Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille"

Transkriptio

1 Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

2 Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 Katse kohti pihan leikkialuetta 4 PIHASUUNNITTELU 5 Mikä pihasuunnitelma oikeastaan on? 6 Milloin pihan suunnittelu on ajankohtaista? 6 Mitä ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma maksaa? 7 Miksi as oy pihan suunnittelussa kannattaa käyttää viheralan ammattilaista? 7 Mitä tietoja pihasuunnittelija tarvitsee? 8 Suunnitteluprosessi etenee näin 9 PIHAN RAKENTAMINEN 10 Tontilla oleva kasvillisuus 11 Miten piharakentaminen etenee? 12 PIHAN HOITOTYÖT 13 kaunis ja toimiva elinympäristö parantaa tutkitusti elämänlaatua.

3 Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä Taloyhtiön pihan uudistaminen tulee usein ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun piha ei enää palvele asukkaidensa tarpeita ja mieltymyksiä. Joskus tämä tilanne on edessä siksi, että piha on ollut pitkään hoitamatta, joskus taas asia nousee esille taloyhtiön muiden remonttien yhteydessä. Kun puhutaan kiinteistön kunnosta, tarkoitetaan yleensä rakennusten kuntoa. Rakennusten korjaushankkeisiin löytyykin taloyhtiössä perinteisesti hyvin kiinnostusta ja rahoitusta. Sen sijaan rakennusta ympäröivät viheralueet ja yhteiset oleskelualueet jäävät harmittavan usein aivan liian vähälle huomiolle. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat ja pihaalueen merkitys asumisen viihtyvyydessä tiedostetaan koko ajan paremmin. Nykyään ymmärretään, että taloyhtiön pihaan laitettu raha on investointi, jolla parannetaan asumisen laatua ja nostetaan kiinteistön arvoa. Piha on myös taloyhtiön käyntikortti, jonka mahdollinen asunnonostajakin ensimmäisenä näkee. Huonokuntoiset istutukset ja lohkeileva asfaltointi eivät nosta asunto-osakeyhtiön imagoa, ja leikkipaikan huonokuntoisuus, tai sen puuttuminen jopa kokonaan, voi olla merkittävä tekijä lapsiperheiden ostopäätöksissä. Hyvä pihasuunnitelma auttaa asumisviihtyvyyden lisäksi välttämään myös virheinvestoinnit ja se säästää aikaa sekä rahaa. Pihasuunnitel- man avulla tiedetään, mitä ollaan tekemässä, ja toteutuksen voi jakaa osiin tai teettää valmiiksi kertaheitolla, avaimet käteen -urakkana. Ammattilaisen antamat ohjeet mahdollistavat kustannussäästöjä niin pihan remontointivaiheessa kuin jatkohoidossakin.

4 Katse kohti pihan leikkialuetta Toimiva ja turvallinen leikkialue on huolellisen suunnittelun tulos, jolla vastataan lasten tarpeeseen leikkiä sekä kokea olemisen iloa ja oppimisen riemua yhdessä toisten kanssa. Yhä useammalla taloyhtiöllä leikkipaikan perusteellinen kunnostus tulee vastaan ennemmin tai myöhemmin ja siinä vaiheessa monissa yhtiöissä mietitään niiden poistamista kokonaan. Lähinnä taustalla vaikuttavat kunnostuksen korkeat kustannukset ja lapsiperheiden väheneminen taloyhtiöistä. On kuitenkin huomioitava se, että jos asemakaavaan on määritelty leikkipaikka, sen poistaminen vaatisi kaavamuutosta. Eli vaikka taloyhtiössä ei asuisi ainuttakaan lasta, leikkipaikka on pidettävä kunnossa. Hyvin hoidettu, siisti ja turvallinen piha-alue ja leikkipaikka ovat kuitenkin loppukädessä taloyhtiölle erinomaisia myyntivaltteja. Taloyhtiössä on huolehdittava myös siitä, että pihan leikkialue vastaa nykyisiä, leikkialueille säädettyjä turvallisuusstandardeja. Piha-alue on julkista aluet- ta, joten leikkialueen tulee täyttää julkiselle tilalle asetetut normit. Tapaturman sattuessa selvitetään aina ensiksi, onko leikkialue standardien mukainen ja onko sille tehty tarvittavat, säännölliset tarkastukset. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, kääntyy syyttävä sormi taloyhtiön hallituksen suuntaan - korvausvastuu, siis vastuu turvallisuudesta, on taloyhtiön hallituksella. Leikkipaikkojen turvallisuutta ja niiden tarkastamista säädellään SFS standardilla (EN ). Lähtökohta on se, että jos leikkivälineet ovat taloyhtiön pihassa, niiden täytyy olla kunnossa. Niin ikään tuoteturvallisuuslaissa edellytetään kaikkien kuluttajien käyttöön tulevien tavaroiden ja palveluiden olevan turvallisia. leikkipaikkojen turvallisuus on taloyhtiöiden vastuulla. Jos taloyhtiön pihalla olevissa leikkivälineissä sattuu onnettomuus tai tapaturma, on taloyhtiön pystyttävä todistamaan, että se on huolehtinut leikkivälineistä ja niiden kunnosta. Taloyhtiö ei vapaudu vastuusta, vaikka leikkipaikka olisi käyttämätön tai siellä olisi vanhoja leikkivälineitä, jotka ovat joskus aikoinaan täyttäneet silloiset turvallisuusvaatimukset.

5 Pihasuunnittelu Hyvin tehdyn pihasuunnitelman avulla taloyhtiö välttää tarpeettomia ja kalliita korjaustoimenpiteitä, joita heikosta suunnittelusta ja esimerkiksi vääristä kasvi- ja puuvalinnoista seuraa. Pihasuunnitelmassa ratkaistaan mm. säilytettävä kasvillisuus, kulkuväylät, kasvillisuus, pintamateriaalit, oleskelupaikat, leikkipaikat, piharakennelmat, lumitila, valaistus, tomutus, pyykinkuivaus sekä huomioidaan kasvuolosuhteet ja asukkaiden toiveet pihan toiminnoista. Suunnittelulla ratkaistaan myös pihan rakentamis- ja kunnossapitokustannukset sekä kiinteistöhuollon toimivuuden vaatimat edellytykset esimerkiksi kulkureittien leveydet ja korkeudet, kääntösäteet, lumenkasausalueet ja pelastusreitit. Pihahanke kannattaa laittaa liikkeelle harkiten ja taloyhtiön hallituksen kannattaa tehdä yhteistyötä isännöitsijän kanssa remontin tarvetta kartoittaessaan. Olisi hyvä, että piharemontin tarve ja laajuus sekä jonkinlainen pilkkominen osahankkeisiin olisi jo hahmoteltu siinä vaiheessa, kun asiaa aletaan esitellä osakkaille esim. yhtiökokouksessa. Hankkeen jaksottamisella saadaan jaettua kustannukset useammalle vuodelle. Kun pihasuunnittelun tarve on yhteisesti päätetty, kannattaa olla yhteydessä pihasuunnittelun ammattilaiseen, jonka avulla pihasta saadaan toimiva ja hoitotasoltaan helppo. Tiesitkö, että pihan hyvällä suunnittelulla lisätään yleistä viihtyvyyttä ja piha-alueiden kohentaminen nostaa tutkimuksen mukaan osakkeiden arvoa jopa 8-12% (Inari Jansson 2010)

6 Mikä pihasuunnitelma oikeastaan on? Pihasuunnittelun lähtökohtana on ympäristö rakennuksineen sekä pihaan tarvittavat toiminnot. Pihasuunnitelmassa päätetään mm. säilytettävä kasvillisuus, kulkuväylät, kasvillisuus, pintamateriaalit, oleskelupaikat, leikkipaikat, piharakennelmat, lumitila, valaistus, tomutus, pyykinkuivaus sekä huomioidaan kasvuolosuhteet ja asukkaiden toiveet pihan toiminnoista. Suunnittelulla ratkaistaan myös pihan rakentamis- ja kunnossapitokustannukset. Jokainen piha on yksilöllinen ja saa ilmeensä asukkaiden ja ympäristön mukaan. Pihasuunnitelma sisältää: luonnossuunnitelman rakennussuunnitelman 1:100 kasvilistan ja kasviluettelon määräluettelot viherrakentamisen työselostuksen suuntaa-antavan kustannusarvion Kokonaisuuteen liittyy tarvittavat palaverit, luonnosesittelyt ja valmiin työn esittely. Pakettiin voidaan lisätä myös mm. asukkaiden osallistaminen, kaivuusuunnitelma ja vihertöiden valvonta. Kokonaispakettiin kannattaa sisällyttää myös pihan huolto- ja hoitosuunnitelmat. Näin remontoitu piha saadaan säilymään sellaisena kuin suunniteltiin, eikä heikko tai väärä hoito turmele ja rapista piha-alueen kuntoa ja viihtyisyyttä. Hoito-ohjeet voidaan sisällyttää esim. taloyhtiön huoltokirjaan. Milloin pihan suunnittelu on ajankohtaista? Pihasuunnittelu on ajankohtaista, kun leikkialue ei vastaa tämän päivän turvallisuusnormeja pintavedet aiheuttavat ongelmia ja ovat riski rakenteille pihan toimivuus ei vastaa asukkaiden tarpeita kulkuväylät eivät enää ole kunnossa ja pihan kunnossapito on hankalaa pihan kasvillisuus on epäsiistiä ja ylikasvanutta kiinteistöön on tulossa putkiremontti Hankkeen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Pihasuunnitelma kannattaa kytkeä taloyhtiön pitkän tähtäimen korjausohjelmaan.

7 Mitä ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma maksaa? Miksi as oy pihan suunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaista? Suunnittelukustannuksiin vaikuttavat mm. lähtötietojen tarkkuus, kohteen laadullinen tavoitetaso, kohteen pinta-ala, yhteydenpito sidosryhmiin, kokoukset ja esittelyt, suunnitteluaikataulu sekä suunnittelijan kokemus. Suunnittelutyön verollinen tuntihinta on n /h Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry:n suositusten mukaan. Viheraluerakentajat ry:n laskelmissa esim. pienen leikkipaikan suunnitteluttaminen maksaa n (sis.alv) ja n m2 kokoisen taloyhtiöpihan täydellisen piharemontin suunnitteluttaminen n (sis.alv). Hinta vaihtelee kuitenkin aina kohteen koon ja tilaajan tarpeiden mukaan. Hyvin tehdyn pihasuunnitelman avulla taloyhtiö välttää tarpeettomia ja kalliita korjaustoimenpiteitä, joita heikosta suunnittelusta ja esimerkiksi vääristä kasvi- ja puuvalinnoista seuraa. Pihasuunnitelmassa ratkaistaan mm. säilytettävä kasvillisuus, kulkuväylät, uusi kasvillisuus ja sen värimaailma keväästä syksyyn, pintamateriaalit, oleskelupaikat, leikkipaikat, piharakennelmat, lumitila, valaistus, tomutus, pyykinkuivaus sekä huomioidaan kasvuolosuhteet ja asukkaiden toiveet pihan toiminnoista. Suunnittelulla ratkaistaan myös pihan rakentamisja kunnossapitokustannukset sekä kiinteistöhuollon toimivuuden vaatimat edellytykset esimerkiksi kulkureittien leveydet ja korkeudet, kääntösäteet, lumenkasausalueet ja pelastusreitit. Hyvällä pihasuunnitelmalla tilaaja voi hakea helposti tarvittavat rakennus- tai toimenpideluvat ja viherurakan tarjouspyynnöt on helppo tehdä niiden avulla. ammattitaitoisesti tehty pihasuunnitelma säästää rahaa ja aikaa pihan rakennusvaiheessa.

8 Mitä tietoja pihasuunnittelija tarvitsee? Suunnittelutyölle varataan aina riittävästi aikaa. Se on prosessi, jonka lopputuloksena on kaunis ja toimiva kokonaisuus. Mitä tarkemmat taustatiedot suunnittelija saa, sen helpompi on laatia tarkka ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Mitä siis tarvitaan? Asemapiirustus sekä rakennusten pohja- ja julkisivupiirustukset Pihaprojektin budjetti Kartoitustiedot eli tontin korkomaailma, vesijohto ja viemärilinjat, sähkökaapeleiden linjat Tieto säilytettävistä kasveista ja rakenteista Luettelo asioista, joita tilaaja pihaltaan haluaa ja odottaa

9 AS. OY PIHAN SUUNNITTELUPROSESSI ETENEE NÄIN: Suunnittelija voi toimia myös rakennuttajana ja valvojana. Tällöin hän laatii urakkalaskenta-asiakirjat ja kilpailuttaa viherurakan sekä valvoo viherurakan toteuttamisen.

10 Pihan rakentaminen Suunnittele myös pihan rakentaminen huolella Asunto-osakeyhtiön pihan rakentamisvaihe vaatii niin ikään huolellista suunnittelua. Paras tulos saavutetaan, kun pihan kunnostussuunnittelun tekoon on paneuduttu kunnolla ja pihan inventointi on ollut kattava. Urakkasopimusta solmittaessa kannattaa myös olla huolellinen, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään. Pihasuunnitelman valmistumisen jälkeen on aika pyytää tarjoukset pihan viherrakennustöistä. Kun sopiva urakoitsija on löytynyt, sovitaan hinta, aikataulu, urakkarajat sekä tehtävät työt ja tehdään kirjallinen urakkasopimus. Urakkasopimuksen teko vaatii tarkkuutta tilaajalta ja esim. sanallinen muotovirhe voi johtaa vastuukysymysten muuttumiseen. Tässä hommassa kannattaa käyttää kokenutta ja ammattitaitoista apua. Viherrakennusyrityksen tulee esittää työstään aikataulu sekä aina todistus yhteiskunnallisten velvollisuuksien hoitamisesta. Viheraluerakentajat ry:n sivustolta löydät luotettavan rakentajan viherrakennustöiden toteuttajaksi. Suunnittelijaa voi käyttää kohteen asiantuntijavalvojana. Viherurakan valmistumisen jälkeen pidetään vastaanottotarkastus ja valmis työ luovutetaan. Pihan kasveille tehdään kasvuunlähtötarkistus yleensä niin, että keväällä istutetut kasvi tarkistetaan saman vuoden syksynä ja syksyllä istutetut seuraavana keväänä. Kuolleet ja sairaat kasvit vaihdetaan uusiin. Viherrakennustöiden takuuaika on yleensä kaksi vuotta eli sen jälkeen pidetään vielä takuutarkastus ja takuukorjaukset. Näiden kahden vuoden aikana on erittäin tärkeää huolehtia kasvien tehostetusta hoidosta. Tavoitteena on rakentaa helppohoitoinen ja käytännöllinen piha, joka sopii ympäröivään ympäristöön.

11 Tontilla oleva kasvillisuus Tontin puusto ja muu olemassa oleva kasvillisuus kannattaa arvioida suunnittelutyön alussa onko kaikki säästämisen arvoisia? Uusien kasvien hankinnassa puolestaan kannattaa miettiä onko järkevää hakea kasvit aina sieltä, mistä ne saa halvimmalla? Alan erikoisliikkeissä kasveja hoidetaan päivittäin päinvastoin kuin halpamarkettien pihalla, jossa kasvit saattavat lojua viikko tolkulla rullakkohäkeissä ilman minkäänlaista hoitoa. Itse kehotan asiakkaitani suosimaan paikallisten taimistojen taimia ja käyttämään ns. FinE -merkittyjä kasveja, jotka ovat tutkitusti kestäviä ja kotimaisia taimia. Ne ovat selvinneet mahdollisesti jo useammankin talven taimiston hoivissa päinvastoin kuin ulkomaiset taimet, jotka tulevat rekan kyydissä suoraan esim. Hollannista saman kesän myyntiin. Pihan helppohoitoisuutta haettaessa kannattaa muistaa, että nurmikko ei ole suinkaan se helppohoitoisin ratkaisu. Se vaatii säännöllistä jopa viikoittaista - leikkausta, kastelua ja lannoittamista voidakseen hyvin. Nurmikon sijaan kannattaa suosia maanpeitekasveja, pensasryhmiä ja perennaistutuksia. Jos tontille jätetään vanhaa puustoa, on hyvä tiedostaa, että monet kasvit, esimerkiksi koivut, vaahterat, pihlajat ja kuuset kestävät erittäin huonosti juuristotäyttöä. Niiden hapensaanti vaikeutuu ja puut menevät nopeasti huonoon kuntoon. Säästettävä kasvillisuus ja mahdollinen maa-alue, esimerkiksi pintamaa tai kosteikko, on suojattava huolellisesti ennen rakennustöiden käynnistymistä ja tähän rakentajaa ohjeistetaankin pihasuunnitelman vihertyöselostuksessa.

12 Miten pihan rakentaminen etenee? Varsinainen rakentaminen aloitetaan yleensä aina kovista pintamateriaaleista ja rakenteista; kiveyksistä, muureista, terasseista ym. Tätä ennen on tehty tarpeelliset maansiirto ja pohjarakennetyöt. Urakoitsijalla on työsuunnitelma ja työaikataulu, jonka avulla vältetään tilanteet, jossa jo rakennettuja kohtia pitäisi purkaa tai niiden yli pitäisi mennä työkoneilla. Kovien rakenteiden rakentamisen aikana varmistetaan se, että pihaan suunnitelluille kasvillisuusalueille jää riittävästi kasvutilaa niin syvyys- kuin leveyssuunnassakin. Pihavalaisimien ja muiden sähköä vaativien kohteiden kaapelointi tehdään tässä vaiheessa. Tämä kovien pintamateriaalien asentaminen on yleensä ajallisesti pisimpään kestävä jakso pihan rakentamisessa. Kun kovat materiaalit on saatu asennettua, tehdään nurmikkotyöt ja kasvillisuuden istuttaminen, ja niiden hoito aloitetaan heti. Varsinkin kastelu juurtumisen alkuvaiheessa on erittäin tärkeää. Vihertyöselostuksessa ohjeistetaan selkeästi eri kasviryhmien hoito takuuaikana. hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - pätee myös piharemontissa!

13 AS. OY PIHAN RAKENNUSPROSESSI ETENEE NÄIN:

14 As oy pihan hoitotyöt Valitettavan harvoin yhtiöiden pihoja hoitaa viheralan ammattilaiset. Pihan asianmukaisen hoidon laiminlyönti piharemontin jälkeen on kuitenkin suoranaista rahan haaskausta. Säännöllisellä ja asiantuntevalla hoidolla pihasta voidaan nauttia hyväkuntoisena vuosikymmeniä, kun taas huonolla hoidolla pihan peruskorjaus tulee jälleen eteen hyvinkin pian. Pihasuunnittelijan toimeksiantoon kannattaa ehdottomasti sisällyttää myös pihan hoitosuunnitelman tekeminen. Siinä käydään kattavasti hoitosuunnitelmakartan ja -selostuksen avulla läpi pihan kaikki kasvit ja rakenteet sekä niiden hoitotoimenpiteet tulevina vuosina. Viheralueiden hoitoon on luotu kattavia yleisiä laatuvaatimuksia. Viheralalla on yleisesti käytössä Viheralueiden hoidon työselostus 2014 (VHT 14). Myös kiinteistöpalveluiden yleisissä laatuvaatimuksissa (Kiinteistö-RYL 2009) on viheralueiden hoito esitetty kattavasti. Yleisten laatuvaatimusten lisäksi on hyvä laatia kohdekohtainen hoito-ohje, mikäli halutaan poiketa joiltain osin yleisistä laatuvaatimuksista. Kiinteistönhuoltosopimuksen sisältö kannattaa päivittää siten, että vihertyöt tulevat kattavasti huomioiduiksi ja se onnistuu parhaiten ajan tasalla olevien hoitosuunnitelmien avulla. Vanhan, jo ehkä ränsistyneenkin pihan hoitotyön uudelleen järjestämisessä on tärkeä määritellä lähtötilanne. Huonoon kuntoon päässyttä pihaa ei voi pelkillä hoitotoimenpiteillä saada kuntoon eli usein tarvitaankin peruskunnostuksia esimerkiksi yksittäisiin pensasryhmiin tai nurmikoihin. Tällaiset hoitourakkaa edeltävät kunnostukset on syytä sopia erikseen. Jos taloyhtiössänne on innokkuutta piha-alueiden omatoimiseen hoitoon, kannattaa harkita, mikä osa pihasta voidaan hoitaa itse ja mikä osa jätetään suosiolla ammattilaisten hoitoon. Talkootyönä voidaan hoitaa esim. nurmikoiden leikkaus sekä kevät- ja syyssiivoukset. Laadukkaasti ja monipuolisesti suunniteltu, rakennettu ja hoidettu piha on oleellinen osa nykypäivän asumista. Rakennukseen, ympäristöön ja asukkaiden tarpeisiin hyvin sopivalla pihalla on monia myönteisiä vaikutuksia. Laadukas ja toimiva piha kohottaa ennen kaikkea asumismukavuutta ja palvelee asukkaidensa tarpeita, mutta se nostaa myös kiinteistön arvoa - hyvin hoidettu piha nopeuttaa omalta osaltaan huoneistojen myyntiä tulevaisuudessa. Turvallinen, toimiva ja kaunis piha on jokapäiväinen ilo!

15 Kansankatu 53, Oulu y-tunnus

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille JOHDANTO 3 PIHASUUNNITTELU 5 Milloin as oy pihan suunnittelu on ajankohtaista?

Lisätiedot

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle SISÄLTÖ Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU

Lisätiedot

Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle

Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU Mikä pihasuunnitelma on? 4 Milloin vanhan

Lisätiedot

Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle

Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU Mikä pihasuunnitelma on? 4 Mitä pihan suunnittelu

Lisätiedot

PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS. Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry

PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS. Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry HYVÄ PIHA SYNTYY PIHASUUNNITELMASTA 1. MIKSI PIHASUUNNITELMA KANNATTAA TEHDÄ? hyvä suunnitelma

Lisätiedot

Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki

Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki Viheraluerakentajat ry www. viheraluerakentajat.fi www.puutarhaunelma.fi Viljatie 4 C, 00700 Helsinki Viheraluesuunnittelijat

Lisätiedot

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008 Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus Finnbuild 27.9.2008 Syitä piharemonttiin Kiinteistöön kohdistuva remontti > pihat särkyvät remontissa > syntyy suuri kontrasti talon ja pihan välille

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Yleissuunnitelma Ennen suunnittelun aloitusta käydään läpi asiakkaan toiveet pihan suhteen. Sen jälkeen on tehtävä mittauksia tontilla ja tutustuttava tontin kasvuolosuhteisiin.

Lisätiedot

1. Neuvontakäynti / Talkooneuvonta taloyhtiöille, 335 (sis alv 24 %, 270 alv 0 %)

1. Neuvontakäynti / Talkooneuvonta taloyhtiöille, 335 (sis alv 24 %, 270 alv 0 %) Suunnitteluhinnasto 2018 Maisemasuunnittelu tanjanieminen on korkeatasoinen piha- ja vihersuunnitteluyritys, jonka kiitelty ja palkittu suunnittelu perustuu maisema-analyysiin, jonka perusteella asiakkaan

Lisätiedot

Taloyhtiön piha- ja viheralueet & Vihervuosi 2008. Timo Tossavainen Taloyhtio.netin päätoimittaja Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö

Taloyhtiön piha- ja viheralueet & Vihervuosi 2008. Timo Tossavainen Taloyhtio.netin päätoimittaja Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö Taloyhtiön piha- ja viheralueet & Vihervuosi 2008 Timo Tossavainen Taloyhtio.netin päätoimittaja Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö Vihervuoden 2008 teemat 1. Viheralueet ja pihat viihtyisiksi kaikille

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Hallituksen vastuu korjaushankkeissa

Hallituksen vastuu korjaushankkeissa Hallituksen vastuu korjaushankkeissa Hallitusforum 24.9.2011 Jaana Sallmén lakimies, varatuomari Suomen Kiinteistöliitto ry Mitä hallitukselta korjaushankkeessa odotetaan? Hallituksen toimittava h u o

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY KUNTOARVIO JA KUNNOSSAPITOTARVESELVITYS Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Tero Pyykkönen Rakennusinsinööri Kuntotarkastaja, AKK Molemmilla energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Kuka

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN

JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallitus 173 20.05.2019 JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN 2930/58/2019 KH 20.05.2019 173 Valmistelu ja lisätiedot: toimitilajohtaja Börje

Lisätiedot

Länsi-Tampereen taloyhtiöiden REMONTTI-ILTA

Länsi-Tampereen taloyhtiöiden REMONTTI-ILTA Länsi-Tampereen taloyhtiöiden REMONTTI-ILTA 5.10.2016 Hankesuunnittelulla haetaan suuntaa, johon hanketta lähdetään viemään. Reunaehdot ja lähtötiedot as.oy:ltä Tehdyt / tehtävät kuntotutkimukset Osakas-

Lisätiedot

viihtyisän ympäristön rakentaja (Sansation Light, Color: Pantone 425C, CMYK 0,0,0,80) PANTONE 375C CMYK 46, 0, 00, 0 RGB 5, 20, 6 WEB #97C93D

viihtyisän ympäristön rakentaja (Sansation Light, Color: Pantone 425C, CMYK 0,0,0,80) PANTONE 375C CMYK 46, 0, 00, 0 RGB 5, 20, 6 WEB #97C93D viihtyisän ympäristön rakentaja viihtyisän ympäristön rakentaja (Sansation Light, Color: Pantone 425C, CMYK 0,0,0,80) PANTONE 375C CMYK 46, 0, 00, 0 RGB 5, 20, 6 WEB #97C93D PANTONE 355C CMYK 98,, 00,

Lisätiedot

RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI. Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti

RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI. Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti Helsingin rakennusvalvontavirasto edellyttää pihasuunnitelman laatimista pääsääntöisesti kaikissa rakennushankkeissa.

Lisätiedot

bikekeeper.com Tyylikkäästi ilkivallalle Ne aidot ja alkuperäiset pyöräparkit

bikekeeper.com Tyylikkäästi ilkivallalle Ne aidot ja alkuperäiset pyöräparkit bikekeeper.com Tyylikkäästi ilkivallalle Ne aidot ja alkuperäiset pyöräparkit Ilkivalta ja varkaudet ovat yhä enevissä määrin myös taloyhtiöiden ongelmana kaikkialla Suomessa. BikeKeeper -pyöräparkki on

Lisätiedot

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Teemu Alavenetmäki RI (AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos rakennuttajainsinööri Sisältö Suunnittelu Kilpailutus ja urakoitsijoiden valinta Rakentaminen

Lisätiedot

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry Mauri Niemelä 13.1.2010 Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry HALLITUKSEN JÄSENTEN JA OSAKKAIDEN ROOLI JA HEIDÄN MOTIVOINTI KORJAUSHANKKEISSA. Mauri Niemelä Isännöitsijä vuodesta 1981 Yrittäjä, isännöitsijä,

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

Pukkila, Kirkonkylä Kohdenumero h, k, s, 53,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Pukkila, Kirkonkylä Kohdenumero h, k, s, 53,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Pukkila, Kirkonkylä Kohdenumero 674455 2h, k, s, 53,0 m² Kov. 2016 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 68 650,00 Vh. 134 900,00 Lillukkapolku 2. Ennakkomarkkinoinnissa Pukkilan kirkonkylällä hyvän rakentajan

Lisätiedot

Pelastusturvallisuuden vuositilasto VNT TKU TRE

Pelastusturvallisuuden vuositilasto VNT TKU TRE Pelastusturvallisuuden vuositilasto 18 HKI JKL ESP OUL VNT TKU TRE Tutkittua tietoa turvallisuudesta Kiinteistöjen pelastusturvallisuuden tilanne on parantunut vuodesta 2017. Siitä huolimatta tilanne on

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET 7.11.2007 Mauri Niemelä www.oulunisannoitsijatoimisto.fi Oulun Isännöitsijätoimisto Oy perustettu 1982 Oulun Seudun Talokeskus Oy omistajiksi 7/2004 Niemelä Mauri ja Arja nimen

Lisätiedot

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen ANU NORROS ILMASTOINFON SUUNNITELMALLISEN KIINTEISTÖNPIDON KOULUTUS SYKSY 2017 TALOYHTIÖSTRATEGIA HYVIN TEHTY TALOYHTIÖ- STRATEGIA ON YHDESSÄ SOVITTU

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI

AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI PUTKIREMONTIN SUUNNITELMIEN ESITTELY Palvelukeskus Sofia 26.11.2013 26.11.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 SUUNNITELMISTA Suunnitelmat ovat valmistumassa ja tarjouspyyntökierrosta

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut Ennen kuin korjaushanketta voi alkaa suunnitella, on selvitettävä, missä kunnossa kiinteistö nyt on ja mitä korjattavaa siinä on. Selvitys tehdään valmistumisvuoden, vauriohistorian, teknisten selvitysten

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki yhtiökokoukselle on esitettävä hallituksen

Lisätiedot

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA

Kiinteistöstrategia. Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA Kiinteistöstrategia Suunnitelmallinen kiinteistönpito turvaa kiinteistön arvon säilymisen YLIVIESKA 19.3. 2013 Pekka Luoto Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Pohjois-Suomen Kiinteistöyhdistys ry Neuvontapalvelut

Lisätiedot

Uuden talon vuositarkastus

Uuden talon vuositarkastus Uuden talon vuositarkastus Hannaleena Kuutilo Isännöitsijä IAT, AIT Walttari Oy Kristel Pynnönen Apulaispäälakimies Kiinteistöliitto Kirjan tausta Uudisrakennuskohteessa sovelletaan moneen, taloyhtiön

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

Suunnittelijan näkökulma

Suunnittelijan näkökulma Suunnittelijan näkökulma Ari Savolainen, DI Pohjois-Suomen suurin taloteknisistä asiantuntijoista muodostuva insinööritoimisto n 20 suunnittelijaa yli 250 suunniteltua putkiremonttia Ajatuksia putkiremontista

Lisätiedot

Isännöitsijän opas.

Isännöitsijän opas. Isännöitsijän opas www.hissiin.fi Laadukkaampaa asumista Hissi auttaa arjessa, olipa kyseessä sitten koiran ulkoiluttaminen, vauvanrattaiden kanssa liikkuminen tai muutto uuteen kotiin. Pääset häkkivarastollesi

Lisätiedot

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Yhtiön johto

Oulun läänin Kiinteistöyhdistys Yhtiön johto Yhtiön johto Yhtiön johto käsittää hallituksen sekä isännöitsijän Johdon tehtävä Yhtiön hallituksen ja isännöitsijän on huolellisesti toimien edistettävä yhtiön etua (1 luku 1 ) Johdon toimittava: huolellisesti

Lisätiedot

Kaukajärviosuuskunta. Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M

Kaukajärviosuuskunta. Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M Kaukajärviosuuskunta Emoyhtiö Isännöintikohteita n.185 kpl Henkilökuntaa n. 120 Liikevaihto n. 7 M HM Isännöinti ja Tili Oy (tytäryhtiö) Isännöintikohteita n. 80 kpl Henkilökuntaa 6 Liikevaihto n. 0,5

Lisätiedot

Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen?

Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen? Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Suomen Betoniyhdistys ry JULKISIVU 2011 Messukeskus 12.11.2011 Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen? 1(17) Esityksen teemat Asiantuntijoiden

Lisätiedot

Mäntsälä, Mustamäki Kohdenumero h, k, parveke, 73,0 m² Kov Energialuokka F 2013 Mh ,27 Vh ,00

Mäntsälä, Mustamäki Kohdenumero h, k, parveke, 73,0 m² Kov Energialuokka F 2013 Mh ,27 Vh ,00 Kerrostalo Mäntsälä, Mustamäki Kohdenumero 635651 3 h, k, parveke, 73,0 m² Kov. 1978 Energialuokka F 2013 Mh. 68 417,27 Vh. 69 000,00 Pukkimäentie 1. Ensimmäisen asuinkerroksen hyväpohjainen ja siisti

Lisätiedot

RYHMÄKORJAAMINEN. Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3. Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto

RYHMÄKORJAAMINEN. Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3. Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto RYHMÄKORJAAMINEN Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3 Ryhmäkorjaaminen Useamman itsenäisen taloyhtiön yhteistoimintaa korjaustarpeidensa toteuttamiseksi Tavoitteena

Lisätiedot

Linjasaneerausten suunnittelu

Linjasaneerausten suunnittelu Linjasaneerausten suunnittelu Ari Savolainen, DI Ajatuksia putkiremontista Ajattele pahinta mahdollista vaihtoehtoa ja kerro se sitten kahdella! En voinut uskoa miten se voi mennä näinkin kivuttomasti!

Lisätiedot

Riskienhallinta taloyhtiössä

Riskienhallinta taloyhtiössä Riskienhallinta taloyhtiössä Taloyhtiö 2014 Maria Kulomäki Asunto-osakeyhtiölaki: asunto-osakeyhtiön toiminta Tarkoituksensa toteuttamiseksi asunto-osakeyhtiö huolehtii hallinnassaan olevien kiinteistöjen

Lisätiedot

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri KYLPPÄRIT KUNTOON 20.5.2015 Riihimäki Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri SISÄLTÖ Kuka vastaa kylpyhuoneiden kunnossapidosta ja mikä on vastuunjakotaulukko? Kolme erilaista kylpyhuoneremonttia: 1. Oma-aloitteiset

Lisätiedot

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Oulu 14.11.2013 Ari-Matti Jänkälä Projektipalvelu Prodeco Oy www.prodeco.fi www.prodeco.fi Yritys Projektipalvelu Prodeco Oy on Pohjois-

Lisätiedot

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi

MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013. Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi MÄRKÄTILAKORJAUKSET 27.3. 2013 Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Osakkeenomistajan remontit Kunnossapito- tai muutostyö Kunnossapitotyöt: Yhtiön kunnossapitoa on kiinteistön ylläpitoon kuuluva toiminta, joka

Lisätiedot

Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy. Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Halsuantie 4 00420 HELSINKI 0207 698 668 www. tuottoanalyysit.

Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy. Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Halsuantie 4 00420 HELSINKI 0207 698 668 www. tuottoanalyysit. Jarmo Halonen Kiinteistön Tuottoanalyysit Oy Tarvekartoitus hankesuunnittelu Rakennuttaminen Suunnittelu Rakentaminen Vastaanotto Tekninen suunnittelu, jossa määritellään hankkeen laatu ja laajuus Kaupallinen

Lisätiedot

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä

Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Hallituksen tehtäviä ja toimivaltaa taloyhtiössä Heidi Vitikainen Lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa Asunto-osakeyhtiön toimielimet Yhtiökokous - osakkaat päättäjinä - yleistoimivalta - valitsee hallituksen

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys 3.3. 2011 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7 2010 Muun muassa: Kunnossapitotarveselvitys

Lisätiedot

Asukastoiminta. Osallistumista Vaikuttamista Viihtymistä

Asukastoiminta. Osallistumista Vaikuttamista Viihtymistä Asukastoiminta Osallistumista Vaikuttamista Viihtymistä Asukastoiminnan tärkeimpiä tehtäviä Asumisviihtyvyyden lisääminen asuinkiinteistössäsi Osallistumista Olet asumisesi paras asiantuntija - voit vaikuttaa

Lisätiedot

Alavus Kohdenumero h+k+s, 60,0 m² Kov Energialuokka F 2013 Mh ,00 Vh ,00

Alavus Kohdenumero h+k+s, 60,0 m² Kov Energialuokka F 2013 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Alavus Kohdenumero 651540 2h+k+s, 60,0 m² Kov. 1989 Energialuokka F 2013 Mh. 58 224,00 Vh. 62 000,00 Latokuja 9. Salmen kaupunginosassa, Vähäjärven läheisyydessä ja hyvinhoidetusta taloyhtiöstä

Lisätiedot

Kokemäki, Keskusta Kohdenumero h,k,s, 76,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Kokemäki, Keskusta Kohdenumero h,k,s, 76,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Kokemäki, Keskusta Kohdenumero 604963 3h,k,s, 76,5 m² Kov. 1990 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 109 000,00 Vh. 109 000,00 Puhdistamontie 5 as 1. Siisti, kodikas, hyvän pohjaratkaisun omaava päätyhuoneisto

Lisätiedot

jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009

jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009 Kiinteistökohtainen jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009 Jätevesien käsittelyn järjestäminen....on varmasti talouden yksi suurimmista hankinnoista..ei ole mikään heräteostos..kannattaa

Lisätiedot

Päätöksenteon kriteerit - miten valita hissitoimittaja. Kalle Sahari, KONE Hissit Oy 6.10.2012

Päätöksenteon kriteerit - miten valita hissitoimittaja. Kalle Sahari, KONE Hissit Oy 6.10.2012 Päätöksenteon kriteerit - miten valita hissitoimittaja Kalle Sahari, KONE Hissit Oy 6.10.2012 KONE Suomessa Suomen johtava hissiyhtiö jo yli 100 vuoden ajan Ainoa kotimainen hissivalmistaja Noin 600 alansa

Lisätiedot

Tuusula, Riihikallio Kohdenumero h,k,s, 80,0 m² Kov Energialuokka D Mh ,93 Vh ,00

Tuusula, Riihikallio Kohdenumero h,k,s, 80,0 m² Kov Energialuokka D Mh ,93 Vh ,00 Rivitalo Tuusula, Riihikallio Kohdenumero 597983 3h,k,s, 80,0 m² Kov. 1983 Energialuokka D Mh. 207 117,93 Vh. 209 000,00 Marsuntie 10. Viehättävä yhden tason rivitalohuoneisto Tuusulan Riihikalliosta toimivalla

Lisätiedot

Viitasaari Kohdenumero h,k,s, 85,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Viitasaari Kohdenumero h,k,s, 85,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Viitasaari Kohdenumero 623313 4h,k,s, 85,5 m² Kov. 1988 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 67 250,00 Vh. 72 000,00 Kustaantie 24-26. Myytävänä, parin kilometrin etäisyydellä Viitasaaren keskustasta,

Lisätiedot

Asukas. toiminta OSALLISTUMISTA VAIKUTTAMISTA VIIHTYMISTÄ

Asukas. toiminta OSALLISTUMISTA VAIKUTTAMISTA VIIHTYMISTÄ Asukas toiminta OSALLISTUMISTA VAIKUTTAMISTA VIIHTYMISTÄ Asukastoiminnan tärkeimpiä tehtäviä Asumisviihtyvyyden ja yhteisöllisyyden lisääminen asuinkiinteistössäsi OSALLISTUMISTA Olet asumisesi paras asiantuntija

Lisätiedot

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa?

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Jätevedenkäsittelyn perusteet ja järjestelmien toimivuus Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Asetus talousjätevesien käsittelystä Oman

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Oulu: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Radisson Blu Hotel, 8.10.2015 Mikko Tarri, yksikönjohtaja / korjaussuunnittelu A-Insinöörit Suunnittelu Oy Esityksen sisältö Julkisivusaneeraus

Lisätiedot

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e.

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e. rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU rakentamisapu.fi! RAKENTAMISAPU PALVELU JA ONNISTUNUT TALONRAKENNUSPROJEKTI ETUJA: Omakotitalon rakennuttaminen on iso ja vaativa

Lisätiedot

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä TARVE- SELVITYS HANKE- SUUNNITTELU SUUNNITTELU RAKENTAMISEN VALMISTELU RAKENTAMINEN VASTAANOTTO JA TAKUU Kiinteistöilta Oulu 13.1.2010 NYKYTILAN JA KORJAUSTARPEEN

Lisätiedot

TILAAJA TUOTTAJA päivä Takuuajan hoito kuinka varmistamme kaikkia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen

TILAAJA TUOTTAJA päivä Takuuajan hoito kuinka varmistamme kaikkia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen TILAAJA TUOTTAJA päivä 11.12.2012 Takuuajan hoito kuinka varmistamme kaikkia osapuolia tyydyttävän lopputuloksen Ritva Keko / Rakennusvirasto Helsingin kaupunki LUENNON SISÄLTÖ: Takuuajan hoito kuinka

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801 pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe 075 758 0801 TähtiRanta Oy on kasvava ja kehittyvä monialainen insinööritoimisto. Asiantuntijamme tutkivat ja suunnittelevat asiakkaillemme aina parhaan lopputuloksen

Lisätiedot

Näytesivut 40 Kylppärit kuntoon

Näytesivut 40 Kylppärit kuntoon ut iv es yt Nä 40 Kylppärit kuntoon 4 REMONTTITYYPPI 3: KAIKKIEN KYLPYHUONEIDEN YHTÄAIKAINEN SANEERAUS Kylpyhuoneiden käyttöikä on yleensä noin 20 25 vuotta. Yhtiössä tulee aloittaa kylpyhuonesaneerausten

Lisätiedot

Korjausrakentamisen asukasviestintä. Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy

Korjausrakentamisen asukasviestintä. Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy Korjausrakentamisen asukasviestintä Taloyhtiötapahtuma 24.4.2008 Riikka Laitala, Avara Suomi Oy Agenda Miten korjausrakentamisen viestintä poikkeaa muusta viestinnästä? Korjausrakentamisen viestinnän eteneminen

Lisätiedot

URAKKAMUOTOKOULUTUS. Torstaina Kylpylähotelli Kunnonpaikka

URAKKAMUOTOKOULUTUS. Torstaina Kylpylähotelli Kunnonpaikka URAKKAMUOTOKOULUTUS Torstaina 18.1.2017 Kylpylähotelli Kunnonpaikka Jaettu urakka 1. Kuvatkaa lyhyesti urakkamuotonne tyypilliset käyttökohteet ja -organisaatiot? 2. Kuvatkaa urakkamuotonne vahvuudet verrattuna

Lisätiedot

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti

Energiakonsepti. Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Energiakonsepti Janne Kurvinen Oulun Tilakeskus / e-lighthouse-projekti Toimintamalli energiatehokkaaseen käyttöönottoon Yhteinen toimintatapa käyttöönottovaiheeseen Pääpainona käytönaikaisen energiatehokkuuden

Lisätiedot

PIHARAKENTAMISEN VAIKUTUS KIINTEISTÖHINTOIHIN

PIHARAKENTAMISEN VAIKUTUS KIINTEISTÖHINTOIHIN PIHARAKENTAMISEN VAIKUTUS KIINTEISTÖHINTOIHIN - k i i n t e i s t ö n v ä l i t t ä j i e n a r v o n m ä ä r I t y k s i ä I n a r i J a n s s o n 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKIMUSTULOKSET... 4

Lisätiedot

Remontin toteutus ja valvonta. 4.1 Omatoiminen remontti vs. urakoitsijan palkkaaminen

Remontin toteutus ja valvonta. 4.1 Omatoiminen remontti vs. urakoitsijan palkkaaminen 4 Remontin toteutus ja valvonta 4.1 Omatoiminen remontti vs. urakoitsijan palkkaaminen Osakas voi tehdä suunnittelemansa remontin itse tai palkata ulkopuolisen urakoitsijan sitä tekemään. Jos taitoa ja

Lisätiedot

Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen

Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen Nordea Pankki Asumisen ilta Asunnon ja taloyhtiön kunnon selvittäminen Mikko Juva Pientalorakentamisen kehittämiskeskus PRKK Onnistunut asuntokauppa Tunnista asunnon kunto Selvitä taloyhtiön kunto

Lisätiedot

PEIKKO VAI MAHDOLLISUUKSIEN PUTKIREMONTTI?

PEIKKO VAI MAHDOLLISUUKSIEN PUTKIREMONTTI? PEIKKO VAI MAHDOLLISUUKSIEN PUTKIREMONTTI? Putkiremontti koetetaan joissakin taloyhtiössä peikkona, jota halutaan vältellä niin pitkään kun mahdollista. Yleisimmät syyt remontin välttelyyn ovat: kallein

Lisätiedot

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA ENVIRONMENT PETRA PIHLAINEN RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA Sisältö Yleistä rakennuttamisesta Suunnittelu Urakan kilpailutus Eri osapuolien vastuista ja velvoitteista Vastaanotto Viestintä Yleistä rakennuttamisesta

Lisätiedot

Taloyhtiön strategia Katse pidemmälle tulevaisuuteen. Ilari Rautanen

Taloyhtiön strategia Katse pidemmälle tulevaisuuteen. Ilari Rautanen Taloyhtiön strategia Katse pidemmälle tulevaisuuteen Ilari Rautanen 24.11.2016 Strategia = Pidemmän ajan tavoitteet ja niiden toteutussuunnitelma Taloyhtiöt suurten haasteiden edessä Rakennuskanta ikääntyy,

Lisätiedot

Eero Nippala lehtori ja rakennetun ympäristön tutkimusalueen vetäjä Tampereen ammattikorkeakoulu, Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä

Eero Nippala lehtori ja rakennetun ympäristön tutkimusalueen vetäjä Tampereen ammattikorkeakoulu, Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä Asunto-osakeyhtiö korjaushanke - hallituksen kokemukset Eero Nippala lehtori ja rakennetun ympäristön tutkimusalueen vetäjä Tampereen ammattikorkeakoulu, Asunto-osakeyhtiön hallitustyöskentelyä 1987-2016

Lisätiedot

Sähköautojen latauspisteiden toteutus taloyhtiössä

Sähköautojen latauspisteiden toteutus taloyhtiössä Sähköautojen latauspisteiden toteutus taloyhtiössä Mia Pujals Johtava lakimies, varatuomari Kiinteistöliitto Uusimaa ry Taloyhtiösi asialla TALOYHTIÖSI ASIALLA Taustaksi Asunto-osakeyhtiö yhteisöasumista

Lisätiedot

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU

AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU AS.OY SÄÄSTÖSALO HELSINKI PUTKIREMONTIN HANKESUUNNITTELU Laajasalo 21.5.2013 21.5.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 Hankkeen suunnittelijat Putkisuunnittelu, pääsuunnittelija Insinööritoimisto

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Kajaani, Teppana Kohdenumero h+k, 59,5 m² Kov Energialuokka F Mh ,00 Vh ,00

Kajaani, Teppana Kohdenumero h+k, 59,5 m² Kov Energialuokka F Mh ,00 Vh ,00 Kerrostalo Kajaani, Teppana Kohdenumero 600685 2h+k, 59,5 m² Kov. 1976 Energialuokka F Mh. 65 000,00 Vh. 65 000,00 Erätie 17. Teppanassa Erätien rinteessä läpitalon kaksio vapautumassa. Näppärän kokoinen

Lisätiedot

M U K U L A P U U T A R H A T

M U K U L A P U U T A R H A T M U K U L A P U U T A R H A T SINUN PUUTARHASI TEKIJÄT MUKULA PUUTARHAT 2017 S I S Ä L T Ö T E K I J Ä T M U K U L A P U U T A R H A T O Y O S A L L I S T A V A S U U N N I T T E L U A S U K A S T Y Ö

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Lappeenrannassa: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Etelä-Karjalan Osuuspankin auditorio, 1.10.2014 Mikko Tarri, hallituksen puheenjohtaja Julkisivuyhdistys r.y. Julkisivusaneeraus.

Lisätiedot

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00

Haapajärvi Kohdenumero h, k, ph, 74,0 m² Kov Energialuokka D 2007 Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Haapajärvi Kohdenumero 608195 3 h, k, ph, 74,0 m² Kov. 1970 Energialuokka D 2007 Mh. 64 000,00 Vh. 64 000,00 Mussulantie 5. Myynnissä heti vapaa rivitalokolmio läheltä kouluja ja keskustaa! Asunnossa

Lisätiedot

BAFF -SEMINAARI. Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio

BAFF -SEMINAARI. Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio BAFF -SEMINAARI Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy, toimitusjohtaja Suomen Isännöintiliitto, puheenjohtaja www.matinkylanhuolto.fi Asiakkaiden

Lisätiedot

Tarveselvityksestä takuuaikaan

Tarveselvityksestä takuuaikaan Korjausrakentaminen 2017- tapahtuma Tarveselvityksestä takuuaikaan 7.2.2017 Kari Uusikukka Sisällysluettelo 1. Tarveselvitys + esiselvitykset 2. Hankesuunnittelu 3. Toteutussuunnittelu 4. Rakentamisen

Lisätiedot

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS Käyttö ja ylläpito Mikko Peltokorpi Toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Matinkylän Huolto Oy Käyttäjän ja ylläpitäjän näkökulma matalaenergiarakentamiseen Hyvän asumisen perusedellytyksistä

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset

JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset JÄPPILÄN SEUDUN VESIOSUUSKUNTA VESIHUOLLON TIEDOTUSTILAISUUS 25.4.2008 Tilaisuuden avaus Vesihuollon yleiset periaatteet Osuuskunnan yleiset periaatteet Hanke-esittely Keskustelua Tilaisuuden päättäminen

Lisätiedot

Toimivuutta ja turvaa katolle. Katse kattoon. REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki Jari Suuronen

Toimivuutta ja turvaa katolle. Katse kattoon. REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki Jari Suuronen Toimivuutta ja turvaa katolle Katse kattoon REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki 6.4.2016 Jari Suuronen Nordic Waterproofing Group Liikevaihto n. 200 M Henkilöstöä n. 650 Valmistusta Suomessa, Ruotsissa

Lisätiedot

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS V A R M I S T A S Ä H K Ö T U R V A L L I S U U S K Ä Y T Ä A S E N N U K S I S S A A M M A T T I L A I S T A VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS KÄYTÄ ASENNUKSISSA AMMATTILAISTA Kiinteitä sähköasennuksia saavat

Lisätiedot

Sähköliittymä ja työmaasähkö

Sähköliittymä ja työmaasähkö Sähköliittymä ja työmaasähkö Rakentajailta Keskiviikko 23.3.2011 Juha Viherjälaakso 1 17.3.2010 Suunnitteluvaihe Onnistunut talon sähköistys alkaa hyvästä suunnittelusta koskee myös ä. Rakennuksen suunnitteluvaiheessa

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

Isännöitsijäntodistus. Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle

Isännöitsijäntodistus. Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle Tietoa isännöitsijäntodistuksen ostajalle Tarkastettua tietoa taloyhtiön kunnosta ja tulevaisuuden suunnitelmista Isännöitsijäntodistus - tilataan taloyhtiön isännöintiyrityksestä - toimitusaika tavallisesti

Lisätiedot

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja

Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Huoneistoremontit kohti toimivia käytäntöjä ja menettelytapoja Taloyhtiöiden hallitusforum 24.9.2011 Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Tarvitaan lisää tietoa Taloyhtiöllä

Lisätiedot

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja.

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Nä e yt ut siv 4 Kilpailutus Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Kilpailutusvaiheeseen kuuluu kilpailutustavan päättäminen, tarjouspyynnön

Lisätiedot

Taloyhtiön vastuu rakennuttajana

Taloyhtiön vastuu rakennuttajana Taloyhtiön vastuu rakennuttajana Maankäyttö- ja rakennuslaissa "huolehtimisvelvollisuus" tarkoittaa, että rakentamaan ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista

Lisätiedot