Valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi"

Transkriptio

1 Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluihin Valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi - Alustavia tuloksia ja havaintoja Tuomas Koskela Kuntoutussäätiö/Innokuntoutus Ohjaus Suomessa seminaari

2 Esityksen sisältö 1. Mistä on kysymys: Arviointia arvioinnin takia vai aitoa hyödyntämistä? 2. Valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi Sisältö ja eteneminen 3. Kyselyaineiston kertomaa 4. Alustavia havaintoja asiakirja-analyysin pohjalta

3 1. Mistä on kysymys: Arviointia arvioinnin takia vai aitoa hyödyntämistä?

4 Mistä kyse? Kysymyksiin, mitä on arviointi tai mistä arvioinnissa on kysymys, ei ole olemassa selkeää vastausta. Määritelmiä niin runsaasti, ettei niiden kirjanpito järkevällä tavalla ole mitenkään mahdollista. Arvioinnin yleistermi evaluaatio juontaa juurensa latinankielisestä sanasta valere, jota voidaan kuvata ilmauksella olla jonkin arvoinen. Onko jokin asian hyvin tai huonosti, arvokas vai arvoton, hyödyllinen tai hyödytön tai parempi vai huonompi kuin toinen? Patton (1997, 23-24) määrittelee arvioinnin systemaattiseksi tiedonkeruuksi toimenpideohjelman piirteistä, toiminnoista ja tuloksista tavoitteena tehdä arvioita ohjelmiksi, parantaa niiden vaikuttavuutta ja/tai vaikuttaa tulevaisuudessa toteutettavien toimenpideohjelmien suunnittelua koskeviin päätöksiin. Arvioinnin historiasta tai syntyperästä on olemassa useita erilaisia tulkintoja. Syntyperä Yhdysvalloissa 1960-luvulla ja levinneisyys sieltä vähitellen muualle maailmaan.

5 Arvioinnin yleistyminen (Suomessa) Suomeen arviointi on rantautunut julkisen toiminnan kautta. Esivaihe ja 70-luvuilla, jolloin tutkimustieto nähtiin merkittäväksi hyvinvointivaltion suunnittelujärjestelmissä ja käytännöissä luvulla arviointitoiminta sai uusia sävyjä ja se kytkettiin hyvin vahvasti erilaisten hallinnollisten uudistusten vaikutusten tutkimiseen. Ensimmäisen kerran arvioinnin käsite mainittiin valtion budjettiohjeissa 1980-luvun puolivälissä. Syitä arvioinnin yleistymiseen Suomessa 1990-luvulla on useita: Uusi julkisjohtaminen (new public management), 1990-luvun alun talouslama sekä Suomen EU-jäsenyys Lainsäädäntö: Esimerkiksi vuoden 2006 lainsäädännössämme oli vähintään 80 arviointiin velvoittavaa säädöstä. Perimmäisenä syynä arvioinnin yleistymiseen voitaneen kuitenkin pitää tiedon halua tai halua kehittää omaa toimintaansa. Arvioinnista tullut muotisana kuluneiden vuoden aikana käsitteen inflaatio? Arviointia on kaikkialla: Politiikan tekijät, julkinen hallinto, järjestöt, yksittäiset työntekijät arvioivat Alettu puhua arvioinnin yhteiskunnasta. Julkiseen tai julkisesti rahoitettuun toimintaan liittyy oleellisesti ajatus tilintekovastuusta ajatus on ollut niin selvästi esillä suomalaisessa yhteiskunnassa, että voidaan puhua näyttöyhteiskunnasta.

6 Arviointitiedon hyödyntäminen? Kun kaikkea mahdollista ja osin mahdotontakin arvioidaan, ei aina muisteta miettiä, miten ja mihin arviointia hyödynnetään. Pahimmillaan arvioinnit ovat julkisen hallinnon rituaaleja, joille ei ole todellista kysyntää ja joita ei hyödynnetä millään tavalla. Joskus arvioinnit ovat pyhiä lehmiä ja niitä arvostetaan ja ylistetään puutteista huolimatta. Arviointien tekeminen ei ole itsearvoista arviointien hyöty syntyy niiden hyödyllisyyden myötä. Ei ole olemassa yhtä oikeata tapaa tehdä arviointia. Korkealuokkaista arviointi on silloin kun arviointitietoa voidaan hyödyntää kontekstissaan. (Patton 2001) Arvioinnin määrällisellä kasvulla on kuitenkin todettu olevan kiistattomia positiivisia vaikutuksia: Arvioinnista tullut mm. keino kontrolloida hajautuvaa ja tulosohjattua julkista toimintaa ja julkisista toimijoista muodostuvaa kokonaisuutta.

7 Arviointitiedon hyödyntäminen? Pidän oleellisena Arvioinnin jatkuvaa kehittymistä Tekemällä oppimista (ja arvioijan koulutusta) Dialogia asiakkaan ja/tai kohteen kanssa Laajaa tiedonkeruuta Tulosten hyödyntämistä KONKREETTISESTI Pidän turhana Arvioinnin ylitieteellisyyttä Arviointistandardien tiukkaa noudattamista Arvioitsijoiden kaikkitietävyyttä Liikaa arvioimista ARVIOINTIA EI TARVITA AINA!! Asiakkaan täydellistä kuuntelua Kohti kehittävää tilivelvollisuusarviointia?

8 2. Valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi

9 Kehittämisohjelman toimijat ja rahoittajat

10 Arvioinnin aikataulu ja toteuttajataho Arvioinnin 1. vaihe toteutetaan ajanjaksolla elokuu 2009 joulukuu 2010 Arvioinnin 2. vaihe ajanjaksolla tammikuu 2011 joulukuu 2013 Tilaajalla (työ- ja elinkeinoministeriö) oikeus päättää erikseen 2. vaiheen toteuttamisesta Arvioinnin toteuttaa Kuntoutussäätiön Innokuntoutus-yksikkö. Arviointihanketta johtaa arviointi- ja kehittämispäällikkö Janne Jalava. Muut arviointitiimin jäsenet ovat: Projektipäällikkö Tuomas Koskela Kehittämiskoordinaattori Henna Harju Kehittämiskoordinaattori Elina Vaittinen Koulutuspäällikkö Matti Tuusa Ulkopuolisina asiantuntijoina arviointihankkeessa toimivat: Professori Juho Saari sekä Koulutusjohtaja Mika Vuorela

11 Arvioinnin tavoitteet Arvioinnin tavoitteena on tuottaa tietoa valtakunnallisen kehittämisohjelman ja siihen kuuluvien hankkeiden: 1. Koherenssista: tavoitteiden, toimintasuunnitelmien sekä osittain myös toimenpiteiden sisällöllinen yhteneväisyys keskenään sekä suhteessa kansallisiin politiikkoihin ja politiikkaohjelmiin, hallinnonalakohtaisiin strategioihin ja toimintasuunnitelmiin 2. Relevanssista: tavoitteiden ja toimintasuunnitelmien vastaavuus ja tarkoituksenmukaisuus suhteessa kohderyhmän edustajien (erityisesti alueiden edustajat, projektitoimijat, yksilöt sekä työnantajat) tarpeisiin 3. Toimenpiteistä ja prosesseista 4. Tuotoksista ja tuloksista 5. Vaikuttavuudesta 6. Hyödystä ja kestävyydestä Vuosina painopiste on erityisesti toimenpiteiden ja prosessien arvioinnissa. Kyseessä ns. kehittävä arviointi. Arvioinnin kuluessa pyritään tuottamaan: konkreettisia ehdotuksia kehittämisohjelman ja siihen kuuluvien hankkeiden toiminnan kehittämiseksi sekä konkreettinen malli/viitekehys koko kehittämisohjelman ja siihen kuuluvien hankkeiden itsearvioinnin toteuttamiseksi

12 Arvioinnin kohdentuminen Arvioinnin kohteena on koko valtakunnallinen kehittämisohjelma, sisältäen koordinaatio- ja seurantaryhmän toiminnan kehittämisohjelma-tiimin toiminnan koordinaatioprojektin toiminnan Aikuisohjaus työelämän voimavarana projektin toiminnan. OPIN OVI, aluehankkeet STUDIO- ja ERKKERI hankkeet NUOVE neuvonta ja ohjauspalvelujen kehittämisprojektin toiminnan Koulutusneuvonnan- ja uraohjauspalveluiden kehittäminen verkossa Ohjauksen tutkimus ja arviointi (3A)

13 Mitä tehty? Sähköinen kysely kehittämisohjelmaan kuuluvien projektien henkilöstölle sekä ohjausryhmien jäsenille Ohjaus Suomessa 2010 seminaarin valmistelut 3 kpl. vuorovaikutteisia kehittämistyöpajoja Kaakkois-Suomen aikuiskoulutuksen työssäoppimisen mallintaminen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Ohjauksen tutkimus ja arviointi (3 A) Asiakirja-aineiston kerääminen ja alustava analyysi. Arvioinnin kohteena olevan projektimassan kasvaessa analyysi ja sen raportointi painottuvat loppuvuoteen 2010.

14 Mitä seuraavaksi? Ohjaus Suomessa 2010 seminaari Väliraportointi Itsearviointimallin työstäminen yhdessä kehittämistiimin kanssa (helmimaaliskuu) Yhteydenotot kehittämisohjelmassa mukana oleviin projekteihin ajankohtien sopiminen kehittämistyöpajoille (maaliskuu-huhtikuu) Itsearviointimallin esittely ja koulutus kehittämisohjelmaan kuuluvien projektien projektipäälliköille 7.4. tai Projektikohtaiset kehittämistyöpajat (touko-syyskuu) Käydään projektikohtaisesti kyselytulokset sekä itsearvioinnin tulokset läpi ja työstetään ehdotuksia toiminnan kehittämiseksi. Koordinaatio- ja seurantaryhmän edustajien teemahaastattelut (huhti-toukokuu) Väliraportointi (elokuu) Kehittämisohjelman arviointiseminaari II, Aineiston kokonaisanalyysi ja raportointi (joulukuu)

15 3. Kyselyaineiston kertomaa

16 Kyselyaineisto Lokakuun (2009) aikana lähettiin sähköinen kysely kehittämisohjelmaan kuuluvien projektien henkilöstölle sekä ohjausryhmien edustajille. Yhteensä 3 eri kyselyä: Useamassa projektissa oli sama ohjausryhmä Näille henkilöille lähettiin kaksi eri kyselyä. Tulosten alustavassa analysoinnissa kyselyiden aineistot ovat yhdistetty. Listalla oli mukana 33 projektia. Myös Nuove 3 B. Lisäksi kahden projektin edustajat ilmoittivat, ettei heidän vastaaminensa ole relevanttia, koska toiminta on aivan alkutekijöissään. Laskennallinen projektien lukumäärä on 30. Kyselyvastauksia saatiin 193/479 kpl (n. 40 %) Vastaukset saatu 30/30 (100 %) projektista. 27/30 (90 %) projektista saatu ainakin yhden projektityöntekijän sekä ohjausryhmän jäsenen näkemys. Kaikista kyselyvastaajista: 31 % projektityöntekijöitä, 57 % ohjausryhmän jäseniä ja 12 % jokin muu. 7 % ei osannut sanoa, milloin hänen edustamansa projekti päättyy. 21 % ei osannut sanoa, onko hänen edustamansa projekti jatkoa jollekin aikaisemmin toteutetulle projektille tai ohjelmalle. Kyselyvastaukset heijastelevat koettua tilannetta kehittämisohjelmassa ja siihen kuuluvissa projekteissa loppuvuodesta 2009.

17 Projektien tavoitteet ja kohderyhmien valinta Edustettujen projektien tavoitteet ja toimenpiteet tunnetaan vastaajien keskuudessa varsin hyvin. Ohjausryhmien edustajien näkemykset ei olleet näiltä osin aivan yhtä positiivisia kuin projektihenkilöstön tai muiden. Projektien kohderyhmän valinta ja tavoitteiden asettelu näyttäytyvät kokonaisuutena varsin onnistuneina. Projektien kohderyhmien koetaan olevan hyvin selkeästi määriteltyjä. Samoin tavoitteita pidetään riittävän konkreettisina ja realistisina. Useimmat vastaajat toteavat, että tavoitteet ja kohderyhmä ovat tarkoin määritelty projektin aloitusvaiheessa, eikä niitä ole tarvetta muuttaa kesken projektin. Mutta on myös projekteja, joissa sekä tavoitteet että kohderyhmä on määritelty epämääräisesti ja väljästi, näin ollen niiden täsmentäminen ja konkretisoiminen projektin edetessä on välttämätöntä. Myös mm. toimintaympäristön muutokset sekä projektin aikana esiin tulevat uudet haasteet ovat pakottaneet täsmentämään tavoitteita ja kohderyhmää projektin aikana. Osa vastaajista kokee, että vaikka tavoitteet ovat konkreettiset, eivät ne ole realistisesti saavutettavissa käytössä olevilla resursseilla. Pääsääntöisesti projektityöntekijöiden näkemykset kohderyhmien valinnasta ja tavoitteiden asettamista olivat ohjausryhmien edustajien näkemyksiä positiivisempia.

18 Projektien toimenpiteet ja prosessit (toteutus) 1/2 Projektien käynnistysvaihe näyttää onnistuneen pääsääntöisesti kohtuullisen hyvin. Rahoittajalta saadun ohjeistuksen määrää projektin hakemusvaiheessa ei saanut oleellisesti kritisoitu mutta ei myöskään erityisesti kehuttu. Rahoittajalta saatu ohjeistus ja tuki rahoituspäätöksen tultua on ollut pääsääntöisesti riittävää. Vastaajien suhtautuminen oli varsin neutraalia väittämiin: Hakemuksen käsittelyaika oli kohtuullinen ja Hakemusvaiheessa käytettävät sähköiset työvälineet toimivat hyvin. Silti muutamien vastaajien mielestä projektien käynnistysvaiheessa ongelmia olivat mm.: projektin rahoituksen viivästyminen, toiminnan hidas aloitus, henkilövaihdokset, huono perehdytys, hallinnolliset ongelmat, toimijoiden erilaiset intressit, kesäloma-aika Vastaajien suhtautuminen projektin toteutusta koskeviin väittämiin oli varsin positiivista. Projektien toimenpiteiden koetaan pääsääntöisesti olleen oikein kohdistettuja suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Samoin projektien verkostoituminen sidosryhmien kanssa sai hyvin positiivista palautetta osakseen. Projektien koetaan olevan kohtuullisen selkeästi johdettuja ja organisoituja. Samoin viestintä ja tiedottaminen kohderyhmien suuntaan näyttäytyy varsin tarkoituksenmukaisena. Hieman yli puolet kaikista vastaajista kokee, että heidän edustamallaan projektilla on ollut käytössään riittävästi resursseja.

19 Projektien toimenpiteet ja prosessit (toteutus) 2/2 Mikäli projektit aloitettaisiin alusta, tulisi avovastausten perusteella kumppaneiden etsintää ja heidän sitouttamista tehdä enemmän suunnitteluvaiheen olla konkreettisempi ESR-projektin hallinnointiin perehdyttää paremmin viestintää ja tiedotusta olla heti alusta alkaen enemmän Valtakunnallisen kehittämisohjelman hallinnointi määritellä selkeämmin Projektien toteutusta ovat edistäneet etenkin: ammattitaitoinen ja sitoutunut projektihenkilöstö aktiivinen ohjausryhmä hyvä yhteistyöverkosto hyvä suunnittelu ja kova työ Projektin toteutusta ovat hidastaneet etenkin: byrokratia henkilöstövalinnat- ja vaihdokset resurssipula eri organisaatioiden erilaisuus valtakunnallisten tavoitteiden epämääräisyys huono valtakunnallinen tiedotus

20 Projektien tuotokset, tulokset, vaikuttavuus, hyöty, kestävyys Yli puolet vastaajista suhtautui positiivisesti väittämään, että projekti on saavuttanut sille tähän mennessä (vuosille 2008 ja/tai 2009) asetetut tavoitteet. Merkittävimpinä saavutuksina tähän mennessä nähtiin verkostojen rakentuminen ja yhteistyön alkaminen eri toimijoiden kesken. Myös hankkeiden tunnetuksi tekeminen nousi esille. Vastaajilla on hyvin vakaa uskomus, että projektista ja sen tuotteista on hyötyä projektin kohderyhmälle ja että projektilla ja sen tuotteilla on uutuusarvoa. Suurin osa vastaajista myös kokee, että projektin tuotteilla ja tuloksilla on mahdollisuus juurtua pysyväksi toiminnaksi. Tuotteiden juurruttamisessa oleellisimpana nähdään verkostoituminen ja yhteistyö eri toimijoiden kesken, etenkin pysyvien toimijoiden kanssa. Projektityöntekijöiden suhtautuminen em. väittämiin oli muita vastaajaryhmiä positiivisempaa.

21 Projektien itsearviointi Projektityöntekijöiden ja ohjausryhmän jäsenten vastaukset itsearviointia koskeviin kysymyksiin olivat hyvin ristiriitaisia. Kysyttäessä, onko projekti toteuttanut itsearvioinnin tähän mennessä, 17 (57 %) projektin osalla vastaukset olivat ristiriitaisia (osa vastasi kyllä ja osa vastasi ei ). Ohjausryhmän jäsenillä ei ole ajantasaista ja/tai todenmukaista tietoa? Projektien käyttämät itsearviointimenetelmät vaihtelevat suuresti. Hyödynnettyjä itsearviointimenetelmiä: SWOT-analyysi EFQM-malli CQAF-mallin mukainen viitekehys itsearviointilomake, joka on laadittu projektin tavoitteiden pohjalta sanallinen itsearviointi, jossa arvioitu projektin toteutusta sekä hyviä ja huonoja puolia sisäinen itsearviointityökalu, jossa arvioidaan mm. toimenpiteiden toteutumista ohjausryhmän seuranta ja raportointi toimivat projektin itsearviointimenetelmänä keskustelut, väliraportit ja tilannekatsaukset

22 Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Ottaen huomioon kehittämisohjelman rakenne ja tavoitteet sekä Aikuisohjauksen koordinaatioprojektille asetetut tavoitteet, on koordinaatioprojekti erittäin keskeisessä asemassa koko kehittämisohjelman onnistumisen kannalta. Kyselyvastaajat tuntevat hyvin vaihtelevasti koordinaatioprojektin tavoitteita tai toimenpiteitä. Projektityöntekijät kokevat tuntevansa koordinaatioprojektin tavoitteet ja toimenpiteet selvästi ohjausryhmien edustajia paremmin. Myöskään koordinaatioprojektin rooli ja tehtävät suhteessa kehittämisohjelmassa mukana oleviin projekteihin eivät näyttäydy selkeinä kaikille vastaajille. Erityisesti ohjausryhmien edustajille koordinaatioprojektin rooli ja tehtävät näyttäytyvät epäselvinä. Merkittävää on, että projektityöntekijät suhtautuivat varsin positiivisesti (ka. asteikolla 1-5 3,5) väittämiin: Koordinaatioprojekti on verkostoitunut monipuolisesti eri sidosryhmien kanssa Koordinaatioprojektin toiminta on organisoitu tarkoituksenmukaisesti Koordinaatioprojektin on edistänyt projektien keskinäistä verkostoitumista Ohjausryhmien jäsenten ja muiden suhtautuminen em. väittämiin oli neutraalimpaa/negatiivisempaa.

23 Valtakunnallinen kehittämisohjelma 1/2 2/3 kaikista vastaajista kokee tietävänsä mitkä tahot hallinnoivat valtakunnallista kehittämisohjelmaa. Projektityöntekijöistä n. 79 % Ohjausryhmien jäsenistä n. 58 % Muista n. 67 % Kehittämisohjelman tavoitteita ei kuitenkaan koeta tunnettavan vastaajien keskuudessa erityisen hyvin. Varsinkin ohjausryhmien jäsenten näkemykset olivat muita vastaajaryhmiä kriittisempiä. Kehittämisohjelman toteutus, hallinto ja tehtävät eivät näyttäydy kovinkaan selkeinä vastaajille. Kehittämisohjelman tiedotusta ei pidetä vastaajien keskuudessa onnistuneena, mutta kehittämisohjelmassa toteutettavia aihealueita/sisältöjä pidetään kuitenkin suhteellisen tarpeellisina.

24 Valtakunnallinen kehittämisohjelma 2/2 Lähes kaikki vastaajat toivoivat lisää tiedotusta kehittämisohjelmasta. Kehittämisohjelma koetaan isoksi, vaikeasti hahmoteltavaksi kokonaisuudeksi, eikä sen yhteyttä omaan projektiin tunneta riittävän hyvin. Kehittämisohjelman koetaan olevan kasvoton, ohjelmassa ei ole ketään johon ottaa tarvittaessa yhteyttä. Tältä kohden on selkeää kehitystä tapahtunut kyselyn toteuttamisen jälkeen. Vastaajien mielestä olisi tärkeää saada selkeämpi mielikuva ylihallinnollisesta yhteistyöstä, jotta syntyisi kuva yhteisestä (TEM, OPM) kehittämisohjelmasta eikä monesta alahankkeesta.

25 4. Alustavia havaintoja asiakirjaanalyysin pohjalta

26 Koherenssi 1/3 Lähes kaikissa (28/31) kehittämisohjelmaan kuuluvissa projekteissa on tavoitteena lisätä aikuiskoulutustoimijoiden ja ohjaus- ja neuvontahenkilöstön kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason yhteistyötä ja kumppanuutta. Tavoite on linjassa mm. OPM:n strategian, Kehittämisohjelman strategian, Manner-Suomen ESR-ohjelman strategisten painopisteiden sekä TL 3:n tavoitteiden kanssa. Kysyntä- ja asiakaslähtöisyyden kehittäminen ja/tai työelämän tarpeiden huomioiminen mainittu 22/31 projektin tavoitteissa. Tavoite on linjassa mm. Kehittämisohjelman strategian, OPM:n strategian ja TTS:n sekä ESR:n TL 3:n tavoitteiden kanssa. (Paranneltuja) ja uusia toimintamalleja, menetelmiä ja käytäntöjä mainittu suoranaisesti 19/31 projektin tavoitteissa. Tavoite on linjassa mm. Kehittämisohjelman strategian kanssa. Ammattitaidon kehittäminen aikuisohjaukseen ja koulutukseen mainittu 18/31 projektin tavoitteissa. Tavoite on linjassa mm. Kehittämisohjelman strategian kanssa sekä osittain myös Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman( ) kanssa.

27 Koherenssi 2/3 Osaavan työvoiman saatavuuden edistäminen ja varmistaminen mainittu 13/31 projektin tavoitteissa. Tavoite on linjassa mm. Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelmassa mainittujen tavoitteiden, Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman, Manner-Suomen ESR-ohjelman strategisten painopisteiden sekä TL 3:n tavoitteiden sekä TEM:n TTS:n ja konsernistrategian kanssa. Aikuiskoulutuksen ja -ohjauksen laadun parantaminen mainittu 10/31 projektin tavoitteissa. Tavoite on linjassa mm. Kehittämisohjelman strategian, Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman, OPM:n TTS:n kanssa. Asiakaspalautteen kerääminen sekä arviointityövälineiden kehittäminen mainittu 10/31 projektin osalla. Linkittyy mm. Kehittämisohjelman strategiaan.

28 Koherenssi 3/3 Tarkasteltujen strategia-asiakirjojen tavoitteet ovat hyvin yleisellä tasolla suhteessa kehittämisohjelmaan kuuluvien projektien tavoitteisiin. Suoran vertailun tekeminen haasteellista. Kehittämisohjelmassa mukana olevien projektien tavoitteet ovat varsin hyvin linjassa Kehittämisohjelman strategiassa mainittujen tavoitteiden/osa-alueiden kanssa. Projektien tavoitteilla on selkeämpi kytkentä OPM:n strategiaan ja TTS:aan kuin esimerkiksi TEM:n konsernistrategiaan tai TTS:aan. Projektien tavoitteet hyvin linjassa: Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman tavoitteiden kanssa. Manner-Suomen ESR-ohjelman strategisten painopisteiden sekä TL 3:n tavoitteiden kanssa Suhteessa Työn, yrittämisen ja työelämän politiikkaohjelmaan projektien tavoitteet tukevat erityisesti tavoitetta Huolehditaan työvoiman täysmääräisestä käyttämisestä ja työvoiman saatavuudesta alakohtineen.

29 KIITOS!

Kehittämisohjelman satoa

Kehittämisohjelman satoa Kehittämisohjelman satoa Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Yhteenvetoa arvioinnin väliraportin pohjalta 30.11.2011

Lisätiedot

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi Väliraportti 25.2.2010 NUOVE neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittämisprojekti

Lisätiedot

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Yhteenvetoa arvioinnin väliraportin pohjalta Opin ovi -klinikka 31.8.2012

Lisätiedot

NUOVE neuvonta ja ohjauspalvelujen kehittämisprojekti (ESR) Koulutusneuvontaa, Uraohjausta, Tutkimusta

NUOVE neuvonta ja ohjauspalvelujen kehittämisprojekti (ESR) Koulutusneuvontaa, Uraohjausta, Tutkimusta NUOVE neuvonta ja ohjauspalvelujen kehittämisprojekti (ESR) 2008-2013 Koulutusneuvontaa, Uraohjausta, Tutkimusta KEHITTÄMISOHJELMAN HALLINNOINTI KOORDINAATIO- JA SEURANTARYHMÄ TEM, OPM, OPH, ESLH, ISLH,

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Iloa ohjaukseen, voimaa verkostosta -seminaari Lappeenranta 8.6.2010 Projektisuunnittelija Anna-Kaisa Tiihonen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Aikuisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa

Aikuisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa Aikuisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa Riittääkö nopat? Haasteena yliopisto-opintojen napakka eteneminen -seminaari 11.3.2013 Lappeenranta Projektipäällikkö Auli Ryhänen

Lisätiedot

Opin ovista ELO-toiminnan hyödyksi

Opin ovista ELO-toiminnan hyödyksi Opin ovista ELO-toiminnan hyödyksi Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-,neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla kehittämisohjelma (OKATNO) Alueellisten

Lisätiedot

OHJAUKSEN PALVELUIDEN HAKEMINEN MITÄ UUTTA TARJOAA NUOVE-HANKE. Helsinki 20.4.2011 Helena Kasurinen helena.kasurinen@tem.fi

OHJAUKSEN PALVELUIDEN HAKEMINEN MITÄ UUTTA TARJOAA NUOVE-HANKE. Helsinki 20.4.2011 Helena Kasurinen helena.kasurinen@tem.fi OHJAUKSEN PALVELUIDEN HAKEMINEN MITÄ UUTTA TARJOAA NUOVE-HANKE Helsinki 20.4.2011 Helena Kasurinen helena.kasurinen@tem.fi Tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut (Kasurinen 2011) ennakointitieto koulutustieto

Lisätiedot

Aikuisohjauksen kehittämisen satoa OpinTori-projektinpäätösseminaari Oulu

Aikuisohjauksen kehittämisen satoa OpinTori-projektinpäätösseminaari Oulu Aikuisten tieto-, neuvonta-ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa Aikuisohjauksen kehittämisen satoa OpinTori-projektinpäätösseminaari 19.3.2013 Oulu Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti,

Lisätiedot

Keski-Suomen Opin ovi - te teitte sen! Keski-Suomen Opin ovi hankkeen päätösseminaari Jyväskylä

Keski-Suomen Opin ovi - te teitte sen! Keski-Suomen Opin ovi hankkeen päätösseminaari Jyväskylä Keski-Suomen Opin ovi - te teitte sen! Keski-Suomen Opin ovi hankkeen päätösseminaari 27.11.2012 Jyväskylä Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lisätiedot

Onneksi olkoon Opin Ovi Kymi - te teitte sen! Opin Ovi Kymi -projektin päätöstilaisuus Kotka

Onneksi olkoon Opin Ovi Kymi - te teitte sen! Opin Ovi Kymi -projektin päätöstilaisuus Kotka Onneksi olkoon Opin Ovi Kymi - te teitte sen! Opin Ovi Kymi -projektin päätöstilaisuus 11.12.2012 Kotka Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lisätiedot

Opin ovi hankeperheen tulosten levittäminen hankeverkostossa

Opin ovi hankeperheen tulosten levittäminen hankeverkostossa Opin ovi hankeperheen tulosten levittäminen hankeverkostossa Unelmia uudesta työstä - työn teettämisen tapojen ja työntekijän aseman muutokset - loppuseminaari 18.3.2013 Helsinki Projektipäällikkö Auli

Lisätiedot

Ensimmäinen väliraportti 28.10.2010. Kuntoutussäätiö Innokuntoutus

Ensimmäinen väliraportti 28.10.2010. Kuntoutussäätiö Innokuntoutus Eurooppalaisen yhteistyön lisääminen työvoima-, koulutus- ja elinkeinopolitiikassa edistämällä työperusteista maahanmuuttoa valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi Ensimmäinen väliraportti 28.10.2010

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti ESR TL 3:n kehittämisohjelma: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Projektipäällikkö

Lisätiedot

Suunnitelmallisuus ja organisoituminen 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 %

Suunnitelmallisuus ja organisoituminen 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % 70 % 80 % 90 % 100 % Itsearviointi -9, toukokuu Suunnitelmallisuus ja organisoituminen % % % % % % % 7 % 8 % 9 % % Projektille on selkeästi osoitettavissa oleva tarve Projekti reagoi riittävän nopeasti toimintaympäristössä

Lisätiedot

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus

Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus AMMATILLISEN PERUS- JA LISÄKOULUTUKSEN VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN 2014 ALOITUSTILAISUUS 11.9.2014 Hanketoiminnan ohjaus ja vaikuttavuus Opetusneuvos Vaikuttavuus Ei ole vain yhtä määritelmää siitä, mitä

Lisätiedot

OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA

OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA OSUVUUTTA JA KYSYNTÄLÄHTÖISYYTTÄ AIKUISOPISKELUUN TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN VALTAKUNNALLISELLA KEHITTÄMISOHJELMALLA OPIN OVI Lappeenranta 10.5.2012 KAAKKOIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti ESR TL 3:n kehittämisohjelma: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Projektipäällikkö

Lisätiedot

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Kehittämisohjelman arvioinnin väliraportti 8.12.2011 NUOVE neuvonta- ja

Lisätiedot

Mitä tapahtuu Opin ovissa?

Mitä tapahtuu Opin ovissa? Mitä tapahtuu Opin ovissa? Alueellisten TNO -asiantuntijoiden koulutus 5.-6.3.2013 Jyväskylä Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu auli.ryhanen@jamk.fi

Lisätiedot

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisen kehittämisohjelman arviointi Toinen väliraportti 19.8.2010 NUOVE neuvonta- ja ohjauspalveluiden

Lisätiedot

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille

Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Yhteenveto Oppituki-hankkeen kyselystä sidosryhmille Sidosryhmätyöpaja 4.9.2013 Koulutuspäällikkö Matti Tuusa 10.9.2013 1 Kyselyn tuloksia 10.9.2013 2 Taustatiedot Kysely lähetettiin 18 henkilölle, joista

Lisätiedot

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15

Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus Hanketoiminnan vaikuttavuus ja ohjaus 11.9.2013 klo 11.45-12.15 Opetusneuvos Leena.Koski@oph.fi www.oph.fi Hankkeen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Mitä koordinaatio on?

Mitä koordinaatio on? Mitä koordinaatio on? Case: Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti ja ESR TL 3:n Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla

Lisätiedot

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Opin ovi klinikka 8.4.2014, Helsinki, Lintsi Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka Leminen, TEM neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Arvioinnin ja seurannan tiekartta

Arvioinnin ja seurannan tiekartta Arvioinnin ja seurannan tiekartta Henna Harju 1 Toiminnan kehittäminen 2 RAY:n seurantajärjestelmä 3 Seurannan ja arvioinnin eroavaisuuksia SEURANTA Seurannassa on päähuomio siinä, miten tavoitteiden mukaisissa

Lisätiedot

Hankkeen toiminta. ESR-koordinaattori Sanna Laiho. Uudenmaan ELY-keskus

Hankkeen toiminta. ESR-koordinaattori Sanna Laiho. Uudenmaan ELY-keskus Hankkeen toiminta ESR-koordinaattori Sanna Laiho Uudenmaan ELY-keskus 28.5.2013 Ohjausryhmä tai erillinen asiantuntijaryhmä (1) Lump Sum hankkeen neuvotteluvaiheessa harkitaan tapauskohtaisesti, tullaanko

Lisätiedot

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen

Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Ammatillisen peruskoulutuksen syksyn 2013 valtionavustushankkeiden aloitustilaisuus 26.02.2014 Hanketoiminnan ja hankkeiden vaikuttavuuden edistäminen Opetusneuvos Leena.koski@oph.fi www.oph.fi Vaikuttavuus

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

Mikä ihmeen Opin ovi?

Mikä ihmeen Opin ovi? Neuvonta ja ohjaus minne menet? Itä-Uudenmaan Opin Ovi projektin päätösseminaari Nuorten ja aikuisten ohjaus tulevaisuudessa Itä-Uudellamaalla 1.11.2012 Porvoo Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen

Lisätiedot

Sosten arviointifoorumi 4.6.2015. Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY

Sosten arviointifoorumi 4.6.2015. Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY Sosten arviointifoorumi 4.6.2015 Elina Varjonen Erityisasiantuntija, RAY 1 Mistä on kysymys? Arviointi = tiedon tuottamista toiminnasta, siihen liittyvistä kehittämistarpeista sekä toiminnan vaikuttavuudesta

Lisätiedot

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää

40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää 40. valtakunnalliset Kuntoutuspäivät Työtä ja elämää työelämää Työryhmä 6. Aikuisohjauksella tukea elinikäiseen opiskeluun ja työurien pidentämiseen 23.3.2012 1 Työryhmän ohjelma 9.00 Avaus 9.10 Opin ovista

Lisätiedot

Pirkanmaan aikuisohjauksen strategia

Pirkanmaan aikuisohjauksen strategia Pirkanmaan aikuisohjauksen strategia 2011-2014 Luonnos 9.2.2011 Ohjauksen asiantuntijaryhmä (strategiatyö) Ilola Hanna, lehtori, TAMK/TAOKK Järvenpää Maija, opinto-ohjaaja, TAO Keskinen Anita, psykologian

Lisätiedot

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Valtakunnalliset koordinaatiohankkeet Timo Kukkonen, Hämeen ELY-keskus Hakulanseeraustilaisuus 24.4.2015 Helsinki Sisältö Koordinaatiohankkeiden hakuprosessin

Lisätiedot

suositukset rahoittajille

suositukset rahoittajille EU:n rakennerahastokauden 2007 2013 Paremmat arjentaidot ja opintojen kautta töihin -ohjelman Opetushallituksen rahoittamassa koordinaatiohankkeessa tehtyyn tutkimukseen perustuvat suositukset rahoittajille

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä HJ 1. Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä HJ 1. Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä 12.2.2013 HJ 1 Arjen arkki arviointitutkimus Ohjausryhmä 4.2.2014 Merja Turpeinen 2 Arvioinnin tarkoitus ja lopputuotokset Arvioinnilla tuotetaan tietoa hanketoiminnan tulosten juurtumisen

Lisätiedot

Tekemisen pohja on taottu NEO-SEUTU hankkeen ulkoisen arvioinnin raportti

Tekemisen pohja on taottu NEO-SEUTU hankkeen ulkoisen arvioinnin raportti Tekemisen pohja on taottu NEO-SEUTU hankkeen ulkoisen arvioinnin raportti Sari Pitkänen, Matti Tuusa & Henna Harju arviointi- ja koulutusyksikkö 10.12.2012 1 Arvioinnin kohdentuminen, aikataulu ja toteuttajataho

Lisätiedot

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä. Asko Jaakkola Sivistystoimentarkastaja. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 30.3.

Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä. Asko Jaakkola Sivistystoimentarkastaja. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 30.3. Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksessa Asko Jaakkola Sivistystoimentarkastaja Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 30.3.2010

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti ESR TL 3:n kehittämisohjelma: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Projektipäällikkö

Lisätiedot

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjohdon sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämisfoorumi 30.1.2009 Lahti www.jarvi-hanke.fi Sisältö ja toteutus 30.1. Klo 8.30

Lisätiedot

Ammatillisen kuntoutuksen päivät Peurungassa 30.11.-1.12.2010. Ammatillisen kuntoutusprosessin. asiakaskohtaisen tietojärjestelmän avulla

Ammatillisen kuntoutuksen päivät Peurungassa 30.11.-1.12.2010. Ammatillisen kuntoutusprosessin. asiakaskohtaisen tietojärjestelmän avulla Ammatillisen kuntoutuksen päivät Peurungassa 30.11.-1.12.2010 Ammatillisen kuntoutusprosessin tehostaminen sähköisen asiakaskohtaisen tietojärjestelmän avulla Matti Tuusa koulutuspäällikkö, YTL, Innokuntoutus

Lisätiedot

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Maaseutuverkosto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimijat Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman toimijat Sivu

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus

CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus CSC Suomalainen tutkimuksen, koulutuksen, kulttuurin ja julkishallinnon ICT-osaamiskeskus Avoimuuden kypsyystason arviointi Kriteerit Pisteet Eri toimijoiden vastuut Toimenpiteet Kypsyystaso Indikaattorit:

Lisätiedot

Raimo Vuorinen KT, Projektipäällikkö ELGPN Koulutuksen tutkimuslaitos, JY Opin Ovi klinikka

Raimo Vuorinen KT, Projektipäällikkö ELGPN Koulutuksen tutkimuslaitos, JY Opin Ovi klinikka ESR/Toimintalinja 3/Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla. - Osaohjelma 3A: Ohjauksen tutkimus- ja arviointi Raimo

Lisätiedot

Kokemuksia verkostoyhteistyöstä ja sen rakentamisesta. Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Projektipäällikkö Erno Hyvönen, Hämeenlinna

Kokemuksia verkostoyhteistyöstä ja sen rakentamisesta. Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Projektipäällikkö Erno Hyvönen, Hämeenlinna Kokemuksia verkostoyhteistyöstä ja sen rakentamisesta Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Projektipäällikkö Erno Hyvönen, Hämeenlinna 26.03.2009 Lähtötilanne Sosiologi on evankelista ilman ilosanomaa

Lisätiedot

Hämeen ELO-toiminta Kysely Kanta- ja Päijät-Hämeen ELO-ryhmien jäsenille tammikuussa 2016 ELO-ryhmän toiminnan painopisteet 2016-2018

Hämeen ELO-toiminta Kysely Kanta- ja Päijät-Hämeen ELO-ryhmien jäsenille tammikuussa 2016 ELO-ryhmän toiminnan painopisteet 2016-2018 Hämeen ELO-toiminta Kysely Kanta- ja Päijät-Hämeen ELO-ryhmien jäsenille tammikuussa 2016 ELO-ryhmän toiminnan painopisteet 2016-2018 ELO-ryhmissä ovat usein edustettuina alla olevat tahot. Valitse näistä

Lisätiedot

Projektinhallinnan periaatteita ja hyviä käytänteitä - case Leonardo da Vinci

Projektinhallinnan periaatteita ja hyviä käytänteitä - case Leonardo da Vinci Projektinhallinnan periaatteita ja hyviä käytänteitä - case Leonardo da Vinci Esityksen sisältö: Hankkeen johtaminen ja partneriyhteistyö Seuranta ja raportointi Levitys ja hankkeen vaikuttavuus Hankkeen

Lisätiedot

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy

Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua. Sara Lukkarinen, Motiva Oy Asukkaiden ja sidosryhmien osallistaminen osana kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelua Sara Lukkarinen, Motiva Oy Alustuksen sisältö Kestävän kaupunkiliikenteen suunnitelmat eli SUMPit, mistä kyse? Mitä

Lisätiedot

Työssäoppimisen ohjausprosessin kehittäminen. koulutuspalvelujen tilaajan ja. palveluiden tuottajan. näkökulmista

Työssäoppimisen ohjausprosessin kehittäminen. koulutuspalvelujen tilaajan ja. palveluiden tuottajan. näkökulmista Työssäoppimisen ohjausprosessin kehittäminen Työssäoppimisen ohjausprosessin koulutuspalvelujen tilaajan ja kehittäminen koulutuspalvelujen palveluiden tuottajan tilaajan ja palveluiden tuottajan näkökulmista

Lisätiedot

Mitä on RAY:n seuranta?

Mitä on RAY:n seuranta? Mitä on RAY:n seuranta? Tulokset näkyviin järjestöjen eduksi Janne Jalava seurantapäällikkö, dosentti RAY/avustusosasto 1 Myös seurannan lähtökohta löytyy laista 21 Rahapeliyhteisön valvontatehtävä Rahapeliyhteisön

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

Leader-arvioinnin sparrauspäivä. Sari Rannanpää Helsinki

Leader-arvioinnin sparrauspäivä. Sari Rannanpää Helsinki Leader-arvioinnin sparrauspäivä Sari Rannanpää 11.9.2018 Helsinki Missämennään Leader-arvioinnissa? Kysely Leader-ryhmille(24 vastausta) Missä vaiheessa Leader-arvioinnissa mennään? Suunnittelu (tarkoitus,

Lisätiedot

Projektiryhmän kokous

Projektiryhmän kokous Muistio 3/12 1(5) n kokous Aika 27.3.2012 klo 9.00-11.00 Paikka Läsnä WinNova, Liisanpuisto, Krouvari Heino Ulla-Maija Sarasoja Liisa Vilponen Raija Kauri Ulla Tabell Ari Harju-Vahekoski Elina Uusi-Uola

Lisätiedot

Opin ovista eteenpäin aikuisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa

Opin ovista eteenpäin aikuisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa Opin ovista eteenpäin aikuisten tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen Suomessa Valtakunnalliset Kuntoutuspäivät 22. - 23.3.2012 Scandic Marina Congress Center, Helsinki Projektipäällikkö Auli

Lisätiedot

Innovaatioiden syntymisen ja käytön edistäminen maaseudulla selvitys innovaatiotoiminnasta Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa

Innovaatioiden syntymisen ja käytön edistäminen maaseudulla selvitys innovaatiotoiminnasta Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Innovaatioiden syntymisen ja käytön edistäminen maaseudulla selvitys innovaatiotoiminnasta Manner Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa Sanna Ahvenharju Gaia Consulting Oy Kasvua ja Innovaatioita seminaari

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Valmisteluvaihe ja tausta Tiedotus Osallistaminen Pilotointiprosessin toteutus Itsearviointi-istunnot Tietojen koonti ja syöttö Mitä maksoi? Hyödyt: Organisaatiolle

Lisätiedot

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali

Kehittämishankkeet. Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo Kymmenen virran sali Kehittämishankkeet Kukka Kukkonen, asiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Maaseudun kehittämisen rahoitusinfo 5.5.2015 Kymmenen virran sali Sivu 1 6.5.2015 Hakujen alkaminen ja valintajaksot ELY-keskus

Lisätiedot

Kainuun metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Kainuun metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Kainuun metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 8.1.2018 Tuomo Mikkonen elinkeinopäällikkö, Kainuu AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen

Lisätiedot

Itsearviointi Osakokonaisuus 1: Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA)

Itsearviointi Osakokonaisuus 1: Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA) Itsearviointi Osakokonaisuus 1: Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA) OHJEITA VASTAAJALLE Kyselyn kaikki kysymykset koskevat ESTER-hankkeen Raportointi ja ennakkoarviointi (IVA) - osakokonaisuuden toteutusta

Lisätiedot

Maaseutuohjelman hanketukien valintaperusteet

Maaseutuohjelman hanketukien valintaperusteet Maaseutuohjelman hanketukien valintaperusteet Valintaperusteet muodostuvat alueella valittavissa toimenpiteissä neljästä aihealueesta, joiden alla esitetään tätä avaavia alakohtia, jotka konkretisoivat

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Päivän ohjelmasta Projektin elinkaari Ideasta suunnitteluun Käynnistämisen haasteet Suunnitelmasta toteutukseen Palautteen

Lisätiedot

LARK alkutilannekartoitus

LARK alkutilannekartoitus 1 LARK alkutilannekartoitus 1 Toimintojen tarkastelu kokonaisuutena Suunnittelu Koulutuksen järjestäjällä on dokumentoitu toimintajärjestelmä, jonka avulla se suunnittelee ja ohjaa toimintaansa kokonaisvaltaisesti

Lisätiedot

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ Jyväskylä Helena Kasurinen ELINIKÄISEN OHJAUKSEN YHTEISTYÖRYHMÄ 2010-2013 Jyväskylä 27.1.2011 Helena Kasurinen Elinikäinen ohjaus Elinikäiseen oppimiseen liittyvällä ohjauksella tarkoitetaan erilaisia toimia, joiden avulla kaikenikäiset

Lisätiedot

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio

JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta. Hankejohtaja Taito Vainio JTS-prosesi pelastustoimen näkökulmasta Hankejohtaja Taito Vainio Yleiset pelastustoimen tavoitteet Mahdollistaa tarvittaessa nykyistä paremmin valtakunnalliset ja yhdenmukaiset toimintamallit, yhteiset

Lisätiedot

Hyvät käytännöt projekteissa Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelma. Verkottumisseminaari M/S Mariella to 1.10.2009

Hyvät käytännöt projekteissa Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelma. Verkottumisseminaari M/S Mariella to 1.10.2009 Hyvät käytännöt projekteissa Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelma Verkottumisseminaari M/S Mariella to 1.10.2009 Tavoitteet Osaajana työmarkkinoille -kehittämisohjelman tavoitteet ja keskeiset toimenpiteet

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo klo

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo klo Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen kehittäminen: valtionavustustusten käynnistämisinfo 11.9.2014 klo 12.00-15.30 Marget.Kantosalo@oph.fi www.oph.fi Aloitustilaisuuden tavoitteita: Tukea käynnistyvien

Lisätiedot

ALUEELLISET OHJAAMOT JA KOHTAAMO -PROJEKTI

ALUEELLISET OHJAAMOT JA KOHTAAMO -PROJEKTI ALUEELLISET OHJAAMOT JA KOHTAAMO -PROJEKTI KT, projektipäällikkö Salmia NUORISOTAKUU KOKONAISUUS /TEM Ohjaamojen ja nettiohjauksen kehittäminen TL3 Työllisyys ja työvoiman liikkuvuus Erityistavoite 6.1

Lisätiedot

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä

Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Kansallinen ASPAtietojärjestelmä Taustoitus Järjestäjien tarve yhteiselle asiakaspalautteen keräämisen järjestelmälle nousi esiin kevään selvityksessä Asiakaspalautetieto on myös osa kansallista sote-tietopohjaa

Lisätiedot

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta

Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun. Lokakuu 2011, päivitetty Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta Asiakaslähtöisen palvelusuunnitun kehittäminen Lokakuu 2011, päivitetty 1.2.2012 Vammaispalveluhanke/Eteva ja Nurmijärven kunta SUUNNITELMA Aika 19.9.2011 31.5.2012 Kumppanit Nurmijärven kunnan vammaispalvelut

Lisätiedot

Työelämän palvelu- ja kehittämistehtävä osana aluehallintoa

Työelämän palvelu- ja kehittämistehtävä osana aluehallintoa Työelämän palvelu- ja kehittämistehtävä osana aluehallintoa Johtaja Mika Tammilehto Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen yksikkö 3.11.2010 Ammattikoulutuksen kriittiset tehtävät

Lisätiedot

Pienjarjestöt-verkosto: syyskuun 2018 tapaamisen ryhmätyöt

Pienjarjestöt-verkosto: syyskuun 2018 tapaamisen ryhmätyöt Pienjarjestöt-verkosto: syyskuun 2018 tapaamisen ryhmätyöt Pienjarjestot_syyskuunRyhmaTyot.pdf Vaikuttavuuden arviointi Ryhmä 1 Arvioinnin keinot STEA-prosessit" Osallistaminen Opitaan muilta Arviointilomakkeet

Lisätiedot

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen Arviointikulttuuri Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Katriina Sulonen Hyvä arviointikulttuuri keskeisiä piirteitä ovat yhteisesti laaditut selkeät tehtävät ja periaatteet

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

kehittäminen STUDIO koulutusprojekti, aikuiskouluttajat ammattilaiset kohderyhmänä

kehittäminen STUDIO koulutusprojekti, aikuiskouluttajat ammattilaiset kohderyhmänä SISÄLLÖN JA VIESTINNÄN KOORDINOINTI Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti YHTEISET TULOKSET VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISOHJELMA (ESR/TL3, kansalliset rahoittajat:opm, Tem, Lh:t, Te-keskukset)) : Osuvuutta

Lisätiedot

Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut verkoston tuottamina

Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut verkoston tuottamina AIKUISOHJAUSTA PAIKALLISESTI Aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelut verkoston tuottamina Keski-Suomen Opin oven verkostovalmennus Ääneseudun verkostolle 25.11.2010 klo 13.30-16.00 Pohjoisen

Lisätiedot

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 2

Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 2 Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2015 TIEDOTUSTILAISUUS 6.2.2015 Ryhmä 2 Opetushallituksen valtionavustustoiminta Ammatillisen koulutuksen valtionavustushankkeet tukevat kansallisen

Lisätiedot

Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä

Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä Case Tampere3: PMO:n rooli organisaatioiden yhdistyessä Kirsi Vikström, Erikoissuunnittelija, Tietohallinto, ICT-tuotanto ja kehityspalvelut Projektipäällikkö, Tampere3 PMOn käynnistäjä Tampereen Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Aikuiskoulutus Pohjois-Savossa

Aikuiskoulutus Pohjois-Savossa Aikuiskoulutus Pohjois-Savossa Aikuiskoulutusstrategian laadinta ja toimeenpano Pohjois-Savossa: koulutusorganisaatioiden yhteistyö Aikuiskoulutuksen rooli elinkeinoelämän ja maakunnan kehittämisessä,

Lisätiedot

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 25.1., Oulu

6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku Infotilaisuus 25.1., Oulu 6Aika: Kestävän kaupunkikehittämisen ESR-haku 22.1.-16.3.18 Infotilaisuus 25.1., Oulu Ohjelma Kahvit 6Aika-strategian esittely ja kuutoskaupunkien odotukset ESRpilottihankkeille Soile Jokinen, Oulun kaupunki

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

KOULUTUSKOKEILUJEN ARVIOINTI

KOULUTUSKOKEILUJEN ARVIOINTI hyvinvointiteknologian koulutuskokeilut 2014-2018 KOULUTUSKOKEILUJEN ARVIOINTI Koordinoijan (Osekk) esitys arviointisuunnitelman tarkentamisesta Esitys ohjausryhmälle 24.11.2014 Marja Veikkola Sivu 1 Koulutuskokeiluille

Lisätiedot

Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2. OSA A (koskee koko hankeaikaa 1.9.2012 alkaen) Seurantakysely 1.9.2012 31.12.

Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2. OSA A (koskee koko hankeaikaa 1.9.2012 alkaen) Seurantakysely 1.9.2012 31.12. Vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke 2 OSA A (koskee koko hankeaikaa 1.9.2012 alkaen) Seurantakysely 1.9.2012 31.12.2012 Osahankkeen nimi: TAVOITTEET JA NIIDEN SAAVUTTAMINEN Vammaispalveluhankkeen

Lisätiedot

Prosessien hallinta ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuosituksessa ja eurooppalaisessa viitekehyksessä

Prosessien hallinta ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuosituksessa ja eurooppalaisessa viitekehyksessä Prosessien hallinta ammatillisessa koulutuksessa, 21.-22.4.2010 klo 9.45-10.15, Opetushallitus Prosessien hallinta ammatillisen koulutuksen laadunhallintasuosituksessa ja eurooppalaisessa viitekehyksessä

Lisätiedot

Asikkala Valtuustoseminaari

Asikkala Valtuustoseminaari Asikkala Valtuustoseminaari 25.9.2017 Valtuustoseminaarin ohjelma Maanantai 25.9.2017 klo 16.30 Valtuustoseminaarin avaus Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi Uuden strategian valmistelu ja kunnan oma

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisohjelma

Maaseudun kehittämisohjelma Maaseudun kehittämisohjelma 2014 2020 Tilannekatsaus joulukuu 2014 Sivu 1 5.12.2014 Jyrki Pitkänen Aikataulu (1) Valtioneuvosto hyväksyi Manner-Suomen maaseutuohjelman huhtikuussa EU:n komission käsittely:

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Leader-periaatteiden arviointi. Leader ajankohtaispäivät , Oulu

Leader-periaatteiden arviointi. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Leader-periaatteiden arviointi Leader ajankohtaispäivät 4.-5.4.2017, Oulu Maaseutuohjelman seuranta ja arviointi Vuosikertomukset Määrälliset tavoitteet: koulutukseen osallistuneet henkilöt, maataloustuotteiden

Lisätiedot

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla

Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Kehittämisohjelman arvioinnin ensimmäisen vaiheen loppuraportti 20.12.2010

Lisätiedot

Projektityön ABC? Petri Kylmänen, 2006. Päihdetyön asiantuntijatoiminnan valmennus, Huuko 2004-2006, A-klinikkasäätiö

Projektityön ABC? Petri Kylmänen, 2006. Päihdetyön asiantuntijatoiminnan valmennus, Huuko 2004-2006, A-klinikkasäätiö Projektityön ABC? Petri Kylmänen, Päihdetyön asiantuntijatoiminnan valmennus, Huuko 2004-, A-klinikkasäätiö Lähteitä (mm.): Paavo Viirkorpi: Onnistunut projekti RAY projektihallinnan opas, Stakes Ehkäisevän

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

EDU vuxen-projekti. Itsearviointi

EDU vuxen-projekti. Itsearviointi Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla EDU vuxen-projekti Itsearviointi Kuntoutussäätiö Arviointi- ja koulutusyksikkö

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Laura Jänis

Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus. Leader ajankohtaispäivät , Oulu Laura Jänis Maa- ja metsätalousministeriön ajankohtaiskatsaus Leader ajankohtaispäivät 4.-5.4.2017, Oulu Sisältö Maaseutuohjelman tilanne Suomessa Ajankohtaista Leaderissä EU:ssa Hanke- ja yritystukiasetusten muutokset

Lisätiedot

Kehittämisohjelman strategia

Kehittämisohjelman strategia Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskelun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluihin -kehittämisohjelma Kehittämisohjelman strategia Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskelun tieto-, neuvonta-

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

HOPSY-aktiivinen opiskelija hyvinvoivassa oppimisympäristössä

HOPSY-aktiivinen opiskelija hyvinvoivassa oppimisympäristössä HOPSY-aktiivinen opiskelija hyvinvoivassa oppimisympäristössä Hanke-esittely Anu Tuovinen, hankekoordinaattori SATAEDU Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät 23.-24.11.2011 Tampere Yhteistyöverkosto

Lisätiedot

Ollaanko sitä elossa. ELOn tiellä? Arviointia ja seurantaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Ollaanko sitä elossa. ELOn tiellä? Arviointia ja seurantaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Ollaanko sitä elossa 7.4.2014 ELOn tiellä? Arviointia ja seurantaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus OSUMA Ohjauksella osuvuutta aikuisopiskeluun projekti Projektikoordinaattori Helena Ylisirniö Taustaa, verkostoitumista:

Lisätiedot