Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin."

Transkriptio

1 JÄSENKIRJE 4/ Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kustannusindeksi Bulgarian ja Romanian kabotaasikielto Moduuliyhdistelmien kaventaminen Loppuvuoden työaikajärjestelyt ja palkanmaksu Rahdin kuljettajan vastuu Koulutuksia Ajokortin yläikäraja poistumassa Liikennelupa-asioiden käsittely ELY-keskuksille Työnantajan kansaneläkemaksu 2010 ALV lainsäädännön muutoksia Verotili Koneteam Oy Jäsenmaksut 2010 Toimiston loma-ajat KUORMA-AUTOLIIKENTEEN KUSTANNUSINDEKSI Tilastokeskuksen julkaiseman Kuorma-autoliikenteen kustannusindeksin mukaan alan kokonaisindeksi laski 0,2 prosenttia vuoden 2008 marraskuusta vuoden 2009 marraskuuhun. Pakettiautojen ja kevyiden kuorma-autojen kustannukset nousivat + 1,6 %. Keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen kustannukset nousivat + 0,1 % ja perävaunuyhdistelmien kustannukset laskivat - 0,7 %. Indeksin Taulu 1 on liitteenä. KABOTAASIKIELTO JATKUU BULGARIAN JA ROMANIAN OSALTA Liikenne ja viestintäministeriö on lähettänyt EU:n Liikennepääosastolle kirjeen, jossa ilmoitetaan että Suomi jatkaa kahdella (2) vuodella, vuoden 2011 loppuun, kabotaasikieltoa Bulgarian ja Romanian kuljetusyrityksille. Bulgaria on päättänyt jatkaa kabotaasikieltoa niiden maiden osalta, jotka noudattavat kieltoa bulgarialaisiin kuljetusyrityksiin. MODUULIYHDISTELMIEN TOISPUOLEINEN KAVENTAMINEN Ajoneuvohallintokeskus (AKE) on 9.12 tiedotteessaan katsastajille tarkentanut tulkintaa moduulien toispuoleiseen kaventamiseen. Tiedotteen mukaan toispuoleinen kaventaminen on mahdollista eikä valaisimien sijoitusta tarvitse AKE:n tiedotteen mukaan kaventamisen yhteydessä muuttaa. Tiedote löytyy SKAL:n nettisivuilta; kohta: lisätietoja LOPPUVUODEN TYÖAIKAJÄRJESTELYT JA PALKANMAKSU Kuorma-autoalan työehtosopimusten mukaan säännöllinen työaika on kaikissa 2-viikko jaksoissa 80 tuntia. Siten siis myös itsenäisyyspäivän, joulun, uudenvuodenpäivän ja loppiaisen sisältävien 2-viikkojaksojen säännöllinen työaika täysaikaisella kuljettajalla on 80 tuntia. Kuorma-autoalan työehtosopimuksen mukaan jouluaatto on vapaapäivä.

2 Mikäli em. jaksoissa työnantajalla ei ole mahdollisuutta teettää työtä 80 tuntia, voidaan säännöllistä työaikaa työntekijäkohtaisesti lyhentää antamalla/ohjelmoimalla vuosityöajan lyhennysvapaita (ns. pekkasia ) näissä arkipyhäjaksoissa. Vuonna 2008 kertyneet työajanlyhennysvapaat on annettava kuluvan kalenterivuoden loppuun mennessä. Vuonna 2008 loppiainen oli sunnuntaina ja työajanlyhennysvapaita kertyi siten enintään 18 päivää. Mikäli v ansaitut lyhennysvapaat on jo kaikki annettu, voidaan loppuvuoden arkipyhäjaksoissa työaikaa lyhentää myös tänä vuonna ansaituilla lyhennyspäivillä. Työajanlyhennyspäiviä annettaessa / ohjelmoitaessa työtuntijärjestelmään on huomattava, että jokaiseen viikkoon (7 kalenteripäivää) mahtuu kahden viikoittaisen vapaapäivän lisäksi 5 työajanlyhennyspäivää, jotka siis voivat olla myös arkipyhinä. Työajanlyhennysvapaita annettaessa yksitäiset työajanlyhennyspäivät ilmoitetaan työntekijälle ennalta ohjelmoidussa työtuntijärjestelmässä tai mikäli työtuntijärjestelmää ei laadita vähintään 2 viikkoa ennen vapaan antamista. Ilmoitus viiden päivän mittaisesta vapaasta on annettava työntekijälle vähintään 2 viikkoa ennen vapaata. Vuosityöajanlyhennyspäivien antamisesta / ohjelmoinnista tarkemmin kuorma-autoalan työehtosopimuksen 12 :ssä. RAHDIN KULJETTAJAN VASTUU Asiakkaat ovat pyrkineet sisällyttämään kuljetussopimuksiin sopimussakkomääräyksiä, jotka ylittävät tiekuljetussopimuslain enimmäisvastuumäärät. Miten asiaa on tarkasteltava oikeudellisesti, ovatko tällaiset määräykset päteviä? SKAL pyysi lausunnon alan asiantuntijalta Tuija Viinikalta (KTT, OTL, Turun kauppakorkeakoulu) Yhteenvetoa lausunnosta; Tiekuljetussopimuslaki (TKSL) ja CMR ovat pakottavaa oikeutta ja säännöksistä ei voi poiketa osapuolten keskinäisin sopimuksin. Pakottavan lainsäädännön vastainen sopimusehto on tehoton ja sopimuksessa noudatetaan sen sijasta lain määräyksiä. Pakottavan lainsäädännön ulkopuolella voidaan pääsääntöisesti noudattaa sopimusvapautta. Rahdinkuljettajan vastuun enimmäismäärät ovat tavaravastuu 20 e/kg (kotim. kuljetus) ja 8,33 sdr/kg (kans.väl.kuljetus), viivästysvastuun enimmäismääränä rahdin määrä. Asiakkaan pitää näyttää kärsimänsä vahingon määrä, enimmäismäärät ovat pakottavia (paitsi tahallisuus / törkeä huolimattomuus). Sopimussakkolausekkeet ovat mitättömiä. Huomioi kuitenkin, että muiden kuin TKSL:n ja CMR:n kattamien velvoitteiden rikkomiseen voidaan liittää sopimussakko. Lisäarvopalvelut ovat sopimusvapauden piirissä, suositeltavaa on käyttää Logterms-ehtoja; suora linkki Lausunto on luettavissa kokonaisuudessaan kirjautumalla SKAL:n jäsensivuille. jäsenpalvelut lainsäädäntö tiekuljetussopimuslaki pdf, lausunto rahdinkuljettajan TKSL:n mukaisesta vastuusta tai suora linkki em. lausuntoon

3 KOULUTUKSIA Kuljettajan työturvallisuus ja digipiirturin käyttö (työturvallisuuskortti täydennyskoulutus) , Kuntoutuskeskus Petrea, Turku Osallistuja tulee olla voimassa oleva työturvallisuuskortti! Ilmoittautumiset viimeistään torstaina sähköpostilla tai soittamalla toimistolle puh , jos koulutukseen ei ole ilmoittautunut minimimäärää osallistujia, koulutus saatetaan peruttaa. Hätäensiapukurssi , Kahvilaravintola Tumikuu, Mietoinen Ilmoittautumiset viimeistään puhelimitse Kai Juntilalle puh ADR täydennyskurssi (ADR kpl ja säiliöluvan uusiminen) , Kuntoutuskeskus Petrea, Turku Ilmoittautumiset mahdollisimman viimeistään Ilmoittautuminen internetsivuilla koulutuksen kohdalta ilmoittaudu - välilehden kautta tai sähköpostilla tai puhelimitse (09) Tulossa koulutuksia keväälle! Tieturva I -, Työturvallisuuskortti- (peruskoulutus), ajo- ja lepoaikasäädökset sekä digipiirturin käyttö -koulutus Ajankohta vielä avoimena, alustavia ilmoittautumisia voi lähettää toimistolle sähköpostilla tai puhelimitse AJOKORTIN YLÄIKÄRAJA POISTUMASSA Raskaan ajoneuvoyhdistelmän ja linja-auton kuljettajien 70 vuoden yläikäraja koskevien säännösten muutos on loppusuoralla. Lainsäädäntöä ollaan muuttamassa siten, että 70 v. täyttänyt henkilö saa pitää D ja E ajo-oikeuden ja kuljettaa ko. ajoneuvoa ilman kuormaa esittämällä normaalin lääkärintodistuksen terveydentilastaan. Mikäli halutaan kuljettaa kuormaa, tavaraa tai ihmisiä, tarvitaan geriatrian (vanhuusiän sairaudet) erikoislääkärin antama todistus terveyden tilasta. Ne henkilöt, joilta em. luokkien ajo-oikeus on nykysäännösten mukaan peruutettu, jakautuisivat kahteen luokkaan. Jos peruutuksesta on alle vuosi, saadaan ajo-oikeus takaisin lääkärintodistuksella ja hakemuksella. Jos aikaa on kulunut yli vuosi, edellytetään lisäksi ajotutkinto. Huomatkaa kuitenkin, että vuonna 2014 yli 70 vuoden ikäisellä kuljettajallakin pitää olla direktiivin mukainen ammattipätevyyskoulutus suoritettuna. Asia on kuitenkin vielä kesken ja muutos astunee voimaan tai sen jälkeen.

4 LIIKENNELUPA-ASIOIDEN KÄSITTELY ELY-KESKUKSILLE Liikennelupa-asioiden käsittely siirtyy lääninhallitusten lopettaessa toimintansa uusille Elinkeino-, liikenne- ja ympäristö (ELY) -keskuksille. Satakunnan ja Varsinais-Suomen tavaraliikenneluvat käsitellään Varsinais-Suomen ELY -keskuksessa Turussa, Pirkanmaan tavaraliikenneluvat ELY -keskuksessa Tampereella. Muutoksesta johtuen lupa-asioiden käsittelyyn on tulossa katkoksia atk-ohjelmiston vaihdosten vuoksi tammikuussa Liikennelupia ei toimiteta ajalla lainkaan sekä seuraavien viikkojen aikana katkonaisesti. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vaihteen numero on Käyntiosoite on Yliopistonkatu 34. Liikenneosasto muuttaa Tiepiirin tiloihin. Muuton vuoksi satunnaisia katkoksia saattaa ilmentyä. Ole siis ajoissa uudistamassa liikennelupaasi ja huomioi pitkittyneet odotusajat uusia lupia anoessa! ELY:n nettisivut aukeavat osoitteessa ma TYÖANTAJAN KANSANELÄKEMAKSU POISTUU VUODEN 2010 ALUSSA Tasavallan presidentti on vahvistanut lain, jolla poistetaan työnantajan kansaneläkevakuutusmaksu. Maksu poistamisen myötä poistuvat myös työnantajien sosiaaliturvamaksuluokat. Koska sosiaaliturvamaksu koostuu jatkossa pelkästään työnantajan sairausvakuutusmaksusta, se tulee olemaan kaikille työnantajille samansuuruinen 2,23 prosenttia. Lisätietoa tai palkanlaskijaltasi. ARVONLISÄVERONLAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSIA 2010 VEROTILI Kaikkia EU-maissa toimivia yrityksiä koskeva ns. alv-paketin sisältämä direktiivi tulee voimaan Palvelun myyntimaiden muuttuminen vaikuttaa yritysten myyntien verollisuuteen sekä mahdolliseen verottomuuteen. Direktiivissä määritelty myyntimaa määrittää sen, missä maassa kyseinen palvelu on kulloinkin myyty. Jos myyntimaaksi määräytyy Suomi, on palvelu veloitettava Suomen verolla, ellei myyntiin muista syistä ole sovellettava ns. käännettyä verovelvollisuutta. Väärin perustein laskutetusta verosta ei ostajalla ole vähennysoikeutta, joten ostopalvelujenkin verollisuuden perusteet kannattaa tarkastaa uusien säädösten mukaan. Myös arvonlisäveron ulkomaanpalautushakemus muuttuu EU:ssa sähköiseksi vuonna Muutos perustuu direktiiviin 2008/9/EY. Muuttuneet lainsäädännöt kannattaa käydä läpi oman kirjanpitäjäsi / tilitoimistosi kanssa tai tiedustella veroviranomaisilta, jos käytäntö koskettaa yrityksesi liiketoimintaa. Lisätietoa SKAL nettisivuilta Sivuotsikon Yritysverotus alta etsi alaotsikko Palvelukaupan alv ja verotili Verotili on kooste veronmaksajan oma-aloitteisista veroista ja sitä ylläpitää Verohallinto. Tili on veronmaksajakohtainen. Verotilille Verohallinto merkitsee verot, jotka veronmaksaja on ilmoittanut kausiveroilmoituksella ja maksut, joita maksaessaan veronmaksaja on käyttänyt verotiliviitettä. Tilille merkitään myös Verohallinnon maksuunpanemat ja palauttamat oma-aloitteiset verot sekä korot. Verotilimenettelyyn kuuluvat kaikki omaaloitteiset maksettavat verot lukuun ottamatta varainsiirtoveroa ja ennakon täydennysmaksua. Verotiliverot ilmoitetaan Verohallinnolle kausiveroilmoituksella. Verotiliin liittyy Verotili palvelu (www.vero.fi/verotili), jossa voi nähdä verotilinsä tapahtumat ja antaa kausiveroilmoituksen. Verottajan sivuilta löytyy eri veroja koskevat vero-ohjeet.

5 KONETEAM OY Verohallinnon tiedoissa oleville oma-aloitteisten verojen maksajille on lähetetty ohjeet ja viitenumero verotilimaksuja varten tai tullaan lähettämään viimeistään vuoden 2009 loppuun mennessä. Vuoden 2010 ilmoitetut verot ja maksusuoritukset kirjataan tilitapahtumiksi verotilille. Jos yrityksesi liikevaihto on alle euroa, voit hakeutua pidennettyyn ilmoitus- ja maksujaksoon vuoden 2010 alusta alkaen. Lue lisää verottajan sivuilta tai keskustele kirjanpitäjäsi/tilitoimistosi kanssa. Huomioi, että verojen myöhästymissakot tiukkenevat ja verojen, kuten arvonlisäveron, maksut pitää olla hoitaa entiseen käytäntöön verrattuna aikaisemmin! Sähköisesti annetun ilmoituksen on oltava perillä Verohallinnossa kuukauden 12. päivänä. Paperi-ilmoituksen on oltava perillä jo 7. päivänä. Lisätietoja: sekä myös Sivuotsikon Yritysverotus alta löydät alaotsikon Palvelukaupan alv ja verotili Liitteenä Koneteam Oy:n jäsentiedote alueemme jäsenille. Tutustu asiaan ja tarvittaessa ota yhteyttä tiedotteen yhteyshenkilöihin. Toivotamme Koneteamille menestystä uuden yhteistyökumppanin kanssa. Koneteam Oy tukee tämän kirjeen kustannuksia. Kiitos siitä! JÄSENMAKSUT 2010 Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjien jäsenmaksuihin ei tule korotuksia vuodelle Jäsenmaksu ovat seuraavat: Automäärä Maksu Konsernijäsenyys: * Emoyhtiö on maksuluokan mukaan /auto * tytäryhtiö osuus 17 / per auto yli Konsernijäsenmaksu enintään (koko konsernin osalta) perus + automaksu yht

6 TOIMISTON LOMA-AJAT Satu Nukki on lomalla Toimiston yhteystiedot: Maariankatu 4 B 32 (5.kerros), Turku. Toimisto / Satu Nukki Tero Siitonen puh puh fax fax fax. (02) s-posti; s -posti; Muistathan, että toimistomme läheisyydessä on maksuton pysäköintipaikka myös kuorma-autolle! Toivotamme kaikille jäsenillemme Rauhallista Joulua ja menestyksekästä Uutta Vuotta 2010! Länsi-Suomen Kuljetusyrittäjät ry Tero Siitonen LIITTEET 2 kpl

Autamme mielellämme teitä kustannuslaskennassa ja sopimusneuvotteluun valmistautumisessa. Uusi indeksi julkaistaan jokaisen kuukauden 17. päivänä.

Autamme mielellämme teitä kustannuslaskennassa ja sopimusneuvotteluun valmistautumisessa. Uusi indeksi julkaistaan jokaisen kuukauden 17. päivänä. JÄSENKIRJE 3/2009 28.8.2009 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kustannuskehitys Perusteettomat laskut Ohjeistus sikainfluenssasta Jäsenmaksulaskutus Jakelulogistiikka 2009 Helsinki Koulutuksia ja

Lisätiedot

Marraskuun indeksi ilmestyy pe. 17.12., jolloin tiedot on saatavilla toimistoltamme tai SKAL:n nettisivuilta.

Marraskuun indeksi ilmestyy pe. 17.12., jolloin tiedot on saatavilla toimistoltamme tai SKAL:n nettisivuilta. JÄSENKIRJE 4/2010 9.12.2010 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys SISÄLTÖ: Kustannusindeksi Kuljetusmaksujen tarkistaminen Mitä kuljettajan työpanos maksaa Välilliset palkkakustannukset Hinnan ja suoritemäärän

Lisätiedot

Verotiliopas. www.vero.fi/verotili VEROTILI VERKOSSA

Verotiliopas. www.vero.fi/verotili VEROTILI VERKOSSA VEROTILI VERKOSSA www.vero.fi/verotili Verotili Verotili Verotiliverojen ilmoittaminen Verotiliverojen maksaminen Verotilin toiminta Verotilin positiivinen saldo Verotilin negatiivinen saldo Verotilin

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta www.vero.fi 1/8 Yrittäjäksi aikovan tai juuri toimintansa aloittaneen yrittäjän mielessä liikkuu paljon kysymyksiä arvonlisäverotuksesta. Tähän koottujen

Lisätiedot

TALOUDEN OHJAUS VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. Logica

TALOUDEN OHJAUS VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010. Logica TALOUDEN OHJAUS VEROTILI KAUSIVEROILMOITUS 2010 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...1 1.1 Verotili - yleistä...1 1.1.1 Mikä muuttuu 1.1.2010?...1 1.1.2 Yksi maksu...2 1.1.3 Arvonlisäveron muutokset...2 1.2 Muutokset

Lisätiedot

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke

Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke Porotalousyrittämisen erilaiset oppimisympäristöt -hanke www.poroverkko.wikispaces.com Maija-Liisa Huhtaniemi: Verotili ja sähköinen asiointi koulutus 3.2.2010 Lapin ammattiopisto Verotili - mitä muuttuu

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2 / 2007 10.5.2007

JÄSENKIRJE 2 / 2007 10.5.2007 JÄSENKIRJE 2 / 2007 10.5.2007 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: * Yhdistyksen vuosikokous * YT -lain voimaantulo * SKAL:n tj vaihtui * Kustannusindeksi 3/2007 * Ajoneuvon merkitseminen 1.7. => *

Lisätiedot

perjantaina 20.5.2011 alkaen klo 12.00 Jyväskylä, Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori (Laajavuorentie 30)

perjantaina 20.5.2011 alkaen klo 12.00 Jyväskylä, Kylpylähotelli Rantasipi Laajavuori (Laajavuorentie 30) jäsentiedote 3/2011 OSA A 28.3.2011 HYVÄ SKAL S - JÄSEN - Yhdistyksen varsinainen kokous (USL ry ja SKAL suoritealat ry) - Säiliöautoliiton vuosikokous - Rakennusalalle käännetty arvonlisäverovelvollisuus

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-12/2011, %

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-12/2011, % jäsentiedote 1/2012 OSA A 31.1.2012 HYVÄ SKAL S JÄSEN - Kustannusindeksi joulukuu 2011 - Yhdistyksen vuosikokous ja kesäpäivät (vuosikokous 21.4. Mikkeli, kesäpäivät 4.-5.8. Tallinna) - Suomen Säilöautoliitto

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta

Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta Aloittavan yrittäjän kysymyksiä arvonlisäverosta www.vero.fi /7 Yrittäjäksi aikovan tai juuri toimintansa aloittaneen yrittäjän mielessä liikkuu paljon kysymyksiä arvonlisäverotuksesta. Tähän koottujen

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 3/2010 17.9.2010. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys. Sisältö:

JÄSENKIRJE 3/2010 17.9.2010. Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys. Sisältö: JÄSENKIRJE 3/2010 17.9.2010 Arvoisa jäsenyrittäjä / -yritys Sisältö: Kuljetusyrittäjän ammattitutkinto Kustannusindeksi Koulutuksia Informationstillfälle om aktuella ärenden Turvekuljetusten ajankohtaisilta

Lisätiedot

1(7) ASIAKASTIEDOTE 22.1.2010. Muutoksia arvonlisäverotuksessa vuonna 2010. Verotili käyttöön 1.1.2010 koskee vasta vuodelta 2010 aiheutuvia veroja

1(7) ASIAKASTIEDOTE 22.1.2010. Muutoksia arvonlisäverotuksessa vuonna 2010. Verotili käyttöön 1.1.2010 koskee vasta vuodelta 2010 aiheutuvia veroja 1(7) ASIAKASTIEDOTE 22.1.2010 Muutoksia arvonlisäverotuksessa vuonna 2010 Arvonlisäverolain palveluiden myyntimaasäännökset muuttuivat 1.1.2010, ja tähän liittyen eräistä palvelumyynneistä täytyy antaa

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-3/2011, %

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-3/2011, % Jäsentiedote 4/2011 Helsinki 28.4.2011 HYVÄ SKAL SUORITELALAT JÄSEN OSA A - Tilastokeskuksen kustannusindeksi maaliskuu 2011 - Yhdistyksen varsinainen kokous pe 20.5.2011 Jyväskylä - Tilaajavastuulaki

Lisätiedot

perustamisilmoituksen Y3 täyttöohje Yksityinen elinkeinonharjoittaja

perustamisilmoituksen Y3 täyttöohje Yksityinen elinkeinonharjoittaja Y3 perustamisilmoituksen Y3 täyttöohje P e r u s t a m i s i l m o i t u s Yksityinen elinkeinonharjoittaja 2 0 1 1 1 SISÄLLYSLUETTELO Uudelle yrittäjälle 3 Lomakkeen sivun 1 täyttäminen 4 Perustamis-

Lisätiedot

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-1/2011, %

Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2007-1/2011, % Helsinki 22.2.2011 HYVÄ USL - JÄSEN OSA A - Tilastokeskuksen kustannusindeksi tammikuu 2011 - Tavarakuljetukset viimeinen neljännes 2010 - Teollisuuden liikevaihto kuvaajia - Muuttopalveluiden arvonlisäveroissa

Lisätiedot

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY

VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI 2010 Veroasiantuntija Leena Juusela UUSI VEROTILIMENETTELY VEROTILI, MIKÄ SE ON? tarkoitus ja voimaantulo mitä veroja? UUSI KAUSIVEROILMOITUS antamisajankohta sisältö ANNATTUJEN TIETOJEN KORJAAMINEN

Lisätiedot

Tilausmyyjän asema ja tehtävät

Tilausmyyjän asema ja tehtävät Myynti säännöt 2014 Sisältö Tilausmyyjän asema ja tehtävät Kustantajan asema ja tehtävät Tilausmyyntiohjelma Mikä on tilaus? Kannanhoito- ja osoitepolitiikka Osoitteistojen hoitoaika ja tilaajaetujen

Lisätiedot

NUMEROSSA 4/2013 Ilmoita epäasiallisesta perinnästä. Vuosilomalla sairastuminen. Vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon korvaaminen

NUMEROSSA 4/2013 Ilmoita epäasiallisesta perinnästä. Vuosilomalla sairastuminen. Vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon korvaaminen NUMEROSSA 4/2013 Ilmoita epäasiallisesta perinnästä Vuosilomalla sairastuminen Vuokratyöntekijän aiheuttaman vahingon korvaaminen Kilpailuneutraliteetin valvonta tiukkenee Myy, markkinoi ja menesty! -seminaari

Lisätiedot

VEROTILIJÄRJESTELMÄ TULEE VOIMAAN 1.1.2010

VEROTILIJÄRJESTELMÄ TULEE VOIMAAN 1.1.2010 www.orimattilantilikeskus.fi 07.12.2009 4 / 2009 kiertoon TIEDOTTAA VEROTILIJÄRJESTELMÄ TULEE VOIMAAN 1.1.2010 Verotili oli esillä edellisessä lehdessämme ja järjestimme asiasta kokopäiväisen koulutuksen

Lisätiedot

ASTERI KIRJANPITO. Vuosipäivitys 9.11.2009 Verotili ja kausiveroilmoitus

ASTERI KIRJANPITO. Vuosipäivitys 9.11.2009 Verotili ja kausiveroilmoitus ASTERI KIRJANPITO Vuosipäivitys 9.11.2009 Verotili ja kausiveroilmoitus Atsoft Oy Mäkinen Malminkaari 21 B Puh (09) 350 7530 Päivystykset: 0400-316 088, 00700 HELSINKI Fax (09) 350 75321 0400-505 596,

Lisätiedot

Kausiveroilmoituksen täyttöopas. Oma-aloitteisten verojen. ilmoittaminen SISÄLTÖ 2010

Kausiveroilmoituksen täyttöopas. Oma-aloitteisten verojen. ilmoittaminen SISÄLTÖ 2010 SISÄLTÖ 2010 KAUSIVEROILMOITUS... 2 Kenen on annettava kausiveroilmoitus?... 2 Milloin kausiveroilmoitus annetaan?... 2 Kuinka verojen maksettava määrä lasketaan ja maksetaan?... 3 Miten kausiveroilmoitustietoja

Lisätiedot

Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n välinen KUORMA-AUTOALAN TYÖEHTOSOPIMUS

Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n välinen KUORMA-AUTOALAN TYÖEHTOSOPIMUS Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n ja Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n välinen KUORMA-AUTOALAN TYÖEHTOSOPIMUS 1.2.2014 31.1.2017 SISÄLLYSLUETTELO I YLEISTÄ... 1 1 SOVELTAMISALA...1 2

Lisätiedot

PERUSTAMISILMOITUKSEN. Osakeyhtiö Osuuskunta Säästöpankki Säätiö Yhdistys ja muu yhteisö

PERUSTAMISILMOITUKSEN. Osakeyhtiö Osuuskunta Säästöpankki Säätiö Yhdistys ja muu yhteisö Y1 PERUSTAMISILMOITUKSEN Y1 täyttöohje P e r u s t a m i s i l m o i t u s Osakeyhtiö Osuuskunta Säästöpankki Säätiö Yhdistys ja muu yhteisö 2 0 1 1 1 SISÄLLYSLUETTELO Uudelle yrittäjälle 3 Lomakkeen sivun

Lisätiedot

Ohje työnantajan koulutusvähennyksestä

Ohje työnantajan koulutusvähennyksestä Korvaava työ sairausloman aikana Ohje työnantajan koulutusvähennyksestä Pääomanpalautus osinkoa vai luovutusta? numerossa 2/2014 Lisää valinnanvapautta soteen se on yrittäjien etu Sain aiheettoman laskun

Lisätiedot

ASIAKASTIEDOTE 2/2009 1. VEROTILI TULEE OLETKO VALMIS SISÄLLYSLUETTELO:

ASIAKASTIEDOTE 2/2009 1. VEROTILI TULEE OLETKO VALMIS SISÄLLYSLUETTELO: ASIAKASTIEDOTE 2/2009 SISÄLLYSLUETTELO: 1. Verotili tulee oletko valmis 3. peruskorko 4. tuloveroasteikko 5. PALKAN SIVUKULUT 6. tuloverolain muutoksista 7. Korotetuista poistoista 8. kotitalous-vähennyksestä

Lisätiedot

PlusTerveys Oy:n ja Tehy ry:n välinen. Työehtosopimus 1.2.2014 31.1.2017

PlusTerveys Oy:n ja Tehy ry:n välinen. Työehtosopimus 1.2.2014 31.1.2017 PlusTerveys Oy:n ja Tehy ry:n välinen Työehtosopimus 1.2.2014 31.1.2017 Sisältö 1 Sopimuksen soveltamisala... 5 2 Työsuhteen alkaminen... 5 3 Työsuhteen päättyminen... 5 4 Työaika... 6 5 Lepoajat... 8

Lisätiedot

arvonlisäverotus ja ilmoitusmenettely viennissä ja tuonnissa

arvonlisäverotus ja ilmoitusmenettely viennissä ja tuonnissa Ahvenanmaan veroraja Arvonlisäverotus www.tulli.fi 24.2.2015 Korvaa ohjeen 10.12.2012 Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotus ja ilmoitusmenettely viennissä ja tuonnissa Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE SISÄLTÖ. Kauppakamari kouluttaa. Kauppakamariasiaa. Kansainvälisiä asioita 6/2009 > 14.12. KAUPPAKAMARIN JÄSENTIEDOTE. Muuta yritystietoa

JÄSENTIEDOTE SISÄLTÖ. Kauppakamari kouluttaa. Kauppakamariasiaa. Kansainvälisiä asioita 6/2009 > 14.12. KAUPPAKAMARIN JÄSENTIEDOTE. Muuta yritystietoa SISÄLTÖ Kauppakamari kouluttaa Koulutuskalenteri 2010...3 Kauppakamariasiaa JÄSENTIEDOTE 6/2009 > 14.12. KAUPPAKAMARIN JÄSENTIEDOTE Nyt tarvitaan rohkeita päätöksiä energiasektorilla...4 Heikki Marva jatkaa

Lisätiedot

ANSIOTURVAN ABC. Vakuuttava työttömyyskassa

ANSIOTURVAN ABC. Vakuuttava työttömyyskassa ANSIOTURVAN ABC Vakuuttava työttömyyskassa Vakuuttava työttömyyskassa YTK uudella ilmeellä vuoteen 2012 YTK uudisti vuoden 2011 lopussa visuaalista ilmettä. Myös tämä Ansioturvan ABC muuttui tässä yhteydessä.

Lisätiedot