1 ERITYYPPISTEN LÄHTEIDEN MERKINTÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 ERITYYPPISTEN LÄHTEIDEN MERKINTÄ"

Transkriptio

1 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/1 1 ERITYYPPISTEN LÄHTEIDEN MERKINTÄ 1.1 Tekstiviitteiden käyttö Lähde- eli tekstiviite merkitään tekstiin ja lähteen kaikki tarvittavat tiedot lähdeluetteloon. Viittaamisessa voidaan käyttää joko nimi-vuosijärjestelmää tai tekniikan teksteissä yleistä numeroviittausjärjestelmää. Tekstiviitteen 1. sana tai numero on myös lähdeluettelossa ensimmäisenä. Perusmallit lähteiden merkitsemisestä tekstiin ja lähdeluetteloon on esitetty kohdissa tummennetuilla pohjilla. Jos viittaus kohdistuu yhteen virkkeeseen, tekstiviite sisältyy virkkeeseen ja piste tulee sulkumerkin jälkeen. Jos viittaus kohdistuu useampaan kuin yhteen referoituun virkkeeseen, viittaus katsotaan itsenäiseksi lauseeksi. Tällöin viittaus merkitään referoidun asiakokonaisuuden jälkeen ja päätetään sulkumerkin sisäpuolelle jäävään pisteeseen. Välimerkit merkitään kaikentyyppisiin tekstiviitteisiin saman periaatteen mukaan. 1.2 Perusmalli, yksi tekijä Tietoturvan päämääriä ovat luottamuksellisuus, eheys, saatavuus, pääsynvalvonta, kiistämättömyys ja todennus (Järvinen 2003, 29 33). Ne on otettu huomioon tässä työssä - -. Järvinen (2003, 377) arvioi salaustekniikkojen olevan sekä hyvä että huono asia Saatavuuteen pyritään teknisillä seikoilla: varmuuskopioilla, sähkönsyötön turvaamisella, kahdennetuilla levyasemilla ja luotettavilla verkkoyhteyksillä. Kriittisimmät osat turvataan varajärjestelmillä. Saatavuuden turvaamiseen

2 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/2 riittää usein salasanan käyttö, jolloin erillisestä salaamisesta ei ole hyötyä. (Järvinen 2003, 31.) Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä Tietoturvan päämääriä ovat luottamuksellisuus, eheys, saatavuus, pääsynvalvonta, kiistämättömyys ja todennus (1, s ). Ne on otettu huomioon tässä työssä - -. Saatavuuteen pyritään teknisillä seikoilla: varmuuskopioilla, sähkönsyötön turvaamisella, kahdennetuilla levyasemilla ja luotettavilla verkkoyhteyksillä. Kriittisimmät osat turvataan varajärjestelmillä. Saatavuuden turvaamiseen riittää usein salasanan käyttö, jolloin erillisestä salaamisesta ei ole hyötyä. (1, s. 31.) Järvinen (1, s. 377) arvioi salaustekniikkojen olevan sekä hyvä että huono asia Tekstiä voidaan koota myös useasta lähteestä. Luettavuuden parantamiseksi niiden pohjalta muodostetaan yhtenäinen kappale. Lähteet kerrotaan lainatun kohdan lopussa sulkeissa, ja eri lähteiden väliin merkitään puolipiste (Kauppinen Nummi Savola 2004, 170; Kauranen 2006, 25; Nykänen 2002, 84.) - -. (2, s. 170; 3, s. 84.) nimi-vuosijärjestelmän mukaan Järvinen, Petteri Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo. Tekijän nimi ja painovuosi. Teoksen koko nimi. Kustannuspaikka: Kustantaja.

3 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/3 numeroviittausjärjestelmän mukaan 1. Järvinen, Petteri Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo. Lähteen numero. Tekijän nimi ja painovuosi. Teoksen koko nimi. Kustannuspaikka: Kustantaja. 1.3 Perusmalli, useita tekijöitä Viittaus ensimmäisen kerran: Tutkimuksen tekemisen ongelmiksi on koettu - - (Hirsjärvi Remes Sajavaara 2004, 13). Samaan lähteeseen viittaaminen myöhemmin tekstissä: - -. (Hirsjärvi ym. 2004, 33.) Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä Tutkimuksen tekemisen ongelmiksi - - (5, s. 13). Hirsjärvi, Sirkka Remes, Pirkko Sajavaara, Paula Tutki ja kirjoita. 10., osin uudistettu laitos. Helsinki: Tammi. Kaikki tekijät mainitaan lukumäärästä riippumatta. Muu kuin ensimmäinen painos mainitaan teoksen nimen jäljessä.

4 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/4 1.4 Artikkeli kokoomateoksessa Kokoomateoksissa viitataan aina luvun kirjoittajaan tai kirjoittajiin, ei kokoomateoksen toimittajiin. Toimittajat mainitaan teoksen nimen yhteydessä. Kun artikkeli sisältyy osana teokseen, viimeisenä esitetään sivut, joilla teksti on (Buttery Sago 2004, 68.) Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä - -. (6, s. 68.) Buttery, S. Sago, A Future Applications of Bluetooth. Teoksessa Smyth, Peter (toim.). Mobile and Wireless Communications: Key Technologies and Future Applications. BT Communications Technology Series 9. UK, London: The Institution of Electrical Engineers. S Suomentaja Suomentajan nimi on yleensä käännetyn teoksen nimiölehdellä. Suomentaja tulee tekijänoikeuslain mukaan mainita. Lähdeluettelossa suomentaja mainitaan teoksen nimen jäljessä seuraavasti: Vogel, Steven Kissan tassut ja katapultit. Luonnon ja ihmisen mekaaniset maailmat. Suom. Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita.

5 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/5 1.6 Alkuperäisteoksen ilmestymisvuosi Alkuperäisteoksen ilmestymisvuosi mainitaan silloin, kun sillä on erityistä merkitystä, esimerkiksi kun kyseessä on alan klassikko, jonka ilmestymisestä on kulunut useita vuosikymmeniä. Simmel, G Muodin filosofia. Suom. Antti Alanen. Helsinki: Odessa. (Alkuperäisteos 1905.) 1.7 Artikkeli aikakaus- tai sanomalehdessä Lehtiartikkeliin viitataan tekijän nimellä. Jos kirjoittajan nimi puuttuu, viitataan artikkelin otsikolla. - - (Koponen 2005, 28) (Korteila 2005, 12.) - -. (Suomalaiset musiikinjakajat käräjille. 2005, 10.) Lähdeluettelossa aikakaus- ja sanomalehdistä merkitään lisäksi vuosikerta eli volyymi, lehden numero ja sivu(t). Kun kirjoittajan nimi puuttuu ja pääsanana on artikkelin otsikko, piste rajaa otsikon. Koponen, Jari Eurooppa valmistautuu nanoaikaan. Kemia vol. 32, nro 4. S Korteila, Maria Puheäänikin sopii biometriseen tunnistukseen. Tekniikka&Talous S. 12.

6 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/6 Suomalaiset musiikinjakajat käräjille MikroBitti nro 5. S Samalta tekijältä useita julkaisuja Saman tekijän julkaisut järjestetään julkaisuajankohdan mukaan vanhimmasta nuorimpaan. Jos saman tekijän julkaisut ovat samalta vuodelta, ne merkitään nimi-vuosijärjestelmässä pikkukirjaimilla a, b jne. Numeroviittausjärjestelmässä lähteet erottuvat numeroinnin avulla. - - (Sorvari 2005a, 35) (Sorvari 2005b, 75.) Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä - - (12, s. 35) (13, s. 75.) Sorvari, Jaana 2005a. Miten päästään ekotehokkaisiin kunnostuksiin. Ympäristö ja Terveys vol. 36, nro 4, s Sorvari, Jaana 2005b. Uudet kunnostusmenetelmät kiinnostavat. Ympäristö ja Terveys vol. 36, nro 4, s Sarjajulkaisut Sarjajulkaisuihin viitataan ensisijaisesti tekijän tai tekijöiden nimellä. Jos tekijää ei ole mainittu, viitataan otsikolla.

7 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/7 - - (Karvinen Norra 2003, 66) (Lämmöneristysmääräysten 2003 täyttyminen 2003, ) Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä - - (14, s. 66) (15, s ) Lähdeluetteloon sarjajulkaisutietoihin merkitään tekijän tai otsikon lisäksi sarja ja sarjan numero. Vuosilukua ei tarvitse toistaa, ellei se sisälly sarjan numerointiin. Karvinen, Jukka Norra, Jan Lasten liikuntapaikkojen suunnittelu. Liikuntapaikkajulkaisu 83. Helsinki: Rakennustieto. Lämmöneristysmääräysten 2003 täyttyminen Lämpöhäviöiden tasaus ja U-arvon laskenta. Ympäristöopas 106. Helsinki: Ympäristöministeriö Toisen käden lähteet Toisen käden lähteiden käyttö viittauksessa ei ole suositeltavaa, vaan kirjoittajan on pyrittävä hankkimaan alkuperäinen lähde. Jos alkuperäistä lähdettä ei saada, voi harkiten käyttää toisen käden lähdettä. Viittaussuhde on aina ilmoitettava tekstissä. Lähdeluettelossa mainitaan toisen käden lähde (esimerkissä Michelsenin teos, ei Pessiä). Michelsen (1999, 368) siteeraa Pessiä, jonka tutkimuksen mukaan - - tai

8 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/8 Pessin (1984) tekemän tutkimuksen mukaan 1980-luvun alussa insinööriprofessio uskoi edelleen vanhoihin arvoihin (Michelsen 1999, 368.) 1.11 Lait ja asetukset, komiteanmietinnöt Lakeihin ja muihin määräyksiin viitataan yleensä asialainauksin. Sanasanaista sitaattia käytetään vain erityistapauksissa. Valmistajan on suunniteltava ja valmistettava tekninen laite rakenteiltaan, varusteiltaan ja muilta ominaisuuksiltaan sellaiseksi, että se soveltuu tarkoitettuun käyttöön (L /1016). Piraattitallenteiden yksityistä maahantuontia ehdotetaan rajoitettavaksi (Tekijänoikeustoimikunnan mietintö 2002, 3). Lähdeluettelossa mainitaan otsikon lisäksi voimassa olevan lain tai asetuksen päiväys ja numero säädöskokoelmassa. L /1016. Laki eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta. Tekijänoikeustoimikunnan mietintö. Tekijänoikeudet tietoyhteiskunnassa Komiteanmietintö 2002:5. Helsinki: Opetusministeriö Haastattelut, keskustelut ja luennot - -. (Kiviniemi 2004.)

9 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/9 Hietanen, Tero TL5504 Mittaustekniikka, laboraatiot 3 op. Opintojakson oppimateriaali keväällä Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, tekniikan yksikkö. Kiviniemi, Tero Ryhmäpäällikkö, VTT. Puhelinhaastattelu Opinnäytteet - -. (Tanskanen 2006, 35.) Tanskanen, Juha Kotiverkkoja hyödyntävä kodinhallintajärjestelmä. Oulu: Oulun yliopisto, sähkö- ja tietotekniikan osasto. Diplomityö Verkkolähteet Verkkolähteiden yksilöintiin sovelletaan mahdollisuuksien mukaan samoja periaatteita kuin muullakin tavalla julkaistuihin lähteisiin. Kun verkkolähteitä merkitään lähdeluetteloon, perusohje on kertoa dokumentista sen tekijä tai käytetyn sivun otsikko, julkaisuvuosi, sivun tarkka osoite tai pääsivun osoite ja linkkisanat käytettyyn dokumenttiin sekä hakupäivä. Lukijan tulisi pystyä löytämään käytetty lähde annettujen tietojen perusteella. Seuraavassa on yksinkertaistettuja sovellusesimerkkejä erityyppisistä verkkolähteistä. Lisäohjeita on mm. SFS-standardissa 5831:1998 Viittaaminen sähköisiin dokumentteihin tai niiden osiin (Laakso Laakso 2004, 4.)

10 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/10 Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä - -. (9, s. 4.) Laakso, Sari A. Laakso, Karri-Pekka Hyvän käyttöliittymän varmistaminen GUIDe-prosessimallilla. Saatavissa: Hakupäivä (Opetusministeriö päätti yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta ) Opetusministeriö päätti yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta Saatavissa: htm l?lang=fi. Hakupäivä (Oulun Energia. 2005, linkit Energia ja ympäristö -> Energian lähteet.) Oulun Energia Saatavissa: Hakupäivä

11 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/11 XML-kieli (Extensible Markup Language) on merkkauskieli, jolla tiedon merkityksen voi kuvata tiedon sekaan (Wikipedia. 2007, hakusana XML). - - Tekstiviite numeroviittausjärjestelmässä XML-kieli (Extensible Markup Language) on merkkauskieli, jolla tiedon merkityksen voi kuvata tiedon sekaan (24, hakusana XML). - - Wikipedia Vapaa tietosanakirja. Saatavissa: Hakupäivä Sähköposti- ja uutisryhmäviestit - - (Korpela 2007). Blue, Richard Re: Coldfusion: Helium-4, Yamaguchi, etc. Uutisryhmässä Sci.physics.fusion Korpela, Teemu Re: Pohdintaa Wikipedian käytöstä opinnäytteissä. Sähköpostiviesti. Vastaanottaja: otek-opetushenkilöt CD-ROM Teknologia on kehittynyt multimedian alalla - - (The Hutchinson Multimedia Encyclopedia 1998, hakusana multimedia).

12 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/12 The Hutchinson Multimedia Encyclopedia CD-ROM. Oxford: Atica Esimerkkejä muuntyyppisten lähteiden merkitsemisestä lähdeluetteloon 5X7 Dot Character VDF Module CU20045SCPB-WJ Datalehti. Noritake Itron Corporation. Biolämpökeskuksen piha- ja perustusurakkatarjouspyyntö Laatija Planora Oy Oulu. Tilaaja Oulun Energia. Hälytyskoulutus, koti PowerPoint-diasarja. International Security Technology Oy. Microsoft Word Versio 9.0. Help-tiedostot. NetHawk G703 API Programmers Quide. Sisäinen dokumentti. NetHawk Oyj. RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Suunnitteluohjeet. Helsinki: Suomen rakennusinsinöörien liitto RIL. RT Pientalon teräsrakenteet. Rakennustieto Oy. Saatavissa: Hakupäivä Ruostumattoman teräksen tuotanto Esite. Avesta Polarit Stainless Oy, Tornion tehtaat. Savela, Kimmo. Digitaalisen opetuskuvajärjestelmän kehittäminen. Opetuskuvaprojektin esitutkimusdokumentti. Saatu käyttöön järjestelmäasiantuntija Sanna Aallolta OYS:n radiologian klinikalta vuonna 2006.

13 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/13 Sellun kuivatuksen toimintaohje Päivitetty Stora Enso Fine Paper, Oulun tehtaat. SFS-EN Koneturvallisuus. Lasertyöstökoneet. Turvallisuusvaatimukset. Helsinki: Suomen Standardisoimisliitto SFS. Teräsrakenteiden suunnitteluohjeet. SFS RIL Helsinki: Suomen rakennusinsinöörien liitto. Vedenkäsittelyn käsikirja. Kemira. Ei julkaisutietoja.

14 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/14 2 LÄHDELUETTELON MALLI (nimivuosijärjestelmässä) LÄHTEET Blue, Richard Re: Coldfusion: Helium-4, Yamaguchi, etc. Uutisryhmässä Sci.physics.fusion Buttery, S. Sago, A Future Applications of Bluetooth. Teoksessa Smyth, Peter (toim.). Mobile and Wireless Communications: Key Technologies and Future Applications. BT Communications Technology Series 9. UK, London: The Institution of Electrical Engineers. S Hietanen, Tero TL5504 Mittaustekniikka, laboraatiot 3 op. Opintojakson oppimateriaali keväällä Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, tekniikan yksikkö. Hirsjärvi, Sirkka Remes, Pirkko Sajavaara, Paula Tutki ja kirjoita. 10., osin uudistettu laitos. Helsinki: Tammi. Järvinen, Petteri Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo. Karvinen, Jukka Norra, Jan Lasten liikuntapaikkojen suunnittelu. Liikuntapaikkajulkaisu 83. Helsinki: Rakennustieto. Kauppinen, Anneli Nummi, Jyrki Savola, Tea Tekniikan viestintä. Kirjoittamisen ja puhumisen käsikirja. 4., uudistettu painos. Helsinki: Edita. Kauranen, Ilkka Mustakallio, Mikko Palmgren, Virpi Tutkimusraportin kirjoittamisen opas opinnäytetyön tekijöille. Espoo: Teknillinen korkeakoulu. Kiviniemi, Tero Ryhmäpäällikkö, VTT. Puhelinhaastattelu

15 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/15 Koponen, Jari Eurooppa valmistautuu nanoaikaan. Kemia vol. 32, nro 4. S Korpela, Teemu Re: Pohdintaa Wikipedian käytöstä opinnäytteissä. Sähköpostiviesti. Vastaanottaja: otek-opetushenkilöt Korteila, Maria Puheäänikin sopii biometriseen tunnistukseen. Tekniikka&Talous S. 12. L /1016. Laki eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta. Laakso, Sari A. Laakso, Karri-Pekka Hyvän käyttöliittymän varmistaminen GUIDe-prosessimallilla. Saatavissa: salaakso/papers/guide-suomeksi.pdf. Hakupäivä Lämmöneristysmääräysten 2003 täyttyminen Lämpöhäviöiden tasaus ja U-arvon laskenta. Ympäristöopas 106. Helsinki: Ympäristöministeriö. Nykänen, Olli Toimivaa tekstiä. Opas tekniikasta kirjoittaville. Helsinki: Tekniikan Akateemisten Liitto. Opetusministeriö päätti yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta Saatavissa: htm l?lang=fi. Hakupäivä Oulun Energia Saatavissa: Hakupäivä Simmel, G Muodin filosofia. Suom. Antti Alanen. Helsinki: Odessa. (Alkuperäisteos 1905.) Sorvari, Jaana 2005a. Miten päästään ekotehokkaisiin kunnostuksiin. Ympäristö ja Terveys vol. 36, nro 4, s

16 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/16 Sorvari, Jaana 2005b. Uudet kunnostusmenetelmät kiinnostavat. Ympäristö ja Terveys vol. 36, nro 4, s Suomalaiset musiikinjakajat käräjille MikroBitti nro 5. S. 10. Tanskanen, Juha Kotiverkkoja hyödyntävä kodinhallintajärjestelmä. Oulu: Oulun yliopisto, sähkö- ja tietotekniikan osasto. Diplomityö. Tekijänoikeustoimikunnan mietintö. Tekijänoikeudet tietoyhteiskunnassa Komiteanmietintö 2002:5. Helsinki: Opetusministeriö. The Hutchinson Multimedia Encyclopedia CD-ROM. Oxford: Atica. Wikipedia Vapaa tietosanakirja. Saatavissa: Hakupäivä Vogel, Steven Kissan tassut ja katapultit. Luonnon ja ihmisen mekaaniset maailmat. Suom. Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita.

17 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/17 3 LÄHDELUETTELON MALLI (numeroviittausjärjestelmässä) LÄHTEET 1. Järvinen, Petteri Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo. 2. Kauppinen, Anneli Nummi, Jyrki Savola, Tea Tekniikan viestintä. Kirjoittamisen ja puhumisen käsikirja. 4., uudistettu painos. Helsinki: Edita. 3. Kauranen, Ilkka Mustakallio, Mikko Palmgren, Virpi Tutkimusraportin kirjoittamisen opas opinnäytetyön tekijöille. Espoo: Teknillinen korkeakoulu. 4. Nykänen, Olli Toimivaa tekstiä. Opas tekniikasta kirjoittaville. Helsinki: Tekniikan Akateemisten Liitto. 5. Hirsjärvi, Sirkka Remes, Pirkko Sajavaara, Paula Tutki ja kirjoita. 10., osin uudistettu laitos. Helsinki: Tammi. 6. Buttery, S. Sago, A Future Applications of Bluetooth. Teoksessa Smyth, Peter (toim.). Mobile and Wireless Communications: Key Technologies and Future Applications. BT Communications Technology Series 9. UK, London: The Institution of Electrical Engineers. S Vogel, Steven Kissan tassut ja katapultit. Luonnon ja ihmisen mekaaniset maailmat. Suom. Kimmo Pietiläinen. Helsinki: Terra Cognita. 8. Simmel, G Muodin filosofia. Suom. Antti Alanen. Helsinki: Odessa. (Alkuperäisteos 1905.)

18 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/18 9. Koponen, Jari Eurooppa valmistautuu nanoaikaan. Kemia vol. 32, nro 4. S Suomalaiset musiikinjakajat käräjille MikroBitti nro 5. S Korteila, Maria Puheäänikin sopii biometriseen tunnistukseen. Tekniikka&Talous S Sorvari, Jaana 2005a. Miten päästään ekotehokkaisiin kunnostuksiin. Ympäristö ja Terveys vol. 36, nro 4, s Sorvari, Jaana 2005b. Uudet kunnostusmenetelmät kiinnostavat. Ympäristö ja Terveys vol. 36, nro 4, s Karvinen, Jukka Norra, Jan Lasten liikuntapaikkojen suunnittelu. Liikuntapaikkajulkaisu 83. Helsinki: Rakennustieto. 15. Lämmöneristysmääräysten 2003 täyttyminen Lämpöhäviöiden tasaus ja U-arvon laskenta. Ympäristöopas 106. Helsinki: Ympäristöministeriö. 16. L /1016. Laki eräiden teknisten laitteiden vaatimustenmukaisuudesta. 17. Tekijänoikeustoimikunnan mietintö. Tekijänoikeudet tietoyhteiskunnassa Komiteanmietintö 2002:5. Helsinki: Opetusministeriö. 18. Kiviniemi, Tero Ryhmäpäällikkö, VTT. Puhelinhaastattelu Hietanen, Tero TL5504 Mittaustekniikka, laboraatiot 3 op. Opintojakson oppimateriaali keväällä Oulu: Oulun seudun ammattikorkeakoulu, tekniikan yksikkö. 20. Tanskanen, Juha Kotiverkkoja hyödyntävä kodinhallintajärjestelmä. Oulu: Oulun yliopisto, sähkö- ja tietotekniikan osasto. Diplomityö.

19 OHJEITA TEKSTIVIITTEISIIN JA LÄHDELUETTELOON LIITE 13/ Laakso, Sari A. Laakso, Karri-Pekka Hyvän käyttöliittymän varmistaminen GUIDe-prosessimallilla. Saatavissa: Hakupäivä Opetusministeriö päätti yksityisen kopioinnin hyvitysmaksusta Saatavissa: hyvitysmaksu_2007.htm l?lang=fi. Hakupäivä Oulun Energia Saatavissa: Hakupäivä Wikipedia Vapaa tietosanakirja. Saatavissa: Hakupäivä Korpela, Teemu Re: Pohdintaa Wikipedian käytöstä opinnäytteissä. Sähköpostiviesti. Vastaanottaja: otek-opetushenkilöt Blue, Richard Re: Coldfusion: Helium-4, Yamaguchi, etc. Uutisryhmässä Sci.physics.fusion The Hutchinson Multimedia Encyclopedia CD-ROM. Oxford: Atica.

OHJEITA LÄHDELUETTELON TEKEMISEEN LIITE 13/1. Järvinen, Petteri 2003. Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo.

OHJEITA LÄHDELUETTELON TEKEMISEEN LIITE 13/1. Järvinen, Petteri 2003. Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo. OHJEITA LÄHDELUETTELON TEKEMISEEN LIITE 13/1 1 LÄHDEVIITTAUKSET 1.1 Perusmalli, yksi tekijä Järvinen, Petteri 2003. Salausmenetelmät. Jyväskylä: Docendo. Tekijä vuosi. Teoksen koko nimi. Kustannuspaikka:

Lisätiedot

OPETTAJAN ARVIO OPINNÄYTETYÖSTÄ LIITE 1

OPETTAJAN ARVIO OPINNÄYTETYÖSTÄ LIITE 1 OPETTAJAN ARVIO OPINNÄYTETYÖSTÄ LIITE 1 Opinnäytetyön tekijä(t) Opinnäytetyön nimi Opinnäytetyön arviointi Arvosana 0 1 2 3 4 5 Aiheen valinta Opinnäytetyön suunnitelma Opinnäytetyön lähtökohdat Kehittämistehtävä

Lisätiedot

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.)

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.) 1 LÄHDEVIITTEET Työssä käytettyjen tietolähteiden esittäminen lisää tekstin luotettavuutta. Lähteet mainitaan sekä lähdeviitteinä tekstissä että lähdeluettelona tekstin lopussa. Lähteinä on käytettävä

Lisätiedot

Kandidaattiseminaarin. viittausluento. Kirsi Heino

Kandidaattiseminaarin. viittausluento. Kirsi Heino Kandidaattiseminaarin viittausluento Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus kirsi.heino@aalto.fi +358 50 31 61 009 Valokuva:Tuomas Uusheimo Luennon sisältö 1) Miksi ja miten viitataan

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen Kouvolan iltalukio Tutkielmakäytänteet Tutkielman osat 1. Kansilehti 2. (Tiivistelmä) 3. Sisällysluettelo 4. Käsittelyosa 5. Lähdeluettelo 6. Liitteet Sisällysluettelo Tutkielman luvut ja sivut numeroidaan.

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus ja tekstipaja

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus viikon

Lisätiedot

Tekstipaja, osa I.

Tekstipaja, osa I. Tekstipaja, osa I jepa.piirainen@aalto.fi Käytännön asioita: Tekstipajat: Kaksi tekstipajaa (omassa ryhmässä, johon olet ilmoittautunut) Molemmat PAKOLLISIA! Kypsyysnäyte: oman tekstin palautus viikon

Lisätiedot

Kandiseminaarin viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto)

Kandiseminaarin viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) Kandiseminaarin viittausluento Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) kirsi.heino@aalto.fi +358 50 31 61 009 Luennon sisältö 1) Miksi ja miten viitataan 2) Harvardin

Lisätiedot

Laurean opinnäytetöiden lähdeviitteiden ja lähteiden merkintätavat

Laurean opinnäytetöiden lähdeviitteiden ja lähteiden merkintätavat Ohje Sirpa Marko Kirsti Vuorela 1.9.2008 Laurean opinnäytetöiden lähdeviitteiden ja lähteiden merkintätavat Ohje Sirpa Marko Kirsti Vuorela 1.9.2008 Sisällys 1 Lähdeviitteiden ja lähteiden merkitseminen

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Kandiseminaarien viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto)

Kandiseminaarien viittausluento. Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) Kandiseminaarien viittausluento Kirsi Heino Tietoasiantuntija, tiiminvetäjä Oppimiskeskus beta (kirjasto) kirsi.heino@aalto.fi +358 50 31 61 009 Luennon sisältö 1) Miksi ja miten viitataan 2) Harvardin

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen OpenOffice-teksturilla. Sisällysluettelo, viittaukset, numerointi

Tutkielman kirjoittaminen OpenOffice-teksturilla. Sisällysluettelo, viittaukset, numerointi Tutkielman kirjoittaminen OpenOffice-teksturilla Sisällysluettelo, viittaukset, numerointi Hannu Lehto Lahden Lyseon lukio 2010 2 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelo...3 1.1 Sisällysluettelon luonti...3

Lisätiedot

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi)

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Copyright 2004 2010, Kielijelppi Palvelun tekijänoikeuksia suojaa Creative Commons -lisenssi Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan

Lisätiedot

Lähteiden käyttö. Yleistä lähteistä. Sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan kandidaattiseminaari ja kandidaatintutkielma

Lähteiden käyttö. Yleistä lähteistä. Sosiaalityön ja sosiaalipedagogiikan kandidaattiseminaari ja kandidaatintutkielma Lähteiden käyttö Yleistä lähteistä Tieteellisen kirjoittamisen pelisääntöihin kuuluu, että kirjoittaja aiemmin tehtyjä tutkimuksia selostamalla ja arvioimalla paitsi valmistaa tietä omalle tutkimukselleen

Lisätiedot

Argumentointi, väitteiden perusteleminen ja vakuuttavuus

Argumentointi, väitteiden perusteleminen ja vakuuttavuus KUINKA KIRJOITAN TIETEELLISTÄ TEKSTIÄ? Johdatus tietoliikennetekniikan opiskeluun 7.10.2004 Petra Korhonen / Kielikeskus 1. TIETEELLISEN TEKSTIN SALAT Moni opintojaan aloitteleva ei kompastu oikeakielisyysviidakkoon

Lisätiedot

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi

Tutkielman kirjoittaminen. Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Tutkielman kirjoittaminen Tutkimuskysymyksen matka tutkimukseksi Jaana Ristimäki YH7 Global Citizenship Espoon yhteislyseon lukio 2014 Sisällysluettelo 1 Tutkielman aloittaminen ja disposition laatiminen

Lisätiedot

Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16)

Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16) kaikki reunukset 3 cm ja otsikoiden keskitys Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16) Alaotsikko (r 23, f 14) Mahdollisen taustaprojektin nimi (r 35, f 12) Tekijä(t) (r 37, f 12) Toimialan/koulutusalan

Lisätiedot

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä.

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä. LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä. Pohjautuu ohjeisiin tiedekunnan yleisiin ohjeisiin lähteidenkäytöstä: http://www.uwasa.fi/kauppatieteet/opiskelu/kirjoitusohjeet/lahteet/

Lisätiedot

Matematiikan kirjoittamisesta

Matematiikan kirjoittamisesta Matematiikan kirjoittamisesta Asiasisältö Tärkeintä kaikessa on, että kaiken minkä kirjoitat, niin myös itse ymmärrät. Toisin sanoen asiasisällön on vastattava lukijan pohjatietoja. Tekstin täytyy olla

Lisätiedot

Yliopisto suosittaa painetun julkaisun rinnalla julkaisua laitettavaksi myös LUTPubjulkaisuarkistoon.

Yliopisto suosittaa painetun julkaisun rinnalla julkaisua laitettavaksi myös LUTPubjulkaisuarkistoon. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Julkaisulautakunta 11.10.2012 Tutkimussarjaa koskeva ohje Sarja Tutkimussarja on nimeltään Acta Universitatis Lappeenrantaensis. Tutkimussarja on tarkoitettu yliopiston

Lisätiedot

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET

KIRJALLISEN TYÖN OHJEET KIRJALLISEN TYÖN OHJEET Tiina Tomera, STAP xx Oppimispäiväkirja Hoito- ja huolenpito opettaja : Maija Mietteliäs SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJALLISTEN TÖIDEN RAKENNE JA ULKOASU... 3 2.1 Kansilehti...

Lisätiedot

Tekijänoikeuden vaikutuksesta E tiedon hyödyntämisessä. Mari Lampenius Asianajaja

Tekijänoikeuden vaikutuksesta E tiedon hyödyntämisessä. Mari Lampenius Asianajaja Tekijänoikeuden vaikutuksesta E tiedon hyödyntämisessä Mari Lampenius Asianajaja 23.5.2011 Teoksen tekijänoikeus Tekijänoikeuslain mukaan sillä joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen on tekijänoikeus

Lisätiedot

Viittaamisen periaatteet ja Mendeleyn käyttö. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus

Viittaamisen periaatteet ja Mendeleyn käyttö. Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Viittaamisen periaatteet ja Mendeleyn käyttö Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Sisältö Yleisesti viittaamiskäytännöistä ja niiden

Lisätiedot

RAPORTOINTIOHJEET. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta *Koulutusohjelman nimi* BHxxxxxxx *Kurssin nimi*

RAPORTOINTIOHJEET. LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta *Koulutusohjelman nimi* BHxxxxxxx *Kurssin nimi* LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta *Koulutusohjelman nimi* BHxxxxxxx *Kurssin nimi* RAPORTOINTIOHJEET Lappeenrannassa 29.6.2007 0221700 Maija Meikäläinen Ymte J TIIVISTELMÄ Lappeenrannan

Lisätiedot

V I I T TA U S T E K N I I K K A A

V I I T TA U S T E K N I I K K A A VIITTAUSTEKNIIKKAA Viitteillä ja niitä täydentävällä lähdeluettelolla osoitetaan mihin kirjoittajan tiedot perustuvat ja mitä aiempia tutkimuksia hän on käyttänyt hyväkseen Jokaisen tiedon lähde on osoitettava

Lisätiedot

OTSIKKO (ESIM. TARKASTELUN KOHTEENA OLEVAN PROSESSI) Prosessi- ja ympäristötekniikan perusta P. Työn tekijät: Nimi (Opiskelijanumero)

OTSIKKO (ESIM. TARKASTELUN KOHTEENA OLEVAN PROSESSI) Prosessi- ja ympäristötekniikan perusta P. Työn tekijät: Nimi (Opiskelijanumero) OTSIKKO (ESIM. TARKASTELUN KOHTEENA OLEVAN PROSESSI) Prosessi- ja ympäristötekniikan perusta 477013P Työn tekijät: Nimi (Opiskelijanumero) Nimi (Opiskelijanumero) Johdanto Tähän dokumenttiin kootaan Prosessi-

Lisätiedot

Humanistinen ammattikorkeakoulu - Humak. Ohjeita lähteiden käyttöön ja lähdeviitteiden merkitsemiseen

Humanistinen ammattikorkeakoulu - Humak. Ohjeita lähteiden käyttöön ja lähdeviitteiden merkitsemiseen Humanistinen ammattikorkeakoulu - Humak Ohjeita lähteiden käyttöön ja lähdeviitteiden merkitsemiseen MIKÄ ON LÄHDEVIITTEIDEN TARKOITUS? Lähteiden monipuolinen käyttäminen ja lähdeviitteiden huolellinen

Lisätiedot

Viittaamisen periaatteet

Viittaamisen periaatteet TuTa ja InfoVerkot kandiseminaari Viittaamisen periaatteet Maria Söderholm Tietoasiantuntija Oppimiskeskus maria.soderholm@aalto.fi Oppimiskeskus avautuu remontin jälkeen 31.10. osoitteessa Otaniementie

Lisätiedot

LÄHDEVIITTEET JA LÄHDELUETTELO tietoa ja ohjeita Taideteollisen korkeakoulun perus- ja jatko-opiskelijoille

LÄHDEVIITTEET JA LÄHDELUETTELO tietoa ja ohjeita Taideteollisen korkeakoulun perus- ja jatko-opiskelijoille 1. Johdannoksi LÄHDEVIITTEET JA LÄHDELUETTELO tietoa ja ohjeita Taideteollisen korkeakoulun perus- ja jatko-opiskelijoille (Versio 19.11.2007. Inkeri Savan muokkaaman Taidekasvatuksen osaston ohjeen pohjalta

Lisätiedot

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset

8.1 Taulukot 8.2 Kuviot ja kuvat 8.3 Julkaisun rakennetta koskevat suositukset PKSHP JULKAISUOHJEET SISÄLLYSLUETTELO Toimintaperiaatteet Yleistä Kirjoitusohjeet o 1. Etukansi o 2. Nimiölehti o 3. Tekijämerkintä o 4. Kuvailulehti ja tiivistelmä o 5. Kirjallisuusluettelo ja -viitteet

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

RIL 248-2013. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu ja toteuttaminen

RIL 248-2013. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu ja toteuttaminen RIL 248-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry NR-kattorakenteen jäykistyksen suunnittelu ja toteuttaminen 2 RIL 248-2013 JULKAISIJA JA KUSTANTAJA: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry MYYNTI:

Lisätiedot

Avoin yliopisto Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi OHJEITA / Mikko Saastamoinen, Marja-Liisa Niemi. Lähteet, lähdeviitteet ja niiden käyttö

Avoin yliopisto Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi OHJEITA / Mikko Saastamoinen, Marja-Liisa Niemi. Lähteet, lähdeviitteet ja niiden käyttö Avoin yliopisto Lasten ja nuorten psyykkinen hyvinvointi OHJEITA / Mikko Saastamoinen, Marja-Liisa Niemi Lähteet, lähdeviitteet ja niiden käyttö Miksi lähteitä käytetään? Tieteellisessä kirjoittamisessa

Lisätiedot

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20

TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Etunimi Sukunimi fonttikoko 16 Ryhmätunnus TEHTÄVÄN NIMI YHDELLE TAI USEAMMALLE RIVILLE FONTTIKOKO 24 Tarvittaessa alaotsikko fonttikoko 20 Tehtävätyyppi Koulutusohjelma fonttikoko 16 Elokuu 2010 SISÄLTÖ

Lisätiedot

TKK 100 vuotta -merkki

TKK 100 vuotta -merkki TKK 100 vuotta -merkki jari laiho design studio WHO ARE YOU oy Merkin esittely TKK Viestintä elementit TKK Viestintä TKK Viestintä TKK Viestintä TKK Viestintä TKK Viestintä TKK Viestintä TKK Viestintä

Lisätiedot

Muokatut teräkset. Raaka-ainekäsikirja 1 3. uudistettu painos

Muokatut teräkset. Raaka-ainekäsikirja 1 3. uudistettu painos Muokatut teräkset Raaka-ainekäsikirja 1 3. uudistettu painos Tämän teoksen osittainenkin kopiointi on tekijänoikeuslain (404/61, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen) mukaisesti kielletty ilman nimenomaista

Lisätiedot

Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta

Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta p. 1/25 Matematiikan kirjallinen viestintä ja tieteellinen tiedonhankinta Arto Lepistö Matematiikan ja tilastotieteen laitos Turun yliopisto

Lisätiedot

Valuraudat ja valuteräkset

Valuraudat ja valuteräkset Valuraudat ja valuteräkset Raaka-ainekäsikirja 2 2. uudistettu painos Tämän teoksen osittainenkin kopiointi on tekijänoikeuslain (404/61, siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen) mukaisesti kielletty ilman

Lisätiedot

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen

Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Sonja Kniivilä, Sari Lindblom-Ylänne & Anne Mäntynen Copyright 2017 Tekijät & Gaudeamus Gaudeamus Oy www.gaudeamus.fi Kansi: Emmi Kyytsönen Kolmas, uudistettu painos. Ensimmäinen painos ilmestyi vuonna

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen I: Tieteellisen tekstin prosessi ja rakenne. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus jepa.piirainen@aalto.

Tieteellinen kirjoittaminen I: Tieteellisen tekstin prosessi ja rakenne. Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus jepa.piirainen@aalto. Tieteellinen kirjoittaminen I: Tieteellisen tekstin prosessi ja rakenne Kandidaattiseminaarin kielikeskuksen osuus jepa.piirainen@aalto.fi Luennot: Kirjoittamisen osuus Tieteellinen kirjoittaminen I: Tieteellisen

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet. Tuula Marila Kevät 2011

Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet. Tuula Marila Kevät 2011 Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet Tuula Marila Kevät 2011 Lähteet Sisältö Lähteiden äärellä 3 5 Viittaustekniikka 6 11 Lähdeluettelon laatiminen 12 21 2 Tutustu kirjallisuuteen 1. Tutustu teoksen sisällysluetteloon.

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjan ohje. Sarja

LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjan ohje. Sarja LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO 25.9.2015 Acta Universitatis Lappeenrantaensis -tutkimussarjan ohje Sarja Tutkimussarja on tarkoitettu yliopiston toimialaan kuuluvan tieteellisen työn julkistamiseen.

Lisätiedot

Kesäkandidaattiseminaari 2017 Tekstipaja 1

Kesäkandidaattiseminaari 2017 Tekstipaja 1 Kesäkandidaattiseminaari 2017 Tekstipaja 1 15.6.2017 henna.juslin@aalto.fi Kielikeskus Aalto-yliopisto Yleistä Tekstianalyysi: johdanto ja diskussio Välitehtävän ohjeistus Kappaleiden ja virkkeiden jäsentäminen,

Lisätiedot

OHJEITA HARJOITUSAINEIDEN KIRJOITTAJILLE

OHJEITA HARJOITUSAINEIDEN KIRJOITTAJILLE OHJEITA HARJOITUSAINEIDEN KIRJOITTAJILLE Helsingin yliopiston valtiotieteellinen tiedekunta 2004 Raija Lehtinen raija.lehtinen@helsinki.fi Anu Lahtinen anu.lahtinen@helsinki.fi 1 SISÄLLYS Ohjeiden käyttäjille

Lisätiedot

Sijoitus Sarja Y Tulos Napa 1 Siren Markus Salonseudun RT Luomanaho Mika Pohjanmaan RT 10

Sijoitus Sarja Y Tulos Napa 1 Siren Markus Salonseudun RT Luomanaho Mika Pohjanmaan RT 10 Sijoitus Sarja Y Tulos Napa 1 Siren Markus Salonseudun RT 10 10 10 10 10 9 9 9 8 8 10 10 10 10 10 9 9 9 9 9 188 5 2 Luomanaho Mika Pohjanmaan RT 10 10 10 9 9 9 9 9 9 8 10 10 10 10 10 10 9 9 9 9 188 2 2

Lisätiedot

Wikipediaan kirjoittaminen oppimistehtävänä toimiiko? Eero Sormunen - Tampereen yliopisto Heidi Eriksson - Tampereen lukiokoulutus. Esityksen jäsennys

Wikipediaan kirjoittaminen oppimistehtävänä toimiiko? Eero Sormunen - Tampereen yliopisto Heidi Eriksson - Tampereen lukiokoulutus. Esityksen jäsennys Wikipediaan kirjoittaminen oppimistehtävänä toimiiko? Eero Sormunen - Tampereen yliopisto Heidi Eriksson - Tampereen lukiokoulutus ITK 2012 20.4.2012 Esityksen jäsennys Tieto haltuun hankkeen esittely

Lisätiedot

1 TEKSTIN ASETTELU. Tekstinkäsittelyohjelmaksi sopii esimerkiksi Word. Fontti Times New Roman. Fonttikoko 12.

1 TEKSTIN ASETTELU. Tekstinkäsittelyohjelmaksi sopii esimerkiksi Word. Fontti Times New Roman. Fonttikoko 12. 1 TEKSTIN ASETTELU Tekstinkäsittelyohjelmaksi sopii esimerkiksi Word. Fontti Times New Roman. Fonttikoko 12. Käytetään tavutusta ja molempien reunojen tasausta. Käytetään sivunumeroita keskellä ylhäällä.

Lisätiedot

Tietoturvakoulutus Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa

Tietoturvakoulutus Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa Esko Vainikka, yliopettaja, CISSP 8.2.2011 Tietoturvakoulutus Tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa Tiedon tärkeys Elämme tietointensiivisessä maailmassa, missä yritysten toiminta perustuu yhä enemmän

Lisätiedot

LÄHDEVIITTEET JA NIIDEN LAATIMINEN

LÄHDEVIITTEET JA NIIDEN LAATIMINEN LÄHDEVIITTEET JA NIIDEN LAATIMINEN 23.10.2015 Sari Dhima Lähdevii>eiden laadinta Lähdevii>eiden merkinnät vaihtelevat eri Ceteenalojen, julkaisusarjojen ja aikakauskirjojen välillä. Tärkeintä on käy>ää

Lisätiedot

CS10A0000 MARKKINOINNIN PERUSKURSSI Syksy 2008. Case A: Ohjeet (Case 1: Hörhammer)

CS10A0000 MARKKINOINNIN PERUSKURSSI Syksy 2008. Case A: Ohjeet (Case 1: Hörhammer) Casen palautus PVM CS10A0000 MARKKINOINNIN PERUSKURSSI Syksy 2008 Case A: Ohjeet (Case 1: Hörhammer) VAIN ESITTÄVÄN RYHMÄN TYÖSSÄ! (Opponoiva ryhmä XY, esim B6) (Esittävä) Ryhmä XY (esim. B2): 0222222

Lisätiedot

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe>

83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma <Aihe> 83450 Internetin verkkotekniikat, kevät 2002 Tutkielma TTKK 83450 Internetin verkkotekniikat Tekijät: Ryhmän nro:

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN KOPIRAITTILAN KOULU PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden

Lisätiedot

Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012

Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012 08.03.2012 Uutiskirjeen sisältö Seminaari IT-hallinnan parhaista käytännöistä 21.3.2012 Tervetuloa kuulemaan asiantuntijoiden näkemyksiä IT-hallinnan parhaista käytännöistä ja niiden hyödyistä keskiviikkona

Lisätiedot

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla

Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela Jyväskylän yliopisto, Fysiikan laitos, PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 17.3.2017 FYSA291&XYHM004 luentokalvosarja 6 1 Oppimistavoitteet

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden käyttö Kunhan

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖ. KOTA-AMKOTA julkaisutiedonkeruussa käytettävät luokitukset. KOTA-AMKOTA seminaari Helsingin yliopisto

OPETUSMINISTERIÖ. KOTA-AMKOTA julkaisutiedonkeruussa käytettävät luokitukset. KOTA-AMKOTA seminaari Helsingin yliopisto KOTA-AMKOTA julkaisutiedonkeruussa käytettävät luokitukset KOTA-AMKOTA seminaari 13.-14.11.2008 Helsingin yliopisto Erikoistutkija Olli Poropudas OPETUSMINISTERIÖ OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen 1. Tavoitteet. Laitoksen ohjeet (ARK) Kirjoittamisen osuus. Kirjoittamisen osuus. Tieteellinen teksti (ryhmän vastaukset)

Tieteellinen kirjoittaminen 1. Tavoitteet. Laitoksen ohjeet (ARK) Kirjoittamisen osuus. Kirjoittamisen osuus. Tieteellinen teksti (ryhmän vastaukset) Tieteellinen kirjoittaminen 1 Tieteellisen tekstin prosessi ja rakenne Tieteellinen teksti (ryhmän vastaukset) Mistä tunnistat tieteellisen / akateemisen tekstin? Miksi kirjoittaminen on joskus vaikeaa?

Lisätiedot

Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston

Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston kauppakorkeakoulussa Taloustieteellisten aineistojen sisällönkuvailupäivä Toukokuu 2012 Juha Holopainen email: juha.holopainen@aalto.fi FinELib toteutti syys-lokakuussa

Lisätiedot

RDA-KUVAILUOHJEIDEN MUKAISET YDINELEMENTIT

RDA-KUVAILUOHJEIDEN MUKAISET YDINELEMENTIT Päivitetty 23.11.2015 (vastaa RDA-kuvailuohjeen päivitettyä versiota, huhtikuu 2015) RDA-KUVAILUOHJEIDEN MUKAISET YDINELEMENTIT YLEISTÄ RDA:ssa tietyillä elementeillä on merkintä YDINELEMENTTI. Merkintä

Lisätiedot

OHJEITA OPISKELIJOILLE OPINNÄYTETYÖSKENTELYYN AMK-TUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS 2008

OHJEITA OPISKELIJOILLE OPINNÄYTETYÖSKENTELYYN AMK-TUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS 2008 OHJEITA OPISKELIJOILLE OPINNÄYTETYÖSKENTELYYN AMK-TUTKINTOON JOHTAVA KOULUTUS 2008 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 OPINNÄYTETYÖ SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA... 4 2.1 Opinnäytetyön määritelmä...5 2.2 Opinnäytetyön

Lisätiedot

Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16)

Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16) kaikki reunukset 3 cm ja otsikoiden keskitys Opinnäytetyön raportointiohje ja mallipohja (r 21, f 16) Alaotsikko (r 23, f 14) Mahdollisen taustaprojektin nimi (r 35, f 12) Tekijä(t) (r 37, f 12) Toimialan/koulutusalan

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Artikkelit pyydetään lähettämään X.X.201X mennessä osoitteella: toimittajan sähköpostiosoite

Artikkelit pyydetään lähettämään X.X.201X mennessä osoitteella: toimittajan sähköpostiosoite OHJEITA AFinLA:N VUOSIKIRJAAN KIRJOITTAVALLE Toivomme sinun ottavan seuraavat asiat huomioon tekstiä laatiessasi. Julkaisuprosessi on seuraava. Ensimmäisessä vaiheessa pyydämme artikkelisi sähköisenä versiona,

Lisätiedot

Dokumentin nimi LOGO:) Tampereen teknillinen yliopisto. Ryhmä XXX: Projektiryhmän nimi Projektin nimi

Dokumentin nimi LOGO:) Tampereen teknillinen yliopisto. Ryhmä XXX: Projektiryhmän nimi Projektin nimi Tampereen teknillinen yliopisto Ohjelmistotekniikan laitos OHJ-3500 Ohjelmistotuotannon projektityö LOGO:) Ryhmä XXX: Projektiryhmän nimi Projektin nimi Dokumentin nimi Jakelu: (Ryhmä) (Kurssihenkilökunta)

Lisätiedot

TEATTERI-/TANSSITAITEEN KANDIDAATIN TUTKINNON OPINNÄYTE

TEATTERI-/TANSSITAITEEN KANDIDAATIN TUTKINNON OPINNÄYTE TEATTERI-/TANSSITAITEEN KANDIDAATIN TUTKINNON OPINNÄYTE Hyväksytty Teatterikorkeakoulun opetusneuvoston kokouksessa 26.10.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 KANDIDAATIN TUTKINNON OPINNÄYTTEEN KULKU... 2 1.1 Opinnäytteen

Lisätiedot

Tietokannat, tietokoneohjelmat ja aineistokokoelmat

Tietokannat, tietokoneohjelmat ja aineistokokoelmat Tietokannat, tietokoneohjelmat ja aineistokokoelmat Professori Niklas Bruun, IPR University Center Tekijänoikeus yliopistojen työsuhteessa HANKEN 28.11.2016 Teknologia osana tutkimusta ja opetusta Digitaalinen

Lisätiedot

Tutkielmaohje. (tiivistelmä tiedekunnan ohjeista, taloustieteeseen sopeutettuna) Tekstin oikea reuna pitää tasata, ja samalla on käytettävä tavutusta.

Tutkielmaohje. (tiivistelmä tiedekunnan ohjeista, taloustieteeseen sopeutettuna) Tekstin oikea reuna pitää tasata, ja samalla on käytettävä tavutusta. 1. Tutkielman ulkoasu Tutkielman ulkoasu Tutkielmaohje (tiivistelmä tiedekunnan ohjeista, taloustieteeseen sopeutettuna) Hyvä pistekoko tutkielmassa on 12. Rivivälin tulee olla 1,5. Tekstin oikea reuna

Lisätiedot

RAKENNUSFYSIIKAN KÄSIKIRJAN TOTEUTUS

RAKENNUSFYSIIKAN KÄSIKIRJAN TOTEUTUS RAKENNUSFYSIIKAN KÄSIKIRJAN TOTEUTUS 12.12.2011 Tutk.joht. Juha Vinha TTY, Rakennustekniikan laitos Rakennusfysiikan käsikirja, esittely - ja keskustelutilaisuus, Helsinki 12.12. 2011 KÄSIKIRJAN TOTEUTUSTILANNE

Lisätiedot

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet

Siun soten julkaisuja. Julkaisuohjeet 2019 Siun soten julkaisuja Julkaisuohjeet 2(7) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Toimintaperiaatteet... 3 1.1 Sarjan nimi... 3 1.2 Sarjan sisältö... 3 1.3 Sarjan osat... 3 1.4 Käsikirjoituksen

Lisätiedot

DIPLOMITYÖN OHJE. Yleistä diplomityöstä

DIPLOMITYÖN OHJE. Yleistä diplomityöstä 1 DIPLOMITYÖN OHJE Yleistä diplomityöstä Diplomityö tehdään pääaineeseen liittyvästä aiheesta, josta se opettaja, jonka alaan aihe kuuluu, ja opiskelija keskenään sopivat. Perustellusta syystä koulutusneuvosto

Lisätiedot

-------- --~,.// ----...

-------- --~,.// ----... Digitaalisen viestinnän panostusalueet ~--- ( ' KAMU \ EP Kansallinen, Elektroninen multimedlaohjelma ) painoviestintä ~ ~ -------- --~,.// ----....~:::::::::::=::===--::--... Multimedian Terveydenhuollon

Lisätiedot

INFORMAATIOKESKUS. Informaatiokeskuksen ja osastojen uutuudet 3.2. 14.3.16

INFORMAATIOKESKUS. Informaatiokeskuksen ja osastojen uutuudet 3.2. 14.3.16 Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto - INFORMAATIOKESKUS 14.3.2016 Sivu 1 INFORMAATIOKESKUS Informaatiokeskuksen ja osastojen uutuudet 3.2. 14.3.16 001 Tiede ja tieto yleensä. Tieteellisen työn organisaatio

Lisätiedot

Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa

Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa käytännöt Kustannuspäällikkö Outi Sisättö Tampereen yliopisto Julkaisukeskus Kuvat Tampereen yliopiston LINNAsta Erja Kymäläinen, Marianne Partanen Rehtorin

Lisätiedot

Tehdasvalmisteiset tulisijat,

Tehdasvalmisteiset tulisijat, Pelastusviranomaisten ajankohtaispäivät 26.-27.11. Tehdasvalmisteiset tulisijat, savuhormit ja pelastustoimen laitteiden CE CE rakennustuotedirektiivin t ktii i mukaan 2008 CE-merkinnän perusteet CE-merkinnän

Lisätiedot

Osakkeen arvonmääritys. Onnistunut sijoituspäätös

Osakkeen arvonmääritys. Onnistunut sijoituspäätös Osakkeen arvonmääritys Onnistunut sijoituspäätös Teos pohjautuu osittain aiemmin useana painoksena nimillä Yrityksen arvonmääritys ja Uusi yrityksen arvonmääritys ilmestyneeseen teokseen. Copyright 2012

Lisätiedot

LUT Scientific and Expertise Publications Raportit ja selvitykset Reports, ISSN-L , ISSN

LUT Scientific and Expertise Publications Raportit ja selvitykset Reports, ISSN-L , ISSN Julkaisulautakunta 1.8.2013 julkaisusarjojen ohje Julkaisusarja jakaantuu julkaisun sisällön mukaisesti kolmeen alasarjaan, joilla on oma ISSN-numeronsa ja ISSN-L-numeronsa. ISSN-L numero kertoo, että

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena turvallisuus 6.11.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ à Viimeisimmät artikkelit

Lisätiedot

Tutkimuskirjoittaminen

Tutkimuskirjoittaminen Tutkimuskirjoittaminen Perusrakenne Alkuosa Runko-osa Loppuosa Nimiösivu eli nimiölehti Tiivistelmä (abstrakti) Esipuhe / alkusanat (kiitokset) Sisällysluettelo Johdanto ja tutkimuksen teoreettiset lähtökohdat

Lisätiedot

Sisäilmastoseminaari 2014 13.3.2014

Sisäilmastoseminaari 2014 13.3.2014 Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden Sisäilmastoseminaari 2014 13.3.2014 Markku Rantama Rantama Consulting Kuvat: Awillas Oy Airix Talotekniikka oy Kuvat: Awillas Oy Mistä syntyy tarve

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

Suur-Helsingin Golf ry Tulokset Sia & Altia Avio- ja avopari Open

Suur-Helsingin Golf ry Tulokset Sia & Altia Avio- ja avopari Open Suur-Helsingin Golf ry Tulokset Sia & Altia Avio- ja avopari Open 9.7.2011 Sarja: 18 hcp gs pb +scr, Pistebogey Hcp, Keltainen / Punainen Kierros 1: Luukki # Pelaaja Seura Slope Out In Tulos 1 Virkki Anna-Liisa

Lisätiedot

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry

RIL Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket. Asennusohjeet. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry RIL 77-2013 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Maahan ja veteen asennettavat kestomuoviputket Asennusohjeet 2 RIL 77-2013 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi Kirjakauppa

Lisätiedot

Kuvataiteesta kirjoittaminen ja Wikipedia

Kuvataiteesta kirjoittaminen ja Wikipedia Kuvataiteesta kirjoittaminen ja Wikipedia Heikki Kastemaa Wikiathlon, Kiasma 28.3.2015 Viisi pilaria Wikipedian käytännöt perustuvat tietosanakirjan, neutraalin näkökulman, vapaan aineiston, toisten käyttäjien

Lisätiedot

AVOIN. Oulu Kuopio Kuopio Somero. Äänekoski Tampere Tampere Liperi. Oulu

AVOIN. Oulu Kuopio Kuopio Somero. Äänekoski Tampere Tampere Liperi. Oulu AVOIN Kuopio Kuopio Somero 1. Syrjälä Olli Liukku Hanna-Leena 3 55 1 65 4 50 170 2. Sorva Aaro Virtanen Mia 2 60 2 60 6 48 168 3. Savilahti Mikko Peltomäki Ella 1 65 6 48 8 46 159 4. Hakkarainen Jari Lampinen

Lisätiedot

FAKTABAARIEDU. Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön

FAKTABAARIEDU. Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön FAKTABAARIEDU Faktantarkistustaitoja opetuskäyttöön Faktabaari on ainoa Suomessa toimiva faktantarkistaja. Toimimme osana kansalaisyhteiskunnan pyrkimystä puolustaa itseään. Tavoitteenamme on jatkuva faktantarkistustoiminta

Lisätiedot

Tietoturva. 0. Tietoa kurssista P 5 op. Oulun yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Periodi / 2015

Tietoturva. 0. Tietoa kurssista P 5 op. Oulun yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos Periodi / 2015 811168P 5 op 0. Oulun yliopisto Tietojenkäsittelytieteiden laitos 811168P 5 op : 9.3. 8.5.2015 Luennot: Juha Kortelainen e-mail: juha.kortelainen@oulu.fi puh: 0294 487934 mobile: 040 744 1368 vast. otto:

Lisätiedot

Opas opinnäytteen tekijälle

Opas opinnäytteen tekijälle Opas opinnäytteen tekijälle 2009 2 Sisältö 1 Oppaan käyttäjälle...3 2 Opinnäytteen tekemisen vaiheet ja aikataulutus...4 2.1 Aiheen valinta...4 2.2 Opinnäytteen suunnittelu...4 2.3 Opinnäytteen kokoaminen...5

Lisätiedot

RIL 245-2014. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Pienet savupiiput Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje

RIL 245-2014. Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry. Pienet savupiiput Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje RIL 245-2014 Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Pienet savupiiput Suunnittelu-, rakentamis- ja huolto-ohje 2 RIL 245-2014 RILin julkaisuilla on oma kotisivu, joka löytyy osoitteesta www.ril.fi/kirjakauppa

Lisätiedot

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön.

Työn osat 5-9 muodostavat varsinaisen sisällön. 5 Projektityö onkin hyvä suunnitella siten, että työ on mielekkäästi jaettavissa osiin kandidaatintöiden kirjoittamista ajatellen. Projektityön yhteydessä tehtävien kandidaatintöiden arvostelua ja muotoseikkoja

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 15.9.2016 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Tietoaineistot opiskeluun Elektroniset tiedelehdet 66 000 Painetut tiedelehdet 800

Lisätiedot

Tietoturvapäivä 7.2.2012

Tietoturvapäivä 7.2.2012 Tietoturvapäivä 7.2.2012 Esko Vainikka, yliopettaja, CISSP Tietoturvapäivä Turun ammattikorkeakoulussa Lämpimästi tervetuloa 4. Tietoturvapäivä tapahtumaan Turun ammattikorkeakoulussa Kiitokset jo etukäteen

Lisätiedot

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN

LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Päivi Auno LYHYT OHJEISTUS TUTKIELMAESSEESEEN Kajaanin Ammattikorkeakoulu Ohjaava opettaja Ajankohta Opintojakso SISÄLLYS (esimerkki) 1 JOHDANTO 2 TEORIATAUSTA SISÄLTÖÄ KUVAAVA OTSIKKO 2.1 Alaotsikko 2.2

Lisätiedot

50m pist. Y. 50m pistoolin Y-sarjan Rankingkilpailu 2009

50m pist. Y. 50m pistoolin Y-sarjan Rankingkilpailu 2009 50m pist. Y 50m pistoolin Y-sarjan Rankingkilpailu 2009 Tomi Harju 10 19 10 39 Kirsi Kaaro 8 2 4 14 Jyrki Turja 8 6 14 Jorma Jäntti 12 12 Kalle Mykkänen 8 8 Juha Valjus 8 8 Kalle Wegelius 6 1 7 Juhani

Lisätiedot

Kirjallisuusluettelon laatiminen

Kirjallisuusluettelon laatiminen Kirjallisuusluettelon laatiminen Käsikirjoitusten kirjallisuusluettelot laaditaan huolellisesti alla olevien ohjeiden mukaan. Yleisiä huomioita seuraavat ohjeet julkaisutyypeittäin. Otsikointi ja sijainti

Lisätiedot

2.00,2 Ilmo Siitari ,59 Henri Manninen ,0 Väinö Lestelä ,8 Tapio Nykänen ,8 Erkki Oikarinen -70

2.00,2 Ilmo Siitari ,59 Henri Manninen ,0 Väinö Lestelä ,8 Tapio Nykänen ,8 Erkki Oikarinen -70 100 m: 10,93 Tero Heikkinen -94 11,18 Hannu Hokkanen -84 11,1 Tapani Nykänen -80 11,44 Pasi Tervonen -90 11,2 Kalevi Vauhkonen -70 11,54 Jari Pynnönen -87 11,57 Reijo Erkkilä -84 11,4 Seppo Kupila -56

Lisätiedot

Ilmastointijärjestelmät kuntoon II seminaari 19.12.2013

Ilmastointijärjestelmät kuntoon II seminaari 19.12.2013 Ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien ja laitteiden Ilmastointijärjestelmät kuntoon II seminaari 19.12.2013 Markku Rantama Rantama Consulting Mistä syntyy tarve tehdä IV-kuntotukimus? Sisäilmaongelma

Lisätiedot

Helsingin yliopiston rinnakkaistallennuskäytäntö

Helsingin yliopiston rinnakkaistallennuskäytäntö Helsingin yliopiston rinnakkaistallennuskäytäntö Kimmo Koskinen Helsingin yliopiston kirjasto Verkkopalvelut 6.6.2013 7.6.2013 1 Rinnakkaisjulkaiseminen tutkimusten valossa Lähde: Bo-Christer Björk ym.:

Lisätiedot

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1

Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Ensin: kirjaudu kurssikansioon ja siirry siellä Luennot kansion Tutkielman perusrakenne ( ) sivulle. 3.11.2015 FYSA291 luentokalvosarja 7 1 Tutkielman perusrakenne ja kirjoittaminen LaTeXilla Jussi Maunuksela

Lisätiedot