Kapselointilaitoksen luokitukset

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kapselointilaitoksen luokitukset"

Transkriptio

1 Työraportti Kapselointilaitoksen luokitukset Juha Nieminen Marraskuu 2006 POSIVA OY FI OLKILUOTO, FINLAND Tel Fax

2 Työraportti Kapselointilaitoksen luokitukset Juha Nieminen Fortum Nuclear Services Oy Marraskuu 2006 Posivan työraporteissa käsitellään käynnissä olevaa tai keskeneräistä työtä. Esitetyt tulokset ovat alustavia. Raportissa esitetyt johtopäätökset ja näkökannat ovat kirjoittajien omia, eivätkä välttämättä vastaa Posiva Oy:n kantaa.

3 KAPSELOINTILAITOKSEN LUOKITUKSET TIIVISTELMÄ Raportissa esitetään kapselointilaitoksen säteilyluokitukset, järjestelmä- ja laiteluokitus sekä palo-osastointi. Valvonta-alueen huonetilat luokitellaan kontaminaatiotasojen suhteen kolmeen luokkaan; vihreä, oranssi ja punainen. Vihreää aluetta ovat huonetilat, jotka ovat valvonta-aluetta, mutta jossa suurella todennäköisyydellä ei esiinny kontaminaatiota. Oranssilla alueella on keskimääräinen ja punaisella korkea kontaminaatiotaso. Kapselointilaitoksen esisuunnitteluvaiheessa ei tehdä eroa pinta- ja ilmakontaminaatioiden välillä. Normaalissa käytössä kontaminaation suhteen punaista aluetta ovat polttoaineen käsittelykammio sekä käsittelykammioon kytkeytyvät dekontaminointikeskus ja korjaamo. Loput tilat kuuluvat vihreään alueeseen. Vihreäksi alueeksi luokiteltu tila voi kontaminoitua, jos aktiivinen prosessi vuotaa tai kontaminoitunutta esinettä pestään. Tällöin tilan säteilyluokitusta nostetaan dekontaminoinnin ajaksi ja alueen rajalle pystytetään väliaikainen kenkäraja. Valvonta-alueen tilat jaetaan myös ulkoisen säteilyn osalta kolmeen luokkaan; vihreä, oranssi ja punainen. Vihreällä alueella on matala ulkoinen säteilytaso, oranssilla keskimääräinen ja punaisella korkea. Vihreällä alueella henkilöstöllä ei ole oleskelurajoituksia. Kuljetussäiliön pinta ja lähiympäristö polttoaineen vastaanottotilassa ovat oranssia aluetta, muuten vastaanottotila on vihreää aluetta. Oranssia aluetta ovat radioaktiivisia prosessijärjestelmiä sisältävät tilat sekä dekontaminointikeskus, kuljetussäiliön siirtokäytävä ja aktiivinen korjaamo. Punaisella alueella on polttoainetta suojaamattomana tai suojaamaton polttoaineella täytetty loppusijoituskapseli liikkuu. Polttoaineen käsittelykammiossa on suojaamatonta polttoainetta. Esimerkiksi kapselin siirtokäytävä ja kapseleiden puskurivarasto sekä kapselihissikuilu ovat myös punaista aluetta, koska alueella liikkuu tai varastoidaan polttoainekapseleita suojaamattomana. Punaisella alueella ei siis ole välttämättä jatkuvasti korkea säteilytaso. Uloskäytävä, varapoistumistiet, valvonta- ja valvomaton alue sekä palokuormakeskittymät on erotettu omiksi palo-osastoikseen. Dieselhuoneen palonkesto on kaksi tuntia ja muiden tilojen yksi tunti osaston rajalla. Poistumisteiden pituus on minimoitu. Järjestelmät, rakenteet ja laitteet on jaettu turvallisuusluokkiin niiden turvallisuusmerkityksen perusteella. Sovelletut turvallisuusluokat ovat 2, 3, 4 ja EYT. Järjestelmät, rakenteet ja laitteet on jaettu myös niiden maanjäristyksenkestovaatimusten mukaisesti luokkiin S1 ja S2. Luokkaan S1 kuuluvat esimerkiksi käsittelykammio ja sen jäähdytysja ilmastointijärjestelmät sekä puskurivaraston jäähdytysjärjestelmä. Avainsanat: Käytetyn polttoaineen loppusijoitus, kapselointilaitos, luokitus.

4 ENCAPSULATION PLANT CLASSIFICATION ABSTRACT The report presents the radiation, system, equipment and fire section classification of the encapsulation plant. Rooms in the controlled area are classified into three categories based on contamination levels. The rooms belong to the green zone, if they are in the controlled area, but there will be no contamination with high likelihood. In the orange zone the contamination level is intermediate and in the red zone it is high. No difference between surface and air contamination is made in the preliminary design stage of encapsulation plant. During normal operation the red zone includes the fuel handling cell and the decontamination centre and workshop which are associated with the fuel handling cell. The rest of the rooms belong to the green zone. The rooms in the green zone can be contaminated, if radioactive process system leaks or contaminated item is being decontaminated. In that case the room s radiation classification will be raised and temporary shoe boundary will be established until the room is decontaminated. The rooms are also classified into the three categories based on the direct radiation levels: green zone: low direct radiation level, orange zone: intermediate direct radiation level, red zone: high direct radiation level. There are no staying limitations in the green zone. The spent fuel cask s surface and neighbouring area belong to the orange zone in the spent fuel cask receiving area. The rest of the receiving area belongs to the green zone. Rooms containing radioactive process systems, the decontamination centre, spent fuel cask transfer corridor and the active workshop belong to the orange zone. In the red zone there is unshielded spent fuel or the loaded disposal canisters are being moved. The spent fuel is unshielded only in the fuel handling cell. The final disposal canisters are stored or moved as unshielded for example in the canister transfer corridor, in the canister buffer storage and in the canister lift shaft. In the red zone there is not necessarily a continuously high radiation level. The emergency exits, the controlled and the non-controlled areas and high fire loads are separated into individual fire cells. Fire cell boundary fire resistance is two hours in the diesel room and one hour in the rest of the rooms. The length of exit routes has been minimized. The systems, structures and equipment have been divided into safety classes according to their safety requirements. The applicable classes are 2, 3, 4 and EYT. The systems, structures and equipment have also been divided into seismic classes S1 and S2 according to their safety requirements. For example the fuel handling cell and the cooling systems of the fuel handling cell and the canister buffer storage belong to the class S1. Keywords: Final disposal of spent nuclear fuel, encapsulation plant, classification.

5 ALKUSANAT Tämän raportin sisältöön on merkittävästi vaikuttanut Tapani Kukkola Fortum Nuclear Services Oy:stä. Paul-Erik Rönnqvist Fortum Nuclear Services Oy:stä on tehnyt piirustuspohjat. Tilaajana ja työn valvojana ovat olleet Nils-Christian Wikström ja Petteri Vuorio Posiva Oy:stä. Heikki Raiko VTT:sta on osallistunut työn kommentointiin.

6 1 SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ ABSTRACT 1 YLEISTÄ HUONETILOJEN SÄTEILYLUOKITUS Yleistä Kontaminaatiotasot Kontaminaatiotasot normaalissa käytössä Käytön aikana mahdollisesti kontaminoituvat tilat Ulkoinen säteily PALO-OSASTOINTI Määräykset ja erotteluperusteet Palo-osastointi tasoittain JÄRJESTELMÄ- JA LAITELUOKITUS Turvallisuusluokitus YVL-ohjeet Luokitusperiaatteet Maanjäristysluokitus Järjestelmien ja laitteiden luokat VIITTEET... 40

7 2 1 YLEISTÄ Raportti käsittelee kapselointilaitoksen huonetilojen säteilyluokitusta, palo-osastointia sekä järjestelmä- ja laiteluokitusta. Raportti on päivitysversio raportista (Kukkola 2000). Huonetilojen säteilyluokitus kattaa kontaminaatiot ja ulkoisen säteilyn. Luokituksessa käytetään samaa erittelyä kuin ydinvoimalaitoksilla. Huonetilojen säteilyluokitus on esitetty tasokuvissa. Palo-osastoinnin periaatteet on selitetty. Palo-osastointi on esitetty tasokuvissa. Järjestelmät ja laitteet on luokiteltu turvallisuus- ja maanjäristysluokkiin. Luokitukset on esitetty taulukkomuodossa.

8 3 2 HUONETILOJEN SÄTEILYLUOKITUS 2.1 Yleistä Kapselointilaitos jaetaan valvonta- ja valvomattomaan alueeseen. Ydinvoimalaitoksissa valvonta-alueen huoneiden ovissa on kolme säteilyriskiä kuvaavaa kilpeä; pintakontaminaatio, ilmakontaminaatio sekä suora säteily. Kapselointilaitoksen esisuunnitteluvaiheessa ei tehdä eroa pinta- ja ilmakontaminaation välillä. Säteilytasot jaetaan kolmeen luokkaan kontaminaation ja suoran säteilyn suhteen. Luokka on kontaminaation määrästä ja ulkoisesta annosnopeudesta riippuen joko vihreä, oranssi tai punainen. YVL-ohjeen 7.9 mukaan valvonta-alueeksi on määriteltävä vähintään ne laitoksen tilat, joissa ulkoinen säteilyannos saattaa ylittää arvon 3 µsv/h tai joissa 40 tunnin viikoittaisesta oleskelusta voi aiheutua yli 1 msv:n sisäinen säteilyannos vuodessa. Valvonta-alueen tilat on jaettava vyöhykkeisiin ulkoisen annosnopeuden, pintakontaminaation ja ilman radionuklidikonsentraation perusteella. Vyöhykkeitä tulee olla vähintään kolme. Alimpaan vyöhykkeeseen kuuluvilla alueilla tulee olla voimassa seuraavat ehdot: ulkoinen annosnopeus 25 µsv/h pintakontaminaatio: beetasäteilijät 4 Bq/cm 2, alfasäteilijät 0,4 Bq/cm 2 ilman radionuklidien konsentraatio 0,3 DAC (Derived Air Concentration, ilman johdettu konsentraatioraja). Ylimpään vyöhykkeeseen kuuluvat tilat, joilla sallitaan ainoastaan lyhytaikaisia, huolellisesti etukäteen suunniteltuja käyntejä. Tähän luokkaan kuuluvat ainakin ne tilat, joissa jokin seuraavista ehdoista on voimassa: ulkoinen annosnopeus 1 msv/h pintakontaminaatio: beeta-säteilijät 40 Bq/cm 2, alfa-säteilijät 4 Bq/cm 2 radionuklidien konsentraatio ilmassa 30 DAC. Ulkoinen annosnopeus, pintakontaminaatio tai radionuklidien konsentraatio ilmassa saa paikallisesti ylittää luokitusrajan, mikäli kyseinen osa-alue on erotettu kulkuestein ja merkitty kilvin, joista selviävät säteilytilanne, mahdolliset oleskelurajoitukset ja vaadittava suojavarustus. Poikkeavat säteilylähteet on aina merkittävä näkyvästi. Tilan vyöhykeluokitus ja sen syy on ilmoitettava selkein merkinnöin sisääntulon kohdalla. Jos säteilytilanne muuttuu, tulee tilan luokitusmerkintä muuttaa välittömästi olosuhteita vastaaviksi.

9 4 Ydinlaitoksella tulee ylläpitää ajan tasalla olevaa tiedostoa tilojen vyöhykejaosta ja säteilyolosuhteista. Sen tulee kattaa sekä laitoksen normaalin käytön että huollon aikainen tarve. 2.2 Kontaminaatiotasot Valvonta-alueen huonetilat luokitellaan kontaminaation suhteen kolmeen luokkaan: Vihreä alue: matala kontaminaatiotaso Oranssi alue: keskimääräinen kontaminaatiotaso Punainen alue: korkea kontaminaatiotaso Kontaminaatiotasot normaalissa käytössä Punaista aluetta ovat polttoaineen käsittelykammio sekä käsittelykammioon kytkeytyvät dekontaminointikeskus ja korjaamo. Polttoaineen käsittelykammiossa esiintyy kontaminaatiota suurella todennäköisyydellä, koska kammiossa käsitellään suojaamattomia polttoainenippuja. Korjattavat tai vaihdettavat käsittelykammion laitteiden komponentit nostetaan dekontaminointikeskukseen, jossa ne pestään. Korjaamo on samassa tilassa dekontaminointikeskuksen kanssa. Loput tilat ovat vihreää aluetta, jossa suurella todennäköisyydellä ei normaalitilanteessa esiinny kontaminaatiota. Käytetyn polttoaineen vastaanottotila on kontaminaation suhteen valvomatonta aluetta. Jos polttoaineen kuljetussäiliössä todetaan pinta-aktiivisuutta, niin säiliöt puhdistetaan polttoaineen kuljetussäiliön siirtokäytävässä. Vastaanottotila on periaatteessa ulkotilaa vastaava alue, koska esimerkiksi jäähdytysilma otetaan ulkoa ja johdetaan suoraan ulos. Vastaanottotila on kuljetussäiliöstä tulevan suoran säteilyn vuoksi valvonta-aluetta. Tila luokitellaan kontaminaation suhteen alimpaan luokkaan. Kapselointilaitoksen säteilyluokitus kontaminaation suhteen normaalissa käyttötilanteessa on esitetty kuvissa 1-6.

10 Kuva 1. Kontaminaatiotaso tasolla

11 Kuva 2. Kontaminaatiotaso tasolla

12 Kuva 3. Kontaminaatiotaso tasolla

13 Kuva 4. Kontaminaatiotaso tasolla

14 Kuva 5. Kontaminaatiotaso tasolla

15 Kuva 6. Kontaminaatiotaso tasolla

16 Käytön aikana mahdollisesti kontaminoituvat tilat Vihreäksi alueeksi normaalin käytön aikana luokiteltu tila voi kontaminoitua, jos tilassa oleva aktiivinen prosessi vuotaa tai tilassa pestään kontaminoitunutta esinettä. Tilan säteilyluokitusta nostetaan dekontaminoinnin ajaksi ja alueen rajalle pystytetään väliaikainen kenkäraja. Säteilyturvallisuuden kannalta merkittävien tilojen ja järjestelmien suunnitteluohjeet ovat YVL-ohjeessa Aktiivisia, mahdollisesti vuotavia prosesseja ovat: valvonta-alueen lattiaviemäröinti dekontaminointijärjestelmä crudin imurointijärjestelmä polttoaineen käsittelykammion jäähdytys- ja suodatusjärjestelmä polttoaineen kuivausjärjestelmä valvonta-alueen poistoilmajärjestelmä Vuodon syy voi olla laitteen rikkoutuminen, tiivisteen pettäminen, laitteiden huolto tai korjaus. Mahdollisesti kontaminoituneita esineitä ovat: polttoaineen kuljetussäiliö polttoainetta sisältävä loppusijoituskapseli polttoaineen käsittelykammion laitteet Esineet voidaan periaatteessa joutua pesemään missä kohtaa tahansa niiden siirtoreittiä. Kontaminoituvien tilojen suunnitteluvaatimuksia ovat: tilat, joissa on kontaminoitumisriski, tulee erottaa omiksi huonetiloikseen pinnoitteiden ja vuorausten tulee olla helposti puhdistettavia ja niiden tulee kestää dekontaminointiliuosten syövyttävää vaikutusta huoneessa tulee olla riittävät lattiakallistukset, jotta vesi ei jää lattialle huoneessa tulee olla ovikynnykset, jotka estävät aktiivisen veden valumisen ulos huoneesta huoneessa tulee olla lattiaviemäröinti lattiakaivoineen. Lattiakaivoissa saattaa olla pintamittaus vuotojen ilmaisemiseksi. Kuvissa 7-12 on esitetty niiden tilojen kontaminaatiotasot, jotka voivat kontaminoitua kapselointilaitoksen käytön aikana.

17 Kuva 7. Tason tilat, jotka voivat kontaminoitua käytön aikana. 12

18 Kuva 8. Tason tilat, jotka voivat kontaminoitua käytön aikana. 13

19 Kuva 9. Tason tilat, jotka voivat kontaminoitua käytön aikana. 14

20 Kuva 10. Tason tilat, jotka voivat kontaminoitua käytön aikana. 15

21 Kuva 11. Tason tilat, jotka voivat kontaminoitua käytön aikana. 16

22 Kuva 12. Tason tilat, jotka voivat kontaminoitua käytön aikana. 17

23 Ulkoinen säteily Huonetilat luokitellaan valvonta-alueella ulkoisen säteilyn suhteen kolmeen luokkaan: Vihreä alue: matala ulkoinen säteilytaso Oranssi alue: keskimääräinen ulkoinen säteilytaso Punainen alue: korkea ulkoinen säteilytaso Vihreällä alueella henkilöstöllä ei ole oleskelurajoituksia. Kuljetussäiliön pinta ja lähiympäristö polttoaineen vastaanottotilassa ovat oranssia aluetta, muuten vastaanottotila on vihreää aluetta. IAEA:n ohjeiden mukaisen B(U)- tyyppisen käytetyn polttoaineen kuljetussäiliön pinnalla sallitaan 2 msv/h säteilytaso ja yhden metrin päässä sallittava säteilytaso on 0,1 msv/h. Todellisuudessa loppusijoitettavan polttoaineen ollessa kyseessä säteilytaso on oleellisesti alhaisempi, koska polttoaine on vähintään 20 vuotta jäähtynyttä. Oranssia aluetta ovat radioaktiivisia prosessijärjestelmiä sisältävät tilat sekä dekontaminointikeskus, kuljetussäiliön siirtokäytävä ja aktiivinen korjaamo. Punaisella alueella on polttoainetta suojaamattomana tai suojaamaton, polttoaineella täytetty loppusijoituskapseli liikkuu. Käsittelykammiossa polttoainetta on suojaamattomana. Kapselin siirtokäytävä, kapseleiden puskurivarasto ja hissikuilu ovat myös punaista aluetta, koska alueella liikkuu tai varastoidaan polttoainekapseleita suojaamattomana. Punaisella alueella ei siis ole välttämättä jatkuvasti korkea säteilytaso. Kapselointilaitoksen säteilyluokitus ulkoisen säteilyn suhteen on esitetty kuvissa

24 Kuva 13. Ulkoinen säteily tasolla

25 Kuva 14. Ulkoinen säteily tasolla

26 Kuva 15. Ulkoinen säteily tasolla

27 Kuva 16. Ulkoinen säteily tasolla

28 Kuva 17. Ulkoinen säteily tasolla

29 Kuva 18. Ulkoinen säteily tasolla

30 25 3 PALO-OSASTOINTI 3.1 Määräykset ja erotteluperusteet Sovellettavat määräykset ovat YVL-ohje 4.3 ja Suomen rakentamismääräyskokoelman osa E1. Palo-osastoinnin tehtävä tulipalotilanteessa on rajata tulen ja savun leviäminen sen paloosaston alueelle, jossa tulipalo on syttynyt. Palo-osaston tulee rajoittaa tulipalon leviämistä niin kauan, että tulipalo ehditään sammuttaa. Suurimmat palokuormakeskittymät on erotettu omiksi palo-osastoikseen. Kapselointilaitoksen palo-osastoinnin tärkein tehtävä on estää savun leviäminen, koska huonetilojen palokuormat ovat pieniä. Savunpoiston periaatteet on esitetty raportissa (Nieminen 2006). YVL-ohjeen 4.3 mukaan paloteknistä osastoa rajoittavien rakennusosien tulee koko laitoksella täyttää vähintään paloluokkavaatimus EI 60. Osastoivissa rakennusosissa olevien ovien, luukkujen, palopeltien, kaapeli-, ilmastointi- ja putkiläpivientien paloluokkavaatimuksen tulee olla vähintään puolet rakennusosalle (seinä, lattia, katto) vaaditusta paloluokkavaatimuksesta, kuitenkin vähintään EI 60. Kantavien rakenteiden tulee täyttää vähintään luokkavaatimus R 60. Dieselhuoneen paloluokka on EI 120, koska huoneessa säilytetään dieselpolttoainetta. Muut kapselointilaitoksen tilat kuuluvat luokkaan EI 60. Valvonta- ja valvomaton alue, uloskäytävä ja varatiet sekä polttoaineen käsittelykammio on erotettu omiksi palo-osastoikseen. 3.2 Palo-osastointi tasoittain Kapselointilaitoksen palo-osastointi on esitetty kuvissa

31 Kuva 19. Palo-osastointi tasolla

32 Kuva 20. Palo-osastointi tasolla

33 Kuva 21. Palo-osastointi tasolla

34 Kuva 22. Palo-osastointi tasolla

35 Kuva 23. Palo-osastointi tasolla

36 Kuva 24. Palo-osastointi tasolla

37 32 4 JÄRJESTELMÄ- JA LAITELUOKITUS 4.1 Turvallisuusluokitus YVL-ohjeet YVL-ohjeen 8.5 Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttö luvussa 3.4 on esitetty loppusijoituslaitoksen ja siten myös kapselointilaitoksen turvallisuusluokitukselle asetettavia vaatimuksia. Loppusijoituslaitoksen järjestelmät, rakenteet ja laitteet on luokiteltava sen perusteella, mikä merkitys niillä on loppusijoituslaitoksen käytön turvallisuuden ja pitkäaikaisturvallisuuden kannalta. Kultakin järjestelmältä, rakenteelta ja laitteelta edellytettävän laadun sekä sen todentamiseksi tarvittavien tarkastusten ja testausten on oltava riittävät kyseisen kohteen turvallisuusmerkitykseen nähden. Pitkäaikaisturvallisuuden kannalta merkityksellisiä ovat loppusijoituskapselit. Kapselointilaitoksen turvallisuusluokituksen suunnittelussa käytetään YVL-ohjetta 2.1 soveltuvin osin. Nosto- ja siirtolaitteiden suunnittelussa käytetään YVL-ohjetta 5.8, automaatiojärjestelmien suunnittelussa YVL-ohjetta 5.5 ja sähköjärjestelmien suunnittelussa YVL-ohjetta 5.2. Kapselointilaitos poikkeaa ydinvoimalaitoksista rakenteensa ja toimintansa puolesta, joten YVL-ohjeen 2.1 soveltaminen vaatii tapauskohtaista tulkintaa. Ydinvoimalaitoksen järjestelmät, rakenteet ja laitteet ryhmitellään YVL-ohjeen 2.1 mukaisesti turvallisuusluokkiin 1, 2, 3 ja 4 sekä luokkaan EYT (ei ydinteknisesti luokiteltu). Kohteet, joiden merkitys turvallisuudelle on suurin, kuuluvat turvallisuusluokkaan 1. Turvallisuusluokkiin 1, 2, 3 ja 4 kuuluvat järjestelmät on jaoteltava riittävän yksityiskohtaisesti edelleen rakenteiksi ja laitteiksi. Yhtenä rakenteena tai laitteena voidaan pitää kohdetta, joka muodostaa valmistuksen, asennuksen ja laadunvalvonnan kannalta selvän kokonaisuuden. Silloin kun rakenteella tai laitteella on olennainen vaikutus järjestelmän turvallisuusmerkitykseen tai kun rakennetta tai laitetta tarvitaan järjestelmän turvallisuustoiminnon toteuttamisessa, järjestelmään kuuluva rakenne tai laite on samassa luokassa kuin itse rakenteellisen tai toiminnallisen kokonaisuuden muodostama järjestelmä. Vähemmän tärkeät järjestelmän osat voivat olla alemmassa turvallisuusluokassa tai luokassa EYT. Yksittäiset laitteet voivat olla myös ylemmässä turvallisuusluokassa kuin itse järjestelmä, kuten esimerkiksi kohdissa, joissa järjestelmä liittyy toiseen ylemmän turvallisuusluokan järjestelmään.

38 33 Luokitusta laadittaessa on huomioitava ensisijaisesti seuraavat asiat: luokiteltavan kohteen toteuttamat tai varmistamat turvallisuustoiminnot normaalikäytön aikana vioittuneen kohteen välitön vaikutus turvallisuustoiminnon jatkuvaan ylläpitämiseen häiriö- tai onnettomuustilanteen aikana vioittuneen kohteen välitön vaikutus turvallisuustoiminnon jatkuvaan ylläpitämiseen ydin- tai säteilyturvallisuutta uhkaavan alkutapahtuman syntymahdollisuus ja alkutapahtuman etenemisen estäminen pitkäaikaisturvallisuus. Lisäksi voidaan ottaa huomioon seuraavia asioita: käytettävissä olevat korvaavat järjestelmät ja niiden luokitus mahdollisuudet havaita vika, jos se ei vaikuta välittömästi laitoksen normaaliin käyttöön korjaukseen käytettävissä oleva aika ennen kuin turvallisuustoiminto menetettäisiin osittain tai täydellisesti vian takia korjaukseen vaikuttavat seikat, kuten luoksepäästävyys, korjaustyön vaativuus, varaosien ja tarveaineiden saatavuus, mahdollisuus erottaa korjattava kohta työn ajaksi välttämättömät korjaustyötä edeltävät prosessitoimenpiteet, kuten jäähdytys, paineenalennus ja dekontaminointi turvallisuusluokitukseen perustuvilla vaatimuksilla saavutettava lisä ao. kohteen luotettavuuteen Luokitusperiaatteet Käytetyn ydinpolttoaineen kehittämä jälkilämpö tulee kyetä poistamaan. Kapselointilaitokseen tuotava polttoaine on jäähtynyt yli 20 vuotta ja jälkilämpötehot ovat siten varsin alhaiset. Polttoaine saattaa kuitenkin ylikuumentua, jos se on hyvin lämmöneristetyssä tilassa kuten esimerkiksi polttoaineen käsittelykammiossa. Tämän vuoksi polttoaineen jäähdytysjärjestelmät luokitellaan turvallisuusjärjestelmiin kuuluviksi luokkaan 3. YVL-ohjeen 2.1 mukaan käytetyn polttoaineen varastointitelineet kuuluvat turvallisuusluokkaan 2 ja polttoaineen käsittelylaitteet, kuten polttoaineen siirtokone, turvallisuusluokkaan 3. Polttoainetelineiden pettämisen seurauksena voi olla kriittisyysonnettomuus, joka on perusteluna telineiden korkealle turvallisuusluokalle. Polttoainevaraston ruostumaton levyvuoraus ja betoniset allasrakenteet kuuluvat turvallisuusluokkaan 3. Loppusijoituskapselin sisärakenne vastaa polttoaineen varastointitelinettä, joten sisärakenne luokitellaan turvallisuusluokkaan 2 ja kuparivaippa päästöesteenä luokkaan 3. Kapselointilaitoksen polttoaineen käsittelykammion kuivausjärjestelmien polttoainetelineet kuuluvat samasta syystä loppusijoituskapselin sisärakenteen kanssa turvallisuusluokkaan 2, mutta itse kuivaussäiliö kuuluu turvallisuusluokkaan 3. Polttoaineen käsittelylaitteet kuuluvat siis yleisesti turvallisuusluokkaan 3. Polttoaineen käsittelykammiossa polttoaineen siirtokone kuuluu turvallisuusluokkaan 3 ja polttoaineen siirtokoneen kiskot kuuluvat luokkaan 4. Käsittelykammion betonirakenteet kuuluvat myös luokkaan 4.

39 34 Kapselointilaitoksen polttoaineen käsittelykammion teräsvuoraus, läpiviennit ja luukut kuuluvat turvallisuusluokkaan 3 vuotoriskikriteerin perusteella. Läpivienneiksi katsotaan esimerkiksi käytetyn polttoaineen kuljetussäiliön ja loppusijoituskapselin telakointiasemat. Polttoaineen käsittelykammion yläpuolella olevat dekontaminointikeskus ja korjaamo kuuluvat samaan kategoriaan polttoaineen käsittelykammion kanssa, joten tiivistävät rakenteet, verhoukset, läpiviennit ja luukut kuuluvat turvallisuusluokkaan 3 ja kantavat betonirakenteet luokkaan 4. Loppusijoituskapselin käsittelylaitteet kuuluvat luokkaan 3, vaikka loppusijoituskapselin käsittelyvahinkojen seuraukset ovat todennäköisesti lievempiä kuin polttoainenippujen käsittelyssä sattuneet vahingot. Toisaalta, jos kapseli kuuluu turvallisuusluokkaan 2, niin kapselin käsittelylaitteet kuuluvat porrasta alempaan turvallisuusluokkaan, eli luokkaan 3. Samoin, jos kapselin käsittelyssä sattuu vahinkoja, on vahingon seurauksia vaikea arvioida ja korjata. Tämän vuoksi on myös perusteltua korottaa kapselin käsittelylaitteiden turvallisuusluokitusta ja sijoittaa ne turvallisuusluokkaan 3. Kapselin käsittelylaitteita ovat mm. kapselitarrain, kapselin siirtovaunu ja suljetun kapselin siirtelyyn kapselointilaitoksessa käytettävä vihivaunu. Käytetyn ydinpolttoaineen kuljetussäiliöt kuuluvat YVL-ohjeen 2.1 mukaan turvallisuusluokkaan 3. Polttoaineen kuljetussäiliön polttoaineen tukikori kuuluu luokkaan 2. Kapselointilaitoksessa polttoaineen kuljetussäiliön siirtokäytävän siirtovaunu kuuluu turvallisuusluokkaan 4. Kuljetussäiliön telakointiasema käsittelykammioon kuuluu turvallisuusluokkaan 3 vuotoriskikriteerin perusteella. Polttoaineen käsittelykammion alipaineilmastointi- ja suodatusjärjestelmät kuuluvat turvallisuusluokkaan 3 vuotoriskikriteerin perusteella. Kapselihissi kuuluu turvallisuusluokkaan 3. Loppusijoituskapselia kuljetetaan kapselihississä suojaamattomana. Syynä paljaana kuljettamiseen on paino-optimointi. Hissi on turvallisempi, jos kuorma on rajoitettu pienemmäksi. Kapselihissin kuuluminen turvallisuusluokkaan 3 ei ole yksikäsitteinen asia. Kapselihissin jotkut laitteet kuuluvat luokkaan 3, jotkut luokkaan 4 ja jotkut ovat luokkaa EYT. Turvallisuusluokkaan 3 kuuluvat hissikori, köydet, köysirumpu, köysirummun akseli ja laakerit sekä levyjarrut. Turvallisuusluokkaan 4 kuuluvat akselikytkin, mahdollinen vaihteisto, laakeripukit sekä hissiä kannattavat rakenteet mukaan lukien köysijohteet ja köysijohteiden tuet. Sähkömoottori ja sähkönsyöttöjärjestelmä kuuluvat turvallisuusluokkaan EYT, koska hissi on turvallinen, vaikka sähkömoottori poistettaisiin. Kapselikuilun seinä kuuluu turvallisuusluokkaan 4 kattaen ruiskubetonoinnin, pultitukset ja mahdollisten hissijohteiden kiinnitykset. Kapselihissi on vastapainolla varustettu kitkanostokone, joka voi käyttää köysijohteita, joten kiinteitä johteita ei tarvitse kiinnittää hissikuilun seinään. Savunpoistojärjestelmä kuuluu turvallisuusluokkaan 4. Poistoilmakanavistoa ja ilmastointinousuja käytetään savunpoistoon. Savunpoistopuhaltimet, savupellit ja teräksinen kanavisto eristeineen kuuluvat luokkaan 4. Kallioon porattu ilmastointinousu kuuluu

40 35 luokkaan EYT, koska kallioon porattu reikä on passiivinen komponentti, joka säilyttää toimintakykynsä kaikissa olosuhteissa. Kapselointilaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus on esitetty taulukossa Maanjäristysluokitus YVL-ohjeen 2.6 mukaisesti ydinlaitos tulee suunnitella siten, että suunnittelumaanjäristys ei vaaranna laitoksen toiminnan pysäytystä, jälkilämmön poistoa, suojarakennustoimintoa eikä radioaktiivisten aineiden leviämisen estämistä. Kapselointilaitoksessa radioaktiivisten aineiden leviämisen estäminen on määräävä kriteeri. Rakenteet ja laitteet luokitellaan niille maanjäristystilanteita varten asetettavien kestävyysvaatimusten perusteella luokkaan S1 tai S2. Maanjäristysluokitus on esitettävä rakentamislupahakemukseen liittyvän turvallisuusluokituksen yhteydessä. Luokkaan S1 kuuluvat muun muassa: rakenteet ja laitteet, jotka rajoittavat ydinpolttoaineessa olevien radioaktiivisten aineiden pääsyä ydinlaitoksen ulkopuolelle ydinteknilliselle turvallisuudelle tärkeän järjestelmän rakenteet ja laitteet vähintään kahden rinnakkaisen osajärjestelmän osalta varastoidun ydinmateriaalin alikriittisyyden varmistavat järjestelmät ja rakenteet radioaktiivisia jätteitä varten rakennetut säiliöt, jotka sisältävät helposti vapautuvassa muodossa olevia radioaktiivisia aineita sellaiset määrät, että niiden rikkoutuminen maanjäristyksen seurauksena aiheuttaa kriittiselle ryhmälle rajaarvon 5 msv ylittävän annoksen. Luokkaan S1 kuuluvien rakenteiden ja laitteiden tulee suunnittelujäristyksen aiheuttamassa kuormitustilanteessa pysyä ehjinä, tiiviinä, toimintakykyisinä ja oikealla paikallaan. Joillekin laitteille voidaan määrittää vain tietty ominaisuus, esimerkiksi tiiviys, joka niiden tulee säilyttää suunnittelumaanjäristyksen aiheuttamassa kuormitustilanteessa. Maanjäristysluokkaan S2 kuuluvat kaikki muut rakenteet ja laitteet. Niiden maanjäristyskestävyydelle ei aseteta omaan toimintakykyyn ja eheyteen liittyviä vaatimuksia. Luokkaan S2 kuuluvien rakenteiden tai laitteiden vaurioituminen ei saa kuitenkaan vaarantaa maanjäristysluokkaan S1 kuuluvia rakenteita ja laitteita. Maanjäristysluokitus on esitetty taulukossa Järjestelmien ja laitteiden luokat Taulukossa 1 on esitetty kapselointilaitoksen järjestelmien ja laitteiden turvallisuus- ja maanjäristysluokitus. Turvallisuus- ja maanjäristysluokka on annettu myös sellaisille järjestelmille, joihin kuuluvat alijärjestelmät tai laitteet on luokiteltu keskenään eri luokkiin. Se luokka, mihin suurin osa järjestelmän alijärjestelmistä tai laitteista kuuluu, on valittu myös järjestelmän luokaksi.

41 36 Taulukko 1. Turvallisuus- ja maanjäristysluokat. Tunnus Järjestelmät ja laitteet TL ML Huom. 150 Kapselointilaitosrakennukset EYT S2 Polttoaineen käsittelykammio 3 S1 Vuoraus 3 S1 Läpiviennit 3 S1 Luukut 3 S1 Betonirakenne 4 S1 Dekontaminointikeskus 3 S1 Vuoraus 3 S1 Läpiviennit 3 S1 Luukut 3 S1 Betonirakenne 4 S1 Polttoaineen käsittelykammiota ja dekonta- 4 S1 minointikeskusta tukevat rakenteet Kapselointilaitoksen muut rakenteet EYT S2 210 Käytetyn polttoaineen kuljetus- ja siirtosäiliöt ja 3 ajoneuvot Kuljetussäiliö, OL1-2 3 Ulkovaippa 3 Polttoaineen tukikori 2 Kuljetussäiliö, Lo1-2 3 Ulkovaippa 3 Polttoaineen tukikori 2 Kuljetussäiliö, OL3 3 Ulkovaippa 3 Polttoaineen tukikori Käytetyn polttoaineen vastaanottojärjestelmät 4 S1 Kuljetussäiliön siirtojärjestelmä 4 S1 Siirtovaunu 4 S1 Kiskot 4 S1 Siirtokoneisto 4 S2 230 Polttoaineen käsittelykammion järjestelmät 4 S2 Polttoaineen siirtokone 3 S2 Rakenteet (silta, runko) 3 S1 Manipulaattori 3 S1 Ohjausjärjestelmä 3 S1 Kiskot 4 S1 Kuljetussäiliön telakointiasema 4 S2 Säteilysuojakansi 4 S2 Kannen siirtolaite EYT S2 Polttoaineen kuivausjärjestelmä 3 S2 Kaksi kuivausjärjestelmää Kansi 3 S2 Kuivaussäiliö 3 S1 Polttoaineteline 2 S1 Suodatin 3 S2 Putkisto 3 S2 Kapselin telakointiasema 4 S2 Telakointirengas 4 S2 Suojakansi 4 S2 Suojakartio 4 S2

42 37 Tunnus Järjestelmät ja laitteet TL ML Huom. Kaasunvaihtokupu 4 S2 Alipainelaitteet 4 S2 Kaasunsyöttölaitteet 4 S2 Tiiveystarkastuslaitteet 4 S2 Ohjausjärjestelmä 4 S2 250 Kapselin siirtovaunujärjestelmät 3 S1 Kapselin siirtovaunu 3 S1 Rakenne 3 S1 Pyörityslaite 3 S1 Kannen nostin 3 S1 Kiskot 3 S1 Siirtokoneisto 3 S2 Ohjausjärjestelmä 3 S1 Vihivaunu 3 S2 260 Kapselin sulkemis- ja tarkastusjärjestelmät EYT S2 Kannen tarttujalaite 3 S2 Kapselin katkaisulaite EYT S2 Näytteenotto- ja pyyhintäasema EYT S2 Hitsausasema EYT S2 Hitsin otsajyrsin EYT S2 Röntgentarkastusasema EYT S2 270 Kapselit ja suojat 3 Loppusijoituskapseli, OL1-2 3 Sisärakenne 2 Ulkovaippa 3 Loppusijoituskapseli, Lo1-2 3 Sisärakenne 2 Ulkovaippa 3 Loppusijoituskapseli, OL3 3 Sisärakenne 2 Ulkovaippa Muut kpa:n ja kapselin käsittely- ja kuljetusjärjestelmät 3 Kapselitarrain 3 S1 310 Kuljetussäiliön vastaanotto-, jäähdytys- ja pesujärjestelmät EYT S2 Vastaanottotilan ilmastointijärjestelmä 4 S2 Vastaanottotilan siltanosturi 3 S1 Kuljetussäiliön nostopuomi 3 S1 Vastaanottotilan pesujärjestelmä EYT S2 Kuljetussäiliön siirtokäytävän pesujär- EYT S2 jestelmä 320 Loppusijoituskapselin pesujärjestelmät EYT S2 Kapselin pesuasema EYT S2 340 Valvonta-alueen viemäröinti- ja jätteenkäsittelyjärjestelmät 4 S2 Valvonta-alueen lattiaviemäröinti 4 S2 Lattiakaivot 4 S2 Putkisto 4 S2 Kokoojasäiliö 4 S2 Pumppu 4 S2

43 38 Tunnus Järjestelmät ja laitteet TL ML Huom. Aktiivisten nesteiden käsittelyjärjestelmä 4 S2 Kokoojasäiliö 4 S2 Suodattimet 4 S2 Keruusäiliö 4 S2 Putkisto 4 S2 Pumput 4 S2 Nestemäisten jätteiden kiinteytysjärjestelmä EYT S2 Sementtisiilo EYT S2 Annostelusäiliö EYT S2 Sekoitin 4 S2 410 Prosessihissit ja -nostolaitteet 3 S1 Kapselihissi 3 S1 Hissikori 3 S1 Köydet 3 S1 Köysirumpu 3 S1 Köysirummun akseli 3 S1 Köysirummun laakerit 3 S1 Levyjarrut 3 S1 Akselikytkin 4 S2 Vaihteisto 4 S2 Laakeripukit 4 S1 Köysijohteet 4 S1 Köysijohteiden tuet 4 S1 Sähkömoottori EYT S2 Sähkönsyöttö EYT S2 540 Prosessiautomaatiojärjestelmät EYT S2 Alipainejärjestelmä 3 S2 550 Säteilymittausjärjestelmät 3 S2 640 Sähkön jakeluverkot EYT S2 20 kv verkko EYT S2 400/230 V verkko EYT S2 660 Varmennetut vaihtosähköverkot 4 S2 Dieselvarmennettu 400/230 V verkko 4 S2 670 Tasasähkö- ja paristovarmennetut järjestelmät 4 S2 24 V:n sähköjärjestelmä 4 S2 740 Ilmastointijärjestelmät 4 S2 Valvonta-alueen ilmastointijärjestelmä 4 S2 Kahdennetut tulo- ja poistoilmapuhaltimet Valvomattoman alueen ilmastointijärjestelmä EYT S2 Puskurivaraston jäähdytysjärjestelmä 4 S1 Jäähdytyspatteri 4 S1 Kahdennettu Puhallin 4 S1 Kahdennettu Kanavisto 4 S1 Polttoaineen käsittelykammion jäähdytys- ja 3 S1 suodatusjärjestelmä Suodatin 3 S1 Kahdennettu Jäähdytyspatteri 3 S1 Kahdennettu Puhallin 3 S1 Kahdennettu Kanavisto 3 S1 760 Muut LVI-järjestelmät EYT S2

44 Tunnus Järjestelmät ja laitteet TL ML Huom. Käyttövesijärjestelmä EYT S2 Lämmitysjärjestelmä EYT S2 Valvomattoman alueen lattiaviemäröinti EYT S2 Lattiakaivot EYT S2 Putkisto EYT S2 Kokoojasäiliö EYT S2 Pumppu EYT S2 860 Palosuojelujärjestelmät 4 S2 Palovesijärjestelmä 4 S2 Savunpoistojärjestelmä 4 S2 Poistoilmakanavisto 4 S2 Savunpoistopuhaltimet 4 S2 Palopellit 4 S2 Palohälytinjärjestelmä 4 S2 39

45 40 VIITTEET Kukkola, T Kapselointilaitoksen luokitukset. Työraportti Posiva Oy, Helsinki. Nieminen, J Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät. Työraportti Posiva Oy, Olkiluoto. Säteilyturvakeskus YVL 4.3. Ydinlaitosten palontorjunta. Helsinki. Säteilyturvakeskus YVL 2.1. Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus. Helsinki. Säteilyturvakeskus YVL 8.5. Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen käyttö. Helsinki. Säteilyturvakeskus YVL 2.6. Maanjäristysten huomioon ottaminen ydinlaitoksissa. Helsinki. Säteilyturvakeskus YVL 7.9. Ydinlaitoksen työntekijöiden säteilysuojelu. Helsinki. Säteilyturvakeskus YVL Ydinlaitoksen suunnittelussa huomioon otettavat säteilyturvallisuusnäkökohdat. Helsinki. Ympäristöministeriö Suomen rakentamismääräyskokoelma, osa E1. Rakennusten paloturvallisuus, määräykset ja ohjeet. Helsinki.

STUK-YVL (8) LUONNOS 2 STUK-YVL 3.1 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUO- KITUS

STUK-YVL (8) LUONNOS 2 STUK-YVL 3.1 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUO- KITUS STUK-YVL 3.1 1 (8) LUONNOS 2 22.08.2008 STUK-YVL 3.1 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUO- KITUS 1 Johdanto 1.1 Ydinenergialain 7 b mukaan Ydinlaitoksen turvallisuus on varmistettava

Lisätiedot

Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät

Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät Työraportti 2006-73 Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät Juha Nieminen Joulukuu 2006 POSIVA OY FI-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel +358-2-8372 31 Fax +358-2-8372 3709 Työraportti 2006-73 Kapselointilaitoksen

Lisätiedot

Kapselointilaitoksessa syntyvät radioaktiiviset jätteet

Kapselointilaitoksessa syntyvät radioaktiiviset jätteet Työraportti 2009-49 Kapselointilaitoksessa syntyvät radioaktiiviset jätteet Tapani Kukkola Tapani Eurajoki Lokakuu 2009 POSIVA OY Olkiluoto FI-27160 EURAJOKI, FINLAND Tel +358-2-8372 31 Fax +358-2-8372

Lisätiedot

E P O S I V A O Y

E P O S I V A O Y Työraportti 2008-71 Olkiluodon kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen normaalikäytön, käyttöhäiriöiden ja onnettomuustilanteiden määritys päästö- ja annoslaskentaa varten Tapani Kukkola Elokuu 2009 POSIVA

Lisätiedot

STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen rakentamislupahakemuksesta. Tiedotustilaisuus 12.2.

STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen rakentamislupahakemuksesta. Tiedotustilaisuus 12.2. STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen rakentamislupahakemuksesta Tiedotustilaisuus 12.2.2015 Ydinjätehuolto Suomessa Käytetty ydinpolttoaine on nyt välivarastoissa

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU OHJE YVL B.2 / 15.11.2013 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Luokitusta koskevat vaatimukset 3 3.1 Turvallisuusluokituksen periaatteet 3

Lisätiedot

Loppusijoituslaitoksen normaalikäytön. käyttöhäiriöiden ja onnettomuustilanteiden

Loppusijoituslaitoksen normaalikäytön. käyttöhäiriöiden ja onnettomuustilanteiden Työraportti 99-17 Loppusijoituslaitoksen normaalikäytön. käyttöhäiriöiden ja onnettomuustilanteiden määritys päästö- ja annoslaskentaa varten Tapani Kukkola Maaliskuu 1999 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-00100

Lisätiedot

Ydinjätteet ja niiden valvonta

Ydinjätteet ja niiden valvonta Ydinjätteet ja niiden valvonta Jussi Heinonen 1 Säteilyturvakeskus - STUK Toiminta-ajatus: Ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta 2 STUKin

Lisätiedot

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi (15.11.2013)

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi (15.11.2013) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (5) Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi (15.11.2013) 1 Soveltamisala Ohje YVL D.3 koskee ydinlaitoksissa ja ydinvoimalaitoksissa tapahtuvaa a.

Lisätiedot

Olkiluodon loppusijoituslaitoksen normaalikavtnn, kavttdhairioiden ja onnettomuustilanteiden maaritvs paastn- ja annoslaskentaa varten

Olkiluodon loppusijoituslaitoksen normaalikavtnn, kavttdhairioiden ja onnettomuustilanteiden maaritvs paastn- ja annoslaskentaa varten Tyoraportti 2003-39 Olkiluodon loppusijoituslaitoksen normaalikavtnn, kavttdhairioiden ja onnettomuustilanteiden maaritvs paastn- ja annoslaskentaa varten Tapani Kukkola Lokakuu 2003 POSIVA OY FIN-27160

Lisätiedot

SÄTEILYSUOJELU KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSELLA

SÄTEILYSUOJELU KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSELLA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Energiatekniikan koulutusohjelma Kimmo Hilden SÄTEILYSUOJELU KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSELLA Työn tarkastajat:

Lisätiedot

Kapselointilaitoksen polttoaineen siirtokone

Kapselointilaitoksen polttoaineen siirtokone Työraportti 2006-21 Kapselointilaitoksen polttoaineen siirtokone Tapani Kukkola Paul-Erik Rönnqvist Joulukuu 2006 POSIVA OY FI-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel +358-2-8372 31 Fax +358-2-8372 3709 Työraportti

Lisätiedot

Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät

Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät Työraportti 2012-55 Kapselointilaitoksen ilmastointijärjestelmät Juha Nieminen Fortum Power and Heat Oy Kari Ikonen VTT Joulukuu 2012 Posivan työraporteissa käsitellään käynnissä olevaa tai keskeneräistä

Lisätiedot

Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen säteily- ja aktiivisuusmittaukset

Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen säteily- ja aktiivisuusmittaukset Työraportti 2012-91 Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen säteily- ja aktiivisuusmittaukset Aapo Tanskanen Fortum Power and Heat Oy Nina Paaso Teollisuuden Voima Oyj Helmikuu 2013 Posivan työraporteissa

Lisätiedot

Kapselointilaitoksessa syntyvät ydinjätteet

Kapselointilaitoksessa syntyvät ydinjätteet Työraportti 2000-05 Kapselointilaitoksessa syntyvät ydinjätteet Tapani Kukkola Maaliskuu 2000 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-00100 HELSINKI. FINLAND Tel. +358-9-2280 30 Fax +358-9-2280 3719 ABSTRACT NUCLEAR

Lisätiedot

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A MUISTIO 1 (4) 06.04.2009 YDINVOIMALAITOKSEN OLETETTUJEN ONNETTOMUUKSIEN LAAJENNUS Ydinvoimalaitoksen turvallisuutta koskevan valtioneuvoston asetuksen (733/2008) 14 kolmannen momentin mukaan onnettomuuksien

Lisätiedot

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa Viestintäseminaari 28.2.2012 Timo Seppälä Posiva Oy Posivan tehtävä VÄLIVARASTOINTI LOPPUSIJOITUS LOVIISA 1-2 POLTTOAINENIPPU OLKILUOTO 1-2 POLTTOAINENIPPU

Lisätiedot

YDINLAITOKSEN TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYSUOJELU

YDINLAITOKSEN TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYSUOJELU OHJE YVL 7.9 / 21.1.2002 YDINLAITOKSEN TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYSUOJELU 1 YLEISTÄ 3 2 YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 3 SÄTEILYSUOJELUORGANISAATIO 4 3.1 Vastuullinen johtaja 4 3.2 Säteilysuojeluhenkilöstö 4 4 SÄTEILYTYÖNTEKIJÖIDEN

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Luokitusta koskevat vaatimukset 3 3.1 Turvallisuusluokituksen periaatteet 3 3.2 Turvallisuustoimintoihin

Lisätiedot

Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus. 1 Yleistä 3. 2 Turvallisuusluokat 3. 3 Luokitusperiaatteet 3

Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus. 1 Yleistä 3. 2 Turvallisuusluokat 3. 3 Luokitusperiaatteet 3 OHJE 26.6.2000 YVL 2.1 Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus 1 Yleistä 3 2 Turvallisuusluokat 3 3 Luokitusperiaatteet 3 4 Järjestelmien sijoittaminen turvallisuusluokkiin

Lisätiedot

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu ( )

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu ( ) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (14) Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu (15.11.201) 1 Johdanto Perusvaatimukset ydinlaitosten järjestelmien, rakenteiden

Lisätiedot

Puu pintamateriaalina_halli

Puu pintamateriaalina_halli 1.0 YLEISTÄ Tässä teknisessä tiedotteessa esitetään missä rakenteissa ja millä ehdoilla - ja D FL -s1-luokan tuotetta (puu) sekä B-s1, d0- ja C-s2, d1-luokan tuotetta (palosuojattu puu) voidaan käyttää

Lisätiedot

Kapselointilaitoksen laitteet ja järjestelmät

Kapselointilaitoksen laitteet ja järjestelmät Työ r a p o r t t i 2 0 0 0-0 3 Kapselointilaitoksen laitteet ja järjestelmät Tapani Kukkola Maaliskuu 2000 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-001 00 HELSINKI, FINLAND Tel. +358-9-2280 30 Fax +358-9-2280 3719

Lisätiedot

Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136

Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laatudokumentoinnin kehittäminen, sähködokumentaatio-mapin sisältö. 3D-mallinnus ja sen käyttö Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laadunhallintaan

Lisätiedot

Viranomaisnäkökulma KYT2010- tutkimusohjelman kuparitutkimuksiin

Viranomaisnäkökulma KYT2010- tutkimusohjelman kuparitutkimuksiin Viranomaisnäkökulma KYT2010- tutkimusohjelman kuparitutkimuksiin KYT2010-tutkimusohjelman loppuseminaari 18.3.2011 1 Sisällysluettelo Johdanto Loppusijoituskapseliin liittyviä säännöstövaatimuksia Pitkäaikaisturvallisuus

Lisätiedot

SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa

SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-08652-12 SPU Eristeen paloturvallinen käyttö kattorakenteissa Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Esko Mikkola Julkinen 2 (6) Sisällysluettelo 1 Tehtävä... 3 2 Aineisto... 3 3 Palotekninen

Lisätiedot

POSIVA OY LIITE 6 2 OLKILUODON KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN RAKENTAMISLUPAHAKEMUS

POSIVA OY LIITE 6 2 OLKILUODON KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN RAKENTAMISLUPAHAKEMUS POSIVA OY LIITE 6 1 Liite 6 Selvitys ydinlaitoksessa valmistettavien, tuotettavien, käsiteltävien, käytettävien tai varastoitavien ydinaineiden tai ydinjätteiden laadusta ja enimmäismäärästä [YEA 32, kohta

Lisätiedot

Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011

Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011 1.0 ULLAKON JA YLÄPOHJAN ONTELON MÄÄRITELMÄ Lainaus RakMK:n osasta E1 Rakennusten paloturvallisuus, Määräykset ja ohjeet 2011 Ullakko Rakennuksen yläpohjan ja vesikaton välinen tila, jossa on mahdollista

Lisätiedot

Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen säteilysuojelu

Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen säteilysuojelu Työraportti 2012-89 Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen säteilysuojelu Periaatesuunnitelma Kukkonen Kari Teollisuuden Voima Oyj Joulukuu 2012 Posivan työraporteissa käsitellään käynnissä olevaa

Lisätiedot

VIEMÄRIPUTKIEN PALOTEKNINEN SUOJAUS

VIEMÄRIPUTKIEN PALOTEKNINEN SUOJAUS VIEMÄRIPUTKIEN PALOTEKNINEN SUOJAUS Viemäriputkien palotekninen suojaus kerrosten välisissä läpivienneissä 1. SUOMALAISET MÄÄRÄYKSET Rakennusmääräyskokoelma E1 Rakennusten paloturvallisuus Kohta 1.2. Olennainen

Lisätiedot

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi Perustelumuistio 1643490 1 (9) Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi HUOM! Ohjeen YVL D.3 lukujen numerointi tarkastetaan ja muutetaan ennen ohjeen julkaisemista, jolloin poistetaan alaluvut,

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen käytön valvonta

Ydinpolttoaineen käytön valvonta SÄTEILYTURVAKESKUS 5.11.1990 Ydinpolttoaineen käytön valvonta 1 Yleistä 3 2 Polttoaineen käytön valvontaohjelma 3 2.1 Polttoaineen köyttöolosuhteet 3 2.2 Köytetyn polttoaineen tarkastaminen ja tutkiminen

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 OHJE 1.11.1999 YVL 6.2 Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset 1 Yleistä 3 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 3 Normaaleita käyttötilanteita koskevat suunnitteluvaatimukset

Lisätiedot

KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN KÄYTTÖ

KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN KÄYTTÖ OHJE YVL 8.5 / 23.12.2002 KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN KÄYTTÖ 1 YLEISTÄ 3 2 SÄTEILYTURVALLISUUS 3 3 TEKNISIÄ SUUNNITTELUVAATIMUKSIA 4 3.1 Työntekijöiden säteilyaltistuksen rajoittaminen

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUDEN OLENNAISET VAATIMUKSET (MRL

PALOTURVALLISUUDEN OLENNAISET VAATIMUKSET (MRL LUENNON SISÄLTÖ PALOTURVALLISUUDEN OLENNAISET VAATIMUKSET (MRL 117) UUSI ASETUS PALOTURVALLISUUDESTA (VOIMAAN 1.1.2018) SAVUNPOISTON PERIAATTEET TIMO O SALMI DIPL.INS, FISE PV 1 117 b (Maankäyttö- ja rakennuslaki,

Lisätiedot

Posivan ydinjätelaitosten kiinteät säteily- ja säämittausjärjestelmät

Posivan ydinjätelaitosten kiinteät säteily- ja säämittausjärjestelmät Työraportti 2012-88 Posivan ydinjätelaitosten kiinteät säteily- ja säämittausjärjestelmät Periaatesuunnitelma Laukkanen Jarkko Palomäki Maria Viitanen Pekka Teollisuuden Voima Oyj Kumpula Linda Posiva

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINEEN VARASTOINTI JA KÄSITTELY

YDINPOLTTOAINEEN VARASTOINTI JA KÄSITTELY OHJE YVL 6.8 / 27.10.2003 YDINPOLTTOAINEEN VARASTOINTI JA KÄSITTELY 1 YLEISTÄ 3 2 VARASTOINTIA JA KÄSITTELYÄ KOSKEVAT TURVALLISUUSVAATIMUKSET 3 2.1 Yleiset vaatimukset 3 2.2 Tuoreen polttoaineen varastointijärjestelmät

Lisätiedot

Loppusijoituksen turvallisuus pitkällä aikavälillä. Juhani Vira

Loppusijoituksen turvallisuus pitkällä aikavälillä. Juhani Vira Loppusijoituksen turvallisuus pitkällä aikavälillä Juhani Vira Loppusijoituksen suunnittelutavoite Loppusijoitus ei saa lisätä ihmisiin eikä elolliseen ympäristöön kohdistuvaa säteilyrasitusta. Vaatimus

Lisätiedot

Olkiluodon ydinjätelaitosten käyttöturvallisuusanalyysi

Olkiluodon ydinjätelaitosten käyttöturvallisuusanalyysi Työraportti 2013-51 Olkiluodon ydinjätelaitosten käyttöturvallisuusanalyysi Jukka Rossi Vesa Suolanen VTT Marraskuu 2013 Posivan työraporteissa käsitellään käynnissä olevaa tai keskeneräistä työtä. Esitetyt

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA

TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA TYÖNTEKIJÖIDEN SÄTEILYALTISTUKSEN SEURANTA Säteilyturvallisuus ja laatu röntgendiagnostiikassa 19.-21.5.2014 Riina Alén STUK - Säteilyturvakeskus RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Lainsäädäntö EU-lainsäädäntö

Lisätiedot

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013)

SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1 Suunnittelu, asentaminen ja huolto (INSTA 900-1:2013) Pohjois-Savon pelastuslaitos Hyväksytyt poikkeamat Riskienhallinta 25.9.2014 1/6 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnitelussa hyväksyttävät poikkeamat. SFS 5980 Asuntosprinklauslaitteistot Osa 1

Lisätiedot

YDINLAITOKSEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU

YDINLAITOKSEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU OHJE YVL B2 YDINLAITOKSEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 3 Luokitusta koskevat vaatimukset 5 31 Turvallisuusluokituksen periaatteet 5 32 Turvallisuustoimintoihin

Lisätiedot

Säteilytoiminnan turvallisuusarvio Johtamisjärjestelmä

Säteilytoiminnan turvallisuusarvio Johtamisjärjestelmä Säteilytoiminnan turvallisuusarvio Johtamisjärjestelmä Mika Markkanen Säteilytoiminnan turvallisuusarvio (26 ) Tehtävä turvallisuuslupaa edellyttävästä toiminnasta Laadittava kirjallisesti Pidettävä ajan

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen polttoaine

Ydinvoimalaitoksen polttoaine Ydinvoimalaitoksen polttoaine Teemailta, Pyhäjoen toimisto 23.4.2014 Hanna Virlander/Minttu Hietamäki Polttoainekierto Louhinta ja rikastus Jälleenkäsittely Loppusijoitus Konversio Välivarastointi Väkevöinti

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

Sähköpäivä 2009 Riskien hallinta

Sähköpäivä 2009 Riskien hallinta Sähköpäivä 2009 Riskien hallinta Sähkölaitetilojen suojaus Ari Ruohomäki Pohjola Vakuutus Oy Sähkölaitetilojen vahingot Kaikista palovahingoista noin 20-25% aiheutunut sähkölaitteista sähkölaitetilojen

Lisätiedot

AKKREDITOITU TARKASTUSLAITOS ACCREDITED INSPECTION BODY DEKRA INSPECTION OY

AKKREDITOITU TARKASTUSLAITOS ACCREDITED INSPECTION BODY DEKRA INSPECTION OY I047/M02/2016 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(6) AKKREDITOITU TARKASTUSLAITOS ACCREDITED INSPECTION BODY DEKRA INSPECTION OY Tunnus Code Tarkastuslaitos Inspection body Osoite Address www www I047 DEKRA

Lisätiedot

Curriculum. Gym card

Curriculum. Gym card A new school year Curriculum Fast Track Final Grading Gym card TET A new school year Work Ethic Detention Own work Organisation and independence Wilma TMU Support Services Well-Being CURRICULUM FAST TRACK

Lisätiedot

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu Perustelumuistio 1728398 1 (17) Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu 1. Ohjepäivityksen valmistelutiedot 2. Johdanto Työryhmän kokoonpano: Miikka Lehtinen (pj),

Lisätiedot

Kapselin kuljetus ajotunnelissa

Kapselin kuljetus ajotunnelissa Työraportti 2005-54 Kapselin kuljetus ajotunnelissa Tila-, järjestelmä- ja toimintakuvaus Timo Kirkkomäki Heikki Raiko Joulukuu 2005 POSIVA OY FI-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel +358-2-8372 31 Fax +358-2-8372

Lisätiedot

TTY:n Palolaboratorio esittäytyy. Mikko Malaska Professori, Rakennustekniikan laboratorio, TTY Sustainable steel construction

TTY:n Palolaboratorio esittäytyy. Mikko Malaska Professori, Rakennustekniikan laboratorio, TTY Sustainable steel construction TTY:n Palolaboratorio esittäytyy Mikko Malaska Professori, Rakennustekniikan laboratorio, TTY 18.1.2017 Sustainable steel construction Paloturvallisuuden olennainen vaatimus 1.2.1 / RakMK E1 Rakennuksen

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät pelastustoimen laitteista, Sokos Hotel Vantaa 16.10.2018 Jorma Jantunen MRL Olennaiset tekniset vaatimukset

Lisätiedot

TÄYTTÖAUTOMAATIT TÄYTTÖAUTOMAATIT COMPUTER INFLATORS

TÄYTTÖAUTOMAATIT TÄYTTÖAUTOMAATIT COMPUTER INFLATORS 31 S AHCON computer inflators are designed with a view to high quality, precision and long service life. The inflation computers are designed in Denmark and manufactured and tested in our own workshop.

Lisätiedot

- Pyri kirjoittamaan kaikki vastauksesi tenttipaperiin. Mikäli vastaustila ei riitä, jatka konseptilla

- Pyri kirjoittamaan kaikki vastauksesi tenttipaperiin. Mikäli vastaustila ei riitä, jatka konseptilla LUT School of Energy Systems Ydintekniikka BH30A0600 SÄTEILYSUOJELU Tentti 26.1.2016 Nimi: Opiskelijanumero: Rastita haluamasi vaihtoehto/vaihtoehdot: Suoritan pelkän kurssin Tee tehtävät A1 - A4 ja B5

Lisätiedot

Turvallisuustarkastus

Turvallisuustarkastus Turvallisuustarkastus 38-123304e 23.03.2009 Turvallisuus- ja toimintatarkastus... Säilytetään kuorma-auton ohjaamossa Varoitus! Älä koskaan työnnä sormia kitaan puristumisvaaran vuoksi. Avoimen kytkimen

Lisätiedot

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward.

1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. START START SIT 1. SIT. The handler and dog stop with the dog sitting at heel. When the dog is sitting, the handler cues the dog to heel forward. This is a static exercise. SIT STAND 2. SIT STAND. The

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 10.11.2014 Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Matti Orrainen 2.2. 1 Säädöksissä vaaditus turvallisuusasiakirjat 2.2.1. 1 Suunnittelun ja valmistelun turvallisuusasiakirja Valtioneuvoston asetuksessa (205/2006)

Lisätiedot

POSIVA OY PERIAATEPÄÄTÖSHAKEMUS LIITE 7 PÄÄPIIRTEINEN KUVAUS SUUNNITELLUN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUS- LAITOKSEN TEKNISISTÄ TOIMINTAPERIAATTEISTA

POSIVA OY PERIAATEPÄÄTÖSHAKEMUS LIITE 7 PÄÄPIIRTEINEN KUVAUS SUUNNITELLUN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUS- LAITOKSEN TEKNISISTÄ TOIMINTAPERIAATTEISTA TOUKOKUU 2014 1 (10) PÄÄPIIRTEINEN KUVAUS SUUNNITELLUN KAPSELOINTI- JA LOPPUSIJOITUS- LAITOKSEN TEKNISISTÄ TOIMINTAPERIAATTEISTA 0 Täydennyksiä vuoden 2010 periaatepäätöksen ajankohtaan nähden Posivan

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN SUUNNITTELUSSA HUOMIOON OTETTAVAT SÄTEILYTURVALLISUUSNÄKÖKOHDAT

YDINVOIMALAITOKSEN SUUNNITTELUSSA HUOMIOON OTETTAVAT SÄTEILYTURVALLISUUSNÄKÖKOHDAT YDINVOIMALAITOKSEN SUUNNITTELUSSA HUOMIOON OTETTAVAT SÄTEILYTURVALLISUUSNÄKÖKOHDAT 1 YLEISTÄ 3 2 SUUNNITTELUPERUSTEITA 3 2.1 Yleiset vaatimukset 3 2.2 Säteilylähteet ja -suojat 3 2.3 Materiaalivalinnat

Lisätiedot

SAFIR2010 loppuseminaari lehdistötilaisuus

SAFIR2010 loppuseminaari lehdistötilaisuus SAFIR2010 loppuseminaari lehdistötilaisuus 10.3.2011 Marja-Leena Järvinen STUKin toiminta-ajatus Ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta

Lisätiedot

Paloturvallinen puutalo RoadShow Palo-opas. Tero Lahtela

Paloturvallinen puutalo RoadShow Palo-opas. Tero Lahtela Paloturvallinen puutalo RoadShow 2018 Palo-opas Tero Lahtela Asetus Perustelumuistio Asetuksen lukeminen Yleinen vaatimus Palon leviämistä lasitetuilla parvekkeilla tulee rajoittaa Yli 2-krs. rak. lisävaatimus

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET

YDINLAITOSTEN ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET OHJE YVL 5.6 / 25.11.2004 YDINLAITOSTEN ILMASTOINTIJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET 1 YLEISTÄ 3 2 ILMASTOINTIJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 3 2.1 Yleiset vaatimukset 3 2.2 Turvallisuusluokitus 4 2.3 Alue-

Lisätiedot

Hanhikivi 1 Rakentamisen vaiheet

Hanhikivi 1 Rakentamisen vaiheet Hanhikivi 1 Rakentamisen vaiheet Teemailta Pyhäjoen toimistolla 5.9.2012 Timo Kallio Rakentamisjohtaja Hanke etenee vaiheittain Ydinvoimalan rakentamisen osa-alueet Laitospaikalla tapahtuu Ensimmäiset

Lisätiedot

OHJE YVL C.1 YDINLAITOKSEN RAKENTEELLINEN SÄTEILYTURVALLISUUS

OHJE YVL C.1 YDINLAITOKSEN RAKENTEELLINEN SÄTEILYTURVALLISUUS OHJE YVL C1 YDINLAITOKSEN RAKENTEELLINEN SÄTEILYTURVALLISUUS 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 3 Yleiset suunnitteluvaatimukset 5 4 Säteilyturvallisuus ydinlaitoksen tila- ja sijoitussuunnittelussa 7 41 Säteilylähteet

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ikkunat Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ikkunoiden tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön päätöksen

Lisätiedot

RIL Rakenteellinen paloturvallisuus. Yleiset perusteet ja ohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Rakenteellinen paloturvallisuus. Yleiset perusteet ja ohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 195-1-2018 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Rakenteellinen paloturvallisuus Yleiset perusteet ja ohjeet 2 RIL 195-1-2018 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi/kirjakauppa

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

ASIANTUNTIJALAUSUNTO 2014-05-1 30.5.2014 1 (3) Rakenne-esimerkkejä SPU FR eristeen käytöstä enintään 16 kerroksisen P1-luokan rakennuksen ulkoseinässä

ASIANTUNTIJALAUSUNTO 2014-05-1 30.5.2014 1 (3) Rakenne-esimerkkejä SPU FR eristeen käytöstä enintään 16 kerroksisen P1-luokan rakennuksen ulkoseinässä 1 (3) Rakenne-esimerkkejä SPU FR eristeen käytöstä enintään 16 kerroksisen P1-luokan rakennuksen ulkoseinässä Lausunnon tilaaja: SPU Oy Pasi Käkelä Itsenäisyydenkatu 17 A 7 33500 Tampere 1. Lausunnon kohde

Lisätiedot

Kalliopinnan varmistukset seismisillä linjoilla ja suunnitellun kuilun alueella syksyllä 2002

Kalliopinnan varmistukset seismisillä linjoilla ja suunnitellun kuilun alueella syksyllä 2002 Työraportti 2002-51 Kalliopinnan varmistukset seismisillä linjoilla ja suunnitellun kuilun alueella syksyllä 2002 Mari Lahti Lokakuu 2002 POSIVA OY FIN-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel. +358-2-8372 31 Fax

Lisätiedot

Selvitys turvallisuusperiaatteista, joita hakija aikoo noudattaa, sekä arvio periaatteiden toteutumisesta [YEA 32, kohta 6]

Selvitys turvallisuusperiaatteista, joita hakija aikoo noudattaa, sekä arvio periaatteiden toteutumisesta [YEA 32, kohta 6] POSIVA OY LIITE 8 1 Liite 8 Selvitys turvallisuusperiaatteista, joita hakija aikoo noudattaa, sekä arvio periaatteiden toteutumisesta [YEA 32, kohta 6] POSIVA OY LIITE 8 2 POSIVA OY LIITE 8 3 SELVITYS

Lisätiedot

NON-DESTRUCTIVE TESTING OF MECHANICAL EQUIPMENT FOR NUCLEAR PLANTS OF OLKILUOTO

NON-DESTRUCTIVE TESTING OF MECHANICAL EQUIPMENT FOR NUCLEAR PLANTS OF OLKILUOTO NON-DESTRUCTIVE TESTING OF MECHANICAL EQUIPMENT FOR NUCLEAR PLANTS OF OLKILUOTO Prestation ---------------------------------------------: Autorité chargée de la délivrance ---------------: Caractère obligatoire

Lisätiedot

Hanhikivi 1. Juha Miikkulainen kehityspäällikkö

Hanhikivi 1. Juha Miikkulainen kehityspäällikkö Hanhikivi 1 Juha Miikkulainen kehityspäällikkö Vahva tuki Eduskunta hyväksyi periaatepäätöksen täydennyshakemuksen 5.12. äänin 115-74 Hanke voi nyt edetä poliittisesti ja juridisesti selkeältä pohjalta

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus. autosuojien paloturvallisuudesta E4 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Autosuojien paloturvallisuus Ohjeet 2005 Ympäristöministeriön asetus autosuojien paloturvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä maaliskuuta 2005 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Pelastuspäällikkö Petri Talikka

Pelastuspäällikkö Petri Talikka Pelastuspäällikkö Petri Talikka AIHEALUEET Keskeiset hoitolaitoksien paloturvallisuutta koskevat säädökset, mm.: Pelastuslaki Laki pelastustoimen laitteista Suomen rakentamismääräyskokoelma muut määräykset

Lisätiedot

AKKREDITOITU TARKASTUSLAITOS ACCREDITED INSPECTION BODY DEKRA INSPECTION OY

AKKREDITOITU TARKASTUSLAITOS ACCREDITED INSPECTION BODY DEKRA INSPECTION OY I047/M03/2018 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(7) AKKREDITOITU TARKASTUSLAITOS ACCREDITED INSPECTION BODY DEKRA INSPECTION OY Tunnus Code Tarkastuslaitos Inspection body Osoite Address www www I047 DEKRA

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN TERÄSRAKENTEET

YDINLAITOSTEN TERÄSRAKENTEET OHJE YVL 4.2 / 19.12.2001 YDINLAITOSTEN TERÄSRAKENTEET 1 YLEISTÄ 3 2 TURVALLISUUSLUOKITUS 3 3 RAKENNESUUNNITELMA 4 3.1 Yleistä 4 3.2 Suunnitteluperusteet 4 3.3 Rakenneaineet 4 3.4 Pinnoitteet 4 3.5 Mitoitus

Lisätiedot

LOPPUSIJOITUKSEN TASKUTIETO. Loppusijoituksen taskutieto 1

LOPPUSIJOITUKSEN TASKUTIETO. Loppusijoituksen taskutieto 1 2013 LOPPUSIJOITUKSEN TASKUTIETO Loppusijoituksen taskutieto 1 2 Loppusijoituksen taskutieto SISÄLTÖ Esipuhe... 4 Posiva... 6 ONKALO lukuina... 7 Loppusijoitus lukuina... 8 Loppusijoituskapseli... 9 Moniesteperiaate...

Lisätiedot

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa Olkiluodon kallioperää tutkitaan kairaamalla maan pinnalta pisimmillään noin kilometrin pituisia reikiä. Kairasydän näytteestä selvitetään kalliossa

Lisätiedot

Loppusijoitustilojen esisuunnitelma

Loppusijoitustilojen esisuunnitelma Työraportti 2006-93 Loppusijoitustilojen esisuunnitelma Vaihe 2 Timo Saanio Timo Kirkkomäki Paula Keto Tapani Kukkola Heikki Raiko Tammikuu 2007 POSIVA OY FI-27160 OLKILUOTO, FINLAND Tel +358-2-8372 31

Lisätiedot

28.3.2014 PALOTEKNINEN SELVITYS AS OY HAUKILAIVA, PALO-OSASTOINTI JUSSI SAARINEN. INERT OY Toinen Linja 3 00530 HELSINKI

28.3.2014 PALOTEKNINEN SELVITYS AS OY HAUKILAIVA, PALO-OSASTOINTI JUSSI SAARINEN. INERT OY Toinen Linja 3 00530 HELSINKI 28.3.2014 PALOTEKNINEN SELVITYS AS OY HAUKILAIVA, PALO-OSASTOINTI JUSSI SAARINEN INERT OY 00530 HELSINKI Sivu 1 5 1 YLEISTÄ 2 1.1 KOHTEEN TUNNISTETIEDOT 2 1.1.1 LAUSUNNON TARKOITUS 2 1.1.2 LAUSUNNON KATTAVUUS

Lisätiedot

Korkeiden rakennusten poistumisturvallisuus

Korkeiden rakennusten poistumisturvallisuus Korkeiden rakennusten poistumisturvallisuus L2 Paloturvallisuus Oy Tommi Nieminen Runeberginkatu 5 B 00100 Helsinki p. 040 7029044 tommi.nieminen@l2.fi www.l2.fi Korkea rakentaminen Suomessa Uutta meille

Lisätiedot

Uudet YVL-ohjeet, niiden sisältö ja käyttöönotto

Uudet YVL-ohjeet, niiden sisältö ja käyttöönotto Uudet YVL-ohjeet, niiden sisältö ja käyttöönotto ATS:n vuosikokous 27.2.2014 Keijo Valtonen YVL-ohjeiden uudistuksen päätavoitteet Uusi rakenne koko ohjeistolle ja yksittäisille ohjeille Selkeät ja yksikäsitteiset

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus. kattilahuoneiden ja polttoainevarastojen paloturvallisuudesta

Ympäristöministeriön asetus. kattilahuoneiden ja polttoainevarastojen paloturvallisuudesta E9 SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Kattilahuoneiden ja polttoainevarastojen paloturvallisuus Ohjeet 2005 Ympäristöministeriön asetus kattilahuoneiden ja polttoainevarastojen paloturvallisuudesta Annettu

Lisätiedot

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET

11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11 TALOTEKNISET ERITYISKYSYMYKSET 11.1 LVIS-HORMIT Perinteisesti kerrostalossa huoneistoa palvelevat LVI-hormit ovat kylpyhuoneessa ja keittiössä. Tällöin hormi lävistää huoneistojen välisen välipohjan,

Lisätiedot

RAKENTEIDEN PALOTESTAUS EUROOPPALAISILLA MENETELMILLÄ. Tiina Ala Outinen, Riitta Kajastila & Tuuli Oksanen

RAKENTEIDEN PALOTESTAUS EUROOPPALAISILLA MENETELMILLÄ. Tiina Ala Outinen, Riitta Kajastila & Tuuli Oksanen RAKENTEIDEN PALOTESTAUS EUROOPPALAISILLA MENETELMILLÄ Tiina Ala Outinen, Riitta Kajastila & Tuuli Oksanen PALOTURVALLISUUSVAATIMUKSET Rakennus: Olennaiset vaatimukset Tuote: Luokitus tai ominaisuus RakMK

Lisätiedot

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat

Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat STUK B 220 / LOKAKUU 2017 Varautuminen säteilytilanteisiin ja poikkeavat tapahtumat Kolmannesvuosiraportti 2/2017 toim Sari Julin Säteilyturvakeskus STUK B 220 Sisällys 1 Yhteenveto... 1 2 Johdanto...

Lisätiedot

Rakennusten paloluokitus, RakMK E1

Rakennusten paloluokitus, RakMK E1 Liite 5 Rakennusten paloluokitus, RakMK E1 Ploluokka P3 on vähiten vaativa ja se tulee yleesä kyseeseen yksi tai kaksikerroksisissa asuinrakennuksissa. Paloluokka P2 tulee kyseeseen yli kaksi- mutta alle

Lisätiedot

SÄTEILEVÄ KALLIOPERÄ OPETUSMATERIAALIN TEORIAPAKETTI

SÄTEILEVÄ KALLIOPERÄ OPETUSMATERIAALIN TEORIAPAKETTI SÄTEILEVÄ KALLIOPERÄ OPETUSMATERIAALIN TEORIAPAKETTI 1 Sisällysluettelo 1. Luonnossa esiintyvä radioaktiivinen säteily... 2 1.1. Alfasäteily... 2 1.2. Beetasäteily... 3 1.3. Gammasäteily... 3 2. Radioaktiivisen

Lisätiedot

YDINLAITOKSEN RAKENTEELLINEN SÄTEILYTURVALLISUUS

YDINLAITOKSEN RAKENTEELLINEN SÄTEILYTURVALLISUUS OHJE YVL C.1 / 15.11.2013 YDINLAITOKSEN RAKENTEELLINEN SÄTEILYTURVALLISUUS 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Yleiset suunnittelu vaatimukset 3 4 Säteilyturvallisuus ydinlaitoksen tila- ja sijoitussuunnittelussa

Lisätiedot

Ohje: Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot lasten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa

Ohje: Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot lasten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa Säteilyturvakeskus Päätös 1(4) Turvallisuusluvan haltijat Potilaan säteilyaltistuksen vertailutasot lasten tavanomaisissa röntgentutkimuksissa Säteilyn lääketieteellisestä käytöstä annetussa sosiaali-

Lisätiedot

. Kapselointilaitoksen ja -prosessin kuvaus

. Kapselointilaitoksen ja -prosessin kuvaus Työ raportti 9 9-2 9. Kapselointilaitoksen ja -prosessin kuvaus Tapani Kukkola Huhtikuu 1999 POSIVA OY Mikonkatu 15 A, FIN-001 00 HELSINKI, FINLAND Tel. +358-9-2280 30 Fax +358-9-2280 3719 Työraportti

Lisätiedot

OHJE YVL D.3 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI LUONNOS

OHJE YVL D.3 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI LUONNOS OHJE YVL D3 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI 1 Johdanto 4 2 Soveltamisala 6 3 Turvallisuusvaatimusten täyttymisen osoittaminen 8 31 POISTETTU Normaalikäyttö 8 32 POISTETTU Käyttöhäiriöt ja onnettomuudet

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys työperäisen altistuksen selvittämisestä, arvioinnista ja seurannasta

Säteilyturvakeskuksen määräys työperäisen altistuksen selvittämisestä, arvioinnista ja seurannasta MÄÄRÄYS S/1/2018 Säteilyturvakeskuksen määräys työperäisen altistuksen selvittämisestä, arvioinnista ja seurannasta Annettu Helsingissä 14.12.2018 Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään säteilylain

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio Posivan rakentamislupahakemuksesta

Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio Posivan rakentamislupahakemuksesta Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio Posivan rakentamislupahakemuksesta 11.2.2015 Säteilyturvakeskus Liite 1. Turvallisuusarvio Sisällys 1. Johdanto... 4 1.1 Loppusijoitushanke yleisesti... 4 1.2 Turvallisuutta

Lisätiedot

Ydinenergian ja säteilyn käytön suunnitteluperusteuhka

Ydinenergian ja säteilyn käytön suunnitteluperusteuhka Ydinenergian ja säteilyn käytön suunnitteluperusteuhka STUK Säteilyturvakeskus 2013 DBT Sisällys 1 Suunnitteluperusteuhkaa käytetään turvajärjestelyjen suunnittelun ja arvioinnin perusteena... 3 2 Suunnitteluperusteuhkan

Lisätiedot

Säädösuudistus 2013/59/Euratom

Säädösuudistus 2013/59/Euratom Säädösuudistus 2013/59/Euratom Sädehoitofyysikoiden neuvottelupäivät 5.-6.6.2014, Billnäs Ritva Bly 1 Uusi BSS yhdistää aiempia direktiivejä Directive 96/29/Euratom (BSS) Council Directive (MED) Council

Lisätiedot

Ohje YVL C.3, Ydinlaitoksen radioaktiivisten aineiden päästöjen rajoittaminen ja valvonta

Ohje YVL C.3, Ydinlaitoksen radioaktiivisten aineiden päästöjen rajoittaminen ja valvonta Perustelumuistio 1703118 1 (7) Ohje YVL C.3, Ydinlaitoksen radioaktiivisten aineiden päästöjen rajoittaminen ja valvonta 1. Ohjepäivityksen valmistelutiedot 2. Soveltamisala Työryhmän kokoonpano: ohjevastuullinen

Lisätiedot

POSIVA OY LIITE 17 1

POSIVA OY LIITE 17 1 POSIVA OY LIITE 17 1 Liite 17 Muu viranomaisen tarpeelliseksi katsoma selvitys: Selvitys loppusijoitustilojen avattavuudesta, siihen vaikuttavista tekijöistä, avaustekniikasta, avaamisen turvallisuudesta

Lisätiedot