TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO 2/2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO 2/2008"

Transkriptio

1 1 TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO 2/2008

2 2 ISBN

3 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 ALKULAUSE JOHDANTO TEHTÄVÄKOHTAINEN PALKANOSUUS Toimen vaativuus määritetään toimenkuvauksen tai muun riittävän selvityksen perusteella Toimen vaativuuden määritys Toimenvaativuusmittari METTOVA Vaativuusluokkapalkat Paikallisesti sovittu toimenvaativuusmittari Tehtäväkohtainen palkanosuus HENKILÖKOHTAINEN PALKANOSUUS Mittausjärjestelmä Pätevyys- ja suoritustekijät Mittausmenetelmä Mittauksen suorittaminen Henkilökohtaisen palkanosuuden määrä ja porrastus MÄÄRITYSTEN VAIKUTUS PALKKAAN PALKANMÄÄRITYSJAKSO JA PALKKAUSTAVAT SIJAISUUDET NUORET TOIMIHENKILÖT HARJOITTELIJAT MUUT PALKKARAKENTEET PALKKAMÄÄRÄYKSIIN LIITTYVÄ PAIKALLINEN SOPIMINEN PALKAN MAKSAMINEN TOIMIHENKILÖLLE ANNETTAVAT TEIDOT LUONTOISEDUT PALVELUSVUOSILISÄ TYÖPAIKKAKOHTAINEN ERÄ Näkökohtia palkkausjärjestelmän ylläpidosta Kalvopohjat... 23

4 4 Alkulause Toimihenkilöiden työpaikalla tekemät työt ja työtehtävät, toimet ovat sisällöltään erilaisia. Monesti ne poikkeavat toisistaan vaikka toimen nimike olisi sama. Myös toimihenkilöiden pätevyydet ja työsuoritukset ovat erilaisia. Kannustava ja oikeudenmukainen palkkojen määritys edellyttää työpaikkakohtaista toimenvaativuuksien ja henkilökohtaisten työsuoritusten mittaamista. Liittojen yhteisesti laatima työehtosopimuksen palkkausjärjestelmän koulutusaineisto on tarkoitettu sekä liittojen järjestämän yhteisen koulutuksen että työpaikkakohtaisen koulutuksen avuksi. Aineisto sisältää tehtäväkohtaisen palkanosuuden määrityksiin liittyvät menettelytavat ja vaativuusmittarit ja henkilökohtaisen palkanosuuden menettelytavat sekä muut palkkausta koskevat määräykset. Koulutusaineisto sisältää myös työpaikkakohtaiseen palkkausjärjestelmän ylläpitoon liittyvät näkökohdat. Työpaikoille, joissa palkkausjärjestelmään liittyvät määritykset tehdään ensimmäistä kertaa tai kokonaan uudestaan, suositellaan paikallisten osapuolten yhteisen työryhmän perustamista määritysten avuksi. Työryhmä ei ole luonteeltaan pysyvä. Helsingissä, helmikuussa 2008 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY TOIMIHENKILÖUNIONI TU RY 6. painos

5 5 1. Johdanto Keskeinen palkkauksen periaate on kansainvälisen työjärjestön ILO:n hyväksymä ja maamme ratifioima samapalkkaisuusperiaate: samasta tehtävästä ja samasta työsuorituksesta ja/tai pätevyydestä sama palkka, joka periaate sisältyy myös EU:n samapalkkaisuusdirektiiviin (75/117/ETU). Tämä edustaa yleistä käsitystä oikeudenmukaisuudesta ja tasa-arvoisuudesta palkkauksessa. Samapalkkaisuusperiaate tarkoittaa, että yhtä vaativista tehtävistä ja yhtäläisistä työsuorituksista maksetaan yhtä suurta palkkaa. Samapalkkaisuus sisältää kaksi osaa: 1 Tehtävän vaativuuden periaate. Vaativammasta tehtävästä enemmän palkkaa kuin vähemmän vaativasta tehtävästä. 2 Työsuorituksen periaate. Paremmasta pätevyydestä ja työsuorituksesta enemmän palkkaa kuin vähäisemmästä. Työlainsäädäntö ja työehtosopimukset sisältävät palkkaukseen liittyviä määräyksiä, joilla toteutetaan em. periaatetta. Toimihenkilön palkassa on ainakin kaksi osuutta. Toisen osuuden määrää hänen tekemiensä tehtävien vaativuus ja toisen hänen työsuorituksensa, pätevyytensä, ns. henkilökohtainen osa. Palkassa voi olla lisäksi nk. yrityskohtainen osuus, joka määräytyy yritysjohdon määrittelemän yrityksen palkkapolitiikan mukaisesti. Toimen vaativuus voidaan mitata, kun tunnetaan sen sisältö ja luonne. METTOVA on toimen vaativuuden mittausjärjestelmä, jonka avulla toimet asettuvat toisiinsa nähden vaativuuden mukaiseen järjestykseen. Henkilökohtainen palkanosuus eli henkilön tehtävässään osoittama työsuoritus ja pätevyys mitataan pätevyyden arviointijärjestelmän avulla. Tarkastelujakson aikana tehtävissä tapahtuvat muutokset voivat vaikuttaa sekä tehtävän vaativuuteen että henkilökohtaiseen palkan osuuteen. Tämän vuoksi oikeudenmukainen palkkojen porrastus edellyttää muutosten tarkoituksenmukaista seurantaa ja toimenpiteitä.

6 6 Toimihenkilöiden palkkausjärjestelmä TOIMIHENKILÖN PALKAN RAKENNE yko yrityskohtainen palkanosuus heko henkilökohtainen palkanosuus (tes) vähimmäispalkka vlp tehtäväkohtainen palkanosuus (tes) 2. Tehtäväkohtainen palkanosuus Tehtäväkohtainen palkanosuus perustuu toimen sisällön ja sen tekijälleen asettamien vaativuuksien arviointiin eli toimen vaativuuden mittaukseen. Siinä ei oteta huomioon toimihenkilön henkilökohtaisia ominaisuuksia. Samoin toimen nimikkeellä ja sen aiemmalla hierarkkisella sijainnilla sekä toimihenkilön tehtävään liittymättömällä koulutuksella ei ole merkitystä toimen vaativuutta arvioitaessa.

7 7 TEHTÄVÄKOHTAISEN PALKANOSUUDEN MÄÄRITYS TYÖPAIKALLA 1 Selvitys tointen sisällöstä toimenkuvaus tai muu riittävä selvitys 2 Tointen vaativuuksien määritys yksi toimenvaativuusmittari METTOVA muu paikallisesti sovittu 3 Tointen vaativuusluokkapalkat 4 Toimihenkilön tehtäväkohtainen palkanosuus 5 Ylläpito säännöllisin väliajoin pysyvien muutosten yhteydessä yhteinen läpikäynti kerran vuodessa 2.1 Toimen vaativuus määritetään toimenkuvauksen tai muun riittävän selvityksen perusteella. Liitteenä on esimerkki toimenkuvauslomakkeesta sekä siihen liittyvät selostukset. Toimenkuvausnäkökohtia: 1 Toimenkuvauksessa on lähdettävä toimen todellisesta sisällöstä, ei esimerkiksi nimikkeestä. Toimen sisällön määrittelemiseksi tarvitaan analyysia ja sen avulla laadittavaa toimenkuvausta. 2 Kirjalliset toimenkuvaukset tulee laatia asiallisesti siten, että vältetään kaikkea arviointia ja tyydytään vain tosiasioiden esittämiseen. Toimenkuvausten on oltava myös selkeitä ja hyvin jäsenneltyjä sekä yhdenmukaisella tavalla esitettyjä, mikä mahdollistaa toimien yhteismitallisen ja oikeudenmukaisen käsittelyn sekä vaativuuden mittauksen. Käytä kuvauksessa kokonaisia lauseita, ei pelkkiä luetteloja. Toimenkuvauksen laadinta ei ole vaativuuden määritystä. Tämän vuoksi kuvauksissa ei pidä käyttää, lainata vaativuusmittarin tekstejä.

8 8 TOIMENKUVAUSTEN LAADINTA 1. Selvitetään toimen tarkoitus eli miksi toimi on olemassa. 2. Laadinta Selvitetään toimeen sisältyvät työt. Yhdistetään samantyyppiset työt osatehtäviksi/tehtäviksi. Yhdistetään samantyyppiset tehtävät yhdeksi tai useammaksi päätehtäväksi. Käytetään kokonaisia lauseita, ei pelkkiä luetteloja. 3 Työpaikkakohtaisessa toimenkuvausten laatimistilanteessa on tointa tarkasteltava työpaikalla vakiintuneen sisällön perusteella. Kuvaukset on laadittava sellaisella tarkkuudella, että jälkeenpäin voidaan todeta tapahtuneet muutokset ja varmistua järjestelmän yhdenmukaisesta soveltamisesta. 4 Liitot suosittelevat, että toimenkuvauksen laatiminen tapahtuu esimiehen ja toimihenkilön välisenä yhteistyönä Toimen vaativuuden määritys Tarkoituksena on määrittää työpaikan kaikkien toimien vaativuudet. Työpaikalla käytetään vain yhtä toimenvaativuusmittaria. Perusmittarina on METTOVA. Paikallisesti voidaan sopia muun toimenvaativuusmittarin käytöstä. Tämän mittarin tulee olla rakenteeltaan sellainen, että sen avulla voidaan mitata kaikkien tämän työehtosopimuksen soveltamisalalla olevien toimien vaativuudet. Toimenkuvausten hyväksynnästä ja työpaikan toimenvaativuuksien määrityksistä huolehtii yrityksen vaativuusluokituksista vastaava henkilö. Jos työpaikan työorganisaatiossa on toteutettu sellaisia muutoksia, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet toimien sisältöihin, saattaa olla syytä tehdä kaikkien tointen vaativuuden määritykset uudelleen. Tällöin suosituksena on yhteisen työryhmän perustaminen määritysten ajaksi. Sama koskee myös uusilla toimipaikoilla toteutettavaa järjestelmän käyttöönottoa.

9 Toimenvaativuusmittari METTOVA METTOVA-toimenvaativuusmittariin on valittu vaativuustekijöiksi: 1. Tarvittavat tiedot ja taidot 2. Ratkaisujen ja päätösten vaikutukset 3. Vuorovaikutus 4. Tehtävä- ja johtamisvastuu. Tekijöiden sisältö on yksilöity pistetaulukon yläpuolella. Pistetaulukon portaiden tekstit ovat lisäapuna, kun toimen tekijäkohtaisia vaativuuksia määritetään. Toimenvaativuusmittarin rakenteessa on syytä ottaa huomioon se, että eri vaativuustekijöissä on käytettävissä vain 4-5 porrasta. Välipisteitä ei käytetä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että havaittavasti toisistaan erottuvat toimet voivat saada samoja pistemääriä sekä tekijöittäin että kokonaispistemäärinä. Työpaikkakohtaisesti ei ole pakko käyttää vaativuusmittarin kaikkia pistemääriä. Työpaikan toimi sijoitetaan vaativuustekijöittäin sille portaalle, johon se sisältönsä perusteella kuuluu. Vaativuusluokituksen tuloksena saadaan kunkin toimen oikea vaativuusluokka ja työpaikkakohtaisesti tointen oikea keskinäinen järjestys. Tointen sisällöt ja yritysten organisaatiot ovat erilaisia, joten työpaikkakohtaisesti määritettyjä tointen vaativuuksia ei voida verrata muiden yritysten ja työpaikkojen tointen vaativuuksiin.

10 10 Toimen vaativuus mitataan työpaikalla seuraavien tekijöiden avulla: 1 TARVITTAVAT TIEDOT JA TAIDOT Vaativuus on sitä suurempi mitä enemmän itsenäistä harkintaa toimeen sisältyy mitä enemmän tietoja ja taitoja toimessa tarvitaan 1.1 Yksityiskohtaiset työohjeet. Opastus työpaikalla Yleiset työohjeet. Tarvittavat tiedot ja taidot saadaan koulutuksella ja/tai lyhyellä kokemuksella Yleisluontoiset toimeksiannot. Tarvittavat monipuoliset tiedot ja taidot saadaan koulutuksella ja/tai pitkähkön kokemuksen avulla Yleisluontoiset toimintamallit. Tarvittavat monipuoliset ja laajat tiedot ja taidot saadaan koulutuksen ja/tai lisätiedoilla täydennetyn pitkän kokemuksen avulla Toimintaperiaatteet ja ennakkotapaukset ohjaavat toimintaa. Tarvittavat monipuoliset ja syvälliset erityistiedot ja -taidot saadaan koulutuksen ja/tai pitkän kokemuksen avulla RATKAISUJEN JA PÄÄTÖSTEN VAIKUTUKSET Vaativuus on sitä suurempi 2.1 mitä laajemmin vaikutukset koskevat koko toimipaikkaa 2.11 Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä oma työ/työryhmä Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä lähiympäristöä laajempi alue Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä osasto/yksikkö Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä useita osastoja/suuri yksikkö mitä suuremmat ovat ratkaisujen ja päätösten taloudelliset, toiminnalliset ja muut vaikutukset 2.21 Ratkaisujen vaikutus on tavanomainen Ratkaisujen vaikutus on kohtalainen Ratkaisujen vaikutus on melkoinen Ratkaisujen vaikutus on suuri VUOROVAIKUTUS Vaativuus on sitä suurempi mitä syvällisempi ja laajempi neuvonnan, opastamisen, motivoinnin tai neuvottelu- ja yhteistyötaitojen vaatimus toimeen sisältyy. 3.1 Yhteydet ovat yleensä tietojen vastaanottamista, välittämistä ja jakelua Toimeen tai sen lähipiiriin kuuluvia asiantuntijayhteyksiä Neuvottelu- ja/tai yhteistyötaitoja vaativa toimi Vaikuttamistaitoja ja erityisiä yhteistyötaitoja vaativa toimi TEHTÄVÄ- JA JOHTAMISVASTUU Vaativuus on sitä suurempi, mitä vaikeampia erilaisten näkökohtien käsittelyä ja yhteensovittamista tehtävään kuuluu, mitä vaativampi on tehtävän asema toiminta- ja johtamisjärjestelmissä. 4.1 Oma tai opastava ja/tai ohjaava tehtävä Itsenäinen tehtäväalue tai organisointi- ja resurssivastuu ja/tai esimiestehtävä Laaja itsenäinen tehtävä tai laaja organisointi- ja resurssivastuu ja/tai laaja esimiestehtävä Laaja ja monipuolinen itsenäinen tehtävä tai monipuolinen organisointi- ja resurssivastuu ja/tai esimiestehtävä, jossa alaisia useilla organisaatiotasoilla. 60

11 11 Määritetyn toimenvaativuuden tulee vastata toimen todellista vaativuutta. Määritykset tarkistetaan kaikkia koskien säännöllisin väliajoin vähintään kerran vuodessa ja toimihenkilökohtaisesti tehtävien pysyvän muutoksen yhteydessä. Uuden toimihenkilön toimen vaativuus määritetään niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään neljän kuukauden kuluttua toimihenkilötyösuhteen alkamisesta. Samaa neljän kuukauden aikarajaa noudatetaan myös tehtävien pysyvän muutoksen yhteydessä. Tehdyt toimenvaativuusmääritykset ja -muutokset käydään läpi työnantajan ja toimihenkilöiden edustajien kanssa vähintään kerran vuodessa. 2.2 Vaativuusluokkapalkat Työpaikan toimet sijoitetaan vaativuuspisteiden perusteella seuraavan taulukon mukaisiin vaativuusluokkiin. Vaativuusluokat/-palkat toimen vaativuuspisteet vaativuusluokka viikkotyöaika 37,5 h palkka viikkotyöaika 40 h palkka Katso voimassaolevasta työehto sopimuksesta Jos työaika poikkeaa edellä mainituista viikkotyöajoista, on se otettava huomioon vaativuusluokkapalkassa. 2.3 Paikallisesti sovittu toimenvaativuusmittari Käytettäessä paikallisesti sovittua toimenvaativuusmittaria, vaativuusluokkapalkat muodostetaan edellä olevasta vaativuusluokkapalkkataulukosta siten, että koko taulukon alue on käytettävissä. Jos paikallisesti sovittu vaativuusluokkien lukumäärä on sama tai suurempi kuin edellä olevassa taulukossa, käytetään alimpana lukuna taulukon alinta lukua ja ylimpänä lukuna taulukon ylintä lukua. Jos vaativuusluokkien lukumäärä on pienempi kuin edellä olevassa taulukossa, uuden taulukon alin porras muodostetaan kahden tai useamman alimman portaan painotetun keskiarvon perusteella ja ylin porras kahden tai useamman ylimmän portaan painotetun keskiarvon perusteella.

12 12 Soveltamisohje: Painotettu keskiarvo lasketaan käyttäen painoarvona osamäärää, joka on edellä olevan taulukon portaiden lukumäärä jaettuna paikallisen taulukon portaiden lukumäärällä. Esimerkiksi, kun edellä olevan taulukon portaiden lukumäärä on 10 ja jos paikallisen taulukon portaiden lukumäärä on 8, on osamäärä 10/8 = 1,25. Laskentakaavat ovat: alin vaativuus- alin taulukkoluku + toiseksi alin taulukkoluku x (osamäärä 1) = luokkapalkka osamäärä ylin vaativuus- ylin taulukkoluku + toiseksi ylin taulukkoluku x (osamäärä 1) luokkapalkka = osamäärä 2.4 Tehtäväkohtainen palkanosuus Toimihenkilön tehtäväkohtainen palkanosuus määräytyy sen vaativuusluokan perusteella, johon hänen tehtävänsä vaativuuden perusteella sijoittuu. 3 Henkilökohtainen palkanosuus Tarkoituksena on porrastaa palkkoja oikeudenmukaisesti pätevyyden perusteella. Henkilökohtainen palkanosuus määritetään työpaikan (yrityksen) toiminnan ja toimien kannalta merkityksellisten tekijöiden perusteella. Tekijöitä voivat olla ammatillinen osaaminen ja työtulos sekä muut pätevyystekijät. Ammatillinen osaaminen määritetään tarkastelemalla toimihenkilön suoriutumista toimeen liittyvistä työskentelytapaa ja työmenetelmää sekä niiden kehittämistä koskevista valintatilanteista. Moniosaaminen määritetään arvioimalla toimihenkilön kykyä ja valmiutta tehdä erilaisia töitä organisaatiossa. Työtulos määritetään vertaamalla toimihenkilön työtulosta ns. normaaliin työtulokseen. Muita pätevyystekijöitä voivat olla mm. joustavuus, ihmissuhdetaidot, työssä kehittyminen ja työyhteisön tarpeiden huomioonotto. Työnantaja laatii paikallisen arviointijärjestelmän, jonka sisältö käsitellään ennen käyttöönottoa toimihenkilöiden tai heidän edustajiensa kanssa. Pyydettäessä arviointijärjestelmä tulee antaa kirjallisena. Ohjeena järjestelmän laadinnassa on valita ammatillisesta osaamisesta, työtuloksesta ja muista pätevyystekijöistä paikallisesti tarpeelliset tekijät.

13 13 Näkökohtia työsuorituksen ja pätevyyden mittauksesta Hyvän palkkauksen eräs tärkeimmistä vaateista on oikeudenmukaisuus. Työpaikalla rakennetulla pätevyyden ja työsuorituksen mittausjärjestelmällä voidaan saavuttaa tämän palkanosan oikeudenmukaisuus ja siten sen kannustavuus. HENKILÖKOHTAISEN PALKANOSUUDEN MÄÄRITYS TYÖPAIKALLA 1 Työpaikkakohtainen mittari 2 Esimiesten koulutus 3 Mittarin informointi toimihenkilöille 4 Esimiehet tekevät pätevyyden arvioinnit 5 Tulosten yhteenveto, mahdollisten mittausvirheiden oikaisut 6 Henkilökohtaisten palkanosuuksien määritys 7 Esimiehet antavat tietoa määrityksistä toimihenkilöille 8 Mittausjärjestelmän ylläpito 3.1 Mittausjärjestelmä Järjestelmään liittyviä asioita ovat mittauksessa käytettävät tekijät ja niiden asteikot määritelmineen sekä henkilöiden (erityisesti esimiehet) koulutus ja itse mittaustapahtuma. 3.2 Pätevyys- ja suoritustekijät Pätevyys- ja suoritustekijöille on asetettava seuraavia vaatimuksia: - liittyy työhön - esiintyy laajasti tarkasteltavalla työpaikalla - on havaittavissa ja mitattavissa - ei ole vakio - on itsenäinen (eli riippumaton toisista tekijöistä). Pätevyys- ja suoritustekijät jaetaan pääryhmiin: Ammatillinen osaaminen Määritetään tarkastelemalla toimihenkilön suoriutumista toimeen liittyvistä työskentelytapaa ja työmenetelmää sekä niiden kehittämistä koskevista valintatilanteista. Moniosaaminen määritetään arvioimalla toimihenkilön kykyä ja valmiutta tehdä erilaisia töitä organisaatiossa.

14 14 Työtulos Määritetään vertaamalla toimihenkilön työtulosta ns. normaaliin työtulokseen. Muut tekijät Muita pätevyystekijöitä voivat olla mm. joustavuus, ihmissuhdetaidot, työssä kehittyminen ja työyhteisön tarpeiden huomioon otto. 3.3 Mittausmenetelmä Mittausmenetelmää laadittaessa työpaikan (yrityksen) toiminnan ja toimen kannalta merkityksellisistä tekijöistä, ammatillinen osaaminen, työtulos ja muut tekijät, valitaan vähintään kaksi työpaikkakohtaisiksi porrastustekijöiksi. Porrastustekijä voidaan tarvittaessa jakaa alatekijöihin Tekijöiden painoarvot Mittausjärjestelmään valituille tekijöille annetaan niiden merkityksellisyyden mukaan erilaisia painoarvoja, joilla tekijät vaikuttavat työsuorituksen kokonaisarvioon. Painoarvojen valinta on tehtävä työpaikkakohtaisesti painottaen eniten sille työpaikalle tärkeitä osatekijöitä. Valituista tekijöistä ei kuitenkaan saa asettaa mitään tekijää liian määrääväksi eikä vastaavasti liian vähämerkitykselliseksi. Yksittäisen päätekijän painoarvo on näin ollen välillä %, lisäksi valitun painoarvon tulee toteutua sekä alimmalla että ylimmällä portaalla. Asteikolle annetaan painoarvojen suhteessa numeeriset pistearvot Asteikkojen laadinta Tekijöiden valinnan jälkeen suunnitellaan mittausmenetelmä. Useimmin sellaisena käytetään ns. asteikkomenetelmää, jossa jokaiselle valitulle tekijälle laaditaan asteikko, johon tulee valittu määrä portaita. Asteikot tulee laatia siten, että kaikille portaille tulee määritystuloksia kunkin tarkasteltavan päätekijän osalta. Portaat varustetaan niitä kuvaavilla joko sanallisilla ja/tai numeerisilla kuvauksilla. Mitattaessa työsuoritusta sitä verrataan asteikon kuvauksiin ja valitaan se porras, joka parhaiten vastaa arvioitavan henkilön pätevyyttä ja työsuoritusta. Käytännössä portaiden lukumääräksi suositellaan 3 tai 5. Portaiden lukumäärään vaikuttavat mitattavan tekijän painoarvo, sen sisältö ja vaihtelun määrä, ns. erotuskynnys Pätevyyden arviointimalleja on liitteenä. Malleissa arviointi hyvä vastaa työpaikan keskimääräistä tasoa ko. arvioitavan asian osalta. Hyvä + ja kiitettävä ovat tätä parempia ja tyydyttävä + ja tyydyttävä tätä heikompia. tyydyttävä tyydyttävä + hyvä hyvä + kiitettävä arvioitava ominaisuus

15 Mittauksen suorittaminen Henkilökohtaisen palkanosuuden määritys perustuu kunkin toimihenkilön esimiehen suorittamiin määrityksiin. Työpaikan palkka-asioista vastaavan henkilön tulee valvoa ja varmistaa, että eri esimiesten määritykset ovat keskenään vertailukelpoisia jotta oikeudenmukainen lopputulos toteutuu. Tämä voi tapahtua esimiesten yhteisten koulutus- ja keskustelutilaisuuksien avulla. Virhelähteinä, joita arvioinnissa voi esiintyä ja joihin siten on erikoisesti syytä kiinnittää huomiota, ovat mm.: Toimen vaativuuden vaikutus Henkilökohtaisen osuuden mittaus on suhteellinen. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä vaativissa että vähemmän vaativissa toimissa voi esiintyä eritasoisia työsuorituksia. Helposti esiintyvänä virheenä on arvioinnin riippuvuus toimen vaativuudesta, jolloin vaativia tehtäviä suorittavien henkilöiden pätevyysarvio on perusteettomasti suuri ja vähemmän vaativia tehtäviä suorittavien henkilöiden pätevyysarvio on perusteettomasti pieni Arvioinnit keskittyvät mittariasteikon johonkin kohtaan Jos mittaustulokset keskittyvät johonkin asteikon kohtaan, on syytä selvittää, onko kyseessä virheellisesti laadittu mittari, mittausvirhe vai todellinen tilanne. Useimmin esiintyviä ovat mittausvirheet, joissa mittaajat eivät käytä koko mitta-asteikkoa hyväkseen vaan mittaustulokset asettuvat joko asteikon alku-, keski- tai loppuosalle. Esimerkkejä virheellisistä määrityksistä: lukumäärä lukumäärä lukumäärä pisteet pisteet pisteet Mittausvirheet voidaan ennalta minimoida esimiesten riittävällä kouluttamisella tuntemaan mittaustapahtuman tavoitteet, sisältö ja mittausjärjestelmä mahdollisimman hyvin. Tarvittaessa on mittaus uusittava oikean tuloksen saamiseksi koko työpaikan toimihenkilöiden välillä. Mittaustuloksia tulee joka portaalle, jos tekijöiden asteikot on laadittu ja mittaus suoritettu oikein ja mitattavia henkilöitä on tarpeeksi. 3.5 Henkilökohtaisen palkanosuuden määrä ja porrastus Toimihenkilön henkilökohtainen palkanosuus on suuruudeltaan vähintään 3 % ja enintään 22 % toimihenkilön tehtäväkohtaisesta palkanosuudesta. Liitot suosittelevat, että henkilökohtaisen osuuden portaita on 5 tai 7.

16

17 17 Palkanmääritysjakso ja palkkaustavat 6 Sijaisuudet Toimihenkilön palkka määritetään kuukautta kohti. Käytettävä palkkaustapa perustuu tehtävän ominaisuuksiin ja palkkausteknillisiin edellytyksiin. Palkkaustapoja ovat mm. aikapalkat ja erilaiset palkkiopalkat. Palkkiopalkkojen hinnoittelusta sovitaan etukäteen työnantajan ja sen toimihenkilön tai niiden toimihenkilöiden välillä, joille palkkiopalkkatyö tarjotaan. Palkkaustavasta riippumatta toimihenkilölle maksetaan vähintään vähimmäispalkka, joka saadaan lisäämällä henkilökohtainen palkanosuus toimihenkilön tehtäväkohtaiseen palkanosuuteen. Palkkaustapoja voidaan täydentää erilaisilla tulospalkkiolisillä. Toimeen olennaisesti liittyvät sijaisuudet tulee ottaa huomioon toimihenkilön tehtävän vaativuutta ja henkilökohtaista pätevyyttä arvioitaessa. Muiden sijaisuuksien korvaamisesta voidaan sopia toimihenkilön ja työnantajan välillä ennen sijaisuuden alkamista. 7 Nuoret toimihenkilöt 8 Harjoittelijat 17 vuotta täyttäneen toimihenkilön ohjepalkka on 80 prosenttia tehtäväkohtaisen vaativuusluokan palkasta. 16 vuotta täyttäneen toimihenkilön ohjepalkka on 70 prosenttia tehtäväkohtaisen vaativuusluokan palkasta. Nuoren alle 18-vuotiaan suorittaessa samaa työtä kuin täysi-ikäinen toimihenkilö ja hänen omatessaan työn edellyttämän ammattitaidon ja pätevyyden eikä hänen työskentelyynsä kohdistu ylityösäännösten lisäksi muita lainsäädännöstä johtuvia rajoituksia, määräytyy hänen palkkansa asianomaisen työn palkkaperusteiden mukaisesti. Kohdassa 2.2. mainituista palkoista voidaan poiketa sellaisten harjoittelijoina työskentelevien opiskelijoiden suhteen, joilla ei ole asianomaisen työn vaatimaa kokemusta ja tutkintovaatimuksiin sisältyy työharjoittelujakso tai -jaksoja. 9 Muut palkkarakenteet

18 18 Paikallisesti voidaan sopia muustakin palkkarakenteesta. Tämän työehtosopimuksen alinta tehtäväkohtaista palkkaa, johon on lisätty alin henkilökohtainen palkanosuus (3 % tehtäväkohtaisesta palkasta) ei kuitenkaan saa alittaa. 10 Palkkamääräyksiin liittyvä paikallinen sopiminen Tämän pykälän useissa määräyksissä mainitun paikallisen sopimisen osapuolina ovat, ellei asianomaisessa kohdassa ole toisin määrätty, työnantaja ja työehtosopimuksen tarkoittama luottamusmies tai, jollei tällaista ole, työpaikan tämän työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluvat toimihenkilöt sopimallaan tavalla yhdessä. Sopimus voidaan tehdä määräajaksi tai olemaan voimassa toistaiseksi. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan irtisanoa kolmen kuukauden irtisanomisaikaa noudattaen, ellei irtisanomisajasta ole muuta sovittu. Sopimus on tehtävä kirjallisena. 11 Palkan maksaminen Palkka maksetaan säännöllisesti kussakin työpaikassa toimihenkilöitä koskevien ohjesääntöjen mainitsemina palkanmaksupäivinä tai milloin tätä ei ole ohjesäännöissä määritelty, muulla tavoin ennakolta ilmoitettuina kiinteinä maksupäivinä. Jotta toimihenkilö voisi niin halutessaan käyttää oikeuttaan saada normaalimenettelystä poiketen palkkansa tai osan siitä erääntymispäivänä käteisenä suoraan työnantajalta, tulee hänen ilmoittaa tästä työnantajalle hyvissä ajoin ennen suorituksen lähettämistä rahalaitokseen. Vaikka palkkaa maksetaan rahalaitokseen, tulee toimihenkilön kuitenkin sitä pyytäessään saada palkkalaskelmansa. Palkanmaksupäivän ja -tavan muuttamisesta on sovittava viimeistään kuukautta ennen muutoksen toimeenpanoa. Säännöllisen työajan lisäksi tehdystä työstä tulevat korvaukset on maksettava korvauksiin oikeuttavaa työtä seuraavan palkanmaksukauden palkan yhteydessä. 12 Toimihenkilölle annettavat tiedot 13 Luontoisedut Toimihenkilöllä on oikeus saada tietää toimensa vaativuusluokka ja lisäksi selvitys palkan perusteista. Luontoisedun raha-arvona pidetään palkkausjärjestelmää sovellettaessa luontoisedun käypää arvoa. Silloin, kun käypää arvoa ei pystytä selvittämään, käytetään sen sijasta verotusarvoa. Verohallitus vahvistaa vuosittain ne perusteet, joiden mukaan luontoisetujen raha-arvo määräytyy verotuksessa.

19 19 Esimerkki luontoisedun laskemisesta (asuntoetu) Palkka Käyvän hintatason mukainen tai verohallituksen päätöksen mukainen vuokra-arvo 600 Peritty vuokra 200 Palkkatilastoon ilmoitetun asuntoedun raha-arvo Palkkamääräysten soveltamisessa käytettävä palkka Palvelusvuosilisä Ellei paikallisesti palvelusvuosilisän maksamisen ajankohdasta muuta sovita, maksetaan toimihenkilölle joulukuun 1. päivää lähinnä seuraavan palkanmaksun yhteydessä palvelusvuosilisää sen mukaan, kuinka kauan hänen työsuhteensa on tätä joulukuuta edeltävän marraskuun loppuun mennessä yhtäjaksoisesti kestänyt. Lisää maksetaan seuraavasti: Työsuhteen yhtäjaksoinen kesto Lisänä maksettava euromäärä lasketaan kaavasta 10 mutta ei 15 vuotta 0,15 x Lkk 12 x kuukausipa lkka luontoiset uineen 15 mutta ei 20 vuotta 0,30 x Lkk 12 x kuukausipa lkka luontoiset uineen 20 mutta ei 25 vuotta 0,45 x Lkk 12 x kuukausipa lkka luontoiset uineen 25 vuotta tai enemmän 0,60 x Lkk 12 x kuukausipa lkka luontoiset uineen Kaavassa Lkk on edellisen lomanmääräytymisvuoden lomaan oikeuttavien kuukausien lukumäärä. Provisiopalkkaisen toimihenkilön osalta kuukausipalkkana luontoisetuineen käytetään vähintään vähimmäispalkkaa.

20 20 Palvelusvuosilisän maksujakso voidaan paikallisesti sopia myös lyhyemmäksi kuin vuosi. Maksettaessa palvelusvuosilisää kolmen kuukauden tai lyhyemmissä jaksoissa, käsitellään sitä palkkahallinnon eri tilanteissa (muun muassa vuosilomapalkkaa, osa-ajan palkkaa, yli- ja sunnuntaityökorotuksia jne. laskettaessa) kuten varsinaista kuukausipalkkaa. Perusteen toteaminen Se, kuuluuko toimihenkilö lisän soveltamispiiriin ja minkä perusteen mukaisesti mahdollinen lisä hänelle suoritetaan, todetaan vuosittain Tällöin todettua perustetta noudatetaan seuraavaan tarkastusajankohtaan asti. Työsuhteen kestoa ja yhdenjaksoisuutta määriteltäessä noudatetaan vuosilomalain soveltamiskäytäntöä. Työsuhteen päättyminen Mikäli lisän soveltamispiiriin kuuluvan toimihenkilön työsuhde päättyy ennen lisän vuosittaista maksua, maksetaan työntekijälle lopputilin yhteydessä edeltävän joulukuun alusta laskettuna kultakin sellaiselta kuukaudelta, jolta työntekijä on ansainnut vuosilomaa, 1/12 siitä summasta, joka hänelle viimeksi palvelusvuosilisänä maksettiin. 15 TYÖPAIKKAKOHTAINEN ERÄ (2008, 2009) Osana työehtosopimuksen palkkaratkaisua on työehtosopimuksessa työpaikkakohtainen erä. Erän tarkoituksena on tukea palkanmuodostuksen kannustavuutta, oikeudenmukaista palkkarakennetta sekä tuottavuuden kehittämistä yrityksissä. Erän käytöstä ja toteutusajankohdasta sovitaan paikallisesti työnantajan ja luottamusmiehen kesken. Työpaikkakohtainen erä on tarkoitettu käytettäväksi yrityksen oman palkkapolitiikan välineenä. Erän perusteella jaettavilla henkilökohtaisilla palkankorotuksilla kannustetaan ja palkitaan henkilöitä heidän pätevyytensä ja työsuorituksensa perusteella. Yrityskohtaisten palkanosuuksien tulee tukea vähimmäispalkan määrityksessä noudatettavia periaatteita. Henkilöillä, joilla on parempi pätevyys ja vaativampi työ, täytyy myös yrityskohtaisen osuuden olla suurempi. Osuus voidaan porrastaa esimerkiksi henkilökohtaisen palkanosuuden periaatteiden mukaisesti. Työpaikkakohtainen erä voidaan ohjata henkilöille, joilla yrityskohtainen osuus suhteessa henkilökohtaiseen osuuteen, on pienempi. Työpaikkakohtaisen erän jaon on tarkoitus tukea alla olevan periaatekuvion katkoviivan mukaista palkkaporrastusta. Virhe. Objekteja ei voi luoda muokkaamalla kenttäkoodeja.

21 21 Työpaikkakohtaisen erän jako YKO HENKILÖKOHTAINEN KOROTUS YKO HEKO HEKO VLP VLP Tavoitteena on samasta tehtävästä ja samasta pätevyydestä sama palkka NÄKÖKOHTIA PALKKAUSJÄRJESTELMÄN YLLÄPIDOSTA 1. Toimihenkilön vähimmäispalkan tulee vastata hänen tekemänsä toimen todellista vaativuutta sekä hänen pätevyyttään ja työsuoritustaan. 2. Muutokset vähimmäispalkkoihin toteutetaan pysyvien muutosten, esim. toimesta toiseen siirtymisen yhteydessä niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään neljän kuukauden kuluessa. Säännöllisin väliajoin tehtävien uudelleenmääritysten yhteydessä tehtävät muutokset vähimmäispalkkoihin tehdään seuraavan palkanmaksukauden alusta. Vähimmäispalkan korotus ei velvoita korottamaan ao. toimihenkilön palkkaa, jos se on korkeampi kuin uusi vähimmäispalkka. Tällöin vähimmäispalkan nousu pienentää yrityskohtaista osuutta. 3. Toimenvaativuuden määritykset tarkistetaan säännöllisin väliajoin vähintään kerran vuodessa. Tarkoituksena on varmistua määritysten oikeellisuudesta ja korjata tarvittaessa virheellinen, liian matala tai liian korkea vaativuusluokka. Korjauksen syitä voivat olla mm. vähittäinen tehtävän sisällön muutos, käyttöönotossa tapahtunut väärä määritys tai ylläpidon laiminlyönti muutoksen yhteydessä. Tarkoituksena ei ole kaikkien toimien uudelleenmääritys, ts. käyttöönottoa ei tehdä uudestaan, vaan toteuttaa tarpeelliset muutokset. Jos työpaikan työorganisaatiossa on toteutettu sellaisia muutoksia, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet toimien sisältöihin, saattaa olla syytä tehdä toimenvaativuuden määritykset uudelleen.

22 22 4. Ylläpidon tulee tapahtua koordinoidusti ja johdonmukaisesti. Toimenkuvausten osalta asiantuntijat ovat esimies ja tehtävää suorittava toimihenkilö. Toimenkuvausten hyväksynnästä ja toimenvaativuuksien määrityksistä huolehtii työpaikan vaativuusluokituksista vastaava henkilö. 5. Työpaikalla tehdyt toimenvaativuusmääritykset ja -muutokset käydään läpi työnantajan ja toimihenkilöiden edustajien kanssa vähintään kerran vuodessa. Jos työpaikan työorganisaatiossa on toteutettu sellaisia muutoksia, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet toimien sisältöihin, saattaa olla syytä tehdä kaikkien tointen vaativuuden määritykset uudelleen. Tällöin suosituksena on yhteisen työryhmän perustaminen määritysten ajaksi. Sama koskee myös uusilla toimipaikoilla toteutettavaa järjestelmän käyttöönottoa. 6. Kaikkien toimihenkilöiden henkilökohtaisten osuuksien määritykset tehdään säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa, jollei toisin sovita. Ennen määrityksiä tulee varmistua siitä, että paikallinen arviointijärjestelmä on toimiva. Jos näin ei ole, tulee tehdä tarpeellisia muutoksia järjestelmän tekijöihin ja painoarvoihin. Esimiehille ja varsinkin uusille esimiehille on tarpeen kerrata mittaamisen tarkoitus ja käytetyn arviointijärjestelmän sisältö. Työpaikan palkka-asioista vastaavan henkilön tulee valvoa ja varmistaa, että eri esimiesten määritykset ovat keskenään vertailukelpoisia jotta oikeudenmukainen lopputulos toteutuu. Tämä voi tapahtua esimiesten yhteisten koulutus- ja keskustelutilaisuuksien avulla. Työpaikkakohtaisesti työehtosopimuksen tarkoittamasta keskiarvovaateesta, joka on välillä 9-16 %, on syytä pitää kiinni. Tarkoituksena ei ole henkilökohtaisten palkan osuuksien prosenttilukujen keskiarvon jatkuva nousu. Toimihenkilön henkilökohtainen osuus voi uudelleenmäärityksen yhteydessä pienentyä, pysyä samana tai suurentua. 7. Palkkausjärjestelmän ylläpitoon liittyvät asiat pitää työpaikalla toteuttaa, mikäli mahdollista, muuna ajankohtana kuin liittojen sopimat yleiskorotukset. 8. Ylläpitoon liittyviä menettelytapoja mm. henkilökohtaisen palkanosuuden osalta on tarkemmin käsitelty liittojen yhteisesti laatimassa uuden palkkausjärjestelmän koulutusaineistossa. 9. Palkkausjärjestelmän käyttöön liittyvät epäselvyydet ja erimielisyydet käsitellään työehtosopimuksen neuvottelujärjestyksen mukaisesti.

23 TOIMIHENKILÖN PALKAN RAKENNE yko yrityskohtainen palkanosuus heko henkilökohtainen palkanosuus (tes) vähimmäispalkka vlp tehtäväkohtainen palkanosuus (tes)

24 Toimihenkilöiden jakautuminen toimenvaativuusluokkiin joulukuussa Prosenttia toimihenkilöistä 23,4 24, ,0 16, ,0 6,2 0,7 0,9 2,7 1, Toimenvaativuusluokat / Job value categories Mediaaniluokka=6, vaativuusluokkien keskiarvo= 6,4. Toimihenkilöiden henkilökohtaisten palkanosuuksien jakauma joulukuussa Prosenttia toimihenkilöistä Keskiarvo / Average 12,2 % 32,0 26,9 12,8 13,4 3,4 6,4 5, Henkilökohtaisen palkanosuuden portaat, % tehtäväkohtaisesta palkanosuudesta

25 TEHTÄVÄKOHTAISEN PALKANOSUUDEN MÄÄRITYS TYÖPAIKALLA 1 Selvitys tointen sisällöstä toimenkuvaus tai muu riittävä selvitys 2 Tointen vaativuuksien määritys yksi toimenvaativuusmittari METTOVA muu paikallisesti sovittu 3 Tointen vaativuusluokkapalkat 4 Toimihenkilön tehtäväkohtainen palkanosuus 5 Ylläpito säännöllisin väliajoin pysyvien muutosten yhteydessä yhteinen läpikäynti kerran vuodessa

26 METTOVA TOIMENKUVAUSMALLI Toimi Toimen tarkoitus Päätehtävät Tehtävän selvitys Aikaosuus tarvittaessa % Sijaisuudet Muut tehtävät Päivämäärä Toimihenkilön nimi Toimihenkilön allekirjoitus Esimiehen nimi Esimiehen allekirjoitus

27 2 Tarvittavat tiedot ja taidot Ratkaisujen ja päätösten vaikutukset Vuorovaikutus Tehtävä- ja johtamisvastuu

28 TOIMENKUVAUKSEEN LIITTYVÄT SELOSTUKSET Toimi Toimen nimike tai pääasiallinen tehtävä Toimen tarkoitus Päätehtävät Lyhyt selostus toimen tarkoituksesta, miksi toimi on olemassa. Kuvaukset tehtävien sisällöstä, alle 5 %:n aikaosuuksien päätehtäviä ei kuvata. Tehtävän selvitys Aikaosuus-% Sijaisuudet Muut tehtävät Tarvittavat tiedot ja taidot Ratkaisujen ja päätösten vaikutukset Vuorovaikutus Tehtävä ja johtamisvastuu Tarvittaessa yksityiskohtaisemmat selvitykset tehtävien sisällöstä. Tarvittaessa päätehtävien suorituksen vaatima aikaosuus koko toimen hoitamiseen käytetystä työajasta. Tiedossa olevat sijaisuustehtävät, joilla voi olla merkitystä luokituksen kannalta. Mahdolliset muut tehtävät, joilla voi olla merkitystä luokituksen kannalta. Kuvaus, mitä tietoja ja taitoja tarvitaan ja mikä on itsenäisen harkinnan vapaus ja vaativuus - vaadittava koulutustaso ja kokemusvuodet - erityistiedot ja -taidot - harkintatarve (tehtävää ohjaavat työohjeet, toimeksi annot, toimintamallit ja -periaatteet) Kuvaus, minkälainen vaikutus ratkaisuilla ja päätöksillä on yrityksen talouteen tai toimintaan sekä kuinka laajalle ratkaisut ja päätökset vaikuttavat toimipaikalla. Kuvaus, minkälaisia neuvonnan, opastamisen ja motivoinnin sekä neuvottelu- ja yhteistyötaitojen vaatimuksia tehtävään sisältyy. Kuvaus, minkälaista erilaisten näkökohtien käsittelyä ja yhteensovittamista tehtävään kuuluu ja kuinka itsenäinen ja laaja tehtävä on.

29 TOIMENKUVAUSTEN LAADINTA 1. Selvitetään toimen tarkoitus eli miksi toimi on olemassa. 2. Laadinta Selvitetään toimeen sisältyvät työt. Yhdistetään samantyyppiset työt osatehtäviksi/tehtäviksi. Yhdistetään samantyyppiset tehtävät yhdeksi tai useammaksi päätehtäväksi. Käytetään kokonaisia lauseita, ei pelkkiä luetteloja.

30 TOIMENKUVAUSNÄKÖKOHTIA kuvataan toimen todellinen sisältö kuvausten oltava selkeitä, jäsenneltyjä ja yhdenmukaisia kuvauksissa ei saa käyttää, lainata vaativuusmittarin tekstejä kuvataan päätehtävä (päätehtävät) ja siihen liittyvät tehtävät ja osatehtävät sekä selvitetään tarvittaessa aikaosuus % toimi x toimi y päätehtävä. tehtävä. osatehtävä päätehtävä. osatehtävä. tehtävä päätehtävä. osatehtävä. tehtävä päätehtävä. osateh-. tehtävä tävä. osatehtävä suosituksena on, että laadinta tapahtuu esimiehen ja toimihenkilön välisenä yhteistyönä.

31 TOIMENKUVAUKSEN LAADINTA Käytä sellaisia lauserakenteita ja ilmaisuja, jotka kuvaavat toimen vaativuutta. Esimerkkejä verbeistä ja sanonnoista: johtaa päättää vastaa valvoo huolehtii opastaa hoitaa arvioi suunnittelee laatii neuvottelee tulkitsee soveltaa jne. sopii tutkii luo muotoilee kehittää vertailee ratkaisee yhdistää valitsee perehdyttää piirtää jne. itsenäisesti aloitteellisesti vastuullisesti harkiten jne.

32 Toimenvaativuusmittari METTOVA Toimen vaativuus mitataan työpaikalla seuraavien tekijöiden avulla: 1 TARVITTAVAT TIEDOT JA TAIDOT Vaativuus on sitä suurempi mitä enemmän itsenäistä harkintaa toimeen sisältyy mitä enemmän tietoja ja taitoja toimessa tarvitaan 1.1 Yksityiskohtaiset työohjeet. Opastus työpaikalla Yleiset työohjeet. Tarvittavat tiedot ja taidot saadaan koulutuksella ja/tai lyhyellä kokemuksella Yleisluontoiset toimeksiannot. Tarvittavat monipuoliset tiedot ja taidot saadaan koulutuksella ja/tai pitkähkön kokemuksen avulla Yleisluontoiset toimintamallit. Tarvittavat monipuoliset ja laajat tiedot ja taidot saadaan koulutuksen ja/tai lisätiedoilla täydennetyn pitkän kokemuksen avulla Toimintaperiaatteet ja ennakkotapaukset ohjaavat toimintaa. Tarvittavat monipuoliset ja syvälliset erityistiedot ja - taidot saadaan koulutuksen ja/tai pitkän kokemuksen avulla RATKAISUJEN JA PÄÄTÖSTEN VAIKUTUKSET Vaativuus on sitä suurempi 2.1 mitä laajemmin vaikutukset koskevat koko toimipaikkaa 2.11 Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä oma työ/työryhmä Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä lähiympäristöä laajempi alue Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä osasto/yksikkö Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä useita osastoja/suuri yksikkö mitä suuremmat ovat ratkaisujen ja päätösten taloudelliset, toiminnalliset ja muut vaikutukset 2.21 Ratkaisujen vaikutus on tavanomainen Ratkaisujen vaikutus on kohtalainen Ratkaisujen vaikutus on melkoinen Ratkaisujen vaikutus on suuri VUOROVAIKUTUS Vaativuus on sitä suurempi mitä syvällisempi ja laajempi neuvonnan, opastamisen, motivoinnin tai neuvottelu- ja yhteistyötaitojen vaatimus toimeen sisältyy. 3.1 Yhteydet ovat yleensä tietojen vastaanottamista, välittämistä ja jakelua Toimeen tai sen lähipiiriin kuuluvia asiantuntijayhteyksiä Neuvottelu- ja/tai yhteistyötaitoja vaativa toimi Vaikuttamistaitoja ja erityisiä yhteistyötaitoja vaativa toimi TEHTÄVÄ- JA JOHTAMISVASTUU Vaativuus on sitä suurempi, mitä vaikeampia erilaisten näkökohtien käsittelyä ja yhteensovittamista tehtävään kuuluu, mitä vaativampi on tehtävän asema toiminta- ja johtamisjärjestelmissä. 4.1 Oma tai opastava ja/tai ohjaava tehtävä Itsenäinen tehtäväalue tai organisointi- ja resurssivastuu ja/tai esimiestehtävä Laaja itsenäinen tehtävä tai laaja organisointi- ja resurssivastuu ja/tai laaja esimiestehtävä Laaja ja monipuolinen itsenäinen tehtävä tai monipuolinen organisointi- ja resurssivastuu ja/tai esimiestehtävä, jossa alaisia useilla organisaatiotasoilla. 60

33 Toimenvaativuusmittari METTOVA 1 TARVITTAVAT TIEDOT JA TAIDOT Vaativuus on sitä suurempi mitä enemmän itsenäistä harkintaa toimeen sisältyy mitä enemmän tietoja ja taitoja toimessa tarvitaan 1.1 Yksityiskohtaiset työohjeet. Opastus työpaikalla Yleiset työohjeet. Tarvittavat tiedot ja taidot saadaan koulutuksella ja/tai lyhyellä kokemuksella Yleisluontoiset toimeksiannot. Tarvittavat monipuoliset tiedot ja taidot saadaan koulutuksella ja/tai pitkähkön kokemuksen avulla Yleisluontoiset toimintamallit. Tarvittavat monipuoliset ja laajat tiedot ja taidot saadaan koulutuksen ja/tai lisätiedoilla täydennetyn pitkän kokemuksen avulla Toimintaperiaatteet ja ennakkotapaukset ohjaavat toimintaa. Tarvittavat monipuoliset ja syvälliset erityistiedot ja -taidot saadaan koulutuksen ja/tai pitkän kokemuksen avulla. 160

34 Toimenvaativuusmittari METTOVA 2 RATKAISUJEN JA PÄÄTÖSTEN VAIKUTUKSET Vaativuus on sitä suurempi 2.1 mitä laajemmin vaikutukset koskevat koko toimipaikkaa 2.11 Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä oma työ/työryhmä Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä lähiympäristöä laajempi alue Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä osasto/yksikkö Ratkaisujen vaikutusalue on yleensä useita osastoja/suuri yksikkö mitä suuremmat ovat ratkaisujen ja päätösten taloudelliset, toiminnalliset ja muut vaikutukset 2.21 Ratkaisujen vaikutus on tavanomainen Ratkaisujen vaikutus on kohtalainen Ratkaisujen vaikutus on melkoinen Ratkaisujen vaikutus on suuri. 40

35 Toimenvaativuusmittari METTOVA 3 VUOROVAIKUTUS Vaativuus on sitä suurempi mitä syvällisempi ja laajempi neuvonnan, opastamisen, motivoinnin tai neuvottelu- ja yhteistyötaitojen vaatimus toimeen sisältyy. 3.1 Yhteydet ovat yleensä tietojen vastaanottamista, välittämistä ja jakelua Toimeen tai sen lähipiiriin kuuluvia asiantuntijayhteyksiä Neuvottelu- ja/tai yhteistyötaitoja vaativa toimi Vaikuttamistaitoja ja erityisiä yhteistyötaitoja vaativa toimi. 100

36 Toimenvaativuusmittari METTOVA 4 TEHTÄVÄ- JA JOHTAMISVASTUU Vaativuus on sitä suurempi, mitä vaikeampia erilaisten näkökohtien käsittelyä ja yhteensovittamista tehtävään kuuluu, mitä vaativampi on tehtävän asema toiminta- ja johtamisjärjestelmissä. 4.1 Oma tai opastava ja/tai ohjaava tehtävä Itsenäinen tehtäväalue tai organisointi- ja resurssivastuu ja/tai esimiestehtävä Laaja itsenäinen tehtävä tai laaja organisointi- ja resurssivastuu ja/tai laaja esimiestehtävä Laaja ja monipuolinen itsenäinen tehtävä tai monipuolinen organisointi- ja resurssivastuu 60 ja/tai esimiestehtävä, jossa alaisia useilla organisaatiotasoilla.

37 2.2 Vaativuusluokkapalkat Vaativuusluokkapalkat sen palkanmaksukauden alusta, jonka alkamispäivä on tai lähinnä sen jälkeen ( /kk): Toimen vaativuuspisteet Vaativuusluokka Viikkotyöaika 37,5 h/vko palkka /kk Viikkotyöaika 40 h/vko palkka /kk Jos työaika poikkeaa edellä mainituista viikkotyöajoista, on se otettava huomioon vaativuusluokkapalkassa. Voimassa olevat vaativuusluokkapalkat löytyvät työehtosopimuksesta.

38 HENKILÖKOHTAISEN PALKANOSUUDEN MÄÄRITYS TYÖPAIKALLA 1 Työpaikkakohtainen mittari 2 Esimiesten koulutus 3 Mittarin informointi toimihenkilöille 4 Esimiehet tekevät pätevyyden arvioinnit 5 Tulosten yhteenveto, mahdollisten mittausvirheiden oikaisut 6 Henkilökohtaisten palkanosuuksien määritys 7 Esimiehet antavat tietoa määrityksistä toimihenkilöille 8 Mittausjärjestelmän ylläpito

39 HENKILÖKOHTAINEN PALKANOSUUS Tarkoitus porrastaa palkkoja oikeudenmukaisesti pätevyyden perusteella Työpaikan (yrityksen) toiminnan ja toimien kannalta merkitykselliset tekijät voivat olla: - ammatillinen osaaminen - työtulos - muut pätevyystekijät Työnantaja laatii, käsitellään yhdessä ennen käyttöönottoa - malleja on koulutusaineistossa Arvioinnin tekee esimies

40 HENKILÖKOHTAINEN PALKANOSUUS Suuruus on 3-22 % vaativuusluokkapalkasta. Koko alue käytettävissä. Henkilökohtaisten palkanosuuksien prosenttilukujen keskiarvo on työpaikkakohtaisesti 9-16 prosentin välillä. Uudelle toimihenkilölle määritys tehdään viimeistään neljän kuukauden kuluttua.

41 1 HENKILÖN PÄTEVYYDEN JA TYÖSUORITUKSEN MITTAUS Arvioitava: Osaaminen tyydyttävä tyydyttävä+ hyvä hyvä+ kiitettävä monitaitoisuus kommentit: erityisosaaminen kehittymishalukkuus Tehokkuus tyydyttävä tyydyttävä+ hyvä hyvä+ kiitettävä onnistuminen työssä kommentit: taloudellisuus Yhteistyökyky tyydyttävä tyydyttävä + hyvä hyvä+ kiitettävä työyhteisön jäsenenä kommentit: suhteessa sisäisiin ja ulkoisiin asiakkaisiin Itsenäisyys tyydyttävä hyvä kiitettävä omatoimisuus aloitteellisuus kommentit: Pisteet yhteensä Arvioinnin suoritti: (allekirjoitus) Päiväys

42 2 HENKILÖN PÄTEVYYDEN JA TYÖSUORITUKSEN MITTAUS Arvioitava: TYYDYTTÄVÄ HYVÄ KIITETTÄVÄ OSAAMINEN Monitaitoisuus Työssä kehittyminen TEHOKKUUS Onnistuminen työssä YHTEISTYÖTAITO Joustavuus Ihmissuhdetaito ITSENÄISYYS Omatoimisuus Pisteet yhteensä + + = Arvioitaessa toimihenkilön pätevyyttä rengastetaan kunkin pätevyystekijän kohdalle arviointia vastaava pisteluku. Hyvää pätevyyttä ja hyviä työsuorituksia voi esiintyä kaikilla vaativuustasoilla. Arvioinnin suoritti (allekirjoitus) Päiväys

43 3 HENKILÖN PÄTEVYYDEN JA TYÖSUORITUKSEN MITTAUS Arvioitava: OSAAMINEN: Määrittelyssä tarkastellaan henkilön taitoa, kehittymiskykyä ja monitaitoisuutta Pisteet Taito Kehittymiskyky Monitaitoisuus tyydyttävä hyvä kiitettävä TYÖTULOS: Määrittelyssä tarkastellaan henkilön onnistumista työssään sekä toiminnan taloudellisuutta Pisteet Määrä Laatu tyydyttävä 3 3 hyvä 6 6 kiitettävä 9 9 YHTEISTYÖTAITO: Määrittelyssä tarkastellaan henkilön kykyä työyhteisön jäsenenä edesauttaa myös muiden jäsenten onnistumista työssään. Pisteet tyydyttävä 3 hyvä 6 kiitettävä 9 Pisteet yhteensä Arvioinnin suoritti (allekirjoitus) Päiväys

44 4 HENKILÖN PÄTEVYYDEN JA TYÖSUORITUKSEN MITTAUS Arvioitava Osasto Henkilönumero Tyydyttävä Tyydyttävä + Hyvä Hyvä + Kiitettävä Painoarvokerroin ARVIOITAVA OMINAISUUS K Pisteet Osaaminen Monitaitoisuus Erityisosaaminen Kehittämistaito Tehokkuus Määrä Laatu Taloudellisuus Yhteistyötaito Joustavuus Ihmissuhdetaidot Itsenäisyys Omatoimisuus Vastuullisuus Luovuus Pisteet yhteensä Kommentteja Arvioinnin suoritti (allekirjoitus) Päiväys

45 5 HENKILÖN PÄTEVYYDEN JA TYÖSUORITUKSEN MITTAUS Arvioitava Osaaminen Kommentteja Tehokkuus Kommentteja Yhteistyökyky Kommentteja Itsenäisyys Kommentteja Pisteet yhteensä = Arvioinnin suoritti (allekirjoitus) Päiväys Arviointi: 1 Tyydyttävä 2 Tyydyttävä + 3 Hyvä 4 Hyvä + 5 Kiitettävä

46 VÄHIMMÄISPALKKA heko henkilökohtainen osuus vlp tehtäväkohtainen palkanosuus (vaativuusluokkapalkka) AIKAPALKKA PALKKIOPALKKA yko yrityskohtainen osuus po palkkioosuus vp vähimmäispalkka ko kiinteä osuus

47 YLEISKOROTUS + yk yko yko heko 10 % heko 10 % vlp vlp palkka ennen yleiskorotusta palkka jälkeen yleiskorotuksen

48 Palkkarakenne uusi th 2000 yko yko heko yko heko heko yko heko vlp vlp vlp vlp vlp 4 kk kuluessa uusi vaativampi tehtävä - vlp muuttuu - hko muuttuu pätevyys muuttuu uusi vähemmän vaativa tehtävä - vlp muuttuu - hko muuttuu palkkapoliittinen osuus

49 Työpaikkakohtaisen erän jako yko. heko heko vlp vlp yko... vl x vl x + 1

50 Työpaikkakohtaisen erän jako YKO HENKILÖKOHTAINEN KOROTUS YKO HEKO HEKO VLP VLP Tavoitteena on samasta tehtävästä ja samasta pätevyydestä sama palkka

51 YLLÄPITO Toimiva palkkausjärjestelmä edellyttää jatkuvaa ylläpitoa. Toimen vaativuus Määritykset tarkistetaan säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa ja pysyvän muutoksen yhteydessä Määritysten tulee vastata toimen todellista vaativuutta Henkilökohtainen osuus Määritykset tehdään säännöllisin väliajoin, vähintään kerran vuodessa, jollei toisin sovita sekä toimihenkilön tehtävien pysyvän muutoksen yhteydessä. Työpaikkakohtaisen keskiarvon toteutuminen 9-16 prosentin väliin todetaan kaikkia toimihenkilöitä koskevan määrityksen yhteydessä.

52 YLLÄPITONÄKÖKOHTIA palkan vastaavuus muutosten vaikutukset johdonmukaisuus arviointijärjestelmän toimivuus yhteinen läpikäynti

53 ESIMIEHEN TEHTÄVÄT PALKKAUKSEN HOIDOSSA JA YLLÄPIDOSSA ymmärtää palkkausjärjestelmän tarkoituksen ja sisällön seuraa tehtävissä tapahtuvia muutoksia osallistuu uusien tehtävien ja tehtävämuutosten yhteydessä tapahtuvaan toimenkuvan laadintaan tekee heko-arvioinnit perehdyttää uudet henkilöt järjestelmään selvittää toimihenkilöille palkan perusteet käyttää palkkausta johtamisen apuvälineenä

TOIMIHENKILÖN PALKAN RAKENNE. henkilökohtainen palkanosuus. tehtäväkohtainen palkanosuus

TOIMIHENKILÖN PALKAN RAKENNE. henkilökohtainen palkanosuus. tehtäväkohtainen palkanosuus TOIMIHENKILÖN PALKAN RAKENNE yko yrityskohtainen palkanosuus heko henkilökohtainen palkanosuus (tes) vähimmäispalkka vlp tehtäväkohtainen palkanosuus (tes) Toimihenkilöiden jakautuminen toimenvaativuusluokkiin

Lisätiedot

TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO 2/2008

TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO 2/2008 1 TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 26.10.2007 30.4.2010 PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO 2/2008 2 ISBN 978-951-817-970-5 3 SISÄLLYSLUETTELO 1 ALKULAUSE... 4 1 JOHDANTO... 5 2 TEHTÄVÄKOHTAINEN PALKANOSUUS...

Lisätiedot

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO

PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO Toimihenkilöiden työehtosopimuksen PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSAINEISTO Teknologiateollisuus ry Ammattiliitto Pro ry Puh. 09 19 231 Puh. 09 17 2731 www.teknologiateollisuus.fi www.proliitto.fi 7. painos

Lisätiedot

1 PELTI- JA TEOLLISUUSERISTYSALAN TYÖNTEKIJÖIDEN PALKANKOROTUKSET

1 PELTI- JA TEOLLISUUSERISTYSALAN TYÖNTEKIJÖIDEN PALKANKOROTUKSET METALLITEOLLISUUDENHARJOITTAJAIN LIITTO MTHL:N TYÖNANTAJAT Jukka Huhtala/EL JÄSENTIEDOTE 3/2008 1 (5) 27.8.2008 Jakelu Rakennuspelti- ja teollisuuseristysalan jäsenliikkeet 1 PELTI- JA TEOLLISUUSERISTYSALAN

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen palkkarakenne KARKEARYHMITTELYOPAS

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen palkkarakenne KARKEARYHMITTELYOPAS Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen palkkarakenne KARKEARYHMITTELYOPAS 2010 Teknologiateollisuus ry Metallityöväen Liitto ry Puh. (09) 19 231 Puh. 020 77 4001 www.teknologiateollisuus.fi www.metalliliitto.fi

Lisätiedot

Yrityskohtaisen erän käyttö teknologiateollisuudessa

Yrityskohtaisen erän käyttö teknologiateollisuudessa Yrityskohtaisen erän käyttö teknologiateollisuudessa Toimihenkilöiden työsuhdepäivä 5.2.2009 Silja Symphony Jukka Tiihonen Teknologiateollisuus Roni Jokinen Toimihenkilöunioni TU 4 Palkankorotukset teknologiateollisuudessa

Lisätiedot

TOIMIHENKILÖIDEN PALKKOJEN TARKISTAMINEN SYKSY 2010

TOIMIHENKILÖIDEN PALKKOJEN TARKISTAMINEN SYKSY 2010 Jäsentiedote 9-2010 / Työmarkkinat Ruooniemi 5.10.2010 TOIMIHENKILÖIDEN PALKKOJEN TARKISTAMINEN SYKSY 2010 Keskustelu yrityksen tilanteesta ja palkanmuodostuksesta On tärkeää, että paikallisesti tarkastellaan

Lisätiedot

PALKKAUS- JÄRJESTELMÄ- OPAS TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS

PALKKAUS- JÄRJESTELMÄ- OPAS TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS PALKKAUS- JÄRJESTELMÄ- OPAS TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS Teknologiateollisuus ry Ammattiliitto Pro ry Puh. 09 19 231 Puh. 09 17 2731 www.teknologiateollisuus.fi www.proliitto.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen palkankorotukset vuonna 2008

Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen palkankorotukset vuonna 2008 Teknologiateollisuuden työehtosopimuksen palkankorotukset vuonna 2008 Sisältö: 1 Yleiskorotus 1.10.2008 2 Työpaikkakohtainen erä 1.10.2008 12.8.2008 1 Palkankorotus 1.10.2008 Palkkoja korotetaan 1.10.2008

Lisätiedot

Suunnittelu- ja konsulttiala

Suunnittelu- ja konsulttiala Suunnittelu- ja konsulttiala Palkankorotushistoria vuodesta 1990 alkaen Koonnut: Sirkku Pohja, 2018 2 Sisällysluettelo SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN MUKAISET PALKANKOROTUKSET 2017 2020...

Lisätiedot

Allekirjoituspöytäkirjan liite 1: Palkkaratkaisu 1(6) PALKKARATKAISU

Allekirjoituspöytäkirjan liite 1: Palkkaratkaisu 1(6) PALKKARATKAISU Allekirjoituspöytäkirjan liite 1: Palkkaratkaisu 1(6) PALKKARATKAISU 2(6) Palkat A. Palkkojen tarkistaminen Palkantarkistusten toteutustapa, ajankohta ja suuruus Vuosi 2017 Neuvottelut palkkaratkaisusta

Lisätiedot

YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA. Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9.

YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA. Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9. YRITYSKOHTAISEN ERÄN JAKAMINEN PAIKALLISESTI SOPIEN TIETOTEKNIIKAN PALVELUALALLA Infotilaisuudet 2008 Helsinki 4.9., Tampere 5.9., Oulu 8.9. Teknologiateollisuus ry Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO

Lisätiedot

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC

SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC SOSIAALIALAN JÄRJESTÖJEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN SOVELTAMISEN ABC Tämän ohjeistuksen tarkoitus on toimia muistilistana työnantajan edustajille ja luottamusmiehille toimenpiteistä, joita sosiaalialan järjestöjen

Lisätiedot

Yrityskohtainen erä. Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto. Helsinki 24.3.2010

Yrityskohtainen erä. Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto. Helsinki 24.3.2010 Yrityskohtainen erä Suomen Journalistiliitto Viestinnän Keskusliitto Helsinki 24.3.2010 Ohjelma Ohjeita erän käytöstä Kokemuksia helmikuussa -09 paikallisesti neuvotellusta erän käytöstä Miten tästä eteenpäin

Lisätiedot

Suorituksen ja palkitsemisen johtaminen (Ako-E3140)

Suorituksen ja palkitsemisen johtaminen (Ako-E3140) Suorituksen ja palkitsemisen johtaminen (Ako-E3140) 5.10.2016 Luento 3: Palkitsemisen kokonaisuus osa I: Palkka Minna Nylander, VTM, tohtorikoulutettava, HR-koordinaattori Palkitseminen hyvin toimivaksi

Lisätiedot

Palkantarkistukset syksy Pelti- ja teollisuuseristysalan työehtosopimus

Palkantarkistukset syksy Pelti- ja teollisuuseristysalan työehtosopimus Palkantarkistukset syksy 2018 Pelti- ja teollisuuseristysalan työehtosopimus 1 Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti Neuvottelut aidosti yritys- tai työpaikkatasolla tiedetään menestystekijät, vaatimukset,

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 2.11.2017 31.10.2020 2 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

Lisätiedot

Suorituksen ja palkitsemisen johtaminen (TU-E3140) Kevät 2016

Suorituksen ja palkitsemisen johtaminen (TU-E3140) Kevät 2016 Suorituksen ja palkitsemisen johtaminen (TU-E3140) Kevät 2016 Luento 3: Palkitsemisen kokonaisuus osa I: Palkka Minna Nylander Palkitseminen hyvin toimivaksi ULKOINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ Teknologistaloudelliset

Lisätiedot

Näytesivut. 2.1 Palkasta sopiminen ja palkan maksaminen

Näytesivut. 2.1 Palkasta sopiminen ja palkan maksaminen 2 Palkat ja palkkausjärjestelmät Tässä luvussa selvitetään palkasta sopimiseen, palkkatason määrittelyyn ja työehtosopimusten palkkausjärjestelmiin liittyviä kysymyksiä. 5 Vaikka työnantaja ja työntekijä

Lisätiedot

Kannustava palkkaus ja palkitsemiseen 26.2.2014, V-S Teknologiateollisuus ry

Kannustava palkkaus ja palkitsemiseen 26.2.2014, V-S Teknologiateollisuus ry Kannustava palkkaus ja palkitsemiseen 26.2.2014, V-S Teknologiateollisuus ry Teppo Virta asiantuntija Teknologiateollisuus ry Tuottavuuden kasvusta hyötyvät kaikki TOIMINNAN JA PROSESSIEN SUUNNITTELU OSAAMINEN

Lisätiedot

Palkkaratkaisu syksy 2012. Info syksy 2012 1

Palkkaratkaisu syksy 2012. Info syksy 2012 1 Palkkaratkaisu syksy 2012 Info syksy 2012 1 Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti Neuvottelut aidosti työpaikkatasolla tiedetään menestystekijät, vaatimukset, muutospaineet palkkaratkaisu mitoitetaan

Lisätiedot

Yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisuista

Yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisuista Yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisuista -Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden tes -Tietotekniikan palvelualan tes -Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden tes

Lisätiedot

Yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisuista

Yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisuista Yhteiset tiedotustilaisuudet työehtosopimusratkaisuista -Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden tes -Tietotekniikan palvelualan tes -Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien toimihenkilöiden tes

Lisätiedot

Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä

Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä TOIMINTATAVAN KEHITTÄMINEN - nykyisen toimintatavan kyseenalaistaminen - toiminnallinen joustavuus - osaamisen laaja-alaisuus ja

Lisätiedot

Palkkojen tarkistaminen syksy

Palkkojen tarkistaminen syksy Palkkojen tarkistaminen syksy 2010 28.9.2010 1 Sisältö 1. Palkkaratkaisun tausta ja tavoitteet 2. Tuottavuus - Tie menestykseen 3. Yrityskohtainen palkkaratkaisu 4. Muut asiat Isyysvapaa Muutosturva 28.9.2010

Lisätiedot

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki NEUVOTTELUTULOS YLEISSOPIMUKSEN PALTA -JYTY UUDISTAMINEN Aika 30.1.2018 Paikka Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki Läsnä PALTA ry JYTY ry. Hanne Salonen Päivi Salin 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Aika 23.10.2013 Paikka Läsnä Teknologiateollisuus ry, Helsinki Teknologiateollisuus

Lisätiedot

TURVATEKNIIKAN KESKUS 11.12.2000 TUKES - PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

TURVATEKNIIKAN KESKUS 11.12.2000 TUKES - PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 1 TURVATEKNIIKAN KESKUS 11.12.2000 TUKES - PALKKAUSJÄRJESTELMÄ 2 1. PALKKAUSJÄRJESTELMÄ OSA JOHTAMISTA Palkkaus ja palkitseminen ovat keskeinen osa turvatekniikan keskuksen johtamisjärjestelmää. Organisaation

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 2.11.2017-31.10.2020 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY ISBN: 978-952-238-209-2 PDF: 978-952-238-210-8 Painopaikka: Grano Oy Sisällysluettelo

Lisätiedot

Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä. Esittelyaineisto 2016

Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä. Esittelyaineisto 2016 Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä Esittelyaineisto 2016 Osaamispohjainen palkkausjärjestelmä TOIMINTATAVAN KEHITTÄMINEN - nykyisen toimintatavan kyseenalaistaminen - toiminnallinen joustavuus - osaamisen

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN

Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN Syksyn 2012 yrityskohtainen palkkaneuvottelu UIL & YTN Agenda Avaus ja esittäytyminen Yrityskohtainen sopiminen (paikallinen sopiminen) Taustat ja tavoite Ohjeet Miten syksyn 2011 palkkaneuvottelut sujuivat?

Lisätiedot

Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008

Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008 Kaupan palkkaluokittelu käyttöön 1.5.2008 1. Johdanto Nykyiset Kaupan työehtosopimuksen palkkamääräykset koskevat perinteisiä kaupan ammatteja. Alan yrityksissä työskentelee kuitenkin nk. vieraitten alojen

Lisätiedot

KUNNALLISEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN (TS-05) ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN (TS-05) ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 ALLEKIRJOITUS- KUNNALLISEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2005 2007 (TS-05) ALLEKIRJOITUS 1 Tulopoliittisen sopimuksen toteuttaminen Tällä virka- ja työehtosopimuksella (TS-05) toteutetaan

Lisätiedot

Toimipaikkojen lukumäärä Toimihenkilöiden lukumäärä Mettova toimenvaativuusmittari Muu palkkarakenne Yhteensä

Toimipaikkojen lukumäärä Toimihenkilöiden lukumäärä Mettova toimenvaativuusmittari Muu palkkarakenne Yhteensä 1 (4) TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2012 Oheiset tilastot sisältävät tiedot teknologiateollisuuden (ilman tietotekniikka-alaa) toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.11.2016-31.10.2017 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY ISBN (pdf): 978-952-238-159-0 Painopaikka: Sisällysluettelo Sisällysluettelo Asiahakemisto...5

Lisätiedot

Henkilökohtaisia aika-, kuukausi ja suorituspalkkoja korotetaan 1,6 % suuruisella yleiskorotuksella.

Henkilökohtaisia aika-, kuukausi ja suorituspalkkoja korotetaan 1,6 % suuruisella yleiskorotuksella. AUTOALAN KESKUSLIITTO RY 11.11.2011 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY AUTO- JA KORJAAMOALAN TYÖEHTOJEN PALKARAKENNE 2000 LASKENTAOHJE 2011 2013 PALKANKOROTUKSET Palkkojen korotukset ja tarkistukset Palkkojen korottaminen

Lisätiedot

TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU

TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU VIESTINNÄN KESKUSLIITTO MEDIAUNIONI TEKNISTEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELU Aika 23.11.2011 Paikka Viestinnän Keskusliiton kokoustilat, Helsinki Läsnä VKL Johanna Varis Elina Nissi

Lisätiedot

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA TERVEYSPALVELUALAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Allekirjoittaneet ovat sopineet työehtosopimuksen uudistamisesta seuraavaa: (Muutokset kursiivilla) 1. Sopimuksen voimassaolo Uusi työehtosopimuskausi

Lisätiedot

TES: 325002 PL: 01 Liite 1

TES: 325002 PL: 01 Liite 1 TES: 325002 PL: 01 Liite 1 MEKin palkkausjärjestelmäliite 1 Määräysten soveltamisala Määräyksiä sovelletaan Matkailun edistämiskeskuksen (MEK) niihin kotimaassa työskenteleviin työsopimussuhteisiin toimihenkilöihin,

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS TOIMIHENKILÖUNIONI TU

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS TOIMIHENKILÖUNIONI TU TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 26.10.2007-30.4.2010 TEKNOLOGIATEOLLISUUS TOIMIHENKILÖUNIONI TU ISBN 978-951-817-955-2 Painopaikka: Tammer-Paino Oy, Tampere, 2007 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.11.2013-31.10.2016 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.11.2013-31.10.2016 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.11.2013-31.10.2016 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY ISBN 978-952-5998-53-5 Sisällysluettelo Asiahakemisto...5-12 Allekirjoituspöytäkirja...13-22

Lisätiedot

1 Tehtävien vaativuuden määrittelyssä käytetään Hay-järjestelmää.

1 Tehtävien vaativuuden määrittelyssä käytetään Hay-järjestelmää. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS NEUVOTTELUPÖYTÄKIRJA Pöytäkirja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) sekä JUKO ry:n, Pardia ry:n ja JHL ry:n välisistä neuvotteluista, jotka koskivat GTK:ssa sovellettavaa palkkausjärjestelmää.

Lisätiedot

Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010

Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010 Farmaseuttisen henkilöstön apteekkikohtainen erä 1.5.2010 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 7.5.2010 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Henkilökohtaisen lisän myöntämisperusteet

Henkilökohtaisen lisän myöntämisperusteet Yhteistyöryhmä 24 17.09.2018 Henkilökohtaisen lisän myöntämisen perusteiden tarkastaminen YTRYHMA 24 Esittely Palkkausjärjestelmä koostuu työn vaativuuden arviointiin perustuvasta tehtäväkohtaista palkkauksesta

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron yhteiset tiedotustilaisuudet toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron yhteiset tiedotustilaisuudet toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron yhteiset tiedotustilaisuudet toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 2.11.2017 31.10.2020 1 Sisältö 1. Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimus

Lisätiedot

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 (6) PUUSEPÄNTEOLLISUUDEN TYÖNTEKIJÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2010-2013 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Osapuolet ovat sopineet 19.2.2010 alkaneeseen ja 31.1.2013 asti voimassa olevaan Puusepänteollisuuden työntekijöiden

Lisätiedot

Uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotto

Uuden palkkausjärjestelmän käyttöönotto TES: 279202 Pöytäkirja 30.6.2005 Allekirjoittamispöytäkirja, joka tehtiin puolustusministeriön sekä Maanpuolustuksen Henkilökuntaliitto MPHL ry:n ja Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:n

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen palkantarkistukset vuodelle 2010

Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen palkantarkistukset vuodelle 2010 Hanna Hovi 14.1.2010 1(7) Tietotekniikan palvelualan työehtosopimuksen palkantarkistukset vuodelle 2010 Vuoden 2010 palkankorotukset Työehtosopimuksen mukaisesti toteutetaan vuodelle 2010 seuraavat palkankorotukset:

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 8.3.2018 Saara Arola, edunvalvontajohtaja, ERTO ry Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus 1.2.2018-31.3.2020 Valtakunnansovittelijan

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä 1 Sopimuksen ulottuvuus 1. Tätä sopimusta noudatetaan Sosiaalialan Työnantajat ry:n jäseninä olevissa sosiaalialan järjestöissä työskenteleviin toimihenkilöihin.

Lisätiedot

TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2010

TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2010 TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2010 Oheiset tilastot sisältävät tiedot teknologiateollisuuden (ilman tietotekniikka-alaa ja suunnittelu- ja konsultointialaa) toimihenkilöiden

Lisätiedot

Tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 3,4 prosentilla, jos tehtäväkohtainen palkka on vähintään 1 588,24 euroa kuukaudessa

Tehtäväkohtaista palkkaa korotetaan 3,4 prosentilla, jos tehtäväkohtainen palkka on vähintään 1 588,24 euroa kuukaudessa 1 ALLEKIRJOITUS- KUNNALLISEN OPETUSHENKILÖSTÖN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2007 2009 ALLEKIRJOITUS 1 Sopimuksen voimassaoloaika 2 Palkantarkistukset Tämä virka- ja työehtosopimus on voimassa 1.10.2007

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron yhteiset tiedotustilaisuudet toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 1.11.2013 31.10.

Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron yhteiset tiedotustilaisuudet toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 1.11.2013 31.10. Teknologiateollisuuden ja Ammattiliitto Pron yhteiset tiedotustilaisuudet toimihenkilöiden työehtosopimusratkaisusta 1.11.2013 31.10.2016 1 Sisältö 1. Työllisyys- ja kasvusopimus 2. Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

1 Tehtävien vaativuuden määrittelyssä käytetään Hay-järjestelmää.

1 Tehtävien vaativuuden määrittelyssä käytetään Hay-järjestelmää. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS NEUVOTTELUPÖYTÄKIRJA Pöytäkirja Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) sekä JUKO ry:n, Pardia ry:n ja JHL ry:n välisistä neuvotteluista, jotka koskivat GTK:ssa sovellettavaa palkkausjärjestelmää.

Lisätiedot

TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2013

TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2013 TOIMIHENKILÖIDEN JA YLEMPIEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKAT LOKAKUUSSA 2013 Oheiset tilastot sisältävät tiedot teknologiateollisuuden (ilman tietotekniikka-alaa) toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden

Lisätiedot

Paikallisen neuvottelutoiminnan ja sopimisen edistäminen

Paikallisen neuvottelutoiminnan ja sopimisen edistäminen Paikallisen neuvottelutoiminnan ja sopimisen edistäminen PALKANTARKISTUKSET AJALLE 1.12.2017 31.10.2020 KUMITEOLLISUUS RY TEOLLISUUSLIITTO RY 1 Sisällysluettelo 1. Paikallisten palkkaneuvotteluiden tavoitteet...

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...3

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2017 31.1.2018 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2017 31.1.2018 Palvelualojen ammattiliitto PAM ry ja Kaupan liitto Paino:Lönnberg 2017 Vähittäiskaupan

Lisätiedot

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

MUUTOKSET. Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n. väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN Sopimus on voimassa 1.10.2012 31.10.2014 MUUTOKSET Viestinnän Keskusliiton ja Mediaunioni MDU:n väliseen TYÖEHTOSOPIMUKSEEN

Lisätiedot

Yrityskohtaista erää koskeva ohjeistus. kirjatyöntekijät toimihenkilöt

Yrityskohtaista erää koskeva ohjeistus. kirjatyöntekijät toimihenkilöt Yrityskohtaista erää koskeva ohjeistus kirjatyöntekijät toimihenkilöt 2013 1 Yrityskohtainen erä 1.10.2013 Osana kirjatyöntekijöiden ja toimihenkilöiden kevään 2012 työehtosopimusratkaisuja sovittiin syksyllä

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden ja Metallityöväen liiton yhteinen ohjeistus syksyn 2008 palkkojen korottamisesta

Teknologiateollisuuden ja Metallityöväen liiton yhteinen ohjeistus syksyn 2008 palkkojen korottamisesta Teknologiateollisuuden ja Metallityöväen liiton yhteinen ohjeistus syksyn 2008 palkkojen korottamisesta Ohjelma: 1 Yleiskorotus 1.10.2008 2 Kokemuksia työpaikkakohtaisen erän jakamisesta 2007 3 Työpaikkakohtainen

Lisätiedot

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä

Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä Liite 1 Sosiaalialan järjestötyötä koskeva palkkausjärjestelmä 1 Sopimuksen ulottuvuus 1. Tätä sopimusta noudatetaan Sosiaalialan Työnantajat ry:n jäseninä olevissa sosiaalialan järjestöissä työskenteleviin

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden palkankorotukset alkaen

Apteekkien työntekijöiden palkankorotukset alkaen Jäsentiedote 2/12 JKK Apteekkien työntekijöiden palkankorotukset 1.5.2012 alkaen A. Henkilökohtaiset palkat 1.5.2012 Apteekin työntekijöiden henkilökohtaisia kuukausipalkkoja ja tuntipalkkoja korotetaan

Lisätiedot

Suorituslisän käyttöönotto seurakunnissa. Koulutustilaisuudet keväällä 2018

Suorituslisän käyttöönotto seurakunnissa. Koulutustilaisuudet keväällä 2018 Suorituslisän käyttöönotto seurakunnissa Koulutustilaisuudet keväällä 2018 Suorituslisä osa palkkausjärjestelmää Suorituslisän perusteena Työntekijälle asetetut tavoitteet (srk:n strategia, tavoitteet)

Lisätiedot

Toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä koskevat työehtosopimukset vuosille

Toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä koskevat työehtosopimukset vuosille Tiihonen, Ruohoniemi 1.11.2013 Liite jäsentiedotteeseen 3/2013 Toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä koskevat työehtosopimukset vuosille 2013-2016 Teknologiateollisuus on uudistanut työntekijöitä,

Lisätiedot

Farmaseuttisen henkilöstön palkankorotukset alkaen

Farmaseuttisen henkilöstön palkankorotukset alkaen Jäsentiedote 7/12 JKK Farmaseuttisen henkilöstön palkankorotukset 1.12.2012 alkaen A. Henkilökohtaiset palkat 1.12.2012 Farmaseuttien, proviisorien ja pakollisessa harjoittelussa olevien farmasian oppilaiden

Lisätiedot

VIESTINTÄALAN TOIMIHENKILÖIDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

VIESTINTÄALAN TOIMIHENKILÖIDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ VIESTINTÄALAN TOIMIHENKILÖIDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSOPAS 2008 VAAL VKL - TU 1 ESIPUHE Liittojen välillä on sovittu uudesta toimihenkilöitä koskevasta vähimmäispalkkajärjestelmästä ja siihen liittyvistä

Lisätiedot

VES: 322151. 1 Soveltamisala

VES: 322151. 1 Soveltamisala GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS TARKENTAVA VIRKAEHTOSOPIMUS VES: 322151 Geologian tutkimuskeskus (GTK) sekä JUKO ry, Pardia ry ja JHL ry ovat tehneet hallinnonalakohtaisen tarkentavan virkaehtosopimuksen Geologian

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.11.2016-31.10.2017 TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY AMMATTILIITTO PRO RY ISBN: 978-952-238-158-3 (pdf: 978-952-238-159-0) Painopaikka: Grano Oy Sisällysluettelo

Lisätiedot

TOIMITUKSELLISEN HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JOVA

TOIMITUKSELLISEN HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JOVA TOIMITUKSELLISEN HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ JOVA OPAS 2008 2 3 ESIPUHE Toimituksellisen henkilöstön tehtävät ovat moninaiset ja tehtävänimikkeitä toimituksissa on kymmeniä. Tehtävät voivat poiketa

Lisätiedot

TES: 322104. 1 Soveltamisala

TES: 322104. 1 Soveltamisala GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS TYÖEHTOSOPIMUS TES: 322104 Geologian tutkimuskeskus (GTK) sekä JUKO ry, Pardia ry ja JHL ry ovat tehneet työehtosopimuksen Geologian tutkimuskeskuksen työsopimussuhteista henkilöstöä

Lisätiedot

TUOTANNOLLISEN HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ

TUOTANNOLLISEN HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ TUOTANNOLLISEN HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ KOULUTUSOPAS 2008 ESIPUHE Kirjatyöntekijöitä koskevan työehtosopimuksen pohjalta Viestintäalan ammattiliitto (VAAL) ja Viestinnän Keskusliitto (VKL) ovat

Lisätiedot

Työehtosopimuksen sopimuskausi on

Työehtosopimuksen sopimuskausi on TAY- PALVELUT OY:N TYÖEHTOSOPIMUSTA KOSKEVA NEUVOTTELUTULOS 26.2.2018 1. Lähtökohdat Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia

Lisätiedot

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä

1. Työaikapankkia koskevia määritelmiä OHJE TYÖAIKAPANKKIJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTOON SUUNNITTELU- JA KONSULTTIALALLA Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL ry, Toimihenkilöunioni TU ry ja Ylemmät

Lisätiedot

SUORITUSLISÄJÄRJESTELMÄ KUOPION EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ

SUORITUSLISÄJÄRJESTELMÄ KUOPION EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ SUORITUSLISÄJÄRJESTELMÄ KUOPION EV.LUT. SEURAKUNTAYHTYMÄSSÄ SISÄLTÖ 1) Arviointikriteerit... 2 2) Suoritustasot... 2 3) Arviointijakso... 2 4) Kehitys- ja arviointikeskustelut... 3 5) Päätöksenteko...

Lisätiedot

SAK ry ESITYS TULOPOLIITTINEN SOPIMUS VUOSILLE , PALKANTARKISTUKSET

SAK ry ESITYS TULOPOLIITTINEN SOPIMUS VUOSILLE , PALKANTARKISTUKSET SAK ry ESITYS 1 TULOPOLIITTINEN SOPIMUS VUOSILLE 2005-2006, PALKANTARKISTUKSET 1 LÄHTÖKOHDAT Sopimuksen tavoitteena on myönteisen talous- ja työllisyyskehityksen saavuttamiseksi turvata palkansaajien suotuisa

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 6/2011 liite 2 1 (5)

KT Yleiskirjeen 6/2011 liite 2 1 (5) KT Yleiskirjeen 6/2011 liite 2 1 (5) Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES 2010 2011) allekirjoituspöytäkirjan 4 :n mukaisten palkantarkistusten soveltamisohjeet Yleistä Yleiskorotus

Lisätiedot

SOPIMUS KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTO- SOPIMUKSEN PALKKAUSMÄÄRÄYSTEN TA- KAUTUVASTA SOVELTAMISESTA LUKIEN

SOPIMUS KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTO- SOPIMUKSEN PALKKAUSMÄÄRÄYSTEN TA- KAUTUVASTA SOVELTAMISESTA LUKIEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJAN LIITTEEKSI SOPIMUS KIRKON YLEISEN VIRKA- JA TYÖEHTO- SOPIMUKSEN 2007-2009 PALKKAUSMÄÄRÄYSTEN TA- KAUTUVASTA SOVELTAMISESTA 1.5.2007 LUKIEN 1 Soveltamisala 1 mom. Tämän sopimuksen

Lisätiedot

TEKSTIILI- JA VAATETUSTEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN YLLÄPITO-OHJEET KULUTUSTAVARARYHMÄ RY

TEKSTIILI- JA VAATETUSTEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN YLLÄPITO-OHJEET KULUTUSTAVARARYHMÄ RY TEKSTIILI- JA VAATETUSTEOLLISUUDEN TOIMIHENKILÖIDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN YLLÄPITO-OHJEET KULUTUSTAVARARYHMÄ RY TOIMIHENKILÖUNIONI TU RY JOHDANTO Tekstiili- ja vaatetusteollisuus ry sekä Suomen Teollisuustoimihenkilöiden

Lisätiedot

KIVIPOHJAISEN RAKENNUSTUOTE- TEOLLISUUDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ RTT/RL 2010

KIVIPOHJAISEN RAKENNUSTUOTE- TEOLLISUUDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ RTT/RL 2010 KIVIPOHJAISEN RAKENNUSTUOTE- TEOLLISUUDEN PALKKAUSJÄRJESTELMÄ RTT/RL 2010 Palkkaustavat Peruspalkkaustavat: Aikapalkkaus Perustuu tehtävien luokittamiseen työn vaativuuden perusteella ja työntekijän pätevyyden

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTA PAIKALLISEN ERÄN JAKAMISESSA

YHTEISTOIMINTA PAIKALLISEN ERÄN JAKAMISESSA YHTEISTOIMINTA PAIKALLISEN ERÄN JAKAMISESSA Käsiteltävät aiheet: yhteistoiminta ja paikallinen sopiminen kehittämisen apuna yrityksen palkkapolitiikka oikeudenmukaisen ja kannustavan palkitsemisen perustana

Lisätiedot

NEUVOTTELUTULOS. Helsinki xx.yy.2013. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. LIITE neuvottelutulos

NEUVOTTELUTULOS. Helsinki xx.yy.2013. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. LIITE neuvottelutulos NEUVOTTELUTULOS Energiateollisuus ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Suomen Konepäällystöliitto ry ovat 21.10.2013 saavuttaneet neuvottelutuloksen keskusjärjestöjen 30.8.2013 solmiman työllisyys- ja kasvusopimuksen

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos 8.2.2018 JHL:n edustajisto 15.2.2018 Hannu Moilanen/Marja Lehtonen KUNNALLINEN TUNTIPALKKAISTEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUS Sopimuksen

Lisätiedot

TEHTÄVÄNKUVAUKSET JA TEHTÄVIEN VAATIVUUSARVIOINTI

TEHTÄVÄNKUVAUKSET JA TEHTÄVIEN VAATIVUUSARVIOINTI TEHTÄVÄNKUVAUKSET JA TEHTÄVIEN VAATIVUUSARVIOINTI Valmistelija: Kuntayhtymän johtaja YT 9.11.2015 Palkkatoimikunta 3.11.2015 Hallitus 16.11.2015 Voimaantulo 01.12.2015 1 1 Ohjeen soveltaminen Tämän ohjeen

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden työehtosopimus 1.10.2009 30.9.2012 PALKKARAKENNE 2010 KOULUTUSAINEISTO

Teknologiateollisuuden työehtosopimus 1.10.2009 30.9.2012 PALKKARAKENNE 2010 KOULUTUSAINEISTO Teknologiateollisuuden työehtosopimus 1.10.2009 30.9.2012 PALKKARAKENNE 2010 KOULUTUSAINEISTO Teknologiateollisuus ry Metallityöväen Liitto ry Puh. (09) 19 231 Puh. 020 77 4001 www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen Muutokset (kursiivilla)

Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen Muutokset (kursiivilla) Liite: Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen Muutokset (kursiivilla) LM-sopimus: Alueluottamusmies 1. Suureen tai alueellisesti hajautettuun yritykseen on oikeus valita tämän sopimuksen tarkoittamia

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2018 2019 ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Sopimuksen voimassaoloaika ja sopimuksen mahdollinen irtisanominen 2 Yleiskorotukset Tämä työehtosopimus (TTES)

Lisätiedot

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2018-31.1.2020 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.2.2018 31.1.2020 SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus... 3 2 Esimies... 3 3 Työsopimus... 3 4 Työehdot...

Lisätiedot

KTM 11/110/2002 VES: 321051

KTM 11/110/2002 VES: 321051 KTM 11/110/2002 VES: 321051 KAUPPA- JA TEOLLISUUSMINISTERIÖN VIRKAMIESTEN UUDESTA PALKKAUSJÄRJESTELMÄSTÄ 12.4.2002 TEHDYN TARKENTAVAN VIRKAEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 Allekirjoituspöytäkirjan

Lisätiedot

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA 1 ALLEKIRJOITUS- KUNNALLISEN TUNTIPALKKAISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUKSEN 2005 2007 ALLEKIRJOITUS 1 Tulopoliittisen sopimuksen toteuttaminen Tällä työehtosopimuksella toteutetaan 29.11.2004 allekirjoitettu

Lisätiedot

Tämä sopimus on tehty 31.10.2007 tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 11 :n mukaisesti.

Tämä sopimus on tehty 31.10.2007 tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 11 :n mukaisesti. # 12886 2068/85/2008 Tarkentava virka- ja työehtosopimus uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottamisesta Maaseutuvirastossa. Sopimus on tehty 15:nä päivänä joulukuuta 2008 Maaseutuviraston sekä Julkisalan

Lisätiedot

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- ja TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos

KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- ja TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN VIRKA- ja TYÖEHTOSOPIMUKSEN:n neuvottelutulos 8.2.2018 JHL:n edustajisto 15.2.2018 Hannu Moilanen/Marja Lehtonen KUNNALLINEN TEKNISEN HENKILÖSTÖN TYÖEHTOSOPIMUS Sopimuksen

Lisätiedot

Työn vaativuuden arviointiprosessi

Työn vaativuuden arviointiprosessi Työn vaativuuden arviointiprosessi Tiedotus- ja opastustilaisuus Seija Kuningas 1 Käsitteet Työn vaativuus = työn tekijälleen asettamat vaatimukset millaisia valmiuksia työntekijällä tulee olla, jotta

Lisätiedot

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010

MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 MAASEUDUN TYÖNANTAJALIITTO LANDSBYGDENS ARBETSGIVAREFÖRBUND Marjatta Sidarous JÄSENKIRJE M/2/2007 10.10.2007 1(5) TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMINEN VUOSILLE 2007 2010 Maaseudun Työnantajaliiton ja Puu- ja

Lisätiedot

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA

TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA TYÖTERVEYSLAITOSTA KOSKEVAN TYÖEHTOSOPIMUKSEN ALLEKIR- JOITUSPÖYTÄKIRJA Yleistä Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat 30.8.2013 allekirjoittaneet työllisyys- ja kasvusopimuksen vuosille 2013 2016/2017. Tällä

Lisätiedot

Henkilökohtainen palkanlisä, siirtymäkauden lisä ja henkilökohtainen lisä

Henkilökohtainen palkanlisä, siirtymäkauden lisä ja henkilökohtainen lisä KT Yleiskirjeen 17/2007 liite 4 1 (6) Kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen (OVTES 2007 2009) allekirjoituspöytäkirjan soveltamisohjeet Palkantarkistukset, järjestelyerät ja kertaerä

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY Liite 1 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY 9.10.2013 PALKKARATKAISU

TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY Liite 1 METALLITYÖVÄEN LIITTO RY 9.10.2013 PALKKARATKAISU Liite 1 PALKKARATKAISU Palkantarkistusten toteutustapa, ajankohta ja suuruus Vuosi 2013 Neuvottelut palkkaratkaisusta ja sen perusteista Palkkaratkaisusta neuvotellaan paikallisesti ottaen huomioon yrityksen

Lisätiedot

KVTESn II luvun 17 :n mukaiset työnantajan edustajat Uudenmaan liitossa ja ylimmän johdon palkkausohjeen hyväksyminen

KVTESn II luvun 17 :n mukaiset työnantajan edustajat Uudenmaan liitossa ja ylimmän johdon palkkausohjeen hyväksyminen Maakuntahallitus 75 16.03.2015 KVTESn II luvun 17 :n mukaiset työnantajan edustajat Uudenmaan liitossa ja ylimmän johdon palkkausohjeen hyväksyminen 90/01.00.03/2015 MHS 16.03.2015 75 Hallintosäännön 41

Lisätiedot

VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA

VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA VENEENRAKENNUSTEOLLISUUDEN TYÖEHTOSOPIMUKSEN UUDISTAMISTA KOSKEVA ALLEKIRJOITUSPÖYTÄKIRJA Aika 13.1.2011 Paikka Läsnä Eteläranta 10, Helsinki Veneteollisuuden Työnantajat ry Timo Sarparanta Puu- ja erityisalojen

Lisätiedot