Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palat esitellään kinkeritilanteessa, tämän voi tehdä opettaja tai etukäteen valittu oppilas. Kullekin palalle on aikaa muutama minuutti."

Transkriptio

1 JOHDANTO - sopisi 2. luokkalaisille 1) JOHDANTO pala aiheena anteeksi pyytäminen Liturgisena lauluna alkusiunaus: Pappi: Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen Seurakunta: Aamen, aamen, aamen Pappi: Herra, Olkoon teidän kanssanne Seurakunta: Niin myös sinun Henkesi kanssa Jumalanpalvelus alkaa yhteisellä ripillä, johon kuuluu synnintunnustus ja synninpäästö. Synnintunnustuksessa pyydämme anteeksi syntejämme, eli rikkomuksiamme lähimmäistämme ja Jumalaa kohtaan. Ajattelemme, että Jumalan eteen haluamme aina tulla puhtain mielin ja siksi pyydämme vääriä tekojamme ja laiminlyöntejämme anteeksi. Miettikää yhdessä millaisia asioita haluaisitte pyytää anteeksi. Mitä on anteeksi pyytäminen? Synninpäästössä muistutamme itseämme ja toinen toisiamme Jumalan suuresta rakkaudesta meitä kohtaan. Jeesus kuoli ristillä meidän syntiemme tähden, antaen kaikki rikkomuksemme anteeksi. Koska tiedämme tämän haluamme oppia elämään Jumalaa ja lähimmäistämme kunnioittaen ja rakastaen. Mitä on anteeksi antaminen Kirjoittakaa palalle asioita mitä haluatte pyytää anteeksi.

2 YLISTYS - sopisi 1. luokkalaisille 2) YLISTYS pala aiheena kiitos Jumalanpalveluksessa kiitämme ja ylistämme Jumalaa kaikesta hyvästä mitä elämässämme on, teemme sen rukoillen ja laulaen. Kirkossa seisomme kun ylistämme ja kiitämme Jumalaa, osoitamme näin Hänelle kunnioitusta. Kiitosta voimme osoittaa myös iloiten, siihen kirkossa on mahdollisuus. Me voimme kiittää monista asioista. Mistä sinä haluaisit kiittää ja ketä? Kirjoittakaa palalle asioita, joista haluatte kiittää. Liturgisena lauluna Kunnia (lauletaan seisten): Pappi: Kunnia Jumalalle korkeuksissa Seurakunta: maan päällä rauha ihmisillä, joita Hän rakastaa.

3 SANA - sopisi 5. luokkalaisille 3) SANA pala uskontunnustus Jumalanpalveluksessa luetaan ja tutkitaan raamattua yhdessä. Raamattu on kristittyjen Pyhä kirja, joka kertoo Jumalasta, Jumalan teoista, ihmisistä ja ihmisenä elämisestä. Jumalanpalveluksessa luetaan yleensä kolme raamatun testiä; yksi vanhasta testamentista, joka kertoo ajasta ennen Jeesusta, ja kaksi uudesta testamentista, joka kertoo Jeesuksen elämästä ja ajasta Hänen jälkeen. Raamatun tekstit on jaettu vuoden eri sunnuntaille, siten että kolmen vuoden aikana tulee luettua läpi koko raamattu (http://evl.fi/kirkkovuosikalenteri). Yhden sunnuntain tekstit käsittelevät samaa aihetta. Päivän tärkein teksti on evankeliumi, se kuunnellaan seisten. Raamatussa on neljä evankeliumia ja ne kertovat kaikki Jeesuksen elämästä. Ennen evankeliumin lukemisen lauletaan seisten Halleluja, se tarkoittaa kiittäkää Herraa. Kun tekstit on luettu, tulee saarna, jossa selitetään ja opetetaan raamattua. Raamattu opettaa meille millainen Jumala meillä on? Myös uskontunnustus, joka luetaan jumalanpalveluksessa, kertoo meille siitä minkälaiseen Jumalaan uskomme. Millainen Jumala meillä on? Kirjoittakaa palalle asioita, siitä millainen meidän Jumalamme on. Liturgisena lauluna (lauletaan kirkossa seisten): Seurakunta: Halleluja, halleluja, halleluja.

4 Apostolinen uskontunnustus Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita, ja Pyhään Henkeen, pyhän, yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän.

5 ESIRUKOUS - sopisi 3. luokkalaisille 4) ESIRUKOUS pala aiheena toisten puolesta rukoileminen Rukous on ihmisen ja Jumalan välistä juttelua. Jeesus on opettanut meille, että Jumala kuulee meidän kaikki rukoukset, pienen pienet huokauksetkin. Jeesus opetti, että meidän tulee rukouksessa rohkeasti pyytää asioita ja apua Jumalalta. Toisaalta Jumala tietää meitä paremmin mitä tarvitsemme, rukouksessa voimme olla vaikka ihan hiljaa ja kuunnella mitä asiaa Jumalalla on meille. Hän puhuu ihmiselle sydämen kautta. Jumalanpalveluksessa rukoillaan yhdessä yhteisten asioiden puolesta ja sitä kutsutaan esirukoukseksi. On tärkeää, että yhdessä rukoillen jaamme huolemme, rukoilemme itsemme ja toisiemme, sekä kaikkien maailman ihmisten puolesta, rukoilemme turvallisemman, puhtaamman ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Esirukousaiheita voi koota vaikka oheisen kuvan avulla, ajatellen asioita ja ihmisiä lähellä itseä ja sitten kauempana ja kauempana, lopulta koko luomakunnan tasolla tai toisin päin ulkokehältä sisälle. Minkä asioiden puolesta haluat rukoilla? Mitkä asiat huolestuttavat sinua? omat asiat, perhe, lähimmät ihmiset (lähipiiri) koulu, kaverit, naapurit, sukulaiset (oma toimintaympäristö) oman kylän asukkaat, kuopiolaiset, päättäjät (alue, vastuunkantajat) suomalaiset, eduskunta, presidentti (valtakunnalliset asiat, päättäjät) kirkko; työntekijät, työ, lähetystyö (kirkko, kirkontyö, maailman kristityt) maailman ihmiset; kärsivät, lapset, vanhukset, köyhät, sodat (hädänalaiset) luomakunta: eläimet, kasvit, luonnonvarat (maailmankaikkeus) Kootkaa palalle esirukousaiheita, asioita joiden puolesta haluatte rukoilla. Liturgisena lauluna Aamen, aamen: Seurakunta: Aamen, aamen

6 EHTOOLLINEN - sopisi 6. luokkalaisille 5) EHTOOLLIS pala mihin uskomme, mitä epäilemme Jeesus on asettanut ehtoollisen ja kasteen, jotka ovat kirkkomme sakramentit, eli Pyhät toimitukset. Kastetut muodostavat seurakunnan, joka kokoontuu yhteiseen ehtoollispöytään. Jeesus on asettaessaan kasteen ja ehtoollisen luvannut olla niissä läsnä. Messu on ehtoollisjumalanpalvelus ja sitä vietetään sunnuntaisin kirkoissa, yleensä kello 10. Ehtoollispöytään ovat tervetulleita kaikki, jos ei ole käynyt rippikoulua ja saanut ehtoollisopetusta voi alttarille tulla siunattavaksi. Rippikoulu käydään yleensä noin 15-vuotiaana ja sen jälkeen saa tulla yksin ehtoolliselle. Ennen riparia voit saada ehtoollista yhdessä vanhempiesi ja kummiesi kanssa, kun he ovat opettaneet sinulle, mitä ehtoollinen tarkoittaa. Ehtoollinen on Pyhä-ateria, Jeesuksen muistoateria, jonka Hän asetti viimeisellä yhteisellä ateriallaan opetuslasten kanssa, pääsiäisviikon torstaina. Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesus pääsiäisaterialla otti leivän ja viinin, kiitti niistä Jumalaa, siunasi ne ja jakoi ne opetuslapsilleen. Ehtoollisella muistamme, että Jeesus kuoli meidän syntiemme anteeksi antamiseksi, nousi kuolleista ja on kanssamme aina. Ehtoollinen on myös kristittyjen ykseyden ateria, kaikki maailman kristityt viettävät ehtoollista, jakaen leipää ja viiniä, Jeesuksen kehotuksen mukaan.

7 Ehtoollisen asettaminen raamatussa, Luuk.22: Sitten hän otti leivän, siunasi, mursi ja antoi sen opetuslapsilleen sanoen: "Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni." Aterian jälkeen hän samalla tavoin otti maljan ja sanoi: "Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Lisätietoa: evl.fi/ehtoollinen Sakramentit (kaste ja ehtoollinen) synnyttävät uskon yhdessä Jumalan sanan (raamattu) kuulemisen kanssa. Lapselle uskominen on helppoa, kun kasvamme niin haluamme järkeillä asioita ja uskonasiat muuttuvat usein vaikeiksi. Epäilys kuuluu uskoon ja siinä kasvamiseen. On hyvä kysellä uskonasioista ja pohtia niitä yhdessä toisten kanssa. Uskoamme voimme hoitaa myös rukouksella, joka on puhetta ihmisen ja Jumalan välillä. Jumala vastaa meidän rukouksiimme omalla tavallaan. Jeesus opetti meille erityisen rukouksen, Isä Meidän rukouksen, joka sisältää kaiken mitä tarvitsemme Jumalalta pyytää. Isä Meidän rukous kuuluu jumalanpalvelukseen ja messussa ehtoolliselle tuloon valmistautumiseen. Isä Meidän rukous Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille meidän syntimme anteeksi, niin kuin mekin anteeksi annamme niille, jotka ovat meitä vastaan rikkoneet. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen Mitä usko on? Mitkä asiat epäilyttävät? Mihin sinä uskot? Kootkaa palalle ajatuksia uskosta. Liturgisena lauluna Herra rauha ja Jumalan Karitsa Pappi: Herran rauha olkoon teidän kanssanne. Seurakunta: Niin myös sinun henkesi kanssa. Seurakunta (lauletaan seisten): Jumalan Karitsa, joka kannat maailman synnin, armahda meitä. Jumalan Karitsa, joka kannat maailman synnin, armahda meitä. Jumalan Karitsa, joka kannat maailman synnin, anna meille rauha.

8 SIUNAUS JA LÄHETTÄMINEN - sopisi 4. luokkalaisille 6) SIUNAUS JA LÄHETTÄMINEN pala asioita toisten auttamiseksi Oppilaat voivat toimia kinkeritilanteessa myös esilaulajina. Liturgisena lauluna ylistys (lauletaan seisten) Esilaulaja: Kiittäkäämme Herraa! Seurakunta: Jumalalle kiitos. Halleluja! Kristittynä eli kastettuna eläminen sisältää kaksi asiaa; lahjan, joka on usko ja tehtävän, joka on lähimmäisen rakastaminen. Jumalanpalveluksessa hoidamme uskoamme ja siellä meidät siunataan ja lähetetään arkeen, jossa tehtävämme on tehdä toisille ihmisille hyvää. Kootkaa palallenne asioita mitä voisitte tehdä toisten ihmisten hyväksi.

Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus

Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on seurakunnan elämän keskus. unnuntain, Herran päivän, jumalanpalveluksena se on viikoittainen pääsiäisjuhla. Messun toteutustavoissa

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN EVANKELIUMIJUHLA LOHTAJALLA Herran palveluksessa - Messu 30.6.2013 klo 10:00 Lasse Nikkarikoski, Sleyn toiminnanjohtaja

VALTAKUNNALLINEN EVANKELIUMIJUHLA LOHTAJALLA Herran palveluksessa - Messu 30.6.2013 klo 10:00 Lasse Nikkarikoski, Sleyn toiminnanjohtaja VALTAKUNNALLINEN EVANKELIUMIJUHLA LOHTAJALLA Herran palveluksessa - Messu 30.6.2013 klo 10:00 Lasse Nikkarikoski, Sleyn toiminnanjohtaja HERRAN PALVELUKSESSA Luukas 5:1-11: Kun Jeesus eräänä päivänä seisoi

Lisätiedot

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Vanhempaintapaaminen Paikka ja aika alkaa maanantain 4.8 ja päättyy perjantaina 8.8.

Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Vanhempaintapaaminen Paikka ja aika alkaa maanantain 4.8 ja päättyy perjantaina 8.8. Hyvä rippikoululainen ja vanhempi tai vanhemmat! Rippileiri lähestyy! Tähän kirjeeseen olemme keränneet tärkeää tietoa rippileiristä mutta myös muusta jotta saamme mahdollisimman hyvän ja turvallisen leirin.

Lisätiedot

Toimittaja Tuula Matikainen Kuvat Eeva Pakarinen

Toimittaja Tuula Matikainen Kuvat Eeva Pakarinen Toimittaja Tuula Matikainen Kuvat Eeva Pakarinen Runojen kirjoittajat on mainittu sisällysluettelossa. Mukaan on otettu myös muutamia rukouksia, jotka ovat yleisessä käytössä, mutta joiden kirjoittajat

Lisätiedot

Pyyntöjä Jumalalle. Pyyntöjä Jumalalle. Isä meidän rukouksen. Isä meidän, joka olet taivaassa. Ja vastaa : Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi;

Pyyntöjä Jumalalle. Pyyntöjä Jumalalle. Isä meidän rukouksen. Isä meidän, joka olet taivaassa. Ja vastaa : Isä, pyhitetty olkoon sinun nimesi; Pyyntöjä Jumalalle. Tälle illalle on annettu aiheeksi Pyyntöjä Jumalalle. Aihehan kertoo siitä, että meillä Luojan luomilla ihmisillä on erilaisia tarpeita, joihin pyydämme Jumalalta apua. Meillä on pyyntöjä

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen voidaan toimittaa sen jälkeen, kun vihittävät ovat saaneet todistuksen siitä, että avioliiton solmimiselle ei ole estettä. Kirkollisesti vihittävien tulee

Lisätiedot

Elämäntiellä Kari Kuusisto Kari Kuusisto Opas Opas oikean tien oikean tien kulkemiseen kulkemiseen

Elämäntiellä Kari Kuusisto Kari Kuusisto Opas Opas oikean tien oikean tien kulkemiseen kulkemiseen Elämäntiellä Kari Kuusisto Opas oikean tien kulkemiseen Niinkuin sinä olet lähettänyt minut maailmaan, niin olen minäkin lähettänyt heidät maailmaan; ja minä pyhitän itseni heidän tähtensä, että myös he

Lisätiedot

Roomalaiskirjeen 8. luvussa Paavali rohkaisee kristittyjä elämään Jumalan lapsina mitään pelkäämättä.

Roomalaiskirjeen 8. luvussa Paavali rohkaisee kristittyjä elämään Jumalan lapsina mitään pelkäämättä. Hyvä Sisärengaslainen, Lisää Room.8:sta? http://www.sley.fi/luennot /Raamattu/UT/Room/08E K.htm Roomalaiskirjeen 8. luvussa Paavali rohkaisee kristittyjä elämään Jumalan lapsina mitään pelkäämättä. Kysymyksiä,

Lisätiedot

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen Avioliittoon vihkiminen 1. Johdantomusiikki Seurakunta seisoo. 2. Alkusiunaus Pappi Isän ja + Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Seurakunta Aamen. 3. Johdantosanat 4. Psalmi 5. Rukous 6. Raamatunluku Luetaan

Lisätiedot

Risti ja liekki. Porin Metodistiseurakunta: JUMALAN KUNNIAKSI PALVELLEN YHTEYSTIETOJA. Porin Metodistiseurakunnan seurakuntalehti Tammikuu 2009

Risti ja liekki. Porin Metodistiseurakunta: JUMALAN KUNNIAKSI PALVELLEN YHTEYSTIETOJA. Porin Metodistiseurakunnan seurakuntalehti Tammikuu 2009 YHTEYSTIETOJA PORIN METODISTISEURAKUNTA Eteläpuisto 17, 28100 Pori kotisivu: porinmetodisti.seurakunta.net e-mail: pori@metodistikirkko.fi Seurakunnan pastori 044-259 2783 pasi.runonen@metodistikirkko.fi

Lisätiedot

Muun muassa näitä kysymyksiä valottaa tämän päivän tekstimme.

Muun muassa näitä kysymyksiä valottaa tämän päivän tekstimme. RUKOUS, JULISTUS JA PALVELU Mark. 1:29-39 29. Synagogasta poistuttuaan he menivät heti Simonin ja Andreaksen taloon Jaakobin ja Johanneksen kanssa. 30. Simonin anoppi makasi kuumeessa, ja heti he kertoivat

Lisätiedot

VASTUUMME Mark. 10:42-45

VASTUUMME Mark. 10:42-45 VASTUUMME Mark. 10:42-45 42. Jeesus kutsui heidät luokseen ja sanoi heille: "Te tiedätte, että hallitsijan asemassa olevat ovat kansojen herroina, ja että kansojen mahtavat käyttävät valtaansa niitä kohtaan.

Lisätiedot

Pyhäkön lamppu. Suomen Luther-säätiön tiedotuslehti 1/2007. Eikä Jumalan lamppu ollut vielä sammunut 1. Sam 3:3

Pyhäkön lamppu. Suomen Luther-säätiön tiedotuslehti 1/2007. Eikä Jumalan lamppu ollut vielä sammunut 1. Sam 3:3 Pyhäkön lamppu Suomen Luther-säätiön tiedotuslehti 1/2007 Eikä Jumalan lamppu ollut vielä sammunut 1. Sam 3:3 JPÄÄKIRJOITUS umalanpalvelusuudistus Jumalanpalvelus on kirkon tärkein toimintamuoto. Kirkko

Lisätiedot

Kirkkaudesta löytyy kaikki

Kirkkaudesta löytyy kaikki 1 Debbie Botteicher 24.4.2011 Kirkkaudesta löytyy kaikki Jeesuksen ristinkuolema Me elämme aivan mahdottoman jänniä aikoja ja meidän täytyy todella käyttää tämä aika hyväksemme. Minä uskon, että kun puhun

Lisätiedot

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA...

SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6. Tehokas ohjaaja... 6. Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 1 2 SISÄLTÖ HEI VAIN ARVON ISONEN!... 4 TEHOKAS RAAMATTURYHMÄ... 6 Tehokas ohjaaja... 6 Tehokkaan ryhmän kehittäminen... 7 1.1 TUTUSTUMISTA... 8 1.2 TUTUSTUMISTA RAAMATTUUN... 11 1.3 LOPPUSKABAN OHJEISTUS

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Evankeliumi yksin ilmoittaa Jumalan Pojan

MARTTI LUTHER. Evankeliumi yksin ilmoittaa Jumalan Pojan 118 Luterilainen 6/2015 MARTTI LUTHER Evankeliumi yksin ilmoittaa Jumalan Pojan Mooses ei ilmaise Jumalan Poikaa, vaan ilmaisee lain, synnin, pahan omantunnon, kuoleman, Jumalan vihan, tuomion ja helvetin;

Lisätiedot

IANKAIKKISEN ELÄMÄN KÄSKY Joh. 12:44-50

IANKAIKKISEN ELÄMÄN KÄSKY Joh. 12:44-50 IANKAIKKISEN ELÄMÄN KÄSKY Joh. 12:44-50 44. Mutta Jeesus huusi sanoen: "Joka uskoo minuun, ei usko minuun vaan häneen, joka on minut lähettänyt. 45. Joka näkee minut, näkee hänet, joka on minut lähettänyt.

Lisätiedot

Evankeliumin periaatteet

Evankeliumin periaatteet Evankeliumin periaatteet He tulevat tuntemaan Lunastajansa ja hänen oppinsa kohta kohdalta tietääkseen, kuinka tulla hänen luoksensa ja pelastua. 1. Nefi 15:14 Evankeliumin periaatteet Myöhempien Aikojen

Lisätiedot

Kuka on kristitty? ...ja Antiokiassa ruvettiin opetuslapsia ensiksi nimittämään kristityiksi. (Apostolien teot 11:26)

Kuka on kristitty? ...ja Antiokiassa ruvettiin opetuslapsia ensiksi nimittämään kristityiksi. (Apostolien teot 11:26) Kristityt Kotisivu http://kristityt.info Näiden sivujen levittäminen muuttamattomassa, täydellisissä muodossa henkilökohtaiseen käyttöön on sallittu. Jokainen muunmuotoinen käyttö tai julkaisu on mahdollista

Lisätiedot

Saarna 3. sunnuntaina ennen pääsiäistä 16.2.2014, Lasse Räty (Luther-talon kirkkosalin remontin jälkeen uudelleen käyttöön siunaamisen messussa)

Saarna 3. sunnuntaina ennen pääsiäistä 16.2.2014, Lasse Räty (Luther-talon kirkkosalin remontin jälkeen uudelleen käyttöön siunaamisen messussa) Saarna 3. sunnuntaina ennen pääsiäistä 16.2.2014, Lasse Räty (Luther-talon kirkkosalin remontin jälkeen uudelleen käyttöön siunaamisen messussa) Armoa ja rauhaa teille Jumalalta, meidän isältämme ja Vapahtajalta

Lisätiedot

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään

Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. Rauha teille! Saarnakirja. osa 3. Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Markku Särelä Pastori, teol. tri h.c. "Rauha teille!" Saarnakirja osa 3 Pyhän Kolmiykseyden päivästä mikkelinpäivään Kansi: Kimmo Pälikkö Suomen Tunnustuksellinen Luterilainen Kirkko Rajakatu 7, 15100

Lisätiedot

Sukellus Roomalaiskirjeeseen. Uusia tuulia, Room 12-13 ja 15

Sukellus Roomalaiskirjeeseen. Uusia tuulia, Room 12-13 ja 15 Sukellus Roomalaiskirjeeseen Paavalin tärkeimmän kirjeen sanakäänteiden takaa löytyy paljon tuttua myös sinulle ja minulle. Tervetuloa roomalaisten saappaisiin pohtimaan uskoa, Jumalalle kelpaamista ja

Lisätiedot

Jouluna Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja toi armon

Jouluna Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja toi armon 324 Luterilainen Lastenosasto 11-12/2010 Pastorin kirje Jouluna Jumalan Poika tuli ihmiseksi ja toi armon Jouluna juhlimme Jeesuksen syntymää. Koulussa ja päiväkodissa on joulukuvaelmia. Lapset pukeutuvat

Lisätiedot

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012

MARTTI LUTHER. Haanokin poisottaminen. 106 Luterilainen 4/2012 106 Luterilainen 4/2012 MARTTI LUTHER Haanokin poisottaminen Erityisesti merkillepantavat ja syvälle sydämeen painettavat ovat siis sanat siitä, että Haanok on viety täältä ja otettu vastaan, eikä tekijänä

Lisätiedot

SUUREEN HELLUNTAIHIN

SUUREEN HELLUNTAIHIN Rukousmatka SUUREEN HELLUNTAIHIN 17. 27.5.2012 Mutta jos minun kansani, joka on otettu minun nimiini, nöyrtyy, ja he rukoilevat ja etsivät minun kasvojani ja palaavat pahoilta teiltänsä, niin minä kuulen

Lisätiedot

Jospa sittenkin pitäisi panna vähän jäitä hattuun, ja miettiä hommaa uudemman ja paremman kerran?

Jospa sittenkin pitäisi panna vähän jäitä hattuun, ja miettiä hommaa uudemman ja paremman kerran? Saarna 16.9. 2007 su Teksti Matteuksen evankeliumi 6:26-30 Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan

Lisätiedot

Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan

Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan Kuurot hän saa kuulemaan ja mykät puhumaan Aineistoa Kristittyjen ykseyden rukousviikolle 2007 ja muuhun ekumeeniseen hartauselämään Suomen ekumeenisen neuvoston julkaisuja LXXX Herran rukous Isä meidän,

Lisätiedot

Sammatti 5 rippikoulun leirijakso 2015

Sammatti 5 rippikoulun leirijakso 2015 Hiihtomäentie 23 00800 Helsinki (09) 2340 3300 herttoniemi.srk@evl.fi www.helsinginseurakunnat.fi/herttoniemi Sammatti 5 rippikoulun leirijakso 2015 Rippikoulumme leirijakso pidetään seurakuntamme leirikeskuksessa

Lisätiedot

Mitä varten Ketä varten? Mikä on Sinun elämäsi tarkoitus? Mitä varten olet ylipäänsä olemassa? Mikä on olemassaolon

Mitä varten Ketä varten? Mikä on Sinun elämäsi tarkoitus? Mitä varten olet ylipäänsä olemassa? Mikä on olemassaolon 21. sunnuntai helluntaista Jeesuksen lähettiläät Joh. 13:16-20 16. Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. 17. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte

Lisätiedot

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille

Tule ja seuraa minua. Aaronin pappeus 2014. Oppiaineistoa nuorille Tule ja seuraa minua Aaronin pappeus 2014 Oppiaineistoa nuorille kääntymykseen johtavaa opettamista ja oppimista Aaronin pappeus 2014 Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko 2013 Intellectual

Lisätiedot