Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle"

Transkriptio

1 Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle

2 Vinkkipaketti uuden pihan rakentajalle Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU Mikä pihasuunnitelma on? 4 Mitä pihan suunnittelu maksaa? 5 Valmis talopaketti ja pihasuunnittelu 6 Miksi piha pitäisi suunnitella jo ennen kuin taloa aletaan rakentaa? 7 Mitä tietoja pihasuunnittelija tarvitsee? 8 Suunnitteluprosessi etenee näin 9 PIHAN RAKENTAMINEN Suunnittele myös pihan rakentaminen huolella 10 Miten piharakentaminen etenee? 11 Mitä piharakentajalta tulee odottaa? 12 kaunis ja toimiva elinympäristö parantaa tutkitusti elämänlaatua.

3 Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä Viheraluerakentajien yhdessä Kiviteollisuusliiton ja Rakennustuoteteollisuus RTT ry:n kanssa kesällä 2008 teettämän tutkimuksen mukaan 98 prosenttia tutkimukseen vastanneiden omakotipihojen asukkaista kertoi, että hyvin rakennettu piha lisää kodin viihtyisyyttä. Samassa tutkimuksessa 99 prosenttia uskoi, ettei investointi mene hukkaan, vaan pihaan sijoitetut rahat tulevat takaisin kiinteistön arvonnousuna. Laadukkaasti ja monipuolisesti suunniteltu, rakennettu ja hoidettu piha on oleellinen osa nykypäivän omakotiasumista. Rakennukseen ja ympäristöön hyvin suunnitellulla pihalla on monia myönteisiä vaikutuksia. Laadukas piha nostaa kiinteistön arvoa ja hyvin hoidettu piha nopeuttaa omalta osaltaan kiinteistön myyntiä tulevaisuudessa. Hyvä suunnitelma auttaa välttämään virheinvestoinnit sekä säästää aikaa ja rahaa. Pihasuunnitelman avulla tiedät, mitä olet tekemässä ja voit jakaa toteutuksen osiin tai teettää pihasi kerralla avaimet käteen -urakkana. Ammattilaisen antamat ohjeet mahdollistavat kustannussäästöjä. Yleisesti kokonaiskustannuksista n. puolet on työn ja puolet materiaalien osuutta. Kun rakentamisen kokonaisbudjetti on tiedossa, pihasuunnitelma on helpompi laatia. Suunnittelun osuus on tästä noin 5 10 %. Viheralan ammattilaisen käyttö heti tontinluovutuksen yhteydessä ja rakennuksen sekä tontin suunnitteluprosessin aikana on hyvin perusteltua. Pihasuunnittelu olisi hyvä aloittaa jo silloin, kun tontti on hankittu. Tontin kaivuvaiheessa voidaan tällä tavoin meneteltynä hoitaa monta asiaa sujuvasti samalla kertaa. Uudistalon pihan teettäminen maksaa keskimäärin Pihan rakentamisen kustannuksista aina kokonaisuus ratkaisee ja ainoastaan tarjouspyynnöllä saa kohteelleen tarkan hinnan. Piharakentamiseen kannattaa varata budjetissa n % kiinteistön arvosta.

4 Pihasuunnittelu Mikä pihasuunnitelma on? Yllättävän usein pihasuunnitelma mielletään pelkäksi istutussuunnitelmaksi ikään kuin se koskisi vain pelkkää pihalle istutettavaa kasvillisuutta. Istutussuunnitelma on toki osa pihasuunnitelmaa, mutta vain pieni osa kokonaisuutta. Ammattilaisen tekemä pihasuunnitelma on paljon enemmän. Se on kokonaisuus, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Pihasuunnitelmaan sisältyy varsinaisen rakennussuunnitelman lisäksi mm. määräluettelot pintamateriaaleista, kasveista ja kalusteista, työn tekemistä ohjeistava vihertyöselostus sekä pihan hoito-ohjeet. Tämä suunnitelma-asiakirjakokonaisuus tarvitaan etenkin, jos pihan rakentaa ulkopuolinen viherrakentaja. Pihasuunnitelman avulla hän tekee tarjouksen pihan rakentamisesta ja sen avulla pystyy myös pihan toteuttamaan. Suunnitelma voi sisältää myös asiakkaan tarpeista riippuen leikkaus- ja detaljikuvia sekä 3D-kuvat tulevasta pihasta. Se ohjeistaa myös pihan hulevesien ohjausta ja mahdollista pidättämistä ja imeyttämistä tontilla. Hyvä pihasuunnitelma ottaa huomioon asiakkaan yksilölliset huomiot ja sisältää myös pitkän tähtäimen ajattelua - esimerkiksi miten trampoliinin paikkaa hyödynnetään sitten, kun trampoliinia ei enää tarvita. Suunnitelmassa on mietitty materiaalit ja muodot rakennukseen ja ympäristöön sopivaksi ja kasvivalinnoissa on koko kasvukauden jatkumo niin kukinnasta syysväreihin. Pihasuunnitelman avulla tiedät, mitä olet tekemässä ja voit jakaa toteutuksen osiin tai teettää pihasi kerralla avaimet käteen -urakkana. Hyvä pihasuunnitelma huomioi asiakkaan yksilölliset tarpeet nyt ja pitkällä tähtäimellä.

5 Mitä pihan suunnittelu maksaa? Suunnitelman hinta riippuu siihen käytetystä ajasta sekä suunnittelijan koulutuksesta ja kokemuksesta. Pihasuunnittelun hinnoittelussa lähtökohtana on kohteen suunnitteluun kuluva aika. Suunnittelutyön verollinen tuntihinta on n /h Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL ry:n suositusten mukaan. Esimerkkejä suunnitteluhinnoista: luonnossuunnitelma, jossa on esitetty pihan tilat ja toiminnot sekä istutukset alueittain, tontin koosta riippuen alkaen 600 toteutussuunnitelma, jossa on määritelty tarkasti kasvit ja materiaalit, pinnanmuodot ym. pihan koosta ja maastosta riippuen alk tarkat rakenne- ja detaljipiirustukset alkaen 300 työselostus alkaen 250 konsultointikäynti voi kestää tunnin ja maksaa esimerkiksi Oheiset hinnat ovat suuntaa-antavia. Hinnat kattavat suunnittelijan palkan lisäksi kaikki toimiston yleiskulut, kuten hallinto-, tietotekniikka- ja markkinointikulut, toimitilavuokrat, lakisääteiset eläke- ja vakuutusmaksut, verot ym. yritystoiminnan kulut.

6 Valmis talopaketti ja pihasuunnittelu Markkinoilla on tarjolla talopaketteja, joiden toimitussisällössä myydään samaan hintaan pihan nurmetus ja kulkuväylien sorastus. Tontille levitetään kasvualusta (harvoin riittävästi) ja kylvetään mahdollisesti halvin nurmiseos. Totuus kuitenkin on, että sitten kun pihaa jossain vaiheessa oikeasti rakennetaan, ei tällaisesta nurmikosta juurikaan iloa ole. Todennäköisesti koko nurmikko myllätään sekaisin ja se menee kokonaan uusiksi - eli rakennusvaiheessa on tehty turhaa työtä ja maksettu ihan turhasta. Kannattaa myös huomioida, että ns. avaimet käteen -talopaketti ei sisällä pihasuunnitelmaa eikä pihan rakentamista valmiiksi. Huomioi pihan kannalta ainakin nämä asiat, ennen kuin teet talokaupat: Kysy onko talotoimittajalla tarjota pihasuunnittelupalveluja (oma suunnittelija tai yhteistyökumppani)? Odota tontin maaperätutkimusten tulokset ennen kuin lyöt kaupat lukkoon. Tarjotut maatyöt voivat olla alimitoitetut esim. saviseen, voimakkaasti routivaan maaperään. Uudelleen lasketut maatyöt voivat tuoda jopa kymmenien tuhansien eurojen lisälaskun rakennusprojektiisi. Talokauppias ei välttämättä tunne uusimpia pihamateriaaleja eikä pysty tarjoamaan sinulle kilpailukykyisimpiä tuotteita ja materiaaleja. Toimitussisältöön myyty pihakivi tai muut pinta- materiaalit eivät välttämättä ole rakennukseen ja ympäristöön parhaiten sopiva vaihtoehto ja kivien vaihtaminen aiheuttaa lisäkustannuksia. Usean talovalmistajan oleskeluterassit ovat auttamattoman pienet. Jos haluat viettää aikaasi kesällä terassilla, olisi sen vähimmäiskoon oltava 3x3 m. Tarpeeksi sähkövetoja joka ilmansuuntaan. Jos pihasuunnitelmaa ei tehdä rinta rinnan talon suunnittelun kanssa, voi unohtua, että myös pihalla tarvitaan valaisimet. Syksy on meillä pitkä ja pimeä. Suunnitteluprosessi sujui mutkattomasti. Minna osasi lukea ajatukseni pihan suhteen enemmän kuin täydellisesti. Ensimmäisen suunnittelukerran jälkeen jäin pohtimaan, saiko suunnittelija mitään irti ajatuksistani. Suunnitelman saatuani en voinut uskoa, miten täydellisesti hän oli osannut löytää asiat, joita halusin pihalle.

7 Miksi piha tulisi suunnitella jo ennen kuin taloa aletaan rakentaa? Viheralan ammattilaiseen kannattaa ottaa yhteyttä heti, kun olet saanut tontin, tai viimeistään siinä vaiheessa, kun aloitat rakennusten suunnittelun. Saatat ajatella, että ei pihalla ole vielä tässä vaiheessa niin väliä, mutta rinnakkaissuunnittelu mahdollistaa muun muassa sen, että: Pihasuunnittelija voi yhdessä arkkitehdin kanssa miettiä rakennuksille parhaan sijainnin Suunnittelija näkee säilyttämisen arvoiset alueet ja puut ja ohjeistaa siirrettävän kasvillisuuden suojaamisen eli hyvin suunniteltu piha huomioi tontin luontaiset vahvuudet ja rajoitteet. Suunnittelija määrittelee, mihin kohtaan tonttia kaivuumassoja voidaan kasata rakennustyön ajaksi ja kuinka niitä myöhemmin voidaan hyödyntää pihan rakentamisessa Suunnittelija ohjeistaa mihin rakennetaan työmaan aikainen suoja-aita, jos tontilla on säilytettävää luonnonmaastoa Pihavalaistus ja sähköjen tarve on tiedossa jo rakentamisen alkuvaiheessa Valmiiksi perustetut terassit ja piharakennukset on helpompi toteuttaa myöhemmin Ammattilainen pystyy antamaan hyviä ohjeita työn edetessä sekä kertomaan erilaisista vaihtoehdoista Suunnitelma määrittelee pihan rakentamiskustannukset ja hoitotöiden määrän Yksityiskohtaisen pihasuunnitelman pohjalta saadut rakentamistarjoukset ovat vertailukelpoisia niin hinnaltaan kuin sisällöltään Rakentajana saat selvää rahallista säästöä, kun karkeat pinnanmuotoilut tehdään jo talon pohjien kaivamisen yhteydessä ja suunnitellut kulkureitit ja istutusalueet voidaan kaivattaa valmiiksi

8 Mitä tietoja pihasuunnittelija tarvitsee? Suunnittelutyölle varataan aina riittävästi aikaa. Se on prosessi, jonka lopputuloksena piha on kaunis ja toimiva kokonaisuus. Mitä tarkemmat taustatiedot suunnittelija saa, sen helpompi on laatia tarkka ja toteuttamiskelpoinen pihasuunnitelma. Mitä siis tarvitaan? Pihaprojektin budjetti (budjetiksi kannattaa varata noin 8-12 % kiinteistön arvosta) Asemapiirustus sekä rakennusten pohja- ja julkisivupiirustukset Tontin maaperätiedot Kartoitustiedot eli tontin korkomaailma, vesijohto ja viemärilinjat, sähkökaapeleiden linjat, tieto säilytettävistä kasveista ja rakenteista Valokuvia kohteesta (jos kyseessä ns. etäkohde) Luettelo asioista, joita tilaaja pihaltaan haluaa (tyyli, toiminnalliset tarpeet, värimaailma, toivekasvit jne.) Erityishuomioitavat asiat (lemmikkieläimet, esteettömyys, allergiat, maalämpö, lumi, säilytettävä kasvillisuus ja rakenteet) Rakentamisaikataulu ja rakentamisen toteutus Listaa paperille asioita, joita toivot pihallesi. Näin toiveet on helppo antaa suunnittelijalle, kun pidätte aloituspalaverin. Hyvä keino omien ideoiden ja unelmien aukaisemiseen on Pinterest -palvelu ( Pinterestissä voit lähettää ideakansiosi suoraan suunnittelijalle. Tavoitteena on rakentaa helppohoitoinen ja käytännöllinen piha, joka sopii ympäröivään ympäristöön.

9 SUUNNITTELUPROSESSI ETENEE NÄIN: Suunnittelija voi toimia myös rakennuttajana ja valvojana. Tällöin hän laatii urakka-laskenta-asiakirjat ja kilpailuttaa viherurakan sekä valvoo viherurakan toteuttamisen.

10 Pihan rakentaminen Suunnittele myös pihan rakentaminen huolella Kuten omakotitalon, myös pihan rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua. Paras tulos saavutetaan kun piharakentaminen aloitetaan jo heti tontin perustusvaiheessa. Valitettavan usein käy kuitenkin niin, että pihan rakentaminen jätetään vasta omakotitalon valmistumisen jälkeiseksi huoleksi, jolloin pitkästä urakasta väsynyt ja budjettinsa loppuun kuluttanut rakentaja ei välttämättä jaksa enää panostaa siihen tarpeeksi. Vanhaa kasvustoa ja puustoa tulee arvioida tarkkaan ennen poistamista tai leikkuita. Myös kasvillisuuden siirtoja paikasta toiseen voidaan harkita, mutta tässä pitää ottaa huomioon kasvin sietokyky - kaikki kasvit eivät karsimista ja siirtoja siedä. Kasvuston poisto muuttaa myös pihan pienilmastoa ja valo-olosuhteita ja tämäkin on huomioitava suunnitelmissa. Jos tontille jää puustoa, on hyvä tietää, että monet kasvit, esimerkiksi koivut, vaahterat, pihlajat ja kuuset kestävät erittäin huonosti juuristotäyttöä. Kannattaa tarkkaan arvioida, onko jäljelle jäävä puusto todella säästämisen arvoista. Säästettävä kasvillisuus ja mahdollinen maa-alue, esimerkiksi pintamaa tai kosteikko, on suojattava huolellisesti ennen rakennustöiden käynnistymistä. Huonosti rakennettu piha vaatii jälkikäteen kalliin ja aikaa vievän uudelleenkunnostamisen, joten kannattaa ehdottomasti tehdä työ kerralla kunnolla. Maarakennustyöt eli hinta maatöiden osalta voi huonoimmassa tapauksessa olla kuusinkertainen, kun pohjarakenteiden yms. kaivuu tehdään vasta talon rakentamisen jälkeen. kannattaa pohtia, riittävätkö omat resurssit ja taidot pihanrakentamiseen, vai onko viisainta luottaa työ viherrakentajan käsiin.

11 Miten piharakentaminen etenee? Pihan rakentaminen aloitetaan sokkelin vierestä ja siellä tärkein työ on korkojen määrittäminen. Varsinainen rakentaminen alkaa aina kovista pintamateriaaleista ja rakenteista; kiveyksistä, muureista, terasseista ym. Kovien rakenteiden rakentamisen aikana tulee varmistaa, että suunnitelluille kasvillisuusalueille jää riittävä kasvualustatilavuus. Myös pihan valaistuskaapelointi on hyvä tehdä kovien rakenteiden yhteydessä, jotta pihassa tehtävät kasvualustatyöt eivät vaurioita johtoja. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat yleensä vasta ihan viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että kasvillisuusalueiden valmistuttua niiden hoito alkaa heti. Kasvihankinnoissa kannattaa suosia paikallisia taimistoja. Nurmikkovaihtoehtoja punnittaessa pitää muistaa, että siirtonurmikko vaatii yhtä hyvin tehdyt pohjat kuin kylvönurmikokin sekä yhtä intensiivisen kastelun ensimmäisenä kesänä Nurmikon sijasta kannattaa suosia pensasryhmiä, perennaistutuksia ja maanpeitekasveja. Piharakentajalta kannattaa aina pyytää hoito-ohjeet niin kasvillisuudelle kuin kovien pintojenkin ylläpitoon. Pihasuunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon piha tarvitsee jatkossa hoitoa ja huolenpitoa, mutta tosiasia on, että mikään piha ei ole täysin huoltovapaa.

12 Mitä piharakentajalta tulee odottaa? Viheraluerakentajat ry suosittelee, että piharakentamisesta pyydetään tarjous tai kustannusarvio laskutusperusteineen ammattitaitoiselta viherrakennusyritykseltä. Tarjous kannattaa aina pyytää useammalta kuin yhdeltä yritykseltä. Tässä kannattaa huomioida se, että vertailukelpoiset tarjoukset saat vain tarkalla pihasuunnitelmalla, joka sisältää tarpeelliset määrälaskelmat ja detaljikuvat. Pihan rakentaminen ajoittuu pääsääntöisesti sulan maan kauteen, mutta maanrakennusta voi tehdä talvellakin, pienessä mittakaavassa myös kivirakentamista. Tällöin kuitenkin tarvitaan erikoiskalustoa, mikä nostaa kustannuksia. Hyvä ja kustannuksiltaan edullisin lopputulos syntyy maan ollessa sula. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen viherrakennusyrityksen kanssa kannattaa tehdä kirjallinen urakkasopimus, esimerkiksi RT- Pientalon piharakentamisen urakkasopimus. Jotta vältyttäisiin mielipahalta ja väärinymmärryksiltä, rakennuttajan kannattaa vaatia viherrakennusyritykseltä aikataulu sovitusta työstä. Viherrakennusyrityksen tulee aina esittää myös todistus yhteiskunnallisten velvollisuuksien hoitamisesta. Viheraluerakentajat ry:n jäsenyritys on aina luotettava yhteistyökumppani pihasi toteuttajaksi. Pihan voi rakentaa tietysti itsekin, mutta jos tontin maaperä on esim. erityisen routiva, suosittelen, että kiveysten ja muurien pohjat teetetään viherrakentamisen ammattilaisella. Tähän laitettu raha on järkevä sijoitus, sillä huonosti ja riittämättömillä kalusteilla tehdyt pohjatyöt aiheuttavat ongelmia yleensä jo parin ensimmäisen talven jälkeen. Pihasuunnittelijat tekevät myös rakentamisen valvontaa. Jos haluat päästä piharakentamisessa mahdollisimman helpolla, tilaa suunnittelijalta kokonaispaketti, joka sisältää suunnittelun lisäksi myös viherrakentajien kilpailuttamisen ja työn valvonnan. hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - pätee myös piharakentamisessa!

13 Kansankatu 53, Oulu y-tunnus

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti uudisrakentajalle SISÄLTÖ Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU

Lisätiedot

Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle

Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Vinkkipaketti vanhan pihan remontoijalle Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 PIHASUUNNITTELU Mikä pihasuunnitelma on? 4 Milloin vanhan

Lisätiedot

PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS. Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry

PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS. Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry PIHASUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN OPAS Viherympäristöliitto ry Viheraluerakentajat ry Viheraluesuunnittelijat ry HYVÄ PIHA SYNTYY PIHASUUNNITELMASTA 1. MIKSI PIHASUUNNITELMA KANNATTAA TEHDÄ? hyvä suunnitelma

Lisätiedot

Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki

Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki Yhteystiedot: Viherympäristöliitto ry www. vyl.fi Viljatie 4 B, 00700 Helsinki Viheraluerakentajat ry www. viheraluerakentajat.fi www.puutarhaunelma.fi Viljatie 4 C, 00700 Helsinki Viheraluesuunnittelijat

Lisätiedot

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille JOHDANTO 3 PIHASUUNNITTELU 5 Milloin as oy pihan suunnittelu on ajankohtaista?

Lisätiedot

1. Neuvontakäynti / Talkooneuvonta taloyhtiöille, 335 (sis alv 24 %, 270 alv 0 %)

1. Neuvontakäynti / Talkooneuvonta taloyhtiöille, 335 (sis alv 24 %, 270 alv 0 %) Suunnitteluhinnasto 2018 Maisemasuunnittelu tanjanieminen on korkeatasoinen piha- ja vihersuunnitteluyritys, jonka kiitelty ja palkittu suunnittelu perustuu maisema-analyysiin, jonka perusteella asiakkaan

Lisätiedot

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille

Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Pihasuunnittelun ja -rakentamisen vinkkipaketti taloyhtiöille Sisältö Piha on investointi, jonka arvo kasvaa vuosien myötä 3 Katse kohti pihan

Lisätiedot

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Yleissuunnitelma Ennen suunnittelun aloitusta käydään läpi asiakkaan toiveet pihan suhteen. Sen jälkeen on tehtävä mittauksia tontilla ja tutustuttava tontin kasvuolosuhteisiin.

Lisätiedot

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e.

rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU KYSY LISÄÄ: Marko Pakarinen - p e. rakentamisapu.fi! (tulossa myöhemmin)! OMAKOTITALON RAKENTAMISAPU PALVELU rakentamisapu.fi! RAKENTAMISAPU PALVELU JA ONNISTUNUT TALONRAKENNUSPROJEKTI ETUJA: Omakotitalon rakennuttaminen on iso ja vaativa

Lisätiedot

RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI. Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti

RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI. Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti RAKENTAMISEN OHJAUS MRL JA PIHAT ESIMERKKINÄ HELSINKI Pia-Liisa Orrenmaa Maisema-arkkitehti Helsingin rakennusvalvontavirasto edellyttää pihasuunnitelman laatimista pääsääntöisesti kaikissa rakennushankkeissa.

Lisätiedot

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS

OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI. Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS OMAKOTITALON SUUNNITTELUPROSESSI Fiskars 14.5.2011 Minna Kuusela TTS Unelmia Kaikki alkaa toiveesta, tarpeesta ja unelmista, oli sitten kyse pienestä remonttihankkeesta tai isomman alueen suunnittelusta.

Lisätiedot

Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko

Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko On tunnettava rakentamista ohjaava lainsäädäntö, rakentamismääräykset, paikallinen rakennusjärjestys, hyvän rakentamistavan periaatelinjaukset ja lukuisat yksityiskohtaiset

Lisätiedot

PUROLAN RAKENTAMISTAPAOHJEET KEVÄÄN 2010 PIENTALOTONTTIJAKO

PUROLAN RAKENTAMISTAPAOHJEET KEVÄÄN 2010 PIENTALOTONTTIJAKO PUROLAN RAKENTAMISTAPAOHJEET KEVÄÄN 2010 PIENTALOTONTTIJAKO Infotilaisuus tontinsaajille 31.8.2010 Lisäys 3.9.2010 Aila Virtanen RAKENTAMISTAPAOHJEET selittävät ja täydentävät asemakaavaa erityisesti tontin

Lisätiedot

M A I S E M A S U U N N I T T E L U - P i h a n s a n e e r a u s s u u n n i t t e l u

M A I S E M A S U U N N I T T E L U - P i h a n s a n e e r a u s s u u n n i t t e l u M A I S E M A S U U N N I T T E L U - P i h a n s a n e e r a u s s u u n n i t t e l u SANEERAUKSELLA VIIHTYISÄMPI JA TOIMIVAMPI PIHA Onko pihasi jäänyt menneelle vuosikymmenelle tai muuten vain karu

Lisätiedot

PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET

PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET INFOTILAISUUS TONTIN SAAJILLE 9.6.2011 PUROLAN JA IMPIVAARAN RAKENTAMISTAPAOHJEET Aila Virtanen Kaavoitus JAETUT TONTIT KEVÄÄLLÄ 2011 Kevään 2011 tonttijaossa olleet tontit on väritetty punaisiksi. Muut

Lisätiedot

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015.

TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat. RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. TERVETULOA Linnankankaan ja Metsärinteen pientalorakentajat RAKENTAJAINFO Kunnanpuutarhuri Sari Palo 29.1.2015. Yleistä asemakaavasta ja rakennustapaohjeista Rakennustapaohjeet täydentävät asemakaavan

Lisätiedot

jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009

jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009 Kiinteistökohtainen jätevesien käsittely Antti Heinonen Insinööritoimisto HYS Oy 14.10.2009 Jätevesien käsittelyn järjestäminen....on varmasti talouden yksi suurimmista hankinnoista..ei ole mikään heräteostos..kannattaa

Lisätiedot

Hienon asuinalueen muodostuminen

Hienon asuinalueen muodostuminen Hienon asuinalueen muodostuminen Kaikki yhdessä Alueen luonne, yhtenäisyys, yhteinen vaikutelma Luonteva maaston muotoilu maiseman luontaisen muodon mukaan Pihapuuston suhde maisemaan Kukin omalla tontillaan

Lisätiedot

Isännöitsijän opas.

Isännöitsijän opas. Isännöitsijän opas www.hissiin.fi Laadukkaampaa asumista Hissi auttaa arjessa, olipa kyseessä sitten koiran ulkoiluttaminen, vauvanrattaiden kanssa liikkuminen tai muutto uuteen kotiin. Pääset häkkivarastollesi

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennussuunnittelu Rakennusvalvonta Juha Vulkko Huolehtimisvelvollisuus rakentamisessa MRL 119 Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Rakentajan info. Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä. RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti

Rakentajan info. Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä. RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti Rakentajan info Mannisenmäki -alueen erityispiirteitä RAKENNUSVALVONTA Kaisa Hirvaskoski-Leinonen, lupa-arkkitehti 12.9.2016 Suunnittelun lähtökohtia Rakennus tulee suunnitella aina paikkaansa Maasto-olosuhteet,

Lisätiedot

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja.

Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Nä e yt ut siv 4 Kilpailutus Kilpailuttamiselle kannattaa varata tarpeeksi aikaa, sillä kiireessä tehdään usein vääriä ratkaisuja. Kilpailutusvaiheeseen kuuluu kilpailutustavan päättäminen, tarjouspyynnön

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Lappeenrannassa: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Etelä-Karjalan Osuuspankin auditorio, 1.10.2014 Mikko Tarri, hallituksen puheenjohtaja Julkisivuyhdistys r.y. Julkisivusaneeraus.

Lisätiedot

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Kasvillisuusalueiden rakentaminen

ARVIOINTILOMAKE / VIHERALAN AMMATTITUTKINTO Määräys 46/011/2015 Kasvillisuusalueiden rakentaminen TUTKINNON SUORITTAJAN NIMI SYNTYMÄAIKA ARVIOINTIKOKOUKSEN TIEDOT AIKA PAIKKA ARVIOINTIKRITEERIT HAVAINTOJA TUTKINTOSUORITUKSESTA Työkohteeseen liittyvien suunnitelmien ja asiakirjojen noudattaminen noudattaa

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioonottaminen pientalohankkeessa. Espoon pientaloilta Energia-asiantuntija Visa Koivu

Energiatehokkuuden huomioonottaminen pientalohankkeessa. Espoon pientaloilta Energia-asiantuntija Visa Koivu Energiatehokkuuden huomioonottaminen pientalohankkeessa Espoon pientaloilta 4.2.2016 Energia-asiantuntija Visa Koivu Energiatehokkuuden osoittaminen Rakennusluvan liitteenä toimitettava energiaselvitys

Lisätiedot

AV - SUUNNITTELUTARJOUS

AV - SUUNNITTELUTARJOUS AVQ3 18.11.2007 AV - SUUNNITTELUTARJOUS Ari Lepoluoto Copyright Avita Ry 2007 Avita Ry, Tykistönkatu 9, 00260 HELSINKI e-mail info@avita.org, tel (09) 463 2525 fax (09) 449 091 AVQ1 AV- SUUNNITTELUTARJOUS

Lisätiedot

RAKENTAJAILTA. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen. 13.1.2010 Rakentajailta 1

RAKENTAJAILTA. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen. 13.1.2010 Rakentajailta 1 RAKENTAJAILTA Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen 13.1.2010 Rakentajailta 1 OMA KOTI UNELMAAKO Akan otossa ja auton ostossa ei terveellä järjellä ole mitään tekemistä Näin ei pidä edetä

Lisätiedot

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Teemu Alavenetmäki RI (AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos rakennuttajainsinööri Sisältö Suunnittelu Kilpailutus ja urakoitsijoiden valinta Rakentaminen

Lisätiedot

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry

Mauri Niemelä Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry Mauri Niemelä 13.1.2010 Oulun Läänin Kiinteistöyhdistys ry HALLITUKSEN JÄSENTEN JA OSAKKAIDEN ROOLI JA HEIDÄN MOTIVOINTI KORJAUSHANKKEISSA. Mauri Niemelä Isännöitsijä vuodesta 1981 Yrittäjä, isännöitsijä,

Lisätiedot

Tervetuloa asuntokaupoille!

Tervetuloa asuntokaupoille! Tervetuloa asuntokaupoille! Avaimet uuteen Uusi koti, vanha koti, iso koti, pieni koti. Avain muutokseen ja uuden löytämiseen vaatii usein vanhasta luopumista. AsuntoArean avulla elämäsi tärkeät kaupat

Lisätiedot

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008

Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus. Finnbuild 27.9.2008 Pihan perusparannushankkeen suunnittelu ja toteutus Finnbuild 27.9.2008 Syitä piharemonttiin Kiinteistöön kohdistuva remontti > pihat särkyvät remontissa > syntyy suuri kontrasti talon ja pihan välille

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Oulu: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Radisson Blu Hotel, 8.10.2015 Mikko Tarri, yksikönjohtaja / korjaussuunnittelu A-Insinöörit Suunnittelu Oy Esityksen sisältö Julkisivusaneeraus

Lisätiedot

URAKKAMUOTOKOULUTUS. Torstaina Kylpylähotelli Kunnonpaikka

URAKKAMUOTOKOULUTUS. Torstaina Kylpylähotelli Kunnonpaikka URAKKAMUOTOKOULUTUS Torstaina 18.1.2017 Kylpylähotelli Kunnonpaikka Jaettu urakka 1. Kuvatkaa lyhyesti urakkamuotonne tyypilliset käyttökohteet ja -organisaatiot? 2. Kuvatkaa urakkamuotonne vahvuudet verrattuna

Lisätiedot

Raahen kaupunginhallitus teki 16.2.2015 äänestyspäätöksen myötä esityksen siitä, että lukion lisäsiipi rakennettaisiin.

Raahen kaupunginhallitus teki 16.2.2015 äänestyspäätöksen myötä esityksen siitä, että lukion lisäsiipi rakennettaisiin. Arvoisa kaupunginvaltuutettu, kun tarkastellaan kassamaksuja, investointikustannuksia sekä nykyarvomenettelyä on edullisin ratkaisu katettuputki sekä vuokraus. Merikadun hidasteet tai tienkatkaisu häviävät

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Kansakoulunkadun siirtotilan hankinta. Liite 1: Esityslistaa tukeva aineisto

Kansakoulunkadun siirtotilan hankinta. Liite 1: Esityslistaa tukeva aineisto Kansakoulunkadun siirtotilan hankinta Liite 1: Esityslistaa tukeva aineisto Nyt on tavoite päättää siirtotilojen hankinnasta Järvenpään kaupunginhallitus päätti 30.10.2017 ( 124 Kansakoulunkadun väistötilan

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

Rakennustutkimus RTS Oy

Rakennustutkimus RTS Oy Rakennustutkimus RTS Oy HELMIKUU 2012 / ASTA-MESSUT KÄDETTÖMYYS KASVAA PIENRAKENTAMISESSA Viime vuonna omakotirakentamista aloitettiin 11 700 asuntoa. Tästä tuottajamuotoisen rakentamisen osuus oli 1 700

Lisätiedot

Tekninen toimi. Tarjous on toimitettava liitteenä 2 olevalla tarjouslomakkeella.

Tekninen toimi. Tarjous on toimitettava liitteenä 2 olevalla tarjouslomakkeella. TARJOUSPYYNTÖ VÄHÄJÄRVEN KOSTEIKON 2 VAIHEEN RAKENTAMISESTA Urakan kohde Nivalan kaupungin tekninen toimi pyytää tarjoustanne Vähäjärven kosteikon 2 vaiheen rakennustöistä. Vähäjärven kosteikon 2 vaiheen

Lisätiedot

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ

KORPILAHTI RAKENTAMISTAPAOHJE. KIRKKOLAHDEN ETELÄPUOLI AO ja AO-1 tontit YLEISTÄ YLEISTÄ Alue rakentuu pientaloryhmien muodostamista ketjuista. Pientalot ja niihin liittyvät autotallit ja katokset sijoittuvat lähelle tontin kadunpuoleista reunaa muodostaen rajattua katutilaa. Yksityiset

Lisätiedot

Hankehakemuksen käsittely ELYssä

Hankehakemuksen käsittely ELYssä Hankehakemuksen käsittely ELYssä Viisarin hankesuunnittelupäivä Suolahdessa 17.3.2015 Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus YLEISTÄ -selvitetään rakentamisen luvan tarve ja ehdot

Lisätiedot

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016

Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Valokuituliittymä Pälkäneellä 2016 Huippunopea valokuituverkko nyt tulossa Pälkäneelle! Miksi valokuitu Pälkäneelle valokuitua rakennetaan avoimen verkon periaatteella, jolloin käyttäjä saa vapaasti valita

Lisätiedot

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja

Hyvän pientalon rakentamisen perusteita. Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Hyvän pientalon rakentamisen perusteita Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta Kari Huusko Rakennustarkastaja Rakennusprojekti Oman talon rakentaminen on meille useimmille elämän ylivoimaisesti suurin ja tärkein

Lisätiedot

KIHINTÖYRÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE

KIHINTÖYRÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE KIHINTÖYRÄÄN ASEMAKAAVA-ALUE Rakentamistapaohje 14.02.2012 Kihintöyrään asemakaava-alue Yleistä Alueen luonne Rakennustapaohjeiden tarkoitus on ohjata rakentamista Kihintöyrään alueelle niin että syntyy

Lisätiedot

M U K U L A P U U T A R H A T

M U K U L A P U U T A R H A T M U K U L A P U U T A R H A T SINUN PUUTARHASI TEKIJÄT MUKULA PUUTARHAT 2017 S I S Ä L T Ö T E K I J Ä T M U K U L A P U U T A R H A T O Y O S A L L I S T A V A S U U N N I T T E L U A S U K A S T Y Ö

Lisätiedot

Kuntien hankintojen kipupisteet ja miten niihin löytyy ratkaisu

Kuntien hankintojen kipupisteet ja miten niihin löytyy ratkaisu Kuntien hankintojen kipupisteet ja miten niihin löytyy ratkaisu, puheenjohtaja 11.5.2017 Kutsuuko kuntasi virkistymään, viihtymään ja menestymään? Tarjoaako se ihmisiä ja yrityksiä kiinnostavia sijainteja

Lisätiedot

NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015

NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015 1 TARJOUSPYYNTÖ Rakennusosasto 10.2.2015 NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015 Tilaaja Työkohteet Urakan sisältö Nakkilan kunnan rakennusosasto pyytää tarjoustanne Kirkonseudun

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801

pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe tahtiranta.fi 075 758 0801 pientalorakentajalle soilplan -tuoteperhe 075 758 0801 TähtiRanta Oy on kasvava ja kehittyvä monialainen insinööritoimisto. Asiantuntijamme tutkivat ja suunnittelevat asiakkaillemme aina parhaan lopputuloksen

Lisätiedot

Kestävien arvojen koti

Kestävien arvojen koti Kestävien arvojen koti huolto ja siivous yhdellä soitolla yksilöllinen paikalla rakennettu korjaukset ja laajennukset verovähennyksillä Se tehdään kestämään sata vuotta Koralli Koti ei ole pelkkä talo,

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1.

VANTAAN KAUPUNKI TEHTÄVÄKORTIT 1-4 Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Liite nro 1 Kuntatekniikan keskus 21.1. Kuntatekniikan keskus 21.1.2013 1(10) KORTTI NRO 1 UUDISRAKENTAMINEN / KADUT, AUKIOT, PUISTOT JA KÄYTÄVÄT TILAUSKÄYTÄNTÖ JA SUUNNITTELUAIKA Työ käsittää valaistussuunnitelman sekä siihen liittyvän sähkösuunnitelman

Lisätiedot

Palveluiden hankinnan hyvät käytännöt

Palveluiden hankinnan hyvät käytännöt Palveluiden hankinnan hyvät käytännöt - Taloyhtiö palveluiden ostajana Toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt, Kiinteistöliitto Kanta-Häme Ry Millaisia palveluita ostetaan? Pitkäaikaisia (Toivottavasti!) Isännöinti

Lisätiedot

VIHERTEHOKKUUS GREEN FACTOR. Ohje suunnittelijoille

VIHERTEHOKKUUS GREEN FACTOR. Ohje suunnittelijoille VIHERTEHOKKUUS GREEN FACTOR Ohje suunnittelijoille 11.5.2012 Jyväskylän kaupunki Sisällysluettelo Esipuhe.. 3 1. Yleistä vihertehokkuudesta.. 4 2. Vihertehokkuuden laskeminen pihasuunnitelmasta.. 5 3.

Lisätiedot

Tarja Ahovainio Kaukajärviosuuskunta 28.8.2013

Tarja Ahovainio Kaukajärviosuuskunta 28.8.2013 Tarja Ahovainio Kaukajärviosuuskunta 28.8.2013 Yhteishankkeessa mukana olleet kohteet As Oy Saarenaura Saarenvainionkatu 11 valm. 1970 As Oy Saarenkarhi Saarenvainionkatu 13 valm. 1971 As Oy Saarenkuokka

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU

Yritystoiminta Pia Niuta HINNOITTELU HINNOITTELU Hinta on keskeinen kilpailukeino. sen muutoksiin asiakkaat ja kilpailijat reagoivat herkästi. toimii tuotteen arvon mittarina. vaikuttaa yrityksen imagoon. on tuotteen/palvelun arvo rahana

Lisätiedot

AV-SUUNNITTELUN TARJOUSPYYNTÖ

AV-SUUNNITTELUN TARJOUSPYYNTÖ AVQ2 18.11.2007 AV-SUUNNITTELUN TARJOUSPYYNTÖ Ari Lepoluoto Copyright Avita Ry 2007 Avita Ry, Tykistönkatu 9, 00260 HELSINKI e-mail info@avita.org, tel (09) 463 2525 fax (09) 449 091 AVQ2 AV- SUUNNITTELUN

Lisätiedot

Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko

Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko Rakennuttajan vastuu ja päätöksenteko Rakentamiseen ryhtyvän on tiedettävä, ja paljon!! On tunnettava rakentamista ohjaava lainsäädäntö, rakentamismääräykset, paikallinen rakennusjärjestys, hyvän rakentamistavan

Lisätiedot

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja.

www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. www.uudiskohde.fi Uusien asuntojen osaaja. Uudiskohteiden asiantuntija palveluksessanne. Uudiskohde on palveluna ainutlaatuinen. Välittäjämme ovat keskittyneet nimenomaan uudiskohteiden myyntiin, mistä

Lisätiedot

RAKENTAMISTAPAOHJE KÄPYLÄ

RAKENTAMISTAPAOHJE KÄPYLÄ RAKENTAMISTAPAOHJE KÄPYLÄ KORTTELIT 158, 159, 161, 162, 169,170 JA OSA KORTTELISTA 160 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI / SUUNNITTELUTOIMISTO 28.1.2013 - 1 - RAKENTAMISOHJE KÄPYLÄ KORTTELIT 158, 159, 161, 162, 169,170

Lisätiedot

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus

Rakentamistapaohjeet. Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen. Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus Rakentamistapaohjeet Terveyskeskuksen tontti ja siihen liittyvä uusi pientaloalue, 5. Kuninkainen Huittisten kaupunki Tekninen palvelukeskus 2 YLEISTÄ Rakentamistapaohjeiden tarkoitus on täydentää asemakaavakartalla

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut

Näytesivut KORJAUS- HANKKEEN. taustavalmistelut Ennen kuin korjaushanketta voi alkaa suunnitella, on selvitettävä, missä kunnossa kiinteistö nyt on ja mitä korjattavaa siinä on. Selvitys tehdään valmistumisvuoden, vauriohistorian, teknisten selvitysten

Lisätiedot

Kajaanin älykäs elinkaarikortteli

Kajaanin älykäs elinkaarikortteli Kajaanin älykäs elinkaarikortteli Hankkeen taustat Vanhan linja-autoaseman tontti vapautuu uuteen käyttöön Kajaanin keskustaan Elinkaariasumiselle kasvava tarve ja uusien asumismuotojen kehittäminen Rakennusten

Lisätiedot

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet

VALKEAKOSKI Vallon asemakaava. Rakennustapaohjeet Korttelit 9, 10 ja 11 Teema: MODERNI Erityispiirteet Rakennuspaikat sijoittuvat avoimelle peltoaukealle kaupungin sisääntuloväylän varrelle. Rakennuksiin haetaan modernia muotokieltä. Rakennuksen sijoitus

Lisätiedot

Kiimingin Jokirannan uusi koulu

Kiimingin Jokirannan uusi koulu Kiimingin Jokirannan uusi koulu Kuukausitiedote syyskuu 2019 Tällä tiedotteella pyrimme kuvaamaan rakennuskohteen työmaatilannetta sekä informoimaan kuntalaisia työmaalla tapahtuvista työvaiheista, laatu-

Lisätiedot

Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu

Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu Seudullisen rakentamisen ja asumisen sähköinen palvelu Yksityiskohtainen esittely Sisältö Pientalonlaadun kokonaisuuden yleisesittely Seudullisen rakentamisen ja asumisen palvelun yleisesittely Seudullisen

Lisätiedot

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen

Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Linjasaneerausten ja putkiremonttien ammattilainen Peab on Pohjoismaiden suurimpia rakennuskonserneja Peab on mittavat resurssit omaava pohjoismainen yhteiskuntarakentaja. Olemme ammattitaitoinen ja luotettava

Lisätiedot

Tietoa kohteesta. 3mh+oh+k/ruok+vh+khh+ph+s Liminka Jokivarrentie Jokivarrentie , Liminka. 3mh+oh+k/ruok+vh+khh+ ph+s 100.

Tietoa kohteesta. 3mh+oh+k/ruok+vh+khh+ph+s Liminka Jokivarrentie Jokivarrentie , Liminka. 3mh+oh+k/ruok+vh+khh+ ph+s 100. 253 000 Jokivarrentie 7 91900, Liminka 3mh+oh+k/ruok+vh+khh+ ph+s 100.0 m² Tietoa kohteesta ENNAKKOMARKKINOINNISSA tilava omakotitalo, jossa yläkerta varaus valmiina. Kokonaisuus on suunniteltu niin että

Lisätiedot

Pientalorakentajan opas

Pientalorakentajan opas Pientalorakentajan opas 1. Ota rohkeasti yhteyttä Forssan Verkkopalvelut Oy:n henkilökuntaan Saat neuvoja ja opastusta sähköistyksen ja tarvittavan sähköliittymän toteuttamisesta. Samalla varmistat sähkön

Lisätiedot

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni.

1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. www.ren.fi Rakentajan opas 2013 1 (5) Ohjeet pientalojen rakentajille Rovaniemen Verkko Oy:n jakelualueella. Rakentajalle palvelut toteuttaa Rovaniemen Energia konserni. 1. Tontilla olevat kaapelit Ennen

Lisätiedot

Paras kumppani putkiremonttiin TST-PUTKIREMONTISSA SUUNNITTELU JA TOTEUTUS SAMALLA SOPIMUKSELLA

Paras kumppani putkiremonttiin TST-PUTKIREMONTISSA SUUNNITTELU JA TOTEUTUS SAMALLA SOPIMUKSELLA Paras kumppani putkiremonttiin TST-PUTKIREMONTISSA SUUNNITTELU JA TOTEUTUS SAMALLA SOPIMUKSELLA itä! lee me e itt s o u s e m m aista es 90 % asiakk Läh i pian! im o t, ä ö t s ä ä s Selkeää Putkiremontti

Lisätiedot

KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS

KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS KIVISTÖN KIRKON KORTTELIT VIITESUUNNITELMA VIHERTEHOKKUUS 11.10.2018 VIHERTEHOKKUUS PERIAATTEET Puut pieniä puita Etupiha (köynnös + perenna) Etäisyys 4m rakennuksista Kapeimmilla kohdilla pylväspuita

Lisätiedot

Äijälänrannan asuntomessujen tonttien hakeminen ja rakentajien valinta

Äijälänrannan asuntomessujen tonttien hakeminen ja rakentajien valinta Äijälänrannan asuntomessujen tonttien hakeminen ja rakentajien valinta haettavat tontit haettavana 32 kpl pientalotontteja (AP 2) tontteja voivat hakea yksityiset henkilöt, talotehtaat ja rakennusalan

Lisätiedot

järjestelmän hankintaan

järjestelmän hankintaan järjestelmän hankintaan Yrityksen toimintojen hallintaan sopivan ohjelmiston miettiminen voi olla haastavaa, varsinkin jos aiempaa kokemusta ei ole. Tästä oppaasta löydät vinkkejä siihen, mitä kannattaa

Lisätiedot

Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit

Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit Lauri Tapola Kevät 2017 Miksi aihe on tärkeä? IT projekteista onnistuu: 34 % kustannusarvion ja aikataulun mukaisina 51 % ylittää arviot (80 % aikatauluylityksiä)

Lisätiedot

Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi

Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi Liikenneviraston asiantuntijalausunto liikenne- ja viestintävaliokunnalle hallituksen esityksestä hankintamenettelyä koskevaksi lainsäädännöksi 23.9.2016 Liikennevirasto Liikennevirasto on tilaajaviranomainen,

Lisätiedot

Laadukkaampaa asumista

Laadukkaampaa asumista Isännöitsijän opas Laadukkaampaa asumista Hissi auttaa arjessa, olipa kyseessä sitten koiran ulkoiluttaminen, vauvanrattaiden kanssa liikkuminen tai muutto uuteen kotiin. Pääset häkkivarastollesi vaivattomasti,

Lisätiedot

Stora Enso Effex an Eye for Wood

Stora Enso Effex an Eye for Wood EnsoEffex Stora g tu p l Stora Enso Effex an Eye for Wood Stora Enso Effex an Eye for Wood Lähtökohtana luonnonmukaisuus Effex toistaa luonnon muotokieltä. Effex on: Aitoa puuta Luonnon inspiroima Luonnollinen

Lisätiedot

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN OSTOT TUKEVAT KASVUA Kasvuyrittäjänä tiedät, että kasvu on ennen muuta tekemistä. Millaisia tekoja tarvitaan tuloksekkaaseen ostamiseen? Tässä Esan seitsemän steppiä, joilla

Lisätiedot

Eri lämmitysmuotojen yhdistelmät. Ilkka Räinä, Johtava LVI-insinööri Rakennusvalvonta Oulu

Eri lämmitysmuotojen yhdistelmät. Ilkka Räinä, Johtava LVI-insinööri Rakennusvalvonta Oulu Eri lämmitysmuotojen Ilkka Räinä, Johtava LVI-insinööri Rakennusvalvonta Oulu 26.9.2016 Mikä lämmitysjärjestelmä on sopiva juuri meidän taloon? Esisijaisesti suositellaan kaukolämpöön liittymistä aina

Lisätiedot

RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN. Kristian Stenmark Hepacon Oy

RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN. Kristian Stenmark Hepacon Oy RAKENNUSAUTOMAATION KILPAILUTTAMINEN Kristian Stenmark Hepacon Oy kristian.stenmark@hepacon.fi 050 5909571 TALOTEKNIIKAN KOKO ELINKAAREN ASIANTUNTIJAT www.hepacon.fi YRITYS Perustettu 1978 Toimialat LVIASK

Lisätiedot

JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN

JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN Kaupunginhallitus 173 20.05.2019 JOKILAAKSON KOULUN LUONNOSPIIRUSTUSTEN JA URAKKATARJOUSVAIHEEN KUSTANNUSARVION HYVÄKSYMINEN 2930/58/2019 KH 20.05.2019 173 Valmistelu ja lisätiedot: toimitilajohtaja Börje

Lisätiedot

Palvelukonsepti suurasiakkaille

Palvelukonsepti suurasiakkaille Palvelukonsepti suurasiakkaille Merplast Oy on vuonna 2005 perustettu työpaikkojen työturvallisuuteen ja siihen liittyvään konsultointiin keskittyvä yhtiö. Asiakkaitamme ovat pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä

TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET Mauri Niemelä TALOYHTIÖN PERUSKORJAUKSET 7.11.2007 Mauri Niemelä www.oulunisannoitsijatoimisto.fi Oulun Isännöitsijätoimisto Oy perustettu 1982 Oulun Seudun Talokeskus Oy omistajiksi 7/2004 Niemelä Mauri ja Arja nimen

Lisätiedot

Hankehakemuksen käsittely ELYssä. Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus

Hankehakemuksen käsittely ELYssä. Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus Hankehakemuksen käsittely ELYssä Raimo Toivola, rakennusasiantuntija, Keski-Suomen Ely-keskus YLEISTÄ -selvitetään rakentamisen luvan tarve ja ehdot sille -hankitaan ammattitaitoinen suunnittelija (koulutusammatti,

Lisätiedot

PIENTALON KORKEUSASEMAN MÄÄRITTELY. Vaasa Juha Koivusalo

PIENTALON KORKEUSASEMAN MÄÄRITTELY. Vaasa Juha Koivusalo PIENTALON KORKEUSASEMAN MÄÄRITTELY MIKSI OIKEA KORKEUSASEMA ON TÄRKEÄ? -KOSTEUSTEKNISESTI TOIMIVA -JALANKULKU- JA AJOVÄYLÄT RAKENNUKSEEN EI LIIAN JYRKKIÄ -EI HANKALOITETA NAAPURIN ASEMAA -KATUNÄKYMÄ /

Lisätiedot

Betonimurskeen käyttö infrarakentamisessa. Ville Juntto Rakennuttaja Kuopion kaupunki / kaupunkiympäristön palvelualue

Betonimurskeen käyttö infrarakentamisessa. Ville Juntto Rakennuttaja Kuopion kaupunki / kaupunkiympäristön palvelualue Betonimurskeen käyttö infrarakentamisessa Ville Juntto Rakennuttaja Kuopion kaupunki / kaupunkiympäristön palvelualue Miksi haluamme käyttää kierrätysmateriaalia rakenteissa? Kuopion kaupunki on sitoutunut

Lisätiedot

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1 Liite 1 Kittilän kunta Tekninen osasto Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi Katusuunnitelma 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ 3 1000 MAA-, POHJA- JA KALLIORAKENTEET 3 1000.01 Mittaustyöt

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos

Referenssi FRIISILÄNTIE 33, ESPOO. Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Ripeää toimintaa ja upea lopputulos Talomme katto on rakennettu vuonna 1986. Tiilet olivat tulleet huokoiseksi ja sammalta kertynyt, joten huoltoa kaivattiin, kertoo talon omistaja. Referenssi FRIISILÄNTIE

Lisätiedot

TONTINSAAJAINFO KEVÄTLAAKSONPURO

TONTINSAAJAINFO KEVÄTLAAKSONPURO TONTINSAAJAINFO KEVÄTLAAKSONPURO KESKEISET TOIMIJAT + RAKENNUSVALVONTA + PÄÄSUUNNITTELIJA + VASTAAVA TYÖNJOHTAJA RAKENNUSHANKE LYHYESTI ENERGIATEHOKKUUDESTA SUUNNITTELUN LÄHTÖTIEDOT Rakennusvalvonnan laadunohjaus

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa

Kuivaketju 10. Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Kuivaketju 10 Kuinka minimoin kosteusriskit jo rakennusvaiheessa Pientalorakentajien laadunohjaus, syksy 2018 Esa Kankaala, tarkastusinööri, Oulun rakennusvalvonta Uusi YM:n asetus edellyttää rakennushankkeelta

Lisätiedot

Kipsivalu.fi - tarjouspyyntöopas. Näin pyydät kipsivalutarjouksen ja vertailet saamiasi tarjouksia

Kipsivalu.fi - tarjouspyyntöopas. Näin pyydät kipsivalutarjouksen ja vertailet saamiasi tarjouksia Kipsivalu.fi - tarjouspyyntöopas Näin pyydät kipsivalutarjouksen ja vertailet saamiasi tarjouksia JoKa-Remontit Oy Jouni Kartaslammi 16.1.2012 JoKa-Remontit Oy 2! Kipsivalun tarjouspyyntöopas 01/2012 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI

Aaltoa kulttuurimatkaillen. Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Aaltoa kulttuurimatkaillen Seinäjoen kaupunki Kulttuuritoimi PL 215 60101 SEINÄJOKI Alvar Aalto Seinäjoella Seinäjoki on Etelä-Pohjanmaan maakunnan keskus ja yksi Suomen voimakkaimmin kasvavista kaupunkikeskuksista.

Lisätiedot

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet

Rakentajan sähkömuistio. - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakentajan sähkömuistio - omakotitalon ja vapaa-ajan asunnon sähköistyksen vaiheet Rakennuksen sähköistys Rakennuksen onnistunut sähköistys vaatii runsaasti tietoa, eikä rakentajan kannata lähteä toteuttamaan

Lisätiedot

Rakennustutkimus RTS Oy Laurinmäenkuja 3 A, 00440 Helsinki 09-5407 310, fax 09-5031 810

Rakennustutkimus RTS Oy Laurinmäenkuja 3 A, 00440 Helsinki 09-5407 310, fax 09-5031 810 Laurinmäenkuja 3 A, 00440 Helsinki 09-5407 310, fax 09-5031 810 HELMIKUU 2015 OMATALORAKENTAMINEN TYÖLLISTÄÄ Tämä analyysi on tehty Omatalon toimeksiannosta helmikuussa 2015. 1 OMAKOTIRAKENTAMINEN TYÖLLISTÄÄ,

Lisätiedot

1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Yleisten rakennusten korttelialue.

1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue Erillispientalojen korttelialue Yleisten rakennusten korttelialue. Määräysnumero Ulkoasu 0.9 selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA - MÄÄRÄYKSET: 1.01 Asuinkerrostalojen korttelialue. 1.011 Asuinkerrostalojen korttelialue. Alueelle sallitaan palveluasuminen. 1.04 Erillispientalojen

Lisätiedot

Yrityskaupan muistilista

Yrityskaupan muistilista Yrityskaupan muistilista Aloita ajoissa * Yleisemmin yrityksen myyntiprosessi kestää noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Valitettavasti kaikkein yleisintä on, että yrityskauppa

Lisätiedot

Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja

Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja Petteri Joenpolvir 21 Tammikuu 2014 Alustus Rakennushankkeissa kuluu erittäin paljon aikaa ja rahaa laitehankintojen suunnitteluun, kilpailutukseen ja toteutukseen. Eikä

Lisätiedot