Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1"

Transkriptio

1 Ympäristölautakunta Sivu 1 / / / Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien HSY-kuntayhtymän Blominmäen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemusta Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Ympäristönsuojelupäällikkö Tarja Söderman Espoon ympäristölautakunnan lausunto koskien HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hakemusta Blominmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvaksi (dnro ESAVI/339/04.08/2013): Espoon merialue on luokiteltu ekologiselta tilaltaan välttäväksi. Kuten muuallakin Suomenlahdella syynä on liiallinen ravinnekuormitus ja sen aiheuttama rehevyys. Espoon merialuetta kuormittavat etenkin yhdyskuntien jätevedet, jokien tuoma hajakuormitus ja sedimentistä vapautuvat ravinteet. Merialueen tilan parantaminen Kymijoen Suomenlahden vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmassa asetetun tavoitteen mukaisesti hyväksi vuoteen 2027 mennessä edellyttää ravinnekuormituksen pienentämistä. Valmistuttuaan Blominmäen jätevedenpuhdistamo vähentää yhdyskuntajätevesistä merialueelle aiheutuvaa kuormitusta. Kokonaistypen osalta hakijan esittämä 70 % puhdistustehon lupamääräys vaikuttaa pieneltä, kun puhdistamon suunnittelussa tavoitteeksi on asetettu 90 %. Ympäristölautakunta esittää, että typenpoiston lupamääräykseksi asetetaan vähintään 80 % puhdistusteho. Blominmäen jätevesien varapurkuyhteys on suunniteltu Nuottalahteen ja ns. hätäpurkuyhteys Espoonjokeen. Hakemuksessa esitetään, että tarkoituksenmukaisin järjestely varapurkuyhteyden järjestämiseksi sovitaan Espoon kaupungin kanssa Finnoon alueen asemakaavoituksen yhteydessä. Ympäristölautakunnan huomauttaa, että varapurkuyhteyden järjestämistä ei voi jättää kaavassa ratkaistavaksi, vaan se tulee ratkaista laitoksen ympäristölupamenettelyn yhteydessä. Hakijan on esitettävä miten varapurku järjestetään, jotta kaavoittaja voi varata sille tilan kaavassa. Mahdolliseksi varapurkureitiksi suunniteltu Djupsundsbäcken tulee kulkemaan viheralueella asutuksen lähellä ja lisäksi tulvavaaraalueella, minkä takia se ei sovellu hyvin jätevesien johtamiseen. Ympäristölautakunta pitää purkuputkea Suomenojan pystykuilulta Nuottalahteen Djupsundsbäckeniä parempana vaihtoehtona. Nuottalahden vierestä Sepetlahdesta on kartoituksessa vuonna 2012 löytynyt yksi pari meriuposkuoriaisia. Meriuposkuoriainen on uhanalainen ja erityisesti suojeltava laji. Sepetlahden esiintymispaikkaa ei ole

2 Ympäristölautakunta Sivu 2 / 2 luonnonsuojelulain mukaisella päätöksellä rajattu lajin tärkeäksi esiintymispaikaksi, mutta mahdollinen käsittelemättömien jätevesien johtaminen Nuottalahteen voi heikentää meriuposkuoriaisen elinolosuhteita alueella. Hakemuksen mukaan Espoonjokeen joudutaan johtamaan puhdistettuja jätevesiä purkutunnelin korjausten aikana enimmillään kahden viikon ajan. Jätevesien johtamisesta tehdyn Natura-arvioinnin mukaan lyhytkestoisen ja avovesiaikaan ajoitetun jätevesien johtamisen vaikutukset meriuposkuoriaisen elinolosuhteisiin ovat vähäiset eivätkä lisää Espoonlahden rehevyyttä. Ympäristölautakunta huomauttaa, että jätevesien johtamisen ajoittamisessa on syytä huomioida myös Espoonjokeen syksyllä kutemaan nousevat kalat kuten taimen ja vaellussiika. Ympäristölautakunta esittää, että Blominmäen jätevedenpuhdistamon ja Suomenojalle vievän purkutunnelin rakentamisen eri vaiheissa ja sen jälkeen maakerroksissa tehdään pohjavesitarkkailua, jolla varmistetaan, ettei rakentamisesta aiheudu merkittäviä muutoksia pohjaveden laatuun tai määrään. Hakemukseen liitettyjen selvitysten perusteella puhdistamon toiminnasta ei aiheudu terveysriskiä tai kohtuutonta melu- tai hajuhaittaa lähialueen asukkaille. HSY esittää ympäristölupaan yöajan (klo 22-7) sallituksi melutasoksi 50 db (L Aeq ). Ympäristölautakunnan mielestä alueen vireillä olevan asemakaavoituksen vuoksi tulisi lupamääräyksissä käyttää uusille alueille määrättyä yöohjearvo (VNP 993/1992), joka on 45 db (L Aeq ) Käsittely Päätös Selostus Marika Visakova poistui esteellisenä (palvelussuhdejäävi) asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Ympäristölautakunta: Esittelijän ehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Aluehallintovirasto on päivätyllä kirjeellä pyytänyt ympäristölautakunnalta lausuntoa HSY Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän Blominmäen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksesta. Lausunto pyydetään toimittamaan aluehallintovirastoon mennessä. Hakemuksen kuulutus on nähtävillä kaupungin ilmoitustaululla Kuulutus on lisäksi luettavissa osoitteessa Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä lautakunnan kokouksessa ja ympäristökeskuksessa osoitteessa Kirkkojärventie 6 B, Espoo, 4. krs. (ma - pe klo ). Hakemus on luettavissa HSY:n sivuilla, > Vesihuolto > Jätevedenpuhdistus > Ympäristölupahakemukset > Blominmäki, tai suora linkki:

3 Ympäristölautakunta Sivu 3 / 3 Lupahakemuksen sisältö Lupahakemus sisältää selvityksen Blominmäen jätevedenpuhdistamon suunnittelusta, rakentamisesta ja toiminnasta sekä arvion jätevedenpuhdistamon päästöistä ja päästöjen ympäristövaikutuksista. Hakemukseen on liitetty hakijan ehdotus lupaehdoiksi perusteluineen. Hakemus perustuu puhdistamon toiminnan suunnittelutilanteeseen vuonna Hakemuksen mukaan esitettyihin ratkaisuihin voi tulla muutoksia, mutta puhdistamon päästöt ja ympäristövaikutukset eivät mahdollisten muutosten vaikutuksesta lisäänny. Blominmäen puhdistamon rakentaminen Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakentaminen käynnistetään heti, kun alueen asemakaava on saanut lainvoiman ja HSY on saanut rakentamiseen tarvittavat luvat. Puhdistamo pyritään ottamaan käyttöön vuonna 2020, jolloin Suomenojan jätevedenpuhdistamon toiminta voidaan lopettaa. Blominmäen jätevedenpuhdistamo tulee pääasiassa toimimaan maan alle louhittavassa luolastossa. Jätevedenkäsittelyyn liittyvä toiminta on kokonaisuudessaan luolastossa. Maan päälle puhdistamotoiminnasta sijoitetaan vain turvallisuussyistä välttämättömät, kuten kaasunkäsittelyyksiköt, metanolisäiliöt ja osa lietteenkäsittelystä. Puhdistamolta käsitellyt jätevedet johdetaan louhittavassa kalliotunnelissa kahdeksan kilometriä Suomenojalle ja sieltä nykyistä purkutunnelia pitkin 7,5 km päähän ulkosaaristoon Gåsgrundin eteläpuolelle. Puhdistamon toiminta Blominmäen jätevedenpuhdistamo käsittelee käynnistyttyään Suomenojan nykyisen jätevedenpuhdistamon toiminta-alueella sijaitsevien Espoon, Vanhaan länsiosien, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Siuntion jätevedet eli yli asukkaan ja teollisuuden jätevedet. Myöhemmin puhdistamolle on varauduttu ottamaan jätevesiä myös Vihdistä ja Helsingistä. Suunnittelussa käytetty tulovirtaama on m 3 /d (55,8 milj.m 3 ), kun nykyinen tulovirtaama Suomenojalle on m 3 /d. Blominmäen jätevedenpuhdistamo tulee olemaan rinnakkaissaostusperiaatteella toimiva aktiivilietelaitos, jossa jätevedet puhdistetaan mekaanisesti, kemiallisesti ja biologisesti. Fosforin poisto toteutetaan rinnakkaissaostusperiaatteella ja typpi poistetaan aktiivilieteprosessissa esidenitrifikaatioperiaatteella. Fosforinpoistoa varaudutaan tehostamaan jälkisuodatuksella. Typenpoistoa tehostetaan biologisella jälkisuodatusyksiköllä. Ohitustilanteissa jäteveden suorasaostuksella on mahdollista parantaa ohitusvesien fosforinpoistotasoa.

4 Ympäristölautakunta Sivu 4 / 4 Kemikaalien käyttö Jätevedenpuhdistusprosessissa käytettävät tärkeimmät kemikaalit ovat ferrosulfaatti, polyelektrolyytti, sammutettu kalkki ja metanoli sekä mahdolliset ohitusvesien käsittelyn kemikaalit polyalumiinikloridi (PAX) ja polyelektrolyytti. Ferrosulfaattia (6 600 t/a) ja tarvittaessa polyamiinikloridia käytettään fosforinpoistoon. Sammutettua kalkkia (4 000 t/a) käytetään veden alkaliteetin nostoon typenpoistoprosessin biologisessa vaiheessa. Metanoli (6 500 t/a) toimii typenpoistossa bakteerien orgaanisen hiilen lähteenä. Polyelektrolyytin avulla sidotaan lietepartikkeleita paremmin vedestä erottuviksi. Polttoaineet Mädätyksessä syntyvä biokaasu hyödynnetään joko puhdistamon voimatuotannossa kaasumoottoreissa ja lämpökattiloissa tai se hyödynnetään muun toimijan energiankäytössä. Mädättämön biokaasun tuoton ja laadun tasaamiseksi on käytössä kaasukello, jonka tilavuus on 2 x m 3. Lietteestä syntyvän kaasun määräksi on arvioitu m 3 /d eli 5,4 milj.m 3 /a. Mädättämökaasu sisältää keskimäärin 65 % metaania, 35 % hiilidioksidia sekä pieniä määriä muita kaasuja kuten happea ja typpeä. Kevyt polttoöljy Kevyt polttoöljy on varapolttoaine lämmityskattiloille ja kaasumoottorille. polttoöljysäiliö (20-50 m 3 ) sijoitetaan puhdistamon piha-alueelle. Energian käyttö Blominmäen jätevedenpuhdistamon sähkön kokonaiskulutuksen on arvioitu olevan 25 GWh/a. Biokaasusta tuotetun sähköenergian arvioidaan vastaavan noin puolta puhdistamon sähköntarpeesta. Lämmön suhteen puhdistamo on omavarainen, jos puhdistamolla tuotettu biokaasu hyödynnetään omassa voimatuotannossa. Valtaosa sähkönkulutuksesta aiheutuu tulopumpuista, ilmastuskompressoreista, lietelingoista ja LVIlaitteista. Ympäristökuormitus Päästöt mereen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamon päästöt vesistöön muodostuvat pääosin liukoisesta orgaanisesta aineesta, kiintoaineesta, typestä ja fosforista. Niiden lisäksi jätevedet sisältävät moninaisen kirjon erilaisia kemiallisia yhdisteistä ja alkuainemetalleja, joiden pitoisuudet ovat pieniä, ja joiden yksittäis- ja yhteisvaikutuksia tunnetaan vielä huonosti. Jätevesikuormitus mereen tulee pienenemään Blominmäen puhdistamon valmistuttua johtuen jätevesien tehokkaammasta käsittelystä. Puhdistamon hankesuunnitelmassa asetetut puhdistustavoitteet (suluissa Suomenojan puhdistamon nykyinen lupaehto) ja HELCOMin suositukset jäteveden puhdistustasolle ovat seuraavat:

5 Ympäristölautakunta Sivu 5 / 5 Blominmäki HELCOM suositus mg/l % mg/l % Fosfori, P < 0,2 (< 0,4) > 96 (> 93) < 0,5 90 Typpi, N < 5 ( * ) > 90 (> 70) < BOD7 < 8 (< 10) > 96 (> 95) < * Typelle ei ole asetettu enimmäispitoisuutta. Mereen johdetun jäteveden typpipitoisuus oli keskimäärin 17 mg/l vuonna Tuotannon ilmapäästöt Blominmäen jätevedenpuhdistamon ilmapäätöt muodostuvat mahdollisista voimatuotannon päästöistä ja jätevedenpuhdistusprosessin kaasumaisista päästöistä. Voimatuotannon päästöt koostuvat mädätyksessä syntyvän biokaasun polttamisesta sekä kevyen polttoöljyn käytöstä. Kaasumaisia prosessipäästöjä syntyy sekä jätevedenpuhdistus- että lietteenkäsittelyprosessien eri vaiheissa. Taulukko 1. Arvio Blominmäen puhdistamon voimatuotannon päästöistä Päästöt t/a biokaasusta NO 2 18 CO 26 HC 30 SO 2 0,5 hiukkaset 0,08 CO 2(Bio) 7700 Jätteet Puhdistamolla syntyvistä jäte-eristä merkittävin on kuivattu yhdyskuntaliete. Jätevedenpuhdistuksessa erotettu liete mädätetään puhdistamon lietteenkäsittelylaitoksessa. Mädätetyn lietteen määrä tulee olemaan suuruusluokkaa tonnia vuodessa. Mädätetty liete viedään jatkojalostettavaksi multatuotteiksi HSY:n Metsäpirtin kompostointikentällä Sipoossa tai mahdollisesti HSY:n Ämmässuon kompostikentällä. Välppäkoneiston erottelema jatkokäsitelty välpejäte toimitetaan todennäköisesti Vantaan energian jätteenpolttolaitokselle. Välppäjätettä syntyy t/a. Jätevedestä erotettu pesty hiekka toimitetaan Ämmässuon kaatopaikalle. Hiekkaa erotetaan jätevedestä arviolta 150 tonnia vuodessa. Lisäksi laitoksella syntyy jätteitä laitoksen huolto- ja korjaustöiden yhteydessä sekä tavanomaista kiinteistöjätettä.

6 Ympäristölautakunta Sivu 6 / 6 Ympäristövaikutukset Merialue Blominmäen jätevesien purkualue on Espoon ulkosaaristossa Gåsgrundin eteläpuolella. Alueelle johdetaan nykyään Suomenojan käsitellyt jätevedet. Alueella harjoitetaan virkistys- ja ammattikalastusta, veneilyä ja kauppamerenkulkua. Saarissa on vapaa-ajanasuntoja ja sisäsaaristossa myös vakituista asutusta. Purkualueen lähistöllä on runsaasti luontoarvoltaan maakunnallisesti tai paikallisesti merkittäviä lintuluotoja ja muita suojelukohteista. Lähimpänä purkupaikkaa sijaitsevat suojeltaviin luontotyyppeihin kuuluva Gåsgrundin merenrantaniitty ja rauhoitettu Bullan saaren lintuluoto. Ulkosaaristossa merialueen tilaan vaikuttavat koko Suomenlahden tilan yleisen kehityksen lisäksi maatalouden ja yhdyskuntien ravinnepäästöt. Nykyisten puhdistamoiden (Suomenoja, Viikinmäki) käsiteltyjen jätevesien vaikutukset ulkosaaristossa ovat alueellisia ja määräytyvät suurelta osin jätevesien sisältämien ravinteiden ja ympäristöä makeamman veden leviämisen perusteella. Suomenojan ja Viikinmäen jätevesien leviämisestä toteutetun mallinnuksen perusteella jätevesien vaikutus näkyi selvimmin alle 3,5 km päässä purkuputken suulta. Sitä kauempana vaikutukset olivat erittäin pieniä. Purkuputken kohdalla meren pinnalla laskennalliset jätevesipitoisuudet olivat laimenneet sadasosaan käsitellyn jäteveden pitoisuuksista. Ajoittain laimeneminen voi olla heikompaa. Jäteveden nitraattityppi lisää levätuotantoa etenkin kevätkukinnan jälkeen, kun nitraattityppi on kulutettu lähes loppuun meren pintakerroksessa. Mallin perusteella sedimentistä peräisin oleva sisäinen kuormitus ja muut fosfaatin lähteet ovat nykytilanteessa alueella purkuputkia merkittävämpi fosforilähde. Blominmäen jätevedenpuhdistamon vaikutus kohdistuu samalle merialueelle kuin Suomenojan puhdistamon. Tehokkaammasta puhdistusprosessista johtuen Bominmäen puhdistamo tulee pienentämään mereen johdettavaa ravinnekuormitusta nykytilanteesta erityisesti typen osalta, vaikka tulokuormitus viemäröintialueelta jatkaa kasvamista. Tuotannon ilmapäästöt Blominmäen voimatuotannon päästöistä tullaan tekemään Valtioneuvoston asetuksen 445/2010 mukainen PINO-selvitys. Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle tehdyn vastaavan selvityksen mukaan päästöt alittivat niille asetetut ohje- ja raja-arvot, eivätkä laitoksen typenoksidipäästöt aiheuta terveysriskiä lähialueen asukkaille. Blominmäen voimatuotanto tulee olemaan kokoluokaltaan pienempää ja voimatuotannon laitteistot teknisesti uudempia kuin vastaavat Viikinmäessä.

7 Ympäristölautakunta Sivu 7 / 7 Haju Häiritsevää hajua syntyy puhdistamolla etupäässä hapettomissa oloissa tapahtuvasta mikrobitoiminnasta. Blominmäen puhdistamon kaikki poistoilma kerätään yhteen laitoksen ilmanvaihtojärjestelmän kautta ja johdetaan 100 m korkeaan piippuun. Piipun korkeudella ja suurella tilavuusvirralla ehkäistään hajuhaittojen syntyminen. Jos hajuhaittoja kuormituksen kasvun myötä syntyy, voimakkaimmin haiseva ilma on mahdollista käsitellä suodattimissa ennen piippuun johtamista. Blominmäen puhdistamon hajujen leviämistä on mallinnettu ilmatieteenlaitoksen tekemän leviämismallin avulla. Pohjatietona käytettiin Viikinmäen hajupäästöjen dataa. Mallin mukaan selkeää tunnistettavissa olevaa (kolminkertainen laimennos hajukynnykseen) lyhytaikaista (0,5-59,5 minuuttia kerrallaan) hajua voi esiintyä maksimissaan 1-2 % vuoden tunneista asutuilla alueilla vuoden 2040 kuormitustasolla. VTT:n suosituksen mukaan esiintymistiheys saisi olla enintään 3 %. Melu Jätevedenpuhdistamon melua aiheuttavista laitteista valtaosa sijaitsee maanalaisissa tiloissa, jolloin ympäristöön ei aiheudu meluhaittaa. Ainoastaan puhdistamonvoimalaitos ja ilmanvaihtoon liittyviä teknisiä tiloja sijaitsee maanpinnan yläpuolella. Niiden osalta melusuojaus hoidetaan rakenteellisin ratkaisuin. Liikenne Blominmäen jätevedenpuhdistamon toiminnan aikaisen liikenteen pääpaino on haja-asutusalueiden sako- ja umpikaivolietteiden vastaanotossa. Loka-autoja arvioidaan käyvän keskimäärin 270 kertaa viikossa. Puhdistamolietteen kuljetukseen liittyvässä liikenteessä puhdistamolla käy arviolta ajoneuvoa viikossa ja erilaisia kemikaalikuljetuksia on arviolta 7-10 kuormaa viikossa. Vaikutukset maaperään ja pohjaveteen Jätevedenpuhdistamon toiminnasta tai lietteenkäsittelystä ei normaalitilanteissa aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Kallion louhintatöiden aikana pohjavesivuotoja kalliotilaan estetään systemaattisella kallion injektoinnilla. Blominmäen omakotitaloalueelle rakennetaan vesijohto ja jätevesiviemäri ennen puhdistamon rakentamista, millä torjutaan rakentamisen aikaista riskiä alueen asukkaiden talousveden saannille. Luontoarvot Blominmäen alueen läheisyydessä ei ole Natura alueita. Blominmäen puhdistamon itäpuolella on suojeltu Teirinsuon tervaleppäkorpi ja Teirinsuon maakunnallisesti arvokas alue.

8 Ympäristölautakunta Sivu 8 / 8 Tervaleppäkorven läheisyydessä rakennettaessa kiinnitetään erityistä huomiota rakenteiden tiivistämiseen. Puhdistamon rakentamisella ei arvioida olevan vaikutusta arvokkaisiin luontokohteisiin. Jäteveden johtamisen poikkeustilanteet Varapurku Nuottalahteen Poikkeustilanteissa jätevedet johdetaan varapurkuyhtyettä pitkin Suomenojalta Nuottalahteen. Tilanne voi syntyä, jos poistotunnelia merelle ei voida käyttää tai puhdistamoon kohdistuu erittäin korkea hydraulinen kuormitus. Varapurkuyhteys toteutetaan joko Finnoon alueen purojen kautta tai putkilla suoraan Nuottalahteen. Hätäpurkuyhteys Espoonjokeen Blominmäen jätevedenpuhdistamon hätäylivuoden vaikutuksesta Espoonlahteen on tehty Natura-arvointi (FCG, ), jota on päivitetty tarkennettujen purkujärjestelysuunnitelmien pohjalta (FCG, ). Espoonjoen hätäpurkuyhteyden käytön riskin minimoimiseksi Blominmäen purkutunneli toteutetaan koko matkaltaan viettävänä Espoonjoelta Suomenojan pystykuilulle saakka, jolloin tunnelia voidaan tarvittaessa käyttää paineettomana viettotunnelina. Tunnelia voidaan näin huoltaa puhdistamon toimiessa normaalisti. Koska kuntotarkastukset ja korjaukset ovat mahdollisia käytön aikana, on hallitsemattoman sortuman todennäköisyys HSY:n arvion mukaan luokkaa yksi kerta tuhannessa tai kymmenessä tuhannessa vuodessa. HSY:n päivätyn raportin (liite 6c3) mukaan Espoonjoen ja Suomenojan välisellä tunneliosuudella on noin 10 vuoden välein pientä tarkastus- tai korjaustarvetta, minkä takia puhdistettuja jätevesiä joudutaan johtamaan 1-5 päivän ajan Espoonjokeen. Tunnelin peruskorjaus, joka kestää maksimissaan 10 viikkoa, tehdään arviolta vuoden välein. Koska osa korjauksista voidaan tehdä tunnelin käytön aikana, puhdistettuja jätevesiä joudutaan johtamaan Espoonjokeen pisimillään kahden viikon ajan. Espoonjoen hätäylivuodon käytön aikana fosforinpoistoa tehostetaan ja jäteveden happipitoisuus nostetaan hapettamalla n. 10 mg/l tasolle. Jätevesi voidaan desinfioida perkloorietikkahapolla tarvittaessa. Jätevesien johtaminen voidaan ajoittaa Espoonjoen virtaaman ja Espoonlahden luontoarvojen kannalta mahdollisimman haitattomaan ajankohtaan. Mahdollisesta kahden viikon mittaisesta ylivuodosta aiheutuva fosfori- ja typpikuormitus on arvioitu pienemmäksi kuin jokien tuoma kuormitus kahden viikon tulvan aikana Espoonlahteen. Päivitetyn Natura-arvioinnin mukaan hätäylivuodon vaikutukset meriuposkuoriaiskantaan ovat vähäiset, kunhan varmistetaan, että hätäylivuotoa ei ajoiteta jääpeitteen aikaan tai lähelle sen alkamista. Avovesikauteen ajoitettu puhdistetun jäteveden laskeminen Espoonjokeen

9 Ympäristölautakunta Sivu 9 / 9 ja siitä edelleen Espoonlahteen ei arvion mukaan olennaisesti lisää lahden rehevyyttä. Uudenmaan ELY-keskuksen on antamassaan lausunnossa katsonut, että Blominmäen puhdistamon mahdollisten hätäylivuotojen Natura-arvioinnin päivitys osoittaa, että tarkennettujen suunnitelmien mukainen lyhytkestoinen ja suotuisaan ajankohtaan ajoitettu hallittu käsitellyn jäteveden laskeminen Espoonjokeen ja sieltä edelleen Espoonlahteen ei todennäköisesti heikennä Natura-alueen valinnan perusteena olleita luonnonarvoja kuten meriuposkuoriaiskantaa. ELYkeskus huomauttaa, että suunnitelmien tarkentuessa lupavaiheessa on vielä tarpeen tarkentaa vaikutusten arviota. Hakijan esitys lupamääräyksiksi Hakija on liittänyt hakemukseen esityksen koskien keskeisiä lupamääräyksiä ja niiden perustelut. Jätevedenkäsittely ja päästöt vesistöön Hakija esittää, että kokonaistypen osalta käsittelytulosten on täytettävä lupaehdot vuosikeskiarvona ja muiden parametrien osalta lupaehtojen täyttymistä seurataan neljännesvuosikeskiarvona seuraavasti: Pitoisuus (mg/l) Puhdistusteho (%) BOD 7ATU COD Cr Kiintoaine, SS 15 Fosfori, P 0,30 95 Typpi, N - 70 Hakijan mielestä jätevedenpuhdistuksen lupamääräyksiin ei tule sisällyttää määräyksiä tai tavoitteita haitta-aineiden poistolle eikä puhdistetun jäteveden hygienisoinnille. Hakijan esitys puhdistusvaatimuksiksi vastaa Viikinmäen nykyisiä vaatimuksia. Hakija perustelee esitystä sitoutumistaan yhdyskuntajätevesien laatua koskevan Suositussopimuksen hengen mukaisesti ympäristölupamääräyksiä paremman puhdistustuloksen saavuttamiseen. Perustelujen mukaan mikropollutanttien poistaminen ei ole nykyteknologialla teknistaloudellisesti kannattavaa eikä niiden yksittäis- tai ristikkäisvaikutuksia tunneta riittävän hyvin, jotta niille olisi mahdollista määrittää BAT-periaatteisiin pohjautuvia lupamääräyksiä. Merialueella tehdyissä vesistö- ja kalastotutkimuksissa ei ole tullut esiin mikropollutanttien haitallisia vaikutuksia eliöihin. Hakijan mielestä puhdistetun jäteveden hygienisoimiselle ei ole kansanterveydellistä syytä, koska jätevedet laimenevat purkualueella tehokkaasti eivätkä aiheuta kontaminaatiovaaraa.

10 Ympäristölautakunta Sivu 10 / 10 Päästöt ilmaan Blominmäen voimatuotannon päästöt mitataan kolmen vuoden välein ja toiminnassa tapahtuvien merkittävien muutosten jälkeen. Hakija tulee toteuttamaan voimatuotannossa ennakoivan kunnossapidon ohjelmaa, jolla hallitaan päästöjä. Melu Normaalitilanteessa toiminnasta aiheutuva melu ei saa ympäristön häiriintyvissä kohteissa ylittää päiväaikaan (klo 07-22) ekvivalenttimelutasoa 55 db(l Aeq ) eikä yöaikaan (klo 22-07) ekvivalenttimelutasoa 50 db(l Aeq ). HSY pyrkii välttämään häiritsevän melun aiheuttamista. Haju Hajuvaikutuksia tarkkaillaan kerran vuodessa tehtävän hajupaneelin avulla. Paneeli toteutetaan lämpimän sään aikaan elokuussa, jolloin puhdistamotoiminnasta lähtevä haju on voimakkaimmillaan. Häiriö- ja poikkeustilanteet Jos jätevettä ei voida johtaa meritunnelissa purkualueelle, HSY käyttää Finnooon alueelle sijoittuvaa varapurkuyhteyttä Nuottalahteen. Meneillään olevan Finnoon alueen asemakaavoituksen yhteydessä sovitaan Espoon kaupungin kanssa tarkoituksenmukaisin järjestely varapurkuyhteyden järjestämiseksi. HSY käyttää toissijaisesti varapurkuyhteyttä Espoonjokeen. Jätevesien johtaminen Espoonjokeen tulee kyseeseen vain vakavissa häiriötilanteissa. Perusteluna esitetään, että sisämaahan sijoittuvalla jätevedenpuhdistamolla on oltava mahdollisuus varapurkuun. Hakemuksessa on myös esitykset lupamääräyksiksi koskien viemäriverkon kunnostusta, poikkeavia jätevesiä, jätteitä, varastointia, riskienhallintaa, käyttö- ja päästötarkkailua, ympäristövaikutusten tarkkailua, kirjanpitoa, raportointia ja kalatalousmaksua. Näiden osalta esitetään jatkettavan nykyisen toimintatapamallin mukaisesti muuten paitsi, että kalatalousmaksua esitetään kohtuullistettavan nykyisestä. Tiedoksi - Etelä-Suomen aluehallintovirasto Hämeenlinna, kirje

11 Ympäristölautakunta Sivu 11 / 11

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Ympäristölautakunta Sivu 1 / Suomenojan ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamoiden toiminta vuonna 2015

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Ympäristölautakunta Sivu 1 / Suomenojan ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamoiden toiminta vuonna 2015 Ympäristölautakunta 08.12.2016 Sivu 1 / 1 77/2013 11.01.03 107 Suomenojan ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamoiden toiminta vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 3468/11.01.00/2014 92 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien HSY-kuntayhtymän hakemusta Suomenojan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan tarkistamiseksi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 92. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1 77/11.01.03/2013 92 Suomenojan ja Viikinmäen jätevedenpuhdistamoiden yhteenveto 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Jätevesilietteistä multaa ravinteiden kierrätyksen mahdollisuudet. Mikko Wäänänen, HSY Vesihuolto

Jätevesilietteistä multaa ravinteiden kierrätyksen mahdollisuudet. Mikko Wäänänen, HSY Vesihuolto Jätevesilietteistä multaa ravinteiden kierrätyksen mahdollisuudet Mikko Wäänänen, HSY Vesihuolto 25.11.2014 Teollisuusjätevesien tarkkailu ja neuvonta Jätevedenpuhdistusosasto Jätevedenpuhdistus Lietteiden

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Uusi jätevedenpuhdistamo Blominmäkeen Espoon Blominmäen uusi jätevedenpuhdistamo rakennetaan maan alle louhittavaan luolastoon, jonne

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 93. Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 22.10.2015 Sivu 1 / 1 77/11.01.03/2013 93 Yhteenveto jätevedenpuhdistamoiden toiminnasta vuonna 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 460/11.01.00/2014 16 Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen

Lisätiedot

Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013

Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013 Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013 HSY - Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY tuottaa jäte- ja vesihuoltopalveluita yli miljoonalle

Lisätiedot

Kuva 210 x 205 mm (+ leikkuuvarat)

Kuva 210 x 205 mm (+ leikkuuvarat) Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Kuva 210 x 205 mm (+ leikkuuvarat) Viikinmäen jätevedenpuhdistamo 10 kilometriä Helsingin Viikinmäen

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Suomenojan. jätevedenpuhdistamo

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Suomenojan. jätevedenpuhdistamo Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Suomenojan jätevedenpuhdistamo 10 kilometriä Viemäröintialueen raja Paineviemäri Viemäritunneli Sekaviemäröity alue Suomenojan jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

METROPOLI JA VESI toimitusjohtaja Raimo Inkinen 17.3.2011 1

METROPOLI JA VESI toimitusjohtaja Raimo Inkinen 17.3.2011 1 METROPOLI JA VESI 1 Helsingin seudun toimintaympäristö 14 kuntaa, ylikunnalliset organisaatiot 1.3 miljoonaa asukasta Liikenne ja ympäristöpalvelut kaupunkiseudulla: HSY 4 kaupunkia,vesi- ja jätehuolto,

Lisätiedot

Maanparannuskompostin maataloskäyttö. Mikko Wäänänen, HSY Vesihuolto

Maanparannuskompostin maataloskäyttö. Mikko Wäänänen, HSY Vesihuolto Maanparannuskompostin maataloskäyttö Mikko Wäänänen, HSY Vesihuolto 18.11.2011 Teollisuusjätevesien tarkkailu ja neuvonta Jätevedenpuhdistusosasto Jätevedenpuhdistus Lietteiden jatkojalostus Vedenjakelun

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 106. Ympäristölautakunta 23.10.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 106. Ympäristölautakunta 23.10.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 23.10.2014 Sivu 1 / 1 77/11.01.03/2013 106 Yhteenveto jätevedenpuhdistamoiden toiminnasta vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi Viite: Asia: Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Elintarvikelaitoksen (Puljonki Oy) ympäristöluvan muuttaminen Juuan kunnan lausunto hakemuksen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 29. Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.03.2014 Sivu 1 / 1 376/11.01.00/2014 29 Espoon kaupungin ja ympäristönsuojeluviranomaisen lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Anodisointi Janster Oy:n pintakäsittelylaitoksen

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Selvitys Viikinmäen jätevedenpuhdistamon valmiudesta vastaanottaa Mäntsälän jätevedet

Selvitys Viikinmäen jätevedenpuhdistamon valmiudesta vastaanottaa Mäntsälän jätevedet Selvitys Viikinmäen jätevedenpuhdistamon valmiudesta vastaanottaa Mäntsälän jätevedet Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Opastinsilta 6 A 00520 Helsinki puhelin 09 156 11 faksi 09 1561 2011

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen

Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster. Uusi jätevedenpuhdistamo. Blominmäkeen Helsingin seudun ympäristöpalvelut Helsingforsregionens miljötjänster Uusi jätevedenpuhdistamo Blominmäkeen 2 Espoon Blominmäen uusi jätevedenpuhdistamo rakennetaan maan alle louhittavaan luolastoon, jonne

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2014

KERTARAPORTTI 25.8.2014 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN KESKUSPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2014, 6.8.2014 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana melko hyvin. Mereen lähtevän veden BOD7ATU- ja CODCr-arvot sekä fosfori- ja kiintoainepitoisuudet

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.05.2015 Sivu 1 / 1 1802/11.01.00/2015 48 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ympäristöluvan muutoshakemuksesta, Delete Finland Oy:n siirtokuormausasema, Juvanmalmintie 18

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 99. Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 25.09.2014 Sivu 1 / 1 1965/11.01.00/2014 Ympäristölautakunta 56 15.5.2014 99 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, Circulation Oy:n siirtokuormausasema, Arinatie 13,

Lisätiedot

Viemäröinti ja jätevedenpuhdistus Anna Mikola TkT D Sc (Tech)

Viemäröinti ja jätevedenpuhdistus Anna Mikola TkT D Sc (Tech) Viemäröinti ja jätevedenpuhdistus Anna Mikola TkT D Sc (Tech) Kytkeytyminen oppimistavoitteisiin Pystyy kuvailemaan yhdyskuntien vesi- ja jätehuollon kokonaisuuden sekä niiden järjestämisen perusperiaatteet

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 15/ (7) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 15/2014 1 (7) Asia tulisi käsitellä 9 Lausunto Viikinmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistamisesta HEL 2014-010170 T 11 01 00 00 ESAVI/342/04.08/2013

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 113. Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 113. Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1 2735/11.01.03/2012 113 Yhteenveto jätevedenpuhdistamoiden toiminnasta vuonna 2012 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

LASKUTTAMATTOMAN JÄTEVEDEN OSUUS VIEMÄRIVERKOSTON KOKONAISVIRTAAMASTA % 80 70 60 50 40 30 Kymen Vesi Oy 20 Kotka Anjalankoski Pyhtää 10 0 2003 2004 2005 2006 2007 Jätevesiyksikkö Jätevesiyksikössä huolehditaan

Lisätiedot

Biokaasua Espoon Suomenojalta

Biokaasua Espoon Suomenojalta Biokaasua Espoon Suomenojalta Suomen Kaasuyhdistyksen syyskokous 8.11.2012 Tommi Fred, vs. toimialajohtaja 8.11.2012 1 HSY ympäristötekoja toimivan arjen puolesta Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä

Lisätiedot

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo 2.2. JALASJÄRVEN KUNTA 2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo Jalasjärven kunnan 8 281 asukkaasta 3 5 on liittynyt kunnallisen viemäriverkoston piiriin. Viemäriverkostoon piiriin kuuluu lisäksi juustola, kenkätehdas,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori

Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori Liite 1: Mitoitusperusteet Tampereen Vesi Pirkanmaan keskuspuhdistamon yleissuunnitelma sijoituspaikkana Sulkavuori Mitoitusperusteet Sisältö Liite 1 - Mitoitusperusteet 1 1 JOHDANTO 2 2 LÄHTÖTIEDOT 2

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 114. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.12.2013 Sivu 1 / 1 1137/11.01.00/2013 Ympäristölautakunta 25 21.3.2013 114 Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös Ekokem-Palvelut Oy:n ympäristölupahakemuksesta, joka koskee hiekanpesu-

Lisätiedot

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Aavarannan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvasta, HM Technics Oy

Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Aavarannan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvasta, HM Technics Oy Rakennus- ja ympäristölautakunta 205 29.11.2016 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Aavarannan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvasta, HM Technics Oy 771/11.01.00/2016 Rakennus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Jätevedet ja hygienia iltaseminaari Kemira 14.1.2010. Jätevesien hygienian parantaminen Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla

Jätevedet ja hygienia iltaseminaari Kemira 14.1.2010. Jätevesien hygienian parantaminen Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla Jätevedet ja hygienia iltaseminaari Kemira 14.1.2010 Jätevesien hygienian parantaminen Jyväskylän Nenäinniemen jätevedenpuhdistamolla Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy - Yhtiö perustettu 1971 - Omistajina

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin virastotalo, kokoushuone 3 (3. kerros) 24 Haukivuoren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa

Mikkelin kaupungin virastotalo, kokoushuone 3 (3. kerros) 24 Haukivuoren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa Mikkeli Kokouskutsu 1 (9) Aika 28.05.2015, klo 16:30 Paikka Mikkelin kaupungin virastotalo, kokoushuone 3 (3. kerros) Käsiteltävät asiat 21 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 22 Pöytäkirjan tarkastus

Lisätiedot

Mäkikylän jätevedenpuhdistamon saneeraus ja laajennus

Mäkikylän jätevedenpuhdistamon saneeraus ja laajennus Mäkikylän jätevedenpuhdistamon saneeraus ja laajennus Vesihuoltopäivät 19.3.2015 Kouvola Jussi Lindholm jussi.lindholm@fcg.fi FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy 3.3.2015 Page 1 Mäkikylän jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Viikin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi annetun määräajan pidentäminen, Helsinki.

Viikin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi annetun määräajan pidentäminen, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 88/2012/1 Dnro ESAVI/302/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2012 ASIA Viikin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi annetun määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta 21.03.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta 21.03.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.03.2013 Sivu 1 / 1 1137/11.01.00/2013 25 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle koskien Lehile Oy:n hakemusta hiekanpesu- ja vedenerotuslaitoksen lupamääräysten tarkistamista

Lisätiedot

Jätevedet Elintavat vaikuttavat laatuun

Jätevedet Elintavat vaikuttavat laatuun Jätevedet Elintavat vaikuttavat laatuun Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY Jätevedenpuhdistus/HSY vesihuollon toimiala Jätevedenpuhdistus HSY:ssä 2 Jätevedenpuhd istus/hsy Jätevettä syntyy

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013

Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Kaupunginhallitus 114 25.02.2013 Vastine Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Konnunsuon vankilan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamispäätöksestä Vaasan hallinto-oikeudelle jätettyihin

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISESTA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISESTA Päätös PIRELY/9/07.04/2011 6.3.2012 Julkinen Nokian kaupunki PL 2 37100 Nokia PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISESTA Nokian kaupunki hakee ympäristölupaa Nokian yhteispuhdistamolle,

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

HEINOLAN JÄTEVEDEN- PUHDISTAMO VASTINE YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEEN ANNETUISTA LAUSUNNOISTA JA MUISTU- TUKSISTA

HEINOLAN JÄTEVEDEN- PUHDISTAMO VASTINE YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEEN ANNETUISTA LAUSUNNOISTA JA MUISTU- TUKSISTA Vastaanottaja Heinolan kaupunki Päivämäärä 3.2.2014 Viite 1510001684 HEINOLAN JÄTEVEDEN- PUHDISTAMO VASTINE YMPÄRISTÖLUPA- HAKEMUKSEEN ANNETUISTA LAUSUNNOISTA JA MUISTU- TUKSISTA HEINOLAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO

Lisätiedot

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017 1 KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/217 1. YLEISTÄ Loka-joulukuun välisenä aikana puhdistamon kuormitusta ja toimintaa on seurattu vähintään kaksi kertaa kuussa 24 h:n kokoomanäytteistä.

Lisätiedot

Jäteveden- ja lieteenkäsittelyn tekniikat, riskienhallinta ja toteutukset

Jäteveden- ja lieteenkäsittelyn tekniikat, riskienhallinta ja toteutukset Jäteveden- ja lieteenkäsittelyn tekniikat, riskienhallinta ja toteutukset Lappeenrannan jätevesien käsittelyn YVA Hanhijärven asukastilaisuus 25.5.2015 Suunnittelupäällikkö Kristian Sahlstedt UUDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Ympäristölautakunta 29.08.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Ympäristölautakunta 29.08.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 29.08.2013 Sivu 1 / 1 3133/11.01.01/2013 76 Espoon ympäristölautakunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskukselle pääkaupunkiseudun energiantuotantolaitosten päästöjen yhteistarkkailusuunnitelmasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 88. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 06.10.2016 Sivu 1 / 1 1137/2013 11.01.00 88 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, Ekokem-Palvelu Oy:n ympäristölupahakemus koskien Juvanmalmin jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 108. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 108. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 08.12.2016 Sivu 1 / 1 77/2013 11.01.03 108 Yhteenveto jätevedenpuhdistamoiden toiminnasta vuonna 2015 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. 043 826 5220 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus. 16.4.2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja

Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus. 16.4.2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja Blominmäen jätevedenpuhdistamo hankekatsaus 16.4.2015 Jukka Yli-Kuivila, projektijohtaja Blominmäen jätevedenpuhdistamo 150 000 m 3 /d 400 000 asukasta v. 2020 => 550 000 asukasta v. 2040 Blominmäki havainnekuva

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi PÄÄTÖS Nro 12/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/96/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Esityslista 14/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Esityslista 14/2016 1 (5) 15 Vantaanjoen jätevedenpuhdistamoiden toiminta vuonna 2015 HEL 2016-009468 T 11 00 02 Päätösehdotus Tiivistelmä Riihimäen puhdistamo päättää merkitä tiedoksi

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

BIOLOGINEN FOSFORIN- JA TYPENPOISTO

BIOLOGINEN FOSFORIN- JA TYPENPOISTO BIOLOGINEN FOSFORIN- JA TYPENPOISTO ORIMATTILA Vääräkosken jätevedenpuhdistamo VÄÄRÄKOSKEN PUHDISTAMO Puhdistamon allastilavuuksia: tulevan veden tasausallas V= 300 m 3 sakokaivolieteallas V= 50 m 3 ilmastusallas

Lisätiedot

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi!

Keskuspuhdistamo. Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Keskuspuhdistamo Tampereen seudun kuntien merkittävin ympäristöinvestointi! Timo Heinonen marraskuu 2018 100 vuoden ratkaisu! Keskuspuhdistamo hanke: Sulkavuoren keskuspuhdistamo siirtoviemärit (paine

Lisätiedot

asuinrakennuksen pinta-ala on alle 150 m2 käyttäjiä normaalisti 5 hlöä tai vähemmän kiinteistöllä

asuinrakennuksen pinta-ala on alle 150 m2 käyttäjiä normaalisti 5 hlöä tai vähemmän kiinteistöllä 1.6.2018 Vantaa JÄTEVESILASKELMA BIOBOX M Kohdetiedot: Loma-asunto vesistön läheisyydessä (alle 100 m tai pidemmällä). Kohteen wc ratkaisuna on ympäristöwc, eli virtsaa tai jätevettä ei johdeta jätevesiin,

Lisätiedot

CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018

CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS. Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 CASE: HSY Viikinmäki ENERGIATEHOKAS LIETTEEN KUIVAUS Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 1 CASE HSY: Energiatehokas lietteen kuivaus Lietteen kuivauslinkojen uusiminen Viikinmäen jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4. Ympäristölautakunta 22.01.2015 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 4. Ympäristölautakunta 22.01.2015 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 22.01.2015 Sivu 1 / 1 13/11.01.00/2015 4 Vastine Vaasan hallinto-oikeudelle valituksista, jotka koskevat Etelä-Suomen aluehallintoviraston 8.10.2014 antamaa ympäristölupaa Espoon Ämmässuon

Lisätiedot

Riihikosken jätevedenpuhdistamo

Riihikosken jätevedenpuhdistamo PÖYTYÄN KUNTA Riihikosken jätevedenpuhdistamo Sulkemissuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 29.4.2016 P29958 Sulkemissuunnitelma Tomi Kallio 29.4.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 PUHDISTAMON

Lisätiedot

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus

55 12.05.2015. Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta 55 12.05.2015 Lausunto: Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunta/taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueen ampumaratojen ympäristölupahakemus 154/11.01.00.01/2015

Lisätiedot

hjelma, tiivistelmä

hjelma, tiivistelmä Vihdin jäteves sihuollon vaihtoehdot Ympäristövaikutusten arviointioha hjelma, tiivistelmä 23.9.20133 Ympäristövaikutusten arviointiohjelma, tiivistelmä 23.9.2013 1 Tiivistelmä Vihdin jätevedenpuhdistamisen

Lisätiedot

ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT

ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT CASE: HSY Viikinmäki BIOKAASUN ENERGIATEHOKKAAT KÄYTTÖRATKAISUT Energiatehokas vesihuoltolaitos 10/2018 1 HSY tähtää energiaomavaraisuuteen Energiatehokas toiminta on yksi HSY:n strategian selkeä tavoite.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Pirkanmaan keskuspuhdistamohankkeen

Pirkanmaan keskuspuhdistamohankkeen Pirkanmaan keskuspuhdistamohankkeen tilanne Keskuspuhdistamoseminaari 17.11.2011 Tj Pekka Pesonen Tampereen Vesi HANKKEEN KEHITYSVAIHEET 2005: Pirkanmaan vesihuollon alueellinen yleissuunnitelma: Idea

Lisätiedot

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 Raita PA 2.0-panospuhdistamo Seurannassa oli yksi Raita PA 2.0-panospuhdistamo, josta otettiin kahdeksan lähtevän jäteveden

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

Kaikki alkaa puhtaasta vedestä Helsingin seudun ympäristöpalvelut

Kaikki alkaa puhtaasta vedestä Helsingin seudun ympäristöpalvelut Kaikki alkaa puhtaasta vedestä Helsingin seudun ympäristöpalvelut 2 3 On lottovoitto juoda suomalaista. Maapallon vedestä yli 97 prosenttia on suolapitoista. Ja kun kolmesta prosentista vähennetään lumen

Lisätiedot

Kiintoaineen ja ravinteiden poiston tehostaminen yhdyskuntajätevedestä mikrosiivilällä. Petri Nissinen, Pöyry Finland Oy

Kiintoaineen ja ravinteiden poiston tehostaminen yhdyskuntajätevedestä mikrosiivilällä. Petri Nissinen, Pöyry Finland Oy Kiintoaineen ja ravinteiden poiston tehostaminen yhdyskuntajätevedestä mikrosiivilällä Petri Nissinen, Pöyry Finland Oy Prof. Jukka Rintala ja Asst.Prof. Marika Kokko Kemian ja biotekniikan laboratorio,

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (7) Ympäristölautakunta Ypst/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/ (7) Ympäristölautakunta Ypst/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 16/2012 1 (7) 321 Lausunto vesien hoidon suunnittelun työohjelmasta, aikataulusta, ympäristövaikutusten arvioimisesta sekä Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen keskeisistä

Lisätiedot

HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa

HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa HSY Vesi Energiatehokkuus osana Helsingin seudun vesihuoltoa Maailman vesipäivän seminaari 22.3.2010 Suomen Vesiyhdistys ry Jukka Piekkari toimialajohtaja HSY Vesi Jukka Piekkari, HSY Vesi 22.3.2010 1

Lisätiedot

Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle asetetun määräajan jatkaminen, Jokioinen

Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle asetetun määräajan jatkaminen, Jokioinen Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2010/2 Dnro ESAVI/28/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.5.2010 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 5/2007/1 typen poiston tehostamiselle

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2015

KERTARAPORTTI 25.8.2015 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2015, 11.8.2015 (uki8). Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tarkistanut 21.11.2012 päätöksellä nro 186/2012/1 (Dnro ESAVI/15/04.08/2010)

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA. Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625

JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA. Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625 1 JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625 2 TAUSTAA Jäteveden sisältämästä fosforista 50% tulee

Lisätiedot

12 Jätteiden määrät, varastointi ja hyödyntäminen

12 Jätteiden määrät, varastointi ja hyödyntäminen 12 Jätteiden määrät, varastointi ja hyödyntäminen Suomenojan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus 213. Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster

Lisätiedot

JÄTEVESIENKÄSITTELYN TOIMIVUUSSELVITYS VEVI-6 JÄTEVEDENPUHDISTAMOLLA, LAPINJÄRVELLÄ

JÄTEVESIENKÄSITTELYN TOIMIVUUSSELVITYS VEVI-6 JÄTEVEDENPUHDISTAMOLLA, LAPINJÄRVELLÄ JÄTEVESIENKÄSITTELYN TOIMIVUUSSELVITYS VEVI-6 JÄTEVEDENPUHDISTAMOLLA, LAPINJÄRVELLÄ Jarmo Kosunen Ilkka Juva 15.1.2010 Valtioneuvoston asetus jätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen

Lisätiedot

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 113, Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 5,

Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 113, Yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto, 5, Tampere Ote pöytäkirjasta 13/2017 1 (7), 113,, 5, 17.01.2017 113 Lausunto Nokian Koukkujärven bioratkaisu -hankkeiden ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta TRE:8096/11.03.00/2016,, 113 Valmistelija

Lisätiedot

Blominmäen jätevedenpuhdistamon Mikkelän ajotunnelin louhintaurakan asukastilaisuus

Blominmäen jätevedenpuhdistamon Mikkelän ajotunnelin louhintaurakan asukastilaisuus Blominmäen jätevedenpuhdistamon Mikkelän ajotunnelin louhintaurakan asukastilaisuus 25.11.2014 Avaussanat Jukka Piekkari, vesihuollon toimialajohtaja Blominmäen puhdistamohankkeen tausta ja eteneminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Yvp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/ (6) Ympäristölautakunta Yvp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 10/2012 1 (6) 220 Ympäristökeskuksen lausunto kaupunginhallitukselle ja aluehallintovirastolle Riihimäen jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamisesta

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/ (5) Ympäristölautakunta Ysp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2014 1 (5) 200 Aluehallintoviraston päätös Länsisataman edustan väylän muuttamisesta ESAVI/197/04.09/2013 Päätös Asia tulisi käsitellä 10.6.2014 kokouksessa. päätti merkitä

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 336 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Jäteveden johtamista Kaarinan kaupungin Rauvolan jätevedenpuhdistamolta mereen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 12.01.2017 Sivu 1 / 1 1502/2015 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös lupamääräysten tarkistamisesta, Kuljetus Team Virtanen Oy, Juvanmalmintie 21 A Valmistelijat

Lisätiedot

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon Energiantuotannon tehostaminen

Viikinmäen jätevedenpuhdistamon Energiantuotannon tehostaminen Viikinmäen jätevedenpuhdistamon Energiantuotannon tehostaminen Kaasumoottorikannan uusiminen ja ORC-hanke Helsingin seudun ympäristöpalvelut Riikka Korhonen Viikinmäen jätevedenpuhdistamo Otettiin käyttöön

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamon ohitusvesien fosforikuorman pienentäminen kiekkosuodatuksella

Jätevedenpuhdistamon ohitusvesien fosforikuorman pienentäminen kiekkosuodatuksella Jätevedenpuhdistamon ohitusvesien fosforikuorman pienentäminen kiekkosuodatuksella Kiekkosuodatuskoeajot Hermanninsaaren jätevedenpuhdistamolla Iida Sormanen 10.5.2017 Sisältö Ohitusvedet Kiekkosuodatus

Lisätiedot

KERTARAPORTTI

KERTARAPORTTI s. 1 (1) JANAKKALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 4/2017, 26.4.2017 (5JATUR). Tulokuormitus oli orgaanisen aineen osalta noin 20 % pienempi kuin vuoden 2016 keskimääräinen tulokuorma, mutta ravinnekuormitukset

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistuksen ja viemäröinnin investoinnit HSY:n alueella

Jätevedenpuhdistuksen ja viemäröinnin investoinnit HSY:n alueella Jätevedenpuhdistuksen ja viemäröinnin investoinnit HSY:n alueella 12.10.2012 KAUPUNKILÄHTÖISET INVESTOINNIT 1 TOIMINTA-ALUEEN LAAJENTUMINEN JA KAAVOITUS 1 1 Kaavoituksen mukainen laajentuminen (alueverkot)

Lisätiedot

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus

NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI. YVA-ohjelman yleisötilaisuus NOKIAN VESI OY JA PIRKANMAAN JÄTEHUOLTO OY KOUKKUJÄRVEN BIORATKAISUN YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YVA-ohjelman yleisötilaisuus 30.11.2016, Nokia YVA-OHJELMA Arvioitavat vaihtoehdot Hankkeen tekninen

Lisätiedot

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2010 ASIA Lempäälän kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa typenpoiston tehostamiselle

Lisätiedot

Jokitie 15 09430 Saukkola Puh 040 846 0864 29.3.2007 1/6 s-posti: kim@ronnberg.cc

Jokitie 15 09430 Saukkola Puh 040 846 0864 29.3.2007 1/6 s-posti: kim@ronnberg.cc Puh 040 846 0864 29.3.2007 1/6 Vaasan hallinto-oikeudelle Vastaselitys asiaan diaarinumero 00049 / 07 / 5110 Viittaamme ympäristölupahakemuksesta ja -päätöksestä numero YS 1409, 5.10.2006, Dnro UUS-2003-Y-594-121

Lisätiedot