NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 09/2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 09/2012"

Transkriptio

1 NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 09/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille , ja Nappipariston jatkohanke Nappipariston ja kumppaneiden kuulumisista kerrotaan kuukausikirjeessä, josta saat tietoa mm. koulutuksista, tapahtumista ja uutisista, jotka sivuavat oppimisympäristöjen kehittämistä, sosiaalista mediaa ja muita hanketoimijoita kiinnostavia asioita.

2 Nappiparisto: kuukausikirje 09/2012 Kuukausikirjeen sisältö: - Kuulumiset OPH:sta Ajankohtaisia tapahtumia: "PEDAGOGISEN KEHITTÄMISEN HUIPUT LEVILLÄ yhteistyössä laadukkaasti ammattiin" TYÖSEMINAARI ja iltaaktiviteetit ied Pariisi 2012 Online Educa Berliini 2012 Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2012 Mobiilimaailma 2013, Etelä ja Pohjoinen (Espoo ja Oulu) - Kuulumisia Opefoorumilta: Opefoorumin kehittämispäivä Muita asioita: Hankkeet ammatilliset oppimisympäristöt wikiin (ja Opefoorumille)! Kuulumiset OPH:sta Antti Voutilainen, projektitiedottaja Opetushallituksessa järjestettiin uusien valtionavustushankkeiden verkostotapaaminen. Päivien aikana uudet hankkeet ja koordinaatiohankkeet pääsivät esittäytymään, ja lisäksi verkostotapaamisessa saatiin kuulla tärkeitä puheenvuoroja muun muassa muutoksista valtionavustusten ohjeissa, joista kertomassa oli asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo Opetushallituksesta. Minna Taivassalo-Salkosuon OPH:ssa pitämä esitys löytyy osoitteesta: Minnan esitykseen kannattaa tutustua, mikäli ei ollut mukana verkostotapaamisessa, ja miksei myös kertauksen vuoksi. Opetushallituksen verkostotapaamisen yksi tarkoitus oli niin ikään törmäyttää uusia hankkeita keskenään, sillä yhdessä tekeminen vertaiskehittämisen hengessä on alusta asti hyvä ottaa mukaan hanketoimintaan. Vertaiskehittämistä silmällä pitäen Google docs-verkkopalveluun on avattu niin sanottu Nappiparit dokumentti, jonne hankkeet voivat käydä lisäämässä oman hankkeensa nimen ja ne mahdolliset yhteistyöhankkeet, joiden kanssa vertaiskehittymistä on tarkoitusta lähteä suunnittelemaan. Jos uusilla vasta rahoituksen saaneilla hankkeilla ei vielä ole hankekumppania, ei siitä ole syytä hätääntyä, sillä törmäytystä tullaan tekemään myöhemminkin, mutta on hienoa, mikäli hankekumppani(t) löytyy jo heti toiminnan varhaisessa vaiheessa. Nappiparit dokumentti löytyy osoitteesta:

3 Uusien valtionavustushankkeiden verkostotapaamiselle perustettiin myös sivu Ammatilliset oppimisympäristöt wikiin, jonne koostettiin/koostetaan päivien aikana nousseita asioita ja puhujien esityksiä. Sivu löytyy osoitteesta: Huomautuksena tässä mainittakoon myös sellaisesta OPH:n verkostotapaamisessa nousseesta asiasta, että jokainen uusi oppimisympäristöjen kehittämishankkeen ja erityisesti niiden koordinaattorien/yhteyshenkilöiden tulee lisätä Ammatilliset oppimisympäristöt wikisivulle hankkeensa esittelytekstit, jotta meneillä olevat hankkeet saadaan koottua yhteen. Esittelytekstien lisäämisestä voit lukea lisää tämän Nappipariston kuukausikirjeen lopusta otsikon Hankkeet ammatilliset oppimisympäristöt wikiin (ja Opefoorumille)! alta. Mikäli esittelytekstien luomisessa wikiin tulee ongelmia, tai wikin käyttölogiikka tuntuu hankalalta, voit ottaa yhteyttä Antti Voutilaiseen ). Lopuksi vielä sellaisia terveisiä, että uusien hankkeiden olisi erittäin toivottavaa jakaa verkostokumppaneilleen -osoitteesta löytyvää materiaalia ja tietoa sivusta erityisesti niille, jotka eivät syystä tai toisesta päässeet Opetushallitukseen elokuuta. Ajankohtaisia tapahtumia: "PEDAGOGISEN KEHITTÄMISEN HUIPUT LEVILLÄ yhteistyössä laadukkaasti ammattiin" TYÖSEMINAARI Opetushallitus sekä työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen valtakunnallisten valtionavustushankkeiden koordinaatiohankkeet järjestävät työseminaarin yhteistyössä. Ilmoittautuminen seminaariin sulkeutui 18.8., mutta muutamia jälki-ilmoittautumisia otettiin vielä vastaan. Kaikkiaan Levin seminaariin on tulossa noin 270 pedagogisen kehittämisen huippuosaajia ympäri Suomea. Levin seminaarin osallistujille on lähdössä syyskuun alussa niin sanottu ohjekirje, jossa on paljon käytännön tietoa seminaariin saapumisesta, päivien kulusta ja järjestelyistä. Ohjeita tullaan kirjaamaan myös verkkoon osoitteeseen pedagoginenkehittaminen.purot.net. Ohjeisiin kannattaa tutustua, jotta esimerkiksi ilmoittautumiset ja siirtymiset hotelleista seminaaripaikalle sujuvat jouhevasti ja joustavasti. ied Pariisi 2012 Nappiparisto-koordinaatiohanke oli viime vuonna esittelemässä suomalaisia oppimisympäristöjen kehittämishankkeita ja koordinaation toimintatapaa iedkonferenssissa (Immersive Education) Madridissa. Tapahtuma oli oivallinen tilaisuus verkostoitua maailman laajuisesti ja tavata uusia ihmisiä - iedissä on tilaa keskustelulle ja demoille.

4 Tänä vuonna ied konferenssi pidetään Pariisissa Ranskassa marraskuuta. ied on avoin globaalin akateemisen yhteisön ja simuloinnin, oppimispelien ja virtuaalimaailmojen sekä lisätyn todellisuuden asiantuntijoiden tapahtuma. ied:in tämän vuoden teemana on luovuuden, taiteen ja pedagogiikan yhdistäminen. ied Pariisi 2012 konferenssin Call for Papers on jo päättynyt. Lisätietoa tapahtumasta: Online Educa Berliini 2012 Online Educa Berlin 2012 konferenssi on järjestyksessään 18. ja tänä vuonna se asettuu päiville marraskuuta. Online Educa Berlin on merkittävä, kansainvälinen opetusteknologian konferenssi, joka kokoaa asiantuntijoita yhteen ympäri maailmaa. Tapahtumasta ja Call for Papersista lisätietoa löytyy osoitteesta: Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2012 Vuoden 2012 Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät järjestetään joulukuuta. Virtuaaliopetuksen päivien tavoitteena on innostaa ja kannustaa hyödyntämään tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksen ja oppimisen monipuolistamisessa, sekä esitellä uusia tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksia pedagogisesta näkökulmasta ja antaa ideoita niiden soveltamiseen omassa oppilaitoksessa. Valtakunnallisten virtuaaliopetuksen päivien ohjelma tarkentuu syyskuun aikana Opetushallituksen sivuille. Myös ilmoittautuminen tapahtumaan tulee tehdä OPH:n sivujen kautta osoitteessa: Mobiilimaailma 2013, Etelä ja Pohjoinen (Espoo ja Oulu) Eteläinen Mobiilimaailma 2013 seminaari järjestetään Espoossa päivä maaliskuuta Pohjoinen Mobiilimaailma 2013 järjestetään puolestaan Oulussa. Pohjoisen Mobiilimaailma seminaarin ajankohta on etelän seminaaria hieman keväämmällä, eli Molempien seminaarien sisältö on samanlainen. Teemana seminaareissa on: - Mobiilioppimisen ja -ohjauksen mahdollisuudet ja haasteet - Pedagogiikka edellä tekniseen ympäristöön - Kaikki tuottaa, kaikki jakaa - miten ja minne - Pää kylmänä päätelaitteiden viidakossa.

5 Seminaarit järjestetään yhteistyössä OAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun, InnoOmnian ja HAMK Ammatillisen opettajakorkeakoulun toimesta. Molempien seminaarien koulutus on OPH:n rahoittamaa maksutonta opetustoimen henkilöstökoulutusta, mutta majoitus-, matka- ja ruokailukuluista vastaavat osallistujat itse. Ilmoittautuminen: Mobiilimaailma 2013, Etelä: Mobiilimaailma 2013, Pohjoinen: Kuulumisia Opefoorumilta: Opefoorumin kehittämispäivä päivä syyskuuta Espoossa pidetään Opefoorumin kehittämispäivä. Tiistain iltapäivässä klo Opefoorumin käyttäjien on mahdollista tulla kysymään neuvoa Opefoorumin käytössä ja tuoda julki omia kehitysideoita, jotta Opefoorumista saadaan rakennettua parempi ja toimivampi ympäristö. Opefoorumin kyselytunnille on mahdollista seuraamaan ja tulla esittämään kysymyksiä osoitteessa acp.oamk.fi/nappiparisto. AC-tilaan pääset sisälle kirjautumalla guestina eli vieraana esimerkiksi nimimerkkiä käyttämällä. Kyselytunnin ohjelma: - klo Tervetuloa opefoorumille! Käytön opastus alkeista, ongelmanratkaisua - klo Opefoorumin kehittämisideat ja keskustelua ympäristön käytöstä Tule mukaan kehittämään Opefoorumia! Muita asioita: Hankkeet ammatilliset oppimisympäristöt wikiin (ja Opefoorumille)! Uudet valtionavustusta saaneet hankkeet (yhteyshenkilöt/koordinaattorit) ovat velvollisia lisäämään hankkeensa esittelyn Ammatilliset oppimisympäristöt wikiin, joka löytyy osoitteesta Esittelyteksti lisätään Oppimisympäristöhankkeet-kohtaan, mutta ennen kuin esittelytekstin lisääminen on mahdollista, tulee sivustolle (Wikispaces.com) ensin rekisteröityä ja luoda tunnukset, mikäli sitä ei ole vielä tehnyt, ja sen jälkeen hakea Ammatilliset oppimisympäristöt wikin jäsenyyttä. Ohjeita wikiin kirjautumiseen, jäsenyyden hakemiseen ja hankkeen esittelytekstin lisäämiseen löytyy osoitteesta:

6 Voit myös lisätä hankkeesi kuvauksen Opefoorumille! Opefoorumi on avoin, valtakunnallinen opetusalan osaamis- ja innovaatiofoorumi, joka on kehitetty hanketoiminnan ja täydennyskoulutuksen tueksi. Opefoorumi auttaa tarjoamaan ja löytämään hankkeiden avoimia koulutuksia ja muita tapahtumia sekä vahvistaa aktiivista ja jatkuvaa tiedonkulkua hanketoimijoiden välillä. Parhaiten sivusto palvelee tarkoitustaan siten, että foorumille kerätään kaikkien hankkeiden esittelyt ja tiedot. Hankkeen lisääminen Opefoorumille parantaa myös hankkeenne näkyvyyttä ja edesauttaa tietojen löytämistä koostetusti yhdestä paikasta. Mikäli et vielä ole lisännyt hankettasi Opefoorumille, käy lisäämässä oman hankkeesi tiedot Opefoorumille "Ryhmät" osioon ( Hankkeen tietojen lisääminen vaatii sen, että kirjaudut ensin sivustolle, jos et ole vielä sitä tehnyt. Jos koet hanketietojen lisäämisen sivustolle hankalaksi syystä tai toisesta, laita viestiä Antti Voutilaiselle niin saadaan hankkeenne mukaan foorumille.

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 05/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 05/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 05/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012. Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 1/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 1/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 1/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 11/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 3/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 3/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 3/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 11/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 11/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 2/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 2/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 2/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

HELMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE

HELMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE 31.31 HELMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012. Nappipariston ja

Lisätiedot

31.31 TAMMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE

31.31 TAMMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE 31.31 TAMMIKUU 2012 KUUKAUSIKIRJE Nappiparisto on ammatillisten oppimisympäristöjen kehittämishankkeiden valtakunnallinen koordinaatiohanke, ja Sinulla on tässä edessäsi Nappipariston kuukausittainen uutiskirje,

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 03/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 03/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 03/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012. Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 10/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 10/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 10/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 5/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 5/2013 NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 5/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 04/2012

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 04/2012 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 04/2012 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012. Nappipariston

Lisätiedot

Virtuaalimaailmat ja simulaatiot. Mikkeli 30.-31.1.2012

Virtuaalimaailmat ja simulaatiot. Mikkeli 30.-31.1.2012 Virtuaalimaailmat ja simulaatiot Mikkeli 30.-31.1.2012 2 Sanna Brauer KM, Projektipäällikkö Nappiparisto - vertaisvoimaa oppimisympäristöjen kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöhankkeiden

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

Kiltakoulut-uutisia, mitä tapahtuu eri killoissa? Jari Välkkynen

Kiltakoulut-uutisia, mitä tapahtuu eri killoissa? Jari Välkkynen Kiltakoulut-uutisia, mitä tapahtuu eri killoissa? Jari Välkkynen Kiltakoulut-toimintamalli, lyhyesti: Blogi = vihko, laite = kynä, avoin materiaali pilvipalvelussa = kirja Tiimityöskentelyä, motivointia,

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

suomi Organisaation puhelin * +358 10 395 9000 Organisaation sähköpostiosoite kirjaamo@ekami.fi Omistajatyyppi * kuntayhtymä Yritysmuoto

suomi Organisaation puhelin * +358 10 395 9000 Organisaation sähköpostiosoite kirjaamo@ekami.fi Omistajatyyppi * kuntayhtymä Yritysmuoto Opetushallitus, PL 380, 00531 Helsinki OPH Selvityslomake erityisavustus Hankeryhmä > selvitys valtionavustuksen käytöstä Koulutustaso * Ammatillinen koulutus Hakuryhmä * Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeiden seminaari Kati Lounema

Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeiden seminaari Kati Lounema Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeiden seminaari 30.11.2017 Kati Lounema Hallitus päätti kevään kehysriihessä tukea reformin toimeenpanoa yhteensä 30 miljoonalla eurolla vuosina 2018 ja 2019.

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen julkaisualusta. Hyvät käytännöt Eeva-Kaisa Linna

Hyvien käytäntöjen julkaisualusta. Hyvät käytännöt Eeva-Kaisa Linna TOIMINTAMALLIT JAKOON Hyvät käytännöt 12.5.2014 Eeva-Kaisa Linna HYVÄ KÄYTÄNTÖ1 Rajautuu koulutustoimialaan On säädösten ja määräysten mukainen On usein innovatiivinen Esittelee menetelmän esimerkiksi

Lisätiedot

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Hotel Arthur 9.5.2014 Vaskivuoren lukion rehtori Eira Kasper Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki YANZU 言 祖 Kiinan kieltä lukioissa Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Kohti ammatillista huippuosaamista

Kohti ammatillista huippuosaamista Kohti ammatillista huippuosaamista HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu KOULUTUSPALVELUT YRITYKSILLE JA ORGANISAATIOILLE 2 hamk.fi Palvelumme yrityksille ja organisaatioille HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

Koulutus: Opetuksen uusia tuulia - ideoita opetusmenetelmien uudistamiseen

Koulutus: Opetuksen uusia tuulia - ideoita opetusmenetelmien uudistamiseen Tampereen eoppimisen klusteri Ajankohtaistiedote 30.9.2015 Koulutus: Opetuksen uusia tuulia - ideoita opetusmenetelmien uudistamiseen ITK2016 Call for Papers on käynnistynyt Syksyn Webinaareja Koodiaapinen-MOOC,

Lisätiedot

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi

Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi Rahoittaja: #OPEKE OPEKE AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN UUDISTAMINEN Jaana Muttonen, HAMK Opettajankoulutusfoorumi 27.9.2017 Mikä OPEKE on? Valtakunnallinen kehittämishanke, jossa kehitetään ja uudistetaan

Lisätiedot

Avustuksen käyttötarkoitus: Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen

Avustuksen käyttötarkoitus: Oppimisympäristöjen kehittäminen ja monipuolistaminen HAKUTIEDOTE 55/2010 1 1.6.2010 Asia HAKUTIEDOTE 2010 Ammattikoulutus / Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen kehittäminen Avustukset oppimisympäristöjen kehittämiseen ja monipuolistamiseen Taustaa

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Tilaisuuden avaus. VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT , Helsinki, Messukeskus. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Tilaisuuden avaus VALTAKUNNALLISET VIRTUAALIOPETUKSEN PÄIVÄT 7.12.2015, Helsinki, Messukeskus Pääjohtaja Aulis Pitkälä Digitaalisen oppimisen ja pedagogiikan nykytila - vahvuuksia ja kehittämiskohteita

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittyvä yhteistyö (ryhmä 2)

Ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittyvä yhteistyö (ryhmä 2) Ammatillisen koulutuksen ja työelämän kehittyvä yhteistyö (ryhmä 2) Puheenjohtajana kehittämispäällikkö Helena Miettinen, Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry Havainnoija erityisasiantuntija Minna

Lisätiedot

KICK OFF VALTIONAVUSTUSHANKKEET 2015. Opetushallituksen terveiset

KICK OFF VALTIONAVUSTUSHANKKEET 2015. Opetushallituksen terveiset KICK OFF VALTIONAVUSTUSHANKKEET 2015 Opetushallituksen terveiset Helsinki, Paasitorni 2.10.2015 Esa Karvinen Opetusneuvos Yksikön päällikkö Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus KICK OFF Tavoitteena on

Lisätiedot

Sanna Brauer, Antti Voutilainen / Oulun seudun koulutuskuntayhtymä

Sanna Brauer, Antti Voutilainen / Oulun seudun koulutuskuntayhtymä 1 Nappiparisto vertaisvoimaa oppimisympäristöjen kehittämiseen, ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011 2012 (VA

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Leena Koski

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Leena Koski Ammatillisen koulutuksen kansallisen laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 klo 10.00 15.15, Amiedu klo 13.00 14.30 Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen laadunhallinnasta Opetusneuvos Opetusneuvos Opetushallitus

Lisätiedot

Peruskoulun uudistamisen kärkihanke

Peruskoulun uudistamisen kärkihanke Peruskoulun uudistamisen kärkihanke 20.4.2017 #uusiperuskoulu #opettajankoulutusfoorumi UUSI PERUSKOULU 1. Peruskoulufoorumilta visio suomalaiselle peruskoululle 2. Opettajien osaamisen kehittäminen läpi

Lisätiedot

Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa

Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa Moderni baari kansainvälisessä virtuaalimaailmassa Mikä hanke Opetushallituksen ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän rahoittama hanke Tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntämällä kehittää ja monipuolistaa

Lisätiedot

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys

Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus ja asiakaslähtöisyys Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen valtionavustushankkeiden työstö- ja kehittämisseminaari Reformin ehdotusten perusteella täsmentyneet valtionavustustoiminnan suuntaviivat osaamisperusteisuus

Lisätiedot

Avauspuheenvuoro. Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Pääjohtaja Aulis Pitkälä

Avauspuheenvuoro. Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Pääjohtaja Aulis Pitkälä Avauspuheenvuoro Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2016 Pääjohtaja Aulis Pitkälä 7.12.2016 Ajankohtaista koulutuksen kehittämisessä Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2016 - keskeiset kehittämisen

Lisätiedot

Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta. Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu

Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta. Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu Yhdessä kohti onnistunutta toteutusta Ylijohtaja Mika Tammilehto Oulu 27.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Työpaikalla järjestettävä koulutus Oppisopimuskoulutus Koulutussopimukseen perustuva koulutus

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa

Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa 2008 2010 Visio ja tavoiteet Visio Yhteisöllinen ja viestinnällinen tulevaisuuden koulu, jossa tieto- ja viestintätekniikka on luonteva osa arkea ja opetusopiskelu-oppimisympäristöä.

Lisätiedot

Yhteistyössä Ammattiopisto Luovi. Hankefoorumi

Yhteistyössä Ammattiopisto Luovi. Hankefoorumi Yhteistyössä Ammattiopisto Luovi Hankefoorumi 16.1.2016 Haussa syksylle 2017 OPH:n rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Hakuaika päättyy 31.1.2017 Hakuvaiheessa määritellään toteutettavan koulutushankkeen

Lisätiedot

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä

Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Ajatuksia opetustoimen henkilöstön osaamisien kehittämisestä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus 15.3.2016 Osaava-hankkeiden sidosryhmäpäivä Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Koulutuksen tavoite 2025

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE16-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 2.6.2016

Lisätiedot

OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017

OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017 OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017 Seija Aalto, koulutusjohtaja Yrittäjyyslinjausten tarkoituksena on suunnata, kehittää ja ohjata eri koulutusasteiden yrittäjyyden edistämisen ja yrittäjyyskasvatuksen toimenpiteitä

Lisätiedot

strategisen muutoksen tukena

strategisen muutoksen tukena Ammatillinen opettajakorkeakoulu strategisen muutoksen tukena Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Johtaja, dosentti (TaY) Miten? Tutkimalla ja hankkimalla uutta tietoa Ennakoimalla

Lisätiedot

valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II

valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II valtakunnallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön koulutus Tvt:n opetuskäytön henkilöstökoulutus yliopistoissa - työseminaari II ti 22.3.2005 klo 14.00-16.00 ke 23.3.2005 klo 14.15-16.15 Työseminaarin

Lisätiedot

DigiOpit - verraten hyvää. Etelä-Savon Koulutus Oy Y-TUNNUS: 2249317-6 Etelä-Savon ammattiopisto OPPILAITOSTUNNUS: 10681 OMISTAJATYYPPI: 21

DigiOpit - verraten hyvää. Etelä-Savon Koulutus Oy Y-TUNNUS: 2249317-6 Etelä-Savon ammattiopisto OPPILAITOSTUNNUS: 10681 OMISTAJATYYPPI: 21 DigiOpit - verraten hyvää Etelä-Savon Koulutus Oy Y-TUNNUS: 2249317-6 Etelä-Savon ammattiopisto OPPILAITOSTUNNUS: 10681 OMISTAJATYYPPI: 21 Laura Kuismala laura.kuismala@esedu.fi p. 0503453412 Etelä-Savon

Lisätiedot

Matikka on mun juttu! Hankematka kuvin ja sanoin

Matikka on mun juttu! Hankematka kuvin ja sanoin Matikka on mun juttu! Hankematka kuvin ja sanoin Opetushallitus valitsi vuonna 2008 Kokkolan perusopetuksen koulut mallintamaan uusia ja innovatiivisia tapoja toteuttaa matematiikan opetusta opetussuunnitelman

Lisätiedot

Säpe eli Säveltämisen pedagogiikka -koulutus

Säpe eli Säveltämisen pedagogiikka -koulutus Helsingin kaupungin aineistopankki / Lauri Rotko Säpe eli Säveltämisen pedagogiikka -koulutus SML kevätpäivät 7.4.2017 Luova musiikin tekeminen ja säveltäminen Uusissa musiikin opetussuunnitelmissa yli

Lisätiedot

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ -

SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - SARANAT.FI - VERKKO-OPPIMISYMPÄRISTÖ - OPETTAJAN OPAS Varkauden museot 2011 Avaa ovi kulttuuriympäristöön! www.saranat.fi Yleistä Saranat.fi -verkko-oppimisympäristöstä Varkauden museoiden tuottamalla

Lisätiedot

Opetushallituksen ja opetusmenetelmien ajankohtaiset kuulumiset sekä työssäoppimisen hankkeet

Opetushallituksen ja opetusmenetelmien ajankohtaiset kuulumiset sekä työssäoppimisen hankkeet Opetushallituksen ja opetusmenetelmien ajankohtaiset kuulumiset sekä työssäoppimisen hankkeet Asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo, Opetushallitus Ammattikoulutuksen kehittäminen yksikkö minna.taivassalo-salkosuo@oph.fi

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA Kari Nyyssölä Koulutustutkimusfoorumin kokous 18.5.2011 Opetushallituksen tutkimusstrategia 2010 2015 Lähtökohdat:

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Oppimisympäristöhankkeiden ohjaus ja seuranta

Oppimisympäristöhankkeiden ohjaus ja seuranta Juho Helminen ja Kimmo Koskinen Oppimisympäristöhankkeiden kehittämispäivä 5.10.2009 www.edu.fi/oppimisymparistot Oppimisympäristöhankkeiden ohjaus ja seuranta Opetushallituksen oppimisympäristöjen kehittämishankkeet

Lisätiedot

Haettavana euroa ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukemiseen

Haettavana euroa ammatillisen koulutuksen viestintä- ja vetovoimatoimien tukemiseen Jos luet viestin mielummin selaimella, klikkaa tästä $timestamp-j.n.y$ Tämä on opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteinen uutiskirje, joka kokoaa yhteen ajankohtaisimmat ja tärkeimmät

Lisätiedot

Syötteet. tiedonseuraaminen ja -ohjaaminen. torstaina 8. lokakuuta 2009

Syötteet. tiedonseuraaminen ja -ohjaaminen. torstaina 8. lokakuuta 2009 Syötteet tiedonseuraaminen ja -ohjaaminen 1 RSS in plain english Common Craft - http://www.youtube.com/watch?v=b4vhowgz2ea 2 SYÖTTEET JÄRKEISTÄVÄT SEURAAMISTA Seurattava tieto voi olla mitä tahansa tapahtumatietoa:

Lisätiedot

Maailman Suurin Vanhempainilta

Maailman Suurin Vanhempainilta Maailman Suurin Vanhempainilta Maailma muuttuu nopeasti, samoin suomalainen koulu. Maailman Suurimman Vanhempainillan tavoitteena on kertoa innostavalla tavalla kaikesta siitä hienosta, mitä suomalaisissa

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus

Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014. Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamalla muutokseen Opetusalan johtamisen foorumi 5.6.2014 Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Johtamisen haasteita Oppimistulosten heikkeneminen Valtion talouden tasapainottaminen, julkisten menojen

Lisätiedot

Suomalaisen koulun kehittäminen

Suomalaisen koulun kehittäminen Suomalaisen koulun kehittäminen 31.10.2016 Aulis Pitkälä, pääjohtaja Opetushallitus Yhteinen visio Tavoitteena on eheä oppimisen polku jokaiselle lapselle ja nuorelle. Suomi on maa, jossa tekee mieli oppia

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

Ajankohtaista opetushallinnosta

Ajankohtaista opetushallinnosta Ajankohtaista opetushallinnosta Pääjohtaja Aulis Pitkälä Rovaniemi 13.9.2016 Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2018 2013 2014 2015 2016 2017 2018 si-, perus- ja lisäpetuksen ops-perusteet

Lisätiedot

Ohjaava opettaja -osaajamerkki

Ohjaava opettaja -osaajamerkki Ohjaava opettaja -osaajamerkki Osaajamerkkikuvake Kriteerit Ohjaava opettaja -osaamismerkki koostuu seitsemästä osaamismerkistä. Saavutettuasi osaamismerkkien taitotasot saat Ohjaava opettaja -osaajamerkin.

Lisätiedot

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista

Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Ajankohtaista ammatillisen koulutuksen reformista Kuljetusalan koulutuksen kehittämispäivä 10.11.2016 Turku Markku Karkama Opetushallitus Kuvat: Opetushallitus, Olli Häkämies LÄHDE: OKM, Mika Tammilehto

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT

Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT Ammatillisen opettajan OSAAMISMERKIT OSAAMISMERKIT Digitaalinen osaamismerkki (open badge) on saavutetun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen väline. Digitaalinen merkki ei itsessään luo lisäarvoa,

Lisätiedot

Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila

Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila Pöytäkirja 14/2012 TIIMIKOKOUS 14 Aika: 7.11.2012, klo 8:00-9:00 Vaasan ammattiopisto, Ruutikellarintie 2, Ulkuniemi -neuvottelutila Läsnä: Marika Syväluoma OPEDA-hankkeen perusasteen edustaja Hans Kankkonen

Lisätiedot

Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM

Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM Olli Vesterinen, projektipäällikkö, OKM 31.10.2016 OSAAMISEN JA KOULUTUKSEN KÄRKIHANKE 1 Uusi peruskoulu -ohjelma on osa Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta

Lisätiedot

Uusi e-oppimateriaali lukiodiplomin tueksi

Uusi e-oppimateriaali lukiodiplomin tueksi Uusi e-oppimateriaali lukiodiplomin tueksi B5. Oppimateriaalit ja verkko-oppimisympäristöt Mikko Hartikainen 7.12.2011 Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät 2011 7.-8.12.2011 Helsinki, Helsingin Messukeskus,

Lisätiedot

Kansainvälisyys varhaiskasvatuksessa. Tytti Voutilainen

Kansainvälisyys varhaiskasvatuksessa. Tytti Voutilainen Kansainvälisyys varhaiskasvatuksessa Tytti Voutilainen o Erasmus+ -ohjelma Täydennyskoulutus Yhteistyöhankkeet etwinning Seminaarit, tapahtumat, verkostot o Erasmus kouluissa o Nordplus o Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Hyvien käytäntöjen dokumentoiminen Ja Arjen arkin menetelmäpankki

Hyvien käytäntöjen dokumentoiminen Ja Arjen arkin menetelmäpankki Hyvien käytäntöjen dokumentoiminen Ja Arjen arkin menetelmäpankki Zoomi-hanke Zoomi-hanke toimii koordinoivana ESRhankkeena opetus- ja kulttuuriministeriön Sujuvat siirtymät -osiossa. Hanke tukee, ohjaa

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma VUOSISUUNNITELMA 2017 2018 SYKSY Tilanne 20.9. - ammatillinen koulutus 69 opiskelijaa - musiikkiopisto 520 opiskelijaa - musiikkileikkikoulu 520 opiskelijaa -

Lisätiedot

Projektipäällikkö Olli Vesterinen

Projektipäällikkö Olli Vesterinen Projektipäällikkö Olli Vesterinen OSAAMISEN JA KOULUTUKSEN KÄRKIHANKE 1 Uusi peruskoulu -ohjelma on osa Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin -kärkihanketta Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 Vapaaehtoisena vaikutat

Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 Vapaaehtoisena vaikutat Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 Vapaaehtoisena vaikutat 1 Lähtökohdat EU:n teemavuosi kaikissa jäsenmaissa EU:n tavoitteet Euroopan laajuinen viestintäkampanja Volunteering in the European Union-tutkimus

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Valtionavustukset 2015 ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämisen tukena Ylijohtaja Petri Pohjonen DI, FT Opetushallitus

Valtionavustukset 2015 ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämisen tukena Ylijohtaja Petri Pohjonen DI, FT Opetushallitus Valtionavustukset 2015 ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen kehittämisen tukena 6.2.2015 Ylijohtaja Petri Pohjonen DI, FT Opetushallitus Kehittämishankkeiden kautta Opetushallitus seuraa ja tukee koulutuksen

Lisätiedot

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto

Eturivin taitajia Strategia Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Strategia 2015-2017 Etelä-Savon Koulutus Oy Etelä-Savon ammattiopisto Eturivin taitajia Opiskelijan parhaaksi Työelämän parhaaksi Laadukasta koulutusta, joustavasti ja uudistuen Osaava,

Lisätiedot

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset Hyvät maitotilayrittäjät Tervetuloa Perinteisen LaatuKlubin 10-vuotisjuhlaseminaariin Riikaan Aika Tiistai torstai 29.11. - 1.12.2011 Paikka Riika, Latvia, Kylpylähotelli Radisson Blu Hotel Latvija Seminaarissa

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Korkeakoulutus kuuluu kaikille!

Korkeakoulutus kuuluu kaikille! Korkeakoulutus kuuluu kaikille! Siltoja saavutettavuuteen -seminaari 4.4.2017, Verkatehdas, Hämeenlinna Birgitta Vuorinen opetusneuvos, yksikön päällikkö KORKEAKOULUTUS KUULUU KAIKILLE 2 Korkeakoulutukseen

Lisätiedot

Lataa Kansainvälinen kemian vuosi: kemia osaksi hyvää elämää. Lataa

Lataa Kansainvälinen kemian vuosi: kemia osaksi hyvää elämää. Lataa Lataa Kansainvälinen kemian vuosi: kemia osaksi hyvää elämää Lataa ISBN: 9789521074196 Sivumäärä: 125 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 12.85 Mb Kuudennet Valtakunnalliset kemian opetuksen päivät järjestettiin

Lisätiedot

A5) Yhteistyössä ammattiin työelämä- ja opiskelijalähtöisesti pj. asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo, Opetushallitus

A5) Yhteistyössä ammattiin työelämä- ja opiskelijalähtöisesti pj. asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo, Opetushallitus A5) Yhteistyössä ammattiin työelämä- ja opiskelijalähtöisesti pj. asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo, Opetushallitus Virtuaaliopetuksen päivät 2. krs, sali 204-205, klo 13.30 15.30 Työpaikkaohjaajien

Lisätiedot

POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen

POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa 15.3.2010 Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen Opetushallituksen koordinoimat POP ohjelman kehittämisalueet

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Tampereen eoppimisen klusteri Ajankohtaistiedote

Tampereen eoppimisen klusteri Ajankohtaistiedote Tampereen eoppimisen klusteri Ajankohtaistiedote 23.9.2016 Webinaari: Asiantuntija sosiaalisessa mediassa Uusi Peruskoulu -ohjelma Julkaisu: Horizon report 2016 tulevat teknologiatrendit Tutkijoiden yö

Lisätiedot

Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina

Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina Oppijat uratiedon etsijöinä ja rakentajina Opetushallituksen rahoittama koulutushanke 2011-2013 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, Liisa, Marianne Terkki-Mallat ja Leena Tervonen 23.2.2012 1 Esittäytyminen

Lisätiedot

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK

Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Ketterän korkeakouluoppimisen malli HAMK/YAMK Pirjo Valokorpi, Helena Turunen, Mikko Mäntyneva, Miikka Ruusunen, Irma Kunnari Kuvat: HAMK PEDAGOGISET LÄHTÖKOHDAT yhteisöllinen tiimioppiminen työssä sekä

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN

TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN TYÖELÄMÄN KEHITTÄMIS- JA PALVELUTOIMINNAN KEHITTÄMINEN Työelämän kehittämis- ja palvelutoiminta uudistuu -seminaari 3.11.2010 Hilton Helsinki Strand Hallitusneuvos Merja Leinonen merja.leinonen@minedu.fi

Lisätiedot

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI

KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Kemian opetuksen päivät 2009 KEMIANLUOKKA GADOLIN OPPIMISEN JA OPETUKSEN TUEKSI Koordinaattori Maria Vänskä Yhteistyöhanke, jonka toimintaa tukevat kemian alan yritykset, kemian laitos, opetushallinto

Lisätiedot

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare

Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet Pasi Kankare Valtionavustusten vaikuttavuus - Ammatillisen koulutuksen kehittämishankkeet 24.3.2010 Pasi Kankare Opetushallituksen valtionavustusten tavoitteet Koulutuspoliittiset tavoitteet Hallitusohjelma Kesu Keskeiset

Lisätiedot

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa

Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Sosiaalisen ja yhteisöllisen median hyödyntäminen ja käyttäminen marata-alan koulutuksessa Myötätuulessa toimintaa ja tuloksia ammatilliseen koulutukseen 19-21.3.2012 OPH seminaari Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö

Lisätiedot

Joustoa rakenteisiin opetusalan täydennyskoulutusta OPS-uudistuksen tueksi

Joustoa rakenteisiin opetusalan täydennyskoulutusta OPS-uudistuksen tueksi Joustoa rakenteisiin opetusalan täydennyskoulutusta OPS-uudistuksen tueksi Sininen Kolmio Oy järjestää yleissivistävän koulutuksen henkilöstölle suunnattua Opetushallituksen rahoittamaa täydennyskoulutusta

Lisätiedot

Ammatillinen opettajankoulutus Suomessa: reunaehdot, rakenteet ja profiilit

Ammatillinen opettajankoulutus Suomessa: reunaehdot, rakenteet ja profiilit Ammatillinen opettajankoulutus Suomessa: reunaehdot, rakenteet ja profiilit Opettajankoulutusfoorumin seminaari 16.4.2019 Anu Lyytinen, Johanna Liljeroos, Elias Pekkola, Jonna Kosonen, Mikko Mykkänen ja

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere

Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Oppivat organisaatiot ja tiimityö (3 op) - Tampere Opintojaksolla tutustutaan nykyaikaisen, joustavan, oppivana organisaationa toimivan työyhteisön tunnusmerkkeihin ja toimintaperiaatteisiin. Samalla opitaan

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI AMMATILLISEN KOULUTUKSEN HYVINVOINTISEMINAARI Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus järjestävät yhteistyössä ammatillisen koulutuksen järjestäjien kanssa kuusi samansisältöistä ammatillisen

Lisätiedot