Liekki valmennus. Strategia Varjolan tila

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liekki valmennus. Strategia 9.3.2011 Varjolan tila"

Transkriptio

1 Liekki valmennus Strategia Varjolan tila

2 Fiiliskieppa Kevättä ilmassa!! Janne: onnistu strategiassa kirja luettu. Ei juurikaan kolahtanut. Plärättynä läpi puhdas taloustieteen kirja. Nopea strategia - kirja varattuna. Kehittämishanke etenee hyvin ja siellä on saatu kaikille ysiluokkalaisille kummiyritykset. Ensi viikolla oppilaat ottavat yhteyttä kummiyrityksiin tilaisuus, jossa oppilaat esittelevät kuvioita mitä saavat kummiyritysten kanssa aikaiseksi. Yritykset eri toimialoilta metalliteollisuudesta ratsastustalleihin. Susanna: Sydänmaalakka: jatkuva uudistuminen luettu. Esko Reinonpoika Alanko: bisnes menestys & maalaisjärki. Ei mitään ihmeellistä kirjassa. Helppo lukuinen. Joustavuus ja nopea päätöksenteko keskeisiä teemoja. Kumppanin kymmenen käskyä pätee bisneselämään. Tilannetaju ja päätöksenteon esimerkki ravintolasta. Voisiko sama ilmiö tapahtua kouluissa? Esimerkiksi Jaana kuuli radioista ammateista ja piti opotunnit aiheesta yhdeksännelle luokalle. Hanna: sinnikkäästi sanonut itselleen KYLLÄ! Pentti Sydänmaalakka: Jatkuva uudistuminen luettuna. Verkostot kolahdutti. Kuntatiimiverkosto on tärkeä oman työn kannalta. Kolahti miten myydä ideat ja ajatukset yrittäjyyskasvatuksesta eteenpäin. Viisauden ja älykkyyden ero ja viisaus oppiaineeksi koulussa. Massatuotannosta massayhteistyöhön! Leirikoulu menee omalla painolla ja yrittäjyysmessut ovat tärkeämpi kehittämistehtävä. Sinisen meren strategiaa on sovellettu oman koulun yrittäjyysmessut. Hanna järjestää tätä asiaa yhteistyössä 4H:n kanssa. Messuilla oppilailla on mahdollisuus toimia yksi päivä yrittäjänä. Valinnaispalkkien tekeminen on innostanut. Yritysmessut ovat toukokuun viimeinen päivä.

3 Fiiliskieppa Kevättä ilmassa! Jaana: organisaation strategian toteuttaminen kirja yritetty lukea. Todella unettava kirja. Suositellaan jokaiseen perheeseen. Kirjassa on asiaa. Kirjassa kolahdutti millaista vuorovaikusta pitäisi käydä strategian luomisen ja toteuttajan eli työntekijän kanssa. Opin mitä enemmän saa porukkaa strategiaa tekemään niin sitä parempi ja varmempaa, että tuloksia saadaan aikaiseksi. Parhaimmillaan strategia on silloin kun ihmiset kokevat oman työnsä merkitykselliseksi. Heli: Hietikko Harri V. : Management by Sauron. Sormusten herran johtamisopas. Johtajuus = herruus. Tuntemattomasta sotilaasta on tehty saman tyyppinen kirja. Yrityskylässä on vierailtu. Todistukset vielä tulostamatta mutta päivä on todella mukava. Työkirja ja CD-levy oppimateriaalina. Plustehtävänä rakentaa kaupunki. Kuudenluokkalaiset oppilaat innostuivat hirveästi tehtävästä. Kiteytyksenä pelit innostivat käyttämään tylsiäkin teorioita. Yrityskyläpäivässä oli tarkkaan laadittu ohjelma mitä piti tehdä. Muuramelaiseen tulee juttu reissusta ( juttu ilmestyy). Keuruun malli: 1-2 tavoitetta vaikkapa kuuntelen opettajan ohjeita. Sen perusteella opettaja antaa positiivista ja negatiivista palautetta. Lappujen näyttäminen sanomisen sijaan. Kouluissa ja muualla uusien mallien ottaminen. Ei malteta odottaa hedelmiä ja pitkäkestoisesti viedä asioita eteenpäin. Itsensä johtaminen nousee tässäkin asiassa.

4 Kotitehtävä: Sinisen meren strategia Hyvä vaihtoehto SWOT-analyysille: vahvuudet, heikkoudet, uhkat ja mahdollisuudet Jaana olisi tarvinnut jo 6 vuotta sitten sinisen meren strategian lapun. Sovellettu omaan työhön ja työkuvan kokonaisuuteen ja menetelmä toimi siinäkin hyvin. Poista lokero vaatii tietoista käyttöön ottoa. Oman työnkokonaisuuden arvioimiseen hyvä työkalu määrittää keskeiset toiminnot. Janne & Susanna tekivät tehtävät yhdessä yhteiseen kehittämistehtävään. Lisätä yrittäjien välistä toimintaa ja korostaa luokan ja yrityksen välistä toimintaa, oppilaan vastuuta. Supistaa opettajan merkittävää roolia toimija tukijana. Poista teoriaopetusta, sitoutumattomat yritykset. Hanna sovelsi keväällä pidettäviin yritysmessuihin. Strategia sana tulee sodankäynnistä: miten voitat koko sodan sodan? Taktiikalla tarkoitetaan miten voitetaan yksittäinen taistelu. Strategia voidaan määrittää myös yrityksen toiminnan punaisena lankana. Tyypillistä strategialle on, että se ei ole valmis vaan muuttuu ja muotoutuu matkan varrella.

5 Mitä strategia on? Visio Arvot Missio Alamutka: Strategia malli Arvot Hyvä strategia ei ole valmis strategia eli muokataan matkan varrella. Väärä tapa: johtaja tekee strategian jota muut toteuttavat. Oikein: mahdollisimman moni toteuttaja pääsee vaikuttamaan ja tekemään strategiaan Strategia

6 Menetelmiä

7 Vesi-hiekka-kivet lasissa Tarvikkeet: Vesilasi Isot kivet = isot tehtävät Hiekka = pienet tehtävät Vesi = tosi pienet tehtävät Miten lähdet miettimään projektia tai visiota eteenpäin? Case: Opettajakunnan kevätretki: Iso kivi= tiedotus Iso kivi = ohjelma, pieni kivi= aikataulu, ennakkovaraukset, teema Iso kivi= tarjoilut, pieni kivi= ennakkovaraukset kivi = kuljetukset, pieni kivi = ennakkovaraukset kivi = kohde, pieni kivi= ennakkovaraukset

8 ARCI-malli Organisaation muutosprosesseissa käytetty työkalu, jonka avulla määritetään vastuut, roolit ja vaiheet prosessissa.

9 Kuvaus Malli, jossa matriisin avulla kuvataan organisaation vastuunjakoa matriisin sarakkeiden sisältäessä neljä eri roolia: Responsible (vastuullinen), Accountable (asian omistaja, kenelle R on vastuussa), Contributor (konsultoiva rooli, tai informaatiota jakava/osallistuva seuraaja) ja Informed (informoituna pidetty)

10 ARCI -prosessin vaiheet 1. Tunnista kaikki prosessin vaiheet ja tehtävät ja kirjoita ne matriisin ensimmäiseen sarakkeeseen riveittäin 2. Määritä roolit ja henkilöt ja kirjoita ne sarakkeiden päälle. 3. Täytä matriisin solut A,R,C ja I rooleilla 1. Jokaisessa tehtävässä on mieluiten vain yksi R (usein R:iä on useampia mutta A:ta saa vain olla yksi) 4. Ratkaise ja kommunikoi matriisin roolien päällekkäisyydet ja mahdolliset puutteet (esim. ei löydy yhtään R:ää)

11 ARCI-matriisi Nimi/ tehtävä Niina Essi Maija Matti Salla tehtävä1 A R I C I tehtävä2 A R I C Tehtävä3 R A C C tehtävä4 C I R A I tehtävä5 A C R C C

12 Riippuvuuskaavio (moniste) A Dependency Chart = DC (Mackenzie Kyle: Making it Happen) Projektisuunnittelun tehokas apuväline Tärkeintä ajatella asioita lopusta alkuun Menetelmän avulla saadaan luotua aikataulu jopa viikon tarkkuudella ja voidaan paremmin hahmottaa projektin ydinprosesseja. Sillä projektihan on vain joukko peräkkäisiä tapahtumia, joiden avulla halutaan saavuttaa haluttu lopputulos. Käytännön ohjeistus Tarvitaan iso seinä tai whitebord, jonne merkitään aikajana esim. viikon tarkkuudella Työvälineiksi tarvitaan pieniä paperilappuja ja nuolia sekä tusseja tai vain whitebord tusseja Työskentelyn perustana ovat paperilaput, joista jokaiselle kirjoitetaan yksi projektiin liittyvä tehtävä ja toteuttamisen kesto viikkoina. Ensimmäisenä kirjataan viimeinen tapahtuma, joka projektissa tapahtuu. Tämän jälkeen mietitään mitä tätä ennen pitää tapahtua (riippuvuussuhde=dependency) Näin edetään projektin ensimmäiseen toimenpiteeseen saakka. Lopuksi tarkastetaan, ettei kokonaisuudesta ole unohtunut mitään oleellista.

13 Tämän jälkeen aloitetaan varsinainen riippuvuussuhteiden määrittely ja merkitseminen karttaan. Projektin tapahtumat ovat suhteessa toisiinsa ja aikatauluun eri tavoin: a) kaksi erillistä tapahtumaa, joiden toteuttaminen ei riipu toisistaan - ei merkitä mitään yhteyttä b) kaksi tapahtumaa, joilla on positiivinen riippuvuus, mutta aikataulun kannalta väliin jää ilmaa (a float) - merkitään aaltoviivanuolella c) kaksi tapahtumaa, joilla on positiivinen riippuvuus ja aikataulun kannalta aiemman toteutuminen ajallaan on äärimmäisen tärkeää - merkitään nuolella Tapahtumat liitetään toisiinsa nuolten avulla ja näin saadaan selville hankkeen kriittinen polku (the critical path) eli nähdään minkä tapahtumien on ainakin tapahduttava ajallaan jotta projekti etenee aikataulussa - merkitään kaksoisnuolella. Näitä polkuja voi tulla useitakin. Niiden avulla voidaan hahmottaa projektin ydinprosessit. Tämän jälkeen voidaan tehdä työn/tehtävien jako (jos sitä ei ole vielä tehty). Kuhunkin tapahtumaan/toimenpiteeseen (yksittäisiin paperilappuihin) kirjataan vastuuhenkilön nimi, joka on vastuussa kyseisen asian tapahtumisesta aikataulussa Lopuksi laaditaan viikkoaikataulu ja kuukausiaikataulu projektin toteuttamisesta ja työnjaosta. Apuna voi käyttää erityisiä tarkoitukseen suunniteltuja tietokoneohjelmia. Menetelmän etuja Projektin kokonaisuus ja kiireiset hetket on helppo hahmottaa kerralla Aikataulutusta on helppo muuttaa ja testata miten yhden asian aikataulumuutos vaikuttaa koko projektiin Kokonaisuuden (ja kaaoksen) hallinta on hieman helpompaa, samoin oman aikataulun laatiminen suhteessa muihin töihin Suhteellisen nopea ja erittäin konkreettinen tapa tehdä projektisuunnitelma

14 Treeni1 Valitse vesilasi, DC tai ARCI-malli ja sovella sitä omaan kehittämistehtävääsi Kaikki päätyivät kokeilemaan DC:tä omiin tehtäviin. Jaanan projektissa jo kiire, niin DC:llä pysyi katsomaan aikataulua ja lisäksi projektissa on itse ainoa toimija. Polku tuli selväksi. Hanna teki yrityspäivään DC:n. Puoli tuntia tuntui pitkältä ja sai paljon aikaiseksi Susanna ja Janne: aikataulutus toukokuun yrittäjyyspäivään ja hyvin konkretisoitui, että työ pitää aloittaa jo ensi viikolla. Oppilaiden kanssa sovelletaan ARCI-mallia tässä vappugaalakokeilussa. Heli kokeili kanssa DC:tä kevät kohaukseen, joka pidetään 7.4. Koulun puolesta on jaettu vastuut ja teemana on Afrikka. Jokainen luokka pitää jonkinlaisen afrikkalaisen pajan.

15 Välitehtävät: 20 kuvaa omasta matkastasi sähköisessä muodossa (esim. tikulla) (läppäri mukaan jos löytyy ei pakko:-) Tuo oppimissopimus mukaan ja tutkaile se läpi Oman kehittämisprojektin itsearviointi (esim motorolan avulla) Lue vähintään 1 valmentamisen kirja (YPK:sta V-merkitty kirja) tai muu itseä sytyttävä kirja

16 Seuraava ja viimeinen kerta: Taulun Kartanossa Ilmoita jos et pääse mukaan Essille

17 Yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku projektin toteuttajaorganisaatioiden logot:

Liekki valmennus. Innovointi ja yrittäjyys 19.1.2011 Tiimiakatemia

Liekki valmennus. Innovointi ja yrittäjyys 19.1.2011 Tiimiakatemia Liekki valmennus Innovointi ja yrittäjyys 19.1.2011 Tiimiakatemia Aloitus & 1. treeni Lähtökohtana päivään on oman näkökulman vaihtaminen tai muuttaminen Treeni 1 on tutustumiskierros Tiimiakatemialla

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelman laatiminen. A publication of

Viestintäsuunnitelman laatiminen. A publication of Viestintäsuunnitelman laatiminen A publication of Miksi? Suunta selvillä? Kun arjessa ja kiireessä toteutat organisaatiosi viestintää, viestintäsuunnitelma tukee sinua työssäsi. Voit katsoa suunnitelmasta,

Lisätiedot

Lionsklubin strategian teko-ohje. Ossi Eloholma

Lionsklubin strategian teko-ohje. Ossi Eloholma Lionsklubin strategian teko-ohje Ossi Eloholma 2010 2 Lionsklubin strategian teko-ohje Johdanto Sana strategia on peräisin antiikin Kreikasta 510 eaa, jolloin heimon johdossa oli Strategos, jonka tärkein

Lisätiedot

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia

Liekki II valmennus. Orientaatio Tiimiakatemia Liekki II valmennus Orientaatio 26.10.2010 Tiimiakatemia Päivän agenda Ketä me ollaan ja mitä me täällä tehdään? Liekki valmennus aikataulut ja käytännöt Valmennusmenetelmät, muutamia peruskäsitteitä Odotuksia

Lisätiedot

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS erityisenä painopisteenä PROJEKTIJOHTAMISEN HAASTEET

JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS erityisenä painopisteenä PROJEKTIJOHTAMISEN HAASTEET JOHTAMISEN ERIKOISAMMATTITUTKINTOON VALMISTAVA KOULUTUS erityisenä painopisteenä PROJEKTIJOHTAMISEN HAASTEET Johdanko projekteja vai ihmisiä? Vai molempia? Miten saan ihmiset toimimaan tiiminä ja pysymään

Lisätiedot

Paja Yrittäjyyskasvatus 1. Yrittäjyyskasvatuksen polku ja sen jalkauttaminen NY ohjelman avulla osaksi Kotkan koulujen arkea

Paja Yrittäjyyskasvatus 1. Yrittäjyyskasvatuksen polku ja sen jalkauttaminen NY ohjelman avulla osaksi Kotkan koulujen arkea Paja 14. - Yrittäjyyskasvatus 1 Yrittäjyyskasvatuksen polku ja sen jalkauttaminen NY ohjelman avulla osaksi Kotkan koulujen arkea 1 Petrikki Tukiainen Villinikkarit Oy PAJANSISÄLTÖ Lyhytesi)äytyminen ketäjamiksipajassa?

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö

Matopeli C#:lla. Aram Abdulla Hassan. Ammattiopisto Tavastia. Opinnäytetyö Matopeli C#:lla Aram Abdulla Hassan Ammattiopisto Tavastia Opinnäytetyö Syksy 2014 1 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Projektin aihe: Matopeli C#:lla... 3 3. Projektissa käytetyt menetelmät ja työkalut

Lisätiedot

Liekki valmennus. Yhteenveto ja katse tulevaisuuteen 27.-28.4.2011 Taulun Kartano

Liekki valmennus. Yhteenveto ja katse tulevaisuuteen 27.-28.4.2011 Taulun Kartano Liekki valmennus Yhteenveto ja katse tulevaisuuteen 27.-28.4.2011 Taulun Kartano Fiiliskierros Pauli: Tulin tänne vaikka en ole tehnyt mitään ja nyt on tosi hyvä mieli. Itsensä johtaminen kolahti jo aiemmin

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

Päivän tärkein ateria -toimintamalli

Päivän tärkein ateria -toimintamalli Päivän tärkein ateria -toimintamalli Hei isä ja äiti! Tarjoan sinulle aamupalan. Ei maksa mitään, kysy vain mitä minulle kuuluu. Yhteistyössä Yllätetään yhteiskunta verkosto YMCA Finland Suomen Vanhempainliitto

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Länsimäen koulu, Vantaa. Salla Kurki ja Sari Lusma

Länsimäen koulu, Vantaa. Salla Kurki ja Sari Lusma Länsimäen koulu, Vantaa Salla Kurki ja Sari Lusma Monikulttuurinen koulumme muuttuu 1.-9- koulusta 5.-9- kouluksi ja lähelläolevasta koulusta tulee 1.-4- koulu meille tulee uusia oppilaita (6. -7.lk).

Lisätiedot

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012

Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen. Pekka Peura 28.01.2012 Oppilaiden motivaation ja kiinnostuksen lisääminen matematiikan opiskeluun ja harrastamiseen Pekka Peura 28.01.2012 MOTIVAATIOTA JA AKTIIVISUUTTA LISÄÄVÄN OPPIMISYMPÄRISTÖN ESITTELY (lisätietoja maot.fi)

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen,

Lisätiedot

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta.

Seuratoiminnan. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. Kokoa tiimi omasta seurasta. Seuratoiminnan Tulevaisuus Miten meidän urheiluseuramme menestyy muuttuvassa maailmassa? 1 Kokoa tiimi omasta seurasta. Tämä on seuroille tarkoitettu työkirja urheiluseuran tulevaisuuden pohtimiseen. 2

Lisätiedot

Kuntamaisemasta apua omaan päätöksentekoomme. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 25.5.2010 Kuntamaisema Seminaari

Kuntamaisemasta apua omaan päätöksentekoomme. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 25.5.2010 Kuntamaisema Seminaari Kuntamaisemasta apua omaan päätöksentekoomme Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 25.5.2010 Kuntamaisema Seminaari Raisio Asukkaita reilu 24 000 Yrityksiä yli 1400 Sosiaali- ja terveyspalvelut isäntäkuntamallilla

Lisätiedot

Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL

Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL 1 Hankekohelluksesta ketterään ja kokeilevaan toimintatapojen kehittämiseen Hankesuunnittelu, -arviointi ja -raportointi on usein

Lisätiedot

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat 1 (5) Opiskelijabrunssi Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat Opiskelijabrunssin kuvaus Opiskelijabrunssi on vapaamuotoinen

Lisätiedot

Tulevaisuuden tekijät ja johtaminen

Tulevaisuuden tekijät ja johtaminen Tulevaisuuden tekijät ja johtaminen Janne Tienari Janne Tienari Professori, Organisaatiot ja johtaminen, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Dosentti, Lappeenrannan teknillinen yliopisto & Maanpuolustuskorkeakoulu

Lisätiedot

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta?

Asiakkaiden työpajat. 2. työpaja Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja elämässä? Mitä toivon tulevaisuudelta? Asiakkaiden työpajat 1. työpaja 11.9.2018 Minun elämäni nyt Miksi oman äänen kuuluminen on tärkeää? Miten elämäni sujuu nyt? 2. työpaja 18.9.2108 Minä päätöksentekijänä Miten teen päätöksiä arjessa ja

Lisätiedot

Opettajien ja oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä

Opettajien ja oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä Opettajien ja oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä Oppilaiden kokemuksia projektityöskentelystä matematiikassa hankkeen eri vaiheissa Aineistoa on kerätty matematiikan projektityöskentelystä kolmessa

Lisätiedot

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen Tinkauspaja 1 Sali LS 2 Ketterä oppiminen Tinkauspajan sisältö Johdanto: Ketterä oppiminen kokemuksia Ketterän oppimisen edellytyksiä, ryhmätyöt Millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat kyetäkseen oppimaan

Lisätiedot

Piirijärjestön toiminnan kehittämisen työskentelymalli

Piirijärjestön toiminnan kehittämisen työskentelymalli Piirijärjestön toiminnan kehittämisen työskentelymalli Aaro Harju Sivistysliitto Kansalaisfoorumi 2005 2 Työskentelyn tavoite ja toteutus Ohessa on työkalu sovellettavaksi piirijärjestön toiminnan kehittämiseen.

Lisätiedot

KEHITTÄVÄT KESÄPÄIVÄT: Nakitus

KEHITTÄVÄT KESÄPÄIVÄT: Nakitus 24. 25.8.2010 Koska ruoka on tärkeä osa inhimillistä elämää, aloitettiin KEKE-tapahtuma perinteiseen tapaan ruokailemalla kunnolla. Ruokailun jälkeen olikin vuorossa tiukka työskentelyrupeama, joka kesti

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Yrittäjäkasvatuksen polku - sivusto. Yksityiskohtainen suunnittelu Huhtikuu 2018

Yrittäjäkasvatuksen polku - sivusto. Yksityiskohtainen suunnittelu Huhtikuu 2018 Yrittäjäkasvatuksen polku - sivusto Yksityiskohtainen suunnittelu Huhtikuu 2018 Sisällys 1. Sivuston tavoitteet 2. Tausta 3. Näkemys työn tekemisestä ja etenemisestä 4. Roolit ja vastuut -ehdotus 5. Ylätason

Lisätiedot

TAULUKKOLASKENTA. Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Käytettävät tiedostot. excel.xlsx. Case kuvaus

TAULUKKOLASKENTA. Älä tuhoa C-asemalla olevaa kansiota (säilytä varmuuskopiona). Käytettävät tiedostot. excel.xlsx. Case kuvaus Taulukkolaskenta 1 (5) TAULUKKOLASKENTA Yleistä Kansiossa Y:\Taitaja2009\Materials\Excel\Fi on tehtäviin liittyvät tiedostot. Kopioi kansio C:\Temp -kansioon. Muuta kansion nimeksi Excel_omanimi, jossa

Lisätiedot

Missiona Pohjoisen menestys. Timo Rautajoki,

Missiona Pohjoisen menestys. Timo Rautajoki, Missiona Pohjoisen menestys Timo Rautajoki, 27.4.2017 Esityksen nimi Tekijän nimi 31.08.15 2 Esityksen nimi Tekijän nimi 31.08.15 3 Esityksen nimi Tekijän nimi 31.08.15 4 Kansainvälisyys Lappi on jo nyt

Lisätiedot

Luku 1 Johdatus yhtälöihin

Luku 1 Johdatus yhtälöihin Luku 1 Johdatus yhtälöihin 1.1 Mikä on yhtälö? Tunnin rakenne: - Yhtälön rakenne ja tunnistaminen (tehtävä 1) ja yhtälön ja lausekkeen vertailua (n. 10min) - Yhtälö väitteenä Jokeri 3 (n. 30 min) - Tunnin

Lisätiedot

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa

RAPORTTI. Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014. Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa RAPORTTI Pajapäivä Joensuun Steinerkoululla 20.5.2014 Joensuussa 22.5.2014 Tuuli Karhumaa Johdanto Työpajatoiminta matemaattisissa aineissa kurssiin kuului työskentely SciFest-tapahtumassa. Itse en päässyt

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Seinäjoki 4.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen

Lisätiedot

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012

sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 sivistystoimiala Teematapahtumia yläkoululaisille 2011 2012 Arvoisa opettaja! 2 Toimintakokemuspäivä 4 Sano päihteille ei 6 Bilepysäkki 7 Taistelu koulukiusaamista vastaan on alkanut! 8 Älä kiusaa! 9 Asennemittari

Lisätiedot

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Kuinka kehitän HELPOSTI oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan? 1.Fyysinen aktiivisuus ja koulupäivä Keskustelu - voidaanko meidän koululla samaistua

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Vesi ja veden olomuodot lumitutkimuksien avulla

Vesi ja veden olomuodot lumitutkimuksien avulla Vesi ja veden olomuodot lumitutkimuksien avulla AIHE: S3: Lähiympäristön ja sen muutosten havainnointi (OPS 2014) IKÄLUOKKA: vuosiluokat 1-2 TAVOITTEET: Opetuksen tavoitteena on veteen tutustuminen erilaisten

Lisätiedot

Liikkuja polku verkostotapaaminen

Liikkuja polku verkostotapaaminen Liikkuja polku verkostotapaaminen 29.11.2018 Antti Pelto-Huikko Juha Heikkala Järjestön strateginen johtaminen Vaikuttavuuden arviointi Järjestöjen vaikuttavuus Vaikuttavuusketjut Vaikuttavuusketju on

Lisätiedot

HYBRIDIOPPIKIRJA KOULULAISTEN KOKEILTAVANA. Hämeenlinna 3.12.2009 Maija Federley Tutkija

HYBRIDIOPPIKIRJA KOULULAISTEN KOKEILTAVANA. Hämeenlinna 3.12.2009 Maija Federley Tutkija HYBRIDIOPPIKIRJA KOULULAISTEN KOKEILTAVANA Hämeenlinna 3.12.2009 Maija Federley Tutkija Oppilaat kokeilivat hybridioppikirjaa Saadaaks me viedä nää kotiin?! Ai pääseekö tästä nettiin?! Vähän me leijailtiin

Lisätiedot

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset

Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Yhteisöllisen oppimisen työpaja 9.12.2010 Reflektori 2010 Tulokset Fasilitointi: Kati Korhonen-Yrjänheikki, TEK; Dokumentointi työpajassa: Ida Mielityinen, TEK; Fläppien dokumentointi tulosraporttia varten:

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto

Keskustelu luokissa. Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Keskustelu luokissa Ohjeen työstänyt: Leena Pöntynen Kuntaliitto ja Ulla Siimes Vanhempainliitto Ohjeistus koululle ennen vanhempainiltaa 1. Päättäkää missä tilassa ryhmäosuus pidetään. Suosittelemme luokkiin

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta. Connected Educator: Yrittäjyyskasvatuksen verkostot esiin!

Koululaisten oma yhteiskunta. Connected Educator: Yrittäjyyskasvatuksen verkostot esiin! Koululaisten oma yhteiskunta Connected Educator: Yrittäjyyskasvatuksen verkostot esiin! Mikä Yrityskylä? Kuudesluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö Simulaatio

Lisätiedot

SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi

SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi SIMUPEDA -ohjaajakoulutuksen esittely, ohjaajan opas ja mentorointi 19.3.2014 Eeva Haavisto Birgitta Ojala Savon ammatti- ja aikuisopisto SIMUPEDA ohjaajakoulutus (2op.) Kohderyhmänä on sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Katalyyttityöpaja Sitran ruoka- ja ravinnekiertojärjestelmät. Koonnut: Sara Malve-Ahlroth

Katalyyttityöpaja Sitran ruoka- ja ravinnekiertojärjestelmät. Koonnut: Sara Malve-Ahlroth Katalyyttityöpaja 28.5.2019 Sitran ruoka- ja ravinnekiertojärjestelmät Koonnut: Sara Malve-Ahlroth Työpajan koonti Tilaisuuden nimi: Katalyytit ruoka- ja ravinnekiertojärjestelmissä - työpaja Ajankohta:

Lisätiedot

Luovuus ja työorganisaatio

Luovuus ja työorganisaatio Luovuus ja työorganisaatio Ideointi, kokeilut, pitchaus 5 op kurssi 27.10 15.12.2015 Janita Saarinen Janita Saarinen, TAMK 1 Kurssin kulku, tiistaisin klo 17-20 27.10 Mitä luovuus on? 3.11 Luovuus prosessina,

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Palveluintegraation muotoilu ohjeet yhteistyöprosessin toteutukseen

Palveluintegraation muotoilu ohjeet yhteistyöprosessin toteutukseen Palveluintegraation muotoilu ohjeet yhteistyöprosessin toteutukseen Näissä ohjeissa kerrotaan lyhyesti, miten yhteistyöprosessi hyvinvointipalveluiden alueelliseksi yhteensovittamiseksi toteutetaan. Palveluintegraation

Lisätiedot

TIIMIJAKSO YLÖJÄRVEN LUKIOSSA

TIIMIJAKSO YLÖJÄRVEN LUKIOSSA TIIMIJAKSO YLÖJÄRVEN LUKIOSSA Laura Kauppinen ma, fy, ke Ylöjärven lukio @laurajoka MIKÄ TIIMIOPPIMINEN? Yhdessä suunnitellaan mitä ja miten asia toteutetaan, kuka tekee mitä, missä ja miten. Analysoidaan

Lisätiedot

Yrittäjästä johtajaksi

Yrittäjästä johtajaksi Yrittäjästä johtajaksi Valmennusohjelma yrittäjille, jotka haluavat kehittää omia johtamisen valmiuksia uusien oppien ja ideoiden avulla. Kun yrittäjä mietti omaa ja yrityksensä tulevaisuutta, joudutaan

Lisätiedot

Porinatuokio: millaisen verkoston haluamme? Kuntekon oppimisverkoston avausseminaari Kuntatalolla

Porinatuokio: millaisen verkoston haluamme? Kuntekon oppimisverkoston avausseminaari Kuntatalolla Porinatuokio: millaisen verkoston haluamme? Kuntekon oppimisverkoston avausseminaari 10.5.2016 Kuntatalolla Ohjeet Vastaa seuraaviin kysymyksiin a) Etäosallistujat Eksaitissa (työtilan etusivulla) b) Seminaariosallistujat

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen

Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Opetuskulttuurin muutoksen läpivieminen Valtakunnallisetvirtuaaliopetuspäivät 23-24.11.2009 VesaPakarinen Mitä on opetuskulttuuri? Arvot Tavat Uskomukset Oletetut toimintatavat Oppimisympäristöt Muutos

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN JUURTUMINEN. Paremmat arjentaidot hankkeiden tapaaminen

HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN JUURTUMINEN. Paremmat arjentaidot hankkeiden tapaaminen HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN JUURTUMINEN Paremmat arjentaidot hankkeiden tapaaminen 15.1.2013 MISSÄ MENNÄÄN? PAT-hankkeet on helmikuuhun mennessä kierretty Hankelomakkeet ovat hyvällä mallilla Lomakkeiden täydentäminen

Lisätiedot

Alueellinen Maaseutuverkostopäivä

Alueellinen Maaseutuverkostopäivä Alueellinen Maaseutuverkostopäivä Laukaa 19.11.2015 Sivu 1 10/19/15 Mikko Markkanen Business Arena Oy Yrittäjä Generalisti ja yhdistelijä Adhokraatti Hankemaailman sparraaja Julkisten kehittäjien ja yritysten

Lisätiedot

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi M I K Ä O N TÄ R K E Ä Ä, KUN TO I M I N N A N M U U TO S V I E DÄ Ä N L Ä P I J O H TA M I S E N J A H E N K I LÖ S TÖ N O S A A M I S E N N Ä KÖ KU L M A

Lisätiedot

Ylöjärven Ilves ry. Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018. 6.5.2015 Petri Puronaho

Ylöjärven Ilves ry. Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018. 6.5.2015 Petri Puronaho Ylöjärven Ilves ry Jalkapalloseuran pidemmän aikavälin kehityssuunnitelma vuosille 2015-2018 6.5.2015 Petri Puronaho Kertaus menneestä Mitä on tehty? Elokuu 2014: kolme tapaamista / alustusta Sähköinen

Lisätiedot

- Committed to Excellence

- Committed to Excellence Turun kehittämismallin 1.5.17 kulmakivet Sari Hannila, kehittämispäällikkö - Committed to Excellence Kesäkuu 17 Sari Hannila, kehittämispäällikkö Taustalla strategia ja visio Suomen Turku on kiinnostava

Lisätiedot

VÄLKKY-PROJEKTI Työvalmennus ja työnetsintä NET EFFECT OY

VÄLKKY-PROJEKTI Työvalmennus ja työnetsintä NET EFFECT OY VÄLKKY-PROJEKTI Työvalmennus ja työnetsintä NET EFFECT OY 15.6.2009 Aikataulu Ensimmäinen työpaja 9.6 klo 8.30 12.00 MTC, Porin Puuvilla, Pohjoisranta 11F, Puuvillasali Toinen työpaja 25.8, sama aika ja

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi

Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille. Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarviointimalli Välkky-verkostolle ja sen kumppaneille Vertaisarvioinnilla tulosta hanke Janne Hietanummi Vertaisarvioinnilla tulosta hankeverkosto - Malli kehitettiin koko Välkky-verkosto ja sen

Lisätiedot

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.

Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta. Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9. Joensuun seudun tuleva elinkeino-ohjelma uudella tavalla kohti tulevaisuutta Valtuusto- ja yrittäjäseminaari Jarmo Kauppinen, JOSEK Oy 5.9.2017 Johdanto Valtuustokausittain laadittu Joensuun (kaupunki)seudun

Lisätiedot

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka työkalu toimii ja miten sen voi ottaa käyttöön työpaikalla.

Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka työkalu toimii ja miten sen voi ottaa käyttöön työpaikalla. TYTTI Työturvallisuuden kehittämiskohteiden jäsennystyökalu TYTTI on apuväline työpaikan työturvallisuuden edistämiseen. Välineen tarkoituksena on auttaa jäsentämään työpaikan työturvallisuuden kehittämiskohteita.

Lisätiedot

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari

Pysähdy! Nyt on syytä miettiä tämä asia uudelleen. Kiinnitä huomiosi tähän. Hienoa, jatka samaan malliin. Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari Innokylän arviointimittari on kehittämistoiminnan itse- ja vertaisarvioinnin työkalu, jonka avulla arvioidaan kehittämisprosessia ja kehittämisen tavoitteiden saavuttamista.

Lisätiedot

Lippukunnanjohtajan. Tämän kortin omistaa:

Lippukunnanjohtajan. Tämän kortin omistaa: Lippukunnanjohtajan KOULUTTAUTUMISKORTTI Lippukunnanjohtajana olet vastuullisessa, mutta antoisassa pestissä. Tähän korttiin on koottu asioita, joiden osaaminen helpottaa työtäsi lippukunnanjohtajana.

Lisätiedot

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia

Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia Satakunnan maakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen strategia 2010-2015 Satakunnan YES-keskus Projektipäällikkö Jenni Rajahalme Miksi maakunnallinen strategia? - OKM:n linjaukset 2009 herättivät kysymyksen:

Lisätiedot

KUVApuhelinhanke alkukyselyt:

KUVApuhelinhanke alkukyselyt: Liite 2 (1/5) KUVApuhelinhanke alkukyselyt: OSIO I: Taustatiedot, teknologiasuhtautuminen ja teknologiaosaaminen 1. Sukupuoli: Nainen, Mies 2. Ikä: vuotta 3. Sosiaali- ja terveysalan koulutus: 4. Työtehtävät

Lisätiedot

Tulevaisuuden kunta ja johtamisen vaatimukset -paneeli

Tulevaisuuden kunta ja johtamisen vaatimukset -paneeli Tulevaisuuden kunta ja johtamisen vaatimukset -paneeli 12.9.2018 7.9.2018 Page 1 Johtajuus on suurennuslasin alla Maailma muuttuu, kunnat organisaatioina ja systeemeinä muuttuvat, johtamisen konteksti

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Taloudellinen tiedotustoimisto TAT ry Nuorelle tietoa ja positiivisia kokemuksia työelämästä Nuorille työelämä-, yrittäjyys- ja talousvalmiuksia Työelämäyhteistyö osaksi suomalaista

Lisätiedot

J.J. Jedulainen 20.11.2012 1

J.J. Jedulainen 20.11.2012 1 1 MOOD- VALMENNUS Ohjauksen apuvälineenä Susanna Hjulberg LÄHDE: Koskinen, K. & Hautaluoma, M. (toim.) Valmennuksessa erilainen oppija. Välineitä työ- ja yksilövalmennukseen. Valtakunnallinen työpajayhdistys

Lisätiedot

Miten kehittää tulevia johtajia: Kuka? Missä? Miten? Anneli Valpola, Strato HR SUMMIT HELSINKI TYÖOIKEUS & HENKILÖSTÖ 2015

Miten kehittää tulevia johtajia: Kuka? Missä? Miten? Anneli Valpola, Strato HR SUMMIT HELSINKI TYÖOIKEUS & HENKILÖSTÖ 2015 Miten kehittää tulevia johtajia: Kuka? Missä? Miten? Anneli Valpola, Strato HR SUMMIT HELSINKI TYÖOIKEUS & HENKILÖSTÖ 2015 KEITÄ SUOMALAISIA? ISO JOHTAJUUS Johtajuus on helppo tunnistaa jälkikäteen, mahdoton

Lisätiedot

Liikkuvaa tukikeskuspalvelua

Liikkuvaa tukikeskuspalvelua Liikkuvaa tukikeskuspalvelua Prosessikuvaus Räätälöityä palvelua asiakkaan tarpeisiin Petra Parikka, projektityöntekijä/konsultoiva sairaanhoitaja Vammaispalveluhanke Henkilön omassa ympäristössä toteutettava

Lisätiedot

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio

OPS-KYSELY. Syksy Vetelin lukio OPS-KYSELY Syksy 2015 Vetelin lukio KYSYMYKSET Mikä lukiossa on tärkeää? Millainen on unelmalukio? Missä ja miten opitaan parhaiten? VASTAAJAT 58 opiskelijaa 4 huoltajaa 7 opettajaa OPISKELIJAT Viihtyisät

Lisätiedot

A B C. Avoimen hallinnon ja LOGO

A B C. Avoimen hallinnon ja LOGO Kokei le!?! A B C Avoimen hallinnon ja vuoropuhelun edistäjä LOGO Otakantaa.fi on oikeusministeriön kehittämä avoimen valmistelun vuorovaikutuskanava. Ota käyttöön päätöksenteon valmistelun ja johtamisen

Lisätiedot

Palvelumuotoilu opetus- ja kasvatusalalla

Palvelumuotoilu opetus- ja kasvatusalalla Palvelumuotoilu opetus- ja kasvatusalalla PedaBoss Tredun toimipiste, Tampere 31.1.2018, klo 8 10 Tutkimustieto / väitös 2012 Työelämän muutosten tarkkailu Tulevaisuuden tutkimus Palvelumuotoilun kouluttaja

Lisätiedot

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry

Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi. Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Lapsen kannustaminen arjessa ja haasteiden kääntäminen taidoiksi Anne Kuusisto, varhaiskasvatuksen erityisopettaja, Suomen Sydänliitto ry Luennon sisältö Lapsen kannustaminen Erilaiset tavat kannustaa

Lisätiedot

Lohkokaavio-muotoisen aikataulun laatiminen PlaNet -ohjelmassa

Lohkokaavio-muotoisen aikataulun laatiminen PlaNet -ohjelmassa Lohkokaavio-muotoisen aikataulun laatiminen PlaNet -ohjelmassa 20.1.2014 ASApro Projektipalvelu Asko Saarenpää Sisältö 0. Lohkokaavio-pohjan (Pert-kaavio) esille ottaminen... 2 1. Tehtävien lisääminen

Lisätiedot

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 MOSAIC-ohjausryhmä, 15.1.2015 Janne Laine, Johanna Leväsluoto, Jouko Heikkilä, Joona Tuovinen ja kumpp. Teknologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelma 5: Henkilöstöohjelma 2010-2013 16.11.2009 123 Kaupunginvaltuusto HENKILÖSTÖOHJELMA 1 Henkilöstöohjelman lähtökohdat Johtamisvisio Linjakas johtajuus ja yhteinen sävel.

Lisätiedot

opettaja koulutus koulutus koulutus koulutus koulutus koulutus

opettaja koulutus koulutus koulutus koulutus koulutus koulutus Strategiset valinnat: visio lähtöt aso aika opettaja koulutus koulutus koulutus koulutus koulutus koulutus 1 Koulun kehittämissuunnitelma ja opettajien kehittymissuunnitelma opettaja koulutus koulutus

Lisätiedot

KOKONAISSUUNNITELMA KEHITTÄMISTEHTÄVÄLLE lomake 1

KOKONAISSUUNNITELMA KEHITTÄMISTEHTÄVÄLLE lomake 1 KOKONAISSUUNNITELMA KEHITTÄMISTEHTÄVÄLLE lomake 1 TYÖRYHMÄN NIMI: SUUNTA Laajasalon tiimi (Itäinen perhekeskus, Helsinki) pvm: jolloin täytetty työryhmän kanssa KEHITTÄMISTEHTÄVÄN NIMI 1) Asiakassuunnitelman

Lisätiedot

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi?

Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? Millaista liikennekasvatusta toteutat työssäsi? en toteuta lainkaan liikennekasvatusta jotain muuta pyöräretkiä, luokan kanssa pyöräilyä käytännön liikennetilanteiden harjoittelua lähialueiden vaaranpaikkojen

Lisätiedot

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tammikuu 2014 Joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi HR-OSAAJAN ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) Tervetuloa

Lisätiedot

Työssäoppiminen Yrittäjänä OTSIKKO TOY. Alaotsikko. malli. Lyhyesti Terhi Leppä

Työssäoppiminen Yrittäjänä OTSIKKO TOY. Alaotsikko. malli. Lyhyesti Terhi Leppä OTSIKKO Alaotsikko Työssäoppiminen Yrittäjänä TOY malli Lyhyesti Terhi Leppä IKATA: Yrittäjäksi kasvamisen polku Sisäinen yrittäjyys Siirtymisvaihe Ulkoinen yrittäjyys Kantava teema Sisällä polttelee ja

Lisätiedot

Sykäys -vuosikello

Sykäys -vuosikello Sykäys -vuosikello 2019-2020 ELOKUU Viikko 33 13.8. klo 14 Sykäys-tiimin tapaaminen kaupungintalolla Viikko 34 Perustaisinko yrityksen, Yrityssalo Oy 21.8. klo 14:30 16:00 Kolmas kaffe Yrityssalossa Miten

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA

YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA YRITTÄJYYSPROJEKTI HYVÄNTEKEVÄISYYSILTA HANKEIDEA Hyväntekeväisyysilta, joka järjestetään jonkin paikallisen järjestön (esim. Lions clubin) kanssa Illan tuotto lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen Illan aikana

Lisätiedot

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014

Yhtälönratkaisusta. Johanna Rämö, Helsingin yliopisto. 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisusta Johanna Rämö, Helsingin yliopisto 22. syyskuuta 2014 Yhtälönratkaisu on koulusta tuttua, mutta usein sitä tehdään mekaanisesti sen kummempia ajattelematta. Jotta pystytään ratkaisemaan

Lisätiedot

Tärkeimmät mittarit strategisen työympäristöjohtamisen kannalta?

Tärkeimmät mittarit strategisen työympäristöjohtamisen kannalta? Tärkeimmät mittarit strategisen työympäristöjohtamisen kannalta? Työhyvinvointi ja- tyytyväisyys Johtaminen, avoimuus ja läpinäkyvyys, matala hierarkia, mahdollisuus vaikuttaa omaan työhön Yhteisöllisyys

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen,

Lisätiedot

Kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus. Luonnos toimintamalliksi

Kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus. Luonnos toimintamalliksi Kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus Luonnos toimintamalliksi Mikä on kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus malli? SOSTEn organisoima ja järjestöille suunnattu vuoden kestävä, yhteisöllinen kehittämiskokonaisuus,

Lisätiedot

Auroran opsstrategia

Auroran opsstrategia Auroran opsstrategia Auroran opsstrategian on laatinut ops-tiimi, ja siinä on otettu huomioon koulun miljoonat työtehtävät ja opettajien antamat kommentit. kiire kiire kiire Opstyön päämäärät Opetussuunnitelmatyön

Lisätiedot

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere

TYÖPAJATYÖSKENTELY. Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere TYÖPAJATYÖSKENTELY Ehkäisevän päihdetyön ja terveyden edistämisen kuntayhdyshenkilöiden työkokous Tampere 27.10.2016 Sini Männistö ja Juha Mieskolainen 1 TYÖPAJATYÖSKENTELY: TEEMA Palautetaan mieleen aamupäivän

Lisätiedot

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu?

oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Oppimispäiväkirjablogi Hannu Hämäläinen oppilaan kiusaamista kotitehtävillä vai oppimisen työkalu? Parhaimmillaan oppimispäiväkirja toimii oppilaan oppimisen arvioinnin työkaluna. Pahimmillaan se tekee

Lisätiedot