Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta"

Transkriptio

1 Yhdyskuntalautakunta Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta / /2014 YLK 72 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) perussopimuksen 23 :n mu kaan kuntayhtymällä on oltava taloussuunnitelma, joka ajoittuu kolmelle seu raa val le vuodelle. Taloussuunnitelma tarkistetaan vuosittain. Hal li tuksen laatimasta ehdotuksesta on pyydettävä jäsenkuntien lausunnot, jotka on liitettävä yhtymäkokoukselle annettavaan talousarvioehdotukseen. Talous suun ni tel man tulee sisältää mm. strategiasuunnitelma sekä tariffien ja pal ve lu ver kon muutoksia koskevat suunnitelmat. HSL -kuntayhtymän hallitus on kokouksessaan päättänyt pyytää ta lous suun ni tel ma eh do tuk ses ta jäsenkuntien lausunnot mennessä. Lausuntoa pyydetään: strategiasuunnitelmasta liikenteen palvelutasosta ja palvelutason muutoksista kuntaosuuksien tasosta lipun hintojen keskimääräisistä muutoksista tarkastusmaksun korottamisesta Kutsuplus-liikenteen kehittämisestä koekäytön päätyttyä vuoden 2015 lopus sa metron yöliikenteen vakinaistamisesta kuntakohtaisen ylijäämän käytöstä tai alijäämän takaisin mak sa mi ses ta suun ni tel ma kau del la Lisäksi mennessä pyydetään lausuntoja HSL:n hallituksen päätöksen ( 54) mukaisesta rai tio lii ken teen linjastosuunnitelmasta HSL:n hallituksen päätöksen ( 70) mukaisesta Län si met ron liityntälinjastosuunnitelmasta HSL:n hallituksen päätöksen ( 81) mukaisesta run ko lin jan 560 jatkomahdollisuudesta Myyrmäestä Matinkylään Lausuntopyyntö on esityslistan oheismateriaalina. Lausuntopyyntöön liit tyvä aineisto on julkaistu internet-osoitteessa: hallitus/kokouspäivämäärä. Aineisto on myös nähtävillä kokouksessa. Alustavan toiminta ja taloussuunnitelman perusteena ovat: HSL:n strategia 2025 HSL:n henkilöstöstrategia 2018 voimassa oleva toiminta- ja taloussuunnitelma hyväksytty liikennöintisuunnitelma ja pidemmän ai ka välin suunnitelmat vuoden 2013 tilinpäätöstiedot ja saatavissa olevat toteutumatiedot vuo del ta 2014

2 Taloussuunnitelma vuosille on laadittu vuoden 2015 kus tannus ta soon. Keskeisiä muutoksia suunnitelmakaudella Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelma (HLJ 2015) viimeistellään al ku vuon na 2015 lausuntojen ja kannanottojen pohjalta päätöksentekoa var ten samanaikaisesti seudun maankäyttösuunnitelman kanssa. HLJ 2015:ssa määritellään seudun liikennejärjestelmän kehittämistarpeet, tavoit teet ja kehittämisstrategia sekä priorisoidaan ja ajoitetaan tärkeimmät ke hit tä mis toi men pi teet. Liikennejärjestelmäsuunnitelma valmistellaan si ten, että strategisuus ja vaikuttavuus vahvistuvat, maankäyttö ja liikenne yh teen sovitetaan aiempaa paremmin ja eri liikennemuotojen roolit mää ri tel lään. Matkakorttijärjestelmä uusitaan ja samalla toteutetaan ajantasainen matkus ta ja in for maa tio jär jes tel mä koko seudulle vuoden 2015 loppuun mennes sä. Tavoitteena on tarjota entistä enemmän ajantasaista tietoa ennen mat kaa ja matkan aikana sekä selkeät, helppokäyttöiset ja kohtuuhintaiset li put. TTS-kaudella lippujärjestelmä myös muuttuu siten, että nykyisestä kun ta ra joi hin perustuvasta hinnoittelusta siirrytään kaarimaisiin vyö hyk keisiin. Lipunmyynnin painopistettä siirretään itsepalvelukanaviin (sähköinen kan ta-asia kas pal ve lu, mobiilipalvelut). Linjaston tarjontaa keskitetään vahvoille reiteille sekä bussi- että rai de liiken tees sä runkolinjastrategian mukaisesti. Uudet ratahankkeet (Kehärata, Län si met ro) kasvattavat joukkoliikenteen käyttäjämääriä. Kesällä 2015 käyn nis ty vä Kehärata tarjoaa nopean runkoyhteyden lentoasemalle. Suo rat bussiyhteydet Vantaan ja Helsingin keskustan väliltä vähenevät. Vas taavas ti Länsimetron aloittaessa liikennöinnin 2016 muuttuu mm. Ete lä-espoon ja Lauttasaaren bussilinjasto liityntäliikenteeksi. Linjastosuunnittelun avulla matkoja keskitetään raideliikenteeseen, jolloin jouk ko lii ken teen kokonaispäästöt vähenevät. HSL osallistuu yhdessä Helsin gin, Espoon ja Liikenneviraston kanssa tehtävään Raide-Jokerin han kesuun nitteluun sekä Liikenneviraston ja Helsingin kanssa Pisara-radan suun nit te luun. HSL varmistaa lähijunaliikenteen tasapuolisen kilpailun edellytykset kun tien ja Liikenneviraston kanssa ja valmistelee kilpailuttamismallin kan sain vä listen kokemusten pohjalta. Kilpailuttamismalli rakennetaan hou kut te le vak si myös ulkomaisille operaattoreille. Liityntäpysäköinnin tietojärjestelmä toteutetaan pääosin vuoden 2014 ai kana. Avoimiin tietorajapintoihin perustuva järjestelmä otetaan ensi vai hees sa käyttöön muutamalla Kehäradan asemalla vuonna Kokemusten pohjal ta järjestelmää kehitetään edelleen mm. Länsimetron tarpeisiin. KutsuPlus-liikenteen kehitystyötä jatketaan. Ajoneuvokapasiteettia nos tetaan vuoden 2014 elokuussa nykyisestä kasvattamalla ajoneuvotunteja 34 %.

3 HSL:n bussiliikenteen hankinnoissa suositaan haitallisia lähipäästöjä ja CO2-kuor mi tus ta vähentäviä ratkaisuja. Hybridibussien käyttöä lisätään kokei lu koh tei den tulosten perusteella. Yhteenveto taloussuunnitelman toimintamenoista HSL:n toimintamenojen vuonna 2015 arvioidaan olevan yhteensä 623,1 milj. euroa. Toimintamenot kasvavat vuoden 2014 ennusteesta 32,8 milj. eu roa (5,6 %). Vuonna 2016 toimintamenot ovat arvion mukaan 673,1 milj. eu roa ja vuonna ,0 milj. euroa. Operointikustannukset Toimintamenoista valtaosa eli 499,5 milj. (80,2 %) on joukkoliikenteen ope roin ti kus tan nuk sia. Näistä suurin osa muodostuu bussiliikenteen kustan nuk sis ta, jotka vuonna 2015 ovat yhteensä 323,3 milj.. Jouk ko lii kenteen kustannustason arvioidaan nousevan keskimäärin 1,5 % edel lis vuoden tasosta, ja bussiliikenteen 1,8%. Operointikustannukset vuonna 2016 oli si vat 516,7 milj.. ja vuonna ,4milj.. Suunnittelukaudella bussiliikenteen suhteellinen osuus ope roin ti kus tan nuksis ta pienenee ja juna- ja metroliikenteen osuus vastaavasti kasvaa Ke hära dan ja Länsimetron sekä uuden Sm5-kaluston käyttöönoton myötä. Kauniaisten osuus operointikustannuksista 2015 ja 2016 arvioidaan olevan 2,2 milj.. Vuonna 2017 osuus olisi 2,3 milj.. Infrakorvaukset Kunnille joukkoliikenteen infrasta maksettava käyttökorvaus vuonna 2015 on 68,6 milj., vuonna ,8 milj. ja vuonna milj.. Inf raku lui hin sisältyy 50% pääoman poistoista ja koroista sekä hallinto- ja yl lä pito ku lut. Arvio Kauniaisten infrakorvausten suuruudesta vuodelle 2015 on n. 0,11 milj., v ,16 milj. ja v ,23 milj.. Infrakorvausten määrä tulee lähivuosina kasvamaan uusien käyttöön otetta vien, merkittävien joukkoliikenneinvestointien johdosta. Sopimus uuden jouk ko lii ken nein fran kulujen kohdistamisesta on hyväksytty HSL:n hal li tukses sa ja se on parhaillaan jäsenkunnissa hyväksyttävänä. Yleiskustannukset Yleiskustannukset sisältävät operointi- ja infrakustannuksia lukuun ot ta matta kaikki loput HSL:n organisaation kustannukset kuten hen ki lös tö me not, muiden palvelujen ostot, aineet, tarvikkeet ja tavarat, vuokrakulut, ra hoi tuskus tan nuk set ja suunnitelmapoistot. Yleiskustannukset ovat vuonna ,1 milj., vuonna ,5 milj. ja vuonna ,4 milj..

4 Kauniaisten osuus yleiskustannuksista on arvioitu olevan vuonna ,2 milj., v ,22 milj. ja v ,24 milj.. Yhteenveto taloussuunnitelman toimintatuloista HSL:n toimintatuloiksi vuonna 2015 arvioidaan yhteensä 625,2 milj.. Kasvu edellisvuoden ennusteeseen verrattuna on 28,1 milj. (4,7 %). Vuon na 2016 toimintatulot ovat taloussuunnitelmassa 678,6 milj. ja vuon na ,7 milj.. Lipputulot Lipputulojen arvioidaan kuluvan vuoden neljän kuukauden toteumatietojen poh jal ta tehtyjen lipputuloennusteiden perusteella olevan vuonna 2015 yhteen sä 297,5 milj. euroa. Lipputulot muodostavat 47,6 % HSL:n toi min ta tulois ta. Kasvua edellisvuoden ennusteeseen on 2,8 %. Lippujen hintoja esite tään korotettavaksi keskimäärin 3,7 %. Vuonna 2016 lipputulojen arvioidaan olevan 306,9 milj. ja vuonna ,5 milj.. Kauniaisten lipputulot vuonna 2015 ja 2016 ovat lausuntoaineistossa 1,4 milj.., mikä vastaa vuoden 2014 tasoa. Vuonna 2017 lipputulot olisivat 1,5 milj.. Toiminta- ja taloussuunnitelmassa lipputulot on arvioitu nykyisen ta rif fi järjes telmän mukaisina. Kuntaosuudet Ne kuntayhtymän menot, joita ei voida kattaa lipputuloilla tai muilla tuloilla, jä sen kun nat maksavat HSL:lle kuntaosuuksina. Kuntaosuudet muo dos tuvat operointikustannusten, yleiskustannusten ja joukkoliikenneinfran kun taosuuk sis ta ja niissä otetaan huomioon edellisten vuosien yli-/alijäämät sekä suurten kaupunkien joukkoliikennetuki. Kuntaosuudet talousarviossa 2015, vähennysten jälkeen, ovat yhteensä 307,9 milj., mikä sisältää arvioidun 3,3 milj. kuntaosuuden Kut su plus-liiken tee seen. Kuntaosuudet muodostavat 49,2 % HSL:n tuloista. Kun taosuu det vähennysten jälkeen vuosina 2016 ja 2017 olisivat 352,3 milj. ja 397,4 milj.. Kauniaisten kuntaosuus vuonna 2015, vähennysten jälkeen, tulisi olemaan 0,969 milj.. Talousarviossa vuodelle 2014 Kauniaisten kuntaosuus on 0,678 milj., jolloin muutos TAE 2015 / TA 2014 olisi näin ollen 0,291 milj., mikä tarkoittaisi huomattavaa 43 % kasvua edelliseen vuoteen nähden. Tä mä aiheutuu erityisesti kohonneista operointikustannuksista, inf ra kor vauk sis ta ja yleiskustannuksista, mutta myös edellisiä vuosia pienemmän ylijää män käytöstä. Kauniaisten kuntaosuus on kehittynyt seuraavasti: Vuosi Kuntaosuus vähennysten jäl keen milj.

5 HSL ,589 HSL TP ,572* HSL TA ,678 HSL TS ,969 HSL TS ,012 HSL TS ,199 *Lausuntoaineistossa 0,716 milj., johon kuitenkin kohdistettiin erotuksen verran vähennyksiä. Kutsuplus-liikenteen kustannukset Kauniaisille vuonna 2015 ennen kun taosuu des ta tehtäviä vähennyksiä ovat 0,1 milj.. Vuosille 2016 ja 2017 Kauniaisten kuntaosuudet olisivat lausuntoaineiston mu kaan 1,012 milj. ja 1,199 milj.. Vuoden 2016 jälkeen metroliikenteen kus tan nuk set nousevat uuden kaluston ja Länsimetron käyttöönoton myötä. Joukkoliikenteen infrakustannuksia nostavat suunnitelmakaudella merkit tä väs ti Länsimetro ja Kehärata. Aivan erityisen paljon on Kauniaisille kuiten kin vaikutusta uuden kaarimallin käyttöönotolla, mitä ei ole otettu huo mioon tässä lausuntoaineistossa. Aiemmissa laskelmissa on esitetty uu den vyöhykejärjestelmän lisäkustannuksiksi Kauniaisille jopa eu roa vuositasolla. Näin ollen tulisi Kauniaisten HSL-kuntaosuusmaksu jopa kolmin ker tais tu maan viimeisimpään suoritettuun tilinpäätökseen v nähden. Uusi tariffijärjestelmä tulee käyttöön aikaisintaan vuoden 2017 alus sa. Tarkastusmaksutuotot Tarkastusmaksutuottoja v arvioidaan kertyvän 6,3 milj. ja VR:ltä lisäk si 1,1 milj. laskutettavaa korvausta tarkastusmaksutoiminnasta. Tarkas tus mak su on tällä hetkellä 80 ja HSL:n hallitus esittää maksua ko rotet ta vak si 100 euroon. Suurten kaupunkien joukkoliikennetuki Valtion suurten kaupunkien joukkoliikennetuen määräksi on arvioitu 7,3 milj. vuosina Muita tukia ja avustuksia arvioidaan saatavan 0,8 milj.. Muut toimintatulot Muut toimintatulot muodostuvat pääosin liikennöitsijöiltä laskutettavista laite- ja taukotilavuokrista, 3,6 milj.. HSL:n investointimenot ja niiden rahoitus taloussuunnitelmakaudella HSL:n investointimenot vuonna 2015 ovat 46,5 milj., vuonna ,1 milj. ja vuonna ,5 milj.. Suunnitelmakauden merkittävin in vestoin ti on LIJ-2014-hanke (lippu- ja informaatiojärjestelmä), johon vuosien aikana käytetään yhteensä noin 53,1 milj.. Mää rä ra ha va raus vuodelle 2015 on 41,9 milj. euroa, vuodelle ,3 milj. euroa ja vuo del le ,9 milj. euroa. Matkustajainformaatiolaitteisiin ja -järjestelmiin on varattu suun ni tel ma kaudel le 5,4 milj., toimiala-it:n kehityshankkeisiin 2,5 milj., asia kas so vellus ten kehittämiseen yhteensä 2,0 milj. ja muihin hankintoihin 1,8 milj..

6 HSL rahoittaa investointinsa tarvittaessa lainanotolla rahoituslaitoksilta. HSL on toistaiseksi ollut velaton, mutta uusiin investointeihin arvioidaan vuon na 2015 tarvittavan lainaa 46 milj., vuonna milj. euroa ja vuon na milj. euroa, jolloin lainakanta olisi vuoden 2017 lopussa noin 52,6 milj. euroa. Tällöin myös rahoituskustannuksiin tulee varata suun ni tel ma kau del la yhteensä 4 milj. euroa. Vuosikate rahoituserien jälkeen on 1,3 milj. euroa ylijäämäinen. Poistot Investoinnit realisoituvat kuntaosuuksiin suunnitelman mukaisten poistojen kaut ta. Talousarviossa poistot ovat vuonna 2015 yhteensä 9,9 milj. ja ne kas va vat edellisvuoden ennusteeseen nähden 3,2 milj. (47,5%). Vuonna 2016 poistot ovat 12,5 milj. ja vuonna ,5 milj.. Poistot sisältyvät kun ta osuus las ken nas sa yleiskustannuksiin. Tilikauden tulos Tilikauden 2015 alijäämäksi arvioidaan jäävän 8,6 milj. euroa, mikä voidaan kattaa edellisvuosien ylijäämästä. Vuoden 2013 tilinpäätös toteutui +10,4 milj ylijäämäisenä. Ennuste vuoden 2014 tulokseksi on -10 milj. alijäämäinen. Peruspääoma HSL:n peruspääoma on yhteensä 9,230 milj., joka jakaantuu jäsen kun nil le seuraavasti: Helsinki 4,798 milj., Espoo 2,010 milj., Van taa 1,625 milj., Kirkkonummi 0,300 milj., Kerava 0,278 milj., Sipoo 0,148 milj. ja Kauniainen 0,071 milj.. Peruspääomalle ei esitetä maksettavaksi korkoa. Strategiasuunnitelma HSL:n hallitus hyväksyi toimintastrategian, jonka aikajänne on vuo teen Lopullisesti HSL:n uuden strategian hyväksyy yh ty mä kokous syksyllä Vision 2015 ( Joukkoliikenne on ykkösvalinta ja Helsingin seutu älykkään, kes tä vän ja turvallisen liikkumisen suunnannäyttäjä ) mukaisesti HSL:n stra te gi set tavoitteet ovat: 1) Sujuvat matkat 2) Selkeää palvelua 3) Tiivis ja vetovoimainen seutu 4) Joukkoliikenne kasvuun 5) Vähemmän päästöjä 6) Tehokasta taloutta Liikenteen palvelutaso ja sen muutokset Muutokset liikenteessä ja palvelutasossa ovat alustavan ta lous suun ni telman liitteenä 5. Merkittäviä palvelumuutoksia suun ni tel ma kaudel la ovat: Kehäradan liikenteen aloitus kesällä 2015 Länsimetron liikenteen aloitus elokuussa 2016, jolloin bussilinjasto mm. Etelä-Espoossa ja Lauttasaaressa muuttuu liityntäliikenteeksi

7 Raitiolinjaston muutokset Helsingissä Uuden poikittaisen runkolinjan 560 perustaminen vuonna 2015 Metron yöliikenteen jatkaminen Mankin ja Luoman seisakkeiden lakkauttaminen Länsimetron valmistuttua 2016 uudistuu Etelä-Espoon bussiliikenne. Lii tyntä lin jas ton vaikutukset heijastuvat laajemmalle alueelle, myös Kau niai siin. Liityntälinjaston myötä linjojen määrä vähenee, mutta samalla ne kul ke vat aiempaa tiheämmin. Tapiolan bussiterminaali ei kuitenkaan valmistu syksyyn 2016 mennessä, minkä takia suunniteltua liityntälinjastoa ei kai kil ta osin voida ottaa heti käyttöön sellaisenaan. Poikkeusjärjestelyt Ta pio las sa tulevat aiheuttamaan lisäkustannuksia bussiliikenteelle terminaalin val mistu mi seen saakka. Kunnilta pyydetään liityntälinjastosuunnitelmasta erillistä lausuntoa mennessä. Lipun hintojen keskimääräiset muutokset Vuonna 2015 seutulippujen hinnankorotus painottuu arvolippuihin, myös HSL-alu een kuntalaisille myytävän kausilipun hintaa esitetään ko ro tet tavak si. Sisäisten lippujen hinnankorotus painottuu kausilippuihin, seu dul listen ja sisäisten kausilippujen välisen hintasuhteen pienentämiseksi. Vuonna 2016 ja 2017 kun Länsimetro ja Kehärata liikennöivät koko vuoden, nousevat joukkoliikenteen infrakustannukset merkittävästi. Kuntien sub ven tio as te 2017 arvioidaan olevan keskimäärin 54 %. Mikäli kuntien mak sa maa subventioastetta halutaan pitää edelleen 50 %:ssa tulisi lip pu tulo ja kerätä lisää noin 30 milj., mikä merkitsisi noin 15 % korotusta ny kyisiin lipun hintoihin. Seutulippujen hinnat nousevat vuonna ,4-4 % vuoden 2014 hin toihin verrattuna. Espoon ja Kauniaisten sisäisten lippujen hinnat nousevat 4 %. Kutsuplus-liikenteen kehittäminen koekäytön päätyttyä vuoden 2015 lo pussa HSL laajentaa Kutsuplus-liikennettä asteittain. Ajoneuvokapasiteettia noste taan jo elokuussa 2014 siten, että ajoneuvotunteja kertyy 34 % nykyistä enem män. Suunnitelmien mukaan Kutsuplus-liikenteessä olisi vuonna ajoneuvoa ja vuonna ajoneuvoa. Lisäksi on tarkoitus kehit tää palvelun täsmällisyyttä ja helppokäyttöisyyttä edelleen. Lipputulot kattavat 20 % liikennöintikustannuksista vuonna 2015, 45 % vuon na 2016 ja 60 % vuonna 2017 edellyttäen, että ajoneuvojen määrää voi daan nostaa 100:aan. Euromääräisesti subventio kuitenkin kasvaa koko suun ni tel ma kau den liikennöinnin laajuuden kasvun myötä. Metron yöliikenteen vakinaistaminen Metron viikonloppuöiden liikennettä on päätetty jatkaa kokeiluna vuoden 2014 loppuun asti. Nykyisenkaltaisen yömetron liikennöinnin ko ko nais kustan nuk set vuodelle 2015 olisivat 0,48 milj. vuositasolla kun huomioidaan

8 vä hen ty vä bussiliikenne. Talousarvioehdotus sisältää yömetroliikenteen kus tan nuk set. Kuntakohtaisen yli-/alijäämän käyttö HSL maksaa tai perii korkoa jäsenkunnalta sen kumulatiiviselle yli-/ali jäämäl le tilinpäätösvuoden keskiarvon mukaan laskettuna ja vuoden en simmäi sen päivän euriborkoron suuruisena. HSL:n tilinpäätöksen osoittama kuntakohtainen yli-/alijäämä esitetään otetta vak si huomioon seuraavien vuosien talousarvioissa. Vuoden 2014 arvion mu kaan kumulatiivista yli-/alijäämää on käytettävissä yhteensä 25,8 milj., joka on alustavassa taloussuunnitelmassa jaettu kunnittain tasai ses ti kolmelle tulevalle vuodelle Kauniaisten kumulatiivisen ylijäämän arvioidaan olevan 0,228 milj.. Vastaavasti ylijäämä oli 0,368 milj.. Kumulatiivinen ylijää mä on suunniteltu käytettävän vuosina ,076 milj. vuo sittain kuntaosuutta vähentävänä summana. Oheismateriaali: HSL hallitus , lausuntopyyntö Kauniaisten kuntaosuudet Kaaviokuva kulujen ja tuottojen kohdistamisesta kunnille Lausuntoehdotus 1. Strategiasuunnitelma Kuntayhtymän strategiset tavoitteet ovat kokonaisuutena on nis tuneet. HSL on profiloitunut luotettavana seudullisena jouk ko lii ken neor ga ni saa tio na ja liikennepoliittisena vaikuttajana. Liikenteen entistä vahvempi keskittäminen runkolinjoihin ei saa tarkoit taa alueiden sisäisien yhteyksien heikentämistä. Joukkoliikenne on merkittävältä osaltaan verovaroin ylläpidettyä palvelua, jolloin sen tu lee olla kattavasti käytettävissä. Yhteydet lähikouluihin, ter veys asemil le ja muihin lähipalveluihin tulee jatkossakin turvata. Seudullisen liikennejärjestelmän ja maankäyttösuunnitelman yh teenso vi tus on välttämätöntä, ja tässä työssä on edistytty merkittävällä ta val la. Joukkoliikenteen käyttäjämäärät ovat lisääntyneet ja myös kul ku muo to-osuu den kääntämisessä kasvuun on onnistuttu. Seudun asu kas mää rän jatkuvasti kasvaessa tässä on edelleen potentiaalia. Myös siksi joukkoliikennetarjonnan kohtuullinen kattavuus tulisi säilyt tää koko kuntayhtymän moni-ilmeisellä toiminta-alueella. Palvelun lii an tehokas keskittäminen vähentää joukkoliikenteen hou kut te levuut ta. Sisäisten yhteyksien karsiminen väljemmin rakennetuilla alueil la saattaa vaarantaa muut strategiset tavoitteet ja uusien in vestoin tien täyden hyödyntämisen. Matkustajatyytyväisyys on tällä hetkellä hyvällä tasolla ja jouk ko liiken teen kilpailukyky suhteessa henkilöautoon on hyvä. HSL:n jul kisuus ku va on myönteinen ja tunnettuus on kehittynyt positiiviseen

9 suun taan. Matkustajatyytyväisyyden kannalta haasteellista saattaa ol la lippujen hintojen kallistuminen samalla kun siirrytään yhä enemmän itsepalvelulipunmyyntiin. Varsinkin lyhyiden matkojen suh teel linen kalleus voi vähentää joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Toi saalta HSL on panostanut sähköisiin ja mobiilipalveluihin erittäin on nis tuneel la tavalla. Palvelut ovat selkeitä, informatiivisia ja help po käyt töisiä. Liikenteen vähäpäästöisyyden edistämisessä HSL:llä on merkittävä roo li. Kuntayhtymän taloussuunnitelma sisältää joitakin huolestuttavia piirtei tä. Yleinen taloudellinen tilanne kunnissa ei salli subventioasteen nos ta mis ta. Subventioasteen pitäminen aiemmin päätetysti mak simis saan 50 %:ssa ei mahdollista useita samanaikaisia suuria kustan nuk sia lisääviä muutostekijöitä. Ennen huomattavien hankkeiden to teu tus ta on varmistettava, että jäsenkunnilla on todelliset mah dol lisuu det sitoutua niihin. Odotukset kohdistuvat edelleen talouden syner gia hyö ty jen saavuttamiseen ja toiminnan tehostamiseen. Me nojen kasvu saisi olla enintään yleisen kustannustason nousun suu ruinen. 2. Liikenteen palvelutasot ja muutokset Muut esitetyt linjastomuutokset kuin Länsimetron liityntälinjasto ovat Kau nais ten osalta vähäisiä. Palvelutasoheikennykset rantaradalla (Man kin ja Luoman seisakkeiden lakkauttaminen) lisäävät kuitenkin hen ki lö au to lii ken net tä ja kohdistavat paineita lii tyn tä py sä köin ti paik kojen riittävyyteen rantaradan muilla asemilla ja liikenteen sol mu kohdis sa, kuten Kauniaisissa. Länsimetron liityntälinjastosuunnitelmasta Kauniaisten kaupunki antaa lausunnon mennessä. 3. Kuntaosuuksien taso Taloussuunnitelmakaudella kuntaosuuksiin kohdistuu voi mak kai ta kasvupaineita mm. suurien infrahankkeiden, lippu- ja infor maa tio jär jes tel män uudistamisen, uuden tariffijärjestelmän ja Kutsu plus-lii ken teen laajentamisen myötä. Aiemmin velaton kun ta yh tymä joutuu ottamaan lainaa, jolloin rahoitusmenot edelleen nostavat kun ta yh ty män yleiskustannuksia. Kuntaosuuksia nostavia tekijöitä on usei ta, ja hankkeet ovat epäilemättä pääosin perusteltuja, mutta koko nai suu te na kustannuskehitystä ei voida pitää hallittuna eikä se vas taa jäsenkuntien aiempina vuosina lausunnoissaan asettamia talou del li sia lähtökohtia. Jäsenkunnat ovat toistuvasti lausuneet, että lip pu tu lo jen ja kuntaosuuksien keskinäinen suhde menojen kat ta mises sa tulee voida säilyttää nykyisellä tasolla, jolloin sen tulee olla läh tö koh ta na uudistuksia suunniteltaessa ja harkittaessa niiden toteu tuk sen realistisuutta ja ajoitusta. Kauniaisten kuntaosuuden nousu 43 %:lla vuodesta 2014 vuoteen 2015, sisältäen kuntaosuuteen kohdistettavan aiempien vuosien ylijää män vähennyksenkin, on varsin huomattava lisäys. Lisäksi

10 siirtyminen uuteen vyö hy ke jär jes tel mään aikaisintaan vuodesta 2017 alkaen nostaa Kauniaisten kuntaosuutta to del la merkittävästi. 4. Lipun hintojen keskimääräiset muutokset Esitetyt lippujen hintojen korotukset ylittävät operointikustannusten nou sun. Hintakorotuksiakin tarvitaan kuntaosuuksien kasvupaineiden kompensoimiseksi, mutta toisaalta Helsingin seudun väestömäärän kasvun pitäisi mahdollistaa lip pu tu lo jen kasvu ilman vuosittaisia lippujen hintojen korotuksia. Korotuksia ei myöskään tule kohdistaa liikaa arvo- ja kertalippujen hin toi hin, sillä niiden suhteellinen kalleus ei houkuttele hen ki lö au toi lijaa joukkoliikenteen käyttäjäksi, eikä tue joukkoliikenteen käyttöä kevyen liikenteen matkaketjuissa. Uudistetun vyöhykejärjestelmän vaikutukset lippujen hintatasoon, jouk ko lii ken teen houkuttelevuuteen myös lyhyillä matkoilla ja uusille po ten ti aa li sil le matkustajille kertalippujenkin kysynnän kautta sekä mat kus ta ja mää riin kokonaisuutena tulee harkita huolellisesti. 5. Tarkastusmaksu Matkalippujen tarkastustoiminnan ainoa tavoite tulee olla liputta matkus ta mi sen väheneminen. Tavoitteeseen pääsyä pitää helpottaa satun nai sel le kin matkustajalle selkeällä informaatiolla ja help po käyt töisel lä lipunmyyntijärjestelmällä, jotta perusteettomia tar kas tus mak suja ei lankea matkustajille, jotka eivät tunne järjestelmää. Tar kas tusmak su tu lo ja on arvioitu kertyvän vuonna ,3 milj.. Tar kas tusmak sun tason on oltava kohtuullinen suhteessa muihin, esim. pysäköintivirhemaksun suuruuteen tai rikesakkorangaistuksiin. Nykyi nen tarkastusmaksu 80 on näin ollen suuruudeltaan riittävä, ei kä ole luultavaa, että liputta matkustettaisiin liian alhaisen tar kas tus maksun takia. 6. Kutsuplus-liikenteen kehittäminen koekäytön jälkeen Kauniainen on kannattanut kutsuohjatun joukkoliikenteen maltillista ke hit tä mis tä. Subventioaste on liian korkea ja kokemusta lipputulojen ke hi tyk ses tä ja tarvittavista operointikustannuksista on vielä melko vä hän. Epäselvää on myös, missä laajennusvaiheessa Kutsuplus pys tyi si tarjoamaan subventiokustannuksia vastaavia palveluja kauniais lai sil le ja muille hankkeen nykyisen palvelualueen ulkopuolisille asuk kail le. Nykyinen Kutsuplus-palvelualue on perinteisen jouk ko liiken ne pal ve lun ykkösaluetta, jossa yhteydet toimivat muutenkin parhai ten. 7. Metron yöliikenteen vakinaistaminen Metron tarjonnan lisääminen myös yöaikana on kuntayhtymän stra tegian mukaista ja sinänsä kannatettavaa. Palvelun mitoittamisessa on kui ten kin muistettava subventioastevaatimus. Lipputuloilla on ka tetta va vähintään 50 % kustannuksista.

11 8. Kuntakohtaisen yli-/alijäämän käyttö HSL:n tilinpäätöksen osoittaman kuntakohtaisen yli-/alijäämän hyödyn tä mi nen seuraavien vuosien talousarvioissa on oi keu den mu kainen ja kannatettava järjestely. 9. Raitioliikenteen linjastosuunnitelma Kauniaisten kaupungilla ei ole suunnitelmaan lausuttavaa. 10. Länsimetron linjastosuunnitelma Kauniaisten kaupunki antaa suunnitelmasta erillisen lausunnon mennessä. YTJ: Päätös: Lautakunta päättää esittää KH:lle, että se antaisi HSL:n hallitukselle esi tyksen mukaisen lausunnon HSL- kuntayhtymän alustavasta ta lous suun ni telmas ta vuosille Päätösehdotus hyväksyttiin.

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta taloussuunnitelmasta

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta taloussuunnitelmasta Yhdyskuntalautakunta 103 20.08.2013 Kaupunginhallitus 217 28.08.2013 Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta taloussuunnitelmasta 2014-2016 190/114/2010 YLK 103 Helsingin seudun liikenne

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TALOUSARVIOSTA

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TALOUSARVIOSTA Hallitus 101 12.06.2012 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TALOUSARVIOSTA 2013-2015 1508/02/021/211/2010 hall 101 Esittelijä Toimitusjohtajan sijainen Pirkko Lento Valmistelija

Lisätiedot

HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2013-2015

HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2013-2015 HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2013-2015 HSLH 12.6.2012 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Toiminta- ja taloussuunnitelman käsittely Perussopimus Yhtymäkokouksen on vuoden loppuun mennessä

Lisätiedot

Lausunto HSL:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2016-2018 / Utlåtande om HRT:s preliminära verksamhets- och ekonomiplan 2016-2018

Lausunto HSL:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2016-2018 / Utlåtande om HRT:s preliminära verksamhets- och ekonomiplan 2016-2018 Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 164 25.08.2015 Lausunto HSL:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2016-2018 / Utlåtande om HRT:s preliminära verksamhets- och ekonomiplan 2016-2018 1150/00.04.02/2015

Lisätiedot

HSL:n alustava TTS

HSL:n alustava TTS HSL:n alustava TTS2017-2019 KORY 17.6.2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Valmistelun eteneminen Alustava TTS2017-2019 valmistellaan HSL:n hallituksen 14.6. kokoukseen ja se lähetetään kunnille

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Q4/

Osavuosikatsaus Q4/ Osavuosikatsaus Q4/ 1.1. 31.12.2011 HSHL 14.2.2012 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tilinpäätösennuste HSL-liikenteessä tehtiin 336 milj. matkaa, 9 milj. matkaa edellisvuotta enemmän Matkustajakilometrejä

Lisätiedot

Kunnanhallitus Valtuusto Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma 162/04.

Kunnanhallitus Valtuusto Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien taloussuunnitelma 162/04. Kunnanhallitus 276 28.11.2016 Valtuusto 63 12.12.2016 Vuoden 2017 talousarvio ja vuosien 2018 2020 taloussuunnitelma 162/04.041/2016 Kunnanhallitus 276 Kunnanhallitus esittää valtuuston hyväksyttäväksi

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (5) 148 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) syysyhtymäkokous HEL 2016-005004 T 00 01 06 Päätös päätti kehottaa apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauria edustamaan

Lisätiedot

Kuntaosuuksien tasosta (s ) Lipun hintojen keskimääräiset muutokset (s ) Tarkastusmaksun korottaminen (s. 39)

Kuntaosuuksien tasosta (s ) Lipun hintojen keskimääräiset muutokset (s ) Tarkastusmaksun korottaminen (s. 39) Sivu 2 / 5 länsimetron liityntälinjastoon siirtymisen jälkeen. Joukkoliikenteen kilpailukykyä suhteessa yksityisautoiluun tulee pyrkiä edelleen parantamaan ruuhkautumisen ehkäisemiseksi ja ympäristöhaittojen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79 11.11.2013 Sivu 1 / 1 1447/00.04.01/2013 79 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) syysyhtymäkokous 2013, kokousedustajan määrääminen ja toimiohjeen antaminen Valmistelijat / lisätiedot: Mikko Pirinen,

Lisätiedot

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta 2016-2018

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta 2016-2018 Yhdyskuntalautakunta 79 18.08.2015 Kaupunginhallitus 177 03.09.2015 Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta 2016-2018 652/00.04.01/2014 YLK 18.08.2015

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 20/2014 1 (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/2 19.08.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 20/2014 1 (6) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/2 19.08.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 20/2014 1 (6) Käsiteltävä tässä kokouksessa 2 Kaupunkisuunnitteluviraston lausunto kaupunginhallitukselle HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2015-2017

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/

Helsingin kaupunki Esityslista 24/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Lsp/ Helsingin kaupunki Esityslista 24/2016 1 (5) Käsiteltävä tässä kokouksessa 1 Kaupunkisuunnittelulautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle HSL:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2017-2019

Lisätiedot

Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset muuttuvat lukien.

Perhehoidon palkkiot ja kulukorvaukset muuttuvat lukien. Liperin sosiaali- ja terveyslautakunta Liperin sosiaali- ja terveyslautakunta 101 15.12.2015 22 22.03.2016 Perhehoidon palkkiot ja korvaukset 1.1.2016 alkaen 444/02.05.00/2015 Soteltk 15.12.2015 101 Perhehoidon

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA Hallitus 74 14.06.2019 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA 2020-2022 220/02.02.00.00/2019 Hallitus 74 Esittelijä Valmistelijat Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Yhdyskuntalautakunta 83 02.09.2014 Kaupunginhallitus 175 24.09.2014. Lausunto Länsimetron liityntälinjastosuunnitelmasta 2014 (HSL) 654/08.01.

Yhdyskuntalautakunta 83 02.09.2014 Kaupunginhallitus 175 24.09.2014. Lausunto Länsimetron liityntälinjastosuunnitelmasta 2014 (HSL) 654/08.01. Yhdyskuntalautakunta 83 02.09.2014 Kaupunginhallitus 175 24.09.2014 Lausunto Länsimetron liityntälinjastosuunnitelmasta 2014 (HSL) 654/08.01.00/2014 YLK 02.09.2014 83 Helsingin seudun liikenne-kuntayhtymän

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79

Espoon kaupunki Pöytäkirja 79 07.11.2016 Sivu 1 / 1 1975/2016 00.04.01.00 79 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) yhtymäkokouksen 15.11.2016 toimiohjeen antaminen ja edustajan määrääminen Valmistelijat / lisätiedot: Eva Elston-Hämäläinen,

Lisätiedot

Alustava toiminta- ja taloussuunnitelma

Alustava toiminta- ja taloussuunnitelma Alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2012-2014 HSLH 31.5.2011 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n strategia 2018 Toimintamenot v. 2012, yhteensä 554,8 milj. euroa Muut palvelujen ostot 4,4

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA Hallitus 129 30.10.2018 HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2019-2021 526/02.02.00.00/2017 Hallitus 129 Esittelijä Valmistelijat Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Osastonjohtaja

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA Hallitus 129 30.10.2018 Yhtymäkokous 14 27.11.2018 HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2019-2021 526/02.02.00.00/2017, 322/02.02.00.00/2018 Hallitus 129 Esittelijä Valmistelijat

Lisätiedot

Kuntayhtymänjohtajan esitys:

Kuntayhtymänjohtajan esitys: Kunnanhallitus 389 08.12.2014 Valtuusto 93 17.12.2014 n talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2015-2017 50/02.02.00/2014 OmOhj 23 Hyvinvointikuntayhtymään on laadittu palvelurakenteen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA Hallitus 103 10.06.2014 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA 2015 2017 1508/02.021.211/2010 Hallitus 103 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48

Espoon kaupunki Pöytäkirja 48 25.08.2014 Sivu 1 / 1 3421/08.01.00/2014 48 HSL-kuntien ja Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän keskinäisen Länsimetron ja Kehäradan joukkoliikenneinfran kustannusten jakamista koskevan sopimuksen hyväksyminen

Lisätiedot

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta taloussuunnitelmasta

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta taloussuunnitelmasta Yhdyskuntalautakunta 98 21.08.2012 Kaupunginhallitus 216 29.08.2012 Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän alustavasta taloussuunnitelmasta 2013-2015 190/114/2010 YLK 98 Helsingin seudun liikenne

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (6) Alustava TTS , liite i) HSL -kunnat LAUSUNTOPYYNTÖ JÄSENKUNNILLE INFRAKORVAUSTEN KÄSITTELYSTÄ KUNTAOSUUKSISSA

LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (6) Alustava TTS , liite i) HSL -kunnat LAUSUNTOPYYNTÖ JÄSENKUNNILLE INFRAKORVAUSTEN KÄSITTELYSTÄ KUNTAOSUUKSISSA Kirkkonummi 14.6.2017 433/08.01.00/2017 KIRDno-2017-433 LAUSUNTOPYYNTÖ 1 (6) HSL -kunnat LAUSUNTOPYYNTÖ JÄSENKUNNILLE INFRAKORVAUSTEN KÄSITTELYSTÄ KUNTAOSUUKSISSA Kehäradan ja länsimetron käyttöönotto

Lisätiedot

HALLINTO, SUUNNITTELU JA PAIKKATIETOPALVELUJEN TU- LOS YK SIK KÖ

HALLINTO, SUUNNITTELU JA PAIKKATIETOPALVELUJEN TU- LOS YK SIK KÖ Tekninen lautakunta 89 20.09.2016 Teknisen lautakunnan talousarvio vuodelle 2017 Tekninen lautakunta Valmistelija: tekninen johtaja Janne Laiho, puh. 050 347 5247 ja palve lu koor di naat to ri Hely Harju,

Lisätiedot

SEUJOUKJ Vuoden 2017 seudullisen joukkoliikenteen talousarvioon esitetään seuraavaa:

SEUJOUKJ Vuoden 2017 seudullisen joukkoliikenteen talousarvioon esitetään seuraavaa: Seudullinen joukkoliikennejaosto 33 23.08.2016 Seudullisen joukkoliikenteen talousarvioehdotus vuodelle 2017 8332/02.05.01/2016 SEUJOUKJ 23.08.2016 33 Vuoden 2017 seudullisen joukkoliikenteen talousarvioon

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 65

Espoon kaupunki Pöytäkirja 65 16.11.2015 Sivu 1 / 1 2177/2015 00.04.01.00 65 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) syysyhtymäkokous 2015, kokousedustajan määrääminen ja toimiohjeen antaminen Valmistelijat / lisätiedot: Eva

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2018 talousarvio ja taloussuunnitelma kaupunginhallitus päätti

Sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2018 talousarvio ja taloussuunnitelma kaupunginhallitus päätti Sosiaali- ja terveyslautakunta 109 19.09.2017 Sosiaali- ja terveyslautakunta 118 10.10.2017 Sosiaali- ja terveyslautakunta 124 24.10.2017 Sosiaali- ja terveystoimialan vuoden 2018 talousarvio ja taloussuunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (8) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/

Helsingin kaupunki Esityslista 10/ (8) Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunta (HKL) Tj/ Helsingin kaupunki Esityslista 10/2014 1 (8) 6 Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto kaupunginhallitukselle HSL:n toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2015-2017 HEL 2014-007922

Lisätiedot

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen

TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan. Riikka Mononen ---------------------------------------- TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan Riikka Mononen ---------------------------------------- Tehtäväkori 2016 TEHTÄVÄKORI Monisteita matikkaan -materiaali on kokoelma

Lisätiedot

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

HSL liikuttaa meitä kaikkia. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL liikuttaa meitä kaikkia HSL tarjoaa kattavat liikkumismahdollisuudet sekä luo edellytykset elinvoimaiselle ja viihtyisälle Helsingin

Lisätiedot

VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA

VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA Yhtymäkokous 3 24.05.2016 VUODEN 2015 TILINTARKASTUKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA 1.1. - 31.12.2015 106/02.020.201/2013 Yhtymäkokous 3 Hallitus 37 29.3.2016

Lisätiedot

Henkilökuljetuspalveluiden järjestämisen kannalta on tar koi tuksenmukaista käyttää yhden vuoden optiota. Valmistelijan päätösehdotus:

Henkilökuljetuspalveluiden järjestämisen kannalta on tar koi tuksenmukaista käyttää yhden vuoden optiota. Valmistelijan päätösehdotus: Yhtymähallitus 75 08.04.2014 Yhtymähallitus 253 09.12.2014 Yhtymähallitus 41 26.02.2015 Yhtymähallitus 71 21.04.2015 Taksiliikenteen kilpailutus 517/02.08.03/2014 Yhall 08.04.2014 75 Sosiaalityön päällikkö

Lisätiedot

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS

PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS Tekninen lautakunta 24 13.04.2016 Kunnanhallitus 59 13.03.2017 PAPINSILLANTIEN JA NUUTINKULMANTIEN PYÖRÄTIE TAI PIENTAREEN LEVENNYS 143/08.00.00/2015 TEKLA 13.04.2016 24 Sari Kaakinen on tehnyt 15.6.2015

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA 2016 2018

LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA 2016 2018 Hallitus 89 26.05.2015 LAUSUNTOPYYNTÖ HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄN ALUSTAVASTA TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMASTA 2016 2018 1508/02.021.211/2010 Hallitus 89 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto

Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto KAUPUNGINHALLITUS 41 01.02.2016 KAUPUNGINVALTUUSTO 17 22.02.2016 Raahen koulutuskuntayhtymän talousarvio 2016 ja -suunnitelma 2017-2018 802/02.0202.020200/2016 KH 41 Raahen koulutuskuntayhtymän yhtymävaltuusto

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Talous- ja hallintojohtaja Ilkka Heinänen, p Talousarvion ja -suunnitelman perusteena ovat

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Talous- ja hallintojohtaja Ilkka Heinänen, p Talousarvion ja -suunnitelman perusteena ovat Hallitus 153 21.10.2014 HSL:N TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2015-2017 1508/02.021.211/2010 Hallitus 153 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Talous- ja hallintojohtaja Ilkka

Lisätiedot

Kokonaisuudessaan toimialan nettomenot arvioidaan ylittävän talous ar vion ilman hankkeita

Kokonaisuudessaan toimialan nettomenot arvioidaan ylittävän talous ar vion ilman hankkeita Kasvun ja oppimisen 74 13.10.2016 laukun Kaupunginhallitus 256 31.10.2016 Kasvun ja oppimisen toimialan lisämääräraha KASVOPPI 13.10.2016 74 lousarviomääräysten mukaan laukuna on informoiva siten, et tä

Lisätiedot

Perusturvalautakunnan talousarvion toteutuminen

Perusturvalautakunnan talousarvion toteutuminen Perusturvalautakunta 3 21.02.2017 Kaupunginhallitus 4 06.03.2017 Kaupunginvaltuusto 3 27.03.2017 Perusturvalautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.12.2016 306/02.02.00/2015 Perla 21.02.2017 3 Valmistelija:

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) yhtymäkokouksen jäsenille ja asiantuntiajäsenille

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) yhtymäkokouksen jäsenille ja asiantuntiajäsenille ESITYSLISTA 4/2013 1 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) yhtymäkokouksen jäsenille ja asiantuntiajäsenille HSL:n syysyhtymäkokous tiistaina 19.11.2013 kello 11:00 Kokoushuoneet Reitti ja Opas,

Lisätiedot

Lausunnoissaan toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta (TTS) kunnat ovat todenneet mm. seuraavaa:

Lausunnoissaan toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta (TTS) kunnat ovat todenneet mm. seuraavaa: Yhteenveto kuntien lausunnoista 1 (13) YHTEENVETO KUNTIEN LAUSUNNOISTA HSL-KUNTAYHTYMÄN TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAEHDOTUKSEEN 2015 2017 n lausunto tarkentuu, kun lopullinen lausuntoversio saapuu. HSL

Lisätiedot

VUODEN 2011 TILINTARKASTUSKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA

VUODEN 2011 TILINTARKASTUSKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA Yhtymäkokous 4 29.05.2012 VUODEN 2011 TILINTARKASTUSKERTOMUS, TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDESTA PÄÄTTÄMINEN TILIKAUDELLA 1.1. - 31.12.2011 42/02/020/201/2012 yhty 4 Hallitus 58 27.3.2012

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 243 17.10.2016 Kaupunginhallitus 256 31.10.2016 Kaupunginhallitus 263 07.11.2016 Kaupunginhallitus 272 21.11.2016 Yhteistyötoimikunta 22 23.11.2016 Kaupunginhallitus 283 28.11.2016 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Talousjohtaja Pirjo Laitinen, p , vastaava taloussuunnittelija Jukka Kaikko, p

Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Talousjohtaja Pirjo Laitinen, p , vastaava taloussuunnittelija Jukka Kaikko, p Hallitus 150 25.10.2011 HSL-LIIKENTEEN LIPPUJEN HINNAT 2012 62/07/72/720/2010 hall 150 Esittelijä Valmistelija Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Talousjohtaja Pirjo Laitinen, p. 4766 4070, vastaava taloussuunnittelija

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus Kunnanhallitus 305 27.11.2014 Kunnanhallitus 151 10.06.2015 Kunnanhallitus 19 28.01.2016 Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) yhteistyösopimus 143/00.04.01/2014 KH 27.11.2014 305 Työ-

Lisätiedot

11-05, ea cat 02v_ (vi&

11-05, ea cat 02v_ (vi& Dnro KH/KV: 672 /2012 97 KERAVAN LAUSUNTO HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE -KUNTAYHTYMAN ALUSTAVASTA TALOUSSUUNNITELMASTA 2013-2015 21.8.2012/97 Tekjo 97 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtyma (jaljempana HSL)

Lisätiedot

HSL:N TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (ESITYS YHTYMÄKOKOUKSELLE)

HSL:N TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE (ESITYS YHTYMÄKOKOUKSELLE) Hallitus 151 25.10.2011 HSL:N TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2012-2014 (ESITYS YHTYMÄKOKOUKSELLE) 1508/02/021/211/2010 hall 151 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Talousjohtaja

Lisätiedot

Kunnanhallitus Valtuusto Osavuosikatsaus II tammi - elokuulta 2017

Kunnanhallitus Valtuusto Osavuosikatsaus II tammi - elokuulta 2017 Kunnanhallitus 296 09.10.2017 Valtuusto 112 25.10.2017 Osavuosikatsaus II tammi - elokuulta 2017 KH 296 Kunnanhallitus on antanut talousarvion täytäntöönpano-ohjeissa aika tau lut osavuosikatsausten laadinnasta.

Lisätiedot

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen

Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen Kaupunginhallitus 139 31.03.2014 Kaupunginhallitus 271 16.06.2014 Kaupunginhallitus 511 15.12.2014 Hätäkeskuslaitoksen ja Lohjan kaupungin välisen määräaikaisen vuokrasopimuksen päättäminen 877/10.03.02/2013

Lisätiedot

HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma Yhteenveto kuntien lausunnoista

HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma Yhteenveto kuntien lausunnoista HSL:n alustava toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 Yhteenveto kuntien lausunnoista HSL:n hallituksen iltakoulu 16.9.2015 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Kuntien lausuntoja pyydettiin 31.8.

Lisätiedot

Kunnanhallitus 56 30.03.2015 Kunnanhallitus 143 07.09.2015. Valtuustoaloite, ilmainen matkustuskortti koululaisille 1029/01.

Kunnanhallitus 56 30.03.2015 Kunnanhallitus 143 07.09.2015. Valtuustoaloite, ilmainen matkustuskortti koululaisille 1029/01. Kunnanhallitus 56 30.03.2015 Kunnanhallitus 143 07.09.2015 Valtuustoaloite, ilmainen matkustuskortti koululaisille 1029/01.016/2015 Kunnanhallitus 30.03.2015 56 Valtuuston kokouksessa 9.2.2015 jätettiin

Lisätiedot

Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen

Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 194 22.08.2017 Lausuntopyyntö Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2018-2020 / Begäran om utlåtande om Samkommunen

Lisätiedot

Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen

Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 249 20.08.2019 Lausunto HSL:n alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta vuosille 2020 2022 / Utlåtande om HRT:s preliminära verksamhets- och ekonomiplan för åren 2020

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Hallitus 41 25.03.2015 Tarkastuslautakunta 35 07.05.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen 350/00.00 02 02/2015 H

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Helsingin seudun liikenne kuntayhtyman alustavasta taloussuunnitelmasta Ccth4,/i,t/in

Kirkkonummen kunnan lausunto Helsingin seudun liikenne kuntayhtyman alustavasta taloussuunnitelmasta Ccth4,/i,t/in I KIRKKONUMMI KYRKSLATT 13.9.2012 Asianro 626/08.01.00/2012 Helsingin seudun Iiikenne kuntayhtyma PL 100 00077 Helsinki 11A 07 ( 0 far RINIA9114V6 Kirkkonummen kunnan lausunto Helsingin seudun liikenne

Lisätiedot

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016

Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 Kunnanhallitus 308 09.11.2015 Valtuusto 71 16.11.2015 Kiinteistöveroprosenttien ja kunnan tuloveroprosentin vahvistaminen vuodeksi 2016 804/02.03.01/2015 KHALL 308 9.11.2015 Kuntalain 66 :n mukaan valtuusto

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 32/ (13) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Esityslista 32/ (13) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Esityslista 32/2014 1 (13) 1 Lausunto Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotuksesta vuosille 2015-2017 Pöydälle 08.09.2014 HEL 2014-007922 T 00 01

Lisätiedot

- Sosiaalipalvelut 0,442 milj. - Terveyspalvelut 0,380 milj. - Toimintakyvyn tukipalvelut 0,982 milj. - Ikäihmisten hyvinvointipalvelut 0,528 milj.

- Sosiaalipalvelut 0,442 milj. - Terveyspalvelut 0,380 milj. - Toimintakyvyn tukipalvelut 0,982 milj. - Ikäihmisten hyvinvointipalvelut 0,528 milj. Perusturvalautakunta 124 27.10.2016 Kunnanhallitus 400 05.12.2016 Perusturvan vuoden 2016 talousarvion määrärahan korotusesitys 909/02.02.02/2015 Perusturvalautakunta 27.10.2016 124 Perusturvan toimintakatteen

Lisätiedot

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille Tekninen lautakunta 66 20.09.2017 Tekninen lautakunta 102 19.12.2017 102 Kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen, leirintäalueviranomaisen ja rakennusvalvontaviranomaisen tehtävien delegoiminen viranhaltijoille

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 15 27.03.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 Sivistyslautakunta 52 02.12.2014

Sivistyslautakunta 15 27.03.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 Sivistyslautakunta 52 02.12.2014 Sivistyslautakunta 15 27.03.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 Sivistyslautakunta 52 02.12.2014 OSIKONMÄEN KOULUN LAKKAUTTAMINEN SIVLTK 27.03.2014 15 Kunnanvaltuuston on hyväksynyt 21.3.2011 11 kouluverkkosuunnitelman

Lisätiedot

Veittijärvi-Moision ja Vuorentausta-Soppeenharjun kouluyksiköiden nimien muutokset alkaen

Veittijärvi-Moision ja Vuorentausta-Soppeenharjun kouluyksiköiden nimien muutokset alkaen Sivistyslautakunta 40 16.05.2017 Veittijärvi-Moision ja Vuorentausta-Soppeenharjun kouluyksiköiden nimien muutokset 1.8.2017 alkaen 606/01.017/2016 SIVLTK 16.05.2017 40 Sivistysjohtaja Matti Hursti: Sivistysjohtajan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Kaupunginhallitus Kaj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (5) 805 HSY -kuntayhtymän toiminta- ja taloussuunnitelmaehdotus vuosille 2016-2018 HEL 2015-007268 T 00 01 06 Päätös päätti merkitä tiedoksi liitteinä 2 ja 3 olevat

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili

Kasvatus- ja opetuslautakunta Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili Kasvatus- ja opetuslautakunta 53 11.08.2014 Perusopetuksen koulun hyvinvointiprofiili KOLA 53 Valmistelija / lisätiedot: Perusopetusjohtaja Mari Routti, puh. 040 837 2646 etunimi.sukunimi@lappeenranta.fi

Lisätiedot

Kaupunginhallitus 248 02.11.2015 Kaupunginvaltuusto 63 09.11.2015. Tulo- ja kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2016 591/211/2015

Kaupunginhallitus 248 02.11.2015 Kaupunginvaltuusto 63 09.11.2015. Tulo- ja kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2016 591/211/2015 Kaupunginhallitus 248 02.11.2015 Kaupunginvaltuusto 63 09.11.2015 Tulo- ja kiinteistöveroprosentin määrääminen vuodelle 2016 591/211/2015 Kaupunginhallitus 02.11.2015 248 Kuntalain 66 :n mukaan valtuuston

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus 239 28.11.2016 Kunnanvaltuusto 59 12.12.2016 TALOUSARVIOMUUTOKSET 2016 167/02.02/2016 KHALL 239 Vuoden 2016 talousarvioon on tullut tarve tehdä muutoksia sekä meno jen että tulojen osalta.

Lisätiedot

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki:

Valmistelija talousjohtaja Anne Vuorjoki: Kaupunginhallitus 247 05.10.2015 Kaupunginhallitus 255 12.10.2015 Kaupunginhallitus 265 26.10.2015 Kaupunginhallitus 282 09.11.2015 Kaupunginhallitus 302 23.11.2015 Kaupunginhallitus 310 30.11.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä

Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 84 24.09.2015 Päätös osuuskunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon liittymisestä / RN:o 529-526-4-18, Heino Mauri kuolinpesä 599/11.04.02/2014 Kaavoitus- ja ympäristölautakunta

Lisätiedot

Kaupunginjohtajan ehdotus:

Kaupunginjohtajan ehdotus: Kaupunginhallitus 4 20.11.2018 Kaupunginhallitus 5 03.12.2018 Vuoden 2019 talousarvio ja taloussuunnitelma 2020-2021 295/02.02.00/2018 Kh 20.11.2018 4 Valmistelija: Talousjohtaja Tuula Kuisti, puh. 06

Lisätiedot

Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013

Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013 Perusturvalautakunta 60 11.06.2013 Kaupunginhallitus 280 17.06.2013 Tarkastuslautakunta 2013-2016 40 28.08.2013 Sosiaaliasiamiehen selvitys vuodelta 2012 PERLTK 60 Sosiaalityön johtaja Marketta Tiihala

Lisätiedot

Yhdyskuntalautakunta 35 24.03.2015 Kaupunginhallitus 90 15.04.2015

Yhdyskuntalautakunta 35 24.03.2015 Kaupunginhallitus 90 15.04.2015 Yhdyskuntalautakunta 35 24.03.2015 Kaupunginhallitus 90 15.04.2015 Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymälle erityisryhmien alennus- ja vapaalipuista sekä oikeudesta matkustaa ilman lippua uudessa

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1/

Osavuosikatsaus 1/ Osavuosikatsaus 1/2015 1.1. 30.4.2015 HSLH 26.5.2015 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Sisällys Keskeisten strategisten ja toiminnallisten asioiden eteneminen 1-4/2015 Tulosennuste tilikaudelle 1-12/2015

Lisätiedot

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa:

Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa: Kunnanhallitus 18 11.01.2016 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän ikäsuunnitelma vuosille 2016-2025 Khall 11.01.2016 18 Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä kirjoittaa: "Yhall 28.08.2013 88 "Vanhuspalvelulaki"

Lisätiedot

Juhlaseminaari 9.2.2010. Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne

Juhlaseminaari 9.2.2010. Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Juhlaseminaari 9.2.2010 Suvi Rihtniemi HSL Helsingin seudun liikenne Miksi seudullinen liikenneorganisaatio? 1. Toimiva liikennejärjestelmä on seudun kansainvälinen kilpailuvaltti. 2. Helsingin seudun

Lisätiedot

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän (HSL) alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta

Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän (HSL) alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta Yhdyskuntalautakunta 67 16.08.2016 Lausunto Helsingin seudun liikenne - kuntayhtymän (HSL) alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 2017-2019 652/00.04.01/2014 YLK 16.08.2016 67 Lisätiedot: yhdyskuntatoimen

Lisätiedot

Perusturvalautakunnan talousarvion toteutuminen

Perusturvalautakunnan talousarvion toteutuminen Perusturvalautakunta 3 20.02.2018 Kaupunginhallitus 3 05.03.2018 Perusturvalautakunnan talousarvion toteutuminen 1.1. - 31.12.2017 388/02.02.00/2016 Perla 20.02.2018 3 Valmistelija: Talouspäällikkö Päivi

Lisätiedot

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen

- Asikkalasta, Padasjoelta ja Sysmästä yhteisesti kaksi jäsentä - Hämeenkoskelta, Kärkölästä, Myrskylästä ja Pukkilasta yhteisesti yk si jäsen Kaupunginhallitus 138 10.04.2017 Kaupunginhallitus 248 19.06.2017 Lausunto Päijät-Hämeen jätelautakuntasopimuksen päivittämisestä/yhteistoimintasopimuksen muuttaminen 97/14.06.00/2017 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016

Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 Sosiaali- ja terveysltk 201 09.12.2014 Sosiaali- ja terveysltk 22 26.01.2016 TILOJEN VUOKRAAMINEN TORNION SAIRASKOTISÄÄTIÖLTÄ PÄIVÄKESKUSTOIMINTAA VARTEN/TILOJEN VUOKRAAMINEN VUODELLE 2014/TILOJEN VUOKRAAMINEN

Lisätiedot

Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja vapautus työtehtävistä vuosina / Ajankäytön järjestäminen ,

Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja vapautus työtehtävistä vuosina / Ajankäytön järjestäminen , Kaupunginhallitus 5 09.06.2014 Kaupunginhallitus 10 23.02.2015 Kaupunginhallitus 7 04.04.2016 Työsuojeluvaltuutettujen ajankäyttö ja vapautus työtehtävistä vuosina 2014-2017 / Ajankäytön järjestäminen

Lisätiedot

Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos

Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos Kaupunginhallitus 275 13.08.2018 Kaupunginhallitus 346 22.10.2018 Kaupunginvaltuusto 90 12.11.2018 Kurjenrauman ranta-asemakaavan muutos 1059/10.03.06/2017 Kaupunginhallitus 19.02.2018 67 Maanomistaja

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää

Yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää Yhdyskuntatekniikan lautakunta 60 25.08.2016 Kunnanhallitus 269 12.09.2016 Kunnan lausunto HSL- kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 538/08.01.00/2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNTA ESITYSLISTA 1/ Lempäälän Aleksi 1, Lempäälän Veden kokoustila. Asia Otsikko Sivu

LEMPÄÄLÄN KUNTA ESITYSLISTA 1/ Lempäälän Aleksi 1, Lempäälän Veden kokoustila. Asia Otsikko Sivu LEMPÄÄLÄN KUNTA ESITYSLISTA 1/2019 1 AIKA klo 17:00 PAIKKA Lempäälän Aleksi 1, Lempäälän Veden kokoustila KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia Otsikko Sivu 1 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2 2 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252 Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 Päätös / ympäristölupahakemus / Syväsatama, jätteiden loppusijoittaminen ja hyödyntäminen satamakentän rakenteissa, Kokkolan Satama / Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

Talousarvion ja -suunnitelman perusteena ovat. - Hyväksytty liikennöintisuunnitelma , - Saatavissa olevat toteutumatiedot vuodel ta 2010

Talousarvion ja -suunnitelman perusteena ovat. - Hyväksytty liikennöintisuunnitelma , - Saatavissa olevat toteutumatiedot vuodel ta 2010 Hallitus 138 26.10.2010 HSL:N TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2011-2013 1508/02/021/211/2010 hall 138 Esittelijä Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Valmistelija Talouspäällikkö Pirjo Laitinen, p. 4766

Lisätiedot

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita:

Opetussuunnitelman mukaisesti opetuksen järjestäjä päät tää paikallisesti tiettyjä asioita: Koulutuslautakunta 44 10.06.2014 Koulutuslautakunta 58 16.09.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos 1.8.2014 alkaen / luku 5.4 Oppilashuolto ja turvallisuuden edistäminen / opiskelijahuollon

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) 118/00.00.

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) 118/00.00. Kunnanhallitus 31 13.02.2017 Kunnanhallitus 71 27.02.2017 Tarkennuksia Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteeseen (kv) Kunnanhallitus 13.02.2017 31 118/00.00.01/2016 Kunnanvaltuusto hyväksyi 20.6.2016 Kirkkonummen

Lisätiedot

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA

KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA Sivistyslautakunta 21 25.03.2015 Sivistyslautakunta 33 22.04.2015 KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOMINNAN JÄRJESTÄMINEN LUKUVUONNA 2015 2016 SIVLTK 21 Koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa koskevat

Lisätiedot

Turun seudun (rakennemallialueen) liikennejärjestelmäsuunnitelman 2035 hyväksyminen

Turun seudun (rakennemallialueen) liikennejärjestelmäsuunnitelman 2035 hyväksyminen Kunnanhallitus 144 12.05.2014 Kunnanhallitus 14 19.01.2015 Kunnanvaltuusto 9 26.01.2015 Turun seudun (rakennemallialueen) liikennejärjestelmäsuunnitelman 2035 hyväksyminen 517/08.00.00/2014 KHALL 12.05.2014

Lisätiedot

Henkilöstöstrategian laatiminen 928/01.00.02/2013 HENKJAOS 14.02.2013 12

Henkilöstöstrategian laatiminen 928/01.00.02/2013 HENKJAOS 14.02.2013 12 Henkilöstöjaosto 12 14.02.2013 Kaupunginhallitus 118 04.03.2013 Henkilöstöjaosto 25 21.03.2013 Henkilöstöjaosto 53 03.10.2013 Henkilöstöjaosto 63 12.12.2013 Yhteistyötoimikunta 12 19.02.2014 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Kunnanhallitus Välitilinpäätös / /2016 KHALL 178

Kunnanhallitus Välitilinpäätös / /2016 KHALL 178 Kunnanhallitus 178 09.08.2017 Välitilinpäätös 30.6.2017 87/030.032/2016 KHALL 178 Selostus: Kunnan hallintosäännön 20 mukaisesti tehtäväalueen sitovat toi min ta- ja tulostavoitteet määritellään valtuuston

Lisätiedot

- Sosiaalipalvelut 0,442 milj. - Terveyspalvelut 0,380 milj. - Toimintakyvyn tukipalvelut 0,982 milj. - Ikäihmisten hyvinvointipalvelut 0,528 milj.

- Sosiaalipalvelut 0,442 milj. - Terveyspalvelut 0,380 milj. - Toimintakyvyn tukipalvelut 0,982 milj. - Ikäihmisten hyvinvointipalvelut 0,528 milj. Perusturvalautakunta 124 27.10.2016 Kunnanhallitus 400 05.12.2016 Kunnanvaltuusto 131 19.12.2016 Perusturvan vuoden 2016 talousarvion määrärahan korotusesitys 909/02.02.02/2015 Perusturvalautakunta 27.10.2016

Lisätiedot

(Liikunta- ja nuorisopäällikkö) Esitän, että uimahalli pidetään yleisölle auki 35 h viikossa. Ma-ke 13.00-20.00, to 06.00-14.00 ja su 12.00-18.00.

(Liikunta- ja nuorisopäällikkö) Esitän, että uimahalli pidetään yleisölle auki 35 h viikossa. Ma-ke 13.00-20.00, to 06.00-14.00 ja su 12.00-18.00. Sivistyslautakunta 85 21.10.2014 Sivistyslautakunta 90 12.11.2014 Sivistyslautakunta 103 10.12.2014 Kunnanhallitus 41 16.03.2015 Valtuusto 12 30.03.2015 Uimahallin aukioloajat Sivistyslautakunta 21.10.2014

Lisätiedot

Vapaa-aikalautakunnan vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelman hyväksyminen

Vapaa-aikalautakunnan vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelman hyväksyminen Vapaa-aikalautakunta 3 12.02.2015 Vapaa-aikalautakunnan vuoden 2015 talousarvion käyttösuunnitelman hyväksyminen Vapaa-aikalautakunta 3 Valmistelija: Vapaa-aikapäällikkö Anne Koivisto Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A

K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A K Ä Y T T Ö S U U N N I T E L M A 2 0 1 7 Y H D Y S K U N T A L A U T A K U N T A Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2017-2019 / T O I M I A L A P A L V E L U 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 5 0 0 T E

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön kysely kuntien lakisääteisistä tehtävistä ja velvoitteista

Valtiovarainministeriön kysely kuntien lakisääteisistä tehtävistä ja velvoitteista Kaupunginhallitus 342 28.09.2015 Valtiovarainministeriön kysely kuntien lakisääteisistä tehtävistä ja velvoitteista 575/00.03.00/2015 Kaupunginhallitus 28.09.2015 342 Kehityspäällikkö Lasse Lehtonen: Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

LAPIN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 1

LAPIN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 LAPIN LIITTO PÖYTÄKIRJA 1/2016 1 Lapin liiton kuntataloustyöryhmä 25.04.2016 AIKA 25.04.2016 klo 10:00-11:35 PAIKKA Lapin liiton virasto, Hallituskatu 20 B, Rovaniemi KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Kokouksen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2014 1 (5) 158 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) syysyhtymäkokous 2014 HEL 2014-005907 T 00 01 06 Päätös Konsernijaosto päätti kehottaa a edustamaan kaupunkia

Lisätiedot