PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala"

Transkriptio

1 VALTIOVARAINMINISTERIÖ PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala VALTION IT-JOHTORYHMÄ Aika ke klo Paikka VM, Aleksanterinkatu 36 A, neuvotteluhuone Tera Osallistujat: Turunen, Juhani alivaltiosihteeri valtiovarainministeriö puheenjohtaja Aaltonen, Heikki alivaltiosihteeri valtioneuvoston kanslia jäsen Aho, Matti osastopäällikkö maa- ja metsätalousministeriö jäsen Damski, Juhani johtaja Ilmatieteen laitos jäsen Haukirauma, Heikki työmarkkinaneuvos työ- ja elinkeinoministeriö jäsen Hiironniemi, Silja ylijohtaja valtiovarainministeriö jäsen Koli, Markku operaatiopäällikkö Pääesikunta jäsen Koski, Jaana ylijohtaja sosiaali- ja terveysministeriö jäsen Mattlin, Håkan ylijohtaja opetusministeriö jäsen Viljanen, Ritva kansliapäällikkö sisäasiainministeriö jäsen Honka, Leena valtion IT-johtaja valtiovarainministeriö sihteeri Viitala, Marja-Leena projektiavustaja valtiovarainministeriö sihteeri Asiantuntijat: Jylhänkangas Riku projektipäällikkö valtiovarainministeriö Kurkinen Seppo neuvotteleva virkamies valtiovarainministeriö Uusitalo, Jukka neuvotteleva virkamies valtiovarainministeriö Vasiljeff Miliza hallitusneuvos valtiovarainministeriö 1 Kokouksen avaus Puheenjohtaja avasi kokouksen ja toivotti jäsenet tervetulleiksi. Puheenjohtaja onnitteli Markku Kolia uudesta tehtävästä. Koli lupasi toimia johtoryhmässä vielä tämän vuoden ajan. 2 Edellisen kokouksen ( ) pöytäkirja hyväksyminen Hyväksyttiin edellisen kokouksen pöytäkirja. 3 SADe-hankkeen tulosten esittely ja käsittely, Silja Hiironniemi Silja Hiironniemi esitteli SADe-hankkeen tuloksia liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Hankkeen tavoitetilana on verkottunut julkinen hallinto, joka näkyy kansalasille yhtenä ja yhtenäisenä kokonaisuutena. Kansainvälisissä vertailuissa tavoitteena on saada Suomi keskimäärin viiden kärkimaan joukkoon.

2 2 (4) Suunniteltu Suomen egovernment-konsepti koostuu seuraavista osista: eservices (sähköiset palvelut ja asiointi), edemocracy (sähköiset osallistumis- ja vaikuttamismuodot) ja eadministration (sähköiset hallinnon sisäiset prosessit, tietojärjestelmät ja tietovarannot). Ehdotettuja peruslinjauksia on 12 kpl. ja välittömästi käynnistettäväksi ehdotettuja hankkeita 6 kpl. (mm. Sähköisen asioinnin palvelukokonaisuuksien kehittämishanke, Perustietovarantojen edistämishanke sekä JulkIT-hanke). Raportti on lausunnolla asti, jonka jälkeen se viedään Hallinnon ja alueiden kehittämisen ministeriryhmän HALKEn käsittelyyn. Keskustelua: - HALKEn käsittely on hyvä, sillä sen päätöksenteko sitouttaa ministeriöt hankkeeseen. Hankkeen tilanteesta tulisi kertoa säännöllisesti IT-joryssä. - egovernment-onseptissa tulisi olla mukana myös einformation-osio, joka tarjoaa kansalaisille tietoa käytännön asioista; ei pelkästään julkishallinnon kapulatietoa (säädöksiä ym.) -> einformation osuus on mukana palveluissa. - Asiakasnäkökulman on oltava vahvasti mukana; mistä palveluluista saadaan suurimmat hyödyt. - Asiointipalvelujen osalta tarvitaan nopeasti jotain; olemassa olevien palvelujen yhteen kokoaminen on helpompaa kuin uusin luominen. - Lupahallinnon sähköistämiselle voisi asettaa myös määrällisiä tavoitteita. - Hankkeen rahoituksesta: eri hankkeissa on tehty karkeita arvioita, kehittäminen on kalleinta. Yhteinen ylläpito maksaa, mutta tulee ajan ollen edullisemmaksi. - Jokainen ministeriö vastaa omista palveluistaan. - Asioiden siirtäminen virastolta toiselle on vaikeaa; hallinnonalojen väliset asiat hankalimpia. - Organisaatioilla on suuri tarve säilyttää oma identiteettinsä. Puheenjohtaja kiitti esityksestä ja lupasi, että hankkeeseen palataan kevään aikana. 4 Sähköisen asioinnin käynnistettävät hankkeet Asiointitilin edellyttämät lainsäädäntömuutokset, Miliza Vasiljeff ja Riku Jylhänkangas Riku Jylhänkangas esitteli Asiointitili-hanketta liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Asiointitili sisältää mm. seuraavat toiminnallisuudet: perinteisen postin korvaava päätösten tiedoksiantokanava; asiakkaiden sähköiset tavoitettavuustiedot sekä päätösasiakirjojen välivarasto. Asiakkaalla on mahdollisuus saada asiaansa koskevat päätökset sähköisesti. Järjestely perustuu suostumukselle, eli ketään ei pakoteta siihen. Lopullisten asiakirjojen arkistointi on ao. viranomaisen vastuulla. Keskustelua: - Miten tullaan suhtautumaan yksityisten yritysten (erit. vakuutusyhtiöiden) kiinnostukseen asiointitiliä kohtaan? - Asiointitilin palveluista halutaan saada mahdollisimman kattavia (KELA ja Verohallinto mukaan). - Hanke on saatava pian toteutettua, koska aikataulu on jo viivästynyt lainsäädäntöasioiden vuoksi. Pilotointi on vasta syksyllä Kaikki julkishallinnon palvelut on saatava asiointitiliin, mm. lupahallinnon on oltava sähköistä, jollei ole erillisiä perusteita siitä poikkeamiseen. - Viranomaisten liittyminen asiointitiliin on vapaaehtoisesta.

3 Miliza Vasiljeff kertoi lainsäädäntöhankkeesta etukäteen jaetun materiaalin mukaisesti. 3 (4) Hankkeen tarkoituksena on selvittää seuraavat kokonaisuudet, joita asiointitilipalvelun toteuttaminen julkishallinnon yhteisenä palveluna edellyttää: - päätösten sähköinen tiedoksianto; edellyttää sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetun lain muuttamista - asiointitilin hankinta-, rahoitus ja hinnoittelumalli; asiointitili kilpailutetaan palveluna - asiointitilin hallinnointiin liittyvät mahdolliset muut lainsäätämistarpeet: asiointitilipalvelun tarjoaminen koko julkiselle hallinnolle edellyttää Valtiokonttorin toimialasäännösten muuttamista. Keskustelua: - Miksi palvelusta vastaa Valtiokonttori, eikä Valtion IT-palvelukeksus VIP? -> Asiointitilissä palveluja on tarkoitus tuottaa valtion ohella myös välilliselle hallinnolle ja kunnille. Konsernin sisäisiä palveluja tuottava palvelukeskus toimii in-house - periaatteella. - Valtiokonttorilakiin on tarkoitus lisätä sähköisen hallinnon tukipalvelut. Koska asia pitää viedä nopeasti eteenpäin, todettiin, ettei virallista lausuntokierrosta tarvita. Lainsäädäntöesitys tulisi käsitellä maaliskuun Valtion IT-koordinaatioryhmässä VITKOssa. Asiaa ei tarvitse enää käsitellä IT-johtoryhmässä. Kansalaisten ja yritysten tunnistaminen suunnitelma tunnistuspalvelujen kehittämiseen, Seppo Kurkinen Seppo Kurkinen kertoi tunnistuspalvelujen tilanteesta liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Kokouskutsun mukana jaettiin valtiovarainministeriön vastaus Valtiontalouden tarkastusviraston raportissa esitettyihin ongelmakohtiin. Raportin mukaan tunnistuspalveluissa tehdään päällekkäistä työtä, toimitaan ilman toimivaltaa ja palveluja on kilpailutettu väärin. Tämänhetkiset tunnistuspalvelut ovat - kansalaisten tunnistuspalvelut VETUMA (sisältää maksamistoiminnallisuuden) ja Tunnistus.fi (KELA, Vero ja TEM) - yrityksille ja y-tunnuksen omaaville yhteisöille tarkoitettu KATSO-palvelu, jonka omistavat KELA ja Vero. VETUMA täytyy kilpailuttaa tänä vuonna uudestaan. Sen jälkeen suunnitellaan VE- TUMAN ja Tunnistus.fi:n yhdistämistä. KATSO-palvelun lainsäädäntökysymyksiä ja palvelun tarjonnan organisointia ollaan selvittämässä. Tämän jälkeen on vuorossa yritys- ja yhteisötunnistuksen uudelleen arviointi ja kilpailutus. Keskustelu: - Tavoitteena on saada vain yksi palvelu kansalaisille ja yksi palvelu yrityksille. - Tässä yhteydessä ei puhuta virkamiesten tunnistautumisesta. - VETUMA ei tarjoa enää mobiilitunnistautumista, koska mobiilitunnisteen hankkiminen on niin vaikeaa. - Onko meillä varaa ylläpitää kaikkia palveluja vuoteen 2011 asti? - Voiko palvelujen yhdistämistä nopeuttaa? -> Voi, jos VETUMAn kilpailutusta voidaan lykätä.

4 4 (4) - Nykyiset palvelut voisivat toimia toistensa varajärjestelminä. Puheenjohtaja kiitti esityksestä ja totesi, että tunnistuspalvelujen kehittämistä tulee vauhdittaa. 5 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman toimintasuunnitelma , Jukka Uusitalo 6 Muut asiat Jukka Uusitalo esitteli Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman toimintasuunnitelmaa liitteenä olevan esityksen mukaisesti. Kehittämisohjelman tavoitteet vuodelle 2009 ovat ensisijaisesti Perustietovarantojen käytön edistäminen, Yhteentoimivuusportaalin kilpailutus ja toteutus sekä Valtiotason arkkitehtuurin määrittely ja kuvaus. Tämän jälkeen tulevat Integraatioratkaisu, Arkkitehtuurimenetelmä ja Arkkitehtuurikoulu. Keskustelua Perustietovarannot-hankkeen organisoinnista: - SADe-hankkeen ehdotus viedään HALKEen, jonka jälkeen se on hankkeistettava, jotta saadaan kaikki osapuolet siihen mukaan. - Perusrekisterit koskevat ihmisiä, rakennuksia, kiinteistöjä ja yrityksiä. - Tulisi kuvata, keitä tämä asia koskee ja mitä hyötyä siitä on yhteiskunnalle. - Nykyisin viranomaiset ylläpitävät ottamiaan perusrekisterikopioita, joten siitä tulee ylimääräisiä kuluja. - Hinnoittelupolitiikan tulisi olla 0 euroa, jotta se helpottaisi siirtymistä yhteiseen järjestelmään. Puheenjohtaja kiitti esityksestä, ja toivoi, että myöhemmin IT-johtoryhmä saisi vielä konkreettisemman esityksen perustietovarantojen käytön edistämisestä. Seuraava kokous pidetään Pääesikunnassa ke klo Muut sovitut kokoukset: ke 6.5. klo 14 16, Ilmatieteen laitos ke klo 14 16, VM, Aleksanterinkatu 36 A, 6. krs., nh. Tera

5 Sähköisen asioinnin ja demokratian kehittäminen Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita, yhteispalvelua, puhelinpalveluja ja sähköistä asiointia kehitetään voimakkaasti. Suomen sijoitukset kansainvälisissä vertailuissa ovat heikentyneet Kolmas kansallinen tietoyhteiskuntastrategia Strategian toimeenpanosta vastaa LVM:n yhteydessä toimiva Arjen tietoyhteiskunnan neuvottelukunta. Eräänä painopisteenä on julkisen hallinnon tietoyhteiskuntakehityksen edistäminen, joka on VN periaatepäätöksen (tietoyhteiskuntapolitiikan linjaukset, kesäkuu 2007) mukaisesti VM:n vastuulla Valtionhallinnon IT-strategia 2006 Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 2

6 Sähköisen asioinnin ja demokratian kehittämishanke (SADe) Hanke asetettu , raportti luovutettu Tehtävänä oli laatia ehdotus julkisen hallinnon ja julkisten palveluiden sähköisen asioinnin kehittämislinjauksiksi sekä käyttöönottosuunnitelmaksi vuosille Tavoitetila: Suomessa on verkottunut julkinen hallinto, jonka palvelut ovat monikanavaisesti saatavissa ja helposti löydettävissä kansalaisen elämäntilannetta ja yrityksen elinkaaren vaihetta tukevina. Kansalaiselle ja yritykselle julkinen hallinto näkyy yhtenä ja yhtenäisenä kokonaisuutena Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 3 Ehdotetut sähköisen asioinnin ja hallinnon kehittämisen tavoitteet Yleiset vaikuttavuustavoitteet Palvelujen saatavuuden parantaminen Asiakaslähtöisyyden parantaminen Hallinnollisen taakan vähentäminen Tuottavuuden kasvu Kilpailukyvyn vahvistaminen Kukin viranomainen laatii palvelujen sähköistämissuunnitelman vuoden 2009 loppuun mennessä. Valtion viranomaisille asetetaan suunnitelmien perusteella tulostavoitteet. Suomen sijoittuminen kansainvälisissä sähköisen asioinnin vertailuissa parantuisi vuoteen 2012 mennessä siten, että Suomi on tunnetuimmissa vertailuissa keskimäärin maailman viiden kärkimaan joukossa. Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 4

7 Suomen egovernment-konsepti Suomen egovernment -konsepti eservices Sähköiset palvelut ja asiointi edemocracy Sähköiset osallistumis- ja vaikuttamismuodot eadministration Sähköiset hallinnon sisäiset prosessit, tietojärjestelmät ja tietovarannot Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 5 Ehdotetut peruslinjaukset 1 (2) Sähköiset palvelut 1. Julkisen hallinnon monikanavainen palvelujen saatavuus 2. Laaja-alainen kokonaisuus (valtio, kunnat, Kela) 3. Asiakaskeskeisyys ja e-palvelujen korkea kehitysaste 4. Palveluryhmittelyt elämäntilannelähtöisesti Sähköinen hallinto 5. Tietohallinnon kehittäminen osa hallinnon kehittämistä 6. Yhteiset palvelut yhteisenä työnä (JulkIT) 7. Ohjausta vahvistetaan, ohjauskeinoja kehitetään yhteentoimivuuden edistämiseksi 8. Yhteisten ratkaisuja, perustietovarantojen yhteistä käyttöä ja yhteisiä arkkitehtuurilinjauksia kehitetään 9. Parannetaan hallinnon ja palvelutuotannon tuloksellisuutta ja tuottavuutta Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 6

8 Peruslinjaukset 2 (2) Sähköinen osallistuminen ja vaikuttaminen 10. Kansalaisten kuulemista helpotetaan 11. Sähköisiä vaikuttamismahdollisuuksia kehitetään Markkinoiden kehittäminen 12. IT-palvelumarkkinoita kehitetään Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 7 Välittömästi käynnistettäväksi ehdotetut hankkeet 1(2) 1. Kansallisten asiointiportaalien ja verkkopalvelukonseptin kehittämishanke Suomi.fi ja YritysSuomi.fi kehittäminen asiointitilin käyttöönotto 1. vaihe valmis Asiointitili vaihe Sähköisen asioinnin palvelukokonaisuuksien kehittämishanke toimintamallin kehittäminen hankkeen päätettävästä laajuudesta riippuen haluttu määrä (esim.1 7) julkisen hallinnon sisällöllistä sähköisen asioinnin palvelukokonaisuutta esimerkiksi kansalaisten opetuksen, terveyden tai ikääntymisen palvelukokonaisuuksia toimintamalli 2010, palvelukokonaisuudet Perustietovarantojen käytön edistämishanke hinnoittelun uudistuminen, tiedon tuotannon ja jakelun uudelleenorganisointi ja perustietovarantojen tietojärjestelmien hyödyntämisen olennainen helpottuminen, tiedon käytön laajeneminen hinnoitteluperiaatteet 2010, organisoinnin uudistamisehdotus 2009 Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 8

9 Välittömästi käynnistettäväksi ehdotetut hankkeet 2(2) 4. JulkIT-hanke koko julkisen hallinnon, so. valtion, kuntien ja Kelan saumaton yhteistyö julkisten palvelujen kehittämisessä, käyttöönotossa ja ylläpitämisessä. keskitetty rahoitusmalli 2011, organisoituminen Julkisen hallinnon yhteentoimivuuslain valmistelu- sekä sähköisen asioinnin lainsäädännön kokonaistarkasteluhanke 1. vaihe: eri tahoilla tehtävien ratkaisujen yhteentoimivuuden ohjauksen vahvistaminen. 2. vaihe: lainsäädännön kokonaisuuden ja vastuusuhteiden selkiyttäminen 1.vaihe: Sähköisen osallistumisympäristön kehittämis- ja käyttöönottohanke kehitetään kansalaisten mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa julkisen hallinnon päätöksentekoon ja hallinnon toimintaan. 1.vaihe vaihe2012. Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 9 Lähde: SADe-hankkeen loppuraporttiluonnos, versio Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 10

10 Päätöksenteko Hallituksen iltakoulu Valmistelua jatketaan esitettyjen tavoitteiden ja linjausten pohjalta politiikkariihtä varten. Politiikkariihi : Tietoyhteiskuntapolitiikkaa jäntevöitetään ja julkisen sektorin tuottavuutta edistetään tietotekniikkaa hyödyntämällä nykyistä paremmin. Nopeutetaan sähköisen asioinnin kehittämistä ja edistetään IT-ratkaisujen yhteentoimivuutta ja käyttäjälähtöisyyttä. Lausunnot Hallinnon ja alueiden kehittämisen ministeriryhmä Huhtikuu Osasto pp.kk.vvvv pp.kk.vvvv 11

11 Asiointitili Kansalaisten ja yritysten sähköinen palvelukanava Riku Jylhänkangas Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Asiointitilin toiminnallisuus Asiointitili sisältää seuraavan päätoiminnallisuuden: 1) Julkishallinnon sähköisten palvelujen tarjoaminen yhdestä paikasta asiakkaille 2) Sähköisen asioinnin tilatietojen näyttäminen ja tapahtumahistorian säilyttäminen 3) Perinteisen postin korvaava päätösten tiedoksiantokanava 4) Asiakkaiden sähköiset tavoitettavuustiedot (sähköposti ja matkapuhelinnumero) 5) Tiedon kysyminen viranomaiselta 6) Päätösasiakirjojen välivarasto Osasto ValtIT / Riku Jylhänkangas pp.kk.vvvv 2

12 Asiointitilin vastuualue ASIOINTITILIN VASTUUALUE Osasto ValtIT / Riku Jylhänkangas pp.kk.vvvv 3 Asiointitilin lainsäädäntötyöryhmä Asiointitilin edellyttämien lainsäädäntöasioiden ratkaisemiseksi on asetettu työryhmä, jonka tehtävänä on ratkaista seuraavat kokonaisuudet 1) Päätösten sähköinen tiedoksianto 2) Asiointitilin hankinta-, rahoitus- ja hinnoittelumalli 3) Asiointitilin hallinnointiin liittyvät mahdolliset muut lainsäätämistarpeet Työryhmällä on tiukka aikataulu, erityisesti 3. osio koskien lakia Valtiokonttorista edellyttää nopeaa etenemistä (ilman lausuntokierrosta) Työryhmän tulosten perusteella tehtyjen päätösten jälkeen voidaan kilpailuttaa asiointitilin hankinta Asiointitili ollaan hankkimassa palveluna Osasto ValtIT / Riku Jylhänkangas pp.kk.vvvv 4

13 Tunnistuspalvelut Kansalaisten tunnistaminen Yritysten tunnistaminen Tunnistus.fi Kela, Vero, TEM -miljoonia tunnistuksia/vuosi Rajapintana SAML KATSO Vero, Kela VETUMA Mukana > 50 organisaatiota (kuntia, valtion laitoksia) Maksamistoiminnallisuus Rajapintoina VETUMA ja SAML Tunnistuspalvelujen uusiminen Tunnistus.fi Vetuma tarjouskilpailu Federointiprojekti VETUMA/Tunnistus.fi Vetuman uusi tarjouskilpailu KATSO lainsäädäntömuutosten selvittäminen ja toteuttaminen Yritys- ja yhteisö-- tunnistuksen uudelleen arviointi Yritys- ja yhteisötunnistuksen uudelleenkilpailutus KATSO palvelun tarjonnan organisointi

14 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman tavoitteet 2009 Valtion IT-johtoryhmä neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Tavoitteet vuodelle 2009 Perustietovarantojen käytön edistäminen (prioriteetti 1) Yhteentoimivuusportaalin kilpailutus ja toteutus (1) Valtiotason arkkitehtuurin määrittely ja kuvaus (1) Integraatioratkaisun kilpailutus (konsultointi), suunnittelu, toteutus ja käynnistys (2) Arkkitehtuurimenetelmän kehittäminen (3) Arkkitehtuurikoulu (4) Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

15 Tavoitteet vuodelle 2009 Tavoitteet toteutetaan pääsääntöisesti hankkeina. Olennaista on, että hankkeiden päätyttyä niiden tuloksia on ylläpidettävä, kehitettävä ja käyttöä edistettävä osana normaalia linjatyötä. Tiedotetaan tuloksista ja markkinoidaan niitä, jotta ne saadaan hyötykäyttöön. Seurataan ja tuetaan tulosten käyttöä. Kehitetään tulosten hyödyntämisessä tarvittavaa osaamista. Osallistutaan ja ollaan mukana hallinnonalojen arkkitehtuurityössä ja projekteissa. Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Perustietovarantoihin liittyvien toimintaperiaatteiden täsmentäminen ja käytön edistäminen Täsmennetään ja kuvataan perustietovarantojen hallinnointi, vastuut ja hinnoittelu. pl. hallinnan ja tuotannon organisoinnin uudistaminen Määritellään arkkitehtuuriratkaisu perustietovarantojen rajapintapalveluiden toteuttamiselle. Määritellään perustietovarantojen sovellussovellus -käytön rajapinnat. Työ suoritetaan tehtyjen esitutkimusten ja SADe-hankkeen linjausten pohjalta. päävastuu: Jukka Uusitalo Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

16 Yhteentoimivuusportaalin kilpailutus ja toteutus Kilpailutetaan yhteentoimivuusportaalin määrittely, suunnittelu ja toteutus. Tähän mennessä yhteentoimivuusportaalista on toteutettu konseptimäärittely ( ) sekä sen perusteella on tehty alustava palvelukuvaus Valtion ITpalvelukeskuksen (VIP) palvelusta. Yhtenä mahdollisena toteutusratkaisuna evaluoidaan semic.eu -portaalia (joka on open source -toteutus) Otetaan portaali tuotantokäyttöön. Valmiin portaalin teknisen tuotantokäytön hoitaa VIP samoin kuin portaalin teknisen päätoimittajuuden. Yhteentoimivuusportaalin sisällönhallinta / toimittaminen ja julkaisu on ValtIT:n vastuulla (sisällön päätoimittaja). Kukin yhteentoimivuusportaaliin sisältöä toimittava organisaatio vastaa sisällöstään itse. päävastuu: Pauli Kartano Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Valtiotason arkkitehtuurin määrittely ja kuvaus Määritellään ja kuvataan valtiotason arkkitehtuuri kattavasti karkealla tasolla. Tavoitteena on määritellä valtiotason arkkitehtuurilinjauksia ja -ratkaisuja (palvelut, prosessit, tiedot, tietojärjestelmät), kuvata niiden tavoitetila KA-menetelmän mukaisesti ja julkaista kuvaukset yhteentoimivuusportaalissa. Työ tehdään vuosina Valtiotason arkkitehtuurilla tarkoitetaan linjauksia, ratkaisuja ja prosesseja, jotka ovat hallinnonalojen yhteisiä tai poikkihallinnollisia. päävastuu: Jukka Uusitalo Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

17 Integraatioratkaisun kilpailutus (konsultointi), suunnittelu, toteutus ja käynnistys IT-palvelukeskuksessa Vuonna 2008 käynnissä ollut valtionhallinnon yhteisen integraatioratkaisun toteutuksen ja käyttöönoton kilpailutus keskeytettiin VM:ssä Hanke siirretään Valtiokonttorin / VIP:n vastuulle ja hankinta käynnistetään uudelleen VIP:n toimesta. VM / ValtIT ohjaa hanketta. Ensimmäisenä projektina VIP kilpailuttaa konsultointiyrityksen integraatiopalvelun käyttöönoton ja ylläpidon tekniseksi kumppaniksi tarjouspyynnöt lähtivät asiaa hoitaa VIP:ssa Marjut Siintola VM:stä projektiin osallistuu Pauli Kartano projektin ohjausryhmän puheenjohtajana on Jukka Uusitalo / VM Seuraavassa vaiheessa tehdään valitun integraatiotuotteen käyttöönotto yhdessä valitun kumppanin sekä potentiaalisten asiakkaiden kanssa sekä aloitetaan palvelutuotanto Valtion ITpalvelukeskuksessa vuoden 2010 alussa päävastuu: Pauli Kartano Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Arkkitehtuurimenetelmän jatkokehitys Jatkokehitetään ValtiIT:n KA-menetelmää. Otetaan huomioon KuntaIT:n tekemät muutokset sekä kevyellä menettelyllä tähän asti kertyneitä käytännön kokemuksia menetelmän käytöstä. Työstetään KA-menetelmästä seuraava versio julkishallinnon yhteiseen käyttöön. Uusi versio KA-menetelmästä julkaistaan JHSsuosituksena. päävastuu: Jukka Uusitalo Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

18 Arkkitehtuurikoulu Arkkitehtuurikoulun tarkoituksena on arkkitehtuurin suunnitteluperiaatteiden koulutus hallinnonaloille. Valmistellaan koulutusaineisto. Suunnitellaan kurssit. Suunnitellaan koulutus siten, että kurssit voivat alkaa vuoden 2009 lopulla. päävastuu: Pauli Kartano Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Keskustelua Perustietovarannot Valtiotason arkkitehtuuri Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

19 Keskustelua: Perustietovarantoihin liittyvien toimintaperiaatteiden täsmentäminen ja käytön edistäminen Hankkeistaminen? Yhteentoimivuuden kehittämisohjelmassa hanke tai kaksi hanketta hallinnointi, vastuut ja hinnoittelu (hallinto) rajapinnat (tekniikka) hallinnan ja tuotannon organisoinnin uudistamisen hankkeistamisesta sovitaan erikseen Järjestys? rajapinnoista aloitetaan sitten hinnoittelu hallinnan ja tuotannon organisoinnin uudistamisen selvittäminen viimeisenä Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Keskustelua: Valtiotason arkkitehtuurin määrittely ja kuvaus Hankkeistaminen? Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman hanke, jossa kolme työryhmää/projektia: Valtionhallinnon arkkitehtuuriperiaatteet ja linjaukset Yhteiset palvelut ja infrastruktuuri Toiminnallinen arkkitehtuuri toimialariippumattomat yhteiset tukiprosessit poikkihallinnolliset prosessit Valtioneuvoston kokonaisarkkitehtuuri vs. valtiotason arkkitehtuuri? Poikkihallinnolliset prosessit? omistajuus? Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

20 Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture (EA) Kokonaisarkkitehtuuri kuvaa, kuinka organisaation järjestelmät, toimintaprosessit, organisaatioyksiköt ja ihmiset toimivat kokonaisuutena. Kehittämisen tulee olla toimintalähtöistä ja lähteä liikkeelle organisaation strategisista tavoitteista ja kansalaisille tarjottavien palveluiden parantamisesta. Näin saadaan parempia tuloksia kuin lähtemällä liikkeelle teknologian tai säästötavoitteiden näkökulmasta. Kokonaisarkkitehtuuri on suunnittelumenetelmä, jolla tuotetaan toiminnan ja IT-ratkaisujen tavoitetilan kuvaukset. kuvaukset tavoitetilasta, nykytilasta ja siirtymäpolusta tavoitetilaan. toimintamalli, jonka avulla ohjataan suunnittelua, tunnistetaan ja poistetaan päällekkäinen kehittämistyö, varmistetaan laatu ja saadaan tehdyt suunnitelmat laajasti uudelleen käytettäviksi. Näkökulmat: Toiminta Toiminta Palvelut Prosessit Tietojärjestelmät Tietojärjestelmät Tietojärjestelmäratkaisut Tiedot Tiedot Käsitteet Tietomallit Teknologia Teknologia Teknologiaratkaisut Tietoturva ja integraatio Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Arkkitehtuuria käytetään keskeisenä ohjausvälineenä Visio ja strategia Toiminnan ja talouden suunnittelu Arkkitehtuurin hallinta Hankesalkun hallinta Hankehallinta Toiminnan kehittäminen Tiedon hallinnan kehittäminen Tietojärjestelmien kehittäminen Järjestelmäkehityksen hallinta Visio ja strategia sekä toiminnan ja talouden suunnittelu ohjaavat arkkitehtuurin kehittämistä. Arkkitehtuurilla ohjataan hankkeiden valintaa hankesalkkuun. Arkkitehtuurilla ohjataan hankkeen suunnittelua. Hanke voi tuottaa päivityksiä arkkitehtuuriin. Arkkitehtuurilla ohjataan hankkeessa kehitettävien tietojärjestelmien suunnittelua. Tietojärjestelmien kehittäminen ja käyttöönotto voi tuottaa päivityksiä arkkitehtuuriin. Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

21 Kokonaisarkkitehtuuri kuvataan hierarkkisesti ja ohjataan keskitetysti Kuvaus-tasot Päätöksentekotasot Kokonaisuus (Valtionhallinto) Kokonaisuuden hallinta Kohdealueiden määrittely Omistajuuden määrittely Yhteiset määrittelyt Ydinprosessit Ydinkäsitteet Periaatteet ja linjaukset Valtiovarainministeriö Toimiala-arkkitehtuurit Konserniarkkitehtuurit Kohdealue Ydinprosessin arkkitehtuuri Tukiprosessien arkkitehtuuri Ministeriö Hallinnonalan arkkitehtuuri Yhteisten palvelujen arkkitehtuuri Osa-alue Virastojen arkkitehtuurit Tukiprosessien arkkitehtuurit Virasto Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo Lisämateriaalia SADe-hankkeen linjauksia Poimintoja SADe-hankkeen loppuraportista Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

22 SADe / perustietovarannot 3. PERUSTIETOVARANTOJEN KÄYTÖN EDISTÄMISHANKE Kuvaus: Hankkeen tehtävänä on perustietovarantojen tiedon yhteiskäytön edistäminen hinnoittelua uudistamalla, tietovarantojen rajapintoja kehittämällä sekä perustietovarannon hallinnan ja tuotannon organisoinnin uudistamisehdotuksilla raportissa ehdotetulla tavalla (linjaukset 7-8). Aikataulu: Hinnoitteluperiaatteet tulevat voimaan Organisoinnin uudistamisehdotus tehty Uuden organisoinnin käyttöönottoajankohta määritellään selvityksen perusteella. Vastuuministeriö: Valtiovarainministeriö Osallistuvat tahot: Perustietovarantoja ylläpitävät ja niiden käyttöä ohjaavat ministeriöt ja viranomaiset. Alustavat tulostavoitteet: Perustietovarantojen käytön tehostaminen (hallinnollisen taakan vähentäminen, kilpailukyvyn parantaminen) SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo SADe / perustietovarannot Linjaus 7: Päällekkäistä tietovarantojen ylläpitoa kunnissa ja valtionhallinnossa vähennetään. Asiakkailta ei kysytä sellaisia tietoja, jotka ovat julkisessa hallinnossa saatavilla toiselta viranomaiselta. Toimenpiteet: Päällekkäisten tietovarantojen ylläpitoa kunnissa ja valtionhallinnossa vähennetään. Määritellään tietopalvelujen sovellus-sovellus -yhteiskäytön rajapinnat sekä käytettävät XML-skeemat. Ehdotukset käsitellään JUHTA:ssa ja hyväksytyt määritykset julkaistaan Julkisen hallinnon suosituksina. SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

23 SADe / perustietovarannot Linjaus 8: Perustietovarantojen käyttöä edistetään ja niiden kustannustehokasta tuotantoa edistetään. Toimenpiteet: Julkisen hallinnon ulkopuolisille luovutettavien tietojen hinnoittelu uudistetaan omakustannushintaan perustuvaksi. Hallinnon sisäisten tietoluovutusten rahoitusjärjestelmä uudistetaan niin, että tietoluovutukset ovat hallinnon sisällä veloituksettomia. Selvitetään mahdollisuudet tuottaa valtion viranomaisten perustietovarantojen ylläpito, tietojen tekninen luovutus sekä sopimusten ja käyttöoikeuksien hallinnointi vaihtoehtoisin järjestelyin. Vaihtoehtoina ovat muun muassa, että kootaan tietopalvelu (tietojen tekninen luovutus sekä sopimusten ja käyttölupien hallinnointi) keskeisten perustietovarantojen osalta yhden viranomaisen tehtäväksi tai keskitetään perustietovarantoja tuottavien ja ylläpitävien viranomaisten tietojärjestelmien kehittäminen, ylläpito ja tuotanto yhden viranomaisen tehtäväksi. Varsinaisissa tietojärjestelmäpalveluissa hyödynnetään edelleen yksityisen sektorin palveluita. SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo SADe / sähköiset asiointipalvelut 1. KANSALLISTEN ASIOINTIPORTAALIEN JA VERKKOPALVELUKONSEPTIN KEHITTÄMISHANKE Kuvaus: Hankkeen tehtävänä on 1. vaiheessa sähköisen asioinnin portaalien kehittäminen asiakasryhmittäin kohdennetuiksi asiointiportaaleiksi siten, että palvelut voidaan koota asiakaslähtöisiksi kokonaisuuksiksi Suomi.fi ja YritysSuomi.fi sekä HallintoSuomi.fiportaaleihin raportissa ehdotetulla tavalla (linjaukset 1 ja 3). Hankkeen tehtävänä on 2. vaiheessa luoda julkisen hallinnon yhteinen verkkopalvelukonsepti, joka kattaa sekä valtion että kuntien palvelut ja tarpeen mukaan julkista palvelutarjontaa täydentävät yksityisten ja järjestöjen palvelut. Julkisen hallinnon verkkopalveluille määritellään yhteiset standardit ja metatietomallit sekä julkisen hallinnon yhteinen sanasto, ontologia ja käsitteistö. Aikataulu: 1. vaihe otetaan käyttöön ja 2. vaihe Vastuuministeriöt: Valtiovarainministeriö (Suomi.fi ja HallintoSuomi.fi) ja työ- ja elinkeinoministeriö (YritysSuomi.fi) Osallistuvat tahot: valtion- ja kuntahallinnon ministeriöt ja viranomaiset, Kansaneläkelaitos ja muiden palvelutuottajien edustus. SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

24 SADe / sähköiset asiointipalvelut 1. KANSALLISTEN ASIOINTIPORTAALIEN JA VERKKOPALVELUKONSEPTIN KEHITTÄMISHANKE Alustavat tulostavoitteet: 1. vaihe: Kaikkiin käytössä oleviin julkisen hallinnon sähköisiin asiointi- ja informaatiopalveluihin pääsy kansalaisille ja yrityksille Suomi.fi ja YritysSuomi.fi - portaalien kautta (palvelujen saatavuuden parantaminen, asiakaslähtöisyyden parantaminen) Asiointitilin käyttömahdollisuus julkisen hallinnon asiointipalveluissa kansallisen portaalin kautta (palvelujen saatavuuden parantaminen, asiakaslähtöisyyden parantaminen, tuottavuuden nousu) Kaikki yhteentoimivuutta ja muuta viranomaisten välistä sähköisen hallinnon ohjausta ja informaatiotieto on saatavilla HallintoSuomi.fi-portaalin kautta (tuottavuuden nousu, hallinnollisen taakan vähentäminen) 2. vaihe: Automaattinen palvelutiedon päivitys eri palvelujen ja portaalien välillä niin, että tieto tuotetaan vain kerran yhden viranomaisen toimesta (tuottavuuden nousu, hallinnollisen taakan vähentäminen) Semanttinen hakumenettely portaalien käyttäjien käytössä (palvelujen saatavuuden parantaminen) SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo SADe / sähköiset asiointipalvelut Linjaus 1: Kehitetään kansallisia portaaleja viestintäportaaleista asiakasryhmittäin kohdennetuiksi asiointiportaaleiksi. (Kehittämisvastuu VM, Yritys- Suomen osalta TEM.) Toimenpiteet: Suomi.fi:stä kehitetään sellainen kansallinen portaali, jonka kautta käyttäjät pääsevät kaikkiin keskeisiin julkisen hallinnon sähköisiin asiointipalveluihin. Yritysten palvelut kootaan YritysSuomi.fi-portaaliin. Viranomaisten väliset asiointi- ja tietopalvelut siirretään Suomi.fi-portaalista erilliseen rakennettavaan HallintoSuomi.fi-portaaliin. Infopankki.fi yhdistetään Suomi.fi-portaaliin.... SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

25 SADe / lainsäädännön kehittäminen 5. JULKISEN HALLINNON YHTEENTOIMIVUUSLAIN VALMISTELU SEKÄ SÄHKÖISEN ASIOINNIN LAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISTARKASTELUHANKE Kuvaus: Hankkeen tehtävänä on valmistella 1. vaiheessa hallituksen esitys julkisen hallinnon sähköisen hallinnon yhteentoimivuutta ja ohjausta koskevaksi lainsäädännöksi raportissa kuvattujen tavoitteiden toteuttamiseksi (linjaus 21). Vaiheessa 2 laaditaan esitys nykyisen sähköisen asioinnin lainsäädäntökokonaisuuden ajantasaistamiseksi ja eheyttämiseksi (linjaus 22). Aikataulu: Hallituksen esitys julkisen hallinnon sähköisen hallinnon yhteentoimivuutta koskevaksi lainsäädännöksi kevät 2010 ja lainsäädäntö voimaan syksyllä Hankkeen 2. vaihe käynnistetään tämän jälkeen arvioitavassa aikataulussa. Vastuuministeriö: 1. vaihe valtiovarainministeriö. 2. vaihe asianomaiset ministeriöt. Osallistuvat tahot: valtionhallinnon ja kuntahallinnon toimijat. Alustavat tulostavoitteet: Yhteentoimivuutta edistävä laki voimassa syksyllä 2010 (Tuottavuuden nousu, hallinnollisen taakan vähentäminen). Sähköisen asioinnin kokonaisuutta koskeva lainsäädännön valmistelu aloitettu 2010 (Hallinnollisen taakan vähentäminen) SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo SADe / lainsäädännön kehittäminen Linjaus 21: Julkisen hallinnon sähköistä asiointia ja sähköisen hallinnon yhteentoimivuutta koskevaa lainsäädäntöä selkiytetään ja sitovaa normiohjausta vahvistetaan. Julkisen hallinnon sähköistä asiointia ja laajemmin koko sähköistä hallintoa koskeva lainsäädännön tulee tukea julkisen hallinnon ja julkisten palvelujen sähköisen asioinnin kehittämislinjausten mukaista ITtoiminnan kehittämistä ja palvelujen tuottamista. Tietojärjestelmien yhteentoimivuuden varmistamiseksi tietojärjestelmien välisten tiedonsiirtoratkaisujen tulee lakisääteisesti perustua avoimiin rajapintoihin ja kehitystyössä tukeutua kansallisesti määriteltyihin käsitteisiin ja tietorakenteisiin. Velvollisuutta koskevia teknisluontoisia, täydentäviä määräyksiä voidaan antaa asetuksella. Yhteisiin ratkaisuihin liittyminen on lähtökohtaisesti kunkin organisaation ratkaisuvallassa. Ainoastaan hyvin perustelluista syistä niiden käyttöön voidaan velvoittaa. SADe-hankkeen loppuraportti Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö neuvotteleva neuvotteleva virkamies virkamies Jukka Uusitalo Jukka Uusitalo

Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen. Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen. Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Julkisen hallinnon sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittaminen Tilannekatsaus 10.3.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. Valtio Expo 2009 Helsinki Ylijohtaja Silja Hiironniemi Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma Valtio Expo 2009 Helsinki 7.5.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT

Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma. neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Sähköisen asioinnin kehittäminen julkisessa hallinnossa SADe- ohjelma neuvotteleva virkamies Marjukka Ala-Harja VM/ValtIT Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen

TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen TIETOHALLINTOLAKI (LUONNOS) 13.10.2010 Korkeakoulujen IT-päivät Erityisasiantuntija Olli-Pekka Rissanen Keskeisenä tavoitteena Toteuttaa eduskunnan 7.12.2009 tekemä päätös, että hallituksen tulisi valmistella

Lisätiedot

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen

SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen SADe-ohjelma tilanne ja eteneminen 20 suurimman kunnan tuottavuusohjelmakeskustelutilaisuus 3.9.2009 Ylijohtaja Silja Hiironniemi Taustaa Hallitusohjelman mukaisesti julkisen hallinnon toimintaa, palvelurakenteita,

Lisätiedot

SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS. O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto

SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS. O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto SADe OHJELMA JA YHTEENTOIMIVUUS O-P Rissanen Hallinnon kehittämisosasto Asiakaspalvelun palvelukanavat vuoteen 2015 Asiakkaat henkilöasiakkaat yritykset yhteisöt Palvelukanavat Asiointipalvelut Viranomaisten

Lisätiedot

Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon

Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon Taipuuko Kansalaisten asiointitili terveydenhuoltoon Valtiovarainministeriö Neuvotteleva virkamies Riku Jylhänkangas Sisällysluettelo Kansalaisten asiointitilin toteuttaminen Asiointitilin toiminta Asiointitili

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Raportti VM125:00/2007 07.10.2010 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelman ohjausryhmän loppuyhteenveto Taustaa Ohjausryhmän työskentelyn päättäminen Valtioneuvosto teki yleisistunnossaan 15.6.2006 periaatepäätöksen

Lisätiedot

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari

Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä. ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari Mitä tapahtuu JulkICT-kentällä ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen ICT-muutostukiseminaari 8.10.2014 Neljä kansallista strategiaa Asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisstrategia

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa. ICT muutostukiseminaari neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa ICT muutostukiseminaari 8.10.2014 neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Miksi kokonaisarkkitehtuuria tarvitaan julkisessa hallinnossa? Mitä tuloksia kokonaisarkkitehtuurista

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala

PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala VALTIOVARAINMINISTERIÖ PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala 29.4.29 VALTION IT-JOHTORYHMÄ Aika ke 25.3.29 klo 14-16 Paikka Pääesikunta,

Lisätiedot

VALTASA-hanke Valtionhallinnon yhteinen ICTarkkitehtuuri. VITKO neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT

VALTASA-hanke Valtionhallinnon yhteinen ICTarkkitehtuuri. VITKO neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT VALTASA-hanke Valtionhallinnon yhteinen ICTarkkitehtuuri (työversio 31.12.2009) VITKO 11.2.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuuri Kuvaustasot VALTASA-hankkeen

Lisätiedot

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä Tommi Karttaavi 25.4.2007 JHS-järjestelmä JHS-suosituksia (julkisen hallinnon suositus) on laadittu vuodesta 1992 lähtien, jolloin JHS-järjestelmä korvasi VHS-järjestelmän Voimassa olevia

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurilla tavoitteisiin. Valtio Expo Fennia I, 14:15 14:45 Neuvotteleva virkamies Jari Kallela

Kokonaisarkkitehtuurilla tavoitteisiin. Valtio Expo Fennia I, 14:15 14:45 Neuvotteleva virkamies Jari Kallela Kokonaisarkkitehtuurilla tavoitteisiin Valtio Expo 20.5.2014 Fennia I, 14:15 14:45 Neuvotteleva virkamies Jari Kallela Sisältö Mitä on kokonaisarkkitehtuuri? Mitä sillä tekee? Missä nyt mennään? Mitä seuraavaksi?

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto. Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Avoimuus ja julkisen hallinnon tietohallinto Yhteentoimivuutta avoimesti -seminaari 2.12.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Yhteentoimivuus ja avoimuus Seminaarin aihe pakottaa määrittämään termit yhteentoimivuus

Lisätiedot

Valtiotason arkkitehtuurit Suomessa

Valtiotason arkkitehtuurit Suomessa Valtiotason arkkitehtuurit Suomessa Yhdistetty avoin tieto Suomessa -- Linked Open Data in Finland 26.3.2010 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture

Lisätiedot

Valtionhallinnon arkkitehtuurin kehittäminen

Valtionhallinnon arkkitehtuurin kehittäminen arkkitehtuurin kehittäminen Kehittämisohjelman esittely RASKE2-seminaari 16.5.2006 neuvotteleva virkamies Aki Siponen Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö arkkitehtuurin kehittäminen Arkkitehtuurista ja

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Tilanne 2.10.2012 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, jonka

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri. PATINE neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / JulkICT

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri. PATINE neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / JulkICT kokonaisarkkitehtuuri PATINE 18.8.2011 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / JulkICT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture (EA) Kokonaisarkkitehtuuri kuvaa, kuinka organisaation toimintaprosessit,

Lisätiedot

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Korkeakoululaitoksen tietohallinnon kehittäminen & julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri 30.10.2012 Ilmari Hyvönen Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto Aiheita Tietohallintolaki ja julkisen hallinnon

Lisätiedot

Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden

Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden Yhteentoimivuus - kattaa strategisen, lainsäädännnöllisen, organisaatioiden välisen, semanttisen ja teknisen yhteentoimivuuden Leena Kononen 25.10.2013 1 Yhteentoimivuustyö EU:ssa ja Suomessa Tavoitteena

Lisätiedot

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto

MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto MITÄ TIETOHALLINTOLAKI TUO TULLESSAAN? Mikael Kiviniemi Julkisen hallinnon ICT-toiminto 3.5.2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Lain tavoitteena on luoda toimivalta ja ohjausmalli,

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä

Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä Asetus valtion yhteisten tieto- ja viestintäteknisten palvelujen järjestämisestä JUHTA 12.12.2013 Lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara LAIN KÄSITTELYN TILANNE (HE 150/2013 vp) Hallintovaliokunta antoi mietintönsä

Lisätiedot

Tietohallinnon ohjausta koskevan lain toimeenpano Arja Terho

Tietohallinnon ohjausta koskevan lain toimeenpano Arja Terho Tietohallinnon ohjausta koskevan lain toimeenpano 25.5.2011 Arja Terho Käsittely Valtioneuvostolta eduskunnalle 11/2010 Eduskunta: Perustuslakivaliokunta antoi lausunnon 12/2010 Hallintovaliokunnan lausunto

Lisätiedot

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö

Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Tietojärjestelmät muutoksessa: Alueiden ja kuntien sote - kokonaisarkkitehtuurityö Kuntamarkkinat 11.9.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut + Kuntaliiton toimeksiannosta

Lisätiedot

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas

KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli Heikki Lunnas KuntaIT Mikä muuttuu kunnan tietotekniikassa? Terveydenhuollon Atk-päivät Mikkeli 29.5.2006 Heikki Lunnas KuntaTIMEn keihäänkärjet 1. Julkisen hallinnon tietohallinnon ohjausmekanismien kehittäminen 2.

Lisätiedot

Työpaja 3: Kohdealueyhteistyö ja toimialarajat ylittävät kehittämiskohteet

Työpaja 3: Kohdealueyhteistyö ja toimialarajat ylittävät kehittämiskohteet Työpaja 3: Kohdealueyhteistyö ja toimialarajat ylittävät kehittämiskohteet Lähtötilanne Kuntien rooli kohde-alueille liittyvien palveluiden järjestäjinä ja tuottajina vaihtelee huomattavasti Kaikkia kohde-alueeseen

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen

JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA:n kokonaisarkkitehtuurijaoston asettaminen JUHTA 28.2.2013 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Organisaation kokonaissuunnitelma = kokonaisarkkitehtuuri Organisaatio X Visio, strategia, toiminnan

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT. Hallinnon kehittämisosasto 1.11.2010

Julkisen hallinnon ICT. Hallinnon kehittämisosasto 1.11.2010 Julkisen hallinnon ICT Hallinnon kehittämisosasto 1.11.2010 Sisällysluettelo Julkishallinnon ICT:n tunnuslukuja Valtion IT hallintotapa Valtion tietohallinto IT-strategia 2006-2011 Julkisen hallinnon ICT-menestystarinoita

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut

Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut ValtIT - Asiakaslähtöiset sähköiset palvelut kehittämisohjelma Sähköisen asioinnin alusta kehitettävät yhteiset alustat, palvelut ja ratkaisut VM kehittämisosasto, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö

Lisätiedot

Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta

Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta Espoon arkkitehtuurin kehittäminen - Tiedonhallinta ja arkkitehtuuri kaupungin näkökulmasta Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto 10.11.2014 Marko Kukkonen, Konserniesikunta - Tietohallinto Kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija

Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0. Kuntamarkkinat Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Kuntamarkkinat 14.9.2016 Tuula Seppo, erityisasiantuntija Kuntasektorin asianhallinnan viitearkkitehtuuri 1.0 Hallinnon toimintatapojen digitalisointi

Lisätiedot

Valtion ja kuntien yhteiset tietojärjestelmähankkeet, seurantakohteet JulkICT-toiminto

Valtion ja kuntien yhteiset tietojärjestelmähankkeet, seurantakohteet JulkICT-toiminto Valtion ja kuntien yhteiset tietojärjestelmähankkeet, seurantakohteet 2012 11.06.2013 Valtion ja kuntien yhteisten tietojärjestelmähankkeet KuntaIT-yksikön kehittäjäverkostotoiminnasta 2007-2008 ja kuntien

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016

Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 Kokonaisarkkitehtuuri julkisessa hallinnossa 2016 14.12.2016 Jari Kallela JUHTA JulkICT Sisältö Yhteentoimivuuden haaste Kokonaisarkkitehtuurikyvykkyyden edistyminen Uudistuva sisältö Tietohallintolaki

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri VITKO 11.2.2011 neuvotteleva virkamies Tommi Oikarinen / KuntaIT neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuuri (KA) Enterprise Architecture

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON JA JULKISTEN PALVELUJEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN KEHITTÄMISLINJAUSTEN JA KÄYTTÖÖNOTTOSUUNNITELMAN VALMISTELU- HANKE

JULKISEN HALLINNON JA JULKISTEN PALVELUJEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN KEHITTÄMISLINJAUSTEN JA KÄYTTÖÖNOTTOSUUNNITELMAN VALMISTELU- HANKE ASETTAMISPÄÄTÖS VM113:00/2008 17.9.2008 JULKISEN HALLINNON JA JULKISTEN PALVELUJEN SÄHKÖISEN ASIOINNIN KEHITTÄMISLINJAUSTEN JA KÄYTTÖÖNOTTOSUUNNITELMAN 2009 2012 VALMISTELU- HANKE Asettaminen Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI

Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI Tuloksellisuutta tekemässä Tietopolitiikka, ICT ja TORI JulkICT-toiminto, strateginen ohjaus Neuvotteleva virkamies, yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas VATU 29.5.2013 Tuloksellisuutta tekemässä Tehokkaat

Lisätiedot

Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta

Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta Tietohallintolain vaikutus opetuksen ja tieteennäkökulmasta 25.5.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriö Johtaja Anita Lehikoinen 1 Tietohallintolaki OKM:n toimialalla Opetus- ja kulttuuriministeriön tehtävät

Lisätiedot

Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) palvelut. JulkIT 27.5.2009 Anna-Maija Karjalainen

Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) palvelut. JulkIT 27.5.2009 Anna-Maija Karjalainen Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) palvelut JulkIT 27.5.2009 Anna-Maija Karjalainen Sisältö > VIP:n toimintamalli > Tilanne tänään > Odotukset toimittajille Valtion IT-palvelukeskuksen toimintamalli VIP

Lisätiedot

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus

Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos. Paikkatietomarkkinat Helsingin Messukeskus Tiina Tuurnala Merenkulkulaitos Paikkatietomarkkinat 3.11.2009 Helsingin Messukeskus 9.11.2009 on paikkatietoinfrastruktuurin toteuttamiseen ja hyödyntämiseen liittyvän tiedon ja kokemusten vaihdon foorumi.

Lisätiedot

Tietohallintolaki ja yhteinen arkkitehtuuri. Paikkatiedon viitearkkitehtuurityön työpaja Tommi Oikarinen, VM, JulkICT

Tietohallintolaki ja yhteinen arkkitehtuuri. Paikkatiedon viitearkkitehtuurityön työpaja Tommi Oikarinen, VM, JulkICT Tietohallintolaki ja yhteinen arkkitehtuuri Paikkatiedon viitearkkitehtuurityön työpaja 25.11.2011 Tommi Oikarinen, VM, JulkICT Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Tavoite: tehostaa julkisen

Lisätiedot

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään?

Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Digitaalinen hallinto - mitä puuttuu vai puuttuuko mitään? Informaatio- ja tietoteknologiaoikeuden professori Tomi Voutilainen 1 Sähköinen hallinto Sähköiset palvelut ja tietojärjestelmät Palveluiden käyttäjät

Lisätiedot

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi

JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat. Tommi Karttaavi JHS-järjestelmä ja avoimet teknologiat Tommi Karttaavi 13.5.2008 JHS-järjestelmä (historiaa) Valtioneuvoston päätös valtionhallinnon sisäisistä standardeista 7.9.1977 Valtiovarainministeriö vahvisti valtionhallinnon

Lisätiedot

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

HE 151/2012 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä HE 151/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kiinteistötietojärjestelmästä ja siitä tuotettavasta tietopalvelusta annetun lain 7 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kiinteistötietojärjestelmästä

Lisätiedot

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa

Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkisessa hallinnossa Ohjelmistotuotteen hallinta ja hallinnointi 22.4.2015 Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Strategisten linjausten perusteemat Avoimuus Hallinto,

Lisätiedot

Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? Aki Siponen Valtiovarainministeriö

Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? Aki Siponen Valtiovarainministeriö Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? 5.12.2006 Aki Siponen Valtiovarainministeriö Voiko valtionhallinnon tietojärjestelmien nykytilaa kuvata? Tavoitteena yhtenäinen toiminnan ja

Lisätiedot

JUHTA Kansallinen palveluarkkitehtuuri. JulkICT-toiminto Yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas

JUHTA Kansallinen palveluarkkitehtuuri. JulkICT-toiminto Yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas JUHTA Kansallinen palveluarkkitehtuuri JulkICT-toiminto Yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas 19.9.2013 Kansallinen tilanne Taloudellinen tilanne synkkä Nokia-klusterin vaikeudet Uutta kasvua saatava PK-sektorilta,

Lisätiedot

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelma. Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu hanke

Yhteentoimivuuden kehittämisohjelma. Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu hanke Yhteentoimivuuden kehittämisohjelma Valtionhallinnon kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu hanke Helsingin yliopisto, pieni juhlasali 16.11.2006 Yhteentoimivuuden kehittämisohjelma Kehittämisohjelman tavoite

Lisätiedot

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla

JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet. JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla JHS-jaoston toiminta ja tavoitteet JUHTA:n syysseminaari Kuntatalolla 19.9.2013 Toiminnan tavoitteiden ja painopisteiden määrittely Keinot JHS Tavoite Mitä ja minkälaisia suosituksia tavoitteiden toteutumisen

Lisätiedot

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN

JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Neuvotteleva virkamies VM/2673/00.01.00.00/2018 Heikki Talkkari 10.1.2019 VM210:00/2018 LUONNOS JULKISEN HALLINNON TIETOHALLINNON NEUVOTTELUKUNNAN ASETTAMINEN 1.

Lisätiedot

Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen

Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen Korkeakoulujen tietohallinto mitä RAKETTI-hankkeen jälkeen Korkeakoulujen KOTA-seminaari 20.8.2013 Juha Haataja ICT-asiat korkeakoulujen strategioissa Korkeakoulujen tietohallintotoimintojen strategisen

Lisätiedot

YHTEENTOIMIVUUS Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö

YHTEENTOIMIVUUS Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö YHTEENTOIMIVUUS 6.3.2019 Mikael Vakkari Tiedonhallintapäällikkö Yhteentoimivuus Järjestelmien (ja organisaatioiden) välisten tietojen vaihdon mahdollistaminen (ja varmistaminen) Tiedon (tarkoituksenmukaisen)

Lisätiedot

Arkkitehtuurinäkökulma

Arkkitehtuurinäkökulma Sähköisen arkistoinnin haasteet Arkkitehtuurinäkökulma JHS-seminaari 14.11.2006, Satakuntatalo Aki Siponen Valtiovarainministeriö Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Sähköisen arkistoinnin haasteet Arkkitehtuurinäkökulma

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen 4.12.2012 Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa seminaari Riitta Häkkinen, erikoissuunnittelija THL / OPER Esityksen

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.

Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3. Sairaanhoitopiirien ja suurten kaupunkien ajankohtaisia digitalisaatio- ja tietojärjestelmäkehittämishankkeita koskeva johtajatapaaminen 22.3.2019 Juhani Heikka ICT-vastuuvalmistelija puh: 040 685 4041

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen. Kuntien paikkatietoseminaari Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö

Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen. Kuntien paikkatietoseminaari Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT:n kehittäminen Kuntien paikkatietoseminaari 6.2.2013 Tommi Oikarinen, valtiovarainministeriö Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisen strategia Linjausalueet ja erityiskysymykset VISIO

Lisätiedot

Arkkitehtuuri käytäntöön

Arkkitehtuuri käytäntöön Arkkitehtuuri käytäntöön Terveydenhuollon ATK-päivät 24.5.2011 Mikko Huovila Erikoissuunnittelija Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Väliraportti Tikesos-toimeenpanosta (4/2011) Kuvaa julkisen hallinnon

Lisätiedot

Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma

Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma Asettamispäätös VM140:00/2013 Julkisen hallinnon ICT-toiminto 28.04.2014 LUONNOS Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma Asettaminen Toimikausi Valtiovarainministeriö on tänään asettanut kansallisen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala

PÖYTÄKIRJA Hallinnon kehittämisosasto Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala VALTIOVARAINMINISTERIÖ PÖYTÄKIRJA Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö ValtIT Marja-Leena Viitala 4.6.2009 VALTION IT-JOHTORYHMÄ Aika ke 6.5.2009 klo 14-16 Paikka Ilmatieteen laitos, Nordicum. Osallistujat:

Lisätiedot

Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/

Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/ Terveydenhuollon alueellisen ja paikallisen kokonaisarkkitehtuurin hallintamallin suunnitteluprojekti 4/11 11/11 28.10.2011 Karri Vainio Sisältö Arkkitehtuurinhallinnan tavoitteet Rajaukset Lähtötilanne

Lisätiedot

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus

Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Sähköisen asioinnin ensisijaisuus Hallituksen strategiaistunto 29.1. 2018 Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Sähköisen asioinnin ensisijaisuuden tavoitetila 2022 Tavoitetilassa 2022 Viranomaiset

Lisätiedot

11.10.2013 Tekijän nimi

11.10.2013 Tekijän nimi 11.10.2013 Tekijän nimi Arkkitehtuuri kehittämisen välineenä Kokonaisarkkitehtuuri hallitun muutoksen avaimena Etelä-Savon maakuntaliitto 10.10.2013 Markku Nenonen Tutkijayliopettaja Mikkelin ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

suomi.fi Suomi.fi -palvelunäkymät

suomi.fi Suomi.fi -palvelunäkymät Suomi.fi -palvelunäkymät Julkishallinto 07.09..2015 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Miten? 5. Miksi? Hyötynäkökulma 6. Mitä tämä edellyttää?

Lisätiedot

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen Hankkeet ja yhteentoimivuus OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 12.12.2012 Hallitusohjelman kirjaukset Yhteentoimivuus: kansallista perustaa Kirjastoja kehitetään vastaamaan tietoyhteiskunnan haasteisiin.

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 23.3.2017 Digikuntakokeilun tukiryhmä Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Digitalisaatio ja julkinen hallinto strateginen

Lisätiedot

Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi

Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi Julkishallinnon tunnistuksen ohjauspalvelun kehityshanke mitä PoC-vaihe on opettanut? 16.12.2014 Manne Miettinen, Henri Mikkonen ja Arto Tuomi PoC arkkitehtuuri Asiointipalvelu Elisa MSSP VTJ Mobile Login

Lisätiedot

Suomi.fi-palveluväylä

Suomi.fi-palveluväylä Suomi.fi-palveluväylä 18.11.2016 Versio: 3.0, JPVO122 Esityksen sisältö 1. Suomi.fi-palvelukokonaisuus 2. Palvelulupauksemme 3. Mitä palvelu tarjoaa? 4. Palveluväylän kokonaisuus 5. Vyöhykkeet ja väyläratkaisut

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri - missä mennään? JUHTAn syysseminaari

Kansallinen palveluarkkitehtuuri - missä mennään? JUHTAn syysseminaari Kansallinen palveluarkkitehtuuri - missä mennään? JUHTAn syysseminaari 14.11.2014 Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma Perustuu ICT2015 työryhmän raporttiin 21 polkua kitkattomaan Suomeen

Lisätiedot

Tietoturvapolitiikka

Tietoturvapolitiikka Valtiokonttori Ohje 1 (6) Tietoturvapolitiikka Valtion IT -palvelukeskus Valtiokonttori Ohje 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Tietoturvallisuuden kattavuus ja rajaus Valtion IT-palvelukeskuksessa...

Lisätiedot

Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma. ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007

Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma. ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007 Valtiokonttorin hankkeiden esittely - erityisesti KIEKU-ohjelma ValtIT:n tilaisuus 22.5.2007 Valtiokonttori ja Hallinnon ohjaus toimiala valtiotasoisten hankkeiden toteuttajana Valtiokonttori on palveluvirasto,

Lisätiedot

Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen loppuraportti. 1 Hankkeen tausta. Raportti VM125:05/2007

Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen loppuraportti. 1 Hankkeen tausta. Raportti VM125:05/2007 Raportti 21.12.2010 VM125:05/2007 Valtiotason arkkitehtuurit -hankkeen loppuraportti 1 Hankkeen tausta Tämä on Valtiotason arkkitehtuurit (VALTASA) -hankkeen loppuraportti. Raportissa kuvataan hankkeen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Rajaukset ja tarkoitus Määrittely 0.91 Päiväys 7.5.2017 7.5.2017 2 (6) Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 JHKA:n tarkoitus... 3 3 JHKA:n rajaukset... 4 4 Miten

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö 13.9.2016 Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Kansallinen palveluarkkitehtuuri (KaPA) Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA O-P Rissanen

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA O-P Rissanen Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilannekatsaus JUHTA 5.2.2013 O-P Rissanen 5.2.2014 Mistä palveluarkkitehtuuri koostuu? Talpol päätöksestä 19.11.2013 kansallinen palveluväylä (tiedonvälityskerros) kansallinen

Lisätiedot

OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne. Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014

OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne. Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014 OKM:n ja korkeakoulujen tietohallintoyhteistyön tilanne Ylitarkastaja Ilmari Hyvönen 17.9.2014 Aiheita RAKETTI hanke päättyi, työ jatkuu OKM:n CSC:ltä korkeakouluille ostamat palvelut Korkeakoulujen tietohallinnon

Lisätiedot

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta

Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta Ensisijaisesti sähköisesti tarjottavien palvelujen tiekartta 2017-2021 31.3.2017 Digi arkeen neuvottelukunta Marjukka Saarijärvi Julkisen hallinnon ICT-osasto Julkisen sektorin palvelukehityksen lähtökohdaksi

Lisätiedot

Sosiaalialan tiedonhallinta

Sosiaalialan tiedonhallinta Sosiaalialan tiedonhallinta Mitä Tikesos-hankkeen jälkeen? KASTE Itä- ja Keski-Suomen alueellinen johtoryhmä 21.12.2011 Antero Lehmuskoski Itä-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Tieto on hallussa Milloin

Lisätiedot

AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto

AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto AVOIN DATA AVAIN UUTEEN Seminaarin avaus 1.11.11 Kansleri Ilkka Niiniluoto Helsingin yliopisto TIETEELLINEN TIETO tieteellinen tieto on julkista tieteen itseäänkorjaavuus ja edistyvyys tieto syntyy tutkimuksen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan alueellista kehittämistä ohjaava viitearkkitehtuuri Kuntajohtajakokous 12.6.2015 Pasi Oksanen 1 Tavoite ja lähtökohdat Tavoitteena aikaansaada Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Avoimen tiedon ohjelma 2013-2015 (LUONNOS)

Avoimen tiedon ohjelma 2013-2015 (LUONNOS) Avoimen tiedon ohjelma 2013-2015 (LUONNOS) Julkisen tiedon hyödyntämistä edistetään avaamalla julkisin varoin tuotettuja tietovarantoja kansalaisten ja yritysten käyttöön. Näin avataan markkinoita uusille

Lisätiedot

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö

Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö Kansallinen palveluarkkitehtuuri Tilanne ja lainsäädäntö 13.9.2016 Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä @VM_MariaNikkila Kansallinen palveluarkkitehtuuri (KaPA) Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisohjelma

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA

PÖYTÄKIRJA VALTIOVARAINMINISTERIÖ Valtion IT toiminnan johtamisyksikkö Arja Terho PÖYTÄKIRJA 16.12.2005 VALTION IT JOHTORYHMÄ Osallistujat Turunen, Juhani alivaltiosihteeri valtiovarainministeriö Puheenjohtaja Volanen,

Lisätiedot

Aluetoimikunnat ja Svenska kommittèn. Osallisuustyöryhmä 12.9.2011 Marjo Nurminen

Aluetoimikunnat ja Svenska kommittèn. Osallisuustyöryhmä 12.9.2011 Marjo Nurminen Aluetoimikunnat ja Svenska kommittèn Osallisuustyöryhmä 12.9.2011 Marjo Nurminen Aluetoimikunnat Vantaalla Aviapoliksen aluetoimikunta Hakunilan aluetoimikunta Koivukylän aluetoimikunta Korson aluetoimikunta

Lisätiedot

Toiminnan ja tietohallinnon kehittäminen kokonaisuutena. Sisältö 1 (11) Ohje

Toiminnan ja tietohallinnon kehittäminen kokonaisuutena. Sisältö 1 (11) Ohje Ohje 1 (11) 04.09.2012 Toiminnan ja tietohallinnon kehittäminen kokonaisuutena Tämä ohje on yleisen tason kuvaus julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurista ja sen tarkoituksesta. Aluksi myös kuvataan

Lisätiedot

SOTE KA hallintamallin uudistaminen

SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä THL 26.10.2017 1 Nykyinen hallintamalli ja sen haasteet Nykyinen hallintamalli osittain hajanainen Valtakunnallinen valtiovetoinen

Lisätiedot

Valtion ICT 2010-2013

Valtion ICT 2010-2013 Valtion ICT 2010-2013 Valtion IT-johtaja Yrjö Benson www.valtit.fi Sisällysluettelo Tietoja valtion tietohallinnosta 2008 Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Sähköisen asioinnin ja tietoyhteiskuntakehityksen

Lisätiedot

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus. Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuollon kehittäminen ja kansallinen ohjaus Kuntien paikkatietoseminaari 8.2.2012 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Tietohuolto / Määritys Tietohuolto: Organisoitu toiminta, jolla yhteisö huolehtii tarvitsemansa

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011 634/2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi

Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Kansallinen paikkatietostrategia 2010-2015 Toimeenpano vuonna 2011 Loppuraportointi Pekka Sarkola Poscon Oy 9.2.2012 Visio 2015 Paikkatietoinfrastruktuuri on parantanut palvelun ja päätöksenteon laatua

Lisätiedot

Valtion IT-palvelukeskuksen perustaminen: 69 päivää. Yliopistojen IT 2008- päivät 23.10.2008 / Lasse Skog

Valtion IT-palvelukeskuksen perustaminen: 69 päivää. Yliopistojen IT 2008- päivät 23.10.2008 / Lasse Skog Valtion IT-palvelukeskuksen perustaminen: 69 päivää Yliopistojen IT 2008- päivät 23.10.2008 / Lasse Skog Valtion IT- toiminnan volyymejä Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö 11/11/08 11/11/08 2 Tietohallintotyön

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa Kokonaisarkkitehtuuri sosiaali- ja terveydenhuollossa SADe-ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuuden kevätseminaari 23.4. 2013 Mikko Huovila THL / Oper 23.4.2013 Mikko Huovila THL / Oper 1

Lisätiedot

Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan

Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan Uudistuva lainsäädäntö mitä laki tiedonhallinnasta ja tietojen käsittelystä julkishallinnossa tuo mukanaan 10.12.2015 Hannele Kerola Lainsäädäntöneuvos Pääministeri Juha Sipilän hallituksen strateginen

Lisätiedot

Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä. JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT

Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä. JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Kokonaisarkkitehtuurin merkitys ICT-palvelujen kehittämisessä JHS-seminaari 24.11.2009 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo / ValtIT Esityksen sisältö Mitä kokonaisarkkitehtuuri on? Miten kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus ICT-palvelujen kehittäminen -suositussarjasta

Keskustelutilaisuus ICT-palvelujen kehittäminen -suositussarjasta Keskustelutilaisuus ICT-palvelujen kehittäminen -suositussarjasta 25.2.2009 Agenda Kokonaisarkkitehtuuri Arkkitehtuurimenetelmä Arkkitehtuuriajattelun soveltuvuus ICTpalvelujen kehittäminen -suositussarjaan

Lisätiedot

Julkisen hallinnon ICT-linjauksien vaikutukset kuntien ICT-muutoksessa

Julkisen hallinnon ICT-linjauksien vaikutukset kuntien ICT-muutoksessa Julkisen hallinnon ICT-linjauksien vaikutukset kuntien ICT-muutoksessa ICT-johtaja Anna-Maija Karjalainen Kuntien ICT-palvelut rakenneuudistuksessa 26.2.2015 Neljä kansallista strategiaa Asiakkuusstrategia

Lisätiedot

VRK yhteisenä tiedonhallintaa ja digitalisaatiota edistävänä toimijana. Juhta, Sami Kivivasara

VRK yhteisenä tiedonhallintaa ja digitalisaatiota edistävänä toimijana. Juhta, Sami Kivivasara VRK yhteisenä tiedonhallintaa ja digitalisaatiota edistävänä toimijana Juhta, 31.1.2018 Sami Kivivasara Tehtäväsiirrot VRK:lle Pohjautui talvella 2016-2017 digitalisaatiota koskevia tehtäviä VM:n hallinnonalalla

Lisätiedot

SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON. KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015

SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON. KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON KANSALLINEN KEHITTÄMISOHJELMA (Kaste) 2012 2015 Ohjelman rakenne ja sisältö 4.1 Kaksi kokonaisuutta, kuusi osaohjelmaa Kaste ohjelma muodostuu kahdesta tavoitekokonaisuudesta.

Lisätiedot