YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 61/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-304 Annettu julkipanon jälkeen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 61/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-304 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2009"

Transkriptio

1 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 61/2009/1 Dnro LSY-2008-Y-304 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Alavuden kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Alavus LUVAN HAKIJA Alavuden kaupunki PL ALAVUS LAITOS JA SEN SIJAINTI Ympäristölupaa haetaan Alavuden kaupungin Kirkkokankaan kaupunginosassa kiinteistöllä (Kirkkokankaan erityisalue) sijaitsevan jätevedenpuhdistamon toimintaan ja jätevesilietteen kompostointiin puhdistamoalueella. Puhdistetut jätevedet johdetaan Lapuanjokeen puhdistamon edustalle. HAKEMUS JA SEN VIREILLETULO Hakija on toimittanut hakemuksen ympäristölupavirastoon LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti kohdat 1 ja 4, 31 :n 4 momentti ja 35 :n 4 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 a ja 5 :n 1 momentin kohta 8 TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA SOPIMUKSET SEKÄ KAAVOITUSTILANNE Lupa jäteveden vesistöön johtamiseen Länsi-Suomen vesioikeus on antamallaan päätöksellä nro 52/1998/2 myöntänyt Alavuden kaupungille luvan jätevesien johtamiseen edelleen Lapuanjokeen. Luvan mukaan luvan saajan tuli vuoden 2008 loppuun mennessä jättää vesioikeudelle hakemus lupaehtojen tarkistamiseksi.

2 2 Vesiylioikeus päätöksellään nro 34/1999 muuttanut em. vesioikeuden päätöstä lupamääräyksen 1 osalta. Lupamääräys 1 kuului muutettuna seuraavasti: "1) Jätevesien käsittelymenetelmä ja tulos Jätevedet on käsiteltävä siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä puhdistustulos ja että jätevesistä aiheutuvat haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Jätevedet on käsiteltävä siten, että vesistöön johdettavan jäteveden BOD 7ATU -arvo on enintään 15 mg O 2 /l ja fosforipitoisuus enintään 0,7 mg/l sekä COD Cr -arvo enintään 125 mg O 2 /l ja kiintoainepitoisuus enintään 35 mg/l. Puhdistustehojen tulee olla BOD 7ATU -arvon, fosforin sekä kiintoaineen osalta vähintään 90 % ja COD Cr -arvon osalta vähintään 90 % ja COD Cr -arvon osalta vähintään 75 %. Kiintoaineen osalta pitoisuus ja poistoteho ovat vaihtoehtoiset. Jäteveden käsittelyä on tehostettava mennessä siten, että vuoden 2003 alusta lukien vesistöön johdettavan jäteveden ammoniumtyppipitoisuus on enintään 8 mg NH 4 -N/l ja puhdistusteho ammoniumtypen suhteen vähintään 80 %. Edellä sanotut arvot lasketaan neljännesvuosikeskiarvoina mahdolliset ohijuoksutukset, ylivuodot ja poikkeustilanteet mukaan lukien. Ammoniumtypen poistoteho lasketaan käsittelemättömän jäteveden kokonaistypen ja vesistöön johdettavan jäteveden ammoniumtypen arvoista vuosikeskiarvoina. Luvan saajan on huolehdittava siitä, ettei jätevesistä aiheudu terveydellistä vaaraa. Jätevesien käsittelyn tehostamista koskeva suunnitelma toteutusaikatauluineen ja kustannusarvioineen on toimitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle hyvissä ajoin ennen suunniteltuun toimenpiteeseen ryhtymistä, kuitenkin viimeistään " Länsi-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 7/2001/2 muuttanut vesioikeuden antaman päätöksen nro 52/1998/2 lupamääräyksen 1 3. kappaleen kuulumaan seuraavasti: "Jäteveden käsittelyä on tehostettava mennessä siten, että vuoden 2005 alusta lukien vesistöön johdettavan jäteveden ammoniumtyppipitoisuus on enintään 8 mg NH 4 -N/l ja puhdistusteho ammoniumtypen suhteen vähintään 80 %." Lietteen kompostointilaitoksen ympäristölupa Alavuden kaupungin ympäristölautakunta on ( 45) myöntänyt puhdistamolietteen kompostointi- ja varastointialueelle

3 3 ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan, joka on voimassa toistaiseksi. Puhdistamoalueen kaavoitus Puhdistamo sijaitsee asemakaavoitetulla alueella. Alueen asemakaavassa (Peräkankaan asemakaavan muutos ja laajennus ) jätevedenpuhdistamon alue on merkitty yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten korttelialueeksi (ET-2), joka on varattu jätevedenpuhdistamoa varten ja jolle saa rakentaa rakennuksia ja laitoksia jäteveden, lietteen, biojätteen ja muun jätteen käsittelyä ja lajittelua varten siten, että siitä ei aiheudu ympäristölle melu- tai hajuhaittaa eikä roskaantumista. Puhdistamoa ympäröivä alue on kaavoitettu asuin- ja peltoalueiksi. PUHDISTAMON SIJAINTI JA LÄHIYMPÄRISTÖ Puhdistamo sijaitsee noin kilometrin päässä Alavuden kaupungin keskustasta sen pohjoispuolella Lapuanjoen rannassa. Puhdistamon pohjoispuolella on lietteen kompostointialue aumoineen. Puhdistamon läheisyydessä on melko runsaasti asutusta. Lähin asuinrakennus sijaitsee puhdistamon länsipuolella noin 150 metrin päässä. Puhdistamo ei sijaitse pohjavesialueella. Lähin pohjavesialue, Ritolanmäki, sijaitsee noin 700 metrin päässä lännen suunnassa. Tiedossa ei ole luonnonsuojelukohteita, joihin toiminnalla olisi vaikutusta. JÄTEVEDEN PURKUVESISTÖ Yleiskuvaus Puhdistamossa käsitellyt jätevedet johdetaan purkuputkella puhdistamon edustalle Lapuanjokeen. Purkupaikan yläjuoksun suunnassa noin 800 metrin päässä on Vähäjärvi. Alajuoksun suunnassa sijaitsevat Kärppäkoski (2,5 km) ja Karsinakoski (4,5 km), jossa on pieni voimalaitos. Pian sen jälkeen Lapuanjokeen yhtyy Rantatöysänjoki. Lapuanjoki alkaa Alavuden Sapsalammesta ja virtaa Alavuden, Kuortaneen, Lapuan, Kauhavan, Ylihärmän, Alahärmän ja Uudenkaarlepyyn kautta Perämereen. Joen pituus on noin 170 km ja valuma-alueen pinta-ala km 2, josta 42 % on metsää, 31 % suota, 24 % peltoa ja 3 % vesistöä. Lapuanjoen pisimmät sivuhaarat ovat Nurmonjoki, Kauhavanjoki ja Kätkänjoki. Yli 100 ha:n järviä tekoaltaat mukaan luettuna vesistöalueella on yhteensä 27.

4 4 Kuormitus Lapuanjoen virtaamat (m 3 /s) vaihtelevat seuraavasti: HQ = 320 MHQ = 205 MQ = 34 MNQ = 3,8 NQ = 0,8 Vesistöalueen valuma-alue on Alavuden kohdalla 578 km 2 ja keskivirtaama vain noin 4,6 m 3 /s. Talvella virtaama on tasaisin tekojärvien ja säännösteltyjen järvien juoksutuksesta johtuen. Lapuanjoen vesistöalueelle on tyypillistä loivapiirteinen topografia ja maaperän hienorakeisuus. Joen keski- ja alaosalla ei ole merkittäviä virtaamia tasaavia järvialtaita, joten tulvaherkkyys on suuri. Lapuanjoen kuormituksesta suurin osa tulee hajakuormituksena. Maa- ja metsätalouden hajakuormituksen lisäksi Lapuanjokea kuormittaa viisi jätevedenpuhdistamoa sekä joukko metalli- ja elintarviketeollisuuden laitoksia. Asutus- ja elinkeinorakenteesta johtuen ravinnekuormasta kuitenkin vain noin 10 % tulee pistekuormituksesta. Hajakuormituksesta suurin osa tulee maatalousmailta (24 % valumaalueen pinta-alasta). Maataloudesta on peräisin 50 % fosforin ja 75 % typen kokonaiskuormituksesta. Lapuanjoen veden ravinnepitoisuudet ja ravinnevirtaamat Perämereen olivat vuonna 2007: Kuukausi Virtaama m 3 /s Pitoisuus µg/l Ainevirtaama kg/d fosfori typpi fosfori typpi tammikuu helmikuu maaliskuu huhtikuu toukokuu kesäkuu heinäkuu 8 elokuu syyskuu lokakuu marraskuu 34 joulukuu keskiarvo Vuonna 2007 Lapuanjoen mereen kuljettamasta fosforista 4,3 % ja typestä 7 % oli peräisin jokivarren tarkkailuvelvollisista puhdistamoista.

5 5 Veden laatu Lapuanjoen vesistöalueella veden laatu on luontaisesti heikko maaperän ominaisuuksista johtuen. Veden laatu on parhaimmillaan Lapuanjoen latvavesillä Alavudella ja Kuortaneella. Vesi on luontaisesti humusvesille ominaisesti hyvin ruskeaa ja kemiallinen hapenkulutus suurta. Heikoimmillaan Lapuanjoen vesi on Kauhavanjoen sivuhaaran alapuolella sekä kevättulvien ja runsaiden sateiden jälkeen. Alajuoksua rasittaa maaperästä huuhtoutuva happamuus, sillä Lapuan kaupungin alapuolisella jokiosuudella on runsaasti alunamaita, joista huuhtoutuu happamia sulfaatteja. Jokiveden ph on ajoittain 4 5. Vuonna 2008 Lapuanjoen vesi luokiteltiin ekologiselta tilaltaan enimmäkseen huonolaatuiseksi. Alavuden kohdalla vesi luokiteltiin tyydyttäväksi. Kalakannat ja kalastus Vesistön muu käyttö Lapuanjoen kalasto on varsin monipuolinen käsittäen 23 kalalajia ja lisäksi kaksi nahkiaislajia ja ravun, vaikka kalojen elinoloja rajoittaa alajuoksulla joen sulkeva pato ja joen heikko veden laatu. Saaliskaloista tärkeimmät ovat jokisuulla ja merialueella siika, yläjuoksulla ahven ja hauki. Jokisuulla esiintyy nahkiaisia, joen latvoilla rapuja. Vuonna 2007 Lapuanjoen vesistöalueella tehtiin kalastustiedustelu ja koekalastuksia. Kalastus painottui selvästi vapakalastukseen ja kesäkauteen. Verkoilla kalastettiin pääasiassa keväisin ja syksyisin. Alavuden alueella oli 775 kalastavaa ruokakuntaa (noin 19 % ruokakunnista), joiden arvioitu kokonaissaalis oli noin kg. Saaliiksi saadaan haukien ja ahventen ohella kirjolohta (noin kg) ja taimenta. Kalastusta haittaavina tekijöinä mainittiin muun muassa vesikasvien runsaus ja pyydysten likaantuminen. Verkkokoekalastukset suoritettiin seitsemällä kalastuspaikalla Nordic-yleiskatsausverkolla kesäkuun 2007 alussa. Koekalastusten kokonaissaalis oli noin 19 kg, josta särkien osuus oli suurin (40 %). Ahventen osuus oli noin 20 %. Vuosien 2003 ja 2007 koekalastusten saalisjakaumat olivat pääpiirteissään samanlaiset ja erot johtuivat lähinnä erilaisista koeverkoista (aikaisemmin käytettiin Vekaryverkkosarjaa). Lapuanjoen valuma-alueen hajakuormitus on niin suuri, etteivät jätevesikuormituksen vaikutukset näy kalastorakenteessa. Lapuanjoessa ei ole vedenottamoita. Vesistöalueella on viisi voimalaitosta, joista merkittävin on Hirvikosken voimala.

6 6 HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA Puhdistamolla käsiteltävät jätevedet ja lietteet Alavuden kaupungin viemärilaitoksen verkoston piiriin kuuluu noin asukasta Alavudelta ja 1700 asukasta Töysän kunnan alueelta. Asutuksen lisäksi verkostoon on liittynyt teollisuuslaitoksia molempien kuntien alueelta. Jätevedenpuhdistamon kokonaisjätevesimäärä vuonna 2007 oli m 3 eli keskimäärin m 3 /d, joka on noin 74 % mitoitusvirtaamasta. Päivittäiset virtaamat vaihtelivat välillä m 3 /d. Töysän kunnan osuus kokonaisvirtaamasta oli m 3 eli noin 17 %. Vuosina puhdistamolla ei ole tehty ohituksia. Jätevedenpuhdistamolla vuosina käsitellyt jätevesimäärät olivat: keskiarvo liittyjämäärä, asukasta liittymisaste % 48,6 49,2 49,5 käsitelty jätevesimäärä, m 3 /a käsitelty jätevesimäärä, m 3 /d ominaisjätevesimäärä, l/as d jätevesi Töysästä, m 3 /a syntynyt puhdistamoliete m 3 /a Viemäriverkoston pituus on Alavudella 74 km, josta on betonia noin 22 km ja loput 52 km muovia. Töysässä verkoston pituus on noin 35 km, josta betonia on noin 9 km ja muovia 26 km. Jätevesiverkostoa voidaan laajentaa haja-asutusalueille rajoitetusti johtuen muun muassa järvisyydestä ja topografiasta. Väestömäärän ei ennusteta liioin kasvavan, joten jätevesimääriin ei ole odotettavissa suuria muutoksia aikavälillä Puhdistamon kapasiteetti riittää ennusteiden mukaan hyvin vuoteen 2030 saakka. Jätevesien lisäksi puhdistamolla käsitellään sakokaivolietteitä (3 081 m 3 vuonna 2007). Jätevesilietettä on kompostoitu puhdistamon vieressä sijaitsevalla kompostointikentällä. Lietettä poistettiin prosessista vuonna 2007 yhteensä 758 m 3. Kompostoinnin jälkeen sitä käytettiin viherrakentamiseen. Puhdistamon tulokuormitus Puhdistamon tulokuormituksen (kg/d) vuosikeskiarvot olivat vuosina seuraavat:

7 7 Vuosi BOD 7 Kok-P COD Cr Kok-N kiintoaine ,3 87, ,6 84, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,9 498 Puhdistamon käsittelyprosessit ja mitoitus Puhdistamo on biologis-kemiallinen jälkisaostuslaitos. Puhdistamoa on viimeksi saneerattu ja laajennettu vuonna Puhdistamon tulokuormituksen mitoitusarvot ovat seuraavat: Q kesk m 3 /d q mit 100 m 3 /h q max 110 m 3 /h BOD 7ATU 450 kg O 2 /d Puhdistamon mitoituksessa käytetty tuntivirtaama vastaa väliselkeytyksen pintakuormaa 0,5 m/h ja BOD 7ATU -kuorma ilmastuksen tilavuuskuormaa 0,35 kg BOD 7ATU /m 3 d. Kuormitusmitoitus vastaa asukasvastinelukua Puhdistamon vesiprosessin yksiköt ovat seuraavat: - tulopumppaus - siivilöinti - ilmastettu hiekan ja rasvan erotus - tasausallas - ferrosulfaatin annostelu - kaksilinjainen ilmastus, tilavuus 2 x 650 m 3 - kaksilinjainen väliselkeytys - jälkisaostuskemikaalin annostelu ja sekoitus - kaksilinjainen jälkiselkeytys, pinta-ala 2 x 118 m 2 - puhdistettujen jätevesien johtaminen Lapuanjokeen. Puhdistamolla on sako- ja umpikaivolietteiden vastaanottopiste. Liete otetaan nykyään prosessin alkuun. Puhdistamoliete sakeutetaan, minkä jälkeen se kuivataan koneellisesti.

8 8 Puhdistamolietteen kompostointi Puhdistamoliete on ennen kompostoitu kokonaisuudessaan puhdistamokiinteistöllä puhdistamon pohjoispuolella avokompostointina aumoissa. Kompostointikenttä on asfaltoitu ja kentällä muodostuvat pintavedet johdetaan puhdistamolle. Nykyään pääosa kuivatusta lietteestä toimitetaan Lakeuden Etappi Oy:n biokaasulaitokselle Ilmajoelle ja kompostointikentällä kompostoidaan ainoastaan viherrakentamisessa tarvittava enintään 300 m 3 :n määrä kuivattua jätevesilietettä. Kompostointimahdollisuus on tärkeää säilyttää myös kuljetus- ynnä muiden häiriöiden varalta. Kompostin tukiaineena käytetään turvetta ja lopputuotteeseen lisätään käytön mukaan kivennäismaata, hiekkaa tai haketta. Puhdistamolietettä syntyi vuonna t, josta t toimitettiin Lakeuden Etappi Oy:lle ja loput 180 t kompostoitiin. Liete täyttää valtioneuvoston päätöksen 282/1994 vaatimukset maanviljelyksessä käytettävälle puhdistamolietteelle. Kemikaalit ja veden käyttö Energian käyttö Puhdistamolla käytetään vuosittain fosforin saostukseen ferrosulfaattia noin 43 tonnia ja jälkisaostuksessa polyalumiinikloridia (PAX-18) noin 25 tonnia. Lisäksi käytetään tarvittaessa soodaa eli natriumbikarbonaattia ph:n säätöön sekä polymeeriä selkeytyksen tehostuksessa ja lietteen kunnostukseen. Puhdistamolla ei säilytetä kemikaaleja suuria määriä kerrallaan, ja kemikaalit säilytetään lukituissa tiloissa. Jätevedenpuhdistamo on liitetty kunnalliseen vesijohtoverkostoon. Tekninen käyttövesi otetaan Lapuanjoesta. Käytetty vesimäärä on yhteensä noin 750 m 3 vuodessa. Puhdistamon sähköenergian käyttö on noin 903 MWh/a. Sähköä käytetään lähinnä prosessilaitteisiin, lämmitykseen ja ilmanvaihtoon. Varsinaisen prosessin sähkönkulutusta ei juurikaan voida pienentää, koska tehokas jätevesien puhdistaminen vaatii sähköenergian käyttöä. Liikenne Liikennöinti tapahtuu pääasiassa henkilöautoilla. Raskasta liikennettä aiheuttaa sakokaivolietteiden ja puhdistamolietteen sekä kemikaalien kuljetus. Purkujohto Purkuputken pää sijaitsee Alavuden seudun kalastuskunta -nimisen osakaskunnan vesialueella

9 9 PÄÄSTÖT JA NIIDEN RAJOITTAMINEN Käsittelytulos Puhdistamon neljännesvuosi- ja vuosikeskiarvoina lasketut käsittelytulokset olivat vuonna 2007 seuraavat: BOD 7ATU Kok-P COD cr Kiintoaine NH 4-N mg/l % mg/l % mg/l % mg/l % mg/l % Lupaehdot , tai 90 8,0 80 ka ,1 98,4 0,39 96, ,6 9,5 96,8 2,3 96,1 I/2007 3,7 98,4 0,14 98, ,3 6,6 97,6 3,4 II/2007 6,7 97,4 0,91 90, , ,8 5,0 III/2007 3,8 98,7 0,32 97, ,2 8,3 98,2 0,66 IV/2007 2,2 99,1 0,19 98, ,0 5,8 98,5 0,04 ka ,4 98,4 0,20 97, ,0 9,5 97,1 2,5 94,8 ka ,9 98,9 0,22 98,2 43,6 93,9 5,3 98,9 1,4 97,9 ka ,3 96,4 0,73 94,4 70,9 92,6 15,3 96,4 25,2 64,2 Jätevedenpuhdistamo täytti vuonna 2007 kaikki puhdistustasolle asetetut vaatimukset lukuun ottamatta toisen vuosineljänneksen kokonaisfosforipitoisuutta. Valtioneuvoston asetuksen (888/2006) yhdyskuntajätevesistä mukaiset vaatimukset täyttyivät vuosina 2007 ja Kiintoaineen puhdistusteho jäi vuonna 2007 yhdellä näytteenottokerralla alle asetuksen raja-arvon, mutta asetus sallii kaksi raja-arvot ylittävää näytettä, kun näytteitä otetaan vuodessa Edellä mainitun valtioneuvoston asetuksen raja-arvojen toteutuminen Alavuden kaupungin jätevedenpuhdistamolla vuonna 2007: Tarkastelu BOD 7ATU näytekohtainen COD Cr näytekohtainen Kiintoaine näytekohtainen Kok-P vuosikeskiarvo Kok-N vuosikeskiarvo mg/l % mg/l % mg/l % mg/l % mg/l % Lupaehdot* ** 80 *** *** ka ,1 98, ,6 9,5 96,8 0,39 96,1 ylitykset *Puhdistamon koon ollessa > 2000 AVL verrataan yksittäisten mittausten tuloksia lupaehtoihin. Kun vuosittaisia näytteitä 8-16, sallitaan 2 näytettä, jotka eivät täytä raja-arvovaatimuksia. ** Puhdistamon koko AVL *** Puhdistamon koko alle AVL Valtioneuvoston asetuksen (888/2006) raja-arvojen toteutuminen Alavuden kaupungin jätevedenpuhdistamolla vuonna 2008: Tarkastelu BOD 7ATU näytekohtainen mg/l % COD Cr näytekohtainen mg/l % Kiintoaine näytekohtainen mg/l % Kok-P vuosikeskiarvo mg/l % Kok-N vuosikeskiarvo mg/l % Lupaehdot* ** 80 *** *** ka ,4 98, ,4 6,5 98,5 0,28 97, ylitykset

10 10 Päästöt vesistöön Puhdistamolta vesistöön johdettujen BOD 7ATU -, fosfori- ja typpipäästöjen määrän (kg/d) ja poistotehon (%) vuosikeskiarvot olivat vuosina seuraavat: vuosi BOD 7 Kok-P Kok-N kg/d teho % kg/d teho % kg/d teho % ,7 96,9 0,31 98,3 57,4 36, ,7 95,4 0,62 96,4 59,3 33, ,3 96,4 0,94 94,4 52,8 42, ,4 98,9 0,31 98,2 20,2 78, ,5 98,4 0,31 97,8 19,2 78, ,9 98,4 0,56 96,1 13,6 85,2 Jätevedenpuhdistamon laajennus- ja saneeraustyöt saatiin päätökseen vuonna 2004, mikä selittää kuormituksen pienenemisen. Päästöt maaperään ja pohjaveteen Puhdistamolla ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Päästöt ilmaan, haju ja melu Päästöt ilmaan ovat tavanomaisia jätevesien käsittelyprosesseissa syntyviä nopeasti hajoavia ja haitattomia kaasuja. Haju saattaa ajoittain häiritä ympäröivää asutusta. Hajuhaittojen vähentämiseksi uuden prosessirakennuksen yhteyteen asennettiin hajunkäsittelyyksikkö, jolla käsitellään esikäsittelystä, sakokaivolietteiden käsittelystä ja lietteen kuivauksesta poistetut kaasut. Lietteen käsittelymäärä kompostointikentällä on vähentynyt huomattavasti, kun lietettä on alettu käsitellä Lakeuden Etappi Oy:n biokaasulaitoksella. Jäljelle jäävän lietteen kompostointi pyritään toteuttamaan niin, että taataan riittävä ilmastointi. Aumaa käännetään sekoittavalla kauhalla vähintään kerran kuukaudessa. Laitokselle tuleva ja sieltä lähtevä ajoneuvoliikenne voi aiheuttaa hetkellistä melua. Koneistojen osalta laitos on katettu ja osin lämpöja äänieristetty. Kompressorien käyntiääni kuuluu vain vaimeasti laitoksen piha-alueella. Jätteet, niiden käsittely ja hyödyntäminen Kuivatun puhdistamolietteen lisäksi prosessista syntyy välpettä ja hiekkaa jäteveden esikäsittelyssä. Välpe (noin 50 m 3 /a) toimitetaan Lakeuden Etappi Oy:n jäteasemalle ja hiekka kompostointikentälle. Syntyvät ongelmajätteet (muun muassa loisteputket ja öljyt), metallijätteet ja sekajätteet toimitetaan myös Lakeuden Etappi Oy:n jäteasemalle.

11 11 PARAS KÄYTTÖKELPOINEN TEKNIIKKA (BAT) Laitoksen saneerauksen ja prosessin tehostuksen yhteydessä laitos varustettiin ajanmukaisimmalla tekniikalla. Prosessi on varustettu automaatiojärjestelmällä, jonka avulla käyttöhäiriöt pystytään minimoimaan. TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vesistövaikutukset Muut vaikutukset Lapuanjoen ravinnevirtaamasta 0,4 % fosforista (204 kg) ja 0,2 % typestä (4 964 kg) oli peräisin Alavuden jätevedenpuhdistamolta vuonna Puhdistamon vaikutus Lapuanjoen veden ravinnepitoisuuksiin purkualueella näkyi vain lähinnä alivirtaamakausina typpija fosforipitoisuuksien nousuna seuraavasti: virtaama kok-p pitoisuusnousu kok-n pitoisuusnousu NQ 0,4 m 3 /s 16,2 µg/l 394 µg/l MQ 4,6 m 3 /s 1,4 µg/l 34 µg/l HQ 4,2 m 3 /s 0,5 µg/l 11 µg/l Ravinnesuhdetarkastelun perusteella Lapuanjoen vesistöalueella levien kasvua rajoittava tekijä on fosfori. Puhdistettujen jätevesien vaikutukset vesikasvillisuuden määrään tai lajikoostumukseen ovat olleet vähäisiä eikä jätevesien ravinnekuormituksen ole todettu lisänneen vesikasvillisuuden määrää purkupaikan läheisyydessä. Alavuden kaupungin jätevedenpuhdistamon vaikutus Lapuanjoen veden laatuun on lähes merkityksetön. Suurin osa Lapuanjoen ravinnekuormituksesta tulee hajakuormituksena. Puhdistamotoiminnasta ei aiheudu maaperään, pohjaveteen tai ilman laatuun kohdistuvia vaikutuksia. Myöskään merkittävää melua ei aiheudu puhdistamon ympäristöön. Hajuhaittoja saattaa aiheutua ajoittain ja puhdistamon häiriötilanteissa sekä puhdistamolietteen tyhjennyksen yhteydessä. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Lapuanjoen yhteistarkkailu on aloitettu vuonna Yhteistarkkailussa on mukana alueen jätevedenpuhdistamoja ja teollisuuslaitoksia. Alavuden kaupungin jätevedenpuhdistamo on osallisena yhteistarkkailussa. Tarkkailu käsittää kuormitus- ja vesistötarkkailun sekä omatoimisen käyttötarkkailun puhdistamolla. Kalataloustarkkailu on sisältynyt yhteistarkkailuun vuodesta 1990 lähtien.

12 12 Tarkkailusta vastaa nykyään Pöyry Environment Oy yhteistyössä Nab Labs Oy:n kanssa. Näytteet analysoidaan Nab Labs Oy:n laboratoriossa Kaustisella (Finas-akkreditoitu laboratorio T111). Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry on laatinut nykyisen yhteistarkkailuohjelman, joka on voimassa vuosille Länsi-Suomen ympäristökeskus on hyväksynyt tarkkailuohjelman ja Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus kalataloustarkkailun osalta. Uusi yhteistarkkailuohjelma laaditaan syksyllä Velvoitetarkkailujen tulokset on raportoitu erikseen käyttö- ja päästötarkkailun, vesistötarkkailun ja kalataloustarkkailun osalta. Käyttö- ja päästötarkkailu Vesistötarkkailu Kalataloustarkkailu Päästötarkkailun näytteet otetaan 24 tunnin kokoomanäytteinä automaattisin näytteenottolaittein. Sekä tulevasta että lähtevästä jätevedestä otetaan 12 kokoomanäytettä vuodessa. Jätevesistä määritetään ph, johtokyky, kiintoaine, BOD 7ATU, COD Cr, kokonaisfosfori, kokonaistyppi ja alkaliniteetti. Lähtevästä vedestä määritetään lisäksi ammoniumtyppi (NH 4 -N), nitriitti- ja nitraattityppi (NO 2 -N + NO 3 -N), lämpökestoiset koliformiset bakteerit, liukoinen kokonaisfosfori ja saostuskemikaalien (Fe ja Al) jäännöspitoisuus. Lisäksi tehdään määrityksiä, joilla selvitetään prosessin sisäistä toimintaa ja kemikaalien oikeaa annostusta. Puhdistamolla syntyvän lietteen laatu tutkitaan vähintään kerran vuodessa. Vesistötarkkailuun sisältyy veden laadun tarkkailua ja biologisia selvityksiä. Tarkkailuvuosina otetaan jokivesinäytteitä helmimaaliskuussa, kesäkuussa tulvan jälkeen, loppukesällä elokuussa ja loppusyksyllä lokakuussa. Kalataloustarkkailu käsittää vuosittaisen kalastuskirjanpidon sekä neljän vuoden välein tehtävän kalastustiedustelun ja koekalastuksen. YMPÄRISTÖRISKIT JA POIKKEUSTILANTEET Puhdistamolla ei säilytetä suuria määriä kemikaaleja kerrallaan eikä puhdistamo sijaitse pohjavesialueella.

13 13 Puhdistamon toimintahäiriötilanteissa voidaan joutua turvautumaan koko laitoksen tai prosessivaiheiden ohituksiin. Toiminnan riskejä on pyritty minimoimaan muun muassa suunnittelemalla puhdistamo tärkeimmiltä osiltaan kaksilinjaiseksi. Sähkötoimiset laitteet ja koneet on varustettu erilaisilla toimintaa tarkkailevilla antureilla tai tarkkailujärjestelmillä, joista on tiedonsiirto hälytyksen muodossa laitosmiehelle. HAKEMUKSEN KÄSITTELY Hakemuksesta tiedottaminen Hakemus on ympäristönsuojelulain 38 :n nojalla annettu tiedoksi kuuluttamalla ympäristölupavirastossa ja Alavuden kaupungissa Kuuluttamisesta on ilmoitettu erikseen asianosaisille ja Viiskunta -nimisessä sanomalehdessä. Ympäristölupavirasto on ympäristönsuojelulain 36 :n nojalla pyytänyt hakemuksesta lausunnot Länsi-Suomen ympäristökeskukselta, Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen kalatalousyksiköltä sekä Alavuden kaupungin ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisilta. Lausunnot 1) Länsi-Suomen ympäristökeskus on todennut, että puhdistamolle johdettava jätevesi on pääosin asumisjätevettä, vaikka viemäriin on asutuksen lisäksi liittynyt metalli- ja puusepänteollisuutta, rypsiöljypuristamo, terveyskeskus ja sairaala. Vesistötarkkailun mukaan Alavuden puhdistamon aiheuttama fosforikuormitus Lapuanjoen ainevirtaamasta oli 0,4 % ja typpikuormitus 0,2 % vuonna Alavuden jätevesien ei ole todettu lisänneen vesikasvillisuuden määrää purkupaikan läheisyydessä eikä jätevesillä ole todettu olleen selviä vaikutuksia pohjaeläintiheyksiin. Jäteveden käsittelytulos on kuluneella lupakaudella ollut luvan mukainen. Puhdistustehot ovat olleet BOD 7ATU -arvon osalta %, fosforin osalta % ja kemiallisen hapenkulutuksen osalta %. Nitrifikaatioaste on laitoksen tehostamisen jälkeen ollut viimeisten vuosien aikana %. Kokonaistypen vähenemä on vuodesta 2005 ollut vuosikeskiarvona %. Puhdistamo on varustettu uudenaikaisilla prosessin mittaus-, säätöja valvontalaitteistoilla. Kaikki prosessialtaat on tehty vesitiiviistä betonista. Melua aiheuttavat ilmapuristimet sijaitsevat rakennuksen sisätiloissa. Hajua aiheuttavista toiminnoista pilaantunut ilma johdetaan hajunpoistosuodattimille. Ympäristökeskuksen käsityksen mukaan puhdistamo edustaa parasta käytettävissä olevaa tekniikkaa.

14 Muistutukset ja mielipiteet 14 Ympäristökeskus esittää, että jäteveden käsittelyvaatimuksia tarkistettaisiin vesiensuojelun tavoitteiden mukaisesti seuraavasti: BOD 7ATU 10 mg O 2 /l, käsittelyteho 95 %, COD Cr mg O 2 /l, käsittelyteho %, kokonaisfosfori 0,5 mg/l, käsittelyteho 95 % ja nitrifikaatioaste 85 %. Tulos lasketaan ammoniumtypen osalta vuosikeskiarvona ja muilta osin neljännesvuosikeskiarvoina. Ympäristökeskus esittää, että kokonaistypen vähentäminen perustuisi jatkossa edelleenkin vapaaehtoisuuteen. Valtioneuvoston asetuksessa VNA 888/2006 typen kokonaismäärän vähentämistä ei edellytetä laitoksilta, joiden asukasvastineluku on alle Alavuden puhdistamon asukasvastineluku on selvästi alle eikä typpi rajoita tuotantoa Lapuanjoessa. Tästä syystä typen kokonaismäärän vähentämiselle ei ole tarpeen antaa ehdottomia määräyksiä. Ympäristökeskus esittää lisäksi, että lupa myönnettäisiin enintään noin 300 m 3 :n lietemäärän vuosittaiseen kompostointiin puhdistamon kompostointikentällä. 2) Pohjanmaan TE-keskus on todennut, että vesipolitiikan puitedirektiivin mukaisessa vesiensuojelusuunnittelussa Lapuanjoki on Alavuden alapuolisella osuudella sijoittunut ekologiseen luokkaan tyydyttävä. Kunnallisten jätevedenpuhdistamojen osuus joen kokonaiskuormituksesta on pieni, mutta paikallisesti jätevesien vaikutus joen veden laatuun on ollut havaittavissa varsinkin alivirtaamatilanteissa kohonneina ravinnepitoisuuksina purkupaikan alapuolisella havaintopaikalla. Puhdistamolla on käytettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja jatkuvasti kehitettävä puhdistusmenetelmiä kuormituksen vähentämiseksi. Puhdistamolta lähtevän veden kokonaisfosforin pitoisuusraja-arvo tulisi olla korkeintaan 0,5 mg/l ja vastaavasti biologisen hapenkulutuksen raja-arvo korkeintaan 10 mg/l. Luvan saajan on edelleen tarkkailtava jätevesien vaikutuksia kalakantoihin ja kalastukseen Pohjanmaan TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. Ehdotus tarkkailusuunnitelmaksi on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. 3) Alavuden kaupungin ympäristölautakunnan lausunnon mukaan puhdistettujen jätevesien vaikutus Lapuanjokeen on erittäin vähäinen. Mikäli jätevesilietteen kompostointi käsitellään puhdistamon kanssa toimintakokonaisuutena, tulisi ympäristölautakunnan ympäristölupa huomioida lupamääräyksissä. Hakemuksen johdosta ei ole esitetty muistutuksia tai mielipiteitä. Hakijan vastine Hakija on toimittanut ympäristölupavirastolle vastineen lausuntojen johdosta.

15 15 Länsi-Suomen ympäristökeskuksen lausunnossa esitetyt käsittelyvaatimukset ovat kohtuullisia ja linjassa muiden alueen puhdistamojen kanssa. Pohjanmaan TE-keskuksen lausunnon johdosta hakija on todennut, että puhdistamon osuus Lapuanjoen ravinnevirtaamasta on esimerkiksi fosforin osalta 0,4 % ja typen osalta 0,2 % suurimman kuormituksen tullessa hajakuormituksesta. Hakija pitää kohtuuttomana, että näin pienen kuormittajan tulee tarkkailla kalakantojen kehitystä. Kustannukset tarkkailusta tulisi jakaa aiheuttamisperiaatteella. Kalataloustarkkailuvaatimus on jäänne niiltä ajoilta, kun todellista tietoa joen kuormittajista ei ollut. YMPÄRISTÖLUPAVIRASTON RATKAISU Luparatkaisu Ympäristölupavirasto myöntää Alavuden kaupungin jätevedenpuhdistamolle ja puhdistamolietteen kompostoinnille ympäristöluvan (asemapiirros liite 1). Puhdistamon asukasvastineluku on noin Lupa koskee Alavuden kaupungin ja Töysän kunnan viemäröintialueiden jätevesien sekä sakokaivolietteiden ja umpisäiliöjätevesien lupamääräysten mukaista käsittelyä ja käsitellyn jäteveden johtamista nykyiselle purkupaikalle Lapuanjokeen sekä puhdistamolietteen kuivausta ja kompostointia hakemuksen mukaisesti. Lupamääräykset Jätevesien käsittely ja päästöt vesistöön 1) Jätevedet on käsiteltävä biologis-kemiallisesti vähintään hakemuksessa esitettyä vastaavalla ja lupamääräysten edellyttämällä tavalla siten, että lupamääräyksen 2 mukaiset raja-arvot täyttävä puhdistustulos voidaan saavuttaa kaikissa ennakoitavissa olevissa tilanteissa mahdollisimman energiatehokkaasti ja siten, että ympäristöpäästöt, -haitat ja -riskit kokonaisuudessaan ovat mahdollisimman vähäiset. 2) Puhdistamolla ja sen piirissä olevilla viemärilaitoksilla muualla tapahtuvat ohijuoksutukset ja ylivuodot sekä jäteveden käsittelyä koskevat häiriö- ja poikkeustilanteet mukaan lukien puhdistustuloksen on täytettävä seuraavat raja-arvot (ammoniumtypen osalta vuosikeskiarvona, muilta osin puolivuosikeskiarvona laskettuna): Päästösuure Enimmäispitoisuus, mg/l Vähimmäispoistoteho, % BOD 7ATU, O COD Cr, O Fosfori, P 0,4 95 Ammoniumtyppi, N 6 85 Kiintoaine 20 95

16 16 Ammoniumtypen poistoteho lasketaan nitrifiointiasteena puhdistamolle tulevan jäteveden kokonaistypen ja vesistöön johdettavan jäteveden ammoniumtypen arvoista. Jäteveden käsittelytuloksen on lisäksi täytettävä BOD 7ATU - ja COD Cr -arvojen, fosforin ja kiintoaineen osalta valtioneuvoston asetuksen 888/2006 vaatimukset lupamääräyksen 16 mukaisesti tarkkailtuna ja lupamääräyksen 19 mukaisesti raportoituna. Vesistöön johdettava jätevesi ei saa sisältää haitallisessa määrin vesiympäristölle vaarallisia tai haitallisia aineita. Puhdistamolietteen kompostointi 3) Kuivattua puhdistamolietettä saadaan kompostoida puhdistamon vieressä sijaitsevalla tiiviillä, asfaltoidulla kompostointikentällä enintään 300 m 3 :n lietemäärä vuodessa. Kompostointialueen valumavedet on johdettava käsiteltäviksi jätevedenpuhdistamolle. Kompostointialueen ja asutuksen välissä on oltava suojapuustoa. Kompostoinnin onnistumisesta on huolehdittava sekoittamalla liete ja seosaineet huolellisesti, käyttämällä riittävästi seosaineita liiallisen kosteuden ja hajun sitomiseksi sekä pitämällä kompostiaumat kuohkeina ja hapekkaina. Kompostia on käännettävä säännöllisesti ja varsinkin, kun kompostin lämpötila alkaa laskea liiallisen tiivistymisen vuoksi. Kompostiauman sisälämpötilan on oltava riittävän kauan niin korkea, että massan kaikki osat hygienisoituvat. Jälkikompostoitumisajan on oltava riittävän pitkä tasalaatuisen ja käyttökelpoisen kompostimullan aikaansaamiseksi. Jälkikypsytysvaiheessa olevia aumoja on käännettävä tarpeen mukaan. Valmis komposti on toimitettava hyötykäyttöön tai käsiteltävä siten kuin jätteiden käsittelystä on tässä päätöksessä määrätty. Kompostituotetta ei saa toimittaa lannoitevalmisteena käytettäväksi ilman elintarviketurvallisuusviraston myöntämää laitoshyväksyntää ja lannoitevalmistelain mukaista ilmoitusta. Päästöt ilmaan, haju ja melu 4) Toiminta on, jätevesien ja lietteiden vastaanotto ja lopputuotteiden kuljetukset sekä toimintaan liittyvä muu liikenne mukaan lukien, toteutettava siten, että haitallisia haju-, pöly- ja muita päästöjä ilmaan aiheutuu mahdollisimman vähän. 5) Toiminnasta aiheutuva melu ei saa ympäristön häiriintyvissä kohteissa ylittää päivällä klo ekvivalenttimelutasoa 55 db (L Aeq ) eikä yöllä klo ekvivalenttimelutasoa 50 db (L Aeq ). Melutasoa määritettäessä on tarvittaessa otettava huomioon melun iskumaisuus tai kapeakaistaisuus melun vaikutusalueella siten kuin melutason ohjearvoista annetussa valtioneuvoston päätöksessä (993/1992) säädetään.

17 17 Puhdistamon ja viemäriverkostojen käyttö ja hoito 6) Puhdistamolle on pyrittävä johtamaan kaikki sellaiset puhdistamon piirissä olevilla viemäröintialueilla muodostuvat jätevedet, joiden käsittely puhdistamossa on ympäristövaikutukset kokonaisuudessaan huomioon ottaen tarkoituksenmukaista. 7) Puhdistamolla, kompostointi mukaan lukien, on oltava asianmukaisen pätevyyden omaava vastuunalainen hoitaja, jonka nimi ja yhteystiedot ovat Länsi-Suomen ympäristökeskuksen ja Alavuden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen tiedossa. Viemäriverkostot ja niiden kunnostus Poikkeavat jätevedet 8) Viemäriverkostoja on kunnostettava ja kunnossapidettävä sekä uudet siirto- ja muut viemärit on sijoitettava ja rakennettava siten, että vuotovesien sekä hule- ja muiden kuivatusvesien joutuminen jätevesiviemäreihin on mahdollisimman vähäistä, sekä siten, että viemäröinnistä pumppaamot mukaan lukien ei aiheudu pinta- ja pohjaveden pilaantumista eikä muutakaan vältettävissä olevaa haittaa. Luvan saajan on vuosittain toimitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle sekä Alavuden kaupungin ja tarvittavilta osin Töysän kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle selvitys edellisen vuoden aikana toteutetuista puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen kunnostustoimenpiteistä ja vuotovesien sekä hule- ja muiden kuivatusvesien määrän kehittymisestä. 9) Puhdistamon piirissä olevien viemäriverkostojen ohijuoksutus- ja ylivuotokohdista tapahtuvia päästöjä on seurattava vähintään sellaisin laittein, jotka rekisteröivät ohijuoksutuksen ja ylivuodon kestoajan summaavasti, tai muulla tavoin siten, että päästöjen määrä voidaan selvittää riittävän luotettavasti. 10) Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että viemäriverkostoihin ja puhdistamolle johdettavien tai muulla tavoin toimitettavien teollisuusjätevesien ja muiden talousjätevedestä olennaisesti poikkeavien jätevesien ja lietteiden haitallisuutta vähennetään riittävästi asianmukaisten esikäsittely-, tasaus- tai muiden toimenpiteiden avulla ja asianomaisia sopimuksia ja määräyksiä noudattaen. Sellaiset laitokset, joista jätevesiin saattaa joutua öljyä, rasvaa tai muita puhdistamon tai viemäriverkoston toiminnalle haitallisia aineita, on varustettava riittävillä varolaitteilla tällaisten aineiden viemäriverkostoon pääsyn estämiseksi. Talousjätevedestä poikkeavien jätevesien ja lietteiden johtamisessa viemäriverkostoihin ja toimittamisessa puhdistamolle on otettava huomioon ympäristönsuojeluasetuksen 3 ja 36 :n (muutettu

18 18 889/2006) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) määräykset. Luvan saajan on oltava riittävästi selvillä talousjätevedestä poikkeavien teollisuus- ja muiden jätevesien laadusta, määrästä ja esikäsittelytoimenpiteistä. Näitä koskevat tiedot ja jäljennökset tehdyistä liittymissopimuksista on toimitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle, Alavuden kaupungin ja tarvittavilta osin Töysän kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Puhdistamoliete ja muut toiminnassa syntyvät jätteet Varastointi 11) Puhdistamoliete on toimitettava ensisijaisesti hyödynnettäväksi energiana ja toissijaisesti kompostoitava lupamääräyksen 3 mukaisesti ja käytettävä viherrakentamiseen tai maanparannusaineena. Muutkin hyötykäyttökelpoiset jätteet on toimitettava hyödynnettäviksi. Vain hyötykäyttöön kelpaamattomat jätteet, joiden kaatopaikkakelpoisuus on selvitetty kaatopaikoista annetun valtioneuvoston päätöksen (861/1997) edellyttämällä tavalla, voidaan toimittaa kaatopaikalle, joka täyttää valtioneuvoston päätöksen vaatimukset ja jonka ympäristöluvassa tai vastaavassa päätöksessä kyseisten jätteiden vastaanotto on hyväksytty. 12) Ongelmajätteet on toimitettava ongelmajätteistä annettavista tiedoista sekä ongelmajätteiden pakkaamisesta ja merkitsemisestä annetun valtioneuvoston päätöksen (659/1996) mukaisesti käsiteltäväksi ja hyödyntämiskelpoiset jätteet hyödynnettäväksi laitokseen, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tai vastaavassa päätöksessä tällaisen jätteen vastaanotto on hyväksytty. 13) Kemikaalit, voiteluaineet, öljyt, kompostoinnin seosaineet ja kompostituotteet sekä jätteet on varastoitava ja käsiteltävä laitosalueella siten, että menettelystä ei aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa, maaperän, pinta- tai pohjavesien pilaantumista eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Varastoja, säiliöitä ja putkistoja on tarkkailtava säännöllisesti. Tarvittaessa on ryhdyttävä viipymättä korjaustoimenpiteisiin. Alueella olevilla lastaus- ja purkupaikoilla, varasto- ja säilytysalueilla, kompostin jälkikypsytyskentällä sekä kulkuteillä on oltava tiivis kestopäällystys sekä asianmukaiset suojalaitteet ja viemäröinnit pohjaveden ja ympäristön pilaantumisen estämiseksi ja alueen siistinä pitämiseksi. Varastosäiliöillä ja -astioilla on oltava asianmukaiset tiiviit suoja-altaat tai vastaavat tilat, joista niihin vuotaneet aineet eivät pääse maaperään eikä pinta- ja pohjavesiin. Vahinkojen varalta puhdistamolla on oltava riittävä määrä imeytysmateriaalia.

19 19 Riskinhallinta sekä häiriö- ja muut poikkeustilanteet 14) Luvan saajan on toimitettava viimeistään Länsi- Suomen ympäristökeskukselle sekä Alavuden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle tarkistettu, toimintaa kokonaisuudessaan koskeva ja esityksen tarvittavista toimenpiteistä toteutusaikatauluineen sisältävä riskinhallintasuunnitelma. Riskinhallintasuunnitelma on pidettävä ajan tasalla. 15) Jos viemäriverkostosta tai puhdistamolta on päässyt tai uhkaa päästä ympäristöön öljyä, myrkyllistä ainetta tai muita laadultaan tai määrältään tavanomaisesta poikkeavia päästöjä, luvan saajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Länsi-Suomen ympäristökeskukselle sekä Alavuden kaupungin ja tarvittaessa asianomaisen muun kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja ryhdyttävä heti toimenpiteisiin vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Mikäli päästöstä voi aiheutua vaaraa terveydelle, asiasta on lisäksi ilmoitettava Alavuden kaupungin ja tarvittaessa asianomaisen muun kunnan terveydensuojeluviranomaisille. Käyttö- ja päästötarkkailu 16) Toiminnan käyttö- ja päästötarkkailu, viemäriverkostoon johdettavien teollisuusjätevesien tarkkailu mukaan lukien, on toteutettava hakemuksessa esitetyllä, tämän luvan edellyttämässä määrin tarkistetulla tavalla. Puhdistamolle tulevan jäteveden näytteet on otettava siten ja sellaisesta kohdasta, että ne antavat mahdollisimman oikean kuvan puhdistamolle tulevasta kuormituksesta teollisuusjätevedet sekä sakokaivo- ja muut lietteet ja jätevedet mukaan lukien. Tarkkailuun sisältyviä vuorokauden kokoomanäytteitä on otettava vähintään 12 kertaa vuodessa tasaisin väliajoin. Mittaukset, kalibroinnit, näytteiden analysoinnit ja näytteenotot on suoritettava standardimenetelmiä käyttäen sekä soveltuvin osin yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) ja puhdistamolietteen käytöstä maanviljelyksessä annetun valtioneuvoston päätöksen (282/1994) mukaisesti. Tarkkailuun on sisällytettävä soveltuvin osin valtioneuvoston asetuksella 889/2006 muutetun ympäristönsuojeluasetuksen liitteen 1 (aineet, joiden päästöt vesiin tai yleiseen viemäriin ovat ympäristöluvanvaraisia) sekä vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen (1022/2006) mukaisten aineiden seuranta. Tarkkailusuunnitelmaan on lisättävä kompostoinnin tarkkailu.

20 20 Tarkistettu käyttö- ja päästötarkkailusuunnitelma on esitettävä Länsi- Suomen ympäristökeskukselle kolmen kuukauden kuluessa tämän lupapäätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Käyttö- ja päästötarkkailusuunnitelmaa on muutettava Länsi- Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tai tarpeelliseksi katsomalla tavalla, mikäli se luotettavan tuloksen saamiseksi, puhdistamon käytön ohjaamiseksi tai viemärilaitostoiminnan kehittämiseksi muilta osin on tarpeen. Tarkkailusuunnitelmaa voidaan muutoinkin tarkentaa ja muuttaa ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla edellyttäen, että tämä ei heikennä tarkkailun luotettavuutta, kattavuutta tai lupamääräysten noudattamisen valvottavuutta. Ympäristövaikutusten tarkkailu Kirjanpito 17) Jätevesien vesistövaikutuksia on tarkkailtava Länsi-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla ja jätevesien kalataloudellisia vaikutuksia Pohjanmaan TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailut voidaan toteuttaa yhteistarkkailuna yhdessä alueen muiden kuormittajien kanssa. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja näytteiden analysoinnit on suoritettava standardimenetelmien mukaisesti. 18) Käyttö- ja päästötarkkailun mittauksista, kalibroinneista, näytteenotosta ja analyyseista sekä laitteiden ja rakenteiden kunto- ja turvatarkastuksista on pidettävä yksityiskohtaista kirjanpitoa, johon liitetään kunkin mittauksen tulokset ja muut mittausta tai toimenpidettä koskevat olennaiset tiedot, selvitys päästöjen laskentatavasta ja arvio tulosten edustavuudesta. Laitoksen käyttöä ja toimintaa koskevien tietojen ohella kirjanpidon on katettava mm. seuraavat asiat: - ohijuoksutukset puhdistamolla sekä viemäriverkostosta tapahtuneet päästöpaikkakohtaiset päästöt muualle kuin puhdistamon purkupaikalle tapahtuma- ja kestoaikoineen, - muut poikkeus- ja häiriötilanteet, niiden tapahtuma- ja kestoaika, niiden aiheuttamat päästöt sekä toimet, joihin niiden johdosta on ryhdytty, - puhdistamon ja viemäriverkoston huolto- ja korjaustoimet, - puhdistamon tulokuormitukseen, toimintaan ja päästöihin (haju ja melu mukaan lukien) vaikuttaneet muut tekijät, - kemikaalien ja kompostoinnin seosaineiden käyttömäärät ja varastointi, - energian kulutus ja energiatehokkuuden arvioimiseksi tarvittavat tiedot, - puhdistamolle tuotujen jätteiden ja lietteiden sekä tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavien jätevesien alkuperä, laatu, määrä ja näiden selvittämistapa, tuontiajankohta ja kuljettaja,

21 21 - puhdistamolietteen ja muiden toiminnassa syntyneiden jätteiden sekä kompostituotteiden laatu ja määrä, käsittely, varastointi, hyötykäyttö, sijoituskohde, kuljetusajankohta ja kuljettaja sekä - hajusta, melusta ja muista toimintaan liittyvistä ympäristöhaitoista tehdyt valitukset. Raportointi 19) Kaikki tarkkailutulokset on raportoitava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Alavuden kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Vesiin, kalakantoihin ja kalastukseen kohdistuvia vaikutuksia koskevat tarkkailutulokset on raportoitava lisäksi Pohjanmaan TEkeskukselle. Käyttö- ja päästötarkkailun vuosiraportti on toimitettava asianomaisille valvontaviranomaisille viimeistään seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä ja vaikutustarkkailujen vuosiraportit viimeistään seuraavan vuoden kesäkuun loppuun mennessä, ellei viranomaisten kanssa toisin sovita. Käyttö- ja päästötarkkailun vuosiraporttiin on soveltuvin osin liitettävä jäljennös tai yhteenveto käyttöpäiväkirjasta ja muut lupamääräysten noudattamisen valvomiseksi ja tarkkailutulosten edustavuuden ja luotettavuuden arvioimiseksi tarvittavat selvitykset. Vuosiraportista tulee käydä ilmi jäteveden käsittelytuloksen, vesistöön johdettujen päästöjen ja niihin vaikuttaneiden tekijöiden lisäksi mm. yhteenveto yleisimpien jätteiden sekä ongelmajätteiden luettelosta annetun ympäristöministeriön asetuksen (1129/2001) mukaisesti luokitelluista, vastaanotetuista ja toiminnassa syntyneistä, muualle käsiteltäväksi / hyödynnettäväksi toimitetuista ja varastoiduista jätteistä (määrä, laatu, alkuperä ja käsittelytapa) sekä yhteenveto kemikaalien, veden ja energian käytöstä. Ohijuoksutukset ja ylivuodot on raportoitava päästöpaikkakohtaisesti. Vesistöön johdettuja päästöjä koskevan tarkkailun vuosiraportissa on esitettävä BOD 7ATU - ja COD Cr -arvojen, fosforin ja kiintoaineen osalta vesistöön johdetun jäteveden pitoisuuden ja puhdistamon käsittelytehon arvot myös yhdyskuntajätevesistä annetun valtioneuvoston asetuksen (888/2006) edellyttämällä tavalla. Muilta osin tarkkailutulokset on toimitettava ja raportoitava edellä mainituille viranomaisille näiden kanssa sovittavalla ja lupamääräysten edellyttämällä tavalla. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu yksinään eikä yhdessä alueen muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai

22 Lupamääräysten perustelut 22 pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toimintaa ei ole sijoitettu asemakaavan vastaisesti. Toiminta täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset. Lupamääräysten mukaisesta toiminnasta ei aiheudu sellaista ennalta arvioitavissa olevaa, vesistön pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, josta tässä päätöksessä olisi määrättävä korvauksia. Lupamääräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 43 :ään, ympäristönsuojeluasetuksen 19 :ään ja määräyskohtaisissa perusteluissa erikseen mainittuihin säännöksiin. Lupamääräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, johon toiminnan vaikutukset kohdistuvat sekä vesiensuojelun yleiset tavoitteet. Jäteveden käsittelyä ja päästöjä vesistöön koskevat lupamääräykset 1 ja 2 Purkualueen veden laatu ja ekologinen tila ovat vain tyydyttäviä. Tehokas jäteveden käsittely ja hyvä puhdistustulos ovat tarpeen Lapuanjokeen kohdistuvien päästöjen edelleen vähentämiseksi. Jätevesien puhdistuksen raja-arvot ovat saavutettavissa saneeratulla puhdistamolla. Lapuanjoen rehevöitymisen vähentämiseksi on fosforin poisto ensisijaista. Ammoniumtypen poiston tehostaminen aikaisemman luvan mukaisesta on myös katsottu tarkoituksenmukaiseksi. Jäteveden ajoittain matala lämpötila ja olosuhteiden nopeat vaihtelut vaikeuttavat prosessin hallintaa siinä määrin, että ammoniumtyppeä koskeva raja-arvo on perusteltua asettaa vuosikeskiarvona. Muilta osin päästöraja-arvot on purkualue huomioon ottaen tarkoituksenmukaista asettaa puolivuosikeskiarvoina. Lupamääräysten mukaisesti käsitellystä jätevedestä ei aiheudu vesistössä sellaista haittaa, jonka estämiseksi jätevesi olisi desinfioitava. Puhdistamolietteen kompostointia koskeva lupamääräys 3 Hakemuksessa on ilmoitettu, että valtaosa syntyvästä puhdistamolietteestä toimitetaan biokaasulaitokselle Ilmajoelle ja puhdistamokiinteistöllä kompostoidaan ainoastaan viherrakentamiseen tarvittava lietemäärä. Kompostointialuetta koskevat vaatimukset perustuvat jäteasetuksen 8 :ään. Lupamääräys 3 on tarpeen kompostoinnista ympäristölle aiheutuvan haitan estämiseksi ja kompostituotteen asianmukaisen laadun varmistamiseksi.

23 23 Päästöjä ilmaan, hajua ja melua koskevat lupamääräykset 4 ja 5 Puhdistamon läheisyydessä on asutusta. Lupamääräykset on annettu eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :ssä tarkoitetun, naapureille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen välttämiseksi. Melutason raja-arvot ovat melutason ohjearvoista annetun valtioneuvoston päätöksen 993/1992 mukaiset. Puhdistamon, kompostoinnin ja viemäriverkostojen käyttöä ja hoitoa, viemäriverkostoja ja niiden kunnostusta sekä poikkeavia jätevesiä koskevat lupamääräykset 6 10 Edellytetty menettely on tarpeen mm. ympäristönsuojelulain 4 :n mukaisen, parhaan käyttökelpoisen tekniikan käyttöä ja ympäristön kannalta parhaan käytännön noudattamista koskevan vaatimuksen täyttämiseksi. Puhdistamolietettä ja muita toiminnassa syntyviä jätteitä koskevat lupamääräykset Annetut määräykset ovat tarpeen ympäristönsuojelulain 45 :n sekä jätelain 6 :n ja 12 :n noudattamiseksi. Varastointia ja riskinhallintaa sekä häiriö- ja muita poikkeustilanteita koskevat lupamääräykset Toimintaan, kemikaalien varastointiin ja käsittelyyn, poikkeavien jätevesien johtamiseen viemäriverkostoon ja puhdistamolle sekä puhdistamon ja viemäristön mahdollisiin toimintahäiriöihin liittyy onnettomuuden ja ympäristövahingon vaara. Poikkeustilanteita koskeva ilmoitusvaatimus perustuu ympäristönsuojelulain 62 :ään ja ympäristönsuojeluasetuksen 30 :ään. Ympäristönsuojelulain 5 :n mukaan toiminnanharjoittajan on oltava riittävästi selvillä muun muassa toimintansa ympäristöriskeistä. Tarkkailua koskevat lupamääräykset Tarkkailumääräykset perustuvat ympäristönsuojelulain 46 :ään ja ovat tarpeen päästöraja-arvojen noudattamisen valvomiseksi sekä toiminnan vaikutusten selvittämiseksi. Tavanomaisesta yhdyskuntajätevedestä poikkeavien teollisuusjätevesien mahdollisesti sisältämien, ympäristölle tai terveydelle vaarallisten aineiden sisällyttäminen tarkkailuun on tarpeen näiden osalta mahdollisesti tarvittavien toimenpiteiden selvittämiseksi. Kalataloudellinen tarkkailu on edelleen aiheellista päästöjen paikallisten vaikutusten selvittämiseksi.

24 24 Kirjanpitoa ja raportointia koskevat lupamääräykset Määräykset on annettu valvonnan toteuttamiseksi ja perustuvat ympäristönsuojelulain 46 :ään sekä jätteitä koskevilta osin myös jätelain 51 ja 52 :iin. VASTAUS LAUSUNTOIHIN JA MUISTUTUKSIIN Ympäristölupavirasto on ottanut huomioon lausunnoissa esitetyt vaatimukset asian ratkaisusta ja perusteluista ilmenevällä tavalla. LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Luvan voimassaolo Luvan tarkistaminen Lupa on voimassa toistaiseksi. Luvan saajan on viimeistään jätettävä Länsi-Suomen ympäristölupavirastolle hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi. Hakemukseen on liitettävä yhteenveto tehdyistä käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailuista ja niiden tuloksista, selvitys parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamisesta toiminnassa sekä soveltuvin osin muut ympäristönsuojeluasetuksen 8 12 :ssä mainitut selvitykset. Lupaa ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan tämän luvan määräyksiä ankarampia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. KORVATTAVAT PÄÄTÖKSET Tämä lupa korvaa Länsi-Suomen vesioikeuden päätöksen nro 52/1998/2 siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja Alavuden kaupungin ympäristölautakunnan puhdistamolietteen kompostointialueelle myöntämän ympäristöluvan.

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 16. Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.02.2014 Sivu 1 / 1 460/11.01.00/2014 16 Etelä-Suomen aluehallintoviraston lausuntopyyntö koskien Rinnekoti-säätiön hakemusta Rinnekodin jätevedenpuhdistamon ja jätevesilietteen kompostointialueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 95/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/189/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2013

PÄÄTÖS. Nro 95/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/189/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2013 PÄÄTÖS Nro 95/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/189/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2013 ASIA Ilmajoen kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Ilmajoki

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Saarijärvi

Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Saarijärvi YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 161/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/526/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.10.2012 ASIA HAKIJA Saarijärven kaupungin Pylkönmäen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan

Lisätiedot

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo

2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo 2.2. JALASJÄRVEN KUNTA 2.2.1. Viemäröinti ja puhdistamo Jalasjärven kunnan 8 281 asukkaasta 3 5 on liittynyt kunnallisen viemäriverkoston piiriin. Viemäriverkostoon piiriin kuuluu lisäksi juustola, kenkätehdas,

Lisätiedot

Nro 123/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/524/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2012

Nro 123/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/524/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 123/2011/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/524/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.8.2012 ASIA Pälkäneen kunnan vesihuoltolaitoksen Sappeen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa Asiassa. Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2007. Diaarinumero ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa Asiassa. Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2007. Diaarinumero ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016

Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Orimattilan kaupunki / vesilaitos Tokkolantie 3 16300 ORIMATTILA Orimattilan Vesi Oy:n Vääräkosken jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu, tuloslausunto tammikuu 2016 Vääräkosken jätevedenpuhdistamon tarkkailunäytteet

Lisätiedot

Riihikosken jätevedenpuhdistamo

Riihikosken jätevedenpuhdistamo PÖYTYÄN KUNTA Riihikosken jätevedenpuhdistamo Sulkemissuunnitelma FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 29.4.2016 P29958 Sulkemissuunnitelma Tomi Kallio 29.4.2016 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 2 PUHDISTAMON

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 20.11.2015

KERTARAPORTTI 20.11.2015 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 11/2015, 3.11.2015 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana kohtalaisesti. Puhdistustulos täytti ympäristöluvan mukaiset puhdistusvaatimukset

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2015

KERTARAPORTTI 25.8.2015 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2015, 11.8.2015 (uki8). Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tarkistanut 21.11.2012 päätöksellä nro 186/2012/1 (Dnro ESAVI/15/04.08/2010)

Lisätiedot

Lohjan kaupungin Peltoniemen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus,

Lohjan kaupungin Peltoniemen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 68/2013/2 Dnro ESAVI/444/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2013 ASIA HAKIJA Lohjan kaupungin Peltoniemen jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus, Lohja. Lohjan kaupunki

Lisätiedot

LASKUTTAMATTOMAN JÄTEVEDEN OSUUS VIEMÄRIVERKOSTON KOKONAISVIRTAAMASTA % 80 70 60 50 40 30 Kymen Vesi Oy 20 Kotka Anjalankoski Pyhtää 10 0 2003 2004 2005 2006 2007 Jätevesiyksikkö Jätevesiyksikössä huolehditaan

Lisätiedot

Nro 141/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/521/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012

Nro 141/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/521/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 141/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/521/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA Paappasenniemen vesiosuuskunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON. NAANTALIN KAUPUNKI Vesihuoltolaitos Käsityöläiskatu 2 21100 NAANTALI TEOLLISUUSJÄTEVESISOPIMUS xx.xx.xxxx SOPIMUS TEOLLISUUSJÄTEVESIEN JOHTAMISESTA NAANTALIN KAU- PUNGIN VESIHUOLTOLAITOKSEN VIEMÄRIVERKOSTOON.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 27/2010/2 Dnro ESAVI/194/04.08/2010. Vepsän matkailusaaren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Turku

Päätös. Etelä-Suomi Nro 27/2010/2 Dnro ESAVI/194/04.08/2010. Vepsän matkailusaaren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Turku Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2010/2 Dnro ESAVI/194/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.7.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Vepsän matkailusaaren jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Turku Turun kaupunki / Kiinteistöliikelaitos

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Talvivaara Projekti Oy

Talvivaara Projekti Oy 16.3.2009 Talvivaara Projekti Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2008 Osa III Päästötarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2008, Osa III Päästötarkkailu 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 PROSESSIN YLIJÄÄMÄVEDET

Lisätiedot

Saarijärven kaupungin Saarilammen jätevedenpuhdistamon ympäristölupa

Saarijärven kaupungin Saarilammen jätevedenpuhdistamon ympäristölupa PÄÄTÖS Nro 13/05/1 Dnro ISY-2004-Y-104 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2005 LUVAN HAKIJA Saarijärven kaupunki Osoite: PL 13, 43101 Saarijärvi Puhelin: (014) 4598 208 ASIA Saarijärven kaupungin Saarilammen

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 a)

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 13 a) Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 84/2011/1 Dnro ESAVI/684/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2011 ASIA Forssan Kaikulan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa nro 13/2005/1 määrätylle jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012

KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 KYMIJOEN JA SEN EDUSTAN MERIALUEEN KALATALOUDELLISEN TARKKAILUN KALASTUSTIEDUSTELU VUONNA 2012 Kymijoen vesi ja ympäristö ry:n julkaisu no 234/2013 Markku Kuisma ISSN 1458-8064 TIIVISTELMÄ Tämä julkaisu

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(20) 104 YLO LOS-2004-Y-1088-121. Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2005

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(20) 104 YLO LOS-2004-Y-1088-121. Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2005 1(20) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 104 YLO LOS-2004-Y-1088-121 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2005 ASIA Päätös Lomaliitto ry:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kustavin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Pihlavan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017

KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/2017 1 KUHASALON JÄTEVEDENPUHDISTAMO Neljännesvuosiraportti 4/217 1. YLEISTÄ Loka-joulukuun välisenä aikana puhdistamon kuormitusta ja toimintaa on seurattu vähintään kaksi kertaa kuussa 24 h:n kokoomanäytteistä.

Lisätiedot

Naarkosken jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettaminen, Pukkila

Naarkosken jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettaminen, Pukkila Etelä-Suomi Päätös Nro 6/2014/2 Dnro ESAVI/153/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2014 ASIA Naarkosken jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettaminen, Pukkila LUVAN HAKIJA Pukkilan kunta Hallitustie

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Helsinki 25.10.2004. No YS 1251

Helsinki 25.10.2004. No YS 1251 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1 (18) Helsinki 25.10.2004 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2004 Y 143 121 No YS 1251 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta lupahakemuksesta, joka koskee Puolustushallinnon

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 31 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13 a) kohta

Ympäristönsuojelulain 31 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13 a) kohta Etelä-Suomi PÄÄTÖS Nro 47/2014/2 Dnro ESAVI/128/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2014 ASIA Kulloon ABC-liikennemyymälän yhdyskuntajätevedenpuhdistamon ympäristölupa sekä toiminnan aloittaminen

Lisätiedot

Levin Vesihuolto Oy Teppo, Hannu PL SIRKKA. *Fosfori liukoinen. *Typpi SFS-EN ISO :2005 / ROI SFS-EN ISO :1998 / ROI

Levin Vesihuolto Oy Teppo, Hannu PL SIRKKA. *Fosfori liukoinen. *Typpi SFS-EN ISO :2005 / ROI SFS-EN ISO :1998 / ROI JÄTEVESITUTKIMUS Testausseloste 1 (2) Raporttinumero: 055722 Analyysit Vrk-virtaama *Kiintoaine GF/C *Biologinen hapenkulutus BOD7 / ATU *Kemiallinen hapenkulutus, CODCr *Fosfori *Fosfaattifosfori *Fosfaattifosfori

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011

Taulukko 2. Sammalniemen leiri- ja kurssikeskuksen maasuodattamon valvontanäytteiden tulokset vuosilta 2006-2011 PÄÄTÖS Nro 139/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/70/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 2.10.2012 ASIA HAKIJA Sammalniemen Leiri- ja kurssikeskuksen jätevesien käsittelyjärjestelmä ja jätevesien

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro ISAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 12.3.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

Kokkolan merialueen yhteistarkkailu

Kokkolan merialueen yhteistarkkailu Kokkolan merialueen yhteistarkkailu Marjut Mykrä, Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry. Ympäristönsuojeluviranhaltijat ry:n kesäpäivät 15.6.218 Kokkolan edustan merialueen yhteistarkkailu Alueelle johdettu

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

Päätös Nro 37/2012/1 Dnro ESAVI/528/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 29.2.2012

Päätös Nro 37/2012/1 Dnro ESAVI/528/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 29.2.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 37/2012/1 Dnro ESAVI/528/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 29.2.2012 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Länsi-Suomen Prosessivesi Oy:n jätteenkäsittelytoimintaa. Kysymyksessä

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 122/11/1 Dnro PSAVI/299/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.12.2011

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 122/11/1 Dnro PSAVI/299/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.12.2011 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 122/11/1 Dnro PSAVI/299/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 9.12.2011 ASIA Kurenalan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Pudasjärvi HAKIJA Pudasjärven Vesiosuuskunta

Lisätiedot

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori

YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY. LUVAN HAKIJA Eloksointi Oy Vanha Raumantie 292 28600 Pori YMPA 13.05.2008, 130, YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/ELOKSOINTI OY (RJ) ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka koskee Eloksointi Oy:n toimintaa. Kyseessä on olemassa oleva

Lisätiedot

sade sade 2016 lämpötila lämpötila 2016

sade sade 2016 lämpötila lämpötila 2016 18 25 15 2 Sade, mm 12 9 6 15 1 5 Keskilämpötila, o C 3-5 sade 2-215 sade 216 lämpötila 2-215 lämpötila 216 Liite 1 Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry JAKSORAPORTTI Yhdistelmätaulukko

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 127/11/1 Dnro PSAVI/144/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2011

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 127/11/1 Dnro PSAVI/144/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2011 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 127/11/1 Dnro PSAVI/144/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2011 ASIA HAKIJA Maasydämen jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen, Sievi Metsähallitus, Laatumaa

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

KERTARAPORTTI 25.8.2014

KERTARAPORTTI 25.8.2014 s. 1 (2) UUDENKAUPUNGIN HÄPÖNNIEMEN KESKUSPUHDISTAMO Tutkimus: 8/2014, 6.8.2014 (uki8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana melko hyvin. Mereen lähtevän veden BOD7ATU- ja CODCr-arvot sekä fosfori- ja kiintoainepitoisuudet

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT

JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT JÄTEVEDENPUHDISTAMOIDEN PURKUVESISTÖT JA VESISTÖTARKKAILUT Reetta Räisänen biologi Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy Jätevedenpuhdistamoiden purkupaikoista Rannikkoalueella on varsin yleistä,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2007 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi. Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Itä-Suomen Aluehallintovirasto kirjaamo.ita@avi.fi Viite: Asia: Kirjeenne 10.06.2015, Dnro ISSAVI/1600/2015. Elintarvikelaitoksen (Puljonki Oy) ympäristöluvan muuttaminen Juuan kunnan lausunto hakemuksen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetettujen määräaikojen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Talvivaara Sotkamo Oy

Talvivaara Sotkamo Oy 9M6090005 24.3.2010 Talvivaara Sotkamo Oy Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa III Päästötarkkailu Talvivaaran kaivoksen tarkkailu v. 2009 Osa III Päästötarkkailu 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 PROSESSIN

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/REPOSAARI FISH OY Reposaari Fish Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevan silakankäsittelylaitoksen toimintaa Porin Reposaaren kalasatamassa.

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

SIEPPIJÄRVEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUN TULOKSET VUODELTA 2017

SIEPPIJÄRVEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUN TULOKSET VUODELTA 2017 TUNTURI-LAPIN VESI OY SIEPPIJÄRVEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUN TULOKSET VUODELTA 2017 KÄYTTÖ- JA PÄÄSTÖTARKKAILU EUROFINS AHMA OYOY Projektinro: 10849 i TUNTURI-LAPIN VESI OY SIEPPIJÄRVEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

Lisätiedot

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen

Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen Etelä-Suomi Päätös Nrot 66/2010/1 Dnro ESAVI/297/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2010 ASIA Veden johtaminen merestä M-real Oyj:n kemihierretehtaalle, Kaskinen LUVAN HAKIJA M-real Oyj PL 20

Lisätiedot

Kitkajärvien seuranta ja tilan arviointi

Kitkajärvien seuranta ja tilan arviointi Kitkajärvien seuranta ja tilan arviointi i Mirja Heikkinen 7.12.2009 Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskus / Mirja Heikkinen/ Kitka-seminaari 14.12.2009 1 MITÄ, MISSÄ, MIKSI? - Säännöllinen seuranta

Lisätiedot

LAPUANJOEN YHTEIS- TARKKAILU VUOSIYHTEENVETO 2018

LAPUANJOEN YHTEIS- TARKKAILU VUOSIYHTEENVETO 2018 Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Vuosiyhteenveto Päivämäärä 22.3.2019 Viite 1533889 LAPUANJOEN YHTEIS- TARKKAILU VUOSIYHTEENVETO 2018 LAPUANJOEN YHTEISTARKKAILU VUOSIYHTEENVETO 2018 Päivämäärä 22.3.2019 Laatija

Lisätiedot

Reisjärven Kristillinen Kansanopistoyhdistys ry Räisälänmäentie 381 85940 Räisälänmäki

Reisjärven Kristillinen Kansanopistoyhdistys ry Räisälänmäentie 381 85940 Räisälänmäki YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Dnro PPO-2003-Y-126-121 Annettu julkipanon jälkeen 11.2.2005 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Reisjärven kristillisen kansanopiston

Lisätiedot

KEMIÖNSAAREN VEDEN LAMMALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS

KEMIÖNSAAREN VEDEN LAMMALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS KEMIÖNSAAREN VEDEN LAMMALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 211 Nina Leino 26.3.212 Nro 238-12-1412 2 (15) KEMIÖNSAAREN VEDEN LAMMALAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS (211)

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2007 ASIA Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630

RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014. Väliraportti nro 116-14-7630 RAUMAN MERIALUEEN TARKKAILUTUTKIMUS LOKAKUUSSA 2014 Väliraportti nro 116-14-7630 Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy lähettää oheisena tulokset 13. 14.10.2014 tehdystä Rauman merialueen tarkkailututkimuksesta

Lisätiedot

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON NELJÄNNESVUOSI- YHTEENVETO LOKA-JOULUKUU JA VUOSIYHTEENVETO 2015

HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON NELJÄNNESVUOSI- YHTEENVETO LOKA-JOULUKUU JA VUOSIYHTEENVETO 2015 NELJÄNNESVUOSIYHTEENVETO VUOSIYHTEENVETO 29.1.2016 HEINOLAN KAUPUNGIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON NELJÄNNESVUOSI- YHTEENVETO LOKA-JOULUKUU JA VUOSIYHTEENVETO 2015 1 YLEISTÄ Heinolan jätevedenpuhdistamo on kaksilinjainen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 12 YLO LOS-2002-Y-1528-131. Annettu julkipanon jälkeen 8.2.05

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 12 YLO LOS-2002-Y-1528-131. Annettu julkipanon jälkeen 8.2.05 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 12 YLO LOS-2002-Y-1528-131 Annettu julkipanon jälkeen 8.2.05 ASIA Päätös Savon Taimen Oy:n ympäristösuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Västanfjärdin kunnassa

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

KITKAJOEN YHTEISTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 2006

KITKAJOEN YHTEISTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 2006 4.4.27 proj.nro: 512a KITKAJOEN YHTEISTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 26 LAPIN VESITUTKIMUS OY KITKAJOEN YHTEISTARKKAILURAPORTTI VUODELTA 26 Aki Nurkkala, ins. Miia Savolainen, FM Jyrki Salo, FM SISÄLLYS 1

Lisätiedot

KEMIÖNSAAREN VEDEN TYSKAHOLMENIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS

KEMIÖNSAAREN VEDEN TYSKAHOLMENIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS KEMIÖNSAAREN VEDEN TYSKAHOLMENIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS Vuosiraportti 213 versio 2 Heidi Ilmanen 24.3.214 Nro 325-14-134 2 (23) KEMIÖNSAAREN VEDEN TYSKAHOLMENIN JÄTEVEDENPUHDISTAMON TARKKAILUTUTKIMUS

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Annukka Puro-Tahvanainen Saariselkä 18.9.2014 25.9.2014 1 2 Inarijärveen tuleva ravinnekuorma Kokonaisfosfori 55 t/v Kokonaistyppi Piste- ja hajakuormitus

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 112/08/2 Dnro ISY-2008-Y-85 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2008. Kuhasalon jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Joensuu LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 112/08/2 Dnro ISY-2008-Y-85 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2008. Kuhasalon jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Joensuu LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 112/08/2 Dnro ISY-2008-Y-85 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2008 ASIA Kuhasalon jätevedenpuhdistamon ympäristölupa, Joensuu LUVAN HAKIJA Joensuun kaupunki (Joensuun Vesi) HAKEMUKSEN VIREILLETULO

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 1 PÄÄTÖS Nro 134/12/1 Dnro PSAVI/68/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.12.2012 ASIA HAKIJA Lassila & Tikanoja Oyj, jätteiden käsittelykeskuksen ympäristölupa, KHO:n palauttama asia, Haukipudas, Punaisenladonkangas

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta.

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta. TAIVASSALON UNNAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 2/2017, 3.5.2017 (taiva8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana hyvin. Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän Huoltokeskus

Ympäristölupahakemus / Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän Huoltokeskus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 357 09.05.2006 5 Ymp 13938-2005 (235) Ympäristölupahakemus / Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän Huoltokeskus Tiivistelmä: - Ympkaalk 357

Lisätiedot

Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan nro 35/2005/1 (21.9.2005) muuttaminen, Hämeenlinna.

Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan nro 35/2005/1 (21.9.2005) muuttaminen, Hämeenlinna. Etelä-Suomi Päätös Nro 99/2010/2 Dnro ESAVI/13/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2010 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan nro 35/2005/1 (21.9.2005) muuttaminen,

Lisätiedot

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 Raita PA 2.0-panospuhdistamo Seurannassa oli yksi Raita PA 2.0-panospuhdistamo, josta otettiin kahdeksan lähtevän jäteveden

Lisätiedot

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA

Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA HAKIJA Sastamalan kaupunki PL 23 38201 SASTAMALA KIINTEISTÖ Sastamalan kaupungissa kiinteistörekisteritunnus 790-1-27-12 osoitteessa Lapinmäenkatu 38200 SASTAMALA Kiinteistön omistaa Kiinteistö Oy Pohjolan

Lisätiedot

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010

Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Päätös Nro 8/2010/2 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/50/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2010 ASIA Paineviemärin ja vesijohdon rakentaminen Kyrönjoen ali sekä töiden aloittaminen ennen lupapäätöksen

Lisätiedot