Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mahamysteeri. Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita?"

Transkriptio

1 KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä yläkoulussa tai lukiossa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. Parhaiten työ soveltuu yläkouluun kokonaisuuteen elollinen luonto ja yhteiskunta. KESTO: 1 h. MOTIVAATIO: Työssä tutkitaan mahan sisältöä. Mitä koehenkilö on syönyt tänään? TAVOITE: Työssä tutustutaan hiilihydraatteihin, proteiineihin ja rasvoihin, sekä tunnistetaan näitä osoitusreaktioiden avulla. VINKKEJÄ: Opettaja valmistaa tutkittavan mahan sisällön ennen työn aloitusta. Mahaa kannattaa hienontaa huhmareessa niin, ettei siitä tunnista teossa käytettyjä ruoka-aineita. Myös oppilaita voi pyytää tekemään hienontamista. AVAINSANAT: Orgaaninen kemia Hiilihydraatit Proteiinit Rasvat Osoitusreaktiot Arkikemia TAUSTAA Nautit päivittäin tärkkelystä, proteiineja, sokereita ja rasvoja sisältäviä ruoka-aineita. Oletko koskaan pohtinut miten voidaan selvittää sisältääkö ruoka hiilihydraatteja, rasvoja tai valkuaisaineita? Mitkä ruoka-aineet sisältävät näitä aineita? Puolivuotias Matti on saanut ruokamyrkytyksen, eikä hän osaa vielä kertoa mitä ruokaa on syönyt. Jotta häntä voidaan auttaa, on lääkäreiden tiedettävä, mikä ruoka myrkytyksen on aiheuttanut. Tiedetään että Matti on edellisenä iltana syönyt pastaa, mutta tästä myrkytys ei ollut aiheutunut. Kotoa löytyivät seuraavat ruoat: Kermakakku Kana Hunajameloni Mineraalivettä Lääkärit ottavat näytteen Matin mahan sisällöstä. Tehtävänäsi on selvittää mitä ruokaa Matti on syönyt.

2 Tutkimus tehdään osoitusreaktioiden avulla. POHDITTAVAKSI ENNEN TYÖTÄ Hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat ovat ruokien perusravintoaineita. Minkälaisia aineita hiilihydraatit ovat? Missä ruoissa on hiilihydraatteja? Hiilihydraatit ovat elimistömme pääasiallinen ravinnonlähde ja nykyisten suositusten mukaan niitä olisi saatava päivittäin energiasta E%. Elimistö kykenee vapauttamaan niistä energiaa nopeasti. Hiilihydraatteja tarvitaan elimistössä kasvuun, lihastyöhön, Esim. laktoosi. lämmön ylläpitämiseen, aineenvaihduntaan sekä hermoston ja elinten toimintaan. Hiilihydraatit ovat orgaanisia yhdisteitä. Niitä ovat sokerit, tärkkelys ja selluloosa. Hiilihydraatit luokitellaan sokeriyksiköiden mukaan. Hiilihydraattien varastomuoto on eläimissä glykogeeni ja kasveissa tärkkelys. Hiilihydraatteja sisältävät leipä, leivontatuotteet, hedelmät, marjat, peruna, maitotuotteet ja makeiset. Minkälaisia aineita proteiinit ovat? Missä ruoissa on proteiineja? Proteiinit ovat solujen rakennusaineita, jotka vastaavat suurimmasta osasta solujen tehtävistä. Niitä on saatava ruoasta lihasmassan ylläpitämiseksi ja puutostautien välttämiseksi. Proteiineja tarvitaan elimistön toimintaa säätelevien entsyymien ja hormonien raaka-aineeksi, elimistön kuljetustehtävissä, kudosten uusiutumisessa ja muodostumisessa. Ne toimivat elimistömme puolustusjärjestelmän vastaaineina. Proteiinit koostuvat aminohappoketjuista. Lähes kaikilla tunnetuilla eliöillä proteiineja muodostavat samat 20 aminohappoa.

3 Eniten proteiineja sisältävät juusto, kala, palkokasvit, liha, kana, kananmunat, pähkinät, maito ja maitotuotteet. Minkälaisia aineita rasvat ovat? Mistä rasvoja saadaan? Rasvoja tarvitaan solujen rakennusaineiksi ja energiantuottoon. Rasvan mukana saadaan vitamiineja (K, A, D, E) ja välttämättömiä rasvahappoja. Rasvan saantisuositus on E%, joista 2/3 osaa tulisi olla pehmeää rasvaa. Rasvat ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka muodostuvat pitkäketjuisten karboksyylihappojen esteröityessä glyserolin kanssa. Niitä esiintyy kasveissa ja eläimissä. Rasvaa saadaan ruoasta piilorasvana ja näkyvänä rasvana. Piilorasvaa on esimerkiksi lihasta, vilja- ja leivontatuotteista sekä maitotuotteista, kuten juustosta. REAGENSSIT Maha Sokerit Tärkkelys Pastaa Voita Maissi- tai perunajauhoa Kananmunan valkuaista Glyserolia Fruktoosia Fruktoosi Kuparisulfaatti-liuos Natriumhydroksidi-liuos Peruna/maissijauho/perunajauho Kananmunan valkuainen TYÖTURVALLISUUS JA JÄTTEIDEN KÄSITTELY Laboratoriotakki, -lasit ja -hanskat. Jodi, kuparisulfaatti ja natriumhydroksidi ärsyttävät ihoa. Jos kemikaaleja joutuu silmiin, huuhdellaan silmiä usean minuutin ajan. Tarvittaessa lääkäriin! Jodi on haitallista hengitettynä. Jodia käsitellään vetokaapissa. Jodi ja kuparisulfaatti ovat myrkyllisiä vesieliöille. Jätteistä jodi kerätään jodijätteisiin ja kupari raskasmetalleihin.

4 Jodiliuos Proteiinit Rasvat Kananmunan valkuainen Natriumhydroksidi-liuos Kuparisulfaatti-liuos Öljyä Voita TARVIKKEET 250 ml dekantterilasi Lasisauva Huhmare 6 lasista koeputkea 3 petrimaljaa Suodatinpaperia Lusikoita TYÖOHJEET Opettaja valmistaa mahan sisällön ennen oppilaiden saapumista. Mahasta tutkitaan sokerit, tärkkelys, proteiinit ja rasvat. Maha: Keitä pasta dekantterilasissa. Lisää siihen voita, maissia, maissitärkkelystä, kananmunan valkuaista, sokeria ja glyserolia. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä. Hienonna mahaa huhmareessa.

5 Sokerit: Laita vettä keitinlasiin lämpenemään ja ota kolme koeputkea: - Laita ensimmäiseen koeputkeen teelusikan kärjellinen sokeria ja vettä n.2cm verran. - Laita toiseen koeputkeen puoli teelusikallista murskattua mahan sisältöä ja vettä n.2 cm verran. - Laita kolmanteen koeputkeen vain vettä n. 2cm verran. Sekoita koeputkia varovasti, jotta sokeri liukenee ja mahan sisältö sekoittuu veteen. Lisää kaikkiin kolmeen koeputkeen kuparisulfaattiliuosta 3 tippaa ja natriumhydroksidiliuosta 5 tippaa. Sekoita. Laita kaikki kolme koeputkea vesihauteeseen 5-10 minuutiksi. Kirjaa havaintosi ja johtopäätöksesi. Sisältääkö maha sokeria? Tärkkelys: Ota kolme petrimaljaa: - Laita ensimmäiseen puoli teelusikallista perunajauhoa. - Laita toiseen puoli teelusikallista suolaa. - Laita kolmanteen saman verran murskattua mahan sisältöä. Tiputa jokaiseen petrimaljaan muutama pisara jodiliuosta. Kirjaa havaintosi ja johtopäätöksesi. Sisältääkö maha tärkkelystä? Proteiinit: Ota kolme koeputkea: - Laita ensimmäiseen maitoa n.1 cm - Laita toiseen koeputkeen murskattua mahan sisältöä n. 1 cm - Laita kolmanteen koeputkeen vain n. 1 cm. Lisää kaikkiin kolmeen koeputkeen 3 pisaraa kuparisulfaattiliuosta ja sekoita. Lisää vielä kaikkiin koeputkiin 3 pisaraa natriumhydroksidiliuosta. Kirjaa havaintosi ja johtopäätöksesi. Sisältääkö maha proteiineja?

6 Rasvat: Leikkaa suodatinpaperista 3 kämmenen kokoista palaa. Kemian opetuksen keskus - Hierrä ensimmäiseen suodatinpaperiin murskattua mahan sisältöä. Ota kiinteä näyte pois suodatinpaperilta ja katso paperia valoa vasten. - Hierrä toiseen suodatinpaperiin rasvaa. Ota kiinteä näyte pois suodatinpaperilta ja katso paperia valoa vasten. - Laita muutama pisara vettä kolmanteen suodatinpaperiin ja katso paperia valoa vasten. Kirjaa havaintosi ja johtopäätöksesi. Sisältääkö maha rasvaa? POHDITTAVAKSI TYÖN JÄLKEEN Mitä ravintoaineita maha sisälsi? Rasvaa, proteiineja, sokeria ja tärkkelystä. Mitä ruokaa Matti oli siis syönyt? Ruoka-aineiden sisältö ravintoaineiden suhteen: Kermakakku Sisältää: Rasvaa, proteiinia, sokeria, tärkkelystä Kana Sisältää: Rasvaa, proteiinia Hunaja Sisältää: Sokeria Mineraalivesi Ei sisällä mitään tutkittavista ravintoaineista. Matti oli siis syönyt kermakakkua.

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine?

ENNAKKOTEHTÄVIÄ Mitkä ruoka-aineet sisältävät valkuaisaineita eli proteiineja? Missä yhteyksissä olet törmännyt sanaan proteiini tai valkuaisaine? TÄS ON PROTSKUU! TAUSTAA Proteiinit kuuluvat perusravintoaineisiin ja nautit päivittäin niitä sisältäviä ruokia. Mitkä ruoka-aineet sisältävät proteiineja ja mihin niitä oikein tarvitaan? ENNAKKOTEHTÄVIÄ

Lisätiedot

Vääränlainen ravinto on yleinen syy kehityksen pysähtymiselle, sanoo ravitsemusterapeutti.

Vääränlainen ravinto on yleinen syy kehityksen pysähtymiselle, sanoo ravitsemusterapeutti. Sivu 1 Kopio iltalehdestä maaliskuussa 2015 RK HUOM! tiedostossa on 9 sivua Vääränlainen ravinto on yleinen syy kehityksen pysähtymiselle, sanoo ravitsemusterapeutti. (MOSTPHOTOS) Asiantuntijoiden mukaan

Lisätiedot

Koiran tarvitsemat ravintoaineet

Koiran tarvitsemat ravintoaineet Koiran tarvitsemat ravintoaineet Ravitsemustarpeeseen vaikuttaa monet tekijät Pentu, aikuinen, aktiivinen, kantava/imettävä tai vanha koira, kaikkien tarpeet ovat erilaisia. Tasapainoinen ruoka on erittäin

Lisätiedot

Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino

Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino Nordic Sugarin ja Suomen Sokeri Oy:n tuottama opas Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino 1 Ruoka, fyysinen aktiivisuus ja paino on Nordic Sugarin ja Suomen Sokeri Oy:n

Lisätiedot

Terveelliseen elämäntapajärjestelmään kuuluu monenlaisia ravinneaineita ja tämä saavutetaan parhaiten syömällä monia erityyppisiä ruokia.

Terveelliseen elämäntapajärjestelmään kuuluu monenlaisia ravinneaineita ja tämä saavutetaan parhaiten syömällä monia erityyppisiä ruokia. Terveelliseen elämäntapajärjestelmään kuuluu monenlaisia ravinneaineita ja tämä saavutetaan parhaiten syömällä monia erityyppisiä ruokia. ELÄMÄNT- APAOHJEITA Terveytemme perustuu hyvään ruoansulatukseen.

Lisätiedot

KESTÄVYYS- JA TEHOLAJIEN URHEILIJOIDEN RAVINTOAINEIDEN SAANTI HARJOITTELUKAUDELLA VERRATTUNA RAVITSEMUSSUOSITUKSIIN

KESTÄVYYS- JA TEHOLAJIEN URHEILIJOIDEN RAVINTOAINEIDEN SAANTI HARJOITTELUKAUDELLA VERRATTUNA RAVITSEMUSSUOSITUKSIIN KESTÄVYYS- JA TEHOLAJIEN URHEILIJOIDEN RAVINTOAINEIDEN SAANTI HARJOITTELUKAUDELLA VERRATTUNA RAVITSEMUSSUOSITUKSIIN Inga Luotonen Liikuntafysiologia Kandidaatintutkielma Kevät 2014 Liikuntabiologian laitos

Lisätiedot

Marjo-Kaisa Konttinen 4.12.2005 Siilinjärvi

Marjo-Kaisa Konttinen 4.12.2005 Siilinjärvi NUOREN URHEILIJAN RAVITSEMUS Marjo-Kaisa Konttinen 4.12.2005 Siilinjärvi Liikuntaa harrastavan on syötävä enemmän kuin ei liikkuvan, koska liikunnan aikana ja sen jälkeen kuluu enemmän energiaa. Energian

Lisätiedot

Nuoren urheilijan ruokavaliosuunnittelun periaatteet

Nuoren urheilijan ruokavaliosuunnittelun periaatteet Nuoren urheilijan ruokavaliosuunnittelun periaatteet Sisällysluettelo: Vanhempien ja valmentajien vastuu ravitsemuskasvatuksessa s. 1 Ruokavalion kulmakivet s. 1 Ruokavaliosuunnittelun tavoitteet s. 3

Lisätiedot

Raskausajan ravitsemusopas Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin äitiysneuvoloille. Jemina Yli-Lahti

Raskausajan ravitsemusopas Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin äitiysneuvoloille. Jemina Yli-Lahti Raskausajan ravitsemusopas Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin äitiysneuvoloille Jemina Yli-Lahti Opinnäytetyö Vierumäen yksikkö Liikunnan- ja vapaa-ajan koulutusohjelma 2013 Tiivistelmä Liikunnan ja vapaa-ajan

Lisätiedot

Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa:

Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa: Kontekstuaalisen oppimisen hyödyntäminen rasvojen kemian opetuksessa: Lähtökohtana nuorten ravitsemuskasvatus Pro gradu-tutkielma Erikoistyö Jyväskylän yliopisto Kemian laitos Opettajankoulutus 30.3.2012

Lisätiedot

MARATOONARIN RUOKAVALIO

MARATOONARIN RUOKAVALIO MARATOONARIN RUOKAVALIO Sanna Nurminen Opinnäytetyö, syksy 2003 Diakoniaammattikorkeakoulu, Helsingin yksikkö Diakoninen sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelma Terveydenhoitaja (AMK) TIIVISTELMÄ Nurminen,

Lisätiedot

ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme.

ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme. ONNEA PÄÄTÖKSESTÄSI! Olet ottanut jo ensimmäisen askeleen kohti Hyvän Olon Painoasi, ilmoittautumalla valmennukseemme. Hyvän Olon Pudottajat ohjaa sinua kohti pysyvää elämäntapa muutosta sekä terveellistä

Lisätiedot

Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus

Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus Valmennusaineisto www.ravitsemuspassi.fi SISÄLTÖ Hei Sinä ruokapalvelun ammattilainen! Ravitsemuspassin suorittaminen Johdanto 5 1 Lautasmallilla on monta

Lisätiedot

Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus

Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus Valmennusaineisto www.ravitsemuspassi.fi SISÄLTÖ Johdanto Ravitsemuspassin suorittaminen 1 Ravitsemuspassi Tavoitteena terveyttä edistävä ruoka ja ravitsemus

Lisätiedot

Tiivistelmä ravintoluennosta

Tiivistelmä ravintoluennosta Tiivistelmä ravintoluennosta PASI AHOLA, 16.12.2013 Nestetasapaino Nauti riittävästi nestettä päivän aikana ja harjoituksissa Ruokailujen yhteydessä nautitun nesteen lisäksi juo noin 5 dl nestettä päivän

Lisätiedot

FortiCare. Ravitsemusopas syöpää sairastaville

FortiCare. Ravitsemusopas syöpää sairastaville FortiCare Ravitsemusopas syöpää sairastaville Sisältö Miksi ravitsemus on niin tärkeää? 3 Miten syöpä vaikuttaa ravitsemukseen? 3 Syö usein 4 Mitä hyvä ruokavalio sisältää? 4 Apua täydennysravintovalmisteista

Lisätiedot

Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Elämäntapaohjelma

Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Elämäntapaohjelma Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Elämäntapaohjelma 2 Lifeplus BODYSMART SOLUTIONS Tervetuloa BODYSMART-ohjelmaan Usein uutisissa meitä varoitellaan kasvavasta vyötärönympäryksestä. Amerikkalaisissa New England

Lisätiedot

TIETOPAKETTI RAVITSEMUKSESTA JKU:n JUNIORIURHEILIJOILLE JA HEIDÄN VANHEMMILLEEN

TIETOPAKETTI RAVITSEMUKSESTA JKU:n JUNIORIURHEILIJOILLE JA HEIDÄN VANHEMMILLEEN TIETOPAKETTI RAVITSEMUKSESTA JKU:n JUNIORIURHEILIJOILLE JA HEIDÄN VANHEMMILLEEN SISÄLTÖ Osa I: Yleistä lapsen ja nuoren urheilijan ravitsemuksesta... 3 1 Harjoittelu Ravinto Lepo... 3 1.1 Urheilija on

Lisätiedot

Kirsi-Maria Vakkilainen. Iloa tutkimisesta

Kirsi-Maria Vakkilainen. Iloa tutkimisesta Kirsi-Maria Vakkilainen Iloa tutkimisesta Tekijät, Opetushallitus ja Taloudellinen Tiedotustoimisto Piirroskuvat tekstissä Taitto ja monistuspohjien kuvitus Jukka Nikkonen Pirjo Nylund ISBN 952 9876 52

Lisätiedot

Veganismi ja urheilu Elina Särkelä

Veganismi ja urheilu Elina Särkelä Veganismi ja urheilu Elina Särkelä Monipuolinen vegaaniruokavalio sopii myös urheilijoille. Tiesitkö, että olympiavoittajat Paavo Nurmi ja Carl Lewis olivat aktiiviurallaan kasvissyöjiä? Triathlonistit

Lisätiedot

Diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät

Diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit. Sydän- ja verisuonitautien riskitekijät DIABETES JA SYDÄN Diabetes ja sydän- ja verisuonitaudit Diabetes nostaa sydän- ja verisuonitautien riskin 2-4 kertaiseksi. Riskiin voi vaikuttaa elämäntavoillaan. Riskiä vähentää diabeteksen hyvä hoito,

Lisätiedot

Tavoitteena painonhallinta ja normaalipainoinen elämä

Tavoitteena painonhallinta ja normaalipainoinen elämä Tavoitteena painonhallinta ja normaalipainoinen elämä Onnistuminenhan on meistä itsestä kiinni ja siihen auttaa myönteinen asenne ja oikeanlaisen ruokavalion opettelu. Myös laihdutusaikana voit syödä maittavasti

Lisätiedot

FOODWEB. Itämeren ympäristö, ruoka ja terveys: tavoista tietoisuuteen. Vastaukset. Opettajan käsikirjan tehtäviin

FOODWEB. Itämeren ympäristö, ruoka ja terveys: tavoista tietoisuuteen. Vastaukset. Opettajan käsikirjan tehtäviin FOODWEB Itämeren ympäristö, ruoka ja terveys: tavoista tietoisuuteen Vastaukset Opettajan käsikirjan tehtäviin Päivi Munne Suomen ympäristökeskus 2014 Arvoisa lukija Tästä monisteesta löytyy vastauksia

Lisätiedot

MOLEKYYLIGASTRONOMIAA KEMIAAN JA KOTITALOUTEEN

MOLEKYYLIGASTRONOMIAA KEMIAAN JA KOTITALOUTEEN Eheyttävä opetus MOLEKYYLIGASTRONOMIAA KEMIAAN JA KOTITALOUTEEN OPETUSKOKONAISUUKSIA YLÄKOULUUN JA LUKIOON Maiju Tuomisto, Anu Hopia & Maija Aksela (toim.) TE ÄY N KU LU MOLEKYYLIGASTRONOMIAA KEMIAAN JA

Lisätiedot

Energiantarve. Harjoittelun koventuessa lähes kaikkien ravintoaineiden tarpeet nousevat. Kasvanut

Energiantarve. Harjoittelun koventuessa lähes kaikkien ravintoaineiden tarpeet nousevat. Kasvanut Monipuolinen vegaaniruokavalio sopii myös urheilijoille. Tiesitkö, että olympiavoittajat Paavo Nurmi ja Carl Lewis olivat aktiiviurallaan kasvissyöjiä? Triathlonistit Dave Scott ja Ruth Heidrich ovat vegaaneja

Lisätiedot

Tietoa vanhemmille lehmänmaitoallergiasta. Makuannoksista yksivuotiaan ruokaan

Tietoa vanhemmille lehmänmaitoallergiasta. Makuannoksista yksivuotiaan ruokaan Tietoa vanhemmille lehmänmaitoallergiasta Makuannoksista yksivuotiaan ruokaan Tästä esitteestä Jotta lapsi alkaa vähitellen syömään samaa ruokaa kuin muu perhe, positiiviset maistelukokemukset ja pienet

Lisätiedot

Elämyksiä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi. Työkirja

Elämyksiä. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi. Työkirja Elämyksiä kemiasta Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi Työkirja 1 Hyvä lukija Elämyksiä kemiasta-työkirja on suunnattu esikoulujen ja päiväkotien varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen työvälineeksi

Lisätiedot

Esmeray Kontu VEGAANIBODARIN PIENI KÄSIKIRJA. Liikuntakeskus Pajulahti. Liikunnanohjauksen perustutkinto

Esmeray Kontu VEGAANIBODARIN PIENI KÄSIKIRJA. Liikuntakeskus Pajulahti. Liikunnanohjauksen perustutkinto Esmeray Kontu VEGAANIBODARIN PIENI KÄSIKIRJA Liikuntakeskus Pajulahti Liikunnanohjauksen perustutkinto 2014 TIIVISTELMÄ Esmeray Kontu LPT15, yo Vegaanibodarin pieni käsikirja 40 + 2 sivua Liikunnanohjauksen

Lisätiedot

Ravintoluento nuorille urheilijoille Kauhavalla, 2007

Ravintoluento nuorille urheilijoille Kauhavalla, 2007 Ravintoluento nuorille urheilijoille Kauhavalla, 2007 - Valistusviesti urheilijoille, vanhemmille ja valmentajille - Ruokavalion merkitys - > Keskustelua Christer Sundqvist, ravintovalmentaja, FT Materiaali

Lisätiedot