Siuntion liityntäliikenneselvitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Siuntion liityntäliikenneselvitys 5.10.2007"

Transkriptio

1 Siuntion liityntäliikenneselvitys

2 SIUNTION LIITYNTÄLIIKENNESELVITYS Asiakas Siuntion kunta Markku Kärkkäinen Puistopolku SIUNTIO Konsultti WSP Finland Oy Heikkiläntie HELSINKI Puh Faksi Yhteyshenkilöt Björn Silfverberg, puh: Simo Airaksinen, puh: Sisältö 1 Työn tavoite 3 2 Nykytilanne Väestö sekä työmatka- ja opiskeluliikenne Junaliikenne Bussiliikenne Kaikille avoin joukkoliikenne Muu bussiliikenne Liityntäpysäköinti 7 3 Kehitysmahdollisuudet Väestökehitys Junaliikenne Bussiliikenne Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen palvelu- ja tavoitetasoselvitys Koululaiskuljetusten hyödyntäminen Muut kehittämismahdollisuudet Liityntäterminaali Bussien liityntäterminaali Liityntäpysäköinti 12 2 (14)

3 1 Työn tavoite Työn tavoitteena on ollut arvioida Siuntion liityntäliikenteen kehittämistä ja esittää kaavoitusta varten mahdollisen liityntäterminaalin sijainti kuntakeskuksessa. Liityntäliikenteen kehittymistä varten on analysoitu kunnan nykyistä joukkoliikennettä ja arvioitu tulevaisuuden kehittämistarpeita. 2 Nykytilanne 2.1 Väestö sekä työmatka- ja opiskeluliikenne Siuntiossa oli asukasta vuoden 2006 lopussa. Asukkaista noin asuu kuntakeskuksessa. Seuraavassa taulukossa on esitetty siuntiolaisten työssäkäynti kotikunnassa ja merkittävimmissä (yli 90 työssäkäyvää) muissa kunnissa. Taulukko 1. Siuntiolaisten työssäkäynti (Tilastokeskus/Etelä-Suomen lääninhallitus). Kirkkonummi Espoo Helsinki Vantaa Siuntio Lohja työssäkäynti Koululaisista ja opiskelijoista suurin osa käy koulua tai opiskelee kotikunnassaan. Lisäksi merkittäviä opiskelukuntia ovat Lohja ja Kirkkonummi. 2.2 Junaliikenne Siuntion asema sijoittuu Kirkkonummen ja Karjaan väliselle osuudelle rantaradalla. Vuoden 1993 alussa Helsingin seudun lähijunaliikennealuetta jatkettiin Kirkkonummelta Karjaalle, jolloin vyöhykelippujärjestelmä ulottui vastaavasti Karjaalle asti. Samanaikaisesti lähijunien lähtömäärää lisättiin. Vuoden 2002 syysliikenteen alkaessa otettiin käyttöön Leppävaaran kaupunkirata. Junien liikennöintipaikat muuttuivat siten, että kaikki Kirkkonummelle päättyvät junat alkoivat pysähtyä kaikilla asemilla Kauklahdesta Leppävaaraan. Varsinkin Kirkkonummen toiveesta perustettiin Y-linja, joka palvelee myös ensisijaisesti Siuntiota. Jo edellisen vuoden syksyllä 2001 lisättiin tarjontaa Kirkkonummen ja Karjaan välillä. Junaliikenteen matkustajalaskennat tehdään kahdesti vuodessa keväisin ja syksyisin. Viimeisin matkustajalaskenta on tehty torstaina , lauantaina ja sunnuntaina Seuraavissa kuvassa on esitetty nousija- ja poistujamääriä Siuntion asemalla. Lisäksi vuorokautisia määriä on verrattu Inkoon määriin. 3 (14)

4 Taulukko 2. Siuntion asemalla nousseiden ja poistuneiden matkustajien määrä lähdöittäin keväällä Helsingistä Helsinkiin lähtöaika Siuntiosta nousijat poistujat lähtöaika Siuntiosta nousijat poistujat 7: : : : : : : : : : : : : yhteensä Taulukko 3. Siuntion ja Inkoon asemalla nousseiden ja poistuneiden matkustajien määrät arkivuorokautena, lauantaina ja sunnuntaina keväällä Siuntio Inkoo torstai nousijat poistujat yhteensä lauantai sunnuntai nousijat 42 5 poistujat 73 8 yhteensä nousijat poistujat yhteensä matkustajamäärä kevät 1998 syksy matkustajamäärä lähijunien määrä muita junia 1999 kevät 1999 syksy 2000 kevät 2000 syksy 2001 kevät 2001 syksy 2002 kevät 2002 syksy Kuva 1. Siuntion aseman matkustajamäärät sekä lähijunien ja muiden junien määrät. Lähijunaliikennettä on täydennetty kaukoliikenteen vuoroilla. Tällä hetkellä Siuntiossa pysähtyy IC2-juna kello 23.44, joka on lähtenyt Helsingistä kevät 2003 syksy 2004 kevät 2004 syksy 2005 kevät 2005 syksy 2006 kevät 2006 syksy 2007 kevät junien määrä 4 (14)

5 2.3 Bussiliikenne Kaikille avoin joukkoliikenne Kaikki bussiliikenteen lähdöt perustuvat koululaisten ja opiskelijoiden kuljetukseen. Lisäksi kantatien 51 varressa on työmatkaliikennettä. Liikenne on vilkkainta kuntakeskuksen ja Kylpylän välillä, jossa kulkee noin 25 lähtöä tavallisena arkipäivänä. Bussiliikenteen lähtömäärät on esitetty seuraavassa kuvassa. Kuntakeskuksessa bussien aikatauluja ei ole sovitettu yhteen juna-aikataulujen kanssa. Näin ollen varsinaista liityntäliikennettä ei ole. Keskiviikkoisin ajetaan taksilla kunnallista liikennettä. Takseilla on neljä reittiä, joilla kullakin ajetaan aamupäivällä kirkonkylälle ja kuntakeskukseen. Iltapäivisin ajetaan reitit vastakkaiseen suuntaan. Liikenne hoidetaan kahdella taksilla. Taksiliikenteessäkään ei aikatauluja ole sovitettu kuntakeskuksessa junaliikenteeseen eikä bussiliikenteeseen. Kuva 2. Bussiliikenteen lähtömäärät tavallisena arkipäivänä. Nuolet kuvaavat lähtömäärän kullakin välillä. Esimerkiksi kuntakeskuksesta kylpylään on 10 lähtöä talviarkipäivänä ja vastakkaiseen suuntaan 15 lähtöä. Liikennöitsijät ovat vähentäneet lipputuloihin perustuvaa liikennettä viime vuosina vähäisten matkustajamäärien vuoksi. Seuraava kuva osoittaa bussiliikenteen lähtömäärien kehittymistä kolmena ajankohtana. Tiedot ovat Turisti aikatauluista, joissa ei tavallisesti ole esitetty koulupäivinä ajettavia lähtöjä. Siten liikennettä on todellisuudessa jonkin verran enemmän kuin seuraavassa kuvassa on esitetty. Kuvasta 5 (14)

6 voidaan kuitenkin päätellä bussiliikenteen lähtömäärien kehittymistä. Bussiliikenne on 1990-luvulta vähentynyt. Lähijunaliikenteen tarjonnan kasvu on vähentänyt bussiliikenteen tarjontaa. Toisena syynä on, että Lohjalle menevää tarjontaa on siirretty pääreitille Turunväylälle Helsinkiin Helsinkiin, vaihdollinen Helsingistä Helsingistä, vaihdollinen muut lähdöt lähtöä/arkivrk syksy 1990 syksy 1995 syksy 2003 syksy 2007 Kuva 3. Bussiliikenteen lähtömäärät tavallisena arkipäivänä nykytilanteessa sekä kolmena aikaisempana ajankohtana (lähde: Turisti aikataulut) Muu bussiliikenne Yhteyksien vähäisyyden vuoksi kunta ostaa koululaisliikennettä ja Siuntion hyvinvointikeskus työntekijöitä palvelevia vuoroja. Siuntion hyvinvointikeskus ostaa Pohjolan Liikenteeltä edestakaisen vuoron Helsinkiin. Bussi lähtee klo 7.00 Helsingistä ja saapuu kuntokeskukseen klo Paluuvuoro lähtee klo maanantaista keskiviikkoon ja klo torstaisin ja perjantaisin. Kuntokeskuksen kannalta on myönteistä, jos vuoro olisi kaikille avointa joukkoliikennettä ja on valmis joustamaan jonkin verran lähtöajoissa. Liikennöitsijä ei ole kiinnostunut anomaan linjalupaa vuorolle, koska katsoo, ettei sille ole riittävästi muuta kysyntää. Siuntiossa on kolme koulua, joista Aleksis Kiven koulu ja Sjundeå svenska skolan sijaitsevat kuntakeskuksessa ja Päivärinteen koulu Siuntion kirkonkylässä. Koululaisliikennettä ajetaan yhdeksällä autolla, joiden kokojakauma on esitetty seuraavassa taulukossa. Lähdöt ovat aamuisin kouluille ja iltapäivisin kouluista. Koululaiskuljetusten ja avoin joukkoliikenne muodostavat koulujen alkamis- ja päättymisaikoina kattavan verkoston koko kunnan alueelle. 6 (14)

7 Taulukko 4. Koulukuljetuksissa käytettyjen autojen kokojakauma, auton koko autojen määrä yhteensä Liityntäpysäköinti YTV:n liityntäpysäköinnin kehittämisohjelman vuodelle 2020 (valmistunut 2007) mukaan Siuntion asemalla on liityntäpysäköintiin 50 autopaikkaa ja 50 polkupyöräpaikkaa. Lisäksi Sunnanvikissa on 10 autopaikkaa bussiin liittymistä varten. Liityntäpysäköintipaikkojen käyttöaste on tällä hetkellä hyvin korkea. 3 Kehitysmahdollisuudet 3.1 Väestökehitys Siuntiossa oli asukasta vuoden 2006 lopussa. Uudenmaan liiton maakuntasuunnitelmassa 2025 on arvioitu, että väkiluku kasvaisi 1,2 prosenttia vuosittain. Siuntion väestöennusteena on käytetty, että 2,0 prosentin kasvua. Tällöin vuonna 2040 kunnassa olisi asukasta. Tavoitteena on, että puolet kasvusta keskittyisi kuntakeskukseen. Lisäksi kehityskuvassa on esitetty kolmen pisteen ranka, joka on esitetty seuraavassa kuvassa. Junaliikenteen kehittymisen kannalta on positiivista, kun väestön kasvua keskitetään kuntakeskukseen. Liityntäliikenteen kehittämisen kannalta on myönteistä, jos muu väestön kasvu ohjataan valittaville liityntäliikenteen kehittämisalueille. Liityntäliikenteen kehittämisalueita voivat olla kirkonkylä ja Sunnanvik ja näiden välinen alue liityntäliikenteen kehittämiskäytävää. Siuntion työllisistä noin 40 prosenttia sukkuloi pääkaupunkiseudulle. Näin ollen joukkoliikenneyhteyksille pääkaupunkiseudulle on potentiaalista kysyntää. 7 (14)

8 Kuva 4. Kolmen pisteen ranka, jolle maankäytön kasvua ohjataan (Siuntio Maankäytön kehityskuva). 3.2 Junaliikenne Junaliikenne on nykyään melko vähäistä. Jos junaliikennettä kasvatettaisiin tunnin välein kulkevaksi koko arkipäivänä, voivat matkustajamäärät kasvaa hyvinkin kaksinkertaiseksi. Matka-ajan ja vuorovälin joustokertoimena käytetään tavallisesti 0,5. Siuntion kunnan asukasmäärän on arvioitu kaksinkertaistuvan vuoteen 2040 mennessä. Tällöin voidaan olettaa, että myös junaliikenteen matkustajamäärät kaksinkertaistuvat vastaavassa ajassa. Siten mahdollisuudet tarjonnan kaksinkertaistamiseen ovat realistisia. VR:n suunnitelmissa ei ole lähiaikoina lisätä Karjaan ja Kirkkonummen välistä junaliikennettä. Ongelmana on raidekapasiteetti. Kirkkonummelta Karjaan suuntaan rata on yksiraiteinen. Kohtauspaikkoja ovat Inkoo ja Siuntio. Nykyisillä aikatauluilla tavallisin kohtauspaikka on Siuntio. Rataosa on siten käytännössä melko täynnä. Näin ollen tavallisesti ajetaan tunnin aikana vain yhtä lähijunaa Karjaan ja Kirkkonummen välillä. 8 (14)

9 Ratahallintokeskuksen pitkän aikavälin suunnitelmissa lähtökohtana on rakentaa koko Helsinki-Turku-rataosalla toinen raidepari. Tällöin lähijunaliikenteen lisääminen on mahdollista. Toinen raide rakennetaan Siuntion kuntakeskuksessa hyvin todennäköisesti nykyisen raiteen eteläpuolelle. 3.3 Bussiliikenne Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen palvelu- ja tavoitetasoselvitys Länsi-Uudenmaan joukkoliikenteen palvelu- ja tavoitetasoselvityksessä (Uudenmaan liiton julkaisuja C ) on havaittu Siuntion ja Lohjan väliset työmatkayhteydet puutteelliseksi. Selvityksessä onkin esitetty, että Lohjan ja Siuntion välillä molemmissa suunnissa ostettaisiin lähdöt siten, että ne olisivat perillä klo 8:ksi ja paluuyhteys klo 16 jälkeen. Lähtöjen ostamisesta vastaisivat lääninhallitus ja kunnat. Kustannukset ovat yhteensä euroa vuodessa. Ko. aikoihin saapuvat junat Siuntioon klo 7.13 ja Helsingistä ja lähtevät Siuntiosta klo 7.13, 8.16 ja Helsinkiin. Mahdolliset ostovuorot voidaan yrittää sovittaa ainakin osin junaaikatauluihin. Lisäksi työssä on pidetty tärkeänä peruspalvelutason turvaamisena yhteyttä aamuisin Siuntiosta Lohjan sairaalaan ja paluuyhteyttä noin klo Sairaalayhteys voi olla joko suora tai vaihdollinen Koululaiskuljetusten hyödyntäminen Osaa koulukuljetuksista voitaisiin ostaa kaikille avoimena ostoliikenteenä. Tällaisia ovat lähdöt, joiden reitit ovat suoria, eivätkä poikkea pienemmille teille. Koska kysyntä ei oletettavasti ole kovin suurta, eivät muut matkustajat aiheuta kapasiteettiongelmia autoille. Työmatkayhteyksien kannalta ostoliikenne ei ole kuitenkaan riittävää, koska lähtöjä ei ajeta riittävän varhain aamuruuhkassa eikä iltapäivällä klo 15 jälkeen. Liityntäliikennettä pitäisi olla vähintään Siuntiosta klo 7.13 lähtevälle junalle ja Siuntioon klo saapuvalta junalta. Nämä vuorot ovat junaliikenteen kuormitetuimpia vuoroja Siuntiossa. 9 (14)

10 Taulukko 5. Koululaislähdöt, jotka voitaisiin ostaa avoimena joukkoliikenteenä. Lisäksi on esitetty vaihtoyhteydet ja muutosehdotukset (viite: Paula Vireä-Aihio). Avoimeksi joukkoliikenteeksi soveltuvat lähdöt Aamupäivä Nykyisen Auton nro auton koko Nykyinen reitti Muutosehdotus/muu kommentti Störsvik- kantatien 51 th Klo 7.20 Störsvik th:ssa Karjaa-Helsinki vakiovuoro Störsvik- kantatien 51 th Klo 7.45 Störsvik th:ssa Karjaa-Helsinki vakiovuoro Yövillantie Kahvimaantien th - Annila Päivärinteen koulu Annila - Kynnarintie Päivärinteen koulu - Svartbäck kuntakeskus Solamäentien th - Kahvimaantien th - Näsby Päivärinteen koulu Solamäentien th - Kahvimaantien th - Näsby - Päivärinteen koulu - kuntakeskus Kittfall - Päivärinteen koulu - kuntakeskus Kela - Edita Störsvik kuntakeskus Vaihtoyhteys klo 7.55 Päivärinteen koululla Lohja- Siuntio-vakiovuoroon. Vaihtoyhteys on Siuntion asemalla klo 8.00 ja juna Helsinkiin lähtee klo Vaihtoyhteys Siuntion kylpylä-kirkkonummi vakiovuoroon, joka lähtee klo 9.00 Siuntion kylpylältä ja klo 9.05 Siuntion asemalta. Kirkkonummelta vaihtoyhteys edelleen Helsinkiin. Lähdön aikaistaminen 5 minuutilla, jolloin vaihtoyhteys Lohja-Siuntio vakiovuoroon. Tällöin vaihtoyhteys edelleen Siuntion asemalla junaan, joka lähtee klo 8.16 Helsinkiin. Lähdön aikaistaminen 5 minuutilla, jolloin vaihtoyhteys Siuntion kylpylä-kirkkonummi vakiovuoroon, joka lähtee klo 9.00 Siuntion kylpylältä ja klo 9.05 Siuntion asemalta. Kirkkonummelta vaihtoyhteys edelleen Helsinkiin. Lähdön aikaistaminen siten, että vaihtoyhteys Siuntiosta klo 8.16 Helsinkiin lähtevään junaan. Vaihtoyhteys klo 9.05 Siuntion asemalta Kirkkonummelle lähtevään vakiovuoroon Störsvikissä. Kirkkonummella vaihtoyhteys edelleen Helsinkiin. Taulukko 6. Koululaislähdöt, jotka voitaisiin ostaa avoimena joukkoliikenteenä. Lisäksi on esitetty vaihtoyhteydet ja muutosehdotukset (viite: Paula Vireä-Aihio). Avoimeksi joukkoliikenteeksi soveltuvat lähdöt Iltapäivä Nykyisen Auton nro auton koko Nykyinen reitti Muutosehdotus/muu kommentti kuntakeskus - Störsvik - Kalliorinne th lähtöaikaa muutetaan siten, että Siuntioon klo saapuvasta junasta on vaihtoyhteys Kuntakeskus Päivärinteen koulu - kirkonkylä - Veijolantien th - Herrdahlintien th Lähtö klo Störsvikistä siten, että vaihtoyhteys Helsingin pikavuorosta kuntakeskus - Nordanvik - Pikkala Gård - Lillåkerintien th Lähtö klo Störsvikistä siten, että vaihtoyhteys Helsingin vakiovuorosta kuntakeskus - Timalantien th - Kalliotien th lähtöaikaa muutetaan siten, että Siuntioon klo saapuvasta junasta on vaihtoyhteys kuntakeskus - Läntinen Kuninkaantie - Kela - Kela, Edita kuntakeskus - Lappers lähtöaikaa muutetaan siten, että Siuntioon klo saapuvasta junasta on vaihtoyhteys kuntakeskus - Edvardsberg Vaihtoyhteys autosta 2 Störsvikistä, jossa vaihtoyhteys Helsingistä Päivärinteen koulu - Lappers kuntakeskus Päivärinteen koulu - Näsby - Kahvimaantien th - Annila Vaihtoyhteys autosta 2 Störsvikistä, jossa vaihtoyhteys Helsingistä kuntakeskus - Pickala Gård - Kela - Kela Edita Vaihtoyhteys autosta 2 Störsvikistä, jossa vaihtoyhteys Helsingistä kuntakeskus - Störsvik Vaihtoyhteys autosta 3 Störsvikistä, jossa vaihtoyhteys Helsingistä kuntakeskus Päivärinteen koulu - Näsby - Kahvimaantien th - Andby vaihtoyhteys klo saapuvasta junasta kuntakeskus - Läntinen Kuninkaantie - Vaihtoyhteys autosta 2 Störsvikistä, jossa Störsvik vaihtoyhteys Helsingistä kuntakeskus Päivärinteen koulu - Näsby - Kahvimaantien th - Andby Vaihtoyhteys autosta 3 Störsvikistä, jossa vaihtoyhteys Helsingistä kuntakeskus Päivärinteen koulu - kirkonkylä - Näsby - Kahvimaantien th - Andby lähtöaikaa muutetaan siten, että Siuntioon klo saapuvasta junasta on vaihtoyhteys 10 (14)

11 3.3.3 Muut kehittämismahdollisuudet Jatkossa bussiliikenteen kehittämistoimenpiteenä voisi olla aikataulujen sovittaminen junaliikenteen kanssa. Tällöin voidaan tarjota vaihtoyhteys junasta bussiin ja päinvastoin. Koska nykyisin suurimpana asiakasryhmänä ovat koululaiset, on kuitenkin luontevampaa sovittaa aikataulut koulujen alkamis- ja päättymisaikojen mukaan. Tulevaisuudessa olisi mahdollista liityntäliikenteen ostaminen esimerkiksi välillä kirkonkylä-kylpylä-kuntakeskus-sunnanvik. Mahdollinen liikenne on hyvä kytkeä koululaisliikenteeseen. Kunnan väkiluvun kasvaessa koululaisten määrä tulee kasvamaan. Pohjolan Liikenteen näkemyksen mukaan liikenteen aloittaminen edes ostoliikenteenä ei ole perusteltua. Sen vuoksi liityntäliikenteen aloittaminen on tulevaisuuden mahdollisuus, mutta lähivuosina sen aloittamiseen ei ole perusteita. 3.4 Liityntäterminaali Bussien liityntäterminaali Bussiliikenteen liityntäterminaali voidaan toteuttaa kadunvarsiterminaalina aseman vieressä olevalla kadulla. Tällöin terminaalin tarpeisiin varataan esimerkiksi 2-3 bussille pysäkki, noin metriä. Uuden katuyhteyden myötä bussit voivat kulkea aseman kautta korttelin ympäri. Koska terminaali toteutetaan kadunvarsiterminaalina, pysäkki voidaan rakentaa jo kadunrakennustöiden yhteydessä. Seuraavassa kuvassa on idea bussien reiteistä terminaaliin. Kuva 5. Bussien reittikadut aseman liityntäpysäkeille. Sinisellä on kuvattu bussin saapuminen etelästä tai pohjoisesta asemalle. Punainen vastaavasti kuvaa bussien käyttämiä katuja sen lähtiessä terminaalista. 11 (14)

12 3.4.2 Liityntäpysäköinti Maankäytön kehityskuvassa Siuntion kuntakeskuksen väkimäärän arvioidaan 2,5 kertaistuvan vuoden 2002 tilanteesta vuoteen 2040 mennessä. Tällöin vuonna 2040 kuntakeskuksessa olisi asukasta. Näin ollen on tarpeen lisätä liityntäpysäköintipaikkoja asemalla. Koko kuntakeskus on polkupyörämatkan päässä asemasta ja suurin osa väestönkasvusta on tarkoitus ohjata kuntakeskukseen. Siten polkupyöräpaikkojen lisääminen on perusteltua. YTV liityntäpysäköinnin kehittämisohjelmassa vuodelle 2020 (valmistunut 2007) on tavoitteena, että Siuntion asemalla olisi liityntäpysäköintiin 100 autopaikkaa ja 100 polkupyöräpaikkaa. Lisäksi Sunnanvikissa olisi tarpeen 20 autopaikkaa ja 10 polkupyöräpaikkaa bussiin liittymistä varten. Paikkojen määrä on kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Poikkeuksena on Sunnanvik, jossa ei ole nykyisin polkupyöräpaikkoja. Henkilöautojen liityntäpysäköintipaikkojen kasvattaminen on olennaista, koska osa kasvusta tapahtuu haja-asutusalueilla. Liityntäpysäköintipaikkojen rakentaminen tukee kunnan vetovoimaisuutta, koska se tukee junaliikenteen matkustajamäärän kasvua ja siten lisätarjontaa. Samassa yhteydessä voidaan huolehtia saattoliikenteen riittävästä paikkamäärästä. Työn aikana haastatellut henkilöt: - Jarmo Oksanen, VR - Sini Puntanen, RHK - Matti Kärkkäinen, Pohjolan Liikenne - Paula Vireä-Aihio, Siuntio/koulutoimi 12 (14)

13 LIITE: KOULUKULJETUKSET (Paula-Vireä-Aihio) AAMU REITIT (maanantai - perjantai) Auton nro AUTO 10 AUTO 1 AUTO 2 AUTO 3 AUTO 4 AUTO 6 AUTO 7 AUTO 8 AUTO 9 Soveltuisi Kello aika ja reitti linjaliikenteelle 8.00 KITTFALL PR - SSS x 8.30 KELA EDITA STÖRSVIK SSS, AKK x 8.00 PALAKOSKENTIE, Huhmari (Vihti) - JÄRVENKYLÄNTIE - SVARTBÄCK 9.05 KUNTAKESKUS 7.00 STÖRSVIK- 51 TH x 7.30 STÖRSVIK- 51 TH x 7.45 NORDANVIK SUDENKAARI KK LOHJA, (Routio, Jalavan koulu) 8.40 HERRDAHLINTIEN TH - SOLBACKANTIEN TH - PR - SVARTBÄCK - KUNTAKESKUS 7.25 YÖVILÄNTIE 442 KAHVIMAANTIEN TH - ANNILA PR x 8.20 ANNILA KYNNARINTIE 186, postilaatikot PR - SVARTBÄCK KUNTAKESKUS x 7.25 LAPPERSINTIE DANSBACKANTIEN JA BÄCKSINTIEN TH GÖKSINTIEN JA GRENNÄSINTIEN TH 8.00 PR 8.15 EVITSKOGINTIEN JA RAIVIONTIEN TH KARSKOGINTIEN JA ÖSTERMALMINTIEN TH KELA - KUNTAKESKUS 8.50 TIMALANTIE th KALLIOTIEN TH NETAKULLANTIEN TH KUNTAKESKUS 7.20 LAPPERS HÄSTBÖLE SVARTBÄCK - PR 8.05 KYNNARINTIE 271 postilaatikot PR SVARTBÄCK 8.40 HÄSTBÖLE FLYT ÅVALLA - PR - KUNTAKESKUS 7.30 VITTRÄSKINTIEN TH ÖSTERMALMINTIE TH JA KARSKOGINTIEN TH 7.50 PR 8.00 TB 8.10 BÄCKSINTIEN JA LEMPANSINTIEN TH 8.30 VIRKKALA 8.35 ÄNGSHOLMINTIE GÖKSINTIEN JA GRENNNÄSINTIEN TH 9.00 KUNTAKESKUS 7.40 IMMULANTIEN JA VÄINÖLÄNTIEN TH SOLBACKANTIEN TH PR 8.25 MARSSUDDEN 8.35 LÄNTINEN KUNINKAANTIE KUNTAKESKUS FALLINTIEN TH SVARTBÄCK 9.15 AKK - ÅVALLA 7.20 SOLAMÄENTIEN TH - KAHVIMAANTIEN TH NÄSBY PR x 8.25 SOLAMÄENTIEN TH - KAHVIMAANTIEN TH NÄSBY PR - KUNTAKESKUS x 13 (14)

14 ILTAPÄIVÄ REITIT (maanantai - perjantai) Auton nro AUTO 1 AUTO 2 AUTO 3 AUTO 4 AUTO 6 AUTO 7 AUTO 8 AUTO 9 Soveltuisi Kello aika ja reitti linjaliikenteelle KUNTAKESKUS PR KIRKKOTIE - KK VÄINÖLÄNTIEN TH KUNTAKESKUS PR KOSKELANTIEN TH ÄNGSHOLMINTIE HÄSTBÖLE FLYTH PR SOLBACKANTIEN TH - HERRDAHLINTIEN TH PALAKOSKENTIE KUNTAKESKUS STÖRSVIK - KALLIORINNE TH x KUNTAKESKUS PR KK - VEIJOLANTIEN TH - HERRDAHLINTIEN TH x LOHJA, ROUTIO /JALAVA Lovak KK Kuntakeskus - Nordanvik KUNTAKESKUS - PALAKOSKENTIE 418, vihti KUNTAKESKUS - NORDANVIK PIKKALA GÅRD LILLÅKERINTIEN TH x KUNTAKESKUS TIMALANTIE TH KALLIOTIEN TH x PR KYNNARINTIE KARSKOGINTIEN JA ÖSTERMALMINTIEN TH KARSKOGINTIE EVITSKOGINTIEN JA RAIVIONTIEN TH KUNTAKESKUS - LÄNTINEN KUNINKAANTIE KELA- KELA, Edita x KUNTAKESKUS LAPPERS x KUTNAKESKUS - EDVARDSBERG x PR LAPPERS x KUNTAKESKUS PR GÖKSINTIEN ja GRENNÄSINTIEN TH - HÄSTBÖLE - KOSKELANTIEN TH KUNTAKESKUS GRENNÄSINTIEN JA GÖKSINTIEN TH HÄSTBÖLE - FLYTH KUNTAKESKUS PR KYNNARINTIEN 271 EVITSKOGINTIENT 1369 KARSKOGINTIE 280 EVITSKOGINTIEN JA ANNILA x KUNTAKESKUS PR - KARSKOG KYNNARINTIE 186, postilaatikot KYNNARINTIE 271, postilaatikot VIRKKALA LEMPANSINTIEN TH - TB JUKOLA KUNTAKESKUS PR GRENNÄS FLYTH - BÄCKSINTIE - HÄSTBÖLE KUNTAKESKUS PICKALA GÅRD KELA KELA EDITA x KUNTAKESKUS STÖRSVIK x KUNTAKESKUS - KARSKOGIN JA ÖSTERMALMINTIEN TH KUNTAKESKUS PR NÄSBY KAHVIMAANTIEN TH ANDBY x KUNTAKESKUS LÄNTINEN KUNINKAANTIE - STÖRSVIK x KUNAKESKUS PR - NÄSBY KAHVIMAANTIEN TH -ANDBY x KUNTAKESKUS - n PR YA:T KK - NÄSBY KAHVIMAANTIEN TH - ANDBY x 14 (14)

Lahdenväylä (vt 4) Jokiniementien vaihtopysäkki Aluevaraussuunnitelma

Lahdenväylä (vt 4) Jokiniementien vaihtopysäkki Aluevaraussuunnitelma Lahdenväylä (vt 4) Jokiniementien vaihtopysäkki Aluevaraussuunnitelma 2 3 Suunnittelun lähtökohtia 4 Lahdenväylän pysäkit, esiselvitys 1998 Valtatie 4 ja sen rinnakkaistiet välillä Kehä III Koivukylänväylä,

Lisätiedot

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia HSL tarjoaa kattavat liikkumismahdollisuudet sekä luo edellytykset elinvoimaiselle ja viihtyisälle Helsingin

Lisätiedot

YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN. Sisällys

YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN. Sisällys YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN Sisällys YHTEYDET KANTA-HÄMEENLINNAAN... 0 Hauho... 1 Kalvola... 3 Renko... 4 Lammi ja Tuulos... 5 Palvelut Kanta-Hämeenlinnassa... 6 Joukkoliikenteen mahdollisuudet... 7 Pikavuorot...

Lisätiedot

MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN

MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN 8.1.2018 Linja 1 Tähän linjaan ei tule muutoksia. Linja 2 Linjalla 2 on ollut ongelmia pysyä aikataulussa. Talviaikataulukauden alkaessa 10.8.

Lisätiedot

Viite: Lausuntopyyntö vuoden 2017 osto- ja velvoiteliikenteestä (LVM 1437/08/2016)

Viite: Lausuntopyyntö vuoden 2017 osto- ja velvoiteliikenteestä (LVM 1437/08/2016) KEURUUN KAUPUNKI LAUSUNTO Liikenne- ja viestintäministeriö Viite: Lausuntopyyntö vuoden 2017 osto- ja velvoiteliikenteestä (LVM 1437/08/2016) KEURUUN KAUPUNGIN LAUSUNTO JUNIEN OSTO- JA VELVOITELIIKENTEESTÄ

Lisätiedot

PALVELUTASON KEHITTÄMINEN IMATRAN PAIKALLISLIIKENTEESSÄ. Pekka Vähätörmä Pekka.vahatorma@ramboll.fi Puh. 0400 543 678

PALVELUTASON KEHITTÄMINEN IMATRAN PAIKALLISLIIKENTEESSÄ. Pekka Vähätörmä Pekka.vahatorma@ramboll.fi Puh. 0400 543 678 PALVELUTASON KEHITTÄMINEN IMATRAN PAIKALLISLIIKENTEESSÄ Pekka Vähätörmä Pekka.vahatorma@ramboll.fi Puh. 0400 543 678 KESKEISIMMÄT PALVELUTASON MITTARIT Liikennöintiaika eli tarjonnan ajallinen laajuus

Lisätiedot

Autotonta sisäänkäyntiä asemalta. Nuuksioon päin voisi kehittää.

Autotonta sisäänkäyntiä asemalta. Nuuksioon päin voisi kehittää. Kartta a toivotaan tässä tunneliin. Autotonta sisäänkäyntiä asemalta Nuuksioon päin voisi kehittää. a toivotaan lähemmäksi moottoritietä. Nyt joudutaan purkamaan paljon asuinrakennuksia sekä rakentamaan

Lisätiedot

Junapilotin hakemuksen lähtötiedot. Länsi-Uusimaa

Junapilotin hakemuksen lähtötiedot. Länsi-Uusimaa Junapilotin hakemuksen lähtötiedot Länsi-Uusimaa Sisältö Väestö 2017 ja työpaikat 2016 taulukossa Väestö 2017 paikkatietona (250m ruuduissa) Työpaikat 2015 paikkatietona (250m ruuduissa) Työmatkat taulukossa

Lisätiedot

MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN

MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN 2017-2018 Viikonlopun yöliikenne, linja 12 Uusi viikonlopun yövuoro (pe-la ja la-su) olisi alla olevan kartan mukainen vihreän ja punaisen

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Tervetuloa asukasiltaan! 2 29.11.2017 HSL:n yhteistyöalue 7 kuntaa: Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Kerava, Kirkkonummi, Sipoo. 1.1.2018 Siuntio ja Tuusula Perussopimuksen

Lisätiedot

SELVITYS ESPOON KEHÄ III:N ULKOPUOLISTEN ALUEIDEN LÄHIBUSSILIIKENTEEN TARPEESTA

SELVITYS ESPOON KEHÄ III:N ULKOPUOLISTEN ALUEIDEN LÄHIBUSSILIIKENTEEN TARPEESTA ULKOPUOLELLA ESPOOSSA 1 (5) SELVITYS ESPOON KEHÄ III:N ULKOPUOLISTEN ALUEIDEN LÄHIBUSSILIIKENTEEN TARPEESTA Taustaa Espoon Kehä III:n sisäpuolisen alueen lähibussien linjastosuunnitelma hyväksyttiin HSL:n

Lisätiedot

Junapilotin hakemuksen lähtötiedot. Länsi-Uusimaa

Junapilotin hakemuksen lähtötiedot. Länsi-Uusimaa Junapilotin hakemuksen lähtötiedot Länsi-Uusimaa Sisältö Väestö 2017 ja työpaikat 2016 taulukossa Väestö 2017 paikkatietona (250m ruuduissa) Työpaikat 2015 paikkatietona (250m ruuduissa) Työmatkat taulukossa

Lisätiedot

Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen

Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen 1 Savonlinna Pieksämäkihenkilöjunaliikenteen käynnistäminen Kuvat: VR ja Savonlinnan kaupunki 2 Lähtökohdat Savonlinnan liikenteellinen asema on ongelmallinen Henkilöjunayhteydet etelään ja itään toimivat

Lisätiedot

Maanantai perjantai Maanantai, keskiviikko, perjantai Tiistai ja torstai Liikennöitsijä Päivin Liikenne Oy Karkkilan kaupunki

Maanantai perjantai Maanantai, keskiviikko, perjantai Tiistai ja torstai Liikennöitsijä Päivin Liikenne Oy Karkkilan kaupunki Kau 016 5 2 01 si 2 Höökikyyti on Karkkilan kaupungin tukema sisäisen joukkoliikenteen linja-autolinja, liikennöintiä hoitaa Päivin Liikenne Oy. Höökikyyti tarjoaa liikkumismahdollisuuden kaupunginosista

Lisätiedot

! 9. p OTE PÖYTÄKIRJASTA. Anl Hallitus RUNKOLINJAN 560 JATKOMAHDOLLISUUS MYYRMÄESTÄ MATINKYLÄÄN 439/07.71.

! 9. p OTE PÖYTÄKIRJASTA. Anl Hallitus RUNKOLINJAN 560 JATKOMAHDOLLISUUS MYYRMÄESTÄ MATINKYLÄÄN 439/07.71. OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 K a u n i a i n e n K v & K h G r a n k u l l a S t f & S t s Anl. p 12-06- 2014 Hallitus 81 15.04.2014 CNo! 9 RUNKOLINJAN 560 JATKOMAHDOLLISUUS MYYRMÄESTÄ MATINKYLÄÄN 439/07.71.710/2013

Lisätiedot

Joukkoliikenneyhteydet lukioihin entisen Anjalankosken alueelta

Joukkoliikenneyhteydet lukioihin entisen Anjalankosken alueelta Joukkoliikenneyhteydet lukioihin entisen Anjalankosken alueelta Kouvolan kaupunki Kodikas Kiehtova Kehittyvä www.kouvola.fi/joukkoliikenne 2 Huomioita Esityksessä yhteydet seuraavista taajamista Myllykoski,

Lisätiedot

RAAHEN JOUKKOLIIKENNESUUNNITELMA

RAAHEN JOUKKOLIIKENNESUUNNITELMA RAAHEN JOUKKOLIIKENNESUUNNITELMA 19.11.1 Toni Joensuu ja Sonja Aarnio SISÄLTÖ 1. Joukkoliikenteen palvelutaso Palvelutason määritelmä Valtakunnalliset palvelutasoluokat Palvelutaso alueellisella tasolla

Lisätiedot

Siuntion kunta Sjundeå kommun

Siuntion kunta Sjundeå kommun Siuntion kunta Sjundeå kommun TARJOUSLOMAKE LIITE 1 1(12) Koulumatkakuljetusta ja palveluliikennettä koskeva sitova tarjous Siuntion kuntaan tehdään tällä asiakirjalla. Tämä asiakirja palautetaan täytettynä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 6 25.02.2016. 6 Asianro 1347/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2016 1 (1) 6 Asianro 1347/08.01.00/2016 Kuopion ja Siilinjärven kannusteurakkasopimusten kesäliikenteet 2016 Kaupunkiliikenne Kohde 1 Joukkoliikennepäällikkö Jani Reinikainen

Lisätiedot

Lähiliikenteen tarjonnan kehittäminen 21.1.2014

Lähiliikenteen tarjonnan kehittäminen 21.1.2014 Lähiliikenteen tarjonnan kehittäminen 21.1.2014 Taustaa VR Lähiliikenteellä on tarjonnan kehittämissuunnitelmia sekä pää- että rantaradallla - Muutoksien avulla pyritään ennen kaikkea kohdistamaan LVM-ostorahat

Lisätiedot

Matkanopeudet HSL-alueella 2011

Matkanopeudet HSL-alueella 2011 Matkanopeudet HSL-alueella Matkanopeudet HSL-alueella HSL Helsingin seudun liikenne HSL Helsingin seudun liikenne Opastinsilta A PL HSL puhelin (9) 4 www.hsl.fi Lisätietoja: Marko Vihervuori puhelin 9

Lisätiedot

Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla

Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla Pasila junaliikenteen solmukohtana Useita parannuksia suunnitteilla Jarmo Nirhamo ja Heidi Mäenpää Liikennevirasto 12.5.2014 Sisältö Nykytilanne Ratahankkeet Pasilan alueella Läntinen lisäraide 2 Nykytilanne

Lisätiedot

Linjastoluonnos 1: 13

Linjastoluonnos 1:   13 Kaupunginhallitus 388 17.12.2018 Lausunto linjasto 2021- projektin linjastovaihtoehdoista 506/08.01.00/2018 KAUPHALL 17.12.2018 388 Vs. kehitysjohtaja Jussi Teronen Tampereen seudun joukkoliikenne on pyytänyt

Lisätiedot

Vaalimaan työpaikkakeskittymän joukkoliikenteen järjestäminen. Esitys kunnille (Kotka, Hamina & Virolahti) Cursor Oy

Vaalimaan työpaikkakeskittymän joukkoliikenteen järjestäminen. Esitys kunnille (Kotka, Hamina & Virolahti) Cursor Oy Vaalimaan työpaikkakeskittymän joukkoliikenteen järjestäminen Esitys kunnille (Kotka, Hamina & Virolahti) - 13.7.2018 Cursor Oy Taustat ja lähtökohdat Vaalimaalle on kehittymässä monipuolinen työpaikkakeskittymä,

Lisätiedot

Nykyinen junatarjonta. Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittäminen: asemien ja liikenteen suunnittelu

Nykyinen junatarjonta. Tampereen kaupunkiseudun lähijunaliikenteen kehittäminen: asemien ja liikenteen suunnittelu Nykyinen junatarjonta Oriveden keskusta Haapamäen kiskobussit 2 vuoroa/arkivrk Oriveden asema Tampere-Jyväskylä IC-junat 6+6 junaa/arkivrk Haapamäen kiskobussit 2 vuoroa/arkivrk kaupunki lähijunaliikenteen

Lisätiedot

LAVIAN JOUKKOLIIKENNE. Linjojen 68 ja 69 aikataulut ja reitit. Kertalipun ostaminen ja vaihtoaika TIEDOTE 20.8.2015

LAVIAN JOUKKOLIIKENNE. Linjojen 68 ja 69 aikataulut ja reitit. Kertalipun ostaminen ja vaihtoaika TIEDOTE 20.8.2015 TIEDOTE 20.8.2015 LAVIAN JOUKKOLIIKENNE Lavian ja Porin keskustan välistä liikennettä palvelee kaksi linjaa: Lyttylän Liikenne ajaa linjaa 68 perjantaisin ja Porin Linjat ajaa linjaa 69 maanantaista perjantaihin.

Lisätiedot

YHTEYSTIEDOT. Liikennöitsijä Päivin Liikenne Oy www.paivinliikenne.fi Höökikyyti auto 050 364 3227. Karkkilan kaupunki elinkeinopalvelu 044 553 3429

YHTEYSTIEDOT. Liikennöitsijä Päivin Liikenne Oy www.paivinliikenne.fi Höökikyyti auto 050 364 3227. Karkkilan kaupunki elinkeinopalvelu 044 553 3429 Kausi 2014 2015 Höökikyyti on Karkkilan kaupungin tukema sisäisen joukkoliikenteen linja-autolinja, liikennöintiä hoitaa Päivin Liikenne Oy. Höökikyyti tarjoaa liikkumismahdollisuuden kaupunginosistaja

Lisätiedot

Tall Ship Race & Kotkan Meripäivät BUSSIAIKATAULUT. Vältä ruuhkat ja matkusta bussilla:

Tall Ship Race & Kotkan Meripäivät BUSSIAIKATAULUT. Vältä ruuhkat ja matkusta bussilla: Tall Ship Race & n Meripäivät BUSSAKATAULUT Bus connections 12.7.-1.7.2017 Vältä ruuhkat ja matkusta bussilla: - edulliset hinnat käteisellä tai Waltti-kortilla - yölisää ei enää peritä - alle 7 vuotiaat

Lisätiedot

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa Maija Stenvall

Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa Maija Stenvall Joukkoliikenteen palvelutasomäärittelyn hyödyntäminen maakuntakaavoituksessa 25.1.2017 Maija Stenvall Palvelutasotavoitteet perustuvat joukkoliikennekysyntään Myös maankäytön kehittämisessä on tavoitteena

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Siuntion palvelutasomäärittely HSLH 26.3.2019 2 Esittäjän nimi Tausta HSL:ssä on tehty palvelutasomäärittely Helsingin, Espoon, Kauniaisten, Vantaan, Keravan, Kirkkonummen, Sipoon

Lisätiedot

Joukkoliikenteen palvelutason määrittely Uudenmaan ELYn alueella. Riihimäen seutu

Joukkoliikenteen palvelutason määrittely Uudenmaan ELYn alueella. Riihimäen seutu Joukkoliikenteen palvelutason määrittely Uudenmaan ELYn alueella Riihimäen seutu Palvelutason määrittelyn tavoitteet Joukkoliikenteen palvelutason määrittelyllä kolme tehtävää 1. Ilmaista yhteinen tahtotila

Lisätiedot

Hallitus MANKIN JA LUOMAN LÄHIJUNALIIKENTEEN KORVAAVA BUSSILIIKENNE 200/ /2015. Hallitus

Hallitus MANKIN JA LUOMAN LÄHIJUNALIIKENTEEN KORVAAVA BUSSILIIKENNE 200/ /2015. Hallitus Hallitus 10 08.12.2015 10 MANKIN JA LUOMAN LÄHIJUNALIIKENTEEN KORVAAVA BUSSILIIKENNE 200/07.71.711/2015 Hallitus Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Osaston johtaja Tero Anttila, p.

Lisätiedot

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto

Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan Yhteenveto 7.6.2018 Loviisan joukkoliikenne tehdään yhdessä! Työpajan tausta Työpajan tavoitteena oli löytää ideoita Loviisan joukkoliikenteen parantamiseksi.

Lisätiedot

Liite 11: Seudullisesti tärkeä ELY-liikenne

Liite 11: Seudullisesti tärkeä ELY-liikenne Liite 11: Seudullisesti tärkeä ELY-liikenne Palvelutason ja peruspalveluiden saavutettavuuden kannalta tärkeät ELY-liikenteen vuorot Case: Puumala-Anttola, Juva, Haukivuori, Kangasniemi, Hirvensalmi, Pertunmaa,

Lisätiedot

Katsaus pääkaupunkiseudun työmatkavirtoihin 2015

Katsaus pääkaupunkiseudun työmatkavirtoihin 2015 Katsaus pääkaupunkiseudun työmatkavirtoihin 2015 HSY seutu- ja ympäristötieto 6.6.2015 Katsauksen sisältö: 1. Työmatkasukkuloinnin karttasarjat 2. Työmatkasukkuloinnin kehitys 3. HSY:n työmatkasukkulointia

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne Kirkkonummen liityntälinjaston tarkastelu Kirkkonummen kunnanhallitus 17.12.2018 2 Esittäjän nimi Kirkkonummen kunnanhallitus 17.12.2018 1. Projektin esittely & tilannekatsaus

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 PALVELUKUVAUS TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Taulukko 1 Talviliikenteen määrälliset palvelutasotekijät. HUOM: Tässä taulukossa esitetty ruuhka-aika poikkeaa julkaisun 31/2015 mukaisesta!

Taulukko 1 Talviliikenteen määrälliset palvelutasotekijät. HUOM: Tässä taulukossa esitetty ruuhka-aika poikkeaa julkaisun 31/2015 mukaisesta! UUDELY/xxxx/2017 Etelä-Savo TARJOUSPYYNNÖN LIITE 3 KILPAILUKOHTEEN MÄÄRITTELY Nurmijärven sisäisen, Nurmijärven ja Hyvinkään välisen sekä Nurmijärven ja Helsingin/Vantaan/Espoon välisen linja-autoliikenteen

Lisätiedot

Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut

Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut Liikenteen tihentämisen liikenne-ennusteet ja vaikutustarkastelut Joukkoliikenteen vuorovälien tihentämisen vaikutuksia on tutkittu laatimalla HSL:n liikennemallilla malliajoja. Malliajon avulla saadaan

Lisätiedot

Välityskyvyn tarve Turun raitiotie- ja superbussireiteillä

Välityskyvyn tarve Turun raitiotie- ja superbussireiteillä Välityskyvyn tarve Turun raitiotie- ja superbussireiteillä 22.1.2018 1 (6) Sisällys 1 Kalustotyyppien välityskyky... 2 2 Huipputunnin välityskyky... 3 3 Kalustotyypin valinta Turussa... 4 3.1 Liikenne-ennusteen

Lisätiedot

HAUSJÄRVEN JOUKKOLIIKENNE 14.8.2012 2.6.2013

HAUSJÄRVEN JOUKKOLIIKENNE 14.8.2012 2.6.2013 HAUSJÄRVEN JOUKKOLIIKENNE 14.8.2012 2.6.2013 Hausjärven kunta Keskustie 2 4 12100 Oitti puh. (019) 758 6500 SISÄLLYSLUETTELO MATKUSTAJALLE 3 SEUTULIPPU 3 PALVELULINJA 3 JUNA 3 LIIKENNÖITSIJÄT 4 PALVELULINJA

Lisätiedot

Helsinki-Vantaan lentoaseman joukkoliikennemonitorit

Helsinki-Vantaan lentoaseman joukkoliikennemonitorit Heili-loppuraportti Ilmailulaitos Sähkö- ja teletoimisto Juha Sarkkinen 20.10.04 Helsinki-Vantaan lentoaseman joukkoliikennemonitorit 1. Yleistä Helsinki-Vantaan lentoasema on Suomen toiseksi suurin linja-autoasema,

Lisätiedot

Joukkoliikenteen tarjonta muuttui vuonna 2014 useilla seuduilla

Joukkoliikenteen tarjonta muuttui vuonna 2014 useilla seuduilla Joukkoliikenteen tarjonta muuttui vuonna 2014 useilla seuduilla Muutosten vaikutukset matkustajamääriin, palvelutasoon ja kustannuksiin. Kannattiko muutos? Joukkoliikennepäällikkö Minna Soininen, Oulun

Lisätiedot

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla

Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Kehittämissuunnitelma Kuva: Jouko Aaltonen Joukkoliikenteen vaihtopaikat ja liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Tavoitteena: parantaa matkaketjujen

Lisätiedot

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Asukastilaisuuden Raportti Aihe: "Länsimetron liityntäliikenne Suur-Espoonlahden alueella Aika: 18 Maaliskuuta 2014 klo 18 20.30 Paikka: Soukan palvelutalo

Lisätiedot

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne...

1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila Katuverkko ja liikennemäärä Jalankulku ja pyöräily Joukkoliikenne... Sisältö 1. Suunnittelukohteen sijainti ja nykytila... 1 Katuverkko ja liikennemäärä... 1 Jalankulku ja pyöräily... 2 Joukkoliikenne... 3 2. Nykyinen ja tuleva maankäyttö... 4 Kortteli 60... 6 3. Asemakaavan

Lisätiedot

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla

Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Liityntäpysäköinti Pirkanmaalla Pirkanmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa tuotu esiin liityntäpysäköinnin kehittämistarpeet erityisesti rautatieasemilla Pirkanmaan maakuntakaavassa 2040 tavoitteena

Lisätiedot

Liikkumiselle asetetut tavoitteet

Liikkumiselle asetetut tavoitteet Liikkumiselle asetetut tavoitteet Pääradan liikkumiselle johdetut tavoitteet 1. Pääradalla tarjotaan korkeatasoisia ja nopeita junayhteyksiä Tampereen kautta pääkaupunkiseudulle on päivittäin useita suoria

Lisätiedot

Hennan liityntäliikenteen vaihtoehdot. Orimattilan kaupunginhallitus Katja Suhonen Joukkoliikennesuunnittelija

Hennan liityntäliikenteen vaihtoehdot. Orimattilan kaupunginhallitus Katja Suhonen Joukkoliikennesuunnittelija Hennan liityntäliikenteen vaihtoehdot Orimattilan kaupunginhallitus 14.8.2017 Katja Suhonen Joukkoliikennesuunnittelija Sisältö Vaihtoehto 1: Liityntävuorot jokaiseen junavuoroon Vaihtoehto 2: Liityntävuorot

Lisätiedot

Päärata junaliikenteen keskittymänä junaliikenteen palvelutaso. Ari Vanhanen VR Group / Matkustajaliikenne Päärata-seminaari, Järvenpää 20.9.

Päärata junaliikenteen keskittymänä junaliikenteen palvelutaso. Ari Vanhanen VR Group / Matkustajaliikenne Päärata-seminaari, Järvenpää 20.9. Päärata junaliikenteen keskittymänä junaliikenteen palvelutaso Ari Vanhanen VR Group / Matkustajaliikenne Päärata-seminaari, Järvenpää 20.9.2013 Pääradan merkitys Suomen rataverkolla Päärata on Suomen

Lisätiedot

Salon kaupungin joukkoliikenteenlinjasto

Salon kaupungin joukkoliikenteenlinjasto 1(7) Salon kaupungin joukkoliikenteenlinjasto 2019 Vesa-Matti Väistö 16.10.2018 2(7) JOHDANTO Joukkoliikkenne linjaston palvelutason määrittelyn keskeisin tehtävä on kuvata minkä tasoista joukkoliikennettä

Lisätiedot

A. 1. TAUSTATIEDOT. Kaikki. 1. Sukupuoli. 1. Sukupuoli. 2. Ikä

A. 1. TAUSTATIEDOT. Kaikki. 1. Sukupuoli. 1. Sukupuoli. 2. Ikä A. 1. TAUSTATIEDOT 1. Sukupuoli 2. Ikä 1. Sukupuoli 3. Asuinpaikkakunta Reristeröity kotikuntasi 4. Katuosoite Osoitetietojen avulla määritetään, missä päin joukkoliikennepalvelut toimivat/eivät toimi

Lisätiedot

YHTEYSTIEDOT. Liikennöitsijä Päivin Liikenne Oy. Karkkilan kaupunki

YHTEYSTIEDOT. Liikennöitsijä Päivin Liikenne Oy. Karkkilan kaupunki Karkkilassa on elokuussa 2013 aloittanut liikennöinnin uusi paikallisbussi Höökikyyti, jonka liikennöintiä hoitaa Päivin Liikenne Oy. Höökikyyti on Karkkilan kaupungin tukema kaupungin sisäisen joukkoliikenteen

Lisätiedot

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen

SIUNTION KUNTA SJUNDEÅ KOMMUN. Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen Siuntion liikennepalveluiden hankinnan kehittäminen Haasteet Kunnan tarjoama palvelutaso on alhainen Mahdollisuudet hyödyntää joukkoliikennettä työ- opiskelu- ja asiointimatkoihin ovat pienet Harrastuksiin

Lisätiedot

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS

KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS KUNNAN OSTAMIEN KULJETUKSIEN HANKINTA TARJOUSPYYNNÖN PALVELUKUVAUS 2 PALVELUKUVAUS TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 LIIKENNÖINTIKOHTEIDEN YLEISKUVAUS... 2 2 KALUSTOLLE ASETETTAVAT VAATIMUKSET...

Lisätiedot

Lepuskin Bussiliikenne-ilta

Lepuskin Bussiliikenne-ilta Lepuskin Bussiliikenne-ilta 10.3.2015 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Lepuskin Bussiliikenne-ilta Mihin me pyrimme ja miksi? Liikennöintisuunnitelma 2015 2016 Leppävaaran palvelulinjojen suunnittelu

Lisätiedot

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys

Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Riihimäki-Tampere -rataosan tarveselvitys Liikennejärjestelmäasiantuntija Erika Helin 17.11.2017 Selvityksen tekemisestä Selvitys käynnistynyt alkuvuonna 2017, valmistuu loppuvuonna 2017. Kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Lappeenrannan paikallisliikenteen (LIITE 1) yhteystarkastelu ja kehittäminen

Lappeenrannan paikallisliikenteen (LIITE 1) yhteystarkastelu ja kehittäminen Lappeenrannan paikallisliikenteen (LIITE 1) yhteystarkastelu ja kehittäminen Lappeenrannan paikallisliikenteen vuosittaisessa asiakaskyselyssä paikallisliikenteen sisäiset vaihtoyhteydet, sekä yhteydet

Lisätiedot

Espoon liikenneverkkovisio. Petri Suominen Soukan palvelutalo

Espoon liikenneverkkovisio. Petri Suominen Soukan palvelutalo Espoon liikenneverkkovisio Petri Suominen Soukan palvelutalo 16.4.2015 SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHTIA 16.4.2015 2 Tavoitteet Ohjaa liikenneverkon strategista suunnittelua ja palvelee maankäytön kehityskuvaa

Lisätiedot

Päivittämistarpeen taustalla

Päivittämistarpeen taustalla Päivittämistarpeen taustalla Strategisten painopisteiden hahmottaminen Laajan toimenpidejoukon jäsentäminen ja selkeämpien kehittämiskokonaisuuksien muodostaminen niiden sisällä erilaisia ja eri toteuttamis-

Lisätiedot

Maankäytön, asumisen ja liikenteen seutubarometri lyhyt kooste

Maankäytön, asumisen ja liikenteen seutubarometri lyhyt kooste Maankäytön, asumisen ja liikenteen seutubarometri 2018 lyhyt kooste 26.10.2018 Sisältö Mikä on MAL-barometri: tausta ja toteutus (kalvot 3-6) Asukkaiden ja luottamushenkilöiden kulkutavat (kalvot 7-9)

Lisätiedot

Liikkumistutkimus 2018 Kulkutapojen käyttö Helsingin seudulla

Liikkumistutkimus 2018 Kulkutapojen käyttö Helsingin seudulla Lisätietoja Liikkumistutkimuksesta: 21.3.2019 HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Liikennejärjestelmä ja tutkimukset -osasto Erikoistutkija Pekka Räty pekka.raty@hsl.fi 040 738 6559 Liikennetutkija

Lisätiedot

Santalahden pysäkkitarkastelu

Santalahden pysäkkitarkastelu 26.3.2018 Santalahden pysäkkitarkastelu Johdanto Santalahdessa raitiotie kulkee Rantatie-katua pitkin ja jatkaa sillalla kohti Hiedanrannan Järvikaupunkia (KH:n päätös 12.2.2018). Santalahden kohdalla

Lisätiedot

Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen

Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia. Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen Joukkoliikenne Itä-Suomessa osana koulukuljetuksia Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Joukkoliikennepäällikkö Seppo Huttunen 27.2.2014 1 1: TAUSTATIETOJA TÄMÄN HETKISESTÄ JOUKKOLIIKENTEESTÄ

Lisätiedot

Liikenteen tavoitteet

Liikenteen tavoitteet HLJ 2015 -liikennejärjestelmäsuunnitelmaluonnos Sini Puntanen 1 Liikenteen tavoitteet Saavutettavuus sujuvuus Matka- ja kuljetusketjut ovat sujuvia ja luotettavia lähelle ja kauas. Joukkoliikenteen kilpailukyky

Lisätiedot

Joensuu. Perustietoa Joensuusta. Rantakylä. Rantakylä

Joensuu. Perustietoa Joensuusta. Rantakylä. Rantakylä Joensuu Rantakylä Perustietoa Joensuusta Joensuussa asui 1.1.2009 yhteensä 72 433 henkilöä asukastiheys on 30,4 asukasta per km 2 henkilöautotiheys on 515 ajoneuvoa/tuhatta asukasta kohden Rantakylä Rantakylä

Lisätiedot

YTV:n seutulipun 3. vyöhykkeen kustannusvaikutuksia Järvenpään kaupungille

YTV:n seutulipun 3. vyöhykkeen kustannusvaikutuksia Järvenpään kaupungille TUTKIMUSRAPORTTI Nro VTT-R-02308-07 6.3.2007 VTT RAKENNUS- JA YHDYSKUNTATEKNIIKKA Järvenpään 3. vyöhykkeen lipun kustannusten kohdentuminen Valtion osuus nykytaso nn nn 000 Järvenpää kustannukset Hallinnointi

Lisätiedot

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys

Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys Päijät-Hämeen lähijunaliikenteen edellytykset -esiselvitys Niko Setälä, 6.9.2013 Ympäristösi parhaat tekijät 2 Selvityksen sisältö Liikenteellinen tarkastelu Mahdolliset liikennöintimallit ja kapasiteettitarpeet

Lisätiedot

Kainuun joukkoliikenteen palvelutaso- ja liikennesuunnitelma

Kainuun joukkoliikenteen palvelutaso- ja liikennesuunnitelma Kainuun joukkoliikenteen palvelutaso- ja liikennesuunnitelma Muutokset suunnitelmaan, jos Sotkamo ja Kajaani eivät osallistu yhteishankintaan 4.12.2015 Palvelutaso, johon kunnat ovat sitoutuneet Tarvelähtöinen

Lisätiedot

Jyväskylä Laukaa Äänekoski - radan mahdollinen henkilöliikenne Esiselvitys 2016

Jyväskylä Laukaa Äänekoski - radan mahdollinen henkilöliikenne Esiselvitys 2016 Jyväskylä Laukaa Äänekoski - radan mahdollinen henkilöliikenne Esiselvitys 2016 Kaupunginhallitus 9.5.2016 liite nro 3 (1/17) PIKERA hankkeen projekti 2016 31.3.2016 Jyväskylä Laukaa Äänekoski henkilöjuna

Lisätiedot

Kunnanhallitus nro 13/ SISÄLLYSLUETTELO

Kunnanhallitus nro 13/ SISÄLLYSLUETTELO nro 13/2015 SISÄLLYSLUETTELO KH 188 KH 189 Kokouksen järjestäytyminen Esisopimuksen hyväksyminen Helsingin seudun liikenne-kuntayhtymän kanssa koskien lähijunaliikenteen järjestämistä välillä -Helsinki

Lisätiedot

HSL ja itsehallintoalueet

HSL ja itsehallintoalueet HSL ja itsehallintoalueet Suvi Rihtniemi Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL Strategia teoiksi Mitä HSL tekee? Perustettu 2009 Vastaa Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta

Lisätiedot

Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella

Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella Joukkoliikenteen ja matkaketjujen edistäminen maakuntakaavoituksella LIIKENNE JA MAANKÄYTTÖ 2015 8.10.2015 Ruut-Maaria Rissanen Pirkanmaan liitto Käynnissä Pirkanmaan maakuntakaava kokonaismaakuntakaavan

Lisätiedot

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten ruuhkaliikenteen laatuongelmaan joukkoliikenteessä tulisi suhtautua? ihmiset roikkuisivat

Lisätiedot

Koilliskeskus joukkoliikenteen palvelutasomäärittely muutokset joukkoliikennepalveluissa sähköiset palvelut

Koilliskeskus joukkoliikenteen palvelutasomäärittely muutokset joukkoliikennepalveluissa sähköiset palvelut Koilliskeskus 17.5. joukkoliikenteen palvelutasomäärittely muutokset joukkoliikennepalveluissa sähköiset palvelut Joukkoliikenteen palvelutasomäärittely Joukkoliikennelaki 2009/869, 4: Tämän lain 14 :n

Lisätiedot

Hatanpään sairaala-alueen pysäköintiselvitys

Hatanpään sairaala-alueen pysäköintiselvitys Hatanpään sairaala-alueen pysäköintiselvitys Nykytila-analyysi Luonnos 8.6.2017 Sito Parhaan ympäristön tekijät Pysäköintiselvityksen tarkastelualue Tarkastelualue, joka jakautuu kahteen selvitysosaan:

Lisätiedot

Helsinki-Porvoo kehyssuunnitelma Liikennejärjestelmäselvitys Liikenteellinen arviointi 5.11.2009

Helsinki-Porvoo kehyssuunnitelma Liikennejärjestelmäselvitys Liikenteellinen arviointi 5.11.2009 Helsinki-Porvoo kehyssuunnitelma Liikennejärjestelmäselvitys Liikenteellinen arviointi 5.11.2009 Strafica Oy Liikennejärjestelmävaihtoehdot 1. Taajamaliikennerata Porvooseen HELI-käytävässä (960 Meur)

Lisätiedot

Nurmijärven palveluliikenteen aikataulut. Kivenkyyti. - ajaisihan sillä myös Aleksis. 3.6.2013 alkaen

Nurmijärven palveluliikenteen aikataulut. Kivenkyyti. - ajaisihan sillä myös Aleksis. 3.6.2013 alkaen Nurmijärven palveluliikenteen aikataulut Kivenkyyti ajaisihan sillä myös Aleksis. 3.6.2013 alkaen Sisällysluettelo Matkan hinta ja maksaminen...4 Lipputuotteet...5 Palveluliikennereitit 2... 6 3 Järvikierros...

Lisätiedot

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma 2022

Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma 2022 Hämeenlinnanväylän ja Vihdintien linjastosuunnitelma 2022 1 Esittäjän nimi Tausta 2 Taustaa Kehäradan liikenne alkoi heinäkuussa 2015, tällöin myös alueen bussiliikenteessä tapahtui edellisen kerran muutoksia

Lisätiedot

Rovaniemi. Perustietoa Rovaniemestä. Pöykkölä. Kaavoitustilanne

Rovaniemi. Perustietoa Rovaniemestä. Pöykkölä. Kaavoitustilanne Rovaniemi Perustietoa Rovaniemestä Rovaniemellä asui 59 353 henkilöä 1.1.2009 asukastiheys on 7,8 asukasta per km 2 henkilöautotiheys on 522 ajoneuvoa/tuhatta asukasta kohden Pöykkölä Rovaniemi sijaitsee

Lisätiedot

Salon kaupungin joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet

Salon kaupungin joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet Dnro: 1518/08.01.00.01.00/2016 Salon kaupungin joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet 2017-2020 1 Tausta Salon kaupungin alueella tai sen kautta kulkee kolmen eri viranomaisen toimivaltaan kuuluvaa liikennettä.

Lisätiedot

JOUKKOLIIKENNE KANTA-HÄMEENLINNASSA. Sisällys

JOUKKOLIIKENNE KANTA-HÄMEENLINNASSA. Sisällys JOUKKOLIIKENNE KANTA-HÄMEENLINNASSA Sisällys Hämeenlinnan eri osien erilainen yhteys muuhun kaupunkiin... 1 Alueiden vertailua... 2 Erilaisten ihmisryhmien erilaiset asuinalueet... 6 Bussilla töihin/opintoihin

Lisätiedot

PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET

PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET AIKATAULU PALVELULIIKENNE KANTANAANTALINJAMERIMASKUN ALUEET TALVIAIKATAULU Voimassakouluvuodenaikana 10.1.2011 alkaen NAANTALINKAUPUNKI TLO Tervetuloa turvallisen ja mukavan palveluliikenteen kyytiin!

Lisätiedot

RIIHIMÄEN PAIKALLISLIIKENNE 13.8.2012 2.6.2013

RIIHIMÄEN PAIKALLISLIIKENNE 13.8.2012 2.6.2013 RIIHIMÄEN PAIKALLISLIIKENNE 13.8.2012 2.6.2013 Riihimäen kaupunki Katu- ja puistoyksikkö Eteläinen Asemakatu 2 11130 Riihimäki puh. (019) 758 4000 SISÄLLYSLUETTELO MATKUSTAJALLE 3 KAUPUNKILIPPU 3 KOULULAISTEN

Lisätiedot

Tarjouspyyntöä koskevat tiedoksiannot:

Tarjouspyyntöä koskevat tiedoksiannot: TILAUSLIIKENTEEN TARJOUSPYYNTÖ/ KIRKKONUMMEN KUNNAN KOULUKULJETUKSET 2012-2013 Kirkkonummen kunnan sivistyspalveluiden tarjouspyyntöä Tilausliikenteen tarjouspyyntö/ Kirkkonummen kunnan koulukuljetukset

Lisätiedot

JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi

JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi JOKERI II Ehdotus uudeksi poikittaiseksi runkolinjaksi SUY C:1/2003 Seppo Vepsäläinen ISSN 0786-8480 JOUKKOLIIKENTEEN HAASTE Helsinki on joukkoliikennekaupunki. Junat, bussit ja raitiovaunut tarjoavat

Lisätiedot

Lähijunaliikenteen toteutusmahdollisuudet Jyväskylän seudulla

Lähijunaliikenteen toteutusmahdollisuudet Jyväskylän seudulla MUISTIO 31.3.2010 Lähijunaliikenteen toteutusmahdollisuudet Jyväskylän seudulla Tarkastelun sisältö Tässä muistiossa on kuvattu Jyväskylän seudun liikennejärjestelmäsuunnitteluun ja rakennemallityöhön

Lisätiedot

Outlet-kylän liikenneselvitys

Outlet-kylän liikenneselvitys SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA HUMPPILAN KUNTA Outlet-kylän FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 15.1.2014 P22086 1 (5) Miettinen Tuomas 15.1.2014 Sisällysluettelo 1 Kaava-alueen sijainti... 2 2 Lähtökohdat... 2

Lisätiedot

Keskimääräinen vuorokausiliikenne Keskimääräinen raskas liikenne Lähde Liikennevirasto

Keskimääräinen vuorokausiliikenne Keskimääräinen raskas liikenne Lähde Liikennevirasto Valtatiet 1, 8 ja 9 Varsinais-Suomen tieliikenteen pääsuunnat ja niitä yhdistävällä Turun Kehätiellä suurimmat liikennemäärät Samat runkoyhteydet raskaalla liikenteellä Keskimääräinen raskas liikenne 2015

Lisätiedot

AIESOPIMUS LÄNSI-UUDENMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA

AIESOPIMUS LÄNSI-UUDENMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 2014 AIESOPIMUS LÄNSI-UUDENMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 2014 2019 Valokuvat: Tuula Palaste-Eerola Helsinki 2014 Uudenmaan liitto // Nylands förbund Uusimaa Regional Council // Helsinki-Uusimaa

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 2

KUOPION KAUPUNKI. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 2 KUOPION KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 2 KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN MAASEUTU- LIIKENTEEN PALVELUTASOMÄÄRITYKSET JA KANNUSTEURAKKAKOHTEEN (HAMINALAHTI, KAISLASTENLAHTI,

Lisätiedot

Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet

Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet Paikallisjunaliikenteen mahdollisuudet Lempäälä 23.8.2010 Antero Alku, DI, Alkutieto Oy 23.8.2010 Antero Alku, Alkutieto Oy Sivu 1 Esityksen sisältö Nykytila ja miten siihen on tultu Nykyaikainen paikallisjunaliikenne

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN MAL-TYÖSKENTELY JATKOSSA DET PRAKTISKA MBT-ARBETET I FORTSÄTTNINGEN. Henrik Sandström

KÄYTÄNNÖN MAL-TYÖSKENTELY JATKOSSA DET PRAKTISKA MBT-ARBETET I FORTSÄTTNINGEN. Henrik Sandström KÄYTÄNNÖN MAL-TYÖSKENTELY JATKOSSA DET PRAKTISKA MBT-ARBETET I FORTSÄTTNINGEN Henrik Sandström TÄHÄNASTINEN PROSESSI Kaikki kunnat ovat hyväksyneet suunnitelman Suhteellisen hyvä julkisuus Hyvä vastaanotto

Lisätiedot

Oulu. Perustietoa!Oulusta! Suunnittelualue:!Kaukovainion! kaupunginosa! Kaukovainio!

Oulu. Perustietoa!Oulusta! Suunnittelualue:!Kaukovainion! kaupunginosa! Kaukovainio! Oulu Kaukovainio PerustietoaOulusta Oulussaasui1.1.2009yhteensä137061henkilöä asukastiheyson97,2asukastaperkm 2 henkilöautotiheyson457ajoneuvoa/tuhattaasukasta kohden Suunnittelualue:Kaukovainion kaupunginosa

Lisätiedot

VAINIKKALAN TIESUUNNAN HENKILÖKULJETUKSET

VAINIKKALAN TIESUUNNAN HENKILÖKULJETUKSET LUONNOS 15.4.2015 VAINIKKALAN TIESUUNNAN HENKILÖKULJETUKSET RAPORTTI 15.4.2015 VAINIKKALAN TIESUUNNAN HENKILÖKULJETUKSET Tarkastus [xx] Päivämäärä 15/04/2015 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Pekka Vähätörmä

Lisätiedot

Lentoasemien joukkoliikenneyhteydet NYKYTILAN ANALYYSI

Lentoasemien joukkoliikenneyhteydet NYKYTILAN ANALYYSI 2013 Lentoasemien joukkoliikenneyhteydet NYKYTILAN ANALYYSI Lentoasemien joukkoliikenneyhteydet Nykytilan analyysi Liikennevirasto Helsinki 2013 Kannen kuva: Liikenneviraston kuva-arkisto Verkkojulkaisu

Lisätiedot

Juhlaseminaari 9.2.2010. Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne

Juhlaseminaari 9.2.2010. Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Juhlaseminaari 9.2.2010 Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Miksi seudullinen liikenneorganisaatio? 1. Toimiva liikennejärjestelmä on seudun kansainvälinen kilpailuvaltti. 2. Helsingin seudun

Lisätiedot

WWW.KUOPIONALUE.FI 1

WWW.KUOPIONALUE.FI 1 WWW.KUOPIONALUE.FI 1 SISÄLLYSLUETTELO LINJAT JA AIKATAULUT Poikkeuspäivien liikenne 4 Merkkien selitykset Kuopion kaupunkiliikenne 6-61 Yhdistelmäaikataulut, Neulamäki 18-19 Yhdistelmäaikataulut, Kelloniemi

Lisätiedot

Linjasto- ja aikataulusuunnittelun periaatteet miten luodaan matkustajia houkutteleva tarjonta?

Linjasto- ja aikataulusuunnittelun periaatteet miten luodaan matkustajia houkutteleva tarjonta? Linjasto- ja aikataulusuunnittelun periaatteet miten luodaan matkustajia houkutteleva tarjonta? Joukkoliikenteen toimintaympäristön muutokset valmistautuminen tuleviin muutoksiin, seminaari 11.12.2012

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p , erikoissuunnittelija Tarja Jääskeläinen, p.

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p , erikoissuunnittelija Tarja Jääskeläinen, p. Hallitus 163 23.11.2010 JOUKKOLIIKENTEEN YKSIKKÖKUSTANNUKSET VUONNA 2009 393/07/71/711/2010 hall 163 Esittelijä Valmistelija Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osaston johtaja Ville Lehmuskoski, p. 4766 4330,

Lisätiedot