Työkaluja haavahoidon haasteisiin Marja-Leena Nurminen Sairaanhoitaja AMK. Alipaineimuhoito API Negative Pressure Wound Threapy (NPWT)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työkaluja haavahoidon haasteisiin Marja-Leena Nurminen Sairaanhoitaja AMK. Alipaineimuhoito API Negative Pressure Wound Threapy (NPWT)"

Transkriptio

1 Työkalja haavahoidon haasteisiin Marja-Leena Nrminen Sairaanhoitaja AMK Alipaineimhoito API Negative Pressre Wond Threapy (NPWT)

2 Tastaa Alipainetta on käytetty vaihtelevalla menestyksellä osana haavan hoitoa lähinnä erilaisten dreenien modossa jo 1940-lvlta lähtien Laitetta kehitettiin Saksassa ja Yhdysvalloissa 1990-lvn alkpolella ja varsin nopeasti hoitomenetelmä yleistyi erilaisen akttien ja kroonisten haavojen hoidossa. Ensimmäiset V.A.C-laitteet tlivat Someen API-hoidot aloitettiin Olssa, josta hoitomoto on levinnyt koko someen. Alipaine lodaan haavaan ilmatiiviisti kalvolla peitetyn haavasienen tai sidoksen ja imletkn välityksellä. Alipainetta ohjataan kesksyksikön katta. Laitteessa on säiliö, johon kerääntyy haavasta imetty erite. Painetasoa säädetään haavasta riippen mmhg välillä. Sidosten vaihtoväli on yleensä 3 vrk.

3 API-hoidon hyödyt Mekaaninen kdosvenytys ja imvaikts edistävät granlaatiokdoksen modostmista ja haavan sedn verenkiertoa. Phdistava vaikts selittyy nesteen poistmisella haavalta jolloin mkana poist mikrobeja sekä haitallisia kemiallisia partikkeleita. Haavan koko pienenee Vähentää trvotsta Alipaineimhoidon sidos sojaa haavaa kontaminaatioilta Vähentää haavahoitoon liittyvää työtä

4 Millaisille haavoille? Laajat käyttöaiheet akteissa ja kroonisissa haavoissa: Tapatrmahaavat Komplisoitneet leikkashaavat Tramaattisten haavojen, sternotomiahaavojen ja avoimen laparotomiahaavan hoito.

5 Millaisille haavoille? Krooniset ja diabeetikon alaraajahaavat, joissa on riittävä verenkierto. Haavat, joihin snnitteilla ihosiirre - API-hoito valmistaa haavaa toimenpiteeseen provosoimalla granlaatiokdoksen kasva. Komplisoitneet haavat, jotka eivät reagoi edistyneisiin haavasidoksiin. Pre-ja postoperatiiviset kielekkeet ja siirteet.

6 Kontraindikaatiot Alipaineimhoito ei sovi syöpähaavoihin tai fistelihaavoihin, joissa yhteys solistoon. Potilaalle, jolla on infektio, merkittävä valtimoverenkierron häiriö tai vaikea votohäiriö. Nekroottispohjaisiin ja katteisiin haavoihin alipaineimhoitoa voidaan käyttää kirrgisen phdistksen eli revidoinnin jälkeen Potilaalle joka ei ole yhteistyökykyinen tai selviä laitteen kanssa kotona.

7 Haitat Infektiot, harkinnan mkaan bakteeriviljely ennen hoidon aloitsta. Ihon ärsytys ja siteiden vaihtoon liittyvä kip. Vakavampia hoitoon liittyviä komplikaatioita on ilmeisen vähän Kallista? Pico-hoito ja VAC-laitteiden vokrat + vaihtosetit Hintavertailssa homioitavaa säästynyt hoitoaika sairaalassa, haavahoitoon liittynyt hoitajan aika ja haavasidosten hinta.

8 Hoidon aloits Päätös alipaineimhoidon aloittamisesta kl haavojen hoitoon perehtyneelle yksikölle. Hoitoa totetetaan sairaalassa, persterveydenhollossa ja kotona. Kesto on yksilöllistä parista päivästä kkasien hoitoon. Haavasidosten vaihdon yhteydessä arvioidaan jatkon hyödyt ja kesto.

9 VAC-hoidon aloits Holehdi riittävästä kiplääkityksestä käyttämällä paikallispdtteita ja sn katta otettavia lääkkeitä. Varaa kaikki tarvittavat välineet lähellesi ennen haavahoitoa: pmpp, jossa on säiliö, setti, jossa on sieni, kalvot ja im ttti phdistsvälineet ja aineet hydrokolloidia ja haavan sojasihketta + sakset potilaalle hyvä asento hoidon ajaksi ja ympäristön sojas Mekaaninen phdists tarpeen mkaan

10 ActiV.A.C

11 VAC-hoidon aloits Phdista haava ja ympäristö keittosolalla tai haavahhteella. Haava on hyvä mitata ennen hoidon aloittamista, jolloin voidaan serata haavahoidon edistymistä Valokvaa haava mahdollisksien mkaan ennen hoidon aloitsta ja hoidon loppessa. Phdistksen jälkeen kivaa haavan ympäristö ja käytä ihon sojakalvoa ja n. 2 cm leveydeltä hydrokolloidista leikattja sikaleita.

12 Haavasidosten laitto Jänteiden päälle, syvempiin kdoksiin ja onkaloihin tlee alimmaksi WhiteFoam. Valitse haavalle sopivan kokoinen setti (S,M,L) sidos. Täytä haava mstalla Foamilla, käy tarkasti läpi haavan koko rakenne. Täytä myös taskt. Laske ja kirjaa haavaan käytettyjen Foamien määrä

13 Haavasidosten laitto Kiinnitä sidokset kalvoilla myötäillen ihoa ja foamia tasaisesti välttäen ryppyjä. Kalvot laitetaan niin, että ne menevät yli hydrokolloidivoraksen. Tee kalvoon keskelle pyöreä reikä, halkaisijaltaan 2-3cm ja kiinnitä imttti.

14 Haavasidosten laitto

15 Sidosten vaihto Sammta laite vähintään 30 minttia ennen sidosten irroittamista Homioi myös kiplääkitys Käytä irroittamiseen tarvittaessa keittosolahhdetta ja pdtetta kivn hoitoon. Arvioi haavaa: Infektiota? Haj, eritys, ympäristön pnoits Hoidon kesto? Konsltointi

16 Ongelmia imn toimivdessa? Votohälytys: Kalvot eivät ole tiiviit etsi votokohta ja vahvista kalvolla Tkos: Imletkssa hyytymä? Imttille liian pieni reikä? Säiliö täysi? Letk mtkalla? Jos alipaineimhoito on keskeytynyt yli kahden tnnin ajaksi tlee kaikki sidokset vaihtaa. Yo Tbesta löytyy Lareassa opinnäytetyönä 2016 tehty video V.A.C sidosten laitosta ja siltojen rakentamisen tekniikasta sekä ActiVAC- pmpn käyttöohje.

17 Kotitminen osastolta jatkohoitopaikkaan Potilaan kotitessa im vaihdetaan osastolla VAC-vokralaiteeseen, jonka vokrasta vastaa hoitava taho. Osastolta/ pkl:lta ilmoitetaan Mediqiin mikä laite (nmero) mihin ja milloin potilas siirtyy. Sovitaan jatkohoitopaikan kanssa milloin sidosvaihto tlee tehdä ja millaisia sidoksia tllaan ensimmäiseen vaihtoon tarvitsemaan. Kn hoito lopp tai potilas siirtyy malle hoitoon laitteen kanssa, tlee siitä ilmoittaa Mediq asiakaspalveln ph Laiteen nodosta sovitaan. Jos potilas siirtyy laitteen kanssa eteenpäin, tarkista että virtajohto ja laitteen salkk ovat mkana. Laitetta ei palateta yksikköön missä hoito on aloitett.

18 Vaihtosetti ja sidostarvikkeet VAC hoitoa varten tarvitaan haavalle sidokset ja laitteelle eritekanisteri. Vaihtosettejä on eri kokoisille haavoille S, M, L Tarvikkeita on saatavilla 5 kpl pakkaksissa. Tarvittaessa voidaan toimittaa tarvikkeet seraavaksi arkipäiväksi. Tarviketilakset tehdään Mediq asiakaspalvelsta ph Lisäksi tarvitaan haavan phdistkseen tarvittavat välineet ja aineet sekä hydrocolloidia haavojen renojen sojaamiseen.

19 Kotitslaitteet

20 Pico Kertakäyttöinen PICO -alipaineimjärjestelmä on tarkoitett vähän tai kohtalaisesti erittävien haavojen hoitoon Sovelt hyvin kotihoitoon ja kevyt kljettaa mkana, ei erillistä säiliötä. Eritys imeytyy sidokseen, vaihtoväli yksi viikko. Erityksen mkaan tarvittaessa aikaisemmin Helppokäyttöinen

21 Lopksi 12 vodessa on API-hoito kehittynyt ja johtant Somessa varsin laajaan käyttöön haavahoidossa Haavaimlaitteet ovat käytössä kaikissa keskssairaaloissa ja lähes kaikissa alesairaaloissa. Usin sntas kertakäyttöisten alipainelaitteiden osalta. Hima kasv on tapahtnt viimeisen neljän voden aikana. Potilaita on siirtynyt sairaaloista helppokäyttöisten laitteiden kanssa kotihoitoon. Alipaineimhoito on tllt jäädäkseen osaksi haavahoitoa Tavoitteena on saada yhteistyö sairaalan ja terveyskesksten välillä mahdollisimman toimivaksi ja samattomaksi jolloin voimme totettaa hyvää ja trvallista haavahoitoa.

22 Lähteet: Berg L. Katsas alipaineimhoitoon Somessa. Haava. Somen Haavanhoitoyhdistyksen ammattijlkais 2015;4:65-68 Jokinen J,Sipponen A, Lohi J, Salo H. Haavanhoidon sia ja vanhoja tlia. Somen Lääkärilehti. 2009;64(24): Jtilainen V, Vikatmaa P, Kkasjärvi P, Malmivaara A. Haavan alipaineimhoidon vaikttavs ja trvalliss. Somen Lääkärilehti. 2007;62(36):

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

Haavan alipaineimuhoitotuotteet. V.A.C. -terapia Prevena NANOVA SNAP

Haavan alipaineimuhoitotuotteet. V.A.C. -terapia Prevena NANOVA SNAP Haavan alipaineimuhoitotuotteet V.A.C. -terapia Prevena NANOVA SNAP V.A.C. -hoitoyksiköt ActiV.A.C.-hoitoyksikkö V.A.C.-hoitojärjestelmä on tutkittu, noninvasiivinen ja kehittynyt menetelmä haavojen hoitoon.

Lisätiedot

Alueellinen Haavakoulutuspäivä LKS / auditorio. Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja

Alueellinen Haavakoulutuspäivä LKS / auditorio. Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja Alueellinen Haavakoulutuspäivä 19.09.2017 LKS / auditorio Raili Oikkonen-Heikkuri Sairaanhoitaja/ Auktorisoitu haavahoitaja Haavanhoitotuotteiden käyttö Haavanhoitotuotteisiin kuuluvat tuotteet; Haavanpuhdistusaineet

Lisätiedot

Haavan alipaineimuhoitotuotteet. V.A.C. -terapia Prevena NANOVA SNAP

Haavan alipaineimuhoitotuotteet. V.A.C. -terapia Prevena NANOVA SNAP Haavan alipaineimuhoitotuotteet V.A.C. -terapia Prevena NANOVA SNAP V.A.C. -hoitojärjestelmän sidokset V.A.C. Simplace EX -sidossetti Uskomattoman helppokäyttöinen, spiraalinmallinen polyuretaanisidos

Lisätiedot

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE 1/2012 haavanhoito käyttöohjeet alovammat Ihorikot EB-haavat Traumaattiset haavat Kirurgiset haavat Diabeettiset haavat PUHDISTAA Laskimoperäise KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE altimoperäiset säärihaavat Painehaavat

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 PolyMem PolyMem

Lisätiedot

Alipaineimuhoidon käyttö laajoissa pehmytkudosvammoissa ja avomurtumissa monivammapotilailla

Alipaineimuhoidon käyttö laajoissa pehmytkudosvammoissa ja avomurtumissa monivammapotilailla Alipaineimuhoidon käyttö laajoissa pehmytkudosvammoissa ja avomurtumissa monivammapotilailla Töölön sairaala, plastiikkakirurgian klinikka Lea Pulliainen, LL, plastiikkakirurgi Erkki Tukiainen, professori,

Lisätiedot

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala

Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma. 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Käsimurtumapotilaan hoitotyö Hoitajan näkökulma 11.9.2015 Heidi Pehkonen Sairaanhoitaja TYKS, Kirurginen sairaala Potilaan vastaanotto Potilaat tulevat kiireellisellä lähetteellä (1-7 vrk) Potilaat tulevat

Lisätiedot

Yhdistää kehittyneiden haavasidosten helppouden ja alipaineimuhoidon todistetut hyödyt 1.

Yhdistää kehittyneiden haavasidosten helppouden ja alipaineimuhoidon todistetut hyödyt 1. Yhdistää kehittyneiden haavasidosten helppouden ja alipaineimuhoidon todistetut hyödyt 1. SATUNNAISTETUN KONTROLLOIDUN TUTKIMUKSEN KLIINISET TODISTEET Armstrong 1 Satunnaistettuun, kontrolloituun monikeskustutkimukseen

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön 6/2013

haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön 6/2013 6/2013 haavanhoito käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Maailman tutkituin lääkehunaja Antibakteerinen lääkehunaja Medihoney haavanhoitoon Medihoney-haavanhoitotuotteet sisältävät Manuka-hunajaa

Lisätiedot

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille,

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

Alipaineimuhoito diabeettisen jalkahaavan hoidossa. sairaala, plastiikkakirurgian klinikka

Alipaineimuhoito diabeettisen jalkahaavan hoidossa. sairaala, plastiikkakirurgian klinikka Alipaineimuhoito diabeettisen jalkahaavan hoidossa Vesa Juutilainen, HYKS Töölön sairaala, plastiikkakirurgian klinikka Endopäivät 2008 Terminologiaa V.A.C., Vacuum Assisted Closure NPWT, Negative Pressure

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

HAAVAN HOITOA KAIKKIALLA MAAILMASSA YMPÄRISTÖÄ

HAAVAN HOITOA KAIKKIALLA MAAILMASSA YMPÄRISTÖÄ green wound healing HAAVAN HOITOA KAIKKIALLA MAAILMASSA YMPÄRISTÖÄ Ajatellen Green Wound Healing -menetelmä on ruotsalainen kliinisesti testattu innovaatio kaikentyyppisten haavojen hoitoon. Bakteerit

Lisätiedot

Midline-katetrit. Peijas Sh Oskar Nyholm

Midline-katetrit. Peijas Sh Oskar Nyholm Midline-katetrit Peijas 11.1.2018 Sh Oskar Nyholm oskar.nyholm@hus.fi PICC- ja Midline-katetrien erot Keskuslaskimokatetri Ääreislaskimokatetri eli pitkä kanyyli Käyttöindikaatiot kuten pitkäaikaisella

Lisätiedot

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus AQ420681 Aquacel AG Foam - haavasidos kiinnittyvä 10 cm x 10 cm, 10 kpl Kaikki vaahtosidosten hyvät ominaisuudet ja paljon enemmän. Ainoa hopeaa sisältävä vaahtosidos, joka yhdistää AQUACEL-teknologian

Lisätiedot

Optioiden hinnoittelu binomihilassa

Optioiden hinnoittelu binomihilassa Mat-2.3114 Investointiteoria Optioien hinnoittel binomihilassa 26.3.2015 Yksiperioiset optiot 1/3 Olkoon S kohe-eten arvo perioin alssa siten, että perioin päättyessä sen arvo on S toennäköisyyellä p tai

Lisätiedot

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti 6.- 8.11.2018 Dipoli /INTO-päivät Tiedot ja sidonnaisuudet Kirurgian erikoislääkäri 1996 Thx- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri

Lisätiedot

KIRURGISEN HAAVAPOTILAAN LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO

KIRURGISEN HAAVAPOTILAAN LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO KIRURGISEN HAAVAPOTILAAN LEIKKAUKSEN JÄLKEINEN HOITO TYÖKALUJA HAAVANHOIDON HAASTEISIIN HYVINKÄÄ 27.10.2016 PÄIVI SALMINEN-PELTOLA PLASTIIKKAKIRURGI OSASTONYLILÄÄKÄRI HAAVAN LEIKKAUS Infektoituneen/nekroottisen

Lisätiedot

Diabeetikon jalkahaavan hoito. Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina

Diabeetikon jalkahaavan hoito. Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina Diabeetikon jalkahaavan hoito Sairaanhoitaja, auktorisoitu haavahoitaja Heli Kallio emedic-koulutus 26.9.2012 Kaarina Krooninen alaraajahaava Yli neljä viikkoa avoinna ollut haavauma säären tai jalkapöydän

Lisätiedot

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F

Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F 1(6) Peritoniitttiohjeet 15.12.2014 /K.Kiili/A.Salmela/A.F Tässä on sinulle ohjeet siitä milloin pitäisi epäillä vatsakalvontulehdusta ja miten silloin on meneteltävä: Potilaan huomioitava oireet: 1. Vatsakipu

Lisätiedot

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA

ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA ALARAAJAPOTILAS VUODEOSASTOLLA Sh Eija Ringvall Tules/Artro Tyks Kirurginen sairaala Alaraajapotilaan ortopedinen hoito -koulutus Kevät 2015 Artro-prosessin vuodeosasto 23 vuodepaikkaa Viikko-osasto, auki

Lisätiedot

Käsikirurgisen potilaan hoito Heidi Pehkonen

Käsikirurgisen potilaan hoito Heidi Pehkonen Käsikirurgisen potilaan hoito 22.9.17 Heidi Pehkonen Käsipäikissä hoidetaan sekä elektiivisiä että päivystyksellisiä käsikirurgisia leikkauspotilaita Elektiivisistä yleisimmät: canalis carpi, napsusormi,

Lisätiedot

Alipaineimuhoito haavanhoitona

Alipaineimuhoito haavanhoitona Alipaineimuhoito haavanhoitona Opetusmateriaalia koululle Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Hämeenlinna, kevät 2013 Matti Puuska TIIVISTELMÄ HÄMEENLINNA Hoitotyön koulutusohjelma

Lisätiedot

Omakotitalon energiaratkaisu Pieni askel omavaraisuuteen.

Omakotitalon energiaratkaisu Pieni askel omavaraisuuteen. Omakotitalon energiaratkais Pieni askel omavaraisteen. www.arime.fi Phdasta energiaa lonnosta Arinko on meidän kakien elämään vattava ehtymätön energianlähde ja se tottaa välillisesti srimman osan ihmisten

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla

Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla 1(5) Moniresistenttien mikrobien kantajien/altistuneiden hoito ja viljelynäytteet akuuttisairaanhoidon osastoilla ja poliklinikoilla Yleistä Sairaalaympäristössä mikrobien keskeisin tartuntareitti on kosketustartunta.

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat Puh. 09 417 606 00 www.steripolar.fi ISO 9001:2008

Lisätiedot

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen.

Sinut on kutsuttu vierihoitajaksi. Tehtävänäsi on potilaan vitaalielintoimintojen seuraaminen ja perushoidosta huolehtiminen. 1 (6) OSAAVA VIERIHOITAJA Vierihoitajalla tarkoitetaan tässä sitä, että potilaalla on jatkuva, ympärivuorokautinen hoito/valvonta, jonka toteuttaa kyseistä potilasta hoitamaan kutsuttu hoitaja. Hoitajalla

Lisätiedot

Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014. A.Ojala 2014

Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014. A.Ojala 2014 Haavakipu Auktorisoitu haavahoitaja Anne Ojala 12.11.2014 Haavakivun luokittelu -akuuttikipu eli lyhytkestoinen kipu -krooninen kipu eli pitkäkestoinen kipu -nosiseptiivinen eli kudosvauriokipu -neuropaattinen

Lisätiedot

Maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden yhteistyökäytännöt

Maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden yhteistyökäytännöt Maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden yhteistyökäytännöt Perustieto Syventävä tieto Laki Periaatteet Kirjaus Haavanhoitotarvikkeet Esimerkki 3 Terveydenhuoltolain (1326/2010 24 ) mukaan kunnan tehtävänä

Lisätiedot

IV-kanyylien käsittely

IV-kanyylien käsittely IV-kanyylien käsittely Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 Hygieniahoitaja Tuula Keränen infektioiden torjuntayksikkö, OYS Puh 0405094097 Sisältö

Lisätiedot

Haavanhoidon Tapauskertomuksia Sorbact sidoksilla

Haavanhoidon Tapauskertomuksia Sorbact sidoksilla Haavanhoidon Tapauskertomuksia Sorbact sidoksilla Nilkan haavan jatkohoito hydrofobisella antimikrobisella sidoksella Ulla-Riitta Vappula, sh AMK, auktorisoitu haavahoitaja Tausta 44 v mies sairastanut

Lisätiedot

Hoitoketjut sotealueella. Jukka Mattila Johtajaylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri

Hoitoketjut sotealueella. Jukka Mattila Johtajaylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri Hoitoketjt sotealeella Jkka Mattila Johtajaylilääkäri Lapin sairaanhoitopiiri 23.11.2017 Valinnanvapaslakilonnos Lasntokierroksella 15.12.2017 asti 4 Asiakkaan oikes valita Asiakkaalla on oikes valita

Lisätiedot

TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN

TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN TURVOTUKSENESTO HOITO IHO- JA ALLERGIAPOLIKLINIKKA SH TIIA HELÉN 10.4.2019 KESKEISET KÄSITTEET ALARAAJATURVOTUS - >TARKOITETAAN LASKIMOVAJAATOIMINNASTA JOHTUVAA TURVOTUSTA ALARAAJOJEN LASKIMOVAJAATOIMINTA

Lisätiedot

HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS

HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS HYGIENIAHOITAJAN ROOLI TOIMENPITEISIIN LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN SELVITYKSESSÄ JAANA VATANEN HYGIENIAHOITAJA, HYKS PEIJAS TOIMENPITEISIIN LIITTYVÄT INFEKTIOT Edeltävä polikliininen toimenpide Edeltävä sairaalahoitojakso

Lisätiedot

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus ME677001_1 13 cm, yksittäiskappale Mesorb on tarkoitettu AQ177902_dc Aquacel hydrofiber - vahvistettu haavasidos, 10cm x 10cm, 10kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 7 AQUACEL -sidoksessa on käytetty

Lisätiedot

HAAVANHOIDON KEHITTÄMINEN PIRKKALAN KOTIHOIDOSSA TARJA SAARINEN

HAAVANHOIDON KEHITTÄMINEN PIRKKALAN KOTIHOIDOSSA TARJA SAARINEN HAAVANHOIDON KEHITTÄMINEN PIRKKALAN KOTIHOIDOSSA TARJA SAARINEN TARKOITUS, TAVOITTEET JA TYÖELÄMÄYHTEYS HAAVAT LISÄÄNTYVÄT KOTIHOIDOSSA DIABETEKSEN YLEISTYESSÄ JA VÄESTÖN IKÄÄNTYESSÄ NYKYINEN HAAVAN HOIDON

Lisätiedot

Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla

Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla Opas haavanhoitoon Sorbact haavanhoitotuotteilla www.sorbact.fi Sisällysluettelo: Miten Sorbact toimii... sivu 4 Minkälaisiin haavoihin Sorbact sidoksia voi käyttää?.... sivu 5 Sorbact Kirurginen sidos...

Lisätiedot

Bellovac Exudrain Abdovac

Bellovac Exudrain Abdovac Bellovac Exudrain Abdovac Haavaimut Täydellinen tuotevalikoima kaikkiin indikaatioihin ja tarpeisiin Hellävarainen ja oikea imuteho Matala alipaine on oikea valinta Matalalle alipaineelle ei nykyään ole

Lisätiedot

HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018)

HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018) HUS Haavakeskuksen haavanhoito-ohjeistus (2018) - Haavalla on aina oltava diagnoosi ja tieto siitä mikä haavan on aiheuttanut, sillä se määrittää hoitolinjan sekä paikallishoidon! Muista myös maligniteetin

Lisätiedot

Kotiutushoitajatoiminta sisätautiosastolla A32 käytäntö ja hyödyt Päivi Ilkka

Kotiutushoitajatoiminta sisätautiosastolla A32 käytäntö ja hyödyt Päivi Ilkka Kotiutushoitajatoiminta sisätautiosastolla A32 käytäntö ja hyödyt Osasto A32 34-paikkainen akuutti sydäntautien vuodeosasto hoitoajat lyhyet; noin 4vrk nopea vaihtuvuus päivystyspotilaiden osuus 50 % kotiutuksia

Lisätiedot

SAIRAALAINFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOTYÖN TOIMINTONA

SAIRAALAINFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOTYÖN TOIMINTONA SAIRAALAINFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOTYÖN TOIMINTONA Hoitotyön opiskelijoiden, hoitotyöntekijöiden sekä potilaiden tiedot ja käsitykset Hoitotieteen alaan kuuluva väitöskirja; Tutkimus toteutettiin kahdessa

Lisätiedot

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki)

Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa, Uusikaupunki) Osastot AVH-valvonta Tyks kuntoutusosasto neurokirurgian osasto neurologian osasto Poliklinikat kuntoutus- ja aivovammapoliklinikka neurokirurgian poliklinikka neurologian poliklinikat (Turku, Salo, Loimaa,

Lisätiedot

Tekonivelinfektion riskitekijät. Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS

Tekonivelinfektion riskitekijät. Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS Tekonivelinfektion riskitekijät Teija Puhto Sis. ja inf. el Infektioiden torjuntayksikkö Operatiivinen tulosalue, OYS Yleistä Infektion kehittymiseen vaikuttavat monet eri tekijät Riskiin vaikuttaa potilas-,

Lisätiedot

sdasd Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Ensihoito - terveys - turvallisuus CV-403771_dc Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt. Aquacel Ag - sidoksessa ORP-XXXXXX APLS Floor Guard

Lisätiedot

PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel)

PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) PAINEHAAVAN HOITOPERIAATTEET EPUAP ( European Pressure Ulcer Advisory Panel) MÄÄRITELMÄ Painehaava Painehaava on paikallinen vaurio iholla tai sen alla olevassa kudoksessa. Vaurion on aiheuttanut paine,

Lisätiedot

Käsihygieniakampanja 2012. ivä 7.11.2011

Käsihygieniakampanja 2012. ivä 7.11.2011 Käsihygieniakampanja 2012 Tk -yhdysjäsenten senten koulutuspäiv ivä 7.11.2011 Käsihygieniakampanja Tavoitteena parantaa käsihygienian k toteutumista Vähentää hoitoon liittyviä infektioita Käsihygienian

Lisätiedot

Yhteistyötä teatterista & Taiteesta tuotteeksi -hankkeet

Yhteistyötä teatterista & Taiteesta tuotteeksi -hankkeet Yhteistyötä teatterista & Taiteesta totteeksi -hankkeet Iisalmi, Keitele, Kirvesi, Lapinlahti, Pielavesi, Sonkajärvi ja Vieremä 10.8.2015 10.03.2016 Sisällys Johdanto... 3 Yhdistystoiminta ja osallistminen...

Lisätiedot

Maakunnan tila. Kansanedustajaryhmä ja kunnanjohtajat 23.1.2013. Maakuntajohtaja Juho Savo

Maakunnan tila. Kansanedustajaryhmä ja kunnanjohtajat 23.1.2013. Maakuntajohtaja Juho Savo Maaknnan tila Kansanedstajaryhmä ja knnanjohtajat Mano Koivisto o kesks, Trk 23.1.2013 Maakntajohtaja Jho Savo Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys yrityksissä Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys

Lisätiedot

MRSA-kantajuuden seuranta

MRSA-kantajuuden seuranta MRSA-kantajuuden seuranta Hygieniahoitaja Minna Nieminen Tays, Infektioyksikkö 400 PSHP:n uudet MRSA-kantajat ikäryhmittäin 2005-2017 (tammi-lokakuu 2017) 350 300 250 200 >65 15-64V

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

LASKIMOPORTTI. Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP

LASKIMOPORTTI. Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP LASKIMOPORTTI Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP Laskimoportin rakenne Laskimoportin käyttö Keskuslaskimo-, infuusio- eli ihonalainen laskimoportti on potilaan ihon alle asetettu verisuoniyhteyslaite,

Lisätiedot

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi

AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi AMS 700 MS -sarjan Pumpattava penisproteesi Käyttöopas AMS 700 MS sarjan pumpattava penisproteesi 1 AMS 700 MS sarjan pumpattavan penisproteesin käyttö 2-3 Mitä toimenpiteen jälkeen on odotettavissa?..

Lisätiedot

PÄÄKIRJOITUS. Monipuolinen kauran beetaglukaani. Testissä: Uutta nyt www.molnlycke.fi -sivustolla MIELIPIDE TAI IDEA?

PÄÄKIRJOITUS. Monipuolinen kauran beetaglukaani. Testissä: Uutta nyt www.molnlycke.fi -sivustolla MIELIPIDE TAI IDEA? 1/2014 PÄÄKIRJOITUS Upea ja helteinen kesä alkaa olla takanapäin ja syksyn tuomat uudet tuulet ovat täällä. Luet parhaillaan uudistettua Sidos-lehteämme, jonka ulkoilmettä, julkaisumuotoa sekä sisältöä

Lisätiedot

havainnollistus, muokkaus ja viimeistely

havainnollistus, muokkaus ja viimeistely Tekstin havainnollists, mokkas ja viimeistely Lettavs ja merkintätavat Tiina Airaksinen Kappaleiden jäsentäminen Kappale = asiakokonaiss Testi: Pystytkö keksimään otsikon? Ei yhden virkkeen / yhden sivn

Lisätiedot

HAAVAN ALIPAINEIMUHOITO Renasys Go -laitteen käyttöohje henkilökunnalle

HAAVAN ALIPAINEIMUHOITO Renasys Go -laitteen käyttöohje henkilökunnalle Jaana Meriläinen HAAVAN ALIPAINEIMUHOITO Renasys Go -laitteen käyttöohje henkilökunnalle Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Toukokuu 2012 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 23.5.2012 Tekijä(t) Koulutusohjelma

Lisätiedot

Arviointi- ja kuntoutusosasto

Arviointi- ja kuntoutusosasto Arviointi- ja kuntoutusosasto ARVO 1 Kotihoidon asiakkuus jatkuu Arvossa Arviointi- ja kuntoutusosaston palvelut on tarkoitettu Tampereen kaupungin säännöllisen kotihoidon asiakkaille. ARVO on perusterveydenhuollon

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Kokemuksia muutoksesta ja johtamisesta 1980- luvulta tähän päivään. Keijo Mutanen KIM Ventures Oy Joensuu 6.11.2014

Kokemuksia muutoksesta ja johtamisesta 1980- luvulta tähän päivään. Keijo Mutanen KIM Ventures Oy Joensuu 6.11.2014 Kokemksia mtoksesta ja johtamisesta 1980- lvlta tähän päivään Keijo Mtanen KIM Ventres Oy Joens 6.11.2014 Oma johtamiskokems 1980- lk: VTT, Jyväskylä, Jaoston päällikkö, projektipäällikkö, yksikön varajohtaja,

Lisätiedot

Asiaa moniresistenteistä mikrobeista päivitettyjä ohjeita. Tarja Kaija hygieniahoitaja p

Asiaa moniresistenteistä mikrobeista päivitettyjä ohjeita. Tarja Kaija hygieniahoitaja p Asiaa moniresistenteistä mikrobeista päivitettyjä ohjeita Tarja Kaija hygieniahoitaja tarja.kaija@ppshp.fi p. 3152574 Moniresistentit mikrobit Bakteeriviljelynäyte haavalta MRSA VRE losteviljelynäyte ESBL

Lisätiedot

OPPIMATERIAALIN KEHITTÄMI- NEN TOISEN ASTEEN KOULUTUK- SEEN

OPPIMATERIAALIN KEHITTÄMI- NEN TOISEN ASTEEN KOULUTUK- SEEN OPPIMATERIAALIN KEHITTÄMI- NEN TOISEN ASTEEN KOULUTUK- SEEN Jaana Kautto Ammatillisen opettajankoulutuksen kehittämishanke Tammikuu 2013 Ammatillinen opettajakorkeakoulu Tampereen ammattikorkeakoulu TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma

LEIKO Leikkaukseen kotoa kulma LEIKO Leikkaukseen kotoa - uusi näkökulman kulma Operatiiviset päivät 2005 Ulla Keränen Kirurgiylilääkäri HUS, Hyvinkään sairaala Taustan suunnittelu,, Mikko Keränen Hyvinkään sairaala : väestöpohja 170

Lisätiedot

Haavan alipaineimuhoito

Haavan alipaineimuhoito Haavan alipaineimuhoito Kotiutusvaiheen potilasohjauksen tarkistuslista Sanna Kalapudas Anna-Maija Pasanen Opinnäytetyö Huhtikuu 2013 Hoitotyön koulutusohjelma Sosiaali-, Terveys- ja Liikunta-ala OPINNÄYTETYÖN

Lisätiedot

LONKAN TEKONIVELPOTILAIDEN KAHDEN ERI HAAVANPEITTOMATERIAALIN RANDOMISOITU VERTAILUTUTKIMUS

LONKAN TEKONIVELPOTILAIDEN KAHDEN ERI HAAVANPEITTOMATERIAALIN RANDOMISOITU VERTAILUTUTKIMUS LONKAN TEKONIVELPOTILAIDEN KAHDEN ERI HAAVANPEITTOMATERIAALIN RANDOMISOITU VERTAILUTUTKIMUS Sairaala ORTON, Invalidisäätiö : Sirpa Harle, Esh; Anu Korhonen, Esh; Seppo Seitsalo, professori, johtava ylilääkäri

Lisätiedot

MRSA-kantajuuden seuranta

MRSA-kantajuuden seuranta MRSA-kantajuuden seuranta Hygieniahoitaja Minna Nieminen Tays, Infektioyksikkö MRSA-näytteiden ottamisen ohje Tays ohje: MRSA-seulontannäytteet otetaan Kaikista Taysiin sairaalahoitoon tulevista, osastolle

Lisätiedot

Haavan alipaineimuhoidon sidosvaihto. Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille

Haavan alipaineimuhoidon sidosvaihto. Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille Haavan alipaineimuhoidon sidosvaihto Opetusvideo hoitotyön opiskelijoille Elisa Mattila Taina Paloviita Opinnäytetyö Lokakuu 2016 Sairaanhoitajakoulutus 2 TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Sairaanhoitajakoulutus

Lisätiedot

sdasd Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Ensihoito - terveys - turvallisuus CV-403771_dc Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt - TARJOUS TARJOUS - VARASTOSSA 2 KPL Aquacel Ag Hydrofiber - vahvistettu nauha 2cm x 45cm, 5 kpl/pkt. Aquacel Ag - sidoksessa

Lisätiedot

RYHMÄN TAUSTAA. Nuoruusiässä paljon univaikeuksia. Unihäiriöt ilmenevät usein mielenterveyden häiriöiden kanssa

RYHMÄN TAUSTAA. Nuoruusiässä paljon univaikeuksia. Unihäiriöt ilmenevät usein mielenterveyden häiriöiden kanssa HYVÄN UNEN RYHMÄ HYKS NUORISOPSYKIATRIASSA FYSIOTERAPEUTTI ANNINA LAHTI FYSIOTERAPEUTTI, PSYKOTERAPEUTTI MARKO KUUKASJÄRVI, FYSIOTERAPEUTTI VIRPI VÄHÄKANGAS, FYSIOTERAPEUTTI MARIA SEPPÄLÄ SÄHKÖPOSTI: ETUNIMI.SUKUNIMI@HUS.FI

Lisätiedot

LC4-kattokaiutinsarja

LC4-kattokaiutinsarja Viestintäjärjestelmät LC4-kattokaitinsarja LC4-kattokaitinsarja www.boschsecrity.fi Innovatiivinen koko aleen CosCone-ohjain Loistava pheen ja msiikin toisto Aintlaatinen avasklma kaikkien oktaavien taajksille

Lisätiedot

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto Flocare Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto Flocare-syöttöletkut Flocare PUR -syöttöletkut - ENLock Nasogastrinen syöttöletku letkuruokintaan mahalaukkuun. Röntgenpositiivinen, läpinäkyvä polyuretaaniletku,

Lisätiedot

Haavanhoidon perusteet

Haavanhoidon perusteet Haavanhoidon perusteet Evelina Hammarström sh, th, haavahoidon asiantuntija 23.5.2019 Sisältö Haavapotilas & haavan hoitosuunnitelma Haavan arviointi Aseptiikka Haavan värit Haavan puhdistaminen Haavanhoitotuotteet

Lisätiedot

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutus 6.5.2013 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä P: 08-315 2574, e-mail: Reija.Leiviska@ppshp.fi

Lisätiedot

3Medical. 3M Tegaderm tuoteperhe laajenee. IV kanyylien kiinnityksen varmistaminen & pistokohdan suojaaminen. Edistyksellinen haavanhoito

3Medical. 3M Tegaderm tuoteperhe laajenee. IV kanyylien kiinnityksen varmistaminen & pistokohdan suojaaminen. Edistyksellinen haavanhoito 3M Tegaderm tuoteperhe laajenee. IV kanyylien kiinnityksen varmistaminen & pistokohdan suojaaminen Edistyksellinen haavanhoito Leikkaushaavat 3Medical Suojaamaan ihoa. Parantamaan haavoja. Tuotemerkki,

Lisätiedot

Systam DP100+ kostutukseen ja nebulisaatioon

Systam DP100+ kostutukseen ja nebulisaatioon Systam DP100+ kostutukseen ja nebulisaatioon Tuote-esite vol. 9/2017 Monipuolinen laite laadukkaaseen hoitoon DP100+ on monikäyttöinen ultraäänisumutin, joka sopii sekä kostutukseen että nebulisaatioon,

Lisätiedot

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA 1. VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISY 2. KANYYLI-INFEKTION EHKÄISY 3. KEUHKOKUUMEEN EHKÄISY 4. KÄSIHYGIENIA 5. MIKROBILÄÄKKEET 1 VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISYKEINOJA

Lisätiedot

Lapsen kuuleminen - tunnetason ulottuvuuksia

Lapsen kuuleminen - tunnetason ulottuvuuksia Lapsen kleminen - tnnetason lottvksia Virpi Lahtiharj Lastenpsykiatrian psykologi Helsingin yliopistollinen keskssairaala (Helsingin kapngin sosiaalivirasto/ Perheoikedelliset asiat) Lapsen oikes tlla

Lisätiedot

Hurjat vai kurjat. käsihuuhdekulutusluvut?

Hurjat vai kurjat. käsihuuhdekulutusluvut? Victor Oys Hurjat Huuhdeluvut? Hurjat vai kurjat huuhdekulutukset käsihuuhdekulutusluvut? Alueellinen koulutus 7.10.2011 hygieniahoitaja Tuula Keränen Infektioiden torjuntayksikkö p.08-3152898 Käsihuuhdekulutuksen

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

Henkilöstötarpeen arviointi perusterveydenhuollossa

Henkilöstötarpeen arviointi perusterveydenhuollossa Henkilöstötarpeen arviointi perusterveydenhuollossa Rinnakkaissessio: Hoitotyön henkilöstövoimavarojen hallinta 6.9.2011 klo 13:40 14:00 Sirkka Kukkola, johtava ylihoitaja, ESH,SHJ,THT Riihimäen seudun

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus

sdasd Ensihoito - terveys - turvallisuus S98141_1 Sorbact kirurginen haavasidos 8 x 10 cm Sorbact kirurgisen sidoksen haavatyynyn pinta on hydrofobiseksi käsiteltyä asetaattisilkkiä. Imukerros on viskoosipropyleenikuitua. Päälimmäinen polyuretaanikalvo

Lisätiedot

Ulkomaalaistaustainen ehkäisyneuvolassa. Tuire Saloranta TKL Vantaan perhesuunnittelun vastuulääkäri

Ulkomaalaistaustainen ehkäisyneuvolassa. Tuire Saloranta TKL Vantaan perhesuunnittelun vastuulääkäri Ulkomaalaistastainen ehkäisynevolassa Tire Saloranta TKL Vantaan perhesnnitteln vastlääkäri Ulkomaalaistastaiset Esim. Vantaalla n 14% väestöstä Venäjältä, Virosta, Somaliasta, Irakista, Syyriasta, Kiinasta,

Lisätiedot

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi

TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET. www.tempurmed.fi TEMPUR-MED LEIKKAUSPÖYDÄLLE TARKOITETUT -PATJAT JA -ASENTOTUET TEMPUR -MATERIAALI MITEN TEMPUR ON ERILAINEN? TEMPUR-MED-PATJALLA MAKAAVAN 70-KILOISEN POTILAAN PAINERASITUSPISTEET PU-PÄÄLLINEN Kaikki TEMPUR-MED

Lisätiedot

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotihoidon näkökulmia kotiutukseen Kokemäen nykytilanteesta Vuonna 2013 alkuvuodesta ollut viimeksi tk sairaalassa pitkäaikaisia potilaita Tk sairaalassa keskim. 10 kokemäkeläistä

Lisätiedot

Stella Kotisairaala Palveluhinnasto 1.1.2014

Stella Kotisairaala Palveluhinnasto 1.1.2014 Stella Kotisairaala Palveluhinnasto 1.1.2014 Perusmaksu Hoitavan lääkärin palkkio 40 euroa / kalenteripäivä 50 euroa / kalenteripäivä Perusmaksu ja hoitavan lääkärin palkkio sisältävät puhelinkonsultaatiot,

Lisätiedot

Uudet insuliinit. 13.2.2016 Endokrinologi Päivi Kekäläinen 1922 2016

Uudet insuliinit. 13.2.2016 Endokrinologi Päivi Kekäläinen 1922 2016 Uudet insuliinit 13.2.2016 Endokrinologi Päivi Kekäläinen 1922 2016 Diabetes: hoidon tavoitteet Oireettomuus liitännäissairauksien esto Verensokerin hoito parantaa diabeetikon vointia Numeroina: HBA1c

Lisätiedot

Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta?

Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta? Mitä pitäisi tietää rintasyövän hoidosta ja seurannasta? Suomen yleislääkäriyhdistys 13.05.2016 Päivi Salminen-Peltola osastonylilääkäri HUS Hyvinkään sairaala Sisältö Lähettäminen ja tutkimukset perusterveydenhuollossa

Lisätiedot

ISLABin kantasolulaboratorio Autologisia kantasolusiirteitä intensiivihoidon tueksi

ISLABin kantasolulaboratorio Autologisia kantasolusiirteitä intensiivihoidon tueksi ISLABin kantasolulaboratorio Autologisia kantasolusiirteitä intensiivihoidon tueksi Eija Mahlamäki erikoislääkäri Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä 23.10.2013 Hematopoieettisten kantasolujen

Lisätiedot

HIPEC-potilaan hoito. Avanteenhoidon koulutuspäivät Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14

HIPEC-potilaan hoito. Avanteenhoidon koulutuspäivät Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14 HIPEC-potilaan hoito Avanteenhoidon koulutuspäivät 1. 2.11.2018 Oulu Kirsi-Marja Kivijärvi sh, avannehoitaja Meilahden tornisairaala, M14 1 HIPEC Hyperthermic IntraPEritoneal Chemotherapy Hoitomuoto, jossa

Lisätiedot

Haavanhoito/sidonta/lastoitus

Haavanhoito/sidonta/lastoitus Haavageeli hydrogeeli ster (BE02002) Kliniderm Hydrogel -hydrogeeli steriili Kliniderm-hydrogeeli sisältää 85 % vettä ja tämän lisäksi guargumia ja propyleeniglykolia. Ei sisällä alginaattia. Luovuttaa

Lisätiedot

ONNISTUNEEN IMMOBILISAATIOHOIDON EDELLYTYKSET OSMO MARKKANEN KIPSIMESTARI EAT

ONNISTUNEEN IMMOBILISAATIOHOIDON EDELLYTYKSET OSMO MARKKANEN KIPSIMESTARI EAT ONNISTUNEEN IMMOBILISAATIOHOIDON EDELLYTYKSET OSMO MARKKANEN KIPSIMESTARI EAT ENNEN TUENNAN TEKEMISTÄ SELVITETTÄVÄT ASIAT Selvitä lääkäriltä millainen tuennan tulee olla. Mitä raajan osia tuetaan ja mitkä

Lisätiedot

Resistentin bakteerin kantaja ja asumispalvelut

Resistentin bakteerin kantaja ja asumispalvelut Resistentin bakteerin kantaja ja asumispalvelut Esa Rintala, ylilääkäri Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikkö VSSHP 18.11.2015 MRSA MRSA-tapausten määrät kasvavat VSSHP:n alueella Usein avohoidossa

Lisätiedot

Pisaravarotoimet PISAROITA SYNTYY

Pisaravarotoimet PISAROITA SYNTYY Pisaravarotoimet Hygieniahoitaja Jaana Sinkkonen Alueellinen sairaalahygieniapäivä 15.11.2018 PISAROITA SYNTYY Puhuessa, yskiessä, niistäessä, aivastaessa hengitysteiden toimenpiteissä Pisarat eivät tavallisesti

Lisätiedot

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP

Päivystysosasto. Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Päivystysosasto Ylilääkäri Jari Nyrhilä, EPSHP Potilaat Päivystysosastolle päivystyspoliklinikan kautta tarkkailuosasto A11, A31, A32 A12, A21, A21 A42 Miksi päivystys osasto aikaa vievä diagnostiikka

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot