonnan tekemän työn arvoa tai siinä saavutettuja tuloksia ei vähennä puutteellisesti määritelty mittari. Työ on tehty ja tulokset ovat olleet erinomaisia Ympäristönsuojelu Ajantasaiset ja selkeät ympäristönsuojelumääräykset: Määräysluonnos ei ole valmis. Ympäristönsuojelumääräysten uudistamistyö on aloitettu, mutta määräysluonnos ei ole valmis. Vuoden 2013 aikana ympäristönsuojelun työtä ovat edelleen rasittaneet pitkät sijaisuudet. Kolmesta tarkastajasta kaksi on ollut määräaikaisia melkein koko vuoden. Töitä on priorisoitu niin, että juoksevat asiat ja asiakaspalvelu eivät kärsi Katu- ja viheralueet Haitallisten vieraslajien (mm. jättibalsami) hävittämiskampanjan järjestäminen: Tavoite on toteutunut osittain. Talkooviikon sijaan järjestettiin talkoo- ja opastustapahtuma yhtenä päivänä. Keväällä 2013 järjestettiin yhdessä Sipoonkorven edustajien kanssa tiedotuskampanja ja samalla suunniteltiin talkooviikon järjestämistä. Tiedotuskampanja keräsi helteisessä säässä paikalle median edustajia sekä aktiivisia kuntalaisia. Keskustelu vieraslajeista oli vilkasta ja päivä sai hyvän vastaanoton. Järjestäjät päätyivät yhteistuumin tämän tiedotuspäivän keskustelujen perusteella panostamaan jatkossa valistukseen, sillä suurimmat jättiputkiesiintymät ovat yksityisten maanomistajien mailla ja niihin voidaan puuttua vain maanomistajan luvalla. Sipoossa ympäristöyksikkö vastaa ja huolehtii vieraslajeista tiedottamisesta yksityisille maanomistajille. Vieraslajikkeiden hävittämiskampanjan osalta viherpuoli ja ympäristöyksikkö ovat käytännössä koko kesän neuvoneet asukkaita ja tiedottaneet heille vieraslajien hävittämisestä. Talkooviikko supistui näin yhteen päivään ja Sipoon kunnan mailla sijaitsevat jättiputkikasvustot on saatu hyvin hallintaan. Talkooviikko todettiin kokonaisuudessaan liian pitkäksi kohdistuessaan kunnan mailla oleviin jättiputkiin ja sijalle tarvitaan aktiivista asukkaiden neuvontaa. Tavoitteen katsotaan toteutuneen mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.

11 4.4.5 Vesihuolto Kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelman päivittäminen: Suunnitelma ei valmistunut tavoiteaikataulussa. Vesihuollon kehittämissuunnitelman aikataulu venyi, koska Sipoon vesihuollon kehittäminen katsottiin tarpeelliseksi tehdä selvästi suunniteltua tarkemmin, jotta se palvelee sipoolaisia ja Sipoota parhaalla mahdollisella tavalla läpinäkyvästi ja oikeudenmukaisesti. Vesihuollon kehittämissuunnitelma tehtiin huomattavan perusteellisesti ja kattavasti. Työssä kehitettiin osin täysin uusia tapoja arvioida etenkin harvaan asuttujen alueiden vesihuoltoverkostojen laajentamisalueita sekä niiden tärkeysjärjestykseen asettamista. Käytetty arviointitapa varmistaa Sipoon kunnan harvaan asuttujen alueiden täysin läpinäkyvän ja objektiivisen käsittelyn. Etenkin harvaan asuttujen alueiden oikeudenmukaisen ja tasapuolisen kohtelun varmistaminen edellytti alkuperäistä aikataulua pidemmän käsittelyajan. Tällä hetkellä vesihuollon kehittämissuunnitelma on hyväksyntäprosessissa ja lopullinen kunnanvaltuuston vahvistus suunnitelmalle saadaan marraskuussa Tuloslaskelmaosa Tasapainoinen talous: Tavoite ei toteutunut. Vuosikateprosentti oli 74,9. Talousarvion pitävyyden parantamiseksi on tehostettu seurantaa ja valvontaa sekä talouden tasapainottamiseksi on käynnistetty Operaatio Kattilankansi. 5. Muita havaintoja Sitovat tavoitteet osana valiokuntien ja jaostojen työskentelyä Sitovien tavoitteiden nykytilasta ja ennusteesta on informoitu valiokuntia ja kunnanhallitusta osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä. Pöytäkirjamerkinnöistä ilmennee, että osavuosikatsaus on saatettu kyseisille elimille tiedoksi. Nikkilän sydän Tarkastuslautakunta on arvioinut Nikkilän sydän -projektia projektin toimintatapojen tarkoituksenmukaisuuden osalta. Projektin toimintatapojen tarkoituksenmukaisuutta arvioitaessa lähtökohtana on projektille asetetut tavoitteet. Nikkilän sydän -projektin tavoitteet on asetettu selkeästi laajemmiksi kuin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta ilmenee. Tärkeimmät tavoitteet Nikkilän sydämen projektisuunnitelmasta

12 poimittuna ovat: 1. Nikkilän Sydän hankkeen toteutuskustannuksissa tulee päästä huomattavasti edullisempaan... Kustannusten laskemiseen tulee käyttää kaikkia käytettävissä olevia keinoja kuten esimerkiksi tilatarpeen tarkastelu, kustannustehokas rakentaminen, olemassa olevien tilojen hyödyntäminen sekä rakentamisprojektin vaiheistaminen jne. 2. Koulujen tilojen ratkaisuissa tulee käyttää joustavia, helposti laajennettavia tai supistettavia, mukautuvia ratkaisuja. Tilat rakennetaan palvelemaan Nikkilän Sydäntä eli molempia kouluja varten. 3. Kolme ensimmäistä pedagogista tavoitetta projektisuunnitelmassa ovat: 1) Kaksi kieltä saman katon alla (kaksi erillistä koulua, oma äidinkieli turvataan ja sitä vahvistetaan, osa tiloista on yhteiskäytössä sekä toimiva yhteistyö koulujen välillä), 2) Tilojen monipuolinen muunneltavuus esimerkiksi ryhmäkokojen sekä erilaisten opetusmenetelmien mahdollistamiseksi, 3) Yhteisöllisyys ; kokonaisuutena tilojen tulee mahdollistaa ihmisten vuorovaikutteinen kanssakäyminen. Riskeistä projektisuunnitelmassa on kireän aikataulun osalta todettu seuraavaa: Nikkilän sydämen rakentamisen aloittamisen ajankohta on jo syksy Tämä edellyttää erittäin sujuvaa vaativan kohteen suunnittelua, uusia toimintatapoja ja päätöksenteon joustavuutta siten, että luottamuselimet, Sipoon kunnan johto, projektiryhmä ja koulu ovat tietoisia hankkeen tavoitteista, toimintatavoista ja etenemisestä. Riskiä hallitaan pitämällä kaikki edellä mainitut osapuolet koko ajan tietoisina asioista ja tekemällä valmistelutyö mahdollisimman huolellisesti, jotta tarvittava luottamus eri osapuolten välillä syntyy. Tarkastuslautakunnan käytettävissä on ollut laaja materiaali mm. projektisuunnitelma, projektiryhmän (43 kpl) ja seurantaryhmän (6 kpl) muistiot, hankesuunnitelma raportteineen, piirustuksineen ja esittely diasarjoineen. Oheisessa vastauksessa ja projektin toimintatapojen tarkoituksenmukaisuutta arvioitaessa on otettu huomioon kaikki projektin tavoitteet kiinnitettäessä huomiota tarkastuslautakunnan esille nostamiin seikkoihin. Kiireellisyys Tarkastuslautakunnan tekstistä poiketen projektin lähtökohtana on ollut ennen kaikkea kaksi koulua saman katon alle, tarkoituksenmukaiset tilat ja toteutuskustannusten oleellinen

13 vähentäminen. Jälkimmäisten syiden takia projekti käynnistettiin uudelleen, vaikka siitä oli aiemmin tehty hankesuunnitelma. Lähtökohdista ja tavoitteista voi lukea tarkemmin kunnanhallituksen hyväksymästä projektisuunnitelmasta ja myös vuoden 2014 alussa valmistuneesta hankesuunnitelmasta. Projektin kiireellisyys johtui sen sijaan Sipoonjoen koulun ja Kungsvägens skolan vanhenevista, terveysriskejä sisältävistä tiloista. Nikkilän sydämen aikataulu on tiukka, noin 1 2 vuotta normaalia nopeampi. Tarjouskysely lähetettiin urakkalaskentaan noin 1,5 vuotta hankesuunnitelman aloittamisesta. Tiukka aikataulu on välttämätön koulun tarkoituksenmukaisten tilojen turvaamiseksi ja kustannusten säästämiseksi. Esimerkiksi Kungsvägens skolan siirtäminen väliaikaisiin tiloihin maksaisi kahden vuoden osalta yli 1,5 milj. euroa. Tästä syystä on erityisesti panostettu Kungsvägens skolan tilojen säilyttämiseen turvallisina ja terveellisinä. Yhteenvetona voidaan todeta, että projektin tiukka aikataulu on arvioitavissa tarkoituksenmukaiseksi. Tarkastuslautakunta toteaa: Tiukkakaan aikataulu ei saa olla sellainen, että se ei enää anna tilaa tai mahdollisuuksia sisällyttää toteutuksen kannalta hyviä ja projektia selvästi tukevia toimenpiteitä ja poikkeamatilanteissa joustoa. Tarkastuslautakunta on aivan oikeassa ja tähän asiaan on kiinnitetty erityistä huomiota projektisuunnitelmassa ja projektinjohtamisessa. Projektiryhmä on kokoontunut säännöllisesti viikon välein (hankesuunnitelmasta yli 40 kokousta, kesto á noin 2 3 tuntia) ratkaisemaan kulloinkin tarvittavat asiat ja käsittelemään kaikki esille nousseet uudet asiat. Tämä on jopa normaalia suurempi määrä, mikä johtuu vaativasta ja uutta kehittävästä projektista. Vastaavasti seurantaryhmä on kokoontunut säännöllisesti kuukausittain. Lisäksi projektia on käsitelty säännöllisesti valiokunnissa (sivistysvaliokunta, koulutusjaostot ja tekninen valiokunta). Myös koulujen opettajat ovat osallistuneet koulujen rehtoreiden johdolla sovittujen vastuiden mukaisesti koulun suunnitteluun. Lisäksi arkkitehti on järjestänyt erillisiä suunnitelman kommentointitilaisuuksia. Yhteenvetona toimintatapojen tarkoituksenmukaisuudesta voidaan todeta, että vuorovaikutus ja keskustelumahdollisuudet ovat olleet kattavat tiukasta aikataulusta huolimatta. Tarkastuslautakunta toteaa: Kun on kysymys tiukasti johdetusta ja aikataulutetusta projektista, on välttämätöntä, että tavoite, tehtävät, valtuudet ja vastuut määritellään selkeästi ja täsmällisesti. Tarkastuslautakunta antaa ymmärtää, että projektiin sidotut henkilöt eivät olisi olleet selvillä keskinäisestä vastuunjaosta.

14 Projektissa on määritelty, mikä on johdon, koulun, teknisen toimen ja apuna toimivien suunnittelijoiden tehtävänjako. Projektiryhmässä oli kolme koulun edustajaa, yksi teknisen toimen edustaja ja hankesuunnittelua johti tekninen johtaja. Vastuut olivat selvät ja niitä kerrattiin projektikokouksissa. Koulun sisäinen tehtävänjako oli koulun vastuulla Sipoon kunnan yleisen organisoinnin periaatteiden mukaisesti. Kokouksia oli viikoittain joulukuun 2013 ja joulukuun 2014 välisenä aikana. Yhteenvetona toimintatapojen tarkoituksenmukaisuudesta voidaan todeta, että tavoite, tehtävät, valtuudet ja vastuut ovat yksi keskeisimpiä asioita ja projektissa on niihin kiinnitetty tavanomaista selvästi enemmän huomiota. Seurantaryhmän rooli Tarkastuslautakunta toteaa: Lautakunnan selvityksen perusteella näyttää siltä, että seurantaryhmä aloitti työnsä myöhässä, vaikka juuri alkuvaiheessa sen merkitys olisi ollut erityisen suuri kun olisi ollut tarpeen ottaa kantaa projektin kannalta merkittäviin päätöksiin (mm. arkkitehtien valinnat). Arkkitehdin kilpailutus on jouduttu käynnistämään likimain samanaikaisesti kun projektisuunnitelma hyväksyttiin ja seurantaryhmä valittiin. Arkkitehdin valitsi hallintosäännön mukaisesti tekninen valiokunta kesäkuun alussa. Seurantaryhmä kokoontui ensimmäisen kerran kesäkuussa, kun arkkitehti oli valittu. Ensimmäinen seurantakokous järjestettiin ennen kuin oli ensimmäistäkään luonnosta, vain muutama käsin tehty piirustus. Arkkitehdin valinta on hankintalainsäädännön mukaisesti tehtävä tarjouspyynnön prosessia ja valintaperusteita noudattaen. Yhteenvetona voidaan todeta, että seurantaryhmä on pystynyt kuitenkin vaikuttamaan suunnitteluun sen alusta asti. Tarkastuslautakunta toteaa: Voidaan myös kysyä, oliko seurantaryhmän kokoonpano ja vetovastuu riittävän selkeä ja harkittu. Tarkastuslautakunnan mielestä seurantaryhmän olisi pitänyt olla enemmän projektin johdossa. Seurantaryhmään kuului edustajia niistä organisaatioista, joihin Nikkilän sydän -projektilla on vaikutusta. Lisäksi projektiryhmään valittiin luottamushenkilöiden edustus. Seurantaryhmässä olivat kaikki projektiryhmän jäsenet, jotta tieto voidaan välittää luotettavasti ja asiantuntevasti. Nikkilän sydän -projektissa johtamisvastuu on annettu projektiryhmälle. Samalla projektiryhmälle annettiin laaja vuorovaikutusvelvollisuus ja velvollisuus ottaa seurantaryhmän, valiokuntien, kunnanhallituksen, valtuuston ja henkilöstön kommentit huomioon. Johtamisvastuu projektiryhmälle oli annettu työn

15 laajuuden ja kiireellisyyden sekä tavoitteiden vaativuuden takia. Projektiryhmän tuli saavuttaa projektille asetetut erittäin kovat tavoitteet. Tavoitteiden saavuttaminen edellytti erittäin tiivistä työskentelyä (viikoittaiset kokoukset) ja riittävän suppeaa ryhmää (5-8) henkilöä. Vuosina 2011 ja 2012 tehtyä Nikkilän sydämen hankesuunnitelman laadintaa johti ohjausryhmä, jonka kokoonpano oli sama kuin nykyisen Nikkilän sydämen seurantaryhmä. Aikaisemman hankesuunnitelman kustannusarvio oli karsinnan jälkeen noin 32 milj. euroa (noin 11 milj. euroa nyt tehtyä suunnitelmaa kalliimpi). Nikkilän sydän -projekti on tähän mennessä saavuttanut käytännössä kaikki sille asetetut tavoitteet, mukaan lukien huomattavasti edullisempi kustannusarvio. Varsinaiset urakkatarjoukset saadaan syksyllä Projektiryhmä on käsitellyt ja ottanut huomioon paitsi seurantaryhmän myös kunnanhallituksen, valiokuntien ja jaostojen kommentit sekä luonnollisesti oman ryhmänsä jäsenten kommentit. Seurantaryhmä on ollut tyytyväinen projektiryhmän työhön. Yhteenvetona toimintatapojen tarkoituksenmukaisuudesta voidaan todeta: Projektin organisointi ja vastuut olivat tarkoituksenmukaiset asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja tiukan aikataulun mahdollistamiseksi. Organisointi on mahdollistanut sekä tavoitteiden saavuttamisen että vuorovaikutteisen suunnittelun. Seurantaryhmän kokoonpano oli harkittu. Tarkastuslautakunnan mielestä on ilmeistä, että projektissa ei ole riittävästi huomioitu koulujen erilaisuutta, mitä tulee pedagogiikkaan, tuntikehyksiin sekä niistä johtuvaan erilaiseen tilantarpeeseen. Projektiryhmässä ja erityisesti koulun projektiryhmäjäsenten välillä ko. asiaa on käyty läpi projektin alusta lähtien. Projektiryhmässä on ollut molempien koulujen rehtorit ja opetusjohtaja. Koulujen rehtoreiden tehtävänä on ollut alusta asti informoida ja keskustella oman koulunsa opettajien kanssa ja tuoda projektiryhmän käsittelyyn ilmenevat erilaiset näkökannat. Projektiryhmä on käsitellyt esille nostetut asiat heti ottaen huomioon projektille asetetut tavoitteet. Esimerkiksi syyskuussa nousi esille koulujen identiteetin turvaaminen ja projektiryhmä asetti erillisen työryhmän selvittämään asiaa ja teki tämän perusteella koulun suunnitelmaan tarvittavat muutokset lokakuun aikana. Opettajat ovat osallistuneet koulun tilojen sijoitteluun ja saatujen kommenttien sekä ajatusten perusteella mm. erityis- ja ELA-luokkien sijainnit tarkistettiin ja sijoitettiin uudelleen. Myös molempien koulujen aineluokkien opettajien kanssa käytyjen palaverien perusteella on muutettu aineluokkien sijoitusta. Lopuksi joulu-helmikuussa käytiin läpi aineluokkien ja hallinnon tilojen kiintokalusteet ja varusteet, joiden

16 osalta opettajien toiveet on suurelta osin pystytty toteuttamaan projektin tavoitteiden puitteissa. Suunnitteluaikataulua on väljennetty ensimmäisen kerran syyskuussa ja tämän jälkeen lokakuussa ja viimeisen kerran marraskuun lopussa kuitenkin siten, että koulun valmistumisen aikataulutavoitteesta ei ole tarvinnut luopua. Tämä on edellyttänyt kuitenkin vielä suurempaa päällekkäisyyttä hanke- ja toteutussuunnittelun sekä päätöksenteon osalta. Edellä mainitut konkreettiset esimerkit kertovat, miten Nikkilän sydän -projektin kuuntelu, vuorovaikutus ja keskustelu ovat toteutuneet. Kuitenkin aina, kun asiaa käsittelemässä on laaja määrä ihmisiä, esiintyy myös erilaisia tavoitteita ja mielipiteitä. Yhteenvetona voidaan todeta, että Nikkilän sydän -projekti on pyrkinyt kaikilla osaamillaan keinoilla - sekä proaktiivisilla että reaktiivisilla keinoilla - hyvään kuunteluun ja vuorovaikutukseen ja ei ole kuitenkaan pystynyt välttämään kaikkea vastakkainasettelua. Sosiaalisen median käyttö Tarkastuslautakunta kiinnittää sosiaaliseen mediaan aivan oikeutetusti huomiota. Voidaan todeta, että sosiaalista mediaa ei ole onnistuttu käyttämään hyväksi parhaalla mahdollisella tavalla. Sen käytöstä on saatu kuitenkin selvästi hyötyä. Voidaan myös todeta, että Nikkilän sydän -projekti on Sipoossa ensimmäinen investointihanke, jossa on ylipäätään käytetty sosiaalista mediaa. Kunnanjohtajan ehdotus Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että edellä perusteluosassa esitetty merkitään tiedoksi lausuntona tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta tilikaudelta Päätös Kunnanhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän ehdotuksen. KV Valtuusto

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Aloite Sipoon kunnan ruokapalveluiden kehittämisestä ja kunnallisen ruokailun arvostuksen nostamisesta/heikki Vestman ym. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite Sipoon kunnan ruokapalveluiden kehittämisestä ja kunnallisen ruokailun arvostuksen nostamisesta/heikki Vestman ym. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 39 07.05.2012 Aloite Sipoon kunnan ruokapalveluiden kehittämisestä ja kunnallisen ruokailun arvostuksen nostamisesta/heikki Vestman ym. KV 63 Valtuusto 9.5.2011 Heikki Vestman ja 12 muuta valtuutettua

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 23.04.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 13 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv) Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Kulttuurilautakunta Sivu 1 / 1 Kulttuurilautakunta 24.03.2015 Sivu 1 / 1 1682/00.01.02/2013 16 Väliraportti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman (2013-16) toimeenpanosta ja suunnitelman täydentäminen oppilashuollon osalta (Kh/Kv)

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ

KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ KAJAANIN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 20.1.2009 Muutos 5 :ään, kv 12.12.2012 85 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kaupungin hallinnon ja talouden valvonta

Lisätiedot

Sipoon kunnan tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2013

Sipoon kunnan tarkastuslautakunnan arviointikertomus vuodelta 2013 Sipoon kunnan tarkastuslautakunnan kertomus vuodelta 2013 12.5.2014 Sipoon kunnanvaltuustolle Sisällysluettelo 1. Alkusanat... 3 1.1 tehtävät... 3 1.2 kokoonpano ja toiminta... 3 1.3 Tilintarkastus...

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SIIKAJO- EN KUNNASSA JA KUNTAKONSERNISSA Kunnanvaltuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista (13

Lisätiedot

Ritva Lill-Smeds, jäsen

Ritva Lill-Smeds, jäsen Tarkastuslautakunta 2009-2012 18.05.2010 1 KOKOUSAIKA Tiistaina 18.05.2010 klo 15.00 19.35 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET Kunnanvirasto Yhteispalvelupisteen kokoustila Lapinjärvi Mats Antas, puheenjohtaja

Lisätiedot

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta

Valvontajärjestelmä. Tarkastuslautakunta 1 Keski-Pohjanmaan liiton hallintosääntö 1.1.2011 30 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Ulkoinen valvonta järjestetään toimivasta johdosta riippumattomaksi. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT 1 OPETUS- JA VARHAISKASVASTUSPALVELUT YHTEENSÄ 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Laskennallisella tasaisella kertymällä tammi-huhtikuun

Lisätiedot

Sipoon kunta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Osavuosikatsaus tammi elokuu 2013

Sipoon kunta. Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Osavuosikatsaus tammi elokuu 2013 Sipoon kunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Osavuosikatsaus tammi elokuu 2013 TOIMIALA: SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO VASTUUHENKILÖ: Sosiaali- ja terveysjohtaja

Lisätiedot

KH 6 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnansihteeri Peter Stenvall, peter.stenvall(at)sipoo.fi

KH 6 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnansihteeri Peter Stenvall, peter.stenvall(at)sipoo.fi Valtuusto 4 30.01.2017 Esitys uudeksi hallintosäännöksi 13/00.01.01/2012 KH 6 Kunnanhallitus 12.1.2016 Valmistelija: kunnansihteeri Peter Stenvall, peter.stenvall(at)sipoo.fi Uusi kuntalaki (410/2015)

Lisätiedot

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 41 07.05.2012 Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio KV 104 Valtuusto 1.11.2010 Eva Autio (kesk.) jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoon koko kunta julistautuu

Lisätiedot

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä Tarkastuslautakunnan, tilintarkastuksen ja sisäisen tarkastuksen tehtävät Valtuuston perehdytystilaisuus 18.9.2017 Konsernihallinto Kaupunkikonsernin valvontajärjestelmä

Lisätiedot

Laaksonen Kyllikki Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Kantola Heikki hallinto- ja talousjohtaja, 22

Laaksonen Kyllikki Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Kantola Heikki hallinto- ja talousjohtaja, 22 Iitin kunta Pöytäkirja 5/2015 1 Tarkastuslautakunta 11.05.2015 Aika Maanantai 11.05.2015 klo 19:00-20:11 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku Heinonen Sinikka Ikonen

Lisätiedot

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 1 Sivistysvaliokunna osavuosikatsaus Sivistysosaston osavuosikatsaus on osa koko kunnan kahdeksan kuukauden talous ja toimintaraportointia,

Lisätiedot

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta

Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 65 19.06.2017 Tekninen lautakunta 79 31.08.2017 Arviointikertomus vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta Kaupunginvaltuusto 19.06.2017 65 TARK.LTK

Lisätiedot

s. 5 Monika Zakowski, ryhmäehdotus Ensimmäiseen kappaleeseen liitetään seuraava virke: Työttömyysaste on noin 4 % eli työttömiä on noin 400.

s. 5 Monika Zakowski, ryhmäehdotus Ensimmäiseen kappaleeseen liitetään seuraava virke: Työttömyysaste on noin 4 % eli työttömiä on noin 400. TALOUSARVIO 2013 TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 VALTUUSTON LÄHETEKESKUSTELU 5.11.2012 LUETTELO KANNATETUISTA EHDOTUKSISTA YLEINEN OSA 3.2 TULOPERUSTEET s. 5 nro 1 Monika Zakowski, ryhmäehdotus Ensimmäiseen

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KOKKOLAN KAUPUNKI Syyskuu 2014 Keskushallinto SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN TAVOITE JA TARKOITUS; KÄSITTEET 3. SISÄISEN

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1

Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Pirkkalan kunta Tarkastussääntö 1 Sisällysluettelo 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 2 2 Lautakunnan kokoonpano... 2 3 Lautakunnan kokoukset... 2 4 Lautakunnan tehtävät... 2 5 Tilintarkastajan valinta...

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN

LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN 1 LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA / MÄNTSÄLÄ ja PORNAINEN 3. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (strategia) vuosille 2012; versio 26.11.2009 Kriittinen Yleisiin kasvuoloihin vaikuttaminen

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 Tulosalue 100 Vaalit Strategiset tavoitteet Operatiiviset tavoitteet Mittarit Vaalien toimittaminen ohjeiden mukaisesti määräajassa virheettömästi Hankitaan asianmukaiset välineet, koneet ja laitteet sekä

Lisätiedot

Vuoden 2011 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma. Valmistelija: kunnankamreeri Sture Lindqvist,

Vuoden 2011 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma. Valmistelija: kunnankamreeri Sture Lindqvist, Valtuusto 102 01.11.2010 Vuoden 2011 talousarvio ja vuosien 2011-2013 taloussuunnitelma 1191/02.01.00/2010 KH 293 Kunnanhallitus 4.10.2010 Valmistelija: kunnankamreeri Sture Lindqvist, sture.lindqvist@sipoo.fi

Lisätiedot

Långström Ulla sihteeri Partanen Henri viranhaltija Lindström-Koli Tove tilintarkastaja

Långström Ulla sihteeri Partanen Henri viranhaltija Lindström-Koli Tove tilintarkastaja PÖYTÄKIRJA 7/2017 1 Tarkastuslautakunta 04.05.2017 AIKA 04.05.2017 klo 12:00-17:10 PAIKKA Messi OSALLISTUJAT LÄSNÄ Packalen Paul pj Parnetti Alfonso jäsen Peippo Jukka varapj Jaskari Minna jäsen Långström

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen ja tuen tarpeet kuntien ja alueiden näkökulma

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen ja tuen tarpeet kuntien ja alueiden näkökulma Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toteutuminen ja tuen tarpeet kuntien ja alueiden näkökulma Heli Hätönen, TtT, erityisasiantuntija 12.11.2014 Kuopio 13.11.2014 Hätönen 1 Hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2016

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2016 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2016 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KEMIJÄRVEN KAUPUNGIN JA KAUPUNKIKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Kaupunginvaltuusto 4.3.2014 16 Voimaantulo 1.4.2014 2 1. LAINSÄÄDÄNTÖPERUSTA JA SOVELTAMISALA Kuntalain 13 :n

Lisätiedot

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela

Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa. Sakari Kela Järjestövaikuttaminen Kontiolahden kunnassa Sakari Kela 14.9.2017 Kunnan olemassaolon tarkoitus? Edellytysten luominen kunnan asukkaiden itsehallinnon sekä osallistumisen ja vaikuttamisen toteutumiselle.

Lisätiedot

Sorvari Vuokko jäsen. Långström Ulla sihteeri

Sorvari Vuokko jäsen. Långström Ulla sihteeri PÖYTÄKIRJA 5/2017 1 Tarkastuslautakunta 07.04.2017 AIKA 07.04.2017 klo 12:00-16:05 PAIKKA Mylly OSALLISTUJAT LÄSNÄ Packalen Paul pj Peippo Jukka varapj Sorvari Vuokko jäsen Jaskari Minna jäsen Långström

Lisätiedot

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja.

Hallintosäännön mukaan kokouskutsun antaa puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtaja. Kihniön kunta Tarkastuslautakunta 2013 2016 Pöytäkirja 3/2016 Kokousaika: 17.5.2016 klo 13.00 16.10 Kokouspaikka: Kihniön kunnanvirasto Läsnä: Jouko Yli-Knuuttila, puheenjohtaja Tiina Jokioja, varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 )

TARKASTUSSÄÄNTÖ JOKIOISTEN KUNTA. Hyväksytty Jokioisten kunnan valtuusto Muutos Jokioisten kunnan valtuusto (muutettu 2 ) Tarkastussääntö 1 JOKIOISTEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ 2 VALVONTAJÄRJESTELMÄ 2 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 2 TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 2 Lautakunnan kokoonpano 2 3 Lautakunnan kokoukset 2 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone

REISJÄRVEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 4/2017. Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone 1 KOKOUSAIKA 31.5.2017 klo 9:00 14.00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Vedenpää Antti, puheenjohtaja Pauli Niemi, varajäsen Puurula Merja, jäsen Potila Raija, kunnanjohtaja, kohta 23 Hirvinen

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996

ORIVEDEN KAUPUNKI TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty 21.10.1996 TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty 21.10.1996 Voimaantulo 1.1.1997 Sisällysluettelo: ORIVEDEN KAUPUNGIN TARKASTUSSÄÄNTÖ...5 1. VALVONTAJÄRJESTELMÄ... 5 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 5 2. TARKASTUSLAUTAKUNTA...

Lisätiedot

Sivistyslautakunta halusi Kohtaan 6.4. lisättävän Kajoon lähiliikuntapaikkojen toiminnan suunnittelu vuoden 2015 aikana.

Sivistyslautakunta halusi Kohtaan 6.4. lisättävän Kajoon lähiliikuntapaikkojen toiminnan suunnittelu vuoden 2015 aikana. Sivistyslautakunta 6 27.01.2015 Sivistyslautakunta 10 24.02.2015 Kunnanhallitus 75 16.03.2015 Liikuntastrategia 2015-2017 Sivltk 6 Liikunta-vap.ajanohjaaja Juuan kunnan liikuntastrategian luonnos vuosille

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Kokemäen kaupungin henkilöstöstrategian hyväksyminen 242/020/2013

Kokemäen kaupungin henkilöstöstrategian hyväksyminen 242/020/2013 KH:n henkilöstöjaosto 56 17.10.2013 Yhteistyötoimikunta 32 12.11.2013 KH:n henkilöstöjaosto 65 28.11.2013 KH:n henkilöstöjaosto 74 18.12.2013 KH:n henkilöstöjaosto 8 13.03.2014 Yhteistyötoimikunta 14 25.03.2014

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Valtuustokausi 2013 2016 Työohjelma 2016 TARKASTUSLAUTAKUNNAN TEHTÄVÄT JA TOIMIVALTUUDET Valtuusto asettaa tarkastuslautakunnan toimikauttaan vastaavien vuosien

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1

PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 PELKOSENNIEMEN KUNTA ESITYSLISTA 4/2017 1 AIKA 15.11.2017 klo 13:00 PAIKKA Sodankyläntie 1 A KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 16 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 17 KOKOUKSEN JÄRJESTÄYTYMISTOIMET

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto 17.6.2014 27

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto 17.6.2014 27 Valtuusto 17.6.2014 27 1. VUODEN 2013 ARVIOINTIKERTOMUS Tark.ltk. 13.5.2014 16 Liite 1 Laadittiin vuoden 2013 arviointikertomus. Puheenjohtajan ehdotus: Tarkastuslautakunta jättää arviointikertomuksen

Lisätiedot

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista

Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista Valtuusto 4 10.02.2014 Lausunnon antaminen Keski-Uudenmaan kuntien yhdistymisselvityksen väliraportista 63/00.04.01/2013 KH 239 Kunnanhallitus 18.6.2013 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas Taustaa

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019

REISJÄRVEN KUNTA ESITYSLISTA 3/2019 1 KOKOUSAIKA 17.5.2019 klo 9:00 15:00 PAIKKA Reisjärven Kunnantalo, Kokoushuone LÄSNÄ Hirvinen Esa, puheenjohtaja Niemi Pauli, varapuheenjohtaja Puurula Merja, jäsen Paasovaara Marko, sihteeri, tilintarkastaja

Lisätiedot

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17

Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä :t 17-21 JHTT, KHT, KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, :t 15-17 Iitin kunta Pöytäkirja 4/2015 1 Tarkastuslautakunta 27.04.2015 Aika Maanantai 27.04.2015 klo 18:00-20:00 Paikka Saapuvilla Kunnantalo, neuvotteluhuone (1. krs.) Yli-Kaitala Markku puheenjohtaja, esittelijä

Lisätiedot

Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym.

Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym. Valtuusto 49 22.05.2017 Aloite nollatoleranssista koulukiusaamiselle/marja Manninen-Ollberg ym. 1569/12.01.03/2016 KV 102 Valtuusto 16.5.2016 Marja Manninen-Ollberg ja 27 muuta valtuutettua jättivät aloitteen

Lisätiedot

Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä

Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä Riskit /tavoitteet: - mitkä ovat tavoitteet, joiden ainakin pitää toteutua? (näkökulma kunnan asukkaiden

Lisätiedot

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä

Kärkölän kunnan KH KV KÄRKÖLÄN KUNTA puh Virkatie Järvelä Kärkölän kunnan KH 4.9.2017 KV 18.9.2017 KÄRKÖLÄN KUNTA puh. 044 770 2200 karkolan.kunta@karkola.fi Virkatie 1 16600 Järvelä www.karkola.fi KÄRKÖLÄN STRATEGIA Sisällys VISIO... 3 ARVOT... 3 STRATEGIAN

Lisätiedot

Puumala Pöytäkirja 4/ ( 11) Tarkastuslautakunta Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen

Puumala Pöytäkirja 4/ ( 11) Tarkastuslautakunta Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen Puumala Pöytäkirja 4/2019 1 ( 11) Aika 26.03.2019, klo 14:00-16:50 Paikka Valtuustosali Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus, päätösvaltaisuus ja työjärjestyksen hyväksyminen 16 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 8.4.2011 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA Lopen kunnantalo, kokoushuone II LÄSNÄ Ukkola Marja puheenjohtaja Tuomi Vilho varapuheenjohtaja Ahlqvist Leila jäsen Laukkanen

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS 1 Tarkastuslautakunta 2013 2016 PÖYTÄKIRJA 3/2014 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 25.4.2014 klo 9.00 13.05 KOKOUSPAIKKA Lopen kunnantalo, kokoushuone II LÄSNÄ Myllykoski Satu puheenjohtaja Naakka

Lisätiedot

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4.

uvut 1. Käyty / ei käyty 2. Talouden tasapainottamisohjelman toteutuma 3. Ohjeiden päivittäminen ja uusien toimintojen käyttöön 4. Hallintopalvelukeskuksen toiminnallisten tavoitteiden toteuma 1.1. 31.7.2015 Hallintolautakunta (=valtuustoon nähden sitovia) Sitovat tavoitteet Mittarit/Tunnusl uvut Mittarin tulos/ 7/2015 Henkilöstön

Lisätiedot

Kuntalain 37 määrittää kuntastrategiasta seuraavaa: 1) kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen; 2) palvelujen järjestäminen ja tuottaminen;

Kuntalain 37 määrittää kuntastrategiasta seuraavaa: 1) kunnan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen; 2) palvelujen järjestäminen ja tuottaminen; Kunnanhallitus 176 28.06.2017 Kunnanhallitus 328 13.12.2017 Kunnanhallitus 6 10.01.2018 Kunnanhallitus 26 31.01.2018 Kunnanhallitus 96 28.03.2018 Kunnanhallitus 159 06.06.2018 KUNTASTRATEGIAN LAATIMINEN

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017

19 Tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen vuodelta 2017 Kangasniemi Pöytäkirja 3/2018 1 (14) Aika 18.05.2018, klo 12:30-15:00 Paikka Kangasniemen kunnantalo, kunnanhallituksen huone Käsitellyt asiat 15 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 16 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 176. Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.11.2013 Sivu 1 / 1 176 Rakennuslautakunnan seurantaraportti 10/2013 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Tuija Nyyssönen, puh. (09) 816 24811 Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600

Lisätiedot

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Yhtymähallitus 23.11.2017 Yhtymävaltuusto 1.12.2017 Siun sote - kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 2(5) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala...

Lisätiedot

ELINVOIMAPALVELUT. 1. Valvontaympäristö l. johtamisen ja hallinnon järjestäminen ARVIOINTIHUOMIOT 2018

ELINVOIMAPALVELUT. 1. Valvontaympäristö l. johtamisen ja hallinnon järjestäminen ARVIOINTIHUOMIOT 2018 ELINVOIMAPALVELUT 1. Valvontaympäristö l. johtamisen ja hallinnon järjestäminen Toimintakulttuuri Organisaatiota johdetaan tehokkaasti, organisaation toiminta on tuloksellista ja toiminnan kehittäminen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet 1 Vieremän kunnan Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Valtuusto 23.3.2015 16 2 Vieremän kunnan sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 63. Ympäristölautakunta 30.08.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 63. Ympäristölautakunta 30.08.2012 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 30.08.2012 Sivu 1 / 1 1525/02.02.02/2012 63 Ympäristölautakunnan seurantaraportti I/2012 Valmistelijat / lisätiedot: Nyyssönen Tuija, puh. (09) 816 24811 Soini Sari, puh. (09) 816 24830

Lisätiedot

Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki. Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, valtiovarainministeriö

Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki. Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, valtiovarainministeriö Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki Lainsäädäntöneuvos Eeva Mäenpää, valtiovarainministeriö Kuntalain uudistamisen tavoitteet TALOUDEN KESTÄVYYS Kunnan toiminnan taloudellisen kestävyyden turvaaminen

Lisätiedot

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012

Kunnanhallitus salainen 31 11.06.2013 Kunnanhallitus 195 18.06.2013. Tilintarkastuskertomus 2012 salainen 31 11.06.2013 195 18.06.2013 Tilintarkastuskertomus 2012 Khsal 31 Tarkastuslautakunta 42 5.6.2013 ja kunnanjohtaja ovat laatineet vuoden 2012 tilinpäätöksen, joka sisältää toimintakertomuksen,

Lisätiedot

Sitovien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2012

Sitovien toiminnallisten tavoitteiden toteutuminen 2012 Valtuusto 5 07.10.2013 5 Tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2012/Lausunto 23/02.02/2013 KH 264 Kunnanhallitus10.9.2013 Valmistelija: Kunnan johtoryhmä Valtuusto käsitteli tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen

Lisätiedot

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät

2 (5) Tarkastussääntö Hyväksytty: yhtymäkokous xx.xx.xxxx xx 17.9.2014. 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2 (5) 2.2 Tilintarkastajan tehtävät 2.3 Tilintarkastuskertomus Kuntalain 73 75 säädetään tilintarkastajan tehtävistä. Tilintarkastajan on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden

Lisätiedot

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus

3 Tarkastuslautakunnan valmistelijan / pöytäkirjanpitäjän määrääminen. 5 Tarkastuslautakunnan laskujen hyväksyminen ja asiatarkastus Mäntyharju Pöytäkirja 1/2016 1 (12) Aika 05.04.2016, klo 09:05-11:00 Paikka Terveyskeskuksen kokoushuone Sopukka Käsitellyt asiat 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 Pöytäkirjan tarkastus 3 Tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019

Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Nuorisovaltuuston toimintasääntö 2019 Loviisan nuorisovaltuusto 1 1. Nuorisovaltuuston tarkoitus ja tavoite 2. Toimintasäännön soveltaminen 3. Nuorisovaltuuston valitseminen 4. Järjestäytyminen, tehtävät

Lisätiedot

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45

Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Uusi kuntalaki ja johtamismallit mikä valita? Kuntamarkkinat 9.9. klo 10.-10.45 Jarkko Majava FCG Koulutus Oy jarkko.majava@fcg.fi 050 3252306 Uusi kuntalaki on tullut voimaan 1.5.2015 Suuri osa lain säännöksistä

Lisätiedot

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän.

Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että ulkoinen ja sisäinen valvonta yhdessä muodostavat kattavan valvontajärjestelmän. TAIVALKOSKEN KUNTA TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuustossa 15.11.1996 57 Voimaantulo 1.1.1997 1 luku Valvontajärjestelmä 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kunnan hallinnon ja talouden valvonta järjestetään

Lisätiedot

SIVVLK 4 Sivistysvaliokunta 16.1.2012 Valmistelija: sivistysjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka, suvi-paivikki.hiipakka(at)sipoo.fi

SIVVLK 4 Sivistysvaliokunta 16.1.2012 Valmistelija: sivistysjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka, suvi-paivikki.hiipakka(at)sipoo.fi Valtuusto 19 27.02.2012 Talousarviomuutos 2011/Sivistysvaliokunta 15/02.02.00/2012 SIVVLK 4 Sivistysvaliokunta 16.1.2012 Valmistelija: sivistysjohtaja Suvi-Päivikki Hiipakka, suvi-paivikki.hiipakka(at)sipoo.fi

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS

TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS 1 TARKASTUSLAUTAKUNNAN KOKOUS KOKOUSAIKA 13.4.2012 klo 9.00-14.20 KOKOUSPAIKKA Lopen kunnantalo, kokoushuone II LÄSNÄ Ukkola Marja puheenjohtaja, pöytäkirjanpitäjä 30 34 Tuomi Vilho varapuheenjohtaja,

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016

SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016 Sivu 1/5 JOENSUUN KAUPUNKI SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKKÖ TARKASTUSPÄÄLLIKKÖ TIMO MANNINEN TARKASTUSSIHTEERI SEIJA KUNNASLUOTO SISÄISEN TARKASTUKSEN YKSIKÖN TOIMINNAN TOTEUTUMISEN VUOSIYHTEENVETO 2016 Jakelu:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin

Espoon kaupunki Pöytäkirja Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin 16.06.2014 Sivu 1 / 1 2648/00.01.03/2014 47 Tilakeskus -liikelaitoksen selvitykset vuoden 2013 arviointikertomuksen havaintoihin Valmistelijat / lisätiedot: Kim Jarner, puh. 040 738 5830 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kunta hyvinvoinnin edistäjänä

Kunta hyvinvoinnin edistäjänä Kunta hyvinvoinnin edistäjänä Verkostoseminaari Hallitusneuvos Eeva Mäenpää, VM 1 Elinvoiman, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen tulevaisuuden kunnan perustyötä 2 Hyvinvoinnin edistäminen kuntalaissa

Lisätiedot

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke 2(6) Sisällys Aloite perhetyöhön... 3 Aloitusvaihe... 3 n suunnitelman tekeminen... 4 n työskentelyvaihe... 4 n työskentelyn arviointi... 5 n päättäminen... 5 3(6) Aloite perhetyöhön Asiakkuus lastensuojelun

Lisätiedot

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/ Pöytäkirja 2/2019 14 Tekninen lautakunta Aika Paikka 02.05.2019 klo 18:00-19:30 Kunnanhallituksen kokoushuone Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Lisätiedot

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium

Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Tilintarkastuksen ja arvioinnin symposium Kuntakonsernien riskienhallinnan arviointi Vs. tarkastusjohtaja Markus Kiviaho JHTT, CGAP, CRMA Kuntakonsernien riskienhallinnan arvioinnin lähtökohtia ja kriteerejä

Lisätiedot

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ

AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ AKAAN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA TARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 15.11.2006 SISÄLLYSLUETTELO VALVONTAJÄRJESTELMÄ...3 1 ULKOINEN JA SISÄINEN VALVONTA...3 TARKASTUSLAUTAKUNTA...3 2 TARKASTUSLAUTAKUNNAN

Lisätiedot

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv

TARKASTUSSÄÄNTÖ. Hyväksytty yv TARKASTUSSÄÄNTÖ Hyväksytty yv 25.02.2013 10 SISÄLLYSLUETTELO I LUKU VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 II LUKU TARKASTUSLAUTAKUNTA 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset

Lisätiedot

Eurajoen kunta, tulospalkkiomalli 2015 15.10.2014 1

Eurajoen kunta, tulospalkkiomalli 2015 15.10.2014 1 Eurajoen kunta, tulospalkkiomalli 2015 15.10.2014 1 Eurajoen kunta. Henkilöstön tulospalkkiomallin tavoitteet ja mittarit vuodelle 2015. NÄKÖKULMA TAVOITE TULOSPALKKIOJÄRJESTELMÄN MITTARI TAVOITETASO PAINO-

Lisätiedot

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman päivittäminen 31.12.2013 mennessä/lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2015-2018 hyväksyminen

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman päivittäminen 31.12.2013 mennessä/lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2015-2018 hyväksyminen Kunnanhallitus 85 23.03.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman päivittäminen 31.12.2013 mennessä/lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2015-2018 hyväksyminen Siv.ltk 29 Osastopäällikön ehdotus:

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Rakennuslautakunta Sivu 1 / 1 Rakennuslautakunta 21.08.2014 Sivu 1 / 1 102 Rakennuslautakunnan seurantaraportti I/2014 (kh-asia) Valmistelijat / lisätiedot: Veronica Rehn-Kivi, puh. 09 816 26600 Tuija Nyyssönen, puh. 050 344 5063 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1

1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1. 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1. 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 Tarkastussääntö 1 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Luku VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta 1 2. Luku TARKASTUSLAUTAKUNTA 1 2 Lautakunnan kokoonpano 1 3 Lautakunnan kokoukset 1 4 Lautakunnan tehtävät

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN

17.12.2015 PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN 1 (5) PIRKANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄN TARKASTUSSÄÄNTÖ 1.1.2013 LUKIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄ 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta Kuntayhtymän hallinnon ja talouden valvonta järjestetään niin, että

Lisätiedot

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28

Tarkastussääntö. Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Tarkastussääntö Yhtymähallitus 15.11.2011 131 Yhtymävaltuusto 29.11.2011 28 Sisällysluettelo Valvontajärjestelmä... 1 1 Ulkoinen ja sisäinen valvonta... 1 Tarkastuslautakunta... 1 2 Lautakunnan kokoonpano...

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun kehittäminen Lokakuu 2011, päivitetty 1.2.2012 Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta SUUNNITELMA Aika 19.9.2011 31.5.2012 Kumppanit Nurmijärven kunnan vammaispalvelut

Lisätiedot

SOSTEVLK 73 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Valmistelija: Palvelujohtaja Helena Räsänen, helena.rasanen (at) sipoo.fi

SOSTEVLK 73 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Valmistelija: Palvelujohtaja Helena Räsänen, helena.rasanen (at) sipoo.fi Valtuusto 4 09.09.2013 4 Sipoon vammaispoliittinen ohjelma 2013-2016 577/05.04.00/2012 SOSTEVLK 73 Sosiaali- ja terveysvaliokunta 16.10.2012 Valmistelija: Palvelujohtaja Helena Räsänen, helena.rasanen

Lisätiedot

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on

Sen lisäksi, mitä laissa on erikseen säädetty, lautakunnan tehtävänä on 1 (5) VANTAAN KAUPUNGIN T A R K A S T U S S Ä Ä N T Ö Kaupunginvaltuuston 28.1.2008 hyväksymä. Voimassa 1.3.2008 alkaen. 1 Tehtäväalue Ulkoinen tarkastus vastaa kaupungin hallinnon ja talouden ulkoisen

Lisätiedot

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden ylijäämä oli 4,22 milj. euroa (TA -5,67 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 112 27.03.2017 Kunnanvaltuusto 51 29.05.2017 Vuoden 2016 tilinpäätöksen hyväksyminen 972/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 112 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot