NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 5/2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 5/2013"

Transkriptio

1 NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 5/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille , ja Nappipariston jatkohanke Nappipariston ja kumppaneiden kuulumisista kerrotaan kuukausikirjeessä, josta saat tietoa mm. koulutuksista, tapahtumista ja uutisista, jotka sivuavat oppimisympäristöjen kehittämistä, sosiaalista mediaa ja muita hanketoimijoita kiinnostavia asioita. Hyvää Kesää!

2 Nappiparisto: kuukausikirje 5/2013 Kuukausikirjeen sisältö: - Suo vielä pieni ajatus tulevaan ennen lomia! - Syksyn 2013 nappitapahtumat Kiltakoulut -nappitapahtuma Lokakuun nappitapahtuma - Tulevaa täydennyskoulutusta: poimi parhaat palat itsellesi tai vinkkaa kollegalle OsaOppi: World of Digital Learning OsaOppi II: Scan your skills in digital technology (2 op) OsaOppi II: Tablettileirit : Jyväskylä, Espoo ja Oulu Ammattipeda: Yrittäjyyskasvatuksen pedagogiset mallit (5 op) sekä Työvaltainen oppiminen ammatillisessa koulutuksessa (2 op) OsaOppi II: Some-koulutukset Suo vielä pieni ajatus tulevaan ennen lomia! Antti Voutilainen, projektitiedottaja Näin se on jälleen vuosi hurahtanut ja edessä siintävä kesä(loma) loistaa juhannusauringon lailla kirkkaana jo mielessä. Mutta vielä ennen lomia olisi aika suunnata muutama ajatus tulevaan syksyyn ja vuoteen Vaikka kevätkausi 2013 on ollut tapahtumarikasta aikaa, riittää tapahtumia ja koulutuksia myös syys- ja kevätkaudelle Tässä kuukausikirjeessä on poimintoja tulevista koulutustapahtumista, joihin kannattaa tutustua ja ilmoittautua jo nyt, sillä paikkoja tilaisuuksiin on rajatusti. Sen jälkeen onkin sitten aika ottaa ilo irti kesästä, lämmöstä, grillailusta ja tietysti ennen kaikkea vapaa-ajasta, miksei löhöilystä ja tekemättömyydestäkin miten kukin lomastaan haluaa nauttia. Tämän viestin myötä Nappipariston kuukausikirje jää kesätauolle. Palaamme jälleen asiaan elokuussa. Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille!

3 Syksyn 2013 nappitapahtumat Kiltakoulut -nappitapahtuma Tampereella syyskuussa 2013 Nappiparisto hankkeen seuraava nappitapahtuma järjestetään Tampereella Koulutuskeskus Tavastiassa 19. päivä syyskuuta. Tampereen nappitapahtuman tarkoituksena on esitellä Kiltakoulut-mallia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kiltakoulut-nappitapahtumaan ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa: Loppuraporttitalkoot nappitapahtuma Oulussa lokakuussa 2013 Syksyn 2013 toinen nappitapahtuma järjestetään Oulussa lokakuun 9. päivä, jolloin oppimisympäristöhankkeet saavat halutessaan apua ja tukea loppu- ja väliselvitysten työstöön käytännönläheisesti. Tilaisuus on kohtaamisen paikka vertaiskehittäjälle ja loistava foorumi tuulettaa tuloksia ja jakaa osaamista. Loppuraporttitalkoisiin pääsee mukaan ilmoittautumalla osoitteessa: Tulevaa täydennyskoulutusta: poimi parhaat palat itsellesi tai vinkkaa kollegalle! OsaOppi: World of Digital Learning täydennyskoulutus ammatillisen- ja aikuiskoulutuksen opetushenkilöstölle World on Digital Learning täydennyskoulutusosio (WoDL) kuuluu Oamk/Ammatillisen opettajakorkeakoulun OsaOppi Osaamista oppimiaan - täydennyskoulutushankkeeseen. World of Digital Learning-koulututuksessa tavoitteena on edistää e-opetuksen, tieto- ja viestintätekniikan (tvt) sekä sosiaalisen median (some) perusosaamista ja käyttöä ammatillisen perusopetuksen ja aikuiskoulutuksen henkilöstön ohjaus- ja opetustyössä. World of Digital Learning koulutus jatkuu syyskuussa ( ), joihin mahtuu vielä mukaan aktivoimaan opetusta ja oppimista myös englanniksi! Lisäksi koulutukseen kuuluu kaksi verkko-opetuspäivää (13.9. ja 7.10.), jotka pidetään Adobe Connectin välityksellä. Syksyllä koulutuksen toisessa osassa pureudutaan syvällisemmin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön. Kouluttajina toimivat Oamk/Ammatillisen opettajakorkeakoulun Blair Stevenson ja Janne Länsitie. Tavoitteena on tarjota opettajille välineitä SoMen ja tvt:n hyödyntämiseen opetuskäytössä, sekä selkiyttää, miten teknologia tukee opetusta. Koulutuksessa tutustutaan sovelluksiin, joiden käytössä tarvitaan englannin kieltä, ja osallistetaan opetushenkilöstöä hyödyntämään vieraskielisiä sovelluksia opetuksessaan.

4 World of Digital Learning -koulutus sopii kaikille, jotka haluavat aktivoida omaa englannin kielen taitoaan. Syksyn koulutukseen on jäljellä pari paikkaa. Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa opetushenkilöstön täydennyskoulutusta. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: OsaOppi II: Scan your skills in digital technology (2 op) Syksyllä 2014 järjestettävä Scan your skills in digital technology täydennyskoulutus on suoraa jatkoa OsaOppi hankkeen ensimmäisen toteutusvaiheen World of Digital Learning-koulutukselle. Scan your skills in digital technology läpiluotaa uutta Ope.fi -kokonaisuutta henkilökohtaisesta osaamisesta työyhteisön osaamiseen ja kehittämiseen, auttaen osallistujaa arvioimaan omaa osaamistaan. Toteutus on englanniksi, jolla pyritään aktivoimaan osallistujien kielitaitoa ja rohkaistaan opettamaan vieraalla kielellä, sekä hyödyntämään vieraskielisiä oppimateriaaleja. Scan your skills in digital technology koulutus starttaa syksyllä 2014, mutta ajankohta tarkentuu myöhemmin. Kohderyhmä: Ammatillisen peruskoulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö. Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa opetushenkilöstön täydennyskoulutusta. Lisätietoa koulutuksesta: skalenteri/?ak_osio=tkkuvaus&id=547&kid=930&kieli=fi OsaOppi II: Tablettileirit varaa paikkasi pian! Lukuvuonna järjestetään yhteensä kolme Tablettileiriä, jotka ovat loogista jatkoa ensimmäisen OsaOppi hankkeen Mobiilimaailma-tapahtumille. Tablettileirit järjestetään Jyväskylässä, Espoossa ja Oulussa. Leirit ovat osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa opetushenkilöstön täydennyskoulutusta.

5 Ensimmäisenä vuorossa on Jyväskylän Tablettileiri, joka pidetään Jyväskylän ammattiopistolla. Ilmoittautuminen Jyväskylän Tablettileiriin päättyy Toisena vuoron saa Espoon Tablettileiri heti vuoden 2014 alkajaisiksi (tammikuun päivä). Sen ilmoittautuminen päättyy 14. päivä tammikuuta ja paikkana toimii Omnia/InnoOmnia. Kolmantena Tablettileiri saapuu Ouluun huhtikuun päivä Oulun Tablettileirin ilmoittautuminen päättyy Kaikkien tablettileirien sisällöt ja teemat ovat yhtenevät: - mobiilioppimisen ja ohjauksen mahdollisuudet ja haasteet - pedagogiikka edellä tekniseen ympäristöön - kaikki tuottaa, kaikki jakaa miten ja minne? - Pää kylmänä päätelaitteiden viidakossa Tablettileirien ilmoittautuminen on käynnistynyt. Ilmoittautumiset tapahtuvat osoitteessa: Jyväskylän Tablettileiri: Espoon Tablettileiri: Oulun Tablettileiri: Lisätietoa koulutuksista: skalenteri/ Ammattipeda: Yrittäjyyskasvatuksen pedagogiset mallit (5 op) sekä Työvaltainen oppiminen ammatillisessa koulutuksessa (2 op) Kenelle: Ammatillisen koulutuksen opetus- ja tukihenkilöstölle. osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa opetushenkilöstön täydennyskoulutusta. Mitä: Ammattipeda Yrittäjyyttä oppilaitoksiin ja innovaatioita työelämään - täydennyskoulutus sisältää useita uusia pedagogisia menetelmiä ja toimintamalleja. Jokaisen mallin taustalla on ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeista saatu tieto ja kokemus, ja niissä esitellään konkreettisesti uusia tapoja toteuttaa yrittäjyyskasvatusta ammatillisessa koulutuksessa. Ammattipeda -malleissa on kuvattu tvt:n hyödyntäminen työelämäyhteistyön ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen tukena. Koulutukseen sisältyy omaan työhön soveltava osio, jossa otetaan haltuun siinä tarvittavat tietotekniset tiedot ja taidot. Ammattipeda -mallit on rakennettu yhteistyössä koulutuksen järjestäjien kanssa Opetushallituksen nimeämässä projektiryhmässä syksyn 2012 aikana. Nyt järjestettävän täydennyskoulutuksen tavoitteena on tuoda pedagogiset mallit opettajille työkaluiksi omassa työssä ja työyhteisössä.

6 Koulutukseen sisältyy kaksi osiota: 5 op:n laajuinen Yrittäjyyskasvatuksen pedagogiset mallit (8 pv Oulussa) sekä 2 op:n laajuinen Työvaltainen oppiminen ammatillisessa koulutuksessa -osio (2 pv Hämeenlinnassa). Molempiin osioihin otetaan mukaan 20 nopeimmin ilmoittautunutta opiskelijaa. Miten: Koulutuksen runko rakentuu viiden innovaatio bootcamp -tyyppisen workshopin ympärille, joiden kunkin kesto on kaksi päivää. Workshoppien välillä työskennellään itsenäisesti soveltaen opittua omaan työhön tai yhdessä ohjatusti verkossa. Etätyöskentelyn tukena ovat avoin yrittäjyyskasvatuksen yhteisö, koulutuksen osaajaverkosto ja projektikoordinaattori. Ilmoittautuminen: Ammattipeda hankkeen koulutuksiin ilmoittautuminen on käynnissä. Oulussa järjestettävään viiden opintopisteen laajuiseen Yrittäjyyskasvatuksen pedagogiset mallit koulutukseen ilmoittaudutaan osoitteessa: Hämeenlinnassa järjestettävään kahden opintopisteen laajuiseen Työvaltainen oppiminen ammatillisessa koulutuksessa koulutukseen ilmoittaudutaan osoitteessa: Lisätietoa koulutuksista: skalenteri/ OsaOppi II: Some-koulutukset OsaOppi II Osaamista oppimaan täydennyskoulutushankkeen tvt-aiheiset Somekoulutukset käynnistyvät osittain syksyllä 2013 (loput alkuvuonna 2014). Tulossa olevat Some-koulutukset on tarkoitettu eritasoisille osallistujille, ja ne mukailevat uudistuneita Ope.fi taitotasoja. Tulossa olevat some-koulutuksen ovat: - Some Noviisi, 2 op (alkaa vuodenvaihteessa ) - Some Expertti, 2 op (alkaa ) - Some Kehittäjä, 5 op (tammikuussa 2014) Some Noviisi sopii kaikille uuden äärellä ihmetteleville, Ekspertissä vahvistetaan osaamista koko työyhteisön voimavaraksi ja kehittäjässä tähdätään kouluttajakoulutuksen taitoihin ja vaativiin kehittämistehtäviin. Koulutuksia järjestetään Espoossa, Hämeenlinnassa ja Oulussa. Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa opetushenkilöstön täydennyskoulutusta. Ilmoittautuminen koulutuksiin löytyy Oulun ammatillisen opettajakorkeakoulun koulutuskalenterista osoitteessa: skalenteri/

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 3/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 3/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 3/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 09/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 09/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 09/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 03/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 03/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 03/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012. Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 04/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 04/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 04/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012. Nappipariston

Lisätiedot

31.31 TAMMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE

31.31 TAMMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE 31.31 TAMMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE Nappiparisto on ammatillisten oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden valtakunnallinen koordinaatiohanke, ja Sinulla on tässä edessäsi Nappipariston kuukausittainen uutiskirje,

Lisätiedot

OPISTOSTA OSAAMISKESKUKSEKSI KOULUTTAJASTA ASIANTUNTIJAKSI TÄYDENNYSKOULUTUSHANKE 2011 2013

OPISTOSTA OSAAMISKESKUKSEKSI KOULUTTAJASTA ASIANTUNTIJAKSI TÄYDENNYSKOULUTUSHANKE 2011 2013 OPISTOSTA OSAAMISKESKUKSEKSI KOULUTTAJASTA ASIANTUNTIJAKSI TÄYDENNYSKOULUTUSHANKE 2011 2013 Hanke on Opetushallituksen rahoittama opetustoimen täydennyskoulutushanke vuosille 2011 2011 ja se toteutetaan

Lisätiedot

OPPIMISYMPÄRISTÖJÄ AVARTAMASSA

OPPIMISYMPÄRISTÖJÄ AVARTAMASSA Tarja Frisk (toim.) OPPIMISYMPÄRISTÖJÄ AVARTAMASSA Oivalluksia, ideoita ja esimerkkejä oppimisympäristöiksi ammatillisessa koulutuksessa Oppaat ja käsikirjat 2010:1 Oppaat ja käsikirjat 2010:1 ISBN 978-952-13-4465-7

Lisätiedot

OPELIX OSAAVA OPPILAITOS KOULUTUS JA TOIMINTOTIEDOTE KEVÄT 2014

OPELIX OSAAVA OPPILAITOS KOULUTUS JA TOIMINTOTIEDOTE KEVÄT 2014 OPELIX OSAAVA OPPILAITOS KOULUTUS JA TOIMINTOTIEDOTE KEVÄT 2014 1 2 Hei, Tästä tiedotteesta löydät tietoa Opelix Osaava Oppilaitos hankkeen kevään 2014 yhteisestä toiminnasta. OPELIX Osaava Oppilaitos

Lisätiedot

CPDLab-kurssi: Kosketustaulut Kouluttajan opas

CPDLab-kurssi: Kosketustaulut Kouluttajan opas CPDLab-kurssi: Kosketustaulut Kouluttajan opas Kosketustaulun pedagoginen käyttö yläkouluissa Päivämäärä: syyskuu 2013 CPDLab-projekti on osittain Euroopan komission Elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong

Lisätiedot

Opetuksen tehostaminen verkko-oppimisympäristön avulla

Opetuksen tehostaminen verkko-oppimisympäristön avulla Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajakorkeakoulu Dahlström, Erik Manu, Harri Kehittämishanke Opetuksen tehostaminen verkko-oppimisympäristön avulla Työn ohjaaja Harri Kukkonen Tampere 5/2010

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖJÄ KEHITTÄMÄSSÄ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖJÄ KEHITTÄMÄSSÄ Raportit ja selvitykset 2012:6 Laura Jauhola ja Terttu Virtanen SELVITYS AMMATILLISEN AIKUIS- KOULUTUKSEN KANSAINVÄLISTYMISEN NYKYTILASTA 2011 Marika Koramo (toim.) AMMATILLISEN KOULUTUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖJÄ

Lisätiedot

Uskalla unelmoida, rohkene yrittää. Goes to Lukio

Uskalla unelmoida, rohkene yrittää. Goes to Lukio Uskalla unelmoida, rohkene yrittää Goes to Lukio Hyvä yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä, Pärjätäkseen tulevaisuuden työelämässä nykylukiolaisten pitää hallita uudenlaisia taitoja. Näiden taitojen opettamisessa

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

sosiaalinen_media_kysely_aalloilla 2010-03-24

sosiaalinen_media_kysely_aalloilla 2010-03-24 sosiaalinen_media_kysely_aalloilla 2010-03-24 1. Mihin teemaseminaariin osallistut? 2. Onko organisaatiossasi keskusteltu sosiaalisen median (rastita yksi tai useampi vastausvaihtoehto) 3. Käytän seuraavia

Lisätiedot

Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON. ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Oppaat ja käsikirjat 2013:8

Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON. ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Oppaat ja käsikirjat 2013:8 Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen Oppaat ja käsikirjat 2013:8 Opetushallitus Oppaat ja käsikirjat 2013:8 ISBN 978-952-13-5551-6 (nid.) ISBN 978-952-13-5552-3

Lisätiedot

OK-opintokeskuksen koulutukset 2014 Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Tiedot on päivitetty 11.2.2014

OK-opintokeskuksen koulutukset 2014 Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Tiedot on päivitetty 11.2.2014 OK-opintokeskuksen koulutukset 2014 Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Tiedot on päivitetty 11.2.2014 OK-opintokeskus kouluttaa järjestötoimijoita: kouluttajia, toiminnan suunnittelijoita,

Lisätiedot

Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON. ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Oppaat ja käsikirjat 2013:8

Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON. ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Oppaat ja käsikirjat 2013:8 Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen Oppaat ja käsikirjat 2013:8 Opetushallitus Oppaat ja käsikirjat 2013:8 ISBN 978-952-13-5551-6 (nid.) ISBN 978-952-13-5552-3

Lisätiedot

SELVITYS LUKION VERKKO-OPPIMISEN KOULUTUSTARJONNAN HYVISTÄ KÄYTÄNTEISTÄ HELSINGIN OPETUSVIRASTOLLE

SELVITYS LUKION VERKKO-OPPIMISEN KOULUTUSTARJONNAN HYVISTÄ KÄYTÄNTEISTÄ HELSINGIN OPETUSVIRASTOLLE 1 (21) SELVITYS LUKION VERKKO-OPPIMISEN KOULUTUSTARJONNAN HYVISTÄ KÄYTÄNTEISTÄ HELSINGIN OPETUSVIRASTOLLE 22.12.2010 Humap Oy: Terhikki Rimmanen ja Pertti Siekkinen Humap Oy Humap Oy Vapaudenkatu 43 L16

Lisätiedot

OK-opintokeskuksen koulutukset 2014 Helsingissä

OK-opintokeskuksen koulutukset 2014 Helsingissä OK-opintokeskuksen koulutukset 2014 Helsingissä Tiedot ovat alustavia ja niihin voi tulla muutoksia. Tiedot on päivitetty 23.1.2014 OK-opintokeskus kouluttaa järjestötoimijoita: kouluttajia, toiminnan

Lisätiedot

Uskalla unelmoida, rohkene yrittää

Uskalla unelmoida, rohkene yrittää Uskalla unelmoida, rohkene yrittää Hyvä yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä! Pärjätäkseen tulevaisuuden työelämässä nuorten pitää hallita uudenlaisia taitoja. Näiden taitojen opettamisessa koulutuksella on

Lisätiedot

YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON

YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON YES-Katalogi YRITTÄJYYTTÄ ETELÄ-SAVOON koulutukset YRITTÄJYYSKASVATUKSEN PALVELUJA OLE HYVÄ! Hyvä opettaja, Kädessäsi on YES Etelä-Savon katalogi, johon olemme koonneet joitakin alueen koulujen parhaita

Lisätiedot

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella

Lupa kokeilla. < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla < Erilaiset tavat toteuttaa opetusta> ammatillisella toisella asteella Lupa kokeilla Erilaiset tavat toteuttaa opetusta ammatillisella toisella asteella Toimitus: Jaana Kilpinen, Juha Pusa,

Lisätiedot

Rovaniemen ammattikorkeakoulun virtuaaliopintojen tukipalvelut kysely 2009

Rovaniemen ammattikorkeakoulun virtuaaliopintojen tukipalvelut kysely 2009 Rovaniemen ammattikorkeakoulun virtuaaliopintojen tukipalvelut kysely 2009 Pia Pitkänen KKAS3007 Työharjoittelu Kasvatustieteiden tiedekunta, mediakasvatus Harjoittelua ohjaava opettaja: Leo Pekkala Sisällys

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ja TUTKIMUKSEN TIETOSTRATEGIA 2000-2004 HANKESUUNNITELMAT

KOULUTUKSEN ja TUTKIMUKSEN TIETOSTRATEGIA 2000-2004 HANKESUUNNITELMAT KOULUTUKSEN ja TUTKIMUKSEN TIETOSTRATEGIA 2000-2004 HANKESUUNNITELMAT OPETUSMINISTERIÖ 1999 SISÄLLYS 1 JOHDANNOKSI 5 2 TIETOYHTEISKUNNAN KANSALAISTAIDOT 7 2.1 TAUSTA, TOIMEKSIANTO JA LÄHTÖKOHDAT 7 2.2

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA OPETUSALAN KOULUTUS. TÄHÄN KUVA: vaalea nainen ja älytaulu

HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA OPETUSALAN KOULUTUS. TÄHÄN KUVA: vaalea nainen ja älytaulu HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA OPETUSALAN KOULUTUS TÄHÄN KUVA: vaalea nainen ja älytaulu 2014 2015 TUOREIN TIETO OPETUSALALLE Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus

Lisätiedot

Hotelli-, Ravintola- ja Catering-alan perustutkinnon opetussuunnitelmatyö

Hotelli-, Ravintola- ja Catering-alan perustutkinnon opetussuunnitelmatyö Tampereen ammattikorkeakoulu Ammatillinen opettajankoulutus Sari Lamminen Kehittämishanke Hotelli-, Ravintola- ja Catering-alan perustutkinnon opetussuunnitelmatyö Kokin koulutusohjelma 1. vuosi Työn ohjaaja

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUS- KÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA

PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUS- KÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUS- KÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMIS- SUUNNITELMA Työryhmän raportti 21.4.2005 Moniste 7/2005 Opetushallitus

Lisätiedot

Opinto-opas 2006 2007

Opinto-opas 2006 2007 Opinto-opas 2006 2007 Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK Opinto-opas 2006 2007 3 Sisällysluettelo Humanistinen ammattikorkeakoulu lukuvuonna 2006 2007 9 Opiskelu HUMAKissa 15 HUMAK-pedagogiikka ja oppimisympäristöt

Lisätiedot

Tarja Frisk Pekka Antila. Kohti työssäoppimisen hyviä käytäntöjä

Tarja Frisk Pekka Antila. Kohti työssäoppimisen hyviä käytäntöjä Tarja Frisk Pekka Antila Kohti työssäoppimisen hyviä käytäntöjä 2. painos Tämän teoksen kopioiminen on tekijänoikeuslain (404/61, muutt. 712/96) ja valokuvalain (495/61, muutt. 446/95) mukaisesti kielletty

Lisätiedot

Leena Nuutila. yhdessä enemmän. Näkökulmia ammatillisen erityisopetuksen verkko-opetukseen ja -ohjaukseen

Leena Nuutila. yhdessä enemmän. Näkökulmia ammatillisen erityisopetuksen verkko-opetukseen ja -ohjaukseen Leena Nuutila yhdessä enemmän Näkökulmia ammatillisen erityisopetuksen verkko-opetukseen ja -ohjaukseen Haaga-Helia puheenvuoroja 4/2010 Julkaisujen myynti HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu http://shop.haaga-helia.com

Lisätiedot