Laatua kirjastoihin. Kelpoisuusvaatimukset ajan tasalle. Porin kaupunginkirjasto Kirsti Kekki, opetus- ja kulttuuriministeriö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laatua kirjastoihin. Kelpoisuusvaatimukset ajan tasalle. Porin kaupunginkirjasto 22.3.2011 Kirsti Kekki, opetus- ja kulttuuriministeriö"

Transkriptio

1 Laatua kirjastoihin. Kelpoisuusvaatimukset ajan tasalle. Porin kaupunginkirjasto Kirsti Kekki, opetus- ja kulttuuriministeriö

2 Kelpoisuusvaatimusten tavoitteet Pysäyttää kirjastoammatillisen korkea-asteen koulutuksen saaneiden virkojen ja toimien lakkauttaminen tai muuttaminen alempaa koulutustasoa vaativaksi. Nostaa kirjastojen ammatillisen ydinosaamisen tasoa; turvata korkeakoulutetun kirjastoammatillisen henkilöstön riittävyys, saatavuus ja palvelujen laatu maan eri osissa. Lähtökohdaksi: Mitä modernin tietoammattilaisen pitäisi osata tehdä ei se, millä tasolla osaaminen nyt on. Kelpoisuusvaatimukset on laadittu kuntalaisten kirjastopalvelujen laadun turvaamiseksi.

3 Henkilöstön rekrytoinnista Jokaisessa rekrytoinnissa rakennetaan tulevaisuuden kirjastopalveluja. Henkilöstöä ei rekrytoida tämänhetkistä tilannetta varten, vaan tuleviin tehtäviin. Rekrytointi on johtajan tärkein tehtävä ja kirjaston merkittävin investointipäätös. Minkälaista henkilöstöä tarvitaan vakinaisiin tehtäviin; ja mitä juuri tämän hetken tarpeisiin vastaavaa, mahdollisesti tilapäisesti palkattaviin tehtäviin.

4 Ydintehtävä näkyväksi. Merkityksellisyys. Tavoite Kirjastoammatillisen korkeakoulutetun henkilöstön ydintehtävä näkyväksi ja kuntalaisten tietoon. Kirjastoilla kansalais-, tieto- ja sivistysyhteiskunnassa keskeinen rooli. On huolehdittava siitä, etteivät perusosaaminen ja -palvelut rapaudu. Merkityksellisyys Ratkaisevaa, pystyykö kirjasto olemaan merkityksellinen kuntalaisille, eriikäisille opiskelijoille ja koululaisille, opettajille, nuorille, lapsille, ikääntyville; seuraako kirjasto aidosti oman kunnan ympäristön tarpeita; pystyykö kirjasto toimimaan aloituspisteenä maaseudun pienyrittäjille, julkisen hallinnon tiedolle. Onnistuuko kirjasto toimimaan keskeisesti informaalissa elinikäisessä opiskelussa ja oppimisessa.

5 Mitä modernin tietoammattilaisen pitäisi osata Sisältö. Asiakaspalvelu. Painopiste sisällön tuntemukseen ja tietopalvelun aitoon kehittämiseen. Hyvä kirjastoydinosaaminen, laaja yleissivistys ja kaunokirjallisuuden tunteminen asiakaspalveluun. Asiakaspalvelussa konsultoidaan rohkeasti asiaan erikoistunutta. Erikoisosaaminen kaikkien tietoon. Tärkeintä on, että asiakas tietää, mistä, milloin ja keneltä hän saa mitäkin palvelua ja osaamista.

6 Mitä modernin tietoammattilaisen pitäisi osata Vaativa tiedonhaku. Opastaminen tietokantojen käyttämiseen ja hyödyntämiseen; vaativaan kriittiseen tiedonhakuun, tiedonhallintataitoihin. Ei enää riitä pelkkä tiedon saatavuus tai aineiston digitoiminen. Taito löytää ja osata käyttää sirpaleina olevaa tietoa omaan tarpeeseen nousee olennaiseksi. Internet luo etenkin nuorille harhan, että tiedonhaku on helppoa. Ikääntyneet tarvitsevat vaativaan tiedonhakuun pystyvän apua myös maaseutukirjastoissa ja suurten kirjastojen sivukirjastoissa. Palvelun saatavuus: ajasta ja paikasta riippumatonta saatavuutta, mutta myös henkilökohtaista palvelua saatavilla tiettyinä aikoina. Tavoitteena säästää asiakkaan aikaa.

7 Murrosaikaa Media ja kustannusala kriisissä. Kirjasto-brändi. Kunnossa? Mitä halutaan viestittää? Missä kirjasto on yksi tarjoaja muiden rinnalla. Missä asiassa kirjasto on ainoa? Mitä kirjastolla on sellaista, minkä kanssa vielä kukaan ei kilpaile. Olemalla aktiivinen sellaisessa, missä muut eivät ole. Kuntalaisille selväksi: Mitä kirjastossa jo on; mitä osaamista siellä jo on. Milloin kannattaa kysyä kirjastonhoitajalta. Kuntalaiset tietävät jo: lainaaminen, kirjastoon on matala kynnys, on tapahtumia; mutta tietävätkö, mitä kirjastossa osataan.

8 Kelpoisuusvaatimusta koskevat pykälät Valtioneuvoston asetus nro 1157/2009 kirjastoasetuksen 4 :n muuttamisesta. (Annettu ). Lisäksi Valtioneuvoston asetuksella nro 87/2011 on turvattu niiden opiskelijoiden kelpoisuus, jotka aloittivat Oulun yliopiston tutkintovaatimusten mukaiset informaatiotutkimuksen opinnot 33 op (25 op perusopinnot+ 8 op täydennysosa) avoimissa yliopistoissa ja Helsingin kesäyliopistossa vuonna "Henkilö, joka ennen tämän asetuksen voimaantuloa on aloittanut opintonsa täyttääkseen tämän asetuksen voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten mukaiset kirjastoammatillisen henkilökunnan kelpoisuusvaatimukset, saa kelpoisuuden tämän asetuksen mukaisiin virkoihin ja työsuhteisiin suorittamalla kirjastoammatilliset opintonsa vuoden 2014 loppuun mennessä. Tätä asetusta sovelletaan kuitenkin 1 päivästä tammikuuta 2010."

9 Kelpoisuusvaatimukset "Kunnan kirjastolaitoksen henkilöstöstä vähintään 70 prosentilla tulee olla: (4 :n 1 momentti) 1) yliopistossa suoritettu korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; (4 :n 1 momentin 1 kohta) 2) ammattikorkeakoulussa suoritettu korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; (4 :n 1 momentin 2 kohta) 3) ammatillinen perustutkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 35 opintoviikon laajuiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; taikka (4 :n 1 momentin 3 kohta) 4) tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto. "(4 :n 1 momentin 4 kohta)

10 Korkea-asteen kirjastoammatillinen henkilöstö "1) yliopistossa suoritettu korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; 2) ammattikorkeakoulussa suoritettu korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot"; Siis: Asetus 1157/2009, 1 ja 2 kohdat tarkoittavat korkea-asteisten kirjastoammatillisen koulutuksen saanutta henkilöstöä.

11 Muu kuin korkea-asteinen kirjastoammatillinen henkilöstö "3) ammatillinen perustutkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 35 opintoviikon laajuiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot; taikka 4) tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto." Siis: Asetus 1157/2009; kohdat 3 ja 4 koskevat muuta kuin korkea-asteen kirjastoammatillisen koulutuksen saanutta henkilöstöä.

12 Ennen suoritetut tutkinnot ja opinnot "Tämän asetuksen 4 :n 1 momentissa tarkoitettuun osuuteen kuuluviksi luetaan ne, jotka ovat kelpoisia tämän asetuksen voimaan tullessa kirjaston ammatillisen henkilökunnan tehtäviin." (Asetus 1157/2009, 4 :n voimaantulosäännöksen 3 momentti) Siis: Ennen suoritetut opintoviikot yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa käyvät edelleen. Opintopisteiden ja vanhojen opintoviikkojen mahdollisen vertaamisen tekevät ao. korkeakoulut.

13 Opintopisteet ja opintoviikot Vanhoja yliopistojen opintoviikkojen vastaavuuksia ei pidä verrata uusiin opintopisteisiin (on otettu käyttöön jo vuonna 2005). Vastaavuuksista päättävät yliopistot. "Vanha yliopistoasteen 20 opintoviikkoa" on vähemmän kuin 25 opintopistettä = yliopistoissa suoritettavat perusopinnot. Ammattikorkeakouluissa on ollutkin jo noin "vanhaa opintoviikkoa", joten uusi 60 opintopisteen vaatimus ei aiheuta käytännössä muutosta entiseen. Yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, oppilaitosten ja opistojen opintoviikkoja/opintopisteitä ei voi verrata keskenään ristiin. Kaikilla asteilla oma tapansa laskea opintojen laajuus.

14 Tilastointi 1) Kirjastoammatillisen henkilöstön määrä (htv) -kohtaan tilastoidaan kirjaston palkkaama henkilöstö, jolla on asetuksen 1157/ :n 1 momentin 1-4 kohtien mukainen kelpoisuus. Tähän osuuteen lasketaan kuuluviksi myös ne, jotka ovat ennen olleet kelpoisia kirjastoammatillisen henkilökunnan tehtäviin. 2) Kirjastoammatillisen korkeakoulutetun henkilöstön määrä (htv) - kohtaan tilastoidaan kirjaston palkkaama henkilöstö, jolla on asetuksen 1157/ :n 1 momentin 1 ja 2 kohtien (yliopisto tai amk) mukainen kelpoisuus. Ne, jotka ovat aiemmin voimassa olleiden säädösten mukaan kelpoisia korkeakoulutusta vaativiin virkoihin ja toimiin, ovat edelleen päteviä ja lasketaan tilastoinnissa mukaan korkeakoulutettujen henkilötyövuosiin.

15 Mikä on kirjastovirkailijan, kirjastonhoitajan kelpoisuusvaatimus? Uusissa -eikä edellisissä - kelpoisuusvaatimuksissa ole säädetty kirjastovirkailijoiden tai kirjastonhoitajien kelpoisuusvaatimuksista. Kirjastonhoitajia tai kirjastovirkailijoita ei valmistu miltään koulutusasteelta. Nimikkeet vaihtelevat hyvin paljon, eikä ole yhtenäistä käytäntöä. Korkeakoulut ja oppilaitokset, jotka antavat kirjasto- ja informaatioalan koulutusta, käyttävät erilaisia termejä. Yliopistossa kirjastoalan opinnoista käytetään termiä informaatiotutkimus, ammattikorkeakouluissa kirjasto- ja tietopalveluala ja ammatillisessa perustutkinnossa sekä ammattitutkinnossa tieto- ja kirjastopalvelu. Näiden syiden vuoksi asetuksessa käytetäänkin yleisnimikkeitä, kuten kirjasto- ja informaatioala.

16 Johtajan kelpoisuus "Kunnan kirjastolaitosta taikka yhtä tai useampaa toimipistettä johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset korkeakoulutasoiset kirjasto- ja informaatioalan opinnot." (Asetuksen 1157/2009, 4 :n 3 momentti). * Vähintään 35 opintoviikon laajuisilla korkeakoulutasoisilla kirjasto- ja informaatioalan opinnoilla tarkoitetaan tässä ennen yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa suoritettuja opintoja. Nykyinen koko kunnan kirjastolaitosta johtavan kirjastotoimenjohtajan kelpoisuusvaatimus on perusperiaatteeltaan sama kuin ennen Uusi asia sivukirjastojen johtajien kelpoisuusvaatimus.

17 Johtajan siirtymäkelpoisuus "Tämän asetuksen 4 :n 3 momentissa tarkoitettu henkilö, joka on otettu virka- tai työsopimussuhteeseen ennen tämän asetuksen voimaantuloa ja joka virka- tai työsopimussuhteeseen otettaessa on täyttänyt tuolloin voimassa olleiden säännösten mukaiset kelpoisuusvaatimukset, on edelleen kelpoinen kyseiseen virkaan tai työsuhteeseen." (Asetuksen 1157/ voimaantulosäännöksen 4 momentti) Siis: Johtajalla ei siirtymäkelpoisuutta, ellei ole ylempää korkeakoulututkintoa ja vaadittuja kirjastoammatillisia opintoja.

18 Sivukirjastonjohtajan siirtymäkelpoisuus kunnan sisällä K: Eikö ole niin, että jos haemme esim. kirjastonjohtajaa, niin valittavalla täytyy olla suoritettuna ylempi korkeakoulututkinto eli siirtymäsäännön perusteella ei voi valita esim. talossa jo olevaa, jolla ei ole ko. tutkintoa? V: Kyllä, asetuksen mukaan sivukirjastonjohtajalta tai useammasta toimipisteestä vastaavalta kirjastonjohtajalta vaaditaan ylempi korkeakoulututkinto, eli häneen ei sovelleta voimaantulo/siirtymäsäännöksiä. Tavoitteena on ollut, että ei ole siirtymäkelpoisuutta talon sisällä, jos on alempi korkeakoulututkinto. Siksi lakimies käyttää termiä: on kelpoinen KYSEISEEN tehtävään tai virkaan - eli ei ole siirtymäkelpoisuutta.

19 Mitä tarkoitetaan 70 %:lla? Asetuksen 1157/2009 voimaantulosäännöksen 3 momentin mukaan "4 :n 1 momentissa tarkoitettuun 70 prosentin osuuteen kuuluviksi luetaan myös ne, jotka ovat olleet kelpoisia kirjastoammatillisen henkilökunnan tehtäviin ennen " Sana voimaantulosäännös saattaa herättää hämmennystä, mutta käytännössä se tarkoittaa samaa asiaa kuin siirtymäsäännös.

20 70 % vaatimus K: Tarkoittaako 70 % vaatimus, että 30% vakanssien haltijoista saa olla vailla minkäänlaista kirjastoalan koulutusta, minkä lisäksi kirjastossa saa vielä olla täysin rajoittamaton määrä harjoittelijoita, työllistettyjä, ym.? V: 70 %:n tavoitteena on ollut turvata kirjastoissa kirjastoammatillisen henkilöstön määrä ylipäätään 2/3 % vaatimus on ollut jo kauan. Erot eri suuruisten kuntien välillä ovat suuret. Esim. suurissa kaupunginkirjastoissa tarvitaan muita enemmän 30 %:iin sijoittuvaa atk-, tietoverkko-, tiedotus-, kuljetus- ja muuta henkilöstöä, jota keskisuurten ja pienten kuntien kirjastojen ei ole mahdollista palkata.

21 45 %:n ja 70 %:n vaatimus täytettävä vuoteen 2016 mennessä "Kunnan kirjastolaitoksen henkilöstöstä vähintään 45 prosentilla tulee olla 1 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu koulutus." (Asetuksen 1157/2009, 4 :n 2 momentti) "Kunnan kirjastolaitoksen tulee täyttää tämän asetuksen 4 :n 1 ja 2 momentissa säädetyt koulutetun henkilöstön osuutta koskevat vaatimukset kuuden vuoden kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta. (Asetuksen 1157/ :n voimaantulosäännöksen 2 momentti)

22 45 % vaatimus K: Pitääkö joka toimipisteessä olla 45 %? V: Vaatimus koskee kunnan kirjastolaitosta kokonaisuutena, ei esim. yhtä sivukirjastoa. Asetukseen on kirjattu vain yleinen vähimmäismäärä. Asetukseen ei ole voitu kirjata esim. asukaslukuun perustuvaa vaatimusta. Eri kokoisissa kunnissa tilanteet ja tarpeet ovat erilaisia. Esim. 1 2 hengen kunnankirjastossa vaatimus on % korkeakoulutetun kirjastoammatillisen henkilöstön osalta. Kahden hengen kirjastossa molempien työntekijöiden tulisi olla vähintään kirjastoammatillinen koulutus. Suurin osa Suomen kunnista on kuitenkin edelleen pieniä tai keskisuuria; vuoden 2010 lopussa vain noin 20 kuntaa (326:sta) täytti suuren kunnan kriteerit.

23 45 %:n vaatimus K: Koskeeko 45%:n vaatimus virkojen/toimien määrittelyä vai vain niiden haltijoita? Jos jonkin kunnan kirjasto saa houkuteltua esim. ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita työskentelemään kirjastovirkailijan nimikkeellä ja palkkatasolla, niin katsotaanko kunnan kirjastolaitoksen täyttävän lain vaatimukset korkea-asteisesti koulutetun henkilöstön määrän osalta, vaikkei siellä (johtajien lisäksi) olisikaan yhtään korkea-asteen koulutusta edellyttävää kirjastoalan vakanssia? V: Nimikkeistä päättävät kirjastot. Tavoitteena on ollut, että vaatimus koskee sekä tehtävää että sitä hoitavaa henkilöä. Säädöksissä ei ole kuitenkaan yhdistetty nimikkeitä johonkin kelpoisuusvaatimukseen, vaikka tarkoituksena on, että korkeakouluasteen henkilö sijoittuu koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Mikään korkeakoulu tai oppilaitos ei kuitenkaan valmista kirjastonhoitajia tai kirjastovirkailijoita.

24 45%:n toteutuminen K: Miten tullaan toimimaan kuuden vuoden siirtymäajan jälkeen? Tarkoittaako ko. aika sitä, että henkilöstöä kannustetaan saattamaan pätevyydet ajan tasalle, vai ohjaillaanko tulevaa rekrytointia uusien prosenttien mukaisesti? Ovatko aikanaan laillisin pätevyyksin rekrytoidut henkilöt päteviä esim. eläkkeelle jäämiseen saakka? Ilmeisesti ovat. Miten 45 %:n toteutumaa seurataan/kontrolloidaan kuntatasolla? V: Valtion aluehallintoviranomaiset ELY:t ja opetus- ja kulttuuriministeriö seuraavat kirjastojen tilannetta. Kunnissa tulee noudattaa kirjastolainsäädäntöä kirjasto- ja tietopalvelujen järjestämisessä.

25 Tutkintojen tunnustaminen K: Olen lastentarhanopettaja. Nyt minulla olisi mahdollisuus vaihtaa töihin kirjaston puolelle, mutta en ole tietoinen miten tutkintoni luetaan hyväksi. Mitä pitäisi opiskella lisää? Tarkoitus olisi työn ohessa täydentää osaamistani. V: Tutkinnon vastaavuudesta on paras kysyä opetushallituksesta os: /tutkintojen tunnustaminen/ puh. keskukseen Opetushallitus päättää sekä Suomessa suoritetun että ulkomaisen tutkinnon antamasta virkakelpoisuudesta Suomessa. OPH neuvoo myös korkeakouluja akateemisen tunnustamiseen liittyvissä kysymyksissä. Korkeakoulut ja oppilaitokset päättävät ulkomaisen tutkinnon antamasta jatkoopintokelpoisuudesta ja ulkomailla suoritettujen opintojen hyväksi lukemisesta. Suomessa suoritettavaan tutkintoon. Korkeakoulujen lisäksi Opetushallitus palvelee muita koti- ja ulkomaisia viranomaisia, oppilaitoksia ja yksittäisiä kansalaisia.

26 Ulkomailla suoritettujen tutkintojen vastaavuus K: Miten ulkomaisten tutkintojen vastaavuuksia tarkastellaan? Miten tällaisen henkilön pitäisi asiassa lähteä yleensäkin etenemään? Miten Unkarissa suoritettu kirjastotutkinto käy Suomessa? Voiko hän olla töissä kirjastossa? V: Vastaus kuten edellä. Kirjastot voivat ottaa töihin esim. tilapäisesti. Säädöksissä määrätään vain 70 %:n osuuden kelpoisuudesta. Kielitaitovaatimuksesta säädetään kunnassa.

27 Informaatikon tutkinto K: Miten TKK:ssa (teknillinen korkeakoulu Espoossa) suoritettua informaatikon tutkintoa verrataan korkeakoulutasoisiin kirjasto- ja informaatioalan opintoihin? V: Hei, en osaa sanoa nykyisestä koulutuksesta, mutta aikaisemmat TKK:n informaatikon tutkinnon koulutukset olivat täydennyskoulutusta, eivätkä vastanneet kirjastoalan peruskoulutusta. Opetus oli yritys- ja tieteellisiin kirjastoihin tähtäävää.

28 Yleinen hakuilmoitus Haettaessa esim. kirjastonhoitajaa tai kirjastovirkailijaa hakuilmoituksessa voi viitata yleisesti kirjastoasetuksen 1078/ :n 1. momenttiin (muutettu asetuksella 1157/2009). Tällöin haku kohdistetaan asetuksen 1157/ mom. kaikkiin kohtiin: 1, 2, 3 ja 4 eli kaikkiin koulutusasteisiin: yliopisto-, ammattikorkeakoulu-, ammatillinen perustutkinto ja ammattitutkinto. Kirjasto päättää, minkä tasoisen hakijan valitsee ja millä nimikkeellä. (ei uutta) Huom! Tässä ei siis tarkoiteta koko kunnan kirjastotoimenjohtajaa eikä yhdestä tai useammasta toimipisteestä vastaavaa. Heitä koskee 4 :n 3 mom. Tohtoreita ja maistereita yms. ei voi todeta epäpäteviksi esim. kirjastovirkailijan tehtävään, vaikka ilmoituksessa olisi haettu alemman koulutuksen omaavaa henkilöä, ja vaikka kyseiset hakijat ovat suorittaneet esim. yliopistotasoiset kirjastoalan aineopinnot opinnot.

29 jatk. Yleinen hakuilmoitus. Voimaantulosäännös. K: Täytyykö voimaantulosäännös/siirtymäsäännös mainita hakuilmoituksen kelpoisuusvaatimuksissa? V: Ei tarvitse mainita, mutta voimaantulosäännökset eli vanhat tutkinnot ja opinnot on huomioitava tilanteessa, jossa työnhakijat asetetaan kelpoisuusvaatimukset täyttäviin ja ei-täyttäviin hakijoihin. Voimaantulo- ja siirtymäsäännösten mukaan kelpoiset hakijat on todettava kelpoisiksi tällaisissa luetteloissa.

30 Lisävaatimuksia voi aina asettaa Voi lisätä esim. tekstin: "Tehtävien menestyksellinen hoitaminen edellyttää... jne." tai vaatimuksen muusta erikoisosaamisesta tai työkokemuksesta (esim. musiikki, lastenkirjastotyö, tms.). Hakijoilta voi vaatia korkeampaa koulutusta kuin mitä asetuksessa on määritelty vähimmäistasoksi. Esim. jos halutaan 60 opintopisteen laajuiset yliopistossa suoritetut kirjasto- ja informaatioalan aineopinnot, viitataan 4 :n 1 mom. Asetettaessa hakijoita kelpoisuusvaatimukset täyttäviin ja ei-täyttäviin henkilöihin, kelpoisiksi hakijoiksi tulee kuitenkin todeta myös 4 :n 1 momentin 2 kohdan mukaiset ammattikorkeakoulussa suoritetut kirjastoalan ammatilliset opinnot suorittaneet henkilöt.

31 Johtajien hakuilmoitus Kun haetaan kunnan koko kirjastolaitoksesta vastaavaa johtajaa tai esim. yhdestä suuresta sivukirjastosta tai useasta pienestä sivukirjastosta vastaavaa johtajaa on noudatettava kirjastoasetuksen 1078/ :n (muutettu asetuksella 1157/2009) 3. momentin kelpoisuutta: "vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johon sisältyvät tai jonka lisäksi on suoritettu vähintään 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset korkeakoulutasoiset kirjastoja informaatioalan opinnot".

32 Johtajan rekrytointi-ilmoitus Lisävaatimuksia voi aina asettaa Hakuilmoitukseen voi lisätä erilaisia vaatimuksia, esim. vähintään 2 vuoden työkokemus kirjastoalalla / johtamiskokemusta / kokemusta hallinnollisista tehtävistä jne. On aina mahdollista vaatia korkeampaa koulutusta kuin asetuksessa määritetty vähimmäisvaatimus: hakuilmoituksessa voi hakea esim. 4 :n 3 momentin mukaista henkilöä, joka on suorittanut yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon, johon sisältyy tai jonka lisäksi on suoritettu 60 opintopisteen tai 35 opintoviikon laajuiset kirjasto- ja informaatioalan yliopistotasoiset aineopinnot. Asetettaessa hakijoita kelpoisuusvaatimukset täyttäviin ja ei-täyttäviin hakijoihin, kelpoiseksi tulee todeta kaikki 4 :n 3 momentin täyttävät hakijat, joihin kuuluvat myös ne, joilla on riittävä määrä ammattikorkeakoulussa suoritettuja kirjastoalan ammattiopintoja.

33 Uudet sukupolvet Tulevaisuuden rakentamisessa tekemättä jättäminenkin on teko. Henkilöstö uusiutuu nopeasti lähivuosina. Jo muutaman vuoden kuluttua uudet sukupolvet työskentelevät kirjastoissa. Tarvitaanko silloin sitä osaamista, josta juuri nyt on pula, kuten IT- ja verkkoosaamista; vai tarvitaanko silloin jotain ihan muuta! Mitä arvoja asiakkaat odottavat silloin kirjastojen välittävän! Muutaman vuoden kuluttua nähdään, onko pystytty vastaamaan kirjastojen ydintehtävään: Kirjasto toteuttaa kansalaisten sivistyksellisiä perusoikeuksia.

34 Lisätietoa Kohta Työryhmät ja selvitykset: Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Kohta Kirjastoalan koulutus, jossa on myös tarkempia laskelmia eläkkeelle siirtyneistä ja siirtyvistä

KIRJASTOAMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSVAATIMUKSET, REKRYTOINTI JA KOULUTUS. Yleiset kirjastot. Kirsti Kekki Opetus- ja kulttuuriministeriö

KIRJASTOAMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSVAATIMUKSET, REKRYTOINTI JA KOULUTUS. Yleiset kirjastot. Kirsti Kekki Opetus- ja kulttuuriministeriö KIRJASTOAMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSVAATIMUKSET, REKRYTOINTI JA KOULUTUS Yleiset kirjastot Kirsti Kekki Opetus- ja kulttuuriministeriö 15.06.2011 uudistettu painos Esipuhe Teokseni tarkoitus on

Lisätiedot

Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi

Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Opetus- ja kulttuuriministeriö Undervisnings- och kulturministeriet Kelpoisuusvaatimukset ja henkilöstön rekrytointi Yleiset kirjastot 1 Opetus- ja kulttuuriministeriö Undervisnings- och kulturministeriet

Lisätiedot

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.

Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010. Anneli Ketonen. Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10. Pysytähän följys! Maakuntakirjastopäivä Seinäjoki 26.10.2010 Anneli Ketonen Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 26.10.2010 1 Ajankohtaisia seminaareja ja koulutuksia Kirjastoverkkopäivät

Lisätiedot

Kohti uusia kelpoisuusvaatimuksia

Kohti uusia kelpoisuusvaatimuksia Kohti uusia kelpoisuusvaatimuksia KIRJASTONJOHTAJIEN NEUVOTTELUPÄIVÄT 1.-2.10.2009 Joensuu Kirsti Kekki, kulttuuriasiainneuvos Opetusministeriö http://www.minedu.fi/opm/kirjastot/kirjastoalan_koulutus/

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kirjastoasetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus kirjastoasetuksen muuttamisesta Luonnos 28.3.2008 Valtioneuvoston asetus kirjastoasetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty opetusministeriön esittelystä, muutetaan 18 päivänä joulukuuta 1998 annetun

Lisätiedot

Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos

Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos Opettajaksi tai varhaiskasvatuksen ammattiin ulkomaisten opintojen perusteella 2.10.2019 Maisa Montonen, opetusneuvos Ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa opettajaksi Suomessa. Pitäisikö selvittää mahdollisuus

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

Uusi kirjastoasetus ja muuta ajankohtaista kirjastotoimesta

Uusi kirjastoasetus ja muuta ajankohtaista kirjastotoimesta Uusi kirjastoasetus ja muuta ajankohtaista kirjastotoimesta Merja Kummala-Mustonen Raahe 13.11.2013 Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Merja Kummala-Mustonen 1 Kirjastoasetus

Lisätiedot

Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos

Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella Maisa Montonen, opetusneuvos Opettajaksi Suomessa ulkomailla suoritettujen opintojen perusteella 4.6.2018 Maisa Montonen, opetusneuvos Ulkomailla tutkinnon suorittanut haluaa opettajaksi Suomessa. Pitäisikö selvittää mahdollisuus

Lisätiedot

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 11/2005 Tast 20.5.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Ylitarkastaja Veera Minkin Opetushallitus 13.12.2016 Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen tunnustamisesta ja vertailusta Opetushallituksen päätökset Opettajan

Lisätiedot

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa

Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa Ulkomailla hankitun sosiaaliohjaajakelpoisuuden tunnustaminen Suomessa 18.1.2012 Yleistä tutkintojen tunnustamisesta Koulutus, tutkinnot ja ammattien sääntely vahvasti kansallisia Tunnustaminen jaetaan

Lisätiedot

Kirjasto-osaaminen ja rekrytointi osana yhteiskunnan muuta kehitystä

Kirjasto-osaaminen ja rekrytointi osana yhteiskunnan muuta kehitystä Kirjasto-osaaminen ja rekrytointi osana yhteiskunnan muuta kehitystä Opetusministeriön kirjastopäivät 2009 25.11.2009 Helsinki Kirsti Kekki, kulttuuriasiainneuvos Opetusministeriö, Kulttuuriyksikkö Tuleva

Lisätiedot

Tulevaisuuden osaamistarpeita

Tulevaisuuden osaamistarpeita Tulevaisuuden osaamistarpeita yleisessä kirjastossa Mikko Vainio Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut Olosuhteet Oikea koulutus Osaamistarpeet Vantaan kaupunki, Mikko Vainiio 2 Olosuhteet Oikea

Lisätiedot

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta

annetun lain muuttamisesta sekä Laki ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta EV 35/1997 vp - HE 248/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi ulkomailla suoritettujen komeakouluopintojen tuottamasta vimakelpoisuudesta annetun lain muuttamisesta sekä Euroopan talousalueen

Lisätiedot

5.3. Kirjastotoimen henkilöstöresurssien määrän ja laadun kehitys

5.3. Kirjastotoimen henkilöstöresurssien määrän ja laadun kehitys 5.3. Kirjastotoimen henkilöstöresurssien määrän ja laadun kehitys Johtopäätökset Kaikissa kunnissa kirjastotointa ei johda kirjastoasetuksen mukaan kelpoinen johtaja. Lisääntynyt kirjastotoimen organisointi

Lisätiedot

KELPOISU USVA ATIM UKSET JA H ENKILÖ STÖN REK RY TOIN TI

KELPOISU USVA ATIM UKSET JA H ENKILÖ STÖN REK RY TOIN TI Kir st i K ekki KELPOISU USVA ATIM UKSET JA H ENKILÖ STÖN REK RY TOIN TI Yleiset k ir jastot Opetus- ja kulttuuriministeriö Kulttuuriyksikkö Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osasto 2010 http://www.minedu.fi/opm/kirjastot/tyoeryhmaet_ja_selvitykset/?lang=fi

Lisätiedot

Henkilöstöresurssisuunnitelma

Henkilöstöresurssisuunnitelma Henkilöstöresurssisuunnitelma TAE Kasvu TS TS 2011 2012 2013 2014 2013-2014 2015 2016 (31.12) (31.12) (Ennuste 31.12) (31.12) % (31.12) (31.12) YHTEENSÄ 508 472 12 484 509 482 11 493 509 455 11 466 509

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN. Osaaminen näkyväksi -seminaari 2.11.2010, Kuopio Opetusneuvos Raija Timonen, Opetushallitus

ULKOMAISTEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN. Osaaminen näkyväksi -seminaari 2.11.2010, Kuopio Opetusneuvos Raija Timonen, Opetushallitus ULKOMAISTEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN Osaaminen näkyväksi -seminaari 2.11.2010, Kuopio Opetusneuvos Raija Timonen, Opetushallitus ESITYKSEN SISÄLTÖ Tunnustamisen tarkoitus ja toimivalta Akateeminen ja

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Urareitti-hankkeen loppuseminaari

Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Urareitti-hankkeen loppuseminaari Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen 26.4.2018 Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Urareitti-hankkeen loppuseminaari Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen/osaamisen tunnustamisesta ja vertailusta:

Lisätiedot

ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA

ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN SUOMESSA Opetushallituksen päätökset ulkomailla suoritettujen korkeakouluopintojen rinnastamisesta

Lisätiedot

Aineenopettajan koulutuksen uusien opiskelijoiden info

Aineenopettajan koulutuksen uusien opiskelijoiden info Aineenopettajan koulutuksen uusien opiskelijoiden info 15.6.2016 http://www.helsinki.fi/okl/koulutukset/aineenopettajan/uudet_opiskelijat.html INFO 15.6.2016 Opettajan pedagogisten opintojen opiskelijavalinta

Lisätiedot

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen

Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Tutkintojen tunnustaminen ja rinnastaminen Opiskelupaikan hakijalle Suomessa ammatilliseen koulutukseen voi hakea peruskoulun tai lukion todistuksella Jos olet suorittanut koulutuksen ulkomailla, haet

Lisätiedot

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 } Pedagogiset näkökulmat taito opettaa, koulutuspolitiikan ymmärrys, itsevarmuuden kasvu opettajana } Palkkaan liittyvät näkökulmat Pätevä opettaja saa yleensä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut

Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Uuden varhaiskasvatuslain vaikutukset ja lastenhoitajien opintopolut Varhaiskasvatuksen ilta: JHL, Super, TEHY, JYTY Tampere, 24.10.2018 janne.hernesniemi@jhl.fi Koulutuspoliittinen asiantuntija ry Uuden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (5) Opetuslautakunta NAL/1 14.10.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (5) Opetuslautakunta NAL/1 14.10.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (5) 214 Oikaisuvaatimus koskien tuntiopettajan määräaikaista virkasuhdetta (turvallisuusala, aikuiskoulutus, työavain 25-439-14) HEL 2014-005591 T 01 01 01 01 Päätös

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 864. Laki. Annettu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 1998. Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARI

SISÄLLYS. N:o 864. Laki. Annettu Helsingissä 13 päivänä marraskuuta 1998. Tasavallan Presidentti MARTTI AHTISAARI SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 11 päivänä marraskuuta 2005 N:o 864 865 SISÄLLYS N:o Sivu 864 Laki sellaisen lahjonnan torjumisesta, jossa on osallisina Euroopan yhteisöjen virkamiehiä

Lisätiedot

KELPOISUUSLUETTELO. Kaikilta esimiesasemassa olevilta edellytetään riittävää johtamistaitoa.

KELPOISUUSLUETTELO. Kaikilta esimiesasemassa olevilta edellytetään riittävää johtamistaitoa. 1 KELPOISUUSLUETTELO Hallintosäännön mukaan kunnanhallitus ja lautakunta päättävät henkilöstöltä vaadittavista kelpoisuusehdoista. Henkilöstöltä vaadittavasta kelpoisuudesta pidetään erillistä luetteloa.

Lisätiedot

Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi

Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi LAUSUNTO 30.3.2015 1(1) Opetus-ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö OKM 15/010/2015 Snellman-korkeakoutun lausunto hallituksen esityksen luonnoksesta varhaiskasvatuslaiksi Lausunnon keskeinen sisältö

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 32/2005 24.10.2005 HYVIÄ TÖITÄ! KIRKON UUSITTU REKRYTOINTIESITE ON ILMESTYNYT Kirkkohallitus on julkaissut Hyviä töitä maan ja taivaan väliltä! -rekrytointiesitteen uusittuna

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen Carita Blomqvist, yksikön päällikkö

Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Ulkomaisten tutkintojen ja osaamisen tunnustaminen 4.6.2018 Carita Blomqvist, yksikön päällikkö Yleistä taustaa Liikkuvuuden yleinen lisääntyminen Turvapaikanhakijat Osaamisen merkityksen korostaminen

Lisätiedot

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttaminen

Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttaminen Lausunto 1 (5) Opetus- ja kulttuuriministeriö kirjaamo@minedu.fi Lausuntopyyntö OKM/83/010/2014 Opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttaminen Koulutuksella hankitun tutkinnon

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011. 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011. 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 23 päivänä toukokuuta 2011 518/2011 Työ- ja elinkeinoministeriön asetus sähköalan töistä annetun kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen muuttamisesta Annettu

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat

Yhteiset tutkinnon osat Yhteiset tutkinnon osat 24.5.2018 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Säädökset Laki ammatillisesta koulutuksesta L531/2017 Valtioneuvoston asetus ammatillisesta koulutuksesta A673/2017 Uudet yhteiset

Lisätiedot

Kirkkohallituksen yleiskirje nro 7/

Kirkkohallituksen yleiskirje nro 7/ Kirkkohallituksen yleiskirje nro 7/2017 3.4.2017 KIRKKOHALLITUKSEN PÄÄTÖS TIETYILTÄ HENGELLISEN TYÖN VIRANHALTIJOILTA VAADITTAVISTA TUTKINNOISTA Kirkkohallitus on päättänyt kokouksessaan 24.1.2017 tietyiltä

Lisätiedot

Opettajankoulutus Suomessa

Opettajankoulutus Suomessa Opettajankoulutus Suomessa Opettajan työ rakentaa tulevaisuuden perustaa Yleistä opettajankoulutuksesta Opettajankoulutus yliopistoissa Opettajankoulutus ammatillisissa opettajakorkeakouluissa 4 Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY Jäsenkirje T4/2011 Liite 2 1 (8) Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin Valtioneuvoston

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio tori t Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi?

Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi? Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi? Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyöpäivä 23.10.2015 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8509 Soila Osaamisen

Lisätiedot

Elinikäinen oppiminen AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN

Elinikäinen oppiminen AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN Elinikäinen oppiminen AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNUSTAMINEN Mitä? Osaamisen tunnistamisella on tarkoitus tehdä opiskelusta mielekkäämpää. Niitä asioita, joita opiskelija jo osaa, ei tarvitse enää

Lisätiedot

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetut opiskelijat 19.11.2018 Maire Kolimaa SISÄLTÖ Terveydenhuoltolaki (1326/2010) Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta selkä lasten

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2015 Laki. ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta /2015 Laki. ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 25 päivänä maaliskuuta 2015 246/2015 Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 20 päivänä maaliskuuta 2015 Eduskunnan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä huhtikuuta 2011. 299/2011 Valtioneuvoston asetus. opintotukiasetuksen muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä huhtikuuta 2011. 299/2011 Valtioneuvoston asetus. opintotukiasetuksen muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 11 päivänä huhtikuuta 2011 299/2011 Valtioneuvoston asetus opintotukiasetuksen muuttamisesta Annettu Helsingissä 6 päivänä huhtikuuta 2011 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Opetuslautakunta NAL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/ (5) Opetuslautakunta NAL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 13/2015 1 (5) 227 Oikaisuvaatimus tuntiopettajaksi ottamisesta HEL 2015-010492 T 01 01 01 01 Päätös päätti kuntalain 89 :n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen, jonka

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Opetuslautakunta NAL/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (5) Opetuslautakunta NAL/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2015 1 (5) 187 Oikaisuvaatimus virkaan ottamisesta määräajaksi HEL 2015-008988 T 01 01 01 01 Päätös päätti kuntalain 89 :n nojalla hylätä ********** oikaisuvaatimuksen,

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. 21.3.2013 Ylitarkastaja Johanna Niemi Opetushallitus

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa. 21.3.2013 Ylitarkastaja Johanna Niemi Opetushallitus Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa 21.3.2013 Ylitarkastaja Johanna Niemi Opetushallitus Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen tunnustamisesta ja vertailusta Akateeminen ja ammatillinen tunnustaminen

Lisätiedot

Yhteiset tutkinnon osat ja asiantuntijaryhmä

Yhteiset tutkinnon osat ja asiantuntijaryhmä Yhteiset tutkinnon osat ja asiantuntijaryhmä 15.5.2019 Tuija Laukkanen Ammatillinen osaaminen Yhteiset tutkinnon osat laadun varmistaminen Työelämätoimikuntien tehtävänä on huolehtia ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 5.2.2015 M. Lahdenkauppi Opetusneuvos, AM-PE Osaamisen tunnistaminen Aikaisemmin hankittua osaamista verrataan perustutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2016 1 (5) Opetuslautakunta NAL/2 2.2.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 1/2016 1 (5) Opetuslautakunta NAL/2 2.2.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 1/2016 1 (5) 2 Oikaisuvaatimus koskien Stadin aikuisopiston hoitotyön opettajan virkasuhteen täyttämistä HEL 2015-012221 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ajankohtaiskatsaus

Varhaiskasvatuksen ajankohtaiskatsaus Varhaiskasvatuksen ajankohtaiskatsaus Dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous 21.3.2018 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Luonnos esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015

Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 LAUSUNTO 2.4.2015 Opetus- ja kulttuuriministeriö Asia: Lausuntopyyntö hallituksen esitykseksi varhaiskasvatuslaiksi OKM 15/010/2015 Erityisalojen Toimihenkilöliitto ERTO ry lausuu hallituksen esitysluonnoksesta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Oikaisuvaatimus peruskoulun historian ja uskonnon lehtorin viran vakinaisesta täyttämisestä (työavain )

Espoon kaupunki Pöytäkirja Oikaisuvaatimus peruskoulun historian ja uskonnon lehtorin viran vakinaisesta täyttämisestä (työavain ) 24.08.2016 Sivu 1 / 1 5576/2015 01.01.01 131 Oikaisuvaatimus peruskoulun historian ja uskonnon lehtorin viran vakinaisesta täyttämisestä (työavain 3-1414-15) Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh.

Lisätiedot

Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella. Johtaja Hannu Sirén

Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella. Johtaja Hannu Sirén Avoimien yliopistojen neuvottelupäivät Tampereella Johtaja Hannu Sirén 12.10.2011 Hallitusohjelma Elinikäisen oppimisen tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut ovat tarjolla kaikille yhden luukun periaatteen

Lisätiedot

tältä osin muihin korkeakoulututkintoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

tältä osin muihin korkeakoulututkintoihin. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 161/1999 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tilintamastuslain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tilintarkastuslakia muutettavaksi niin, että ammattikorkeakoulututkinto

Lisätiedot

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka

MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka MAISTERIKOULUTUS 2015 VALINTAPERUSTEET Konetekniikka Haku maisterikoulutukseen (Oulun yliopisto) ( 15.12.2014 klo 08:00 30.1.2015 klo 15:00 ) Hakija voi hakea vain yhteen teknillisen tiedekunnan maisteriohjelmaan

Lisätiedot

Mitä lukion jälkeen?

Mitä lukion jälkeen? Mitä lukion jälkeen? Ammattikorkeakouluopinnot Yliopisto-opinnot Ylioppilaspohjainen ammatillinen perustutkinto Ammattitutkinnot Avoimen yliopiston tai ammattikorkeakoulun opinnot Kansanopistojen opintolinjat

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kirjastotoimenjohtajan viran väliaikainen täyttäminen 200/05/052/2015 SL 165

Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta Kirjastotoimenjohtajan viran väliaikainen täyttäminen 200/05/052/2015 SL 165 Sivistyslautakunta 165 09.09.2015 Sivistyslautakunta 243 17.12.2015 Kirjastotoimenjohtajan viran väliaikainen täyttäminen 200/05/052/2015 SL 165 Selostus: Savonlinnan kaupunkikirjastosta ovat jääneet eläkkeelle

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulun lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksestä (HE 40/2018)

Metropolia Ammattikorkeakoulun lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksestä (HE 40/2018) LAUSUNTO Eduskunta Sivistysvaliokunta Päiväys Asia Metropolia Ammattikorkeakoulun lausunto eduskunnan sivistysvaliokunnalle hallituksen varhaiskasvatuslakiesityksestä (HE 40/2018) Metropolia Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

VALMA - säädösten valmistelu

VALMA - säädösten valmistelu VALMA - säädösten valmistelu Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien ja valmentavien koulutusten yhteistyöseminaari 25.11.2013, Helsinki Congress Paasitorni Hallitusneuvos Piritta Väinölä Opetus-

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSREKISTERI. Hallitus hyväksynyt kelpoisuusrekisterin kokouksessaan 27.1.2010 20.

ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSREKISTERI. Hallitus hyväksynyt kelpoisuusrekisterin kokouksessaan 27.1.2010 20. 1 ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN HENKILÖSTÖN KELPOISUUSREKISTERI Hallitus hyväksynyt kelpoisuusrekisterin kokouksessaan 27.1.2010 20. Tarkistettu kelpoisuusrekisteri tulee voimaan 1.3.2010 lukien Kelpoisuutena

Lisätiedot

11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015

11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015 11.11.2015 TAMK/513/03.00.00/2015 TEM/1808/03.01.01/2015 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ EDUSKUNNALLE SÄHKÖTURVALLISUUS- LAIKSI JA ASETUKSIKSI LAUSUNTO Sähköturvallisuuslainsäädännön uudistuksella on osataan

Lisätiedot

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin

Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin Muistio 1 (9) Piekkala 21.6.2011 Soveltamisohje ammatillisen koulutuksen opettajien kelpoisuusvaatimusten muutosten vaikutuksesta palvelussuhteen ehtoihin OSIO A Yleinen osa Valtioneuvoston asetus opetustoimen

Lisätiedot

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA

OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen tunnustamisen taustaa Oppimisympäristöjen monipuolistuminen Koulutuksen taloudellisuuden, tehokkuuden

Lisätiedot

Opetusministeriön asetus

Opetusministeriön asetus Opetusministeriön asetus yliopistojen perusrahoituksen laskentakriteereistä Annettu Helsingissä 15 päivänä lokakuuta 2009 Opetusministeriön päätöksen mukaisesti säädetään 24 päivänä heinäkuuta 2009 annetun

Lisätiedot

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA

TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA TIEDOTE 1(5) TUTKINNON PERUSTEET MUUTTUVAT KAIKILLA OPISKELIJOILLA 1.8.2015 Tutkinnon perusteet muuttuvat valtakunnallisesti syksyllä 2015, ja kaikki oppilaitoksen opiskelijat siirtyvät suorittamaan tutkintonsa

Lisätiedot

HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Ammatillinen erityisopettajankoulutus Valintaperusteet 1 (5)

HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Ammatillinen erityisopettajankoulutus Valintaperusteet 1 (5) Ammatillinen erityisopettajankoulutus Valintaperusteet 1 (5) Hakeminen ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen Ammatillisten opettajakorkeakoulujen yhteinen haku on 7. 27.1.2015. Sähköinen hakemus tulee

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Opiskelijamäärätiedot 20.9.2005

Opiskelijamäärätiedot 20.9.2005 OPETUSHALLITUS Laskentapalvelut PERUSTIEDOT/Ammattikorkeakoulu Käyttömenojen valtionosuuksien laskenta Opiskelijamäärätiedot 20.9.2005 1.Yhteystiedot Ammattikorkeakoulu Ammattikorkeakoulun numero Yhteyshenkilön

Lisätiedot

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus

Jatko-opiskelu. Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat. yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus Jatko-opiskelu Jatko-opiskelu Kolme pääasiallista jatko-opiskelusuuntaa lukion jälkeen ovat yliopisto ammattikorkeakoulu ammatillinen koulutus 18.4.2017 Rauman Lyseon lukio 2 Yliopistot suoritetaan ensin

Lisätiedot

Jarmo Saarti Kirjastopäivät, OKM Kirjastoalan koulutuksen haasteet työnantajan näkökulma

Jarmo Saarti Kirjastopäivät, OKM Kirjastoalan koulutuksen haasteet työnantajan näkökulma Jarmo Saarti Kirjastopäivät, OKM 28.11.2013 Kirjastoalan koulutuksen haasteet työnantajan näkökulma Koulutuksen kehittämistarpeet Miten opiskelija ja työnantaja tietävät mitä saavat kirjastoalan koulutuksesta

Lisätiedot

N:o 33/400/2004. 2. Opetusministeriö ohje perusasteen jälkeisiksi tutkinnoiksi katsottavista koulutuksista ja tutkinnoista

N:o 33/400/2004. 2. Opetusministeriö ohje perusasteen jälkeisiksi tutkinnoiksi katsottavista koulutuksista ja tutkinnoista 28.6.2004 N:o 33/400/2004 Noste-avustusten saajille Opetusministeriön ohje perusasteen jälkeisiksi tutkinnoiksi katsottavista koulutuksista ja tutkinnoista Noste-avustuksin rahoitettavaan toimintaan osallistumisedellytyksiä

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi tai oppisopimuskeskus@sakky.fi

Lisätiedot

URAOHJAUS: Seurantajärjestelmä. Yhteenveto

URAOHJAUS: Seurantajärjestelmä. Yhteenveto URAOHJAUS: Seurantajärjestelmä Yhteenveto URAOHJAUS Seurantajärjestelmä Uraohjaus-hankkeessa suunniteltiin ja toteutettiin seurantajärjestelmä opiskelijoiden amk-opintojen etenemisestä 1. Tehtiin tutkimus

Lisätiedot

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Esityksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Opetuslautakunta POL/

Helsingin kaupunki Esityslista 6/ (5) Opetuslautakunta POL/ Helsingin kaupunki Esityslista 6/2017 1 (5) 3 Oikaisuvaatimus englannin ja espanjan kielen lehtorin virkaan ottamisesta HEL 2017-004372 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää kuntalain

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Oikaisuvaatimus peruskoulun historian ja uskonnon lehtorin viran vakinaisesta täyttämisestä (työavain )

Espoon kaupunki Pöytäkirja Oikaisuvaatimus peruskoulun historian ja uskonnon lehtorin viran vakinaisesta täyttämisestä (työavain ) 18.05.2016 Sivu 1 / 1 5576/2015 01.01.01 85 Oikaisuvaatimus peruskoulun historian ja uskonnon lehtorin viran vakinaisesta täyttämisestä (työavain 3-1414-15) Valmistelijat / lisätiedot: Ilpo Salonen, puh.

Lisätiedot

LUETTELO HENKILÖSTÖN KELPOISUUSEHDOISTA RANUAN KUNNASSA

LUETTELO HENKILÖSTÖN KELPOISUUSEHDOISTA RANUAN KUNNASSA 1 LUETTELO HENKILÖSTÖN KELPOISUUSEHDOISTA RANUAN KUNNASSA Hyväksytty Valtuusto..2012 Voimaan 1.8.2012 Ranuan kunnan hallintosäännön 17 :n mukaisesti henkilöstön kelpoisuusehdot vahvistetaan seuraavasti:

Lisätiedot

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 HE 354/2014 Vp Lakiklinikka Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 lakimies Maria Porko Taustaa Lain valmistelu» Pohja valmistelulle pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Tutkintoja voi järjestää EU-/ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille ammatillisen koulutuksen lain 33 ja 35 mukaisesti

Tutkintoja voi järjestää EU-/ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisille ammatillisen koulutuksen lain 33 ja 35 mukaisesti Kysymys Kuka voi myöntää suomalaisia ammatillisia tutkintoja EU- ja ETA-alueen ulkopuolella? Vastaus Suomalaiset koulutuksen järjestäjät, joilla on kyseisiin tutkintoihin järjestämislupa. Mikäli koulutuksen

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä peruskoulun jälkeen? Mitä peruskoulun jälkeen? Opinto-ohjaaja Pia Nissilä opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2018 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 20.2.-13.3.2018. Koulutukset alkavat syksyllä 2018.

Lisätiedot

Jatkotutkinnon suorittaminen työn ohella työnantajan näkökulma

Jatkotutkinnon suorittaminen työn ohella työnantajan näkökulma TYÖELÄMÄSSÄ TOHTORIKSI 27.10.2005 Oulun yliopisto Jatkotutkinnon suorittaminen työn ohella työnantajan näkökulma Outi Hyry-Honka Opetustoiminnan kehitysjohtaja Rovaniemen ammattikorkeakoulu AMMATTIKORKEAKOULUJEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Opetuslautakunta POL/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Opetuslautakunta POL/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (5) 1 Oikaisuvaatimus tuntiopettajaksi ottamisesta HEL 2017-003189 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää kuntalain 89 :n nojalla hylätä **********

Lisätiedot

Koulutusjärjestelmä tukemassa yhteiskunnan ja sen talouden kehitystä Rimpelä Markku, Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja

Koulutusjärjestelmä tukemassa yhteiskunnan ja sen talouden kehitystä Rimpelä Markku, Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja Koulutusjärjestelmä tukemassa yhteiskunnan ja sen talouden kehitystä Rimpelä Markku, Hämeenlinnan kaupungin tilaajajohtaja SAIKA Suomen aineeton pääoma kansallisen talouden ajurina Tulevaisuuden tutkimuskeskus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kirpa/Ktj/2 09.12.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kirpa/Ktj/2 09.12.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (5) 2 Rikhardinkadun kirjaston kirjastonjohtajan toimeen ottaminen HEL 2014-013878 T 01 01 01 01 Päätösehdotus Esittelijän perustelut päättää valita Rikhardinkadun

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Vaasa Suunnittelija Antti Kanniainen

Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Vaasa Suunnittelija Antti Kanniainen Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa 24.10.2018 Vaasa Suunnittelija Antti Kanniainen Esityksen sisältö Yleistä tutkintojen tunnustamisesta ja vertailusta Tutkintojen tunnustaminen Opetushallituksessa

Lisätiedot

Sinustako Master-tason osaaja? Opiskele ylempi AMK-tutkinto!

Sinustako Master-tason osaaja? Opiskele ylempi AMK-tutkinto! Sinustako Master-tason osaaja? Opiskele ylempi AMK-tutkinto! 15 ylempään AMK-tutkintoon johtavaa koulutusta Insinööri (ylempi AMK) Kemiantekniikka Projektijohtaminen Tekniikka (sis. Marine Technology,

Lisätiedot

Maailma haltuun. Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille

Maailma haltuun. Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille Koko tutkinnon suorittaminen ulkomailla Tutkintoon johtavaa opiskelua, jonka kesto riippuu suoritettavasta tutkinnosta 2. asteen ammatilliset opinnot Alempi

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa

Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa Uusi lainsäädäntö vahvistamassa kirjaston asemaa asukkaiden arjessa Osaava kirjasto ovi tulevaisuuteen Itä-Suomen kirjastopäivät 7.-8.6.2016, Mikkeli Leena Aaltonen Kirjastolain uudistaminen ei ole helppoa!

Lisätiedot

Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi

Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi Työelämässä vaadittava osaaminen opetuksen, ohjauksen ja arvioinnin perustaksi Ammatillisen koulutuksen yhteistyöfoorumi 2015 M/S Viking Gabriella ke 25.3.2015 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa

KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. Ulkomaisten tutkintojen tunnustaminen Suomessa Ulkomailla suoritettu tutkinto Olen suorittanut tutkinnon ulkomailla. Kelpaako se Suomessa? Kuka tekee päätöksen? Vastaus näihin kysymyksiin

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 1 ( 5) Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston lausunto hallituksen esitykseen (HE 354/2014 vp) laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot