Vastuuhenkilö: vs. sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi saakka sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vastuuhenkilö: vs. sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi saakka sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja"

Transkriptio

1 1 40 SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: vs. sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi saakka sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja Heinolan kaupungin sivistystoimi vastaa osaltaan koko Heinolan vetovoimaisuudesta asuinpaikkakuntana ja matkailukohteena. Sen tehtävänä on huolehtia asukkaidensa elinikäisen oppimisen ja elinvoimaisen, virikkeellisen elämän mahdollisuuksista sekä rakentaa positiivista Heinola -kuvaa. Sivistystoimi muodostuu kokonaisuudesta, joka käsittää opetus- ja koulutus palvelut sekä varhaiskasvatus-, nuoriso-, kirjasto-, liikunta- ja kulttuuripalvelut. Sitovien tavoitteiden toteutuminen 1. Asiakkaiden palvelukokemusten mittaus otetaan käyttöön. Tavoite: Kaikissa sivistystoimen palveluissa on käytössä asiakaskyselyt. Toteuma: Jokaisella osastolla suoritetaan systemaattista asiakaspalautteen keruuta. Varhaiskasvatuspalvelut sekä opetus- ja koulutuspalvelut ovat mukana seudullisesti organisoidussa arvioinnissa. Nuorisopalvelut suorittaa sekä omia kyselyjään että ovat mukana seudullisessa arvioinnissa. Kirjastopalvelut ovat mukana valtakunnallisessa arvioinnissa, mutta suorittavat myös omaa asiakaspalautteen keruuta. Liikuntapalveluissa on asiakaskysely mm uimahallilla kerran kuukaudessa. Kulttuuripalvelut keräävät asiakaspalautetta kesätapahtumien yhteydessä. Sitova tavoite toteutui. Sivistystoimen kaikki sitovat tavoitteet ovat pääsääntöisesti toteutuneet. Talousarviomuutokset Kaupunginvaltuusto ( ) lisäsi kohdan 440 Nuorisopalvelut tuloarvioon sekä menoarvioon , koska kaupunginhallitus ( ) oli pyytänyt nuorisopalveluita laatimaan suunnitelman perintörahojen käytöstä vuosina työpajatoiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen. Vuoden 2014 aikana perintörahasta käytettiin Kaupunginvaltuusto ( ) lisäsi kohdan 410 Perusopetus menoarvioon Kaupunginvaltuusto oli kokouksessaan ( ) päättänyt ko. määrärahan lisäämisestä teknisen toimen talousarvioon kohtaan 520 Rakennukset ja isännöinti. Kaupunginvaltuusto ( ) lisäsi kohdan 410 Peruskoulutus menoarvioon Kaupunginvaltuusto oli hyväksynyt teknisen lautakunnan esityksestä Seminaarin koulun väistöratkaisua koskevan määrärahamuutoksen teknisen toimen vuoden 2014 talousarvioon kohtaan 520 Rakennukset ja isännöinti. Kaupunginvaltuusto ( ) - vähensi kohdan, 420 varhaiskasvatuspalvelut, tuloarviota , koska päivähoidon maksutulojen arvioitiin alittuvan huoltajien maksukyvyn heikentymisen, hoitopäivien vähenemisen sekä lasten lisääntyneiden poissaolojen takia

2 2 - vähensi kohdan, 440 nuorisopalvelut, tulotavoitteista , koska myyntituloja ei saavuteta. Peltosen suksitehtaan alihankintatulot ovat olleet lähes olemattomat lumen puutteen vuoksi ja suunniteltu SER-purkutyö ei useista neuvotteluista huolimatta käynnistynyt. Kaupunginvaltuusto ( ) lisäsi liikunta- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2014 talousarvioon kohdan 450 Kulttuuripalvelut ja museot tuloarviota Sivistystoimen talousarvion toteutuminen: Sivistystoimen kokonaistalous alittui. TULOT 104,7 % MENOT 94,2 % NETTO 93,0 % SIVISTYSLAUTAKUNTA Sivistyslautakunta piti 12 kokousta. Sivistyslautakunnan puheenjohtajana toimi Seija Kasurinen. 400 OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUIDEN HALLINTO Vastuuhenkilö: vs. sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi saakka, sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja Toiminnan kuvausta: Seminaarin ja Myllyojan koulujen sisäilmaongelmat sekä väistöön siirtymiseen olivat opetus- ja koulutuspalveluiden keskeisimpiä asioita vuoden 2014 keväällä. Myllyojan koulu siirtyi kokonaan väistöön parakkiratkaisuun ja Seminaarin koulu Koulutuskeskus Salpauksen tiloihin Opintie lukien. Kaupunginhallitus käynnisti varhaiskasvatuksen ja opetus- ja koulutuspalveluiden palveluverkkotyön kokouksessaan Sitovien tavoitteiden toteutuminen: 1. Opetus- ja koulutuspalveluiden hallinnon selkeyttäminen ja keventäminen. Tavoite: Toimintamallit ja tehtäväkuvaukset on selkeytetty mukaan lukien koulusihteereiden ja rehtoreiden tehtävät. Toteuma: Koulusihteereiden työn kokonaiskoordinointia parannettiin yhteisillä palavereilla. Tommolan ja Seminaarin koulun rehtorin tehtävät yhdistettiin alkaen. Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan yhdistää Myllyojan koulun ja Vierumäen koulun sekä Kirkonkylän koulun ja Lusin koulun hallinnon lukien. Kaupunginhallitus käynnisti kokouksessaan perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen, johon se nimesi työryhmän. Selvityksen tulee olla valmiina päätöksentekoa varten helmikuun 2015 loppuun mennessä. Sitova tavoite toteutui.

3 3 Talousarvion toteutuminen Opetus- ja koulutuspalveluiden hallinnon talousarvio ylittyi. Tähän on syynä koulutusjohtajan viranhoitoon liittyvät sijaistamiset sekä sisäisen atk-laskutuksen keskittäminen. MENOT 107,8 % NETTO 107,7 % 410 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: koulutusjohtaja Juha Patrakka saakka, va. koulutusjohtaja Tiina Marttinen sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja ja koulutusjohtaja Johannes Rinkinen Asiakkuus: Peruskoulutuksessa vuonna 2014 yhteensä 1674 oppilasta. (20.9.) Toiminnan kuvausta: Seminaarin ja Myllyojan koulut ovat toimineet lukuvuoden alusta lähtien väistötiloissa. Myllyojan koulun tontille on vuokrattu siirtokelpoiset toimitilat ja liikuntasali on vuokrattu SPR:ltä. Seminaarin koulun opetus järjestetään pääosin Salpaukselta vuokratuissa tiloissa Opintie 2:ssa. Lisäksi ryhmiä on Niemelän ja Tommolan koulujen tiloissa. Kouluopas-hankkeen toiminta kouluilla on lähtenyt käyntiin ja löytänyt toimintatapansa kahden koulunuorisotyöntekijän ja yhden koulunkäyntiavustajan voimin. Perusopetuksessa otetaan alkaen vaiheittain käyttöön uusi opetussuunnitelma. Opetussuunnitelman perusteluonnokset ovat olleet nähtävillä ja kommentoitavina vuoden 2014 aikana. Opetushallitus hyväksyi opetussuunnitelman perusteiden lopullisen version Opetussuunnitelmatyötä on tehty vuoden aikana sekä paikallisesti että seutukunnallisena yhteistyönä. Paikallisesti on keskitytty lähinnä oppimiskäsitystä ja opetuksen järjestämistä koskevaan muutokseen. Esim. oppiainekohtaisiin sisältöihin paneudutaan tarkemmin vuoden 2015 aikana. Sivistystoimelle on nimetty ICT-työryhmä tieto-ja viestintätekniikan käytön suunnitelmallisen kehittämisen tueksi. Ryhmä on tehnyt suunnitelmia sekä laitehankinnoista että infrastruktuurihankkeista. Sitovien tavoitteiden toteutuminen: 1. Koulupäivän liikunnallisuus ja toiminnallisuus tuodaan osaksi koulujen perustoimintaa siirtämällä valtionavusteiset hankkeet omaksi toiminnaksi. Tavoite: Koulupäiviä liikunnallistetaan ja toiminnallistetaan koulujen omia toimitatapoja muuttamalla. Toteuma: Kaikilla alakouluilla on välkkäri-toimintaa ja samantyyppinen toiminta on käynnistetty yläkoululla Mun liike -nimisenä. Toiminnallista opetustapaa on jalkautettu kouluille, koulutuksia on järjestetty ja varsinkin alkuluokkatoiminta edustaa tätä. Sitova tavoite toteutui.

4 4 2. Koti - koulu- yhteistyön merkitystä ja huoltajien osallisuutta lisätään uuden vuorovaikutusmallin kehittämistyön avulla. Tavoite: Vahvistaa kodin ja koulun kasvatuskumppanuutta luomalla uudenlaisia toimintakulttuureja. Toteuma: Palveluja kehitettiin moniammatillisessa työryhmässä. Koulutuksellinen tasa-arvohankkeen suunnitelma on päivitetty ja hankkeella on projektipäällikkö, maahanmuuttajataustaisten oppilaiden koulunkäyntiavustaja ja kaksi koulunuorisotyöntekijää. Hanke on toiminut alkuvuoden tehokkaasti, uusia kontakteja ja toimintamuotoja on saatu hyvin käyntiin. Sitova tavoite toteutui. Talousarvion toteutuminen Perusopetuksen talousarvio toteutui suunnitellusti. Tulojen ylittyminen johtuu avustusten lisääntymisestä. TULOT 134,7 % MENOT 94,5 % NETTO 93,0 % Investoinnit: Perusopetuksen tieto- ja viestintätekniikkalaitteiden hankintaan oli varattu Tällä määrärahalla on hankittu kouluille langattoman verkon laitteita. Langattomien verkkojen valmistuttua kouluille tullaan hankkimaan langattomia päätelaitteita, kuten kannettavia tietokoneita ja tablet-tietokoneita opetuskäyttöön. 416 LUKIOKOULUTUS Vastuuhenkilö: koulutusjohtaja Juha Patrakka saakka, va. koulutusjohtaja Tiina Marttinen , sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja ja koulutusjohtaja Johannes Rinkinen Asiakkuus: Lukiokoulutuksessa oli vuonna 2014 yhteensä 214 opiskelijaa. Lisäksi kaksoistutkintolaisia yhteensä 52 opiskelijaa. (20.9.) Henkilöstö: Ei muutoksia vuonna Toiminnan kuvausta: Lukio laajensi edelleen muille myytävän verkko-opetuksen tarjontaa. Vuoden lopulla käytiin keskusteluja Suomen Urheiluopiston ja sitä lähellä olevien toimijoiden kanssa lukio-opetuksen tarjonnan lisäämisestä. Sitovien tavoitteiden toteutuminen: 1. Yhteistyötä Suomen Urheiluopiston kanssa syvennetään. Tavoite: Laajennetaan yhteistyötä lajiliittojen kanssa. Toteuma: Suomen Jääkiekkoliitto ry:n kanssa tehtävä yhteistyö jatkui kesäopintojen kautta. Aloitettiin yhteistyö Suomen Golfliitto ry:n kanssa niin, että neljä (4) golfin erityisvalmennettavaa hakeutui opiskelemaan Heinolan lukioon. Valmennus ja asuminen Suomen Urheiluopistolla. 2.Verkko-opetuksen tuotantoa laajennetaan ja myynnistä saatavia tuloja lisätään.

5 5 Tavoite: Laajennetaan etä-, monimuoto- ja verkko-opiskelua lyhyiden kielten lisäksi muihinkin aineisiin. Toteuma: Toteutui, sillä verkko-opintoja tarjottiin omien opiskelijoiden lisäksi muidenkin Lahden ympäristökuntien opiskelijoille lyhyiden kielten lisäksi mm. historiassa, filosofiassa ja elämänkatsomustiedossa. Talousarvion toteutuminen Lukiokoulutuksen talousarvio toteutui suunnitellusti. Lukiokoulutuksen tuloarvion ylittymiseen vaikuttivat myyntituottojen lisääntyminen (Jääkiekkoliitto, Suomen urheiluopisto ja Lahden ympäristökuntien lukiot) sekä avustusten ja vuokratuottojen lisääntyminen. TULOT 116,7 % MENOT 89,6 % NETTO 87,8 % 417 MUSIIKKIOPETUS Vastuuhenkilö: koulutusjohtaja Juha Patrakka saakka, va. koulutusjohtaja Tiina Marttinen , sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja ja koulutusjohtaja Johannes Rinkinen Asiakkuus: Musiikkiopistossa oli vuonna 2014 yhteensä 346 opiskelijaa.(20.9.) Sitovien tavoitteiden toteutuminen: 1. Musiikkiopetuksen kuntasopimukset uudistetaan ja lukukausimaksut tarkistetaan. Tavoite: Vanhat sopimustekstit ja hinnat neuvotellaan uudelleen ja päivitetään. Toteuma: Sivistyslautakunta on hyväksynyt uuden sopimuspohjan kokouksessaan. Kuntasopimukset on uudistettu Sysmän ja Iitin kuntien kanssa. Sitova tavoite on toteutunut. Lukukausimaksuja ei ole tarkistettu. Talousarvion toteutuminen Musiikkiopetuksen talousarvio alittuu. TULOT 96,4 % MENOT 92,1 % NETTO 90,8 % 418 MUU KOULUTUS Vastuuhenkilö: koulutusjohtaja Juha Patrakka saakka, va. koulutusjohtaja Tiina Marttinen , sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja ja koulutusjohtaja Johannes Rinkinen Muu koulutus tehtäväalue muodostuu seuraavasti: Aikuiskasvatus/Heinolan kansalaisopiston avustus Taiteen perusopetus /kuvataide (Heinolan kansalaisopisto)

6 6 Päijät-Hämeen kesäyliopiston jäsenmaksu Talousarvion toteutuminen Muun koulutuksen talousarvio alittui, koska KuEL -maksut (eläkeperusteinen) pienenivät. Asia on huomioitu vuoden 2015 talousarvion valmistelussa. MENOT 82,6 % NETTO 82,6 % 420 VARHAISKASVATUSPALVELUT Vastuuhenkilö: vs. varhaiskasvatusjohtaja Kirsi Mäkilä , Varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi Asiakkuus: Päivähoidossa ja esiopetuksessa syksyllä oli hoidossa vähemmän lapsia kuin kevätkaudella. Keväällä päivähoidossa käyttöaste oli 82 % ja syyskaudella 75 %. Syyskaudella lapsia aloitti päivähoidon hyvin eriaikaisesti sekä kesken kauden osan lasten hoidon tarve vaihteli muuttuneiden työtilanteiden kuten lomautuksien vuoksi vuotiaista lapsista oli päivähoidossa ja esiopetuksessa oli noin 55 %, (621 lasta) keväällä 30.5 hoidossa olevien määrä oli n. 60 % (670 lasta). Lasten määrä laski loppuvuodesta noin 60 lasta, kun taas keväällä vain kymmenkunta lasta. Lasten kotihoidon tukea ja yksityisen hoidon tukea suoritettiin 272 lapsesta. Kotihoidon tuella olevien määrä laski hieman edelliseen nousujohteiseen vuoteen verrattuna. Kotihoidossa olevien lasten perheille tarjottuja avoimien varhaiskasvatuspalveluiden toimintamuotoja olivat avoin päiväkotitoiminta, ilta-avoin päiväkoti toiminta, Liikuntapainotteinen leikkitupa ja pihaleikkitoiminta ja vauvakahvila. Tilapäiseen hoidon tarpeeseen päiväkodeissa oli parkkihoitoa. Lisäksi perhekeskuksessa oli useita vertaisryhmiä ja te toja sekä tapahtumia. Kokonaiskävijämäärä avoimissa päiväkodeissa koko vuoden aikana oli 3775 käyntiä (2013, 3269 käyntiä), mikä kuvaa hyvin toiminnan kasvua. Kokonaisuudessaan avoimet varhaiskasvatuspalveluiden toiminta tavoitti 141 eri perhettä, 190 lasta sekä käyntejä oli yht Avoimet varhaiskasvatuspalvelut olivat perhekeskuksen vilkkainta toimintaa. Lisäksi perhekeskustoiminnan puitteissa on tehty pienimuotoista perheterapiaa, yht. 47 käyntiä vuodessa. Kokonaisuudessaan perhekeskustoiminnassa toteutui yhteensä 5953 käyntiä. Henkilöstö: poistettiin kaksi kotiperhepäivähoitajan tehtävää. Kuluvan vuoden aikana henkilöstömäärät vaihtelivat. Erityisesti kesä- ja syyskaudella pystyttiin reagoimaan laskeneisiin lapsimääriin, jättämällä täyttämättä sijaisuuksia ja useita vapaina olevia tehtäviä. Näistä syntyi merkittävä säästö. Kehittämiskohteet: - varhaiskasvatuksen sähköiset järjestelmät ja palvelut; Vetuma Web, Lifecare Läsnäohjelma ja perhepäivähoitajien työaikaseuranta, esiopetuksen Wilma -hallintaohjelma, mittavat puhelinhankinnat - esiopetuksen osalta opetussuunnitelman perusteiden uudistus, oppilashuollon osalta

7 7 - palveluverkkoselvitys käynnistyi - valmistelutyö käynnistyi vuorohoidon keskittämisestä Rullan vuoropäiväkodista Tommola-talon päiväkotiin. Sitovien tavoitteiden toteutuminen: 1. Varhaiskasvatuspalveluiden ja perhekeskustoiminnan suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa lisätään asiakkaiden osallisuutta ja asiantuntijuutta. Tavoite: varhaiskasvatussuunnitelman keskustelut käydään kaikkien perheiden kanssa 100 %. Toteuma: Keskusteluita on käyty toimintakauden aikana 93,7 %. Loppuvuodesta hoitosuhteen aloittaneiden lasten keskustelut käydään vasta alkuvuodesta. Tulokset eivät yltäneet ihan joka yksikössä tavoitetasolle, kuitenkin suurimmaksi osaksi se toteutui suunnitellusti. Tavoitteen mittaaminen oli haasteellinen ja jatkossa tarkennusta tavoitteiden määrittelyssä, rajaamisessa ja mittareiden valinnassa. Sitovan tavoitteen voidaan katsoa toteutuneen. Talousarvion toteutuminen: Varhaiskasvatuspalveluiden talousarvio jäi hieman suunnitelmasta, tulot ja menot alittuivat, kokonaisuudessaan varat riittivät. Tulojen alittuminen johtui edelleen mm. päivähoitotulojen ja sisäisten tulojen jäämisestä arvioitua pienemmäksi. Menojen alittuminen johtui mm. henkilöstömenojen laskusta, henkilöstömääriä sopeutettiin lapsimääriin. TULOT 92,2 % MENOT 92,1 % NETTO 92,1 % 430 KIRJASTOPALVELUT Vastuuhenkilö: kirjastotoimenjohtaja Liisa Häyrinen Asiakkuudet vuonna 2014 yhteensä Lainat (muutos - 0,6 %) Kävijät (muutos %) Verkkokäynnit (muutos %) Toiminnan kuvausta: - Kirjaston aukioloaika muutettiin siten, että kirjasto avattiin joka aukiolopäivä klo 9, tuntia aikaisemmin kuin ennen. - Kirjaston kokoelmien sijoittelua uusittiin lähes koko kirjaston osalta. Uudistus helpottaa asiakkaita ja henkilökuntaa löytämään aineistoa paremmin. Mm. musiikkiosasto on nyt yhdessä samassa paikassa, josta löytyvät niin nuotit, kirjat kuin musiikkiäänitteet. - Kirjastossa oli vuoden aikana 19 näyttelyä ja 101 tapahtumaa. Lasten ja nuorten tapahtumiin osallistui 4621 lasta. Kirjavinkkaukseen osallistui 628 koululaista ja ensimmäistä kertaa vinkkausta kokeiltiin 8.luokkalaisille. Kesällä aloitettiin myös onnistuneesti lautapelien lainaus.

8 8 - Loppuvuodesta aloitettiin hankerahoituksella senioreiden sähköisten välineiden/ palvelujen käyttäjäkoulutukset, jotka jatkuvat voimallisemmin v Kysyntää on erittäin paljon. - Kirjailijavieraina kävivät Sirpa Kähkönen, Tuula Kallioniemi ja Tapani Bagge. - Syksyllä palkattiin työllisyysvaroin iltavahtimestari lähinnä rauhoittamaan nuorison häiriköintiä. Syksy ja loppuvuosi olivat rauhallisia ja henkilökunta pystyi keskittymään asiakaspalveluun. Sitovien tavoitteiden toteutuminen: 1. Kirjastossa otetaan käyttöön uusi toimintakonsepti; asiakaspalvelupisteet yhdistetään ja kokoelmien sijoittelua uudistetaan. Tavoite: Otetaan käyttöön uusi palvelukonsepti Toteuma: Kokoelmasiirrot kaikissa kerroksissa toteutuivat, mutta asiakaspalvelupisteitä ei enää ehditty yhdistää. Työ tehdään 2015 keväällä. Asiakaspalaute uusista kokoelmajärjestelystä on ollut myönteistä. Sitova tavoite on toteutunut. Talousarvion toteutuminen: Kirjastopalveluiden talous on toteutunut suunnitellusti. Loppuvuodesta 2014 tuloihin saatiin AVI:n hankerahoitusta. TULOT 118,1 % MENOT 97,0 % NETTO 95,2 % Investoinnit: Hankittiin ajantasaiset tietokoneet asiakkaille ja saatettiin loppuun seudullisen verkkokirjaston hankinta. Loppuvuodesta asennettiin koko kirjastoon tallentava kameravalvonta sekä valokuituvalmius. 433 NUORISOPALVELUT Vastuuhenkilö: nuorisotoimenjohtaja Heli Warto Asiakkuus: Ohjattuun nuorisotoimintaan osallistui vuoden aikana viikoittain 180 lasta ja nuorta. Saksalan seikkailukeskuksessa kävi 2041 asiakasta, joista heinolalaisia Peruskoulun neljälle ikäluokalle järjestetyillä teemaviikoilla kohdattiin yhteensä reilut 800 lasta ja nuorta. Työpajojen toimintaan osallistui 168 henkilöä, joista alle 29-vuotiaita oli 88. Henkilöstö: Kaksi etsivän nuorisotyön tehtävää vakinaistettiin alkaen ja 2 määräaikaista työ- ja yksilövalmentajaa palkattiin starttivalmennukseen alkaen. Toiminnan kuvausta: Nuorisotakuuselvitys tehtiin kesäkuussa ja joulukuussa. Selvityksen tekemiseen osallistui laaja, monialainen nuorisotoimijoiden verkosto. Työpajojen toiminnassa on ollut työkokeilussa, kuntouttavassa työtoiminnassa sekä palkkatuella yhteensä 168 henkilöä, joista 88 oli alle 29-vuotiaita. Alle 29-vuotiaiden sijoittumisprosentti pajajakson jälkeen oli 50 ja yli 19-vuotiaiden osalta 20,7. Työpajoilla tehtiin useita toimitilamuutoksia vuoden aikana:

9 9 1) Naisten työpaja muutti Kätsylästä Kirkkokadun toimitilaan, johon järjestyi tilat naisten pajalle ja myös Aitan Juhla ja Lahja -myymälälle. 2) Miesten työpaja keskitettiin UPM:n toimitilaan Tommolaan ja keskustan Aitta-verstaan tilan vuokrasopimus irtisanottiin. 3) Matalan kynnyksen starttivalmennukselle vuokrattiin uusi tila Wanhan Lehtitalon yläkerrasta. Työpaja Torppa hoiti Lintutalon kioskin kesällä Monipuolista nuorisotoimintaa järjestettiin ympäri vuoden yhdessä Heinolan verkoston ja Lahden seudun kuntien kanssa. Uusia työmuotoja otettiin käyttöön; 8-luokkien ryhmäytykset, välituntikahvilat sekä PISTE-kampanja, joka on monialaista kiusaamisen vähentämiseen tähtäävää toimintaa yläkoulun pitkillä välitunneilla. Koulutuskonserni Salpauksen ja Heinolan kaupungin yhteinen kaksivuotinen Opinpaja -ESR-hanke päättyi Hankkeen avulla ehkäistiin opintojen keskeytymistä ja motivoitiin jo keskeyttäneitä opiskelijoita takaisin opintojen pariin. Opinpajan palveluja käytti vuoden aikana 54 opiskelijaa, 15 sai tutkinnon valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Opinpajalle saatiin jatkoa OPINtie -juurruttamishankkeella kaudelle Hankkeeseen lähtivät mukaan myös Hartola ja Sysmä. Sitovien tavoitteiden toteutuminen 1. Työpaja Torpan työpajajakson jälkeen 50 % sijoittuu koulutukseen tai työelämään. Tavoite: Työpaja Torpan työpajajakson jälkeen 50 % pääsee koulutukseen tai töihin. Toteuma: Työpajajakson päättäneitä, alle 29-vuotiaita nuoria oli 46. Heistä 23 sijoittui jakson jälkeen. Sitova tavoite toteutui; 50 % osallistujista sijoittui työpajajakson jälkeen joko koulutukseen tai töihin. 2. Tyttöryhmä Loiston osallistujien vuorovaikutustaitojen oppiminen ja itsetunnon vahvistuminen Tavoite: Vuorovaikutustaitoja ja itsetuntoa vahvistava/tukeva uusi toimintamalli. Toteuma: Osallistujien itsearvioinnin perusteella toimintamalli on todettu tavoitteen mukaiseksi vuorovaikutustaitoja ja itsetuntoa vahvistavaksi. 3. Selvitetään toukokuun 2014 loppuun mennessä keittiö- / kahvilatyöpajan aloittaminen. Tavoite: Nuorisotakuun toteutuminen Heinolassa Toteuma: Keittiöpajasuunnitelma muutettiin suunnitelmaksi käynnistää matalan kynnyksen pajatoimintaa, jolle tehdyn selvityksen mukaan oli enemmän tarvetta. Lisäksi todettiin, että kaupungilla ei ollut keittiöpajalle sopivaa toimitilaa. Muutoksesta raportoitiin vuoden osavuosikatsauksen yhteydessä. Talousarvion toteutuminen Nuorisopalveluiden talousarvio toteutui suunnitellusti. TULOT 102,2 % MENOT 100,2 % NETTO 98,9 %

10 10 LIIKUNTA - JA KULTTUURILAUTAKUNTA Kulttuurilautakunta piti 9 kokousta. Puheenjohtajana toimi Jukka Koskinen. 450 KULTTUURIPALVELUT JA MUSEO Vastuuhenkilö: kulttuurisihteeri Saija Jäppinen Toiminnan kuvausta: Kulttuuritoimisto toimii kaupungin matkailuinfona. Lisäksi kulttuuritoimisto järjesti tai oli mukana yhteensä 42 tapahtumassa Heinolassa ja muilla paikkakunnilla. Kesäteatterifarssi Ilmasta Rahaa esitettiin yhteensä 40 kertaa kesän aikana. Täyttöprosentti oli 97,5 %. Ilmasta rahaa -esitys keräsi yhteensä n kävijää. Esityksen ohjasi Jaakko Saariluoma. Heinolan kaupunginmuseo täytti 50 vuotta vuonna Juhlavuottaan museo juhlisti suurella barokkinäyttelyllä. Sen yhteydessä julkaistiin myös tieteellinen luettelo. Barokki-näyttelyllä oli neljä yksityistä sponsoria sekä kaksi säätiötä, heiltä saatu tuki oli yhteensä Tämän lisäksi museota avusti eri tavoin kymmenen yritystä tai yksityishenkilöä. Paikallisten kahvila- ja ravintolayrittäjien kanssa tehtiin yhteistyötä vastavuoroisuusperiaatteella. Näyttelyn suojelijana toimi Prinsessa Christina Rouva Magnuson. Barokki-näyttely sai runsaasti mediahuomiota. Näyttely rakennettiin kolmeen kohteeseen, joissa kävijöitä oli Vuoden aikana järjestettiin yhteensä kuusi eri näyttelyä. Kaikkien kohteiden yhteenlaskettu kävijämäärä oli Vuoden 2014 tulotavoite ylittyi 29 %. Sitovien tavoitteiden toteutuminen 1. Heinolan kesäteatterin tulot kattavat kustannukset. Tavoite: Kesäteatterin tulot ylittivät menot. Toteuma: Sitova tavoite toteutui. 2. WPK -talon tilavarauksiin otetaan käyttöön sähköinen tilavarausohjelma. Tavoite: Sähköinen tilavarausohjelma otetaan henkilökunnan käyttöön. Toteuma: Sähköinen tilavarausohjelma otettiin käyttöön alkuvuodesta Sitova tavoite toteutui. 3. Museo hankkii vähintään neljä ulkopuolista rahoittajaa osallistumaan juhlavuoden ohjelman toteuttamiseen. Tavoite: Tavoitteena on kattaa sponsoroinneilla 1/ 3 kuluista. Toteuma: Näyttelyä tuki neljä ulkopuolista rahoittajaa. Tulot ylittivät odotukset. Sitova tavoite toteutui. 4. Kulttuuripalveluille ja museolle laaditaan tulospohjainen toimintasuunnitelma toimintakaudesta 2015 alkaen. Tavoite: Vuoden 2015 talousarvion laadinnan yhteydessä kulttuuripalveluille ja museolle laaditaan tulospohjainen toimintasuunnitelma tulevasta toimintakaudesta. Toteuma: Kulttuuripalveluiden toiminta on bruttositova. Kaupunginvaltuusto hyväksyy sen tulo- ja menoarvion sekä tarvittaessa näiden muutokset. Kulttuuripalvelut eivät itse voi päättää mahdollisen tuloarvion ylityksen

11 11 käyttämisestä, eikä se myöskään voi ylittää menoarviotaan. Jos kesäteatteri tuottaa enemmän kuin on arvioitu, tulot siirtyvät tasapainottamaan koko kaupungin taloutta. Tämän vuoksi liikunta- ja kulttuurilautakunta päätti kokouksessaan , että huolellisesti laadittu vuoden 2015 käyttösuunnitelma täyttää sitovassa tavoitteessa mainitun tulospohjaisen toimintasuunnitelman kriteerit. Liikunta- ja kulttuurilautakunta hyväksyi kulttuuripalveluiden vuoden 2015 käyttösuunnitelman kokouksessaan Sitova tavoite toteutui lautakunnan hyväksymällä tavalla. Talousarvion toteutuminen: Kaupunginvaltuusto ( ) lisäsi liikunta- ja kulttuurilautakunnan vuoden 2014 talousarvioon kohdan 450 Kulttuuripalvelut ja museot tuloarviota Vuoden 2014 lopullinen talousarvion nettotavoitteen toteuma-arvio oli ennenaikainen, koska tilanteen mukaan kulttuuripalvelut hieman ylittivät nettoarvionsa. TULOT 103,6 % MENOT 102,4 % NETTO 101,0 % 475 LIIKUNTAPALVELUT Vastuuhenkilö: liikuntatoimenjohtaja Matti Nieminen Asiakkuudet vuonna 2014 yhteensä Uimahallissa kävijöitä Kunnossa Kaiken Ikää -liikuntaryhmät 8944 käyntikertaa Erityisryhmien liikunnanohjausryhmät Toiminnan kuvausta: Toiminnan painopiste on ollut terveysliikuntapalvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja tuottamisessa. Teknisen toimen kanssa on sovittu kunnossapitotehtävien tuottamisesta huomioon ottaen kunnossapitotehtävät ja henkilöstöresurssit. Yhteistyöllä pyritään entistä kustannustehokkaampaan toimintaan. Sitovien tavoitteiden toteutuminen 1. Laatia ja ottaa käyttöön yhteistyössä teknisen toimen kanssa ulkoliikuntapaikoille (ulkokentät, uimarannat, ladut ja kuntopolut) kunnossapitoluokitus. Tavoite: Kunnossapitoluokituksen käyttöönotto Toteuma: Ulkoliikuntapaikoille on laadittu kunnossapitoluokitus, joka on otettu käyttöön. Sitova tavoite on toteutunut.. Talousarvion toteutuminen: Liikuntapalveluiden talousarvio alittui. Tulot jäivät hieman odotettua pienemmäksi. Menotavoite sekä nettotavoite alittuivat. TULOT 97,4 %

12 12 MENOT 94,2 % NETTO 93,4 % SELVITYS SISÄISEN VALVONNAN JÄRJESTÄMISESTÄ SIVISTYSTOIMESSA Sivistystoimessa vuoden 2014 aikana tehdyt tilintarkastukset Vuonna 2014 sivistystoimessa suoritettiin seuraavat tilintarkastukset: ostoreskontran aineistotarkastus, oppilastilastoinnin sekä päivähoitomaksujen tarkastukset sekä kesäteatterin tarkastus. Varsinaisia sisäisiä tarkastuksia ei sivistystoimeen vuonna 2014 kohdistunut. Työsuojelutarkastukset tai muut käynnit Vuoden 2014 aikana sivistystoimen toimipisteissä ei tehty työsuojelutarkastuksia. Työ paikkakäyntejä tehtiin Koulutuskeskus Salpauksen tiloihin (Opintie 2), Niemelä -taloon, Heinolan lukiolle sekä Lyseonmäen koululle. Sääntöjen, määräysten ja päätösten noudattaminen Sivistystoimen tulosalueen lakien, asetusten ja normien mukaisesti toimintaa valvotaan sisäisesti sekä ulkoisesti. Valvonta on sujunut hyvin. Kunnallisvalituksia ei ole vuoden 2014 aikana ollut. Kahteen oikaisuvaatimukseen on vastattu asianmukaisella tavalla. Määräysten ja päätösten noudattamisen valvonta on suoritettu Hallintolain sekä Heinolan kaupungin sääntöjen mukaisella tavalla. Vuoden aikana tehtiin työsuojelutarkastuksia neljälle koululle sekä tilintarkastus perusopetukseen tilastointeihin. Erityistä huomiota sisäisessä valvonnassa pidettiin rekrytointisäännöissä sekä vuosiloma-asioissa, eritoten vuosiloma-palkkaveloissa ja vuosilomasuunnittelussa. Tavoitteiden toteutuminen, varojen käytön valvonta, tuloksellisuuden arvioinnin pätevyys ja luotettavuus Tavoitteiden toteutumista ja toiminnan tuloksellisuutta seurataan aktiivisesti ja kirjataan osavuosikatsauksiin. Talouden toteutumista seurataan myös IntimePlusWeb -raportoinnin avulla ja osana osavuosikatsauksia. Talouden toteutumien poikkeamiin on saatu perustelut. Opetushallitus suorittaa valtakunnallisella otannalla ulkoisia arviointeja. Riskienhallinnan järjestäminen Sivistystoimen osastojen, erityisesti varhaiskasvatuspalvelut ja opetus- ja koulutuspalvelut, pelastus- ja kriisisuunnitelmat päivitetään vuosittain. Päiväkodit, koulut ja kirjasto suorittavat säännöllisesti poistumisharjoituksia (sisäinen uhka / ulkoinen uhka). Tänä vuonna laadittiin sivistystoimen turvallisuuskansio, joka sisältää yhteiset eri suunnitelmat, lomakkeet, toimintaohjeet, vuosikellon, arvioinnin ja seurannan. Kansiot otettiin käyttöön koko sivistystoimessa. Erityistä huomiota kiinnitettiin lääkehoitoturvallisuuteen, koulutuksilla sekä lääkehoitosuunnitelman päivityksellä. Koko sivistystoimessa osastoilla on laadittu työhyvinvointisuunnitelma. Sivistystoimen valmiussuunnitelma on päivitetty. Omaisuuden hankinnan, luovutuksen ja hoidon valvonta

13 13 Heinolan kaupungin hallintosääntöä sekä tulosalueen johtosääntöä noudatetaan omaisuuden hankinnan, luovutuksen ja hoidon osalta. Sopimustoiminta Sopimustoiminnassa noudatetaan ao. lakeja sekä Heinolan kaupungin hallintosääntöä sekä tulosalueen johtosääntöä.

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 3 / SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 3 / SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 3 / 2014 1.1.- 30.9.2014 40 SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja Kaupunginhallitus päätti 29.9. kokouksessaan perustaa työryhmän ohjaamaan perusopetuksen

Lisätiedot

1. Vähintään 50 % peruskoulun päättävistä hakee Heinolan lukioon.

1. Vähintään 50 % peruskoulun päättävistä hakee Heinolan lukioon. SIVISTYSTOIMI Sitovat tavoitteet, niiden tavoitetaso sekä toteutumisen arviointi Liite käyttösuunnitelmaan 400 OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUIDEN HALLINTO 1. Sivistystoimi toimii kaupungin Aino Health Management

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN SITOVAT TAVOITTEET 2016

SIVISTYSLAUTAKUNNAN SITOVAT TAVOITTEET 2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN SITOVAT TAVOITTEET 2016 400 OPETUS- JA KOULUTUSPALVELUIDEN HALLINTO Palveluverkkopäätösten toimeenpaneminen asteittain eteenpäin; Kahden koulukiinteistön osalta palveluverkkopäätökset

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 2/ 2015

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 2/ 2015 SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 2/ 2015 Toiminnan kuvausta: Kaupunginhallitus päätti 29.9. kokouksessaan perustaa työryhmän ohjaamaan perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvityksen laatimista.

Lisätiedot

Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja / vs sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi

Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja / vs sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi 1 40 SIVISTYSTOIMI VUOSI 2013 12.2.2013 Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja / vs sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi Heinolan kaupungin sivistystoimi koostuu kokonaisuudesta, joka käsittää

Lisätiedot

KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT

KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT KULTTUURI-, NUORISO- JA LIIKUNTAPALVELUT Toiminta-ajatus Uudenkaupungin kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelun yksiköt tuottavat kuntalaisille hyvinvointia lisääviä ja tukevia palveluita. Ne tarjoavat

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja/ vs.sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi

Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja/ vs.sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 3 / 2013 1.1/1.7. 30.9.2013 40 SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja/ vs.sivistystoimenjohtaja Miia Kemppi Sitovien tavoitteiden toteutuminen:

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö. Heinolan kaupunki Kunnallinen johtosääntö III/SIV Sivistystoimi Kaupunginvaltuuston 11.11.2013 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 17.2.2014 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 hyväksymä Sivistystoimen johtosääntö

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

Talousarvion toteutuminen (8.10.2015 tilanne) Sivistystoimen talousarvio tulee kokonaisuudessaan toteutumaan suunnitelman mukaisesti.

Talousarvion toteutuminen (8.10.2015 tilanne) Sivistystoimen talousarvio tulee kokonaisuudessaan toteutumaan suunnitelman mukaisesti. SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 3/ 2015 Talousarvion toteutuminen (8.10.2015 tilanne) Sivistystoimen talousarvio tulee kokonaisuudessaan toteutumaan suunnitelman mukaisesti. TULOT 91,2 % MENOT 74,6 % NETTO

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 ja tulee voimaan 1.1.2013. Muutoksia KV 25.2.2013, 49 6, 7 Muutoksia

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

40 SIVISTYSTOIMI. Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Heinolan kaupungissa

40 SIVISTYSTOIMI. Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Heinolan kaupungissa 1 40 SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen Heinolan kaupungissa Heinolan hyvinvointityöryhmässä sovittiin helmikuussa 2015, että ko. vuonna

Lisätiedot

Sivistystoimenjohtaja

Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimenjohtaja - toimii toimialajohtajana tulosaluejohtajien ja hallintopalvelujen esimiehenä - sivistystoimialan laadukkaan, kustannustehokkaan ja uudistuvan palvelutuotannon ja palvelutoiminnan

Lisätiedot

Sivistystoimi. Tilinpäätös 2017 Käyttösuunnitelma 2018

Sivistystoimi. Tilinpäätös 2017 Käyttösuunnitelma 2018 Sivistystoimi Tilinpäätös 217 Käyttösuunnitelma 218 1 8 1 6 1 4 1 2 1 8 6 4 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatus, toimintatuotot TP217/TA217, Tuet ja avust., vuokrat TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Maksutuotot

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

Hiihtomuseon auditorio Anjariitta Carlson

Hiihtomuseon auditorio Anjariitta Carlson Hiihtomuseon auditorio 6.5.2013 Anjariitta Carlson Yhteistoimintasopimuksen (2013-2016) tarkoitus: kehittää kunnallisia sivistyspalveluita yhteistyössä, ennakoiden ja osaamisresurssia jakamalla yhteneväisen

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015 Tehtäväalue: 209150 Varhaiskasvatus Tehtäväalueen palveluajatus: Varhaiskasvatus käsittää lasten päivähoidon, esiopetuksen ja koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Päivähoidon tarkoituksena on tarjota

Lisätiedot

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Yhteistyö on toiminnallista kehittämistä Kehittämistoimenpiteistä päätetään yhdessä - jokainen kunta tekee

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Laatunen Kirsti Niklander Jorma Saarenkoski Sanna. Mölsä Jukka. Sivistystoimenjohtaja

ORIMATTILAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/ Laatunen Kirsti Niklander Jorma Saarenkoski Sanna. Mölsä Jukka. Sivistystoimenjohtaja ORIMATTILAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 6/2016 1 Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Aika 15.09.2016 klo 17:30-19:40 Paikka Koulutuskeskus Salpauksen tilat Koulutie 19 Osallistujat Nimi Karjalainen Riitta Jussila

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013 Sivistyspalvelut Tarkastuslautakunta 17.12.2014 164 / 00.02.01 / 2013 Perustiedot Sivistyspalveluihin kuuluu: Varhaiskasvatus ( perhepäivähoito, päiväkotihoito ja esiopetus) Perusopetus Lukio Vapaa sivistystyö:

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 1371/02.02/2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Hyvinvoinnin edistämisen lautakunta Asianro 1371/02.02/2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2017 1 (1) 18 Asianro 1371/02.02/2017 Hyvinvoinnin edistämisen palvelualueen vuoden 2016 toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä sisäisen valvonnan toteutuminen

Lisätiedot

PALVELUALUE: Hyvinvointipalvelut. 1. Toiminta-ajatus. 2. Toimintaympäristö ja sen muutokset. 3. Toiminnan painopistealueet 2016 ja niiden toteutuminen

PALVELUALUE: Hyvinvointipalvelut. 1. Toiminta-ajatus. 2. Toimintaympäristö ja sen muutokset. 3. Toiminnan painopistealueet 2016 ja niiden toteutuminen 1 PALVELUALUE: 1. Toiminta-ajatus Palvelualueen toiminnan tarkoituksena on huolehtia siitä, että Kemijärven kaupungissa on laadukkaat ja riittävät sosiaali-, terveys-, opetus-, sivistys- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8.

Espoon kaupunki Pöytäkirja Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8. 23.09.2015 Sivu 1 / 1 988/02.05.01/2015 144 Eräiden taiteen perusopetuksen oppilaitosten opetussuunnitelmien muutosten hyväksyminen 1.8.2015 alkaen Valmistelijat / lisätiedot: Leena Lemiläinen-Honkanen,

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET. Kirkkokadun koulu

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET. Kirkkokadun koulu 1 Kirkkokadun koulu 19.8.2015 Käyttösuunnitelman tavoitteet 2015 2 ASIAKAS/ASUKASNÄKÖKULMA 1-6 Koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen, 0 -toleranssi kiusaamisessa Koulukiusaamistapausten lukumäärä Kiusaamistapausten

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Heinolan kaupunki. Sivistystoimi Palveluverkkoselvitys 9.3.2015. Johannes Rinkinen

Heinolan kaupunki. Sivistystoimi Palveluverkkoselvitys 9.3.2015. Johannes Rinkinen Heinolan kaupunki Sivistystoimi Palveluverkkoselvitys 9.3.2015 Johannes Rinkinen Lähtökohdat Seminaarin koulu ja Myllyojan koulu väistötiloissa Peruskorjaustarve lukiolla, Niemelä-talon kouluosassa ja

Lisätiedot

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Koulutuslautakunnan johtosääntö 1(5) KEMIN KAUPUNGIN KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 x.xx.2013 xx ja tulee voimaan 1.1.2013 1.1.2014 Muutos KV 10.12.2012 134

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 9/2016 Sivistyslautakunta. 108 Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma, päivitys

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 9/2016 Sivistyslautakunta. 108 Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma, päivitys Sivistyslautakunta Kokoustiedot Aika 30.11.2016 klo 17.00- Paikka Kunnanvirasto, sivistystoimisto Asiat 107 Opetussuunnitelman hyväksyminen, esiopetus 108 Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma,

Lisätiedot

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista.

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Vapaa-aikalautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet: 1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Toteutuminen: Selvitys vaihtoehtoisista

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%)

Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) KOULUTUSLAUTAKUNTA 70 Toimiala: Sivistyspalvelukeskus/ Palvelu: Hallinto Tilinpäätös Tilinpäätös Talousarvio Talousarvio Vertailu (%) Vertailu (%) Vastuuhenkilö: Anu-Liisa Kosonen 2013 2014 2015 2016 2016

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

Sivistyslautakunta. Hallinto

Sivistyslautakunta. Hallinto Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Jyväskylän seudun kuntajakoselvitys, varhaiskasvatus/ opetus/kulttuuri/liikunta- ryhmä

Jyväskylän seudun kuntajakoselvitys, varhaiskasvatus/ opetus/kulttuuri/liikunta- ryhmä Jyväskylän seudun kuntajakoselvitys, varhaiskasvatus/ opetus/kulttuuri/liikunta- ryhmä Perusopetuksen ja nuorisopalvelujen kehittämis- ja tehostamistoimenpiteet JYVÄSKYLÄ 23.10.2013 EL 28.10.2013 Kasvun

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelujen talous- ja hallintopalvelut

Hyvinvointipalvelujen talous- ja hallintopalvelut Hyvinvointipalvelujen talous- ja hallintopalvelut Käteiskassat kaksi kertaa vuodessa Carelicumin palveluissa toteutunut suunnitellun kahden sijasta kerran vuodessa. Tositeseuranta Jatkuvasti laskuja Jatkuvasti

Lisätiedot

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan 2017 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan 2017 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta 91 20.09.2016 Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan 2017 talousarvio ja vuosien 2018-2019 taloussuunnitelma 268/02.02.00/2016 Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta 91 Asian valmistelu:

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö

Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan sivistystoimen toimialan johtosääntö Sisällysluettelo 1. Sivistystoimen toimialan toiminta-ajatus... 1 2. Toimielimien

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/ SIVISTYSPALVELUKESKUS SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖTALOUS 2017 4 02 OPETUSVIRASTO 22 591 000 697 011 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT 22 121 000 602 720 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA 10 517 000 341 520 500 93 301 500

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Koulutuslautakunta 30.9. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne)

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) KOULUTUSLTK Esittelijä sivistystoimen johtaja KULTTUURILTK Esittelijä museonjohtaja VAPAA-AIKALTK Esittelijä vapaa-aikatoimen päällikkö SIVISTYSVIRASTO Sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja. koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan. valvonnan vuosisuunnitelma

Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja. koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan. valvonnan vuosisuunnitelma Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamupäivä-iltapäivätoiminnan valvonnan vuosisuunnitelma 2017-2018 Hyvinvointipalvelut 1(4) Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koululaisten aamupäiväiltapäivätoiminnan

Lisätiedot

TA 2018 Talousar- Yhteensä viomuutos Tulot Menot Netto

TA 2018 Talousar- Yhteensä viomuutos Tulot Menot Netto Kiinteistöjen myynnit Tulot 3 285 000-1 285 000 2 000 000 Menot 0 0 0 Netto 3 285 000-1 285 000 2 000 000 Kiinteistöomaisuuden myyntitulot, toteutuneita kauppoja 5. UUDISRAKENTAMINEN Nilsiän terveys- ja

Lisätiedot

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 SIVISTYSPALVELUT 310 Sivistyslautakunta Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät

Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät Johdon Johdon Johdon TULOSLASKELMA JA TP 2015 TA Maaliskuu Maaliskuu ennuste ennuste / ennuste / Käyttö % Muutos

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KULTTUURIPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KULTTUURIPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/ Kulttuurilautakunta 28.9. Toiminta-ajatus Kulttuuripalvelujen keskeisenä tavoitteena on osaltaan vahvistaa kaupunkilaisten identiteettiä

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

243, KH 7.12.2015 15:00

243, KH 7.12.2015 15:00 243, KH 7.12.2015 15:00 Jokilatvan kansalaisopiston esitys vuoden 2016 talousarvioon Sivistyslautakunta 3.12.2015 2015 Jokilatvan kansalaisopiston rehtori on lähettänyt liitteen olevan esityksen sivistyslautakunnalle

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 ASETETUT TAVOITTEET 1 Porokylän koulu Käyttösuunnitelma vuodelle 2015 asetetut tavoitteet 2 ASIAKAS/ASUKASNÄKÖKULMA Koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen, 0 -toleranssi kiusaamisessa Koulukiusaamistapausten lukumäärä Kiusaamistapausten

Lisätiedot

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi

Kunnanhallitus Selvityspyyntö / sivistystoimi Kunnanhallitus 12.9.2016 Selvityspyyntö 27.6.2016 / sivistystoimi - v. 2016 Tähän meno- tarvittaessa ja tulokehitys otsikko - palveluiden ostojen kehitys varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen osalta erilliset

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 MERIKARVIAN KUNTA Hyväksytty: kv 9.11.2015 57 Voimaantulo: 11.11.2015 SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimi vastaa opetukseen, koulutukseen, päivähoitoon ja esiopetukseen, virkistykseen

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN MAKSUT 1.8.2016 ALKAEN INDEKSILLÄ KOROTETUT

VARHAISKASVATUKSEN MAKSUT 1.8.2016 ALKAEN INDEKSILLÄ KOROTETUT LIITE MAKSUPÄÄTÖKSEEN VARHAISKASVATUKSEN MAKSUT 1.8.2016 ALKAEN INDEKSILLÄ KOROTETUT Kokoaikaisen varhaiskasvatuksen tulojen mukainen lapsikohtainen maksu on 27 /kk - 290 /kk. Mikäli tulojen ja perhekoon

Lisätiedot

Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta Liite 1 32

Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta Liite 1 32 Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta 26.4.2017 Liite 1 32 Kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2017, ulkoiset ja sisäiset erät TULOSLASKELMA JA TP 2016 TA Maaliskuu

Lisätiedot

Lemin kunnanhallitus Toukkalantie 2 54710 LEMr leminkunta@lemi.fi 16.5.2019 OIKAISUVAATIMUS Vaadin oikaisua Lemin kunnanhallituksen päätökseen 24.4.2019 48. Kunnanhallitus on päättänyt, että "Hankinta

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja sopivat kasvatus-

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari

Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta. Valtuustoseminaari Sisäinen tarkastus, sisäinen valvonta ja riskienhallinta Valtuustoseminaari 23.5.2017 Miksi? Asetettujen tavoitteiden saavuttaminen Toiminnan kehittäminen ja parantaminen Toiminnan taloudellisuus ja tuloksellisuus

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Sairauspoissaolot (sairauspäivä /hlö) s. 48 Vuonna 2017 sivistystoimen tavoitteena on, että sairauspoissaolopäiviä on korkeintaan 10 pv / henkilö.

Sairauspoissaolot (sairauspäivä /hlö) s. 48 Vuonna 2017 sivistystoimen tavoitteena on, että sairauspoissaolopäiviä on korkeintaan 10 pv / henkilö. SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 1/2017 1.1.-31.3.2017 40 SIVISTYSTOIMI : sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja Toiminnan kuvausta / toiminnan painopisteet v. 2017 (s. 48): Strategisen hyvinvointiohjelman

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5)

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5) Tulosalue: **HALLINTO Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Toteuma Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä (kouluarvosanalla > 8.5) Toteuma 8,3. Tavoite ei Avoimuus, julkisuus Todentaminen

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään hyvällä tasolla (kouluarvosanalla

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään hyvällä tasolla (kouluarvosanalla Sivistysosasto Toiminta- ja palveluajatus Sivistyslautakunnan tehtävänä on johtaa kunnan opetus-, kulttuuri- ja vapaa-aikatointa ja vastata palvelujen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä varhaiskasvatuksen,

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

KULTTUURI. Kulttuuri / Kulttuuripalvelut TP 2014 TA 2015 TAmuutokset. Kulttuuri / Museotoimi TP Kulttuuri / Kirjasto TP 2015

KULTTUURI. Kulttuuri / Kulttuuripalvelut TP 2014 TA 2015 TAmuutokset. Kulttuuri / Museotoimi TP Kulttuuri / Kirjasto TP 2015 KULTTUURI Kulttuuri / Kulttuuripalvelut Korjattu TA 2015 Poikkeama Toimintatuotot 238 252 0 252 231-21 -2,9 % Toimintakulut -413-295 -4-299 -310-11 -24,9 % Toimintakate -174-43 -4-47 -79-31 -54,9 % Kulttuuri

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan esitys vuoden 2018 talousarvioksi ja vuosien taloussuunnitelmaksi

Sivistyslautakunnan esitys vuoden 2018 talousarvioksi ja vuosien taloussuunnitelmaksi Sivistyslautakunta 154 05.10.2017 Sivistyslautakunnan esitys vuoden 2018 talousarvioksi ja vuosien 2018-2021 taloussuunnitelmaksi SL 154 Selostus: Kaupunginhallitus on 3.7.2017 hyväksynyt vuoden 2018 talousarvion

Lisätiedot

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Riitta Karjalainen, pj. Tero Rönkkö, vpj Tuomo Jussila, jäsen Kirsti Laatunen, jäsen Jorma Niklander, jäsen Jari Pirinen, jäsen. Saara Paajanen, jäsen Sanna Saarenkoski,

Lisätiedot

Teknisen toimen kuluerien kirjaamisprosessin tarkastelu ja tarvittaessa korjaaminen.

Teknisen toimen kuluerien kirjaamisprosessin tarkastelu ja tarvittaessa korjaaminen. 1 TEKNINEN TOIMI TEKNINEN LAUTAKUNTA 500 TEKNISEN TOIMEN HALLINTO JA PELASTUSTOIMI Vastuuhenkilö: hallintopäällikkö Marjo Nieminen Teknisen toimen kuluerien kirjaamisprosessin tarkastelu ja tarvittaessa

Lisätiedot

Hyvinvoinnin sisäisen valvonnan raportti 2018

Hyvinvoinnin sisäisen valvonnan raportti 2018 Hyvinvoinnin sisäisen valvonnan raportti 2018 Hyvinvointipalvelujen talous- ja hallintopalvelut Talous Käteiskassat Kaksi kertaa vuodessa havainnot/ Kassan tarkastajat: Anne Konttinen Tositeseuranta laillisuus/muotoseikat

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU

Lisätiedot

1. Käynnistetään ja toteutetaan erityisopetusta koskeva auditointi. Selvitys ja toimenpide-ehdotukset

1. Käynnistetään ja toteutetaan erityisopetusta koskeva auditointi. Selvitys ja toimenpide-ehdotukset Sivistyslautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet 1. Käynnistetään ja toteutetaan erityisopetusta koskeva auditointi. Selvitys ja toimenpide-ehdotukset valmistuvat 30.4.2017

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA 2

KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA 2 KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSKUTSU Sivistyslautakunta 28.10.2011 Kokousaika Torstai 3.11.2011 klo 17.00 Kokouspaikka Konneveden kunnantalo Käsiteltävät asiat KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 2 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN

Lisätiedot

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus Sivistysosasto Toiminta- ja palveluajatus Sivistyslautakunnan tehtävänä on johtaa kunnan opetus-, kulttuuri- ja vapaa-aikatointa ja vastata palvelujen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä varhaiskasvatuksen,

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi

Kirjastopalvelut. Toimintakertomus 2014. www.ylojarvi.fi Kirjastopalvelut Toimintakertomus www.ylojarvi.fi Lainaus, kävijät ja aukiolotunnit Ylöjärven kirjaston kokonaislainaus oli 676 562 ja se nousi hieman edellisestä vuodesta. Yksiköistä kirjastoauto ja pääkirjasto

Lisätiedot

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä.

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä. SIVISTYSTOIMEN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 1.1. - 30.11.2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimen toiminta-ajatus: Sivistystoimen tehtävänä on kasvua, oppimista ja osallisuutta

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki Lasten ja nuorten lautakunta. Talouden kuukausiraportti 1 9/2017

Kouvolan kaupunki Lasten ja nuorten lautakunta. Talouden kuukausiraportti 1 9/2017 Kouvolan kaupunki Lasten ja nuorten lautakunta Talouden kuukausiraportti 1 9/ Kouvolan kaupunki Kuukausiraportti 1 9/ ketju Lasten ja nuorten palvelut Ismo Korhonen ed. Lasten ja nuorten palvelut Toimintatulot

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Liite 1 60

Kasvatus- ja opetuslautakunta Liite 1 60 Kasvatus- ja opetuslautakunta 30.11.2017 Liite 1 60 Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 10/ 2017, ulkoiset ja sisäiset erät Johdon Johdon Johdon TULOSLASKELMA JA TP 2016 TA Lokakuu

Lisätiedot

TALOUSARVION 2017 KÄYTTÖSUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN

TALOUSARVION 2017 KÄYTTÖSUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN Lasten ja nuorten lautakunta 6 14.02.2017 TALOUSARVION 2017 KÄYTTÖSUUNNITELMAN HYVÄKSYMINEN Lasten ja nuorten lautakunta 14.02.2017 6 Oriveden kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 28.11.2016 hyväksynyt

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 1 / SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja. Toiminnan kuvausta:

SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 1 / SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja. Toiminnan kuvausta: SIVISTYSTOIMEN OSAVUOSIKATSAUS 1 / 2016 1.1.- 31.3.2016 40 SIVISTYSTOIMI Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja Pirjo Hepo-oja Toiminnan kuvausta: Sivistystoimen hallinnossa alkuvuoden keskeisiä teemoja

Lisätiedot

Iltapäivätoiminnan järjestäminen Raisiossa lukuvuoden alusta

Iltapäivätoiminnan järjestäminen Raisiossa lukuvuoden alusta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 758/12.01.03/2016 50 Iltapäivätoiminnan järjestäminen Raisiossa lukuvuoden 2017-2018 alusta Sivistysjohtaja Matti Sivonen 24.8.2016: Perusopetuksen iltapäivätoiminta

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

KULTTUURILAUTAKUNTA 74

KULTTUURILAUTAKUNTA 74 KULTTUURILAUTAKUNTA 74 Palvelu: Kulttuuriosasto/Kulttuuripalvelut Vastuuhenkilö: Hilkka Heikkinen TA 13/TA 14 TP 12/TA 14 Kulttuuritalot/-keskukset, käynnit 13 013 8 312 29 100 210 000 86,1 % 96,0 % /

Lisätiedot

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja KÄYTTÖTALOUS 2015 4 02 OPETUSVIRASTO Tulot yhteensä 26 839 000 Menot yhteensä 671 863 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT Tulot yhteensä 26 369 000 Menot yhteensä 587 251 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS

Lisätiedot