Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto. TE-palvelut nuorille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto. TE-palvelut nuorille"

Transkriptio

1 Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto TE-palvelut nuorille

2 2(10) Sisältö Tervehdys opinto-ohjaaja! 3 Nuorisotakuu TE-palveluissa 3 Apua ammatinvalinnassa, koulutukseen hakeutumisessa ja työllistymisessä 4 Verkkopalvelut ja hyödylliset linkit 4 Puhelinpalvelut 5 Töihin! Mistä työpaikka? 5 Vinkkejä kesätyönhakuun 6 TE-palveluja nuorille ja aikuisille 6 Linkkejä ja lisätietoa 10 Pohjanmaan TE-toimisto 10

3 3(10) Tervehdys opinto-ohjaaja! Olemme työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimistoissa) olleet viime vuodet suuressa myllerryksessä uuden organisaation ja uudenlaisten toimintatapojen sisäänajon vuoksi. Olemme tätä nykyä yhtä Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistoa. Meillä on toimipaikat Kokkolassa, Kaustisella, Pietarsaaressa ja Vaasassa. Suupohjassa palvelemme Närpiön ja Kristiinankaupungin yhteispalveluissa. Tavoitteenamme on tarjota entistä monipuolisemmat ja selkeämmät palvelut henkilö- ja yritysasiakkaillemme. Työ- ja elinkeinopalveluissa (TE-palveluissa) kiinnitämme huomiota asiakkaidemme yksilölliseen palvelutarpeeseen. Tämä tarkoittaa, että keskitymme tukemaan asiakkaidemme nopeaa työllistymistä, parantamaan osaavan työvoiman saatavuutta ja turvaamaan yritysten toimintaedellytyksiä. Teemme yhteistyötä oppilaitosten ja muiden yhteistyökumppaneidemme kanssa muun muassa nuorisotakuun toteutumisen puolesta. Tiedottava palvelu on entistä enemmän siirtymässä monikanavaiseksi ja sähköiseksi, koska haluamme suunnata asiakaspalveluresurssiamme henkilökohtaiseen asiakaspalveluun. Tämän vuoksi olemme tehneet käyttöösi tämän esitteen, jossa on keskeisimmät nuoriin ja TEpalveluihin liittyvät asiat. Toivomme, että hyödyt esitteestä ja voit käyttää tätä apunasi, kun kerrot nuorille TE-palveluista. Toivomme Sinulle voimia arkeen ja tärkeään työhösi tulevaisuuden aikuisten parissa! Nuorisotakuu TE-palveluissa Nuorisotakuu koskee kaikkia alle 25-vuotiaita, vailla koulutusta tai työtä olevia nuoria sekä kaikkia alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita nuoria. Nuorisotakuun tavoitteena on luoda nuorille realistiset mahdollisuudet suorittaa perusasteen jälkeinen tutkinto ja työllistyä. Samalla kiinnitetään huomiota siihen, ettei nuori jää toimettomaksi liian pitkäksi ajaksi. Tavoitteena on siten myös syrjäytymisen ehkäiseminen. Koulutustakuun päämääränä on, että jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin. Nuorten aikuisten osaamisohjelman tarkoituksena on tarjota vailla koulutusta oleville, alle 30- vuotiaille nuorille mahdollisuus ammatillisen tutkinnon tai sen osan suorittamiseen. Nuorisotakuun toteutuminen edellyttää eri tahojen tiivistä yhteistyötä, jossa TE-palvelut on aktiivisesti mukana. Miten nuorisotakuu ilmenee TE-palveluissa? Tehtävämme on laatia nuoren kanssa hänen palvelutarpeensa mukainen työllistymissuunnitelma, joka sisältää toimia tai TEpalveluja, jotka edistävät nuoren työllistymistä tai hakeutumista koulutukseen. Nuoren suunnitelma tarkistetaan tarpeen mukaisin väliajoin. Nuorelle annetaan myös välitehtäviä, joiden avulla edistetään suunnitelman toteutumista.

4 4(10) Apua ammatinvalinnassa, koulutukseen hakeutumisessa ja työllistymisessä Ammatinvalinta on tärkeä kysymys nuoren elämässä ja siihen on saatavilla monenlaista apua ja tietoa eri kanavien kautta. TE-palveluiden verkko- ja puhelinpalvelut ovat tukena, kun nuori miettii suuntaa omalle koulutuspolulleen. Verkkopalvelut ja hyödylliset linkit Apua ammatinvalintaan ja koulutukseen hakeutumiseen saa runsaasti verkosta. Seuraaviin nettisivuihin kannattaa tutustua: AVO-ammatinvalintaohjelman tehtävien avulla nuori voi arvioida kiinnostuksiaan ja ominaisuuksiaan suhteessa työhön ja erilaisiin ammatteihin liittyen. AVOammatinvalintaohjelma antaa nuoren vastausten perusteella ehdotuksia hänelle sopivista ammateista. Ohjelman antamia tuloksia sopivista ammateista voi hyödyntää monella tavoin. Nuori voi esimerkiksi pohtia, mitä yhtäläisyyksiä ohjelman hänelle ehdottamien ammattien työnkuvissa on. Ohjelma löytyy osoitteesta AVO-ohjelman käyttöopastusta antaa juontaja Heikki Paasonen osoitteessa Tehtäväkorista löytyy tehtäviä, jotka voivat auttaa urasuunnittelussa. Erilaisten tehtävien avulla voi tutkia itseään ja tilannettaan. Tehtävät löytyvät osoitteesta Mieti tavoitteitasi Tavoitteiden muotoileminen on monesti vaikeaa vaihtoehtoja ei kerta kaikkiaan tunnu löytyvän tai sitten niitä on liiaksi asti. Sattumaltakin voi osua maaliin mutta useimmiten parempaan tulokseen päästään kun tietää, mihin tähtää. Tavoitteiden jäsennystehtävä: Ammattinetti on verkkopalvelu, joka tarjoaa tietoa ammateista ja aloista. Ammattinetistä löytyy ammattialojen ja ammattien kuvauksia, eri ammateissa toimivien ihmisten haastatteluja ja uratarinoita sekä työelämään liittyviä artikkeleita. Ammattinetti on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietoa esimerkiksi eri ammattien ja alojen vertailemiseen tai ammatinvalinnan tai urasuunnittelun tueksi. Opintopolku sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista sekä opiskelusta eri oppilaitoksissa. Sen kautta voi löytää koulutusvaihtoehtoja ja hakea niihin. CIMO on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio. CIMOn verkkosivuilta löytyy tietoa harjoittelu-, vaihto ja apurahaohjelmista sekä muista kansainvälistymismahdollisuuksista.

5 5(10) Puhelinpalvelut Työlinjan koulutusneuvonta Valtakunnallisen puhelinpalvelumme Työlinjan koulutusneuvonta antaa opastusta puhelimitse koulutuksiin ja opiskeluun liittyvissä asioissa. Puhelinpalvelu on tarkoitettu kaikille koulutuksesta kiinnostuneille. Koulutusneuvonnan puhelinpalvelu palvelee ma pe klo numerossa Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostitse osoitteeseen koulutusneuvonta@te-toimisto.fi. Koulutusneuvonnan Facebook-sivustolta löytyy ajankohtaista tietoa koulutusasioista, kuten opiskelumahdollisuuksista Suomessa ja ulkomailla, koulutukseen hakeutumisesta, opintojen rahoittamisesta sekä eri aloista ja ammateista. Facebook-sivustolla voi myös esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun osoitteessa Työlinjan Uraohjaus Valtakunnallisen puhelinpalvelumme Työlinjan uraohjaus auttaa ura- ja ammatinvalinta-asioissa sekä nopeasti ratkaisuja vaativissa ammatinvalintatilanteissa, kuten koulutuksen hakuaikoina tai urasuunnittelutehtävien ( tulosten pohdinnassa. Uraohjauksen palvelunumerossa vastaa psykologi, joka käy nuoren kanssa ohjauskeskustelun. Nuoren kanssa sovitaan tarvittaessa myös jatkoajoista ajanvarauksella saman psykologin kanssa. Valtakunnallinen uraohjauksen puhelinpalvelu toimii ilman ajanvarausta, ja se palvelee maanantaisin ja torstaisin klo numerossa Työlinjan uraohjauksesta voi myös varata ajan, jolloin psykologi soittaa asiakkaalle päin. Ajan voi varata sähköpostilla tyolinja.uraohjaus@te-toimisto.fi tai soittamalla Työlinjan koulutusneuvontaan. Työlinjan uraohjauksen väki ylläpitää blogia, jossa on ajankohtaista asiaa koulutus- ja työelämäasioista: Töihin! Mistä työpaikka? Kun ammattiin valmistuminen lähestyy, on aika suunnata työnhakuun. Tärkeintä on olla aktiivinen ja etsiä työpaikkoja jo hyvissä ajoin ennen valmistumista. Työpaikan löytämiseksi kannattaa hyödyntää monenlaisia työnhakukanavia. Töitä voi löytää verkosta ( sukulaisten tai tuttavien kautta, yritysten kotisivuilta, lehtiilmoituksesta, ottamalla yhteyttä suoraan työnantajaan, sosiaalisen median kautta tai vaikkapa TET-jakson työpaikasta. Tavat löytää työpaikka vaihtelevat. CV-netti on TE-palveluiden verkkopalvelu, jossa työnhakija ja työnantaja kohtaavat: Työnhakija voi tehdä CV-nettiin itsestään esittelyn ja työnhakuilmoituksen, joka on tuhansien työnantajien nähtävissä. Kun työnantaja laittaa työpaikan hakuun verkkopalvelussa, hän saa listauksen työpaikan ammattia ja paikkakuntaa vastaavista työnhakijoista, jotka ovat julkaisseet esittelyn CV-netissä.

6 6(10) Tietoa työnhausta ja nuorten työsuhteista saa TE-palveluiden nettisivuilta ( -> Työnhakijalle sekä Nuoret). Euroopassa avoinna olevia työpaikkoja löytyy osoitteesta > Töitä ja tekijöitä Euroopasta EURES. Pohjanmaan TE-toimiston kotisivuilta pohjanmaa > Asioi meillä > Nuoret löytyy Töihin!-opas nuorille. Opas sisältää perusohjeita työnhakuun, tietoa toimivan ansioluettelon ja työpaikkahakemuksen laatimisesta sekä vinkkejä työpaikkahaastattelussa menestymiseksi. Vinkkejä kesätyönhakuun Tärkeintä kesätyönhaussa on olla aktiivinen ja etsiä työpaikkoja jo hyvissä ajoin, sillä kesätyöpaikoista aletaan ilmoitella jo vuoden alussa. Tavanomaisesti kesätyöpaikkailmoittelu jatkuu pitkälle kevääseen, joten kesätyöpaikan saaminen vielä huhti-toukokuussa ei ole mahdotonta, mutta mahdollisuudet vähenevät kesää kohti. Kesätyöpaikkoja löytyy TE-palveluiden Avoimet työpaikat -palvelusta sivulta (hakutekijä Kesätyö kohdassa Työn kesto). Kaupungit, kunnat ja seurakunnat ovat tunnetusti suuria kesätyöllistäjiä. Kuntien tarjoamat kesätyöt löytyvät parhaiten kuntien kotisivuilta. Alle 18-vuotiaiden palkkauksessa on noudatettava tiettyjä säännöksiä, joista saa tietoa niin työja elinkeinoministeriön ( -> Työlainsäädäntö -> Työsopimus ja työsuhde -> Nuoret työntekijät) kuin myös työsuojeluhallinnon sivuilta ( ). Kesätöihin Pohjoismaihin haluaville vuotiaille nuorille on olemassa oma Nordjobb - vaihto-ohjelma. Hakuaika ohjelmaan päättyy toukokuun lopussa. Lisätietoa Nordjobb-vaihtoohjelmasta löytyy osoitteessa TE-palveluja nuorille ja aikuisille Jos nuori ei pääse koulutukseen tai hän ei löydä ammattiin valmistumisen jälkeen töitä ja jää työttömäksi, hän pääsee palveluidemme pariin ilmoittautumalla työnhakija-asiakkaaksi osoitteessa (lisätietoja työnhakijaksi ilmoittautumisesta: > Työnhakijalle > Jos jäät työttömäksi). Nuorten palveluiden asiantuntijat auttavat nuorta työllistymisessä tai koulutuspaikan löytymisessä.

7 7(10) Nuorten palvelut Yhdessä vastuuasiantuntijan kanssa nuori suunnittelee työllistymistään omista lähtökohdistaan käsin. Nuori voi tarvita työllistymiseensä koulutusta, ammatinvalinnanohjausta, uravalmennusta, työkokeilua tai jotain muuta työ- ja elinkeinotoimiston palvelua, jota asiantuntija yhdessä nuoren kanssa pitää tärkeänä nuoren ammatillisten päämäärien saavuttamiseksi. Joskus nuoren työllistyminen voi vaatia laajempaa ja moniammatillisempaa tukea. Tällöin asiantuntijamme tekevät työtä muiden yhteistyötahojen kanssa. Nuorten palveluissa nuori saa tietoa koulutusmahdollisuuksista, tarjolla olevista työpaikoista ja siitä, miten niitä kannattaa hakea. Työmarkkinatuki on työmarkkinoille ensi kertaa tuleville tarkoitettu taloudellinen tuki. Oikeus työmarkkinatukeen alkaa aikaisintaan sinä päivänä, kun nuori ilmoittautuu TE-toimistoon. Alle 17-vuotiaalla ei ole oikeutta työmarkkinatukeen. Jos 17-vuotiaalla nuorella ei ole ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta, hänelle voidaan maksaa työmarkkinatukea vain siltä ajalta, kun hän on työllistymistä edistävässä palvelussa. Velvollisuus hakea ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen koskee myös työttömyyspäivärahaa hakevia nuoria. Työmarkkinatukioikeuden menettämistä ja sen palautumista koskevat säännökset koskevat myös työttömyyspäivärahaa. Oikeus työmarkkinatukeen ja oikeuden säilymiseen velvoittaa nuorta vuosittain hakeutumaan ammatilliseen koulutukseen. Alle 25-vuotiaan nuoren, jolla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammatillista tutkintoa, on haettava keväällä vähintään kahteen tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen, joiden hakuvaatimukset nuori täyttää. Pelkän peruskoulun suorittaneen nuoren haettavana koulutuksena voi olla myös yleissivistävät lukioopinnot, joiden oppimäärän laajuus on vähintään 75 kurssia. Kevään abiturientin on haettava syksyllä alkavaan ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen samana keväänä. Lisätietoja: Ammatinvalinta- ja uraohjaus Psykologi auttaa asiakasta löytämään ratkaisuja ammatinvalintaan, työhön tai koulutukseen liittyviin kysymyksiin. Psykologi selvittää asiakkaan edellytyksiä, tavoitteita ja vaihtoehtoja koulutuksessa ja työelämässä. Uravalmennus Uravalmennuksen tavoitteena on auttaa nuorta selkiyttämään omia ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan. Valmennuksessa käytetään toiminnallisia menetelmiä uratavoitteiden selkiyttämiseksi ja työskennellään myös ryhmässä. Uravalmennuksessa tutustutaan eri koulutusmahdollisuuksiin, aloihin ja ammatteihin ja selvitellään niiden soveltuvuutta nuorelle. Valmennuksen aikana nuori yhdessä asiantuntijan kanssa kartoittaa omaa tilannettansa, ammatillisia kiinnostuksiaan ja osaamistaan, joiden pohjalta pyritään löytämään sopivia reittejä työelämään. Valmennuksessa tutustutaan myös yrittäjyyteen yhtenä työllistymisen vaihtoehtona ja käsitellään työelämässä tarvittavia ominaisuuksia ja yleistaitoja. Päämääränä on, että uravalmennuksen jälkeen nuorella on toteuttamiskelpoinen kouluttautumissuunnitelma, jossa pitkän aikavälin tavoitteena on löytää hänen oma paikkansa työelämästä. Uravalmennuksen kesto on enintään 40 päivää.

8 8(10) Ammatillinen työvoimakoulutus Työvoimakoulutus on pääosin ammatillisia valmiuksia edistävää perus-, jatko- ja täydennyskoulutusta, johon hakeudutaan sähköisesti TE-toimiston kotisivujen kautta. Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille työnhakijoille ja työttömyysuhan alaisille, 20 vuotta täyttäneille henkilöille. Työvoimakoulutuksesta valtaosa on tutkintoon johtavaa koulutusta. Työvoimakoulutuksena järjestetään koulutusta myös yritystoiminnan perustamista suunnitteleville. Työnhakuvalmennus Työnhakuvalmennuksessa nuori saa tukea ja ohjausta työn hakemisessa. Valmennus on työnhaun opiskelua ryhmässä. Valmennuksen aikana nuori tutustuu työnhakuprosessiin ja oppii käyttämään työnhakukanavia. Tavoitteena on, että nuoren työnhakutaidot ja -valmiudet hakea omatoimisesti töitä paranevat, ja että nuori oppii arvioimaan laaja-alaisesti eri työpaikkavaihtoehtoja oman työnhakunsa näkökulmasta. Työnhakuvalmennuksen kesto on 5 20 päivää. Työhönvalmennus Työhönvalmentaja auttaa henkilökohtaisesti työpaikan etsinnässä. Hänen ohjauksellaan nuori löytää ja tuo esiin osaamistaan ja vahvuuksiaan työmarkkinoilla. Työhönvalmentajalta nuori saa tukea työpaikan etsimiseen, työhakemuksen laatimiseen, haastatteluun valmistautumiseen ja työsuhteen solmimiseen. Työkokeilu Nuorelle, jolla ei ole ammatillista koulutusta ja joka kuuluu nuorisotakuun piiriin, TE-toimisto voi järjestää työkokeilun. Työkokeilu on palvelu, jota käytetään nuoren ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojen selkiyttämiseksi ja työmarkkinoille paluun tukemiseksi. Työkokeilun avulla nuori pääsee kokeilemaan suunnitelmissaan olevaa alaa tai ammattia työpaikassa ja selvittämään, kiinnostaako se häntä. Työkokeilun avulla voidaan selvittää myös, olisiko yrittäjyys nuorelle sopiva vaihtoehto. Tavoitteena on, että nuori löytää oman alansa tai ammattinsa ja hakeutuu joko ammatilliseen koulutukseen tai oppisopimuskoulutukseen. Työkokeilu ei ole tarkoitettu vastavalmistuneiden palveluksi, vaan ammatillisen koulutuksen suorittaneiden nuorten työllistymistä tuetaan ensisijaisesti henkilökohtaisella työnvälityksellä, työnhakuvalmennuksella ja rekrytointitukena myönnettävällä palkkatuella, niin kutsutulla Sanssi-kortilla. Koulutuskokeilu Koulutuskokeilu on TE-toimiston palvelu, jossa nuori pääsee tutustumaan koulutusalaan ja oppilaitokseen, johon hän on mahdollisesti hakeutumassa. Koulutuskokeilun avulla nuori voi selvittää soveltuvuuttaan kyseiselle alalle tai koulutukseen. Koulutuskokeilussa nuori voi varmistua motivaatiostaan ja edellytyksistään opiskella tietyssä oppilaitoksessa. Koulutuskokeilun aikana nuori tutustuu koulutusalaan, alan ja ammatin vaatimuksiin sekä koulutuksen sisältöön. Lisäksi nuori on mukana oppitunneilla seuraamassa opetusta ja käy keskusteluja opettajien ja opinto-ohjaajien kanssa. Nuoren työ- ja toimintakykyä arvioidaan suhteessa koulutusalan valintaan ja ammatissa toimimisen edellytyksiin. TE-toimisto sopii koulutuskokeilun järjestämisestä oppilaitoksen kanssa. Työpajatoiminta Nuorten työpajojen tavoitteena on tarjota toimintaa, joka tukee nuoren sosiaalista kasvua, vahvistaa elämäntaitoja, estää syrjäytymistä ja ohjaa nuorta koulutukseen ja työmarkkinoille. Työpajoilla nuoret pääsevät tekemään harjoitus- ja tilaustöitä sekä kehittämään omaa osaamistaan. Työkokemus parantaa nuoren mahdollisuuksia päästä opiskelemaan ja

9 9(10) ammatilliset valmiudet kehittyvät. Lisäksi nuoren taidot ja osaaminen pajan erikoistumisalueella kehittyvät. Mahdollisuuksien mukaan työpaja voi tarjota TE-toimiston palveluita, kuten palkkatuettua työtä, työkokeilupaikan tai mahdollisuuden uravalmennukseen. Pajat ovat yleensä tarkoitettu alle 25-vuotiaille työttömille nuorille. Hakukäytännöt, ikärajat ja pääsyvaatimukset vaihtelevat nuoren kotikunnan mukaan, mutta usein työpajalle haetaan TEtoimiston kautta. Työpajoista löytyy lisätietoa nuoren kotikaupungin tai -kunnan nettisivuilta. Nuorten palkkatuki Sanssi Palkkatukea käytetään apuna nuorten työllistymiseen. Se edistää nuoren mahdollisuuksia saada työtä ja työkokemusta, koska työnantajalle maksettava palkkatuki kompensoi nuoren vastavalmistuneen, jolla ei vielä ole työkokemusta alalta - alentunutta tuottavuutta. Sanssi-kortti on TE-toimiston myöntämä työllistämisseteli, joka voidaan myöntää alle 30- vuotiaalle työttömälle työnhakijalle. Seteli todistaa työnantajalle, että nuoren kanssa on sovittu palkkatuen myöntämisestä. Vailla ammatillista koulutusta olevan nuoren kohdalla pyritään ensisijaisesti löytämään polku työelämään ammatillisen koulutuksen kautta. Tällöin palkkatuki voi tulla kysymykseen erityisesti silloin, kun nuori aikoo kouluttautua ammattiin oppisopimuskoulutuksella. Lisätietoa nuorten palkkatuesta saa osoitteessa Pohjanmaan TE-toimisto kohdistaa vuonna 2016 palkkatukimäärärahat alle 30-vuotiaisiin vuoden sisällä ammattiin valmistuneisiin nuoriin, lisätietoja: Starttiraha nuorelle alkavalle yrittäjälle Hyvän liikeidean ja yrittäjävalmiudet omaava nuori voi saada starttirahaa oman yrityksen perustamiseen. Starttiraha on tuki, jolla edistetään uuden yritystoiminnan syntymistä ja työllistymistä. Starttiraha on tarkoitettu alkavan yrittäjän toimeentulon tueksi yrityksen perustamisvaiheessa. Edellytyksinä starttirahan saamiselle on päätoiminen yrittäjyys, riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan, yrityksen mahdollisuudet kannattavaan liiketoimintaan ja tuen tarpeellisuus yrittäjän toimeentulon kannalta. TE-toimistosta saa tietoa yrittäjäksi aikovien koulutusmahdollisuuksista.

10 10(10) Linkkejä ja lisätietoa TE-palveluiden verkkosivut: Verkkopalvelu Oma asiointi: ilmoittautuminen työnhakijaksi muutoksista ilmoittaminen CV-netti oma työllistymissuunnitelma yhteydenpitokanava asioinnissa Valtakunnalliset puhelinpalvelut - Työlinja henkilöasiakkaille puh : tietoa TE-palveluista tai opastusta verkkopalvelujen käyttöön - Työlinjan koulutusneuvonta puh : Kun haluat neuvontaa opiskeluun liittyvistä asioista, opintojen rahoituksesta sekä tietoa eri ammateista ja niihin johtavista koulutuksista - Työlinjan uraohjaus puh : Soita tai varaa aika, kun tarvitset apua ura- tai ammatinvalinta-asiassa tai työ- tai opiskeluongelmissa - Työlinjan työttömyysturvaneuvonta puh : Voit ottaa yhteyttä, kun tarvitset tietoa työttömyysetuuden hakemisesta ja etuuden saamisen työvoimapoliittisista edellytyksistä. - Yritys-Suomi-puhelinpalvelu puh : Ota yhteyttä, kun tarvitset neuvontaa yrityksen perustamiseen tai tietoa yritystoimintaan liittyvistä julkisista yritys- ja työnantajapalveluista. Työlinjan palvelunumeroiden aukioloajat ja lisätiedot: Pohjanmaan TE-toimisto Pohjanmaan TE-toimiston palvelut nuorille: > Asioi meillä > Nuoret Puhelinpalvelu henkilöasiakkaille puh Facebook-sivut:

Uudenmaan TE-toimisto

Uudenmaan TE-toimisto Uudenmaan TE-toimisto Nuorten palvelut 1 Uudenmaan TE-toimiston toimipaikat Helsinki (Pasila, Keskusta ja Itäkeskus) Espoo (Leppävaara) Vantaa (Tikkurila) Hyvinkää Järvenpää Lohja Porvoo Raasepori (Tammisaari)

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Selkoesite. Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Selkoesite Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa työpaikkaa? Mietitkö, mitä taitoja sinun pitää opetella, jotta saat kiinnostavan työpaikan? Haluatko perustaa

Lisätiedot

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen

Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen Mistä nuorille töitä? Palvelujohtaja Pirjo Juntunen 1 10.3.2015 www.te-palvelut.fi (entinen mol.fi) www.te-palvelut.fi -verkkopalvelu on käytetyin, tunnetuin julkinen maksuton valtakunnallinen alueellinen

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut

TE-toimiston palvelut TE-toimiston palvelut Suvi Lindén Asiantuntija Uudenmaan TE-toimisto 1 TE-toimiston palvelut työllistymisen edistämiseksi Työllistymisen tueksi: Työkokeilu Palkkatuki Kurssit ja valmennukset: Uravalmennus

Lisätiedot

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen

Nuorisotakuu Te-hallinnossa. Anna-Kaisa Räsänen Nuorisotakuu Te-hallinnossa Anna-Kaisa Räsänen 15.11.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko

Green Care seminaari. Kokkolan työvoiman palvelukeskus. 10.4.2013 Toimisto Otsikko Green Care seminaari Kokkolan työvoiman palvelukeskus 1 Kokkolan työvoiman palvelukeskus (TYP) Työvoiman palvelukeskus on TE-toimiston, kaupungin sekä KELAN yhteinen palveluyksikkö Tavoitteena on moniammatillisesti

Lisätiedot

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski

Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski Miten autan nuoren opintoihin? Palvelujohtaja Mari Tuomikoski z Ohjaako palkka ammatinvalintaa? 2 10.3.2015 Entä auringonlaskun ammatit ja suosikkiammatit? 3 10.3.2015 Verkkopalveluissa on saatavilla laajasti

Lisätiedot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot

Te-toimisto. työllistymisen tukimuodot Te-toimisto työllistymisen tukimuodot Kirsi Elg Asiantuntija, Jyväskylän työvoiman palvelukeskus Keski-Suomen TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 Asiakkaalle hänen palvelutarpeensa mukaista

Lisätiedot

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz

Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena. Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz Uudistetut julkiset työvoima- ja yrityspalvelut työnhaun ja työssä pysymisen tukena Kaapelitehdas 11.2.2013 Ylitarkastaja Hanna Liski-Wallentowitz TE-toimiston uudistettu palvelumalli Palvelumalli perustuu

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään

Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Työ- ja elinkeinotoimisto tänään Kiuruvesi 11.4.2013 Helena Määttälä 1 18.4.2013 Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimisto Otsikko TE-TOIMISTO UUDISTUS 2013 Palveluverkko Palvelumalli perustuu kolmeen palvelulinjaan

Lisätiedot

Katsaus nuorisotakuuseen

Katsaus nuorisotakuuseen Katsaus nuorisotakuuseen Nuorten työllistymistä edistävät palvelut Palvelujohtaja Mari Tuomikoski 1 Nuorisotakuun määritelmä TE-toimiston palvelut nuorelle työnhakijalle Tilastotietoa nuorten tilanteesta

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme henkilöstön hankinnan

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa

Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Nuorisotakuun toimeenpano TE-palveluissa Palveluesimies Päivi Kuusela Osaamisen kehittämispalvelut, nuoret 1 5.11.2013 TE-palvelut Lappi Päivi Kuusela TEM:n linjaukset nuorisotakuun toteuttamisessa TE-hallinnossa

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-toimistot tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Työministerin erityisavustaja, VTT Pilvi Torsti Osuuskuntayrittäjyys uusia liiketoimintamalleja seminaari 13.11.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 110

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Selkoesite TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi TE-palvelut yrityksille ja työnantajille Tämä esite kertoo, mitä palveluja TE-palvelut tarjoaa yrityksille ja työnantajille. TE-palveluista

Lisätiedot

Yleistä kuntouttamiseen liittyen

Yleistä kuntouttamiseen liittyen Työhön kuntoutumisen tukitoimet TE-hallinnossa 3.11.2015 1 Yleistä kuntouttamiseen liittyen Julkisen työ ja yrityspalvelulakiin liittyviä palveluita. Ovat toissijaisia palveluita eli aina ensin selvitettävä

Lisätiedot

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11. TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita, joita tarjoavat Työ- ja

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa

Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Kuntien, oppilaitosten ja työpajojen merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa Seinäjoki, 13.3.2013 Nuorisotakuun taustoja Perusasteen varassa olevat nuoret Työttömät alle 30-vuotiaat nuoret Työn ja koulutuksen

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Nuorten oppisopimuskoulutus Tarja Orellana, koulutustarkastaja p. 040 341 5189 tarja.orellana@jao.fi

Lisätiedot

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa

Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Ajankohtaiset muutokset TEpalveluissa Hämeen TE-toimisto 1 Muutokset TE-palveluissa Asiakasta koskevat määritelmät Asiakas JTYPL:n mukaisia palveluita, tukia tai korvauksia hakeva tai saava yksityinen

Lisätiedot

TE-toimiston palveluita koulunsa päättäneille

TE-toimiston palveluita koulunsa päättäneille TE-toimiston palveluita koulunsa päättäneille Tukea koulutusvalintaanurapolun rakentamiseenkiinnostusten etsimiseen Pohjois-Karjalan TE-toimisto psykologi Mirja Kuiri 1 27.3.2017 Peruskoulusta/lukiosta

Lisätiedot

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA!

NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! NUORISOTAKUU ON NUOREN PUOLELLA! Sisällys Mikä nuorisotakuu? Miksi nuorisotakuu? Nuorisotakuun tavoitteet ja viestit Ketkä toteuttavat nuorisotakuuta? Nuorisotakuun tuloksia Nuorisotakuun kehittämistarpeita

Lisätiedot

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi

Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa. www.mol.fi Työnhakijalle Kiinni työelämään: TE-toimisto työnhakijan palveluksessa www.mol.fi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta

Lisätiedot

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi

Kiinni työelämään. te-palvelut.fi Kiinni työelämään te-palvelut.fi Kiinni työelämään TE-palvelut käytettävissäsi Etsitkö työpaikkaa? Haluatko vaihtaa nykyisen työpaikkasi mieluisampaan? Mietitkö, mitä lisäkoulutusta tarvitset, jotta pääset

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2015 2016 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa

Lisätiedot

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen

Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen Tervetuloa työ- ja elinkeinotoimiston infotilaisuuteen 1 Oulun seudun työ- ja elinkeinotoimisto Osoite: Torikatu 34 40 Toimisto avoinna ma pe klo 9 15.45 puhelin 010 194029 www.oulunseuduntetoimisto.fi

Lisätiedot

Valmistaudu tuleviin opintoihin!

Valmistaudu tuleviin opintoihin! Valmistaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen valmistava koulutus 2017 2018 Oletko vailla opiskelupaikkaa? Ei hätää, tarjolla on useita mahdollisuuksia! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava

Lisätiedot

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle

Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle Tukea opiskelijan työllistymiseen tietoa opettajalle 2 Milloin opiskelija voi tarvita tukea työllistymiseen? Miten oppilaitoksessa voidaan ohjata työllistymisessä? Ammatillisen koulutuksen tavoitteena

Lisätiedot

Paranna työnhakutaitojasi netissä!

Paranna työnhakutaitojasi netissä! Paranna työnhakutaitojasi netissä! te-palvelut.fi/jobitti CV-netti anna työnantajan löytää sinut Laita oma työnhakuilmoitus nettiin ilmaiseksi. CV-netin käyttöön tarvitset vain verkkopankkitunnukset ja

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Mitä on ohjaus nuorisotakuussa Elise Virnes 25.9.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Työnhakijan TE-palvelut verkossa

Työnhakijan TE-palvelut verkossa 1.2017 Työnhakijan TE-palvelut verkossa Juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii OMA ASIOINTI te-palvelut.fi Oma asiointi -palvelu Asioi TE-toimiston kanssa verkossa henkilöasiakkaan Oma asiointi -palvelussa.

Lisätiedot

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut

Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut Työnvälityksen aluevastuu ja määräaikaishaastattelut palvelujohtaja, työnvälitys- ja yrityspalvelut Huhtiniemi Jukka palvelujohtaja, henkilöasiakaspalvelut Lehto Katri Sidosryhmätilaisuus 10.1.2017 Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE TERVETULOA TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON ASIAKKAAKSI! Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimiston asiakkuuden

Lisätiedot

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Nuorisotakuu. Timo Mulari timo.mulari@alli.fi Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura ry Nuorisotakuu Timo Mulari timo.mulari@alli.fi

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle

HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle HEINÄVEDEN KUNTA TYÖLLISYYSPALVELUT 2018 Tietoa työnantajalle ja työnhakijalle HEINÄVEDEN KUNNAN TYÖLLISYYSPALVELUT 2018 Heinäveden kunnan työllisyyspalvelut tarjoaa tukea ja ohjausta työttömien työnhakijoiden

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme henkilöstön hankinnan

Lisätiedot

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria. Elise Virnes Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria Elise Virnes 29.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-, opiskelu-,

Lisätiedot

Sohvi - Suunnitelmaehdotuksen laatiminen Oma asiointi -palvelussa Pohjolainen Heli

Sohvi - Suunnitelmaehdotuksen laatiminen Oma asiointi -palvelussa Pohjolainen Heli Sohvi - Suunnitelmaehdotuksen laatiminen Oma asiointi -palvelussa 1 24.3.2017 Pohjolainen Heli Taustaa Asiakkaille tulee järjestää määräaikaishaastattelu kun yhdenjaksoinen työttömyys on jatkunut kolme

Lisätiedot

Alle 30-vuotiaat nuoret Suomessa

Alle 30-vuotiaat nuoret Suomessa Alle 30-vuotiaat nuoret Suomessa 55 000 työttömänä Nuorten syrjäytymisen kustannukset yhteiskunnalle 300 miljoonaa euroa vuositasolla. Heistä 40 000 työn ja koulutuksen ulkopuolella 110 000 pelkän peruskoulun

Lisätiedot

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille

TE-palvelut yrityksille ja työnantajille TE-palvelut yrityksille ja työnantajille te-palvelut.fi Kun yrityksessä tarvitaan uutta, osaavaa työvoimaa tai näköpiirissä on uutta osaamista vaativa muutostilanne, kannattaa hyödyntää TE-palveluja. Olemme

Lisätiedot

TE-TOIMISTON PALVELUT HENKILÖASIAKKAALLE (laki työvoima- ja yrityspalveluista (916/2012)

TE-TOIMISTON PALVELUT HENKILÖASIAKKAALLE (laki työvoima- ja yrityspalveluista (916/2012) TE-TOIMISTON PALVELUT HENKILÖASIAKKAALLE (laki työvoima- ja yrityspalveluista (916/2012) 1. Työnvälitys 2. Tieto- ja neuvontapalvelut 3. Asiantuntija-arvioinnit osaamis- ja ammattitaitokartoitus työkyvyn

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 Markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

TE-palvelut Marianne Selin-Mynttinen, Palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, Tuetun työllistymisen palvelut

TE-palvelut Marianne Selin-Mynttinen, Palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, Tuetun työllistymisen palvelut TE-palvelut 24.5.2016 Marianne Selin-Mynttinen, Palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, Tuetun työllistymisen palvelut TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista(jtypl) Monipuoliset

Lisätiedot

Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto aloitti toimintansa 1.1.2013 Pohjanmaan TE-toimisto yhdisti Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella toimivat Suupohjan, Vaasan, Pietarsaaren,

Lisätiedot

VIRANOMAISYHTEISTYÖ RIKOSSEURAAMUSASIAKKAIDEN PROSESSEISSA LAPISSA SEMINAARI

VIRANOMAISYHTEISTYÖ RIKOSSEURAAMUSASIAKKAIDEN PROSESSEISSA LAPISSA SEMINAARI TE-palvelut aina saatavilla VIRANOMAISYHTEISTYÖ RIKOSSEURAAMUSASIAKKAIDEN PROSESSEISSA LAPISSA SEMINAARI 29.3.2017 Eija Sokero Palvelujohtaja Te-palvelut Lappi TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista

Lisätiedot

TE-palvelut muutoksessa. 6.3.2014 Maaret Rantolahti

TE-palvelut muutoksessa. 6.3.2014 Maaret Rantolahti TE-palvelut muutoksessa 1 Palvelut ja palveluverkosto uudistuvat Tarjolla entistä monipuolisemmat ja selkeämmät palvelut henkilö-, työnantaja- ja yritysasiakkaille. Tämän vuoden alusta lähtien TE-toimiston

Lisätiedot

Keski-Suomen TE-palvelut

Keski-Suomen TE-palvelut Keski-Suomen TE-palvelut Kirsi Elg Asiantuntija, Tuetun ja moniammatillisen tuen palvelut Toimialue: Keski-Suomi Toimipaikat: Jyväskylä, Äänekoski, Jämsä Yhteispalvelupisteet: Joutsa, Kannonkoski, Karstula,

Lisätiedot

TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö

TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö TE-hallinnon ja työelämän yhteistyö Nuorisotakuun retoriikkaa ja todellisuutta 26.09.2013 Ylöjärvi, Valo Vesa Jouppila johtaja, Pirkanmaan TE-toimisto Toiminta-ajatuksemme Pirkanmaan TE-toimisto toteuttaa

Lisätiedot

Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita

Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita Tähtäimessä työmarkkinat polkuja ja poteroita Uudenmaan TE-toimisto Tuetun työllistymisen palvelulinja 1 22.9.2015 Uudenmaan TE-toimisto Anne Hirvonen Tilastotietoa koko maa 2 22.9.2015 Uudenmaan TE-toimisto

Lisätiedot

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä?

Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Miten tuetaan osatyökykyisen työllistymistä? Psykologi Tanja Josefsson, Tampereen TE-toimisto Projektipäällikkö Paula Salminen, Epilepsialiitto ry 24.4.2014 Kuka on osatyökykyinen Osatyökykyisyys (ent.

Lisätiedot

Nuorisotakuun määritelmä

Nuorisotakuun määritelmä Nuorisotakuun tilanne 14.5.2014 Ylijohtaja Tuija Oivo Nuorisotakuu työryhmän puheenjohtaja TEM/Työllisyys ja yrittäjyysosasto Nuorisotakuun määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle

Lisätiedot

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet

Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Palkkatukityön merkitys ja tavoitteet Parantaa työttömän työnhakijan ammattitaitoa, osaamista ja työmarkkina-asemaa ja näin edistää hänen työllistymistään avoimille työmarkkinoille TE-toimisto arvioi,

Lisätiedot

Osaamisen kehittämisen palvelulinjan palvelumalli

Osaamisen kehittämisen palvelulinjan palvelumalli Osaamisen kehittämisen palvelulinjan palvelumalli Aamutunti 26.3.2013 1 Asiakkuus osaamisen kehittämisen palveluissa Henkilöasiakkaat, jotka tarvitsevat ammattitaidon parantamista tai tukea tavoitteiden

Lisätiedot

TE-palvelut. aina saatavilla

TE-palvelut. aina saatavilla TE-palvelut aina saatavilla z TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus (TE-aspa)

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut ja muutosturva

TE-toimiston palvelut ja muutosturva TE-toimiston palvelut ja muutosturva Mitä on muutosturva? TE-toimiston, työnantajan ja henkilöstön välistä yhteistyötä, jonka tavoitteena on: Antaa tukea työnhakuun ja auttaa työllistymään uudelleen mahdollisimman

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut abeille

TE-toimiston palvelut abeille TE-toimiston palvelut abeille Tukea koulutusvalintaan Pohjois- Karjalan TE-toimisto psykologi Mirja Kuiri 1 22.1.2016 Lukiosta muihin opintoihin siirtyminen on suuri muutos nuoren elämässä>vapausasteet,

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013

Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013 24.10.2012 Turku Kjell Henrichson Yhteiskuntatakuun taustoja 110 000 perusasteen varassa olevaa alle 30-vuotiasta. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista

Lisätiedot

Oma asiointi palvelu

Oma asiointi palvelu Oma asiointi palvelu 1.1. 2017 1 Oma asiointi palvelu henkilöasiakkaan asioinnissa Päivityksiä tehty 1.1. 2017 ja seuraavat tulossa loppukeväästä 2017 Palvelussa henkilöasiakkaalle mm.: yhteystiedot, työttömyysturvatiedot,

Lisätiedot

Palkkatuen ja työkokeilun mahdollisuudet välityömarkkinoilla Katja Pietilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto

Palkkatuen ja työkokeilun mahdollisuudet välityömarkkinoilla Katja Pietilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Palkkatuen ja työkokeilun mahdollisuudet välityömarkkinoilla 22.5.2017 Katja Pietilä Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 1 20.9.2017 Palkkatuki Palkkatuki on työttömän työnhakijan työllistymisen edistämiseksi

Lisätiedot

TE-palvelut työllistymisen tukena. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto

TE-palvelut työllistymisen tukena. Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto TE-palvelut työllistymisen tukena Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 5.11.2013 TE-palvelut Vuoden 2013 alusta TE-toimiston palvelut ovat nimeltään työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) TE-palvelut määritellään

Lisätiedot

Palkkatuki 29.10.2015

Palkkatuki 29.10.2015 Palkkatuki 29.10.2015 Palkkatuki Työnantaja voi hakea palkkatukea työhön palkattavan työttömyyden keston perusteella. Mahdollista hakea myös työhön palkattavan vamman tai sairauden perusteella. Myöntäminen

Lisätiedot

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville

TE-toimiston ohjeita/vinkkejä ammattiin 2019 valmistuville 1) TYÖNHAKUUN LIITTYVÄÄ: - aloita työnhaku ajoissa ENNEN valmistumista (noin ½ v. ennen valmistumista) - hanki itsellesi riittävät hyvät työnhakuvalmiudet eli selvitä kuinka tehdään vapaamuotoisia hakemuksia

Lisätiedot

Nuorisotakuun toteuttaminen

Nuorisotakuun toteuttaminen Nuorisotakuun toteuttaminen Hyvinvointi- ja turvallisuuspalveluja sekä nuorisotakuun toteutumista koskeva kehittämisneuvottelu 4.8.2013 Saariselkä Lapin ELY-keskus Tiina Keränen 11.9.2013 Nuorisotakuu

Lisätiedot

Kummiyritystoiminta Liedossa

Kummiyritystoiminta Liedossa Kummiyritystoiminta Liedossa Ajatus syntyi vuonna 2009 Nuorten vastavalmistuneiden kasvava työttömyys Tiukka taloustilanne on vaikeuttanut työpaikan saantia Vastavalmistuneita on runsaasti valmiina työhön

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut. 11.11.2014 Jutta Jänkävaara-Lempiäinen, palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, tuetun työllistymisen palvelut

TE-toimiston palvelut. 11.11.2014 Jutta Jänkävaara-Lempiäinen, palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, tuetun työllistymisen palvelut TE-toimiston palvelut Jutta Jänkävaara-Lempiäinen, palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, tuetun työllistymisen palvelut Alueelliset TE-palvelut Uudenmaan TE-toimisto Varsinais-Suomen TE-toimisto Satakunnan

Lisätiedot

Nuorisotakuu määritelmä

Nuorisotakuu määritelmä Nuorisotakuun ensimmäiset kuukaudet ja jatkoaskelet 21.5.2013 Nuorisotakuu 2013 - määritelmä Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, työkokeilu-,

Lisätiedot

TE-palvelut ja ammatillinen kuntoutus

TE-palvelut ja ammatillinen kuntoutus TE-palvelut ja ammatillinen kuntoutus Uudenmaan ELY-keskus Jani Lehto 11.9.2014 TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista TE-palvelut ovat julkisia työ- ja elinkeinopalveluita,

Lisätiedot

TE-toimiston palvelut Marianne Selin-Mynttinen, palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, tuetun työllistymisen palvelut

TE-toimiston palvelut Marianne Selin-Mynttinen, palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, tuetun työllistymisen palvelut TE-toimiston palvelut 8.5.2014 Marianne Selin-Mynttinen, palvelupäällikkö Uudenmaan TE-toimisto, tuetun työllistymisen palvelut Uudistuneet TE-palvelut TE-palvelut määritellään laissa julkisesta työvoima-

Lisätiedot

Väyliä Työelämään. Tietoa työnantajalle

Väyliä Työelämään. Tietoa työnantajalle Väyliä Työelämään Tietoa työnantajalle Sisällysluettelo Diili 4-5 Hankkeen tavoitteena on auttaa ammattikoulutettuja alle 29-vuotiaita työnhakijoita työllistymään hyödyntäen työvoimahallinnon palveluita

Lisätiedot

TYÖHÖNVALMENNUS PALKKATUKIJAKSOLLA.

TYÖHÖNVALMENNUS PALKKATUKIJAKSOLLA. TYÖHÖNVALMENNUS PALKKATUKIJAKSOLLA www.valmennuskeskuspublic.fi 2018 TYÖHÖNVALMENNUS VÄLITYÖMARKKINOILLA KENELLE? Välityömarkkinoilla palkkatukijaksolla yhdistyksissä olevat työntekijät. Työntekijällä

Lisätiedot

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa

Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus Työelämään valmentautuminen ja työllistyminen - yhteistyön kehittäminen työelämän kanssa Pvm 4.12.2009 Helsinki Opetushallitus 1 Työelämään valmentautuminen ja

Lisätiedot

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Koulutuksen aloitus

Työvoimakoulutus. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Koulutuksen aloitus Työvoimakoulutus 1 Työvoimakoulutuksen tavoitteet Työllistyminen Koulutuksen tavoitteena olevan tutkinnon saavuttaminen Muut yleiset valmiudet 2 Opiskelijan oikeudet Koulutus on opiskelijalle maksutonta

Lisätiedot

TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA

TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA TIETOA MUUTOSTURVASTA JA TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUISTA Uudenmaan muutosturvayksikkö Hillevi Ceder 1 TYÖVOIMATOIMISTON PALVELUT OVAT: avoimia kaikille valtakunnallisia luottamuksellisia maksuttomia 2 TYÖVOIMATOIMISTO

Lisätiedot

TE-palvelut muutosturvatilanteessa

TE-palvelut muutosturvatilanteessa TE-palvelut muutosturvatilanteessa 1 26.5.2017 TE-palvelut tuomme työnhakijat ja työn yhteen Tarjoamme julkisia työvoima- ja yrityspalveluita valtakunnallisesti Tärkein tehtävämme on asiakkaiden työllistäminen

Lisätiedot

Nuoren oma motivaatio/usko viranomaisiin

Nuoren oma motivaatio/usko viranomaisiin NUOREN TARPEISIIN POHJAUTUVA PALVELUPROSESSI KESKI-SUOMEN TE-TOIMISTOSSA - Nopea kontaktointi TE-toimistosta heti työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen - Ohjauksellinen ja yksilöllinen palvelu - Oma asiantuntijajärjestelmä

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

TE-palvelut ja validointi

TE-palvelut ja validointi TE-palvelut ja validointi Mestari2013 - Sinut on tunnistettu! koulutuspolitiikan seminaari 26.-27.11.2013 TE-PALVELUIDEN UUDISTAMINEN v. 2013- TE-PALVELUT JA VALIDOINTI EPÄVIRALLISEN JA ARKIOPPIMISEN TIETOJEN,

Lisätiedot

TE-toimistouudistuksen tilanne SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 20.3.2012

TE-toimistouudistuksen tilanne SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 20.3.2012 TE-toimistouudistuksen tilanne SeutuYp koordinaattoreiden työkokous 20.3.2012 Jarmo Palm Työ- ja elinkeinotoimistot uudistuvat Uusituksen tavoitteena on työnvälityksen tehostaminen, yrityslähtöisyyden

Lisätiedot

Työskentely ja työnhaku ulkomailla

Työskentely ja työnhaku ulkomailla Työskentely ja työnhaku ulkomailla Miksi lähteä töihin ulkomaille? Uudet haasteet Opit uutta Työskentelytavat, kommunikointi, kulttuuri, kieli Verkostoidut Työkokemus Työkokemus ulkomailta on sinulle eduksi

Lisätiedot

Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena. Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto

Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena. Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto Asumisen tukeminen nuorisotakuun toteutumisen mahdollisuutena Tuomas Nurmela Puheenjohtaja Nuorisoasuntoliitto Miksi nuorisotakuuta tarvitaan? Vuosittain noin 3 5 % ikäluokasta ei jatka toisen asteen opetukseen

Lisätiedot

Nuorisotakuu 1.1.2013 alkaen

Nuorisotakuu 1.1.2013 alkaen Nuorisotakuu 1.1.2013 alkaen Tämän koonnoksen on tarkoitus selventää, miltä nuorisotakuu tulee näyttäytymään sekä nuorten että nuorten kanssa työskentelevien toimijoiden näkökulmasta. Tässä koonnoksessa

Lisätiedot

Nuorisotakuu 2013 ELYn alueella. KASELY/ek

Nuorisotakuu 2013 ELYn alueella. KASELY/ek Nuorisotakuu 2013 ELYn alueella 20.2.2013 Hallituksen linjaukset Yksi hallituksen kärkihankkeista Tavoitteena on nuoren koulutukseen ja työmarkkinoille sijoittumisen edistäminen, työttömyyden pitkittymisen

Lisätiedot

Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Omaehtoinen opiskelu

Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto Omaehtoinen opiskelu Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu 1 Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Työllistymistä edistävä palvelu Mahdollisuus opiskella työttömyysetuudella tuettuna päätoimisia opintoja

Lisätiedot

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA

AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA OPISKELUPAIKAN VALINTA ON ISO PÄÄTÖS, MUTTA LOPPUELÄMÄÄSI SE EI LUKITSE. UNELMA-AMMATIIN VOI PÄÄTYÄ MONTAA ERI REITTIÄ JA MINKÄ IKÄISENÄ TAHANSA. KATSO ARMANIN TARINA TÄSTÄ

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu. Työryhmän puheenjohtaja, Tuija Oivo

Nuorten yhteiskuntatakuu. Työryhmän puheenjohtaja, Tuija Oivo Nuorten yhteiskuntatakuu Työryhmän puheenjohtaja, Tuija Oivo 22.5.2012 Takuun taustoja 110 000 perusasteen varassa olevaa alle 30-vuotiasta. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista 33 000:lla ammatillisesti

Lisätiedot

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, E-vastuualue TE-toimistot TEM/2905/ /2012

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, E-vastuualue TE-toimistot TEM/2905/ /2012 Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, E-vastuualue TE-toimistot 21.2.2013 TEM/2905/03.01.04/2012 Täydennys työ- ja elinkeinoministeriön linjauksiin nuorisotakuun toteuttamisesta TE-hallinnossa Nuorisotakuun

Lisätiedot

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013

Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Ajankohtaista aikuiskoulutuksesta 2013 Aikuiskoulutuspolitiikan yksikkö Johtaja Kirsi Kangaspunta 14.3.2013 Aikuiskoulutuksen budjettimuutokset Määrärahan muutokset kehyskaudella 2013-2016 verrattuna vuoteen

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Heureka

Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä Heureka Etelä-Suomen nuorten työpajatoiminnan kehittämispäivä 15.11.2016 Heureka Nuorten ohjautuminen nuorten työpajatoimintaan ja muuta ajankohtaista työja elinkeinoministeriöstä Ari-Pekka Leminen, TEM Sisältöä

Lisätiedot

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena

Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Ammatillinen kuntoutus työhön paluun tukena Työhön paluu tutkimuksen ja käytännön haasteena 18.3.2014 Marjukka Aaltonen, kuntoutusjohtaja, Kiipulan kuntoutuskeskus marjukka.aaltonen@kiipula.fi, puh. 050

Lisätiedot

Yhteiskuntatakuu ja sukupolvien välinen sopiminen. Lauri Ihalainen 16.10.2012

Yhteiskuntatakuu ja sukupolvien välinen sopiminen. Lauri Ihalainen 16.10.2012 Yhteiskuntatakuu ja sukupolvien välinen sopiminen Lauri Ihalainen 16.10.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 32 400 työtöntä alle 25v-vuotiasta työnhakijaa. 55 000 työtöntä alle 30-vuotiasta, joista 33 000:lla

Lisätiedot

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09

Kiinni työelämässä -seminaari 11.11.09 MAHIS TYÖHÖN Kiinni työelämässä -seminaari Työllistymisen tuet ja palvelut Sari Honkonen ja Arja Pitkänen 11.11.09 1 TYÖLLISTYMISTÄ EDELTÄVÄT PALVELUT Työssäoppiminen on oppilaitoksen järjestämää työpaikalla

Lisätiedot

KAIKILLE TYÖTÄ JA TEKEMISTÄ? VÄLITYÖMARKKINAT AKTIIVISENA JA JOUSTAVANA RATKAISUNA. Hallitusneuvos Päivi Kerminen

KAIKILLE TYÖTÄ JA TEKEMISTÄ? VÄLITYÖMARKKINAT AKTIIVISENA JA JOUSTAVANA RATKAISUNA. Hallitusneuvos Päivi Kerminen KAIKILLE TYÖTÄ JA TEKEMISTÄ? VÄLITYÖMARKKINAT AKTIIVISENA JA JOUSTAVANA RATKAISUNA Hallitusneuvos Päivi Kerminen RAKENNETYÖTTÖMYYTTÄ KOSKEVAT KEHITTÄMISLINJAUKSET 1. Ongelmalähtöisestä tarkastelusta vahvuuksien

Lisätiedot