HY / Syyslukukausi 2013 / Laakso & Loikkanen* KAUPUNKITALOUSTIEDE 1. JOHDANTO: Mitä on kaupunkitaloustiede (Urban economics)? Avainsana(t)?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HY / Syyslukukausi 2013 / Laakso & Loikkanen* KAUPUNKITALOUSTIEDE 1. JOHDANTO: Mitä on kaupunkitaloustiede (Urban economics)? Avainsana(t)?"

Transkriptio

1 1 HY / Syyslukukausi 2013 / Laakso & Loikkanen* KAUPUNKITALOUSTIEDE 1. JOHDANTO: Mitä on kaupunkitaloustiede (Urban economics)? Avainsana(t)? 1.1. Aihealueita - kaupunkien synty, kasvu, pysähtyneisyys, taantuminen ja kuolema; syklit - taloudellinen kasvu ja kaupungistuminen - ja kaupunkien verkostot (kansalliset, kansainväliset) - maa- ja kiinteistömarkkinoiden toiminta kaupunkialueilla - yritysten ja kotitalouksien sijaintivalinnat - maan hinnanmuodostus - kiinteistömarkkinat: asunto- ja toimitilamarkkinat - kaupunkien työmarkkinat: - työmarkkinoiden luonne ja toiminta - tuottavuus ja tulonmuodostus - työllisyys, työttömyys, kaupunkiköyhyys yms. ongelmat - kaupungit kulutuspaikkoina - kuluttajan teoria kun sijainnilla on merkitystä - paikallinen julkistalous - fiskaalisen federalismin problematiikka: julkisen sektorin rakenne, eri tasojen (kunnat, välitasot, valtio, EU) tehtävät ja rahoitusmuodot sekä fiskaaliset ym. suhteet - julkiset (tuottaja vai tilaaja?) palvelusektorit kaup. alueilla - kunnallistekniikka: vesi, viemäri, sähkö, - kommunikaatioyhteydet: liikenne, viestintä ym. - palvelut: koulutus, sosiaali- ja terveyssektori, kulttuuri *

2 Kaupunkitaloustieteen suhde taloustieteen muihin lähialueisiin - aluetaloustiede (regional economics) - ulkomaankauppateoria (international trade) - paikallinen julkistalous (local public finance) - urbaani julkistalous (urban public finance) - kunnallistalous Toisaalta yhtymäkohtia erikoisaloihin - asumisen talous (housing economics) - kiinteistömarkkinoiden talous (real estate economics) - liikennetalous (transportation economics) - ympäristötalous - koulutuksen talous (economics of education) - terveystaloustiede (health economics) - kulttuurin talous (economics of culture) 1.3. Kaupunkitaloustieteen suhde muihin tieteenaloihin - maantiede, talousmaantiede - huom. suhde taloustieteiden uusi talousmaantiede (new economic geography) lähestymistapaan - kaupunkimaantiede - eri tieteenaloihin liittyvä kaupunkitutkimus - kaupunkihistoria, -sosiologia, -ekologia, väestötiede, kulttuuritutkimus jne. - kaupunkisuunnittelu, arkkitehtuuri 1.4. Tämän kurssin sisältö ja lukumateriaali Seppo Laakso & Heikki A. Loikkanen: Kaupunkitalous. Johdatus kaupungistumiseen, kaupunkien maankäyttöön sekä yritysten ja kotitalouksien sijoittumiseen. Gaudeamus Kirja, helmikuu 2004 sekä Heikki A Loikkanen & Seppo Laakso & Ilkka Susiluoto (toim.): Metropolialueen talous. Näkökulmia kaupunkitalouden ajankohtaisiin aiheisiin. Kaupunkitutkimus ja metropolipolitiikka & Helsingin kaupungin tietokeskus, Seppo Laakso & Heikki A. Loikkanen: Kaupunkitalous, kirjan sisällysluettelon mukaan:

3 3 Laakson luennoimat luvut sinisellä, Loikkasen mustalla, Itse luettavat punaisella 1. Johdanto (HAL & SL yhdessä) OSA I: KAUPUNGISTUMINEN JA KAUPUNKITALOUS 2. Miksi kaupunkeja on olemassa? 3. Kaupunki ja kaupunkialue 4. Kaupunkitaloustieteen oppihistoriaa 5. Kaupungistumisen historiaa OSA II: MARKKINAVOIMAT JA KAUPUNKIEN KEHITYS 6. Yritysten sijoittuminen ja alueiden erikoistuminen 7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa 8. Kaupunkien verkostot 9. Kaupunkialueiden kasvu 10. Kotitalouksien sijoittuminen ja liikkuvuus OSA III: KAUPUNKIALUEEN MAANKÄYTTÖ 11. Miten maankäyttö ja kaupunkirakenne muodostuvat? 12. Maan arvo 13. Kotitalouksien sijoittuminen kaupunkialueella 14. Yritysten sijoittuminen kaupunkialueella 15. Kaupunkialueen maankäyttö 16. Yhteiskunnan ohjaus maankäytössä 17. Maankäytön suunnittelun instituutiot ja lainsäädäntö OSA IV: KAUPUNKIALUEEN ASUNTOMARKKINAT 18. Asuminen ja asuntomarkkinat kaupunkialueella 19. Miten kotitalous ja asunto kohtaavat? 20. Asuntojen kysyntä, tarjonta ja hinta makronäkökulmasta 21. Slummit ja pummit kaupungin asuntomarkkinoiden erityispiirteitä 22. Voiko asuntomarkkinoita ohjata? asuntopolitiikka OSA V: LIIKENNE JA VIESTINTÄ KAUPUNKIALUEILLA 23. Liikenteen ja viestinnän merkitys asukkaille ja yrityksille 24. Liikenteen ja viestinnän kehitys ja rakenne 25. Kaupunkiliikenteen kysyntä, tarjonta ja hinta 26. Liikenteen ulkoisvaikutukset 27. Liikenteen maankäyttö 28. Kaupunkiliikenteen rahoitus ja hinnoittelu OSA VI: PAIKALLINEN JULKISTALOUS JA KAUPUNGISTUMISEN ONGELMAT 29. Kaupungit ja julkinen sektori (sijasta: Metrotalous, luvut 14 (HAL), 15 (AM&LO) 30. Kaupungistumisen ongelmat ja niiden hallinta (sijasta: Metrotalous, luku 22 (HAL&SL&IS) 31. Alue- ja kaupunkipolitiikka (sijasta: Metrotalous, luku 12 (HT)) 32. Kaupunkien tulevaisuus (sijasta: Metrotalous, luvut 19 (V&B), 20 (A&A)

4 4 2. Miksi kaupunkeja on olemassa? 2.1 Kaupunkien olemassaolon perusta A. Millä edellytyksillä kaupunkeja ei synny: eli miten saadaan maaseutumaisen haja-asutukseen perustuva aluerakenne - tuotannontekijät: maa ja työvoima - hyödykkeet: vilja (W) ja kangas (C) - tuotantoteknologia: - viljantuotannossa tarvitaan maata ja työpanosta - myös kankaan tuotantoon tarvitaan maata ja työtä, koska villa saadaan lampaista, joiden hoitoon tarvitaan maata - kaikkia asukkaat (kotitaloudet) ovat yhtä tuottavia molempien hyödykkeiden tuotannossa: - työtunnin työpanoksella voi tuottaa joko viljakilon tai metrin kangasta - maa on homogeenista (ei tuottavuuseroja) - ei tuotannon skaalaetuja (vakioskaalatuotot) - kuljetusteknologia: kävellen, maksimivauhti 7 km/tunti Näillä oletuksilla: - kotitaloudet ovat omavaraisia - kaupankäynnistä ei ole etua - kaupungille ei ole tarvetta, koska ei tarvita keskitettyä tuotanto tai kauppapaikkaa - asutusrakenne on hajautunut: kaupungin edellyttämää vuorovaikutusta ja asukastiheyttä ei synny B. Kaupunkien taloudellisia syitä (johdatusta) Yllä esitettyjä haja-asutukseen johtavia oletuksia täytyy muuttaa, jotta saadaan aikaan alueellisia kasaumia eli kaupunkeja B.1. Tuotannon skaalaedut (yritystasolla)

5 5 - jos vakioskaalatuottojen sijaan tuotannossa esiintyy skaalaetuja tehdastuotanto korvaa kotituotantoa - syntyy teollisuuskaupunkeja (minimissään yhden tehtaan kaupunkeja) ja/tai kauppapaikkoja - työntekijät asettuvat asumaan tehtaiden (tai kauppapaikkojen) ympärille, muodostuu kaupunki - maan hinta lähellä kaupunkikeskustaa (ja muissa edullisimmissa sijainneissa) kasvaa, jolloin asuntojenkin (= tontti + rakennus) hinta siellä nousee - keskustassa tonttikoot pienenevät ja asukastiheys keskustassa nousee Skaalaetujen taustalla on mm. - erikoistumisen kasvu tuotannossa (kaikki eivät tee kaikkea) - jakamattomat tuotannontekijät (koneet, laitteet, rakennukset) B.2. Alueellisen erikoistumisen taustalla absoluuttista (maan tai sisämarkkina-alueen piirissä) ja/tai suhteellista (maiden välillä) etua tuotannossa B.3. Kuljetuskustannusten rooli Kuljetuskustannusten on oltava riittävän alhaalla, jotta - kotitalouksien oman kulutuksen ylittävä tuotanto kannatta viedä kauppapaikoille (vrt. nimi kauppala ) - tehdastuotantoa kannattaa viedä tuotantopaikan ulkopuolelle - erikoistuneiden alueiden välillä voi olla vaihdantaa B.4. Kasautumis- eli agglomeraatioedut - kasautumiseduissa on kyse positiivisesta ulkoisvaikutuksesta: taloudenpitäjän (yrityksen, kotitalouden) toimintaan syntyy positiivinen (ulkois-) vaikutus muiden taloudenpitäjien läheisyydestä sekä niiden toiminnan laajuuden (ja lukumäärän) kasvusta - kasautumisetujen olemassa olo selittää miksi kaupungit voivat olla suuria, monipuolisia ja kasvavat edelleenkin

6 6 B.4.1. Sijainti- eli lokalisaatioedut ovat sellaisia, jotka seuraavat määrätyn sektorin suuresta koosta kaupunkialueella (A. Marshall: external to the firm, internal to the industry) - yritysten tarvitsemien panosten markkinoilla suurempi erikoistuminen ja skaala- ym. edut - innovaatioiden synty ja leviäminen helpompaa sektorin piirissä samassa kaupungissa (läheisyys) B.4.2 Urbanisaatioedut ovat seurausta koko kaupunkialueen suuresta koosta ja monipuolisuudesta (J. Jacobs). - kuluttajille koituvat edut laajasta hyödykekirjosta, sekä alhaisista hinnoista (pl. asuminen) ja transaktiokustannuksista - suuressa kaupungissa on paitsi paljon pienen skaalan tavara- ja palvelutarjontaa ja erityisesti suuren skaalan vaatimaa tarjontaa (ooppera, metro, megatapahtumat ) - työntekijöille työttömyysriski on pienempi suurilla markkinoilla; kun yksi jättää, voi toinen ottaa - erikoistuneellakin työvoimalla useita mahd. työpaikkoja - yrityksille on etua siitä että niiden panoksia tuottavia yrityksiä on paljon (kilpailua, hyödykevariaatiota, yhteistyövaihtoehtoja jne. on paljon) ja nekin voivat erikoistua - eri hyödykkeiden markkinoiden koko useine yrityksineen ylläpitää kilpailua ja tehokkuutta - toisaalta on houkutteleva sijainti uudelle yritystoiminnalle ja erityisesti jos kaupunkialue kasvaa - uutta luova toiminta tuottavuus- ym. hyötyineen: - tiedon, ideoiden, innovaatioiden ja teknologian leviäminen yli sektorien; - uuden tiedon alhaiset etsintä- ja löytämis- kustannukset; (knowledge spillovers) - tutkimus- ja koulutus on osin suuren skaalan toimintaa, joka sijoitetaan suurelta osin suurten kaupunkien alueille (yliopistot, tutkimuslaitokset, T&K jne.)

7 7 Mittakaavaedut Yritykselle sisäiset Yritykselle ulkoiset Urbanisaatioedut (monipuolisuus) Lokalisaatioedut (erikoistuminen) Kilpailu Yhteistyö Yhteiset työmarkkinat Erikoistuneet välituotteet ja palvelut Informaatiovirrat Matching Sharing Learning Tutkimustuloksia mittakaavaeduista - Kun kaupungin koko 2- kertaistuu, alueen tuottavuus kohoaa 3 8 %. - Väestötiheyden 2- kertaistuminen lisää tuottavuutta 5 %. - Toimialan koon 2- kertaistuminen alueella lisää toimialan yritysten tuottavuutta keskimäärin 4,5 % ko. alueella - Yritysten fyysinen, teknologinen ja historiallinen läheisyys lisää tuottavuutta Lähde: Rosenthal ja Strange (2003): Handbook of Urban and Regional Economics Skaalaedut, lokalisaatioedut ja urbanisaatioedut selittävät osaltaan miksi esimerkiksi - Suomessa Helsingin seutukunnan osuus Suomen pinta-alasta oli 1 prosentti ja sen osuus maan tuotannosta oli 35 prosenttia vuonna Ranskassa Pariisin metropolialue käsittää 2 prosenttia maa-alasta, mutta 30 prosenttia tuotannosta - maa-ala, jolla tuotetaan puolet maailman kokonaistuotannosta on vain1,5 % maapallon maapinta-alasta eli pienempi kuin Algeria

8 8 Talousmaantiede on Maamme - laulun sanoin laaksoa ja kukkulaa, kuten mm. USA:n ja Euroopan ja BKT: alueellinen kasautuminen alla olevissa kuvissa osoittaa (Lähde: Maailmanpankin World Development Report 2009: Reshaping Economic Geography)

9 9 MIKSI KAIKKI TALOUDELLIEN TOIMINTA JA IHMISET EIVÄT SIJOITU YHTEEN SUURKAUPUNKIIN? - suuri väkimäärä ja ostovoima nostavat asuntojen ja muiden kiinteistöjen hintoja - hinnat nousevat sitä suuremmiksi mitä parempia sijaintiin liittyviä etuja niihin liittyy eli niistä joutuu maksamaan - suurkaupunkiin liittyvät edut eivät koske kaikkien toimialojen taloudellista toimintaa, esimerkkejä: - maaintensiiviset sektorit: maa- ja metsätalous, kalastus - resurssiperäiset toimialat: kaivokset - erikokoiset kaupunkialueet erikoistuvat eri tavoin - suurkaupunkiympäristöön liittyy myös haittoja sekä yrityksille että kotitalouksille B5. ELI vastapainona urbanisaation haitat (Kirjan luku 30) - liikenneruuhkat ja pitkät matka- ja kuljetusajat, melu ja saasteet sekä rikollisuus ja turvattomuus jotka taas alentavat suurkaupunkien hintapaineita ja erityisesti siellä missä niiden vaikutus on suurin ONNISTUNEEN KAUPUNKIPOLITIIKAN PARADOKSI: - Kun liikennettä, maankäyttöä, meluntorjuntaa, ilmansuojelua jne. koskevalla politiikalla onnistutaan parantamaan suurkaupunkiympäristön laatua kotitalouksien ja yritysten kannalta se lisää niiden houkuttelevuutta, lisää väkimäärää ja johtaa helposti uuteen kierteeseen samoja ongelmia. - Kaupunkiverkosto on avoin systeemi, jossa yritysten ja kotitalouksien sijaintivalinnat vaikuttavat maaseudun ja erikokoisten kaupunkien asemaan Perustietoja kaupungistumisesta - kuvamateriaalia alla ja Laakso-Loikkanen: Kaupunkitalous, kuvat sekä )

10 Degree of urbanization, % Degree of urbanization, % 10 URBANIZATION IN A FEW COUNTRIES DURING FIN England Netherlands Germany Sweden USA France Finland Source: Bairoch 1988 (years ), Statistical yearbook (year 1996). 3 Degree of urbanization and GDP per capita in Finland, (index, 1926=100) GDP per capita, index (1926=100) Source: Vattula 1983, Hjerppe 1988, Statistical yearbook, Laakso & Loikkanen (2004). 4

11 Miljoonaa asukasta 11 Picture 2: Degree of urbanization and GDP per capita (purchase power equalized) in world countries 1997 % 100 Singapore Ruotsi Norway Suomi USA Switzerland Portugal Ruanda USD EU ja Norja+Sveitsi Muu Eurooppa ja Venäjä Afrikka Aasia ja Oseania Amerikka 7 Väestö aluetyypeittäin Suomessa Lähde: Metropolialueen talous, luku2 Keskusalueet: Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion seudut Keskusalueet Maaseutualueet Muut kaupunkialueet Keskusalueet: Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun, Jyväskylän, Lahden ja Kuopion seudut

12 henkeä 12 Lähde: Metropolialueen talous, luku 8 Väestönmuutos Helsingin seudulla alueittain Helsinki Vantaa Espoo+Kauniainen Kehysalue

13 13 3. Kaupunki ja kaupunkialue (urbaani alue) 3.1. Kaupunkitaloustieteen kaupunki - toiminnallinen (funktionaalinen) taloudellinen määrittely: - työ- ja asuntomarkkina-alue - riittävän suuri asukastiheys - taloudellisten ja sosiaalisten kontaktien runsaus - muita aluejakoja: - kunta, seutukunta, maakunta, (ent. lääni) nyt ALY:t ja ELY:t Kuvio 3.1: Tyypillinen kaupunkialue Muu maakunta Ympäryskunnat maaseutualue taajama taajama Keskuskunta pääkeskus maaseutualue Ympäryskunnat Muu maakunta

14 Toiminnalliset ja tilastolliset aluejaot A. NUTS-aluejako (ja suuraluejako) - NUTS 1: Manner-Suomi ja Ahvenanmaa - NUTS 2 (v ): Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi, Länsi-Suomi, Pohjois- ja Itä- Suomi, Ahvenanmaa - NUTS 3: maakunnat 19 kpl - NUTS 4: seutukunnat 70 kpl - vastaavat kohtuullisen hyvin toiminnallista. kaup. aluetta - NUTS 5: kunnat kpl/v.1917, 602/1937, 518/1970, 431/2006, 342/2010, 320/ Lisäksi: - aluehallintovirastot 7 kpl - ELY-keskukset (elinkeino-, liikenne- ja ympärisökeskus) 16 kpl B. Taajama-alueittainen kuntaryhmitys (ks. kuvio 3.2) Kunnat jaetaan vuosittain kolmeen ryhmään: 1. kaupunkimaiset kunnat: väestöstä vähintään 90 % asuu taajamissa tai suurimman taajaman väkiluku on vähintään (61 kpl v. 2011, 68 % väestöstä) 2. taajaan asutut kunnat: väestöstä vähintään 60 %, mutta alle 90 %, asuu taajamissa ja suurimman taajaman väkiluku on vähintään mutta alle (65 kpl v. 2011, 16 % väestöstä) 3. maaseutumaiset kunnat: kunnat, joiden väestöstä alle 60 % asuu taajamissa ja suurimman taajaman väkiluku on alle , sekä kunnat, joiden väestöstä vähintään 60 %, mutta alle 90 %, asuu taajamissa ja suurimman taajaman väkiluku on alle (210 kpl v. 2011, 16 % väestöstä) C. Vartiaisen ja Antikaisen kaupunkiryhmittely - taajama-asteen lisäksi kaupunkimaisuudelle on asetettu muita kriteereitä, jotka liittyvät kokoon, elinkeinorakenteeseen ja resurssipohjaan: mm. pendelöinti keskukseen tulisi olla vähintään 20 % tai vähintään 15 %. Tilastotietojen saatavuudesta ym. syistä johtuen he kuitenkin käyttävät seutukuntaa kaupunkialueiden rajausperusteena. Heidän kriteereillään Suomessa on 35 keskeistä kaupunkiseutua. HUOM: Vartiaisen ja Antikaisen vuoden 1998 seutukuntapohjaista kaupunkialuemäärittelyä käytetään useimmissa tämän kirjan esimerkeissä kuvaamaan Suomen kaupunkialueita. D. Marie Reijon (1993) kaupunkiryhmittely - kuntatasoa lukuun ottamatta ei perustu hallinnolliseen tai tilastolliseen aluejakoon. Reijon määrittelemät 41 kaupunkialuetta (v. 1985) ovat luonteeltaan lähinnä urbaaneja työmarkkina-alueita. Kukin kaupunkialue koostuu keskuskunnasta ja ympäryskunnista. Keskuskunnan rajauskriteerinä olivat asukasmäärä 1 (yli ) ja kerrostalovaltaisuus (vähintään 40 %). Ympärys-kunniksi määriteltiin ne kunnat, joiden työvoimasta yli 20 % käy työssä keskuskunnassa. Reijon kaupunkialueita käytetään useissa Kaupunkitalous kirjan esityksissä. (Ks. Taulukko 3.1 kirjassa) 1 Kahdella mukaan otetulla kaupunkialueella (Loviisa ja Mänttä) keskuskaupungin väestö on selvästi pienempi kuin henkeä.

15 15 4. Kaupunkitaloustieteen oppihistorian käänteitä (lue itse*) - Smith (1776): The Wealth of Nations - Ricardo (1821): Principles of Political Economy and Taxation Von Thünen (1826): The Isolated State (Der isolierte staat..) - Marshall (1890): Principles of Economics. - Hurd (1903) Principles of City Land values - Christaller (1933): Die Centralen Orte in Süddeutschland - Lösch (1940): The Economics of Location (Die Raumliche Ordnung der Wirtschaft) luvun uusi kaupunkitaloustiede (new urban economics) - Alonso-Mills-Muth tradition yksikeskustainen (monosentrinen) kaupunkimalli ja sen variantit - Alonso (1964): Location and Land Use - Mills (1967): An Aggregative Model of Resource Allocation in a Metropolitan Area - Muth (1969): Cities and Housing luku: uusi talousmaantiede, new economic geography - Krugman (1991): Geography and Trade. MIT Press., Krugman (1991): Increasing Returns and Economic Geography, Journal of Political Economy 99: ss Fujita, M. & Krugman, P. & Venables, A. (1999): The Spatial Economy: Cities, regions and international trade. (Kansantaloustieteen jatko-opintojen vaatimuksissa) Alan kirjallisuudesta ks. kirjallisuusluettelo, jonne pääsee kurssisivulla olevasta linkistä 5. Katsaus kaupungistumisen historiaan (ks. SL&HAL luku 5) - lue teksti ja katso kuvia *OPPIHISTORIASTA: ks. Laakso, S, - Loikkanen, H.A. Lönnqvist, H : Oppihistoriallinen katsaus kaupunkitaloustieteeseen, Kansantaloudellinen aikakauskirja 4/2002, vol. 98, ss Jokseenkin sama on Laakso-Loikkanen kaupunkitalous kirjan luku 4: Kaupunkitaloustieteen oppihistoriaa.

KAUPUNKITALOUSTIEDE. 1. JOHDANTO: Mitä on kaupunkitaloustiede (Urban Economics)? Avainsana(t)?

KAUPUNKITALOUSTIEDE. 1. JOHDANTO: Mitä on kaupunkitaloustiede (Urban Economics)? Avainsana(t)? 1 MONISTE 1 ss- 1-8 SL 2004 / Prof. Heikki A. Loikkanen KAUPUNKITALOUSTIEDE 1. JOHDANTO: Mitä on kaupunkitaloustiede (Urban Economics)? Avainsana(t)? 1.1. Aihealueita - kaupunkien synty, kasvu, pysähtyneisyys,

Lisätiedot

Kaupunkialueiden maankäyttö ja taloudellinen kehitys maapolitiikan vaikutuksista tuottavuuteen sekä työ- ja asuntomarkkinoiden toimivuuteen

Kaupunkialueiden maankäyttö ja taloudellinen kehitys maapolitiikan vaikutuksista tuottavuuteen sekä työ- ja asuntomarkkinoiden toimivuuteen VATT valmisteluraportti 17 Kaupunkialueiden maankäyttö ja taloudellinen kehitys maapolitiikan vaikutuksista tuottavuuteen sekä työ- ja asuntomarkkinoiden toimivuuteen Heikki A. Loikkanen Kaupunkitaloustieteen

Lisätiedot

SUOMEN JA MUIDEN MAIDEN ASUNTOMARKKINOITA KOSKEVIA KUVIOITA

SUOMEN JA MUIDEN MAIDEN ASUNTOMARKKINOITA KOSKEVIA KUVIOITA 162 SUOMEN JA MUIDEN MAIDEN ASUNTOMARKKINOITA KOSKEVIA KUVIOITA TÄSTÄ AINEISTOSTA KIITOS KUULUU KARI TAKALALLE, JOKA ON PÄIVITTÄNYT AINEISTOA VUODESTA TOISEEN. AINEISTO ON TARKOITETTU VAIN LUENTOKÄYTTÖÖN

Lisätiedot

Kaupunkien kasvusta, maankäytöstä sekä kunta- ym. reformeista taloustieteilijän silmin

Kaupunkien kasvusta, maankäytöstä sekä kunta- ym. reformeista taloustieteilijän silmin Kaupunkien kasvusta, maankäytöstä sekä kunta- ym. reformeista taloustieteilijän silmin Heikki A. Loikkanen Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Helsingin yliopisto Suomen ja maailmantalouden kurssi,

Lisätiedot

Etäisyys katoaa! Purkautuvatko kaupungit? Antti Kurvinen

Etäisyys katoaa! Purkautuvatko kaupungit? Antti Kurvinen Etäisyys katoaa! Purkautuvatko kaupungit? Antti Kurvinen 2.2.2017 Kaupungistumisen perusta taloustieteen näkökulma Jos erikoistumisesta ei ole hyötyä eikä tuotannossa ole mahdollista saavuttaa mittakaavaetuja

Lisätiedot

SEKTORITUTKIMUS / Alue ja yhdyskuntarakenne ja infrastuktuurit jaosto Tutkimusteema Monikeskuksinen aluerakenne ja alueiden toimivuus

SEKTORITUTKIMUS / Alue ja yhdyskuntarakenne ja infrastuktuurit jaosto Tutkimusteema Monikeskuksinen aluerakenne ja alueiden toimivuus SEKTORITUTKIMUS / Alue ja yhdyskuntarakenne ja infrastuktuurit jaosto Tutkimusteema Monikeskuksinen aluerakenne ja alueiden toimivuus Seppo Laakso (Kaupunkitutkimus TA) & Paavo Moilanen (Strafica) Yritystoiminnan

Lisätiedot

Näkökulmia liikenteen laajempiin taloudellisiin vaikutuksiin

Näkökulmia liikenteen laajempiin taloudellisiin vaikutuksiin WHOLE-hanke asiantuntijatyöpaja 17.5.2016 Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Näkökulmia liikenteen laajempiin taloudellisiin vaikutuksiin Saavutettava sijainti resurssina Liikenteen laajemmat vaikutukset

Lisätiedot

Uudenmaan maakuntavaltuuston ja hallituksen seminaari, Messukeskus, Helsinki 3.10.2013

Uudenmaan maakuntavaltuuston ja hallituksen seminaari, Messukeskus, Helsinki 3.10.2013 Maankäyttö kilpailukyvyn vahvistajana. Yhteydet tuottavuuteen sekä työ- ja asuntomarkkinoiden toimivuuteen Heikki A. Loikkanen Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori Helsingin yliopisto Uudenmaan maakuntavaltuuston

Lisätiedot

Kaupungistumisesta, aluekehityksestä ja Helsingin seudun kasvusta*

Kaupungistumisesta, aluekehityksestä ja Helsingin seudun kasvusta* Kaupungistumisesta, aluekehityksestä ja Helsingin seudun kasvusta* Heikki A. Loikkanen Kaupunkitaloustieteen professori (emeritus), Helsingin yliopisto Taloustieteellinen yhdistys, Kaupungit ja kasvu -seminaari,

Lisätiedot

SEKTORITUTKIMUS / Alue ja yhdyskuntarakenne ja infrastuktuurit jaosto Tutkimusteema Monikeskuksinen aluerakenne ja alueiden toimivuus

SEKTORITUTKIMUS / Alue ja yhdyskuntarakenne ja infrastuktuurit jaosto Tutkimusteema Monikeskuksinen aluerakenne ja alueiden toimivuus SEKTORITUTKIMUS / Alue ja yhdyskuntarakenne ja infrastuktuurit jaosto Tutkimusteema Monikeskuksinen aluerakenne ja alueiden toimivuus Seppo Laakso (Kaupunkitutkimus TA) & Paavo Moilanen (Strafica) Yritystoiminnan

Lisätiedot

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos

Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän maankäytön visio 2040 23.3.2010 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Kilpailukyky ja yritystoiminnan muutos Mäntsälän muutos maaseutupitäjästä osaksi Helsingin seutua Mäntsälän yritystoiminta

Lisätiedot

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY Päivi Kilpeläinen & Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Vilja Tähtinen, HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY Päivi Kilpeläinen & Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Vilja Tähtinen, HSY Helsingin seudun yritysraportti Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY Päivi Kilpeläinen & Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Oy Vilja Tähtinen, HSY Helsingin seutu on Suomen suurin tuotannon ja yritystoiminnan

Lisätiedot

23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa

23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa 23.5.2012 1 Rakentamisen näkymät EU-alueella ja Suomessa Pekka Pajakkala Senior Advisor, VTT President of EUROCONSTRUCT 2012 23.5.2012 2 Rakentamisen näkymät EU, CEE, SUOMI 1. VTT 2. TALOUDEN JA RAKENTAMISEN

Lisätiedot

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin

- kaupunkialueen tuotanto voidaan jakaa paikalliseen käyttöön jäävään ja alueen ulkopuolelle menevään vientiin 76 9. Kaupunkialueiden kasvu - talouskasvu: kaupunkialueen työllisyyden (ja tuotannon) kasvu, jonka taustalla on - kaupungin tuottamien hyödykkeiden kysynnän kasvu ---> työvoiman kysynnän kasvu - työvoiman

Lisätiedot

Ajankohtaista alueluokituksista - avaimet uusiin aluetilastoihin

Ajankohtaista alueluokituksista - avaimet uusiin aluetilastoihin Ajankohtaista alueluokituksista - avaimet uusiin aluetilastoihin Alueet, yritykset ja tuotteet - Tietoa löytyy, kun luokitukset ovat tiedossa -seminaari 11.3.2009 Ulla-Maarit Saarinen Esityksen sisältö

Lisätiedot

SUOMEN JA MUIDEN MAIDEN ASUNTOMARKKINOITA KOSKEVIA KUVIOITA

SUOMEN JA MUIDEN MAIDEN ASUNTOMARKKINOITA KOSKEVIA KUVIOITA 1 SUOMEN JA MUIDEN MAIDEN ASUNTOMARKKINOITA KOSKEVIA KUVIOITA TÄSTÄ AINEISTOSTA KIITOS KUULUU KARI TAKALALLE, JOKA ON PÄIVITTÄNYT AINEISTOA VUODESTA TOISEEN. AINEISTO ON TARKOITETTU VAIN LUENTO- KÄYTTÖÖN

Lisätiedot

Helsingin yleiskaavan kasvuseminaari / Esko Lauronen 14.1.2013

Helsingin yleiskaavan kasvuseminaari / Esko Lauronen 14.1.2013 Helsingin yleiskaavan kasvuseminaari / Esko Lauronen 14.1.2013. 2 Suurkaupungistuminen, kaupunkitalous ja kasvu Yk-seminaari / Lauronen Esko 14.1.2013c..jotain Helsingin asuntomarkkinoiden luonteesta 3

Lisätiedot

Kaupunkipolitiikkaa etsimässä

Kaupunkipolitiikkaa etsimässä Keskustelutilaisuus alue- ja kaupunkipolitiikasta Vasemmistoliiton aluepoliittinen ryhmä ja eduskuntaryhmä Eduskunta 20.4.2017 Seppo Laakso Kaupunkitutkimus TA Oy Kaupunkipolitiikkaa etsimässä Aluekehityksen

Lisätiedot

Suhteellisen edun periaate, kansainvälinen kauppa ja globalisaatio

Suhteellisen edun periaate, kansainvälinen kauppa ja globalisaatio Suhteellisen edun periaate, kansainvälinen kauppa ja globalisaatio Juha Tarkka Tieteiden yö 13.01.2005 Suhteellisen edun periaate ulkomaankaupassa Yksinkertainen väite: vapaan kilpailun oloissa kunkin

Lisätiedot

Asuntojen hinnat ja kaavoitus. Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa

Asuntojen hinnat ja kaavoitus. Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa Asuntojen hinnat ja kaavoitus Tuukka Saarimaa, VATT Arvokas kaupunki 14.10.2015, Vantaa 1. Asuntojen alueellisista hintaeroista 2 Ei ole outoa, että Suomessa on kalliita asuntoja Pääkaupunkiseudun (Helsinki,

Lisätiedot

Kaupungistuvan Suomen aluekehittämispolitiikka

Kaupungistuvan Suomen aluekehittämispolitiikka Osmo Soininvaara Kaupungistuvan Suomen aluekehittämispolitiikka Loura-seminaari 4.2.2016 Miksi kaupungistutaan: Kaupungit kasvavat kaikkialla Erityisesti suuret kaupungit Jotkut suuret kaupungit myös surkastuvat,

Lisätiedot

KUNNAT JA VESIHUOLTO: VAIHTOEHTOJA VAI SUORAVIIVAISUUTTA Pekka Pietilä, TkT TTY/CADWES-ryhmä

KUNNAT JA VESIHUOLTO: VAIHTOEHTOJA VAI SUORAVIIVAISUUTTA Pekka Pietilä, TkT TTY/CADWES-ryhmä Argumenta seminaari Tampereen teknillinen yliopisto 17.2.2012 KUNNAT JA VESIHUOLTO: VAIHTOEHTOJA VAI SUORAVIIVAISUUTTA Pekka Pietilä, TkT TTY/CADWES-ryhmä www.tut.fi/cadwes CADWES Capacity Development

Lisätiedot

OSA II: MARKKINAVOIMAT JA KAUPUNKIEN KEHITYS. 6. Yritysten sijoittuminen ja alueiden erikoistuminen

OSA II: MARKKINAVOIMAT JA KAUPUNKIEN KEHITYS. 6. Yritysten sijoittuminen ja alueiden erikoistuminen 16 OSA II: MARKKINAVOIMAT JA KAUPUNKIEN KEHITYS 6. Yritysten sijoittuminen ja alueiden erikoistuminen Seuraavassa paneudutaan yksityiskohtaisemmin joihinkin Kaupunkitalous -kirjan luvun 6 teemoihin sitä

Lisätiedot

MUUTTOLIIKE KAUPUNGISTUMISEN MUUTOSAJURINA. Valtiotieteen tohtori Timo

MUUTTOLIIKE KAUPUNGISTUMISEN MUUTOSAJURINA. Valtiotieteen tohtori Timo MUUTTOLIIKE KAUPUNGISTUMISEN MUUTOSAJURINA Valtiotieteen tohtori Timo Aro @timoaro 17.5.2017 KAUPUNGISTUMINEN NYKYISESSÄ HALIITUSOHJELMASSA? KESKITTYMIS- JA HARVENEMISKEHITYS Kaupunkialueiden väkiluku

Lisätiedot

Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti

Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti Valokuva: 2012 BLOM Ikäystävällinen Hervannan palvelualue -projekti Ympäristöministeriö Tampereen kaupunki Tampereen Kotilinnasäätiö Tampereen Vanhuspalveluyhdistys ry Vaihtoehtoja ikäihmisen asumiseen

Lisätiedot

Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja?

Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja? Tuottavatko markkinat kohtuuhintaisia asuntoja? Maanmittauspäivät 2019 Tuukka Saarimaa Kaupunkitaloustieteen apulaisprofessori Aalto-yliopisto ja Helsinki GSE Ymmärretäänkö markkinoiden toimintaa? HS 25.3.2019

Lisätiedot

Tarvitaanko kaupunki- ja maaseutuluokittelua. Marja Tammilehto-Luode, kehittämispäällikkö, TK/Henkilötilastot

Tarvitaanko kaupunki- ja maaseutuluokittelua. Marja Tammilehto-Luode, kehittämispäällikkö, TK/Henkilötilastot Tarvitaanko kaupunki- ja maaseutuluokittelua Marja Tammilehto-Luode, kehittämispäällikkö, TK/Henkilötilastot Tarvitaanko kaupunki- ja maaseutuluokittelua! TK:n käyttämät kansalliset luokittelut! Kansainväliset

Lisätiedot

Talousarvio ja suunnitelma 2013. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän ehdotus 25.10.2012

Talousarvio ja suunnitelma 2013. Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän ehdotus 25.10.2012 Talousarvio ja suunnitelma 2013 Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän ehdotus 25.10.2012 Espoo on kasvukaupunki Syntyvyyden enemmyys ja maahanmuutto kasvattavat Espoon väestöä yli 4000 asukkaalla vuodessa. Myös

Lisätiedot

Näin uusi urbanismi rantautuu suomeen. Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto

Näin uusi urbanismi rantautuu suomeen. Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto Näin uusi urbanismi rantautuu suomeen Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto Urbanisaatiosta ja uudesta urbanismista Tulevaisuuden ennakoinnin vaikeasta välttämättömyydestä

Lisätiedot

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 BKT asukasta kohden vuonna 2012 ( ) 50 000 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 40 000 47 957 Bruttokansantuote laski vuonna 2012 huomattavasti Varsinais-Suomessa, kuten muissakin Etelä- Suomen

Lisätiedot

Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät?

Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät? Kuinka pitkälle ja nopeasti asuntomarkkinat yhdentyvät? OP -kiinteistökeskusten 60-vuotisjuhlaseminaari 9.8.2006 Pentti Hakkarainen, johtokunnan jäsen, Suomen Pankki Asuntomarkkinoilla vahvoja kansallisia

Lisätiedot

Asuntotuotantotarve 2015-2040

Asuntotuotantotarve 2015-2040 VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Asuntotuotantotarve 2015-2040 Erikoistutkija Terttu Vainio 25.1.2016 Suomen väestökehitys 2015 ennusteen mukaan (miljoonaa henkilöä) nettomaahanmuutto omavaraisväestö

Lisätiedot

Liikenneväylähankkeiden laajemmat taloudelliset vaikutukset

Liikenneväylähankkeiden laajemmat taloudelliset vaikutukset Liikenneväylähankkeiden laajemmat taloudelliset vaikutukset Päivi Nuutinen 8.11.2016 Liikennevirasto / Suunnittelu ja hankkeet / Hankesuunnitteluosasto Hankearvioinnin kehittämisen tavoitteet T1 T2 T3

Lisätiedot

*) %-yks. % 2018*)

*) %-yks. % 2018*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2017 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2017: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Politiikka ja talous Kaupungit poliittisen ja taloudellisen toiminnan kenttänä. ARK-C5002 Kaupunkiluennot Kimmo Lapintie

Politiikka ja talous Kaupungit poliittisen ja taloudellisen toiminnan kenttänä. ARK-C5002 Kaupunkiluennot Kimmo Lapintie Politiikka ja talous Kaupungit poliittisen ja taloudellisen toiminnan kenttänä ARK-C5002 Kaupunkiluennot Kimmo Lapintie Suunnittelu vs. politiikka ja talous? Suunnittelu on pitkäjänteistä, politiikka keskittyy

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2016

muutos *) %-yks. % 2016 TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2015 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2015: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit

Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Asemanseutujen kehittämiskonseptit ja investointimallit Ari Hynynen Professori Tampereen teknillinen yliopisto Arkkitehtuurin laitos / Seinäjoen kaupunkilaboratorio 28.01.2016 Miksi asemanseudut? Miksi

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2017*)

muutos *) %-yks. % 2017*) TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2016 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2016: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Tilastojen kehittämistarpeet aluetalouden ja politiikan näkökulmasta

Tilastojen kehittämistarpeet aluetalouden ja politiikan näkökulmasta Tilastojen kehittämistarpeet aluetalouden ja politiikan näkökulmasta Tilastokeskus 19.4.2007 Paavo Okko Kansantaloustieteen professori paavo.okko@tse.fi Näkökulmia aluetietoon Tutkimus Aluekehittäminen/alueintressin

Lisätiedot

Ennakoi, kehitä, jalosta kehittämis- ja hanketoiminnan johtaminen ammatillisessa koulutuksessa

Ennakoi, kehitä, jalosta kehittämis- ja hanketoiminnan johtaminen ammatillisessa koulutuksessa Ennakoi, kehitä, jalosta kehittämis- ja hanketoiminnan johtaminen ammatillisessa koulutuksessa Mika Maliranta (ETLA & Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu) MYÖTÄTUULESSA toimintaa ja tuloksia ammatilliseen

Lisätiedot

KAUPUNKISEUTUJEN JA -RAKENTEEN MUUTOS. Antti Rehunen, SYKE Markus Pöllänen, TTY

KAUPUNKISEUTUJEN JA -RAKENTEEN MUUTOS. Antti Rehunen, SYKE Markus Pöllänen, TTY KAUPUNKISEUTUJEN JA -RAKENTEEN MUUTOS Antti Rehunen, SYKE Markus Pöllänen, TTY Aluerakenne Yhdyskuntarakenne VUOROVAIKUTUS ERI MITTAKAAVATASOJEN VÄLILLÄ väestön ja asumisen, työpaikkojen ja tuotannon,

Lisätiedot

Miten asuntomarkkinat toimivat? Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto

Miten asuntomarkkinat toimivat? Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto Miten asuntomarkkinat toimivat? Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto Viisi huomiota Seudullisen kehityksen tilanteesta Hallinnon vastauksista Rakennetun ympäristön kehityksestä

Lisätiedot

Uutta yhdyskuntarakenteista Kuntajakoselvittäjien työseminaari 11.11.2014 Matti Vatilo

Uutta yhdyskuntarakenteista Kuntajakoselvittäjien työseminaari 11.11.2014 Matti Vatilo Uutta yhdyskuntarakenteista Kuntajakoselvittäjien työseminaari 11.11.2014 Matti Vatilo Vähän taustaa Aluerakenne keskittyy Yhdyskuntarakenne hajautuu Kaupungistuminen jatkuu Palvelurakenteet erilaistuvat

Lisätiedot

Työmarkkinatilastoista, niiden käytöstä ja tulkinnoista

Työmarkkinatilastoista, niiden käytöstä ja tulkinnoista Työmarkkinatilastoista, niiden käytöstä ja tulkinnoista Jarkko Pietilä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 27.3.2015 Pohjois-Pohjanmaan väestö 2013 VÄESTÖ 403 287 TYÖVOIMA 184 542 TYÖVOIMAN ULKOPUOLISET 218

Lisätiedot

Kaupungistumisen vaikutus talouskasvuun Prof. Hannu Piekkola, taloustiede VY

Kaupungistumisen vaikutus talouskasvuun Prof. Hannu Piekkola, taloustiede VY 12.9.2018 Kaupungistuminen ja talous -seminaari Kuntamarkkinoilla 12.9.2018, Kuntatalo Helsinki Kaupungistumisen vaikutus talouskasvuun Prof. Hannu Piekkola, taloustiede VY 1. Tuottavuus eli arvonlisä

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen

Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi. Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen toimialojen kasautuminen, YKR analyysi Paavo Moilanen Kaupunkiseutujen kasautumisanalyysi Ydinalue = pienin alue/tila (250 m ruudut) jolle sijoittuu 90 % työntekijöistä Kasautumisluku

Lisätiedot

Sääntely, liikasääntely ja talouskasvu. Erikoistutkija Olli Kauppi KKV-päivä kkv.fi. kkv.fi

Sääntely, liikasääntely ja talouskasvu. Erikoistutkija Olli Kauppi KKV-päivä kkv.fi. kkv.fi Sääntely, liikasääntely ja talouskasvu Erikoistutkija Olli Kauppi KKV-päivä 23.10.2014 Esityksen sisältö 1. Sääntelyn perusteet ja sääntelyteoria Ja muutama havainnollistava esimerkki 2. Liikasääntelyn

Lisätiedot

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012

TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ 2. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 2012 TYÖLLISYYS JA TYÖTTÖMYYS HELSINGISSÄ. VUOSINELJÄNNEKSELLÄ 01 Helsingin työllisyysaste oli vuoden 01 toisella neljänneksellä, prosenttia. Työllisyysaste putosi vuoden takaisesta 0, prosenttiyksikköä. Helsingissä

Lisätiedot

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI

POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI POHJANMAAN LIIKENNEJÄRJESTELMÄSUUNNITELMA 2040 SEMINAARI VALTAKUNNALLISTEN ALUEDENKÄYTTÖTAVOITTEIDEN OHJAAVUUS JOUNI LAITINEN 23.1.2012 VALTAKUNNALLISET ALUEIDENKÄYTTÖTAVOITTEET (VAT) Valtioneuvosto päätti

Lisätiedot

Tuottavuuskehitys pkyrityksissä

Tuottavuuskehitys pkyrityksissä Tuottavuuskehitys pkyrityksissä Mika Maliranta (ETLA & Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu) Talouskasvua pk-yritysten tuottavuutta kehittämällä, TEM, 20.10.2010 1 Johtopäätökset (1/2) Kasvupolitiikka

Lisätiedot

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.

Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu. Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt. Kotieläintuotanto 2020 -rakennemuutos jatkuu Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT e-mail: jyrki.niemi@mtt.fi Mitä suomalaisessa kotieläintaloudessa on oikein tapahtunut viime vuosina

Lisätiedot

Toimintaympäristön seuranta ja alueelliset kuluttajakuvat. Jarmo Partanen 28.3.2012

Toimintaympäristön seuranta ja alueelliset kuluttajakuvat. Jarmo Partanen 28.3.2012 ja alueelliset kuluttajakuvat Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Eläkerekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula?

Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula? Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula? Pääjohtaja Erkki Liikanen Kaupan päivä 23.1.2006 Marina Congress Center Talouden arvonlisäys, Euroalue 2004 Maatalous ja kalastus 3 % Rakennusala 5 % Teollisuus

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI

KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI KESKI-SUOMEN LIITON STRATEGIASEMINAARI JA KUNTALIITON MAAKUNTAKIERROS KESKI-SUOMEN RAKENNEMALLI 6.9.2013 Kimmo Vähäjylkkä Aluejohtaja, AIRIX Ympäristö Strategista maankäytön suunnittelua / KEHITTÄMISVYÖHYKKEET

Lisätiedot

Kiina China. Japani Japan

Kiina China. Japani Japan Maailmantalouden kasvun jakautuminen 212e teknologiateollisuuden vientiosuuksin Breakdown of World Economic Growth in 212e with the Export Shares of Technology Industry 1 9 8 7 6 5 4 3 2 BKT:n kasvu 212

Lisätiedot

Aluetypologia -hanke. Satu Tolonen Alueiden ennakointiseminaari 30.3.2012, Pori

Aluetypologia -hanke. Satu Tolonen Alueiden ennakointiseminaari 30.3.2012, Pori Aluetypologia -hanke Satu Tolonen Alueiden ennakointiseminaari 30.3.2012, Pori Aluetypologiahankkeen taustaa Tehtävä: Alueiden luokittelu kaupunki- ja maaseututyyppeihin Miksi: Tarvitaan tietoa erityyppisten

Lisätiedot

Tiivistyvä kaupunkikehitys

Tiivistyvä kaupunkikehitys Tehokkaan Tuotannon Tutkimussäätiö JULKAISUSARJA 5 Tiivistyvä kaupunkikehitys Tuottavuuden ja hyvinvoinnin kasvun perusta Heikki A. Loikkanen* & Seppo Laakso** Tiivistyvä kaupunkikehitys Tuottavuuden

Lisätiedot

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa

Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa Suomen mahdollisuudet innovaatiovetoisessa kasvussa 1. Mitkä ovat kasvun tyylilajit yleensä? 2. Globalisaatio haastaa rikkaat maat; olemme siis hyvässä seurassa 3. Kasvu tulee tuottavuudesta; mistä tuottavuus

Lisätiedot

Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä. Perttu Vartiainen

Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä. Perttu Vartiainen Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä Perttu Vartiainen TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET SUOMESSA (ToKaSu) VNK TEAS hanke Työpaja 13.6.2016 Johdanto Tarkastelun keskiössä on

Lisätiedot

Toimintaympäristön seuranta ja alueelliset kuluttajakuvat. Jarmo Partanen 11.5.2011

Toimintaympäristön seuranta ja alueelliset kuluttajakuvat. Jarmo Partanen 11.5.2011 ja alueelliset kuluttajakuvat Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

MUUTTOLIIKE JA RAKENTAMINEN. janne a

MUUTTOLIIKE JA RAKENTAMINEN. janne a MUUTTOLIIKE JA RAKENTAMINEN janne a 12.8.2016 Muuttoliike 1952 2015e Muuttoliike 1952 2015e Nettomuutto 1952 2015e -50000-40000 -30000-20000 -10000 0 10000 20000 30000 40000 1952 1953 1954 1955 1956 1957

Lisätiedot

Kilpailukyky Suomen talouden haasteena

Kilpailukyky Suomen talouden haasteena Kilpailukyky Suomen talouden haasteena Vesa Vihriälä 10.9.2014 Suomi juuttunut pitkittyneeseen taantumaan Toipuminen finanssikriisishokista katkesi 2012 alussa BKT 6 % alle kriisiä edeltänyttä huippua

Lisätiedot

7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa

7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa 25 Loikkanen / Luentomoniste III, ss. 25-32 7. Kaupunkien erikoistuminen Suomessa ja Euroopassa Sijaintiosamäärä Luonteva tapa mitata alueiden erikoistumista olisi toimialakohtainen sijaintiosamäärä (location

Lisätiedot

Kaupunkiseutujen aika? Sami Moisio HY BEMINE-seminaari

Kaupunkiseutujen aika? Sami Moisio HY BEMINE-seminaari Kaupunkiseutujen aika? Sami Moisio HY BEMINE-seminaari 23.11.2018 Miten puheenvuoron otsikko tulisi mieltää? Onko tapahtunut siirtymä kohden kaupunkiseutujen aikaa? Ovatko kaupunkiseudut jollakin tavalla

Lisätiedot

BigData - liikenne esimerkkinä. Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016

BigData - liikenne esimerkkinä. Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016 BigData - liikenne esimerkkinä Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016 Public Dig Data & Internet of Things Liikenne esimerkkinä Tieto Corporation Public @LeilaLehtinen Leila.Lehtinen@tieto.com

Lisätiedot

ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA

ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA ARJEN KESKIÖSSÄ HELSINKI 7.3.2013 MARTTI NORJA Seinäjoki 2005 ja 2009 kuntaliitosten jälkeen Pinta-ala kasvoi yli kymmenkertaiseksi ja on nyt 1469 km2 Asukkaita tällä hetkellä lähes 60000 ja väkiluku kasvaa

Lisätiedot

Otteita Viron taloudesta

Otteita Viron taloudesta Otteita Viron taloudesta Jaanus Varu Suurlähetystöneuvos HELSINKI 08.05.2015 Viron talouden kehitys Viron talous nyt ja lähivuosina Viron talouden kehitys (1) Ostovoimalla tasoitettu BKT per capita vuonna

Lisätiedot

Suomen aluerakenteen muutokset kansainvälisessä ja kansallisessa perspektiivissä

Suomen aluerakenteen muutokset kansainvälisessä ja kansallisessa perspektiivissä Suomen aluerakenteen muutokset kansainvälisessä ja kansallisessa perspektiivissä Sosiaalialan osaamiskeskuspäivät Pyhätunturi 27.8.2009 Heikki Eskelinen Joensuun yliopisto, Karjalan tutkimuslaitos 1. Johdanto

Lisätiedot

Glokaali seutu-kunta - mahdollinen vaihtoehto

Glokaali seutu-kunta - mahdollinen vaihtoehto Kaupunkiseutujen kisa kovenee, onko Glokaali seutu-kunta - mahdollinen vaihtoehto Seinäjoen kaupunkiseudun tulevaisuusfoorumi Seinäjoki 1.6.2010 Tutkimusjohtaja, dos. Torsti Hyyryläinen Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Suonenjoki. Asukasluku 31.12.2009 7 611 92 626 248 182 5 351 427

Suonenjoki. Asukasluku 31.12.2009 7 611 92 626 248 182 5 351 427 Talouden tarkastelu Talouden tarkastelu on tehty Tilastokeskuksen talouden tunnuslukuaikasarjoja (vuodet 1998 2009) hyödyntäen sekä kaupunkien vuoden 2010 tilinpäätöstietojen pohjalta. Tuloslaskelmien

Lisätiedot

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4

Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 Taloustieteen perusteet 31A00110 2016 Mallivastaukset 3, viikko 4 1. Tarkastellaan pulloja valmistavaa yritystä, jonka päiväkohtainen tuotantofunktio on esitetty alla olevassa taulukossa. L on työntekijöiden

Lisätiedot

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN?

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? Timo Kauppinen, THL 12.11.2018 Paljonko suomalaiset käyttävät tuloistaan asumiseen? / Timo Kauppinen 1 TÄMÄ ESITYS Asumismeno/kustannusrasitteen erilaiset

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua 15.8.2016. Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua 15.8.2016. Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 Kauppa 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Kaupunkialueiden maankäyttö ja taloudellinen kehitys - taakse ja osin eteenpäinkin katsoen

Kaupunkialueiden maankäyttö ja taloudellinen kehitys - taakse ja osin eteenpäinkin katsoen Kaupunkialueiden maankäyttö ja taloudellinen kehitys - taakse ja osin eteenpäinkin katsoen Heikki A. Loikkanen Kaupunkitaloustieteen emeritusprofessori, Helsingin yliopisto Luento Aalto yliopiston arkkitehtiosastolla,

Lisätiedot

Tietyömaiden turvallisuus Maanrakennuskuljetus 2010 seminaari

Tietyömaiden turvallisuus Maanrakennuskuljetus 2010 seminaari Tietyömaiden turvallisuus Maanrakennuskuljetus 2010 seminaari Pasi Patrikainen Kunnossapitopäällikkö POS ELY Pasi Patrikainen POS ELY/ L-vastuualue 5.10.2010 1 Sisältö Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

Älykkäät pitäjät Lähellä maaseutu/lähellä kaupunki Tapani Pöykkö

Älykkäät pitäjät Lähellä maaseutu/lähellä kaupunki Tapani Pöykkö Älykkäät pitäjät Lähellä maaseutu/lähellä kaupunki 31.1.2018 Tapani Pöykkö Hämeenlinnan Myllynkulma -City Life www.hamk.fi Kanta-Häme - kaupunkeja ja maaseutua Kaupunkeja ja kaupunkien läheistä maaseutua

Lisätiedot

Lähtökohtia tulevaisuuden hoivaan

Lähtökohtia tulevaisuuden hoivaan VVV loppuseminaari 7.6.2012, Rake-sali, Klaus K, Helsinki Lähtökohtia tulevaisuuden hoivaan Hyttinen Virva & Suomalainen Sanna Esityksen sisältö Taustaa Lähtökohtia Tutkimuksen toteutus Tulokset Palvelujärjestelmän

Lisätiedot

#PARADIGMANMUUTOS SKTY-PÄIVÄT 2015 SUOMEN TURKU 21.5.2015

#PARADIGMANMUUTOS SKTY-PÄIVÄT 2015 SUOMEN TURKU 21.5.2015 #PARADIGMANMUUTOS SKTY-PÄIVÄT 2015 SUOMEN TURKU 21.5.2015 Teemu Holopainen WSP KAUPUNKIARKKITEHTUURI teemu.holopainen@wspgroup.fi WWW.WSPDESIGNWORKS.COM sisältö ISO KUVA VANHA PARADIGMA UUSI PARADIGMA

Lisätiedot

Riittääkö Aasian veto maailmantalouden pelastamiseen? Johtava asiantuntija Simo Karetie

Riittääkö Aasian veto maailmantalouden pelastamiseen? Johtava asiantuntija Simo Karetie Riittääkö Aasian veto maailmantalouden pelastamiseen? Johtava asiantuntija Simo Karetie Taloudelliset ulkosuhteet Aasia maailmantaloudessa - merkitys Suomelle Kasvumarkkinat Toimintaympäristö ja kauppajärjestelmän

Lisätiedot

Miten erikoistua älykkäästi? Julkinen, akateeminen ja yksityinen sektori kohtaavat

Miten erikoistua älykkäästi? Julkinen, akateeminen ja yksityinen sektori kohtaavat Miten erikoistua älykkäästi? Julkinen, akateeminen ja yksityinen sektori kohtaavat Uudenmaan maakuntaparlamentti Finlandia-talo 20.11.2014 Pirjo Ståhle Kaupunki 1.0 Metropolialueet rakentuivat satamien,

Lisätiedot

Taloudellinen tilanne ja näkymät

Taloudellinen tilanne ja näkymät Taloudellinen tilanne ja näkymät Vesa Vihriälä 19.11.2015 Suomi juuttunut pitkittyneeseen taantumaan BKT 6-7 % kriisiä edeltänyttä huippua pienempi Suomi pärjännyt keskeisiä kilpailijamaita huonommin BKT:n

Lisätiedot

Sote-järjestäminen-tuottaminen

Sote-järjestäminen-tuottaminen Sote-järjestäminen-tuottaminen Maakuntavaltuusto Maakuntahallitus Maakunnan sote-lautakunta Sote-järjestämisjohtaja Ostetut sote-palvelut (Tuotantojohtokunta) Maakunnan yhtiöt Sote-tuotantojohtaja Omat

Lisätiedot

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

Kaupunkiluonto ja ekosysteemipalvelut

Kaupunkiluonto ja ekosysteemipalvelut METROPOLITUTKIMUSSEMINAARI Hyvinvointi ja ympäristö, talous, kilpailukyky Kaupunkiluonto ja ekosysteemipalvelut Heikki Setälä HY, Ympäristötieteiden laitos Lahden Kampus TILAISUUDEN MUUT AIHEET: Eriytyminen

Lisätiedot

Kaupunkialueen maankäyttöja hintarakennetta koskevia kuvioita (vain HAL:n luentokäyttöön, ilman lupaa)

Kaupunkialueen maankäyttöja hintarakennetta koskevia kuvioita (vain HAL:n luentokäyttöön, ilman lupaa) Kaupunkialueen maankäyttöja hintarakennetta koskevia kuvioita (vain HAL:n luentokäyttöön, ei lainattavissa ilman lupaa) Heikki A. Loikkanen Osa Loikkasen esitelmää: ECONOMICS OF CITY from an urban economics

Lisätiedot

Palvelujen suhdannetilanne: Palvelujen kehitys seisahtunut tulevaisuudenodotukset vaimeat

Palvelujen suhdannetilanne: Palvelujen kehitys seisahtunut tulevaisuudenodotukset vaimeat Palvelujen suhdannetilanne: Palvelujen kehitys seisahtunut tulevaisuudenodotukset vaimeat, Palvelujen suhdannekatsaus Matti Paavonen, ekonomisti Palvelualojen työnantajat PALTA ry BKT-aikasarjaan merkittävä

Lisätiedot

GE2 Yhteinen maailma. 2. Maailman ihmiset Kaupungistuva maailma

GE2 Yhteinen maailma. 2. Maailman ihmiset Kaupungistuva maailma GE2 Yhteinen maailma 2. Maailman ihmiset Kaupungistuva maailma Mikä on kaupunki? Luokittelutavat erilaisia eri valtioissa. EU:n määritelmä: kaupunki on kunta, jossa yli 50 000 as. + väentiheys yli 500

Lisätiedot

Tilastointialueet muutoksessa mukana?

Tilastointialueet muutoksessa mukana? Tilastointialueet muutoksessa mukana? Tilastokeskuksen seminaari 9.9.2008 Marja Tammilehto-Luode Tilastointialueet muutoksessa mukana? Nykytilanne Muutostarpeet Keinoja - miten olla muutoksessa mukana

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2016. Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari

Alueiden kilpailukyky 2016. Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari Alueiden kilpailukyky 0 Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttivat/vaikuttavat yrityksenne sijaintiin ja toimintaedellytyksiin alueella (Suomessa)? Yritykselle sopivan

Lisätiedot

Aineeton pääoma avain menestykseen

Aineeton pääoma avain menestykseen TEKES projekti: Aineeton pääoma kansainvälisessä vertailussa, jatkoa INNODRIVE EU 7. puiteohjelma projektille Hannu Piekkola Aineeton pääoma avain menestykseen 10.11.2011 Tekes Seminaari AINEETON PÄÄOMA

Lisätiedot

OECD Regions at a Glance. Katsaus OECD:n alueisiin. Lukijan opas. Summary in Finnish. Tiivistelmä suomeksi

OECD Regions at a Glance. Katsaus OECD:n alueisiin. Lukijan opas. Summary in Finnish. Tiivistelmä suomeksi OECD Regions at a Glance Summary in Finnish Katsaus OECD:n alueisiin Tiivistelmä suomeksi Lukijan opas Miksi OECD Regions at A Glance -raportti on laadittu? Viime vuosina alueiden kehittämiseen liittyvät

Lisätiedot

Suomi ja suomalaiset yritykset globaalitaloudessa keiden kanssa kilpailemme tulevaisuudessa?

Suomi ja suomalaiset yritykset globaalitaloudessa keiden kanssa kilpailemme tulevaisuudessa? Suomi ja suomalaiset yritykset globaalitaloudessa keiden kanssa kilpailemme tulevaisuudessa? Pekka Ylä-Anttila ETLA ja Etlatieto Oy ELKOM 07 - ECT Forum 5.9.07 Esityksen teemat Mitä maailmantaloudessa

Lisätiedot

Kiinteistöverojen kannustinvaikutukset ja kohtaanto

Kiinteistöverojen kannustinvaikutukset ja kohtaanto Kiinteistöverojen kannustinvaikutukset ja kohtaanto Teemu Lyytikäinen Kiinteistöverotuksen kehittämishankkeen seminaari 11.12.2017 1 Johdanto Kiinteistöverotuksen merkitys on kasvussa Kiinteistöverojen

Lisätiedot

Tehtäväksianto (teema)

Tehtäväksianto (teema) ASIANTUNTIJALAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNALLE Aihe: Asiantuntijalausunto koskien eduskunnan tarkastusvaliokunnan tilaamaa tutkimusta Asuntopolitiikan kehittämiskohteista (O 61/2016 vp) Asiantuntija:

Lisätiedot

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia

Kuntien sote-menot 2012. 20,6 miljardia 1 Palveluseteli Kuntien sote-menot 2012 Kuntien sote-hankinnat yksityisiltä 2,38 mrd. eli 11,7 % 46 % kuntien menoista 20,6 miljardia Palveluseteli 0,08 mrd. eli noin 80 miljoonaa Julkisen sektorin oma

Lisätiedot

Juha Ala-Mursula, johtaja, BusinessOulu

Juha Ala-Mursula, johtaja, BusinessOulu Asiantuntijalausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi, HE 35/2018 VP 5.4.2018 18.4.2018 Juha Ala-Mursula, johtaja,

Lisätiedot

Näkökulmia valtiovarainministerin esitykseen

Näkökulmia valtiovarainministerin esitykseen Näkökulmia valtiovarainministerin esitykseen Taloustieteellinen yhdistys 16.5.3 Pasi Holm Johtopäätökset Talouden kolmoisongelma (suhdannetilanne, talouden rakennemuutos sekä julkisen talouden velkaantuminen

Lisätiedot

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa

Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma. ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 25.10.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 16.11.2012

Lisätiedot

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen. Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Samanaikaisen innovatiivisuuden ja tehokkuuden edistäminen Olli-Pekka Kauppila, Mira Halonen & Ville Koiste Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Taustaa: uutta luovan innovatiivisuuden ja olemassa olevan

Lisätiedot