Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1"

Transkriptio

1 Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 460/ / Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Va. ympäristönsuojelupäällikkö Kari Kavasto Espoon ympäristölautakunnan lausunto koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi (dnro ESAVI/186/04.08/2012): Ympäristölautakunta toteaa, että Rinnekoti-säätiön Rinnekodin jätevedenpuhdistamo ja lietteen kompostointi ovat toimineet hyvin. Jätevedenpuhdistamo on saavuttanut sille ympäristöluvassa asetetut puhdistustehon vaatimukset myös hakemuksessa esitetyn jälkeen vuosina Rinnekodin alueen lisärakentamisesta seuraavan Lakistonjoen jätevesikuormituksen kasvun takia ympäristölautakunta pitää kuitenkin tarpeellisena tiukentaa lähtevän jäteveden biologisen hapenkulutuksen raja-arvoa nykyisestä. Ympäristölautakunta esittää, että lähtevän jäteveden BHK 7(ATU) -arvo saa olla enintään 10 mg/l. Puhdistusprosessin ohjauksessa on pyrittävä mahdollisimman hyvään typenpoistoon. Ympäristölautakunta huomauttaa, että kompostointia koskevassa lupamääräyksessä 5 on syytä huomioida Rinnekodin biovoimalaitoksen tuhka, jota myös lisätään kuivattuun lietteeseen. Käsittely Katja Koivumäki ehdotti Joni Vainikaisen kannattamana seuraavaa lisäystä lausuntoon: Esitetään harkittavaksi riskienhallintasuunnitelman lisäämistä Rinnekodin jätevedenpuhdistamon lupaehtoihin. Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja tiedusteli, voidaanko Koivumäen ehdotus yksimielisesti hyväksyä. Koska ehdotusta ei vastustettu, puheenjohtaja totesi lautakunnan hyväksyneen sen. Päätös Ympäristölautakunta: Espoon ympäristölautakunnan lausunto koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi (dnro ESAVI/186/04.08/2012):

2 Ympäristölautakunta Sivu 2 / 2 Ympäristölautakunta toteaa, että Rinnekoti-säätiön Rinnekodin jätevedenpuhdistamo ja lietteen kompostointi ovat toimineet hyvin. Jätevedenpuhdistamo on saavuttanut sille ympäristöluvassa asetetut puhdistustehon vaatimukset myös hakemuksessa esitetyn jälkeen vuosina Rinnekodin alueen lisärakentamisesta seuraavan Lakistonjoen jätevesikuormituksen kasvun takia ympäristölautakunta pitää kuitenkin tarpeellisena tiukentaa lähtevän jäteveden biologisen hapenkulutuksen raja-arvoa nykyisestä. Ympäristölautakunta esittää, että lähtevän jäteveden BHK 7(ATU) -arvo saa olla enintään 10 mg/l. Puhdistusprosessin ohjauksessa on pyrittävä mahdollisimman hyvään typenpoistoon. Ympäristölautakunta huomauttaa, että kompostointia koskevassa lupamääräyksessä 5 on syytä huomioida Rinnekodin biovoimalaitoksen tuhka, jota myös lisätään kuivattuun lietteeseen. Esitetään harkittavaksi riskienhallintasuunnitelman lisäämistä Rinnekodin jätevedenpuhdistamon lupaehtoihin. Selostus Aluehallintovirasto on päivätyllä kirjeellä pyytänyt Espoon ympäristölautakunnalta lausuntoa Rinnekoti-Säätiön hakemuksesta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamiseksi. Lausunto pyydetään toimittamaan aluehallintovirastoon mennessä. Hakemuksen kuulutus on nähtävillä kaupungin ilmoitustaululla Kuulutus ja yleisölle tarkoitettu tiivistelmä ovat lisäksi luettavissa osoitteessa Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä lautakunnan kokouksessa ja ympäristökeskuksessa osoitteessa Kirkkojärventie 6 B, Espoo, 4. krs. (ma - pe klo ). Taustaa Rinnekodin jätevedenpuhdistamolla ja jätevesilietteen kompostointialueella on toistaiseksi voimassa oleva Uudenmaan ympäristökeskuksen myöntämä ympäristölupa Nro YS Lupa koskee jätevedenpuhdistamon käyttöä ja puhdistettujen jätevesien johtamista Lakistonjokeen sekä jätevesilietteen käsittelyä kompostoimalla. Luvan mukaan Rinnekoti-Säätiön on toimitettava mennessä ympäristölupahakemus lupamääräyksien tarkistamiseksi. Rinnekodin jätevedenpuhdistamo on biologis-kemiallinen pitkäilmastuslaitos, jossa orgaanisen aineen ja typen poisto perustuu biologiseen denitrifikaatio-nitrifikaatioprosessiin ja fosfori poistetaan rinnakkaissaostuksella. Jätevedenpuhdistamolla käsitellään Rinnekoti-Säätiön Lakiston alueella sijaitsevien kiinteistöjen noin 1000 henkilön jätevedet. Jätevesi on pääasiassa tavanomaista asumajätevettä. Käsitelty jätevesi johdetaan puhdistamolta pieneen lammikkoon ja siinä olevan padon ylivuotona

3 Ympäristölautakunta Sivu 3 / 3 Lakistonjokeen. Lakistonjoki laskee Lepsämänjoen kautta Vantaanjokeen ja lopulta mereen. Puhdistamolla syntyvä liete kuivataan ja kompostoidaan puhdistamon vieressä sijaitsevalla kompostointialueella. Kompostoitu liete käytetään Rinnekodin alueen viherrakentamisessa. Rinnekoti-Säätiöllä on vireillä asemakaavahanke, jonka tavoitteena on Rinnekodin alueen asemakaavoitus ja täydennysrakentaminen noin 400 henkilölle. Voimassa oleva lupa Puhdistamon käsitellyn jäteveden pitoisuusarvojen ja puhdistustehon on täytettävä taulukossa 1 esitetyt vaatimukset vuosikeskiarvoina laskettuna mahdolliset ohitukset, ylivuodet ja poikkeustilanteet mukaan lukien. Taulukko 1. Rinnekodin jätevedenpuhdistamon voimassa olevat lupaehdot Parametri mg/l % BHK 7(ATU) kokonaisfosfori 1,0 90 Puhdistusprosessin ohjauksessa on pyrittävä parhaaseen mahdolliseen typenpoistotehoon. Lisäksi puhdistustuloksen on täytettävä valtioneuvoston asetuksen yhdyskuntajätevesistä 888/2006 mukaiset vaatimukset (taulukko 2). Taulukko 2. Asetuksen 888/2006 vaatimukset puhdistamolle, jonka asukasvastineluku (AVL) on alle Pitoisuus ja poistoteho voivat olla vaihtoehtoisia. Parametri mg/l % BHK 7(ATU) COD Cr Kiintoaine Kokonaisfosfori 3,0 / 2,0 * 80 * 3 mg/l puhdistamoille, joiden AVL on alle mg/l puhdistamoille, joiden AVL on Puhdistamolta poistetut lietteet saadaan käsitellä hevosen aluspurun ja puutarhajätteen kanssa puhdistamon yhteydessä olevalla asfaltoidulla lavakuivaus- ja kompostointialueella. Kuivaus- ja kompostointialueen suoto- ja valumavedet on kerättävä ja johdettava edelleen hallitusti viemäriin. Puhdistamon toiminnasta aiheutuva melu lähimmässä häiriintyvissä kohteissa ei saa ylittää päiväsaikaan klo 7-22 ekvivalenttimelutasoa 55 db (L Aeq ), eikä yöaikaan klo 22-7 tasoa 50 db (L Aeq ).

4 Ympäristölautakunta Sivu 4 / 4 Hakijan kuvaus ympäristökuormituksesta ja ympäristövaikutuksista ja niiden vähentämisestä Vuosina puhdistamolla käsiteltiin jätevettä keskimäärin m 3 /d. Vuosimaksimit vaihtelivat m 3 /d. Puhdistamon mitoitusvirtaama on m 3 /d. Jätevedenpuhdistamo on viime vuosina saavuttanut luvassa asetetut puhdistustuloksen vaatimukset (Taulukko 3). Puhdistamolta lähtevä orgaanisen aineen ja kokonaistypen kuorma on selvästi pienentynyt viime vuosina. Kokonaisfosforin vuosikuormassa ei ole tapahtunut muutosta. Taulukko 3. Rinnekodin jätevedenpuhdistamon puhdistustulos ja vesistökuormitus vuosina ohitukset mukaan laskettuina Parametri Laatu BHK 7(ATU) kg/d 1,2 1,6 1,8 1,3 0,86 mg/l 3,2 4,3 5,6 4,2 2,6 % Kokonaisfosfori Kokonaistyppi kg/d 0,09 0,12 0,15 0,11 0,11 mg/l 0,25 0,32 0,48 0,36 0,33 % kg/d 3,5 3,7 3,6 2,1 1,7 mg/l 9, ,8 5,2 % NH 4 -N kg/d 0,01 0,07 0,12 0,37 0,23 mg/l 0,03 0,19 0,38 1,2 0,7 % Vantaajoen yhteistarkkailun perusteella Rinnekoti-säätiön jätevedenpuhdistamon vaikutus Lakistonjokeen on hyvin pieni. Veden hygieeninen laatu on ollut hyvä. Escherichia coli -bakteerien määrä ovat vuosimediaaneja tarkasteltaessa olleet alle 100 kpl/100 ml. STM:n uimavesiasetuksen mukaan uimavesi on hygieeniseltä laadultaan erinomaista, jos E. coli -bakteereja on vähemmän kuin kpl/100 ml. Puhdistamon viemäriverkosto Rinnekodin viemäriverkoston kokonaispituus on noin 10 km. Verkosto on alun perin toteutettu pääosin sekaviemäröintinä. Viemäriverkostossa on 7 pumppaamoa, joiden häiriöistä tulee ilmoitus sähkökeskukseen. Rinnekodin alueella sijaitsee lisäksi kaksi jätevesisäiliötä, jotka tyhjennetään säännöllisesti imuautoilla. Liete kuljetetaan puhdistamolle käsiteltäväksi. Viemäreitä saneerataan vuosittain vuotovesien vähentämiseksi. Saneerauksissa vuotokohtien korjaamisen lisäksi viemäreitä muutetaan erillisviemäreiksi.

5 Ympäristölautakunta Sivu 5 / 5 Lietteen kompostointi Jätevedenpuhdistamolla syntyvä liete käsitellään puhdistamon vieressä sijaitsevalla kuivaus- ja kompostointialueella. Puhdistamolta pumpattu liete kuivatetaan katetuilla kuivauslavoilla, jotka on sijoitettu bitumisorapohjalle. Vuosina kuivatukseen pumpatun lietteen määrä on ollut m 3 /a. Lietteestä suotautuva vesi johdetaan lavojen alle rakennetussa salaojaputkistossa puhdistamon tuloviemäriin. Kuivunut liete viedään kahdesti vuodessa kauhakuormaajalla kompostoitavaksi. Asfaltoidulla kompostointialueella kuivuneeseen lietteeseen sekoitetaan 2:1 suhteessa havupuukuorihaketta, hevosten aluspurua, puutarhajätettä, risuhaketta ja biovoimalaitoksen tuhkaa. Seos kasataan 1,5-2 m korkuisiksi aumoiksi, joita käännetään esikompostoitumisen aikana kerran traktorikuormaimella. Kompostointialueen valumavedet kerätään ja johdetaan puhdistamolle käsiteltäviksi. Talven yli tapahtuneen kompostoinnin jälkeen kompostiseos siirretään jälkikypsytykseen jätteen siirtokuormausaseman luokse noin 100 m päähän. Kompostoinnin läpimenoaika on 2 vuotta ja lopputuotteena saatava viherrakennukseen soveltuva multa käytetään Rinnekodin alueen omilla viheralueilla. Lopputuotetta saadaan noin 250 m 3 /v. Kompostin lopputuotteelle tehdään viljavuustutkimus ennen sen käyttöä viherrakentamisessa. Kalasto ja muut vesieliöt Lakistonjoessa tai Lepsämänjoessa ei ole kalaston tarkkailua. Lepsämänjoessa, ennen sen yhtymistä Luhtajokeen, on suvannossa pohjaeläinhavaintopaikka. Vuonna 2009 havaintopaikan rehevyyttä kuvastava RCI-indeksin arvo oli 3 asteikolla 1 (hyvin rehevä) - 4 (karu). Päästöt ilmaan, maaperään ja pohjaveteen Puhdistamon ja kompostointikentän ilmapäästöt ovat vähäisiä eikä niillä ole hajua lukuun ottamatta vaikutusta alueen ilmanlaatuun. Toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään ja pohjaveteen. Lietteenkäsittelyalueet ovat salaojitettuja. Alueilla syntyvät vedet kerätään ja johdetaan puhdistamolle. Ympäröivien alueiden valumavesien pääsy kompostointialueelle on estetty niskaojalla. Puhdistamolla käytettävät kemikaalit (ferrosulfaatti ja kalkki) ovat kiintotavaraa. Ne varastoidaan sisätiloissa betonilattialla. Melu, tärinä, pöly ja haju Puhdistamoliikenteen määrä on melko vakio ja se rajoittuu työaikaan klo Puhdistamon toiminnasta tai siihen liittyvästä liikenteestä ei aiheudu merkittävää tärinää tai pölypäästöjä. Puhdistamon toiminnasta aiheutuva melu on vähäistä, sillä melua tuottavat laitteet (lähinnä ilmastuskompressori) on sijoitettu sisätiloihin.

6 Ympäristölautakunta Sivu 6 / 6 Hajua tuottavat välppäys ja puristetun välpejätteen roskalaatikko on sijoitettu sisätiloihin hajuhaittojen estämiseksi. Puhdistusprosessin hajut eivät yllä ympäristön rakennuksiin eivätkä haittaa golfkentän käyttöä. Hakijan tiedossa ei ole melusta tai hajusta tehtyjä valituksia. Vaikutukset luontoon ja luonnonsuojeluarvoihin Asemakaavaluonnoksessa luonnonsuojelualueiksi merkityt alueet sijaitsevat puhdistamon purkupaikasta Lakistonjoen yläjuoksulle päin. Suuremmille jätevesikuormittajille tehtyjen selvityksen perusteella Rinnekodin jätevedenpuhdistamon kuormitus ei heikennä Vantaanjoen vuollejokisimpukkakantaa tai sen elinympäristöä. Jätteet Pääosan puhdistamojätteestä muodostaa liete. Kuivattua lietettä muodostui tonnia vuonna Kuivatun lietteen laatu tutkitaan valtioneuvoston päätöksen 282/94 ja MMM:n asetuksen 12/07 mukaisesti. Kyseessä on hyötykäyttöön kelpaava jäte. Välpettä erotetaan jätevedestä vuosittain noin kg. Välpe on sekajätettä, joka kerätään roskasäiliöihin ja kuljetetaan Rinnekodin jätteidenkeruujärjestelmään. Ympäristöriskit, onnettomuudet, muut häiriötilanteet ja niihin varautuminen Jätevedenpuhdistamoiden pääasiallisia ympäristöriskejä ovat käyttöhäiriöt ja ohitukset verkostossa tai puhdistamolla. Käsittelemätön jätevesi voi aiheuttaa purkuvesistössä pahimmillaan rehevöitymistä, kalakuolemia ja haittoja virkistyskäytölle. Viemäriverkoston vuodot voivat aiheuttaa paikallista pohja- ja pintaveden likaantumista. Puhdistamoalue on aidattu ja lukittu. Puhdistamon hoidosta vastaavilla on asianmukainen koulutus. Puhdistamolla käytettäviin kemikaaleihin liittyvät riskit ovat henkilökunnan tiedossa. Kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet säilytetään kemikaalien välittömässä läheisyydessä. Puhdistamo on mitoitettu nykyistä suuremmalle virtaamalle, mikä vähentää suurten virtaamanvaihteluiden aiheuttamaa haittaa prosessissa. Puhdistamolla tehdään käyttötarkkailua päivittäin ja mahdolliset poikkeustilanteet kirjataan käyttöpäiväkirjaan. Häiriötilanteessa puhdistamon automaatiojärjestelmä lähettää päivystäjälle hälytyksen. Kriittiset toiminnot on varmistettu varajärjestelmin. Puhdistamon sähköt tulevat Rinnekodin omalta muuntajalta. Kaapelirikosta johtuvan sähkökatkon aikana muuntajalta voidaan vetää varalinja puhdistamolle. Jätevedenpuhdistamolla ei ole olemassa riskienhallintasuunnitelmaa.

7 Ympäristölautakunta Sivu 7 / 7 Ympäristöasioiden hallintajärjestelmä Rinnekoti-Säätiön laatujärjestelmälle on myönnetty vuoden 2012 loppuun saakka voimassa oleva STM:n laatuohjelman (SHQS) mukainen laaduntunnistus nr. 26/2009. Laatujärjestelmä sisältää mm. poikkeusolojen hallinnan ja ympäristöjohtamisen ja -hallinnan. Hakijan arvio parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta ja energiatehokkuudesta Detrifikaatio-nitrifikaatioprosessiin perustuva aktiivilietelaitos, jonka fosforinpoistossa käytetään rinnakkaissaostusta edustaa nykyistä parasta käyttökelpoista tekniikkaa jätevedenpuhdistuksessa Rinnekodin puhdistamon kokoluokassa. Lietteen jatkojalostamien hyötykäytettäväksi Rinnekodin alueella on BATperiaatteen mukaista ja vähentää kaatopaikalle sijoitettavan jätteen määrää. Jätevedenpuhdistuksessa eniten energiaa kuluttavat ilmastus ja pumppaukset. Vuonna 2011 laitoksen sähkökulutus oli kwh eli noin 1,0 kwh/m 3. Puhdistamon kokoluokassa energiankulutusta voidaan pitää kohtuullisena. Kunnalliseen viemäriin liittyminen Puhdistamon ja kompostointialueen toiminta on tarkoitus lakkauttaa, kun liittyminen kunnalliseen viemäriverkostoon tulee mahdolliseksi. Liittyminen tehdään joko Espoon tai Nurmijärven kunnalliseen verkostoon. Nurmijärven kunnan vesihuollon kehittämissuunnitelman mukaan vesihuoltoverkosto ulottuu Rinnekodin asemakaava-alueen pohjoisrajalle vuoteen 2020 mennessä. Espoon puoleiseen verkostoon liittyminen voisi tapahtua Ketunkorven kunnallistekniikan rakentamisen yhteydessä. Ketunkorven kaavoituksessa on meneillään asemakaavaehdotuksen suunnittelu. Hakijan esitys lupamääräyksiksi Hakija esittää, että vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuusarvoja ja käsittelyn prosentuaalisia arvoja koskevat vaatimukset pysyvät ennallaan ja tulevat tarkistettavaksi mennessä. Puhdistamo on asukasvastineluvultaan alle asukkaan jätevedenpuhdistamo, joten asetuksen 888/2006 mukaisesti kokonaistypenpoistolle ei hakijan käsityksen mukaan ole tarpeen asettaa vähimmäisvaatimuksia. Hakijan esitys tarkkailusuunnitelmaksi Tarkkailuja esitetään jatkettavaksi nykyisten ohjelmien mukaan.

8 Ympäristölautakunta Sivu 8 / 8 Puhdistamon käyttötarkkailua tehdään säännöllisesti. Puhdistamon hoidosta, virtaamista, kemikaalien annostusmääristä ja lietteenpoistosta pidetään päiväkirjaa, johon kirjataan myös mahdolliset toimintahäiriöt ja ohitukset. Puhdistamon kuormitustarkkailu perustuu päivättyyn käyttö- ja päästötarkkailuohjelmaan. Puhdistamon tarkkailun hoitaa Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry. Tarkkailuun kuuluu kahdeksan kertaa vuodessa otettava kokoomanäyte tulevasta ja lähtevästä jätevedestä. Tarkkailusta laaditaan vuosiyhteenveto. Kuivauslavoille pumpattavan lietteen laatua tutkitaan kerran vuodessa 3-4 päivän kokoomanäytteenä. Kompostin lopputuotteen soveltuvuus tarkistetaan laboratorioanalyysein ennen lopputuotteen käyttöä. Rinnekoti-Säätiö on mukana Vantaanjoen yhteistarkkailussa, joka toteutetaan Uudenmaan ELY-keskuksen hyväksymällä tavalla. Rinnekodin jätevedenpuhdistamon vaikutuksia Lakistonjoen vedenlaatuun seurataan havaintopaikalla La45 kuudesti vuodessa. Tiedoksi - Etelä-Suomen aluehallintovirasto Helsinki, kirje

9 Ympäristölautakunta Sivu 9 / 9