Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. OUTLOOK 2003 SISÄLLYS

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net OUTLOOK 2003 SISÄLLYS"

Transkriptio

1 OUTLOOK 2003 SISÄLLYS 7.4 Sähköposti Käsitteet Sähköpostiosoitteen rakenteen tunteminen Sähköpostijärjestelmän etujen tunnistaminen Termin netiketti ja sen merkityksen tunteminen Tietoturvallisuustekijät Sen tiedostaminen, että sähköpostitse voi saada epätoivottuja viestejä Viruksiin liittyvien riskien tiedostaminen avattaessa tunnistamattomia viestejä ja liitteitä Termin digitaalinen allekirjoitus tunteminen Ensimmäinen vaihe Sähköpostiohjelman avaaminen ja sulkeminen Saapuneet -kansion avaaminen Yhden, usean viestin avaaminen Avoinna olevien viestien välillä liikkuminen Viestin sulkeminen Saapuneet-kansion otsikkokenttien lisääminen ja poistaminen Työkalurivien näyttäminen ja poistaminen näytöstä Viestit Viestin lukeminen Viestin merkitseminen seurattavaksi, seurannan poistaminen Viestin merkitseminen luetuksi, lukemattomaksi Liitteen avaaminen ja tallentaminen haluttuun kohteeseen Viestiin vastaaminen Vastaa- ja Vastaa kaikille -toimintojen käyttäminen Alkuperäisen viestin sisällyttäminen, sisällyttämättä jättäminen vastaukseen Viestin lähettäminen Uuden viestin luominen Osoitteen lisääminen Vastaanottaja-kenttään Kopio- ja Piilokopio -kenttien käyttäminen Aihe-kentän käyttäminen Oikolukuohjelman käyttäminen Liitetiedoston lisääminen Viestin tärkeyden määrittäminen Viestin lähettäminen jakeluluettelolle Viestin lähettäminen eteenpäin Kopioiminen, siirtäminen ja poistaminen Tekstin kopioiminen ja siirtäminen viestin sisällä ja viestien välillä Tekstin kopioiminen viestiin muista lähteistä Tekstin poistaminen viestistä Liitetiedoston poistaminen lähetettävästä viestistä Toimintatavat Sähköpostin käytön tehostamistapojen tunnistaminen Osoitteiston käyttäminen Uuden jakeluluettelon luominen Osoitteen lisääminen jakeluluetteloon Osoitteen poistaminen jakeluluettelosta Osoitteiston päivittäminen saapuneesta viestistä Viestien järjestäminen Viestin etsiminen lähettäjän, aiheen ja sisällön mukaan Uuden kansion luominen viesteille Viestien siirtäminen uuteen kansioon Viestien lajitteleminen nimen, päiväyksen mukaan Viestin poistaminen Viestin poistaminen... 41

2 Viestin palauttaminen roskakorista Roskakorin tyhjentäminen poistetuista viesteistä Roskakorin tyhjentäminen poistetuista viesteistä Tulostuksen valmisteleminen Viestin esikatselu Tulostusasetusten valinta... 45

3 7.4 Sähköposti Käsitteet Sähköpostiosoitteen rakenteen tunteminen Sähköpostiosoite sisältää käyttäjätunnuksen ja tietokoneen osoitteen. Sähköpostiosoitteen -merkistä. Osoitteissa ei voi käyttää skandinaavisia merkkejä (ä,ö,å), myös erikoismerkkejä ei voi käyttää. Yleensä sähköpostiosoite alkaa käyttäjän etunimellä ja sukunimellä, käytössä voi olla myös henkilölle annettu käyttäjätunnus,joka viittaa kyseisen henkilön tunnisteeseen kohdeorganisaation tietokonejärjestelmässä. Esimerkiksi: Tietokoneen osoite muodostuu yleensä organisaation nimestä ja maatunnuksesta fi. Joillakin kansainvälisillä yrityksillä maatunnus voi olla.com, Organisaation nimi ja tunnus erotetaan toisistaan pisteellä Sähköpostijärjestelmän etujen tunnistaminen - nopeus - alhaiset kustannukset - joustavuus webmail-palveluja käytettäessä Termin netiketti ja sen merkityksen tunteminen - aiheen käyttäminen viestissä - tiivis ja selkeä tapa kirjoittaa viestejä - viestien oikolukeminen Netiketti - Internetin ja sähköpostin käyttäytymissäännöt.

4 7.4.2 Tietoturvallisuustekijät Sen tiedostaminen, että sähköpostitse voi saada epätoivottuja viestejä Sähköpostin avulla on helppo toteuttaa suuria massapostituksia, suoramarkkinointia. Tällaista ei-toivottua, suurina massoina lähetettyä sähköpostiviestintää kutsutaan roskapostiksi. Roskapostille on tyypillistä, että se on ns. ei kenellekään erityisesti kohdistettua sähköpostiviestintää. Roskaposti kuormittaa ja ruuhkauttaa verkkoja ja sähköpostijärjestelmiä. Roskaposti, virukset ja muut haittaohjelmat liittyvät yleensä yhteen siten, että kotikäyttäjien tietokoneet ovat tulleet käytetyimmäksi roskapostin lähetyskanavaksi. Haittaohjelmat voivat muuttaa koneen roskapostin lähetyskanavaksi. Roskapostituksiin liittyy myös laittomien tietokoneohjelmien kauppaaminen, huijauskirjeet sekä phishing-toiminta. Phishingin avulla käyttäjä yritetään huijata luovuttamaan tietoja aidolta näyttävän verkkopalvelun tai luotettavaksi naamioidun sähköpostiviestin avulla. Tietoja, joita yritetään kerätä ovat: luottokorttitiedot verkkopalvelun kirjautumistiedot salasanat henkilötiedot Viruksiin liittyvien riskien tiedostaminen avattaessa tunnista mattomia viestejä ja liitteitä Sähköpostien liitetiedostot saattavat levittää haittaohjelmia. Haittaohjelmiin lasketaan mm. - virukset - madot - troijan hevoset - vakoiluohjelmat (spyware) Liitetiedostojen käsittelyssä on oltava varovainen. Virus tai mato aktivoituu, kun liite avataan. Noudata seuraavia ohjeita: - Kun saat sähköpostissa liitetiedoston, tarkista ettei se ole ohjelmatiedosto. - Ohjelmatiedoston tunnistat tiedostopäätteestä (tiedostotunnisteesta) - vaarallisia tiedostoja ovat mm. EXE, COM, BAT, CMD, SCR ja PIF -päätteiset tiedostot - Tarkista myös, että saamallasi liitetiedostolla ei ole kaksoispäätettä. Kaksoispääte voi olla esimerkiksi "paris.hilton.jpg.exe"

5 - exe-päätteiset tiedostot ovat ohjelmia, jos avaisit yllä olevan kaltaisen tiedoston, koska luulit sen olevan valokuva, koneesi suorittaisi ohjelman. - Älä avaa liitetiedostoja, ellet ole varma lähettäjästä - Poista sähköpostiohjelmasta HTML-muotoisten sähköpostiviestien käyttö - Myös itse sähköpostiviestiin voidaan kirjoittaa haitallista ohjelmakoodia, jos viesti on HTML-muodossa tämä on mahdollista. Kun viesti avataan esikatselutoiminnon avulla, ohjelma suorittaa viestissä olevan koodin. - Turvallinen muoto on sähköpostin txt-tyyppinen katselutoiminto. - Pidä sähköpostiohjelmasi ajan tasalla, hanki aina uusimmat päivitykset - huolehdi myös käyttöjärjestelmän päivityksistä, ne parantavat tietoturvaasi Poista sähköpostiohjelmastasi HTML-muotoisten sähköpostiviestien käyttö: myös varsinaiseen sähköpostiviestiin voidaan kirjoittaa haitallista ohjelmakoodia. Tällöin sähköpostiviesti on yleensä HTML-muotoinen. Kun avaat viestin tai tarkastelet sitä sähköpostiohjelman esikatselutoiminnon avulla, suorittaa ohjelma viestissä olevan ohjelmakoodin. Käytä siis mieluummin TXT-tyyppistä sähköpostin katselutoimintoa Termin digitaalinen allekirjoitus tunteminen Digitaalinen allekirjoitus eli sähköinen allekirjoitus on sähköiseen viestiin tehty PKI-allekirjoitus Digitaalinen allekirjoitus varmentaa viestin sisällön ja allekirjoittajan henkilöllisyyden. Jos viestiä muutetaan, allekirjoitus ei enää täsmää. Digitaalista allekirjoitusta käytetään sähköposteissa lähettäjän todentamiseen. Jos joku yrittää esiintyä väärällä henkilöllisyydellä tai viestiä yritetään muuttaa matkalla, huijausyritys paljastuu allekirjoituksesta Ensimmäinen vaihe Sähköpostiohjelman avaaminen ja sulkeminen Voit avata Office Outlook -ohjelman joko kuvakkeesta työpöydältä tai Käynnistä -valikosta. Avaaminen Käynnistä -valikosta 1. Napsauta Käynnistä -painiketta. 2. Valitse Käynnistä -valikosta Kaikki ohjelmat/microsoft Office/Microsoft Office Outlook.

6 Saapuneet -kansion avaaminen Voit avata Saapuneet -kansion napsauttamalla Kansioluettelo-ikkunassa Saapuneet -kohdassa. Saapuneet kansio on näkyvissä yleensä Suosikkikansiot kohdassa ja Kaikki postikansiot kohdassa Yhden, usean viestin avaaminen Yhden viestin avaaminen, tapa 1 Voit avata viestin kaksoisnapsauttamalla viestin nimeä. Yhden viestin avaaminen, tapa 2 Voit napsauttaa viestin päällä hiiren kakkospainikkeella. Ruudulle aukeaa paikallisvalikko, josta voit valita haluamasi toiminnon, tässä tapauksessa avaa. Yhden viestin avaaminen, tapa 2 Voit avata aktiivisen viestin myös Tiedosto - valikon Avaa -komennolla

7 Usean viestin avaaminen, tapa 1 1. Pidä Ctrl-näppäin alhaalla ja napsauta avattavien viestien nimet aktiiviseksi. 2. Paina Enter-näppäintä. 3. Viestit aukeavat päällekkäin, voit siirtyä viestistä toiseen tehtäväpalkin painikkeiden avulla. 4. Voit myös siirtää viesti-ikkunoita ja pienentää niiden kokoa, jolloin saat ne näkyviin yhtä aikaa. Usean viestin avaaminen, tapa 2 1. Pidä Ctrl-näppäin alhaalla ja napsauta avattavien viestien nimet aktiiviseksi. 2. Napsauta hiiren kakkospainikkeella 3. Valitse avautuvasta paikallisvalikosta Avaa kohteet. 4. Viestit aukeavat päällekkäin, voit siirtyä viestistä toiseen tehtäväpalkin painikkeiden avulla. Usean viestin avaaminen, tapa 3 1. Napsauta viesti/viestit aktiiviseksi. 2. Valitse Tiedosto-valikosta avaa. 3. Avaa -valinnan alivalikosta voit valita valinnan Valitut kohteet. Usean viestin avaaminen, tapa 4 Viestin avaamisen pikanäppäinkomento on Ctrl+o Avoinna olevien viestien välillä liikkuminen Kaikki auki olevat viestit näkyvät Tehtäväpalkissa. Viestien välillä voi liikkua napsauttamalla viestin nimeä. Toinen tapa liikkua avointen viestien välillä on käyttää Alt+Tab näppäinyhdistelmää.

8 Viestin sulkeminen Viestin voi sulkea 1. Viesti-ikkunan Tiedosto - Sulje -komennolla 2. Viesti -ikkunan Sulje-painikkeella. 3. Viestin ollessa auki, näppäinkomennolla Alt+F Ohjetoiminnon käyttäminen Ohjeen avaaminen, tapa 1 1. Avaa Ohje -valikko 2. Napsauta Ohje -valikon Microsoft Office Outlook Ohje -valintaa Ohjeen avaaminen, tapa 2 Käytä näppäinkomentoa F1.

9 Saapuneet-kansion otsikkokenttien lisääminen ja poistaminen Saapuneet kansion otsikkokenttien lisääminen 1. Valitse Näytä -valikosta Lajittelujärjestys/Nykyinen näkymä/mukauta nykyistä näkymää. 2. Napsauta Kentät -painiketta 3. Valitse haluamasi kenttä Käytettävissä olevat kentät -listasta ja napsauta Lisää-painiketta.

10 Saapuneet kansion otsikkokenttien poistaminen 1. Napsauta poistettava kenttä aktiiviseksi oikeanpuoleisessa listassa (Näytä nämä kentät tässä järjestyksessä). 2. Napsauta Poista-painiketta Työkalurivien näyttäminen ja poistaminen näytöstä Työkalurivejä voi ottaa näkyviin tai poistaa näkyvistä Näytä -valikon kautta. 1. Valitse näytä valikosta Työkalurivit 2. Valitse listasta ne työkalurivit jotka haluat näkyviin. 3. Näkyvissä olevan työkalurivin edessä on valintamerkki.

11 Työkalurivien mukauttaminen 1. Valitse Työkalut -valikosta Mukauta. 2. Ruudulle aukeaa mukauttaminen -valintaikkuna. 3. Voit lisätä työkalurivejä näyttöön laittamalla valintamerkin lisättävän työkalurivin eteen. Komennot -välilehdellä voit lisätä painikkeita työkaluriveille.

12 1. Napsauta Järjestä komennot uudelleen -painiketta. 2. Ruudulle aukeaa Järjestä komennot uudelleen -valintaikkuna. 3. Valitse haluamasi valikkorivi tai työkalurivi valintaluetteloista. 4. Valitse sen jälkeen ohjausobjektit luettelosta valinta, jonka haluat lisätä. 5. Napsauta sen jälkeen Lisää -painiketta 6. Poistaminen tapahtuu myös valitsemalla ohjausobjekti ja napsauttamalla sen jälkeen Poista -painiketta. 7. Voit palauttaa työkalurivit alkuperäiseen tilaan Palauta -painikkeesta. 8. Voit myös halutessasi vaihtaa valintojen järjestystä Siirrä ylös tai Siirrä alas -painikkeilla.

13 7.5 Viestit Viestin lukeminen Viestin merkitseminen seurattavaksi, seurannan poistaminen Viesteihin voi lisätä seurantamerkintöjä. Tämä kannattaa yleensä tehdä esimerkiksi silloin, kun viesti vaatii jatkotoimia tulevaisuudessa. Viestin merkitseminen seurattavaksi, tapa 1 1. Napsauta viesti aktiiviseksi. 2. Valitse Toimet -valikosta Seuranta. 3. Valikossa on valittavana eri värisiä seuranta-lippuja. 4. Voit myös poistaa merkinnän tästä valikosta. 5. Viestin voi merkitä valmiiksi, napsauttamalla Merkitse valmiiksi valintaa. 6. Viestin merkinnän voi poistaa Poista merkintä - valinnalla. Viestin merkitseminen seurattavaksi, tapa 2 Napsauta viestin seurantapainiketta hiiren kakkospainikkeella. Saat ruudulle paikallisvalikon, josta voit valita viestin seurannan lipun värin. Viestin merkitseminen seurattavaksi, tapa 3 Merkitse seuraamista varten -valintaikkunan saa näytölle viestiä avaamatta valitsemalla viestin ja painamalla sitten CTRL+VAIHTO+G.

14 Muistutuksen lisääminen Voit merkitä viestin seuraamista varten myös muistutuksella. 7. Avaa Merkintä-valikko jompaakumpaa edellä selostettua tapaa käyttämällä. 8. Valitse Lisää muistutus -valinta. 9. Ruudulle aukeaa Merkitse seuraamista varten -valintaikkuna. 10. Voit valita merkinnän tyypin Merkintä -valintaluettelosta Voit myös lisätä määräpäivän napsauttamalla Määräpäivä -kohdan oikeassa laidassa olevaa nuolipainiketta. Ruudulle aukeaa kalenteri, josta voit valita haluamasi päivämäärän. Viestin seurantaan voi päivämäärän lisäksi lisätä kellonajan, kellonajan valintaluettelon löydät Määräpäivä valintaluettelon oikealta puolelta.

15 Voit vaihtaa seurantalipun värin Merkitse seuraamista varten -ikkunassa. 1. Napsauta Lipun väri -ruudun nuolipainiketta. 2. Valitse valintaluettelosta haluamasi lipun väri. Lähtevän viestin merkitseminen seurattavaksi 1. Avaa Uusi viesti -ikkuna. 2. Kirjoita viesti. 3. Merkitse viesti seurattavaksi napsauttamalla Viestin merkintä -painiketta työkalurivillä. 4. Painike avaa Merkitse seuraamista varten - valintaikkunan Viestin merkitseminen luetuksi, lukemattomaksi Saapuneet viestit merkitään automaattisesti luetuiksi, kun ne on avattu. Jos käytössä on viestin esikatselu, viesti merkitään luetuksi, kun se on ollut näkyvissä esikatseluruudussa. Luetuksi merkityn viestin tunnistaa auki olevan kirjekuoren kuvakkeesta viestin edessä. Lukemattoman, tai lukemattomaksi vaihdetun viestin edessä oleva kuvake on suljettu kirjekuori. Lukemattoman viestin tunnistaa myös siitä, että sen fontti on lihavoitu.

16 Viestin merkitseminen luetuksi, lukemattomaksi, tapa 1 1. Viestin voi merkitä lukemattomaksi Saapuneet -kansioissa napsauttamalla viestin ensin aktiiviseksi. 2. Valitse Muokkaa -valikosta Merkitse lukemattomaksi 3. Samassa valikossa on myös valinnat Merkitse luetuksi sekä Merkitse kaikki luetuiksi. Viestin merkitseminen luetuksi, lukemattomaksi, tapa 2 1. Napsauta lukematonta viestiä hiiren kakkospainikkeella. 2. Valitse paikallisvalikosta Merkitse luetuksi -valinta. Jos napsautat luettua viestiä hiiren kakkospainikkeella, valikossa löytyy valinta Merkitse lukemattomaksi.

17 Viestien merkitseminen luetuiksi automaattisesti lukuruudussa 1. Valitse Työkalut-valikosta Asetukset ja valitse Muu-välilehti. 2. Napsauta Lukuruutu -painiketta. 3. Valitse Merkitse lukuruudussa tarkastellut kohteet luetuiksi -valintaruutu ja kirjoita sitten numero Odota n sekuntia ennen kohteen merkitsemistä luetuksi -ruutuun

18 Liitteen avaaminen ja tallentaminen haluttuun kohteeseen Liitteen tallentaminen viestistä 1. Avaa (tai tuo esikatseluun) viesti, joka sisältää tallennettavan liitetiedoston. 2. Napsauta viestissä olevaa liitetiedoston kuvaketta hiiren kakkospainikkeella 3. Valitse sitten Tallenna nimellä. 4. Valitse Tallenna liite -valintaikkunasta kansio. 5. Kirjoita tarvittaessa Tiedostonimi-ruutuun uusi tiedoston nimi 6. Napsauta Tallenna. Useiden liitteiden tallentaminen samaan paikkaan 1. Jos viesti sisältää useita liitteitä ne voi tallentaa samaan paikkaan 2. Valitse viestin Tiedosto-valikosta Tallenna liitteet. 3. Valitse tallennettavat liitteet luettelosta 4. Napsauta OK. 5. Voit valita useita liitteitä pitämällä CTRL-näppäintä alhaalla samalla, kun napsautat nimiä. Liitteen tallentaminen viestiä avaamatta 1. Valitse viesti, joka sisältää liitteen. 2. Valitse Tiedosto-valikosta Tallenna liitteet 3. Napsauta tallennettavan liitteen nimeä. 4. Valitse Tallenna liite -valintaikkunasta kansio. 5. Kirjoita tarvittaessa Tiedostonimi-ruutuun uusi tiedoston nimi 6. Napsauta Tallenna. Voit tallentaa useita liitteitä samaan paikkaan avaamatta viestiä myös Tiedosto -valikon kautta.

19 7.5.2 Viestiin vastaaminen Vastaa- ja Vastaa kaikille -toimintojen käyttäminen 1. Avaa viesti, johon haluat vastata. 2. Napsauta Vastaa -painiketta. 3. Ruudulle avautuu Viesti -ikkuna, johon Outlook lisää vastaanottaja -kenttään automaattisesti lähettäjän sähköpostiosoitteen. 4. Myös aihe -kohta täytetään automaattisesti - Viestin eteen laitetaan merkintä VS: - (vastaus) tai RE: (reply). 5. Alkuperäinen viesti 6. Kirjoita vastaus ja napsauta lähetä -painiketta. Vastaa kaikille -toiminto Jos alkuperäinen sähköpostiviesti on lähetetty useammalle vastaanottajalle, voit vastata siten, että lähetät vastauksen kaikille. 1. Napsauta Vastaa kaikille painiketta. 2. Outlook lisää automaattisesti kaikki osoitteet vastaanottaja -kenttään. 3. Vastaa viestiin kirjoittamalla teksti viestikenttään. 4. Napsauta Lähetä -painiketta. 5. Vastauksesi lähetetään kaikille alkuperäisen viestin vastaanottajille. Se lähetetään myös niille, jotka ovat saanee mahdollisesti viestistä kopion (Kopio-kenttään merkityt vastaanottajat).

20 Alkuperäisen viestin sisällyttäminen, sisällyttämättä jättäminen vastaukseen Alkuperäisen viestin sisällyttäminen vastaukseen Alkuperäinen viesti säilyy vastauksessa automaattisesti. On suositeltavaa kirjoittaa oma vastaus alkuperäisen viestin yläpuolelle. Alkuperäisen viestin säilyttäminen vastauksessa on hyödyllistä, näin voi seurata mitä viestiketjussa on tapahtunut. Alkuperäisen viestin asetukset Jos alkuperäinen viesti ei ilmesty automaattisesti vastaukseen toimi seuraavasti: 1. Valitse työkalut -valikosta Asetukset. 2. Ruudulle aukeaa Asetukset -valintaikkuna. 3. Siirry Asetukset välilehdelle. 4. Napsauta Sähköpostin asetukset -painiketta.

21 Ruudulle aukeaa Sähköpostin asetukset -valintaikkuna. Vaihda Vastattaessa viestiin -ruudussa valinta Sisällytä alkuperäisen viestin teksti. Alkuperäisen tekstin poistaminen vastauksesta Voit poistaa alkuperäisen tekstin viestistä normaalisti Delete -näppäimellä. Jos haluat vaihtaa asetuksen pysyvästi sellaiseksi, että alkuperäistä viestiä ei sisällytetä vastaukseen toimi seuraavasti: 1. Valitse Työkalut -valikosta Asetukset. 2. Ruudulle aukeaa Asetukset -valintaikkuna. 3. Siirry Asetukset välilehdelle. 4. Napsauta Sähköpostin asetukset -painiketta. 5. Vaihda Sähköpostin asetukset -valintaikkunassa Vastattaessa viestiin ruudun tekstiksi Älä sisällytä alkuperäistä viestiä.

22 7.5.3 Viestin lähettäminen Uuden viestin luominen Uuden viestin luominen, tapa 1 Valitse Tiedosto -valikosta Uusi/Sähköpostiviesti. Kun teet valinnan Tiedosto -valikosta, ei ole väliä mikä kansio Sinulla on aktiivisena. Valinnan jälkeen ruudulle aukeaa Nimetön viesti -ikkuna, johon voit kirjoittaa vastaanottajan tiedot, viestin aiheen, kenelle menee kopio viestistä sekä itse sähköpostiviestisi. Uuden viestin luominen, tapa 2 1. Valitse jokin kansioista napsauttamalla. 2. Napsauta työkalurivin Uusi -painiketta. 3. Ruudulle aukeaa Nimetön viesti -ikkuna.

23 Osoitteen lisääminen Vastaanottaja-kenttään Voit kirjoittaa vastaanottajan sähköpostiosoitteen suoraan vastaanottaja - kenttään. Jos vastaanottajia on useita, voit kirjoittaa kaikki osoitteet peräkkäin, erota osoitteet toisistaan puolipisteellä. Voit myös hakea sähköpostiosoitteet osoitekirjasta, kirjoittamalla osoitteen näyttönimen suoraan vastaanottajaksi. Voit varmistaa, että Outlook tunnistaa osoitteen napsauttamalla Tarkista nimet -painiketta. Jos nimi alleviivataan, se on kirjoitettu oikein ja viesti lähetetään osoitteeseen. Osoitteen voi myös hakea osoitekirjasta napsauttamalla Vastaanottaja -painiketta. Ruudulle aukeaa Valitse nimet - valintaikkuna, josta voit valita haluamasi sähköpostiosoitteet.

24 Kopio- ja Piilokopio -kenttien käyttäminen Kun haluat lähettää viestin tiedoksi jollekin henkilölle, voit kirjoittaa osoitteen Kopio (cc:) -kenttään. Tähän kenttään kirjoitetut tiedot näkyvät kaikille viestin vastaanottajille. Jos et halua kaikkien vastaanottajien näkevän ketkä kopion ovat saaneet, kirjoita osoite Piilokopio (bcc:) -kenttään. Jos Piilokopio -kenttä ei ole näkyvissä, napsauta Asetukset -painikkeen vieressä olevaa nuolta ja valitse Piilokopio (jos sähköpostieditorina on Microsoft Word). Jos sähköpostieditorina on oletuksena Microsoft Outlook, valitse Näytävalikosta Piilokopio-kenttä.

25 Aihe-kentän käyttäminen Kirjoita Aihe-kenttään viestille lyhyt ja kuvaava otsikko, jotta vastaanottaja tietää, mitä aihetta viestisi koskee. Aiheen kirjoittaminen viestiin on tärkeää, koska o vastaanottaja näkee heti mitä asiaa viesti koskee o vastaanottaja voi lajitella saamansa viestit aiheiden mukaan o arkistoitu viesti on helpompi löytää, jos sen aihe mainitaan kentässä Oikolukuohjelman käyttäminen Voit oikolukea kirjoittamasi sähköpostiviestin seuraavasti: 1. Valitse Työkalut/Kieliasun tarkistus. 2. Ruudulle aukeaa Kieliasun tarkistus -ikkuna. 3. Ohjelma näyttää väärin kirjoitetun sanan punaisella Ei ole sanastossa - ruudussa. 4. Outlookin oikolukutoiminto toimii samalla tavalla kuin kaikkien muidenkin Office -ohjelmien oikoluku.

26 Liitetiedoston lisääminen Kun haluat liittää liitetiedostoja viestiin täytyy viestin ensin olla auki ruudulla. 1. Napsauta työkalurivin Lisää tiedosto -painiketta. 2. Ruudulle aukeaa Lisää tiedosto -ikkuna. 3. Selaa esiin se kansio, jossa liitettävä tiedosto sijaitsee. 4. Napsauta tiedosto aktiiviseksi. 5. Napsauta Lisää -painiketta. 6. Tiedosto liitetään sähköpostiviestiin. 7. Viestiin ilmestyy uusi kenttä Liitä, jossa liitetyn tiedoston kuvake ja nimi ovat näkyvissä. 8. Voit tarkistaa, että tiedosto on oikea, napsauttamalla kuvaketta. Tiedosto avataan sopivaan ohjelmaan.

27 Viestin tärkeyden määrittäminen Outlook sähköpostiohjelmassa voit kertoa vastaanottajalle, että lähettämäsi viesti on tärkeä. Tähän käytetään tärkeyden ilmaisinta, jonka saat liitettyä viestiin viesti-ikkunan työkaluriviltä. Viestin tärkeyden määrittäminen, tapa 1 1. Kirjoita uusi viesti. 2. Napsauta Viesti -ikkunassa työkalurivin tärkeyden ilmaisin - painiketta (Punainen huutomerkki -painike). 3. Painike vaihtaa väriä (korostusväri riippuu käyttämästäsi teemasta), värin vaihto on osoitus siitä, että toiminto on käytössä. Viestin tärkeyden määrittäminen, tapa 2 1. Kirjoita uusi viesti. 2. Napsauta Viesti-ikkunassa Asetukset - painiketta. 3. Valitse avautuvasta valikosta Asetukset. 4. Ruudulle aukeaa viestin asetukset - valintaikkuna. 5. Vaihda Viestin asetukset -kohdassa Tärkeys.

28 Viestin lähettäminen jakeluluettelolle Jakeluluettelo on kokoelma yhteystietoja. Sen avulla voi lähettää viestejä useista vastaanottajista koostuvalle ryhmälle. Jakeluluettelon tunnistaa Yhteystiedot kansiossa vieressä olevasta kuvakkeesta. Jakeluluettelon luominen 1. Valitse Tiedosto-valikosta Uusi ja valitse Jakeluluettelo. 2. Ruudulle aukeaa Jakeluluettelo -ikkuna. 3. Kirjoita Nimi-ruutuun haluamasi kansion nimi (tulee jakeluluettelon nimeksi). 4. Napsauta Valitse jäsenet -painiketta. 5. Ruudulle aukeaa Valitse jäsenet -ikkuna.

29 6. Valitse Näytä nimet osoitteistosta -luettelosta osoitteisto, joka sisältää jakeluluetteloon tarvittavat sähköpostiosoitteet. 7. Kirjoita nimi tai valitse se luettelosta -ruutuun haluamasi nimi. 8. Valitse nimi alla olevasta luettelosta ja valitse sitten Jäsenet. 9. Toista tämä kaikkien henkilöiden osalta, jotka haluat lisätä jakeluluetteloon ja valitse sitten OK. Jos haluat kirjoittaa tarkemman kuvauksen jakeluluettelosta, valitse Lisätietoja-välilehti ja kirjoita sitten teksti. Jakeluluettelo tallentuu Yhteystiedot -kansioon antamallasi nimellä.

30 Viestin lähettäminen eteenpäin Voit välittää saamasi viestin eteenpäin. 1. Avaa viesti, jonka haluat välittää. 2. Napsauta Välitä -painiketta. 3. Kirjoita vastaanottaja -kenttään sen henkilön osoite, jolle haluat viestin välittää. 4. Jos haluat lisätä viestiin omaa tekstiäsi, kirjoita teksti viestin alkuun. 5. Napsauta Lähetä -painiketta Kopioiminen, siirtäminen ja poistaminen Tekstin kopioiminen ja siirtäminen viestin sisällä ja viestien välillä Kopioiminen ja siirtäminen (leikkaaminen) Sähköpostiviesteissä voi hyödyntää leikepöytää, kun haluaa kopioida viestin osia esimerkiksi toiseen viestiin. Leikepöydän käyttö o Muokkaa -valikon kautta o Hiiren kakkospainikkeella o kopio tai leikkaa liitä Tekstin kopioiminen viestiin muista lähteistä Viestiin voi kopioida tekstiä esimerkiksi Word -asiakirjoista, Excel - laskentataulukoista tai muista vastaavista. Voit myös kopioida tekstiä wwwsivuilta, tai url-osoitteita leikepöydän kautta Tekstin poistaminen viestistä 1. Maalaa teksti tai tekstin osa, jonka haluat poistaa. 2. Paina Delete -näppäintä.

31 Liitetiedoston poistaminen lähetettävästä viestistä Liitteen poistaminen Liitteet-riviltä Jos viesti on HTML-muotoinen tai vain teksti -muotoinen, liitteet näkyvät Liitteet-rivillä Aihe-rivin alapuolella. 1. Napsauta liitettä hiiren kakkospainikkeella. 2. Valitse paikallisvalikosta Poista. Liitteen poistaminen viestin viestiosasta Jos viesti on RTF-muotoinen, liitteet näkyvät osana viestiä. 1. Valitse liite napsauttamalla sitä. 2. Paina DEL-näppäintä Viestien käsitteleminen Toimintatavat Sähköpostin käytön tehostamistapojen tunnistaminen Voit tehostaa sähköpostin käyttöä monilla tavoilla: luomalla kansioita siirtämällä viestit sopiviin kansioihin poistamalla epätoivotut viestit käyttämällä jakeluluetteloita automatisoimalla toimintoja

32 Osoitteiston käyttäminen Uuden jakeluluettelon luominen 1. Napsauta Vakio-työkaluriviltä Uusi -painiketta. 2. Valitse Jakeluluettelo. 3. Anna jakeluluettelolle nimi, jota voit käyttää viestiä lähettäessäsi. 4. Lisää osoitteet jakeluluetteloon Valitse jäsenet -painikkeella Osoitteen lisääminen jakeluluetteloon Osoitteen lisääminen jakeluluetteloon, tapa Lisää osoitteet Valitse Jäsenet - ikkunassa.

33 Osoitteen lisääminen jakeluluetteloon, tapa 2 1. Siirry yhteystiedot näkymään. 2. Kaksoisnapsauta jakeluluettelon nimeä. 3. Ruudulle aukeaa Jakeluluettelo - valintaikkuna. 4. Napsauta Lisää uusi -painiketta. 5. Ruudulle aukeaa Lisää uusi jäsen -ikkuna. 6. Lisää uusi kirjoittamalla tiedot ikkunaan.

34 Osoitteen poistaminen jakeluluettelosta 7. Siirry yhteystiedot näkymään. 8. Kaksoisnapsauta jakeluluettelon nimeä. 9. Ruudulle aukeaa Jakeluluettelo - valintaikkuna. 10. Napsauta poistettava osoite aktiiviseksi. 11. Napsauta Poista -painiketta.

35 Osoitteiston päivittäminen saapuneesta viestistä Osoitteiston päivittäminen saapuneesta viestistä, tapa 1 Maalaa lähettäjän nimi viestissä ja napsauta sitä hiiren kakkospainikkeella. Valitse Lisää Outlook-yhteystietoihin. Osoitteiston päivittäminen saapuneesta viestistä, tapa 2 Kun viet hiiren lähettäjän nimen päälle, saat näkyviin pallon näköisen toimintotunnisteen. Kun napsautat toimintotunnisteen nuolipainiketta, saat ruudulle valintaluettelon, jossa voit lisätä lähettäjän yhteystiedot osoitteistoon.

36 Viestien järjestäminen Viestin etsiminen lähettäjän, aiheen ja sisällön mukaan Viestien etsiminen, tapa 1 1. Napsauta Etsi-painiketta vakiotyökalurivillä 2. Näyttöön tulee Etsi -rivi. 3. Kirjoita sana jonka perusteella haluat etsiä Hae -kohtaan 4. Valitse Etsi kohteesta -valintaluettelosta se kansio, jossa haluat etsinnän suorittaa. 5. Napsauta Etsi -painiketta. 6. Outlook näyttää ruudulla ne viestit, jotka täyttävät antamasi ehdon. 7. Sana voi esiintyä viestissä, otsikossa tai lähettäjän nimessä. Viestin etsiminen, tapa 2 1. Valitse Työkalut -valikosta Etsi. 2. Valitse vielä Etsi -valinta. 3. Ruudulle tulee Etsi -rivi, johon voit kirjoittaa etsinnässä tarvittavat tiedot. Viestin etsiminen, tapa 3 Outlook -ohjelmassa Etsi -komennon pikanäppäin vaihtoehto on Ctrl+E.

37 Uuden kansion luominen viesteille Alikansion luominen Saapuneet -kansiolle 1. Valitse Tiedosto -valikosta Uusi/Kansio. 2. Ruudulle aukeaa Luo uusi kansio -ikkuna. 3. Kirjoita kansiolle nimi Nimi -ruutuun. 4. Voit vaihtaa kansion sisältö -kohdassa kansion sisällön kuvauksen. 5. Valitse, mihin kansio sijoitetaan -kohdassa tulee valita paikka, minne kansio halutaan. 6. Napsauta OK. 7. Kansio luodaan sen kansion alikansioksi, jonka valitsit sijoitus - kohdassa. Uuden kansion luominen, tapa 2 1. Valitse Tiedosto -valikosta Kansio/Uusi kansio. 2. Ruudulle aukeaa Luo uusi kansio -ikkuna. 3. Kirjoita kansiolle nimi Nimi -ruutuun. 4. Napsauta OK. 5. Kansio luodaan sen kansion alikansioksi, jonka valitsit sijoitus - kohdassa.

38 Uuden kansion luominen, tapa 3 1. Napsauta hiiren kakkospainikkeella sitä kansiota, johon haluat alikansion, aktiiviseksi Kaikki postikansiot -näkymässä. 2. Valitse avautuvasta paikallisvalikosta Uusi kansio. 3. Ruudulle aukeaa Luo uusi kansio -ikkuna. 4. Kirjoita kansiolle nimi Nimi -ruutuun. 5. Napsauta OK.

39 Viestien siirtäminen uuteen kansioon Viestien siirtäminen kansioon, tapa 1 1. Napsauta viestiä, jonka haluat siirtää hiiren kakkospainikkeella. 2. Valitse avautuvasta paikallisvalikosta Siirrä kansioon. 3. Ruudulle aukeaa Siirrä kohteet -ikkuna, jossa voit valita kansion mihin haluat valitsemasi viestin/viestit siirtää.

40 Viestien siirtäminen kansioon, tapa 2 1. Valitse viesti/viestit aktiiviseksi. 2. Vedä viesti hiirellä haluamaasi kansioon kansioluettelossa Viestien lajitteleminen nimen, päiväyksen mukaan Viestien lajitteleminen, tapa 1 Voit lajitella viestit napsauttamalla otsikkopainiketta. Napsauta sen kentän nimeä, minkä mukaan haluat lajitella viestit. Napsauttamalla uudestaan saat viestit käänteiseen järjestykseen. Esimerkiksi, jos lajittelit Lähettäjän mukaan, ensimmäinen napsautus vie aakkosiin nousevaan järjestykseen (a-ö) toinen napsautus laskevaan järjestykseen (ö-a). Viestien lajitteleminen, tapa 2 1. Napsauta kentän nimeä hiiren kakkospainikkeella. 2. Valitse avautuvasta valikosta Lajittele nousevasti tai Lajittele laskevasti.

41 Viestin poistaminen Viestin poistaminen, tapa 1 1. Viestin voi poistaa napsauttamalla sen ensin aktiiviseksi ja painamalla Delete. 2. Viesti siirtyy roskakoriin Viestin poistaminen, tapa 2 Napsauta viesti aktiiviseksi. 1. Napsauta vakiotyökalurivin Poista -painiketta 2. Viesti siirtyy roskakoriin 3. Voit myös poistaa avoinna olevan viestin viesti-ikkunan omalla Poista - painikkeella. Viestin poistaminen, tapa 3 1. Napsauta viestiä hiiren kakkospainikkeella. 2. Valitse avautuvasta valikosta Poista. 3. Viesti siirtyy roskakoriin Viestin poistaminen ei tuhoa sitä suoraan kokonaan. Poistetut viestit viedään roskakoriin eli Poistetut -kansioon.

42 Viestin palauttaminen roskakorista Viestin palauttaminen, tapa 1 Jos haluat palauttaa kohteen nopeasti, vedä kohde Poistetut-kansiosta toiseen kansioon. Voit käsitellä viestiä Poistetut kansiossa aivan kuten esim. Saapuneet kansiossakin. Jos haluat siirtää viestin takaisin alkuperäiseen kansioon, voit tarttua viestistä kiinni (kun sitä ei ole avattu) ja raahata sen hiirellä sen kansion päälle, mihin haluat viestin siirtää. Voit myös käyttää Muokkaa Siirrä kansioon -komentoa. Viestin palauttaminen, tapa 2 1. Valitse Siirry-valikosta Kansioluettelo 2. Valitse siirtymisruudusta Poistetut. 3. Valitse palautettavat kohteet (ne viestit, jotka haluat palauttaa roskakorista). 4. Napsauta valintoja hiiren kakkospainikkeella ja valitse sitten pikavalikosta Siirrä kansioon. 5. Valitse luettelosta kansio, johon kohteet siirretään.

43 Roskakorin tyhjentäminen poistetuista viesteistä 1. Siirry Kansioluettelo -näkymään. 2. Napsauta Poistetut -kansiota hiiren kakkospainikkeella.' 3. Valitse paikallisvalikosta Tyhjennä kansio Poistetut. 4. Huomaa, voit myös tyhjentää Roskakorin Sähköpostinäkymässä.

44 7.6.4 Tulostuksen valmisteleminen Viestin esikatselu Viestin esikatselu, tapa 1 1. Napsauta sen viestin nimi aktiiviseksi, jota haluat esikatsella. 2. Valitse Tiedosto -valikosta Esikatselu. 3. Ruudulle aukeaa Esikatselu -ikkuna. 4. Voit muuttaa tarvittaessa sivun asetuksia ym. Esikatselu -ikkunassa. 5. Huom! HTML-muotoisia viestejä ei voi esikatsella. Viestin esikatselu, tapa 2 1. Valitse avoinna olevan viesti-ikkunan Tiedosto valikosta Tulosta. 2. Toimi samalla tavalla kuin edellisessä kohdassa.

45 Tulostusasetusten valinta Tekstimuotoisen viestin ja HTML-muodossa olevan viestin tulostaminen poikkeaa toisistaan hieman. Outlook käsittelee tekstitiedostoa eri tavalla. Viestin tulostaminen tapa 1 (tekstitiedosto) 1. Napsauta saapuneet kansiossa se viesti, jonka haluat tulostaa aktiiviseksi. 2. Napsauta Tulosta -painiketta vakiotyökalurivillä. Viestin tulostaminen tapa 2 1. Valitse avoimen viesti-ikkunan Tiedosto -valikosta Tulosta. Huomaa, että et voi tulostaa valintaa tekstitiedostosta. Myös käytettävissä oleva tulostin saattaa asettaa omia rajoituksiaan tulostukseen.

46 Valinnan tulostaminen Jos viesti on sopivassa muodossa, voit tulostaa myös osan tekstistä. 1. Maalaa teksti, jonka haluat tulostaa. 2. Valitse Tiedosto/Tulosta. 3. Laita valintamerkki Tulosta -ikkunassa Sivuvälikohdassa Valinta - kohtaan. 4. Napsauta Tulosta. Usean viestin tulostaminen 1. Valitse tulostettavat viestit napsauttamalla ne aktiivisiksi. Voit valita peräkkäiset viestit valitsemalla ensimmäisen kohteen sekä pitämällä VAIHTONÄPPÄINTÄ alhaalla ja valitsemalla viimeisen kohteen. Jos valittavat kohteet eivät ole peräkkäin, valitse ensin yksi kohde ja pidä CTRL-näppäintä alhaalla samalla, kun valitset muut kohteet. Voit valita kaikki kohteet valitsemalla Muokkaa-valikosta Valitse kaikki. 2. Valitse Tiedosto-valikosta Tulosta.

Microsoft. Outlook Express 6

Microsoft. Outlook Express 6 Microsoft Outlook Express 6 Koulutuskeskus Salpaus/Tietojenkäsittely - Vesa Rinne, Taru Honkapää SISÄLLYSLUETTELO 1 KÄYNNISTÄMINEN JA NÄYTÖN ASETUKSET... 1 2 UUDEN VIESTIN LUOMINEN... 2 2.1 VASTAANOTTAJAN

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Verkkoposti selkokielellä

Verkkoposti selkokielellä Petri Ilmonen Verkkoposti selkokielellä Tekijä ja Oppimateriaalikeskus Opike, FAIDD, 2009 Selkokielinen käsikirjoitus: Petri Ilmonen Selkokielen tarkistus: Ari Sainio Kustannustoimitus: Petri Ilmonen Kansikuva

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Outlook Web App ver 1.2

Outlook Web App ver 1.2 Outlook Web App ver 1.2 Kirjautuminen Kirjoita selaimen osoiteriville: o365.edu.hel.fi Kirjoita opetuksen verkon tunnuksesi ja salasanasi avautuvalla kirjautumissivulla. Hetken odottelun jälkeen esiin

Lisätiedot

Pikaopas. Viestitehtävien hallinta viestiluettelossa Luokittele, merkitse tai poista viestejä suoraan viestiluettelossa.

Pikaopas. Viestitehtävien hallinta viestiluettelossa Luokittele, merkitse tai poista viestejä suoraan viestiluettelossa. Pikaopas Microsoft Outlook 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot.tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Ulkoasun mukauttaminen Mukauta Outlook: Valitse

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Outlook 2003. www-sähköpostin perusteet. selainkäyttö. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Outlook 2003. www-sähköpostin perusteet. selainkäyttö. TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Outlook 2003 selainkäyttö www-sähköpostin perusteet Sisällys Outlook www-sähköposti 1 1 Outlook www-sähköpostin käynnistäminen

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Outlook 2003 fin Laiskakoira

Outlook 2003 fin Laiskakoira Outlook 2003 fin Laiskakoira Tämä Laiskakoira-kirja on mallikappale eikä tätä saa käyttää ilman Tieturi Oy:n kirjallista lupaa. Jos näet tämän kirjan käytössä, on kyseessä tekijänoikeusrikos. Ota tällöin

Lisätiedot

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön

Ohje. ipadia käytetään sormella napauttamalla, kaksoisnapsauttamalla, pyyhkäisemällä ja nipistämällä kosketusnäytön ipadin käyttö 1. Käynnistä ipad oikeassa yläreunassa olevasta painikkeesta. 2. Valitse alareunasta nuoli Avaa. Vedä sormella nuolesta eteenpäin palkin verran eli pyyhkäise. Tietoturva Käyttöön tarvitaan

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen Gmail-postiin

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

GroupWise 6.5. Sähköpostin käyttö sujuvaksi

GroupWise 6.5. Sähköpostin käyttö sujuvaksi GroupWise 6.5. Sähköpostin käyttö sujuvaksi Tietohallintokeskus / hannele.rajaniemi@jyu.fi SISÄLTÖ Viestin lähettäminen Allekirjoitus, liitetiedostot Osoitekirja ja postituslistat Viestien käsittely Roskapostiasetukset

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa.

Projektit. Pikaopas. Jaa projekti muiden kanssa Kutsu muita projektiyhteistyöhön valitsemalla Jaa. Projektit Pikaopas Seuraa tehtäviä SharePoint-tehtäväluettelon avulla voit kätevästi seurata projektiin liittyviä tehtäviä. Voit lisätä aloituspäivät ja määräpäivät, määrittää tehtäviä eri henkilöille

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

GroupWise 6.5-ohje 1. Group Wise perusteet

GroupWise 6.5-ohje 1. Group Wise perusteet GroupWise 6.5-ohje 1 Group Wise perusteet GroupWise 6.5-ohje 2 GROUPWISE-SÄHKÖPOSTIN PERUSKÄYTTÖ Kaksoisnapsauta hiirellä GroupWise - kuvaketta työpöydällä. Katso kuvaa vasemmalla. Jollet löydä vastaavaa

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD

T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD 1 MICROSOFT T e k s t i n k ä s i t t e l y ä s e l k o k i e l e l l ä WORD Eero Seitsemän veljeksen Eero on vilkas, sukkelasanainen ja älykkäämpi kuin muut veljekset. Hän kiusoittelee ja pilkkaa puheillaan

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU Käyttöohje

SÄHKÖPOSTIPALVELU Käyttöohje Käyttöohje 10.12.2014 1 SÄHKÖPOSTIPALVELU Käyttöohje Tässä ohjeessa kuvataan LOUNEA:n kuluttaja-sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Ohje on asiakkaille joiden osoite päättyy @seutuposti.fi,

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Symbol for Windows Gold. Symboliposti. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom

Symbol for Windows Gold. Symboliposti. Modemo 2011 Handicom 2011. Handicom Symbol for Windows Gold Symboliposti Modemo 2011 Handicom 2011 Handicom JOHDANTO Symbol for Windows Gold Symboliposti toimii tarvittaessa itsenäisenä sähköpostiohjelmana. Sitä voi käyttää myös Tekstintekijän

Lisätiedot

iphone ja ipad

iphone ja ipad 1 Laadinta- ja lähettämisohje Laadinnassa on mahdollista käyttää sähköpostipohjaa tai Word-asiakirjapohjia. Tietokoneilla (Windows 10) on erilliset ohjeet Word-asiakirjapohjien käyttöön, mutta tässä ohjeessa

Lisätiedot

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje

AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje AinaUCX 1 (6) AinaUCX Web Scheduler - Käyttöohje Microsoft Lync Web Scheduler on verkkopohjainen ohjelma, jolla voit luoda Lync-kokouksia, jos käytössäsi ei ole Microsoft Outlookia tai käytät käyttöjärjestelmää,

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL).

SÄHKÖPOSTIPALVELU. Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). 1 Käyttöohje SÄHKÖPOSTIPALVELU Tässä ohjeessa kuvataan MSOYnet -sähköpostipalveluiden peruskäyttö selainpostilla (WEBMAIL). Sisältö SELAINPOSTIIN KIRJAUTUMINEN... 2 Kirjautumisosoite... 2 Kirjautuminen...

Lisätiedot

Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä

Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä Pikanäppäimet ja aikaa säästävät vinkit suosikkisähköposti- ja kalenterisovelluksiisi Koskee Outlook 2016 for Windowsia 1. Siirry nopeasti Saapuneet-kansioon Käynnistitkö

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1

Verkkoliittymän ohje. F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 Verkkoliittymän ohje F-Secure Online Backup Service for Consumers 2.1 F-Secure Online Backup Service for Consumers -verkkoliittymän ohje... 2 Johdanto... 2 Mikä F-Secure Online Backup Service for Consumers

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut

9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut 9. Kappale -ryhmä - Kappalemuotoilut Aloitus -välilehdellä Kappale -ryhmästä löytyvät kaikki kappalemuotoilut. Huomaa, että kappalemuotoilut ovat aina voimassa seuraavaan kappalemerkkiin asti. Kappalemerkki

Lisätiedot

Office 365 selainversion yhteystiedot ja ryhmät

Office 365 selainversion yhteystiedot ja ryhmät Office 365 selainversion yhteystiedot ja ryhmät Sisällysluettelo 1. Henkilöt-sivun toiminnot.2 2. Tietoa yhteistietokansioista..3 3. Yhteystietojen luominen. 3 4. Yhteystietoluettelot.6 5. Yhteystietojen

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun.

ALVin käyttöohjeet. Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin -mobiilisovelluksen avulla dokumentit kuvataan, rajataan ja tallennetaan palveluun. ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa

1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Office- työkalujen yhteiskäyttö 1 Word- asiakirjan avaaminen Power Pointissa Diaesitykseen voidaan lisätä tarvittavaa sisältöä valmiista Word- dokumentista. Diaesitykseen voidaan avata wordillä luotu asiakirja.

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE 32-BITTINEN WINDOWS

VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE 32-BITTINEN WINDOWS VERSIO 5.1/5.2 PIKAOHJE 32-BITTINEN WINDOWS TM GROUPWISE 5.1/5.2 PIKAOHJE GroupWise on ohjelmisto, joka on suunniteltu täyttämään kaikki viestintä-, ajastus-, kalenteri- ja asiakirjanhallintatarpeesi.

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Jos haluat viestittää ja toimia aktiivisesti internetissä, tarvitset sähköpostiosoitteen. Sähköpostiosoitteen hankkiminen on maksutonta.

Jos haluat viestittää ja toimia aktiivisesti internetissä, tarvitset sähköpostiosoitteen. Sähköpostiosoitteen hankkiminen on maksutonta. Sähköposti Jos haluat viestittää ja toimia aktiivisesti internetissä, tarvitset sähköpostiosoitteen. Sähköpostiosoitteen hankkiminen on maksutonta. Sähköpostiosoitteen kautta voit lähettää viestejä sukulaisille,

Lisätiedot

Office 365:n kalenterin käyttäminen

Office 365:n kalenterin käyttäminen Sisällys Office 365:n kalenterin käyttäminen... 2 Kalenterin näkymä... 2 Uuden kalenteritapahtuman luominen... 3 Kalenteritapahtuman muuttaminen tai poistaminen... 4 Kalenterin jakaminen... 5 Useamman

Lisätiedot

AMIS-ohjelman käyttöohjeet

AMIS-ohjelman käyttöohjeet AMIS-ohjelman käyttöohjeet Yleistä AMIS-ohjelma on Daisy-kirjojen ilmainen lukuohjelma. AMISin avulla voit lukea Daisy-äänikirjoja, Daisy-yhdistelmäkirjoja, jotka sisältävät sekä tekstiä että ääntä, ja

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ

OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ OPPILAAN/ OPISKELIJAN NÄKYMÄ 2 / 23 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 3 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT...

Lisätiedot

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN

PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN PIKAOPAS LYNCIN KÄYTTÖÖN Sisäänkirjautuminen ja käytön aloittaminen Jos olet jo kirjautunut organisaation verkkoon, kirjaudu sisään käynnistämällä Lync. 1.Valitse Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Microsoft

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen

Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Sivu 1/5 Sähköpostilla tulevien hinnastojen tallentaminen Yleistä Sähköposti on nykyään erittäin suosittu tapa viestiä sähköisesti. Tämä johtuu useistakin hyvistä puolista. Esim. sama viesti voidaan lähettää

Lisätiedot

Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa

Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa Office 365:n käyttäminen iphonessa tai ipadissa Pikaopas Sähköpostien tarkistaminen Määritä iphone tai ipad lähettämään ja vastaanottamaan Office 365 -sähköpostia. Tarkista kalenteri missä tahansa Voit

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin

Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Ohjeet S-ryhmän tuotetietoportaaliin Tervetuloa käyttämään S-ryhmän tuotetietoportaalia! Ensimmäisellä kirjautumiskerralla käyttäjää pyydetään luomaan salasana portaalin käyttöä varten. Päivitä tarvittaessa

Lisätiedot