Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille"

Transkriptio

1 Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

2 Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille JOHDANTO 3 PIHASUUNNITTELU 5 Milloin as oy pihan suunnittelu on ajankohtaista? 6 Mikä se pihasuunnitelma oikeastaan on? 6 Mitä pihasuunnitelma maksaa? 7 Miksi as oy pihan kunnostamisessa kannattaa käyttää viheralan ammattilaista? 7 Miten pihan suunnitteluprosessi etenee? 8 Mitä tietoja pihasuunnittelija tarvitsee? 8 PIHAN RAKENTAMINEN 9 Tontilla oleva kasvillisuus 9 Miten piharakentaminen etenee? 10 PIHAN HOITOTYÖT 11

3 JOHDANTO PIHA ON INVESTOINTI, JONKA ARVO KASVAA VUOSIEN MYÖTÄ Kun puhutaan kiinteistön kunnosta, tarkoitetaan yleensä rakennusten kuntoa. Rakennusten korjaushankkeisiin löytyykin taloyhtiössä perinteisesti hyvin kiinnostusta ja rahoitusta. Sen sijaan rakennusta ympäröivät viheralueet ja yhteiset oleskelualueet jäävät harmittavan usein aivan liian vähälle huomiolle. Muutoksen tuulet kuitenkin puhaltavat ja piha-alueen merkitys asumisen viihtyvyydessä tiedostetaan koko ajan paremmin. Nykyään ymmärretään, että taloyhtiön pihaan laitettu raha on investointi, jolla parannetaan asumisen laatua ja nostetaan kiinteistön arvoa. Piha on myös taloyhtiön käyntikortti, jonka mahdollinen asunnonostajakin ensimmäisenä näkee. Huonokuntoiset istutukset ja lohkeileva asfaltointi eivät nosta as oy:n imagoa, ja leikkipaikan huonokuntoisuus, tai sen puuttuminen jopa kokonaan, voi olla merkittävä tekijä lapsiperheiden ostopäätöksissä. Hyvä pihasuunnitelma auttaa asumisviihtyvyyden lisäksi välttämään myös virheinvestoinnit ja se säästää aikaa sekä rahaa. Pihasuunnitelman avulla tiedetään, mitä ollaan tekemässä, ja toteutuksen voi jakaa osiin tai teettää valmiiksi kertaheitolla, avaimet käteen -urakkana. Ammattilaisen antamat ohjeet mahdollistavat kustannussäästöjä niin pihan remontointivaiheessa kuin jatkohoidossakin. Tiesitkö, että pihan hyvällä suunnittelulla lisätään yleistä viihtyvyyttä ja piha-alueiden kohentaminen nostaa tutkimuksen mukaan osakkeiden arvoa jopa 8-12% (Inari Jansson 2010).

4 KATSE KOHTI PIHAN LEIKKIALUETTA Taloyhtiössä on huolehdittava myös siitä, että pihan leikkialue vastaa nykyisiä, leikkialueille säädettyjä turvallisuusstandardeja. Piha-alue on julkista aluetta, joten leikkialueen tulee täyttää julkiselle tilalle asetetut normit. Tapaturman sattuessa selvitetään aina ensiksi, onko leikkialue standardien mukainen ja onko sille tehty tarvittavat, säännölliset tarkastukset. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, kääntyy syyttävä sormi taloyhtiön hallituksen suuntaan - korvausvastuu, siis vastuu turvallisuudesta, on siis taloyhtiön hallituksella. Leikkipaikkojen turvallisuutta ja niiden tarkastamista säädellään SFS standardilla (EN ). Lähtökohta on se, että jos leikkivälineet ovat taloyhtiön pihassa, niiden täytyy olla kunnossa. Niin ikään tuoteturvallisuuslaissa edellytetään kaikkien kuluttajien käyttöön tulevien tavaroiden ja palveluiden olevan turvallisia. Tiesithän, että tuoteturvallisuus laki koskee myös taloyhtiöiden tuottamia palveluja. Tämä tarkoittaa sitä, että leikkipaikkojen turvallisuus on taloyhtiöiden vastuulla. Jos taloyhtiön pihalla olevissa leikkivälineissä sattuu onnettomuus tai tapaturma, on taloyhtiön pystyttävä todistamaan, että se on huolehtinut leikkivälineistä ja niiden kunnosta. Taloyhtiö ei vapaudu vastuusta, vaikka leikkipaikka olisi käyttämätön tai siellä olisi vanhoja leikkivälineitä, jotka ovat joskus aikoinaan täyttäneet silloiset turvallisuusvaatimukset.

5 PIHASUUNNITTELU Hyvin tehdyn pihasuunnitelman avulla taloyhtiö välttää tarpeettomia ja kalliita korjaustoimenpiteitä, joita heikosta suunnittelusta ja esimerkiksi vääristä kasvi- ja puuvalinnoista seuraa. Pihasuunnitelmassa ratkaistaan mm. säilytettävä kasvillisuus, kulkuväylät, kasvillisuus, pintamateriaalit, oleskelupaikat, leikkipaikat, piharakennelmat, lumitila, valaistus, tomutus, pyykinkuivaus sekä huomioidaan kasvuolosuhteet ja asukkaiden toiveet pihan toiminnoista. Suunnittelulla ratkaistaan myös pihan rakentamis- ja kunnossapitokustannukset sekä kiinteistöhuollon toimivuuden vaatimat edellytykset esimerkiksi kulkureittien leveydet ja korkeudet, kääntösäteet, lumenkasausalueet ja pelastusreitit. Pihahanke kannattaa laittaa liikkeelle harkiten ja taloyhtiön hallituksen kannattaa tehdä yhteistyötä isännöitsijän kanssa remontin tarvetta kartoittaessaan. Olisi hyvä, että piharemontin tarve ja laajuus sekä jonkinlainen pilkkominen osahankkeisiin olisi jo hahmoteltu siinä vaiheessa, kun asiaa aletaan esitellä osakkaille esim. yhtiökokouksessa. Hankkeen jaksottamisella saadaan jaettua kustannukset useammalle vuodelle. Kun pihasuunnittelun tarve on yhteisesti päätetty, kannattaa olla yhteydessä pihasuunnittelun ammattilaiseen, jonka avulla pihasta saadaan toimiva ja hoitotasoltaan helppo. Suunnittelun kokonaispakettiin kannattaa sisällyttää myös pihan huoltoja hoitosuunnitelmat. Näin remontoitu piha saadaan säilymään sellaisena kuin suunniteltiin, eikä heikko tai jopa väärä hoito turmele ja rapista pihaalueen kuntoa ja viihtyisyyttä. Suunnitelmat ja hoito-ohjeet voidaan sisällyttää esim. taloyhtiön huoltokirjaan.

6 Mikä pihasuunnitelma oikeastaan on? Pihasuunnittelun lähtökohtana on ympäristö rakennuksineen sekä pihaan tarvittavat toiminnot. Pihasuunnitelmassa ratkaistaan mm. säilytettävä kasvillisuus, kulkuväylät, kasvillisuus, pintamateriaalit, oleskelupaikat, leikkipaikat, piharakennelmat, lumitila, valaistus, tomutus, pyykinkuivaus sekä huomioidaan kasvuolosuhteet ja asukkaiden toiveet pihan toiminnoista. Suunnittelulla ratkaistaan myös pihan rakentamis- ja kunnossapitokustannukset. Jokainen piha on yksilöllinen ja saa ilmeensä asukkaiden ja ympäristön mukaan. Pihasuunnitelma sisältää: luonnossuunnitelman rakennussuunnitelman 1:100 kasvilistan ja kasviluettelon määräluettelot viherrakentamisen työselostuksen suuntaa-antavan kustannusarvion Lisäksi kokonaisuuteen liittyy tarvittavat palaverit, luonnosesittelyt ja valmiin työn esittely. Pakettiin voidaan lisätä myös mm. asukkaiden osallistaminen, kaivuusuunnitelma, vihertöiden valvonta ja pihan hoitosuunnitelmat. Milloin as oy pihan suunnittelu on ajankohtaista? Pihasuunnittelu on ajankohtaista, kun leikkialue ei vastaa tämän päivän turvallisuusnormeja pintavedet tontilla aiheuttavat ongelmia ja ovat riski rakenteille pihan toimivuus ei vastaa asukkaiden tarpeita kulkuväylät eivät enää ole kunnossa ja pihan kunnossapito on hankalaa pihan kasvillisuus on epäsiistiä ja ylikasvanutta kiinteistöön on tulossa putkiremontti Hankkeen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Pihasuunnitelma kannattaa kytkeä taloyhtiön pitkän tähtäimen korjausohjelmaan.

7 Mitä pihasuunnitelma maksaa? Suunnittelukustannuksiin vaikuttavat mm. lähtötietojen tarkkuus, kohteen laadullinen tavoitetaso, kohteen pinta-ala, yhteydenpito sidosryhmiin, kokoukset ja esittelyt, suunnitteluaikataulu sekä suunnittelijan kokemus. Suunnittelutyön verollinen tuntihinta on n /h Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry:n suositusten mukaan. Viheraluerakentajat ry:n laskelmissa esim. pienen leikkipaikan suunnitteluttaminen maksaa n (sis.alv) ja n m2 kokoisen taloyhtiöpihan täydellisen piharemontin suunnitteluttaminen n (sis.alv). Hinta vaihtelee kuitenkin aina kohteen koon ja tilaajan tarpeiden mukaan. Miksi as oy pihan kunnostamisessa kannattaa käyttää viheralan ammattilaista? Hyvin tehdyn pihasuunnitelman avulla taloyhtiö välttää tarpeettomia ja kalliita korjaustoimenpiteitä, joita heikosta suunnittelusta ja esimerkiksi vääristä kasvi- ja puuvalinnoista seuraa. Pihasuunnitelmassa ratkaistaan mm. säilytettävä kasvillisuus, kulkuväylät, uusi kasvillisuus ja sen värimaailma keväästä syksyyn, pintamateriaalit, oleskelupaikat, leikkipaikat, piharakennelmat, lumitila, valaistus, tomutus, pyykinkuivaus sekä huomioidaan kasvuolosuhteet ja asukkaiden toiveet pihan toiminnoista. Suunnittelulla ratkaistaan myös pihan rakentamis- ja kunnossapitokustannukset sekä kiinteistöhuollon toimivuuden vaatimat edellytykset esimerkiksi kulkureittien leveydet ja korkeudet, kääntösäteet, lumenkasausalueet ja pelastusreitit. Hyvällä pihasuunnitelmalla tilaaja voi hakea helposti tarvittavat rakennus- tai toimenpideluvat ja viherurakan tarjouspyynnöt on helppo tehdä niiden avulla.

8 Miten pihan suunnitteluprosessi etenee? taloyhtiön tiedostaa pihasuunnittelutarpeen esim. putkiremontin yhteydessä isännöitsijä tai taloyhtiön edustaja ottaa yhteyttä suunnittelijaan suunnittelija ja työn tilaaja tapaavat tontilla suunnittelija kuulee tilaajan tarpeet ja toiveet sekä budjetin ja laatii näiden tietojen perusteella tarjouksen suunnittelutyöstään tilaaja ja suunnittelija allekirjoittavat suunnittelusopimuksen, jotta kumpikin tietää mitä on tilattu mahdollinen asukkaiden osallistaminen, ellei tätä ole tehty tilaajan toimesta suunnittelija laatii luonnoksen, sillä tarkkuudella, jonka lähtötiedot sallivat ja se esitellään taloyhtiön hallitukselle tai pihatoimikunnalle ja tehdään tarvittavat muutokset ja lisäykset suunnitelmaluonnos esitellään asukkaille pihan rakennussuunnitelma liitteineen tehdään valmiiksi ja työselostus ja määräluettelot laaditaan siten, etteivät ne sisällä tulkinnanvaraisia asioita tai merkintöjä Mitä tietoja pihasuunnittelija tarvitsee? Suunnittelutyölle varataan aina riittävästi aikaa. PIhasuunnittelu on prosessi, jonka lopputuloksena piha on kaunis ja toimiva kokonaisuus. Mitä tarkemmat taustatiedot suunnittelija saa, sen helpompi on laatia tarkka ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Mitä siis tarvitaan? asemapiirustus sekä rakennusten pohja- ja julkisivupiirustukset pihaprojektin budjetti tontin korkotiedot valokuvia kohteesta (jos kyseessä ns. etäkohde) kartoitustiedot eli vesijohto ja viemärilinjat, sähkökaapeleiden linjat tieto säilytettävistä kasveista ja rakenteista luettelo asioista, joita tilaaja pihaltaan haluaa

9 PIHAN RAKENTAMINEN Pihasuunnitelman valmistumisen jälkeen on aika pyytää tarjoukset pihan viherrakennustöistä. Kun sopiva urakoitsija on löytynyt, sovitaan hinta, aikataulu, urakkarajat sekä tehtävät työt ja tehdään kirjallinen urakkasopimus. Urakkasopimuksen teko vaatii tarkkuutta tilaajalta ja esim. sanallinen muotovirhe voi johtaa vastuukysymysten muuttumiseen. Tässä hommassa kannattaa käyttää kokenutta ja ammattitaitoista apua. Viherrakennusyrityksen tulee esittää työstään aikataulu sekä aina todistus yhteiskunnallisten velvollisuuksien hoitamisesta. Viheraluerakentajat ry:n sivustolta löydät luotettavan rakentajan viherrakennustöiden toteuttajaksi. Suunnittelijaa voi käyttää kohteen asiantuntijavalvojana. Viherurakan valmistumisen jälkeen pidetään vastaanottotarkastus ja valmis työ luovutetaan. Pihan kasveille tehdään kasvuunlähtötarkistus yleensä niin, että keväällä istutetut kasvi tarkistetaan saman vuoden syksynä ja syksyllä istutetut seuraavana keväänä. Kuolleet ja sairaat kasvit vaihdetaan uusiin. Viherrakennustöiden takuuaika on yleensä kaksi vuotta eli sen jälkeen pidetään vielä takuutarkastus ja takuukorjaukset. Näiden kahden vuoden aikana on erittäin tärkeää huolehtia kasvien tehostetusta hoidosta. Tontilla oleva kasvillisuus Tontin puusto ja muu olemassa oleva kasvillisuus kannattaa arvioida suunnittelutyön alussa onko kaikki säästämisen arvoisia? Uusien kasvien hankinnassa puolestaan kannattaa miettiä onko järkevää hakea kasvit aina sieltä, mistä ne saa halvimmalla? Alan erikoisliikkeissä kasveja hoidetaan päivittäin päinvastoin kuin halpamarkettien pihalla, jossa kasvit saattavat lojua viikko tolkulla rullakkohäkeissä ilman minkäänlaista hoitoa. Itse kehotan asiakkaitani suosimaan paikallisten taimistojen taimia ja käyttämään ns. FinE -merkittyjä kasveja, jotka ovat tutkitusti kestäviä ja kotimaisia taimia. Ne ovat selvinneet mahdollisesti jo useammankin talven taimiston hoivissa päinvastoin kuin ulkomaiset taimet, jotka tulevat rekan kyydissä suoraan esim. Hollannista saman kesän myyntiin.

10 Pihan helppohoitoisuutta haettaessa kannattaa muistaa, että nurmikko ei ole suinkaan se helppohoitoisin ratkaisu. Se vaatii säännöllistä jopa viikoittaista - leikkausta, kastelua ja lannoittamista voidakseen hyvin. Nurmikon sijaan kannattaa suosia maanpeitekasveja, pensasryhmiä ja perennaistutuksia. Jos tontille jätetään vanhaa puustoa, on hyvä tiedostaa, että monet kasvit, esimerkiksi koivut, vaahterat, pihlajat ja kuuset kestävät erittäin huonosti juuristotäyttöä. Niiden hapensaanti vaikeutuu ja puut menevät nopeasti huonoon kuntoon. Säästettävä kasvillisuus ja mahdollinen maa-alue, esimerkiksi pintamaa tai kosteikko, on suojattava huolellisesti ennen rakennustöiden käynnistymistä ja tähän rakentajaa ohjeistetaankin pihasuunnitelman vihertyöselostuksessa. Miten piharakentaminen etenee? Varsinainen rakentaminen aloitetaan yleensä aina kovista pintamateriaaleista ja rakenteista; kiveyksistä, muureista, terasseista ym. Tätä ennen on tehty tarpeelliset maansiirto ja pohjarakennetyöt. Urakoitsijalla on työsuunnitelma ja työaikataulu, jonka avulla vältetään tilanteet, jossa jo rakennettuja kohtia pitäisi purkaa tai niiden yli pitäisi mennä työkoneilla. Kovien rakenteiden rakentamisen aikana varmistetaan se, että pihaan suunnitelluille kasvillisuusalueille jää riittävästi kasvutilaa niin syvyys- kuin leveyssuunnassakin. Pihavalaisimien ja muiden sähköä vaativien kohteiden kaapelointi tehdään tässä vaiheessa. Tämä kovien pintamateriaalien asentaminen on yleensä ajallisesti pisimpään kestävä jakso pihan rakentamisessa. Kun kovat materiaalit on saatu asennettua, tehdään nurmikkotyöt ja kasvillisuuden istuttaminen, ja niiden hoito aloitetaan heti. Varsinkin kastelu juurtumisen alkuvaiheessa on erittäin tärkeää. Vihertyöselostuksessa ohjeistetaan selkeästi eri kasviryhmien hoito takuuaikana.

11 PIHAN HOITOTYÖT Lopuksi vielä sananen taloyhtiöiden piha-alueiden hoitotöistä. Valitettavan harvoin yhtiöiden pihoja hoitaa viheralan ammattilaiset. Oikeaoppisella hoidolla pihan kasvit kuitenkin pysyisivät terveempinä ja hyvävointisina. Pihan asianmukaisen hoidon laiminlyönti piharemontin jälkeen on suoranaista rahan haaskausta. Säännöllisellä ja asiantuntevalla hoidolla pihasta voidaan nauttia hyväkuntoisena vuosikymmeniä, kun taas huonolla hoidolla pihan peruskorjaus tulee jälleen eteen hyvinkin pian. Jos taloyhtiössänne on innokkuutta piha-alueiden omatoimiseen hoitoon, kannattaa harkita, mikä osa pihasta voidaan hoitaa itse ja mikä osa jätetään suosiolla ammattilaisten hoitoon. Talkootyönä voidaan hoitaa esim. nurmikoiden leikkaus sekä kevät- ja syyssiivoukset. Pihasuunnittelijan toimeksiantoon kannattaa ehdottomasti sisällyttää myös pihan hoitosuunnitelman tekeminen. Siinä käydään kattavasti hoitosuunnitelmakartan ja -selostuksen avulla läpi pihan kaikki kasvit ja rakenteet sekä niiden hoitotoimenpiteet tulevina vuosina. Viheralueiden hoitoon on luotu kattavia yleisiä laatuvaatimuksia. Viheralalla on yleisesti käytössä Viheralueiden hoidon työselostus 2014 (VHT 14). Myös kiinteistöpalveluiden yleisissä laatuvaatimuksissa (Kiinteistö-RYL 2009) on viheralueiden hoito esitetty kattavasti. Yleisten laatuvaatimusten lisäksi on hyvä laatia kohdekohtainen hoito-ohje, mikäli halutaan poiketa joiltain osin yleisistä laatuvaatimuksista.

12 Kiinteistönhuoltosopimuksen sisältö kannattaa päivittää siten, että vihertyöt tulevat kattavasti huomioiduiksi ja se onnistuu parhaiten ajan tasalla olevien hoitosuunnitelmien avulla. Vanhan jo ehkä ränsistyneenkin pihan hoitotyön uudelleen järjestämisessä on tärkeä määritellä lähtötilanne. Huonoon kuntoon päässyttä pihaa ei voi pelkillä hoitotoimenpiteillä saada kuntoon eli usein tarvitaankin peruskunnostuksia esimerkiksi yksittäisiin pensasryhmiin tai nurmikoihin. Tällaiset hoitourakkaa edeltävät kunnostukset on syytä sopia erikseen. Laadukkaasti ja monipuolisesti suunniteltu, rakennettu ja hoidettu piha on oleellinen osa nykypäivän asumista. Rakennukseen, ympäristöön ja asukkaiden tarpeisiin hyvin sopivalla pihalla on monia myönteisiä vaikutuksia. Laadukas ja toimiva piha kohottaa ennen kaikkea asumismukavuutta ja palvelee asukkaidensa tarpeita, mutta se nostaa myös kiinteistön arvoa - hyvin hoidettu piha nopeuttaa omalta osaltaan huoneistojen myyntiä tulevaisuudessa. Jos asunto-osakeyhtiönne piha-asiat mietityttävät, ole rohkeasti yhteydessä ammattitaitoiseen vihersuunnittelijaan! Kokenut ammattilainen näkee pihan mahdollisuudet ja osaa arvioida korjaustarpeet ja niiden kustannukset. Turvallinen, toimiva ja kaunis piha on jokapäiväinen ilo!

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 Katse kohti pihan

Lisätiedot

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle SISÄLTÖ Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU

Lisätiedot

PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS. Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry

PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS. Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry HYVÄ PIHA SYNTYY PIHASUUNNITELMASTA 1. MIKSI PIHASUUNNITELMA KANNATTAA TEHDÄ? hyvä suunnitelma

Lisätiedot

Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki

Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki Viheraluerakentajat ry www. viheraluerakentajat.fi www.puutarhaunelma.fi Viljatie 4 C, 00700 Helsinki Viheraluesuunnittelijat

Lisätiedot

Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle

Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU Mikä pihasuunnitelma on? 4 Milloin vanhan

Lisätiedot

Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle

Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU Mikä pihasuunnitelma on? 4 Mitä pihan suunnittelu

Lisätiedot

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Yleissuunnitelma Ennen suunnittelun aloitusta käydään läpi asiakkaan toiveet pihan suhteen. Sen jälkeen on tehtävä mittauksia tontilla ja tutustuttava tontin kasvuolosuhteisiin.

Lisätiedot

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008 Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus Finnbuild 27.9.2008 Syitä piharemonttiin Kiinteistöön kohdistuva remontti > pihat särkyvät remontissa > syntyy suuri kontrasti talon ja pihan välille

Lisätiedot

1. Neuvontakäynti / Talkooneuvonta taloyhtiöille, 335 (sis alv 24 %, 270 alv 0 %)

1. Neuvontakäynti / Talkooneuvonta taloyhtiöille, 335 (sis alv 24 %, 270 alv 0 %) Suunnitteluhinnasto 2018 Maisemasuunnittelu tanjanieminen on korkeatasoinen piha- ja vihersuunnitteluyritys, jonka kiitelty ja palkittu suunnittelu perustuu maisema-analyysiin, jonka perusteella asiakkaan

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin

Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Taloyhtiöiden ennakointi ja varautuminen korjauksiin Hissi- ja esteettömyysseminaari Oulu 17.11.2016 Pekka Luoto toiminnanjohtaja Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi Kiinteistöyhdistykset yhdessä Kiinteistöliiton

Lisätiedot

bikekeeper.com Tyylikkäästi ilkivallalle Ne aidot ja alkuperäiset pyöräparkit

bikekeeper.com Tyylikkäästi ilkivallalle Ne aidot ja alkuperäiset pyöräparkit bikekeeper.com Tyylikkäästi ilkivallalle Ne aidot ja alkuperäiset pyöräparkit Ilkivalta ja varkaudet ovat yhä enevissä määrin myös taloyhtiöiden ongelmana kaikkialla Suomessa. BikeKeeper -pyöräparkki on

Lisätiedot

Taloyhtiön piha- ja viheralueet & Vihervuosi 2008. Timo Tossavainen Taloyhtio.netin päätoimittaja Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö

Taloyhtiön piha- ja viheralueet & Vihervuosi 2008. Timo Tossavainen Taloyhtio.netin päätoimittaja Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö Taloyhtiön piha- ja viheralueet & Vihervuosi 2008 Timo Tossavainen Taloyhtio.netin päätoimittaja Kiinteistöliiton järjestöpäällikkö Vihervuoden 2008 teemat 1. Viheralueet ja pihat viihtyisiksi kaikille

Lisätiedot

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS

VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS V A R M I S T A S Ä H K Ö T U R V A L L I S U U S K Ä Y T Ä A S E N N U K S I S S A A M M A T T I L A I S T A VARMISTA SÄHKÖTURVALLISUUS KÄYTÄ ASENNUKSISSA AMMATTILAISTA Kiinteitä sähköasennuksia saavat

Lisätiedot

JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN

JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallitus 173 20.05.2019 JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN 2930/58/2019 KH 20.05.2019 173 Valmistelu ja lisätiedot: toimitilajohtaja Börje

Lisätiedot

viihtyisän ympäristön rakentaja (Sansation Light, Color: Pantone 425C, CMYK 0,0,0,80) PANTONE 375C CMYK 46, 0, 00, 0 RGB 5, 20, 6 WEB #97C93D

viihtyisän ympäristön rakentaja (Sansation Light, Color: Pantone 425C, CMYK 0,0,0,80) PANTONE 375C CMYK 46, 0, 00, 0 RGB 5, 20, 6 WEB #97C93D viihtyisän ympäristön rakentaja viihtyisän ympäristön rakentaja (Sansation Light, Color: Pantone 425C, CMYK 0,0,0,80) PANTONE 375C CMYK 46, 0, 00, 0 RGB 5, 20, 6 WEB #97C93D PANTONE 355C CMYK 98,, 00,

Lisätiedot

RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI. Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti

RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI. Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti Helsingin rakennusvalvontavirasto edellyttää pihasuunnitelman laatimista pääsääntöisesti kaikissa rakennushankkeissa.

Lisätiedot

Hanskat tiskiin vai vasara käteen?

Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Hanskat tiskiin vai vasara käteen? Mitä suomalaiset ajattelevat kotiensa kunnossapidosta ja korjaamisesta Tiedotustilaisuus 12.4.2011 Tina Wessman, Qualitems Oy Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tarkoitus:

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

Kiinteistöjen kunnossapito

Kiinteistöjen kunnossapito Kiinteistöjen kunnossapito 28.5.2015 Esityksen sisältö Käsitteet Kunnon selvittäminen PTS-ohjelmointi Korjausten ohjelmointi Peruskorjaaminen/-parantaminen Käsitteitä PTS-ohjelma = Pitkän tähtäimen suunnitelma

Lisätiedot

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Peab on Pohjoismaiden suurimpia rakennuskonserneja Peab on mittavat resurssit omaava pohjoismainen yhteiskuntarakentaja. Olemme ammattitaitoinen ja luotettava

Lisätiedot

HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN ROOLI KORJAUSHANKKEESSA Timo Määttä, hallituksen puheenjohtaja

HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN ROOLI KORJAUSHANKKEESSA Timo Määttä, hallituksen puheenjohtaja HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJAN ROOLI KORJAUSHANKKEESSA Timo Määttä, hallituksen puheenjohtaja Esityksen sisältö puheenjohtaja hankkeen valmistelu-prosessissa (esivalmistelu, hallitus, isännöitsijä, projektinjohto,

Lisätiedot

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä TARVE- SELVITYS HANKE- SUUNNITTELU SUUNNITTELU RAKENTAMISEN VALMISTELU RAKENTAMINEN VASTAANOTTO JA TAKUU Kiinteistöilta Oulu 13.1.2010 NYKYTILAN JA KORJAUSTARPEEN

Lisätiedot

10.1 Urakkatarjouksen pyytäminen

10.1 Urakkatarjouksen pyytäminen 10 Urakoitsijan ja urakkamuodon VAlinta 10.1 Urakkatarjouksen pyytäminen Urakkatarjouspyynnön valmistelee projektinjohtaja suunnittelijoiden teknisten asiakirjojen pohjalta. Tarjouspyyntö määrittelee muun

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pakkalan Sali 2. 9. 2010 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki yhtiökokoukselle on esitettävä hallituksen

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

PIHARAKENTAMISEN VAIKUTUS KIINTEISTÖHINTOIHIN

PIHARAKENTAMISEN VAIKUTUS KIINTEISTÖHINTOIHIN PIHARAKENTAMISEN VAIKUTUS KIINTEISTÖHINTOIHIN - k i i n t e i s t ö n v ä l i t t ä j i e n a r v o n m ä ä r I t y k s i ä I n a r i J a n s s o n 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKIMUSTULOKSET... 4

Lisätiedot

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801 pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe 075 758 0801 TähtiRanta Oy on kasvava ja kehittyvä monialainen insinööritoimisto. Asiantuntijamme tutkivat ja suunnittelevat asiakkaillemme aina parhaan lopputuloksen

Lisätiedot

Hallituksen vastuu korjaushankkeissa

Hallituksen vastuu korjaushankkeissa Hallituksen vastuu korjaushankkeissa Hallitusforum 24.9.2011 Jaana Sallmén lakimies, varatuomari Suomen Kiinteistöliitto ry Mitä hallitukselta korjaushankkeessa odotetaan? Hallituksen toimittava h u o

Lisätiedot

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri

KYLPPÄRIT KUNTOON. 20.5.2015 Riihimäki. Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri KYLPPÄRIT KUNTOON 20.5.2015 Riihimäki Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri SISÄLTÖ Kuka vastaa kylpyhuoneiden kunnossapidosta ja mikä on vastuunjakotaulukko? Kolme erilaista kylpyhuoneremonttia: 1. Oma-aloitteiset

Lisätiedot

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021

23.2.2016 Matti Antikainen. Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 1 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Hoidon ja ylläpidon alueurakka Kuopio 2016-2021 Pääasiallinen alue: Kuopio Leppävirta Varkaus Siilinjärvi

Lisätiedot

RYHMÄKORJAAMINEN. Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3. Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto

RYHMÄKORJAAMINEN. Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3. Euroopan unioni Euroopan aluekehitysrahasto RYHMÄKORJAAMINEN Emilia Olkanen ja Emmi Oksanen 14.4.2014 Energiaekspertin jatkokurssi 3/3 Ryhmäkorjaaminen Useamman itsenäisen taloyhtiön yhteistoimintaa korjaustarpeidensa toteuttamiseksi Tavoitteena

Lisätiedot

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle

OPAS OMAKOTITALON. rakentajalle OPAS OMAKOTITALON rakentajalle RAKENTAJAN 1. Tämän oppaan tarkoituksena on antaa oleellisimpia neuvoja omakotitalorakentajalle sähköistämiseen liittyvissä asioissa. Tarkempia tietoja sähköliittymän rakentamisesta,

Lisätiedot

Uusi asunto-osakeyhtiölaki

Uusi asunto-osakeyhtiölaki OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Uusi asunto-osakeyhtiölaki Osakkeenomistajan remontit Pakkalan Sali 2. 9 2010 Pekka Luoto Uusien määräysten tavoitteita, miksi uudet määräykset ovat

Lisätiedot

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA

RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA ENVIRONMENT PETRA PIHLAINEN RAKENNUTTAMINEN PIMA-HANKKEISSA Sisältö Yleistä rakennuttamisesta Suunnittelu Urakan kilpailutus Eri osapuolien vastuista ja velvoitteista Vastaanotto Viestintä Yleistä rakennuttamisesta

Lisätiedot

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ YLEISTÄ Alue rakentuu pientaloryhmien muodostamista ketjuista. Pientalot ja niihin liittyvät autotallit ja katokset sijoittuvat lähelle tontin kadunpuoleista reunaa muodostaen rajattua katutilaa. Yksityiset

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8 RHK Turvallisuussuunnitelmien laadinta 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Junaturvallisuusasiat turvallisuussuunnitelmassa... 6 2.3 Rakentamista koskeva turvallisuussuunnitelma...

Lisätiedot

NYKYINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI VOIMAAN HEINÄKUUSSA 2010

NYKYINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI VOIMAAN HEINÄKUUSSA 2010 NYKYINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI VOIMAAN HEINÄKUUSSA 2010 Uudistunut Asunto-osakeyhtiölaki astui voimaan 1. heinäkuuta 2010. Valvontayrityksen näkökulmasta uusi laki selkeyttää alan pelisääntöjä, ja se luonnollisesti

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY KUNTOARVIO JA KUNNOSSAPITOTARVESELVITYS Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Tero Pyykkönen Rakennusinsinööri Kuntotarkastaja, AKK Molemmilla energiatodistuksen antajan pätevyys, PETA Kuka

Lisätiedot

Äijälänrannan asuntomessujen tonttien hakeminen ja rakentajien valinta

Äijälänrannan asuntomessujen tonttien hakeminen ja rakentajien valinta Äijälänrannan asuntomessujen tonttien hakeminen ja rakentajien valinta haettavat tontit haettavana 32 kpl pientalotontteja (AP 2) tontteja voivat hakea yksityiset henkilöt, talotehtaat ja rakennusalan

Lisätiedot

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito

RAKENNUSTEN. Käyttö ja ylläpito RAKENNUSTEN ENERGIATEHOKKUUS Käyttö ja ylläpito Mikko Peltokorpi Toimitusjohtaja, kiinteistöneuvos Matinkylän Huolto Oy Käyttäjän ja ylläpitäjän näkökulma matalaenergiarakentamiseen Hyvän asumisen perusedellytyksistä

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Kupiainen Niina 8.10.2014. Kuluttajaturvallisuusvalvonnan valtakunnallinen valvontaprojekti: ULKOKUNTOILUPAIKKOJEN TURVALLISUUS

Kupiainen Niina 8.10.2014. Kuluttajaturvallisuusvalvonnan valtakunnallinen valvontaprojekti: ULKOKUNTOILUPAIKKOJEN TURVALLISUUS Kupiainen Niina 8.10.2014 Kuluttajaturvallisuusvalvonnan valtakunnallinen valvontaprojekti: ULKOKUNTOILUPAIKKOJEN TURVALLISUUS Ulkokuntoilupaikka Ulkona sijaitsevista, vapaasti käytettävistä kuntoiluvälineistä

Lisätiedot

Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen?

Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen? Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Suomen Betoniyhdistys ry JULKISIVU 2011 Messukeskus 12.11.2011 Julkisivukorjaamisen tarve jatkuu - mistä työkalut vastata haasteeseen? 1(17) Esityksen teemat Asiantuntijoiden

Lisätiedot

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI KAUPPASI PARAS KALAKAVERI www.jokisenevaat.fi JOKISEN EVÄÄT ON LUOTETTAVA KUMPPANI KALATISKISI HOVIHANKKIJAKSI Yhteistyö kanssamme tarjoaa sinulle suuren määrän etuja ja palveluja, jotka helpottavat työtäsi

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Oulu 14.11.2013 Ari-Matti Jänkälä Projektipalvelu Prodeco Oy www.prodeco.fi www.prodeco.fi Yritys Projektipalvelu Prodeco Oy on Pohjois-

Lisätiedot

Laadukkaampaa asumista

Laadukkaampaa asumista Isännöitsijän opas Laadukkaampaa asumista Hissi auttaa arjessa, olipa kyseessä sitten koiran ulkoiluttaminen, vauvanrattaiden kanssa liikkuminen tai muutto uuteen kotiin. Pääset häkkivarastollesi vaivattomasti,

Lisätiedot

L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET

L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET LEIKKIPAIKKOJEN TURVALLISUUS EI OLE LEIKIN ASIA Leikkipaikat ovat lasten ja koko perheen oppimiseen, leikkiin ja huolettomaan liikkumiseen tarkoitettuja

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN LIIKUNTAVIRASTO VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ

HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN LIIKUNTAVIRASTO VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ HELSINGIN KAUPUNKI URAKKAOHJELMA HEL 2015-010163 Tekninen yksikkö VHA 18.9.2015 HELSINGIN KAUPUNGIN PELASTUSLAITOS HELSINGIN KAUPUNGIN VIRANOMAISLAITURIEN RAKENNUSTYÖ URAKKAOHJELMA 18.9.2015 HELSINGIN

Lisätiedot

Korjaushankkeen laadun haasteet

Korjaushankkeen laadun haasteet KORJAUSHANKKEEN LAADUN HAASTEET 12.11.2013 Esko Lindblad Valvontapäällikkö, rakennusterveysasiantuntija, rkm Suomen Sisäilmakeskus Oy 1 Case ullakkorakentaminen 5 kerroksinen kerrostalo rakennettu 1920

Lisätiedot

Vesiliikenne TOT 5/03. Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Luotsikutterin kuljettaja.

Vesiliikenne TOT 5/03. Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT. Luotsikutterin kuljettaja. TOT-RAPORTTI 5/03 Luotsikutterin kuljettaja putosi mereen TOT-RAPORTIN AVAINTIEDOT Tapahtumakuvaus Luotsikutterin kuljettajat NN (58 v.) ja MM olivat lähdössä suorittamaan työtehtävää. MM nousi kutteriin

Lisätiedot

Viihtyisä ja turvallinen koti ympäristö. Ulla-Kirsikka Ekman Arkkitehtikonttori Vainio & Ekman Oy

Viihtyisä ja turvallinen koti ympäristö. Ulla-Kirsikka Ekman Arkkitehtikonttori Vainio & Ekman Oy Viihtyisä ja turvallinen koti ympäristö Ulla-Kirsikka Ekman Arkkitehtikonttori Vainio & Ekman Oy 1 Rakennettu ympäristö luo pohjan asuinalueen hyvinvoinnille ja turvallisuudelle 2 Perustuu avoimen yhteiskunnan

Lisätiedot

Viheralan hulevesipäivä Lahti 6.11.2012

Viheralan hulevesipäivä Lahti 6.11.2012 TALOYHTIÖN HULEVESIEN KÄSITTELY Viheralan hulevesipäivä Lahti 6.11.2012 Dipl.ins. Hannes Björninen FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Taloyhtiön hulevesien oikeaoppinen käsittely 1. Hallinnan tavoitteet 2.

Lisätiedot

TONTTIHAKEMUS. Tervamäki 4, Espoo (49-72-101-9)

TONTTIHAKEMUS. Tervamäki 4, Espoo (49-72-101-9) TONTTHAEMU Tervamäki 4, Espoo (49-7--9) TONTTHAEMU Tervamäki 4, Espoo ievitalo Oy esittää, että Espoon kaupunki vuokraa pitkäaikaisella vuokrasopimuksella perustettavalle asunto-osakeyhtiölle kiinteistön

Lisätiedot

Hankehakemuksen käsittely ELYssä

Hankehakemuksen käsittely ELYssä Hankehakemuksen käsittely ELYssä Viisarin hankesuunnittelupäivä Suolahdessa 17.3.2015 Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus YLEISTÄ -selvitetään rakentamisen luvan tarve ja ehdot

Lisätiedot

Päätöksenteon kriteerit - miten valita hissitoimittaja. Kalle Sahari, KONE Hissit Oy 6.10.2012

Päätöksenteon kriteerit - miten valita hissitoimittaja. Kalle Sahari, KONE Hissit Oy 6.10.2012 Päätöksenteon kriteerit - miten valita hissitoimittaja Kalle Sahari, KONE Hissit Oy 6.10.2012 KONE Suomessa Suomen johtava hissiyhtiö jo yli 100 vuoden ajan Ainoa kotimainen hissivalmistaja Noin 600 alansa

Lisätiedot

Maaseudun tuetun rakentamisen säännökset

Maaseudun tuetun rakentamisen säännökset Maaseudun tuetun rakentamisen säännökset Varsinais-Suomen maaseudun rahoitus- ja kehittämispäivä Janne Gröndahl 9.6.2015 Maankäyttö- ja rakennuslaki 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän huolehtimisvelvollisuus.

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti ALASTARO 31.8.2011 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Kylämaisema kuntoon hankkeen

Lisätiedot

Lappeenrannan kaupungin salkutusjärjestelmä on seuraavanlainen:

Lappeenrannan kaupungin salkutusjärjestelmä on seuraavanlainen: Tekninen lautakunta 382 12.11.2014 Puiteohjelman 2015-2028 päivitys 1283/02.02.00.00/2013 TEKLA 382 Valmistelija/lisätiedot Tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen puh. 0400 659 338 ilpo.koponen@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa?

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Jätevedenkäsittelyn perusteet ja järjestelmien toimivuus Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Asetus talousjätevesien käsittelystä Oman

Lisätiedot

Jäähallien valaistus

Jäähallien valaistus Jäähallien valaistus Mika Saari www.licon-at.fi LiCon-AT Oy Ulko- ja urheiluvalaistukseen erikoistunut konsulttitoimisto Toiut 13 vuotta markkinoilla Henkilöstöä 10 suunnittelijaa Hyvinkää Espoo Tampere

Lisätiedot

Pukkila, Kirkonkylä Kohdenumero h, k, s, 53,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Pukkila, Kirkonkylä Kohdenumero h, k, s, 53,0 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Pukkila, Kirkonkylä Kohdenumero 674455 2h, k, s, 53,0 m² Kov. 2016 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 68 650,00 Vh. 134 900,00 Lillukkapolku 2. Ennakkomarkkinoinnissa Pukkilan kirkonkylällä hyvän rakentajan

Lisätiedot

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 RAKENNUSTYÖT LAATUSUUNNITELMAN SISÄLTÖMALLI SISÄLLYSLUETTELO URAKAN LAATUSUUNNITELMA 2 1. LAATUSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TARJOUKSEN ANTAJAN

Lisätiedot

Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti

Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti Mistä hyvät rakennushankkeet on tehty RATUKE SEMINAARI Helsinki Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti Milko Tietäväinen Rakennuttamispäällikkö Tampereen kaupunki T A M P E R E E N K A U P U N K I 1

Lisätiedot

Energiaekspertiksi omassa taloyhtiössä. Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy 6.4.2016, Taloyhtiö 2016

Energiaekspertiksi omassa taloyhtiössä. Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy 6.4.2016, Taloyhtiö 2016 Energiaekspertiksi omassa taloyhtiössä Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy 6.4.2016, Taloyhtiö 2016 Energiaekspertti taloyhtiössä Aktiivinen, talonsa tunteva asukas Isännöinnillä ja kiinteistöhuollolla ei

Lisätiedot

Tarveselvityksestä takuuaikaan

Tarveselvityksestä takuuaikaan Korjausrakentaminen 2017- tapahtuma Tarveselvityksestä takuuaikaan 7.2.2017 Kari Uusikukka Sisällysluettelo 1. Tarveselvitys + esiselvitykset 2. Hankesuunnittelu 3. Toteutussuunnittelu 4. Rakentamisen

Lisätiedot

JALASJÄRVEN KUNTA PYYTÄÄ KIRJALLISTA TARJOUSTANNE KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ JA OHJAUSLAITTEISTA KOKONAISTOIMITUKSENA

JALASJÄRVEN KUNTA PYYTÄÄ KIRJALLISTA TARJOUSTANNE KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ JA OHJAUSLAITTEISTA KOKONAISTOIMITUKSENA Katuvalaistuksen ohjausjärjestelmä Tarjouspyyntö Sivu 1/5 JALASJÄRVEN KUNTA PYYTÄÄ KIRJALLISTA TARJOUSTANNE KATUVALAISTUKSEN OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ JA OHJAUSLAITTEISTA KOKONAISTOIMITUKSENA Hankittava kokonaisuus

Lisätiedot

SANTALANTIEN RAKENNUSTAPAOHJEET 14.04.2015

SANTALANTIEN RAKENNUSTAPAOHJEET 14.04.2015 SANTALANTIEN RAKENNUSTAPAOHJEET 14.04.2015 2015-04-14.doc P:\1500-1599\1565\Santalantie\Selostus\1565-Santalantie rakennustapaohjeet 2 SANTALANTIEN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS RAKENNUSTAPAOHJEET:

Lisätiedot

udet kone- ja kuljetuskaluston mpäristö- ja turvallisuusvaatimukset iestön hoidon alueurakoissa

udet kone- ja kuljetuskaluston mpäristö- ja turvallisuusvaatimukset iestön hoidon alueurakoissa udet kone- ja kuljetuskaluston mpäristö- ja turvallisuusvaatimukset iestön hoidon alueurakoissa Urakoitsijaseminaari 2015 Anne-Mari Haakana, Liikennevirasto 21.10.2015 Tavoitteena pitkän aikavälin suunnitelma

Lisätiedot

Kestävien arvojen koti

Kestävien arvojen koti Kestävien arvojen koti huolto ja siivous yhdellä soitolla yksilöllinen paikalla rakennettu korjaukset ja laajennukset verovähennyksillä Se tehdään kestämään sata vuotta Koralli Koti ei ole pelkkä talo,

Lisätiedot

TILKONMÄEN LÄHIMETSÄ PELTOLAMMILLA

TILKONMÄEN LÄHIMETSÄ PELTOLAMMILLA TILKONMÄEN LÄHIMETSÄ PELTOLAMMILLA PU I D E N TAI M I E N O S ALLI S TAVA I S TU TTAM I N E N 24. 5. 20 16 1. Johdanto Hankkeen taustalla on havainto, että lähimetsiä ei ole tunnistettu kaupunkisuunnittelussa

Lisätiedot

Toimivuutta ja turvaa katolle. Katse kattoon. REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki Jari Suuronen

Toimivuutta ja turvaa katolle. Katse kattoon. REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki Jari Suuronen Toimivuutta ja turvaa katolle Katse kattoon REM-Taloyhtiötapahtuma 2016 Helsinki 6.4.2016 Jari Suuronen Nordic Waterproofing Group Liikevaihto n. 200 M Henkilöstöä n. 650 Valmistusta Suomessa, Ruotsissa

Lisätiedot

AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI

AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI AS.OY LAAJAKUMPU HELSINKI PUTKIREMONTIN SUUNNITELMIEN ESITTELY Palvelukeskus Sofia 26.11.2013 26.11.2013 Ins.tsto Conditio Oy / Juha Räisänen 1 SUUNNITELMISTA Suunnitelmat ovat valmistumassa ja tarjouspyyntökierrosta

Lisätiedot

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto

Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys Pekka Luoto OULUN LÄÄNIN KIINTEISTÖYHDISTYS Hyvän asumisen puolesta Hallituksen Kunnossapitotarveselvitys 3.3. 2011 Pekka Luoto Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7 2010 Muun muassa: Kunnossapitotarveselvitys

Lisätiedot

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS

YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS YHTEINEN KUNNALLISTEKNINEN TYÖMAA ENEMMÄN KUIN SOPIMUS VESIHUOLTO 2016 8.6.2016 HÄMEENLINNA 1 YHTEINEN TYÖMAA > Yhteisellä rakennustyömaalla tarkoitetaan työpaikkaa, jolla samanaikaisesti tai peräkkäin

Lisätiedot

Tapiolan uimahalli. TIIVISTELMÄ KORJAUSHANKKEESTA Kimmo Martinsen

Tapiolan uimahalli. TIIVISTELMÄ KORJAUSHANKKEESTA Kimmo Martinsen Tapiolan uimahalli TIIVISTELMÄ KORJAUSHANKKEESTA 8.1.2018 Kimmo Martinsen 1 Tiivistelmä hankkeesta Korjaushankkeen ensimmäisessä vaiheessa v. 2014 2016 on jo toteutettu uimahallin vanhan osan puku- ja

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Tähän tarvittaessa otsikko PUISTOYKSIKKÖ HENKILÖSTÖRESURSSIT PUISTOTYÖNTEKIJÄT 2,5 HENKILÖÄ PUISTOTYÖNJOHTAJA 1 HLÖ KAUPUNGINPUUTARHURI

Lisätiedot

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd

18 Mallisivut putkiremontti paketissa_2016_a5_48s.indd 18 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 19 Putkiremontti voidaan nykyisin TOTEUTTAA useilla eri tavoilla. Yleisimmät näistä ovat perinteinen putkiremontti, sukitus ja pinnoitus tai edellisten yhdistelmä.

Lisätiedot

Rakennusuunnitelmien käsittely ELYssä. Hankesuunnittelupäivä Ely:ssä Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus

Rakennusuunnitelmien käsittely ELYssä. Hankesuunnittelupäivä Ely:ssä Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus Rakennusuunnitelmien käsittely ELYssä Hankesuunnittelupäivä Ely:ssä 11.6.2015 Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus YLEISTÄ -selvitetään rakentamisen luvan tarve ja ehdot sille -hankitaan

Lisätiedot

Länsi-Tampereen taloyhtiöiden REMONTTI-ILTA

Länsi-Tampereen taloyhtiöiden REMONTTI-ILTA Länsi-Tampereen taloyhtiöiden REMONTTI-ILTA 5.10.2016 Hankesuunnittelulla haetaan suuntaa, johon hanketta lähdetään viemään. Reunaehdot ja lähtötiedot as.oy:ltä Tehdyt / tehtävät kuntotutkimukset Osakas-

Lisätiedot

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen

Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen Asiantuntijat avuksi taloyhtiöstrategian työstämiseen ANU NORROS ILMASTOINFON SUUNNITELMALLISEN KIINTEISTÖNPIDON KOULUTUS SYKSY 2017 TALOYHTIÖSTRATEGIA HYVIN TEHTY TALOYHTIÖ- STRATEGIA ON YHDESSÄ SOVITTU

Lisätiedot

Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi PARASTA LAATUA AMMATTILAISILLE

Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi PARASTA LAATUA AMMATTILAISILLE Sepelitie 15 40320 Jyväskylä Puh. 020 798 9210 Fax 020 798 9219 www.stancon.fi PARASTA LAATUA AMMATTILAISILLE TIIMIMME PALVELEE SINUA KOKONAISVALTAISESTI Stancon Oy on vuodesta 1994 toiminut yritys, joka

Lisätiedot

Urakkatarjouspyyntö Vaarankyläntie 7 88300 Paltamo 1(5)

Urakkatarjouspyyntö Vaarankyläntie 7 88300 Paltamo 1(5) 88300 Paltamo 1(5) 1. TAUSTA Palamon kunta rakennuttaa uutta ja saneeraa olemassa olevaa kaukolämpöverkostoa kesän 2016 aikana lämmönjakelu alueellaan. Kaukolämmön piiriin liitetään kaksi uutta asiakasta.

Lisätiedot

Koulutuskeskus Salpaus, Paasikivenkatu 7, Lahti, kokoustila Isoneuvos

Koulutuskeskus Salpaus, Paasikivenkatu 7, Lahti, kokoustila Isoneuvos Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymä Esityslista 1/2018 1 Yhtymähallitus Aika 8.1.2018 klo 8:30 Paikka Koulutuskeskus Salpaus, Paasikivenkatu 7, 15110 Lahti, kokoustila Isoneuvos Osallistujat Nimi Tehtävä

Lisätiedot

Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA

Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011. Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyraportti ORISUO 7.7.2011 Katri Salminen ProAgria Farma / Maa- ja kotitalousnaiset TAUSTAA Kyläkävelyt kuuluvat yhtenä osana Varsinais-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten Kylämaisema kuntoon hankkeen

Lisätiedot

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS.

TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE THIS IS WHERE THE STORY BEGINS. TULLIKATU 7, NAANTALI MYYNTIESITE NAANTALI, KERROSTALO 3h+kt+s+ph/khh+wc+vh+las.terassi+v+ak, 84 m, 314 000 Vastaava välittäjä Johanna Willberg MYYNTIPÄÄLLIKKÖ, LKV, PARTNER, KAUPANVAHVISTAJA 040 041 048

Lisätiedot

Hakemukset palautetaan 30.4.2014 klo 16.00 mennessä osoitteeseen:

Hakemukset palautetaan 30.4.2014 klo 16.00 mennessä osoitteeseen: TONTTIHAKEMUS Hakemukset palautetaan 30.4.2014 klo 16.00 mennessä osoitteeseen: Tonttihakemus asuntomessualueelle (=kuoreen merkintä) Seinäjoen kaupunki Asuntomessutoimisto käyntiosoite: Alvar Aallon katu

Lisätiedot

BAFF -SEMINAARI. Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio

BAFF -SEMINAARI. Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio BAFF -SEMINAARI Asuinkiinteistön toimivuuden mittarit ja rakennusautomaatio Mikko Peltokorpi Matinkylän Huolto Oy, toimitusjohtaja Suomen Isännöintiliitto, puheenjohtaja www.matinkylanhuolto.fi Asiakkaiden

Lisätiedot

Sopimus 1 (5) 20.1.2016

Sopimus 1 (5) 20.1.2016 Sopimus 1 (5) SOPIJAPUOLET FORTUM POWER AND HEAT OY (jäljempänä "Fortum") PL 100, 00048 FORTUM, ja MUHOKSEN KUNTA, PL 39, 91501 MUHOS UTAJÄRVEN KUNTA, PL 18,91601 UTAJÄRVI VAALAN KUNTA, PL 12, 91701 VAALA,

Lisätiedot

M U K U L A P U U T A R H A T

M U K U L A P U U T A R H A T M U K U L A P U U T A R H A T SINUN PUUTARHASI TEKIJÄT MUKULA PUUTARHAT 2017 S I S Ä L T Ö T E K I J Ä T M U K U L A P U U T A R H A T O Y O S A L L I S T A V A S U U N N I T T E L U A S U K A S T Y Ö

Lisätiedot

Tontin pinta-ala: 2082m2

Tontin pinta-ala: 2082m2 Rakennuslautakunta 23 20.05.2015 Rakennuslupahakemus R2-2015 (6. kaupunginosan korttelin 82 tontti 5, Alppitie 10A, olohuoneen ja eteistilan laajennus ja muutos sekä terassin laajennus, lupaa haetaan jo

Lisätiedot

Hallituksen rooli ja onnistunut korjaushanke - valmistelusta vastaanottoon

Hallituksen rooli ja onnistunut korjaushanke - valmistelusta vastaanottoon Hallituksen rooli ja onnistunut korjaushanke - valmistelusta vastaanottoon Hallitusforum 24.9.2011 Hallituksen jäsen Juhani Siikala, RI, Ekon, KJs Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat AKHA

Lisätiedot

äijälänranta Äijälänranta puisto ja riihi klo asuntomessut 2014 ÄIJÄLÄNRANTA ASUNTOMESSUT 2014

äijälänranta Äijälänranta puisto ja riihi klo asuntomessut 2014 ÄIJÄLÄNRANTA ASUNTOMESSUT 2014 ÄIJÄLÄNRANTA ASUNTOMESSUT 2014 J Y V Ä S K Y L Ä N K A U P U N K I asuntomessut 2014 äijälänranta Äijälänranta puisto ja riihi 10.4.2012 klo 18.00 20.00 Tervetuloa Erkki Jaala, projektipäällikkö Leena

Lisätiedot

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama 23.2.2003 Ramboll / Erkki Sarjanoja Esteettömyyden mahdollisuudet Missä ja milloin fyysisen ympäristön esteettömyys

Lisätiedot