Usein esitettyjä kysymyksiä Nutri5:stä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Usein esitettyjä kysymyksiä Nutri5:stä"

Transkriptio

1 Usein esitettyjä kysymyksiä Nutri5:stä K: Mitä Nutri5 on? V: Nutri5 on mansikanmakuinen soijajuomasekoite, joka sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän korkealaatuisia soijaproteiineja, -kuituja ja -alkioita. Nutri5 on luotu yli 20 vuotta soijan etuja tutkivien tutkimusten tuloksena. Yksi annospussi sisältää 50 mg luonnollisia soijaisoflavoneja. Niitä ei ole valmistettu kemiallisista uutteista. Yksi annospussi sisältää 171 kaloria. Sisältö: Soijaproteiinia (30%), fruktoosia, sokeria, soijakuituja (11%), emulsiointiainetta (soijalesitiini), soijaalkiojauhetta (6%), makuaineita, väriä (punajuuri), paakkuuntumisen estoainetta (silicon dioxide), sakeutusainetta (xanthan gum), suolaa. Ravintoarvo: 100g 42g annos veteen sekoitettuna Energia-arvo (kj) kcal Proteiinia (g) 29,7 12,5 cm Hiilihydraatteja (g) 48,4 20,3 Josta sokeria (g) 44,7 18,8 Rasvaa (g) 8,8 3,7 josta tyydyttyneitä (g) Ravintokuituja (g) 8,3 36 Suolaa (g) 0.5 0,2 Soija isoflavoneja (mg) K: Miten Nutri5 :ä nautitaan? V: Sekoita Nutri5 -pussi 2,75-3,00 dl:n vettä ja ravista voimakkaasti. Nauti herkullisen makuinen mansikkajuoma saman tien. K: Voinko Nutri5 :n sekoittaa muuhun kuin veteen? V: Nutri5 on tarkoitettu veteen sekoitettavaksi. Halutessa sen voi sekoittaa muuhun nesteeseen, esim. maitoon. Valitse itse mitä käytät! K: Kuinka usein Nutri5 :ä tulee nauttia? V: 1-2 annospussia päivässä on sopiva määrä. Jos aloitat kahdella annospussilla päivässä, suosittelemme, että vähennät käytön yhteen 4-6 viikon jälkeen. Vakavissa oireissa kaksi annospussia päivässä on suositeltava määrä. Kun oireet alkavat vähentyä, käytön voi alentaa yhteen annospussiin päivässä. K: Onko Nutri5 lääke? V: Nutri5 on valmistettu normaaleista ruoka-aineista, jotka löytyvät jokapäiväisestä ruokavaliosta.

2 K: Voiko Nutri5 :ä käyttää lääkkeiden kanssa? V: Nutri5 on valmistettu normaaleista ruoka-aineista, eikä sen tulisi vaikuttaa mahdolliseen lääkitykseen. Suosittelemme kuitenkin lääkärillä käyntiä varmuuden vuoksi. K: Koska Nutri5 :ä tulee ottaa? V: Jos nautit yhden Nutri5 -annospussin päivässä, ota se sinulle sopivana ajankohtana. Jos nautit kaksi annospussia päivässä, suosittelemme, että nautit yhden aamulla ja toisen joko iltapäivällä tai illalla. K: Onko luonnollisilla ja uutetuilla isoflavoneilla eroa? V: Kyllä! Tutkimukset ovat osoittaneet, että uutetuissa isoflavoneissa ei ole monia positiivisia etuja. Tutkijat uskovat uutosprosessin, joka erottaa isoflavonit muista bioaktiivista aineksista, vähentävän isoflavonien tehokkuutta. Nutri5 :ssä olevat isoflavonit ovat luonnollisia. Niitä ei ole muutettu tai vahingoitettu kemiallisten eristämis- tai uuttamisprosessien johdosta. K: Aiheuttaako Nutri5 sivuvaikutuksia? V: Nutri5 :n lisääminen ruokavalioon ei tulisi aiheuttaa sivuvaikutuksia. Nutri5 tarjoaa kuitenkin lisäkuitua jokapäiväiseen ruokavalioon. Se voi aiheuttaa häiriöitä lyhyellä aikavälillä, kunnes keho tottuu siihen. K: Millaisia oireiluja Nutri5 :n mukana saatava ylimääräinen kuitu voi aiheuttaa? V: Se voi johtaa erilaisiin lyhytaikaisiin oireiluihin, kuten ilmavaivoihin tai turvotukseen. Jos nämä oireet aiheuttavat epämukavuutta, suosittelemme ainoastaan yhtä Nutri5 -annospussia päivässä, kunnes oireet loppuvat. Jos oireet eivät poistu kahdessa viikossa, voi kyseessä olla soijaintoleranssi. Vaikka se ei ole vaarallista, tulisi tuotteen käyttö lopettaa silloin. K: Voivatko kasvissyöjät nauttia Nutri5 :ä? K: Onko tuote gluteiiniton? K: Onko se laktoositon? Juoma on valmistettu soijasta, ei maidosta. K: Estääkö mansikka-allergia Nutri5 :n käytön? K: Onko Nutri5 turvallinen? V: Kyllä! Nutri5 on valmistettu tavallisista ruoka-aineista ja on läpikäynyt yli 20 vuoden kliiniset tutkimukset. K: Sisältääkö Nutri5 geenimanipuloituja aineksia? V: Ei. Nikken käyttää ainoastaan toimittajia, jotka voivat taata, että heidän kasvattamansa soija ei ole kasvatettu GMO-menetelmällä. K: Onko Nutri5 luonnollinen tuote? V: Nutri5 perustuu luonnollisten soija-aineksien yhdistelmään.

3 K: Sisältääkö Nutri5 keinotekoisia aineita? V: Ruoka-aineiden väriaine voi olla joko luonnollista, luontaisen kaltaista tai keinotekoista. Luonnolliset lisäaineet löytyvät ruoka-aineissa luonnollisesti. Ne voidaan uuttaa kyseisistä ruoka-aineista ja käyttää toisessa. Luontaisen kaltaiset lisäaineet ovat laboratoriossa valmistettuja kopioita luonnollisista aineista. Ruoka ei sisällä keinotekoisia lisäaineita luonnollisesti, vaan ne on valmistettu erikseen. Nutri5 :n väri on luonnollinen ja tulee punajuuresta. Makuaine on puolestaan luontaisen kaltaista. Soija on luonnollisesti voimakkaan makuinen. Sen peittäminen vaatisi huomattavan määrän luonnollisia aineita, joka olisi erittäin kallista. Tästä syystä Nikken käyttää luontaisen kaltaisia makuaineita. K: Onko tämä luomutuote? Ellei, miksi ei? V: Ei. Nutri5 ei ole luomutuote, koska tällä hetkellä ei ole mahdollista saada käyttämäämme soijaproteiinia luomuversiona. K: Missä maassa Nikkenin käyttämä soija kasvaa? V: Soija tulee tuntemiltamme valmistajilta USA:sta. Tämä takaa, että käyttämämme ainekset eivät ole geenimanipuloituja. K: Miksi tuotteen hiilihydraatti/sokeripitoisuus on niin korkea? V: Nutri5 tarvitsee tietyn määrän makeutta, jotta se maistuisi hyvälle. Samalla se peittää tiettyjen soijaaineiden katkeran maun. Nikken päätti olla lisäämättä keinotekoisia makeutusaineita ja korvata ne lisähiilihydraateilla sen sijaan. Pirtelön hiilihydraattisisältö on kuitenkin alhaisempi, kuin monien aamiaismurojen tai pienen banaanin. Jos olet huolestunut ruokavaliosi sisältämästä fruktoosi- ja sakkaroosipitoisuudesta, toimi seuraavasti: Vähennä ruokavaliosta hedelmiä, mehuja, keksejä, alkoholia ja muita runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita. K: Sopiiko Nutri5 diabeetikoille? V: Nikken ei voi vastata tähän kysymykseen. Nutri5 sisältää sekä fruktoosia että sakkaroosia. Jos olet epävarma, sopiiko Nutri5 sinulle, keskustele lääkärisi kanssa ensin. K: Onko Nutri5 vaarallista lapsille? V: Ei. K: Onko soijan yliannostus mahdollista? (esim. kasvissyöjät, jotka jo ennestään käyttävät runsaasti soijatuotteita) V: Ei. K: Miten Nutri5 tulee säilyttää? V: Nutri5 sopii säilytettäväksi muiden kuivatuotteiden, kuten säilykkeiden tai pussituotteiden kanssa. K: Miten soijakuitu parantaa isoflavonien imeytymistä? V: Soija ja muut kuitulähteet toimivat prebiotteina, ja edistävät hyvien bakteerien kasvua suolistossa. Jotkut näistä helpottavat isoflavonien hajoamista ja imeytymistä.

4 K: Nikken käyttää isoflavoneja, jotka eivät ole käyneet uuttamisprosessin läpi. Nutri5 kuitenkin sisältää yksittäisiä soija-aineksia kokonaisen pavun sijasta. Eikö tämä vaadi uuttamista? Mistä on kyse? V: Nutri5 :ssä olevat isoflavonit ovat luonnollinen osa soijaproteiinia ja -alkioita. Soijaproteiinit ovat erotettu soijahiilihydraateista ja kuiduista menetelmällä, joka käyttää vettä. Soija-alkio on puolestaan erotettu muusta soijapavusta. Kemiallisesti uutetut isoflavonitiivisteet ovat täysin eri asia. Jos käyttäisimme koko soijapavun, emme saisi siitä tarvittavaa määrää aineksia joita tarvitsemme. Sen lisäksi meidän tulisi lisätä tuotteeseen kaikki pavusta saatavat hiilihydraatit ja öljy. Emme halua käyttää näitä, sillä öljy ei sisällä isoflavoneja ja hiilihydraatit saavat aikaan "papumaisen" maun sekä aiheuttavat usein ruoansulatusongelmia. K: Mediassa on mainittu isoflavonien mahdollisesti aiheuttavan rintasyöpää. Onko tämä totta? V: Asiasta on ollut puhetta, mutta kyseessä on ollut rajoitetusta määrästä eläimillä tehtyjä tutkimuksia. Sen sijaan rintasyövän ja soijan kulutuksen väliset tutkimukset ovat tuoneet suurimmaksi osaksi positiivisia tuloksia. Eri väestöissä tehdyt tutkimukset ovat tarjonneet todisteita nuorella iällä aloitetun soijaisoflavonikulutuksen tarjoavan tiettyä turvaa rintasyöpää vastaan. The American Institute for Cancer Research kommentoi asiasta tehtyjä meta-analyysitutkimuksia seuraavasti vuonna 2006: "JNCItutkimus tukee käsitystä, että soija on yksi ruoka-aineista, joka suojelee syöpää vastaan". Kaksi uudempaa tutkimusta tarjoavat lisää todisteita. Ensimmäinen tutkimus ( seurasi lähes 2000 rintasyövästä selviytyneen naisen ruokavaliota yli kuuden vuoden ajan. Tutkimuksen lopputulos oli: "Soijaisoflavonien nauttiminen samalla tasolla kuin aasialaisissa ruokavalioissa on tapana, voi laskea Tamoxifien-terapiaa nauttivien naisten riskiä sairastua uudelleen". Tutkijat myös myönsivät, että lisätutkimus on tarpeellista ennen varmemman tuloksen julkistamista. Toisessa tutkimuksessa ( todettiin, etteivät isoflavonit vaikuta rintarauhaseen jo vaihdevuoden ohittaneilla naisilla. Tutkimuksen yhteenveto oli: "Saamamme vastaukset tarjoavat vahvistuksen, etteivät isoflavonit vaikuta hormonikorvaushoitojen kaltaisesti rintarauhaseen". Soijaravinneasiantuntija, tohtori Mark Messina on kirjoittanut monia artikkeleita asiasta. Hän julkaisi huhtikuussa 2009 artikkelin soijan ja rintasyövän suhteesta, joka tarjosi vaikuttavia päätelmiä. ( ) Jos olet huolissasi asiasta, puhu aina lääkärisi kanssa ensin. K: Minulla on rintasyöpä. Voiko rintasyöpää sairastava nauttia Nutri5 :ä? V: Edellinen vastaus antaa osoittaa, että tutkimukset ovat osoittaneet, että isoflavonien nauttiminen ei johda käänteiseen vaikutukseen rintakudoksessa. Rintasyöpä on kuitenkin erilainen jokaisella potilaalla. Nikken suosittelee lääkärin kanssa keskustelua ennen tuotteen käyttöönottoa.

5 K: Onko totta, että soija voi vaikuttaa kilpirauhaseen negatiivisesti? V: Ihmisillä tehdyt kokeet eivät ole antaneet syytä uskoa, että joko soijaisoflavoniravinteet tai soijaperäiset ruoka-aineet vaikuttavat kilpirauhasen toimintaan negatiivisesti terveillä aikuisilla. Soijan käyttöä ei tarvitse rajoittaa. Jopa struumasta kärsivät naiset voivat nauttia siitä, sillä tutkimukset osoittavat riittävän suolan saannin poistavan soijan mahdolliset vaikutukset struumaan. Hyödyllistä tietoa asiasta osoitteessa

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi

Laxabon. Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja. Suomi Laxabon Kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Suomi Laxabon kysymyksiä, vastauksia ja käytännön neuvoja Vastaukset perustuvat Laxabon-oraaliliuosjauheen pakkausselosteeseen, päiväys 26.3.2010. Ota

Lisätiedot

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Runsasrasvainen vaihtoehto pienessä rasiassa Sopii leivälle ja ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 80 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa Päivän kasvistanoliannos

Lisätiedot

Complete Balance : usein esitettyjä kysymyksiä

Complete Balance : usein esitettyjä kysymyksiä Complete Balance : usein esitettyjä kysymyksiä K: Miten Complete Balance erottuu muista? V: Nikkenin filosofia on yksinkertainen: parhaat raaka-aineet tuovat parhaat tulokset. Tästä syystä aterian korvaavat

Lisätiedot

BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET

BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET BARRY CALLEBAUT:n SUKLAISET NAPIT, LASTUT JA ROUHEET www.leipurin.com Leipurin Oy PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 LASTU ROUHE Suklaalastu, tumma 2 kg Tuotenumero: 610026

Lisätiedot

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP

Sydänystävällinen, terveellinen ravinto Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänystävällinen, terveellinen ravinto 12.9.2017 Ravitsemussuunnittelija, TtM, Kati Venäläinen, KSSHP Sydänliiton ravitsemussuositus Sydänterveyttä edistävä eli sydänystävällinen ruoka on kaikille suositeltavaa

Lisätiedot

145* PUOLUKKAA BERRIE PUOLUKKA-KARPALO. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan.

145* PUOLUKKAA BERRIE PUOLUKKA-KARPALO. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan. Roberts MARJAHYVÄÄ Roberts Berrieissä on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Juotavat välipalat on valmistettu kokonaisista marjoista, jolloin mukana ovat myös runsaasti

Lisätiedot

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml

Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Benecol Hedelmämix tehojuoma 6 x 65 ml Soijapohjainen juoma saa pirteän makunsa hedelmämehuista Maidoton Laktoositon Täysin kasviperäinen Päivän kasvistanoliannos (2 g) yhdestä pullosta Suositellaan nautittavaksi

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g)

Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Ainesosat: RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (30 g) Benecol Margariini Laktoositon 60 % 450 g Laktoositon ja maidoton margariini sopii moneen ruokavalioon Sekä leivälle että ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 75 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä

Lisätiedot

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS BERRY SMOOTHIE NATURAL Robertsin marjasmoothieissa on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Smoothiet on valmistettu

Lisätiedot

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi

Omevio. Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen. UUTUUS iholle ja turkille. Lemmikin hyvinvoinnin tueksi Omevio Välttämättömiä rasvahappoja lemmikin ihon terveyden edistämiseen UUTUUS iholle ja turkille Mitä välttämättömät rasvahapot ovat? Välttämättömät rasvahapot ovat koirien ja kissojen ihon terveyttä

Lisätiedot

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO

JVi. Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO JVi Usein kysyttyä SISÄLLYSLUETTELO 1. Mitä on JVi? 2. Miksi joka päivä tulisi nauttia 120 ml JVi -juomaa? 3. Voinko käyttää JVi:tä muiden Nu Skin -tuotteiden kanssa? 4. Onko JVi SCS- (Skin Carotenoid

Lisätiedot

Uusi lähestymistapa varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon. Potilasopas

Uusi lähestymistapa varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon. Potilasopas Uusi lähestymistapa varhaisen Alzheimerin taudin ravitsemushoitoon Potilasopas Alzheimerin taudin oireet Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Usein muistetaan

Lisätiedot

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA

TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Lue artikkeli ja vastaa sitä seuraaviin kysymyksiin. TYTTÖ JOKA PYSYY HOIKKANA SYÖMÄLLÄ PELKKÄÄ SUKLAATA Daily Mailin toimittaja 5 10 15 20 25 30 35 40 45 Eräs opiskelija on hämmentänyt ravitsemusasiantuntijoita

Lisätiedot

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA

TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA TERVEELLINEN RAVITSEMUS OSANA ARKEA Mitä kaikkea terveellinen ravinto on? Terveellinen ravinto Terveellisestä ruokavaliosta saa sopivasti energiaa ja tarvittavia ravintoaineita Terveellinen ravinto auttaa

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Tulossa La 25.10. La 8.11. La 15.11. La 22.11. La 29.11. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja

Lisätiedot

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen

SYDÄNTÄ. keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen SYDÄNTÄ keventävää asiaa Benecol -tuotteilla tutkittua lisätehoa kolesterolin alentamiseen Kolesterolia kannattaa ALENTAA AKTIIVISESTI Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

Pakasteleivokset. Kahvihetkiin

Pakasteleivokset. Kahvihetkiin Pakasteleivokset Kahvihetkiin Uudet Leipurin Pakasteleivokset; Omenaleivos, Aleksanterinleivos, Rommileivos sekä Bebeleivos. Vain sulatus ja esille tiskiin! Tutustu myös leivoksille sopiviin näyttäviin

Lisätiedot

BARRY CALLEBAUTIN UUTUUDET

BARRY CALLEBAUTIN UUTUUDET BARRY CALLEBAUTIN UUTUUDET www.leipurin.com 21 Canache-täyte 2x10 kg Tuotenumero: 910010 Canache-tyyppinen kuorrute ja täyte, joka voidaan maustaa alkoholimausteilla tai aromeilla. Canache-täyte, kiiltävä

Lisätiedot

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g

Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Benecol Margariini Maukas 60 % 250 g Runsasrasvainen vaihtoehto pienessä rasiassa Sopii leivälle ja ruoanlaittoon Erinomainen rasvakoostumus: 80 % rasvasta pehmeää, Rasiassa noin 8 päiväannosta Rypsiöljy,

Lisätiedot

Vikorn-leipä. Zeelandia

Vikorn-leipä. Zeelandia 33 34 Vikorn-leipä 2.000 g Vikorn 20 8.000 g Leipurin Vehnäjauho 280 g hiiva 180 g suola 5.600 g vesi Pinnalle: 680 g mannaryyni Sekoitus: 2+6 minuuttia spiraalikoneella Taikinalämpö: 25 C Taikinalepo:

Lisätiedot

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 1 VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 2 VIIKKO 1 - Johdanto Tällä ensimmäisellä viikolla käymme läpi ravitsemuksen perusteet. Käymme läpi kolme perusravintoainetta. Niitä kutsutaan usein nimellä makroravinteet.

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry

Terveellinen kaura. Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013. Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Terveellinen kaura Lumoudu kaurasta Kaurapäivä 1.10.2013 Kaisa Mensonen Leipätiedotus ry Mikä on Leipätiedotus? Leipomoalan yhteinen tiedotusyksikkö Perustettu 1961 Rahoitus Perusbudjetti jäsenmaksuista

Lisätiedot

Hyvä välipala auttaa jaksamaan

Hyvä välipala auttaa jaksamaan Hyvä välipala auttaa jaksamaan Sisältö Välipalan vaikutus jaksamiseen ja koulumenestykseen Mistä hyvä välipala koostuu Maitotuotteet ja välipala Kuitu ja välipala Helposti lisää kasviksia ja hedelmiä välipalalle

Lisätiedot

koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen

koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen koristeluun, kuorruttamiseen ja täytteeseen Leipurin Oy Tahkotie 1 E 2, 01530 Vantaa Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification KORISTELUUN Krokanttistreussel

Lisätiedot

UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS

UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS UUSI LÄHESTYMISTAPA VARHAISEN ALZHEIMERIN TAUDIN RAVITSEMUSHOITOON POTILASOPAS ALZHEIMERIN TAUDIN OIREET Alzheimerin taudin ensimmäinen oire on yleensä päivittäisten tapahtumien unohtuminen. Usein muistetaan

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin

Kasvisravinto-opas. Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin Kasvisruokailijan ruokapyramidi on saman näköinen kuin tavallinen ruokapyramidi. Ainoastaan eläinkunnan proteiinilähteet on korvattu kasvikunnan proteiinilähteillä

Lisätiedot

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi

Tiedätkö mitä haukkaat? katso pakkausmerkinnöistä. Hyviä valintoja. pakkauksia lukemalla. www.kuluttajaliitto.fi Hyviä valintoja pakkauksia lukemalla Ravintosisältötaulukko Ravintosisältötaulukossa ilmoitetaan paljonko elintarvike sisältää - ravintoaineita sataa grammaa (100 g) tai - nesteiden kohdalla sataa millilitraa

Lisätiedot

KONDITORIA TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2012

KONDITORIA TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2012 KONDITORIA TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2012 Leipurin Oy Leipomoteollisuusmyynti PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification

Lisätiedot

Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainesosat: voi maito RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (25 g)

Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainesosat: voi maito RAVINTOSISÄLTÖ Per 100 g Per suositeltava päiväannos (25 g) Benecol Voi & rypsiöljy Rasvaseos 60 % 225 g Ainoa voita sisältävä levite, jolla on Sydänmerkki Erinomainen rasvan laatu: 72 % rasvasta pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa Ei sisällä kovia kasvirasvoja, kuten

Lisätiedot

Tiivistetyistä mehuista on moneen janoon

Tiivistetyistä mehuista on moneen janoon Tiivistetyistä mehuista on moneen janoon Täysmehujen ja muiden mehu- ja juomavalmisteiden runsas tarjonta on lisännyt erilaisten juomien käyttöä viime vuosien aikana. Mehutuotteita nautitaankin nykyään

Lisätiedot

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin

Kauratuotteet. terveellisiin leipomuksiin terveellisiin leipomuksiin Kaura (Avena sativa) Kauran vatsaa hellivä vaikutus on tiedetty jo pitkään. Kaurapuuro on kuulunut moniin suomalaisiin aamiaispöytiin jo vuosikymmenet. Viime vuosien tutkimuksissa

Lisätiedot

Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita?

Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita? KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä yläkoulussa tai lukiossa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. Parhaiten työ soveltuu yläkouluun kokonaisuuteen elollinen luonto ja yhteiskunta. KESTO: 1 h. MOTIVAATIO:

Lisätiedot

Kauneutta sisältä. Hyvä olo kaunistaa WELLNESS ELÄMÄNTAPA

Kauneutta sisältä. Hyvä olo kaunistaa WELLNESS ELÄMÄNTAPA Kauneutta sisältä Hyvä olo kaunistaa Onko tämä tuttua? Tiesitkö, että suurin osa maailman väestöstä on ylipainoisia, mutta huonosti ravittuja?? Tiesitkö, että ihmiset käyttävät päivittäiseen ruuanlaittoon

Lisätiedot

Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille

Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille Ureakierron häiriöt ja rgaanishappovirtsaisuudet Lapsille www.e-imd.org Mikä on ureakierron häiriö/orgaanishappovirtsaisuus? Kehomme hajottaa syömämme ruoan tuhansien kemiallisten reaktioiden avulla ja

Lisätiedot

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Suomen vanhin urheilujuoma, joka kehitettiin 80-luvulla. Alun perin Suomen suurimman virvoitusjuomien

Lisätiedot

OVATKO LISÄAINEET TURVALLISIA?

OVATKO LISÄAINEET TURVALLISIA? OVATKO LISÄAINEET TURVALLISIA? Marina Heinonen professori (ravinnon turvallisuus) Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos tieteellinen asiantuntija HARHALUULOJA RUOKITAAN Ruoan turvallisuudesta liikkuu

Lisätiedot

Gourmet-näkkileivät. Trendikkäät ja terveelliset Gourmet-näkkileivät

Gourmet-näkkileivät. Trendikkäät ja terveelliset Gourmet-näkkileivät Gourmet-näkkileivät Trendikkäät ja terveelliset Gourmet-näkkileivät Premium-näkkileivistä on tullut varsin trendikäs ilmiö meillä ja maailmalla. Ennen kaikkea nostetta on entistä terveellisemmille, runsaasti

Lisätiedot

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?

10 yleistä kysymystä leivästä. Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? 10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin? Onko leipä terveellistä? Kyllä Leipä sisältää paljon hyvää kuitua, hiilihydraattia,

Lisätiedot

Helppoja reseptejä Neocate Activella

Helppoja reseptejä Neocate Activella Helppoja reseptejä Neocate Activella Ruuanvalmistusohjeita maitoallergiselle lapselle Neocate Active on maidoton täydennysravintovalmiste yli 1-vuotiaille lapsille. Neocate Activea voidaan nauttia sellaisenaan

Lisätiedot

Sydäntä keventävää asiaa

Sydäntä keventävää asiaa Sydäntä keventävää asiaa Kolesterolia kannattaa alentaa aktiivisesti Kuudella kymmenestä suomalaisesta aikuisesta on kohonnut veren kolesterolipitoisuus 1. Kun veressä on liikaa kolesterolia, sitä alkaa

Lisätiedot

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA

TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA TOIMINTAA RUUAN VOIMALLA Ruoka vaikuttaa monella tapaa toimintakykyysi: päivittäisistä toiminnoista, kotitöistä ja liikkumisesta suoriutumiseen muistiin, oppimiseen ja tarkkaavaisuuteen elämänhallintaan

Lisätiedot

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna

Ruokatrendit 2014. Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Ruokatrendit 2014 Tuomo Tupasela, 22.5.2015, Hämeenlinna Sisältö MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus BIP/BMO tiimien EU-hankkeet Food Navigator Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 20.5.2014

Lisätiedot

Ruokaa Sydänystävälle!

Ruokaa Sydänystävälle! Ruokaa Sydänystävälle! Hyvän olon ruoka? Hyvää oloa tukee ruokavalio, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti: kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöön, täysjyväviljavalmisteiden käyttöön, rasvan ja hiilihydraattien

Lisätiedot

Maito ravitsemuksessa

Maito ravitsemuksessa Maito ravitsemuksessa Sisältö Ravitsemussuositukset kehottavat maidon juontiin Maidon ravintoaineet Mihin kalsiumia tarvitaan? Kalsiumin saantisuositukset Kuinka saadaan riittävä annos kalsiumia? D-vitamiinin

Lisätiedot

Pakastekakut. Juhlasesonkeihin

Pakastekakut. Juhlasesonkeihin Pakastekakut Juhlasesonkeihin Sacherkakku, laktoositon 75036 Leipurin SACHERKAKKU 6x830 g Ainekset: Sokeri, aprikoositäyte (sokeri, aprikoosi, vesi, muunnettu tärkkelys E1442, hyytelöimisaineet E440, E452,

Lisätiedot

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena

Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena Proteiinia ja kuitua Muutakin kuin papupataa Palkokasvien käyttö elintarvikkeena 30.5.2018 Erikoistutkija Susanna Rokka Luonnonvarakeskus Suomalaiset ravitsemussuositukset Tutkimusten mukaan runsas kasvisten

Lisätiedot

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012

KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012 KAHVILEIPÄ RESEPTIT Kurssiralli 2012 Leipurin Oy Leipomoteollisuusmyynti PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 www.leipurin.com ISO 9001 BUREAU VERITAS Certification Kahvileipä

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa!

Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lasten täydennysravintojuomat täyttä energiaa! Lapsesi hyvä ravitsemustila parantaa jaksamista, edistää toipumista ja turvaa kasvun Kun lapsi ei syö riittävästi tavallista ruokaa Sairastuneen lapsen voi

Lisätiedot

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa

Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Urheilijan ravitsemus ja vastustuskyky - Valion tuotteet urheilijan ravitsemuksessa Infektiot, allergiat ja astma urheilussa sairaudet ja vammat urheilussa UKK-instituutti 5.11.2012 Marika Laaksonen, ETT,

Lisätiedot

Diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät

Diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät DIABETES JA SYDÄN Diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit Diabetes nostaa sydän- ja verisuonitautien riskin 2-4 kertaiseksi. Riskiin voi vaikuttaa elämäntavoillaan. Riskiä vähentää diabeteksen hyvä hoito,

Lisätiedot

Aineksia hyvän olon ruokavalioon

Aineksia hyvän olon ruokavalioon Aineksia hyvän olon ruokavalioon Sisältö Monipuolinen ruokavalio Lautasmalli Ateriarytmi Ravintoaineet Proteiini Hiilihydraatit Rasva Sydänmerkki Liikunta elämäntavaksi 2 Monipuolinen ruokavalio Vähärasvaisia

Lisätiedot

Diabeetikon ruokailu sairaalassa

Diabeetikon ruokailu sairaalassa Diabeetikon ruokailu sairaalassa { Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä Satks Ruokavaliosuositus Diabeetikoille suositellaan samanlaista ruokaa kuin koko väestölle Ravitsemushoito on oleellinen osa diabeteksen

Lisätiedot

Hyvällä ravitsemuksella voidaan vaikuttaa myös elämänlaatuun parantamalla päivittäistä jaksamista ja vireyttä!

Hyvällä ravitsemuksella voidaan vaikuttaa myös elämänlaatuun parantamalla päivittäistä jaksamista ja vireyttä! Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen, Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi 21.11.2017 Hyvällä ravitsemuksella voidaan vaikuttaa myös elämänlaatuun parantamalla päivittäistä jaksamista

Lisätiedot

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen

Diabeetikon ruokavalio. FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Diabeetikon ruokavalio FT, THM, ravitsemusterapeutti Soile Ruottinen Lähde: Diabeetikon ruokavaliosuositus 2008 Diabetesliitto Työryhmä: Professori, LT,ETM Suvi Virtanen MMM, ravitsemusterapeutti Eliina

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15 Ruokavalinnoilla on merkitystä s. 8 15 1 Tavoitteet Ruokavalintoihin vaikuttavat tekijät Taito tunnistaa elintarvikkeiden terveellisyydestä kertovia piirteitä 2 Pohdittavaksi Kuka perheessäsi vastaa siitä,

Lisätiedot

SNACKS TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2010

SNACKS TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2010 SNACKS TUOTTEIDEN RESEPTIT Kurssiralli 2010 www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02630 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 Snacksit 34 MUFFIN BASE SAVOURY Laktoositon

Lisätiedot

www.nikken-completebalance.eu

www.nikken-completebalance.eu Complete Balance : usein esitettyjä kysymyksiä K: Miten Complete Balance erottuu muista? V: Nikkenin filosofia on yksinkertainen: parhaat raaka-aineet tuovat parhaat tulokset. Tästä syystä aterian korvaavat

Lisätiedot

LEIPURIN KÄYTTÖVALMIIT KÄÄRETORTUT JA LEIVOSPOHJAT OMIIN RULLAUKSIIN

LEIPURIN KÄYTTÖVALMIIT KÄÄRETORTUT JA LEIVOSPOHJAT OMIIN RULLAUKSIIN LEIPURIN KÄYTTÖVALMIIT KÄÄRETORTUT JA LEIVOSPOHJAT OMIIN RULLAUKSIIN www.leipurin.com Leipurin Oy Leipomoteollisuus PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 MANSIKKA Leipurin

Lisätiedot

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi

Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Interventiotutkimuksen tulokset Pirjo Pietinen 2.12.2008 Kuvat: Leipätiedotus 1.12.2008 Yläkoululaisten ravitsemus ja hyvinvointi Tutkimusasetelma Kevät 2007 Lukuvuosi

Lisätiedot

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN!

TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! TORINO KAURAMAKARONI TUO KUITUA JA MAKUA PASTARUOKIIN! HÄVIKKIPÄIVÄN HERKKUMUNAKAS ANNOSMÄÄRÄ: 12 ANNOSKOKO: 350 G MUNAKASMASSA: 1,400 kg kokomunamassaa 0,500kg maitoa 0,500kg Koskenlaskija sulatejuustoa

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto

Nuoren urheilijan ravitsemus. 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Nuoren urheilijan ravitsemus 28.3.2013 Suvi Erkkilä Ravitsemustieteen opiskelija Itä-Suomen Yliopisto Mitä kaikkea huomioitava? Kokonaisuus Ateriarytmi Riittävä energiansaanti Nestetasapaino + Välipalaesimerkkejä

Lisätiedot

Tasapainoisesti toimiva vatsa.

Tasapainoisesti toimiva vatsa. Tasapainoisesti toimiva vatsa. Kun elämä ja vatsa vaativat. APUA LUONNONKUITUVALMISTEESTA Suurin osa suomalaisista kärsii ajoittain tai jatkuvasti vatsa- ja suolistovaivoista. Ummetus vaivaa jopa viittä

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Paljon käyttövinkkejä! SMOOTHIEMIXIT

Paljon käyttövinkkejä! SMOOTHIEMIXIT Paljon käyttövinkkejä! SMOOTHIEMIXIT Helposti tuoretta ja käsintehtyä Nopeasti valmistettava smoothie voidaan tehdä tilauksesta. Lisää vain smoothiemix annospussi 2 3 desilitraan mehua tai jogurttia, sekoita

Lisätiedot

Valmiina Elämänmuutokseen?

Valmiina Elämänmuutokseen? TUOTEOPAS Valmiina Elämänmuutokseen? Jos haluat pudottaa painoasi aloittaa terveelliset elämäntavat, Body by Vi Challenge auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi. Body by Vi Challengen avulla asetat itsellesi

Lisätiedot

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki

Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta. Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki Lasten ravitsemus ravitsemussuositusten näkökulmasta Ravitsemussuunnittelija Salla Kaurijoki Kylän Kattaus liikelaitos Jyväskylän kaupunki 10.11.2017 Enemmistö lapsista voi hyvin ravitsemuksen näkökulmasta

Lisätiedot

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio

Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Laktoosi-intoleranssi ja laktoositon ruokavalio Mitä on laktoosi? Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia eli maitosokeria. Lehmänmaidossa on n. 4,8 % maitosokeria

Lisätiedot

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI

VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI VÄRITÄ ITSESI HYVINVOIVAKSI ESITTELYN YLEISKATSAUS Carl Rehnborg ja NUTRIWAYn tarina Tasapainoisen ruokavalion haasteet Lisää väriä ruokavalioosi Tasapainoinen ruokavalio. Tasapainoinen

Lisätiedot

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja

ZOELY -käyttäjäopas. nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja ZOELY -käyttäjäopas nomegestroliasetaatti estradioli 2,5 mg/1,5 mg kalvopäällysteisiä tabletteja SISÄLLYS Tietoja ZOELY-valmisteesta... 2 Miten ZOELY toimii?... 3 ZOELY on tehty sinua varten... 4 5 Lisätietoja

Lisätiedot

Rintasyöpä ja sen ehkäisy. Jaana Kolin

Rintasyöpä ja sen ehkäisy. Jaana Kolin Rintasyöpä ja sen ehkäisy Jaana Kolin Syöpä sairautena Uusia syöpiä todetaan maassamme vuosittain noin 29.000 Miehillä ja naisilla syöpiä todetaan suurin piirtein yhtä paljon Vuoteen 2020 mennessä uusien

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

Pohdi vierustoverin kanssa hetki, mitkä asiat vaikuttavat ostopäätökseen? Katsotko ostamasi tuotteen pakkausmerkintöjä, miksi/miksi et?

Pohdi vierustoverin kanssa hetki, mitkä asiat vaikuttavat ostopäätökseen? Katsotko ostamasi tuotteen pakkausmerkintöjä, miksi/miksi et? Kertaus Mistä saat: B-vitamiinia C-vitamiinia D-vitamiinia E-vitamiinia Magnesium Rauta Kalsium Jodi Seleeni https://www.youtube.com/watch?v=h0myvftie2u PAKKAUSMERKINNÄT POHDI pareittain Pohdi vierustoverin

Lisätiedot

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu

Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Kukkuu! Ilman aamumaitoa nukkuu Hei herätys! Aamupala käynnistää päivän Yöllä energiavarastot on nukuttu loppuun ja tyhjällä vatsalla on lounaaseen liian pitkä aika. Aamupala auttaa tasaamaan päivän syömiset.

Lisätiedot

Gluteeniton valikoima

Gluteeniton valikoima valikoima Jaksot 2-7 Keksit, jauhot ja jauhoseokset sekä leivonnanapuaineet Jauhopakkaukset uudistuivat Ässä Perinteisen maukas kanelikeksi kahvin kaveriksi. AINESOSAT: laktoositon voi (24 %), sokeri,

Lisätiedot

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut

Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka. Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Luomutuotteiden valmistuksen erityispiirteet ja reseptiikka Mikkeli 4.11.2013 Jaana Elo KoKo Palvelut Miten syntyy luomuelintarvike? Elintarvikkeet - > 50 % maatalousperäisiä ainesosia - 95 % sääntö -

Lisätiedot

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät

Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Väitteiden omavalvonta väitteiden edellyttämät merkinnät Ylitarkastaja Marjo Misikanas Tuoteturvallisuusyksikkö Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari 13.12.2011 Omavalvonnassa ja valvonnassa huomioitava

Lisätiedot

RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO

RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO RASKAUDENAIKAINEN RUOKAVALIO - PIKAOPAS - Ruokavalio raskauden aikana (Valio 2017.) MIKSI? Terveellisellä ruokavaliolla voidaan vaikuttaa äidin omaan hyvinvointiin sekä kohdussa kasvavan sikiön hyvinvointiin,

Lisätiedot

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO

Valio Oy LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO LAKTOOSI-INTOLERANSSI JA LAKTOOSITON RUOKAVALIO MITÄ ON LAKTOOSI? Laktoosi on maitosokeria. Maitotuotteet sisältävät aina hiilihydraatteja, koska maidossa on luonnostaan laktoosia. lehmänmaidossa n. 4,8

Lisätiedot

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET

KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET LIITE 1. VIHANNEKSIEN RAVINTOKOOSTUMUS KASVISTEN ENERGIAPITOISUUDET Taulukko 1. Lehtivihannesten, sipulien, juuresten, palkokasvien ja mukulakasvien energiapitoisuudet. KASVISTEN ENERGIA KJ Kcal PITOISUUDET

Lisätiedot

Tutkitusti tehokas KOLESTEROLIA ALENTAVA LEVITE. Keiju Alentaja on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite.

Tutkitusti tehokas KOLESTEROLIA ALENTAVA LEVITE. Keiju Alentaja on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite. Tutkitusti tehokas KOLESTEROLIA ALENTAVA LEVITE. Keiju Alentaja on ainoa Suomessa valmistettu kolesterolia alentava levite. LEVITE SYDÄNTERVEYTTÄ EDISTÄVÄÄN RUOKAVALIOON Keiju Alentajaa suositellaan osaksi

Lisätiedot

National Public Health Institute, Finland SOKERIT JA TERVEYS. Antti Reunanen Kansanterveyslaitos

National Public Health Institute, Finland SOKERIT JA TERVEYS. Antti Reunanen Kansanterveyslaitos SOKERIT JA TERVEYS Antti Reunanen Kansanterveyslaitos RAVINNON SOKERIT Monosakkaridit Glukoosi Fruktoosi Maltoosi Disakkaridit Sakkaroosi Laktoosi Oligosakkaridit Raffinoosi Stakyoosi RAVINNON SOKEREIDEN

Lisätiedot

Suomalaisten ravinnonsaanti, Finravinto ja Finriski Satu Männistö Dosentti, akatemiatutkija

Suomalaisten ravinnonsaanti, Finravinto ja Finriski Satu Männistö Dosentti, akatemiatutkija Luennon tavoitteet Suomalaisten ruokavalio ja sen muutokset Ravitsemuksen plussat ja miinukset Suomalaisten ravinnonsaanti, Finravinto ja Finriski 28.2.2014 Satu Männistö Dosentti, akatemiatutkija Tietolähteet

Lisätiedot

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti

Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Ravinnosta puhtia päivään 15.3.2011 UKK-Instituutti Anna Ojala, ETM, ravitsemusasiantuntija, UKK-instituutti Liikkuvan nuoren perusteita välipalakäytännöt Liikkuvan nuoren perusteet www.tervekoululainen.fi

Lisätiedot

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan.

Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. Kaiken hyvän alku ja juuri On siinä, että vatsa voi hyvin. Siitä riippuu myös viisaus ja Kaikki hyvä, mitä ihmiskunta Saa aikaan. NUOTIORUOKA KURSSI 29.1.2010 13 16 Luontokoulu Korento Niina Rautiainen

Lisätiedot

Immuunijärjestelmän toimintamekanismit

Immuunijärjestelmän toimintamekanismit Ravinto & Terveys Immuunijärjestelmän toimintamekanismit Immuunipuolustus rakentuu kahden toisiaan täydentävän immuunijärjestelmän varaan. Nämä ovat adaptiivinen eli hankittu immuunijärjestelmä ja luontainen

Lisätiedot

Eväitä ruokapuheisiin

Eväitä ruokapuheisiin Eväitä ruokapuheisiin Esityksessä on ravitsemussuositusten mukainen viikon ruokavalio kevyttä työtä tekevälle, liikuntaa harrastavalle naiselle (8,4 MJ/vrk eli 2000 kcal/vrk). Yksittäisille aterioille

Lisätiedot

Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus)

Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) Elintarvikkeen ravintoarvomerkintä (=ravintoarvoilmoitus) Elintarviketietoasetus Artiklat 29 35, 54 55, Liitteet liite V, XIII-XV ) Ravintoarvomerkintä (Elintarviketietoasetus, art. 29) Ravintoarvomerkintää

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa?

Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Onko ruokavaliolla merkitystä reumasairauksien hoidossa? Ravitsemusterapeutti Nea Kurvinen Ravitsemusterapia Balans nea.kurvinen@ravitsemusbalans.fi Ravitsemuksen merkitys reuman hoidossa Monipuolinen

Lisätiedot

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun

EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN. Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun EVÄITÄ RUOKAPUHEISIIN Vinkkejä jokapäiväiseen ruokailuun Mieltä keventäviä ajatuksia ruoasta Syömisellä voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen Säännöllinen ateriarytmi on terveyden kannalta parasta

Lisätiedot

Ketogeeninen ruokavalio

Ketogeeninen ruokavalio Ketogeeninen ruokavalio Ketogeeninen ruokavalio on hiilihydraattien korvaamista terveellisillä rasvoilla ja kohtuullisella korkealaatuisten proteiinien kulutuksella. Tällaista ruokavaliota tutkitaankin

Lisätiedot