Yksikön johtaja Varadekaarti Lauri Laakso

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yksikön johtaja Varadekaarti Lauri Laakso"

Transkriptio

1 Laadunhallintajärjestehnä Auditoitikohde: Auditointialue(et): Yhteyshenkilö: Auditoija(t): Läsnä: Auditointityyppi: Edellinen auditointi: Auditoinnin päiväys: Paikka: Allekirj oitukset: Liikuntatieteellinen tiedekunta Tutkintotavoitteinen koulutus pois lukien opiskelijavalinnat sekä aikuis- ja täydennyskoulutus Yksikön yhteyshenldlö Niina Simanainen, Merja Toukola Varadekaani Lauri Laakso Opintoasiainpäällikkö Juha Rantakari Opiskelija Henna Törmänen Lehtori Ilkka Keskinen Lehtori Juha Ahtiainen Assistentti Anne Viljanen Amanuenssi Päivi Saari Toimistosihteeri Sirpa Hujanen Sisäinen auditointi klo 9.00 L314 Yksikön johtaja Varadekaarti Lauri Laakso Pääauditoija Ohjelmajohtaja Raili Törmäkangas Jakelu: Yksikkö. Lauri Laakso Laatupäällikkö Auditoijat Pirjo Halonen Niina Simanainen, Merja Toukola, Raili Törmäkangas 1 (9)

2 1 Johdanto Viittaus sisäisen auditoinnin valmistelukokous Auditoinnin valmistelukokous yksikössä pidettiin Kokouksessa käsiteltiin sisäisen auditoinnin menettelyohjeessa mainitut asiat Auditoitavaksi alueeksi sovittiin koulutus ja auditointiajankohdaksi Auditointiraportinjulkisuus Auditointiraportin julkisuudesta sovittiin, että raportti on julkinen. Se jaetaan henkilöstölle intran vähtyksellä. Lisäksi siitä raportoidaanjohtokunnalle. Yhteenveto raportista on käytössä myös yliopiston johdon katselmuksessa. Auditointimateriaalin toimittaminen Hallintopäällikkö Heikki Herva toimitti ennakkoon laatukäsikirjan (yksikön laatukäsikirja, versio ), koulutusstrategian , opinto-oppaan, itsearvioinnin sekä edellisen sisäisen auditoinnin pöytäldrjan ja raportin toteutetuista kehittämistoimista auditoitavaan alueeseen tutustumista varten. Auditoijien tehtäväjako auditointitilaisuudessa Auditointitilaisuudessa koulutuksen suunnittelun auditoi Raili Törmäkangas ja koulutuksen toteutuksen, arvioinnin ja kehittämisen Niina Simanainen ja Merja Toukola. Edellisen sisäisen auditoinnin kehittämistoimien toteutuminen Todettän, että suurin osa kehittämistohnista on toteutunut Sisäisen auditoinnin toimenpideraportin kohdat 3.3 ja 4.1 ovat osittain kesken. Kohta 3.3 Opiskelijoita kannustetaan osallistumaan eri hallintoelimien toimintaan. Kohta 4.1 Toistaiseksi hyödyntämättömien, tavoitteiden toteutumisen arviointiin mandollisesti paremmin soveltuvien mittareiden käyttöönotto ja uusien mittareiden kehittäminen. Tiedekunnan esille nostamana: Johtaminen vaatii selkeyttämistä. Esimerkiksi laitos- ja tiedekuntajohtajien työtä ei oteta mitenkään huomioon VPJ - palkkausjärjestelmässä. Johtamista tulee arvioida henkilökohtaisen suoriutumisen yhteydessä. Havainnot: Tiedekunta katsoo, että on menneillään ylimenokausi. Odotetaan tulevaa selkeytymistä. Pätevöityminen yliopistouralla ei tarkoita johtamisansioita, joten sitä ei palkita vpj - järjestelmässä. Kyseessä on yliopistotasoiset uudistukset, joten tiedekunta seuraa tulevia uudistuksia. 2 (9)

3 2 Koulutuksen suunnittelu Kysymykset: 2.1 Laatujärjestelmä on hyvin oivallettu ja se, että sisältö liittyy järjestelmään. Tästä muodostuu liikuntatieteellisen tiedekunnan ominaispiirteitä kuvaava järjestelmä. Miten liikuntatieteellisen tidekunnan järjestelmä synkronoituu yliopiston yleisiin ohjeisiin rrun koulutusstrategiasta? 2.2 Onko prosessikuvauksia käytetty hyväksi esimerkiksi opiskeluseurannassa? 2.3 Koulutus perustuu uusimpaan tietoon ja tieteellisen tutkimuksen tuloksiin. Miten se varmennetaan? 2.4 Ketkä toimivat pedagogisina johtajina laitoksilla ja kuinka heidät valitaan tehtävään? (Laatukäsikirja sivu 68). Mikä on pedagogisen johtajan rooli ja vastuut? Havainnot: 2.1 Tiedekunta pitää hyvänä, että tulosajattelun kautta lähestytään koulutusstrategiaa. Yliopiston ohjeena oli, että kirjataan koulutusstrategia muistiin. Vasta hyväksytyssä strategiassa on paljon asioita, joiden toteuttaminen vie aikaa. Perinteet koulutuksen kehittämisessä ovat vahvat ja niitä on kirjattu aiemmin mm laatuyksikköhaussa, jolloin muistiin kirjaaminen on tapahtunut kilpailun säännöillä. Nyt strategian mukaisesti näkyy, että koulutusta kehitetään jatkuvasti. Dynaamisuus on tärkeää, mm näin on luotu Uusia maisteriohjelmia. Tarvitaan myös selkeitä mittareita ja seurantaa yleisemmin. Aiemmin ei mittareita ole mietitty, koska määrälliset tutkintotavoitteet ovat täyttyneet reilusti. 2.2 Prosesseja ei ole kuvattu kuvioina. Kuvaukset on liitetty osaksi laatukäsikirjan ja opintooppaan tekstejä. Opintoprosessien pullonkaulat olisi huomattava ja sitä varten luotava seurantajärjestelmät. Opiskelijapalvelut (hallintovirastossa) voi tehdä tiedekuntien yhteisiä seurantojaja prosesseja. Laitoksen tulisi saada automaattisesti täsmällisiä tilastoja esim, kandidaattitutkintoa suorittavien edistymisestä. Samalla tulisi esiin myös alojen erityisyys, mm liikuntatieteellisellä alalla suoritettavien lisensiaattitutkintojen suuri määrä. 2.3 Tiede ja tieteen kehitys ohjaavat koulutusta. Tutkimustoiminta pyritään luomaan sellaiseksi, että opiskelijat voivat siihen osallistua. Mittaria toiminnan onnistumisesta ei ole. Sen kehittämisessä on ongelma jo tiedekunnan tasolla, koska laitosten oppiaineet ovat luonteeltaan erilaisia. Eurooppalainen kehitteillä oleva valmentajaluokitus voisi tuoda mittariston urheiluvalmentajakoulutukseen. Opettajakoulutuksessa taas tieto siirtyy suoraan opiskelijoille ja sitä voidaan kehittää pedagogisilla valmiuksilla. 2.4 Pedagoginenjohtaja hoitaa koulutusasioita ja koulutuksen kehittämistä laitoksilla. Hänen täytyy olla kehittämisestä kiinnostunut sekä ansioitunut henkilö. Kyvykkäitä ehdokkaita on laitoksilla, mutta harva haluaa tätä taakkaa harteilleen kaiken muun lisäksi. Ei ole oikein 3 (9)

4 houkuttelevaksi tehty toimi. Joillakin laitoksilla kolmekin henkilöä hoitaa tätä tehtävää. Tiedekunnassa on kaksi varadekaania, joita toinen vastaa tutkimuksesta ja toinen koulutuksesta. Kehittämiskohteet: 2.5 Laatukäsikirjan käytettävyyden parantamiseksi kuvataan opiskelun kannalta tärkeimmät prosessit myös prosessikaaviolla. Hyvät käytännöt: Tiedekunta on tehnyt koulutusstrategian, joka vastaa laatutyön tavoitteita ja muodoltaan sopii hyvin liitettäväksi laatujärjestelmään. Strategiassa on selkeytetty aiempaa laadukasta koulutusta vastaamaan nykyvaiheen tarpeisiin ja yliopistomuutoksen asettamiin taloudellisiin painotuksiin työyhteisössä. 4 (9)

5 3 Koulutuksen toteutus Kysymykset: 3.1. Miten tiedekunnan opinnäyteprosesseja kehitetään ja mitkä tahot vastaavat kehittämisestä? 3.2. Miten HOPSit näkyvät opetussuunnitelmissa ja opintojen nykyisessä seurannassa? 3.3. Ketkä vastaavat HOPSeista opintojen eri vaiheissa? 3.4. Miten kattavaa ehopsien käyttö on tiedekunnassa tällä hetkellä? 3.5. Miten kansainvälisyys huomioidaan tutkintotavoitteisessa koulutuksessa, siihen liittyvissä opetussuunnitelmissa ja opintojen ohjauksessa? 3.6. Miten tiedekunnan kandidaattikoulutuksen yhtenäistämisprosessia toteutetaan ja ketkä tästä työstä vastaavat? Havainnot 3.1. Havainnot: Kehittäminen on osa tiedekunnan koulutustoimikunnan työtä. Yhteiset gradujen arvosteluohjeet on jo saatu aikaan. Oppiaineissa ollaan kulkemassa yhtenäisempään suuntaan. Tiedekunnan koulutustrategiassa kohdassa 4.1. Maisteri- ja tohtorikoulutuksen resursoinnin vahvistaminen opinnäyteprosessien kehittäminen on nostettu esiin yhtenä alakohtana (4.1.4.) HOPSit on kirjattu opetussuunnitelmiin. Ne tehdään eri opintojen tasoilla. Opiskelijapalautteen perusteella on pääteltävissä, että HOPS-järjestelmä toimii tiedekunnassa hyvin Tiedekunnan laitoksilla ja oppiaineissa on hieman erilaiset tehtäväjaot, mutta ne ovat selkeästi vastuutetut opettajille tai amanuenssille. HOPSaus tapahtuu eri opintojen vaiheissa henkilökohtaisena ohjauksena tai pienryhmissä vastuutetun ohjaajan toimesta. Laatukäsikirjassa HOPSit mainitaan kohdassa Opintoneuvonta. Jatko-opinnoissa HOPS toteutuu keskusteluissa ohjaajan kanssa Tiedekunnan itsearvioinnin (kohta 6) mukaan HOPS-työskentelyssä on onnistuttu ja siinä seuraava vaihe on saada ehopsien käyttö kattavaksi. Tällä hetkellä ehops on toiminnassa osassa tiedekunnan oppiaineista. Tiedekunnassa on hyvät valmiudet siirtyä ehopsin käyttöön kaikissa oppiaineissa Koulutusstrategiassa (s.7) yhtenä strategisena haasteena nostetaan esiin kansainvälisyyden ja kansainvälisen koulutuksen kehittäminen. Tiedekunnassa on tällä hetkellä neljä englanninkielistä maisteriohjelmaa. Vaihtoyliopistoja on runsaasti ja kotikansainvälistyminen mandollistuu esim. maisteriohjelmien luentojen tarjoamisella osana suomalaisten opiskelijoi- 5 (9)

6 den opintoja. Uhkana on opiskelijavaihdon väheneminen tietyillä aloilla, joissa HOPS- eteneminen on suunniteltu niin tffikaksi, ettei vaihtoon lähtö ole houkutteleva vaihtoehto. Liikuntatieteiden asema maan ainoana koulutuksen tuottajana aiheuttaa lisäpaineita kansainvälisessä toiminnassa. Tiedekunnassa työskentelee kv-asioiden suunnittelijan lisäksi kvtyöryhmä Laatukäsikirjan (s.69) mukaan tiedekunta selvittää mandollisuuksia muodostaa nykyistä yhtenäisempi liikuntatieteiden kandidaatin tutkinto. Tällä hetkellä yhteisiä opintoja on n.40 op. Terveystieteissä yhtenäisen kandidaatin tutkinnon muodostaminen on käynnissäja kahden ylioppilaspohjaisen oppiaineen yhteinen kandidaattikoulutus on jo toteutunut. Koulutusstrategiassa (s.9-10) esitetään tulostavoitteet, arviointimittarit, toimenpiteet, aikataulu ja vastuut kandidaattivaiheen opintojen yhtenäistämiselle. Kehittämiskohteet: 3.1 Yhteisten opintojen kehittäminen kandidaatin tutkintoa varten on jo nykyisellään laaja. Kehittämistyön arviointiin ja tutkinnon osan yhtenäistämisen kokemuksia varten on mietittävä palautteen osuutta. 3.2 ehopsien käyttö laajennetaan kattamaan koko tiedekunnan tutkintokoulutus Hyvät käytännöt: Uudistettu koulutusstrategia on mandollistanut riskianalyysit esimerkiksi kansainvälisessä koulutustoiminnassa. 6 (9)

7 4 Koulutuksen arviointi Kysymyks et: 4.1. Miten tutkintotavoitteisen koulutuksen palautejärjestelmät (opiskelijapalaute, sidosryhmä- tai yhteistyötahojen palaute) vaikuttavat koulutuksen laadunja tavoitteiden toteutumisen arviointiin 4.2 Millaisessa käytössä opintoasiat(at)sport.jyu.fi sähköpostiosoite on? Havainnot: 4.1 Opiskelijapalautteen osalta tämä on kytketty HOPS-prosessiin, joka päättyy opiskelijoiden kokonaisarviointlin. Kyselyjä tehdään työelämässä olevilta tiedekunnasta valmistuneilta ja näistä on raportoitu tieteellisesti. 4.2 Kyseessä on tiedekunnan palvelukeskuksen opintoasian henkilöiden seuraama osoite. Etupäässä siellä kysellään valinnoista ja sivuaineista. Kehittämiskohteet: 4.1 Yhteisiä sähköpostiosoitteita analysoimalla seulotaan kehitettävät prosessikuvaukset. Esim. sivuaineopintojen, sivuainevaatimusten ja sivuaineiden hyväksymisen kuvaukset selkeytetään opinto-oppaassa ja laatukäsikirjassa. Hyvät käytännöt: Koulutus on hyvin sidoksissa yhteiskuntaan, josta tuleva palaute käytetään koulutuksen suunnittelussa. 7 (9)

8 5 Koulutuksen kehittäminen Kysymykset: 5.1 Mikä on opetuksen kehittämisryhmän kokoonpano? Laatukäsikirja s. 65 Millainen on opetuksen kehittämisryhmän (OKR) rooli ja vastuu? Millainen suhde OKR :llä on koulutustoimikuntaan? 5.2 Korvaavuuskäytännöistä on Laatukäsikirja s. 65. Koetaanko tarpeelliseksi yhteisten pelisääntöjen kehittäminen korvaavuuskäytännöissä? Havainnot: 5.1 Liikuntatieteellisen opetuksen kehittämisryhmässä ovat eri henkilöstöryhmät ja opiskelijat edustettuina. Kokoonpano on laajapohjainen. Tällaisen yksittäisen ryhmän/ehmen korostaminen on hieman vaarallista, koska se saattaa jättää ryhmän ulkopuolisille sellaisen ajatuksen, ettei kehittäminen koske kaikkia. Opetuksen kehittäminen on kaikkien tehtävä. OKR on valmisteleva elinja asiat käsitellään muualla, tiedekuntien koulutustoimikunnat ovat se juttu! Tiedekunnassa ja laitoksilla on olemassa muitakin epävirallisia kehittämiskäytäntöjä, kuten epäviralliset kehittämispäivät, joissa mm opiskehjaedustus on ollut paikalla Ammattikorkeakoulun väylistä on olemassa yhtenäiset pelisäännöt, jotka on rakennettu ennen kiintiöiden ottamista. Korvaavuuskäytännöt on tehty yhteistyössä ammattikorkeakoulujen kanssa. Sitten vielä on opetussuunnitelmat laadittu olemassa olevien ammattikorkea pohjatutkintojen päälle, siksi korvaavuudet ovat yhtenäiset. Kehittämiskohteet: 5.1 Tiedekunnan koulutuksen yhtenäistämistä jatketaan ja opintojen palaute- ja seurantajärjestelmän systematisointia jatketaan. Hyvät käytännöt: Tiedekunnan ja laitosten yhteistyössä on kehitetty yhtenäisiä arviointikriteerejä. Vahva kehittämistyö ja toimivat ryhmät tiedekunta- ja oppiainetasoilla. 8 (9)

9 6 Yhteenveto Hyvät käytännöt 6.1 Tiedekunta on tehnyt koulutusstrategian, joka vastaa laatutyön tavoitteita ja sopii muodoltaan hyvin liitettäväksi laatujärjestelmään. Strategiassa on selkeytetty aiempaa laadukasta koulutusta vastaamaan nykyvaiheen kehitystarpeita ja yliopistomuutoksen asettamia vaatimuksia taloudellisiin painotuksiin työyhteisössä. Arviointikriteerit on kirjattu strategiaan. 6.2 Toimivat ryhmät tiedekunta- ja laitostasolla, joilla on kehittämisote ja kriittinen palautteen arviointiote vahvan tiedekunnan kehittämiseksi. Keskeiset kehittämiskohteet 6.1 Jatketaan osallistumista yliopiston palkkausjärjestelmän ja johtajien kannustejärjestelmän kehittämiseksi. 6.2 e-hopsien käyttöä laajennetaan ja tiedekunnan koulutuksen yhtenäistämistä jatketaan. 6.3 Laatukäsikirjan käytettävyyden parantamiseksi kuvataan opiskelun kannalta tärkeimmät prosessit myös prosessikaaviolla. Kehittämistoimien toteutuminen ja seuraava auditointi - Raportin laatija ja allekirjoittaja sekä raportin toimitusaika sovitaan auditointitilaisuudessa, joten Hallintopäällikkö toimittaa opintoasioista vastaavan varadekaanin allekirjoittaman raportin toteutetuista kehittämistoimista laatupäällikölle mennessä. Auditointiohjelma laaditaan vuosittain. Yksikön seuraavan auditoinnin aiheesta ja a- jankohdasta sovitaan laatupäällikön kanssa ohjelman laadinnan yhteydessä erikseen. 9 (9)

SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE

SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE Versio 5.0 21.1.2014 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 1 AUDITOINNIN MENETTELYOHJEEN SOVELTAMISALA Sisäisen auditoinnin menettelyohjetta sovelletaan Jyväskylän yliopiston laadunhallintajärjestelmän

Lisätiedot

PETTU-hanke (Perusterveydenhuollon tuotteistuksen standardointi)

PETTU-hanke (Perusterveydenhuollon tuotteistuksen standardointi) PETTU-hanke (Perusterveydenhuollon tuotteistuksen standardointi) 5.11.2009 Ilkka Vohlonen, Liisa Klemola,Eeva Ketola, Martti Virtanen, Veli Koistinen,Seppo Jaatinen PETTU tuottteistushankkeen perusteet

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Lisätiedot

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015

Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan ja lähiohjaajan tehtävät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 2015 Opiskelijavastaavan tehtävät Koordinoi ja vastaa laadukkaasta näyttöön perustuvasta opiskelijan harjoittelujakson suunnittelusta,

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu

Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu Opintoasiain päällikkö Kati Lampinen 2 Opintojen suunnitteluun vaikuttavat esimerkiksi Oma tapa oppia

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen. 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymä

Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen. 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Koulutuksen järjestäjän toiminnan laadun varmistaminen 27.10.2014 Hanna Rajala, suunnittelupäällikkö koulutuskuntayhtymä koulutuskuntayhtymän oppilaitokset aikuisopisto ammattiopisto Jämsän ammattiopisto

Lisätiedot

SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE. Versio 6.0

SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE. Versio 6.0 SISÄISEN AUDITOINNIN MENETTELYOHJE Versio 6.0 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.5.2016 1 AUDITOINNIN MENETTELYOHJEEN SOVELTAMISALA Sisäisen auditoinnin menettelyohjetta sovelletaan Jyväskylän

Lisätiedot

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle.

Paikalla on useimmiten myös laatupäällikkö. Hän antaa auditoinnista palautteen asiantuntija auditoijalle. Jyväskylän yliopisto 1(5) Auditoinnin menettelyohjeiden soveltamisala Laadunvarmistusjärjestelmä on organisaation, vastuunjaon, vakiintuneiden, mutta silti kehittyvien menettelytapojen, prosessien ja voimavarojen

Lisätiedot

7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus

7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus a i n e i s t o 1(6) AUDITOINTIKOHDE: 7 Laadunvarmistusjärjestelmän kokonaisuus 1 Lvj:n tavoitteet, toiminnot, toimijat, vastuiden määrittely ja dokumentaatio 2 Laadunvarmistuksen kattavuus a) Tutkintotavoitteinen

Lisätiedot

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON

JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Jyväskylän yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta JATKO-OPINTOSUUNNITELMA KASVATUSTIETEEN TOHTORIN TUTKINTOON Henkilökohtaiseen jatko-opintosuunnitelmaan (HOPS) kirjataan tohtorin tutkintoon sisällytettävät

Lisätiedot

HYVÄT KÄYTÄNNÖT OSAAMISKOKONAISUUKSISSA - KOKEMUKSIA JA UUSIA, TYÖELÄMÄLÄHTÖISIÄ MALLEJA ETSIMÄSSÄ 27.3.2012 Helsinki Tuire Palonen

HYVÄT KÄYTÄNNÖT OSAAMISKOKONAISUUKSISSA - KOKEMUKSIA JA UUSIA, TYÖELÄMÄLÄHTÖISIÄ MALLEJA ETSIMÄSSÄ 27.3.2012 Helsinki Tuire Palonen HYVÄT KÄYTÄNNÖT OSAAMISKOKONAISUUKSISSA - KOKEMUKSIA JA UUSIA, TYÖELÄMÄLÄHTÖISIÄ MALLEJA ETSIMÄSSÄ 27.3.2012 Helsinki Tuire Palonen KORKEAKOULUTETTUJEN JATKOKOULUTUKSEN HAASTEET JA EHDOTUS JÄRJESTELMÄN

Lisätiedot

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita

Joustava perusopetus. - taustaa ja perusteita Joustava perusopetus - taustaa ja perusteita Paasitorni 27.9.2010 Jopo-toiminnan taustaa Ensimmäiset 26 kuntaa käynnistivät toiminnan vuonna 2006. Lukuvuonna 2007-2008 toimintaa oli 72:ssa kunnassa. Lukuvuonna

Lisätiedot

AHOT-prosessien johtaminen Pedaforum 2013

AHOT-prosessien johtaminen Pedaforum 2013 AHOT-prosessien johtaminen Pedaforum 2013 Tampere 21.8.2013 Riitta Pyykkö & Tero Keva Turun yliopisto AHOT-toiminnan vaiheita Suomessa Periaatteiden luominen Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen korkeakouluissa,

Lisätiedot

Asteen verran paremmin

Asteen verran paremmin yhdessä paremmmin Asteen verran paremmin Humap361 perustuu moderniin systeemiseen johtamisajatteluun, jonka lähtökohtana on yhteistyösuhteiden ja koko työyhteisön kehittäminen. me lupaamme Vastuullinen

Lisätiedot

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka

A B C LAATUKÄSIKIRJA. Yrityksen laatupolitiikka A100 A1 2/5 1. L A AT U K Ä S I K I R J A 1. 1 L a a t u k ä s i k i r j a n t a r k o i t u s Laatukäsikirjan pohjana on halu kehittää ja tehostaa toimintoja määrittelemällä suunnitteluvaiheen toimintatavat

Lisätiedot

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö

Sisäisten auditointien toteuttaminen L A A T U T Y Ö 1(5) L A A T U T Y Ö 16.1.9 SUUNNITELMA n sisäiset auditoinnit toteutetaan tiedekunta ja erillislaitostasolla samaan tapaan kuin ensimmäisellä kierroksella 2008, mutta kevennetyllä mallilla. Pääauditoijina

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä?

Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? TieVie1.9.2006 AKATEEMISET Tuutori verkossa: Yksin vai yhdessä? Yhteiskäyttöinen oppimateriaali ja tuutoreiden vertaistuki verkkoopetuksessa Katja Pura OY Sisältö Esitys perustuu Akateemiset verkkokurssin

Lisätiedot

Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset. Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari

Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset. Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari Vastuut, tarvittavat toimenpiteet ja suositukset Ihmiskauppa suomalaisessa työelämässä -seminaari Vastaanottokeskukset Auttamisjärjestelmän koordinointi, ylläpito ja kehittäminen on annettu tehtäväksi

Lisätiedot

Prosessit etyön kehittämisessä

Prosessit etyön kehittämisessä Prosessit etyön kehittämisessä Hanna Alila, Oulun yliopisto 15.4.2011 Hanke lyhyesti eprosessit-hankkeen päätavoitteena on tutkia empiirisesti vuorovaikutus- ja etäteknologoita caseorganisaatioiden johtamisessa

Lisätiedot

Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä 11.05.2009

Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä 11.05.2009 Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä 11.05.2009 2. Päivä Sisäinen auditointi Luovassa (1.6.09) Etätehtävien purku Auditoinnin suunnittelu ja menetelmät Poikkeamat Auditoinnin raportointi

Lisätiedot

KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT

KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT KOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT Tulos- ja tavoiteneuvotteluja taustoittava seminaari, Helsinki 7.3.2008 Johtaja Hannu Sirén LÄHTÖKOHTA Korkeakoulutus rakentuu duaalimallin pohjalle,

Lisätiedot

Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v)

Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3v+2v) YHTEISKUNTATIETEIDEN JA KAUPPATIETEIDEN TIEDEKUNTA Katso koulutusten kuvaukset yliopiston verkkosivulta tai koulutustarjontaesitteestä tai Opintopolusta. Siirtohaku, Historia, Joensuu Humanististen tieteiden

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2.vsk 5.9.2013 Teknillinen tiedekunta 5.9.2013 Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2. vsk Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelutaidot ehops Mahdollisuus ehopsin tekemiseen

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi

Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi Kriittisen polun hallinta CRIPMAN (CRItical Path MANagement) Pekka Maijala & Jaakko Paasi CRIPMAN CRIPMAN on tuotteen arvoverkoston tai sen osan toiminnan optimoinnin ja kehittämisen menetelmä. Kriittisen

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset. Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen

Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset. Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen Vammaisten palveluista hallitusohjelmassa Jatketaan vammaispoliittisen ohjelman (VAMPO) toimeenpanoa. Erityisenä

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 29.8.2016 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Ulla Laakkonen

Kauppatieteiden maisteri KTM. 29.8.2016 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Ulla Laakkonen Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Työelämäpalvelut Harri Mikkonen 1. Tutkintokoulutus Ylempi (AMK) Tutkintoon johtava aikuiskoulutus Avoin ammattikorkeakoulu 2. Täydennyskoulutus Erikoistumisopinnot

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

EnergiaTehokkuusJärjestelmän (ETJ) Case 1. Teollisuuden Voima

EnergiaTehokkuusJärjestelmän (ETJ) Case 1. Teollisuuden Voima EnergiaTehokkuusJärjestelmän (ETJ) Case 1. Teollisuuden Voima EnergiaTehokkuusJärjestelmä ETJ ETJ:n tausta ja kehitys Vanhan energiasäästösopimuksen jatkoksi nähtiin tarve pysyvämmälle energiankäytön ja

Lisätiedot

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011

YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA. Opetussuunnitelma 2010-2011 YLIOPISTOARVOSANOJEN LINJA 2010-2011 Sisältö Esimerkki linjan opinnoista Tavoitteet Opetusmenetelmät Opintojen sisältö. tavoitteet ja vaadittavat suoritukset Kasvatustieteen perusopinnot Erityispedagogiikan

Lisätiedot

Kaikille avoimia yliopisto-opintoja

Kaikille avoimia yliopisto-opintoja Kaikille avoimia yliopisto-opintoja Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto 23.2.2016 opintoneuvoja Riina Kärkkäinen AVOIN YLIOPISTO Yliopiston opetussuunnitelmien mukaisia opintoja eli yliopistotutkintojen

Lisätiedot

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla

Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Prosessipäivät 20.4.2016 Palvelujen ja prosessien johtaminen olennaisen tiedon avulla Mikko Kuusela Senior Solution Architect p. 040 574 7414 mikko.kuusela@qlik.com 04, 2016 Pohditaan palveluiden ja prosessien

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU 27.4.2012 KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOMAISEN HENKILÖSTÖN TUKIPALVELUIDEN KEHITTÄMISTYÖRYHMÄ SEURANTARAPORTTI LUOVUTETTU JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO SISÄLLYS Johdanto...1 1 Toimenpide-ehdotusten toteutuminen ja kv-henkilöstöpalveluiden kehittyminen...2

Lisätiedot

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI)

HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) HAKEMUSLOMAKE OHJATTUUN RYHMÄTOIMINTAAN KOIVUTARHAAN (KANNUS), KOTIPÄÄSKYYN (KOKKOLA) JA VASKOOLIIN (VETELI) Vastaanottaja täyttää: Hakija: Hakemus nro: / Saapunut: 1 Hakeutumisohje: Tällä hakemuksella

Lisätiedot

Mistä ohjausta ja neuvoja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä?

Mistä ohjausta ja neuvoja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä? Mistä ohjausta ja neuvoja opiskeluun liittyvissä kysymyksissä? Maija Ohvo, Sirje Lällä ja Aatu Lehtovaara Opintokoordinaattorit Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientovat opinnot Ia Syksy

Lisätiedot

Kaisu Säilä. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 13.4.2015. Teknillinen tiedekunta

Kaisu Säilä. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 13.4.2015. Teknillinen tiedekunta Kaisu Säilä KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 13.4.2015 Teknillinen tiedekunta Ohjelmat ja pääaineet Kauppatieteiden kandidaatti Tietotekniikan ja tuotantotalouden ohjelma Pääaine tietotekniikka

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ TIETOTEKNIIKAN OSASTO OHJELMISTOKEHITYKSEN SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTO TUOTEKEHITYSPAINOTTEISET OPINNOT JA YRITYSYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET EERO NOUSIAINEN eero.nousiainen@oamk.fi

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Esityksen sisältö Hankintalain kokonaisuudistuksen viivästyminen Käytännön ohjeita EU-hankintoihin Ajankohtaista Kipon

Lisätiedot

Suomen kielen yliopistonlehtorin tehtävä 1.8.2014 alkaen toistaiseksi.

Suomen kielen yliopistonlehtorin tehtävä 1.8.2014 alkaen toistaiseksi. 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Suomen kielen yliopistonlehtorin tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala Suomen kielen yliopistonlehtorin tehtävä 1.8.2014

Lisätiedot

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1

PERUSTEIDEN TOIMEENPANON SEURANTA: KYSELY KAIKILLE AMMATILLISEN PERUSKOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 1 JÄRJESTÄJILLE 1 Taustatiedot Koulutuksen järjestäjä Koulutuksen järjestäjätyyppi Kunta Kuntayhtymä Muu taustayhteisö Vastaajan nimi Vastaajan asema organisaatiossa Vastaajan sähköpostiosoite Vastaajan

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE

MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE MYEERIKKILÄN AVAINTOIMINNALLISUUDET PELAAJAN NÄKÖKULMASTA Kehittymisen seuranta Oma taso ja kehittyminen Vertailu tavoitetasoihin ja oman ikäluokan parhaisiin Videot Omat

Lisätiedot

Toimijaverkostot. Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto 26.10.

Toimijaverkostot. Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto 26.10. Toimijaverkostot aluehallinnon myllerryksessä Anne Kuvaja Kehittämispäällikkö Työnantaja- ja henkilöstöpolitiikkayksikkö Itä-Suomen aluehallintovirasto lli i t 26.10.2011 Mitä aluehallinnon a muutoksessa

Lisätiedot

LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015

LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015 LaCRIS-ohjeet tiedekuntien ja yksiköiden henkilöstöhallinnolle Liisa Hallikainen 1.12.2015 Osoite ja omat tiedot https://lacris.ulapland.fi/admin Järjestelmään kirjaudutaan Haka-tunnistautumisella ja lippu-nappuloista

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN TOHTORIOHJELMA HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA LUKUVUOSILLE 2014-2015 JA 2015-2016,

KASVATUSTIETEIDEN TOHTORIOHJELMA HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA LUKUVUOSILLE 2014-2015 JA 2015-2016, PASSIIVIREKISTERI Henkilökohtainen opintosuunnitelma palautetaan tutkimus- ja jatkokoulutussuunnittelijalle passiivirekisterilomakkeen kanssa viimeistään 31.3. Lisätietoa passiivirekisteristä www.utu.fi/opiskelu/opinnot/passiivirekisteri/

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas

Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Opettajan opas Osaamisperusteisuus työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa Opettajan opas Mitä osaamisperusteisuus tarkoittaa? Tutkinnon perusteissa ammattitaitovaatimukset ilmaistaan ammattitaitona ja osaamisena, joita

Lisätiedot

Verkkotehtäviin pohjautuva arviointi matematiikan opetuksessa

Verkkotehtäviin pohjautuva arviointi matematiikan opetuksessa Verkkotehtäviin pohjautuva arviointi matematiikan opetuksessa Linda Blåfield, Helle Majander, Antti Rasila & Pekka Alestalo Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Oppimisen arviointi Käytännössä: Tarkastellaan

Lisätiedot

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille sisällysluettelo Milloin korvausta voidaan suorittaa valtion varoista? 2 Mitä korvataan? > Henkilövahinko 3 > Esinevahinko ja muu omaisuusvahinko

Lisätiedot

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta

Palosuojelurahasto 2025. Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta Palosuojelurahasto 2025 Aktiivisesti ja avoimesti tulipalojen ehkäisyn ja pelastustoiminnan edistämisen puolesta 1 1. Toimintaympäristön muutokset, joihin rahaston strategialla pyritään osaltaan vastaamaan

Lisätiedot

Seuranta ja raportointi KA2-hankkeessa. CIMO, Helsinki 17.9.2015. Esityksen sisältö. 1. Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi

Seuranta ja raportointi KA2-hankkeessa. CIMO, Helsinki 17.9.2015. Esityksen sisältö. 1. Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi Seuranta ja raportointi KA2-hankkeessa CIMO, Helsinki 17.9.2015 Esityksen sisältö 1. Hankkeen sisäinen seuranta ja raportointi 2. Raportointi kansalliselle toimistolle & hankkeiden monitorointi a) Väliraportti

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

Koulutusasiainvaliokunta

Koulutusasiainvaliokunta Mietintö 1 (6) Koulutusasiainvaliokunta Yleinen koulutuspolitiikka ja ammatillinen edunvalvonta Esitykset 6.1.1 6.1.11 Kaikella koulutustoiminnallaan liitto tähtää siihen, että edunvalvonta- ja järjestötyö

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä

Viestintäsuunnitelma. 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Viestintäsuunnitelma 19.10.2015 Student Lifen ohjausryhmä Sisältö lyhyesti 1. Student Lifen viestinnän lähtökohdat ja nykytilanne 2. Viestinnän tavoitteet ja niiden saavuttaminen 3. Viestinnän kohderyhmät

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET

KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani. TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON OSAN AMMATTITAITOVAATIMUKSET TUTKINTO: Käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinto KOULUTUSOHJELMA JA TUTKINTONIMIKE: Artesaani TYÖVALTAINEN OPETUSSUUNNITELMA TUTKINNON OSA: Kulttuurilähtöinen valmistaminen LAAJUUS: 10 ov TUTKINNON

Lisätiedot

Urhea-toiminta Vantaalla. Urhea-seminaari, 17.3.2016, Jyväskylä Ilkka Kalo Perusopetuksen johtaja

Urhea-toiminta Vantaalla. Urhea-seminaari, 17.3.2016, Jyväskylä Ilkka Kalo Perusopetuksen johtaja Urhea-toiminta Vantaalla Urhea-seminaari, 17.3.2016, Jyväskylä Ilkka Kalo Perusopetuksen johtaja Taustaa Vantaalla 19 vuosiluokkien 7.-9.koulua, joissa oppilaita yhteensä n. 7000 18.3.2016 2 Taustaa Vantaalla

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

HALLINTOTIETEEN YLIOPISTONLEHTORIN TEHTÄVÄN TÄYTTÖSUUNNITELMA. Tehtävä Hallintotieteen yliopistonlehtorin tehtävä 1.8.2015 alkaen toistaiseksi

HALLINTOTIETEEN YLIOPISTONLEHTORIN TEHTÄVÄN TÄYTTÖSUUNNITELMA. Tehtävä Hallintotieteen yliopistonlehtorin tehtävä 1.8.2015 alkaen toistaiseksi TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu HALLINTOTIETEEN YLIOPISTONLEHTORIN TEHTÄVÄN TÄYTTÖSUUNNITELMA Tehtävä Hallintotieteen yliopistonlehtorin tehtävä 1.8.2015 alkaen toistaiseksi Tehtävän ala Hallintotiede

Lisätiedot

Kieku-järjestelmä osana tulosohjausta

Kieku-järjestelmä osana tulosohjausta Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Kieku-järjestelmä osana tulosohjausta Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Pilottiesitys verkostoseminaarissa

Lisätiedot

Johtaja Satu Helin ja kehittämispäällikkö Merja Karjalainen, Jyväskylän yliopisto Avointen yliopistojen neuvottelupäivät Rovaniemellä 29.-30.9.

Johtaja Satu Helin ja kehittämispäällikkö Merja Karjalainen, Jyväskylän yliopisto Avointen yliopistojen neuvottelupäivät Rovaniemellä 29.-30.9. Sähköinen asiointi ja avoimien työprosessien kehittäminen. Opintohallintojärjestelmä opiskelijoiden ohjauksen ja johtamisen tukivälineenä, esimerkkinä Jyväskylän avoin yliopisto Johtaja Satu Helin ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro. Satu Ågren 16.3.2016

Kommenttipuheenvuoro. Satu Ågren 16.3.2016 Kommenttipuheenvuoro Satu Ågren 16.3.2016 EK:n jäsenyrityksissä tehdyt rekrytoinnit koulutusasteen mukaan 2013 Teollisuus 40% 31% 25% 4% Ammatillinen koulutus Ammattikorkeakoulu Rakentaminen 91% 7% 2%

Lisätiedot

Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016. Strategiset päämäärät:

Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016. Strategiset päämäärät: 1 Strategia vuosille 2013 2017 Tarkistetut tavoitteet 2016 Missio: Neuvoston tehtävä on tukea ja kehittää yliopistokirjastoja tutkimusta ja opetusta edistävinä asiantuntijaorganisaatioina. Neuvosto on

Lisätiedot

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa.

Yhdistyksen jäsenet Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi hallitus hyväksyä jokaisen, joka on suorittanut tutkinnon Lahden ammattikorkeakoulussa. LUONNOS LAMK-alumni ry:n sääntöehdotukset perustamiskokoukseen: Yhdistyksen nimi LAMK alumni ry Yhdistys on suomenkielinen. Yhdistyksen kotipaikka: Lahti Yhdistyksen tarkoitus ja toimintamuodot Yhdistyksen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

MIKSI KANNATTAA OPISKELLA TERÄSRAKENTEITA

MIKSI KANNATTAA OPISKELLA TERÄSRAKENTEITA 1 MIKSI KANNATTAA OPISKELLA TERÄSRAKENTEITA Professori Mikko Malaska Rakennesuunnittelu, Koulutusdekaani (1.1.2014 alk.) Teknillinen tiedekunta, Oulun yliopisto 2 TERÄSOSAAMINEN TYÖLLISTÄÄ Tällä hetkellä

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TIKKAKOSKEN ALUEEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Tikkakosken varhaiskasvatuspalvelut 41160 Tikkakoski SISÄLLYS 1. TIKKAKOSKEN VARHAISKASVATUSPALVELUT 2 2. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMIVA ARKI......3 3. HYVINVOIVA

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1. Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-7

Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1. Nimi Tehtävä Läsnäolo Ryyynänen-Karjalainen toiminnanjohtaja, puheenjohtaja 1-7 Itä-Suomen yliopisto Pöytäkirja 4/2016 1 17.06.2016 Itä-Suomen yliopiston hallitus Aika 17.06.2016, 10:30-13:10 Paikka Itä-Suomen yliopisto, Kuopion kampus, Melania-rakennus, ME201 Osallistujat Nimi Tehtävä

Lisätiedot

Infotilaisuus Uudenmaan alueen lukioiden opinto ohjaajille 20.1.2006

Infotilaisuus Uudenmaan alueen lukioiden opinto ohjaajille 20.1.2006 Infotilaisuus Uudenmaan alueen lukioiden opinto ohjaajille 20.1.2006 Tietoa Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan valintaperusteista ja opiskelijavalinnoista 2006 Opintoneuvoja Kaisa Karjalainen, kaytt

Lisätiedot

Antti Ylä-Jarkko. Miten oppijan palveluita rakennetaan

Antti Ylä-Jarkko. Miten oppijan palveluita rakennetaan Antti Ylä-Jarkko Miten oppijan palveluita rakennetaan Vanhat haku- ja valintajärjestelmät rakennettiin yksi kerrallaan eri aikoina Kehittäminen jäykkää ja kallista uudemman järjestelmän hyviä ideoita ei

Lisätiedot

13.3.2012 Marjo Nykänen

13.3.2012 Marjo Nykänen Laadukas MAMK Laatutyö MAMKissa 1990-l. Laatutyön pitkät perinteet Laatutyön kehittäminen käynnistyi va. ammattikorkeakoulussa 1994 Laatutyön organisaatio: yksiköihin laatupäälliköt, yhteinen laatutiimi,

Lisätiedot

Sosnetin peruskoulutuksen työvaliokunta. Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia, Jyväskylä 20.5.

Sosnetin peruskoulutuksen työvaliokunta. Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia, Jyväskylä 20.5. Sosnetin peruskoulutuksen työvaliokunta Sosiaalityön koulutusyksiköiden kevätseminaari Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia, Jyväskylä 20.5.2014 AHOT korkeakouluissa -hanke (ESR), Sosiaalialan osahanke

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille

Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Käyttövaltuushallintaa kehitetään (SAP IDM -projekti), hyödyt virastoille Kieku-info virastoille 9.6.2015 OPH:n monitoimitila, Helsinki Lari Nikoskelainen, ERP hankepäällikkö Esittäjän nimi 9.6.2015 kehitysprojekti

Lisätiedot

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014

Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja. Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Satakunnan taidetoimikunta -asiantuntija ja vaikuttaja Päivi Setälä Satakunnan taidetoimikunta 12.12.2014 Taidetoimikunnan tehtävät Alueelliset taidetoimikunnat ovat Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelimiä,

Lisätiedot

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous

Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous Laatujärjestelmätyön ohjausryhmän kokous 16.12.2013 Taina Joutsenvirta 16.12.2013 1 Auditoinnin tarkoitus Auditoinnin tavoitteena on tukea suomalaisia korkeakouluja niiden kehittäessä laatujärjestelmiään

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi 1 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Kalajoki Alavieska Oulainen Haapavesi Siikalatva Ylivieska Pyhäntä Nivala Kärsämäki Sievi Haapajärvi

Lisätiedot

Henkilökohtaisen suorituksen arvioinnin kohteena on virkamiehen suoriutuminen työtehtävistään. Henkilön työsuoritusta arvioidaan hänen tehtävässään.

Henkilökohtaisen suorituksen arvioinnin kohteena on virkamiehen suoriutuminen työtehtävistään. Henkilön työsuoritusta arvioidaan hänen tehtävässään. Allekirjoituspöytäkirja Pöytäkirja oikeusministeriön ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n välillä 17 päivänä syyskuuta 2007 käydyistä neuvotteluista, jotka koskivat Rikosseuraamusalan

Lisätiedot

Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin

Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin Kestävän kehityksen ohjelmat kaikkiin kouluihin ja oppilaitoksiin Kestävä kehitys on koulun yhteinen asia Kuvat: Keke koulussa -esite/seppo Leinonen Aino Alasentie, Vihreä lippu -päällikkö Suomen Ympäristökasvatuksen

Lisätiedot

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut

Sisäinen viestintä. viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010. Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Sisäinen viestintä viestintäyhdyshenkilöiden koulutusohjelma 26.10.2010 Anna Grönlund-Qvarnberg viestintäpalvelut Ohjelma tänään klo 13.15 Kahvi & avaus klo 13.30 Johdatus sisäiseen viestintään klo 14.15

Lisätiedot

Tutkintorakennemuutos

Tutkintorakennemuutos Vuonna 2008 Tutkintorakennemuutos Tiedotustilaisuus 29.02.2008 Heikki Kuoppala Muutokset Vanha (ennen v. 2005) * Opintoviikot (ov) * Yksi tutkinto FM (160 ov), LuKtutkinto (120 ov) on mahdollista suorittaa,

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain 30 ja :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan luovuttavaksi veroäyrin käsitteestä ortodoksisesta kirkkokunnasta annetussa

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ

SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ PROJEKTISUUNNITELMA SIDOSRYHMÄMARKKINOINTI YRITYSPÄIVÄ Laatija: Päiväys: Luottamuksellisuus: julkinen/salainen Versio: Hyväksynyt: C:\Documents and Settings\SaijaP\Local Settings\Temporary Internet Files\OLKE\aikataulu

Lisätiedot

Palkeet Pilotin kokemuksia

Palkeet Pilotin kokemuksia Palkeet Pilotin kokemuksia Helsinki 8.12.2015, Soile Röppänen Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus www.palkeet.fi Osaamisen hallinnan osa-alueet Osaamisen arviointi Pätevyydet Suorituksen

Lisätiedot

LASKENTATOIMEN YLIOPISTOTUTKIJAN TEHTÄVÄN TÄYTTÖSUUNNITELMA. Tehtävä Laskentatoimen yliopistotutkijan tehtävä 1.1.2016 alkaen toistaiseksi (vakanssi

LASKENTATOIMEN YLIOPISTOTUTKIJAN TEHTÄVÄN TÄYTTÖSUUNNITELMA. Tehtävä Laskentatoimen yliopistotutkijan tehtävä 1.1.2016 alkaen toistaiseksi (vakanssi TAMPEREEN YLIOPISTO Johtamiskorkeakoulu LASKENTATOIMEN YLIOPISTOTUTKIJAN TEHTÄVÄN TÄYTTÖSUUNNITELMA Tehtävä Laskentatoimen yliopistotutkijan tehtävä 1.1.2016 alkaen toistaiseksi (vakanssi 6392) Tehtävän

Lisätiedot

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma Täytetään yhdessä lapsen/nuoren ja hänen edustajansa kanssa Lapsen nimi ja kutsumanimi Henkilötunnus Maahanmuuttopäivä ja ikä Äidinkieli (-kielet) Kansalaisuus Uskonto Edustajan nimi ja yhteystiedot Missä

Lisätiedot

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen

Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015. Ilmari Hyvönen Korkeakoulutus ja digitalisaatio -webinaari 15.12.2015 Ilmari Hyvönen Digitalisaatio ja korkeakoulut Korkeakoulut ja tutkimuslaitokset tuottavat opetuksen ja tutkimuksen avulla sen tiedon ja osaamisen,

Lisätiedot