Etsitkö uutta tapaa opettaa? Haluatko motivoida oppilaitasi? Kiinnostaako kansainvälisyys?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Etsitkö uutta tapaa opettaa? Haluatko motivoida oppilaitasi? Kiinnostaako kansainvälisyys?"

Transkriptio

1 Tule mukaan etwinningiin! Etsitkö uutta tapaa opettaa? Haluatko motivoida oppilaitasi? Kiinnostaako kansainvälisyys? Etsi yhteistyökumppaneita kaikkialta Euroopasta. Vie oppilaasi autenttisiin tilanteisiin muiden eurooppalaisten nuorten kanssa ja anna heidän oppia verkkoa ja tietotekniikkaa käyttäen. Opit itsekin kehittämällä uusia työskentelytapoja ja kohtaamalla mielenkiintoisia kollegoita Irlannista, Saksasta tai Turkista kaikkialta. Jo yli opettajaa on lähtenyt mukaan. Tässä esitteessä kerromme etwinningistä ja sen mahdollisuuksista. Selaa, tutustu ja tule mukaan!

2 Autenttisuus motivoi halua tuottaa kieltä Tiina Sarisalmi englanninopettaja Oriveden Keskuskoulu Tärkeintä on aito oppimisen prosessi, vuorovaikutuksen syntyminen ja se, että oppilaat tekevät itse, sanoo englanninopettaja Tiina Sarisalmi Oriveden Keskuskoululta. Hänen mielestään projektille ei tarvitse asettaa selkeää päämäärää, jonka toteutumiseen pyritään. Hän kehuu myös oppimisen autenttisuutta etwinningissä. Sarisalmi tietää, mistä puhuu, sillä hän on jo useita vuosia nivonut etwinningiä opetukseensa. Oriveden Keskuskoulun ja norjalaisen Iglemyr Skolen projekti Learning and Sharing voitti parhaan etwinning-projektin palkinnon vuonna Sarisalmi on myös etwinning-lähettiläs, jonka voi kutsua kouluun kertomaan hankkeesta. Miksi opettajan kannattaa lähteä mukaan? etwinning ystäväluokka innostaa oppilaat kertomaan itsestään ja ympäristöstään ja käyttämään vierasta kieltä kommunikatiivisesti. Kumppanuudesta syntyy aito halu ja tarve vuorovaikutukseen ja motivaatio oppia ja tuottaa itse kieltä. Sarisalmen mielestä kielten osaaminen on väline muussa elämässä selviytymiselle. Tätä ei tarvitse selittää oppilaille etwinning-projekteissa. Tiina Sarisalmi on tehnyt ja aikoo tehdä edelleen paperille painettuja oppikirjoja, mutta samalla hän pitää päivänselvänä, että tieto- ja viestintätekniikan esimerkiksi etwinningin suomia mahdollisuuksia kannattaa käyttää. Niiden avulla oppimiseen saadaan mukaan oikeita, vierasta kieltä puhuvia ihmisiä sekä heidän elämäänsä ja kulttuuriaan. etwinningissä on mukana valtavasti opettajia ja kouluja, perustelee Sarisalmi vielä. etwinningistä löydettyihin kumppaneihin voi luottaa, koska mukaan ilmoittautuneiden opettajien aitous tarkistetaan kansallisesti. Sopiva kumppani löytyy helposti, vakuuttaa Sarisalmi. Hän suosittelee etwinningiä myös siksi, että opettajat ovat itse olleet koko ajan mukana sen suunnittelussa. Se ei ole insinöörien tuotantoa. Lähettiläät: Eri puolilla Suomea, kuten useimmissa etwinning-maissa, toimii hankkeen omia lähettiläitä. Muutamia heistä näet tässä esitteessä. He ovat kokeneita opettajia ja etwinningin asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet etwinningin toimintaan, pedagogisiin ratkaisuihin ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lähettiläiden yhteystiedot löydät etwinningin sivuilta: Voit pyytää lähettiläiltä apua etwinningiin liittyvissä asioissa. Jos Sinusta tuntuu, etteivät etwinningin työkalut toimi, voit kysyä neuvoa lähimmältä lähettiläältä. Jos kaipaat neuvoja ja opastusta projektisi toimintaan tai työvälineiden käyttöön, saat heiltä apua. Ja jos haluat saada alueellasi etwinning-koulutusta, ota yhteyttä lähettiläisiin.

3 Hyviä ideoita Pakit etwinningin pakit ovat valmiita projektisuunnitelmia. Pakit ovat projektireseptejä, jotka ohjaavat ja tukevat opettajaa projektin alusta loppuun. etwinning portaalissa on valtava määrä pakkeja kaikille ikäryhmille, oppiaineille ja aikaväleille - muutamasta kuukaudesta koko lukuvuoden kestäviin projekteihin. Osa pakeista keskittyy teemaan, osa projektissa tarvittaviin työkaluihin. Pakit sopivat erinomaisesta vasta-alkajille, jotka haluavat aloittaa ensimmäisen projektinsa. Moduulit etwinningin moduulit ovat pieniä, lyhytkestoisia harjoituksia. Moduulit sopivat projektin alkuun tai osaksi jo käynnissä olevaa projektia. Niiden tarkoitus on innostaa projektin suunnitteluasteella tai toimia taukona, jos tarvitaan uutta puhtia tai ajateltavaa. Moduulit rakentavat dynaamista ryhmähenkeä kumppanikoulujen oppilaiden välillä. Moduulit jakautuvat neljään lajiin: jäänsärkijät kulttuurinen tiedostaminen luovuus verkkotyökalut. Galleria etwinnig-galleria esittelee onnistuneita etwinning-projekteja Galleria esittelee konkreettisia esimerkkejä, joissa opettajat ovat soveltaneet ideoita käytännössä ja rakentaneet projekteja kumppaniensa kanssa. Opettajat kertovat galleriassa, kuinka he tekevät yhteistyötä, mitä se on heille antanut, mitä se on antanut oppilaille ja millaisia haasteita prosessiin sisältyi.

4 etwinning tukee oppijoita, opettajia ja oppimista Työkaluja TwinSpace TwinSpace on työskentely-ympäristö ja -alusta, jossa opettajat ja oppilaat työstävät projektiaan. Jokainen käyttäjä saa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Opettaja voi määritellä, kuinka laajat oikeudet oppilaille ja projektiryhmille annetaan. TwinSpace on turvallinen. TwinSpace sisältää varta vasten kouluyhteistyöhön tarkoitettuja työkaluja: kommunikointiin: dialogin välineitä oppilaiden ja opettajien kesken projektin edetessä suunnitteluun: välineitä yhteisten tavoitteiden, päämäärien ja toivottujen tulosten asettamiselle ajanhallintaan: välineitä projektin aikataulun hallintaan ryhmähengen luomiseen: kaikki näkevät yhteiset tulokset ja sen, kuinka tulosta on syntynyt TwinSpacen tärkeimmät työkalut ovat: Opettajanhuone, missä opettajat voivat keskustella ja suunnitella projektiaan Oppilaiden nurkkaus, missä oppilaat voivat keskustella Foorumi sopii pitkän aikavälin keskusteluille Chat sopii reaaliaikaiselle keskustelulle Wiki auttaa yhteisessä tiedonkeräämisessä Blogi auttaa projektin toiminnan ja tulosten raportoinnissa Projektin verkkosivuja voidaan rakentaa ja muokata. Siellä projektin tulokset julkaistaan vanhemmille, kollegoille tai muille oppilaille Mahdollisuus ladata lisämateriaalia, kuten tekstiä, esityksiä, ääntä ja kuvaa.

5 FlashMeeting FlashMeetingin avulla käydään suojattuja videoneuvotteluja. Tarvitaan vain web-kamera, mikrofoni ja internet-yhteys. Opettajat käyttävät FlashMeetingiä yhteistyön välineenä. Sen avulla he tapaavat, keskustelevat ja suunnittelevat. FashMeeting auttaa oppilaita kommunikoimaan projekteissa. MagazineFactory MagazineFactory on verkkolehden julkaisutyökalu. Opettajat ja oppilaat voivat perustaa oman verkkolehden ja toimituksen. MagazineFactoryn mahdollistama työskentelytapa kehittää ryhmätyötaitoja. Oppilaat voivat työskennellä kansainvälisissä ryhmissä. Opettajat voivat muodostaa pienryhmiä, joissa on jäseniä kustakin projektikoulusta. Pienryhmissä oppilaille voi antaa erilaisia tehtäviä heidän omien mieltymystensä mukaan. Joku voi olla valokuvaaja, toinen toimittaja, kolmas graafinen suunnittelija. Projektipäiväkirja Projektipäiväkirja on blogiperiaatteella toimiva verkkosivusto, johon yksi tai useampi henkilö kirjoittaa säännöllisesti. Projektipäiväkirjaan voi liittää äänileikkeitä, linkkejä, kuvia ja muita mediaelementtejä. Opettaja voi käyttää sitä sähköisenä tiedotuskanavanaan. Se sopii projektin seurantaan, analysointiin ja arviointiin.

6 Välineet yhdessä tekemiselle kumppani koulujen kesken Sari Auramo luokanopettaja Ohkolan koulu Mäntsälä Yhdessä tekeminen onnistuu parhaiten keksimällä oppilaslähtöisesti kiinnostavia ja motivoivia aiheita, sanoo Sari Auramo. Oppilaat kannattaa jakaa taitojen ja kiinnostuksen mukaan niin, että ryhmästä löytyy kaikenlaista osaamista: yksi voi olla hyvä englannin puhuja, toinen piirtäjä jne. Ryhmät voi jakaa etwinningin välineiden avulla myös kumppanikoulujen kesken. Englannin kielen käyttämistä pelätään usein. Opettajan on autettava ensimmäisen kynnyksen yli. Kynnyksen ylitystä voi helpottaa valitsemalla kumppanikouluista samantasoiset oppilaat kirjeenvaihtokavereiksi. Projekteissa, joihin Auramo on osallistunut, on käytetty melko vakiintunutta välinevalikoimaa. Vaikka lista on pitkä, on ohjelmien käyttö ollut helppoa ja luontevaa. Oppilaat ovat kirjoittaneet tietokoneella esittelyt itsestään. He ovat ottaneet digikuvia ja muokanneet niitä tietokoneella. On skannattu kuvia, tehty Powerpoint-esityksiä ja nauhoitettu ääniä niihin. Tuotoksia on kerätty nettisivuille ja katsottu toisten tekemiä juttuja dataprojektorilla. Alussa Auramo ei tietoisesti miettinyt, kuinka projektit integroituvat opetussuunnitelmiin. Mutta jokaisesta projektista on löytynyt vaikka kuinka monta opetussuunnitelmaan sopivaa asiaa, vakuuttaa Auramo nyt. Esimerkiksi saksalais-suomalaisessa satuprojektissa kuvaamataidon opiskelu oli ensisijainen tavoite. Esiin nousi muitakin teemoja ja aiheita, kuten eettisyys, oikeudenmukaisuus, maantieto, vieraat kielet, eurooppalainen kulttuuriperintö ja oppilaiden keskinäinen yhteistyö. Jotta yhdessä tekeminen onnistuisi, Auramo oppilaineen tutkii ja kommentoi, mitä kumppanit tekevät projektin aikana. Projektia voi viedä eteenpäin vuoron perään, esimerkiksi jatkamalla kertomusta vuorotellen. Oppilaat voidaan jakaa joukkueisiin, joissa on jäseniä monista maista. Espanjalaisten kanssa suunnitellaan tietokilpailua, jonka joukkueissa on jäseniä kummastakin maasta. Yhteishenkeä nostatetaan laittamalla kaikkien kumppaneiden töitä esille oman luokan ja koulun seinälle. Alussa oppilaiden keskinäiseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa. etwinning on Euroopan komission menestyksekkäimpiä hankkeita. Se toimii hyvin ja se on hyvin tuettu. Auramo on saanut etwinning-kollegoistaan paljon uusia tuttavia ja ystäviä. Oppilaat ovat saaneet mahdollisuuksia käyttää englantia oikeasti, mielekkäitä syitä opetella tvt-välineiden käyttöä, tietoa toisista maista ja kulttuureista sekä mukavia hetkiä tuotoksia ihailtaessa. Hän kehottaa opettajia lähtemään rohkeasti mukaan. Auramo on itse etwinning-lähettiläs ja opettajat voivat pyytää häntä kouluvierailulle kertomaan, kuinka etwinning toimii. Jännittäviä mahdollisuuksia yhteisen tiedon luomiseen Kristiina Kumpulainen Opetushallituksen tieto- ja arviointitoimintayksikön johtaja Informaatio- ja viestintäteknologia muuttaa arkipäiväämme jatkuvasti. Mutta miten on kasvatuksen ja koulutuksen laita? Ovatko uudet teknologiat muuttaneet opetus- ja oppimistapojamme, ja jos näin on, niin miten se ilmenee? Eri puolilla maailmaa on tehty aloitteita merkittävistä kansallisista ja maailmanlaajuisista hankkeista, joissa tutkitaan teknologian käyttöä ja vaikutusta oppimiseen ja opetukseen. Alalla ennestään tehty tutkimus on jo osoittanut, että teknologian vaikutusta oppimiseen ei voi

7 Oppilaat on helppo motivoida Pasi Siltakorpi erityisluokanopettaja Pääskyntien koulu Porvoo Yhdessä tekemisen kannalta pieni ryhmäkoko on eduksi, miettii erityisluokanopettaja Pasi Siltakorpi. Yhdessä tekeminen onnistuu parhaiten, jos opettaja on innostunut ja motivoitunut. Se heijastuu myös oppilaiden työskentelyyn ja sitä kautta muuhun koulutyöhön. Siltakorpi on saanut etwinning-kumppaneiltaan tukea motivointiin. Ulkomaisista kollegoista, joilla on samankaltaisia kiinnostuksen kohteita, on tullut Siltakorven ystäviä. Kannattaa muistaa, että hankkeet voivat olla lyhyitäkin. Tavoitteita ei taritse asettaa alussa liian korkealle, eikä tarvitse osata Oxfordin englantia, vähempikin riittää. Oppilaiden itsetunto vahvistui projektien myötä. Samalla heidän kykynsä itseilmaisuun ja uskalluksensa kommunikoida ulkomaisten kumppanien kanssa kasvoi. Brittiläiset kumppanit hyötyivät projektista, koska he joutuivat pohtimaan, millaista sanastoa kannattaa käyttää ja kuinka ottaa huomioon kohdeyleisö. Oppilaiden tietämys muista kulttuureista kasvaa yhteistyön myötä puolin ja toisin. etwinningin tarjoamat oppimisen välineet auttavat yhdessä tekemistä. FlashMeeting videokonferenssin avulla oppilaat näkevät ja kuulevat toisiaan, vaikka koulut sijaitsevat Euroopan eri puolilta. Siltakorpi kehuu etwinningiin sisältyvää mahdollisuutta hakea kumppaneita. Hän pitää ensisijaisen tärkeänä, että opettaja löytää samoista asioista kiinnostuneen ja motivoituneen kollegan oppilaineen. etwinningistä opettaja löytää kaikki tarvittavat välineet projektin vetämiselle. Sitä on helppo käyttää, eikä se vaadi lisäkoulutusta. Yleensä projektiidea syntyy ja kehittyy ensin. Idea voi löytyä myös oppiaineen sisältä. Sitten löytyy liitos opetussuunnitelmiin, miettii Siltakorpi. Projektit, joissa hänen oppilaansa ovat olleet mukana, on ollut helppo integroida opetussuunnitelmiin. Projektit ovat sopineet hyvin monenlaisten oppiaineiden tavoitteisiin: englannin kieleen, kotitalouteen, matematiikkaan, maantietoon, kuvaamataitoon, opinto-ohjaukseen ja äidinkieleen. Flashmeeting-videokonferensseihin on valmistauduttu käymällä ensin englannin tunnilla läpi tarvittavaa sanastoa ja miettimällä haastattelukysymyksiä. Flash- Meeting tallentaa kokoukset, joten niitä voi analysoida myöhemmin kieltenopetuksen tai itseilmaisun kannalta. Projekteissa on käytetty myös MagazineFactorya, johon oppilaat kirjoittivat artikkeleita mm. suomalaisesta jouluperinteestä ja presidentinvaaleista. Audacity-ohjelmalla oppilaat tekivät muutaman sanan Easy Finnish -harjoituksia ja siirsivät ne verkkolehteen. Pokkaridigikameralla tehtiin videotervehdys. tarkastella ainoastaan suorana kausaalisuhteena. Sen sijaan opetusteknologiaa on tutkittava osana laajempaa yhteiskunnallista ja kulttuurista kontekstia, jossa sitä käytetään. Lisäksi monissa raporteissa painotetaan itse oppimisprosessin luonteen ja sitä tukevien ratkaisujen syvällistä ymmärtämistä teknologiaa hyödyntävissä oppimisympäristöissä. Sosiaalinen media tarjoaa jännittäviä mahdollisuuksia yhteisen tiedon luomiseen. Innovatiivisen teknologian avulla oppijat ja opettajat voivat olla uudella tavalla läsnä vuorovaikutuksessa, yhteistyössä ja tiedon luonnissa. Teknologian mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet ja haasteet vaativat huomiota myös oppijoiden identiteetin rakentumiseen. Kasvatuksellisena haasteena on valjastaa teknologisten innovaatioiden voima mielekkääseen ja elinikäiseen oppimiseen. On selvää, että opetuskontekstissa teknologialla on oltava muukin kuin viestinnällinen tai viihteellinen tehtävä. Velvollisuutemme kasvattajina ja kasvatusalan päättäjinä onkin varmistaa, että jokainen oppilas omaksuu sellaisen toimintakulttuurin, jossa teknologian käyttö tukee oppimista ja aktiivista osallistumista yhteiskuntaan.

8 Tukitoiminta etwinningin käyttäjälle on tarjolla monenlaisia palveluita. Kun tarvitset tietoja tai apua mihin tahansa etwinningin tai sen portaalin käyttöön liittyvässä asiassa, voit aina kääntyä puoleemme: tai p etwinningin verkkosivuilta tai löydät paljon tietoa ja uutisia. Järjestämme erilaisia etwinningin esittelytilaisuuksia ja seminaareja, joihin olet tervetullut osallistumaan. Voit tilata esittelytilaisuuden paikkakunnallesi. Eurooppalaisissa ja suomalaisissa uutiskirjeissä kerromme tuoreimmista tapahtumista ja tiedotamme erilaisista mahdollisuuksista. Järjestämme kansainvälisiä seminaareja eri puolilla Eurooppaa. Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan, löydät tiedot ja hakuohjeet uutiskirjeestä ja verkkosivuiltamme. Voit hakea projektillesi suomalaista ja eurooppalaista laatuleimaa ja osallistua kotimaiseen tai kansainväliseen kilpailuun. Julkaisemme jatkuvasti etwinningiin liittyvää kirjallisuutta ja esitteitä. Lyhyt esittely: etwinning on Euroopan Komission elinikäisen oppimisen ohjelman hanke, jolla halutaan rohkaista eurooppalaisia opettajia ja oppilaita yhteiseen työskentelyyn verkon välityksellä. etwinning käynnistyi vuonna 2005 ja se on saavuttanut nopeasti suuren suosion. Palveluun on vuonna 2009 rekisteröitynyt jo yli käyttäjää kaikkialta Euroopasta ja sen lähialueilta Turkkia myöten. Suomesta mukana on yli tuhat koulua. etwinning tarjoaa eurooppalaisille opettajille mahdollisuuden luoda yhteyksiä, jakaa ideoita ja ennen kaikkea työskennellä yhdessä etäisyyksistä riippumatta. Se tekee tieto- ja viestintätekniikasta luonnollisen osan koulutyötä ja antaa oppilaille mahdollisuuden tutustua muihin oppilaisiin käyttämällä opittua kielitaitoa autenttisessa ympäristössä. etwinning on tarkoitettu opettajille ja oppilaille sekä kaikille muille koulussa työskenteleville esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa. etwinning antaa työvälineet eurooppalaisten kumppanien löytämiseen, yhteisen projektin luomiseen ja projektin toimintaan. Projektin sisällöstä ja aikataulusta päättää opettaja itse, mitään raskasta projektinhallintaa ei ole. etwinning tukee myös muita kansainvälisiä hankkeita erityisesti Comeniuksen piirissä. Jokaisessa maassa on oma etwinning-tukipisteensä, joka palvelee käyttäjiä kaikissa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä. Sen palveluita täydentää lähettiläsopettajien verkko eri puolilla maata. Kansalliset tukipisteet toimivat yhdessä etwinningin kehittäjien tiiviinä verkostona. Myös yhteistyö Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMO:n kanssa on tiivistä. Tervetuloa mukaan etwinningin toimintaan! Saat uusia ystäviä ja uutta virtaa omaan työhösi! Yhteystiedot: etwinning Opetushallitus Hakaniemenranta Helsinki Ota yhteyttä: Yrjö Hyötyniemi (yrjo.hyotyniemi@oph.fi), puh Mia Sandvik (mia.sandvik@oph.fi), tel Ensi askeleet Rekisteröidy Kerro etwinningin etusivulla lyhyessä lomakkeessa, missä työskentelet ja millaista yhteistyötä toivot. Saatat saada piankin yhteistyöehdotuksia. Etsi ja löydä kumppani etwinning tarjoaa mainion välineen etsiä tuhansien joukosta juuri Sinua kiinnostava yhteistyökumppani. Suunnittele yhteistyötä Arvioi kumppanisi ehdotuksia ja ehdota hänelle omia toiveitasi. Keskustelkaa yhdessä ja suunnitelkaa huolellisesti yhteistyön kulku. etwinning tarjoaa välineet keskustelulle. Perusta projekti Perustakaa projekti kumppaninne kanssa nappia painamalla. Myöhemmin voitte kutsua mukaan muita opettajia eri maista ja kouluista. Toteuta projekti Kutsu mukaan oppilaasi ja ohjaa heidät työskentelemään yhdessä eurooppalaisten ystävienne kanssa. Raportoi työstä projektipäiväkirjassa Muutkin ovat kiinnostuneita työstänne. Voit julkaista tulokset netissä ja raportoida niistä projektipäiväkirjassa. Raportointi ei ole pakoll ista mutta siitä on paljon hyötyä. Hae laatumerkkiä ja osallistu kilpailuihin Työsi on tuloksellisempaa kuin ehkä luuletkaan! Hae onnistuneelle projektille laatumerkkiä, niin pääset osallistumaan kilpailuihin, joissa maan ja Euroopan parhaille on tarjolla hyvät palkinnot.

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville.

oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verk kotyökalu opettajille, oppilaille ja kaikille koulussa työskenteleville. Satojentuhansien opettajien joukosta löydät helposti kollegoita, joiden kanssa

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa etwinning 7.10.2009 Mikä etwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille opettajille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä muiden EU-maiden oppilaiden kanssa tieto-

Lisätiedot

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa

Kenelle? Opettajat ja koulun muu henkilöstö esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa etwinning 26.8.2011 Mikä etwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille opettajille ja oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä muiden EU-maiden kollegoiden kanssa tieto-

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

etwinning -Euroopan suurin alusta kouluille ja päiväkodeille

etwinning -Euroopan suurin alusta kouluille ja päiväkodeille etwinning -Euroopan suurin alusta kouluille ja päiväkodeille Erasmus+ KA299/koulujen väliset hankkeet, tiedotustilaisuus 24.9.2018 klo 12:45-13:15, Riikka Aminoff, OPH:n etwinningtiimi etwinning - yleistä

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä

POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu. Elina Lappalainen & Pia Perälä POM2STN+TS jaksosuunnitelma, teemana joulu Elina Lappalainen & Pia Perälä Suunnittelemamme käsityön kokonaisuuden teemana on joulu. Projekti on suunniteltu kuudesluokkalaisille. Projektin esittelyvaiheessa

Lisätiedot

Eurooppalainen kielisalkku

Eurooppalainen kielisalkku EKStyökalupakki Eurooppalainen kielisalkku Kielisalkussa on kolme osaa kielenoppimiskertomus kielipassi työkansio Kielisalkussa on materiaaleja eri-ikäisille perusopetuksen oppilaille vl 1 3 vl 4 6 vl

Lisätiedot

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited

Kiinnostaako. koodaus ja robotiikka? 2014 Innokas www.innokas.fi All Rights Reserved Copying and reproduction prohibited Kiinnostaako koodaus ja robotiikka? Innokas-verkosto Innovatiivisen koulun toiminnan kehittäminen ja levittäminen Suomi Yli 30 000 osallistujaa vuosien 2011-2014 aikana Kouluja, kirjastoja, päiväkoteja,

Lisätiedot

Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi. klo (kahvitauko klo )

Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi. klo (kahvitauko klo ) Työpaja I + II Kaksikielisen opetuksen arviointi klo 13.00-15.30 (kahvitauko klo 14.00-14.30) Annamari Kajasto Kaksikielisen opetuksen verkostoseminaari Turun ammatti-instituutti, Datacity 13.3.2018 Kaksikielisen

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET

KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle KOULUJEN YHTEISTYÖHANKKEET Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (7-9 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/5 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus

Uuden TwinSpacen yleiskatsaus Uuden TwinSpacen yleiskatsaus (Julkaistu syyskuussa 2014 ) Nämä ohjeet on tarkoitettu opettajaylläpitäjille. Ne sisältävät kaikki tarvittavat tiedot uuden TwinSpacen käyttämiseen. Kirjautuminen Siirry

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Kouluopetuksen avaintaitoja käsittelevä eurooppalainen verkosto http://keyconet.eun.org Yleistä KeyCoNet-projektista KeyCoNet (2012 2014) on eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Kauniainen 2016 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat Kauniaisissa 2. Toimintakulttuuri 3. Opetuksen tavoitteet ja keskeiset sisällöt

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (1-6 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN OSAAMINEN (1-6 lk.) OSAAMISEN KEHITTÄMISTARVEKARTOITUS 1/4 Koulu: Yhteisön osaamisen kehittäminen Tämä kysely on työyhteisön työkalu osaamisen kehittämistarpeiden yksilöimiseen työyhteisön tasolla ja kouluttautumisen yhteisölliseen suunnitteluun. Valtakunnallisen

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Lahden kv-syyspäivät 12.11.2014. etwinning: Vastauksia opsuudistuksen kansainvälistymisen ja tieto- ja viestintäteknologian haasteisiin

Lahden kv-syyspäivät 12.11.2014. etwinning: Vastauksia opsuudistuksen kansainvälistymisen ja tieto- ja viestintäteknologian haasteisiin Lahden kv-syyspäivät 12.11.2014 etwinning: Vastauksia opsuudistuksen kansainvälistymisen ja tieto- ja viestintäteknologian haasteisiin Paula Mattila, OPS-osuus! Opetushallitus Perusopetuksen ops-perusteiden

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä

LAAJAVUOREN KOULUN. SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated. Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä LAAJAVUOREN KOULUN SAKSANKIELINEN OPETUS CLIL-OPETUS (Content and Language Integrated Learning=SISÄLLÖN JA KIELEN YHDISTÄVÄ OPETUS Sirpa Rönkä EUROOPPALAINEN VIITEKEHYS LÄHTÖKOHTANA Kieli on ajattelun,

Lisätiedot

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010

EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN KIELTENOPETTAJA 2010 TIEDOTE 16/2010 1 (5) 2.3.2010 Perusopetuksen, lukio-opetuksen, ammatillisen peruskoulutuksen ja aikuiskoulutuksen järjestäjille EUROPEAN LABEL - KIELTENOPETUKSEN EUROOPPALAINEN LAATULEIMA SEKÄ VUODEN

Lisätiedot

Tulevaisuuden tietoyhteiskuntataidot

Tulevaisuuden tietoyhteiskuntataidot Tulevaisuuden tietoyhteiskuntataidot Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistaminen 18.3.2010 Jyrki Koskinen Sisältö Mitkä tiedot, taidot ja osaamisen muodot korostuvat tulevaisuuden tietoyhteiskunnassa?

Lisätiedot

Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon

Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon Rinnakkaisohjelma Koko talo/kasvatusyhteisö kasvattaa kielitaitoon klo 15.15-16.15 Annamari Kajasto, opetusneuvos, Opetushallitus Tarja Aurell, apulaisrehtori, Helsingin Saksalainen koulu Paasitorni 15.5.2017

Lisätiedot

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT

KOTIEN OPS-OPAS. OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan ARVOT KOTIEN OPS-OPAS OPS = opetussuunnitelma, jossa kerrotaan - mitkä arvot ohjaavat koulun toimintaa - millainen oppimiskäsitys ohjaa oppimista - mitä milläkin vuosiluokalla opiskellaan - miten opiskellaan

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS

Oulu Irmeli Halinen ja Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS OPS2016 Laaja-alainen osaaminen, monialaiset oppimiskokonaisuudet, uudistuvat oppiaineet sekä vuosiluokkakohtaisten osuuksien valmistelu paikallisessa opetussuunnitelmassa Oulu 26.2.2015 Irmeli Halinen

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT

OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT OPS 2016 ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT ESI- JA PERUSOPETUS UUDISTUVAT Miten maailma koulun ympärillä muuttuu? Millaista osaamista oppilaat tarvitsevat elämässään? Millaisessa koulussa on hyvä oppia ja

Lisätiedot

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki

Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat. Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki Uusi opetussuunnitelma ja Taidetestaajat Eija Kauppinen Opetushallitus Mitä mieltä sä oot? -seminaari Helsinki 13.4.2018 17/04/2018 Opetushallitus 2 17/04/2018 Opetushallitus 3 Kulttuurinen osaaminen,

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Aikuisten perusopetus

Aikuisten perusopetus Aikuisten perusopetus Laaja-alainen osaaminen ja sen integrointi oppiaineiden opetukseen ja koulun muuhun toimintaan 23.1.2015 Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS Uudet opetussuunnitelman

Lisätiedot

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014

Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 Koonti huoltajien OPS 2016 arvokeskustelusta 11.1.2014 1 a) Miksi lapsesi opiskelee koulussa? Oppiakseen perustietoja ja -taitoja sekä sosiaalisuutta Oppiakseen erilaisia sosiaalisia taitoja ja sääntöjä

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan kieliä yhdistäviä ja erottavia ilmiöitä sekä tukea oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä A2-VENÄJÄ vl.4-6 4.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 ohjata oppilasta havaitsemaan lähiympäristön ja maailman kielellinen ja kulttuurinen runsaus sekä

Lisätiedot

POM2STN/TS, Savelainen Sannimaari & Sällinen Suvi Käsityön jaksosuunnitelma

POM2STN/TS, Savelainen Sannimaari & Sällinen Suvi Käsityön jaksosuunnitelma POM2STN/TS, Savelainen Sannimaari & Sällinen Suvi Käsityön jaksosuunnitelma Jakson päämääränä on kranssin suunnitteleminen ja valmistaminen pehmeitä ja kovia materiaaleja yhdistäen. Jakso on suunnattu

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

Arkistot ja kouluopetus

Arkistot ja kouluopetus Arkistot ja kouluopetus Arkistopedagoginen seminaari 4.5.2015 Heljä Järnefelt Erityisasiantuntija Opetushallitus Koulun toimintakulttuuri on kokonaisuus, jonka osia ovat Lait, asetukset, opetussuunnitelman

Lisätiedot

Sosiaalinen media ja opettajan tvt-taidot: mitä opettajan pitäisi osata? 16.4.2012 Katrina Vartiainen

Sosiaalinen media ja opettajan tvt-taidot: mitä opettajan pitäisi osata? 16.4.2012 Katrina Vartiainen Sosiaalinen media ja opettajan tvt-taidot: mitä opettajan pitäisi osata? 16.4.2012 Katrina Vartiainen Sosiaalinen media? Sosiaalinen media (some) liittyy internetin vuorovaikutteisiin ryhmätyö- ja julkaisujärjestelmiin,

Lisätiedot

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus

OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS Merja Rui Lehtori, opetuksen kehittäminen Koulutuskeskus Salpaus OPISKELIJAN ITSEARVIOINTI Itsearviointi liittyy kiinteästi elinikäisen oppimisen ajatteluun sekä opiskelijan

Lisätiedot

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen Perusopetuksen opetussuunnitelmassa painotetaan työtapojen toiminnallisuutta. Toiminnallisuudella tarkoitetaan oppilaan toiminnan ja ajatuksen

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

etwinning-kumppanuuden rekisteröiminen: ohjeet askel askeleelta

etwinning-kumppanuuden rekisteröiminen: ohjeet askel askeleelta etwinning-kumppanuuden rekisteröiminen: ohjeet askel askeleelta Yleistä sivu 2 Askel 1: Kumppanin löytäminen sivu 3 1) Automaattinen haku sivu 3 2) Tarkennettu haku sivu 4 3) Haku maittain sivu 4 Askel

Lisätiedot

TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014

TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014 TIINA VÄLIKANGAS OPETUSSUUNNITELMA 2014 OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUKSEN TAUSTATEKIJÄT Koulua ympäröivä maailma on muuttunut paljon 2000-luvun alusta globalisaation vaikutukset ja kestävän tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI Ella Kiesi Opetushallitus Tieto ja viestintätekniikkataidot kouluissa Valtakunnalliset opetussuunnitelmien perusteet lähtökohtana Tieto- ja viestintätekniikalla

Lisätiedot

1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen. 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät

1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen. 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät Niin paljon enemmän kuin sähköinen CV 1. Ammatillisen Profiloitumisen väline: profiili, osaaminen 2. Verkostoitumisalusta: tuttavat, kollegat, ryhmät 3. Tiedonhakukanava: muut käyttäjät, artikkelit, ajatusjohtajat,

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄ: Oppimista tukeva arviointikulttuuri

ENNAKKOTEHTÄVÄ: Oppimista tukeva arviointikulttuuri ENNAKKOTEHTÄVÄ: Oppimista tukeva arviointikulttuuri Perehtyminen kotona: Millainen on oppimista tukeva arviointikulttuuri? Palauta mieleen OPSin luku 6. Koonti ja keskustelu opettajainkokouksessa: Mikä

Lisätiedot

Teknologiaa kouluun -projekti

Teknologiaa kouluun -projekti Teknologiaa kouluun -projekti 01/2012 Tiina Partanen & Jouni Kinnunen 2 Teknologiaa kouluun -projekti n omien opettajien ideoima opetuksen ja oppimisympäristöjen kehittämisprojekti Projektin tavoitteena

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666

Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat 1-2 / 2019 yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Opetussuunnitelmakysely - Huoltajat yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 666 Miten seuraavat asiat ovat välittyneet lapsenne koulun arjesta? Oppilas voi vaikuttaa opetuksen suunnitteluun. Säännöllisesti

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Oppijan itsearviointitaidot

Oppijan itsearviointitaidot Oppijan itsearviointitaidot Kielten uudet opetussuunnitelmat eväitä laatijoille ja toteuttajille Tulevaisuuden tendenssejä ja taitoja Yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset ja koulutusjärjestelmä? Tieto-

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Luku 6 Oppimisen arviointi

Luku 6 Oppimisen arviointi Luku 6 Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää

Lisätiedot

STEP 1 Tilaa ajattelulle

STEP 1 Tilaa ajattelulle Työkalu, jonka avulla opettaja voi suunnitella ja toteuttaa systemaattista ajattelutaitojen opettamista STEP 1 Tilaa ajattelulle Susan Granlund Euran Kirkonkylän koulu ja Kirsi Urmson Rauman normaalikoulu

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin

Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Vakuuta vastapuoli Vinkkejä oman työn esittelemiseen ja markkinointiin Heljä Franssila Kulttuuriyrittäjyysluento: Kuvataiteilijat ja tuottajat kohtaavat. 27.10.2014 Frame vahvistaa suomalaisen nykytaiteen

Lisätiedot

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen

Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen. POM2SSU Kainulainen Monilukutaitoa kehittävän ilmiöopetuksen laatiminen POM2SSU Kainulainen Tehtävänä on perehtyä johonkin ilmiöön ja sen opetukseen (sisältöihin ja tavoitteisiin) sekä ko. ilmiön käsittelyyn tarvittavaan

Lisätiedot

1. Oppimisen arviointi

1. Oppimisen arviointi 1. Oppimisen arviointi Koulu vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen käsityksen oppilaat muodostavat itsestään oppijana ja ihmisenä. Arviointi ohjaa ja kannustaa oppilasta opiskelussa sekä kehittää oppilaan

Lisätiedot

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA

ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA ADHD-LASTEN TUKEMINEN LUOKKAHUONEESSA Tässä luvussa annetaan neuvoja parhaista tavoista tukea ADHD-lasta luokkahuoneessa. Lukuun on sisällytetty myös metodologiaan liittyviä ehdotuksia, joiden avulla voidaan

Lisätiedot

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen

Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Mitä taitoja tarvitaan tekstin ymmärtämisessä? -teorian kautta arkeen, A.Laaksonen Lukemisen taitoja Tulisi kehittää kaikissa oppiaineissa Vastuu usein äidinkielen ja S2-opettajilla Usein ajatellaan, että

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

Unesco-koulujen seminaari

Unesco-koulujen seminaari Unesco-koulujen seminaari Opetushallitus 7.9.2016 Uudet opsit ja uusi opettajuus globaalikasvatuksen näkökulmasta 1. Mitä on globaalikasvatus? 2. Mitä uudet opsit sanovat? 3. Mitä sitten? Mitä on globaalikasvatus?

Lisätiedot

Koulutuksen sähköisten palveluiden kehittäminen kuntien ja valtion yhteistyönä. Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja

Koulutuksen sähköisten palveluiden kehittäminen kuntien ja valtion yhteistyönä. Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Koulutuksen sähköisten palveluiden kehittäminen kuntien ja valtion yhteistyönä Tuula Haatainen, varatoimitusjohtaja Yhteinen tahtotila oppilaat hallitsevat tieto- ja viestintätekniikkaa teknologia on läsnä

Lisätiedot

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta

VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA. Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta VIERAAT KIELET PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen yleisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistustyöryhmä 20.1.2010 Anna-Kaisa Mustaparta Kieliympäristössä tapahtuneita muutoksia Englannin asema on vahvistunut,

Lisätiedot

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa

Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa Tervetuloa! Arjen tietoyhteiskuntahanke Koulumestarin koulussa 1 Arjen tietoyhteiskunta hanke Liikenne- ja viestintäministeriön, opetusministeriön ja Opetushallituksen yhteinen hanke vuosina 2008-2010

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu

Tietostrategiaa monimuotoisesti. Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Tietostrategiaa monimuotoisesti Anne Moilanen Rehtori, Laanilan yläaste, Oulu Miksi? Koska oppilaalla on oikeus monipuolisiin oppimisympäristöihin sekä TVT-taitoihin Change is voluntary but inevitable!

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9

Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9 Työskentelyn arviointi eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-9 Tämän yhteenvedon pohjana on Vasa övningsskolan opettajien laatima ruotsinkielinen aineisto työskentelyn arvioinnin perusteista; lähtökohtana opetussuunnitelman

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla

Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla Kielivalintojen tekeminen Kielivalinnat tehdään sähköisesti Helmessä. Kielivalintalomake on auki 28.1. 17.2.2019. Täydennä kielivalintalomakkeelle: ensisijainen kielivalinta

Lisätiedot

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen

57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi perusopetuksen opetussuunnitelmaa alkaen Mikkeli Ote pöytäkirjasta 6/2016 1 (5) Kasvatus- ja opetuslautakunta, 46, 26.05.2016 Kasvatus- ja opetuslautakunta, 57, 16.06.2016 57 Valmistavan opetuksen ja islamin opetussuunnitelman hyväksyminen osaksi

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE

Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE 1 Suomi toisena kielenä -opettajat ry./ KANNANOTTO Hallitus 10.3.2010 TUNTIJAKOTYÖRYHMÄLLE Suomi toisena kielenä (S2) on perusopetuksessa yksi oppiaineen äidinkieli ja kirjallisuus oppimääristä. Perusopetuksen

Lisätiedot

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin

Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Näkökulmia tietoyhteiskuntavalmiuksiin Tietotekniikka oppiaineeksi peruskouluun Ralph-Johan Back Imped Åbo Akademi & Turun yliopisto 18. maaliskuuta 2010 Taustaa Tietojenkäsittelytieteen professori, Åbo

Lisätiedot

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU

APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius Euroopan unionin ohjelma kouluopetukselle APULAISOPETTAJAHARJOITTELU Comenius-ohjelma Kouluopetuksen Comenius-ohjelma tarjoaa kansainvälistymismahdollisuuksia kaikille kouluyhteisöön kuuluville

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO

ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO ITÄ-SUOMEN SUOMALAIS-VENÄLÄISEN KOULUN VISIO Itä-Suomen koulu on oppilaistaan välittävä yhtenäinen suomalais-venäläinen kielikoulu - Monipuolisilla taidoilla ja avaralla asenteella maailmalle Tavoitteet

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä.

Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK. Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Leena Nuutila & Eija Honkanen Haaga-Helia AOKK Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 3.0 Ei sovitettu -lisenssillä. Suomenkielen oppiminen ja oppimisvaikeudet Tämä on otsikkodia, kirjoita

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

KULKURI. Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu. Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti EKO 19.1.2012

KULKURI. Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu. Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti EKO 19.1.2012 KULKURI Ulkomailla asuvan oppilaan verkkokoulu EKO 19.1.2012 Tuija Tammelander ja Anni Autere-Kesti Etäkoulu Kulkuri Perustettu 1975 (2011 toukokuuhun asti Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu) Ylläpitäjä

Lisätiedot