STUK-YVL (8) LUONNOS 2 STUK-YVL 3.1 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUO- KITUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "STUK-YVL (8) LUONNOS 2 STUK-YVL 3.1 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUO- KITUS"

Transkriptio

1 STUK-YVL (8) LUONNOS STUK-YVL 3.1 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUO- KITUS 1 Johdanto 1.1 Ydinenergialain 7 b mukaan Ydinlaitoksen turvallisuus on varmistettava peräkkäisillä ja toisistaan riippumattomilla suojauksilla (syvyyssuuntainen turvallisuusperiaate). Tämä periaate on ulotettava laitoksen toiminnalliseen ja rakenteelliseen turvallisuuteen. 1.2 Ydinenergialain 7 e mukaan Ydinlaitoksen turvallisuutta koskevien vaatimusten täyttyminen on osoitettava luotettavasti. 1.3 Ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuutta koskevan valtioneuvoston asetuksen 7 mukaan Ydinjätelaitoksen järjestelmät, rakenteet ja laitteet on luokiteltava sen perusteella, mikä merkitys niillä on laitoksen käyttöturvallisuuden tai loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuuden kannalta. Kultakin luokiteltavalta kohteelta edellytettävän laadun sekä sen todentamiseksi tarvittavien tarkastusten ja testausten on oltava riittävät kohteen turvallisuusmerkitykseen nähden. 1.4 Ydinvoimalaitosten turvallisuutta koskevan valtioneuvoston asetuksen (4 ):n mukaan Turvallisuuden kannalta tärkeät järjestelmät, rakenteet ja laitteet on suunniteltava, valmistettava ja asennettava sekä niitä on käytettävä siten, että niiden laatutaso ja laatutason todentamiseksi tarvittavat arvioinnit, tarkastukset ja testaukset (mukaan lukien ympäristökelpoistus) ovat riittävät kohteen turvallisuusmerkitys huomioon ottaen. 1.5 Ydinvoimalaitosten turvallisuutta koskevassa valtioneuvoston asetuksessa (12, 13 ja 14 ) on esitetty vaatimuksia, joita on noudatettava turvallisuustoimintojen varmistamiseksi. 2 Soveltamisala 2.1 Tässä ohjeessa esitetään turvallisuusluokituksen periaatteet ja vaatimukset, maanjäristysluokitusta ja ympäristöluokitusta koskevat vaatimukset ja luokitusasiakirjaa koskevat menettelytavat. 2.2 Ohjetta sovelletaan ydinlaitosten turvallisuus-, maanjäristys- ja ympäristöluokituksen luokitusasiakirjan käsittelyyn sekä laitoksen osille luokituksesta seuraaviin vaatimuksiin laitoksen suunnittelun, rakentamisen ja käytön aikana. 2.3 Turvajärjestelyihin liittyviä järjestelmiä, rakenteita ja laitteita valvotaan ohjeen STUK-YVL 2.10 mukaisesti eikä niitä luokitella tämän ohjeen perusteella.

2 SÄTEILYTURVAKESKUS 2 3 Luokitusta koskevat vaatimukset Turvallisuusluokituksen periaatteet 3.1 Ydinlaitoksen turvallisuuden varmistaminen perustuu siihen, että laitos toimii luotettavasti ja sitä huolletaan ja käytetään asianmukaisesti. Luotettavan toiminnan takaamiseksi on kiinnitettävä erityistä huomiota laitoksen ja sen eri osien suunnitteluun, valmistukseen, käyttöönottoon ja käyttöön. Näiden toimintojen hallitsemiseksi ydinlaitos on jaettava rakenteellisiin ja toiminnallisiin kokonaisuuksiin eli järjestelmiin. Järjestelmät on jaettava edelleen rakenteisiin ja laitteisiin. 3.2 Ydinlaitoksen järjestelmät, rakenteet ja laitteet on ryhmiteltävä turvallisuusluokkiin 1, 2, ja 3 sekä luokkaan EYT (ei ydinteknisesti luokiteltu). Kohteiden, joiden merkitys turvallisuudelle on suurin, on kuuluttava turvallisuusluokkaan Turvallisuusluokitusta laadittaessa ydinlaitos on jaettava järjestelmiin. Jaon on oltava sellainen, että kaikki ydinlaitoksen toimintaan ja turvallisuuteen vaikuttavat rakenteet ja laitteet sisältyvät johonkin järjestelmään. Kullekin järjestelmälle on määriteltävä turvallisuusluokka tai todettava sen kuuluvan luokkaan EYT. 3.4 Alempiin turvallisuusluokkiin kuuluvat järjestelmät tai laitteet eivät saa vaarantaa ylemmän turvallisuusluokan järjestelmän toimintaa. Tämän vuoksi eri turvallisuusluokkiin kuuluvat järjestelmät ja laitteet on luotettavasti erotettava toisistaan toiminnallisesti asianmukaisilla erotuslaitteilla. 3.5 Kaikki turvallisuusluokkien väliseksi rajaksi määritellyt laitteet kuuluvat ylempään turvallisuusluokkaan. 3.6 Syvyyssuuntaisen turvallisuusperiaatteen mukaan ydinlaitosten turvallisuus varmistetaan vaurioiden ja säteilyn haitallisten vaikutusten estämiseksi peräkkäisillä, toisiaan varmentavilla rakenteellisilla ja toiminnallisilla tasoilla. Järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus jaetaan rakenteelliseen ja toiminnalliseen luokitukseen. 3.7 Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden laatuvaatimukset ja laadun varmentamiselle asetettavat vaatimukset on määriteltävä turvallisuusluokittain. Kullekin turvallisuusluokalle on määriteltävä laitoksen laadunhallinnan mukaiset periaatteet ja standardit, joita noudatetaan turvallisuusluokkaan kuuluvan kohteen suunnittelussa, valmistuksessa, rakentamisessa, asennuksissa, käytössä ja tarkastuksissa. 3.8 Turvallisuusluokan perusteella on määriteltävä järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden viranomaisvalvonnan laajuus. 3.9 Turvallisuusluokituksen ohella ydinlaitoksen osia on luokiteltava myös ympäristöja maanjäristysluokkiin Ydinlaitoksen luokitus on esitettävä keskitetysti ns. luokitusasiakirjassa.

3 SÄTEILYTURVAKESKUS Turvallisuusluokituksen on perustuttava deterministiseen turvallisuusanalyysiin, jonka perusteella tunnistetaan laitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden toiminnan merkitys laitoksen käyttäytymiselle ja syvyyssuuntaisen turvallisuusperiaatteen toteutumiselle Turvallisuusluokitus on arvioitava todennäköisyysperustaisen riskianalyysin (PRA) avulla. Arvioinnilla on varmistettava, että rakenteet. järjestelmät ja laitteet luokitellaan asianmukaisesti ja tasapainoisesti niiden riskimerkitys huomioon ottaen Rakenteellinen luokitus eli radioaktiivisten aineiden etenemisesteisiin perustuva luokitus liittyy rakenteiden ja laitteiden tiiveyteen Toiminnallinen luokitus liittyy turvallisuustoimintoihin ja niihin liittyviin järjestelmiin ja laitteisiin, joiden avulla pyritään estämään onnettomuuksien syntyminen tai radioaktiivisten aineiden etenemisesteiden vaurioituminen. 3,15 Kun rakenteella tai laitteella on vaikutus järjestelmän turvallisuustoiminnon toteutumisen kannalta, järjestelmään kuuluva rakenne tai laite on sijoitettava samaan turvallisuusluokkaan kuin itse järjestelmä. Yksittäiset laitteet voivat olla myös ylemmässä turvallisuusluokassa kuin itse järjestelmä, esim. kohdissa, joissa järjestelmä liittyy ylemmän turvallisuusluokan järjestelmään. Rakenteellinen luokitus 3.16 Rakenteet ja laitteet on jaettava niiden vaurioitumisen aiheuttamien seurausten perusteella kolmeen turvallisuusluokkaan 1, 2 ja 3 sekä luokkaan EYT. turvallisuusluokkaan 1 on luokiteltava ydinpolttoaine ja ne radioaktiivisten aineiden etenemisesteet, jotka eivät saa vaurioitua tai joiden vaurioituminen aiheuttaa ydin- tai säteilyturvallisuusriskin ja vaatii välitöntä turvallisuustoimintojen käynnistymistä. Turvallisuusluokkaan 1 kuuluu erityisesti reaktorin paineastia ja ne primääripiirin putkistot ja niiden tuennat, joiden vaurioituminen johtaa sellaiseen primääripiirin vuotoon, jota ei voida hallita laitoksen normaaliin käyttöön liittyvillä järjestelmillä. Turvallisuusluokan 1 ulkopuolelle jäävät seuraavat primääripiirin osat: pienet putket, joiden katkeamisesta aiheutuva vuoto voidaan hallita laitoksen normaaliin käyttöön liittyvillä järjestelmillä rakenteet, jotka ovat yhteydessä reaktorin jäähdytysjärjestelmään passiivisen, virtausta rajoittavan laitteen välityksellä, ja joiden rikkoutumisesta aiheutuva vuoto ei ylitä vuotoa, joka voidaan hallita laitoksen normaalin käyttöön liittyvillä järjestelmillä. rakenteet, jotka voidaan niiden rikkoutuessa eristää reaktorin jäähdytysjärjestelmästä kahdella linjassa peräkkäin olevalla automaattisesti

4 SÄTEILYTURVAKESKUS 4 Turvallisuusluokkaan 2 on luokiteltava ne rakenteet ja laitteet, joiden eheyden turvallisuustoiminnot varmistavat tai joiden vaurioituminen uhkaa ydinpolttoaineen eheyttä, ja jotka eivät kuulu turvallisuusluokkaan 1. Tällaisia rakenteita ja laitteita ovat mm. reaktorin suojarakennus mukaan lukien suojarakennuksen eristystoimintoon liittyvät rakenteet ja muut suojarakennukseen välittömästi liittyvät rakenteet polttoainevarastojen telineet. Turvallisuusluokkaan 3 on luokiteltava radioaktiivisten aineiden etenemisesteisiin tai radioaktiiviseen materiaalin käsittelyyn liittyvät rakenteet ja laitteet, jotka eivät kuulu ylempiin turvallisuusluokkiin ja jotka voivat aiheuttaa normaalin käytön päästörajat ylittävän radioaktiivisten aineiden vapautumisen laitostiloihin tai ympäristöön. Toiminnallinen luokitus 3.17 Turvallisuustoiminnot ja niihin liittyvät järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet johdetaan niistä toiminnoista, jotka tarvitaan estämään käyttöhäiriöön tai onnettomuuteen johtavan alkutapahtuman syntyminen (ennalta ehkäiseminen) tarvitaan rajoittamaan käyttöhäiriöiden tai onnettomuuksien seurauksia tai estämään niiden paheneminen vakavaksi onnettomuudeksi (käyttöhäiriöiden ja onnettomuustilanteiden hallinta) tarvitaan rajoittamaan vakavien onnettomuuksien seurauksia (seurausten lieventäminen) Turvallisuusluokkaan 2 on luokiteltava järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, joita tarvitaan laitoksen saattamiseen hallittuun tilaan odotettavissa olevissa käyttöhäiriöissä ja oletetuissa onnettomuuksissa deterministisissä turvallisuusanalyyseissa asetettujen hyväksymiskriteerien puitteissa.

5 SÄTEILYTURVAKESKUS Turvallisuusluokkaan 3 on luokiteltava käyttöhäiriöiden seurauksia rajoittavat järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, elleivät ne ole muusta syystä korkeammassa turvallisuusluokassa erilaisuusperiaatteen toteuttavat järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, joita tarvitaan onnettomuuden seurausten lieventämiseen turvallisuusluokan 2 turvallisuustoiminnon vikaantuessa tai joita tarvitaan laitoksen saattamiseen hallittuun tilaan oletettujen onnettomuuksien laajennuksen yhteydessä järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, joita tarvitaan laitoksen ajamiseksi turvalliseen tilaan järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, jotka liittyvät onnettomuuden hallintaan järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, joiden vikaantuminen aiheuttaa välittömästi reaktorin jäähdyttämiseen käytettävien turvallisuusluokan 2 turvallisuustoimintojen käynnistymisen järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, jotka liittyvät polttoaineen käsittelyyn ja jotka voivat aiheuttaa polttoaineen vaurioitumisen kiinteät säteilymittausjärjestelmät ja -laitteet, joiden tehtävänä on ydinvoimalaitoksen huonetilojen säteilyvalvonta, yksittäisten järjestelmien ja laitoksen prosessien radioaktiivisuusvalvonta sekä päästöjen aktiivisuusvalvonta. järjestelmät ja laitteet, joilla määritetään loppusijoitettavien radioaktiivisten jätteiden radioaktiivisuus järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, joilla varmistetaan käytetyn polttoaineen jäähdytys järjestelmät sekä niihin liittyvät rakenteet ja laitteet, joita tarvitaan vakavien onnettomuuksien hallintaan Turvallisuusluokitusta laadittaessa ja sovellettaessa on otettava huomioon, että turvallisuuden varmistaminen asettaa erityyppisille laitteille erilaisia vaatimuksia. Esimerkiksi painelaitteiden ja putkien kohdalla tärkeintä on mekaaninen kestävyys ja rakenteellinen eheys. Pumpuilta ja venttiileiltä edellytetään lisäksi toimintavarmuutta. Polttoaineen varastoinnissa keskeistä on varastogeometrian säilyttäminen turvallisissa rajoissa. Turvallisuusluokituksen avulla porrastetaan vaatimustasot samaa tyyppiä edustavien laitteiden välillä. Erityyppisille laitteille asetettavien vaatimusten ei tarvitse olla keskenään samanlaisia, vaikka laitteet kuuluisivat samaan turvallisuusluokkaan.

6 SÄTEILYTURVAKESKUS 6 Maanjäristysluokitus 3.21 Maanjäristysluokituksen lähtökohtana on varautuminen suunnittelumaanjäristykseen Ydinlaitos tulee suunnitella siten, että suunnittelumaanjäristys ei vaaranna laitoksen sammutusta, jälkilämmön poistoa, suojarakennustoimintoa eikä radioaktiivisten aineiden leviämisen estämistä. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi ydinlaitosten rakenteet ja laitteet luokitellaan niille maanjäristystilanteita varten asetettavien kestävyysvaatimusten perusteella kolmeen luokkaan: S1, S2A ja S Maanjäristysluokkaan S1 kuuluvien rakenteiden ja laitteiden on suunnittelujäristyksen aiheuttaman kuormituksen seurauksena pysyttävä ehjinä, tiiviinä, toimintakykyisinä ja oikealla paikallaan. Mikäli on perusteltu syy, voidaan joillekin laitteille määrittää vain tietty ominaisuus, esim. tiiviys, joka niiden on säilytettävä suunnittelumaanjäristyksen aiheuttamassa kuormitustilanteessa Maanjäristysluokkaan S1 on luokiteltava rakenteet ja laitteet, joiden rikkoutuminen voi aiheuttaa suoraan tai välillisesti reaktorisydämen vaurioitumiseen johtavan onnettomuustilanteen rakenteet ja laitteet, jotka vaurioituessaan voivat aiheuttaa asetettujen päästörajojen ylityksen tai radioaktiivisten aineiden hallitsemattoman leviämisen laitoksella rakenteet ja laitteet, joita tarvitaan reaktorin saattamiseksi turvalliseen tilaan varastoidun ydinmateriaalin alikriittisyyden ja jäähdytyksen varmistavat järjestelmät ja rakenteet o radioaktiivisten jätteitä varten rakennetut säiliöt, jotka sisältävät helposti vapautuvassa muodossa olevia radioaktiivisia aineita sellaiset määrät, että niiden rikkoutuminen maanjäristyksen seurauksena aiheuttaa kriittiselle ryhmälle 5mSv ylittävän annoksen. rakenteet ja laitteet, joilla on maanjäristyksen jälkeen oleellista merkitystä säteilysuojelun tai tiedonvaihdon kannalta Maanjäristysluokkaan S2A on luokiteltava rakenteet ja laitteet joilla voi olla sijainnista riippuvia vaikutuksia (romahtaminen, putoaminen ) tai muusta syystä aiheutuvia (vaarallisen aineen vapautuminen, tulipalo, tulviminen) vaikutuksia maanjäristysluokan S1 rakenteisiin ja laitteisiin.

7 SÄTEILYTURVAKESKUS Maanjäristysluokan S2A rakenteiden ja laitteiden vaurioituminen ei saa vaikuttaa maanjäristysluokan S1 rakenteiden turvallisuuteen liittyvään toimintaan tai eheyteen eikä automaattisiin turvallisuustoimintoihin Maanjäristysluokkaan S2 on luokiteltava kaikki muut rakenteet ja laitteet Edellä esitettyjen luokitteluperiaatteiden lisäksi maanjäristysluokitusta on arvioitava todennäköisyysperusteisilla menetelmillä. Ympäristöolosuhdeluokitus 3.29 Ydinlaitoksen kaikki järjestelmät, rakenteet ja laitteet on suunniteltava siten, että ne toimivat luotettavasti suunnitteluperusteenaan olevissa ympäristöolosuhteissa Järjestelmän, rakenteen tai laitteen toimivuus kyseisissä olosuhteissa tulee osoittaa tarvittavin kokein ja analyysein Rakenteille ja laitteille on määriteltävä ympäristöolosuhteiden mukaiset ympäristöluokat. Luokitusasiakirja 3.32 Luokitusasiakirjassa on esitettävä ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokitus Luokitusasiakirjan laadinta on aloitettava mahdollisimman varhain laitoksen suunnitteluvaiheessa ja asiakirjaa on täydennettävä suunnittelun edetessä ja sitä on ylläpidettävä ydinlaitoksen käytön aikana Luokitusasiakirjassa on esitettävä turvallisuusluokituksen perusteet järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokka turvallisuusluokan ja laatuvaatimusten välinen yhteys ydinvoimalaitoksen järjestelmien rakenteiden ja laitteiden merkintäjärjestelmä järjestelmäluettelo järjestelmäkohtaiset rakenteiden ja laitteiden luettelot järjestelmäkohtaiset rakenteiden ja laitteiden ympäristöluokitus prosessijärjestelmien ja ilmastoinnin virtauskaaviot sähköjärjestelmien pääkaaviot automaatiojärjestelmien periaatekaaviot ohjelmistot ja niiden taltiointivälineet rakenteiden ja laitteiden maanjäristysluokitus rakenteiden ja laitteiden ympäristöolosuhdeluokitus

8 SÄTEILYTURVAKESKUS Järjestelmät on ryhmiteltävä johdonmukaisesti järjestelmäluetteloon ja varustettava tunnuksin ja luokitusmerkinnöin Turvallisuusluokkiin 1, 2 ja 3 kuuluvista järjestelmistä on esitettävä järjestelmäkohtaiset luettelot rakenteista tai laitteista. Luokkaan EYT kuuluvista järjestelmistä on esitettävä luettelot järjestelmiin kuuluvista painelaitteista. Rakenteet ja laitteet on varustettava tunnuksilla, jotka alkavat järjestelmän tunnuksella Rakennusten, rakenteiden ja laitoksen päälaitteiden luokitus ja fyysinen sijainti laitoksella on esitettävä piirustuksissa tai muulla sopivalla tavalla, joka soveltuu rakennusten luokituksen esittämiseen Luokitusasiakirjan sähköjärjestelmien pääkaavioissa ja automaatiojärjestelmien periaatekaavioissa on esitettävä yksikäsitteisesti turvallisuusluokkien rajat 3.39 Prosessijärjestelmien virtauskaavioiden on oltava sellaisia, että niistä selviävät vähintään järjestelmä- ja luokkarajat ja laitteiden prosessitekninen sijainti järjestelmässä. Putkistojen turvallisuusluokitus on esitettävä prosessijärjestelmien virtauskaavioissa. 4. Säteilyturvakeskuksen valvonta 4.1 Ehdotus luokitusasiakirjaksi on toimitettava ydinenergia-asetuksen 35 :n mukaisesti STUKille ydinlaitoksen rakentamislupavaiheessa. 4.2 Luokitusasiakirja on toimitettava STUKin hyväksyttäväksi käyttölupavaiheessa ja asiakirjaan tehtäville muutoksille ja lisäyksille on hankittava STUKin hyväksyntä. 4.3 Turvallisuusluokkaan EYT luokitelluista järjestelmistä on esitettävä järjestelmäkuvaus mikäli järjestelmällä on laitoskohtaista riskimerkitystä sen vioittumisen aiheuttamien alkutapahtumien kautta tai sen johdosta, että järjestelmän vioittumisen seurauksena laitoksen hallinta häiriö- ja onnettomuustilanteissa vaikeutuu. järjestelmä suojaa sisäisissä tai ulkoisissa alkutapahtumissa turvallisuustoimintoja suorittavia järjestelmiä, esimerkiksi palontorjuntajärjestelmät. järjestelmällä valvotaan laitoksella, työvälineissä tai työntekijöissä esiintyvää säteilyä, pintakontaminaatiota tai radioaktiivisuutta, mutta jotka eivät kuulu turvallisuusluokkaan 3.

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU OHJE YVL B.2 / 15.11.2013 YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Luokitusta koskevat vaatimukset 3 3.1 Turvallisuusluokituksen periaatteet 3

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU

YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU YDINLAITOSTEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Luokitusta koskevat vaatimukset 3 3.1 Turvallisuusluokituksen periaatteet 3 3.2 Turvallisuustoimintoihin

Lisätiedot

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu ( )

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu ( ) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (14) Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu (15.11.201) 1 Johdanto Perusvaatimukset ydinlaitosten järjestelmien, rakenteiden

Lisätiedot

YDINLAITOKSEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU

YDINLAITOKSEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU OHJE YVL B2 YDINLAITOKSEN JÄRJESTELMIEN, RAKENTEIDEN JA LAITTEIDEN LUOKITTELU 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 3 Luokitusta koskevat vaatimukset 5 31 Turvallisuusluokituksen periaatteet 5 32 Turvallisuustoimintoihin

Lisätiedot

Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136

Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laatudokumentoinnin kehittäminen, sähködokumentaatio-mapin sisältö. 3D-mallinnus ja sen käyttö Lehtori, DI Yrjö Muilu, Centria AMK Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa S20136 Laadunhallintaan

Lisätiedot

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu

Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu Perustelumuistio 1728398 1 (17) Ohje YVL B.2, Ydinlaitoksen järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden luokittelu 1. Ohjepäivityksen valmistelutiedot 2. Johdanto Työryhmän kokoonpano: Miikka Lehtinen (pj),

Lisätiedot

Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus. 1 Yleistä 3. 2 Turvallisuusluokat 3. 3 Luokitusperiaatteet 3

Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus. 1 Yleistä 3. 2 Turvallisuusluokat 3. 3 Luokitusperiaatteet 3 OHJE 26.6.2000 YVL 2.1 Ydinvoimalaitosten järjestelmien, rakenteiden ja laitteiden turvallisuusluokitus 1 Yleistä 3 2 Turvallisuusluokat 3 3 Luokitusperiaatteet 3 4 Järjestelmien sijoittaminen turvallisuusluokkiin

Lisätiedot

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi (15.11.2013)

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi (15.11.2013) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (5) Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi (15.11.2013) 1 Soveltamisala Ohje YVL D.3 koskee ydinlaitoksissa ja ydinvoimalaitoksissa tapahtuvaa a.

Lisätiedot

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A

Oletetun onnettomuuden laajennus, ryhmä A MUISTIO 1 (4) 06.04.2009 YDINVOIMALAITOKSEN OLETETTUJEN ONNETTOMUUKSIEN LAAJENNUS Ydinvoimalaitoksen turvallisuutta koskevan valtioneuvoston asetuksen (733/2008) 14 kolmannen momentin mukaan onnettomuuksien

Lisätiedot

SELVITYS YDINENERGIA-ASETUKSEN 35 MUKAISTEN ASIAKIRJOJEN TARKAS- TUKSESTA STUKISSA

SELVITYS YDINENERGIA-ASETUKSEN 35 MUKAISTEN ASIAKIRJOJEN TARKAS- TUKSESTA STUKISSA SÄTEILYTURVAKESKUS SÄTEILYTURVAKESKUKSEN LAUSUNTO OLKILUOTO 3 - YDINVOIMALAITOSYKSIKÖN RAKENTAMISESTA, LIITE 2 1 (6) 21.1.2005 SELVITYS YDINENERGIA-ASETUKSEN 35 MUKAISTEN ASIAKIRJOJEN TARKAS- TUKSESTA

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3

Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 OHJE 1.11.1999 YVL 6.2 Ydinpolttoaineen suunnittelurajat ja yleiset suunnitteluvaatimukset 1 Yleistä 3 2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 3 3 Normaaleita käyttötilanteita koskevat suunnitteluvaatimukset

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen käytön valvonta

Ydinpolttoaineen käytön valvonta SÄTEILYTURVAKESKUS 5.11.1990 Ydinpolttoaineen käytön valvonta 1 Yleistä 3 2 Polttoaineen käytön valvontaohjelma 3 2.1 Polttoaineen köyttöolosuhteet 3 2.2 Köytetyn polttoaineen tarkastaminen ja tutkiminen

Lisätiedot

Uudet YVL-ohjeet, niiden sisältö ja käyttöönotto

Uudet YVL-ohjeet, niiden sisältö ja käyttöönotto Uudet YVL-ohjeet, niiden sisältö ja käyttöönotto ATS:n vuosikokous 27.2.2014 Keijo Valtonen YVL-ohjeiden uudistuksen päätavoitteet Uusi rakenne koko ohjeistolle ja yksittäisille ohjeille Selkeät ja yksikäsitteiset

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2015

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2015 MÄÄRÄYS STUK Y/1/2016 Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2015 Säteilyturvakeskus on määrännyt ydinenergialain (990/1987) 7 q :n

Lisätiedot

Ydinenergian ja säteilyn käytön suunnitteluperusteuhka

Ydinenergian ja säteilyn käytön suunnitteluperusteuhka Ydinenergian ja säteilyn käytön suunnitteluperusteuhka STUK Säteilyturvakeskus 2013 DBT Sisällys 1 Suunnitteluperusteuhkaa käytetään turvajärjestelyjen suunnittelun ja arvioinnin perusteena... 3 2 Suunnitteluperusteuhkan

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU

YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU 1 Johdanto 5 2 Soveltamisala 5 3 Suunnittelun hallinta 5 3.1 Suunnittelusta vastaavat organisaatiot 5 3.2 Suunnitteluprosessit 6 3.3 Konfiguraation hallinta 7

Lisätiedot

Stressitestien vaikutukset Suomessa

Stressitestien vaikutukset Suomessa Stressitestien vaikutukset Suomessa Keskustelutilaisuus stressitesteistä STUKissa 16.5.2012 Keijo Valtonen Sisältö Toimiiko nykyinen turvallisuusajattelu onnettomuuden opetuksien perusteella? Mitä vaikutuksia

Lisätiedot

Ohje YVL B.1, Ydinvoimalaitoksen turvallisuussuunnittelu (15.11.2013)

Ohje YVL B.1, Ydinvoimalaitoksen turvallisuussuunnittelu (15.11.2013) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (29) Ohje YVL B.1, Ydinvoimalaitoksen turvallisuussuunnittelu (15.11.2013) 1 Johdanto Valtioneuvoston asetuksen (717/2013) on esitetty ylätason vaatimukset ydinvoimalaitoksen

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 10.12.2018 MÄÄRÄYS Y/1/2018 Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään ydinenergialain (990/1987) 7 q :n

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä lokakuuta /2013 Valtioneuvoston asetus. ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta

Julkaistu Helsingissä 22 päivänä lokakuuta /2013 Valtioneuvoston asetus. ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 22 päivänä lokakuuta 2013 717/2013 Valtioneuvoston asetus ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 17 päivänä lokakuuta 2013 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

Ydinjätteet ja niiden valvonta

Ydinjätteet ja niiden valvonta Ydinjätteet ja niiden valvonta Jussi Heinonen 1 Säteilyturvakeskus - STUK Toiminta-ajatus: Ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta 2 STUKin

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI

YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI OHJE YVL B.4, Luonnos 5 / 11.11.2013 YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Reaktorille ja reaktiivisuuden hallintajärjestelmille asetettavat vaatimukset 4 3.1 Reaktorin ja ydinpolttoaineen

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN JÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU

YDINVOIMALAITOKSEN JÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU OHJE YVL 2.0 / 1.7.2002 YDINVOIMALAITOKSEN JÄRJESTELMIEN SUUNNITTELU 1 YLEISTÄ 3 2 JÄRJESTELMIEN SUUNNITTELUA KOSKEVIA VAATIMUKSIA 3 2.1 Suunnittelumenetelmät 3 2.2 Yleiset suunnitteluvaatimukset 4 2.3

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen turvallisuustoimintojen varmistaminen vikautumisten varalta

Ydinvoimalaitoksen turvallisuustoimintojen varmistaminen vikautumisten varalta 20.5.1996 Ydinvoimalaitoksen turvallisuustoimintojen varmistaminen vikautumisten varalta 1 Yleistä 3 2 Yleisiä suunnitteluperiaatteita 3 3 Vikakriteerien soveltaminen turvallisuustoimintoihin 4 3.1 Soveltamisperiaatteet

Lisätiedot

STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen rakentamislupahakemuksesta. Tiedotustilaisuus 12.2.

STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen rakentamislupahakemuksesta. Tiedotustilaisuus 12.2. STUKin turvallisuusarvio Olkiluodon käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitushankkeen rakentamislupahakemuksesta Tiedotustilaisuus 12.2.2015 Ydinjätehuolto Suomessa Käytetty ydinpolttoaine on nyt välivarastoissa

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN TERÄSRAKENTEET

YDINLAITOSTEN TERÄSRAKENTEET OHJE YVL 4.2 / 19.12.2001 YDINLAITOSTEN TERÄSRAKENTEET 1 YLEISTÄ 3 2 TURVALLISUUSLUOKITUS 3 3 RAKENNESUUNNITELMA 4 3.1 Yleistä 4 3.2 Suunnitteluperusteet 4 3.3 Rakenneaineet 4 3.4 Pinnoitteet 4 3.5 Mitoitus

Lisätiedot

Rosatomin laitoksen turvallisuus

Rosatomin laitoksen turvallisuus Rosatomin laitoksen turvallisuus Miten varaudutaan vikoihin ja häiriöihin sekä sisäisiin ja ulkoisiin uhkiin Turvallisuusanalyysipäällikkö Janne Liuko 27.11.2013 Turvallisuuden varmistamisen tasot Seurausten

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta, perustelumuistio

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta, perustelumuistio Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (30) Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta, perustelumuistio PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ydinenergialain (990/1987) 7 q :n nojalla, sellaisena

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS

YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS OHJE YVL B.6 / 15.11.2013 YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 2.1 Sivuavia ohjeita 4 3 Suojarakennuksen suunnittelua koskevat vaatimukset 4 3.1 Yleiset vaatimukset 4 3.2 Suojarakennuksen

Lisätiedot

YVL ohjeuudistuksen tilannekatsaus

YVL ohjeuudistuksen tilannekatsaus YVL ohjeuudistuksen tilannekatsaus Ydinenergia alan toimittajat 3.11.2011 Martti Vilpas STUK Esityksen sisältö Tausta Uudet YVL ohjeet valmistelutilanne Laitehankintojen kannalta keskeisten YVL ohjeiden

Lisätiedot

Ohje YVL B.1, Ydinvoimalaitoksen turvallisuussuunnittelu

Ohje YVL B.1, Ydinvoimalaitoksen turvallisuussuunnittelu Perustelumuistio 1793887 1 (21) Ohje YVL B.1, Ydinvoimalaitoksen turvallisuussuunnittelu 1. Ohjepäivityksen valmistelutiedot 2. Johdanto Työryhmän kokoonpano: Nina Lahtinen, Kim Wahlström, Päivi Salo,

Lisätiedot

Katsaus ydinenergialainsäädännön uudistamiseen ja soveltamiseen

Katsaus ydinenergialainsäädännön uudistamiseen ja soveltamiseen Katsaus ydinenergialainsäädännön uudistamiseen ja soveltamiseen ATS:n vuosikokous 26.2.2009 Riku Huttunen, teollisuusneuvos TEM/energiaosasto Uudistusten tausta Vuonna 1987 säädettyä ydinenergialakia 990/1987

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2015

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2015 MÄÄRÄYS STUK Y/4/2016 Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta 2015 Säteilyturvakeskus on määrännyt ydinenergialain (990/1987)

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI

YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI OHJE YVL D.3 / 15.11.2013 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Ydin- ja säteilyturvallisuus 4 3.1 Normaalikäyttö 4 3.2 Käyttöhäiriöt ja onnettomuudet 4 4 Laitoksen

Lisätiedot

Janne Jokinen SÄHKÖMOOTTOREIDEN LAITEPAIKKA- JA TURVALLISUUSLUOKKAKOHTAINEN SELVITYS

Janne Jokinen SÄHKÖMOOTTOREIDEN LAITEPAIKKA- JA TURVALLISUUSLUOKKAKOHTAINEN SELVITYS Janne Jokinen SÄHKÖMOOTTOREIDEN LAITEPAIKKA- JA TURVALLISUUSLUOKKAKOHTAINEN SELVITYS Sähkötekniikan koulutusohjelma 2015 SÄHKÖMOOTTOREIDEN LAITEPAIKKA- JA TURVALLISUUS- LUOKKAKOHTAINEN SELVITYS Jokinen,

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINEEN LAADUNHALLINTA

YDINPOLTTOAINEEN LAADUNHALLINTA YDINPOLTTOAINEEN LAADUNHALLINTA 1 YLEISTÄ 3 2 LUVANHALTIJAN VASTUU LAADUNHALLINNASTA 3 3 HANKINTA 3 4 SUUNNITTELU 4 4.1 Suunnittelua koskevat vaatimukset 4 4.2 Luvanhaltijalle kuuluva suunnittelun arviointi

Lisätiedot

Jaakko Suorsa YDINVOIMA-ALALLE PYRKIVÄN YRITYKSEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄÄN KOHDISTUVAT VIRANOMAISVAATIMUKSET

Jaakko Suorsa YDINVOIMA-ALALLE PYRKIVÄN YRITYKSEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄÄN KOHDISTUVAT VIRANOMAISVAATIMUKSET Jaakko Suorsa YDINVOIMA-ALALLE PYRKIVÄN YRITYKSEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄÄN KOHDISTUVAT VIRANOMAISVAATIMUKSET YDINVOIMA-ALALLE PYRKIVÄN YRITYKSEN JOHTAMISJÄRJESTELMÄÄN KOHDISTUVAT VIRANOMAISVAATIMUKSET Jaakko

Lisätiedot

Ohje YVL E.1, Ydinpolttoaineen valmistus ja käyttö

Ohje YVL E.1, Ydinpolttoaineen valmistus ja käyttö Luonnos 2, 15.12.2010 Ohje YVL E.1, Ydinpolttoaineen valmistus ja käyttö Sisällysluettelo 1. Johdanto 2. Soveltamisala 3. Ydinpolttoaineen suunnittelun ja valmistuksen laadunhallinnan hyväksyminen 4. Ydinpolttoaineen

Lisätiedot

Stressitestit Tärkeimmät havainnot Suomessa ja Euroopassa

Stressitestit Tärkeimmät havainnot Suomessa ja Euroopassa Stressitestit Tärkeimmät havainnot Suomessa ja Euroopassa Keskustelutilaisuus stressitesteistä 16.5.2012 Tomi Routamo Mitä kansallisia ja kansainvälisiä selvityksiä onnettomuuden johdosta on tehty? Kansalliset

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS

YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS OHJE YVL B.6, Luonnos 4 / 20.11.2012 YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 3 Suojarakennuksen suunnittelua koskevat vaatimukset 4 3.1 Yleiset vaatimukset 4 3.2 Suojarakennuksen

Lisätiedot

OHJE YVL D.3 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI LUONNOS

OHJE YVL D.3 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI LUONNOS OHJE YVL D3 YDINPOLTTOAINEEN KÄSITTELY JA VARASTOINTI 1 Johdanto 4 2 Soveltamisala 6 3 Turvallisuusvaatimusten täyttymisen osoittaminen 8 31 POISTETTU Normaalikäyttö 8 32 POISTETTU Käyttöhäiriöt ja onnettomuudet

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS

YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS OHJE YVL B6 YDINVOIMALAITOKSEN SUOJARAKENNUS 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 21 Sivuavia ohjeita 5 3 Suojarakennuksen suunnittelua koskevat vaatimukset 6 31 Yleiset vaatimukset 6 32 Suojarakennuksen kestävyys

Lisätiedot

TODENNÄKÖISYYSPOHJAISET TURVALLISUUSANALYYSIT (PSA) YDINVOIMALAITOSTEN TURVALLISUUDEN HALLINNASSA

TODENNÄKÖISYYSPOHJAISET TURVALLISUUSANALYYSIT (PSA) YDINVOIMALAITOSTEN TURVALLISUUDEN HALLINNASSA TODENNÄKÖISYYSPOHJAISET TURVALLISUUSANALYYSIT (PSA) YDINVOIMALAITOSTEN TURVALLISUUDEN HALLINNASSA 1 YLEISTÄ 3 2 PSA YDINVOIMALAITOSTEN SUUNNITTELUN JA RAKENTAMISEN AIKANA 3 2.1 Todennäköisyyspohjaiset

Lisätiedot

YDINTEKNISTEN PAINELAITTEIDEN VALMISTAJAN HYVÄKSYMINEN

YDINTEKNISTEN PAINELAITTEIDEN VALMISTAJAN HYVÄKSYMINEN OHJE YVL 3.4 / 14.1.2004 YDINTEKNISTEN PAINELAITTEIDEN VALMISTAJAN HYVÄKSYMINEN 1 YLEISTÄ 3 2 VALMISTAJAN HYVÄKSYMINEN 3 2.1 Laajuus 3 2.2 Vaatimukset valmistajan laadunhallintajärjestelmälle 4 2.3 Valmistaja

Lisätiedot

KYT2022-puiteohjelmakausi

KYT2022-puiteohjelmakausi KYT2022-puiteohjelmakausi STUKin ajatuksia tulevasta ohjelmakaudesta STUKin kannalta merkittävät tapahtumat KYT2022-kaudella Posivalle on myönnetty rakentamislupa 2015 ja se on aloittanut loppusijoituslaitoksen

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemus. Pyhäjoen teemailta 4.5.2015

Ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemus. Pyhäjoen teemailta 4.5.2015 Ydinvoimalaitoksen rakentamislupahakemus Pyhäjoen teemailta 4.5.2015 Suomen viranomaiset ja rakentamislupahakemusprosessi Rakentamislupahakemus valtioneuvostolle Rakentamislupa-aineisto Säteilyturvakeskukselle

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta MÄÄRÄYS Y/4/2018 Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta Annettu Helsingissä 10.12.2018 Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään ydinenergialain (990/1987)

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN MEKAANISET LAITTEET JA RAKENTEET

YDINLAITOSTEN MEKAANISET LAITTEET JA RAKENTEET YDINLAITOSTEN MEKAANISET LAITTEET JA RAKENTEET Testaus- ja tarkastuslaitosten hyväksyminen 1 YLEISTÄ 3 2 RIKKOMATON AINEENKOETUS 4 2.1 Testauslaitos 4 2.2 Testaajat 5 3 RIKKOVA AINEENKOETUS 5 4 MEKAANISTEN

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen valmiusjärjestelyistä

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen valmiusjärjestelyistä MÄÄRÄYS Y/2/2018 Säteilyturvakeskuksen määräys ydinvoimalaitoksen valmiusjärjestelyistä Annettu Helsingissä 10.12.2018 Säteilyturvakeskuksen päätöksen mukaisesti määrätään ydinenergialain (990/1987) 7

Lisätiedot

Säteilevät Naiset- seminaari Sähköä ilmassa Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot 17.3.2011

Säteilevät Naiset- seminaari Sähköä ilmassa Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot 17.3.2011 1 Säteilevät Naiset- seminaari Sähköä ilmassa Sähkömarkkinat ja älykkäät sähköverkot 17.3.2011 Marja-Leena Järvinen Säteilyturvakeskus Esityksen sisältö 2 STUKin tehtävät ulkomailla sattuneen ydinvoimalaitosonnettomuuden

Lisätiedot

OHJE YVL A.5 YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO

OHJE YVL A.5 YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO OHJE YVL A5 YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO 1 Johdanto 4 2 Soveltamisala 7 3 Ydinlaitoksen rakentamisen aikaiset menettelyt 8 31 Projektinhallinta ja johtaminen 8 311 Rakentamisen ja laitosmuutosten

Lisätiedot

KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN KÄYTTÖ

KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN KÄYTTÖ OHJE YVL 8.5 / 23.12.2002 KÄYTETYN YDINPOLTTOAINEEN LOPPUSIJOITUSLAITOKSEN KÄYTTÖ 1 YLEISTÄ 3 2 SÄTEILYTURVALLISUUS 3 3 TEKNISIÄ SUUNNITTELUVAATIMUKSIA 4 3.1 Työntekijöiden säteilyaltistuksen rajoittaminen

Lisätiedot

Viranomaisnäkökulma KYT2010- tutkimusohjelman kuparitutkimuksiin

Viranomaisnäkökulma KYT2010- tutkimusohjelman kuparitutkimuksiin Viranomaisnäkökulma KYT2010- tutkimusohjelman kuparitutkimuksiin KYT2010-tutkimusohjelman loppuseminaari 18.3.2011 1 Sisällysluettelo Johdanto Loppusijoituskapseliin liittyviä säännöstövaatimuksia Pitkäaikaisturvallisuus

Lisätiedot

Ydinvoimalaitosten suunnittelussa noudatettavat turvallisuusperiaatteet

Ydinvoimalaitosten suunnittelussa noudatettavat turvallisuusperiaatteet 12.1.1996 Ydinvoimalaitosten suunnittelussa noudatettavat turvallisuusperiaatteet 1 Yleistä 3 2 Säteilyturvallisuus 3 2.1 Työntekijöiden säteilyaltistuksen rajoittaminen 3 2.2 Radioaktiivisten aineiden

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRI- JA SEKUNDÄÄRIPIIRIN PAINEENHALLINTA

YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRI- JA SEKUNDÄÄRIPIIRIN PAINEENHALLINTA OHJE YVL 2.4 / 24.3.2006 YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRI- JA SEKUNDÄÄRIPIIRIN PAINEENHALLINTA 1 YLEISTÄ 3 2 YLEISIÄ SUUNNITTELUVAATIMUKSIA 3 3 PAINEEN SÄÄTÖÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 4 4 YLIPAINESUOJAUSTA KOSKEVAT

Lisätiedot

YVL E.3, Ydinlaitoksen painesäiliöt ja putkistot

YVL E.3, Ydinlaitoksen painesäiliöt ja putkistot YVL E.3, Ydinlaitoksen painesäiliöt ja putkistot 9.4.2013 Luonnos L4 Soile Metso, Mika Bäckström, Juhani Hinttala Timo Liukkonen, Petri Pihala, Martti Vilpas Mark Cederberg, Yrjö Hytönen, Tapani Koljander

Lisätiedot

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi

Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi Perustelumuistio 1643490 1 (9) Ohje YVL D.3, Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi HUOM! Ohjeen YVL D.3 lukujen numerointi tarkastetaan ja muutetaan ennen ohjeen julkaisemista, jolloin poistetaan alaluvut,

Lisätiedot

MAANJÄRISTYSTEN HUOMIOON OTTAMINEN YDINVOIMALAITOKSISSA

MAANJÄRISTYSTEN HUOMIOON OTTAMINEN YDINVOIMALAITOKSISSA OHJE YVL 2.6 / 19.12.2001 MAANJÄRISTYSTEN HUOMIOON OTTAMINEN YDINVOIMALAITOKSISSA 1 YLEISTÄ 3 2 SUUNNITTELUMAANJÄRISTYS 3 3 MAANJÄRISTYSLUOKITUS 4 3.1 Yleistä 4 3.2 Luokka S1 4 3.3 Luokka S2 4 4 RAKENTEIDEN

Lisätiedot

STUK-YVL 2.6 YDINLAITOSTEN RISKIEN HALLINTA

STUK-YVL 2.6 YDINLAITOSTEN RISKIEN HALLINTA 1 LUONNOS 2 (22.8.2007) STUK-YVL 2.6 YDINLAITOSTEN RISKIEN HALLINTA 1. Johdanto 2.6-1.0. Osana ydinturvallisuuteen liittyvää riskien hallintaa ydinlaitoksille laaditaan todennäköisyyspohjainen riskianalyysi

Lisätiedot

FiR 1 tutkimusreaktorin käytöstäpoistoa koskeva turvallisuusarvio

FiR 1 tutkimusreaktorin käytöstäpoistoa koskeva turvallisuusarvio FiR 1 tutkimusreaktorin käytöstäpoistoa koskeva turvallisuusarvio Säteilyturvakeskus Turvallisuusarvio Sisällys 1 Johdanto...1 2 FiR 1 tutkimusreaktorin käytöstäpoisto...2 3 Turvallisuusarvion rakenne...5

Lisätiedot

Ydinlaitosten turvallisuusvalvontaa koskevat asiakirjat

Ydinlaitosten turvallisuusvalvontaa koskevat asiakirjat 11.9.1995 Ydinlaitosten turvallisuusvalvontaa koskevat asiakirjat 1 Yleistä 3 2 Asiakirjan toimittaminen 3 3 Asiakirjan rakenne ja sisältö 3 3.1 Asiakirjan rakenne 3 3.2 Asiakirjan sisältö 4 4 Asiakirjan

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRIPIIRI

YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRIPIIRI YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRIPIIRI 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Primääripiirin eheys 3 4 Primääri- ja sekundääripiirin paineenhallinta 4 4.1 Yleiset vaatimukset 4 4.2 Paineen säätö normaaleissa käyttötilanteissa

Lisätiedot

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet. 1 Yleistä 3. 2 Luvanhaltijan velvoitteet 3. 3 Valmistajalle asetetut vaatimukset 4

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet. 1 Yleistä 3. 2 Luvanhaltijan velvoitteet 3. 3 Valmistajalle asetetut vaatimukset 4 OHJE 4.10.1999 YVL 1.14 Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet Valmistuksen valvonta 1 Yleistä 3 2 Luvanhaltijan velvoitteet 3 3 Valmistajalle asetetut vaatimukset 4 3.1 Yleistä 4 3.2 Rakenneaineet

Lisätiedot

Ydinenergia-asetuksen 36 :n mukaisia asiakirjoja koskeva arvio

Ydinenergia-asetuksen 36 :n mukaisia asiakirjoja koskeva arvio Selvitys 1 (10) Ydinenergia-asetuksen 36 :n mukaisia asiakirjoja koskeva arvio 1 Yleistä (YEA 36 ) Ydinenergia-asetuksen (YEA, 161/1988) 36 :n mukaan: Hakijan on toimitettava Säteilyturvakeskukselle käyttölupaa

Lisätiedot

Ydinpolttoaineen ja muiden ydinvoimalaitoksen käytössä tarvittavien ydinmateriaalieln valvonta

Ydinpolttoaineen ja muiden ydinvoimalaitoksen käytössä tarvittavien ydinmateriaalieln valvonta YVL6.1 19.6.1991 Ydinpolttoaineen ja muiden ydinvoimalaitoksen käytössä tarvittavien ydinmateriaalieln valvonta 1 Yleistä 3 2 Soveltamisala 3 3 Lupamenettely 4 4 STUK:n suorittama valvonta 5 4.1 Polttoaineen

Lisätiedot

Ohje YVL B.6, Ydinvoimalaitoksen suojarakennus ( )

Ohje YVL B.6, Ydinvoimalaitoksen suojarakennus ( ) Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (7) Ohje YVL B.6, Ydinvoimalaitoksen suojarakennus (15.11.2013) 1 Soveltamisala Ohjeessa YVL B.6 esitetään ydinvoimalaitoksen suojarakennuksen suunnittelulle ja tiiviyden

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT

YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT OHJE YVL B3 YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT 1 Johdanto 4 2 Soveltamisala 5 21 Muita ohjeita turvallisuusanalyyseille 5 22 Sivuavia ohjeita 6 3 Analysoitavat tapahtumat 7 4 Laitoksen

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta, perustelumuistio

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta, perustelumuistio Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (34) Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta, perustelumuistio PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Ydinenergialain (990/1987) 7 q :n nojalla,

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen sijaintipaikkaa koskevat vaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Ydinvoimalaitoksen laitosalue ja sen lähiympäristö 4

Ydinvoimalaitoksen sijaintipaikkaa koskevat vaatimukset. 1 Yleistä 3. 2 Ydinvoimalaitoksen laitosalue ja sen lähiympäristö 4 OHJE 11.7.2000 YVL 1.10 Ydinvoimalaitoksen sijaintipaikkaa koskevat vaatimukset 1 Yleistä 3 2 Ydinvoimalaitoksen laitosalue ja sen lähiympäristö 4 3 Sijaintipaikan valintaan vaikuttavat turvallisuustekijät

Lisätiedot

Olkiluoto 1 ja 2 ydinvoimalaitosyksiköitä sekä KPA-, KAJ- ja MAJ-varastoja ja komponenttivarastoa koskeva määräaikainen turvallisuusarvio

Olkiluoto 1 ja 2 ydinvoimalaitosyksiköitä sekä KPA-, KAJ- ja MAJ-varastoja ja komponenttivarastoa koskeva määräaikainen turvallisuusarvio Päätös 1 (5) Teollisuuden Voima Oyj Olkiluoto 27160 EURAJOKI TVO-STUK-15824, 29.12.2016 TVO-STUK-17017, 27.7.2017 Olkiluoto 1 ja 2 ydinvoimalaitosyksiköitä sekä KPA-, KAJ- ja MAJ-varastoja ja komponenttivarastoa

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT

YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 2.1 Muita ohjeita turvallisuusanalyyseille 3 2.2 Sivuavia ohjeita 4 3 Analysoitavat tapahtumat 4 4 Laitoksen käyttäytymistä

Lisätiedot

OHJE YVL B.1 YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU LUONNOS

OHJE YVL B.1 YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU LUONNOS OHJE YVL B1 YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSSUUNNITTELU 1 Johdanto 5 2 Soveltamisala 7 3 Suunnittelun hallinta 8 31 Suunnittelusta vastaavat organisaatiot 8 32 Suunnitteluprosessit 9 33 Konfiguraation hallinta

Lisätiedot

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet

Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet 19.12.1996 Ydinlaitosten mekaaniset laitteet ja rakenteet Rakennetarkastus 1 Yleistä 3 2 Määritelmiä 3 3 Rakennetarkastusalueet ja -oikeudet 3 4 Rakennetarkastuksen sisältö ja toteutus 4 4.1 Rakennetarkastuksen

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET

YDINLAITOSTEN AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET OHJE YVL 5.5 / 13.9.2002 YDINLAITOSTEN AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET 1 YLEISTÄ 5 2 AUTOMAATIOJÄRJESTELMIEN JA -LAITTEIDEN SUUNNITTELUPERUSTEET 5 2.1 Suojausautomaation toimintojen varmistaminen 5

Lisätiedot

1 Jo h d a n t o 3 2 Sove l t a m i s a l a 3

1 Jo h d a n t o 3 2 Sove l t a m i s a l a 3 OHJE YVL A.7, Luonnos 4 / 21.12.2010 Ydinvoimalaitoksen riskien hallinta 1 Jo h d a n t o 3 2 Sove l t a m i s a l a 3 3 PRA:n laatiminen ja käyttö 3 3.1 Yleiset vaatimukset 3 3.2 PRA ydinvoimalaitoksen

Lisätiedot

Loviisan ydinvoimalaitosta koskeva määräaikainen turvallisuusarvio PSR2015 Tausta

Loviisan ydinvoimalaitosta koskeva määräaikainen turvallisuusarvio PSR2015 Tausta Päätös 1 (6) Fortum Power and Heat Oy Loviisan voimalaitos PL 23 07901 LOVIISA Fortumin kirjeet LO1-A4-18360, 15.4.2015; LO1-A4-18117, 22.12.2014; LO1-A4-17995, 16.9.2014; LO1-A4-17628, 27.2.2014; LO1-A4-18800,

Lisätiedot

Ydinvoimalaitosten automaatio

Ydinvoimalaitosten automaatio ASAF Teemapäivä 3 Ydinvoimalaitosten automaatio Viranomaisvalvonta ydinlaitosten automaatioprojekteissa 12.12.2011; Mika Koskela Säteilyturvakeskus lyhyesti Pääjohtajana Jukka Laaksonen (1.2.2012 lähtien

Lisätiedot

YVL B.4 Ydinpolttoaine ja reaktori. Sisältö. SÄTEILYTURVAKESKUS YVL B.4 luonnos (11)

YVL B.4 Ydinpolttoaine ja reaktori. Sisältö. SÄTEILYTURVAKESKUS YVL B.4 luonnos (11) 15.6.2012 1 (11) YVL B.4 Ydinpolttoaine ja reaktori Sisältö Valtuutusperusteet... 1 Soveltamissäännöt... 1 1. JOHDANTO... 2 2. MÄÄRITELMÄT... 3 3. SOVELTAMISALA... 4 4. REAKTORILLE JA REAKTIIVISUUDENHALLINTAJÄRJESTELMILLE

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys uraanin tai toriumin tuottamiseksi harjoitettavan kaivostoiminnan ja malminrikastustoiminnan turvallisuudesta

Säteilyturvakeskuksen määräys uraanin tai toriumin tuottamiseksi harjoitettavan kaivostoiminnan ja malminrikastustoiminnan turvallisuudesta MÄÄRÄYS STUK Y/5/2016 Säteilyturvakeskuksen määräys uraanin tai toriumin tuottamiseksi harjoitettavan kaivostoiminnan ja malminrikastustoiminnan turvallisuudesta Annettu Helsingissä 22 päivänä joulukuuta

Lisätiedot

Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (6) /0010/2010. Ohje YVL A.6, Ydinvoimalaitoksen käyttötoiminta ( ) 1 Soveltamisala

Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (6) /0010/2010. Ohje YVL A.6, Ydinvoimalaitoksen käyttötoiminta ( ) 1 Soveltamisala Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (6) Ohje YVL A.6, Ydinvoimalaitoksen käyttötoiminta (15.11.2013) 1 Soveltamisala Ohje on kokonaan uusi. Ohjeeseen on sisällytetty vaatimuksia ohjeista YVL 1.9 ja YVL

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 731. Laki. painelaitelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 2008

SISÄLLYS. N:o 731. Laki. painelaitelain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 21 päivänä marraskuuta 2008 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2008 Julkaistu Helsingissä 1 päivänä joulukuuta 2008 N:o 731 736 SISÄLLYS N:o Sivu 731 Laki painelaitelain muuttamisesta... 2261 732 Valtioneuvoston asetus ydinenergia-asetuksen muuttamisesta...

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINEEN HANKINTA JA KÄYTTÖ

YDINPOLTTOAINEEN HANKINTA JA KÄYTTÖ OHJE YVL E.2 / 15.11.2013 YDINPOLTTOAINEEN HANKINTA JA KÄYTTÖ 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Ydinpolttoaineen hankinnan hyväksymismenettely 3 3.1 Suunnittelun ja valmistuksen laadunhallinta 3 3.2 Soveltuvuusselvitys

Lisätiedot

Uudistuneet YVL-ohjeet

Uudistuneet YVL-ohjeet Uudistuneet YVL-ohjeet YVL-ohjeuudistuksen vaikutuksia automaatio- ja sähkötekniikassa 22.5.2014 Kim Wahlström / STUK Sisältö Ohjeuudistuksen tavoitteet Sähkö- ja automaatiotekniikkaan läheisimmin liittyvät

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT

YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT OHJE YVL B3 YDINVOIMALAITOKSEN DETERMINISTISET TURVALLISUUSANALYYSIT 1 Johdanto 4 2 Soveltamisala 5 21 Muita ohjeita turvallisuusanalyyseille 5 22 Sivuavia ohjeita 6 3 Analysoitavat tapahtumat 6 4 Laitoksen

Lisätiedot

Säteilyturvakeskus YVL A2 1 (9) Luonnos 4. YVL A.2 Ydinvoimalaitoksen sijaintipaikka 13.06.2013. Valtuutusperusteet. Soveltamissäännöt.

Säteilyturvakeskus YVL A2 1 (9) Luonnos 4. YVL A.2 Ydinvoimalaitoksen sijaintipaikka 13.06.2013. Valtuutusperusteet. Soveltamissäännöt. Säteilyturvakeskus YVL A2 1 (9) Luonnos 4 13.06.2013 YVL A.2 Ydinvoimalaitoksen sijaintipaikka Valtuutusperusteet Soveltamissäännöt 1 Johdanto 101 Ydinenergialain (YEL 990/1987) 6 :n mukaan ydinenergian

Lisätiedot

SÄTEILYTURVAKESKUS YVL B.3 Luonnos 2 1

SÄTEILYTURVAKESKUS YVL B.3 Luonnos 2 1 SÄTEILYTURVAKESKUS YVL B.3 Luonnos 2 1 YVL B3 YDINVOIMALAITOKSEN TURVALLISUUDEN ARVIOINTI 0. Määritelmiä Alkutapahtuma on sellainen suunnittelematon poikkeama laitoksen normaalitilasta, joka edellyttää

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen lausunto Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttöluvasta

Säteilyturvakeskuksen lausunto Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttöluvasta Lausunto 1 (9) Työ- ja elinkeinoministeriö PL32 00023 Valtioneuvosto TEM/573/08.04.01/2016, 10.5.2016 Säteilyturvakeskuksen lausunto Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttöluvasta Työ- ja elinkeinoministeriö

Lisätiedot

YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO

YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 4 3 Ydinlaitoksen rakentamisen aikaiset menettelyt 5 3.1 Projektinhallinta ja johtaminen 5 3.1.1 Rakentamisen ja laitosmuutosten

Lisätiedot

Ydinlaitosten varoventtiilien valvonta

Ydinlaitosten varoventtiilien valvonta SÄTEILYTURVAKESKUS YVL.4.4.199 Ydinlaitosten varoventtiilien valvonta 1 Yleistä 2 2.1 2.1.1 2.1.2 2.2 2. 2.4 2.4.1 2.4.2 2. 2..1 2..2 2. 2.7 2.8 Rakennesuunnitelma Suunnitteluperusteet Järjestelmän asettamat

Lisätiedot

Bentoniitin tutkimus osana ydinjätehuollon tutkimusta

Bentoniitin tutkimus osana ydinjätehuollon tutkimusta KYT 2010 tutkimusohjelmanloppuseminaari loppuseminaari Bentoniitin tutkimus osana ydinjätehuollon tutkimusta Rainer Laaksonen STUK RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY 1 Esityksen sisältö Säännöstötaustaa

Lisätiedot

Korkeatasoinen ja koeteltu ydinteknisen alan osaaminen viennin tukena

Korkeatasoinen ja koeteltu ydinteknisen alan osaaminen viennin tukena 1 FinNuclear Workshop Hanasaari 28.8.2008 Korkeatasoinen ja koeteltu ydinteknisen alan osaaminen viennin tukena Jukka Laaksonen Director General STUK 2 Puheenvuoroni pohjautuu ajatuksiin, joita herätti

Lisätiedot

YDINLAITOSTEN SÄHKÖJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET

YDINLAITOSTEN SÄHKÖJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET YDINLAITOSTEN SÄHKÖJÄRJESTELMÄT JA -LAITTEET 1 YLEISTÄ 5 2 SÄHKÖJÄRJESTELMIEN JA -LAITTEIDEN SUUNNITTELUPERUSTEET 6 2.1 Yleistä 6 2.2 Yhteydet ulkoiseen voimansiirtoverkkoon 6 2.3 Normaalit omakäyttösähköjärjestelmät

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRIPIIRI

YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRIPIIRI YDINVOIMALAITOKSEN PRIMÄÄRIPIIRI 1 Johdanto 3 2 Soveltamisala 3 3 Primääripiirin eheys 3 4 Primääri- ja sekundääripiirin paineenhallinta 4 4.1 Yleiset vaatimukset 4 4.2 Paineen säätö normaaleissa käyttötilanteissa

Lisätiedot

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitus Olkiluodossa Viestintäseminaari 28.2.2012 Timo Seppälä Posiva Oy Posivan tehtävä VÄLIVARASTOINTI LOPPUSIJOITUS LOVIISA 1-2 POLTTOAINENIPPU OLKILUOTO 1-2 POLTTOAINENIPPU

Lisätiedot

YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI

YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI B4 YDINPOLTTOAINE JA REAKTORI 1 Johdanto 101. Säteilyturvakeskuksen määräyksessä ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta (STUK Y/1/2016) esitetään yleiset ydinvoimalaitosten suunnittelussa, rakentamisessa,

Lisätiedot

PIA HUMALAJOKI YDINVOIMALAITOKSEN VIKA-ANALYYSIT

PIA HUMALAJOKI YDINVOIMALAITOKSEN VIKA-ANALYYSIT PIA HUMALAJOKI YDINVOIMALAITOKSEN VIKA-ANALYYSIT Diplomityö Tarkastaja: lehtori Risto Mikkonen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 9. syyskuuta 2015 i

Lisätiedot

1 Jo h d a n t o 3 2 Sove l t a m i s a l a 3

1 Jo h d a n t o 3 2 Sove l t a m i s a l a 3 OHJE YVL D.3, Luonnos 4 / 17.3.2011 Ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi 1 Jo h d a n t o 3 2 Sove l t a m i s a l a 3 3 Säteilytur vallisuus 4 3.1 Normaalikäyttö 4 3.2 Käyttöhäiriöt ja oletetut onnettomuudet

Lisätiedot

OHJE YVL A.5 YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO

OHJE YVL A.5 YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO OHJE YVL A5 YDINLAITOKSEN RAKENTAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO 1 Johdanto 4 2 Soveltamisala 8 3 Ydinlaitoksen rakentamisen aikaiset menettelyt 9 31 Projektinhallinta ja johtaminen 9 311 Rakentamisen ja laitosmuutosten

Lisätiedot

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta, perustelumuistio

Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta, perustelumuistio Säteilyturvakeskus Perustelumuistio 1 (28) Säteilyturvakeskuksen määräys ydinjätteiden loppusijoituksen turvallisuudesta, perustelumuistio Yleiset perustelut 1 Johdanto Ydinenergialain (990/1987) muutoksella

Lisätiedot

YDINVOIMALAITOKSEN KÄYTTÖTOIMINTA

YDINVOIMALAITOKSEN KÄYTTÖTOIMINTA YDINVOIMALAITOKSEN KÄYTTÖTOIMINTA 1 Johdanto 3 2 Määritelmät 3 3 Soveltamisala 4 4 Käyttötoiminnan periaatteet ja perusvaatimukset 4 5 Käyttöorganisaatio, vastuut ja tehtävät 4 5.1 Käyttötoiminnan johtaja

Lisätiedot