Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "leadership@lionsclubs.org"

Transkriptio

1 Johtajakoulutusjaosto

2 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 1 Yleiskatsaus ohjelmaan Klubivirkailijoiden koulutusohjelma on laadittu joustavaksi ohjelmaksi, jonka puitteissa voidaan muokata koulutusta paikallisiin oloihin sopivaksi. Ohjelma muodostuu sekä verkkoosuuksista että ohjaajan vetämistä osuuksista, jotka Maailmanlaajuisen johtajakoulutusryhmän piirikoordinattori organisoi. Nämä kaksi osuutta toimivat yhdessä antaen monipuolisen koulutusrakenteen kaikille tuleville klubivirkailijoille, jotta he ovat valmiina vastaamaan klubien tarpeisiin. Klubivirkailijoiden koulutusohjelma tulee: Antamaan tarkan ja joustavan lähestymistavan klubivirkailijoiden kouluttamiseen. Lisäämään uusien klubivirkailijoiden, edellisten klubivirkailijoiden, lohkojohtajien ja GLT-D-koordinaattorien välistä yhteistyötä ja viestintää. Antamaan mahdollisuuden yhteistyöhön perustuvaan ympäristöön, jossa kannustetaan jatkuvaan keskusteluun, jolloin klubivirkailijat voivat jakaa ja vaihtaa ideoita. Edistämään LCI:n resurssien käyttämistä koulutukseen, johtajien kehittämiseen ja klubin hallinnoimiseen. Ohjelman sisältö Koulutustapa, jossa käytetään eri oppimistapoja sisältää kaksi tai useamman eri tavan välittää tietoa. Klubivirkailijoiden koulutusohjelma käyttää tehokkaasti verkkokoulutusosaa (vaihe 1) ja ohjaajan vetämää koulutusta (vaihe 2), jotta maksimoidaan oppiminen ja vastataan klubivirkailijoiden tarpeisiin. Vaihe yksi: Verkossa suoritettava itsenäinen moduuli Vaihe kaksi: Klubivirkailijoiden koulutus Koulutusohjelman verkkokoulutusosa suoritetaan sen jälkeen kun klubivirkailija on valittu virkaan ja ennen vaiheen 2 koulutusta. Presidentille, sihteerille ja rahastonhoitajalle on kullekin oma verkkokoulutusosio. Luokkahuoneessa tapahtuva koulutus on suunniteltu antamaan osanottajille mahdollisuus interaktiiviseen oppimistilaisuuteen. Piirin GLT-koordinaattori päättää tarkan ajankohdan ja sijainnin koulutuksen järjestämiselle. Piirin GLT-koordinaattorin tulisi kertoa klubivirkailijoille koulutuksen suorittamisjärjestys, mukaan lukien Vaiheen 1 suorittamisen eräpäivä (verkossa) ja muut tärkeät yksityiskohdat vähintään 30 päivää ennen koulutuksen järjestämistä (päivämäärä, sijainti, jne.) Vaiheen 2 suorittamiseksi.

3 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 2 Esitehtävät Osana Klubivirkailijoiden koulutusta klubivirkailijoiden tulee suorittaa verkossa itsenäisesti tehtävä koulutusmoduuli ennen kuin he tulevat ohjaajan vetämään koulutukseen. Tämä varmistaa, että osallistuvilla klubivirkailijoilla on hyvät perustiedot käsiteltävistä aiheista. Sinunkin kannattaa ehkä katsoa nämä moduulit. Riippuen siitä miten paljon aikaa olet varannut ohjaajan vetämään koulutukseen, voit ehkä pyytää klubivirkailijoita suorittamaan lisätehtäviä. Tätä kautta saadaan enemmän aikaa syvällisemmälle keskustelulle ohjaajan vetämässä koulutuksessa sen sijaan että käsitellään perusasioita. Mieti tarkkaan etukäteistehtävät, jotta ne varmasti hyödyttävät itse koulutustilaisuutta. Vaaditut esitehtävät: Klubivirkailijoiden koulutuksen verkossa suoritettavat koulutusmoduulit Klubipresidentti Klubisihteeri Klubin rahastonhoitaja *Nämä moduulit löytyvät LCI:n verkkosivulta Klubivirkailijoiden koulutusosiossa. Valinnaiset esitehtävät: Verkkokurssit Johdanto lionien johtamiseen Tavoitteiden asettaminen Erimielisyyksien ratkaiseminen Ajan hallinta Tehokkaat työryhmät Kokousten hallinta Julkinen puhuminen *Nämä kurssit löytyvät LCI:n verkkosivulta Lionien oppimiskeskuksesta. Julkaisut Klubivirkailijatiimin käsikirja Lionsklubin Mallisäännöt ja ohjesäännöt MyLCI:n videotutoriaalit (vain englanniksi) o MyLCI-palvelun esittely o MyLCI-sivuston käyttäminen (tutoriaalit löytyvät oikealta puolelta, kohdasta Resurssit )

4 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 3 Resurssit Tämän oppaan tarkoitus on auttaa sinua kehittämään ohjaajan vetämän koulutustilaisuuden klubivirkailijoille. Kun luet seuraavilla sivuilla annettuja ohjeita, tulet huomaamaan että meidän oletuksena on ollut, että laatimasi koulutusohjelma on uusi. Mutta monilla piirien GLT-koordinaattoreilla saattaa jo olla hyvin suunniteltuja koulutusohjelmia aikaisemmista klubivirkailijoiden koulutuksista ja ne ovat varmasti arvokas resurssi sinulle. Tämä ei tarkoita, etteikö tässä mainituista vaiheista olisi sinulle mitään hyötyä. Tässä oppaassa mainittujen vaiheiden seuraaminen auttaa sinua päättämään mitkä aiheet ovat tärkeitä ja onko jo olemassa olevissa koulutusohjelmissa tavoitteita ja strategioita, jotka tukevat aikuisopiskelijoita. Voit käyttää tätä opasta laajentamaan jo olemassa olevaa opintokokonaisuutta. Se voi myös antaa sinulle ideoita koulutuksen järjestämisestä, mainostamisesta ja muista käytännön asioista. Nämä ideat voidaan antaa myös koulutukseen valituille ohjaajille. Jos omasta mielestäsi aikaisemmin käytetyt materiaalit eivät enää tunnu tarkoituksenmukaisilta tai on aiheita, joista sinulla ei ole materiaaleja, paras tapa edetä on ensin tutustua mitä Johtajaresurssikeskuksesta löytyy osoitteessa ( Täältä löytyy monia resursseja, joita voidaan muokata vastaamaan teidän tarpeitanne. Johtajaresurssikeskus Näin löydät Johtajaresurssikeskukseen: 1. Avaa 2. Klikkaa "Jäsenkeskus" 3. Klikkaa "Johtajakoulutus" 3 2

5 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 4 Johtajakoulutuksen resurssikeskuksen materiaalit Kun olet avannut Johtajaresurssikeskuksen, näet eri osioita ja voit sitä kautta kerätä ideoita ja materiaaleja omaan koulutusohjeelmaasi. Alla näet lyhyen listan mitä kukin osio pitää sisällään Maailmanlaajuinen johtajakoulutusryhmä Täältä löytyy lisätietoja GLT-rakenteesta, erilaisista GLT:hen liittyvistä aktiviteeteista ja GLT-koordinaattorin keskus, jossa on GLT-D resurssiopas. Resurssiopas on monipuolinen käsikirja, joka on suunniteltu tukemaan piirin GLT-koordinaattorin työtä. Mukana on useita käytännön työkaluja ja resursseja. 2. Lionien oppimiskeskus Tämä on verkkopalvelu, jossa lionit voivat suorittaa verkkokursseja. Kun he ovat luoneet oma käyttäjätilin, he voivat suorittaa yli 20 erilaista kurssia. Voit käyttää näitä kursseja etukäteen suoritettavina tehtävinä ja ottaa ne mukaan ryhmäkeskusteluihin klubivirkailijoiden koulutuksessa. 3. Koulutusmateriaalit/resurssit Tästä osiosta löytyvät esitelmät, kurssiohjelmat, tutoriaalit, koulutusharjoitukset ja jäänmurtajat, joita kaikkia voidaan käyttää koulutuksessa. 4. Kehitysohjelmat Tässä osiossa annetaan tietoja eri instituuteista, seminaareita ja webinaareista, joita tarjoaa. 5. Johtajakoulutuksen viestintä Täältä löytyvät LEADER NETWORK -uutislehden kaikki numerot, menestystarinoita johtajakoulutuksesta ja videoviestejä eri lionjohtajilta. Kun olet tutkinut eri materiaaleja ja kerännyt ne, joita haluat käyttää, voit käyttää tässä oppaassa olevia suunnitteluvaiheita muokkaamaan tai luomaan uusia materiaaleja omaa koulutustasi varten.

6 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 5 Suunnitteluvaiheet Vapaaehtoisina lionjohtajilla on usein vähän aikaa käyttää koulutuksen suunnittelemiseen, joten sinun pitää päättää mikä on tehokkain tapa järjestää koulutusta, jota klubivirkailijat tarvitsevat piirissä. Ohjaajan vetämän koulutuksen suunnitteluvaiheet on listattu alla: Tunnista koulutustarpeet Sivu 8 Arvioikaa koulutustarpeet. Tässä vaiheessa lähetetään kyselyt uusille klubivirkailijoille ja pyydetään heiltä palautetta koulutusaiheista ja neuvotellaan piirin johtajien kanssa. Kysy klubivirkailijoilta mikä on paras päivä viikossa koulutukselle ja mikä koulutusmuoto toimii parhaiten. Päätä koulutusaiheista & -ohjelmasta Sivu 10 Käyttämällä koulutuskyselystä saatuja vastauksia, valitse ja aseta tärkeysjärjestykseen ne aiheet, joita käsittelet koulutuksessa. Järjestä koulutus niin että tärkeimmät aiheet käsitellään ensin. Päätä mitä aiheita voidaan käsitellä ennen koulutusistuntoa (esitehtävät) tai piirin tai lohkon ohjelmissa myöhemmin. Määrittele koulutuksen tavoitteet Sivu 13 Määrittele koulutuksen tavoitteet kyselyssä saatujen vastausten perusteella. Koulutustavoite sisältää verbin, joka kuvaa mitä lionit pystyvät tekemään sen jälkeen kun kukin koulutusistunto on saatu päätökseen. Valitse koulutuksen sisältö Sivu 16 Käytä tavoitteita ja valitse niiden pohjalta aiheisiin liittyvät sisällöt. Määrittele koulutusstrategiat ja aika Sivu 18 Kun olet valinnut kunkin aiheen sisällön, päätä mitä koulutusstrategioita käytät näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Päätä seuraavaksi miten paljon aikaa tarvitaan kunkin tavoitteen saavuttamiseksi sen sisällön, valitun strategian ja koko koulutuksen ajankäytön perusteella. Valitse materiaalit Sivu 22 Kun olet päättänyt koulutusstrategioista, päätä mitä materiaaleja tarvitaan niiden tukemiseen.

7 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 6 Kehitä materiaalit Sivu 24 Kehitä koulutusmateriaalit valitsemiesi koulutussisältöjen ja -strategioiden perusteella. Tämä voi tarkoittaa luentoja, roolipelejä, tapaustutkimuksia ja pienryhmäkeskustelujen kysymyksiä. Organisoi ja mainosta Sivu 25 Valitse paikka ja määrittele huonejärjestelyt. Päätä mikä on paras tapa ilmoittaa koulutuksen ajasta, paikasta ja sisällöstä klubivirkailijoille. Lähetä kutsut tilaisuuteen. Pyydä osallistujia ilmoittautumaan tiettyyn päivämäärään mennessä jotta sinulla on aikaa valmistautua. Järjestä koulutus Sivu 29 Järjestä koulutus miettimällä tarkasti avausistunnon sisältö, yleinen oppimisympäristö ja loppuistunnon sisältö. Arvioi & raportoi tuloksista Sivu 32 Käytä osallistujien koulutuksen arviointilomaketta saadaksesi palautetta, jonka avulla voit parantaa tulevia koulutustilaisuuksia. Tee yhteenveto jokaisen koulutuksen jälkeen saadusta palautteesta ja liitä se koulutusraporttiin. Lähetä koulutusraportti sähköpostitse piirikuvernöörille ja johtajakoulutusjaokseen (leadership@lionsclubs.org).

8 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 7 Johdanto tuntisuunnitelman laatimiseen Kouluttajan paras ystävä on tuntisuunnitelma, jonka avulla näkee nopeasti mitä tapahtuu koulutusistunnossa ja miten se toteutetaan. Erilainen tuntisuunnitelma on laadittu jokaiselle istunnolle koulutuksessa. Tämä prosessi on järkevä toteuttaa, koska sen kautta varmistetaan että istunnot ovat hyvin suunnitellut ja järjestetyt. Tuntisuunnitelman laatimiseen tarvitaan viisi vaihetta: Nämä vaiheet ovat: Vaihe 1: Totea selvästi, mitkä ovat koulutuksen tavoitteet tarvearvion perusteella. Vaihe 2: Valitse ja organisoi koulutustavoitteiden sisältö. Vaihe 3: Valitse koulutusstrategiat, jotka parhaiten auttavat saavuttamaan tavoitteet. Vaihe 4: Päätä miten paljon aikaa tarvitaan kunkin tavoitteen saavuttamiseksi riippuen strategioista ja kunkin istunnon ajasta. Vaihe 5: Valitse materiaalit ja välineet, jotka parhaiten tukevat strategioita. Tyhjä tuntisuunnitelma: Koulutusistunto: Yleisö: Aikaa käytettävissä: Aika Tavoite Sisältö Strategiat Materiaalit Muista, että koulutuksen eri tavoitteet kuten ne on määritelty suunnitelmassa, ovat auttamassa lioneita, jotta he saavuttavat koulutuksen yleistavoitteen. Tämä tavoite voi olla hyvinkin yleinen kuten esimerkiksi koulutus uusien jäsenten motivoimiseksi tai tarkka, esimerkiksi koulutus piirisihteereille raporttien valmistelusta. Kun käyt läpi vaiheet Klubin virkailijakoulutuksen suunnittelussa, saat avuksesi esimerkin koulutussuunnitelmasta, jossa näytetään miten kukin vaihe toteutetaan.

9 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 8 Tunnista koulutustarpeet Koulutukseen tulevilla klubivirkailijoilla on erilaiset tarpeet ja mielenkiinnon kohteet vaikka he hoitavatkin samaan virkaa tai kuuluvat samaan klubiin. Mutta hyvin usein he eivät pysty tai suostu ilmaisemaan mitä heidän tulisi oppia. Klubivirkailijan mielenkiinnon kohde ei ole aina sama kuin tarve. Klubipresidentti voi esimerkiksi olla kiinnostunut lisäämään klubin jäsenmäärää, mutta muista että tämän toteuttamiseksi hänen johtamistaitojaan pitää parantaa ensin. On myös käytännön syitä miksi pitää tietää jo etukäteen mitä klubivirkailijat tarvitsevat ja mitä heidän tulee oppia. Koulutustarpeiden arviointi antaa mahdollisuuden: Selvittää mitä klubivirkailijat tietävät jo, jotta voidaan kirjoittaa sopivat koulutustavoitteet. Ymmärtää paremmin klubivirkailijoita ja miten he haluavat oppia, jotta pystytään päättämään miten järjestää ja mainostaa koulutus. Lisätä klubivirkailijoiden oppimismotivaatiota kun he pääsevät osallistumaan prosessiin. Saada lisätukea muilta lionjohtajilta, kun voidaan näyttää että koulutus on tarpeen. Koulutukseen tulevilla klubivirkailijoilla on jokin yhdistelmä neljästä oppimistarpeesta: Tarve hankkia tietoa tai faktoja. Tarve ymmärtää asioita (jotka liittyvät lionismin tilanteisiin) Tarve hankkia taitoja, jotta he voivat käyttää oppimaansa käytännössä. Tarve miettiä omia henkilökohtaisia asenteita tai arvoja. Voit arvioida tarpeita ennen Klubivirkailijoiden koulutusta lähettämällä kyselyn uusille klubivirkailijoille. Tämä antaa mahdollisuuden saada vastaukset nopeasti jolloin pääset suunnittelemaan koulutusta. Haluat ehkä käyttää jonkun verran aikaa keskusteluun piirijohtajien kanssa, jotta saat heidän ajatuksensa asiasta ennen kuin lähetät kyselyn. Esimerkki koulutustarpeiden kyselystä on seuraavalla sivulla. Kyselyn voi laatia niin että se vastaa piirin tarpeisiin. Voit käyttää tätä kyselyä tunnistamaan mitkä ajat ja sijainnit sopivat useimmille jäsenille. Mitä paremmin pystyt näyttämään klubivirkailijoille mitä he tietävät nyt ja mitä heidän tulisi tietää, sen motivoituneempia he ovat osallistumaan koulutukseen. Mutta et voi aina luottaa klubivirkailijoiden omaan tietämykseen siitä mitä heidän tulisi oppia. Joskus koulutustarpeiden kyselyn täyttäminen tuo esiin olemassa olevan "aukon" tiedoissa, mutta toisinaan taas klubivirkailijoiden tarkkaileminen ryhmäkeskusteluissa tai roolipeleissä auttaa päättelemään koulutustarpeet.

10 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 9 Esimerkki Koulutustarpeiden kyselystä Koulutustarpeiden arviointi Merkitse jokaisen aiheen kohdalla ( ) valitsemalla yhden sarakkeen osoittaaksesi että tarvitset lisäkoulutusta (Kyllä), jos et tarvitse lisäkoulutusta (En) tai jos haluat koulutusta myöhemmin. Klubivirkailijoiden koulutuksen aiheet Virkailijan vastuut ja velvollisuudet Klubin rakenne Klubin suunnittelu Klubin toimikunnat Uuden jäsenen vastaanottoseremonia Palkinnot ja ohjelmat Varainkeruuideat Jäsenten rekrytoiminen Jäsenten säilyttäminen MyLCI/raportointi Lohkon/alueen puheenjohtajat PR-toiminta LCIF Piirin rakenne/virkailijat Piirin ohjelmat Piirin palkinnot Erimielisyyksien ratkaiseminen Ajan hallinta Tavoitteiden asettaminen Tiimityö Johtajien kehittäminen Kyllä En Myöhemmin Muut aiheet, joista olet kiinnostunut: Mikä on sinulle mieleisin koulutustapa? (Merkitse haluttuun järjestykseen: 1 - ensimmäinen vaihtoehto 3 - kolmas tai viimeinen vaihtoehto.) Koko päivä (7 tuntia) lauantai Kaksi iltaa (3,5 tuntia per kerta) Merkitse haluamasi päivät: Kaksi lauantaiaamua (3,5 kerralla, viikon välein) Klubi Virka:

11 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 10 Päätä koulutusaiheista ja -ohjelmasta Kun olet saanut koulutustarpeiden kyselyn vastaukset, voit alkaa miettimään koulutuksen pääaiheita. Sinun täytyy analysoida kyselyn tulokset sekä mahdollisen palautteen piirin johtajilta sekä asettaa koulutusaiheet tärkeysjärjestykseen: Aiheet, jotka klubivirkailijoiden ON PAKKO tuntea (ei poikkeusta) Aiheet, jotka klubivirkailijoiden TULISI tietää (tärkeitä, mutta ei kriittisiä aiheita) Aiheet, jotka klubivirkailijoiden OLISI HYVÄ tietää (ei kovin tärkeitä, mutta hyvä tietää jos aika riittää) Klubivirkailijoiden koulutuksessa voidaan käsitellä monia aiheita, mutta aika ei ehkä riitä niiden kaikkien käsittelemiseen. Aiheiden asettaminent tärkeysjärjestykseen auttaa sinua päättelemään mitkä aiheet on käytävä läpi, jotta voidaan vastata virkailijoiden välittömiin tarpeisiin. Sitä kautta voit myös päätellä voiko jonkun aiheen antaa esitehtävänä tai se voidaan esitellä myöhemmin piirin tai lohkon kokouksessa. Muista: On parempi käsitellä muutama aihe perusteellisesti kuin monta aihetta huolimattomasti. Älä kerro klubivirkailijoille liikaa faktoja! Ohjaajan vetämän koulutuksen mahdollisia aiheita Jokin aika sitten piirien GLT-koordinaattoreille lähetettiin kysely klubivirkailijoiden koulutuksesta. Heidän vastaustensa perusteella voimme päätellä, että seuraavat aiheet käsiteltiin useimmiten klubivirkailijoiden koulutuksessa: Alkuun pääseminen Tervetuloa/esittelyt Jäänmurtaja Piirin aiheet Piirin visio/tavoitteet Piirikuvernöörin ja kansainvälisen presidentin teema (jos sellainen on) GLT/GMT-rakenne ja ohjelmat Klubin aiheet Klubivirkailijoiden roolit ja vastuut Vuosi presidenttinä/sihteerinä/rahastonhoitajana: Nykyinen virkailija kertoo omista kokemuksistaan (luento ja mahdollisuus esittää kysymyksiä tai vapaata keskustelua) Klubivirkailijoihin kohdistuvat odotukset (heidän omansa ja muiden) Vuoden suunnittelu Tyypilliset tilanteet

12 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 11 Yleisaiheet Julkinen puhuminen Tehokas kommunikointi Kokousten hallinta Erimielisyyksien ratkaiseminen Ajan hallinta Johtajakoulutus Tiimin rakentaminen Tavoitteiden asettaminen Motivointi/Tunnustus PR-toiminta Sääntö ja ohjesäännöt Protokolla Tuleva henkilökohtainen kehitys Saatavilla olevia resursseja Organisoi aiheet ja laadi koulutusohjelma Kun olet valinnut aiheet, valitse looginen järjestys niiden käsittelemiseksi. Mieti mitä itse tarvitsisit klubivirkailijana: Mikä järjestys olisi kaikkein järkevin? Liittyykö jokin aihe toiseen aiheeseen? Yksi suosittu tapa järjestää aiheet on siirtyä yksinkertaisesta monimutkaiseen; tunnetuista aiheista tuntemattomiin aiheisiin. Kun olet asettanut aiheet loogiseen järjestykseen, pystyt arvioimaan miten paljon aikaa kunkin aiheen käsittelemiseen menee ja voit laatia alustavan koulutusohjelman tämän perusteella. Koulutussisällön määrittäminen auttaa sinua myös valitsemaan kaikkein tärkeimmät aiheet, koska saatat huomata että aika ei riitä kaikkien aiheiden käsittelemiseen. Kun ohjelma on valmis, kukin "aihe" edustaa nyt yhtä "koulutusistuntoa" Klubivirkailijoiden koulutuksessa. Kukin istunto pitää jakaa vielä osiin ottamalla mukaan koulutuksen tavoitteet ja yksityiskohtaisen sisällön. Seuraavalla sivulla on esimerkki Klubivirkailijoiden koulutuksen ohjelmasta. Tämä on vain yksi tapa järjestää koulutus. Riippuen valituista koulutusaiheista, oma ohjelmasi saattaa poiketa tästä. Tässä esimerkissä koulutus järjestetään yhden päivän (7 tuntia) aikana. Jotkut piirit järjestävät koulutuksen yhden ja puolen päivän ajan, toiset taas 3,5 tunnin osissa kahtena eri päivänä tai iltana. Voit valita minkä tahansa vaihtoehdon kunhan se toimii omassa piirissäsi ja koulutus saadaan suoritettua. Valitse ohjaajat Piirin GLT-koordinaattori yhdessä muiden GLT-D:n jäsenten kanssa arvioi koulutustarpeet, laatii koulutussuunnitelman ja järjestää itse koulutuksen ja huolehtii sen mainostamisesta. Hän voi myös olla koulutuksen ohjaaja tai valita muita henkilöitä vetämään koulutus. Jos päätät valita muita jäseniä vetämään koulutus, Piirin GLT-resurssioppaassa on ehdotuksia miten valita ohjaajat. Tämä opas löytyy Maailmanlaajuisen johtajakoulutustyöryhmän koordinaattorikeskuksesta LCI:n verkkosivulla.

13 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 12 Esimerkki aikataulusta Aihe 1. Tervetuloa Ohjaaja 2. Esittelyt 3. Jäänmurtaja 4. Piirin visio 4a. Vuosi presidenttinä: nykyinen presidentti kertoo kokemuksistaan 4b. MyLCI - interaktiivinen keskustelu sihteereille ja rahastonhoitajille verkossa tehtävistä päivityksistä ja raporteista 5a. Presidentti - rooli & vastuut 5b. Sihteeri - rooli & vastuut 5c. Rahastonhoitaja - rooli & vastuut Lounas koulutuksen lomassa 6a. Presidentit - valmistelkaa kahden minuutin puhe lionsaiheesta 6b. Sihteerit & rahastonhoitajat - mitä he voivat tehdä auttaakseen presidenttiä & klubia saavuttamaan enemmän? 7a. Presidentit - julkinen puhuminen 7b. Sihteerit - klubikokoukset, kriittinen tekijä klubin menestymisessä 7c. Rahastonhoitajat - budjetit ja talousraportit 8a. Sihteeriin/rahastonhoitajaan kohdistuvat odotukset 8b. Presidenttiin kohdistuvat odotukset 10. PR-strategia 11. Palaute: Sihteerit/rahastonhoitajat presidentille ja presidentit sihteereille/rahastonhoitajille. 12. Tuleva henkilökohtainen kehitys 13. Yhteenveto visiosta 14. Yhteenveto

14 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 13 Laadi koulutuksen tavoitteet Kun olet arvioinut klubivirkailijoiden tarpeet ja valinnut koulutuksen pääaiheet, voit päättää mitkä koulutusistuntojen tavoitteiden tulisi olla. Muista korostaa sitä, että kyseessä on osallistujien tavoitteet, jolloin määritellään koko koulutuksen lähtökohta. Tavoitteena on siis määritellä klubivirkailijoiden koulutustavoitteet - ei kouluttajan omat tavoitteet. Tehokkain koulutus on oppilaskeskeistä, ei kouluttajakeskeistä. Laadit koulutustavoitteet kullekin koulutusistunnolle erikseen. Kun kirjoitat tavoitteet ylös, muista pitää mielessä minkä verran aikaa sinulla on käytettävissä eri osioihin. Esimerkki miten muuttaa tarve tavoitteeksi Koulutustavoitteet muodostuvat aina tarpeista. Muutamme tarpeen (puhekielellä ilmaistuna) tavoitteeksi (koulutustermeillä ilmaistuna). Tarve: "Klubipresidenteillä on vaikeuksia johtaa tehokkaita kokouksia." Koulutustavoite: "Tunnin mittaisen koulutusistunnon jälkeen klubipresidentit tuntevat vähintään kahdeksan kymmenestä kokouksiin liittyvistä periaatteista." Riippuen osion pituudesta, niillä voi olla yhdestä viiteen tavoitetta. Jokaisen tavoitteen tulee vastata tarpeeseen, joka on huomattu tarvearviossa. Kolme käytännön etua kun tavoitteet ilmaistaan selvästi ja tarkkaan: Sen avulla saat "kartan" tai polun, jota seurata koulutussisällön määrittemisessä. Se voi toimia "sopimuksena" sinun ja klubivirkailijoiden välillä. Se ilmaisee yksinkertaisesti että sinä annat heille jotakin vastineeksi siitä mitä he antavat sinulle. Esimerkkinä voi olla vaikkapa aktiivinen osallistuminen koulutustilaisuuteen. Se antaa sinulle standardin tai kriteerit, joiden avulla voit mitata koulutuksen menestymistä (tai epäonnistumista). Miten kirjoittaa tavoitteet Tavoitteita ei ole helppo kirjoittaa, jos et pysty näkemään selvästi mikä on kunkin koulutusistunnon tarkoitus. Kun kirjoitettavat tavoitteet ovat selviä ja tarkkoja, pystyt helposti valitsemaan istuntojen sisällöt, strategiat ja materiaalit. On hyvä muistaa, että koulutusistunnon tavoitteiden tulisi: Alkaa lauseella, joka ilmaisee että klubivirkailija pystyy tekemään tietyn asian koulutuksen jälkeen. "Tämän harjoituksen/koulutuksen/istunnon jälkeen, klubivirkailijat pystyvät..." Varmista, että lauseessa on aktiivinen verbi, joka ilmaisee mitä klubivirkailija pystyy tekemään. Käytä verbejä, jotka ilmaisevat toimintaa, jota voidaan tarkkailla ja joka on mitattavissa koulutuksen aikana.

15 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 14 Esimerkkejä koulutustavoitteista Alla on esimerkki koulutustavoitteista koulutusistunnossa nimeltä "Toimivan kokouksen johtaminen". Tämän istunnon jälkeen osallistujat pystyvät: Tunnistamaan tehokkaan kokouksen vaiheet. "Tunnistamaan tehokkaan kokouksen johtamisen osa-alueet." "Hallita osallistujien käytöstä kokouksen aikana." "Ottaa käyttöön kokouksen jälkeisen seurannan tehokkuuden varmistamiseksi." Huomaa miten yllä on käytetty toimintaan liittyviä verbejä: "Tunnistaa," "hallita" ja "ottaa käyttöön." Toimintaverbit Paras ohje hyvän tavoitteen kirjoittamisessa on käyttää verbejä, jotka ilmaisevat toimintaa. Kun valitset verbin, pyri liittämään se näihin yleissanoihin: tiedot, ymmärtäminen, taidot ja asenteet tai arvot. Toisin sanoen, mieti onko tavoitteena että klubivirkailija hankkii: tietoja (faktat) ymmärrystä (joka liittyy omaan tilanteeseen lionismissa) taitoja (omien taitojen käyttämistä) tai uusien asenteiden tai arvojen harkitsemista lionismiin liittyen Tavallisia toimintaverbejä: Tiedon verbit Määritellä, todeta, listata, nimittää, muistaa, tunnistaa, määritellä, toistaa, kuvailla, muistaa Taitojen verbit Löytää, arvioida, näyttää, esiintyä, käyttää, harjoitella, soveltaa, toimia, esitellä, kuvata Ymmärtämisen verbit Luokitella, selittää, tunnistaa, löytää, raportoida, käsitellä, valita, kääntää, muodostaa, suhtautua Asenteiden/arvojen verbit Hyväksyä, haastaa, päättää, kehua, arvostaa, hylätä, saada, pyrkiä, kuunnella, pitää, kieltää, pitää

16 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 15 Esimerkki suunnitteludokumentista - tavoitteet Koulutusistunto: Erimielisyyksien ratkaiseminen Yleisö: Klubipresidentit Aikaa käytettävissä: 60 minuuttia Tämän istunnon jälkeen klubipresidentit pystyvät: 1. Tunnistamaan tavallisia konfliktin syitä 2. Käyttämään kolmevaiheista lähestymistapaa konfliktin ratkaisemisessa 3. Käyttää LCI:n Klubin erimielisyyksien ratkaisutoimenpiteitä virallisen riidan ratkaisemisessa Aika Tavoite Sisältö Strategiat Materiaalit Tunnistaa tavallisia konfliktin syitä Käyttää kolmevaiheista lähestymistapaa konfliktin ratkaisemisessa Käyttää LCI:n Klubin erimielisyyksien ratkaisutoimenpiteitä virallisen riidan ratkaisemisessa

17 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 16 Valitse sisältö Seuraava vaihe koulutuksen suunnittelussa on valita kunkin koulutusistunnon sisältö. Sisällön valitseminen tarkoittaa, että listaat kaikki yksityiskohdat, jotka haluat sisällyttää koulutusistuntoon tavoitteiden perusteella. Sisältö voidaan luokitella pienempiin kohtiin tai avainkohtiin, jotka auttavat tukemaan tavoitteiden saavuttamista. Miten valita sisältö Katsotaan esimerkkiä koulutustavoitteista, jotka olemme jo nähneet ja valitaan niihin sopiva sisältö. Koulutusistunto: Toimivan kokouksen johtaminen Tavoitteet: Tämän istunnon jälkeen osallistujat pystyvät: Tunnistamaan tehokkaan kokouksen vaiheet. "Tunnistamaan tehokkaan kokouksen johtamisen osa-alueet." "Hallita osallistujien käytöstä kokouksen aikana." "Ottaa käyttöön kokouksen jälkeisen seurannan tehokkuuden varmistamiseksi." Tällä koulutusistunnolla on neljä tavoitetta. Mitä avainkohtia me tarvitsemme, jotta tuemme näitä tavoitteita? Kahdessa ensimmäisessä tavoitteessa me haluamme että osallistujat huomaavat kokousten hallinnan vaiheet ja tunnistavat kokouksen johtamisen osa-alueet. Meidän pitää siis jakaa sisältö heidän kanssaan. "Kokouksen vaiheet" ja "kokouksen osaalueet" listataan sisältönä. Mutta haluamme ehkä myös ottaa mukaan esimerkkejä huonosta kokouksen johtamisesta ja tehottomista kokouksista ja nähdä miten se vaikuttaa klubiin. Lisäksi haluamme ehkä korostaa mitkä ovat tehokkaan kokouksen edut. Käy tämä sama prosessi läpi kun päätät koulutussisällöstä toiselle tavoitteelle. Tässä vaiheessa tarkoitus ei ole päättää miten välität sisällön vaan mitä se pitää sisällään. Seuraava vaihe Klubivirkailijoiden koulutuksen laatimisessa on keskittyä enemmän siihen miten vedät koulutuksen.

18 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 17 Esimerkki suunnitteludokumentista - sisältö Koulutusistunto: Erimielisyyksien ratkaiseminen Yleisö: Klubipresidentit Aikaa käytettävissä: 60 minuuttia Aika Tavoite Sisältö Strategiat Materiaalit Tunnistaa tavallisia konfliktin syitä Tavalliset konfliktin syyt Konfliktin etuja Konfliktin seuraukset Käyttää kolmevaiheista lähestymistapaa konfliktin ratkaisemisessa Käyttää LCI:n Klubin erimielisyyksien ratkaisutoimenpiteitä virallisen riidan ratkaisemisessa Kolmevaiheinen malli Pyytää konfliktinratkaisua Mistä tietoa löytyy Muita resursseja

19 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 18 Määrittele koulutusstrategiat ja aika Nyt kun tiedät mitä klubivirkailijat tulevat oppimaan, olet valmiina suunnittelemaan miten heidät koulutetaan. Koulutusstrategian kautta suoritetaan suurin osa työstä tavoitteen saavuttamiseksi. Ennen kuin aloitamme eri strategioiden tutkimisen kuten keskustelut, tapaustutkimukset, roolileikit, jne., sinun tulee ensin ymmärtää itse oppimisprosessin perusasiat. Miten aikuiset oppivat parhaiten Mikä tekee oppimisesta tyydyttävän ja menestyksellisen osallistujalle? Tutkimusten kautta on tiedetty jo kauan, että aikuiset oppivat parhaiten: Kun he tietävät mitä heidän tulee oppia Kun heillä on hyvä suhde kouluttajaan tai ohjaajaan Kun he löytävät jotain uutta ja ratkaisevat ongelmia itse Aikuiset oppivat parhaiten tekemällä ja harjoittelemalla itse taitoa, jonka he ovat juuri oppineet. Sinun tulee antaa heidän harjoitella ja kokea mitä he ovat oppineet, jotta he osallistuvat koulutukseen henkisesti, fyysisesti ja tunteilla. Piirin GLT-resurssioppaasta löytyy lisätietoja aikuisopiskelijoiden piirteistä. Opas löytyy Maailmanlaajuisen johtajakoulutustyöryhmän koordinaattorin keskuksesta LCI:n verkkosivulta. Strategiat ja tavoitteet Strategiat voidaan jakaa neljään ryhmään: Luentotavat (esitelmät, väittelyt, jne.) Keskustelutavat (pienryhmien ongelmanratkaisut, suuret ryhmät, ohjattu keskustelu, jne.) Simulaatiotavat (roolileikit, pelit, jne.) Taitojen harjoittelu (harjoitustehtävät, harjoittelu, jne.) Kun kirjoitat suunnitteludokumenttia, kysy itseltäsi onko tavoitteena auttaa klubivirkailijoita saavuttamaan yhden tai useamman seuraavista: Tietoja (faktat) Ymmärrystä (joka liittyy omaan tilanteeseen lionismissa) Taitoja (saada tiedot tehokkaaseen käyttöön) tai Uusia henkilökohtaisia asenteita tai arvoja Joskus voi olla vaikeaa päättää mikä on paras tapa järjestää koulutus, jotta saavutetaan tavoitteet. Tässä on yksinkertainen malli: KERRO-NÄYTÄ-TEE

20 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 19 Katsotaan yhtä tilannetta: Kouluttaja vetää koulutuksen tuleville klubipresidenteille. Hän päättää ensin kertoa lioneille perustietoja kokousten hallinnan taidoista. Hän pitää lyhyen luennon: Hän KERTOO mitä heidän tulee tietää. Sen jälkeen hän haluaa varmistaa, että klubipresidentit tietävät miten käyttää opittua tietoa heidän omissa klubeissaan. Hän pyytää heitä tutustumaan tapaustutkimukseen haastavasta kokouksesta: Hän NÄYTTÄÄ heille. Sen jälkeen hän päättää että klubipresidenttien tulee harjoitella uusia taitoja. Hän pyytää heitä osallistumaan roolipeliin: Hän antaa lionien TEHDÄ. Tieto (KERRO) Ymmärtäminen (NÄYTÄ) Taidot (TEKEMINEN) luento kouluttajan vetämä roolipeli väittely pienryhmäkeskustelut valmentaminen paneelikeskustelu keskustelut ryhmässä taitojen video kysymykset harjoitustehtävät itsenäinen lukeminen tarinan kertominen harjoittelu interaktiivinen esittely tietokone draama juliste/esitteet roolipeli ongelmanratkaisun tapaustutkimus peli Asenteet/arvot Vaikka roolipelit ja intensiiviset interaktiiviset keskustelut voivat auttaa asenteiden ja arvojen muuttamisessa, useimmiten tämä muutos tulee itse kokemuksesta tai kun lionit menestyksellisesti käyttävät oppimiaan asioita oikeassa elämässä. Kun saat lisää kokemusta, näet tilanteita joissa on parempi muuttaa koulutussisällön järjestystä. Haluat ehkä aloittaa NÄYTTÄMISELLÄ tai pyytää lioneita ensin TEKEMÄÄN ja antaa heidän kokeilla ennen kuin KERROT heille. KERRO-NÄYTÄ-TEE voi toimia myös koko koulutuksessa, jossa ensimmäinen osa on tarkoitettu tiedon jakamiseen, toinen vaihe esimerkkien näyttämiseen ja viimeinen vaihe harjoitusten suorittamiseen. Tässä tapauksessa jatkat silti tämän mallin käyttämistä yksittäisten osioiden toteuttamisessa. Muista että jotkut osiot voivat olla niin yksinkertaisia tai lyhyitä että niihin ei tarvita kuin yhtä osaa.

21 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 20 Lisätietoja Tässä on lisätietoja miten valita strategiat: Jos et tiedä mikä strategia toimii parhaiten, valitse sellainen, joka antaa eniten mahdollisuuksia aktiiviseen osallistumiseen. Kun mahdollista, varmista että valitsemasi strategia antaa lioneille mahdollisuuden käyttää heidän omia kokemuksiaan. Varmista etukäteen, että välineet ja muut resurssit joita tarvitset, ovat saatavilla ja niihin on varaa. Kuusi tarpeellista strategiaa Sinun tulisi tuntea seuraavat kuusi strategiaa niin pian kuin mahdollista. Nämä strategiat mahdollistavat lähes minkä tahansa koulutustavoitteen saavuttamisen. Useimmat koulutusstrategiat ovat näiden kuuden strategian variaatioita: Luento Johdetut ryhmäkeskustelut Kysymys/vastaus -istunto Tapaustutkimus Roolipeli Harjoittelu Tämän oppaan liitteessä "Koulutusstrategioiden sanasto" on tietoa näistä ja muista strategioista. Kouluttaja voi oppia monia metodeja, mutta hänen pitää myös tietää että metodologialla on rajansa. Jos tuntuu siltä, että mikään ei toimi niin kuin pitäisi, etsi yksinkertaisimmat tavat antaa lioneille mitä he tarvitsevat ja ylläpidä hyvä koulutusympäristö. Ajoitus Kun olet suunnitellut koulutussisällön ja koulutusstrategiat, voit päättää miten aiot jakaa koulutukseen varatun ajan eri istuntojen välillä. Tämä voi auttaa sinua määrittelemään vieläkin tarkemmin mitkä yksityiskohdat ovat tärkeimpiä koulutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Jos aikaa on rajallinen määrä istuntoa varten, et halua täyttää sitä liialla materiaalilla, joka voi olla liikaa klubivirkailijoille. Heistä voi tuntua että heidän pitää käsitellä asiat liian nopeasti eivätkä he pysty saavuttamaan tavoitteita.

22 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 21 Esimerkki suunnitteludokumentista - Strategiat ja ajoitus Koulutusistunto: Erimielisyyksien ratkaiseminen Yleisö: Klubipresidentit Aikaa käytettävissä: 60 minuuttia Aika Tavoite Sisältö Strategiat Materiaalit 15 Tunnista tavallisia konfliktin syitä 25 Käytä kolmevaiheista lähestymistapaa konfliktin ratkaisemisessa 20 Käytä LCI:n Klubin erimielisyyksien ratkaisutoimenpiteitä virallisen riidan ratkaisemisessa Tavalliset konfliktin syyt Konfliktin etuja Konfliktin seuraukset Kolmevaiheinen malli Pyydä konfliktinratkaisua Mistä tietoa löytyy Muita resursseja Luento Keskustelut pienryhmissä Luento Roolipeli Luento Esittely

23 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 22 Valitse materiaalit Materiaalit pitää valita yhtä huolellisesti kuin tavoitteet ja strategiat. Joskus tämä on helppo tehtävä, kun aihe tai strategia vaativat selvästi tietyt materiaalit. Jos esimerkiksi aiheena on "konfliktien ratkaiseminen" ja strategiana on tapaustutkimus, materiaalien tulee olla moniste tapaustutkimuksesta ja kyniä. Muissa tapauksissa valinta vaatii enemmän harkintaa. Jos aiheena on "johtamistyylit" ja strategiana on luento, pitäisikö käyttää fläppitaulua tai PowerPoint -kalvoja? Vai kalvoja ja työkirjaa? Älä unohda että materiaalit ovat viimeinen vaihe, kun suunnittelet koulutusta ja että valitset ne niin, että ne tukevat sisältöä ja valittua strategiaa. Materiaaleja voivat olla myös audiovisuaaliset välineet. Jos käytetään luentoja, jotka ovat yleensä tavallisin koulutusmuoto, niihin tulisi sisällyttää visuaalisia apuvälineitä. Visuaalisten apuvälineiden tarkoitus Milloin käytämme visuaalisia apuvälineitä? Kun haluamme: Korostaa faktaa, tilannetta tai kommenttia Yksinkertaistaa faktaa, tilannetta tai kommenttia Selventää faktaa, tilannetta tai kommenttia Koulutuksen yhteenvedossa Visuaalisten apuvälineiden käyttöohjeet Alla on annettu joitakin ohjeita miten käyttää visuaalisia apuvälineitä: Pidä ne yksinkertaisina. Näytä vain yksi pääidea. Tarkista PowerPoint esitykset ja fläppitaulut, että kirjasinkoko on tarpeeksi suuri, jotta kaikki näkevät ne. Pyydä lioneita kommentoimaan visuaalista apuvälinettä kun olet näyttämässä sen. Älä anna heidän istua passiivisina. Pysäytä visuaalinen esitys aina kun on syytä keskustella tärkeästä aiheesta.

24 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 23 Esimerkki suunnitteludokumentista - materiaalit Koulutusistunto: Erimielisyyksien ratkaiseminen Yleisö: Klubipresidentit Aikaa käytettävissä: 60 minuuttia Aika Tavoite Sisältö Strategiat Materiaalit 15 Tunnista tavallisia konfliktin syitä Tavalliset konfliktin syyt Luento PowerPoint Konfliktin etuja Konfliktin seuraukset Keskustelut pienryhmissä Fläppitaulu 25 Käytä kolmevaiheista lähestymistapaa konfliktin ratkaisemisessa Kolmevaiheinen malli Luento Roolipeli PowerPoint Moniste 20 Käytä LCI:n Klubin erimielisyyksien ratkaisutoimenpiteitä virallisen riidan ratkaisemisessa Pyydä konfliktinratkaisua Mistä tietoa löytyy Muita resursseja Luento Esittely PowerPoint Tietokone ja internetyhteys Moniste

25 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 24 Kehitä materiaalit Sinulla on nyt valmis koulutussisältö. Mitä teet seuraavaksi? Kehitä materiaalit! Olet valinnut sopivan koulutussisällön ja miettinyt strategioita, joilla parhaiten antaa klubivirkailijoille mahdollisuudet saavuttaa heidän tavoitteensa. Seuraavaksi sinun tulee katsoa tarkemmin jokaisen koulutusistunnon sisältöä ja valita sopivat luennot, roolipelit, tapaustutkimukset, ryhmäkeskustelut, jne tai etsiä sopivat resurssit. Onneksi johtajakoulutuskeskuksessa on monia resursseja LCI:n verkkosivulla ( josta saat apua. Katso ohjaajan oppaan sivuilta 3 ja 4 lisätietoja. Jos etsit materiaaleja, jotka eivät liity johtamistaitoihin, kirjoita aihe hakulaatikkoon verkkosivun oikeassa yläkulmassa. Koska keskustelit piirin johtajien kanssa kun suunnittelit klubivirkailijoiden koulutusta, he ovat myös hyvä resurssi kun kyse on materiaalien kehittämisestä. Monilla lionjohtajilla saattaa olla jo valmiina materiaaleja aiheista, joita haluat kattaa koulutuksessa. Jos he auttavat koulutuksen toteuttamisessa, he voivat käyttää näitä materiaaleja tai sinä voit muokata ne omiin tarpeisiisi.

26 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 25 Organisoi ja mainosta Vaikka osa organisoimisesta ja mainostamisesta tehdään ennen kuin laadit koulutussuunnitelman, mitä enemmän tiedät koulutuksesta etukäteen, sen paremmin pystyt organisoimaan ja mainostamaan koulutusta. Täydellisen koulutussisällön kanssa voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen: Valitse sopivin koulutuspaikka Laadi tarkka budjetti Valitse muut kouluttajat (jos tarpeen) Aloita materiaalien suunnittelu Kirjoita kutsu tai mainostamiseen tarkoitettu artikkeli Ajoissa ja perusteellisesti tehty suunnitelma on paras tapa välttää stressiä ja ongelmia, jotka aiheutuvat yllätyksistä. Piirin GLT-resurssiopas löytyy Maailmanlaajuisen johtajakoulutustyöryhmän koordinaattorin keskuksesta LCI:n verkkosivulta, joka on hyvä resurssi. Alla on lisätietoja miten valita koulutuspaikka ja valmistaa tilat koulutusta varten. Koulutustilan valitseminen On tavallista, että koulutuksen osallistujat eivät huomaa sitä aikaa ja vaivaa, jonka olet käyttänyt koulutustilan saamiseksi mukavaksi, ateriat maistuviksi ja koko koulutuksen tunnelman sopivaksi koulutusta varten. Mutta he huomaavat kyllä, jos näistä asioista ei ole huolehdittu. Tässä muutamia tavallisia kysymyksiä aiheeseen liittyen: Koulutustila Oletko ensin kysynyt useammasta tilasta, esimerkiksi koulun luokkahuoneista tai muista paikoista, joissa saattaa olla tyhjiä huoneita? Onko maantieteellinen sijainti keskeinen, jotta useimmilla osallistujilla on lyhyt matka? Onko tilalla hyvä maine, antavatko he alennusta hyväntekeväisyysorganisaatioille, onko henkilökunta ystävällistä? Jos tarvitaan majoitus ja ateriat, pitäisikö sinun pyytää tarjoukset vähintään kahdesta paikasta? Onko kokoustilan laskutus helppo auditoida? Koulutustila Oletko tutustunut siihen ennen kuin sitoudut sen varaamiseen? Onko se sopivan kokoinen? Onko huonekorkeus tarpeeksi, että pystyt käyttämään PowerPointia niin että kaikki näkevät ne? Onko tilassa sopivat pistorasiat kaikille audiovisuaalisille välineille? Saako seinille teipata fläpppitaulun sivuja? Onko ilmastointi sopiva? Onko tila yleensä sopiva koulutustilaisuudelle? Kuuluuko ulkoa kovaa ääntä tai ääniä esimerkiksi seinän takaa? Voiko koulutuksen aikana käyttää muita huoneita pienryhmäkeskusteluihin?

27 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 26 Löytyykö paikan päältä sopivankokoiset pöydät, mukavat tuolit sekä muut tarpeelliset välineet? Voitko saada henkilökunnan jäsenen nimen, johon voi ottaa yhteyttä koulutuksen aikana, jos tarvitset apua? Tarvitsetko merkkejä kertomaan osallistujille mistä he löytävät koulutustilan? Muut asiat Onko kellään tarvetta erityisruokavalioon? Jos tarpeen, voidaanko ateriat tarjota sovitun ajan puitteissa? Jos tarpeen, onko mahdollista saada kevyet lounaat? Oletko kysynyt miten pöytävaraukset on varmistettu? Onko paikalla kopiokone mahdollisia monisteita varten? Jos on suunniteltu viihde-esitystä, onko audiosysteemi sopiva? Koulutushuoneen valmistelu Voit harkita seuraavia tekijöitä, jotta voit olla varma, että huone täyttää kaikki tarvittavat vaatimukset sekä oppimisen että osallistujien kannalta: Koulutettavan ryhmän koko ja kulttuuri. Onko ryhmässä alle 10 vai yli 20 henkeä? Minkälaiset kulttuurinormit vaikuttavat pöytien ja tuolien sijoittamiseen? Onko osallistujilla joitakin odotuksia huoneen suhteen? Huoneen koko. Kun tiedät suurin piirten luokkahuoneen koon ja muut yksityiskohdat, voit ehkä piirtää kuvan siitä miten haluat huoneen toimivan. Tätä kautta voit ehkä päättää mitä aktiviteetteja, materiaaleja ja tarvikkeita voit käyttää. Aktiviteetit, jotka liittyvät koulutusohjelmaan. Keskittyykö ohjelma luentoihin vai pienryhmien harjoituksiin? Vaativatko jotkut harjoitukset tietyn määrän tilaa ja tarvitaanko siinä tapauksessa muutoksia huoneen tilassa?

28 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 27 Istumajärjestys Alla on kolme tavallista istumajärjestystä, joita yleensä käytetään koulutustilanteissa: Istumajärjestys: U malli Edut Kaikki näkevät ja pystyvät puhumaan toisille Kouluttaja voi kävellä keskelle yleisöä Mukava koko ryhmän keskustelussa Helppo nähdä fläppitaulu ja muut visuaaliset apuvälineet Haitat Sopii ryhmille, joissa on korkeintaan 20 jäsentä Vaikea työskennellä pienryhmissä Vaatii suhteellisen suuren huoneen Huone keskittyy kouluttajaan Istumajärjestys: Ryhmät Edut Ideaalinen, kun työskennellään pienryhmissä Kouluttajan on helppo keskustella pienryhmien kanssa Antaa kaikille mahdollisuuden osallistua Antaa liikkumavapauden Haitat Luo ongelmia huomion kiinnittämisessä/katsekontaktissa kun esitelmöidään ja näytetään visuaalisia apuvälineitä Luo mahdollisuuden "yksityisiin" keskusteluihin Luo tahattomasti alaryhmiä

29 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 28 Istumajärjestys: Tavallinen luokkahuone Edut Antaa jokaiselle osanottajalle oman "tilan" Ideaalinen esitelmien/luentojen pitämisessä ja palautteen saamisessa yleisöltä Haitat Mahdollisuus "hävitä" huoneessa Voi luoda ongelmia fläppitaulun ja muiden visuaalisten apuvälineiden näkemisessä Oppimisesta tulee "kouluttajakeskeistä"

30 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 29 Järjestä koulutus Olet suorittanut perusteellisen tarvearvion, kirjoittanut tavoitteet, suunnitellut interaktiivisen koulutusohjelman ja laatinut materiaalit. Nyt kun olet päässyt näin pitkälle, miten varmistat että koulutus sujuu hyvin? Koulutus pitää aloittaa niin, että se luo innostusta ja ystävällisen oppimisympäristön. Sinun tulee myös tutustua lioneihin ja vastata heidän tarpeisiinsa koulutuksen aikana. Lopuksi sinun tulee saada koulutus päättymään hyvin. Avajaisistunto Se mitä klubivirkailijat ajattelevat sinusta heti koulutuksen alussa vaikuttaa siihen miten he näkevät sinut ja suhtautuvat koulutukseen. Oman käytöksesi tulee ilmaista itseluottamusta, lämminhenkisyyttä ja avoimuutta sekä innostusta koulutuksesta. Koulutuksen alussa tulee toteuttaa kolme asiaa positiivisen oppimisympäristön luomiseksi ja tämä voi kestää minuuttia. Tutustuminen Tutustumisistunnon tulisi olla koulutuksen ensimmäinen harjoitus, koska on tärkeää että osallistujat luottavat toisiinsa, he voivat ilmaista itseään vapaasti ja kehittää aidon halun auttaa muita ja ottaa vastaan muiden antamaa apua. Neljä klassista kysymystä, joihin osallistujien tulee vastata koulutusistunnossa ovat: Kuka sinä olet? Mistä olet kotoisin? Mitä haluat oppia? Kerro jotain mielenkiintoista itsestäsi. Näihin kysymyksiin voidaan vastata ennen kuin aloitetaan jäänmurtajaharjoitus tai niihin voidaan vastata sen aikana. LCI:n verkkosivulla on hyvä resurssi jäänmurtajista, tiiminrakennusharjoituksista ja innostusta herättävistä harjoituksista. Se löytyy täältä: Koulutussisältö Seuraavaksi sinun tulee esitellä koulutuksen sisältö. Mutta selitä ensin mikä on koulutuksen yleistavoite ja kerro osallistujille käytännöllisiä ja hyviä syitä siihen miksi he ovat koulutuksessa. (Älä oleta että kaikki tietävät tämän!) Sen jälkeen, tässä järjestyksessä: Selitä koulutuksen sisältö. Jos tarpeen, ehdota osallistujille mikä on paras tapa tehdä muistiinpanoja. Kerro tarvikkeista tai materiaaleista ja niiden käyttämisestä. Selitä mikä on koulutuksen tarkoitus. Korosta, että tämä on turvallinen ympäristö, jossa kaikki voivat esittää kysymyksiä ja kokeilla harjoitusten suorittamisessa. Korosta, että et ole opettaja tai asiantuntuja, vaan koulutuksen vetäjä, joka uskoo

31 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 30 että lionit oppivat parhaiten "tekemällä," "jakamalla" ja ottamalla vastuun siitä mitä he haluavat oppia. Ilmoita vielä lopuksi käytännön järjestelyistä kuten kahvitauoista, aterioista, tupakointisäännöistä, vessojen sijainnista, jne. Perussääntöjen luominen Säästä aikaa kertomalla perussäännöt heti alussa, kuten aloitus- ja päättämisajat. Kysy onko osallistujilla lisättävää. Haluat ehkä kerätä säännöt ja kirjoittaa ne ylös, jolloin ne on helppo tarkistaa. Tässä on muutamia tavallisimpia sääntöjä: Ei ylimääräistä keskustelua Vuorovaikutus sallitaan Pidä avoin mieli Yksi henkilö puhuu kerrallaan Kunnioita muiden mielipiteitä Osallistu innokkaasti Kännykät pois päältä Lopeta ja aloita ajoissa Tauot aikataulun mukaan Saa liikkua tarpeen mukaan Tarpeisiin vastaaminen Klubivirkailijoiden tarpeisiin vastaaminen koko koulutuksen ajan tulee vaatimaan joustavuutta. Joustavuus tuo mukanaan tehokkuutta ja luovuutta. Kurssisuunnitelma on vain opas. Tulee tilanteita, jolloin ryhmä määrittelee missä järjestyksessä aiheista keskustellaan. Toisin sanoen kouluttajan tulee olla valmiina milloin tahansa valitsemaan parhaan ajan: vahvistamaan jotakin vanhaa tietoa esittelemään uutta tietoa Tulet huomaamaan usein, että vaikka olit suunnitellut esitteleväsi jonkin aiheen tunnin tai kahden kuluttua, se onkin paras tehdä heti. Tällainen tilanne tapahtuu usein kun henkilö tai ryhmä yllättäen tuo esiin tärkeän asian ja kaikki ovat kiinnostuneita siitä. Tätä tilaisuutta tulee käyttää hyväksi. Päätösistunto Kestää koulutus sitten kaksi tuntia tai kaksi päivää, sen tulee päättyä sopivalla tavalla: Annetaan mahdollisuus yksittäisten "toimintasuunnitelmien" laatimiselle, toteuttaviksi koulutuksen jälkeen. Annetaan tietoa mistä osallistujat saavat lisätietoja koulutusresursseista. Lyhyt yhteenveto koulutuksen tavoitteista. Kouluttajan henkilökohtaiset loppusanat. Kun klubivirkailijat laativat toimintasuunnitelmat kun asiat ovat tuoreessa muistissa, se lisää heidän sitoutumistaan. Ja kun he pystyvät kertomaan muille toimintasuunnitelmistaan, he voivat saada arvokasta palautetta. Toimintasuunnitelman tulee olla yksinkertainen: Lionit listaavat viidestä kymmeneen "tehtävää" ja niiden "eräpäivät" ja sen jälkeen henkilö, joka on vastuussa tehtävän suorittamisesta. Koska monet lionit haluavat oppia lisää itse koulutuksen jälkeen, he arvostavat jos annat heille monisteita, joissa mainitaan LCI:n julkaisut ja mistä ne löytyvät, lista kirjoista, jotka

32 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 31 liittyvät näihin aiheisiin ja listat kouluista, yliopistoista ja muista julkisista paikoista, joissa annetaan jatkokoulutusta näistä aiheista. Vaikka koulutus kestäisi vain kaksi tuntia, lyhyt yhteenveto ohjelmasta ja tavoitteista on tarpeen, jotta tiivistetään jo opitut asiat. Kysy onko kaikki aiheet käsitelty. Varmista, että kaikkiin kysymyksiin on vastattu ja että mitään ei jää epäselväksi. Varmista, että yhteenveto on lopussa yhtä hyvä kuin koulutuksen aloitusistunto. Auta osallistujia muistamaan kokemukset, rohkaise heitä ja lopeta tilaisuus antamalle heille jotain tärkeää muistettavaa. Pyydä heitä toimimaan, kerro jokin sitaatti, viittaa johdantoon, esitä retorinen kysymys tai haaste tai lopeta jollain muulla tavalla, joka jää osallistujien mieleen.

33 Klubivirkailijoiden koulutus - Ohjaajan opas Sivu 32 Arvioi ja raportoi tuloksista Kaikkiin koulutusistuntohin, joka perustuvat koulutussuunnitelmaan, tulisi sisällyttää arviointiosuus. Tämä on tärkeää, koska se antaa mahdollisuuden kerätä palautetta ja ehdotuksia tuleviin istuntoihin, jotta voit parantaa koulutusta. Voit arvioida osallistujien reaktioita, opittuja tietoja ja/tai taitojen oppimista. Yleensä koulutusta arvioidaan osallistujien reaktioiden perusteella. Tämä mittaa osallistujien tyyväisyyttä koulutukseen. Se antaa opastusta siitä mitä pitää ehkä muuttaa tuleviin koulutuksiin. Arviointi koostuu yleensä kyselystä, jossa osallistujat arvioivat heidän tyytyväisyyttään koulutuksen sisältöön ja kouluttajaan muiden asioiden lisäksi. Jos olet pitämässä usean päivän kestävää koulutusta, kannattaa antaa osallistujien täyttää arvio joka päivän lopussa. Jos koulutus kestää vain yhden päivän, haluat ehkä arvion päivän puolessa välissä tai kerätä kaikki arvioinnit kunkin koulutusistunnon jälkeen. Tämä hyödyttää sinua, koska sitä kautta saat palautetta, jonka kautta voit muuttaa sisältöä paremmin vastaamaan osallistujien tarpeisiin. Se hyödyttää myös osallistujia, koska se antaa heille aikaa miettiä mitä he ovat juuri oppineet ja miten he käyttävät oppimaansa. Tavallisin tapa mitata opitun tiedon määrää on käyttää arviointia. Jos mahdollista, osallistujat vastaavat kyselyyn ennen koulutusta ja koulutuksen jälkeen, jolloin nähdään mitä koulutuksen aikana on opittu. Epäviralliset osoitukset opitusta koulutuksen aikana voivat myös antaa sinulle tietoa siitä mitä on opittu. Nämä ovat yleensä osa harjoituksia, jotka on suunniteltu kutakin aihetta varten, jotta osallistujat voivat harjoitella oppimaansa. Koulutuksen jälkeen Kun koulutus on päättynyt, käytä aikaa arviointien lukemiseen ja mieti miten koulutus onnistui. Käy läpi koulutuksen muistiinpanot heti ja tee lisäyksiä tai muutoksia, kun kaikki on vielä tuoreessa muistissa. Ota yhteyttä klubivirkailijoihin ja lähetä heille lupaamasi materiaalit. Tämä antaa myös tavan tarkistaa miten heillä menee ja miten voit auttaa heitä käyttämään heidän oppimiaan taitoja. Pidä yhteyttä klubivirkailijoihin toimivuoden aikana, jolloin huomaat lisätarpeet koulutuksen suhteen. Haluat ehkä ottaa yhteyttä alue- /lohkojohtajiin saadaksesi lisäpalautetta siitä mitä klubivirkailijat tarvitsevat. Ota yhteyttä piirikuvernööriin suhteellisen pian koulutuksen jälkeen. Kerro hänelle koulutuksen arvioinneista ja omista muistiinpanoistasi. Lähetä ne yhdessä osallistumislistan ja koulutussisällön kanssa koulutusraportissa piirikuvernöörille ja johtajakoulutusjaostoon (leadership@lionsclubs.org). Ja tämän jälkeen voitkin rentoutua ja aloittaa suunnittelemaan seuraavaa koulutusta!

Lohkon puheenjohtajan itsenäisesti suoritettava koulutus

Lohkon puheenjohtajan itsenäisesti suoritettava koulutus Lohkon puheenjohtajan itsenäisesti suoritettava koulutus Moduuli 2: Lohkon puheenjohtaja lohkon hallintojohtajana TYÖKIRJA Tässä moduulissa keskitytään lohkon puheenjohtajan rooliin lohkon hallintojohtajana.

Lisätiedot

Miten toteuttaa onnistunut Klubin laatualoitteen workshop

Miten toteuttaa onnistunut Klubin laatualoitteen workshop Miten toteuttaa onnistunut Klubin laatualoitteen workshop OHJAAJAN OPAS VALMISTAUTUMINEN WORKSHOPIIN TAVOITE Tämän workshopin yleisenä tavoitteena on edistää avointa keskustelua klubin jäsenten välillä,

Lisätiedot

Lohkon puheenjohtajan itsenäisesti suoritettava koulutus

Lohkon puheenjohtajan itsenäisesti suoritettava koulutus Lohkon puheenjohtajan itsenäisesti suoritettava koulutus Moduuli 1: Yleiskatsaus tehtävistä ja velvollisuuksista TYÖKIRJA Tämän moduulin tarkoitus on antaa sinulle yleiskäsitys lohkon puheenjohtajan tehtävistä.

Lisätiedot

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE Uusimmat tilastot kertovat, että uskomattoman monet lapset joka puolella maailmaa kärsivät köyhyydestä, sairauksista, vammoista ja lukutaidottomuudesta

Lisätiedot

OPASLIONIN KURSSI KURSSIN JÄRJESTÄJÄN JA OHJAAJAN OPAS

OPASLIONIN KURSSI KURSSIN JÄRJESTÄJÄN JA OHJAAJAN OPAS OPASLIONIN KURSSI KURSSIN JÄRJESTÄJÄN JA OHJAAJAN OPAS Sisällysluettelo VALMISTAUTUMINEN WORKSHOPIIN...2 AIKATAULUEHDOTUS...3 JOHDANTO JA KURSSIN YLEISKATSAUS...4 I. MENESTYKSELLISEN OPASLIONIN TAIDOT...5

Lisätiedot

KLUBIN ARVOSANAT Oleellinen arviointityökalu klubeille

KLUBIN ARVOSANAT Oleellinen arviointityökalu klubeille KLUBIN ARVOSANAT Oleellinen arviointityökalu klubeille HALLINNOINTIOPAS KLUBIN ARVOSANAT Oleellinen arviointityökalu klubeille - Hallinnointiopas Olette päättäneet arvioida klubinne toimintaa. Pienten

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Toisen varapiirikuvernöörin koulutus verkossa

Toisen varapiirikuvernöörin koulutus verkossa Toisen varapiirikuvernöörin koulutus verkossa Työkirja Tervetuloa Toisen varapiirikuvernöörin verkkokoulutukseen! Onneksi olkoon nimityksestäsi toiseksi varapiirikuvernööriksi. Tämä kurssi on suunniteltu

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Tee siitä totta! Klubiprojektien kehitysopas

Tee siitä totta! Klubiprojektien kehitysopas Tee siitä totta! Klubiprojektien kehitysopas Lionsklubit, jotka järjestävät mielekkäitä palveluprojekteja, vaikuttavat monella tavalla niiden ihmisten elämään, joita he auttavat. Klubijäsenet tuntevat

Lisätiedot

Maailmanlaajuisen toimintaryhmän kehityssuunnitelmat ja edistymisraportit Usein kysyttyjä kysymyksiä

Maailmanlaajuisen toimintaryhmän kehityssuunnitelmat ja edistymisraportit Usein kysyttyjä kysymyksiä Sisällysluettelo Maailmanlaajuisen toimintaryhmän kehityssuunnitelmat... 1 Maailmanlaajuisen toimintaryhmän... 4 Katso tai tulosta Maailmanlaajuisen toimintaryhmän kehityssuunnitelmat ja... 5 Maailmanlaajuisen

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Global Action Team. - toimintavalmiuksien kehittäminen -

Global Action Team. - toimintavalmiuksien kehittäminen - Global Action Team - toimintavalmiuksien kehittäminen - Global Action Team Tavoitteena asettaa koko lionien verkosto toimimaan klubien puolesta Tiimityö on keskeinen osa: Palvelutiimit (GST) Jäsenyystiimit

Lisätiedot

Piirikuvernöörin neuvoa-antavan toimikunnan kokoukset. tunnetaan myös nimellä lohkon kokoukset

Piirikuvernöörin neuvoa-antavan toimikunnan kokoukset. tunnetaan myös nimellä lohkon kokoukset Piirikuvernöörin neuvoa-antavan toimikunnan kokoukset tunnetaan myös nimellä lohkon kokoukset Tätä kokousta pidetään usein tärkeimpänä kokouksena klubivirkailijoille, koska piirikuvernöörin neuvoa-antavan

Lisätiedot

2011-2012 MAAILMANLAAJUINEN JOHTAJAKOULUTUSRYHMÄ PIIRIN RAHOITUSTUKIOHJELMA Perustiedot

2011-2012 MAAILMANLAAJUINEN JOHTAJAKOULUTUSRYHMÄ PIIRIN RAHOITUSTUKIOHJELMA Perustiedot 2011-2012 MAAILMANLAAJUINEN JOHTAJAKOULUTUSRYHMÄ PIIRIN RAHOITUSTUKIOHJELMA Perustiedot MIKÄ ON GLT:N PIIRIN RAHOITUSTUKIOHJELMA? Tämän ohjelman kautta tarjotaan taloudellista tukea tärkeiden koulutus-

Lisätiedot

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU

PIENI KAMPANJAKOULU. Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Ohjeita onnistuneen kampanjan toteuttamiseen 1 PIENI KAMPANJAKOULU PIENI KAMPANJAKOULU Sana kampanja on peräisin ranskalaisesta sanasta campagne ja tarkoittaa että, pyritään vaikuttamaan

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Lions Clubs International MD 107 Finland. Klubin presidentti päivitetty Varpu Ylhäinen

Lions Clubs International MD 107 Finland. Klubin presidentti päivitetty Varpu Ylhäinen Lions Clubs International MD 107 Finland Klubin presidentti 8.5.2012 päivitetty 16.4.2012 Varpu Ylhäinen 1 Valmennuksen tavoitteet Antaa Sinulle valmiuksia toimia klubipresidenttinä Tiedät tehtäväsi presidenttinä

Lisätiedot

Aloittavien lionjohtajien instituutti Harjoitukset

Aloittavien lionjohtajien instituutti Harjoitukset Aloittavien lionjohtajien instituutti Harjoitukset Hyvä aloittavien lionjohtajien instituutin osallistuja, Sinut on valittu osallistumaan aloittavien lionjohtajien instituuttiin, onneksi olkoon! Tämän

Lisätiedot

SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE

SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE Suunnitelma vahvemmalle klubille Tämä ei ole mikään salaisuus. Tehokkaimmat lionsklubit pyrkivät jatkuvasti tunnistamaan tapoja, joilla laajentaa niiden antaman humanitäärisen

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit, kevät 2014

Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Peter Hästö 12. maaliskuuta 2014 Matemaattisten tieteiden laitos Osaamistavoitteet Kurssin onnistuneen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa erottaa jatkuvuuden ja tasaisen

Lisätiedot

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA Tässä luvussa annetaan neuvoja parhaista tavoista tukea ADHD-lasta luokkahuoneessa. Lukuun on sisällytetty myös metodologiaan liittyviä ehdotuksia, joiden avulla voidaan

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

Klubin erinomaisuusprosessi Lite Osallistujan työkirja

Klubin erinomaisuusprosessi Lite Osallistujan työkirja CLUB EXCELLENCE Lite PROCESS Klubin erinomaisuusprosessi Lite Osallistujan työkirja Hyvä KLP-workshopin osallistuja, Lions Clubs Internationalin henkilökunta on iloinen klubinne osallistumisesta Klubin

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Kertokaa muillekin palvelustanne. Klubien johtajat on aika tutustua MyLioniin

Kertokaa muillekin palvelustanne. Klubien johtajat on aika tutustua MyLioniin Kertokaa muillekin palvelustanne. TM Klubien johtajat on aika tutustua MyLioniin Joulukuu 2017 Ohjaustaulu 1 2 3 2 Asialista Johdanto MyLioniin Miten aloitan Klubin valmistelu Mitä seuraavaksi K&V 3 Kumouksellinen

Lisätiedot

SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE

SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE SUUNNITELMA VAHVEMMALLE KLUBILLE Tämä ei ole mikään salaisuus. Tehokkaimmat lionsklubit pyrkivät jatkuvasti tunnistamaan tapoja, joilla laajentaa niiden antaman humanitäärisen

Lisätiedot

Klubin kehittämistyöpaja Marja Sundström-Pullinen GMT 107-E

Klubin kehittämistyöpaja Marja Sundström-Pullinen GMT 107-E Klubin kehittämistyöpaja 2013 Työpajan tavoitteet Klubin toiminnan laadun parantaminen Jäsentyytyväisyyden nostaminen Jäsenten sitouttaminen Mitä klubi tekee ja miten tekee? LAADUKKAASTI TOIMIVASSA KLUBISSA

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen Osa 2 Johtamistyylit ja -tekniikat Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE SYMPOSIUM Suunnitteluopas

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE SYMPOSIUM Suunnitteluopas LIONIEN PALVELUT LAPSILLE SYMPOSIUM Suunnitteluopas Symposiumin yleiskatsaus Lioneilla on pitkä perinne maailman lasten auttamiseksi olosuhteissa, joissa he kärsivät köyhyydestä, kodittomuudesta, nälästä,

Lisätiedot

PIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI

PIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI PIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI Lionit, jotka täyttävät alla listatut piirin 100-vuotisjuhlan koordinaattorin vaatimukset, voivat hakea tätä virkaa. Pyydä hakijoita lukemaan tiedot viran vastuista

Lisätiedot

Lions Clubs International MD 107-M Finland. Suomi-Finland 1917-2017. Jäsenjohtajakoulutus. 20.4.2015 Jäsenjohtajakoulutus / IPDG Matti Reijonen 1

Lions Clubs International MD 107-M Finland. Suomi-Finland 1917-2017. Jäsenjohtajakoulutus. 20.4.2015 Jäsenjohtajakoulutus / IPDG Matti Reijonen 1 Jäsenjohtajakoulutus 20.4.2015 Jäsenjohtajakoulutus / IPDG Matti Reijonen 1 Jäsenhuollon ohjaus Suuntaa antamassa liiton / piirin 1. strategia 2. toimintasuunnitelma 3. tavoitteet Oman klubin 1. strategia

Lisätiedot

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa Kerromme, miten......löytää oma miksi...asetat tavoitteesi...suunnittelet haasteesi...jaat tavoitteen osatavoitteiksi...seuraat

Lisätiedot

MONINKERTAISPIIRIN JA PIIRIN JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN HAKEMUS

MONINKERTAISPIIRIN JA PIIRIN JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN HAKEMUS Mikä on ja piirin johtajakoulutuksen apurahaohjelma? Tämän apurahaohjelman puitteissa on haettavissa rahoitusta vahvistettujen ensimmäisten ja toisten varapiirikuvernöörien koulutusta varten moninkertaispiirin

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012 Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ

ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ ERASMUS+ STRATEGINEN YHTEISTYÖ FAB OPPIMISPROSESSIN AIKAISEN ARVIOINNIN KRITEERIT VIERAIDEN KIELTEN OPPIMISELLE & OPETUKSELLE KORKEAKOULUISSA 2015-1-PL01-KA203-016474 VERTAISHAVAINNOINTILOMAKE Havainnoinnin

Lisätiedot

Piirin tavoitteiden ja toimintasuunnitelmien tarkastamisen ja tukemisen ohjeet

Piirin tavoitteiden ja toimintasuunnitelmien tarkastamisen ja tukemisen ohjeet Lähetettyjen piirin tavoitteiden ja toimintasuunnitelmien tarkastajat ja tukijat: Johtajakoulutus Jäsenkasvu Palvelun vaikutus LCIF:n tukeminen Toinen varapiirikuvernööri Toinen varapiirikuvernööri Toinen

Lisätiedot

MONINKERTAISPIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI

MONINKERTAISPIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI MONINKERTAISPIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI Lionit, jotka täyttävät alla listatut moninkertaispiirin 100-vuotisjuhlan koordinaattorin vaatimukset, voivat hakea tätä virkaa. Pyydä hakijoita lukemaan

Lisätiedot

2.4. Oppimistyyleistä

2.4. Oppimistyyleistä 2.4. Oppimistyyleistä 1. Käytännölliset Näin ajattelevilla todellisuus koostuu siitä, mitä he aistivat näkemällä, koskettamalla, kuulemalla, haistamalla ja maistamalla. He huomaavat ja pystyvät palauttamaan

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

TEE SIITÄ TOTTA. Opas klubiprojektin suunnitteluun

TEE SIITÄ TOTTA. Opas klubiprojektin suunnitteluun TEE SIITÄ TOTTA Opas klubiprojektin suunnitteluun TAVOITTEISTA TOTTA! Lionsklubit jotka järjestävät mielekkäitä palveluprojekteja, saavat aikaan merkittäviä asioita paikkakunnillaan joilla ne palvelevat.

Lisätiedot

MOOC DIGITAL WORKPLACE. MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus

MOOC DIGITAL WORKPLACE. MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus MOOC DIGITAL WORKPLACE MODUULI 1: ITSENSÄ JOHTAMINEN VIDEO: MOD1_6: Tuottavuus Vuorosanat: tarkemmat tiedot kouluttajan vuorosanoista Näytön teksti: ideoita, kuvia jne. jotka tulevat näytölle kehotettaessa.

Lisätiedot

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008

Harjoituspaketti 2. 17. helmikuuta 2008 17. helmikuuta 2008 ISLP:n Kansainvälinen tilastotieteellisen lukutaidon kilpailu (International Statistical Literacy Competition of the ISLP) http://www.stat.auckland.ac.nz/~iase/islp/competition Harjoituspaketti

Lisätiedot

PIIRIKOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI

PIIRIKOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI PIIRIKOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI Lionit, jotka täyttävät piirin GLT-koordinaattorin (GLT-D) vaatimukset, voivat hakea kyseistä virkaa. Hakijoiden tulee lukea vastuista ja vaatimuksista, täyttää hakemus

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

TEHOKAS AJANKÄYTÖN HALLINTA VALMENNUS

TEHOKAS AJANKÄYTÖN HALLINTA VALMENNUS TEHOKAS AJANKÄYTÖN HALLINTA VALMENNUS TEHOKAS AJANKÄYTÖN HALLINTA VALMENNUS Onko sinulla sellainen olo, että aikasi ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen tarpeelliseen?? Haluaisitko saada työsi ja elämäsi

Lisätiedot

JOHTAJAKOULUTUSINSTITUUTIN APURAHAOHJELMAN HAKEMUS

JOHTAJAKOULUTUSINSTITUUTIN APURAHAOHJELMAN HAKEMUS Mikä on johtajakoulutusinstituutin apurahaohjelma? Tämän apurahaohjelman kautta tarjotaan varoja joko aloittavien lionjohtajien koulutusinstituutin (ELLI) tai alueellisen lionjohtajien koulutusinstituutin

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

LIONS CLUBS INTERNATIONAL Piirijaon muuttamis- ja kehittämisapuraha Myöntämisperusteet ja hakemus

LIONS CLUBS INTERNATIONAL Piirijaon muuttamis- ja kehittämisapuraha Myöntämisperusteet ja hakemus LIONS CLUBS INTERNATIONAL Piirijaon muuttamis- ja kehittämisapuraha Myöntämisperusteet ja hakemus Uudet piirit, jotka muodostetaan yhden tai useamman ylimenokauden piirin yhteenliittämisen seurauksena,

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 7.1. 2016 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta vuoden 2015 kurssista Kurssi poikkesi todella paljon verrattuna

Lisätiedot

Lions Clubs International MD 107 Finland KLUBIN PRESIDENTTI. 16.4.2012 Suomen Lions-liitto r.y./presidentti RJ/OE

Lions Clubs International MD 107 Finland KLUBIN PRESIDENTTI. 16.4.2012 Suomen Lions-liitto r.y./presidentti RJ/OE KLUBIN PRESIDENTTI 1 Valmennuksen tavoite: Tiedät tehtäväsi presidenttinä Tunnet Suomen Lions-liiton toimintatavan Kannat vastuuta klubisi Lions-toiminnasta 2 Presidentin tehtävät MITÄ KAUDELTASI HALUAT?

Lisätiedot

Lifeplus. Global Training System. Aloittaminen. Nimi: PIN-koodi: Sponsori: Ylempi Diamond-jäsen:

Lifeplus. Global Training System. Aloittaminen. Nimi: PIN-koodi: Sponsori: Ylempi Diamond-jäsen: Lifeplus Global Training System Aloittaminen Nimi: PIN-koodi: Sponsori: Ylempi Diamond-jäsen: Koulutuspyörä Tämän yksinkertaisen pyörän pitäisi antaa sinulle käsitys ensimmäisistä askeleista, joita voit

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

E-PIIRIN KOULUTUSTOIMIKUNTA Pekka Siitonen, GLT

E-PIIRIN KOULUTUSTOIMIKUNTA Pekka Siitonen, GLT E-PIIRIN KOULUTUSTOIMIKUNTA 2018-2019 Pekka Siitonen, GLT Lions Clubs International E-Piirin koulutuskoordinaattori Pekka Siitonen 040 537 8840 pekka.siitonen@lions.fi LC Lempäälä, lion 2009 alkaen GLT

Lisätiedot

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri?

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri? ALUSTAVA LEIRIKYSELY Täytetty kysely palautetaan sähköpostitse osoitteeseen leirit@kvtfinland.org. KVT:n johtokunta käsittelee kyselyn ja tekee päätöksen leirin hyväksymisestä seuraavassa kokouksessaan.

Lisätiedot

Jäsentoimikunnan puheenjohtaja - klubin jäsenjohtaja - GMT. Jukka Kärkkäinen Liiton jäsenjohtaja

Jäsentoimikunnan puheenjohtaja - klubin jäsenjohtaja - GMT. Jukka Kärkkäinen Liiton jäsenjohtaja Jäsentoimikunnan puheenjohtaja - klubin jäsenjohtaja - GMT Jukka Kärkkäinen Liiton jäsenjohtaja 27.5.2015 esittäjän etunimi sukunimi 2 Jäsenjohtajan avainalueet Lionsklubin virallinen virkailija, joka

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET

TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET TEHTÄVÄOHJEET ILMASTONMUUTOKSEN SEURAUKSET HEIPÄHEI! Ja tervetuloa EduCycle-tehtävien pariin! Alta löydät muutaman ohjeen, joiden avulla navigoit tehtävien läpi jouhevasti. 1. EduCycle-tehtävät on jaettu

Lisätiedot

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009

VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 VAPAASTI VALITTAVIEN TUTKINNON OSIEN OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 27.10.2009 K-MESTARIMYYJÄKOULUTUS, 1 ov 1. Ilmoittautuminen linjakohtaisesti Mestarimyyjäkoulutukseen ilmoittutumisajan puitteissa

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Moni tekijä vaikuttaa vointiisi. Mitä paremmin

Lisätiedot

KOULUTTAJIEN KOULUTUSINSTITUUTTI

KOULUTTAJIEN KOULUTUSINSTITUUTTI KOULUTTAJIEN KOULUTUSINSTITUUTTI Yhteenveto ohjelmasta: Kouluttajien koulutusinstituutti on omistettu osaavien lionskouluttajien kouluttamiseen ja heidän ryhmänsä laajentamiseen. Lukujärjestys ei painotu

Lisätiedot

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri?

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri? ALUSTAVA LEIRIKYSELY Mikäli kaipaatte täsmennystä tai mahdolliseen leiriin liittyvät lisäkysymykset askarruttavat mieltänne, vastaamme niihin mielellämme joko puhelimitse 097568 3333 tai osoitteessa leirit@kvtfinland.org.

Lisätiedot

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus.

Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa. Parempi kokonaisuus. Paremmilla tiedoilla entistä parempaa hoitoa Yhtenäiset potilastiedot. Terveydenhoito saa uudet mahdollisuudet käyttää tietojasi. Parempi kokonaisuus. Potilastietojen yhdistäminen otetaan nyt käyttöön

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

LIONSKLUBIEN VIRKAILIJOIDEN VIRKAANASETTAMINEN

LIONSKLUBIEN VIRKAILIJOIDEN VIRKAANASETTAMINEN LIONSKLUBIEN VIRKAILIJOIDEN VIRKAANASETTAMINEN HUOM.: Ennen kuin kokous alkaa, virkaanasettavan virkailijan (todennäköisimmin edellinen klubipresidentti) tulisi nimittää itselleen avustaja. Tämän avustajan

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

OPISKELUOPAS MALLI LAPIN YLIOPISTO, OIKEUSTIEDE

OPISKELUOPAS MALLI LAPIN YLIOPISTO, OIKEUSTIEDE OPISKELUOPAS MALLI LAPIN YLIOPISTO, OIKEUSTIEDE Sisältää vain alkuosan edellisvuosien materiaalista. OPISKELUTEKNIIKKA VASTAUSTEKNIIKKA AIKATAULUTUS Copyright Juristivalmennus 2014 Sisältö Oppaan tarkoitus...

Lisätiedot

Lions piiri 107 M alueseminaarit 2019 Merikarvia ja Huittinen Palvelu- ja varainhankinta

Lions piiri 107 M alueseminaarit 2019 Merikarvia ja Huittinen Palvelu- ja varainhankinta Lions piiri 107 M alueseminaarit 2019 Merikarvia 14.9. ja Huittinen 21.9. Palvelu- ja varainhankinta Maailmanlaajuisesta palvelukehyksestä tulee toisen vuosisatamme pysyvä jalanjälki. Historiamme kunnioittaminen

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN SÄÄNNÖT

JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN SÄÄNNÖT 2018 2019 JOHTAJAKOULUTUKSEN APURAHAOHJELMAN SÄÄNNÖT Mikä on johtajakoulutuksen apurahaohjelma? Tämän apurahaohjelman puitteissa on haettavissa rahoitusta vahvistettujen ensimmäisten ja toisten varapiirikuvernöörien

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO

KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO Karl-Magnus Spiik Ky KK-itsearvio 1 KEHITYSKESKUSTELUTAITOJEN ITSEARVIO KYSYMYKSET Lomakkeessa on 35 kohtaa. Rengasta se vaihtoehto, joka kuvaa toimintatapaasi parhaiten. 1. Tuen avainhenkilöitteni ammatillista

Lisätiedot

Lionien palvelut lapsille Symposiumohjelma Hakemus toimintavuodelle 2014-2015

Lionien palvelut lapsille Symposiumohjelma Hakemus toimintavuodelle 2014-2015 Lionien palvelut lapsille Symposiumohjelma Hakemus toimintavuodelle 2014-2015 Yleiskatsaus symposiumohjelmasta Lionien palvelut lapsille symposiumohjelman puitteissa voidaan myöntää: yksi (1) symposiumi

Lisätiedot

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU 1 SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU Suunta on työkalu, jota käytetään suunnittelun ja arvioinnin apuna. Se on käyttökelpoinen kaikille, jotka ovat vastuussa jonkun projektin, toiminnon,

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

MONINKERTAISPIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI

MONINKERTAISPIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI MONINKERTAISPIIRIN KOORDINAATTORIN HAKEMUSPAKETTI Lionit, jotka täyttävät moninkertaispiirin GLT-koordinaattorin (GLT-MD) vaatimukset (sivu 3), voivat hakea kyseistä virkaa. Hakijoiden tulee lukea tiedot

Lisätiedot

Menetelmiä jatkuvaan opiskeluun kannustamiseen ja oppimisen seurantaan

Menetelmiä jatkuvaan opiskeluun kannustamiseen ja oppimisen seurantaan Menetelmiä jatkuvaan opiskeluun kannustamiseen ja oppimisen seurantaan Matemaattiset menetelmät, syksy 2012 Lassi Korhonen, Oulun yliopisto, Matematiikan jaos 4.12.2012 1 Lähtökohta, opiskelijan näkökulma

Lisätiedot

Miten kurssit tehdään Eirassa?

Miten kurssit tehdään Eirassa? Miten kurssit tehdään Eirassa? Peruskoulussa sinun pitää olla tunneilla, tehdä kurssiin kuuluvat tehtävät ja osallistua loppukokeisiin. Verkkokurssit (suomen kielen kirjoituskurssi s2kki2v ja s2klu2v)

Lisätiedot

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014

Valmentaminen. Minun näkökulma. Mikael Kotkaniemi 2014 Valmentaminen Minun näkökulma Mikael Kotkaniemi 2014 Ura valmentajana 2006-2009: Ässät A-nuoret - apuvalmentaja 2009-2011: Ässät B-juniorit - päävalmentaja 2011-2013: Ässät SM-liiga - apuvalmentaja 2013-2014:

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV

TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TYÖPAIKKAHAASTATTELUUN VALMISTAUTUMINEN, HAKEMUS JA CV TAVOITTEET Annetaan tietoa ja valmiuksia työnhakuun liittyvistä taidoista ja menetelmistä, mukaan lukien simuloitu työhaastattelu. Työnhakuun liittyvien

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi esiopetus kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista, että

Lisätiedot

Dream Achiever -palkinnot Usein kysyttyjä kysymyksiä

Dream Achiever -palkinnot Usein kysyttyjä kysymyksiä 1. Montako pistekeruumallia on olemassa? Malleja on kaksi, Track A ja Track B, jotka perustuvat oman piirisi jäsenyystrendeihin. Jokainen piiri on merkitty joko Track A tai Track B -kategoriaan. 2. Miksi

Lisätiedot

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS

NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS NÄYTTEILLEASETTAJAOPAS Opas onnistuneeseen osallistumiseen Suunnittele! Toteuta! Seuraa! Arvioi! = Paras ikinä saatu tulos! easyfairs.com easyfairs työkalupakki Tervetuloa näytteilleasettajaksi easyfairs

Lisätiedot

2015-2016 Tulevien piirikuvernöörien koulutus. Tehtäväopas

2015-2016 Tulevien piirikuvernöörien koulutus. Tehtäväopas 2015-2016 Tulevien piirikuvernöörien koulutus Tehtäväopas Sisältö Tässä oppaassa on neljä itsenäisesti suoritettavaa tehtävää, jotka ensimmäisten varapiirikuvernöörien/piirikuvernööri-elektien tulee suorittaa.

Lisätiedot

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT

Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio. Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Vapaaehtoiskysely - HelsinkiMissio Tampereen teknillinen yliopisto Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos/mittaritiimi Harri Laihonen, FT Esityksen sisältö 1. Aineeton pääoma 2. Miksi vapaaehtoiskysely?

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Copyright Perhehoitoliitto ry Ilmarisenkatu 17 A 40100 Jyväskylä p. 040 310 1440 toimisto@perhehoitoliitto.fi

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot