AVIOLIITTOON MUISTILISTA VIHKIPAREILLE OPAS VIHKIPAREILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AVIOLIITTOON MUISTILISTA VIHKIPAREILLE OPAS VIHKIPAREILLE"

Transkriptio

1 MUISTILISTA VIHKIPAREILLE AVIOLIITTOON OPAS VIHKIPAREILLE Välttämättömiä kirkllisessa vihkimisessä: aviliitn esteiden tutkinta vihkipaikan, papin ja kanttrin varaaminen kaksi tdistajaa srmus KIRKKOHERRANVIRASTO Avinna ma-pe kl 9-13 Hyvättyläntie 17, Liet p. (02) , fax (02)

2 LIEDON SEURAKUNNAN OPAS VIHKIPAREILLE Kristillinen aviliitt Aviliitn esteiden tutkinta Vihkimisen varaaminen Tapaaminen papin kanssa Aviliittn vihkiminen Aviliitn siunaaminen Häätavista Musiikki Muistilista vihkipareille Vaikka minä puhuisin ihmisten ja enkelien kielillä mutta minulta puuttuisi rakkaus, lisin vain kumiseva vaski tai helisevä symbaali. Rakkaus n kärsivällinen, rakkaus n lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy spimattmasti, ei etsi maa etuaan, ei katkeridu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei ilitse vääryydestä vaan ilitsee ttuuden vittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa usk, kaikessa tiv, kaiken se kärsii. 1. Kr. 13: 1, 4-7 KRISTILLINEN AVIOLIITTO Kristillisen uskmme mukaan aviliitt n Jumalan asettama. Jumala n tarkittanut ihmisen elämään tisen kanssa. Aviliitt n perheen perusta. Vihkijänä pappi vahvistaa liitn, jhn pari n situtunut keskinäisellä lupauksella. Kristillinen aviliitt slmitaan Jumalan kasvjen edessä. Keskeistä vihkimisessä n Jumalan sanan julistaminen ja Jumalan siunauksen pyytäminen aviparille ja heidän kdilleen.

3 VIHKIMISEN VARAAMINEN Vihkipaikasta, -ajasta, -papista ja -kanttrista svitaan kirkkherranvirastssa. Js vihkimiseen n pidempi aika, papin ja kanttrin nimi vidaan ilmittaa vasta lähempänä timitusta. Vihittävät vivat pyytää tilaisuuteen haluamansa papin ja kanttrin. Tiveita pyritään täyttämään muiden työtehtävien ja vapaapäivien puitteissa. Vihkipaikkana vi lla kirkk, pappila, Liedssa sijaitseva Pulkkin kappeli tai jkin muu svelias paikka. Vihkikirkk n hyvä varata hyvissä ajissa. Liedn seurakunnalla n kaksi kirkka Pyhän Pietarin kirkk ja Littisten kirkk. TAPAAMINEN PAPIN KANSSA AVIOLIITON ESTEIDEN TUTKINTA Ennen vihkimistä n timitettava aviliitn esteiden tutkinta, jka tehdään jk man seurakunnan kirkkherranvirastssa tai maistraatissa. Käytännössä tutkitaan sitä, ettei aviliitlle le laissa säädettyjä esteitä kuten alaikäisyys, vimassa leva aviliitt tai liian läheinen sukulaisuussuhde. Kun vihkipari tulee asiimaan kirkkherranvirastn, henkilöllisyystdistukset tulee ttaa mukaan. Aviliitn esteiden tutkinta n suritettava viimeistään viikka ennen vihkimistä, mutta se kannattaa tehdä hyvissä ajin. Päätös n vimassa neljä kuukautta. Aviliittaikmus kuulutetaan pariskunnan niin tivessa kirkllisena ilmituksena ktiseurakunnan jumalanpalveluksessa. Kuulutus vidaan lukea lisäksi tisen kihlakumppanin ktiseurakunnassa. Pappi ttaa yhteyttä vihittävään pariin spiakseen vihkikeskustelun ajasta ja paikasta. Papin ja vihkiparin tapaamisella n mnta tarkitusta. Vihittävät haluavat usein tutustua vihkipaikkaan ja harjitella etukäteen alttarille tula, plvistumista ja muuta timituksen kulkua. Vihkijälle pulestaan n tärkeää tutustua vihkipariin, jtta vihkitimituksesta tulisi persnallinen ja lämmin juhlatilaisuus. Vihkikeskustelussa käydään läpi myös vihkimisen sisältö ja aviliitn merkitys. Vihkikaavat sisältävät vaihtehtisia siita. Myös näistä päätetään keskustelun aikana. Kirkssa tapahtuvaa vihkimistä suunniteltaessa n hyvä muistaa, että kirkk n j sellaisenaan valmis pyhiä timituksia varten. Seurakunta hulehtii vihkitimituksen edellyttämät järjestelyt, kuten alttarikukat ja kynttilät sekä mahdllisen vihkiryijyn. Js kirkkn halutaan muuta kristelua, häiden järjestäjä hulehtii siitä. Kristelussa n hyvä humiida, että lattialle ei saa heittää kukkia eikä muitakaan kristeita. Omat kukka-asetelmat ja muut kristeet n pistettava kirksta heti vihkitilaisuuden päätyttyä.

4 AVIOLIITTOON VIHKIMINEN Aviliittn vihkiminen n kirkllinen timitus, jnka pappi timittaa kirkkkäsikirjan mukaisesti. Timitukseen n kaksi kaavaa. Mrsiusmessu sisältää ehtllisen. Mlemmissa kaavissa n vaihtehtisia khtia, jista vi rakentaa tilanteen mukaan jk lyhyen tai pitkän timituksen. AVIOLIITTOON VIHKIMISEN KAAVA Aviliittn vihkimisen kaava [ hakasuluissa levat khdat vivat jäädä pis ] 1 Jhdantmusiikki (häämarssi, hääpari saapuu alttarille) 2 Alkusiunaus 3 Jhdantsanat 4 [ Psalmi ] 5 Rukus 6 Raamatunluku [ Vastausmusiikki ] 7 Puhe 8 Kysymykset 9 Srmusrukus 10 [ Srmuslupaukset ] 11 Aviliitn vahvistaminen ja avipulisiden siunaaminen 12 [ Virsi, vihkilaulu tai muuta spivaa musiikkia ] 13 Yhteinen esirukus 14 Isä meidän 15 Siunaus 16 [ Lähettäminen ] 17 Päätösmusiikki (häämarssi, hääpari pistuu) MORSIUSMESSUN KAAVA [ hakasuluissa levat khdat vivat jäädä pis ] 1 Jhdantmusiikki 2 Alkusiunaus 3 Jhdantsanat 4 Synnintunnustus ja synninpäästö 5 [ Psalmi ] 6 [ Herra armahda ] 7 [ Kunnia ja kiitsvirsi Pyhälle Klminaisuudelle ] 8 Päivän rukus 9 Lukukappale 10 Virsi 11 Evankeliumi 12 Saarna 13 Uskntunnustus 14 Kysymykset 15 Srmusrukus 16 [ Srmuslupaukset ] 17 Aviliitn vahvistaminen ja avipulisiden siunaaminen 18 [ Virsi ] 19 Yhteinen esirukus 20 Virsi 21 Ehtllisrukus 22 Isä meidän 23 [ Herran rauha ] 24 [ Jumalan Karitsa ] 25 Ehtllisen viett 26 Kiitsrukus 27 [ Ylistys ] 28 Siunaus 29 [ Lähettäminen ] 30 Päätösmusiikki

5 HÄÄTAVOISTA KIRKOSSA Lähisukulaiset istuvat etupenkeissä - mrsiamen suku ja ystävät vasemmalla, sulhasen suku ja ystävät ikealla pulella takaapäin katsttuna. Alttarille mennessä vihkipari kävelee rinnakkain, ja vihkimisen ajan mrsian n sulhasen vasemman käden pulella. Js mrsiamen isä tai jku muu sukulainen saattaa mrsiamen vihille, mrsian kävelee saattajan ikean käden pulella. Sulhanen dttelee etusassa ja lähtee häämarssin alkaessa mrsianta vastaan. Kirkn keskivaiheilla saattaja luvuttaa mrsiamen sulhaselle. Vihkimisen jälkeen pappi nnittelee aviparia ja antaa heille seurakunnan lahjana vihkiraamatun. Sulhanen ja mrsian kääntyvät seurakuntaan päin, nyt mrsian sulhasen ikealla pulella. HÄÄJUHLAPAIKALLA Kirksta hääjuhlataln siirtyvät ensimmäisinä mrsiuspari ja häiden järjestäjät. Vieraat nnittelevat vihkiparia ja vihkiparin vanhemmat ttavat vieraat vastaan. Pappia ja kanttria varattaessa n hyvä esittää tivmus, mikäli heidän dtetaan sallistuvan hääjuhlaan. VALOKUVAAMINEN Vihkitilaisuudessa vi valkuvata ja videida. Kuvaajan n hyvä välttää liikkumista paikasta tiseen ja kunniittaa tilaisuuden lunnetta.

6 MUSIIKKI Vihkitilaisuuteen sisältyy perinteisesti alku- ja päätösmusiikki sekä virsi. Usein puhutaan häämarsseista, mutta alku- ja päätösmusiikin ei kuitenkaan tarvitse lla marsseja. Vihkimiseen vi sisältyä myös tinen virsi tai muuta spivaa musiikkia. Vihkitilaisuuteen spivia virsiä löytyy virsikirjasta esimerkiksi khdista Aviliitt, Kti ja perhe, Kiits ja ylistys ja Vudenajat. Virsikirjan löydät netistä sitteesta ja virsien sävelmiä vit kuunnella sitteessa Häämusiikkia vit kuunnella esimerkiksi sitteessa Vihkitilaisuuden musiikista tulee spia kanttrin kanssa. Hän auttaa musiikin valinnassa ja sittaa mielellään näytteitä eri vaihtehdista. Kanttrit järjestävät myös kerran vudessa knsertin, jssa sittavat häämusiikkia. Tilaisuuden ajankhtaa vitte tiedustella kirkkherranviraststa. Mahdlliset tiveet musiikista tulee esittää hyvissä ajin kanttrille, jtta hän ehtii valmistautua. On hyvä muistaa, että vihkitilaisuus n jumalanpalvelus, ja myös sen musiikin tulee spia jumalanpalvelukseen.