MITÄ SAA, VOI JA PITÄÄ TEHDÄ JOUKKOLIIKENNEMARKKINOILLA?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MITÄ SAA, VOI JA PITÄÄ TEHDÄ JOUKKOLIIKENNEMARKKINOILLA?"

Transkriptio

1 MITÄ SAA, VOI JA PITÄÄ TEHDÄ JOUKKOLIIKENNEMARKKINOILLA? - Joukkoliikenneviranomaisen käytöksen kultainen kirja Pekka Aalto Suomen Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari

2 1. Mistä on kysymys? Arviolta 75% maamme joukkoliikenteen liikevaihdosta on tulevaisuudessakin EU:n palvelusopimusasetuksen (1370/2007) perusteella järjestettävää liikennettä, joka ainakin linjaautoilla tuotettavien palveluiden osalta perustuu kilpailutettuihin sopimuksiin. Kilpailuttamisella ja sopimusehdoilla vaikutetaan merkittävällä tavalla joukkoliikennemarkkinoiden toimintaan. Joukkoliikenneviranomaisilla on vaikutusvaltansa kautta myös osavastuuta kilpailun edellytysten aikaansaamisessa ja turvaamisessa sekä yritysten yhdenvertaisen kilpailun toteutumisessa.

3 2. Julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. (PerustusL 2 3mom.): EU:n kilpailuoikeus ja kansallinen kilpailulaki ( /948) EU:n palvelusopimusasetus (1370/2007), Joukkoliikennelaki ( /869) Hankintalait ( /348 ja /349) Kilpailulaki on keskeisin säädös, kun ratkaistaan vallan rajoja eli sitä, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä vaikuttamista markkinoiden toimintaan. Markkinoihin vaikutettaessa palvelusopimusasetus (PSA), joukkoliikennelaki ja hankintalait ovatkin vain kilpailulain täytäntöönpanolakeja. Niissä säädetään mm. niistä menettelytavoista, joilla terve ja toimiva kilpailu aikaansaadaan ja turvataan. Arvaukseni on, että EU:n kilpailuoikeus ja kansallinen kilpailuoikeus nousevat jo lähitulevaisuudessa oikeusriitojen keskiöön ja vastaavasti puhtaat hankintoja koskevat riidat vähenevät.

4 3. Kilpailuttamisen taustalla olevat pidemmän tähtäimen tavoitteet Yksittäisessä joukkoliikenteen tarjouskilpailussa on tavoitteena saada hankittua palvelut mahdollisimman edullisesti. Tämä ei estä palvelujen laadun huomioimista kilpailuttamisessa ja sopimusehdoissa. Joukkoliikenneviranomaisten päätavoitteena ja päätehtävänä on tuottaa: Hyvät joukkoliikennepalvelut asiakkaille Kohtuullinen ja ennakoitavissa oleva kustannustaso

5 Päätavoitteet eivät toteudu, ellei seuraavien alatavoitteiden toteutumisesta huolehdita: Toimivat joukkoliikennemarkkinat - Alueellisilla markkinoilla tarjouskilpailuissa syntyy aitoa kilpailua. - Eri kokoisilla yrityksillä on mahdollisuus osallistua tarjouskilpailuihin sekä tulla ja poistua markkinoilta kohtuullisin kustannuksin. - Kustannustaso ei nouse puuttuvan tai huonosti toimivan kilpailun seurauksena Liikennepalveluiden kehittäminen on mahdollista - Liikennepalveluita kehitetään asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. - Muutoksia voidaan tarvittaessa tehdä myös sopimuskauden aikana.

6 Johtopäätöksemme on, että kohtuullinen kustannustaso, hyvä palvelutaso ja liikennepalveluiden kehittäminen eivät toteudu pitkällä tähtäimellä, ellei meillä ole valtakunnallisesti ja alueellisesti hyvin toimivia joukkoliikennemarkkinoita, joilla erikokoisten yhtiöiden välinen kilpailu toimii liiketaloudellisesti terveellä tavalla. Johtopäätös on myös, että joukkoliikenneviranomaisen pitää omassa intressissään edistää joukkoliikennemarkkinoiden toimivuutta.

7 4. Hyväksyttävät tarkoitusperät Joukkoliikenteen markkinoiden toimintaan vaikuttavilla toimenpiteillä tulee olla lainsäädäntöön perustuvat hyväksyttävät perusteet, joita ovat esimerkiksi: Terveen ja toimivan kilpailun edistäminen. Terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun turvaaminen. Markkinoiden toimintaedellytysten suojaaminen niin, että matkustajat hyötyvät kilpailusta. Kilpailua ja markkinoiden toimivuutta edistetään tai turvataan mm. estämällä tai vaikeuttamalla monopolien muodostumista estämällä kartellien toiminta puuttumalla määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön Keinoina tulevat kyseeseen sekä ennalta ehkäisevät toimet, että jälkikäteen vaikuttavat toimet. Ensiksi mainitut ovat suositeltavampia. Minkä tahansa toimenpiteen osalta on vastattava kysymykseen, perustuuko toimenpide hyväksyttäviin tarkoitusperiin.

8 5. Monopolitilanteen syntymisen ehkäiseminen Yrityksen luonnollinen tavoite on markkinaosuuden kasvattaminen. Tästä näkökulmasta monopolin saavuttaminen osoittaa yrityksen menestystä. Monopoli ei sinänsä ole laiton. Monopoleilla on kuitenkin markkinoiden toimivuutta ja alan kehitystä haittaavia vaikutuksia. Monopolihinnat ovat yksi lopputulos. Tämän vuoksi monopolitilanteen syntymiseen on katsottu välttämättömäksi puuttua myös lainsäädäntötoimin. Monopolien syntymiseen saa, voi ja pitääkin puuttua. Kilpailun edistäminen yhteismarkkinoilla on Rooman sopimuksesta lähtien ollut yksi EU:n perustehtävä. Keinoina tulevat kyseeseen mm. pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksien parantaminen tarjouskilpailujen ehdoissa ja sopimusehdoissa. Kilpailukohteiden koon määrittely ja kalusto-vaatimusten taso ovat tässä suhteessa kriittisiä asioita. Kilpailuoikeuden ja hankintasäädösten mukaista ja siis sallittua on myös rajoittaa yhden tarjoajan mahdollisuuksia voittaa kaikki tai lähes kaikki kilpailukohteet. Tarjouspyyntöön on kuitenkin otettava tästä selkeät määräykset.

9 6. Kartellien toiminnan estäminen Kilpailulainsäädäntö kieltää sekä vertikaaliset, että horisontaaliset kartellit. Kartelli on siis jo lähtökohtaisesti laiton. Toisinaan muuallakin, kuin asfaltti- ja puukauppamarkkinoilla syntyy kuitenkin tilanteita, joissa tarjouskartelli tuntuu yrityksistä houkuttelevalta. Vastavoimana on se, että kartellisakot ovat suhteellisen kovia. Kartellitoimintaa voidaan harjoittaa esim. sopimalla tarjoushinnoista, hintayhteistyöstä, tarjousten tekemisestä taikka markkinoiden jakamisesta. Kartellitoimintaa voidaan harjoittaa monessa muodossa: yritysten välisillä sopimuksilla, kilpailua rajoittavina tarjousyhteenliittyminä, yritysten omistamina yhtiöinä, elinkeinonharjoittajien tai niitä edustavien yhteisöjen (PLL, LAL) yhdenmukaistetuilla menettelytavoilla. Kartellit tulee sulkea tarjouskilpailujen ulkopuolelle ja/tai niiden tekemä tarjous tulee hylätä.

10 7. Määräävän markkina-aseman väärinkäytön kielto Joukkoliikenteen toimialallakin osa yrityksistä pyrkii lisäämään liikevaihtoaan ja kasvattamaan markkinaosuuttaan. Menestyksen lopputuloksena voi olla johtoasema markkinoilla ja siihen liittyvä merkittävä markkinavoima. Kilpailulaki kieltää yhden tai useamman elinkeinonharjoittajan tai niiden yhteenliittymän määräävän markkina-aseman väärinkäytön. Määräävään markkina-asemaan voidaan pyrkiä salaisesti myös kartellin kautta. Määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä voi esiintyä mm. kohtuuttomina osto- tai myyntihintoina. Joukkoliikenneviranomainen saa, voi ja sen pitää estää tai vaikeuttaa määräävän markkina-aseman väärinkäytön todennäköisyyttä mm: kilpailukohteiden kokoa varioimalla kalustovaatimuksia yhdenmukaistamalla sopimusehtoja selkeyttämällä ja yhdenmukaistamalla Kaikki terveen kilpailutilanteen syntymistä tai säilymistä edistävät toimenpiteet ehkäisevät tilanteita, joissa määräävän markkina-aseman väärinkäyttö tulisi mahdolliseksi.

11 8. Oligopolit rajatapauksina Oligopolitilanteessa markkinoilla on vain muutama yritys. Kilpailu toimii epätäydellisesti. Hinnat voivat olla epätavallisen korkeita, mutta joskus myös epätavallisen matalia. Pääkaupunkiseudun linja-autoliikenteen markkinoita voidaan perustellusti pitää oligopolina. Linjaautoyhtiöt käyvät keskenään jatkuvaa markkinaosuustaistelua ja yhtiöiden kannattavuus on enintään tyydyttävä. Tilaajan kannalta ne toimivat toistaiseksi tyydyttävästi. Oligopolitilanne vaatii jatkuvaa seurantaa ja mahdollisesti toimenpiteitäkin. Yhdenkin merkittävän yrityksen poistuminen markkinoilta johtaa vakaviin häiriöihin. Samoin käy, jos jonkun yrityksen markkinaosuus nousee niin suureksi, että se saavuttaa määräävän markkina-aseman. Oligopoli voi toimia joukkoliikenneviranomaisen kannalta tyydyttävälläkin tavalla, jos kilpailu säilyy ja markkinoilla on myös pieniä ja keskisuuria kasvuhakuisia yrityksiä. Oligopoli on aina edistystä monopoliin ja määräävään markkina-asemaan verrattuna.

12 9. Käytännön toimenpiteitä joukkoliikennemarkkinoiden toimivuutta parannettaessa Joukkoliikennemarkkinoiden toimivuuden parantaminen on jatkuvaan seurantaan ja analysointiin perustuvaa yksinkertaista käytännön työtä. Seuraavassa esitetään joitakin toimenpiteitä, joihin kannattaa ryhtyä: kilpailuttamismallien kehittäminen; esim. bruttomallia kannattaa kehittää kannustavammaksi ja innovaatioista palkitsevaksi kilpailutilanteen huomioiminen kilpailukohteiden määrittelyssä ja automäärissä sopimusmallien ja sopimusehtojen yhdenmukaistaminen ja selkeyttäminen kalustovaatimuksien yhdenmukaistaminen ja kilpailutilanteen huomioiminen kalustovaatimuksissa Kilpailuttamisen ja sopimusehtojen kehittäminen poikkeaa muusta kehitystyöstä siinä, että se on edullista ja saavutettavat hyödyt realisoituvat suhteellisen nopeasti ja hyödyt ovat merkittäviä. Toinen poikkeus on se, että kun toimitaan vuorovaikutteisesti ja avoimuuden hengessä, niin kehitystoimia tuskin kukaan vastustaa. Valmistelun avoimuudella varmistetaan myös sitä, että ehdoista ei tule syrjiviä tai kilpailua rajoittavia.

13 10. Erilliskysymyksiä Kilpailua vääristävät julkiset tuet EU on kiinnittänyt suurta huomiota joukkoliikenteenkin julkisten tukien markkinavaikutuksiin ja yhdenvertaista kilpailuasemaa vääristävään vaikutukseen. Tuet voivat olla joko suoria tukia elinkeinonharjoittajille tai epäsuoria tukia asiakkaille. Tällä hetkellä linja-autoilla tuotettavien joukkoliikennepalveluiden markkinoilla kilpailu toteutuu joko kilpailuttamisen tai markkinaehtoisen kilpailun kautta. Ainoastaan ns. siirtymäajan liikennelupien turvin liikennöitävä liikenne perustuu enää kilpailuttamattomiin yksinoikeuksiin. Markkinaehtoiseen joukkoliikenteeseen ei pitäisi kohdentaa uusia julkisen tuen järjestelmiä. Tällaisia julkiseen tukeen perustuvia järjestelmiä olisivat esimerkiksi joukkoliikenteen palveluseteli ja yleiseen sääntöön perustuva matkalippujen hintojen vahvistaminen. Molempiin sisältyy hintavelvoite, joka korvataan EU:n palvelusopimusasetuksen mukaisesti. Uudet julkiseen tukeen perustuvat järjestelmät toisaalta vääristävät kilpailua markkinaehtoisen liikenteen sisällä ja toisaalta kilpailevana järjestelmänä murentaisivat perusteita kilpailutetulta sopimusliikenteeltä ja sopimusliikennöitsijöiden liiketoiminnalta.

14 10.2. Reviiriajattelun traditio ja reviirien kunnioitus kilpailua rajoittavana tekijänä Linja-autoala on noin 80 vuotta perustunut linjaliikenneluvilla suojattuihin yksinoikeuksiin. Toimialan sisälle oli tämän seurauksena kehittynyt reviiriajattelun traditio eli jaetut liikennöintikentät ja kanssayrittäjien liikennöintireviirien kunnioitus. Kilpailuttamista koskeva tutkimuksemme antoi viitteitä siitä, että traditio olisi markkinoiden asteittaisesta avautumisesta huolimatta vielä jonkin verran voimissaan. Reviiriajattelu on ilmeisesti rajoittanut jossain määrin kilpailua, mutta sen tulkitseminen esimerkiksi markkinoiden jakoa koskevaksi sopimiseksi on epäselvää ja jää näyttämättä. Seuraavilla kilpailukierroksilla asiaan kannattaa esim. avoimella tiedottamisella kiinnittää huomiota. Oletettavasti markkinoiden avautuminen johtaa jo lähitulevaisuudessa reviirien kunnioituksen päättymiseen.

15 Lopuksi: Joukkoliikenneviranomainen on aktiivinen ja vastuullinen toimija joukkoliikennemarkkinoilla. Joukkoliikenneviranomaisten ja niiden yhteenliittymien asema voi toisinaan olla rinnastettavissa määräävään markkina-asemaan. Valmisteltaessa yhdenmukaistettuja menettelytapoja on huolehdittava siitä, ettei mennä kiellettyjen kilpailunrajoitusten puolelle siten, että kilpailu estyisi, vääristyisi tai rajoittuisi. Valmistelun ja päätöksenteon objektiivisuus ja avoimuus lisäävät luottamusta ja yritysten kiinnostusta osallistua tarjouskilpailuihin

Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014

Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014 Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014 Niilo Järviluoma ja Antti Kataja 12.3.2015 2 Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014 Vuodesta 2014 alkaen

Lisätiedot

LIIKENNÖINTISOPIMUSTEN EHTOJEN YHDENMUKAISTAMISEN SUUNTAVIIVOJA

LIIKENNÖINTISOPIMUSTEN EHTOJEN YHDENMUKAISTAMISEN SUUNTAVIIVOJA LIIKENNÖINTISOPIMUSTEN EHTOJEN YHDENMUKAISTAMISEN SUUNTAVIIVOJA Lähtökohtana joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014 1 Liikennevirasto ja 11 kaupunkiseudun joukkoliikenneviranomaista

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 34 25.06.2015. 34 Asianro 4874/08.01.

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (1) Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta 34 25.06.2015. 34 Asianro 4874/08.01. Kuopion kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (1) 34 Asianro 4874/08.01.00/2015 Joukkoliikenteen kilpailutustutkimus Suunnittelupäällikkö Tanja Leppänen Kunnallistekninen suunnittelu ja vesihuollon järjestämistehtävät

Lisätiedot

Avoimet rajapinnat ja sopimusvelvoitteet; kilpailuoikeudellisia näkökohtia. Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen kkv.fi. kkv.

Avoimet rajapinnat ja sopimusvelvoitteet; kilpailuoikeudellisia näkökohtia. Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen kkv.fi. kkv. Avoimet rajapinnat ja sopimusvelvoitteet; kilpailuoikeudellisia näkökohtia Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen 9.11.2017 Tausta Sopimusvapaus lähtökohtana Kilpailuoikeus yleislakina asettaa reunaehdot käyttäytymiselle

Lisätiedot

BUSSILIIKENTEEN TARJOUSPYYNNÖN ASKELMERKIT. toiminnanjohtaja Pekka Aalto, Suomen Paikallisliikenneliitto ry 15.1.2013

BUSSILIIKENTEEN TARJOUSPYYNNÖN ASKELMERKIT. toiminnanjohtaja Pekka Aalto, Suomen Paikallisliikenneliitto ry 15.1.2013 BUSSILIIKENTEEN TARJOUSPYYNNÖN ASKELMERKIT toiminnanjohtaja Pekka Aalto, Suomen Paikallisliikenneliitto ry 15.1.2013 1. TARJOUSKILPAILUSTA SOPIMUKSEEN Tarjouspyyntö Tarjouspyyntö on kehotus tarjouksen

Lisätiedot

toiminnanjohtaja Pekka Aalto, Suomen Paikallisliikenneliitto ry 15.1.2013

toiminnanjohtaja Pekka Aalto, Suomen Paikallisliikenneliitto ry 15.1.2013 JOUKKOLIIKENTEEN KILPAILUTTAMISEN KRIITTISET PISTEET, kun vaihtoehtoina ovat markkinaehtoinen liikenne ja PSAvaihtoehtoina bruttomalli sekä käyttöoikeussopimukset toiminnanjohtaja Pekka Aalto, Suomen Paikallisliikenneliitto

Lisätiedot

Suomen Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari 2016

Suomen Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari 2016 Suomen Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari 2016 Antti Norrlin konsernijohtaja METSÄPIETILÄ OY konsernin hallintopalvelut henkilöstö 52 omistaa tytäryhtiöiden osakekannat HELSINGIN BUSSILIIKENNE

Lisätiedot

Uusi kuntalaki: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään?

Uusi kuntalaki: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään? Uusi kuntalaki: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään? Kuntalaki uudistuu- seminaari Kuntatalo 3.6.2014 Pirkka-Petri Lebedeff, johtava lakimies Kunta ja markkinat Kunta

Lisätiedot

Suomen joukkoliikenteen kilpailutilanne alueittain ja yritysten tuloskunto

Suomen joukkoliikenteen kilpailutilanne alueittain ja yritysten tuloskunto Suomen joukkoliikenteen kilpailutilanne alueittain ja yritysten tuloskunto Suomen Paikallisliikenneliiton 45. vuosikokousseminaari 12.3.2013 HMV Service Economy Oy Jukka Kallio 0 Hyvät joukkoliikennepalvelut

Lisätiedot

Käytännön markkina-analyysi ennen kilpailuttamista. Lauri Rinta-Kanto. Paikallisliikenneliitto ry. Vuosikokous 14.3.2013 Helsinki

Käytännön markkina-analyysi ennen kilpailuttamista. Lauri Rinta-Kanto. Paikallisliikenneliitto ry. Vuosikokous 14.3.2013 Helsinki Käytännön markkina-analyysi ennen kilpailuttamista Lauri Rinta-Kanto Paikallisliikenneliitto ry Vuosikokous 14.3.2013 Helsinki Kuopion, Joensuun ja Pohjois-Savon ELY:n toimivalta-alueiden kilpailutuksen

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

PSA-suojan poistaminen ja paikallisliikenne

PSA-suojan poistaminen ja paikallisliikenne PSA-suojan poistaminen ja paikallisliikenne Paikallisliikenneliiton vuosikokousseminaari 10.3.2016 Osastonjohtaja Tero Anttila Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Esityksen sisältö Mistä PSA-suojan

Lisätiedot

Joukkoliikenne, rahoituksen riittävyys, erityiset kipupisteet sekä kehittämistarpeet ja - mahdollisuudet

Joukkoliikenne, rahoituksen riittävyys, erityiset kipupisteet sekä kehittämistarpeet ja - mahdollisuudet Asia: HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Joukkoliikenne, rahoituksen riittävyys, erityiset kipupisteet sekä kehittämistarpeet ja - mahdollisuudet Minna

Lisätiedot

Yksi kaikkien puolesta. Kohteiden muodostaminen joukkoliikenteen kilpailutuksessa

Yksi kaikkien puolesta. Kohteiden muodostaminen joukkoliikenteen kilpailutuksessa Yksi kaikkien puolesta. Kohteiden muodostaminen joukkoliikenteen kilpailutuksessa suunnittelupäällikkö Juha-Pekka Häyrynen, 15.1.2013 Viranomaisen / kunnan tavoitteet kilpailutuksessa Halutun laajuisen

Lisätiedot

Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä?

Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä? Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä? Suomen Paikallisliikenneliiton 43. vuosikokousseminaari Heikki Metsäranta Strafica Oy Esityksen sisältö 1. Kustannuksista 2. Tavoitteista

Lisätiedot

Kilpailulainsäädännön noudattaminen Fingridin neuvottelukunnan ja en sekä vastaavien toiminnassa

Kilpailulainsäädännön noudattaminen Fingridin neuvottelukunnan ja en sekä vastaavien toiminnassa Ohje 1 (5) Kilpailulainsäädännön noudattaminen Fingridin neuvottelukunnan ja en sekä vastaavien toiminnassa 1 Yleistä Fingridin toiminnassa tulee noudattaa Suomen ja Euroopan yhteisön kilpailuoikeuden

Lisätiedot

OHJE KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN NOUDATTAMISESTA ENERGIATE- OLLISUUS RY:N TOIMINNASSA

OHJE KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN NOUDATTAMISESTA ENERGIATE- OLLISUUS RY:N TOIMINNASSA 1(8) OHJE KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN NOUDATTAMISESTA ENERGIATE- OLLISUUS RY:N TOIMINNASSA OHJEEN TARKOITUS Suomen kilpailunrajoituslaki muuttui 1.5.2004. Sillä yhdenmukaistettiin Suomen ja EU:n kilpailulainsäädäntöä.

Lisätiedot

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin

Kilpailulainsäädäntö. Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Marica Twerin Kilpailulainsäädäntö Yritysostoja Kielletty yhteistyö Laajennetaan ja vahvistetaan koko ajan Markkinaedunvalvonnassa pidettävä mielessä. 2018/Marica Twerin osa tekstistä

Lisätiedot

Liikennekaari: palvelutalatyöryhmän. skenaariotyöpaja. Säätytalo

Liikennekaari: palvelutalatyöryhmän. skenaariotyöpaja. Säätytalo Liikennekaari: palvelutalatyöryhmän skenaariotyöpaja Säätytalo 4.3.2016 1 Skenaariotyöpajan teemat Teema 1: Toimivaltaiset viranomaiset Tavoitteena kuljetuspalveluiden kokonaisuuden tehokas järjestäminen

Lisätiedot

Uusi kuntalakiesitys: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään?

Uusi kuntalakiesitys: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään? Uusi kuntalakiesitys: Miten kunnan toimintaa markkinoilla koskevia pelisääntöjä selkiytetään? Uudistuneet EU:n julkista tukea koskevat säännöt keskeiset muutokset kuntien näkökulmasta Kuntatalo 3.3.2015

Lisätiedot

Liikennekaaren vaikutukset hankintalakiin

Liikennekaaren vaikutukset hankintalakiin Liikennekaaren vaikutukset hankintalakiin Liikenne- ja viestintävaliokunta 13.10.2016 Esityksen sisältö 1. Hankintaan liittyvät lainsäädännön soveltamisalakysymykset 2. Liikennekaaren mukaiset hankinnan

Lisätiedot

Toimenpidepyynnön kohde: Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta.

Toimenpidepyynnön kohde: Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta. Päätös 1 (6) 1 Asia Oy Tomra Ab:n väitetty kilpailulain vastainen menettely pullonpalautuslaitteiden huollon ja varaosamyynnin markkinoilla 2 Osapuolet Toimenpidepyynnön kohde: Oy Tomra Ab, Vantaa Toimenpidepyynnön

Lisätiedot

1 (8) Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki. Viite: Lausuntopyyntö 18.4.2016 LINJA-AUTOLIITON LAUSUNTO LIIKENNEKAARESTA

1 (8) Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki. Viite: Lausuntopyyntö 18.4.2016 LINJA-AUTOLIITON LAUSUNTO LIIKENNEKAARESTA 1 (8) 20.5.2016 Liikenne- ja viestintäministeriö Helsinki Viite: Lausuntopyyntö 18.4.2016 LINJA-AUTOLIITON LAUSUNTO LIIKENNEKAARESTA Linja-autoliitto lausuu luonnoksesta hallituksen esitykseksi liikennekaareksi

Lisätiedot

Uusi kilpailulaki. Lakiklinikka ,Kuntamarkkinat johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitto

Uusi kilpailulaki. Lakiklinikka ,Kuntamarkkinat johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitto Uusi kilpailulaki Lakiklinikka 13.9.2012,Kuntamarkkinat johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitto Uusi kilpailulaki, esityksen pääkohdat Kunnat markkinaympäristössä ja sitä rajoittava lainsäädäntö

Lisätiedot

kunnan ja kuntayhtymän toiminnan suunnittelussa helmikuu 2014

kunnan ja kuntayhtymän toiminnan suunnittelussa helmikuu 2014 Uudet kilpailuneutraliteettisäännökset kunnan ja kuntayhtymän y toiminnan suunnittelussa helmikuu 2014 KESKEISET UUDISTUKSET Kuntalain ja kilpailulain muutokset tulivat voimaan 1.9.2013 Tavoitteena ensisijaisesti

Lisätiedot

Ryhmittymät tarjoajana ja hankintalainsäädäntöä. Juha Kontkanen

Ryhmittymät tarjoajana ja hankintalainsäädäntöä. Juha Kontkanen Ryhmittymät tarjoajana ja hankintalainsäädäntöä Juha Kontkanen Hankintalaki mahdollistaa ryhmittymänä tarjoamisen Hankintalaki mahdollistaa tarjouskilpailuun osallistumisen ryhmittymänä. Ryhmittymästä

Lisätiedot

Uusi joukkoliikennelaki ja kunnat. Sakari Kestinen 10.12.2008 KUPOA2 Tampereen yliopisto

Uusi joukkoliikennelaki ja kunnat. Sakari Kestinen 10.12.2008 KUPOA2 Tampereen yliopisto Uusi joukkoliikennelaki ja kunnat Sakari Kestinen 10.12.2008 KUPOA2 Tampereen yliopisto Joukkoliikenteen historiaa Suomessa Perinteisesti ollut työnjako eri tahojen välillä (noin 1980-luvulle asti) Helsingin,

Lisätiedot

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä

Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Kohti uudenlaista joukkoliikennettä Joukkoliikenne on osa liikennejärjestelmää Liikenteellä ja liikennejärjestelmällä on yhteiskunnassa merkittävä rooli elinkeino elämän kilpailukyvylle ja kansalaisten

Lisätiedot

Joukkoliikenteen järjestämisvaihtoehdot suurilla kaupunkiseuduilla

Joukkoliikenteen järjestämisvaihtoehdot suurilla kaupunkiseuduilla Joukkoliikenteen järjestämisvaihtoehdot suurilla kaupunkiseuduilla PLL:n vuosikokousseminaari 17.3.2011 Tero Anttila 17.3.2011 Joukkoliikennelaki Tavoite: runsasväkisillä kaupunkiseuduilla palvelutaso

Lisätiedot

ALUEELLINEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS NRO KÄYTTÖ-XXXXXX

ALUEELLINEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS NRO KÄYTTÖ-XXXXXX UUDELY/xxxx/2017 Etelä-Savo TARJOUSPYYNNÖN LIITE 1 ALUEELLINEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS NRO KÄYTTÖ-XXXXXX 1. Sopimuksen osapuolet Tämän sopimuksen sopijapuolina ovat Tilaajat: Uudenmaan elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Joukkoliikenteen kilpailutukset vuosina 2013 2014

Joukkoliikenteen kilpailutukset vuosina 2013 2014 Oulu ja keskisuuret kaupungit Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Liikennealan koulutusohjelma Riihimäki, kevät 2015 Antti Kataja TIIVISTELMÄ RIIHIMÄKI Liikennealan koulutusohjelma Liikennesuunnittelu Tekijä

Lisätiedot

Lisäävätkö yritystuet innovaatioita?

Lisäävätkö yritystuet innovaatioita? Lisäävätkö yritystuet innovaatioita? Elias Einiö VATT VATT-ETLA Yritystukiseminaari, 18.4.2017 Yritystukien yleisistä tavoitteista Taloudelliset tavoitteet Investoinnit; työllisyys; tuottavuus Tärkeää

Lisätiedot

Markkinoiden hyödyntäminen joukkoliikennepalveluiden hankinnassa kilpailutilanne, toimijoiden voimavarat ja tilinpäätösanalyysit

Markkinoiden hyödyntäminen joukkoliikennepalveluiden hankinnassa kilpailutilanne, toimijoiden voimavarat ja tilinpäätösanalyysit Markkinoiden hyödyntäminen joukkoliikennepalveluiden hankinnassa kilpailutilanne, toimijoiden voimavarat ja tilinpäätösanalyysit Markku Tinnilä Jukka Kallio Aalto University School of Business HMV Service

Lisätiedot

Kestävän kilpailupolitiikan elementit

Kestävän kilpailupolitiikan elementit Kestävän kilpailupolitiikan elementit Kilpailuviraston 20-vuotisjuhlaseminaari Finlandia-talo 7.10.2008 Matti Vuoria, toimitusjohtaja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma Lähtökohta Esityksen lähtökohtana

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala 2 Hankinta-asiamies Hankinta-asiamiespalvelu tukee yrityksiä ja hankintayksiköitä julkisissa hankinnoissa tuomalla käyttöön testattuja työkaluja

Lisätiedot

Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014

Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014 2014-10-16 Joukkoliikenteen kilpailutuksia ja markkinoita koskeva tutkimus 2014 Simo Airaksinen 29.10.2014 2 Miten kilpailutuksissa onnistuttiin? Pääsääntöisesti kilpailutukset onnistuivat ainakin teknisesti

Lisätiedot

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus kilpailulaissa

Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus kilpailulaissa Kirjanpidon eriyttämisvelvollisuus kilpailulaissa 13.6.2019 Pirkka-Petri Lebedeff Kilpailuneutraliteettisääntelyn kehitys Kilpailuneutraliteetin toteutumista turvaava lainsäädäntö tuli voimaan 1.9.2013

Lisätiedot

MERI-LAPIN JOUKKOLIIKENTEEN SEUDULLINEN KUNNALLINEN TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN

MERI-LAPIN JOUKKOLIIKENTEEN SEUDULLINEN KUNNALLINEN TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN MERI-LAPIN JOUKKOLIIKENTEEN SEUDULLINEN KUNNALLINEN TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) n:o 1370/2007 7 artiklan 1. kohdan mukainen JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI

Lisätiedot

MERI-LAPIN JOUKKOLIIKENTEEN SEUDULLINEN KUNNALLINEN TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN

MERI-LAPIN JOUKKOLIIKENTEEN SEUDULLINEN KUNNALLINEN TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN MERI-LAPIN JOUKKOLIIKENTEEN SEUDULLINEN KUNNALLINEN TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) n:o 1370/2007 7 artiklan 1. kohdan mukainen JOUKKOLIIKENTEEN YHDISTELMÄRAPORTTI

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen joukkoliikenteen hankintasuunnitelma

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen joukkoliikenteen hankintasuunnitelma 26.9.2013 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimivalta-alueen joukkoliikenteen hankintasuunnitelma Yleistä: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on vahvistanut 21.12.2011 toimialueelleen joukkoliikennelain 4 :ssä

Lisätiedot

Paikallisuus julkisissa hankinnoissa. Kuntamarkkinat 2014 Pilvi Takala

Paikallisuus julkisissa hankinnoissa. Kuntamarkkinat 2014 Pilvi Takala Paikallisuus julkisissa hankinnoissa Kuntamarkkinat 2014 Pilvi Takala Paikallisten yritysten suosiminen lähtökohtaisesti kiellettyä Julkisissa hankinnoissa paikallisten tarjoajien suora suosiminen on kiellettyä

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

Savonlinja-yhti. yhtiöt. Pysäkiltä pysäkille jo yli 85 vuotta

Savonlinja-yhti. yhtiöt. Pysäkiltä pysäkille jo yli 85 vuotta Savonlinja-yhti yhtiöt Pysäkiltä pysäkille jo yli 85 vuotta Joukkoliikennepalvelut tuottajan näkökulmasta Olli Hirvonen paikallispäällikkö Autolinjat Oy Luotettavaa matkustajapalvelua jo vuodesta 1924

Lisätiedot

Hankintojen parhaat oikeustapaukset Markkinaoikeuden linjaukset kansallisissa hankinnoissa

Hankintojen parhaat oikeustapaukset Markkinaoikeuden linjaukset kansallisissa hankinnoissa Hankintojen parhaat oikeustapaukset Markkinaoikeuden linjaukset kansallisissa hankinnoissa Lakimies Jonna Törnroos 1 Kansallisten hankintojen joustovara Kansallisten hankintojen menettelyjen joustavoittaminen

Lisätiedot

Kilpailuoikeuden huomioiminen yrityskaupassa. Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry

Kilpailuoikeuden huomioiminen yrityskaupassa. Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry Kilpailuoikeuden huomioiminen yrityskaupassa Insolvenssioikeudellinen Yhdistys ry 31.1.2019 Yleistä yrityskauppavalvonnasta 2 Yleistä yrityskauppavalvonnasta Miksi yrityskauppoja valvotaan? Yrityskauppojen

Lisätiedot

Mitä yrittäjien on syytä huomioida julkisissa hankinnoissa? Webinaari Porissa 23.4.2014 LÄHTÖKOHTIA MENESTYMISEEN JULKISISSA HANKINNOISSA

Mitä yrittäjien on syytä huomioida julkisissa hankinnoissa? Webinaari Porissa 23.4.2014 LÄHTÖKOHTIA MENESTYMISEEN JULKISISSA HANKINNOISSA Mitä yrittäjien on syytä huomioida julkisissa hankinnoissa? Webinaari Porissa 23.4.2014 LÄHTÖKOHTIA MENESTYMISEEN JULKISISSA HANKINNOISSA Tarjouspyyntö ja sen velvoitteet Tarjousten käsittely Hankintapäätös

Lisätiedot

Markku Kortekangas (toim.) Käytännön kilpailuoikeutta EU:ssa

Markku Kortekangas (toim.) Käytännön kilpailuoikeutta EU:ssa Markku Kortekangas (toim.) Käytännön kilpailuoikeutta EU:ssa Tämän teoksen osittainenkin kopiointi on tekijänoikeuslain (404/61, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen) mukaisesti kielletty ilman nimenomaista

Lisätiedot

Joukkoliikenteen tila ja näkymät Kanta-Häme

Joukkoliikenteen tila ja näkymät Kanta-Häme Joukkoliikenteen tila ja näkymät Kanta-Häme Otteita LAL:n strategiatyöstä Linja-autoliitto ry on kaikkien Suomessa linja-autoliikennettä harjoittavien ja muita henkilökuljetuspalveluita tarjoavien henkilöliikenneyritysten

Lisätiedot

NURMEKSEN KAUPUNKI. Jos liikennöitsijä tulee käyttämään alihankkijaa, tarjouksesta tulee ilmetä, mikä osuus liikenteestä hoidetaan alihankintana.

NURMEKSEN KAUPUNKI. Jos liikennöitsijä tulee käyttämään alihankkijaa, tarjouksesta tulee ilmetä, mikä osuus liikenteestä hoidetaan alihankintana. NURMEKSEN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUN EHDOT VANHUSTEN PÄIVÄKUNTOUTUSKULJETUKSET Sisällysluettelo 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Alihankinta 3. Yhteenliittymä 4. Tiedot liikennöitsijästä 5. Kilpailukohteet

Lisätiedot

Kilpailulainsäädännön noudattaminen RTliittoyhteisössä Anu Kärkkäinen

Kilpailulainsäädännön noudattaminen RTliittoyhteisössä Anu Kärkkäinen Kilpailulainsäädännön noudattaminen RTliittoyhteisössä 13.1.2019 Anu Kärkkäinen Kilpailulainsäädännön noudattaminen Rakennusteollisuus ja jäsenjärjestöt ovat keskenään kilpailevien yritysten yhteisiä foorumeita.

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2

LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 LIEKSAN KAUPUNKI TARJOUSKILPAILUASIAKIRJA NRO 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT ASIOINTILIIKENNE / KIMPPAKYYTI Sisällysluettelo 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Alihankinta 3. Yhteenliittymä 4. Tiedot liikennöitsijästä

Lisätiedot

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK Terveydenhuollon tulevaisuus onko yksityinen uhka vai mahdollisuus? Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto EK EK-2015 strategian ydin Missio, visio ja arvot Missio = Perustehtävä, olemassaolon

Lisätiedot

Mitä ajattelen juuri nyt palvelujen järjestämisestä. vammaispalvelupäällikkö Anu Autio ja hankintapäällikkö Emilia Kortelainen Espoon kaupunki

Mitä ajattelen juuri nyt palvelujen järjestämisestä. vammaispalvelupäällikkö Anu Autio ja hankintapäällikkö Emilia Kortelainen Espoon kaupunki Mitä ajattelen juuri nyt palvelujen järjestämisestä vammaispalvelupäällikkö Anu Autio ja hankintapäällikkö Emilia Kortelainen Espoon kaupunki Toisin kuin yleinen käsitys on, hankintalainsäädäntö ei lähtökohtaisesti

Lisätiedot

TARJOUSKILPAILUN EHDOT (PSA) Lappi. Tarjouskilpailuasiakirja nro 2. TARJOUSKILPAILUN EHDOT (Hintamalli) Sisällysluettelo

TARJOUSKILPAILUN EHDOT (PSA) Lappi. Tarjouskilpailuasiakirja nro 2. TARJOUSKILPAILUN EHDOT (Hintamalli) Sisällysluettelo TARJOUSKILPAILUN EHDOT (PSA) Lappi Tarjouskilpailuasiakirja nro 2 TARJOUSKILPAILUN EHDOT (Hintamalli) Sisällysluettelo 1. Liikenneluvan voimassaolo 2. Liikenneluvan automäärä 3. Yhteenliittymä 4. Alihankkijan

Lisätiedot

Joukkoliikennevisio 2022 ja yhteiset kehittämisalueet

Joukkoliikennevisio 2022 ja yhteiset kehittämisalueet Joukkoliikennevisio 2022 ja yhteiset kehittämisalueet 2013 Lähtökohdat ja tavoitteet Liikennevirasto yhdessä muiden toimijoiden kanssa kehittää joukkoliikenteen kokonaispalveluja ja niistä viestintää Tehtävänä

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET

HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty kh 8.4.2013 111 Päivitetty kh 18.8.2014 185 HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET 1. Tavoitteet pienhankinnoissa Pienhankinnoilla tarkoitetaan kansallisen

Lisätiedot

Pienhankinnat ja kansalliset hankinnat uudessa hankintalaissa

Pienhankinnat ja kansalliset hankinnat uudessa hankintalaissa Pienhankinnat ja kansalliset hankinnat uudessa hankintalaissa Jyväskylä 30.3.2017 Johtava lakimies Katariina Huikko, Suomen Kuntaliitto Kynnysarvot ja menettelyt Eniten muutoksia näihin, mm. menettelyissä,

Lisätiedot

KUOPION KAUPUNKI. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 2

KUOPION KAUPUNKI. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 2 KUOPION KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut LIITE 2 KUOPION TOIMIVALTA-ALUEEN MAASEUTU- LIIKENTEEN PALVELUTASOMÄÄRITYKSET JA KANNUSTEURAKKAKOHTEEN (HAMINALAHTI, KAISLASTENLAHTI,

Lisätiedot

SISÄLLYS... JOHDANTO...

SISÄLLYS... JOHDANTO... SISÄLLYS SISÄLLYS... JOHDANTO... V XI 1 EUROOPAN UNIONIN INSTITUUTIOT... 1 1.1 Euroopan parlamentti... 2 1.2 Eurooppa-neuvosto... 5 1.3 Neuvosto... 6 1.4 Euroopan komissio... 8 1.5 Euroopan unionin tuomioistuin...

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ 6.11.2015

TARJOUSPYYNTÖ 6.11.2015 KUOPION KAUPUNKI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN PALVELUALUE Suunnittelupalvelut TARJOUSPYYNTÖ TARJOUSPYYNTÖ KUOPION VEHMERSALMEN JOUKKOLIIKENNEPALVELUJEN KANNUSTEURAKKASOPIMUKSESTA Posti- ja käyntiosoite Laskutusosoite

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus lokakuu 2015

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus lokakuu 2015 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus lokakuu 2015 LVM:n ja liikenneviraston infotilaisuus LVM:n ja Liikenneviraston piti järjestää joukkoliikenteen tiedotus- ja keskustelutilaisuus 5.10 Liikenne- ja viestintäministeriöstä

Lisätiedot

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille

suurtuotannon etujen takia yritys pystyy tuottamaan niin halvalla, että muut eivät pääse markkinoille KILPAILUMUODOT Kansantaloustieteen lähtökohta on täydellinen kilpailu. teoreettinen käsitteenä tärkeä Yritykset ovat tuotantoyksiköitä yhdistelevät tuotannontekijöitä o työvoimaa o luonnon varoja o koneita

Lisätiedot

EK:n kilpailuselvitys

EK:n kilpailuselvitys EK:n kilpailuselvitys 18.2.2016 Taustaa EK edellyttää yksityisen ja julkisen elinkeinotoiminnan tasavertaista asemaa Silloin kun julkisen sektorin on perusteltua kilpailla markkinoilla, sen on toimittava

Lisätiedot

Maatalous elintarvikeketjun puristuksessa. Marica Twerin, MTK:n maatalouslinja

Maatalous elintarvikeketjun puristuksessa. Marica Twerin, MTK:n maatalouslinja Maatalous elintarvikeketjun puristuksessa Marica Twerin, MTK:n maatalouslinja Svenska konkurrensverket huhtikuu 2011 Mat och marknad från bonde till bord Suomen päivittäistavarakauppa Suomessa on erittäin

Lisätiedot

Liikennöintisopimusten tilanne Suomen kasvukäytävällä

Liikennöintisopimusten tilanne Suomen kasvukäytävällä 1 Liikennöintisopimusten tilanne Suomen kasvukäytävällä Kasvukäytävän toimiminen yhtenäisenä työvoimapoolina ja kansallisen kehityksen selkärankana edellyttää liikkumisen sujuvuutta. Joukkoliikenteen kokonaisuus

Lisätiedot

Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä

Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä Kuntarahoituksen myöntämän rahoituksen edellytykset: Kuntien yhtiöiden rahoittaminen & Kunnan myöntämä takaus Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä Varainhankinta Asiakkaat Omistajat Jäsenet Kuntien

Lisätiedot

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015

Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan. Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Innovatiiviset julkiset hankinnat yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi 12.5.2015 Haasteet vesialalla Monet yritykset pieniä kansainvälisen kasvun kynnyksellä

Lisätiedot

Joukkoliikenteen tilannekatsaus Marja Rosenberg johtava joukkoliikenneasiantuntija

Joukkoliikenteen tilannekatsaus Marja Rosenberg johtava joukkoliikenneasiantuntija Joukkoliikenteen tilannekatsaus Marja Rosenberg johtava joukkoliikenneasiantuntija 12.9.2012 Sisältö 1.Liikenteen kilpailuttaminen 2.Lippu- ja maksujärjestelmä 3.Kunta-Ely sopimukset Liikenteen kilpailuttaminen

Lisätiedot

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus valmistelun tilanne. Kuulemistilaisuus 31.10.2014

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus valmistelun tilanne. Kuulemistilaisuus 31.10.2014 Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus valmistelun tilanne Kuulemistilaisuus 31.10.2014 1 Taustaa Ohjausryhmä on kokoontunut neljä kertaa, valmisteluryhmä 24 kertaa Asioita on käsitelty teemoittain siten,

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala Hankinta-asiamies Hankinta-asiamiespalvelu tukee yrityksiä ja hankintayksiköitä julkisissa hankinnoissa tuomalla käyttöön testattuja työkaluja

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN SISÄISTEN LINJOJEN LIIKENNÖINNISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN SISÄISTEN LINJOJEN LIIKENNÖINNISTÄ Kaupunkiympäristön kehittäminen Joukkoliikenne TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN SISÄISTEN LINJOJEN LIIKENNÖINNISTÄ Tarjouskilpailu 1/2008 Diaarinumero: TRE:1307/08.01.01/2008 Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta

Lisätiedot

Vaihtoehtoinen riidanratkaisu. OKM:n keskustelutilaisuus 10.10.2014 Katri Olmo

Vaihtoehtoinen riidanratkaisu. OKM:n keskustelutilaisuus 10.10.2014 Katri Olmo Vaihtoehtoinen riidanratkaisu OKM:n keskustelutilaisuus 10.10.2014 Katri Olmo Muuttuva tuomioistuinkulttuuri Taustaa: - Siviilijuttujen määrä käräjäoikeuksisissa ja ylemmissä tuomioistuimissa laskee -

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEN (EY) n:o 1370/ ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODELTA 2016

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEN (EY) n:o 1370/ ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODELTA 2016 Raportti 1 (8) EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUKSEN (EY) n:o 1370/2007 7 ARTIKLAN 1. KOHDAN MUKAINEN YHDISTELMÄRAPORTTI VUODELTA 2016 Raportti 2 (8) Sisältö sivu Toimivaltaisen viranomaisen raportointivelvollisuus

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011

Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut. Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Yhteiskunnallinen yritys ja kuntapalvelut Jarkko Huovinen Oulu 13.5.2011 Lisäarvo ostopäätöksen tekijälle Janne Pesonen 6.10.2010 17.5.2011 2 Kunta elinvoimajohtajana Teemoja joihin vaikutus ulottuu Johtaminen

Lisätiedot

hallinto-oikeuden, erityisesti informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen ICT-hankintojen vastuut kunnissa

hallinto-oikeuden, erityisesti informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen ICT-hankintojen vastuut kunnissa hallinto-oikeuden, erityisesti informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori ICT-hankintojen vastuut kunnissa HANKINNAN SUUNNITTELU: KUKA VASTAA? HANKINTAMENETTELY: KUKA VASTAA? HANKINTAPÄÄTÖS: KUKA

Lisätiedot

Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi

Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi Julkiset hankinnat tutuksi - Hankintaneuvonta Uudellamaalla Lapinjärvi 7.2.2019 Hankintaneuvoja Sanna Meronen-Vilenius sanna.meronen-vilenius@yrittajat.fi 050 567 9233 Uudenmaan Yrittäjät & julkiset hankinnat

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN SISÄISTEN LINJOJEN LIIKENNÖINNISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN SISÄISTEN LINJOJEN LIIKENNÖINNISTÄ Kaupunkiympäristön kehittäminen Joukkoliikenne TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN SISÄISTEN LINJOJEN LIIKENNÖINNISTÄ Tarjouskilpailu 1/2009 Diaarinumero: TRE: 7214/02.07.01/2009 Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta

Lisätiedot

Yritysyhteistyön sopimusjuridiikka. Sopimusjuridiikan perusteet Maarit Päivike, lakimies

Yritysyhteistyön sopimusjuridiikka. Sopimusjuridiikan perusteet Maarit Päivike, lakimies Yritysyhteistyön sopimusjuridiikka Sopimusjuridiikan perusteet 8.11.2016 Maarit Päivike, lakimies Miksi kirjallinen sopimus Yhteistyön väline Sopimusten merkitys korostuu usein silloin, kun asiat eivät

Lisätiedot

Tutkimus tehtiin Liikenneviraston

Tutkimus tehtiin Liikenneviraston KILPAILUTTAMISTUTKIMUS Tilaajat arvioivat onnistuneensa melko hyvin Pienet ja keskikokoiset kohteet ovat houkutelleet eniten tarjoajia. Myös sopimuskauden riittävä pituus ja tilaajien puolelta pieni liikenteen

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2014

Asiakirjayhdistelmä 2014 63. Joukkoliikenteen palvelujen osto ja kehittäminen (siirtomääräraha 3 v) Talousarvioesitys HE 112/2013 vp (16.9.2013) Momentille myönnetään 100 773 000 euroa. Määrärahaa saa käyttää: 1) liikenteenharjoittajille

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Helmikuu 2016

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Helmikuu 2016 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Helmikuu 2016 Joukkoliikennelain korjaavat toimet, ns. 0-paketti 21.10.2015 Nousukorvaustason nosto edistetään viranomaisyhteistyössä EU-lainsäädännön vaatimukset täyttäviä

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN JOUKKOLIIKENTEEN LINJOJEN LIIKENNÖIN- NISTÄ

TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN JOUKKOLIIKENTEEN LINJOJEN LIIKENNÖIN- NISTÄ Kaupunkiympäristön kehittäminen Joukkoliikenne TARJOUSPYYNTÖ TAMPEREEN JOUKKOLIIKENTEEN LINJOJEN LIIKENNÖIN- NISTÄ Tarjouskilpailu 2/2010 Diaarinumero: TRE: 7810/02.07.01/2010 Tampereen kaupungin yhdyskuntalautakunta

Lisätiedot

Onnistunut hankinta vaatii suunnittelua ja vuoropuhelua. Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, Suomen Yrittäjät

Onnistunut hankinta vaatii suunnittelua ja vuoropuhelua. Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, Suomen Yrittäjät Onnistunut hankinta vaatii suunnittelua ja vuoropuhelua Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin, Suomen Yrittäjät Twitter: @GrekinSatu Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset 393 Jäseniä kuntien valtuustoissa

Lisätiedot

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17)

Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka uskovat tekemiensä valintojen seurauksien eli voittojen

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI: 13.10.2009 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENNESELVITYS

LOPPURAPORTTI: 13.10.2009 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENNESELVITYS Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenneselvitys luonnos 13.10.2009 LOPPURAPORTTI: 13.10.2009 1 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN JOUKKOLIIKENNESELVITYS TIIVISTELMÄ...3 0. JOHDANTO...7 1. HENKILÖLIIKENNELAINSÄÄDÄNNÖSSÄ

Lisätiedot

YMPÄRIVUOROKAUTISEN TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ

YMPÄRIVUOROKAUTISEN TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ Kiteen kaupunki TARJOUSPYYNTÖ Perusturvalautakunta 29.9.2014 YMPÄRIVUOROKAUTISEN TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ Kiteen kaupunki (jäljempänä tilaaja ) pyytää tarjousta Hilma-ilmoituskanavassa

Lisätiedot

Verkottumisen mahdollisuudet

Verkottumisen mahdollisuudet Verkottumisen mahdollisuudet Verkostojen luominen kannattaa aloittaa varhain Pro-hankinta Oy Ota selvää, minkälaisia oman toimialan hankintailmoitukset ovat käytä esim. Credita palvelua, josta löytyy myös

Lisätiedot

Milloin julkinen palvelu sotkee yksityiset markkinat? Esimerkkejä elävästä elämästä. Johtava asiantuntija Tytti Peltonen

Milloin julkinen palvelu sotkee yksityiset markkinat? Esimerkkejä elävästä elämästä. Johtava asiantuntija Tytti Peltonen Milloin julkinen palvelu sotkee yksityiset markkinat? Esimerkkejä elävästä elämästä Johtava asiantuntija Tytti Peltonen Julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan tasavertaisuus Kilpailuneutraliteettiongelmat

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

TARJOUSLOMAKE / TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUT

TARJOUSLOMAKE / TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUT Virtain kaupunki LIITE 3 1 (9) TARJOUSLOMAKE / TYÖTERVEYSHUOLLON PALVELUT 1. Tarjouksen tekijä Nimi: Osoite: Puhelin: Y-tunnus: Tarjoajan yhteyshenkilö tämän tarjouspyynnön osalta: Sähköpostiosoite: Virtain

Lisätiedot

Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelma

Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelma Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelma Kunnallisjohdon seminaari 23.5.2012 varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Suomen Yrittäjät 28.5.2012 1 115 000 jäsenyritystä 404 paikallisyhdistystä 21 aluejärjestöä

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Hankintalain uudistaminen Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Aikataulu Uudet hankintadirektiivit tulivat voimaan 17.4.2014» yleinen hankintadirektiivi 2014/24/EU» Erityisalojen hankintadirektiivi

Lisätiedot

Yritykset kunnan palvelutuotannossa

Yritykset kunnan palvelutuotannossa Yritykset kunnan palvelutuotannossa Päijät-Hämeen liitto, seminaarisarja 13.3.2013 Outi Hongisto Päijät-Hämeen Yrittäjät 1 Yritysrakenne Suomessa 0,2% Suuryritykset: 623 0,2% Suuryritykset (250- hlöä)

Lisätiedot

Hoitotarvikehankinnat hoitohenkilöstön rooli ja vastuu. www.is-hankinta.fi

Hoitotarvikehankinnat hoitohenkilöstön rooli ja vastuu. www.is-hankinta.fi Hoitotarvikehankinnat hoitohenkilöstön rooli ja vastuu www.is-hankinta.fi Hankintalaki ja sen tarkoitus Valtion ja kuntien viranomaisten sekä muiden hankintayksiköiden on kilpailutettava hankintansa siten

Lisätiedot

Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus

Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus Kuntamarkkinat 13.-14.9.2017 hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Tarjoajan soveltuvuus Hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle Vaatimuksilla

Lisätiedot

INFRA ry: Yritykset odottavat hankintalain muutoksia positiivisin mielin Viime aikoina on herätelty keskustelua uudistuvan hankintalainsäädännön vaikutuksista jätehuoltoon Oulussa. Purku- ja kierrätystoimialaa

Lisätiedot

MALLI, REITTIPOHJAINEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS NRO. 1. Sopijapuolet. Tilaaja:

MALLI, REITTIPOHJAINEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS NRO. 1. Sopijapuolet. Tilaaja: MALLI, REITTIPOHJAINEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS NRO 1. Sopijapuolet Tilaaja: Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Osoite: Itsenäisyydenaukio 2, 20800 Turku 0295 022 500 Sähköposti kirjaamo.varsinais-suomi@ely-keskus.fi

Lisätiedot

Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016

Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016 Koulukuljetukset Yhteiskoulu-lukioon ja Lapijoen kouluille (linja-autokuljetukset) lukuvuodelle 2015-2016 Eurajoen kunnan koulutoimi pyytää tarjoustanne koululaiskuljetuksista lukuvuodelle 2015-2016. 1

Lisätiedot

OuluBot Innovaatiokumppanuus

OuluBot Innovaatiokumppanuus OuluBot Innovaatiokumppanuus 15.3.2019 Mitä on innovaatiokumppanuus? Menettely perustuu EU direktiiviin ja hankintalakiin. Kohtuullisen uusi menettely. Hankinnan kohteena tavaran, palvelun tai rakennusurakan

Lisätiedot

Benita Paloheinä Ylihoitaja TYKSLAB

Benita Paloheinä Ylihoitaja TYKSLAB Miten näytteenottovälineet päätyvät näytteenottajan kärryyn? Benita Paloheinä Ylihoitaja TYKSLAB Hankintalainsäädäntö Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Valtioneuvoston asetus julkisista hankinnoista

Lisätiedot