Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta"

Transkriptio

1 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta TP2014 TA2015 TA2016 TS2017 TS2018 Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate RUOTSINKIELINEN VARHAISKASVATUS TP2014 TA2015 TA2016 TS2017 TS2018 Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Tehtävä ruotsinkielinen varhaiskasvatus käsittää seuraavat tulosyksiköt: päiväkoti- ja perhepäivähoito, varhaiskasvatuksen avoimet palvelut, kasvun ja oppimisen tukipalvelut ja lasten päivähoidon tuet. Varhaiskasvatuksen tarkoituksena on suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti edistää lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista sekä elinikäistä oppimista ja koulutuksellisen tasa-arvon toteutumista yhteistyössä huoltajien kanssa varhaiskasvatuslain ja kunnan varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Varhaiskasvatuksen visio: Kirkkonummen varhaiskasvatus tarjoaa lapselle laadukkaan oppimisympäristön lähtökohtana lapsilähtöinen varhaiskasvatuksen pedagogiikka sekä lapsen ja perheen osallisuus. Tulevaisuuden varhaiskasvatuspalvelut ovat asiakaskohtaistettuja palveluita, joissa toteutuu lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja vanhempien varhaiskasvatuspalvelujen tarve. Varhaiskasvatuspalveluissa yhdistyy lapsen oikeus varhaiskasvatukseen ja huoltajan oikeus saada lapselleen päivähoitopaikka. Alle kouluikäisten lasten huoltajilla on lakiin perustuva oikeus valita lasten hoidon järjestäminen äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan jälkeen, joko kunnallisessa tai yksityisessä päivähoidossa. Huoltajat voivat myös itse hoitaa lastaan kotona kotihoidon tuella tai valita avoimet palvelut, kuten asukaspuistot ja kerhot, joissa toteutetaan varhaiskasvatusta. Lapsella on oikeus päivähoitopaikkaan, kunnes hän aloittaa perusopetuksen. Kasvun ja oppimisen tukea tarvitsevia lapsia hoidetaan inkluusioperiaatteen mukaisesti lähipäiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Tarvittava tuki järjestetään lapsen kasvu- ja oppimisympäristössä, ja tukitoimia ovat ennen kaikkea erityislastentarhanopettajien pedagoginen ohjaus ja henkilökunnan konsultointi sekä lapsen ohjaaminen pienryhmissä tai erikseen. Muita tukitoimia ovat puheterapiapalvelut ja avustajapalvelut. Kunnan alueen ruotsinkielisessä päivähoidossa on kolme kunnallista päiväkotia sivutoimipisteineen, viisi yksityistä päiväkotia, yksi yksityinen ryhmäperhepäiväkoti ja neljä kunnallista perhepäivähoitajaa. Kerhotoimintaa järjestetään Prästgårdsbackens daghemissä ja Hommas daghemissä.

2 KÄYTTÖTALOUSOSA 2 Toimiala Taloussuunnitelma Muutosten vaikutus toimintaan Ulkoiset muutokset Hallitusohjelman vaikutukset vuonna 2016: - Päivähoito-oikeutta rajoitetaan alkaen. Lapsella on oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, kun huoltajat työskentelevät tai opiskelevat kokoaikaisesti. Lisäksi lapsella on oikeus kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen, jos se on tarpeen lapsen kehityksen, tuen tarpeen tai perheen olosuhteiden takia. (Lakimuuutos lausuntokierroksella asti) Vastaava rajaus toteutetaan yksityisen hoidon tukeen. Muutos vaikuttaa toiminnan rakenteisiin. Kustannusvaikutuksen arvioidaan olevan pieni vuonna Hallituksen esityksen mukaan kustannusvaikutus syntyy siitä, että n. 6,7 % kokopäivähoidossa olevista lapsista siirtyy osapäivähoitoon. Kirkkonummella kunnallisessa päivähoidossa on noin 5 6 % lapsia, joiden huoltajat ovat kotona. Lakimuutoksen vaikutuksia yksityisen hoidon tuen kustannuksiin (lakisääteiset ja kuntalisän osuudet) ei toistaiseksi ole arvioitu. - Kasvatushenkilöstön ja yli 3-vuotiaiden lasten suhdelukua päiväkodeissa nostetaan nykyisestä 1/7:stä 1/8:aan. Muutos vaikuttaa sekä henkilöstöresursseihin että tilojen varustamiseen. Tämä muutos tulee huomioida uusien päiväkotien suunnittelussa ja rakentamisessa. Ryhmäkoon kasvu vähentää ryhmän yksikköhintaa yli 3-vuotiaiden lasten ryhmissä. Muutos tulee voimaan Päivähoitomaksut nousevat vuonna Muutos vaikuttaa varhaiskasvatuksen tuloihin. Lisäksi sivistyslautakunta on päättänyt, että päiväkotitoimintaa keskitetään ajalla Päätöksellä arvioidaan olevan jonkin verran vaikutuksia varhaiskasvatuksen tuloihin. Hallitusohjelman vaikutukset vuonna 2017: - Kunnille annetaan mahdollisuus toteuttaa esiopetuksessa olevien lasten täydentävä hoito kerhotoimintana (tämä edellyttää varhaiskasvatuslain ja perusopetuslain muuttamista) voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaan opetushallitus laatii varhaiskasvatussuunnitelman perusteet. Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön kunnissa viimeistään Väestöennusteen mukaan ruotsinkielisiä 0 6-vuotiaita lapsia arvioidaan olevan 625. Vuoden 2014 tilinpäätöksen mukaan ruotsinkielisiä 0 6-vuotiaita lapsia oli 591. Väestöennuste vuodelle 2017 on 631 ja vuodelle ruotsinkielistä 0 6-vuotiasta lasta. Ruotsinkielisten 0 6- vuotiaiden lasten määrän kasvu suunnitelmakaudella verrattuna vuoden 2015 alkuun on 42 lasta. Sisäiset muutokset Koska päätöksiä varhaiskasvatuslain toisesta vaiheesta ja hallitusohjelman toimeenpanosta ei ole toistaiseksi tehty, näiden täsmällisiä vaikutuksia kunnallisiin ja yksityisiin varhaiskasvatuspalveluihin ei ole arvioitu suunnitelmakaudelle Kuntalisää tarkistetaan lähtien siten, että yli 3-vuotiaiden lasten lisä lopetetaan ja alle 3-vuotiaiden lasten lisää lasketaan 150 :sta 100 :oon/kk. Lasten kasvun ja oppimisen tukipalvelujen resursseja kehitetään perustamalla ryhmäavustajan vakanssi.

3 3 KÄYTTÖTALOUSOSA Tieto- ja viestintätekniikan käytön laajentaminen varhaiskasvatuksen kaikilla osa-alueilla (pedagogiikka, asiakaspalvelu ja hallinto) sekä henkilöstön osaamisen vahvistaminen. Avoimen toiminnan kehittäminen yhteistyössä suomenkielisen varhaiskasvatuksen kanssa. Sjökullan oppimiskeskuksen päiväkodin arvioidaan valmistuvan kesällä Pohjois- Kirkkonummen ruotsinkielinen kunnallinen päivähoito keskitetään elokuusta 2017 lähtien tähän 63-paikkaiseen päiväkotiin sekä esiopetusryhmään. Oppimiskeskuksen suunnittelua Etelä-Kirkkonummelle suunnitellaan suunnitelmakauden aikana. Oppimiskeskukseen keskitetään koko Etelä-Kirkkonummen ruotsinkielinen päivähoito, esiopetus ja perusopetus. Toiminnan painopistealueet Pedagogiikkaa painotetaan varhaiskasvatuksen eri toimintamuodoissa. (Varhaiskasvatuslaki ) Asiakaskohtaistetut palvelut Syrjäytymisen ennaltaehkäisy Henkilöstön osaaminen ja hyvinvointi Yhtenäistä oppimispolkua varhaiskasvatuksesta peruskoulun loppuun vahvistetaan. Tehokas tieto- ja viestintätekniikan käyttö varhaiskasvatuksen kaikilla osa-alueilla. Talousarvio 2016 Toiminnalliset tavoitteet Tasapainoinen talous/ Pitkällä aikavälillä tulot kattavat käyttömenot, poistot ja investoinnit Tavoite 1/Tavoitetaso v Mittari/seurantatapa Tehokkaasti toimivat päivähoitopalvelut Kunnallisen päivähoidon tuottavuus pysyy vähintään vuoden 2015 tasoisena. Tuottavuuden muutos vuodesta 2015 vuoteen 2016 ("sijoitetulla" taloudellisella panoksella aikaansaatujen suoritteiden (tuotetut hoitopäivät kunnallisessa päivähoidossa) määrän suhteellinen muutos vuodesta 2015 vuoteen 2016 (tuottavuuden muutokset kuvaavat muutoksia toiminnan tehokkuudessa - tuottavuuden kasvaessa toiminnan tehokkuus paranee, jolloin esim. samojen palvelujen aikaansaaminen vaatii vähemmän taloudellisia resursseja kuin tuottavuuden ollessa heikompaa). Hyvinvoiva ja osaava henkilöstö

4 KÄYTTÖTALOUSOSA 4 Toimiala Tavoite 2/Tavoitetaso v Pedagogisesti osaava ja hyvinvoiva kasvatushenkilöstö päivähoidossa Mittari/seurantatapa Kasvatushenkilöstön sijaisten (yli 5 kk) kelpoisuusaste kunnallisessa päivähoidossa on 90 %. Kelpoisuusehdot täyttävien kasvatushenkilöstön sijaisten suhteellinen osuus yli 5 kuukautta kestävissä palvelussuhteissa. Henkilöstön sairauspoissaolopäivien määrä alle 18 pv/hlö/v. Henkilökunnan hyvinvointi on vähintään hyvällä tasolla (taso 3). Henkilöstön sairauspoissaolopäivien määrä 30.4., ja Henkilöstökyselyn (tyhy2) tulokset tavoitteiden toteutumisen ja työhyvinvoinnin osalta ja Kehittyvät palvelut, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin kuntalaisten palvelutarpeita, ovat asiakaslähtöisiä ja vaikuttavia. Tavoite 3/Tavoitetaso v Mittari/seurantatapa Asiakaslähtöiset ja vaikuttavat palvelut Asiakaskysely: asiakastyytyväisyys vähintään hyvällä tasolla (3). Tunnusluvut / Ruotsinkielinen lasten TP TP TA TA TS TS päivähoito vuotiaita Lapsia päivähoidossa 0 6-vuotiaiden ikäluokasta Lapsia kunnallisessa päivähoidossa Lapsia yksityisessä päivähoidossa Kunnallisen päivähoidon nettokustannukset, 8 /lapsi Lapsia kotihoidon tuen piirissä (S+R) Päivähoidon nettokustannukset, /ikäluokka vuotta vuotiaita (S+R)

5 5 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen opetustoimi TP2014 TA2015 TA2016 TS2017 TS2018 Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Tehtävä ruotsinkielinen opetustoimi käsittää ruotsinkielisen esiopetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen, aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä kerhotoiminnan. Esiopetus ja perusopetus ovat kunnan lakisääteisiä tehtäviä. Koulujärjestelmämme perusta on esiopetuksen ja perusopetuksen muodostama jatkumo. Esiopetusta tarjotaan lapsille oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna. Lakisääteinen oppivelvollisuus suoritetaan osallistumalla kunnan järjestämään yhdeksänvuotiseen perusopetukseen tai hankkimalla vastaavat tiedot muulla tavoin. Esi- ja perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaan oppimiskykyä, hyvinvointia, kehittymistä eettisesti vastuuntuntoiseksi yhteiskunnan jäseneksi sekä antaa oppilaalle elämässä tarvittavat tiedot ja taidot. Perusopetuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on edistää yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Kaikilla oppilailla on oikeus yhtenäiseen perusopetukseen, joka ottaa oppilaan yksilölliset oppimisedellytykset huomioon mahdollisimman hyvin. Hyvän opetuksen edellytyksenä on tarkoituksenmukaiset ryhmä ja että kouluilla on riittävät voimavarat opetussuunnitelman noudattamiseen kaikessa toiminnassa. Oppilaat opiskelevat lähikouluissaan niin pitkälti kuin mahdollista. Lukiokoulutus on ainoa toisen asteen koulutus, jota tarjotaan Kirkkonummella ruotsinkielisille oppilaille perusopetuksen jälkeen. Ylioppilastutkinto suoritetaan 2 4 vuoden lukio-opintojen jälkeen. Lukiokoulutuksen tavoitteena on, että opiskelijat kasvavat hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi yhteiskunnan jäseniksi ja antaa opiskelijoille jatko-opintojen ja työelämän kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja. Lisäksi lukio-opintojen tulee tukea opiskelijoiden edellytyksiä elinikäiseen oppimiseen. Opetuksen järjestämisen lähtökohtana on, että kuntalaisille tarjotaan korkeatasoista lukiokoulutusta ja edistetään siten oman lukion houkuttelevuutta. Kirkkonummella on kuusi ruotsinkielistä peruskoulua ja yksi ruotsinkielinen lukio. Taloussuunnitelma Muutosten vaikutus toimintaan Ulkoiset muutokset Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat uudistetaan siten, että ne otetaan käyttöön asteittain alkaen. Hallitusohjelman tavoitteena on, että koulujen oppimisympäristöjä modernisoidaan ja että digitalisaation ja pedagogiikan mahdollisuuksia hyödynnetään oppimisessa. Uusien opetussuunnitelmien käyttöönotto vaatii toimintaympäristöjen muutoksia, oppimateriaalien ja muun materiaalin uudistamista sekä siirtymistä yhä useampiin sähköisiin opetus- ja opiskelumateriaaleihin. Hallitusohjelman mukaisesti opetusryhmien pienentämiseen tarkoitettu valtionavustus (nk. POP-raha) pienenee asteittain vuosina ja lakkaa sitten kokonaan. Tämä aiheuttaa sen, että oppilasmäärä opetusryhmää kohden kasvaa, jollei uusia virkoja perusteta. Myös kerhotoiminnan avustukset lakkaavat asteittain vuosina 2016 ja 2017, aivan kuten muut, nykyiset avustukset.

6 KÄYTTÖTALOUSOSA 6 Toimiala Lukiokoulutuksessa siirrytään sähköisiin ylioppilaskokeisiin keväästä 2016 alkaen. Tämä vaatii lisäpanostuksia ja TVT:n järjestelmällistä kehittämistä lukiossa sekä laitekannan reilua kasvattamista. Sisäiset muutokset Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen paikalliset opetussuunnitelmat otetaan käyttöön asteittain alkaen. Henkilöstö valmistautuu opetussuunnitelmien muutosten tuomiin muutoksiin osallistumalla aktiivisesti täydennyskoulutuksiin. Lisäksi talous ja muutokset esim. koulurakennuksissa tulee suunnitella siten, että muutokset ovat toteutettavissa. Koulujen välistä yhteistyötä parannetaan siten, että opetus on paitsi tasavertaista kaikille oppilaille myös vaikuttavaa. Koulujen, opetustoimen ja muiden hallinnonalojen yhteistyötä tiivistetään. Oppimisympäristöjä kehitetään ja muutetaan siten, että TVT:n tuomat mahdollisuudet huomioidaan suuremmassa määrin. Kaikkien palvelusopimusten, laitteistojen hankintojen sekä toiminnan koordinoinnin tulee olla vaikuttavaa, korkeatasoista ja tuottavaa. Tällä tavoin voidaan osittain kompensoida opetusmateriaalin puutetta. Oppimiskeskuksen suunnittelua Etelä-Kirkkonummelle suunnitellaan suunnitelmakauden aikana. Oppimiskeskukseen keskitetään koko Etelä-Kirkkonummen ruotsinkielinen päivähoito, esiopetus ja perusopetus. Tulee tehdä tarveselvitys, jossa tarkastellaan kouluyksikköjen muodostamaa kokonaisuutta eteläisellä, itäisellä ja keskisellä Kirkkonummella (asiakirjan Palveluverkkoselvitys kiinteistöstrategian näkökulmasta / Granlund mukaisesti). Uusien opetussuunnitelmien käyttöönoton myötä esiopetus järjestetään kunnan toimintana alkaen. Vaikutus: Toiminnan yhtenäisyys ja tehokkuus. Aamu- ja iltapäivähoidon tuottavuutta parannetaan (palveluiden tehokkuus ja laadun varmistaminen) hoitamalla kaikki aamu- ja iltapäivätoiminta kunnan toimintana alkaen. Toiminnan painopistealueet TVT-pohjaisen opetuksen uudistaminen esim. opetussuunnitelmien asettamien ulkoisten vaatimusten mukaisesti Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen uusien opetussuunnitelmien käyttöönotto alkaen Yhteiset painopistealueet esiopetuksen ja perusopetuksen uudessa opetussuunnitelmassa: Oppimisyhteisön hyvinvointi Monipuoliset taidot Yhtenäinen oppimispolku Kestävä tulevaisuus Lasten ja oppilaiden osallisuus Henkilöstön osaamisen ja hyvinvoinnin kehittäminen osaamista parantavilla koulutuksilla Perusopetuksen laatukriteereiden kehittäminen ja vakauttaminen Työn jatkaminen oman lukion vetovoimaisuuden lisäämiseksi

7 7 KÄYTTÖTALOUSOSA Talousarvio 2016 Tasapainoinen talous/ Pitkällä aikavälillä tulot kattavat käyttömenot, poistot ja investoinnit Tavoite 1 / Tavoitetaso v Mittari/seurantatapa Tehokas koulutoimi Esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen sekä iltapäivätoiminnan tuottavuus säilyy vähintään vuoden 2015 tasoisena. Tuottavuuden muutos vuodesta 2015 vuoteen 2016 ("sijoitetulla" taloudellisella panoksella aikaansaatujen suoritteiden (esiopetusta saaneiden oppilaiden määrä, tuotetut opetustunnit perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa) määrän suhteellinen muutos vuodesta 2015 vuoteen 2016 (tuottavuuden muutokset kuvaavat muutoksia toiminnan tehokkuudessa - tuottavuuden kasvaessa toiminnan tehokkuus paranee, jolloin esim. samojen palvelujen aikaansaaminen vaatii vähemmän taloudellisia resursseja kuin tuottavuuden ollessa heikompaa). Uudistuva palveluverkko/ Asiakaslähtöiset ja vaikuttavat palvelut Tavoite 2 / Tavoitetaso v Mittari/seurantatapa Tieto- ja viestintätekniikka vastaa opetussuunnitelmissa asetettuja tavoitteita TVT:n tehokkaasta hyödyntämisestä opetuksessa Hallituksen kärkihankkeen mukaisesti laajennetaan oppimistapoja ottamalla käyttöön digitaalisia oppimisympäristöjä Digitaalisia oppimisympäristöjä on otettu käyttöön ainakin seuraavilla osa-alueilla: teknologiset valmiudet toimintatavat asennoituminen opetuskäyttö TVT-osaaminen Mittari: OPEKA-kysely Uudistuva palveluverkko/ Asiakaslähtöiset ja vaikuttavat palvelut Tavoite 3 / Tavoitetaso v Mittari/seurantatapa Opetuksen laatu Perusopetuksen ryhmäkoot noudattavat perusopetuksen laatukriteereiden tavoitteita (20 25 oppilasta/luokka) o Oppilaiden enimmäismäärä vuosiluokilla 1 2: 20 oppilasta o Oppilaiden enimmäismäärä vuosiluokilla 3 9: 30 oppilasta Keskimääräinen luokkakoko ja vaihteluväli Vuosiluokat 1 2 Vuosiluokat 3 6 Vuosiluokat 7 9 Lukion houkuttelevuuden lisääminen kunnan omista peruskouluista valmistuvien 9.-luokkalaisten keskuudessa Kotikuntalaisten opiskelijoiden osuus koko opiskelijamäärästä lukuvuonna verrattuna lukuvuoteen

8 KÄYTTÖTALOUSOSA 8 Toimiala TP 2013 TP 2014 TA 2015 TA 2016 TS 2017 TS 2018 Tunnusluvut / Ruotsinkielinen koulutoimi Esiopetus Esiopetus: oppilaita Peruskoulu Peruskoulu: oppilaita Kustannukset euroa/oppilas Lukiokoulutus Lukiokoulutus: oppilaita (päivälukio) Kustannukset euroa/oppilas

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

SFUN 3/ Dnro 528/ /2015. Ruotsinkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan käyttösuunnitelma 2016

SFUN 3/ Dnro 528/ /2015. Ruotsinkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan käyttösuunnitelma 2016 SFUN 3/27.1.2016 5 Dnro 528/02.02.00/2015 Ruotsinkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan käyttösuunnitelma 2016 2 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta Ruotsinkielinen

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 360 TP2013 TA2014 + Toimintatulot 886 574 678 000 793 000 793 000 793 000 Toimintamenot

Lisätiedot

51 KÄYTTÖTALOUSOSA SVOL ,pöytäkirjan liite 1, Dno 339/ /2016

51 KÄYTTÖTALOUSOSA SVOL ,pöytäkirjan liite 1, Dno 339/ /2016 51 KÄYTTÖTALOUSOSA SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA TOT 2015 TA 2016 TA 2017 Toimintatuotot 4 891 900 4 292 275 4 357 833 Myyntituotot

Lisätiedot

Kh 4/3.3.2014 73 1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta

Kh 4/3.3.2014 73 1 KÄYTTÖTALOUSOSA. Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta Kh 4/3.3.2014 73 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 2 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen lasten päivähoito Tehtävä Ruotsinkielinen lasten päivähoito käsittää seuraavat

Lisätiedot

Käyttösuunnitelma 2017

Käyttösuunnitelma 2017 2017 38 Sfun RUOTSINKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 360 TP 2015 TA 2016 Toimintatuotot 1 066 159 851 521 814 000 814 000 Toimintamenot

Lisätiedot

TP2016 TA2017 TA2018 TS2019 TS2020 Toimintatuotot

TP2016 TA2017 TA2018 TS2019 TS2020 Toimintatuotot SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSJAOSTO TP2016 TA2017 TA2018 TS2019 TS2020 Toimintatuotot Myyntituotot 4 975 558 4 426 833 3 901 993 3 901 993 3 901 993 Maksutuotot 782 960 869 499 849 531 849

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA TP2013 TA2014 TA2015 TS2016 TS2017 Toimintatulot 5 055 000 4 141 000 4 309 000 4 410 000 4 464 000 Toimintakulut 59 095 000 57 524 000 59 659 438 60

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

SVOL 2/ Dno 838/ /2016. Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2017 käyttösuunnitelma

SVOL 2/ Dno 838/ /2016. Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2017 käyttösuunnitelma SVOL 2/8.2.2017 Dno 838/02.02.02/2016 Suomenkielisen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunnan vuoden 2017 käyttösuunnitelma KÄYTTÖTALOUSOSA 38 Sivistystoimi SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta

Kuukausiraportti 10/2017. Kasvatus- ja opetuslautakunta Kuukausiraportti 10/2017 Kasvatus- ja opetuslautakunta Talousraportti 10/2017, laskennallinen toteutuma 83,3% Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta

Kasvun ja oppimisen lautakunta Kasvun ja oppimisen lautakunta Valtuustoon nähden sitovat tavoitteet: Toiminta-ajatus: Kasvun ja oppimisen lautakunnan tehtävänä on huolehtia laadukkaista päivähoitopalveluista, perusopetuksesta ja lukio-opinnoista.

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma

Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2017-2021 Ulvilan tulevaisuuskuva 2030 Ulvila on elinvoimainen ihmisen kokoinen kaupunki, jossa asukkaiden on hyvä elää turvallisesti ja yhteisöjen toimia

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE

RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE Ratkaisuvallan delegointi suomenkielisen 3.1.1 1 (6) RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN VARHAIS- KASVATUKSEN JA SIVISTYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN VIRANHALTIJOILLE RATKAISUVALLAN DELEGOINTI SUOMENKIELISEN

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo: johtosääntö muilta osin tulee voimaan 1.4.2012, mutta luottamushenkilöorganisaatiota koskevat muutokset

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut. Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10. Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut Maija-Riitta Anttila Kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus-, opetus- ja kulttuuriasiantuntijaryhmä 23.10.2013 28.10.2013 Tietoja pähkinänkuoressa 0-6 - vuo(aita n. 11 300

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ Sivistyslautakunta 56 31.05.2017 VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma

Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma 2020-2021 Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetusjaosto Esittelijän ehdotus 25.9.2018 SUOMENKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSJAOSTO TP 2016 TP 2017 TA 2018 TA 2019

Lisätiedot

Arvioinnin tekeminen esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien käyttöönottoprosesseista.

Arvioinnin tekeminen esiopetuksen, perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmien käyttöönottoprosesseista. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle, ohjaa ja seuraa yksiköiden toimintaa hyväksyttyjen tavoitteiden toteuttamiseksi. Hallinto huolehtii varhaiskasvatuksen,

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talousarvio 2013 ja taloussuunnitelma

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talousarvio 2013 ja taloussuunnitelma UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talousarvio 2013 ja taloussuunnitelma 2013-2015 Koulutuslautakunta 26.9.2012 HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle, ohjaa ja

Lisätiedot

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä

Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Lisäselvitys lapsimäärän kehityksestä sekä skenaariosta varhaiskasvatuksen kehittämisestä Kauniaisten kaupunkistrategiassa vuosille 2018 2022 on asetettu tavoitteeksi Oppiminen kohti tulevaisuutta, ja

Lisätiedot

KASVA JA OPI LEMPÄÄLÄSSÄ - VAHVA SILTA TULEVAISUUTEEN - Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma

KASVA JA OPI LEMPÄÄLÄSSÄ - VAHVA SILTA TULEVAISUUTEEN - Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma KASVA JA OPI LEMPÄÄLÄSSÄ - VAHVA SILTA TULEVAISUUTEEN - Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2017-2021 LEMPÄÄLÄN KUNNAN VISIO Lempäälä luovaa, joustavaa palvelua ja monenlaisia mahdollisuuksia

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatusta lukujen valossa Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatuksen hallinto kunnissa 2016: 2014: 2012:» opetustoimi 228 kunnassa (89 %), sosiaalitoimi 10 (4 %) ja muu tapa 18 (7 %)» opetustoimi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Avointa varhaiskasvatusta järjestetään varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan lisäksi asukaspuistoissa ja avoimissa päiväkodeissa.

Avointa varhaiskasvatusta järjestetään varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan lisäksi asukaspuistoissa ja avoimissa päiväkodeissa. 314 SUOMENKIELISEN VARHAISKASVATUKSEN TULOSYKSIKKÖ Palvelut ja toiminnan kehittäminen Palvelut Suomenkielisen varhaiskasvatuksen tehtävänä on tarjota ja kehittää varhaiskasvatusikäisten (10 kk - 6 v) lasten

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 14.4.2014 Voimaantulo: 1.6.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LAUTAKUNTA... 3 1 Toimiala... 3 2 Lautakunnan kokoonpano ja

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg

Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa. opetusneuvos Aki Tornberg Sisukas pärjää aina sijoitettu lapsi koulussa opetusneuvos Aki Tornberg Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus siirretään sosiaali- ja terveysministeriöstä

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN JA PORNAISTEN KUNTIEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS VARHAISKASVATUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ. Sopimuksen irtisanominen

MÄNTSÄLÄN JA PORNAISTEN KUNTIEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS VARHAISKASVATUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ. Sopimuksen irtisanominen MÄNTSÄLÄN JA PORNAISTEN KUNTIEN YHTEISTOIMINTASOPIMUS VARHAISKASVATUKSEN JÄRJESTÄMISESTÄ Sopimuksen irtisanominen MISTÄ ON KYSYMYS? Varhaiskasvatuslain 4 : n mukaan kunnan on huolehdittava lasten päivähoidon

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Vantaan sivistystoimi

Vantaan sivistystoimi Vantaan sivistystoimi Paula Ylöstalo-Kuronen Apulaiskaupunginjohtaja 12.9.2012 Sivistystoimen visio ja toiminta-ajatus Vantaa on kasvuun, oppimiseen, uudistumiseen ja sivistykseen luottava lasten, nuorten

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1.8.2016 ALKAEN 1 Toiminta-alue 2 Organisaatio Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/ (7) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/216 1 (7) 25 Helsingin kaupungin päättämä varhaiskasvatuksen laajuus ja yksityisen hoidon tuen Helsinki-lisä 1.8.216 alkaen HEL 216-2236 T 2 5 1 Päätös päätti, että yksityisen

Lisätiedot

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ Sivistyslautakunta 49 12.05.2016 Kaupunginhallitus 258 05.09.2016 VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ 108/40.400/2016 SIVLK 12.05.2016 49 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

Koulutoimen hallinto Toimielin: Koulutuslautakunta

Koulutoimen hallinto Toimielin: Koulutuslautakunta Koulutoimen hallinto Koulutuslautakunta vastaa itse tai tarvittaessa yhteistoiminnassa muiden hallintokuntien, kuntien ja oppilaitosten ylläpitäjien tai muiden toimijoiden kanssa varhaiskasvatuksen, esiopetuksen,

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuslain sekä lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta HE 80/2015 vp Asiantuntijalausunto sivistysvaliokunnalle Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Asiakasraati Hannamaija Väkiparta

Asiakasraati Hannamaija Väkiparta Asiakasraati 16.2.2016 Hannamaija Väkiparta 24.2.2016 Varhaiskasvatuslaki Voimassa 1.8.2015 alkaen Varhaiskasvatuksen määrittely: Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan lapsen suunnitelmallista ja tavoitteellista

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen

Ajankohtaisfoorumi Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Ajankohtaisfoorumi 29.11.2012 Kommenttipuheenvuoro Pirjo Matikainen Varhaiskasvatus on peruspalvelukuntayhtymä Kallion ja Selänteen alueella organisoitu sosiaali- ja terveyspalveluihin kuuluen näiden palveluiden

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta yksityisesti vai kunnan omana toimintana - siinäpä pulma

Varhaiskasvatusta yksityisesti vai kunnan omana toimintana - siinäpä pulma Varhaiskasvatusta yksityisesti vai kunnan omana toimintana - siinäpä pulma Kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen Suomen Kuntaliitto Kuntamarkkinat Muutoksia tiuhaan 1.1.2013 alkaen varhaiskasvatus ei enää

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt Perheiden odotukset päivähoitopaikalle ja peruskoululle Helposti ja turvallisesti saavutettavissa Lapsella on hyvä olla aikuisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (6) 8 Palveluverkkotarkastelun keskeiset linjaukset ja tavoitteet HEL 2014-014402 T 12 00 00 Päätösehdotus Päivähoito Perusopetus Lukiokoulutus päättää palveluverkkotarkastelun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 9/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 9/2015 1 (6) 8 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä varhaiskasvatuslain 11 a ja 11 b :n muuttamisesta ja valtioneuvoston asetukseksi

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

KOULUTUSLAUTAKUNTA 66

KOULUTUSLAUTAKUNTA 66 KOULUTUSLAUTAKUNTA 66 Palvelu: Hallinto Vastuuhenkilö: Anu Kosonen TA13/TA14 TP12/TA14 Sivistystoimen hallinto - - - - Henkilötyövuodet 5 5 5 4-9,5 % -21,1 % / Henkilötyövuosi 75 450 66 046 83 996 83 488-0,6

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS tilivelvollinen päivähoidonjohtaja Virpi Kataja. Varhaiskasvatuspalvelut

VARHAISKASVATUS tilivelvollinen päivähoidonjohtaja Virpi Kataja. Varhaiskasvatuspalvelut VARHAISKASVATUS tilivelvollinen päivähoidonjohtaja Virpi Kataja Varhaiskasvatuspalvelut Esiopetus 3915 Henkilökohtaiset avustajat 3200 Esiopetus Keskuskoulu 3216 Esiopetus Kino 3920 Kiertävä erityislastentarhanopettaja

Lisätiedot

- 1 - koulutoimen tavoite sujuvan oppimispolun prosessista ja varhaisen tuen käytännöistä.

- 1 - koulutoimen tavoite sujuvan oppimispolun prosessista ja varhaisen tuen käytännöistä. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 KOMISSION TIEDONANTO 2011 On olemassa selkeää näyttöä siitä, että laadukas varhaiskasvatus johtaa huomattavasti parempiin tuloksiin perustaitoa mittaavissa kansainvälisissä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen kehittäminen kunnan strateginen valinta

Varhaiskasvatuksen kehittäminen kunnan strateginen valinta Varhaiskasvatuksen kehittäminen kunnan strateginen valinta Kuntamarkkinat 14.9.2016 Kuntatalo Jarkko Lahtinen Varhaiskasvatus palveluna Varhaiskasvatuslaki 1 1 momentti:» Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty Suomenkielinen koulutusjaosto Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2016 / päivitetty 1.8.2017 Paikalliseen esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset Koko suunnitelmassa muutettu Laadukkaan varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010 Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus Helmikuu 2010 Laatukriteeristö (Opm) Johtaminen Henkilöstö Taloudelliset resurssit Arviointi Säädöspohjaisten suunnitelmien

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetussuunnitelmatyöllä lukiokoulutuksen kehittämiseen 11.11.2015 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE

VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Varhaiskasvatus VUOROVAIKUTUS JA KIINTYMYSSUHDE Lapsen ja vanhemman välinen vuorovaikutus ja kiintymyssuhde vahvistuvat parhaiten, kun perhe viettää aikaa yhdessä. Pienelle lapselle riittävät kotona saadut

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi

Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Talousarvio 2016 Toimenpiteet/suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi Tuloslaskelma / ulkoiset Tammikuu-Joulukuu 2016 30 Varhaiskasvatus Toteutunut 2015 Talousarvio 2016 Muutos 2016-2015 Toimintatuotot

Lisätiedot

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Varhaiskasvatuksen ryhmä 11.12.2017 Hyvinvointipalvelujen työryhmä 14.12.2017 ja 8.2.2018 Kuntajohtajakokous 23.2.2018 Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Koululautakunta. Varhaiskasvatus

Koululautakunta. Varhaiskasvatus Koululautakunta Varhaiskasvatus Kunnallista varhaiskasvatusta järjestetään Haapavedellä Ahjolan ja Onnimannin päiväkodeissa, Metsätähdet- ja Minttula- ryhmäperhepäiväkodeissa sekä perhepäivähoidossa. Varhaiskasvatusta

Lisätiedot

KOULUTUSLAUTAKUNTA 67

KOULUTUSLAUTAKUNTA 67 KOULUTUSLAUTAKUNTA 67 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/Koulutus Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2012 2013 2014

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

Esitys vuoden 2019 talousarvioksi ja talousarviosuunnitelmaksi

Esitys vuoden 2019 talousarvioksi ja talousarviosuunnitelmaksi Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetusjaosto Esittelijän ehdotus 26.9.2018 Esitys vuoden 2019 talousarvioksi ja talousarviosuunnitelmaksi 2020-2021 RUOTSINKIELINEN VARHAISKASVATUS- JA OPETUSJAOSTO

Lisätiedot

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan.

- 1 - Varhaiskasvatuksen ja sosiaalitoimen tiivistä moniammatillista yhteistyötä jatketaan. - 1-1.1 Koululautakunta 1.1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Kerava, Pieni suuri kaupunki

Kerava, Pieni suuri kaupunki Kerava, Pieni suuri kaupunki Kerava ihmisen mittainen viherkaupunki pinta-alaltaan n. 30 km 2, asukkaita 34 549 työpaikat ja palvelut ovat lähellä ja nopeasti saavutettavissa etäisyys Helsinkiin on 27

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Helsingissä

Varhaiskasvatus Helsingissä Varhaiskasvatus Helsingissä Lasten varhaiskasvatus on hoitoa, kasvatusta ja opetusta, jotka nivoutuvat toisiinsa. Varhaiskasvatuksen tavoitteena on hyvinvoiva lapsi, jolla on hyvät kasvun, oppimisen ja

Lisätiedot