Savonlinnan kaupungin asiantuntijalausunto eduskunnan sivistysvaliokunnan kuulemisessa teemaan Nuorisotakuun toteutuminen ja etsivä nuorisotyö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Savonlinnan kaupungin asiantuntijalausunto eduskunnan sivistysvaliokunnan kuulemisessa teemaan Nuorisotakuun toteutuminen ja etsivä nuorisotyö"

Transkriptio

1 SAVONLINNAN KAUPUNKI Asiantuntijalausunto 20. lokakuuta 2015 Viite: Eduskunnan sivistysvaliokunnan sähköpostiviesti 13. lokakuuta 2015 HE 30/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016 Teema: Nuorisotakuun toteuttaminen ja etsivä nuorisotyö Savonlinnan kaupungin asiantuntijalausunto eduskunnan sivistysvaliokunnan kuulemisessa teemaan Nuorisotakuun toteutuminen ja etsivä nuorisotyö 1. NYKYTILA SAVONLINNASSA Nuorisotakuun toteuttamiseksi Savonlinnassa perustettiin nuorisotakuun työryhmä. Työryhmään on saatu mukaan runsaasti nuorten kanssa toimivia yhteistyökumppaneita. LIITE 1. Työryhmän toiminta käynnistyi toukokuussa Kokouksia on ollut n. 5/vuosi. Työryhmän tehtävänä on toimia ylätason verkostona. Käytännön yhteistyöverkostona toimii moniammatillinen nuorisoasiainyhteistyöryhmä NEPPARI (vuodesta 2008). LIITE 2. NEPPARIN yhteistyö on nuorisotakuun aikana tiivistynyt ja tiedonkulku on eri toimijoiden välillä parantunut. NEPPARI on konkreettisesti vaikuttanut nuoriin liittyviin päätöksiin ja alueen toimintoihin, ideoinut ja kehittänyt nuorille suunnattuja työ- ja koulutusmahdollisuuksia. Kaupunki on ulkoistanut nuorisotoimen 100 %:sti. Etsivä nuorisotyö Savonlinnassa Savonlinnassa on toteutettu etsivää nuorisotyötä vuodesta 2008 lähtien Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan tuki ry:n toimesta. Savonlinnassa tehtävä etsivä nuorisotyö on muotoutunut paikallisten ominaispiirteiden kautta. Savonlinnan kaupunkikeskustan pienuudesta ja suurten ostoskeskusten ja vakiintuneiden nuorten oleskelupaikkojen puutteesta johtuen on etsivää katutyötä haastavaa toteuttaa. Usein tieto nuoren tilanteesta tulee jonkin instituution, useimmiten koulun tai terveydenhuollon, kautta. Toisaalta tehtävä työ voi tapahtua pitkältikin nuorten omissa ympäristöissä. Voisi sanoa, että Savonlinnassa tapahtuva etsivä nuorisotyö on palveluiden löytämistä ja niihin saattamista sekä palveluihin kiinnittymiseen ja sitoutumiseen tähtäävää työtä.

2 Savonlinnassa on neljä etsivää nuorisotyöntekijää. Etsivän nuorisotyön parit muodostavat kaupunkiin yhden etsivän nuorisotyön tiimin, jossa linjataan yhdessä etsivän nuorisotyön toimintaa sekä kehitetään yhdessä työn sisältöä. Tarvittaessa etsivät toimivat toistensa työpareina tiimin sisällä. Etsivillä on työpisteitä eri puolilla kaupunkia; kaupungintalolla, Nuorisoverstaalla ja Nuorisotalo Possella sekä nuorisotiloilla haja-asutusalueilla ja ympäristökunnissa. Etsivät tapaavat nuoria näissä eri toimipisteissä. NuTu ry:n etsivät toimivat myös Enonkosken ja Sulkavan kuntien alueella. Työntekijän ammatillisuus näkyy osaamisena asettaa rajat itselleen ja asiakkaille. Työntekijälle on kokemuksen ja koulutuksen kautta kehittynyt etsivän ammattietiikka, joka näkyy ajattelussa seuraavasti: jokaisella on vahvuuksia, ei ole niin sanottuja menetettyjä tapauksia, jokainen on arvokas ja tulee kuulluksi omana itsenään. Etsivän nuorisotyön ammattiprofiilia kuvaa halu auttaa, luotettavuus ja vaitiolovelvollisuus nuoren parhaaksi sekä inhimillinen suhtautuminen asiakkaisiin. Savonlinnan etsivän nuorisotyön työmuotoja: jalkautuminen palveluihin nuoren kanssa yksilöohjaus koulupäivystykset Time out! Aikalisä!- toiminta kouluyhteistyö nuorten rekrytoinnit pajalle yhteistyö nuorten elämäntilanteesta (tiedon vaihto) pajakartoitus, jonka pajaetsivä suorittaa kaikille pajanuorille n. 2-3 pv verstasjakson aloituksesta. Kartoituksen tarkoituksena on selvittää pajanuorten lisätuen tarve ja tehdä nuorille tutuksi etsivää nuorisotyötä nuoren saattaminen lisätukeen päihdetestaus yhteistyössä A-klinikan kanssa kaikille pajanuorille. n. 45 eri nuorta/vuosi päihdetestausten päivitykset pajanuorten uudelleen etsintä, jos nuori jättäytyy syytä ilmoittamatta pois pajatyöstä yhteiset nuorten hoitokokoukset pajajakson jatkosuunnittelu, johon osallistuvat etsivä, nuori ja verstaan yksilövalmentaja pajanuoren jatkotuki nuoren niin halutessa yhteiset koulutukset (etsivät ja verstaan työvalmentajat) nuorille toimintapäiviä, jos pajahenkilöstö on koulutuksessa molemmat ovat edustettuina toistensa ohjausryhmissä

3 ETSIVÄN NUORISOTYÖN OHJAUSPROSESSI SAVONLINNAN SEUDULLA Savonlinnan kaupungin Nuorisoverstas Perustehtävä Savonlinnan kaupungin Nuorisoverstaan perustehtävä on tuottaa valmennuspalveluja Savonlinnan kaupungin sosiaalisen työllistämisen palvelurakenteeseen yhteistyössä eri lähettävien tahojen kanssa. Verstas toimii työyhteisönä, johon kuuluvat nuoret, valmentajat, töitä tilaavat asiakkaat ja yhteistyöverkosto. Verstas tarjoaa työtä, jonka avulla valmennuspalveluja toteutetaan.

4 Toiminnan kuvaus Savonlinnan kaupungin Nuorisoverstas on perustettu yhteistyössä Savonlinnan kaupungin vapaa-aikatoimen, henkilöstö-osaston ja työvoimatoimiston kanssa Nuorisoverstas on tuottanut työpajatoimintaa Savonlinnan seudun nuorille jo 27 vuotta ja toiminta on ollut keskeytymätöntä ja vakinaista. Toiminta Nuorisoverstas ja AVU-paja (avustavien toimintojen paja) työllistävät nuoria rakennus- ja puusepäntöihin, sekä pienimuotoisiin metalli- ja pinnankäsittelytöihin, sekä avustaviin palveluihin. Työt ovat nuorille oikeita harjoitustöitä tulevaa koulutusta tai työelämää varten. Toiminnan tavoitteena on, että mahdollisimman moni nuorista saisi työ- tai koulutuspaikan. Toimintaa mitoittavia tekijöitä ovat alueen nuorisotyöttömyys ja kouluttautumattomien ja kadoksissa olevien nuorten määrä. Henkilökunta Nykyinen henkilöstörakenne on seuraava: Tehtävä Lukumäärä Työnjohtaja-projektisihteeri 1 Työvalmentajat 2 Palvelu- ja yksilöohjaukseen saadaan lisätukea kaupungin etsivältä nuorisotyöltä ja Sosterin A-klinikan päihdetyöntekijältä. Nuoret työntekijät 16 maks. Palvelujaksot: Palkkatukityö 6kk Työkokeilu 1-6kk Kuntouttava työtoiminta 3-12kk Sosiaalitoimen ennaltaehkäisevä tukitoimi / Kelan kuntoutustuki 1-12kk Työssäoppiminen 1-3kk TET-jaksot 1-2vko Nuorisoverstaalla työskentelee vuosittain n. 45 eri nuorta. Nuorten keski-ikä on n. 22 vuotta ja n. 50 %:lla on vain peruskoulu käytynä. Nuorten pajajaksojen kesto on ollut keskimäärin n. 4kk (kaksi sopimusta / nuori), joten vuositasolla Nuorisoverstas ja AVU-paja pystyy tarjoamaan n. 90 eri aktivointisopimusta nuorille.

5 Nuorisoverstas ja kaupungin etsivä nuorisotyö tavoittaa vuosittain yhdessä n. 100 Savonlinnan seudun nuorta. Yhteistyökumppanit Kaupungin henkilöstöhallinto, kuntakokeilu työllistämistyöryhmä, vapaaaikatoimi, sivistystoimi, perusturva, toimitilapalvelu, Etelä-Savon TE-toimisto Savonlinnan toimipiste, Sosterin A-klinikka, Sosteri psykiatrian akuuttityöryhmä, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Savonlinnan työvoiman palvelukeskus, Nuorten monialainen yhteistyöryhmä Neppari, Savonlinnan kaupungin etsivänuorisotyö, Työpaja Telakka, Pidä Saaristo Siistinä ry, Nutu:ry INTO-projekti Rahoitus Savonlinnan kaupunki OKM/Itä-Suomen AVI Etelä-Savon TE-toimisto KELA Nuorisoverstaan palvelujaksokaavio Nuorisoverstaalla toteutetaan valtakunnallisen työpajayhdistyksen suosittelemaa palvelujen jaksottamista.

6 Ennen valmennusjaksoa nuori on lähettävien tahojen asiakkaana ja ohjautuu sitä kautta nuorisoverstaan palveluihin työhaastattelu, verstasgalluppi ja tutustuminen verstaan toimintoihin, sekä sopimuksien laadinta ennen jakson aloittamista. Aloitusjakso 1-2vko perehdytys päihdetestaus PARty- tilastointiohjelmaan kirjaaminen pajaetsivän kartoitus ja etsivän nuorisotyön esittely nuorelle elämäntilanteenkartoitus, Sosterin A-klinikan päihdetyöntekijä yksilöllisen pajajakson tavoitteen asettelu tutustuminen työympäristöön ja yhteisöön verkostoyhteistyö Toimintajakso 1-12kk työvalmennusta työn parissa työkokemusta/näyttöjä ja opintosuorituksia kuntouttavaa työtoimintaa yksilövalmennusta yhteisöllisyyttä, liikuntaa ja virkistystoimintaa verkostoyhteistyötä Lopetusjakso alkaa 1-2vko ennen sopimusjakson päättymistä pajajakson tavoitteiden tarkastelu ja arviointi jatkosopimuksen laadinta jatkosuunnittelu palaveri (nuori, etsivä ja yksilövalmentaja/työvalmentaja) sopiminen jatko työskentelystä etsivän nuorisotyön kanssa työkokeilu- ja työtodistus jakson päivittäminen PARty-ohjelmaan verkostoyhteistyö Valmennusjakson jälkeen 1-12kk pajaetsivä ottaa yhteyttä nuoreen ja kyselee kuulumisia 1-2kk jakson päättymisestä jatkoseuranta/raportointi rahoittajalle tuloksista n. 1 vuosi jakson päättymisestä yhteistyössä Etelä-Savon TE-toimisto / Savonlinnan toimipisteen kanssa. Nuorisoverstaan toiminnan täydentävä kuvaus on liitteellä. LIITE 3.

7 Kolmannen sektorin välityömarkkinat Savonlinnassa ja Savonlinnan seudulla on vahvoja työllistäviä kolmannen sektorin välityömarkkinatoimijoita, jotka työllistävät vuositasolla yhteensä noin 700 henkilöä, joista alle 30 -vuotiaita nuoria lähes sata (100). Savonlinnan Toimintakeskus ry toimii Savonlinnassa ja Savonlinnan Seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry ( NuTU ry) toimii työpajoillaan Savonlinnan lisäksi myös Enonkosken, Rantasalmen, Juvan ja Puumalan kunnissa. Kaikilla työpajoilla on erittäin kiinteä yhteys etsivään nuorisotyöhön edellä mainitun Savonlinnan nuorisoverstaan mallin mukaisesti. 2. TOIMINNAN KEHITTÄMISKOHTEET Savonlinnan seudulla on pystytty luomaan monia toimiaverkostoja nuorisotakuun toteuttamiseksi, joita on kuvattu edellä. Tämän on mahdollistanut tasainen ja pitkäaikainen valtion rahoitus. Esimerkiksi Savonlinnan kaupungin nuorisoverstas on toiminut keskeytyksittä jo 27 vuotta. Hallitusohjelman mukaan sekä pajatyötä että etsivää nuorisotyötä vahvistetaan. Käytännössä samaan aikaan resursseja ollaan kuitenkin vähentämässä. Kuntien taloustilanne on erittäin huono ja pienetkin resurssien leikkaukset voivat aiheuttaa esimerkiksi henkilökunnan vähentämistä työpajoilla ja etsivässä nuorisotyössä. Käytännössä tämä tarkoittaisi työntekijäparien hajoamista etsivässä nuorisotyössä. Tällöin työturvallisuus, työntekijän jaksaminen, työn vaikuttavuus ja luotettavuus heikentyvät voimakkaasti, myös työntekijän oikeusturva kärsii. Lisäksi nyt hyvin toimiva pajayhteistyö vaarantuu. Pajatyössä yhdenkin työvalmentajan vähentäminen tarkoittaa käytännössä, että vuositasolla voimme tarjota nuorille useita kymmeniä työjaksoja vähemmän. Savonlinnassa nuorisoverstas toimii kolmen työntekijän voimin. Näin pienessä työyksikössä ei voida luopua yhdestäkään työntekijästä, toiminnan rampautumatta. Tällä hetkellä tilanne sekä nuorten työpajan että etsivän nuorisotyön osalta on hyvä. Allianssin tutkimuksen 2013 mukaan syrjäytyneitä tai syrjäytymisuhan alla on 5 % ikäluokasta (17-29). Savonlinnan osalta tämä tarkoittaa noin 230 nuorta. Etsivä nuorisotyö ja työpajat yhdessä tavoittivat vuoden 2014 aikana yhteensä 163 nuorta. Huolta on kuitenkin aiheuttanut vuosittain haettava valtionavustus. Rahoitus myönnetään vuodeksi kerrallaan ja tämä aiheuttaa sen, että työsopimukset etsiville nuorisotyöntekijöille voidaan tehdä vain vuodeksi kerrallaan. Tämän vuoksi työntekijöiden vaihtuvuus on ollut suurta. Tilanteesta kärsivät sekä työparitoiminta että nuoret. Nuoren on vaikea rakentaa luottamussuhdetta jatkuvasti vaihtuvaan työntekijään.

8 Nuorten työpajan avustuksen osalta ihmetystä on herättänyt raporttien merkitys avustusmäärärahaan. Hyvät, raportoidut tulokset eivät vaikuta tuleviin määrärahoihin Nuorisotakuu ja TEM:ssä tehdyt linjaukset Savonlinnan kaupunki ja välityömarkkinatoimijat ovat panostaneet nuorten työllistämiseen nuorisotakuun tavoitteiden mukaisesti. Toimijoiden näkökulmasta otsakkeessa mainitut asiat "lyövät toisiaan korville". Vuoden alusta 2013 käyttöönotettu työkokeilu-uudistus, joka poisti työmarkkinatuki-harjoittelun ja työelämävalmennuksen oli erittäin huonosti ajoitettu Nuorisotakuun tavoitteita ajatellen. Työkokeilussa kynnys työllistyä esim. työpajoille nousi sellaiselle tasolle, jonka kovin harva nuori ylitti. Kun samaan aikaan yrityksillä meni ja menee heikommin eivätkä pysty työllistämään saatikka ottamaan nuoria työkokeiluun, oli nuorten syrjäytyminen TE -palveluiden syövereihin alkanut ja jatkuu edelleen. Samoin on osoittanut täydellistä kokonaisnäkemyksen puutetta vuoden 2015 alkupuolella asetetut linjaukset palkkatukeen, joka nuorten lisäksi syrjäyttää myös iässään varttuneemmat, työtä vailla olevat kansalaiset ja näin suorastaan tyrmää työllistymismahdollisuudet tulevaisuudessa avoimelle sektorille. Sen minkä TEM on säästänyt työllistämismenoissaan, maksaa STM ja kunnat 3-4 kertaisesti takaisin. Onko kokonaisuus kenenkään hallinnassa? Työpajat ovat erittäin merkittävässä asemassa työllistymisen ja oman elämänhallinnan palveluprosessissa. Työpajojen kuntouttavan työtoiminnan kautta ovat syrjäytyneet tai syrjäytymisuhan alla olevat nuoret saatettu takaisin arkielämän normaalirytmiin, joka on johtanut opiskeluun ja avoimen sektorin työpaikkoihin. Kysymys kuuluu: kuinka verkosto voi vastata nuorten tarpeisiin, mikäli etsivän työn rahat leikataan tai kuinka käy kehitettävien ohjaamoiden toiminnan, johon etsivä nuorisotyö kiinteästi kytkeytyy? Lisätietoja Lisätietoja antaa vapaa-aikapäällikkö Simo Räty, p , Lausunnon kirjoittajatiimi katso liite. LIITE 4. Liitteet LIITE 1 Nuorisotakuutyöryhmän kokoonpano LIITE 2 Savonlinnan Seudun Nuorten asiain yhteistyöryhmä Nepparin toimijatahot LIITE 3 Nuorisoverstas palveluiden tuotteistaminen, täydentävä LIITE 4 Lausunnon kirjoittajatiimi

9 Asiantuntijalausunto , Savonlinnan LIITE 1 NUORISOTAKUUTYÖRYHMÄN KOKOONPANO Toiminta käynnistyi toukokuussa Linnamurto Erja, perusturvalautakunnan puheenjohtaja, puheenjohtaja Hämäläinen Jukka, Savonlinnan kaupunki, sivistystoimi, kehittämissuunnttelija kokouksen sihteeri Cederström Tiina, Linnalan Nuoret ry. toiminnanjohtaja Hulkkonen Juha, Kela Savonlinnan toimisto, KELAn asiantuntija (tuet) Herttuainen Anni, Nuorisovaltuuston edustaja, lukiolainen Hämäläinen Sanna, Sulkavan kunta, sosiaaliohjaaja Karjalainen Eeva, Savonlinnan kaupunki, vapaa-aikatoimi, etsivä nuorisotyö Kerman Juhani, Savonlinnan kaupunki, henkilöstöhallinto, henk.päällikkö Komu Tiia, Savonlinnan seudun Nuorisotoiminnan tuki ry. INTO -hanke Leskinen Virpi, Savonlinnan seudun nuorisotoiminnan tuki ry./ I.N.T.O. hanke, projektipäällikkö Linnamurto Sariia, SLN seudun Nuorisotoiminnan tuki ry. etsivä nuorisotyö Malinen-Parkkinen Ritva, Etelä-Savon TE-toimisto, paikall. johtaja Mikkonen Anna-Kristiina, Sln kaupunginvaltuuston pj. Muhonen Ritva, projektipäällikkö, SLN kaupunki, perusturva, kuntakokeilu -hanke Niittymäki Leila, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Oppisopimustoimisto Neuvonen Janne, Sln seudun yrittäjät ry.n edustaja Nokelainen Jukka, Sln seudun nuorisotoiminnan tuki ry. toiminnanjohtaja Räty Simo, Savonlinnan kaupunki, vapaa-aikatoimi, vapaa-aikapäällikkö Röpelinen-Pitkänen Carita, Savonlinnan Toimintakeskus ry. toiminnanjohtaja Sorjonen Heikki, Savonlinnan seurakunta, nuoriso-ohjaaja Stranden Tiina, Enonkosken kunta, sosiaalitoimi, sosiaaliohjaaja Suomalainen Tuukka, Savonlinnan kaupunginhallitus, edustusjäsen Torikka Kirsi, A-klinikka, Sosteri, päihdetyön vastaava / ISSHP Tuunainen Tommi, Savonlinnan kristillinen opisto, rehtori

10 Asiantuntijalausunto , Savonlinnan LIITE 2 Savonlinnan Seudun Nuorten asiain yhteistyöryhmä Nepparin toimijatahot Savonlinnan kaupunki Vapaa-aikapäällikkö, Savonlinnan vapaa-aikatoimi Sosiaaliohjaaja, nuorten sosiaalityö Sosiaaliohjaaja, aikuissosiaalityö Sosiaaliohjaaja poliisilaitos Nuorisoverstas, työnjohtaja-projektisihteeri Etsivä nuorisotyö, Savonlinnan vapaa-aikatoimi Peruskoulut, Savonlinnan kaupunki - Kuraattorit -Palveluohjaajat Sulkavan kunta Vapaa-ajan ohjaaja Opinto-ohjaaja Kuraattori Sulkavan seurakunnan nuorisotyöntekijä Enonkosken kunta Sivistystoimenjohtaja Sosiaalityöntekijä Sosiaalijohtaja Sosteri Jalkautuva psykiatrinen sairaanhoitaja, Nuorisopsykiatrian poliklinikka Kuntoutusohjaaja, Nuorten kuntoutusyksikkö Päihdetyöntekijä, Nuorten päihdepalvelut/a-klinikka TE-Palvelut Ammatinvalintapsykologi Asiantuntijat (2) Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Kuraattori Palveluohjaaja Savonlinnan Kristillinen opisto Rehtori Savonlinnan seurakunta Johtava nuorisotyöntekijä Poliisi Konstaapeli, Etelä-Savon poliisilaitos KELA Kuntoutuksen asiantuntija Rikosseuraamuslaitos Rikosseuraamustyöntekijä Savonlinnan seudun Nuorisoasunnot ry Asukasohjaajat (2) Etelä-Savon ja Varkauden alueen sovittelutoimisto Toiminnnanjohtaja Hankkeet

11 Voimakas-projekti, Kehittämiskeskus Tyynelä Pelituki projekti, Kehittämiskeskus Tyynelä Toimintatupa, Savonlinnan seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry Into-projekti Järjestöt Savonlinnan Kriisikeskus Toiminnanjohtaja, Linnalan Nuoret ry Etsivä nuorisotyöntekijä, Savonlinnan seudun Nuorisotoiminnan Tuki ry Etsivä nuorisotyöntekijä, Nepparin sihteeri, NuTu ry Toiminnanjohtaja, Savonlinnan 4H-yhdistys ry Toiminnanohjaaja, Savonlinnan 4H-yhdistys ry Toiminnanjohtaja, Nepparin puheenjohtaja, NuTu ry,

12 Asiantuntijalausunto , Savonlinnan LIITE 3 NUORISOVERSTAS palveluiden tuotteistaminen Asiantuntijalausunnon tekstiä täydentävät osat Yhteistyökumppanit Kaupungin henkilöstöhallinto, kuntakokeilu työllistämistyöryhmä, vapaa-aikatoimi, sivistystoimi, perusturva, toimitilapalvelu, Etelä-Savon TE-toimisto Savonlinnan toimipiste, Sosterin A-klinikka, Sosteri psykiatrian akuuttityöryhmä, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto, Savonlinnan työvoiman palvelukeskus, Nuorten monialainen yhteistyöryhmä Neppari, Savonlinnan kaupungin etsivänuorisotyö, Työpaja Telakka, Pidä Saaristo Siistinä ry, Nutu:ry INTO-projekti Rahoitus Savonlinnan kaupunki OKM/Itä-Suomen AVI Etelä-Savon TE-toimisto KELA Valmennushenkilöstön tehtäväkuvaus Virka-tehtävänimike: Työnjohtaja-projektisihteeri Tehtävän tarkoitus: Nuorisoverstaan = nuortentyöpajatoiminnan vetäminen itsenäisesti ja kokonaisvaltaisesti Tehtävät Osuus työajasta % Toiminnan ulkopuolisen rahoituksen 10% hakeminen/projektit, haastattelut, tilitykset, toimintakertomukset ja raportoinnit Työntekijöiden rekrytointi, haastattelut, sopimuksien 20% laadinta, perehdytys, jatkosuunnittelut, seuranta PARty ja poissaoloilmoitukset (KELA ja Essi) Toiminnan suunnittelu ja verstaan työnjohtotehtävät, 15% kehittäminen ja toteutus Yksilöohjaus/valmennus (yhteistyössä pajaetsivän 25% kanssa) Työvalmennus + lomien sijaistamiset 20% Yhteistyöverkosto toiminta 10% Virka-tehtävänimike: Tehtävän tarkoitus: Tehtävät Osuus työajasta % Työvalmennus ja ohjaustyö verstaalla 60% Työvalmentaja Työvalmentaja Savonlinnan kaupungin Nuorisoverstaalla

13 Suunnittelutehtävät 20% Huoltotyöt, koneet ja laitteet ( Nuorisoverstas, 10% vapaa-aikatoimi Ohjaus- ja opetustyö (SAMI) 10% Etsivän nuorisotyön tuki Virka-tehtävänimike: Tehtävän tarkoitus: Tehtävät Osuus työajasta % Työvalmennus ja ohjaustyö verstaan ulkopuolella 45% Työvalmennus ja ohjaustyö verstaalla 25% Suunnittelutyöt 15% Tarvikehankinta 15% Kaluston huoltotyöt Työvalmentaja Työvalmentaja Savonlinnan kaupungin Nuorisoverstaalla Kohderyhmät Lähettävät tahot Nuorisoverstaan asiakkaat 1. Kuntouttavan työtoiminnan asiakas 2. Sosiaalitoimen ennaltaehkäisevän tukitoimen asiakas/kela kuntoutustuki 3. Työkokeilu asiakas 4. Palkkatuki asiakas 5. Oppilaitos asiakas Perusturva/työvoiman palvelukeskus ( kuntouttava työtoiminta ) Sosteri (KELA:n kuntoutustuki asiakkaat) TE-toimisto ( työkokeilu / palkkatukityö ) Kuntakokeilu (palkkatukityö) Etsivä nuorisotyö (haasteelliset nuoret) Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto (työssäoppijat) Peruskoulut (pajakoululaiset ja TET-jaksot) Valmennus menetelmät 1. Työvalmennus työllistymisvalmiuksien parantaminen ammatillisen taidon ylläpitäminen peruskoulun jälkeisen nivelvaiheen ammattiin tutustumista ja ammatinvalinnan selkeyttämistä työvalmennuksen välineenä käytetään puu-, rakennus-, maalaus- ja metallityötä, sekä avustavia palveluita 2. Yksilövalmennus verkostoyhteistyötä (päivittäistä yhteistyötä pajaetsivän kanssa) tavoitesuunnitelma pajajaksolle työnhakuvalmiuksien edistäminen arjenhallinnan tukeminen

14 pajajakson arviointi jatkoseuranta 3. Yhteisöllinen valmennus vertaisohjaus mestari-kisälli periaatteella työkykyä ylläpitävät toiminnot (mm. ravinto, virkistys, liikunta ja harrastustoiminta) yhteiset yhteisölliset valmennukset työpaja Telakan kanssa Palvelut VALMENNUS 1 KOHDERYHMÄ: TOIMINTAKYKY: Kuntouttavan työtoiminnan asiakas (etsivien löytämä, perusturvan tai työvoiman palvelukeskuksen asiakas) Ei kykene itsenäiseen työskentelyyn ja vaatii lähes jatkuvaa työvalmennusta Paljon tukea ja neuvoa tarvitsevat Pitkäkestoinen valmennusprosessi TAVOITTEET: Arjenhallinnan parantaminen Sosiaalisten taitojen vahvistaminen Fyysisien valmiuksien parantaminen Yhteisöllisyyden vahvistaminen Työkyvyn arviointi ja kuntoutuminen seuraavaan palveluun tai koulutukseen MENETELMÄT: Nuorelle räätälöidään yksilöllinen työaika pajalle ja yksilölliset työtehtävät. Työtehtävien ohessa harjoitellaan sosiaalisia taitoja ja yksilövalmennuksessa vahvistetaan arjenhallintaa. Henkilökohtainen ja yksilöllinen työvalmennus, sekä aktiivinen yksilövalmennus ja verkostoyhteistyö. VALMENNUS 2 KOHDERYHMÄ: TOIMINTAKYKY: Sosiaalitoimen ennaltaehkäisevän tukitoimen asiakas/kela kuntoutustuki (Mielenterveys- ja päihdekuntoutujat) Ei kykene itsenäiseen työskentelyyn ja vaatii lähes jatkuvaa työvalmennusta. Paljon tukea ja neuvoa tarvitsevat Pitkäkestoinen valmennusprosessi TAVOITTEET: Arjenhallinnan parantaminen Sosiaalisten taitojen vahvistaminen Fyysisien valmiuksien parantaminen Yhteisöllisyyden vahvistaminen Tavoitteena kuntoutuminen seuraavaan palveluun tai työkyvyn arviointiin. MENETELMÄT: Nuorelle räätälöidään yksilöllinen työaika pajalle ja yksilölliset työtehtävät. Henkilökohtainen ja yksilöllinen työvalmennus, sekä aktiivinen yksilövalmennus ja verkostoyhteistyö.

15 VALMENNUS 3 KOHDERYHMÄ: TOIMINTAKYKY: Työkokeilu asiakas (ei ammatillista koulutusta tai työkokemusta) On esteitä motivaation ja arjenhallinnan suhteen. Työn teko vaatii työvalmentajan läsnä oloa, nuoren motivoimista ja seurantaa lähes aina. TAVOITTEET: Motivaatiotason kohottaminen Arjenhallinnan parantaminen Sosiaalisten taitojen vahvistaminen Fyysisien valmiuksien parantaminen Yhteisöllisyyden vahvistaminen Tavoitteena on nuoren työnteko-/opiskeluvalmiuksien parantaminen siinä suhteessa, että hänelle selkeytyy oman työllistymisen ja opiskelun edellytykset. MENETELMÄT: Valmennus menetelmänä käytetään erilaisten työtehtävien suorittamista yhdessä toisten kanssa. Henkilökohtainen ja yksilöllinen työvalmennus ja yksilövalmennuksessa keskitytään löytämään tulevaisuuden ammatti tai opiskelupaikka nuorelle. VALMENNUS 4 KOHDERYHMÄ: TOIMINTAKYKY: Palkkatuki asiakas (ammattitaitoiset työttömät nuoret tai työkokeilun kautta ammattitaitonsa ja työmotivaationsa näyttäneet tai opinnot keskeyttäneet nuoret) On hyvin lähellä työllistymistä. Toimintakykyä ja ammattitaitoa ylläpidetään vaativilla työtehtävillä ja vastuualueilla. Kohderyhmän nuoret pystyvät jossain määrin jo itsenäisiin työtehtäviin. TAVOITTEET: On löytää nuorelle työpaikka vapailta työmarkkinoilta tai jokin muu aktiivinen työvoimapoliittinen toimenpide (esim. koulutus). Suorittaa ammattitutkinto loppuun pajajakson aikana yhteistyössä ammatti- ja aikuisopiston kanssa (pajajakson opinnollistaminen). MENETELMÄT: Käytetään haastavissa työtehtävissä ja annetaan riittävästi vastuuta omasta työstä. Toimii tarvittaessa vertaisohjaajana mestari-kisälli periaatteella. Yksilövalmennuksessa selkiytetään nuoren työllistymisen mahdollisuuksia.

16 VALMENNUS 5 KOHDERYHMÄ: Oppilaitos asiakas (ammatillisissa opinnoissa olevat tai opinnot keskeyttämässä olevat nuoret) TOIMINTAKYKY: Toimintakykyä ja ammattitaitoa ylläpidetään riittävän vaativilla työtehtävillä ja vastuualueilla. Kohderyhmän nuoret pystyvät jossain määrin jo itsenäisiin työtehtäviin. TAVOITTEET: On viedä opintoja eteenpäin ja suorittaa työssäoppimisjaksolle asetetut tavoitteet tai motivoida nuori uudelleen opintojen pariin tai löytää uusi opintolinja. MENETELMÄT: Käytetään haastavissa työtehtävissä ja annetaan riittävästi vastuuta omasta työstä. Yksilövalmennuksessa selkiytetään nuoren opintojen merkitystä ja loppuun saattamista työllistymisen kannalta. Toimintaa ohjaa Yhteistyöverkostosta koottu ohjausryhmä, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa touko- ja lokakuussa.

17 Asiantuntijalausunto , Savonlinnan LIITE 4 Lausunnon kirjoittajatiimi Aika: 14. lokakuuta 2015, klo Paikka: Nuorisotila Posse, Kaarlonkatu 1 A, Savonlinna Läsnä: Linnamurto Erja, kaupunginvaltuutettu, perusturvalautakunnan puheenjohtaja ja nuorisotakuutyöryhmän puheenjohtaja. Hämäläinen Jukka, kehittämissuunnittelija SLN kaupunki, sivistysvirasto, poistui kello Karjalainen Eeva, nuorisoetsivä SLN kaupunki, vapaa-aikatoimi, Rautiainen Altti, työnjohtaja-projektisihteeri, SLN kaupunki, vapaa-aikatoimi Nokelainen Jukka, toiminnanjohtaja Savonlinnan seudun nuorisotoiminnan tuki ry. Räty Simo, vapaa-aikapäällikkö SLN kaupunki, vapaa-aikatoimi

18 Sivistysvaliokunta 22. lokakuuta 2015 Savonlinnan kaupunki, Erja Linnamurto SAVONLINNAN KAUPUNKI

19 Nykytila Savonlinnassa Nuorisotakuun työryhmä perustettiin keväällä Yhteistyöverkostona toimii moniammatillinen nuorisoasiainyhteistyöryhmä NEPPARI (vuodesta 2008). Kaupunki on ulkoistanut nuorisotoimen 100 %:sti. Etsivää nuorisotyötä on tehty jo vuodesta 2008 lähtien. Allianssin tutkimuksen 2013 mukaan syrjäytyneitä tai syrjäytymisuhan alla on 5 % ikäluokasta (17-29). Savonlinnan osalta tämä tarkoittaa noin 230 nuorta. -> Etsivä nuorisotyö ja työpajat yhdessä tavoittivat vuoden 2014 aikana yhteensä 163 nuorta. Savonlinnassa on neljä etsivää nuorisotyöntekijää. Etsivät toimivat myös Enonkosken ja Sulkavan kuntien alueella = seudullisuus SAVONLINNAN KAUPUNKI

20 Toiminnan kehittämiskohteet 1(2) Hallitusohjelman mukaan sekä pajatyötä että etsivää nuorisotyötä vahvistetaan. Käytännössä samaan aikaan resursseja ollaan kuitenkin vähentämässä. Pienetkin resurssien leikkaukset voivat aiheuttaa esimerkiksi henkilökunnan vähentämistä työpajoilla ja etsivässä nuorisotyössä. -> työturvallisuus, työntekijän jaksaminen, työn vaikuttavuus ja luotettavuus heikentyvät voimakkaasti, myös työntekijän oikeusturva kärsii. SAVONLINNAN KAUPUNKI

21 Toiminnan kehittämiskohteet 2(2) Pajatyössä yhdenkin työvalmentajan vähentäminen aiheuttaa: -> vuositasolla useita kymmeniä nuorten työjaksoja vähemmän. Pienessä työyksikössä ei voida luopua yhdestäkään työntekijästä, toiminnan rampautumatta. Huolta valtionavustuksesta -> Vuosittain haettava valtionavustus vaikeuttaa etsivä nuorisotyötoimintaa. Avustus tulee olla pitkäkestoisempi -> varmuus työntekijöiden työn jatkuvuudesta -> nuorten luottamussuhteen säilyttäminen työntekijään, tuttuus. SAVONLINNAN KAUPUNKI

22 Nuorisotakuu ja TEM:ssä tehdyt linjaukset Kysymykset kuuluvat: kuinka verkosto voi vastata nuorten tarpeisiin, mikäli etsivän työn rahat leikataan tai kuinka käy kehitettävien ohjaamoiden toiminnan, johon etsivä nuorisotyö kiinteästi kytkeytyy? Samoin on osoittanut täydellistä kokonaisnäkemyksen puutetta vuoden 2015 alusta voimaan astunut palkkatukimuutos, -> joka suorastaan tyrmäsi ja tyrmää työllistymismahdollisuuden avoimille työmarkkinoille! -> Toisen asteen koulutuksen leikkaukset ammatillisessa oppilaitoksissa kohdistuvat kaikkein huonommassa asemassa oleviin nuoriin (kehitysvammaiset) eriarvostaen nuorten oikeuden oppimiseen. -> Se minkä TEM (Työ- ja elinkeinoministeriö) on säästänyt työllistämismenoissaan, maksaa STM (Sosiaali- ja terveysministeriö) ja kunnat 3-4 -kertaisesti takaisin. Onko kokonaisuus kenenkään hallinnassa? SAVONLINNAN KAUPUNKI

NUORTEN TYÖPAJATOIMINTA PSAVI-alueella. Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

NUORTEN TYÖPAJATOIMINTA PSAVI-alueella. Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart Pohjois-Suomen aluehallintovirasto NUORTEN TYÖPAJATOIMINTA PSAVI-alueella Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart Pohjois-Suomen aluehallintovirasto 1 Nuorten työpajatoiminta Nykyisen nuorisolain 7 :n mukaan kunnan nuorisotyöhön

Lisätiedot

TYÖLLISYYSPALVELUISTA TYÖELÄMÄVALMENNUKSEEN

TYÖLLISYYSPALVELUISTA TYÖELÄMÄVALMENNUKSEEN Kaupunginhallitus 3.9.2018 liite nro 5 (1/10) TYÖLLISYYSPALVELUISTA TYÖELÄMÄVALMENNUKSEEN (Valmistelija työllisyyspäällikkö Auli Savolainen) 28.8.2018 2 Työelämävalmennuksen tavoitteet Työelämävalmiuksien

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille

Maahanmuuttajien. valmennus työpajoilla. Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Maahanmuuttajien valmennus työpajoilla Esite työpajojen sidosryhmille & yhteistyökumppaneille Työpaja monialainen yhteistyökumppani työpajojen kanssa yhteistyössä toimivia tahoja ovat muun muassa työ-

Lisätiedot

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta

Nuorisotakuu koulutus Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotakuu koulutus 21.3.2014 Nuorisotakuun toteuttaminen Pohjois-Suomen alueella nuorisotoimen näkökulmasta Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 25.3.2014 1 Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuusta

Lisätiedot

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle 2 Milloin opiskelija voi tarvita tukea työllistymiseen? Miten oppilaitoksessa voidaan ohjata työllistymisessä? Ammatillisen koulutuksen tavoitteena

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

Kumppaniksi ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2012

Kumppaniksi ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Kumppaniksi ry:n toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Toiminta- ajatus Kajaanin kaupunki sekä Ristijärven ja Sotkamon kunnat järjestävät Kumppaniksi ry:n toimesta työhön ja koulutukseen tähtäävää valmennusta

Lisätiedot

Avoimesti ammattiin joustavasti työelämään

Avoimesti ammattiin joustavasti työelämään Avoimesti ammattiin joustavasti työelämään 10-11.4.2014 TOTEUTTAJAT: RAHOITTAJA: Etelä-Savon ammattiopisto ja Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto Etelä-Savon ELY-keskus KOKONAISBUDJETTI: 981 761 euroa

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Työllisyyden Kuntakokeilu

Työllisyyden Kuntakokeilu Työllisyyden Kuntakokeilu Kuntakokeilu pähkinänkuoressa Työ-ja elinkeinoministeriön ja Kuntaliiton käynnistämä Jyväskylän, Jämsän ja Muuramen yhteishanke (yhteensä 26 hanketta) Toiminta-aika 1.9.2012-31.12.2015

Lisätiedot

Nuortenpaja Apaja Osavuosiraportti Touko-Elokuu 2014

Nuortenpaja Apaja Osavuosiraportti Touko-Elokuu 2014 Nuortenpaja Apaja Osavuosiraportti Touko-Elokuu 2014 Yleistä Nuortenpaja Apaja on Nurmeksessa ja Juuassa sijaitseva työhön, koulutukseen tai elämänhallintaan liittyvissä asioissa tukea tai ohjausta tarvitsevien

Lisätiedot

Turun Ohjaamo 2015-2018

Turun Ohjaamo 2015-2018 Turun Ohjaamo 2015-2018 Toiminta ja ajatus 17.3.2015 MIKSI OHJAAMO? Nuorten palvelut ovat olleet hajanaisesti sijoittuneita ja huonosti nuorten löydettävissä. Tavoite: Nuorten palvelut yhdessä paikassa

Lisätiedot

Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat. Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat. Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto Yhtäläinen tavoite, erilaiset toimintatavat Liisa Sahi Etelä-Suomen aluehallintovirasto 21.8.2014 Nuorisotakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

Työ- ja yksilövalmennuksen perusteet. 10.3.2015 Valtakunnalliset työpajapäivät Turku. Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Työ- ja yksilövalmennuksen perusteet. 10.3.2015 Valtakunnalliset työpajapäivät Turku. Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Työ- ja yksilövalmennuksen perusteet 10.3.2015 Valtakunnalliset työpajapäivät Turku Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Sosiaalisen työllistämisen toimiala on yhteiskäsite heikossa työmarkkina-asemassa

Lisätiedot

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA!

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! Sisällys Mikä nuorisotakuu? Miksi nuorisotakuu? Nuorisotakuun tavoitteet ja viestit Ketkä toteuttavat nuorisotakuuta? Nuorisotakuun tuloksia Nuorisotakuun kehittämistarpeita

Lisätiedot

Tornion Työvoimalasäätiön Starttivalmennus Stara hanke

Tornion Työvoimalasäätiön Starttivalmennus Stara hanke 20.10.2015 Tornion Työvoimalasäätiön Starttivalmennus Stara hanke 2015 2018 Toimijaverkosto Sosiaalitoimi Nuorisotoimi ja etsivä nuorisotyö Typ / tetoimisto Mielenterveyspalvelut STARTTI VALMENNUS Päihdepalvelut

Lisätiedot

Vieteri-Nuoret toimintaraportti 2017

Vieteri-Nuoret toimintaraportti 2017 KH 20.3.2018 51 LIITE 6 Vieteri-Nuoret toimintaraportti 2017 Johdanto Vuosi 2017 oli Ypäjän työpaja Vieterille ensimmäinen toimintavuosi, mille saatiin valtionavustusta nuorten työpajatoimintaan. Valtionavustuksen

Lisätiedot

Pirilän toimintakeskus- ajattelun taustalla

Pirilän toimintakeskus- ajattelun taustalla h Pirilän toimintakeskus- ajattelun taustalla Syrjäytymisen uhka Nuorisotyöttömyyden lisääntyminen Lasten ja nuorten psyykkisen pahoinvoinnin lisääntyminen Päihteiden käytön lisääntyminen Ammattitaitoisen

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

IDEASTA WALTTI-TALOKSI

IDEASTA WALTTI-TALOKSI WALTTI-TALO IDEASTA WALTTI-TALOKSI Ideointi käytännön työn pohjalta: Asiakkaan mahdollisuuksien kartoittaminen -> asiakkaat toimenpiteissä, joihin kuuluvat ja joista hyötyvät Työntekijöillä parempi havainnointimahdollisuus

Lisätiedot

Nuorten tuki-hankkeen ydintavoite:

Nuorten tuki-hankkeen ydintavoite: Nuorten tuki-hankkeen ydintavoite: on parantaa koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten kiinnittymistä ja pääsemistä koulutukseen, kehittää elämänhallinnan taitojaan ja saamaan työelämäkokemuksia

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle

HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT 2018 Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle HEINÄVEDEN KUNNAN TYÖLLISYYSPALVELUT 2018 Heinäveden kunnan työllisyyspalvelut tarjoaa tukea ja ohjausta työttömien työnhakijoiden

Lisätiedot

OPUS projektisuunnitelma

OPUS projektisuunnitelma OPUS projektisuunnitelma PROJEKTISUUNNITLEMA 1(5) Taustaa Sotek on ollut mukana vuosina 2012-2013 toteutettavassa, myös Euroopan sosiaalirahaston osittain rahoittamassa Tiet työhön 2 hankkeessa. Tiet työhön

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄ, MUURAME, JÄMSÄ

JYVÄSKYLÄ, MUURAME, JÄMSÄ 2012 2015 JYVÄSKYLÄ, MUURAME, JÄMSÄ Töihin!-palvelu: yritys- ja työnantajayhteistyö Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut: palveluohjaus, kuntouttava työtoiminta ja työkyvyn arviointi Seinätön TYP: verkostoyhteistyö

Lisätiedot

Verkostot ja niiden merkitys nuorisotakuussa

Verkostot ja niiden merkitys nuorisotakuussa Verkostot ja niiden merkitys nuorisotakuussa Toimivat monialaiset verkostot 6.2.2015 Hotelli Santa Claus Tiina Keränen, yksikön päällikkö 9.2.2015 Verkostoyhteistyö on mahdollisuus Yhteistyö vaatii avoimuutta,

Lisätiedot

TYÖ- JA TOIMINTAKYKYÄ SEKÄ TYÖLLISTYMISEN EDELLYTYKSIÄ KARTOITTAVA PALVELU / INTENSIIVINEN KARTOITUSJAKSO

TYÖ- JA TOIMINTAKYKYÄ SEKÄ TYÖLLISTYMISEN EDELLYTYKSIÄ KARTOITTAVA PALVELU / INTENSIIVINEN KARTOITUSJAKSO Liite 2 sääntökirjaan Palvelukokonaisuuden nimi TYÖ- JA TOIMINTAKYKYÄ SEKÄ TYÖLLISTYMISEN EDELLYTYKSIÄ KARTOITTAVA PALVELU / INTENSIIVINEN KARTOITUSJAKSO Säädösperusta Sosiaalihuoltolaki 17.9.1982/710

Lisätiedot

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Palveluesimies Päivi Kuusela Osaamisen kehittämispalvelut, nuoret 1 5.11.2013 TE-palvelut Lappi Päivi Kuusela TEM:n linjaukset nuorisotakuun toteuttamisessa TE-hallinnossa

Lisätiedot

Opinnollistaminen yhteistyö ja osaamisen

Opinnollistaminen yhteistyö ja osaamisen Opinnollistaminen yhteistyö ja osaamisen tunnistaminen mahdollisuus ja haaste Reitti ammattiin hanke, vuodesta 2010 1.10.2017 Reitti ammattiin palvelu Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi Hämeenlinnan

Lisätiedot

Nuorisotakuu Pasi Rentola

Nuorisotakuu Pasi Rentola Nuorisotakuu 3.9.2013 Pasi Rentola Hallitusohjelma: Jokaiselle alle 25 -vuotiaalle nuorelle ja alle 30 vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka

Lisätiedot

Kanava työvoimaa avoimille työmarkkinoille 2014

Kanava työvoimaa avoimille työmarkkinoille 2014 Kanava työvoimaa avoimille työmarkkinoille 2014 Toiminta-aika 1.4.2011-31.12.2014 4 palveluohjaajaa + projektipäällikkö Rahoitus ESR 85% ja kuntaosuus 15% mukana olevien kuntien mukaan asukasmäärien suhteessa:

Lisätiedot

SATAOSAA työhönvalmennus

SATAOSAA työhönvalmennus SATAOSAA työhönvalmennus Yhteistyöterveiset SATAOSAA-hankkeesta. Olemme kehittämässä Satakuntalaisten osatyökykyisten työllistymisen ja osallisuuden edistämiseksi maakunnallista, eri toimijat yhdistävää

Lisätiedot

Ajopuu vai tietoinen vaikuttaja

Ajopuu vai tietoinen vaikuttaja Ajopuu vai tietoinen vaikuttaja Miksi dokumentoida Tampere 11.6.2014 1 PAJATOIMINTA JOKA EI OLE DOKUMENTOITU EI OLE PAJATOIMINTAA Tampere 11.6.2014 2 24000 23000 22000 21000 20000 20772 21459 22791 22805

Lisätiedot

Taustatilaisuus nuorisotakuusta. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2013

Taustatilaisuus nuorisotakuusta. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2013 Taustatilaisuus nuorisotakuusta Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2013 Nuorisotakuu on tapa toimia uudella tavalla Nuorisotakuu ei ole laki vaan tapa toimia saumattomassa yhteistyössä Toteutus nykyjärjestelmää

Lisätiedot

SOPIMUS TYÖPAJAN VALMENNUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTA KONTIOLAHDEN KUNNASSA

SOPIMUS TYÖPAJAN VALMENNUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTA KONTIOLAHDEN KUNNASSA SOPIMUS TYÖPAJAN VALMENNUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTA KONTIOLAHDEN KUNNASSA 1. YLEISTÄ Tässä sopimuksessa sovitaan nuorten työpajatoiminnasta, jolla kehitetään ja tuotetaan palveluja parantamaan valmennukseen

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

TYÖVALMENNUSSÄÄTIÖ. VALTUUSKUNTA 18 jäsentä. HALLITUS 7 jäsentä. TILITOIMISTO - palkanlaskenta - kirjanpito TOIMITUSJOHTAJA

TYÖVALMENNUSSÄÄTIÖ. VALTUUSKUNTA 18 jäsentä. HALLITUS 7 jäsentä. TILITOIMISTO - palkanlaskenta - kirjanpito TOIMITUSJOHTAJA TYÖVALMENNUSSÄÄTIÖ VALTUUSKUNTA 18 jäsentä HALLITUS 7 jäsentä TOIMITUSJOHTAJA JOHTORYHMÄ - toimipisteiden esimiehet - hankkeiden edustaja - toimitusjohtaja ja toimistosihteeri. TILITOIMISTO - palkanlaskenta

Lisätiedot

- silta parempaan tulevaisuuteen -

- silta parempaan tulevaisuuteen - - silta parempaan tulevaisuuteen - - silta parempaan tulevaisuuteen - Kuopion seudun työvalmennussäätiön perustivat (25.4.2008): Kuopio, Siilinjärvi, Maaninka, Karttula EkoKuopio ry, Ekomaa-yhdistys ry

Lisätiedot

Kipinä syttyy työpajoilla

Kipinä syttyy työpajoilla Kipinä syttyy työpajoilla Nuorten työpajat Kaakkois-Suomessa 2013 25.9.2013 Työpaja Työpajoilla tuetaan nuoren elämänhallintaa sekä järjestetään työkokeiluja Työpajojen tavoitteena on ehkäistä nuorten

Lisätiedot

Miten siinä on onnistuttu Pohjois- Savossa? Tulevaisuusseminaari 11.11.2013 Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta

Miten siinä on onnistuttu Pohjois- Savossa? Tulevaisuusseminaari 11.11.2013 Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta Miten siinä on onnistuttu Pohjois- Savossa? Tulevaisuusseminaari 11.11.2013 Kuopio Ylijohtaja Kari Virranta Nuorisotakuu 2013 -määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle

Lisätiedot

Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön yhteistyö

Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön yhteistyö ALUEELLISET ETSIVÄN NUORISOTYÖN PÄIVÄT 9.-10.11.2016 Nuorten työpajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön yhteistyö Outi Rautio Pellon kunta Lapin ALUkoordinaatiotyö Tiedottaminen Alueelliset työkokoukset ja

Lisätiedot

Perustajayhteisöt. Iisalmen Kehitysvammaisten Tuki ry. Iisalmen Mielenterveystuki ry. Kiuruveden Varapäre ry. Sonkajärven Nuorison Tuki ry

Perustajayhteisöt. Iisalmen Kehitysvammaisten Tuki ry. Iisalmen Mielenterveystuki ry. Kiuruveden Varapäre ry. Sonkajärven Nuorison Tuki ry Perustajayhteisöt Iisalmen Kehitysvammaisten Tuki ry Iisalmen Mielenterveystuki ry Kiuruveden Varapäre ry Sonkajärven Nuorison Tuki ry Sonkajärven Mielenterveyskerho ry Iisalmen Invalidit ry ORGANISAATIO

Lisätiedot

Pirkanmaan työllisyydenhoidon seminaari/ kuntaesimerkit/ kolme pajaa/ Pälkäne, Orivesi ja Pirkkala. Työ- ja keskustelupisteet 4.3.

Pirkanmaan työllisyydenhoidon seminaari/ kuntaesimerkit/ kolme pajaa/ Pälkäne, Orivesi ja Pirkkala. Työ- ja keskustelupisteet 4.3. Pirkanmaan työllisyydenhoidon seminaari/ kuntaesimerkit/ kolme pajaa/ Pälkäne, Orivesi ja Pirkkala Työ- ja keskustelupisteet 4.3.2013 7.3.2013 Parasta aikaa Pälkäneen paja 2012-2015 Parasta aikaa Pälkäneen

Lisätiedot

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN

YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN YHDESSÄ HYVÄ OTE OPINNOISTA TÖIHIN ERITYISEN TUEN MALLI OPINNOISTA TÖIHIN SIIRRYTTÄESSÄ KENELLE: Erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille ja heitä työllistäville työnantajille. MIKSI: Opintojen mahdollistajaksi,

Lisätiedot

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen Nuorisotakuu Te-hallinnossa Anna-Kaisa Räsänen 15.11.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Nuortenpaja Apaja Tammi huhtikuu 2014

Nuortenpaja Apaja Tammi huhtikuu 2014 Nuortenpaja Apaja Tammi huhtikuu 2014 Paula Timonen Yleistä Nuortenpaja Apaja on Nurmeksessa ja Juuassa sijaitseva työhön, koulutukseen tai elämänhallintaan liittyvissä asioissa tukea tai ohjausta tarvitsevien

Lisätiedot

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko Green Care seminaari Kokkolan työvoiman palvelukeskus 1 Kokkolan työvoiman palvelukeskus (TYP) Työvoiman palvelukeskus on TE-toimiston, kaupungin sekä KELAN yhteinen palveluyksikkö Tavoitteena on moniammatillisesti

Lisätiedot

vaikuttavuutta. Osaavaa työ- ja työhönvalmennusta hankkeen

vaikuttavuutta. Osaavaa työ- ja työhönvalmennusta hankkeen A) Hankkeen tavoitteena on, että Iisalmen seudun TE-toimiston alueella sijaitsevat työpajat ja tuotannolliset työkeskukset alkavat yhdessä tuotteistaa pajayksiköissä valmentautuville tai kouluttautuville

Lisätiedot

Ohjaamo ja ammatilliset pajat RASEKO

Ohjaamo ja ammatilliset pajat RASEKO Ohjaamo ja ammatilliset pajat RASEKO Etsivä nuorisotyön viranomainen ja rekisterinpitäjä Naantali, Nousiainen, Masku, Mynämäki, Raisio ja Rusko 9.11.2012 Raision seudun koulutuskuntayhtymä / Maria Taipale

Lisätiedot

Oulun seudun etsivän nuorisotyön ohjaus- ja neuvontapalvelut. Virpi Huittinen, Sanna Lakso ja Anna Visuri

Oulun seudun etsivän nuorisotyön ohjaus- ja neuvontapalvelut. Virpi Huittinen, Sanna Lakso ja Anna Visuri Oulun seudun etsivän nuorisotyön ohjaus- ja neuvontapalvelut Virpi Huittinen, Sanna Lakso ja Anna Visuri Oulun seudun etsivän nuorisotyön ohjaajat Hailuoto: vapaa-aikasihteeri Satu Rahkola Haukipudas:

Lisätiedot

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisotakuu nuorisotoimen näkökulmasta 23.09.2014 1 Nuorisotakuu osana nuorisotoimea 1. Nuorten työpajatoiminta 2. Etsivä nuorisotyö 3. Monialainen yhteistyö 2 1. Nuorten työpajat Nuorten työpajoilla

Lisätiedot

Petra-projekti Nuorten työllistymisen tukeminen. Työllisyyspalvelut, Vantaan kaupunki Hankevastaava Annukka Jamisto 14.5.2014

Petra-projekti Nuorten työllistymisen tukeminen. Työllisyyspalvelut, Vantaan kaupunki Hankevastaava Annukka Jamisto 14.5.2014 Petra-projekti Nuorten työllistymisen tukeminen Työllisyyspalvelut, Vantaan kaupunki Hankevastaava Annukka Jamisto 14.5.2014 Petra-projektit Petra Nuoret työhön ja kouluun: 1.3.2010-31.10.2013 Petra Nuoret

Lisätiedot

Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku

Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku Saada tietoa, kokeilla, osallistua, vaikuttaa ja valita. Löytää oma yksilöllinen työelämän polku Milla Ryynänen, projektipäällikkö, Työelämän päämies projekti, Savon Vammaisasuntosäätiö 17.11.2015 TYÖELÄMÄN

Lisätiedot

KOKKOTYÖ-SÄÄTIÖ. GREEN CARE 4.4.2013 Anita Hevosmaa

KOKKOTYÖ-SÄÄTIÖ. GREEN CARE 4.4.2013 Anita Hevosmaa KOKKOTYÖ-SÄÄTIÖ GREEN CARE 4.4.2013 Anita Hevosmaa KOKKOTYÖ-SÄÄTIÖN TAUSTA Perustettu 2002; Kokkolan kaupunki, K-P:n koulutusyhtymä, K-P:n sos. psyk. yhdistys, Ventuskartano ry, Villa Elba ja Kokkolan

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI

OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 1 - OPPIMISYMPÄRISTÖN TUNNISTAMISRAPORTTI Oppimisympäristön tunnistamisraportti - 2 - KOOSTE ORGANISAATION OPPIMISYMPÄRISTÖISTÄ Tunnistetut oppimisympäristöt: Organisaatio:Savonlinnan

Lisätiedot

KAUPUNGIN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ TYÖLLISYYDEN HOIDOSSA

KAUPUNGIN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ TYÖLLISYYDEN HOIDOSSA KAUPUNGIN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ TYÖLLISYYDEN HOIDOSSA 10.042015 Yhdistysten tulevaisuus työllisyystoimijoina - tilaisuus Tarja Husso Työllisyyspäällikkö TYÖTTÖMÄT TYÖNHAKIJAT JOENSUUSSA 2009-2015 (suluissa

Lisätiedot

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

11.02.2015/ Anna-Liisa Lämsä. Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajakysely ja työnantajien haastattelut Vuoden 2014 alussa työnantajille tehty työnantajakysely 161 vastaajaa 51 työnantajan

Lisätiedot

Palvelu olen minä! -hanke osana nuorisotakuun monialaisia palveluita Vantaalla

Palvelu olen minä! -hanke osana nuorisotakuun monialaisia palveluita Vantaalla Sivistysvaliokunta 22.10.2015/HE 30/2015/Asiantuntijalausunto teema: Nuorisotakuun toteuttaminen ja etsivä nuorisotyö Vantaan kaupungin nuorisopalvelut, projektipäällikkö Susanna Salmela Palvelu olen minä!

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Nuorisotakuun ensimmäiset kuukaudet ja jatkoaskelet 21.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-,

Lisätiedot

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Suomen lääninhallitus Kouvolan Seudun Ammattiopisto

Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Suomen lääninhallitus Kouvolan Seudun Ammattiopisto Rahoittajat: Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Suomen lääninhallitus Kouvolan Seudun Ammattiopisto 2008-2010 2010 Tuettu työllistyminen - yrityspankki Moniammatillinen verkostoyhteistyö - yhteistyökartta

Lisätiedot

Nuorten työpaja Masku, Mynämäki ja Nousiainen 2015 2016

Nuorten työpaja Masku, Mynämäki ja Nousiainen 2015 2016 Nuorten työpaja Masku, Mynämäki ja Nousiainen 2015 2016 Toiminnan järjestäjä Mynämäen kunta toimii isäntäkuntana kolmen kunnan yhteiselle nuorten työpajatoiminnalle vuonna 2015 2016. Toiminta alkaa 1.9.2015

Lisätiedot

TYÖHÖNVALMENNUSKOKEILU JA TULOKSET

TYÖHÖNVALMENNUSKOKEILU JA TULOKSET TYÖHÖNVALMENNUSKOKEILU JA TULOKSET MIKSI Nykyinen palvelurakenne/ -polku ei tue osatyökykyisen työllistymistä riittävästi. Työhönvalmennuspalvelun sisältö ei ole yhdenmukaista (Kela/TEAK, työhönvalmennus

Lisätiedot

Työpajatoiminta Nuori Tampere

Työpajatoiminta Nuori Tampere Työpajatoiminta 2015 Nuori2017 - Tampere Ruth Bamming - Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto 5.4.2017 1 Nuorten työttömyys 2006 2016* *Työttömät työnhakijat Suomessa keskimäärin kuukauden lopussa

Lisätiedot

Joensuun Nuorisoverstas ry:n Nuorten työpajatoiminnan toiminta ja tulokset

Joensuun Nuorisoverstas ry:n Nuorten työpajatoiminnan toiminta ja tulokset Joensuun Nuorisoverstas ry:n Nuorten työpajatoiminnan toiminta ja tulokset Hätä Nuorista! Nuorten työpajapalveluiden turvaaminen Joensuunseudulla! Nuorten työpajatoiminta on tavoitteellista, arjen hallintaa

Lisätiedot

Tullen mennen Nuorten VertaisVerstas. - toimintamalli työpajoille - hankkeet työpajatoiminnan kehittämisen välineenä

Tullen mennen Nuorten VertaisVerstas. - toimintamalli työpajoille - hankkeet työpajatoiminnan kehittämisen välineenä Tullen mennen Nuorten VertaisVerstas - toimintamalli työpajoille - hankkeet työpajatoiminnan kehittämisen välineenä Sytyke / Hengitysliitto Kati Marjakangas & Anniina Ohtamaa Hanketyö työpajan uhka vai

Lisätiedot

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI

ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVAN OPISKELIJAN OHJAAMINEN TYÖELÄMÄÄN- TOIMINTAMALLI Valmis -hanke Salon seudun ammattiopisto Toimintamalli Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan ohjaaminen työelämään hotelli-,

Lisätiedot

Oulun kaupungin työllistämisen kuntakokeiluhanke 1.10.2012 31.12.2015. Sanna Rautio 24.4.2013

Oulun kaupungin työllistämisen kuntakokeiluhanke 1.10.2012 31.12.2015. Sanna Rautio 24.4.2013 Oulun kaupungin työllistämisen kuntakokeiluhanke 1.10.2012 31.12.2015 Sanna Rautio 24.4.2013 Hallitusohjelman kuntakokeilu pitkäaikaistyöttömyyden alentamiseksi Oulun kaupungin työllistämisen kuntakokeilu

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014

Kelan työhönvalmennus. Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kelan työhönvalmennus Päivi Väntönen Projektipäällikkö, Kela @vantonenpp paivi.vantonen@kela.fi 11.11.2014 Kela tukee työllistymisessä ja opiskelussa Ammatillinen kuntoutusselvitys (2015) Työkokeilu (2015)

Lisätiedot

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk

Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Nuorten ammatillinen kuntoutuskurssi 125 vrk Kohderyhmä: Kurssi on tarkoitettu Pohjois-Suomessa asuville 16-25 vuotiaille, joille sairaus tai vamma aiheuttaa työkyvyn olennaisen heikentymisen tai työkyvyttömyyden

Lisätiedot

NUORISSA ON TULEVAISUUS!

NUORISSA ON TULEVAISUUS! NUORISSA ON TULEVAISUUS! TERVETULOA! 1 HUKASSA Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? - Pekka Myrskylä, EVA-analyysi Syrjäytyneitä 15-29-vuotiaita nuoria oli vuonna 2010 yhteensä noin 51 300. Syrjäytymisen ytimessä

Lisätiedot

Seinätön valmennus - uhka vai mahdollisuus? Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry

Seinätön valmennus - uhka vai mahdollisuus? Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Seinätön valmennus - uhka vai mahdollisuus? Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Työpaja Työpaja on yhteisö, jossa työnteon ja siihen liittyvien valmennus- ja ohjauspalvelujen avulla pyritään

Lisätiedot

Nuoret työpajoilta tavoitteellisesti elämään, koulutukseen ja työhön. Etelä-Pohjanmaan Pajoilta Urille pajaseminaari Seinäjoki 13.3.

Nuoret työpajoilta tavoitteellisesti elämään, koulutukseen ja työhön. Etelä-Pohjanmaan Pajoilta Urille pajaseminaari Seinäjoki 13.3. Nuoret työpajoilta tavoitteellisesti elämään, koulutukseen ja työhön Etelä-Pohjanmaan Pajoilta Urille pajaseminaari Seinäjoki 13.3.2013 Valtakunnallinen työpajayhdistys ry (TPY) Työpaja-ammattilaisten

Lisätiedot

Työllisyyden kuntakokeilu Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut

Työllisyyden kuntakokeilu Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut Työllisyyden kuntakokeilu Ohjaus- ja kuntoutuspalvelut -prosessikuvauksia 18.2.2015 Anna-Leena Pusa Työllisyyden kuntakokeilu Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kuntaliiton käynnistämä hanke Toteutetaan

Lisätiedot

Töihin!-palvelu. Työhönvalmennus ja työnantajayhteistyö. Anu Laasanen 19.5.2011

Töihin!-palvelu. Työhönvalmennus ja työnantajayhteistyö. Anu Laasanen 19.5.2011 Töihin!-palvelu Työhönvalmennus ja työnantajayhteistyö Anu Laasanen 19.5.2011 Töihin! palvelu on toimija työnantajan, asiakkaan ja työhallinnon välillä Perustehtävä Toiminnan tarkoituksena on yrityksissä,

Lisätiedot

Nuorten työpajatoiminta yksilöllisten koulutuspolkujen tukena

Nuorten työpajatoiminta yksilöllisten koulutuspolkujen tukena Nuorten työpajatoiminta yksilöllisten koulutuspolkujen tukena. Siirtymät uudessa ajassa -seminaari 26.3.2019 Helsinki Reetta Pietikäinen Esityksen rakenne Työpajatoiminnasta Työpajat ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti STM:n raportteja ja muistioita 2014:32 Ajankohtaista Savon päivätoiminnassa

Lisätiedot

Työpajatoiminnan rooli ja yhteistyön mahdollisuudet suhteessa Valmaan Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11.

Työpajatoiminnan rooli ja yhteistyön mahdollisuudet suhteessa Valmaan Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11. Työpajatoiminnan rooli ja yhteistyön mahdollisuudet suhteessa Valmaan Valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11.2013 Mari Ahonen-Walker, Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Esityksen

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Nuorten oppisopimuskoulutus Tarja Orellana, koulutustarkastaja p. 040 341 5189 tarja.orellana@jao.fi

Lisätiedot

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Tuettu Oppisopimus Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN VERKOSTON KEHITTÄMISEN PROSESSI 1 2 HYVÄT KÄYTÄNNÖT 2 2.1 Yritysten kanssa

Lisätiedot

Erityisoppilaitos työllistymisen ja työuran tukena

Erityisoppilaitos työllistymisen ja työuran tukena Erityisoppilaitos työllistymisen ja työuran tukena Työkyvyn arviointi kun asiakkaalla on oppimisen vaikeus tai kehitysvamma Kainuun opisto, Paltamo Riitta Kaivola, koulutusjohtaja Jari Keisu, työelämäasiantuntija

Lisätiedot

18.4.2012 Eija Rissanen, Tukeva-työvalmennussäätiö Pirjo Oksanen, Kuopion kaupunki

18.4.2012 Eija Rissanen, Tukeva-työvalmennussäätiö Pirjo Oksanen, Kuopion kaupunki 18.4.2012 Eija Rissanen, Tukeva-työvalmennussäätiö Pirjo Oksanen, Kuopion kaupunki Vuodenvaihteessa - väkiluku 97 433 - Työttömyys 10,7 % (4 958 henkilöä) 2/12 10,5 % (4882 henkilöä) - Nuorisotyöttömyys

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Metsurintie JÄMSÄNKOSKI puh

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla. Metsurintie JÄMSÄNKOSKI puh TYÖVALMENNUSÄÄTIÖ AVITUS EKOCENTER Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: YHTEISET TUTKINNON OSAT Paikka: EkoCenter Metsurintie 2 42300 JÄMSÄNKOSKI

Lisätiedot

Miten sosiaalisesta kuntoutusta tehdään?

Miten sosiaalisesta kuntoutusta tehdään? Miten sosiaalisesta kuntoutusta tehdään? Tuloksia valtakunnallisesta kuntakyselystä Jarno Karjalainen Sosiaalisen kuntoutuksen teematyö 8.2.2017 Tampere SOSKU-hanke SOSKU-hankkeessa (2015-2018) sosiaali-

Lisätiedot

Työvoiman Palvelukeskus Intro on Pietarsaaren seutukunnan kuntien: Pietarsaaren, Pederören, Luodon,

Työvoiman Palvelukeskus Intro on Pietarsaaren seutukunnan kuntien: Pietarsaaren, Pederören, Luodon, Liite B 5 Kokkolan työvoiman palvelukeskus, Pietarsaaren toimipiste INTRO TOIMINTAKERTOMUS 2010 Toiminta Työvoiman Palvelukeskus Intro on Pietarsaaren seutukunnan kuntien: Pietarsaaren, Pederören, Luodon,

Lisätiedot

EDURO-SÄÄTIÖN NUORTEN PALVELUT JA NEUROPSYKIATRINEN KUNTOUTUS. 6.10.2015 Tanja Raappana

EDURO-SÄÄTIÖN NUORTEN PALVELUT JA NEUROPSYKIATRINEN KUNTOUTUS. 6.10.2015 Tanja Raappana EDURO-SÄÄTIÖN NUORTEN PALVELUT JA NEUROPSYKIATRINEN KUNTOUTUS 6.10.2015 Tanja Raappana Eduro-säätiö Toiminnan ohjaus Työ- ja toimintakyvynarvionninp alvelut Kuntoutuksen palvelut Osaamisen vahvistamisen

Lisätiedot

Työpajatoiminnan ABC

Työpajatoiminnan ABC Työpajatoiminnan ABC Valtakunnalliset työpajapäivät Lappeenranta 28.4.2016 Outi Rautio Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Koulutukseni Työkokemukseni Psykiatrian erikoissairaanhoitaja TRO (psyko- ja sosiodraama)

Lisätiedot

Valtuutettu Hannele Lehto-Laurilan ym. aloite työryhmän perustamiseksi nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi

Valtuutettu Hannele Lehto-Laurilan ym. aloite työryhmän perustamiseksi nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginhallitus 36 1.2.2016 Asianro 333/00.00.01/2012 6 Valtuutettu Hannele Lehto-Laurilan ym. aloite työryhmän perustamiseksi nuorten yhteiskuntatakuun toteuttamiseksi

Lisätiedot

KUMPPANUUSSOPIMUS. Sopimuksen osapuolet ja soveltaminen

KUMPPANUUSSOPIMUS. Sopimuksen osapuolet ja soveltaminen KUMPPANUUSSOPIMUS Rantasalmen kunnassa Rapiapajalla ja Remmituvassa tapahtuvaa työllistämistä ja kuntouttavaa työtoimintaa sekä nuoren työelämään valmentautumisjaksoa varten. Sopimuksen osapuolet ja soveltaminen

Lisätiedot

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä

Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Työnantajien näkemyksiä ja kokemuksia erityistä tukea tarvitsevien työllistämisestä Anna-Liisa Lämsä KT, TYP-verkostopäällikkö Pohjois-Pohjanmaan työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu Työnantajakysely

Lisätiedot

OHJAUS- JA TUKIKESKUS / ETSIVÄ NUORISOTYÖ K I P I N Ä

OHJAUS- JA TUKIKESKUS / ETSIVÄ NUORISOTYÖ K I P I N Ä OHJAUS- JA TUKIKESKUS / ETSIVÄ NUORISOTYÖ K I P I N Ä osana nuoriso- ja koulutustakuuta Vantaalla Nuorisopalvelut, Sivistystoimi ja Sosiaali- ja terveystoimi Nuorisolain muutos 1.1.2011 tietojen luovuttaminen

Lisätiedot

Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi

Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi Kuntoutus Kartanonväessä Hyvään hoitoon kuuluu aina kuntoutus Huonokuntoisellakin avuttomalla vanhuksella

Lisätiedot

Verkostoja hyödyntäen järjestöje kautta aitoon työllistymiseen

Verkostoja hyödyntäen järjestöje kautta aitoon työllistymiseen Verkostoja hyödyntäen järjestöje kautta aitoon työllistymiseen Mikkeli 15.10.2014 Petri Puroaho Taustani Sosiaaliohjaaja, yhteiskuntatieteiden maisteri ja opettaja/kouluttaja Työkokemusta ja yhteistyötä

Lisätiedot

Kohti Kaakkois-Suomen Ohjaamoa Ritva Kaikkonen / Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kohti Kaakkois-Suomen Ohjaamoa Ritva Kaikkonen / Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskus Kohti Kaakkois-Suomen Ohjaamoa 23.9.2014 Ritva Kaikkonen / Timo Hakala Kaakkois-Suomen ELY-keskus Ohjaamo-toiminta osana nuorisotakuuta ja elinikäistä ohjausta Lähtökohdat ja tarpeet: Monialaiset ja kehittyvät

Lisätiedot

STARTTIVERSTAS-HANKE. Starttivalmennus Starttiverstas-hankkeessa

STARTTIVERSTAS-HANKE. Starttivalmennus Starttiverstas-hankkeessa STARTTIVERSTAS-HANKE Starttivalmennus Starttiverstas-hankkeessa Taustaa ja tavoitteita Starttiverstas-hanke on osa PKKY:n hallinnoimaa Nuorten tuki-hanketta, jonka osatoteuttajana on Joensuun Nuorisoverstas

Lisätiedot

TYÖPAJAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.11.2013 alkaen Telakkatie 9, 57230 Savonlinna

TYÖPAJAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.11.2013 alkaen Telakkatie 9, 57230 Savonlinna 1 TYÖPAJAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.11.2013 alkaen Telakkatie 9, 57230 Savonlinna Työpajaa on suunniteltu Kuntakokeilun, aikuissosiaalityön sekä vammaispalvelujen yhteistyönä palvelemaan vammais- ja työllisyyspalvelujen

Lisätiedot

SOPIMUS TYÖPAJAN VALMENNUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTA KONTIOLAHDEN KUNNASSA

SOPIMUS TYÖPAJAN VALMENNUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTA KONTIOLAHDEN KUNNASSA SOPIMUS TYÖPAJAN VALMENNUSPALVELUJEN JÄRJESTÄMISESTA KONTIOLAHDEN KUNNASSA 1. YLEISTÄ Tässä sopimuksessa sovitaan työpajatoiminnasta joilla kehitetään ja tuotetaan palveluja parantamaan valmennukseen tulevien

Lisätiedot

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura ry Nuorisotakuu Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Lisätiedot