PB 262, Skolhusgatan 19, Vasa Puh.tfn telefax Päätös annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU-2004-Y-100

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PB 262, Skolhusgatan 19, Vasa Puh.tfn telefax Päätös annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU-2004-Y-100"

Transkriptio

1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, Vaasa PB 262, Skolhusgatan 19, Vasa Puh.tfn telefax PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 90 :n mukaisessa asiassa Päätös annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU-2004-Y-100 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee kaatopaikan käytöstä poistamista ja sen jälkihoitoa. HAKIJA Pietarsaaren kaupungin tekninen virasto Strengberginkatu 1 PL Pietarsaari yhteyshenkilö: Harri Kotimäki TOIMINNAN SIJAINTI Pietarsaaren kaupungin kaatopaikka, Pedersören kunta Kyrkobyn kylä ASIAN VIREILLETULO Pietarsaaren kaupungin tekninen virasto on jättämällään hakemuksella hakenut Länsi-Suomen ympäristökeskukselta ympäristönsuojelulain mukaista lupaa Pietarsaaren kaupungin kaatopaikan sulkemistoimenpiteille ja -rakenteille. LUVANHAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulain 90 :n mukaan luvanvaraista toimintaa harjoittanut vastaa edelleen tarvittavista toimista ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi, toiminnan vaikutusten selvittämisestä ja tarkkailusta. LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi-Suomen ympäristökeskus on kaatopaikan sulkemista koskevassa asiassa toimivaltainen viranomainen ympäristönsuojelulain 31 :n 2 momentin 1 kohdan ja 3 momentin sekä ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 1momentin 12 a kohdan perusteella.

2 TOIMINNAN LUPATILANNE Kaatopaikan sulkemiselle ei ole annettu aikaisemmin lupapäätöstä. Kaatopaikan toiminnalle on aikaisemmin annettu jäte- ja ympäristöluvat (diaarinumero 0897Y0227) 2 TOIMINNAN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖOLOT Sijainti Toiminta sijoittuu Pietarsaaren kaupungin kaatopaikan alueelle, kiinteistörekisteritunnukset 9:202, 9:344, 9:361, 9:402, 14:33 ja 34:0. Kaatopaikka sijaitsee Pedersören kunnan alueella Kyrkobyn kylässä runsaan kahden kilometrin etäisyydellä Pietarsaaren kaupungin keskustasta kaakkoon. Maaperä Jätetäyttö sijaitsee kalliomäen pohjoisrinteellä. Maaperä kaatopaikan alla on hiekkaa ja moreenia. Pohjoisosassa hiekka- ja moreenikerroksen päällä on pehmeää savea ja turvetta. Turve on kaatopaikan täyttövaiheessa puristunut kokoon. Kallionpinta laskee kaatopaikan alla pohjoiseen. Pintavesi Lähimpään pintavesilammikkoon on runsaan kilometrin matka kaatopaikalta. Pirilönlahteen, joka sijaitsee kaatopaikan itäpuolella, on matkaa noin puolitoista kilometriä. Pohjavesi Kaatopaikka ei sijaitse pohjavesialueella. Lähin pohjavesialue on noin neljän kilometrin päässä kaatopaikasta länteen. Pohjaveden virtaussuunta on itä-kaakko. Pohjaveden on todettu olevan paineellista. TOIMINNAN KUVAUS Pietarsaaren kaatopaikan jätepenkereen pinta-ala on noin 8,8 hehtaaria. Kaatopaikan toiminta aloitettiin vuonna Jätteen ja lietteen vastaanotto on lopetettu 2000-luvun alussa. Aluksi jätettä kuljetettiin kaatopaikan länsiosaan. Jäte oli pääasiassa yhdyskuntajätettä. Kaatopaikan itäosaan on kuljetettu kotitalouksien ja teollisuuden yhdyskuntajätettä. Vuonna 1993 Oy Ekorosk Ab alkoi harjoittaa kaatopaikkatoimintaa. Kaatopaikalle vietiin sen jälkeen ainoastaan hyödyntämiseen soveltumattomia jätteitä ja lietettä. Vuodesta 1994 alkaen liete kuivattiin ja kompostoitiin jätepenkereen päällä. Kaatopaikan länsipuolella sijaitsee teurastamolannan käsittelyalue, joka onpinta-alaltaan 2000 m 2.

3 ARVIO KAATOPAIKKATOIMINNAN VAIKUTUKSESTA YMPÄRISTÖÖN 3 Kaatopaikan länsiosassa pintavalumavedet ja osa suotovesiä purkautuu jätepenkereen reunassa olevaan ojaan. Osa suotovesistä imeytyy maahan. Oja ei ole yhteydessä ympäristön pintavesiä keräävään niskaojaan. Kaatopaikan itäosan valumavedet kerätään reunaojaan, joka laskee entiselle allasalueelle. Vedet päätyvät maaperän kautta suotautumalla laskuojaan. Kaatopaikan vaikutus pohjavedessä näkyy kohonneina typpi (ammonium)- ja kloridipitoisuuksina. Mittausten mukaan kaatopaikan länsiosassa muodostuu metaania vähän, mutta itäosassa muodostuvan metaanin määrä on suurempi. Jätetäytössä muodostuu kaasua arviolta m 3 /a, josta metaanin määrä on m 3 /a. KUNNOSTUS, LOPPUTÄYTTÖ JA SULKEMINEN Pintarakenteet Kaatopaikan sulkeminen käsittää kolme rakentamisvaihetta. Ensin kaatopaikan koillis- ja pohjoisosan luiskat pengerretään kaltevuuteen 1:2. Pengerrykseen esitetään käytettäväksi Alholmens Kraftin polttoprosessissa syntyvää tuhkaa. Tuhkan tiiveydestä ja vakaudesta on esitetty lupahakemuksen täydennyksenä koetulokset (VTT ja SCC Viatek). Tuhkan päälle asennetaan 1,5 mm:n vahvuinen HDPE geomembraani (k=1*10 17 m/s) estämään pintavesien pääsyä jätetäyttöön ja johtamaan kaatopaikkakaasuja keräilyputkistoon. Geomembraanin päälle asennetaan lujiteverkko ja suojahuopa (800g/m 2 ) luiskille, jotka ovat jyrkempiä kuin 1:3. Rakenteen päälle rakennetaan kuivatus- ja kasvukerros. Toisessa vaiheessa kaatopaikan muut kuin I rakennusvaiheessa käsitellyt luiskat, joiden kaltevuus vaihtelee välillä 1:2-1:6 pengerretään tuhkalla vähintään kaltevuuteen 1:3. Eristeeksi asennetaan yllä esitetyn kaltainen geomembraani (k=1*10-17 m/s), jonka päälle rakennetaan kuivatus- ja kasvukerros. Kolmannessa vaiheessa jätetäytön laki tasataan. Esipeittokerroksen päälle asennetaan bentoniittimatto, jonka päälle rakennetaan kuivatus- ja kasvukerrokset. Kuivatuskerroksen vedenläpäisevyys on k 1*10-3 m/s ja paksuus 0,3 metriä. Geomembraanin ja bentoniittimaton alapuolelle rakennettavasta tuhkakerroksesta tehdään yhden metrin paksuinen. Reunoilla tuhkaa käytetään pengerrykseen tarvittavat määrät. Puolen metrin vahvuinen kasvukerros rakennetaan saatavilla olevista humus- ja kivennäismaista sekä kompostoidusta lietteestä. Lopuksi kaatopaikka nurmetetaan.

4 4 Kasvukerroksen liete otetaan lietealtaan täyttökohdasta, jossa liete on tiheintä. Kaatopaikan pinnan annetaan metsittyä luontaisesti. Kaatopaikan päällä olevaa kompostoitunutta lietettä ja kaatopaikan länsipuolella olevaa teurastamolannan kompostia esitetään käytettäväksi kasvukerroksessa. Tiivistysrakenteeseen käytettävän tuhkan tutkimustulokset Alholmens Kraftin tuhkalle on tehty tutkimukset sen soveltumisesta massiivirakennekäyttöön. Laboratoriossa tuhkalle tehtiin Proctor- tiivistyvyystestit, joiden perusteella tuhkalle valittiin sideaineet, tiivistystyömäärä ja vesipitoisuus. Kaikki testatut seokset todettiin routimattomiksi, mutta jäätymis- ja sulamiskestävyys oli "keskimääräistä tuhkamateriaalia" heikommalla tasolla. Tämän korjaamiseksi sideaineet, tiivistystyömäärä ja vesipitoisuus optimoitiin laboratoriokokeilla. Lisäksi lujittumisaikaa pidennettäessä jäätymis- ja sulamiskestävyys parani huomattavasti. VTT toteaa lausunnossaan, että tutkitun materiaalin kaltaista jätettä voidaan VTT:n käsityksen mukaan sijoittaa valtioneuvoston päätöksen kaatopaikoista (VNp 861/97/ muutos 1049/99) mukaiselle tavanomaisen epäorgaanisen jätteen kaatopaikalle. Materiaalia voidaan käyttää VTT:n mukaan maanrakentamisessa tärkeiden pohjavesialueitten ulkopuolella sijoituspaikkaluokan 2 vaatimusten mukaisesti (eristetty sijoitus esim. asfaltilla, sijoitus pohjaveden tason yläpuolelle. Kaatopaikkakaasut Kaatopaikkakaasut käsitellään biologisesti kaasukaivojen avulla. Jätepenkereen pintaan kaivetaan ennen viimeistelykerroksia puolesta metristä metriin syviä vaakaojia, joihin asennetaan salaojaputket sepeli/soratäytteeseen. Ojien päälle levitetään suodatinkangas ja ojat täytetään savella tai siltillä. Ojat yhdistetään poistokaivoihin (5-8 kpl), joiden kautta kaasu poistuu. Vaakaojat nousevat 0,4 % kaltevuudella kohti kaivoja. Kaivot täytetään karkealla materiaalilla ja varustetaan verkkokannella. Kaivon päälle levitetään noin metrin vahvuinen huokoinen maakerros. Kaasu purkautuu kuivatuskerrokseen ja edelleen kasvukerrokseen. Muutamaan kaivoon asennetaan lukollinen tarkastusputki tarkkailua varten. Suoto- ja pintavalumavedet Suotovesien syntymistä estetään pintarakenteilla. Kaatopaikan sisältä suotautuu vesiä vielä pintarakenteiden rakentamisen jälkeenkin. Nämä vedet esitetään koottavaksi reunasalaojaan, joka kaivetaan jätepenkereen reunaan mahdollisimman syväksi. Salaojaputki on 110 mm:n lujuusluokan T8 PEH-putkea. Yhteensä salaojia rakennetaan 765 metriä.

5 Salaojasta vedet johdetaan kokoojakaivon kautta pumppukaivoon, josta veden laatua tarkkaillaan. Pumpattavan veden määrällä säädellään vedenpinnan tasoa salaojaputken ympärillä. Vedet ohjataan kaupungin jätevedenpuhdistamolle tai käsitellään paikallisesti. Veden määrää seurataan virtaamamittarin avulla. Pumppaamo, joka rakennetaan lasikuituvahvisteisena pakettipumppaamona, varustetaan kaukohälytyksellä, joka ilmoittaa pumppujen häiriötilanteesta. Salaojat rakennetaan jätepenkereen pohjois- ja itäpuolelle turpeen alla olevan tiiviin kerroksen pintaan. 5 Pintavalumavedet kerätään penkereen reunaan kaivettaviin ympärysojiin. Ojat ovat noin metrin syvyisiä ja minimikaltevuudeltaan 0,3%. Ojien kokonaispituus on 870 metriä. Ympärysojien vedet ohjataan niskaojan kautta Pirilönlahteen laskevaan ojaan. Viimeistelykerrosten rakenteen avulla estetään vesien suotautuminen salaojaan. Kaatopaikka-alueen länsi- ja pohjoispuolella on niskaoja, joka estää ulkopuolisten valumavesien pääsyn kaatopaikka-alueelle. Niskaoja kunnostetaan. Valvoja Sulkemiselle asetetaan laadunvalvoja, joka toteaa tarvittavat mittaukset tehdyiksi ja valvoo, että työ toteutetaan suunnitelmien ja työselitysten mukaisesti. Valvoja ottaa näytteet laboratoriokokeita varten, osallistuu aloituskokouksiin, tekee tiivistysrakenteen tarkastusmittauksia, tarkastaa mittaustulokset, tekee valvontakäynnit työmaalla vähintään kerran viikossa, testaa tarvittavat korjaustyöt ja kerrosrakenteiden pinnan. Kaatopaikan tarkkailu Jätetäytön pintaa tarkkaillaan vuosittain silmämääräisesti ja pintavaaituksella. Tarvittaessa pintarakenteet korjataan. Pohjois- ja koillisosan luiskia tarkkaillaan niihin asennettujen painumamittareiden avulla. Pintavesiä tarkkaillaan kolme kertaa vuodessa kolmesta lupahakemuksessa esitetystä ojapisteestä. Vesinäytteistä analysoidaan sähkönjohtavuus, lämpötila, haju, väri, sameus, kiintoaine, ph, COD Cr, BOD 7, P-tot, N-tot, NH 4- N, NO 3, Cl ja fekaaliset streptokokit. Lisäksi analysoidaan viidentenä vuotena sulkemisen jälkeen AOX, Fe, Mn, Zn, As, Cr, Cu, Pb, Ni, Cd, Hg ja Al. Pohjavesiä tarkkaillaan kahdesta lupahakemuksessa esitetystä havaintoputkesta kaksi kertaa vuodessa. Pohjavedestä analysoidaan lämpötila, haju, väri, sameus, ph, sähkönjohtavuus, COD Cr, N-tot, NH4-N, kloridi ja fekaaliset streptokokit. Lisäksi esitetään analysoitavaksi viidentenä vuotena sulkemisen jälkeen samat aineet kuin pintavesistä.

6 Tulokset toimitetaan kuukauden kuluessa analyyseista ympäristö- ja terveysviranomaisille. Lisäksi viranomaisille toimitetaan vuosittain yhteenvetoraportti. 6 ASIAN KÄSITTELY Hakemus on tullut vireille Kuulutus Ympäristöluvan vireille tulosta on kuulutettu Pedersören kunnan, Pietarsaaren kaupungin ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksen virallisilla ilmoitustauluilla välisenä aikana. Kuulutus on julkaistu Pietarsaaren Sanomat- ja Jakobstads Tidning lehdissä. Tarkastuskäynti Pietarsaaren kaupungin edustaja ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksen edustaja ovat tehneet Pietarsaaren kaupungin kaatopaikalle tarkastuskäynnin Lupahakemuksen täydentäminen Länsi-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt Pietarsaaren kaupungin tekniseltä virastolta lupahakemukseen täydennyksiä suullisesti ja kirjeellä Täydennykset ovat koskeneet rajanaapuriluetteloa, ruotsikielisten asiakirjojen toimittamista suomenkielisten lisäksi ja Alholmens Kraftin prosessituhkan koetulosten ja lausunnon saamista. Täydennykset on toimitettu ympäristökeskukselle ennen lupakäsittelyä. Muistutukset ja mielipiteet Ympäristölupahakemuksesta on määräaikaan mennessä jätetty kaksi toisensa kaltaista muistutusta. Muistutukset ovat jättäneet A ja B. Muistutukset koskevat kaatopaikan toimintaa ja Mörvikinpuroa, joka sijaitsee kaatopaikan itäpuolella. Muistutukset sisältävät vaatimuksen Mörvikinpuron kunnostustarpeen selvittämisestä ja puron tilan seurannasta kaatopaikan kunnostuksen jälkeen. Mörvikinpuro kulkee aivan kaatopaikan lähellä. Puro on luvulla ollut ajoittain täynnä autoromuja ja vanhoja jääkaappeja, jotka ovat tippuneet kaatopaikan rinteiltä. Purossa on ollut myös muuta kaatopaikka jätettä. Tulviessaan keväisin purovesi levisi koko Mörvikin alueelle, Markusholminfladalle ja viljellyille pelloille. Tämä johti mm. kalakuolemiin ja veden kirkastumiseen (happamoitumiseen). A ja B esittävät, että peitettäessä paine jätekerroksessa kasvaa sellaiseksi, että yhä enemmän haitallisia aineita kulkeutuu jätteestä Mörvikinpuroon. A ja B vaativat puron viereisen maanomistajan ominaisuudessa Pietarsaaren kaupunkia saneeraamaan myös Mörvikinpuron ja estämään lika-aineiden virtauksen puroon. Lisäksi A ja B vaativat kaupunkia takaamaan, että vastaisuudessa puro pidetään eristettynä kaatopaikan kemikaaleista ja että kaupunki taloudellisesti ja tarvittaessa

7 käytännön toimenpitein vastaa puron puhtaudesta. Lisäksi A ja B vaativat takuuta, etteivät nykyiset tai tulevat maanomistajat joudu taloudelliseen vastuuseen ympäristön pilaantuneisuudesta edes ympäristön puhtausvaatimusten tiukentuessa. 7 Vastine Pietarsaaren kaupunki on jättänyt vastineen muistutuksiin ja vaatimuksiin Vastineessaan kaupunki toteaa, että viime vuodet kaatopaikkatoimintaa on harjoittanut Ekorosk Oy, mikä pitäisi kaupungin mukaan ottaa huomioon velvoitteita ja vastuita määritettäessä. Vesi on kirkastunut koko Luodonjärven alueella oletettujen happamuusmuutosten seurauksena. Suotovedet kerätään kaatopaikan kunnostuksen salaojiin ja ohjataan kaupungin viemäriverkkoon, joten Mörvikin puroon ei joutune enempää suotovesiä. Puron saneeraus ei kuulu kaatopaikan sulkemissuunnitelmaan. Puro alkaa ennen kaatopaikkaa, joten sinne on joutunut lika-aineita muualtakin kuin kaatopaikalta, joten kaupunki ei voi vastata puron lika-aineista muuta kuin kaatopaikan osalta. Velvoite huolehtia siitä, että puro ei tulevaisuudessa saastuisi katsotaan kohtuuttomaksi samoin kuin se, että kaupunki huolehtisi kaikista kustannuksista puron pilaantumisen suhteen. Puron nykytilan selvitystä pidetään kuitenkin perusteltuna. Lausunnot Pietarsaaren kaupunginhallitus on käsitellyt Pietarsaaren kaupungin kaatopaikan kunnostamisesta pyydetyn lausuntopyynnön ja toimittanut ympäristökeskukselle kaupungin ympäristönhoitotoimiston ja Pietarsaaren seudun terveyskeskuksen valvontaosaston lausunnon Pedersören kunta hyväksyy kaatopaikan saneeraussuunnitelman sellaisenaan. Ympäristönhoitotoimisto on esittänyt lausunnossaan seuraavaa: -pohja- ja pintavesien liike on selvitettävä ja vedet on tarvittaessa käsiteltävä -veden laatua on seurattava näytteenottopisteistä ja laatua korjaaviin toimenpiteisiin on varauduttava -kaatopaikan yläpuolella on todennäköisesti kloorifenoleja ja metalleja ympäristöön päästävä piste, mikä on selvitettävä -kaatopaikkakaasun passiivinen käsittely on hyväksyttävissä taloudellisin perustein, kaasut sisällytetään kaatopaikan valvontaohjelmaan -kaatopaikan lähistölle voidaan perustaa tilapäinen varastoalue kaatopaikan rakenteissa käytettävälle materiaalille, mikä tulee ottaa huomioon ympäristölupakäsittelyssä

8 8 Pietarsaaren seudun terveydenhuollon valvontaosasto lausuu seuraavaa: -pohjaveden valvontaohjelmaan on lisättävä näytteenottopisteitä siten, että ne käsittävät myös Milkan meijerin kaivon -tuhoeläinten hävittämiseksi on tehtävä suunnitelma ennen kaatopaikan peiton aloittamista, hävittämisen tekee asiaan perehtynyt tuholaistentorjuja -pohjavesinäytteiden analyysitulokset on toimitettava myös terveydenhuoltoviranomaisille YMPÄRISTÖKESKUKSEN RATKAISU Länsi-Suomen ympäristökeskus on käsitellyt ympäristölupahakemuksen ja luvan myöntämisen edellytykset. Ympäristökeskus myöntää Pietarsaaren kaupungille ympäristönsuojelulain 90 :n mukaisen ympäristöluvan kaatopaikan kunnostamiselle sen sulkemisen yhteydessä. Kaatopaikalle on luvanhakijan mukaan kuljetettu yhdyskuntajätettä ( ) ja lietettä ( ). Ympäristökeskus on kirjoittanut ympäristöministeriön asetuksen 1129/2001 mukaiset jätekoodit sulkeisiin. LUPAMÄÄRÄYKSET Kaatopaikan hoito 1 Luvan hakijan tulee ilmoittaa Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Pietarsaaren kaupungin ympäristö- ja terveysviranomaiselle kunnostuksen aloittamisesta kirjallisesti. Samalla tulee ilmoittaa kunnostustyön valvojan nimi ja yhteystiedot. Valvoja vastaa kunnostuksesta ja kaatopaikan hoitamisesta kunnostuksen jälkeen. (YSL 5, YsA 20, JA 10 ) 2 Kunnostuksen aikana on huolehdittava siitä, että haitat kuten sortumat ja painumat, jotka voivat vahingoittaa rakenteita estetään. Ympäristön roskaantuminen, pöly, vahinkoeläinten aiheuttamat haitat ja tulipalot tulee ennakoida ja estää. Jätetäyttö tulee tiivistää ennen kunnostusta. (YsA 20, JL 6, JA 8, VNp 861/1997, liite 1 kohta 7) 3 Suljetulle kaatopaikalle ei saa tuoda jätettä. Puhtaiden maamassojen ja muun rakennusmateriaalin, joita tarvitaan kunnostusrakenteisiin, vastaanotto tulee tapahtua valvonnan alaisena. Massoista ja muusta materiaalista tulee olla tiedossa niiden alkuperä, laatu, määrä ja sijoituspaikka kunnostettavalla kaatopaikalla. (YsL 5, JL 51, VNp 861/ ) 4 Kaatopaikkaa tulee hoitaa siten, että estetään pintarakenteen tiivistys- ja eristekerrosten rikkoontuminen. (YsL 7, 8, JL 6 )

9 9 Pintarakenteet 5 Kaatopaikka tulee tiivistää ja muotoilla ennen pintarakenteiden tekemistä. Reunat tulee luiskata korkeintaan 1:3 kaltevuuteen. Muotoiluun voidaan käyttää voimalaitostuhkaa lupahakemuksessa esitetyllä tavalla lujiteverkolla ja suojahuovalla tuettuna ja suojattuna. Päälliosissa kaltevuuden tulee olla vähintään 1:20. Tiivistyskerros voidaan rakentaa lupahakemuksessa esitetyllä tavalla esipeittokerroksen päälle 1,5 mm:n vahvuisesta HDPE-kalvosta. Tiivistyskerros voidaan vaihtoehtoisesti rakentaa materiaalista, jonka vedenläpäisevyys on K<1x10-8 m/s. Tällöin kerroksen paksuuden tulee olla 0,5 metriä. Tiivistyskerroksen päälle tulee rakentaa 0,3 metrin vahvuinen kuivatuskerros salaojasorasta tai vastaavasta materiaalista (K>1x10-3 m/s). Kuivatuskerroksen päälle tulee rakentaa vähintään 1,0 metrin vahvuinen kasvukerros. Materiaalien kuljetuksesta ei saa aiheutua ympäristöhaittaa. (YsL 43, JL 8, 9, VNp 861/1997, liite1) Pintarakennemateriaalien välivarastointi kaatopaikan alueella työn aikana 6 Pintarakenteen materiaalin välivarastoinnista ei saa aiheutua ympäristöhaittaa. Varastointi tulee hoitaa siten, että materiaali ei pölyä eikä muutenkaan kulkeudu varastoalueelta muualle. Tuhkan varastoalueen pohja tulee suojata, ettei voimalaitostuhkasta siihen vettä lisättäessä kulkeudu maaperään tai pohjaveteen niitä pilaavia aineita. Välivarastoidun materiaalin säilyttämisaika kostutettuna tulee minimoida. (YsA 20, JL 6, JA 8, VNp 861/1997, liite 1 kohta 7) Suoto- ja pintavesien vesienkäsittely 7 Kaatopaikan ympärille tulee rakentaa salaojat suotovesien ohjaamista varten. Puhtaat pinta- ja pohjavedet on pidettävä erillään suotovesistä salaojien ympärillä kulkevien avo-ojien avulla. Salaojien vesi tulee koota pumppaamoon ja ohjata sieltä hallitusti luvalliseen vastaanotto- tai tarvittaessa esikäsittely/käsittelypaikkaan. Mikäli suotovesiä esikäsitellään/käsitellään kaatopaikka-alueella, tulee käsittelymenetelmästä toimittaa suunnitelma Länsi-Suomen ympäristökeskukselle hyväksyttäväksi ennen käsittelyn aloittamista. Kaatopaikkarakenteen tiivistyskerroksen tulee jatkua salaojien yli ympärysojien, jonne pintavalumavedet kerätään, pohjalle ja niiden ulommalle reunalle saakka. Ympärysojan kaltevuuden on oltava vähintään 0,3%. Ympärysojasta vedet on ohjattava niskaojaan. (YsL 43 )

10 Kaatopaikkakaasut 10 8 Jätepenkereen pintaan tulee rakentaa ennen viimeistelykerroksia vaakaojat salaojaputkineen lupahakemuksessa esitetyllä tavalla. Salaojaputkien sepeli/soratäytteen tulee olla raekooltaan vastaavaa kuin vedenjohtavuudeltaan vähintään K>1x10-3 m/s materiaali. Kaatopaikan korkeimpiin kohtiin tulee rakentaa jätetäyttöön saakka ulottuvat biosuodattimet (kaasukaivot), joihin vaakaojat yhdistetään, kaatopaikkakaasujen biologista käsittelyä, keräämistä ja johtamista varten. Biosuodatin voidaan rakentaa esimerkiksi kompostoidun lietteen, hakkeen ja kivennäismaan seoksesta. (JL 51, JA 9 ) Kaatopaikan rakenteiden laadun ja päästöjen tarkkailu 9 Kaatopaikan pinnan muotoilussa käytettävän voimalaitostuhkan soveltuvuus kaatopaikan rakenteisiin on tarkistettava, mikäli voimalaitoksen polttoainejakaumassa tapahtuu muutoksia. Mikäli uusia liukoisuustestejä tehdään, on pinnan muotoilussa käytettävän materiaalin metallipitoisuuksien alitettava seuraavat liukoisuusarvot (mg/l läpivirtaustestin uuttosuhteella L/S=0,1 l/kg): As 0,06 Cd 0,02 kok-cr 0,1 Cu 0,6 Hg 0,002 Ni 0,12 Pb 0,15 Zn 1,2 Kloridi 460 Fluoridi 2,5 Sulfaatti 1500 Materiaalin routimattomuutta, sulamis- ja jäätymiskestävyyttä on seurattava. (YSL 7, 8, JL6, 51 ) 10 Kaatopaikan pintavettä tulee tarkkailla lupahakemuksessa esitetyistä kolmesta pisteestä kolme kertaa vuodessa. Vedestä tulee analysoida haju, väri, kiintoainespitoisuus, sähkönjohtavuus, lämpötila, ph, O 2, COD Cr, BOD7, N-tot, kok- P, NH4-N, NO3, Cl, ja fekaaliset streptokokit. Lisäksi tulee analysoida samoista pisteistä kerran vuodessa AOX, Fe,, Zn, Cr, Pb, As, Cu, Ni, Cd, Hg, Al. (YsL 7, 8, 43, YsA 9, JL 51, VNp 861/1997) 11 Pohjavettä on tarkkailtava kahdesta lupahakemuksessa esitetystä havaintoputkesta ja Milkan meijerin kaivosta. Pohjavesianalyysi on tehtävä kerran vuodessa ja kun-

11 nostustyön aikana. Analysoitavat ominaisuudet ovat kiintoainespitoisuus, sähkönjohtavuus, lämpötila, ph, COD Cr, N-tot, NO 3, kok- P, Cl, Fe, O 2, Zn, Cr, Pb, AOX ja fekaaliset streptokokit. Lisäksi pohjavedestä on analysoitava kloorifenolit työn aikana ja toisena vuotena työn päätyttyä. (YsL 7, 8, 43, YsA 9, JL 51, VNp 861/1997) Ympäristökeskukselle on toimitettava suunnitelma suotovesien käsittelystä tarvittaessa, suunnitelma kaatopaikkakaasujen mittauksista ja suunnitelma tuhoeläinten hävittämiseksi ennen kunnostuksen aloitusta. (YsL 43,46, JL 6, 51,52 ) 13 Tarkkailuraportti, josta käyvät ilmi suoto- ja pohjaveden analyysitulokset ja kaatopaikan pintarakenteiden kunto, tulee toimittaa Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Pietarsaaren kaupungin terveydenhuoltoviranomaiselle vuosittain. (YsL 43,46, JL 6, 51,52 ) PÄÄTÖKSEN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet Länsi-Suomen ympäristökeskus myöntää ympäristöluvan, koska kaatopaikan kunnostuksen tavoitteena on vähentää ympäristö- ja terveysriskejä ja kaatopaikan kunnostus voidaan järjestää ympäristönsuojelu- ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimusten mukaisesti. Kaatopaikan hoito Suljetun kaatopaikan hoidon ja valvonnan järjestämiseksi on kaatopaikalle nimettävä valvoja. Henkilöllä tulee olla riittävä asiantuntemus tehtävästä. (1) Sortumat ja painumat on estettävä, koska ne saattavat vahingoittaa kaatopaikan pintarakenteita siinä määrin, että ympäristöön aiheutuu niiden takia päästöjä. Kunnostuksessa käytettävien massojen puhtaus ja laatu tulee olla selvillä, että niistä ei aiheudu lisäkontaminaatiota ja että niistä rakennettavat kerrokset vastaavat tarkoitustaan. (2, 3, ja 4) Pintarakenteet Kaatopaikan päälliosan ja reunojen sopiva kaltevuus estää rakenteiden sortumisen kaatopaikan reunoilla ja vesien kerääntymisen kaatopaikan pintarakenteeseen. Esipeittokerros tarjoaa hyvän pohjan tiivistysrakenteelle ja muille pintarakenteille. Tiivistysrakenne estää sade- ja sulamisveden imeytymistä jätteeseen. Kuivatuskerros vähentää alapuoliseen rakenteeseen kohdistuvaa vesipainetta ja johtaa kasvukerroksen läpi suotautuvan veden pois rakenteesta. Kasvukerros suojaa tiivistyskerrosta kuivumiselta ja roudan aiheuttamilta vaurioilta. Kasvukerroksen on oltava tarpeeksi paksu, etteivät mahdolliset puun juuret vahingoita tiivistysrakennetta.(5)

12 12 Pintarakennemateriaalien välivarastointi kaatopaikan alueella työn aikana Välivarastoitua pintarakennemateriaalia (tuhkaa) ei saa säilyttää liian pitkään kostutettuna, etteivät sen rakenteelliset ominaisuudet huonone ennen kaatopaikan rakenteisiin sijoittamista. Varastoidun materiaalin joutuminen ympäristöön pölyämällä tai siihen sitoutuneiden ainesten suotautuminen maaperään materiaalia kasteltaessa on estettävä pohja- ja tarvittaessa pintasuojauksin. (6) Suoto- ja pintavesien käsittely Kaatopaikkavedet tulee johtaa hallitusti pois kaatopaikka-alueelta. Puhtaiden valumavesien sekoittuminen likaisempiin suotovesiin on estettävä. (7) Kaatopaikkakaasut Kaatopaikoilla syntyy kaatopaikkakaasuja, jotka tulee johtaa salaojituksen ja kaasukaivojen kautta pintarakenteiden toiminnan varmistamiseksi ja kasvillisuuden kasvuolosuhteiden turvaamiseksi kaatopaikalla. (8) Kaatopaikan rakenteiden laadun ja päästöjen tarkkailu Tuhkan sijoittamisessa kaatopaikan tiivistysrakenteen alle noudatetaan tavanomaisen kaatopaikkajätteen kelpoisuusvaatimuksia. Optimaalilla käsittelyllä tuhkasta tehdään mahdollisimman stabiilia. (9) Pinta- ja pohjaveden laatua on tarkkailtava, että mahdolliset ympäristö- ja terveysvaikutukset voidaan ennakoida ja estää. Suunnitelma tuhoeläinten hävittämiseksi takaa sen, että niistä ei aiheudu haittaa ympäristölle työn aikana. Tarkkailuraportti toimii ympäristöviranomaisten työvälineenä valvonnassa. (9, 10, 11, 12 ja 13) PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätös on voimassa vuoden 2008 loppuun. Mikäli kunnostustoimenpiteissä tapahtuu olennainen muutos, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa. Tämä päätös on voimassa, kunnes uudesta lupahakemuksesta tehty päätös on saanut lainvoiman. KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN 1617 Maksun suuruuden määrittelyssä on sovellettu valtion maksuperustelain 8 :n nojalla annettua ympäristöministeriön asetusta alueellisen ympäristökeskuksen maksullisista suoritteista. Ympäristöluvan käsittely muissa kuin ympäristöministeriön asetuksessa taulukoiduissa ympäristöluvissa on hinnoiteltu siinä 38,50 /h. Tässä tapauksessa maksu peritään 42 tunnin mukaan.

13 SOVELLETUT OIKEUSOHJEET 13 Ympäristönsuojelulaki (YSL/2000) 5, 7, 8, 43, 45, 46 Ympäristönsuojeluasetus (YSA 169/2000) 9, 19, 20 Jätelaki (JL 1072/1993) 6, 8, 9, 51, 52 Jäteasetus (JA 1390/1933) 8, 9, 10 VNp 861/97 Ympäristöministeriön asetus nro 1237 maksullisista suoritteista ( ) Ympäristöministeriön asetus yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta (1129/2001) PÄÄTÖKSESTÄ KUULUTTAMINEN Ympäristökeskus kuuluttaa päätöksestä Länsi-Suomen ympäristökeskuksen ilmoitustaululla Vaasassa, Pedersören kunnan ja Pietarsaaren kaupungin ilmoitustaululla. Ilmoitus päätöksestä julkaistaan Pietarsaaren Sanomat- ja Jakobstads Tidning - lehdessä PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Hakijalle Jäljennös päätöksestä Pedersören kunnan ympäristösuojeluviranomainen Pedersören kunnan terveydensuojeluviranomainen Pietarsaaren kaupungin ympäristösuojeluviranomainen Pietarsaaren kaupungin terveydensuojeluviranomainen Suomen ympäristökeskus Ilmoitus päätöksestä --- MUUTOKSEN HAKU Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Valituskirjelmä tulee valitusosoituksen mukaisesti osoittaa Vaasan hallinto-oikeudelle ja toimittaa päätöksen tehneelle viranomaiselle eli Länsi-Suomen ympäristökeskukselle asianosaisten kuulemista ja päätöksen tehneen viranomaisen lausuntoa varten. Muutosta saavat hakea kirjallisella valituksella luvan hakija ja ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea sekä laitoksen sijaintikunnan kunnanhallitus ja sellaiset viranomaiset, joiden tehtävä on valvoa asiassa yleistä etua.

14 Valitusosoitus on liitteenä. 14 Ympäristölupayksikön päällikkö Ylitarkastaja Varpu Kujanpää Päivi Rajala LIITTEET Valitusosoitus Sijaintikartta Huomautus: Verkkopalveluun vietäviin ympäristölupapäätöksiin sovelletaan ympäristöministeriön päivättyä ohjetta. Sen mukaan päätöksiä verkkopalvelussa julkaistaessa otetaan henkilöteitolain (523/1999) tavoitteet yksityisyyden suojasta huomioon siten, että verkkopalveluun vietävistä päätöksistä poistetaan muistuttajana, mielipiteen ilmaisijana tai korvauksen saajana olevien yksityisten henkilöiden nimet. Korvausluettelon voi nimien muokkaamisen sijaan kokonaan jättää julkaistavasta päätöksestä pois. Tässä päätöksessä yllä tarkoitetut yksityisten henkilöiden nimet on korvattu kirjaimilla A, B, C jne. ja päätöksen lopussa olevan otsikon Ilmoitus päätöksestä alla oleva luettelo poistettu.

PB 262, Skolhusgatan 19, Vasa Puh.tfn telefax Päätös annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU-2004-Y-100

PB 262, Skolhusgatan 19, Vasa Puh.tfn telefax Päätös annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU-2004-Y-100 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 Vaasa PB 262, Skolhusgatan

Lisätiedot

Diaarinumero LSU-2003-Y-1051

Diaarinumero LSU-2003-Y-1051 1 Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 Vaasa PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 Vasa Puh.tfn 06-3675211 telefax 06-3675251 PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 90 :n mukaisessa asiassa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591 PÄÄTÖS Helsinki 30.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 519 111 No YS 1591 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mankkaan kaatopaikan sulkemistoimintojen

Lisätiedot

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ 1(5) PÄÄTÖS Nro Dnro 3 YLO LOS-2003-Y-1283-121 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa.

Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa. PÄÄTÖS Nro 3/2015/1 Dnro ISAVI/55/04.08/2013 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2015 ASIA Varkauden tehtaiden ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Varkaus, Joroinen ja Rantasalmi HAKIJA

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 19.8.2008 LSU 2002 Y 113 ASIA HAKIJA LAITOS Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

ASIA. Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Viestitie KAJAANI. PÄÄTÖS Nro 44/11/1 Dnro PSAVI/53/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.

ASIA. Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Viestitie KAJAANI. PÄÄTÖS Nro 44/11/1 Dnro PSAVI/53/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.6. 1 PÄÄTÖS Nro 44/11/1 Dnro PSAVI/53/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2011 ASIA HAKIJA Majasaarenkankaan jätekeskuksen jätetäytön sulkemissuunnitelman muutos, Kajaani Kainuun jätehuollon kuntayhtymä

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 5.11.2008 LSU 2008 Y 591(113) ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen muutoshakemus,

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

M real Oyj Lielahden kemihierretehtaan kaatopaikka Kiinteistörekisteritunnus Lielahti

M real Oyj Lielahden kemihierretehtaan kaatopaikka Kiinteistörekisteritunnus Lielahti PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 8.12.2004 1900Y0212 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee M real Oyj Lielahden kemihierretehtaan

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f)

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f) Etelä-Suomi Päätös Nro 61/2013/1 Dnro ESAVI/387/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.3.2013 ASIA Päätös JR-Osa Oy:n autojen ja koneiden purkamotoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta,

Lisätiedot

Annettu julkipanon jälkeen

Annettu julkipanon jälkeen Ympäristölupayksikkö - Miljötillståndsenheten PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh/Tfn: 06-367 5211, faksi/fax 06-367 5251 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2009

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

Ovako Dalwire Oy Ab:n hakemus Hertsbölen erityisjätteen suljetun kaatopaikan pintarakenteen tiivistyskerroksen materiaalin muuttamiseksi

Ovako Dalwire Oy Ab:n hakemus Hertsbölen erityisjätteen suljetun kaatopaikan pintarakenteen tiivistyskerroksen materiaalin muuttamiseksi 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 77 YLO LOS-2009-Y-1091-111 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Ovako Dalwire Oy Ab:n hakemus Hertsbölen erityisjätteen suljetun kaatopaikan pintarakenteen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 101/2013/1 Dnro ESAVI/26/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Solvik Holdingsin autopurkamotoimintaa Tattarisuolla,

Lisätiedot

Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2014/1 Dnro ESAVI/127/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2014 ASIA Kymenlaakson Jäte Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Keltakankaan jätekeskuksen jätteiden

Lisätiedot

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola

Päätös. Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen raukeamisesta, Kouvola Etelä-Suomi Päätös Nro 75/2010/2 Dnro ESAVI/282/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen jätevesilietteen kalkkistabilointia koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Helsinki No YS 536. Fortum Power and Heat Oy PL FORTUM

Helsinki No YS 536. Fortum Power and Heat Oy PL FORTUM YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 24.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 431 111 No YS 536 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Uudenmaan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 87/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/156/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 11.6.2013 ASIA HAKIJA Jätteiden hyödyntämistä koskeva ympäristölupahakemus, Kokkola. CrisolteQ Oy PL 286

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 61/2010/1 Dnro LSSAVI/164/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.6.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee uutta porsastuotantotoimintaa

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 598 PÄÄTÖS Helsinki 19.5.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2008-Y-653-111 No YS 598 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee YIT Rakennus Oy:n

Lisätiedot

ASIAN VIREILLETULO. Lupahakemus on tullut vireille Länsi-Suomen ympäristökeskukseen 14.5.2007. VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ

ASIAN VIREILLETULO. Lupahakemus on tullut vireille Länsi-Suomen ympäristökeskukseen 14.5.2007. VIRANOMAISTA KOSKEVA MERKINTÄ PÄÄTÖS Nro 212/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/170 /04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2012 ASIA Pietarsaaren keskustan kaatopaikan käytöstä poistamista kokevan ympäristöluvan muuttaminen,

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1438

PÄÄTÖS. Helsinki Annettu julkipanon jälkeen. No YS 1438 PÄÄTÖS Helsinki 16.10.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 263 115 No YS 1438 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta

Kosken Tl kunta Pöytäkirja Nro 2/2016 Ympäristönsuojelulautakunta 97 36 Päätös ympäristöluvan raukeamisesta Ritva Haarala, Pöytyä Asia Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymän ympäristöjaoston Ritva Haaralalle 6.9.2006 myöntämän broilerikasvattamon ympäristöluvan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Virastotie 3, RUOKOLAHTI. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 3 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1

Virastotie 3, RUOKOLAHTI. Ympäristönsuojelulaki 28 :n 3 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 PÄÄTÖS 1(6) Dnro 0496Y0273-121 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2004 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Ruokolahden kunnan Vaittilan kaatopaikan

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 11/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/264/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Ruoppausmassa-alueen R809 sulkemista Kokkolan suurteollisuusalueella koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2014

Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2014 Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2014 Joni Virtanen Pietarsaari 2015 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 KAATOPAIKKA... 3 3 KAATOPAIKAN TARKKAILU... 4 3.1 Pohjaveden tarkkailu... 4 3.2 Pintavesien

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012

Päätös. Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 125/2012/1 Dnro ESAVI/148/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.8.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA

MERKINTÄ. Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen ASIA Etelä-Suomi Päätös Nro 14/2010/1 Dnro ESAVI/133/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.5.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Santahaminan keskusampumarata-alueen

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra IMATRAN KAUPUNKI 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen ja betonimurskeen käyttö Ivontien katurakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristötarkastaja Arto Ahonen Johdanto Imatran

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2013

Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2013 Pietarsaaren kaatopaikan velvoitetarkkailuraportti vuosi 2013 Joni Virtanen Pietarsaari 2014 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 2 KAATOPAIKKA... 3 3 KAATOPAIKAN TARKKAILU... 4 3.1 Pohjaveden tarkkailu... 5 3.2 Pintavesien

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 8/2011/1 Dnro ESAVI/657/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2011 ASIA TTT-Aviation Oy Ltd:n Malmin lentoaseman autobensiinin jakelupaikan toimintaa koskeva ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 5/2005/2 Dnro LSY-2005-Y-50 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 5/2005/2 Dnro LSY-2005-Y-50 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 5/2005/2 Dnro LSY-2005-Y-50 Annettu julkipanon jälkeen 10.5.2005 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 58 :n mukainen hakemus, joka koskee Lempäälän

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 1/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/48/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2013 ASIA Jätteiden hyödyntämis- tai käsittelytoimintaa koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. No YS Päätös vesientarkkailuohjelmasta. Kiinteistö Oy Vantaan Kalliolehto Minttupolku Espoo

PÄÄTÖS. No YS Päätös vesientarkkailuohjelmasta. Kiinteistö Oy Vantaan Kalliolehto Minttupolku Espoo PÄÄTÖS Helsinki 1.9.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2005-Y-590-119 No YS 1039 ASIA Päätös vesientarkkailuohjelmasta. TOIMINNAN HARJOITTAJA Kiinteistö Oy Vantaan Kalliolehto Minttupolku 7 02920

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 24/2013/1 Dnro PSAVI/124/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 24/2013/1 Dnro PSAVI/124/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 24/2013/1 Dnro PSAVI/124/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2013 ASIA Kestilän suljetun kaatopaikan sulkemistöiden määräajan jatkaminen, Siikalatva LUVAN HAKIJA Siikalatvan kunta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös ympäristöluvan muuttamisesta

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös ympäristöluvan muuttamisesta PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 6.6.2006 Dnro KAI-2006-Y-60-121 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös ympäristöluvan muuttamisesta Sotkamon kunta PL 24 88601 Sotkamo Liike- ja yhteisötunnus

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös ympäristöluvan muuttamisesta

PÄÄTÖS. Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös ympäristöluvan muuttamisesta PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 23.1.2006 Dnro 1296Y0088-121 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen päätös ympäristöluvan muuttamisesta Hyrynsalmen kunta PL 5 89401 HYRYNSALMI Liike- ja yhteisötunnus

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista,

1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman muuttamista, Etelä-Suomi Päätös Nro:t 1) 51/2010/2 2) 52/2010/2 Dnro:t 1) ESAVI/554/04.08/2010 2) ESAVI/569/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.10.2010 ASIA 1) Hakemus, joka koskee Aikkalan kaatopaikan tarkkailuohjelman

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Ympäristönsuojelulain 57. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f).

Hakemus on tullut vireille aluehallintovirastossa Ympäristönsuojelulain 57. Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 f). Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2014/1 Dnro ESAVI/149/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 7.2.2014 ASIA Rosk'n Roll Oy Ab:n Hangon kompostointilaitoksen toiminnan lopettamista, toimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö pysäköintipaikan rakenteessa, Imatran YH Rakennuttaja Oy, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran YH Rakennuttaja

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

PÄÄTÖS. No YS 301. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS. No YS 301. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS Helsinki 17.2.2006 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2005 Y 345 12 No YS 301 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

Helsinki No YS 1257

Helsinki No YS 1257 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Helsinki 13.10.2009 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS-2009-Y-319-111 No YS 1257 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Uudenmaan

Lisätiedot

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

MERKINTÄ. Päätös. Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 53/2010/2 Dnro ESAVI/540/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.10.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukainen ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta, joka koskee pilaantuneen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

Päätös Nro 52/2010/1 Dnro ESAVI/138/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 52/2010/1 Dnro ESAVI/138/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 52/2010/1 Dnro ESAVI/138/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 18.11.2010 ASIA Inkoossa sijaitsevan hevostallin ja siihen liittyvän hevosenlantaa polttoaineenaan käyttävän lämpökeskuksen

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Biokaasulaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 10 muuttaminen, Uusikaupunki.

Biokaasulaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 10 muuttaminen, Uusikaupunki. Etelä-Suomi Päätös Nro 79/2018/1 Dnro ESAVI/12666/2017 Annettu julkipanon jälkeen 24.5.2018 ASIA HAKIJA Biokaasulaitoksen ympäristöluvan lupamääräyksen 10 muuttaminen, Uusikaupunki. Biolinja Oy Uusikaupunki

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus H

Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus H HAKIJA As. Oy Kyläsepänkatu 9 Kyläsepänkatu 9 33270 TAMPERE KIINTEISTÖ Tampereen kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 837-207-1124-12-H VIREILLETULOPERUSTE Ympäristönsuojelulaki 78 VIREILLETULOAIKA 10.5.2010

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012

PÄÄTÖS. Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 PÄÄTÖS Nro 143/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/66/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.10.2012 ASIA Hakemus, joka koskee Tampereen Lakkamestarit Oy:lle myönnetyn ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 30.12.2004 No YS 1570 Dnro 0199Y0187 114 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteisen toiminnan jatkamisesta. ILMOITUKSEN TEKIJÄ JA TOIMINNAN SIJAINTI

Lisätiedot

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki.

M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen raukeaminen, Uusikaupunki. Etelä-Suomi Päätös Nro 58/2011/2 Dnro ESAVI/119/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2011 ASIA M. Uussaari Oy:n jätteen hyödyntämistoiminnan laajentamista ja muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisen lupahakemuksen

Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisen lupahakemuksen Päätös Etelä-Suomi Nro 143/2013/1 Dnro ESAVI/331/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.7.2013 ASIA Turun Moottorikerho ry:n enduromoottoripyörien maastoharjoitteluradan toimintaa koskevan ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra

Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra 1(5) Ympäristölupahakemus, teräskuonamurskeen käyttö Paperharjuntien ja Kukkolinnankadun tierakenteissa, Imatran kaupunki, Imatra Valmistelija: ympäristönsuojelupäällikkö Anna-Maija Wikström Johdanto Imatran

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

1 ASIA Uuden ympäristöluvan tarve/täydennykset ympäristölupaan 4 TOIMINNAN LUVANVARAISUUS JA MERKINTÄ TIETOJÄRJESTELMÄÄN

1 ASIA Uuden ympäristöluvan tarve/täydennykset ympäristölupaan 4 TOIMINNAN LUVANVARAISUUS JA MERKINTÄ TIETOJÄRJESTELMÄÄN 1 PÄÄTÖS Dnro 0697 Y 0002-121 Annettu julkipanon jälkeen 13.7.2005 1 ASIA Uuden ympäristöluvan tarve/täydennykset ympäristölupaan 2 PÄÄTÖKSEN SAAJA Siilinjärven kunta Kasurilantie 1 71800 SIILINJÄRVI 3

Lisätiedot

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 330 29.05.2001 1 Ymp 7289-2000 (662) Turun kaupungin kunnallisteknisen osaston ympäristönlupahakemus masuunihiekan hyödyntämiseksi katurakenteissa

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT

Päätös LAINVOIMAISET YMPÄRISTÖLUVAT JA LUPIEN MUKAISET TARKISTUSAJANKOHDAT Päätös Etelä-Suomi Nro 92/2013/1 Dnro ESAVI/80/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2013 ASIA Hakemus, joka koskee Neste Oil Oyj:n Haminan terminaalin ympäristöluvassa A 1027/KAS-2005-Y-29-111 määrätyn

Lisätiedot

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2012/1 Dnro ESAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2012 ASIA Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 9/09/2 Dnro Psy-2008-y-136 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 9/09/2 Dnro Psy-2008-y-136 Annettu julkipanon jälkeen LUPAPÄÄTÖS Nro 9/09/2 Dnro Psy-2008-y-136 Annettu julkipanon jälkeen 14.1.2009 1 ASIA LUVAN HAKIJA Majasaarenkankaan jätekeskuksen käytöstä poistetun täyttöalueen sulkemista ja kaasunkeräysjärjestelmän

Lisätiedot

Jatkoaikahakemus on toimitettu ympäristökeskukseen Voimassa olevat ympäristölupapäätökset joihin haetaan muutosta

Jatkoaikahakemus on toimitettu ympäristökeskukseen Voimassa olevat ympäristölupapäätökset joihin haetaan muutosta PÄÄTÖS 1(5) Nro A 1092 Dnro KAS-2009-Y-117-111 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2009 ASIA Päätös määräajan pidentämisestä (YSL 115 ). Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta toiminnan aloittamisesta

Lisätiedot

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2010/2 Dnro ESAVI/152/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 140/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/86/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA HAKIJA Mahlianmaan kaatopaikan ympäristöluvan 9.12.2005, 1999Y0177-111 kaatopaikan vakuutta

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 6/07/2 Dnro Psy-2006-y-133 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 6/07/2 Dnro Psy-2006-y-133 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 6/07/2 Dnro Psy-2006-y-133 Annettu julkipanon jälkeen 4.1.2007 ASIA HAKIJA Majasaarenkankaan jätekeskuksen ympäristölupapäätöksessä määrättyjen sedimenttitutkimusten ja kalatalousselvityksen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot