Etsitkö uutta tapaa opettaa? Haluatko motivoida oppilaitasi? Kiinnostaako kansainvälisyys?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Etsitkö uutta tapaa opettaa? Haluatko motivoida oppilaitasi? Kiinnostaako kansainvälisyys?"

Transkriptio

1 Tule mukaan etwinningiin! Etsitkö uutta tapaa opettaa? Haluatko motivoida oppilaitasi? Kiinnostaako kansainvälisyys? Etsi yhteistyökumppaneita kaikkialta Euroopasta. Vie oppilaasi autenttisiin tilanteisiin muiden eurooppalaisten nuorten kanssa ja anna heidän oppia verkkoa ja tietotekniikkaa käyttäen. Opit itsekin kehittämällä uusia työskentelytapoja ja kohtaamalla mielenkiintoisia kollegoita Irlannista, Saksasta tai Turkista kaikkialta. Jo yli opettajaa on lähtenyt mukaan. Tässä esitteessä kerromme etwinningistä ja sen mahdollisuuksista. Selaa, tutustu ja tule mukaan!

2 Autenttisuus motivoi halua tuottaa kieltä Tiina Sarisalmi englanninopettaja Oriveden Keskuskoulu Tärkeintä on aito oppimisen prosessi, vuorovaikutuksen syntyminen ja se, että oppilaat tekevät itse, sanoo englanninopettaja Tiina Sarisalmi Oriveden Keskuskoululta. Hänen mielestään projektille ei tarvitse asettaa selkeää päämäärää, jonka toteutumiseen pyritään. Hän kehuu myös oppimisen autenttisuutta etwinningissä. Sarisalmi tietää, mistä puhuu, sillä hän on jo useita vuosia nivonut etwinningiä opetukseensa. Oriveden Keskuskoulun ja norjalaisen Iglemyr Skolen projekti Learning and Sharing voitti parhaan etwinning-projektin palkinnon vuonna Sarisalmi on myös etwinning-lähettiläs, jonka voi kutsua kouluun kertomaan hankkeesta. Miksi opettajan kannattaa lähteä mukaan? etwinning ystäväluokka innostaa oppilaat kertomaan itsestään ja ympäristöstään ja käyttämään vierasta kieltä kommunikatiivisesti. Kumppanuudesta syntyy aito halu ja tarve vuorovaikutukseen ja motivaatio oppia ja tuottaa itse kieltä. Sarisalmen mielestä kielten osaaminen on väline muussa elämässä selviytymiselle. Tätä ei tarvitse selittää oppilaille etwinning-projekteissa. Tiina Sarisalmi on tehnyt ja aikoo tehdä edelleen paperille painettuja oppikirjoja, mutta samalla hän pitää päivänselvänä, että tieto- ja viestintätekniikan esimerkiksi etwinningin suomia mahdollisuuksia kannattaa käyttää. Niiden avulla oppimiseen saadaan mukaan oikeita, vierasta kieltä puhuvia ihmisiä sekä heidän elämäänsä ja kulttuuriaan. etwinningissä on mukana valtavasti opettajia ja kouluja, perustelee Sarisalmi vielä. etwinningistä löydettyihin kumppaneihin voi luottaa, koska mukaan ilmoittautuneiden opettajien aitous tarkistetaan kansallisesti. Sopiva kumppani löytyy helposti, vakuuttaa Sarisalmi. Hän suosittelee etwinningiä myös siksi, että opettajat ovat itse olleet koko ajan mukana sen suunnittelussa. Se ei ole insinöörien tuotantoa. Lähettiläät: Eri puolilla Suomea, kuten useimmissa etwinning-maissa, toimii hankkeen omia lähettiläitä. Muutamia heistä näet tässä esitteessä. He ovat kokeneita opettajia ja etwinningin asiantuntijoita, jotka ovat perehtyneet etwinningin toimintaan, pedagogisiin ratkaisuihin ja tilaisuuksien järjestämiseen. Lähettiläiden yhteystiedot löydät etwinningin sivuilta: Voit pyytää lähettiläiltä apua etwinningiin liittyvissä asioissa. Jos Sinusta tuntuu, etteivät etwinningin työkalut toimi, voit kysyä neuvoa lähimmältä lähettiläältä. Jos kaipaat neuvoja ja opastusta projektisi toimintaan tai työvälineiden käyttöön, saat heiltä apua. Ja jos haluat saada alueellasi etwinning-koulutusta, ota yhteyttä lähettiläisiin.

3 Hyviä ideoita Pakit etwinningin pakit ovat valmiita projektisuunnitelmia. Pakit ovat projektireseptejä, jotka ohjaavat ja tukevat opettajaa projektin alusta loppuun. etwinning portaalissa on valtava määrä pakkeja kaikille ikäryhmille, oppiaineille ja aikaväleille - muutamasta kuukaudesta koko lukuvuoden kestäviin projekteihin. Osa pakeista keskittyy teemaan, osa projektissa tarvittaviin työkaluihin. Pakit sopivat erinomaisesta vasta-alkajille, jotka haluavat aloittaa ensimmäisen projektinsa. Moduulit etwinningin moduulit ovat pieniä, lyhytkestoisia harjoituksia. Moduulit sopivat projektin alkuun tai osaksi jo käynnissä olevaa projektia. Niiden tarkoitus on innostaa projektin suunnitteluasteella tai toimia taukona, jos tarvitaan uutta puhtia tai ajateltavaa. Moduulit rakentavat dynaamista ryhmähenkeä kumppanikoulujen oppilaiden välillä. Moduulit jakautuvat neljään lajiin: jäänsärkijät kulttuurinen tiedostaminen luovuus verkkotyökalut. Galleria etwinnig-galleria esittelee onnistuneita etwinning-projekteja Galleria esittelee konkreettisia esimerkkejä, joissa opettajat ovat soveltaneet ideoita käytännössä ja rakentaneet projekteja kumppaniensa kanssa. Opettajat kertovat galleriassa, kuinka he tekevät yhteistyötä, mitä se on heille antanut, mitä se on antanut oppilaille ja millaisia haasteita prosessiin sisältyi.

4 etwinning tukee oppijoita, opettajia ja oppimista Työkaluja TwinSpace TwinSpace on työskentely-ympäristö ja -alusta, jossa opettajat ja oppilaat työstävät projektiaan. Jokainen käyttäjä saa käyttäjätunnuksen ja salasanan. Opettaja voi määritellä, kuinka laajat oikeudet oppilaille ja projektiryhmille annetaan. TwinSpace on turvallinen. TwinSpace sisältää varta vasten kouluyhteistyöhön tarkoitettuja työkaluja: kommunikointiin: dialogin välineitä oppilaiden ja opettajien kesken projektin edetessä suunnitteluun: välineitä yhteisten tavoitteiden, päämäärien ja toivottujen tulosten asettamiselle ajanhallintaan: välineitä projektin aikataulun hallintaan ryhmähengen luomiseen: kaikki näkevät yhteiset tulokset ja sen, kuinka tulosta on syntynyt TwinSpacen tärkeimmät työkalut ovat: Opettajanhuone, missä opettajat voivat keskustella ja suunnitella projektiaan Oppilaiden nurkkaus, missä oppilaat voivat keskustella Foorumi sopii pitkän aikavälin keskusteluille Chat sopii reaaliaikaiselle keskustelulle Wiki auttaa yhteisessä tiedonkeräämisessä Blogi auttaa projektin toiminnan ja tulosten raportoinnissa Projektin verkkosivuja voidaan rakentaa ja muokata. Siellä projektin tulokset julkaistaan vanhemmille, kollegoille tai muille oppilaille Mahdollisuus ladata lisämateriaalia, kuten tekstiä, esityksiä, ääntä ja kuvaa.

5 FlashMeeting FlashMeetingin avulla käydään suojattuja videoneuvotteluja. Tarvitaan vain web-kamera, mikrofoni ja internet-yhteys. Opettajat käyttävät FlashMeetingiä yhteistyön välineenä. Sen avulla he tapaavat, keskustelevat ja suunnittelevat. FashMeeting auttaa oppilaita kommunikoimaan projekteissa. MagazineFactory MagazineFactory on verkkolehden julkaisutyökalu. Opettajat ja oppilaat voivat perustaa oman verkkolehden ja toimituksen. MagazineFactoryn mahdollistama työskentelytapa kehittää ryhmätyötaitoja. Oppilaat voivat työskennellä kansainvälisissä ryhmissä. Opettajat voivat muodostaa pienryhmiä, joissa on jäseniä kustakin projektikoulusta. Pienryhmissä oppilaille voi antaa erilaisia tehtäviä heidän omien mieltymystensä mukaan. Joku voi olla valokuvaaja, toinen toimittaja, kolmas graafinen suunnittelija. Projektipäiväkirja Projektipäiväkirja on blogiperiaatteella toimiva verkkosivusto, johon yksi tai useampi henkilö kirjoittaa säännöllisesti. Projektipäiväkirjaan voi liittää äänileikkeitä, linkkejä, kuvia ja muita mediaelementtejä. Opettaja voi käyttää sitä sähköisenä tiedotuskanavanaan. Se sopii projektin seurantaan, analysointiin ja arviointiin.

6 Välineet yhdessä tekemiselle kumppani koulujen kesken Sari Auramo luokanopettaja Ohkolan koulu Mäntsälä Yhdessä tekeminen onnistuu parhaiten keksimällä oppilaslähtöisesti kiinnostavia ja motivoivia aiheita, sanoo Sari Auramo. Oppilaat kannattaa jakaa taitojen ja kiinnostuksen mukaan niin, että ryhmästä löytyy kaikenlaista osaamista: yksi voi olla hyvä englannin puhuja, toinen piirtäjä jne. Ryhmät voi jakaa etwinningin välineiden avulla myös kumppanikoulujen kesken. Englannin kielen käyttämistä pelätään usein. Opettajan on autettava ensimmäisen kynnyksen yli. Kynnyksen ylitystä voi helpottaa valitsemalla kumppanikouluista samantasoiset oppilaat kirjeenvaihtokavereiksi. Projekteissa, joihin Auramo on osallistunut, on käytetty melko vakiintunutta välinevalikoimaa. Vaikka lista on pitkä, on ohjelmien käyttö ollut helppoa ja luontevaa. Oppilaat ovat kirjoittaneet tietokoneella esittelyt itsestään. He ovat ottaneet digikuvia ja muokanneet niitä tietokoneella. On skannattu kuvia, tehty Powerpoint-esityksiä ja nauhoitettu ääniä niihin. Tuotoksia on kerätty nettisivuille ja katsottu toisten tekemiä juttuja dataprojektorilla. Alussa Auramo ei tietoisesti miettinyt, kuinka projektit integroituvat opetussuunnitelmiin. Mutta jokaisesta projektista on löytynyt vaikka kuinka monta opetussuunnitelmaan sopivaa asiaa, vakuuttaa Auramo nyt. Esimerkiksi saksalais-suomalaisessa satuprojektissa kuvaamataidon opiskelu oli ensisijainen tavoite. Esiin nousi muitakin teemoja ja aiheita, kuten eettisyys, oikeudenmukaisuus, maantieto, vieraat kielet, eurooppalainen kulttuuriperintö ja oppilaiden keskinäinen yhteistyö. Jotta yhdessä tekeminen onnistuisi, Auramo oppilaineen tutkii ja kommentoi, mitä kumppanit tekevät projektin aikana. Projektia voi viedä eteenpäin vuoron perään, esimerkiksi jatkamalla kertomusta vuorotellen. Oppilaat voidaan jakaa joukkueisiin, joissa on jäseniä monista maista. Espanjalaisten kanssa suunnitellaan tietokilpailua, jonka joukkueissa on jäseniä kummastakin maasta. Yhteishenkeä nostatetaan laittamalla kaikkien kumppaneiden töitä esille oman luokan ja koulun seinälle. Alussa oppilaiden keskinäiseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa. etwinning on Euroopan komission menestyksekkäimpiä hankkeita. Se toimii hyvin ja se on hyvin tuettu. Auramo on saanut etwinning-kollegoistaan paljon uusia tuttavia ja ystäviä. Oppilaat ovat saaneet mahdollisuuksia käyttää englantia oikeasti, mielekkäitä syitä opetella tvt-välineiden käyttöä, tietoa toisista maista ja kulttuureista sekä mukavia hetkiä tuotoksia ihailtaessa. Hän kehottaa opettajia lähtemään rohkeasti mukaan. Auramo on itse etwinning-lähettiläs ja opettajat voivat pyytää häntä kouluvierailulle kertomaan, kuinka etwinning toimii. Jännittäviä mahdollisuuksia yhteisen tiedon luomiseen Kristiina Kumpulainen Opetushallituksen tieto- ja arviointitoimintayksikön johtaja Informaatio- ja viestintäteknologia muuttaa arkipäiväämme jatkuvasti. Mutta miten on kasvatuksen ja koulutuksen laita? Ovatko uudet teknologiat muuttaneet opetus- ja oppimistapojamme, ja jos näin on, niin miten se ilmenee? Eri puolilla maailmaa on tehty aloitteita merkittävistä kansallisista ja maailmanlaajuisista hankkeista, joissa tutkitaan teknologian käyttöä ja vaikutusta oppimiseen ja opetukseen. Alalla ennestään tehty tutkimus on jo osoittanut, että teknologian vaikutusta oppimiseen ei voi

7 Oppilaat on helppo motivoida Pasi Siltakorpi erityisluokanopettaja Pääskyntien koulu Porvoo Yhdessä tekemisen kannalta pieni ryhmäkoko on eduksi, miettii erityisluokanopettaja Pasi Siltakorpi. Yhdessä tekeminen onnistuu parhaiten, jos opettaja on innostunut ja motivoitunut. Se heijastuu myös oppilaiden työskentelyyn ja sitä kautta muuhun koulutyöhön. Siltakorpi on saanut etwinning-kumppaneiltaan tukea motivointiin. Ulkomaisista kollegoista, joilla on samankaltaisia kiinnostuksen kohteita, on tullut Siltakorven ystäviä. Kannattaa muistaa, että hankkeet voivat olla lyhyitäkin. Tavoitteita ei taritse asettaa alussa liian korkealle, eikä tarvitse osata Oxfordin englantia, vähempikin riittää. Oppilaiden itsetunto vahvistui projektien myötä. Samalla heidän kykynsä itseilmaisuun ja uskalluksensa kommunikoida ulkomaisten kumppanien kanssa kasvoi. Brittiläiset kumppanit hyötyivät projektista, koska he joutuivat pohtimaan, millaista sanastoa kannattaa käyttää ja kuinka ottaa huomioon kohdeyleisö. Oppilaiden tietämys muista kulttuureista kasvaa yhteistyön myötä puolin ja toisin. etwinningin tarjoamat oppimisen välineet auttavat yhdessä tekemistä. FlashMeeting videokonferenssin avulla oppilaat näkevät ja kuulevat toisiaan, vaikka koulut sijaitsevat Euroopan eri puolilta. Siltakorpi kehuu etwinningiin sisältyvää mahdollisuutta hakea kumppaneita. Hän pitää ensisijaisen tärkeänä, että opettaja löytää samoista asioista kiinnostuneen ja motivoituneen kollegan oppilaineen. etwinningistä opettaja löytää kaikki tarvittavat välineet projektin vetämiselle. Sitä on helppo käyttää, eikä se vaadi lisäkoulutusta. Yleensä projektiidea syntyy ja kehittyy ensin. Idea voi löytyä myös oppiaineen sisältä. Sitten löytyy liitos opetussuunnitelmiin, miettii Siltakorpi. Projektit, joissa hänen oppilaansa ovat olleet mukana, on ollut helppo integroida opetussuunnitelmiin. Projektit ovat sopineet hyvin monenlaisten oppiaineiden tavoitteisiin: englannin kieleen, kotitalouteen, matematiikkaan, maantietoon, kuvaamataitoon, opinto-ohjaukseen ja äidinkieleen. Flashmeeting-videokonferensseihin on valmistauduttu käymällä ensin englannin tunnilla läpi tarvittavaa sanastoa ja miettimällä haastattelukysymyksiä. Flash- Meeting tallentaa kokoukset, joten niitä voi analysoida myöhemmin kieltenopetuksen tai itseilmaisun kannalta. Projekteissa on käytetty myös MagazineFactorya, johon oppilaat kirjoittivat artikkeleita mm. suomalaisesta jouluperinteestä ja presidentinvaaleista. Audacity-ohjelmalla oppilaat tekivät muutaman sanan Easy Finnish -harjoituksia ja siirsivät ne verkkolehteen. Pokkaridigikameralla tehtiin videotervehdys. tarkastella ainoastaan suorana kausaalisuhteena. Sen sijaan opetusteknologiaa on tutkittava osana laajempaa yhteiskunnallista ja kulttuurista kontekstia, jossa sitä käytetään. Lisäksi monissa raporteissa painotetaan itse oppimisprosessin luonteen ja sitä tukevien ratkaisujen syvällistä ymmärtämistä teknologiaa hyödyntävissä oppimisympäristöissä. Sosiaalinen media tarjoaa jännittäviä mahdollisuuksia yhteisen tiedon luomiseen. Innovatiivisen teknologian avulla oppijat ja opettajat voivat olla uudella tavalla läsnä vuorovaikutuksessa, yhteistyössä ja tiedon luonnissa. Teknologian mukanaan tuomat uudet mahdollisuudet ja haasteet vaativat huomiota myös oppijoiden identiteetin rakentumiseen. Kasvatuksellisena haasteena on valjastaa teknologisten innovaatioiden voima mielekkääseen ja elinikäiseen oppimiseen. On selvää, että opetuskontekstissa teknologialla on oltava muukin kuin viestinnällinen tai viihteellinen tehtävä. Velvollisuutemme kasvattajina ja kasvatusalan päättäjinä onkin varmistaa, että jokainen oppilas omaksuu sellaisen toimintakulttuurin, jossa teknologian käyttö tukee oppimista ja aktiivista osallistumista yhteiskuntaan.

8 Tukitoiminta etwinningin käyttäjälle on tarjolla monenlaisia palveluita. Kun tarvitset tietoja tai apua mihin tahansa etwinningin tai sen portaalin käyttöön liittyvässä asiassa, voit aina kääntyä puoleemme: tai p etwinningin verkkosivuilta tai löydät paljon tietoa ja uutisia. Järjestämme erilaisia etwinningin esittelytilaisuuksia ja seminaareja, joihin olet tervetullut osallistumaan. Voit tilata esittelytilaisuuden paikkakunnallesi. Eurooppalaisissa ja suomalaisissa uutiskirjeissä kerromme tuoreimmista tapahtumista ja tiedotamme erilaisista mahdollisuuksista. Järjestämme kansainvälisiä seminaareja eri puolilla Eurooppaa. Jos olet kiinnostunut lähtemään mukaan, löydät tiedot ja hakuohjeet uutiskirjeestä ja verkkosivuiltamme. Voit hakea projektillesi suomalaista ja eurooppalaista laatuleimaa ja osallistua kotimaiseen tai kansainväliseen kilpailuun. Julkaisemme jatkuvasti etwinningiin liittyvää kirjallisuutta ja esitteitä. Lyhyt esittely: etwinning on Euroopan Komission elinikäisen oppimisen ohjelman hanke, jolla halutaan rohkaista eurooppalaisia opettajia ja oppilaita yhteiseen työskentelyyn verkon välityksellä. etwinning käynnistyi vuonna 2005 ja se on saavuttanut nopeasti suuren suosion. Palveluun on vuonna 2009 rekisteröitynyt jo yli käyttäjää kaikkialta Euroopasta ja sen lähialueilta Turkkia myöten. Suomesta mukana on yli tuhat koulua. etwinning tarjoaa eurooppalaisille opettajille mahdollisuuden luoda yhteyksiä, jakaa ideoita ja ennen kaikkea työskennellä yhdessä etäisyyksistä riippumatta. Se tekee tieto- ja viestintätekniikasta luonnollisen osan koulutyötä ja antaa oppilaille mahdollisuuden tutustua muihin oppilaisiin käyttämällä opittua kielitaitoa autenttisessa ympäristössä. etwinning on tarkoitettu opettajille ja oppilaille sekä kaikille muille koulussa työskenteleville esi- ja perusopetuksessa, lukiossa ja ammatillisessa peruskoulutuksessa. etwinning antaa työvälineet eurooppalaisten kumppanien löytämiseen, yhteisen projektin luomiseen ja projektin toimintaan. Projektin sisällöstä ja aikataulusta päättää opettaja itse, mitään raskasta projektinhallintaa ei ole. etwinning tukee myös muita kansainvälisiä hankkeita erityisesti Comeniuksen piirissä. Jokaisessa maassa on oma etwinning-tukipisteensä, joka palvelee käyttäjiä kaikissa aiheeseen liittyvissä kysymyksissä. Sen palveluita täydentää lähettiläsopettajien verkko eri puolilla maata. Kansalliset tukipisteet toimivat yhdessä etwinningin kehittäjien tiiviinä verkostona. Myös yhteistyö Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskuksen CIMO:n kanssa on tiivistä. Tervetuloa mukaan etwinningin toimintaan! Saat uusia ystäviä ja uutta virtaa omaan työhösi! Yhteystiedot: etwinning Opetushallitus Hakaniemenranta Helsinki Ota yhteyttä: Yrjö Hyötyniemi puh Mia Sandvik tel Ensi askeleet Rekisteröidy Kerro etwinningin etusivulla lyhyessä lomakkeessa, missä työskentelet ja millaista yhteistyötä toivot. Saatat saada piankin yhteistyöehdotuksia. Etsi ja löydä kumppani etwinning tarjoaa mainion välineen etsiä tuhansien joukosta juuri Sinua kiinnostava yhteistyökumppani. Suunnittele yhteistyötä Arvioi kumppanisi ehdotuksia ja ehdota hänelle omia toiveitasi. Keskustelkaa yhdessä ja suunnitelkaa huolellisesti yhteistyön kulku. etwinning tarjoaa välineet keskustelulle. Perusta projekti Perustakaa projekti kumppaninne kanssa nappia painamalla. Myöhemmin voitte kutsua mukaan muita opettajia eri maista ja kouluista. Toteuta projekti Kutsu mukaan oppilaasi ja ohjaa heidät työskentelemään yhdessä eurooppalaisten ystävienne kanssa. Raportoi työstä projektipäiväkirjassa Muutkin ovat kiinnostuneita työstänne. Voit julkaista tulokset netissä ja raportoida niistä projektipäiväkirjassa. Raportointi ei ole pakoll ista mutta siitä on paljon hyötyä. Hae laatumerkkiä ja osallistu kilpailuihin Työsi on tuloksellisempaa kuin ehkä luuletkaan! Hae onnistuneelle projektille laatumerkkiä, niin pääset osallistumaan kilpailuihin, joissa maan ja Euroopan parhaille on tarjolla hyvät palkinnot.

50 Euroopassa. Reseptiä koulujen yhteistyöhön ja ammatilliseen kehittymiseen

50 Euroopassa. Reseptiä koulujen yhteistyöhön ja ammatilliseen kehittymiseen 50 Euroopassa Reseptiä koulujen yhteistyöhön ja ammatilliseen kehittymiseen etwinningkeittokirja etwinning-keittokirja 2011 1 Julkaisija Toimittajat Aineiston laatijat Kirjoittaja Kielikoordinointi Kääntäjä

Lisätiedot

PAREMPI OPPIA YHDESSÄ

PAREMPI OPPIA YHDESSÄ PAREMPI OPPIA YHDESSÄ tukea etwinning-hankkeesta Satu Raitala Hannu Ylilehto (toim.) Kiitokset asiantuntijoille: Pasi Silander Minna Lakkala Leena Vainio Paula Mattila Tomi Terentejff Anne Rongas Kiitokset

Lisätiedot

Minkälainen on hyvä kansainvälinen projekti?; Arviointitutkimus opettajien kokemuksista etwinningprojekteissa

Minkälainen on hyvä kansainvälinen projekti?; Arviointitutkimus opettajien kokemuksista etwinningprojekteissa This document is downloaded from HELDA - The Digital Repository of University of Helsinki. Title Minkälainen on hyvä kansainvälinen projekti?; Arviointitutkimus opettajien kokemuksista etwinningprojekteissa

Lisätiedot

Senioreiden ideapaja kestävää oppimista yhteisössä

Senioreiden ideapaja kestävää oppimista yhteisössä Työpajakäsikirja Senioreiden ideapaja kestävää oppimista yhteisössä Ikäihmisten osaamisen tunnistaminen ja uusien mahdollisuuksien avaaminen oppimiselle ja osallisuudelle Elinikäisen oppimisen ohjelman

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA

KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunta Luokanopettajankoulutus Tiivistelmä opinnäytetyöstä Tekijä Nevala Minna Työn nimi Sosiaalisen median mahdollisuudet alakouluopetuksessa Pääaine

Lisätiedot

OPI etwinningin AVULLA

OPI etwinningin AVULLA OPI etwinningin AVULLA Julkaissut huhtikuussa 2006: etwinning Keskustukipalvelu European Schoolnet 61 Rue de Trèves B-1040 Brussels Belgium Ulkoasu: Hofi Studio, Praha, Tsekin tasavalta Tulostettu: 1000

Lisätiedot

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström

FinTandem. koordinaattorin käsikirja. Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström FinTandem koordinaattorin käsikirja Ulrica Taylor Katri Karjalainen Pia Sandås Marika Boström 1 JOHDANTO 2 2 TANDEM KIELENOPPIMISMENETELMÄNÄ 4 3 KUKA VOI OSALLISTUA TANDEMIIN? 8 4 KURSSIMALLI: FinTandem

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ ALAKOULUSSA

SOSIAALINEN MEDIA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ ALAKOULUSSA Mira Päätalo SOSIAALINEN MEDIA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ ALAKOULUSSA Tapaustutkimus luokanopettajasta sosiaalisen median käyttäjänä SOSIAALINEN MEDIA OPPIMISYMPÄRISTÖNÄ ALAKOULUSSA Tapaustutkimus luokanopettajasta

Lisätiedot

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle

NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE. Opas asuntolaohjaajalle NUORI TEKEE, OHJAAJA TUKEE Opas asuntolaohjaajalle Miten auttaa ja kannustaa nuoria tekemään itse? Tämä opas on tehty tueksi asuntolatoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen. Se antaa ideoita arjen työssä

Lisätiedot

TUTKIVAN TEATTERITYÖN KESKUKSEN JULKAISU SOSIAALISEN SIRKUKSEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS

TUTKIVAN TEATTERITYÖN KESKUKSEN JULKAISU SOSIAALISEN SIRKUKSEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS TUTKIVAN TEATTERITYÖN KESKUKSEN JULKAISU SOSIAALISEN SIRKUKSEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS SOSIAALINEN SIRKUS HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN OPAS SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT 1. SOSIAALISEN SIRKUSTOIMINNAN KÄYNNISTÄMINEN

Lisätiedot

LIISA SEPPÄNEN [TOIM.] Sulassa somessa. Kokeiluja ja ja kokemuksia sulautuvasta oppimisesta

LIISA SEPPÄNEN [TOIM.] Sulassa somessa. Kokeiluja ja ja kokemuksia sulautuvasta oppimisesta LIISA SEPPÄNEN [TOIM.] Sulassa somessa Kokeiluja ja ja kokemuksia sulautuvasta oppimisesta SULASSA SOMESSA KOKEILUJA JA KOKEMUKSIA SULAUTUVASTA OPPIMISESTA Attribution 1.0 Finland Toimittaja Sarjan ulkoasu

Lisätiedot

Vinkkejä tutkielman ohjaajalle

Vinkkejä tutkielman ohjaajalle VIKSUN OHJAAJAN POAS Vinkkejä tutkielman ohjaajalle Sisällysluettelo 1. OHJAAJALLE 2 2. VIKSU-TIEDEKILPAILU 2 2.1 Viksun tarkoitus 2 2.2 Viksuun osallistuvat työt 2 2.3 Viksu-työ 3 3. TUTKIELMAN TEKEMINEN

Lisätiedot

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön

Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Selkokielinen opas Suomen Pakolaisapu ry Suomen Pakolaisapu ry 1 ZZ Vertaisryhmätoiminnan opas maahanmuuttajatyöhön Toim. Yuko Kametani, Anne Korppinen ja

Lisätiedot

Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON. ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Oppaat ja käsikirjat 2013:8

Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON. ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen. Oppaat ja käsikirjat 2013:8 Tina Heino (toim.) KOKEMUKSET KIERTOON ideoita oppimisympäristöjen kehittämiseen Oppaat ja käsikirjat 2013:8 Opetushallitus Oppaat ja käsikirjat 2013:8 ISBN 978-952-13-5551-6 (nid.) ISBN 978-952-13-5552-3

Lisätiedot

Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille

Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille MINÄ - OPETTAJA? MINÄ - OPETTAJA? Minä opettaja? MINÄ - Opas vapaan sivistystyön opettajille OPETTAJA? Bildningsalliansen, 2013. Med stöd från Kordelins stiftelse. Sisällys Johdanto... 3 1. Johdatus vapaaseen

Lisätiedot

Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen

Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen Kylässä koulussa Järjestöjen kouluvierailuopas kansainvälisyyskasvatukseen Kylässä koulussa -oppaan työstämiseen osallistuneet järjestöt: Suomen YK-liitto Kepa ry Plan Suomi Säätiö Amnesty International

Lisätiedot

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla

Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla Kuvaus pelinkehitystoiminnasta Helsingin nuorisoasiainkeskuksen Pelitalolla projektisuunnittelija Anna-Laura Marjeta Helsingin nuorisoasiainkeskus/pelitalo 1 Sisällys 1. Taustaa... 3 2. Työmuodon tavoitteet...

Lisätiedot

ny oma YritYsYrittäjän opas

ny oma YritYsYrittäjän opas A M O Y N S Y Y RIT Yrittäjän opas NY Yrittäjyyskasvatuksen polku Kustantaja: Nuori Yrittäjyys ry, Helsinki 2011 Toimitus: Turo Numminen ja Virpi Utriainen Ulkoasu ja taitto: Anne Jokisaari Oikoluku: Tom

Lisätiedot

Ideasta ratkaisuun. virikkeitä luovaan projektityöskentelyyn

Ideasta ratkaisuun. virikkeitä luovaan projektityöskentelyyn Ideasta ratkaisuun virikkeitä luovaan projektityöskentelyyn Ideasta ratkaisuun virikkeitä luovaan projektityöskentelyyn Ideasta ratkaisuun virikkeitä luovaan projektityöskentelyyn Toimitus: Merike Kesler

Lisätiedot

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat.

SAMALLE VIIVALLE. Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen. Kesätyöpaikka. tutuksi. Sarja. kuva. Työelämäillat. SAMALLE VIIVALLE Malleja monikulttuuristen nuorten ja työelämän kumppanuuteen Ura haaveet Hissipuhe Ideasta tuotteeksi kesätyöpaikka Tietoa myös vanhemmille Sarja kuva Verkostot tutuksi Apuun Työelämäillat

Lisätiedot

Ryhmän ohjaajan käsikirja

Ryhmän ohjaajan käsikirja Ryhmän ohjaajan käsikirja KIITOKSET Tuulia Aho Atte Airaksinen Katja Danska-Honkala Sirpa Erkkilä-Häkkinen Minna Flyktman Kristiina Hannula Helsingin Maalariammattikoulu Heikki Hujanen JAO / Hyvinvointi

Lisätiedot

Fotonovela Tarinoita etelästä ja pohjoisesta OHJAAJAN OPAS SISÄLLYS MIKÄ ON FOTONOVELA? 5 ENNEN TYÖPAJAA 6 FOTONOVELA-TYÖPAJAN TOTEUTUS 7 1. TARINOINTIIN VIRITTÄYTYMINEN JA MOTIVOINTI 9 2. AKTIIVISUUTEEN

Lisätiedot

Koulu kohtaa maailman

Koulu kohtaa maailman Liisa Jääskeläinen ja Tarja Repo (toim.) Koulu kohtaa maailman Mitä osaamista maailmankansalainen tarvitsee? Oppaat ja käsikirjat 2011:16 Oppaat ja käsikirjat 2011:16 Maailmankansalaisena Suomessa -hanke

Lisätiedot

IDEOITA JA VÄLINEITÄ AMMATTIOPISTON RYHMÄNOHJAUKSEEN. Minulla on tavoitteita, jotka haluan toteuttaa. Onni RO-OPE

IDEOITA JA VÄLINEITÄ AMMATTIOPISTON RYHMÄNOHJAUKSEEN. Minulla on tavoitteita, jotka haluan toteuttaa. Onni RO-OPE IDEOITA JA VÄLINEITÄ AMMATTIOPISTON RYHMÄNOHJAUKSEEN Minulla on tavoitteita, jotka haluan toteuttaa. Onni RO-OPE Julkaisija: Kuntoutussäätiö Pakarituvantie 4 5 00410 Helsinki www.kuntoutussaatio.fi Helsinki

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Reeta Tenhola. Yhteisöllisen oppimisen ja vuorovaikutuksen tukeminen sosiaalisen median avulla kansalaisopistossa

Reeta Tenhola. Yhteisöllisen oppimisen ja vuorovaikutuksen tukeminen sosiaalisen median avulla kansalaisopistossa Reeta Tenhola Yhteisöllisen oppimisen ja vuorovaikutuksen tukeminen sosiaalisen median avulla kansalaisopistossa 2011 KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Kasvatustieteiden tiedekunta Tiivistelmä opinnäytetyöstä

Lisätiedot

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA

KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Anne Heinonen KIRJASTOKASVATUSTA JA MEDIAKASVATUSTA - katsaus kirjaston ja koulun yhteistyöhön Piirroskuvat:

Lisätiedot

ny oma YritYsYrittäjän opas

ny oma YritYsYrittäjän opas A M O Y N S Y Y RIT Yrittäjän opas NY Yrittäjyyskasvatuksen polku Kustantaja: Nuori Yrittäjyys ry, Helsinki 2012 Toimitus: Turo Numminen ja Virpi Utriainen Ulkoasu ja taitto: Anne Jokisaari Oikoluku: Tom

Lisätiedot

PAREMPIA ARVOSANOJA PITÄMÄLLÄ HAUSKAA. Koululaisen ipad

PAREMPIA ARVOSANOJA PITÄMÄLLÄ HAUSKAA. Koululaisen ipad PAREMPIA ARVOSANOJA PITÄMÄLLÄ HAUSKAA Koululaisen ipad Muuta koti moderniksi oppimisympäristöksi ipadin avulla Paranna oppimistuloksia oma-aloitteisen harjoittelun kautta Käytä tehokkaasti juuri oikeita

Lisätiedot